Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Πτώση μετεωρίτη στην Αίγινα



Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο έκανε αισθητή την παρουσία του στην Αίγινα το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, ένα φωτεινό αντικείμενο κατευθύνθηκε προς την Αίγινα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. O ιστότοπος piraeuspress.gr αναφέρει ότι λίγο αργότερα μετεωρολογικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε πτώση μετεωρίτη στο νησί.

Ο μετεωρίτης είναι ένα μικρό ουράνιο σώμα ή θραύσμα του που έχει πέσει στη Γη, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ονομάζεται μετέωρο, θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός. Μόνο τα φωτεινότερα μετέωρα, που είναι γνωστά ως βολίδες, δίνουν μετεωρίτες, ενώ τα μικρότερα, γνωστά και ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες αστέρες, διαλύονται τελείως εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα. Μετεωρίτες με διάμετρο μικρότερη του 1 έως 2 χιλιοστών του μέτρου, περίπου, ή μάζας μικρότερης του 10−4 γραμμαρίου, ονομάζονται μικρομετεωρίτες.

Κατ' επέκταση, εξωγήινοι μετεωρίτες αποκαλούνται μικρά ουράνια σώματα ή θραύσματά τους που έχουν πέσει πάνω σε πολύ μεγαλύτερα ουράνια σώματα. Τέτοιοι μετεωρίτες έχουν βρεθεί πάνω στη Σελήνη και στον Άρη. Μέχρι σήμερα (Αύγουστος 2018), έχουν υπάρξει περίπου 1.412 πτώσεις μετεώρων παγκοσμίως που έγιναν αντιληπτές και έδωσαν από ένα τουλάχιστον θραύσμα που ανακαλύφθηκε και φυλάσσεται. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων μετεωριτών ανέρχεται το (2018) σε περισσότερους από 59.200.



Πηγή


Ο Ερντογάν δυσκολεύεται με τον Μητσοτάκη αντίπαλο και κάνει παράπονα ότι ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι



Είχε μάθει ο Ερντογάν, με τον ότι να'ναι πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και δεν μπορεί αν δεχτεί την αρτιότητα και την σοβαρότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Γερμανία προκειμένου να συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Ερντογάν έκανε κάποιες δηλώσεις για την Ελλάδα λέγοντας ότι «είναι ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί, ήδη οι συμφωνίες που υπογράψαμε με τη Λιβύη τους έχουν τρελάνει και μπήκαν σε λογική ρεβανσισμού».

Πάνω στον πανικό του ο Ερντογάν για την επιτυχημένη διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήθελε να υποβαθμίσει την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα και ανέφερε ότι ο στρατάρχης δεν έχει καμία αξία και συνέχισε την ομιλία του ασκώντας κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας «Ο Μητσοτάκης το παίζει λάθος το παιχνίδι, δεν κάνει ορθά βήματα, δεν ξεκίνησε καλά. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μιάμιση ώρα, τους εξηγήσαμε πως έχουν τα πράγματα, όμως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

Οι δηλώσεις του σουλτάνου δείχνουν ότι δεν είναι πλέον κυρίαρχος του παιχνιδιού και δεν θα του βγαίνουν όσα ακραία κάνει, γιατί απλά έχει απέναντι του πλέον μια σοβαρή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ένα πρωθυπουργό που μόνο ανθέλληνας και άσχετος δεν είναι όπως ο προκάτοχος του, που είχε συνηθίσει αλλιώς τον Ερντογάν.


Ξεκίνησε το Eco-Fest στην Τεχνόπολη - Δηλώσεις Χατζηδάκη - Μπακογιάννη



Χατζηδάκης: Η γιορτή του Eco-Fest έρχεται να δείξει ακριβώς αυτό που ονειρευόμαστε για το αύριο - Μπακογιάννης: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή.

«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη να βελτιώνουμε με συγκεκριμένες πολιτικές την ποιότητα της ζωής μας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσία του σήμερα στην έναρξη της διοργάνωσης του 3ημερου «Eco -Fest 2020», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως γιορτή για την οικολογία και το περιβάλλον και τόνισε:

«Αυτή η γιορτή έρχεται να δείξει ακριβώς αυτό που ονειρευόμαστε για το αύριο. Ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις μας. Πιο φιλικές μετακινήσεις, έναν άλλο, καλύτερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής. Γι' αυτό είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Αθηναίων, τον Κώστα Μπακογιάννη. Και χαιρόμαστε που βλέπουμε και πολλούς νέους ανθρώπους, γιατί η πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για μια πράσινη ανάπτυξη αφορά πρώτα απ' όλα τη νέα γενιά. Μπράβο στους διοργανωτές και να ξέρετε πως σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα είμαστε όλοι πάντα δίπλα».




Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης τόνισε από την πλευρά του:

«Σήμερα είναι μία πραγματική γιορτή στην καρδιά της Αθήνας στην Τεχνόπολη. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο και την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές της Eco -Fest γιατί σήμερα αποδεικνύουν έμπρακτα πως μια άλλη πόλη είναι εφικτή. Μία πόλη η οποία σέβεται τον κάτοικο, τον επισκέπτη, μία πόλη η οποία αναβαθμίζει τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Αυτό είναι το μέλλον που έρχεται με ορμή και η Αθήνα οφείλει να πρωταγωνιστήσει. Η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι κλειδί. Ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι μόνο δημοτικό. Η Αθήνα ανήκει σε όλους μας, σε όλους όσοι την αγαπάνε. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τώρα από τη θεωρία, μαζί με τον κύριο υπουργό, στην πράξη».

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μπακογιάννης εγκαινίασαν το περίπτερο της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» στο Eco -Fest.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων



Μετά από αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος.

Για την υπόθεση συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία συνολικά 9 αλλοδαπών και 5 ημεδαπών, από τους οποίους 8 άνδρες και 6 γυναίκες μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 19 έως 71 ετών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την μεθοδική έρευνα των αστυνομικών, 33χρονος αλλοδαπός, μαζί με άλλα δύο αρχηγικά μέλη, συνέστησαν τον τελευταίο χρόνο δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και οι συνεργοί τους ως μέλη με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Ως προς την μεθοδολογία τους, τηλεφωνούσαν κυρίως σε ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα προκάλεσαν θανατηφόρο ατύχημα με θύμα ανήλικο, ή ότι οι συγγενείς τους είχαν τραυματισθεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Για να γίνονται πιο πειστικοί και να προκαλέσουν σύγχυση στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούνταν τους αστυνομικούς και τους ίδιους συγγενείς των πολιτών.

Στη συνέχεια ζητούσαν επιτακτικά μεγάλα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα να αποφύγουν οι συγγενείς των πολιτών τις συνέπειες του δήθεν τροχαίου που είχαν προκαλέσει, είτε για να υποβληθούν οι συγγενείς τους σε άμεση χειρουργική επέμβαση, ως υποτιθέμενα θύματα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Ακολούθως, αφού κατάφερναν να πεισθούν οι πολίτες, τους υποδείκνυαν σημεία που έπρεπε να παραδώσουν τα χρηματικά ποσά, τα οποία και παραλάμβαναν μέλη της οργάνωσης.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2019 έως και την 14η Ιανουαρίου 2020, ενέχονται σε 45 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες εξαπάτησης πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα:

 21 σε περιοχές της Πιερίας,
 12 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
 6 σε περιοχές της Μαγνησίας,
 4 σε περιοχές της Ημαθίας,
 1 σε περιοχή της Φλώρινας και
 1 σε περιοχή της Αττικής.

Κατάφεραν να αποσπάσουν από πολίτες χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με την λεία τους να ξεπερνά τις 65.000 ευρώ, ενώ κατά την διάρκεια της συνολικής δράσης τους, απαίτησαν και προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά πάνω από 1.200.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 16.000 ευρώ, σε δύο περιπτώσεις όπου πολίτες είχαν πεισθεί να τα παραδώσουν και τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες.

Χθες (17 Ιανουαρίου 2020) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατά την οποία εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 53χρονος.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 9 κινητά τηλέφωνα, 3 κάρτες τηλεφώνου sim , μία ηλεκτρονική συσκευή ( tablet ) και χρηματικό ποσό 215 ευρώ. Επιπλέον, κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσε ο 53χρονος.

Σημειώνεται ότι δύο από τα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2019 για απάτη, καθώς εντοπίσθηκαν να κατέχουν το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ, που είχαν αποσπάσει από δύο πολίτες στην Κατερίνη. (Σχετικό το από 27 Αυγούστου 2019 δελτίο τύπου )

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται , ενώ ο συλληφθ είς με την δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης .

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

 Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
 Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
 Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
 Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
 Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.


Ε.Ε.: Περικοπές κονδυλίων για την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και αυστηρό μήνυμα για τη νέα γεώτρηση



Την παρέμβαση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο προκάλεσε η ανακοίνωση της Τουρκίας για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά την τελευταία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Συγκεκριμένα βήματα απαιτούνται για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο», αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και προσθέτει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. προχώρησε  σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της 'Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εχθές Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. 

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13ης Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται σήμερα Κυριακή.


Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ στη Κεφαλονιά



Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 4.56 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε ένταση 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε με επίκεντρο κοντά στον Πόρο  και σε βάθος 8 χιλιομέτρων. 

Η δόνηση ήταν πολύ έντονη σε ένταση και βοή και ανησύχησε τους κατοίκους του νησιού, ειδικά όσους βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. 

Μέχρι στιγμής από την σεισμική δόνηση δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. 


Η Bild "καρφώνει" Μέρκελ ότι υποτάχθηκε στον Ερντογάν



Η Γερμανική καγκελαρία αναγκάστηκε να απαντήσει σε επικριτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild στο οποίο γινόταν υπαινιγμός πώς ο Τούρκος Πρόεδρος υπαγόρευσε τη λίστα συμμετεχόντων στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

"Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα" δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι "συμφωνίες" που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι' αντιπροσώπων».

Κατανοούμε την ελληνική ανησυχία

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω - οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η οποία διερωτάται αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην καγκελάριο προκειμένου να μη συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε τη λίστα συμμετεχόντων. «Οχι» απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Ζάιμπερτ και εξήγησε ότι «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Το δημοσίευμα που "άναψε φωτιές" στην Καγκελαρία

Νωρίτερα, στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild διατύπωσε την δική της εκδοχή. «Εκπρόσωποι από δέκα χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι, εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μην συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Και η εφημερίδα παρατηρεί: «Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, που διαθέτει επιρροή, προσγειώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα και έχει σήμερα εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση».

Τεράστιο εμπόδιο η παραβίαση του εμπάργκο όπλων

Η χθεσινή ανακοίνωση του τούρκου προέδρου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψη στο Βερολίνο, ότι η χώρα του ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη στο πλευρό του πρωθυπουργού Σάρατζ, κάνει πιο δύσκολη την επιτυχία της διάσκεψης στον στόχο επίτευξης βιώσιμης εκεχειρίας. Σε συνέντευξη στη εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί βιώσιμη εκεχειρία. «Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων αποτελεί τεράστιο εμπόδιο καθοδόν προς μια πολιτική λύση στη διένεξη της Λιβύης» ανέφερε ο Χάικο Μάας. «Γι αυτό ένα σημαντικό σημείο των προσπαθειών μας είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων. Η Τουρκία συμμετέχει εξ αρχής στη διαδικασία του Βερολίνου. Φυσικά αναμένουμε, και όχι μόνο από την Τουρκία, ότι εννοεί στα σοβαρά αυτό το ενδιαφέρον της».

Ριψοκίνδυνη για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με Τουρκία

«Ο τρομερός γείτονας». Είναι ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην Τουρκία και τα προβλήματα που προκαλεί στον νατοϊκό εταίρο της, την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στις απειλές που εκσφενδονίζει ο τούρκος πρόεδρος για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να μην απομείνει στη χώρα καμιά άλλη δυνατότητα από το να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως έκανε σαφές πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι ριψοκίνδυνη» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην προσφυγική πολιτική θέτει η Άγκυρα την γείτονα χώρα εδώ και μήνες υπό πίεση. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες στην επικράτειά της βρίσκονται 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ως υλικό διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν πρόβλημα, ασκώντας για παράδειγμα κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο συριακό, όπως έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν στο παρελθόν, θα φροντίσει ώστε και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες να ξεκινήσουν για την Ελλάδα».

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται το ότι η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από του Ευρωπαίους. Δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Λιβύης παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο προσφυγικό η Αθήνα επιθυμεί την στήριξη από την Ευρώπη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW
news247.gr


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση λαθρομεταναστών που είχε συλληφθεί 100 φορές


Εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, που διέπρατταν συστηματικά ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Προχθές (16 Ιανουαρίου 2020), σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ακροπόλεως και Καλλιθέας και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) αλλοδαποί, μέλη της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι έξι (6) συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και τουρίστες καθώς και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και προσωπικά αντικείμενα αξιοσημείωτης χρηματικής αξίας.

Δρούσαν συστηματικά, τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Εξάρχεια, το Σύνταγμα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τις περιοχές της Ομονοίας, της Ακρόπολης, του Νέου Κόσμου και της Κυψέλης. Παράλληλα η δράση τους έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο Παγκράτι, το Χαλάνδρι και τον Άγιο Δημήτριο.

Από την μέχρι τώρα έρευνα εξιχνιάστηκαν (20) κλοπές από οχήματα, (21) κλοπές τσαντών και πορτοφολιών από διερχόμενους, (3) κλοπές από γραφεία και οικίες, καθώς και ( 2) ληστείες σε πεζούς.

Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν καθημερινά και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας ως «καβάτζα» δωμάτια ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συναφή ποινικά αδικήματα και μάλιστα συνολικά έχουν συλληφθεί ή έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος τους, πάνω από -100- φορές,
κατά τις συλλήψεις τους δήλωναν στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές ψευδή στοιχεία ταυτότητας και διαμονής, για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους,
έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας στερούμενοι παντελώς των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων και νομιμοποιητικών εγγράφων για την εδώ παραμονή τους, ενώ
φαίνεται ότι δεν εργάζονται, έχοντας ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τη διάπραξη ληστειών και κλοπών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.


Από τις διενεργηθείσες έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

(961) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
(140) γραμμάρια κάνναβης σε (92) αυτοσχέδιες συσκευασίες,
ζυγαριά ακριβείας και τρίφτης κάνναβης,
αεροβόλο – ρέπλικα πιστόλι και (4) σουγιάδες,
(18) πορτοφόλια και (18) κινητά τηλέφωνα,
(15) τσάντες πλάτης ή ώμου,
(13) ζευγάρια γυαλιά, (3) ρολόγια χειρός, (2) φωτογραφικές μηχανές,
(2) ταυτότητες αλλοδαπών Αρχών,
πλήθος κοσμημάτων,
(250) ευρώ και χρηματικά ποσά αλλοδαπών χωρών,
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και
(2) ηλεκτρονικά χειριστήρια απενεργοποίησης συναγερμού.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών συνεχίζονται οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής τους δράσης.

Επιπλέον, από τις Αστυνομικές Αρχές αναζητούνται για να συλληφθούν (9) ακόμη αλλοδαποί, μέλη άλλης συμμορίας, που διέπραττε ομοίως συστηματικά κλοπές και ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Για τους παραπάνω έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον αρμόδιο Ανακριτή, με βάση προανακριτικό υλικό που υποβλήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων.


Στην αντεπίθεση οι Anonymous Greece: Εριξαν τουρκικές ιστοσελίδες



Επίθεση σε τουρκικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν οι Έλληνες χάκερ Anonymous Greece ως αντίποινα για επιθέσεις που έγιναν χθες σε ελληνικές ιστοσελίδες που αποδίδονται σε Τούρκους χάκερ.

«Όπως χτύπησαν οι Τούρκοι χθες, έτσι και εμείς μια μέρα μετά ως απάντηση. Να ενημερώσουμε ότι οι επιθέσεις μόλις άρχισαν. Για κάθε καινούργια χτυπήματα θα ανεβαίνει νέο άρθρο. Εμείς τώρα θα δείξουμε τι έχουμε χτυπήσει μέσα σε λίγες ώρες» αναφέρουν στο μπλόγκ τους οι Anonymous Greece.

Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες χάκερ αναφέρουν ότι χτύπησαν το 112, τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την τουρκική αστυνομία.

Την Παρασκευή μετά από κυβερνοεπίθεση, «έπεσαν» οι ιστοσελίδες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Ελληνικής Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Χρηματιστηρίου.



Πηγή


Επικίνδυνος και προκλητικός ο Βαρουφάκης κάνει κακό στην Ελλάδα και χαίρεται η Τουρκία


Αυτός που κόντεψε να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια, και κυκλοφορεί με την απορία των Ελλήνων πολιτών ελεύθερος αντί αν βρίσκεται στην φυλακή, δεν είναι μόνο ανεύθυνος, είναι και εθνικά επικίνδυνος.

Τη χωρίς ντροπή δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα, που την έκανε για να κάνει ζημιά στην Ελλάδα και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την έχουν κάνει σημαία.

Ο ανεύθυνος και επικίνδυνος του τσίρκου ΜέΡΑ 25 Βαρουφάκης είπε πως ο Χαλίφα Χάφταρ είναι “σύγχρονος Κάρατζιτς”. Ο Βόσνιος Ράντοβαν Κάρατζιτς έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Το πρακτορείο Anadolu, αλλά και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, παρέθεσε τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, με αφορμή την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

“Όπως στη δεκαετία του ‘90 υπερπατριώτες αγκάλιασαν τον Κάρατζιτς αποξενώνοντας τους ουμανιστές του κόσμου πλήττοντας επιπλέον την εικόνα και ισχύ της Ελλάδας, έτσι και σήμερα χαριεντιζόμενοι με τον Λίβυο πολέμαρχο πλήττετε και την εικόνα της χώρας και την γεωστρατηγική μας θέση”.

Αυτός ο επικίνδυνος άνθρωπος Βαρουφάκης τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της “ανίερης συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, καθώς υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα όφελος οικονομικό ενώ δημιουργείται και οικολογικό κόστος.

“Κάνουμε τεράστιο δώρο στον Πρόεδρο Ερντογάν που του λύνουμε τα χέρια να ενισχύσει την εσωτερική επικυριαρχία και να προβάλει την εξουσία του με επιθετικές ηγεμονικές κινήσεις στην περιοχή και τέλος επειδή εγκλωβιζόμαστε σε διαδικασίες που δεν ελέγχουμε, απελευθερώνοντας δυνάμεις που δεν θα μπορούμε να χειραγωγήσουμε”, ανέφερε.

Μάλιστα εκτίμησε πως αν γίνει κάποια σύρραξη στο Αιγαίο ή στο Λιβυκό καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα. “Αντίθετα, θα τα βρουν με τον Ερντογάν υποβαθμίζοντας κι άλλο τη χώρα”!

“Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν ο Κάρατζιτς επισκέφθηκε την Ελλάδα, ο πατέρας του Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν επίσης πρωθυπουργός”, σχολιάζει το πρακτορείο Anadolu.