Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ανοίγει μετά από 2,5 χρόνια ανοίγει η καρδιοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Πατρών


Το άνοιγμα της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά από περισσότερα από 2,5 χρόνια που παρέμενε ανενεργή, με αποτέλεσμα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται στα Ιωάννινα ή στην Αθήνα και να χάνονται ζωές πριν προλάβουν να φτάσουν.

Τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό αυτό της 52χρονης γυναίκας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα και μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου θα κάνει γνωστές τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Αριστοτέλους, προκειμένου να ανοίξει η κλινική.

Μεταξύ αυτών, είναι η επάνοδος στην Ελλάδα από την Αγγλία του καθηγητή καρδιοχειρουργικής, Νίκου Χαροκόπου, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής της επίμαχης κλινικής. Ο κ. Χαροκόπος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στην Αγγλία και πλέον επιστρέφει στη χώρα του και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της δυτικής Ελλάδας. Για την τοποθέτηση του κ. Χαροκόπου ως διευθυντή της κλινικής προηγήθηκε η προκήρυξη θέσης αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας η απόφαση διορισμού του μέσα στον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα κονδύλια για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται ώστε να ανοίξει πλήρως η κλινική, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για πρόσληψη επιμελητών γιατρών και αναισθησιολόγων. Επιπλέον, έχει διασφαλιστεί η δημιουργία νέων χώρων έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται και όλα τα έκτακτα περιστατικά.

Μέχρι σήμερα, όλη η νότια Ελλάδα μένει ακάλυπτη για έκτακτα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, καθώς πλην της ουσιαστικά κλειστής κλινικής στο νοσοκομείο του Ρίου, δεν εφημερεύει και η αντίστοιχη κλινική στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καρδιοθωρακοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών ή αλλιώς Νοσοκομείου του Ρίου το 2018 κανένα περιστατικό καρδιάς δεν χειρουργήθηκε ολόκληρο το 2018. Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε τη νυν ηγεσία της Αριστοτέλους για τον θάνατο της 52χρονης τον περασμένο Οκτώβριο, τη στιγμή που η κλινική έκλεισε επί υπουργίας του. Οσον αφορά στην καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δεν εφημερεύει και αντιμετωπίζει μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία. Οποιος ασθενής χρειάζεται επείγουσα εισαγωγή και αντιμετώπιση διακομίζεται στην Αθήνα.

Ακόμη και σε περιοχές με επάρκεια κλινικών, πάντως, το σύστημα παραμένει «μπλοκαρισμένο», με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών. Στην Αττική τα επείγοντα περιστατικά τα δέχονται μόνο ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο», παρόλο που υπάρχουν πέντε καρδιοχειρουργικές κλινικές. Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο» που εφημερεύουν για αυτά τα περιστατικά εναλλάξ κάθε ημέρα, τα Σαββατοκύριακα εφημερεύει το Ωνάσειο, ενώ κλινικές υπάρχουν και στο στρατιωτικό «401» και στο «Αττικό» τα οποία όμως δέχονται μόνο προγραμματισμένα περιστατικά.
Σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση είναι η βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη καρδιοχειρουργικές κλινικές λειτουργούν στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου» και στο «Παπαγεωργίου». Αντίστοιχη κλινική υπάρχει και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως και στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Στην κεντρική Ελλάδα εκτός της Αττικής καρδιοχειρουργική κλινική υπάρχει και στη Λάρισα.

Ο υπουργός Υγείας σήμερα εκτός από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στα άλλα νοσοκομεία της Πάτρας, το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και το παιδιατρικό «Καραμανδάνειο», όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας βορείου τομέα Πατρών. Παράλληλα, θα επισκεφτεί την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Στο φως οι καταθέσεις για τις συλλήψεις στο Κουκάκι πριν 3 εβδομάδες


«Τους είδαμε να πηδάνε στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου, στην οδό Ματρόζου 47. Αφού ανασυνταχθήκαμε, περάσαμε και εμείς στη διπλανή ταράτσα. Στο σημείο όπου υπήρχε μια εξωτερική σκάλα είδαμε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών και πίσω του τους δύο άνδρες που μας επιτίθεντο». Ετσι περιγράφει σε κατάθεσή του τη στιγμή της σύλληψης του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του αστυνομικός της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που μετείχε στην έρευνα. Τρεις εβδομάδες μετά την πολυσυζητημένη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων μηνών, αυτή για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, η «Κ» φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως τη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Η επιχείρηση στην οδό Ματρόζου έγινε νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την έφοδο αστυνομικών σε δύο ακόμα κατειλημμένα κτίρια στο Κουκάκι. Σε ακίνητο της οδού Αρβάλη, συγκεκριμένα, βρέθηκαν και συνελήφθησαν μία Ελληνίδα και ένας Γάλλος, που είχε ξανασυλληφθεί στις 2 Νοεμβρίου στην κατάληψη «Βανκούβερ», στη Μαυρομματαίων. Σε κτίριο της οδού Παναιτωλίου, αντίστοιχα, συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες και ένας υπήκοος Σουηδίας. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, πάντως, επικεντρώθηκε σε όσα εκτυλίχθηκαν το ίδιο πρωινό μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Ματρόζου 45.

Η έφοδος ξεκίνησε στις 6.30 π.μ., όταν άνδρες της ΕΚΑΜ με ειδικό τροχό προσπάθησαν να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο και να μπουν στο διώροφο κτίριο. Το διαβιβαστικό της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αναφέρει ότι «κατά τη διάνοιξη κεντρικής θύρας εισόδου από την ΕΚΑΜ, οι συλληφθέντες εκδήλωναν επιθέσεις με πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός δύο αστυνομικών και ρύπανση των στολών τους». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμα ότι οι δύο γιοι του σκηνοθέτη (ο ένας είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος) κατά τη σύλληψή τους «αντιστάθηκαν σθεναρά, χτυπώντας τους αστυνομικούς με χέρια και πόδια για να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν».

Μέσα στην κατάληψη οι αστυνομικοί βρήκαν κράνη, πέντε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έναν ασύρματο, μια τραπεζική κάρτα, ρούχα, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι καταληψίες είχαν κατασκευάσει στην εξωτερική σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα μια πόρτα-παγίδα με καρφιά, την οποία θα ενεργοποιούσαν σε περίπτωση καταδίωξής τους. Κάποια από τα ευρήματα, όπως, για παράδειγμα, χειρόγραφες σημειώσεις, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και αξιολογούνται από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της αστυνομίας. Μετέχουν στην έρευνα παράλληλα με την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Για τον 55χρονο σκηνοθέτη η δικογραφία αναφέρει ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη των γιων του χτυπώντας τους αστυνομικούς με χέρια και πόδια, ενώ για την έρευνα στο σπίτι του και την παρουσία ή μη εισαγγελέα κατά τη διαδικασία, στο επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η διαφυγή από το υπό κατάληψη κτίριο ήταν δυνατή μόνο από την ταράτσα του, με υπερπήδηση στην ταράτσα του όμορου κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 47 (σ.σ.: το σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ) και με διέλευση από την οικία αυτή. Κατόπιν των ανωτέρω και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε κατ’ οίκον έρευνα στην οδό Ματρόζου 47, με αρνητικό αποτέλεσμα». Οπως έχει αποτυπωθεί στα επίσημα δικαστικά έγγραφα, η έρευνα στο σπίτι της οικογένειας έγινε στις 7.48 π.μ., σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης και ενώ οι άνδρες της ΕΚΑΜ είχαν ήδη ανέβει στην ταράτσα της οικίας Ινδαρέ.

Το ιστορικό

Το διώροφο ανήκει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τελούσε υπό κατάληψη ήδη από τις αρχές του 2018. Επειτα από πιέσεις περιοίκων, η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε μήνυση ζητώντας την εκκένωσή του. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε εισαγγελική διάταξη δυνάμει της οποίας τη 12η Μαρτίου 2018 έγινε η πρώτη, δίχως απρόοπτα, αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των καταληψιών. Την 30ή Μαρτίου του ίδιου χρόνου, ωστόσο, αντιεξουσιαστές επανακατέλαβαν το κτίριο, διατηρώντας το υπό τον έλεγχό τους μέχρι τη 18η Δεκεμβρίου 2019.

Η εκδοχή των αστυνομικών της ΕΚΑΜ και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας για όσα εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί εκείνης της μέρας αποτυπώνεται σε όσα κατέθεσαν στους συναδέλφους τους στην Ασφάλεια.

Ενδεικτικά, αστυνομικός της ΟΠΚΕ με υποστηρικτικό ρόλο στην επιχείρηση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αποστολή μας ήταν η διαφύλαξη του χώρου που θα είχε νωρίτερα “καθαρίσει” η ΕΚΑΜ. Καθ’ όλη τη διάρκεια που επιχειρούσαμε, περίπου 30 λεπτά, δεχόμασταν σφοδρές επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο και στην ταράτσα του κτιρίου. Μας φώναζαν “κωλόμπατσοι, θα πεθάνετε”. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο δυνάμεις της ΕΚΑΜ, δέσμευσαν τα άτομα και τα οδήγησαν στην έδρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αστυνομικός της ΕΚΑΜ λέει στην επίσημη κατάθεσή του ότι «με την άφιξή μας στο σημείο, πραγματοποιήσαμε κίνηση για τη διάνοιξη της κεντρικής θύρας εισόδου. Κατορθώσαμε να ανέβουμε στον χώρο της ταράτσας και ακολούθως στην ταράτσα όμορης πολυκατοικίας. Δεχόμασταν επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο και στην ταράτσα του κατειλημμένου κτιρίου. Η επιχείρηση έληξε με τη δέσμευσή τους». Συνάδελφός του από την ίδια υπηρεσία πρόσθεσε ότι κατά την είσοδό τους στο κτίριο οι καταληψίες τούς ψέκασαν με πυροσβεστήρες «με προφανή σκοπό να περιορίσουν την ορατότητά μας».

Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι εργαστηριακές έρευνες

Τις μέρες που ακολούθησαν την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι, στο Διαδίκτυο (Athens Indymedia) αναρτήθηκε κείμενο υπογεγραμμένο από τους «καταληψίες της οδού Ματρόζου». Σε αυτό, οι συντάκτες του ανέφεραν ότι ο σκηνοθέτης και οι γιοι του ουδεμία σχέση είχαν με την κατάληψη και κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι κατασκεύασαν ενόχους «στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων». Υπό την πίεση των καταγγελιών της συζύγου του σκηνοθέτη που δημοσίως αρνείτο κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση της οικογένειας με την κατάληψη, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο για να ελέγξουν τυχόν άλλες διόδους διαφυγής των καταληψιών, πλην εκείνης που είχαν ήδη επισημάνει μέσω της οικίας Ινδαρέ. Μέχρι σήμερα εμμένουν στην αρχική εκτίμησή τους ότι είναι αδύνατο οι νεαροί αναρχικοί να διέφυγαν μέσω του έτερου εφαπτόμενου κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 43.

Από την έρευνα της σήμανσης βρέθηκαν σε σταθερά σημεία στο εσωτερικό του μέχρι πρότινος κατειλημμένου κτιρίου αποτυπώματα τεσσάρων ατόμων που έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ., όχι όμως και των δύο γιων της οικογένειας Ινδαρέ. Πρόκειται για τρεις αντιεξουσιαστές και έναν σεσημασμένο για ναρκωτικά. Η έρευνα στα πειστήρια που κατασχέθηκαν στην κατάληψη της Ματρόζου συνεχίζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., με τους αστυνομικούς να επισημαίνουν ότι οι καταληψίες είχαν μεριμνήσει ούτως ώστε να καθαρίσουν τον χώρο από δακτυλικά αποτυπώματα. Σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA επί των πειστηρίων. Προκειμένου, μάλιστα, να αντιπαραβάλουν τα όποια ευρήματα, οι αστυνομικοί έχουν κατάσχει τα ρούχα των δύο γιων του σκηνοθέτη.

Το βίντεο που κατέγραψε το drone της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι αξιοποιήσιμο, καθώς –όπως αναφέρουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές– λόγω του σκότους η ευκρίνεια των εικόνων είναι κακή. Στην έκθεση, στο μεταξύ, που συνέταξε πριν από μερικά μόλις εικοσιτετράωρα ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς επισημαίνεται ότι ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του υπέστησαν κατά τη σύλληψή τους σωματικές βλάβες «συμβατές με χτυπήματα από θλώντα και αμβλέα όργανα». Η ιατροδικαστική έκθεση πρόκειται να συμπεριληφθεί στον φάκελο της έρευνας που διεξάγει για την ίδια υπόθεση η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Η έρευνα διετάχθη με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων από αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης. Η υπεράσπιση της οικογένειας Ινδαρέ πρόκειται τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσει μηνύσεις κατά των αστυνομικών για πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη για το αδίκημα της «ψευδούς καταμήνυσης».

Οι αναγνωρίσεις

Ιδιαίτερα γλαφυρές είναι οι καταθέσεις αστυνομικών της ΕΚΑΜ που είχαν άμεση συμμετοχή στην ακινητοποίηση και σύλληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και των γιων του. Ο ένας απ’ αυτούς, για παράδειγμα, περιέγραψε την εξωτερική εμφάνιση των καταληψιών λέγοντας ότι «ο ένας ήταν κοντοκουρεμένος και φορούσε μαύρο μπουφάν και μαύρο παντελόνι και ο άλλος είχε κανονικά μαλλιά και φορούσε μαύρα ρούχα». Υποστήριξε ότι όταν κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα και να μπουν στο κατειλημμένο κτίριο «ανεβήκαμε στην ταράτσα όπου κατευθύνονταν τα άτομα και τους είδαμε να πηδούν στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου στην οδό Ματρόζου 47». Είπε ακόμα ότι «ο άνδρας με τα καστανά μαλλιά που περιέγραψα παραπάνω είχε προλάβει να αλλάξει ρούχα και ήταν ξυπόλυτος». Για τον 55χρονο σκηνοθέτη κατέθεσε ότι μόλις τους είδε τους ρώτησε: «Τι κάνετε εδώ ρε μαλάκες, γιατί μπήκατε σπίτι μου; Πού είναι ο εισαγγελέας;». Αναγνώρισε τέλος ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο των τριών συλληφθέντων τα άτομα που ήταν στην κατάληψη και συμμετείχαν στις επιθέσεις. Δεύτερος αστυνομικός της ΕΚΑΜ που επίσης βρέθηκε στην ταράτσα της οικίας Ινδαρέ επανέλαβε ότι είδε κι αυτός τους καταληψίες να πηδούν από την ταράτσα της κατάληψης σ’ αυτή του διπλανού σπιτιού και αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο γιων της οικογένειας τους νεαρούς που τους πετούσαν αντικείμενα: «Καταφέραμε να περάσουμε στη διπλανή ταράτσα και είδαμε στην άκρη της, εκεί όπου υπάρχει μια σκάλα έναν άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών και πίσω του τους δύο άνδρες που μας επιτίθεντο».

Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βίντεο και φωτογραφίες από τη χθεσινή επιχείρηση καταλήψεων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι



21 συλλήψεις έκανε η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου στο Κουκάκι, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση κτιρίων τα οποία είχαν ανακαταληφθεί.

«Όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στα όργανα του νόμου και τους δίνουν συγχαρητήρια. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, ούτε δημοκρατία. Μοναδική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ: λαλίστατος πριν από λίγες εβδομάδες, έπαθε αφωνία σήμερα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι.


Με αφορμή τα βίντεο που έδωσε η ΕΛΑΣ στη δημοσιότητα από τις επιχειρήσεις στο Κουκάκι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε  επίσης: «Είναι καιρός, αντί να ανέχονται τους εχθρούς του κράτους Δικαίου, ή ακόμη και να τους υποστηρίζουν, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους». Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι μερικά λεπτά πραγματικών εικόνων και ήχων από το Κουκάκι αποκατέστησαν, την αλήθεια απέναντι στα ψέματα.

«Όλοι οι Έλληνες είδαν, άκουσαν και συμπεραίνουν: οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων είναι γεγονός. Το ίδιο και οι δολοφονικές επιθέσεις με χυδαία συνθήματα εναντίον των αστυνομικών. Γεγονός είναι επίσης ότι οι συλληφθέντες-καταληψίες άσκησαν βία κατά των εκπροσώπων της δημοκρατικής πολιτείας που κλήθηκαν να υπερασπιστούν το κράτος Δικαίου» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει λέγοντας «οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από το Κουκάκι ας γίνουν ένα μάθημα δημοκρατίας για όλους. Χρέος μας, να γίνονται όλο και λιγότερες, ώστε να πάψει ο αυταρχισμός των λίγων να επιβάλλεται στη ζωή των πολλών».

Βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.












Φωτιά σε ορφανοτροφείο στο Ίλιον



Συναγερμός για φωτιά σε κοιτώνες ορφανοτροφείου στο Ίλιον της Αττικής σήμανε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Πυροσβεστική.

Το ορφανοτροφείο βρίσκεται επί της οδού Αγίας Τριάδος στο Ίλιον και στο σημείο έσπευσαν 14 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και η πυρκαγιά έσβησε.

Τα 11 παιδιά που φιλοξενούνται στο χώρο είχαν απομακρυνθεί άμεσα από τους χώρους από τους ανθρώπους του ορφανοτροφείου και δεν κινδύνεψε κανένα. 


Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος αναζητεί σύντροφο να τον συνοδεύσει στο... φεγγάρι


Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιαζάκου Μαετζάουα αναζητεί μια σύντροφο για να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στο φεγγάρι και η αναζήτησή του αυτή θα είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ.

Ο 44χρονος Μαετζάουα, ο οποίος πούλησε την διαδικτυακή εταιρεία μόδας Zozo Inc που διέθετε στον τραπεζικό όμιλο SoftBank Group Corp, αναζητεί αδέσμευτες γυναίκες άνω των 20 ετών για να συμμετάσχουν στο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί από το AbemaTV.

"Καθώς τα αισθήματα μοναξιάς και κενού αρχίζουν να με καταβάλλουν, ένα πράγμα σκέφτομαι μόνο: να συνεχίσω να αγαπώ μια γυναίκα", έγραψε ο Μαετζάουα σε μια ιστοσελίδα όπου καλεί υποψήφιες.

"Θέλω να βρω μια 'σύντροφο ζωής'. Με αυτήν τη σύντροφό μου θέλω να διατυμπανίσουμε την αγάπη μας και την παγκόσμια ειρήνη από το διάστημα", συνεχίζει ο Ιάπωνας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος επιβάτης που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι το 2023 με το διαστημικό λεωφορείο του Ίλον Μασκ, το SpaceX.

Ο Μαετζάουα, ο οποίος πρόσφατα χώρισε από την 27χρονη ηθοποιό σύντροφό του Αγιάμι Γκορίκι, έχει πει ότι σκοπεύει να πάρει μαζί του στην πτήση μια καλλιτέχνη για να προκύψουν στη συνέχεια έργα εμπνευσμένα από την εμπειρία αυτή στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που το ονόμασε "Αγαπητό Φεγγάρι".

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ θα είναι "Εραστές της Πανσελήνου" και θα προβληθεί από το AbemaTV, το οποίο υποστηρίζεται από την διαδικτυακή διαφημιστική εταιρεία CyberAgent και από το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi που έχει ως στόχο ένα νεανικό κοινό το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή τηλεόραση.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να "επιθυμούν να ταξιδέψουν στο διάστημα και να μπορούν να συμμετάσχουν και στην προετοιμασία του ταξιδιού" και επίσης "να επιθυμούν την παγκόσμια ειρήνη", γράφει η ιστοσελίδα.

Η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 17 Ιανουαρίου και ο Μαετζάουα θα επιλέξει την σύντροφό του στο τέλος Μαρτίου.

Η ιδέα του ντοκιμαντέρ είναι η τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος προσφέρει εννέα εκατομμύρια δολάρια στους ακολούθους του στο Twitter για να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν έναν διάλογο στην Ιαπωνία για την αξία του βασικού εισοδήματος...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Δένδιας: Σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μπορούμε και μόνοι μας, αλλά δεν θα είμαστε μόνοι μας


Στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ και η Γαλλία σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο απάντησε -μεταξύ άλλων- μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας είναι έτοιμη, «μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της», ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

«Πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα είναι διαρκής. Ο αμερικανικός παράγων δρα, λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή και αποτρέπει όποιον απεργάζεται την αστάθεια», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αλλά, εάν χρειαστεί, ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί, μπορούμε και μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία». Όπως υπογράμμισε, σε μια τέτοια περίπτωση «δεν θα είμαστε μόνοι μας».

Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξής του, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν συνομιλίες με την Τουρκία. «Η Ελλάδα ιστορικά παραδέχεται μία διαφορά με την Τουρκία, τη διαφορά ως προς την υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έχει τις απόψεις της, εμείς έχουμε τις δικές μας και για αυτό λέμε να τις συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε επί του θέματος: «Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτα από την Τουρκία το οποίο ανήκει πραγματικά σε αυτή, αλλά δεν δεχόμαστε να πάρει και αυτή κάτι το οποίο ανήκει σε εμάς. Αν υπάρχουν διαφωνίες, όχι φυσικά σε ζητήματα της κυριαρχίας μας, έχει πει και ο πρωθυπουργός να το συζητήσουμε Και αν δεν μπορούμε να βρούμε άκρη, υπάρχουν διεθνείς δικαιοδοτικοί οργανισμοί μέσα στο γνωστό πλαίσιο (το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης). Αυτό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί είναι το δίκιο των κανονιοφόρων. Δεν μπορεί η Τουρκία μονομερώς να ασκεί δικαιώματα που κατά φαντασία αυτή έχει».

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Το κριτήριο για κάθε επίσκεψη και αν αυτή αποδίδει ή όχι έχει να κάνει με το ποιος είναι ο στόχος της, τι περιμένεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει στον πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία την ελληνική θέση και να την κάνει απολύτως κατανοητή.

Αυτό έγινε με τον πιο καθαρό τρόπο και πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε αντίλογος αλλά κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Και αυτό φαίνεται και από μία σειρά δηλώσεων και του υπουργού εξωτερικού του κ. Πομπέο και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ του κ. Πενς. Όπως άλλωστε ξέρετε ο πρόεδρος Τραμπ είναι απολύτως εξωστρεφής και εάν ακουγόταν κάτι από την ελληνική πλευρά με το οποίο διαφωνούσε θα το έλεγε χωρίς περιστροφές και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Αυτό δεν έγινε ούτε ανοιχτά ούτε στην κατευθείαν συνομιλία που είχαμε και η οποία είναι πολύ πιο ουσιαστική».

Σε ερώτηση εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στην αμερικανική ηγεσία την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει με όλα τα μέσα σε περίπτωση που η Άγκυρα περάσει οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή», απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι αυτό συνέβη με τον πιο καθαρό τρόπο και με πολύ λίγα λόγια, γιατί έτσι γίνονται αυτά κατανοητά. Θέλω να συμπληρώσω, βέβαια, ότι εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία θα περάσει τη γραμμή την οποία έχουμε καταστήσει απολύτως κατανοητή».

Πηγή



Ο πρόεδρος της Λιβύης προειδοποιεί την Τουρκία



Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, βρίσκεται στο Κάιρο καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αραβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης». Και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».

Η «Αλ Αχράμ» καταγράφει στο ρεπορτάζ της ότι ο κ. Σάλεχ ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη άνοιξε την πόρτα στις τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της Λιβύης», καταλήγοντας ότι «τα μνημόνια που συνήφθησαν με την Τουρκία δεν έλαβαν την έγκριση του Κοινοβουλίου της Λιβύης και γι' αυτό πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και κενά περιεχομένου».

Από την πλευρά της, η Egypt Today και η ιστοσελίδα «Σάντα ελ Μπάλαντ» καταγράφουν τη δήλωση του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, ότι «η χώρα του ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει την παρέμβαση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων εάν λάβει χώρα ξένη παρέμβαση στη Λιβύη».

Τέλος, η Egypt Today καταγράφει δηλώσεις του προέδρου της λιβυκής Βουλής ότι παραστρατιωτικοί της Τρίπολης παραβίασαν την εκεχειρία.


Πηγή : newsbomb.gr


Κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των συλληφθέντων στο Κουκάκι



Ποινική δίωξη για 6 πλημμελήματα σε δύο δικογραφίες άσκησε το απόγευμα της Κυριακής ο εισαγγελέας στους 20 από τους 21 συλληφθέντες από τη χθεσινή διπλή επιχείρηση της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Για την πρώτη δικογραφία, ασκήθηκε δίωξη κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων.

Για τη δεύτερη δικογραφία ασκήθηκε δίωξη για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια.

Η ανήλικη 17 ετών κόρη γνωστού ηθοποιού που ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερη.

Οι 20 θα δικαστούν σήμερα Δευτέρα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.