Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Στο φως οι καταθέσεις για τις συλλήψεις στο Κουκάκι πριν 3 εβδομάδες


«Τους είδαμε να πηδάνε στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου, στην οδό Ματρόζου 47. Αφού ανασυνταχθήκαμε, περάσαμε και εμείς στη διπλανή ταράτσα. Στο σημείο όπου υπήρχε μια εξωτερική σκάλα είδαμε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών και πίσω του τους δύο άνδρες που μας επιτίθεντο». Ετσι περιγράφει σε κατάθεσή του τη στιγμή της σύλληψης του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του αστυνομικός της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που μετείχε στην έρευνα. Τρεις εβδομάδες μετά την πολυσυζητημένη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων μηνών, αυτή για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, η «Κ» φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως τη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Η επιχείρηση στην οδό Ματρόζου έγινε νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την έφοδο αστυνομικών σε δύο ακόμα κατειλημμένα κτίρια στο Κουκάκι. Σε ακίνητο της οδού Αρβάλη, συγκεκριμένα, βρέθηκαν και συνελήφθησαν μία Ελληνίδα και ένας Γάλλος, που είχε ξανασυλληφθεί στις 2 Νοεμβρίου στην κατάληψη «Βανκούβερ», στη Μαυρομματαίων. Σε κτίριο της οδού Παναιτωλίου, αντίστοιχα, συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες και ένας υπήκοος Σουηδίας. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, πάντως, επικεντρώθηκε σε όσα εκτυλίχθηκαν το ίδιο πρωινό μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Ματρόζου 45.

Η έφοδος ξεκίνησε στις 6.30 π.μ., όταν άνδρες της ΕΚΑΜ με ειδικό τροχό προσπάθησαν να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο και να μπουν στο διώροφο κτίριο. Το διαβιβαστικό της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αναφέρει ότι «κατά τη διάνοιξη κεντρικής θύρας εισόδου από την ΕΚΑΜ, οι συλληφθέντες εκδήλωναν επιθέσεις με πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός δύο αστυνομικών και ρύπανση των στολών τους». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμα ότι οι δύο γιοι του σκηνοθέτη (ο ένας είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος) κατά τη σύλληψή τους «αντιστάθηκαν σθεναρά, χτυπώντας τους αστυνομικούς με χέρια και πόδια για να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν».

Μέσα στην κατάληψη οι αστυνομικοί βρήκαν κράνη, πέντε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έναν ασύρματο, μια τραπεζική κάρτα, ρούχα, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι καταληψίες είχαν κατασκευάσει στην εξωτερική σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα μια πόρτα-παγίδα με καρφιά, την οποία θα ενεργοποιούσαν σε περίπτωση καταδίωξής τους. Κάποια από τα ευρήματα, όπως, για παράδειγμα, χειρόγραφες σημειώσεις, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και αξιολογούνται από τις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της αστυνομίας. Μετέχουν στην έρευνα παράλληλα με την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Για τον 55χρονο σκηνοθέτη η δικογραφία αναφέρει ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη των γιων του χτυπώντας τους αστυνομικούς με χέρια και πόδια, ενώ για την έρευνα στο σπίτι του και την παρουσία ή μη εισαγγελέα κατά τη διαδικασία, στο επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η διαφυγή από το υπό κατάληψη κτίριο ήταν δυνατή μόνο από την ταράτσα του, με υπερπήδηση στην ταράτσα του όμορου κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 47 (σ.σ.: το σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ) και με διέλευση από την οικία αυτή. Κατόπιν των ανωτέρω και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε κατ’ οίκον έρευνα στην οδό Ματρόζου 47, με αρνητικό αποτέλεσμα». Οπως έχει αποτυπωθεί στα επίσημα δικαστικά έγγραφα, η έρευνα στο σπίτι της οικογένειας έγινε στις 7.48 π.μ., σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης και ενώ οι άνδρες της ΕΚΑΜ είχαν ήδη ανέβει στην ταράτσα της οικίας Ινδαρέ.

Το ιστορικό

Το διώροφο ανήκει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τελούσε υπό κατάληψη ήδη από τις αρχές του 2018. Επειτα από πιέσεις περιοίκων, η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε μήνυση ζητώντας την εκκένωσή του. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε εισαγγελική διάταξη δυνάμει της οποίας τη 12η Μαρτίου 2018 έγινε η πρώτη, δίχως απρόοπτα, αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των καταληψιών. Την 30ή Μαρτίου του ίδιου χρόνου, ωστόσο, αντιεξουσιαστές επανακατέλαβαν το κτίριο, διατηρώντας το υπό τον έλεγχό τους μέχρι τη 18η Δεκεμβρίου 2019.

Η εκδοχή των αστυνομικών της ΕΚΑΜ και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας για όσα εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί εκείνης της μέρας αποτυπώνεται σε όσα κατέθεσαν στους συναδέλφους τους στην Ασφάλεια.

Ενδεικτικά, αστυνομικός της ΟΠΚΕ με υποστηρικτικό ρόλο στην επιχείρηση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αποστολή μας ήταν η διαφύλαξη του χώρου που θα είχε νωρίτερα “καθαρίσει” η ΕΚΑΜ. Καθ’ όλη τη διάρκεια που επιχειρούσαμε, περίπου 30 λεπτά, δεχόμασταν σφοδρές επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο και στην ταράτσα του κτιρίου. Μας φώναζαν “κωλόμπατσοι, θα πεθάνετε”. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο δυνάμεις της ΕΚΑΜ, δέσμευσαν τα άτομα και τα οδήγησαν στην έδρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αστυνομικός της ΕΚΑΜ λέει στην επίσημη κατάθεσή του ότι «με την άφιξή μας στο σημείο, πραγματοποιήσαμε κίνηση για τη διάνοιξη της κεντρικής θύρας εισόδου. Κατορθώσαμε να ανέβουμε στον χώρο της ταράτσας και ακολούθως στην ταράτσα όμορης πολυκατοικίας. Δεχόμασταν επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο και στην ταράτσα του κατειλημμένου κτιρίου. Η επιχείρηση έληξε με τη δέσμευσή τους». Συνάδελφός του από την ίδια υπηρεσία πρόσθεσε ότι κατά την είσοδό τους στο κτίριο οι καταληψίες τούς ψέκασαν με πυροσβεστήρες «με προφανή σκοπό να περιορίσουν την ορατότητά μας».

Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι εργαστηριακές έρευνες

Τις μέρες που ακολούθησαν την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι, στο Διαδίκτυο (Athens Indymedia) αναρτήθηκε κείμενο υπογεγραμμένο από τους «καταληψίες της οδού Ματρόζου». Σε αυτό, οι συντάκτες του ανέφεραν ότι ο σκηνοθέτης και οι γιοι του ουδεμία σχέση είχαν με την κατάληψη και κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι κατασκεύασαν ενόχους «στα πρόσωπα τυχαίων ανθρώπων». Υπό την πίεση των καταγγελιών της συζύγου του σκηνοθέτη που δημοσίως αρνείτο κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση της οικογένειας με την κατάληψη, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο για να ελέγξουν τυχόν άλλες διόδους διαφυγής των καταληψιών, πλην εκείνης που είχαν ήδη επισημάνει μέσω της οικίας Ινδαρέ. Μέχρι σήμερα εμμένουν στην αρχική εκτίμησή τους ότι είναι αδύνατο οι νεαροί αναρχικοί να διέφυγαν μέσω του έτερου εφαπτόμενου κτιρίου επί της οδού Ματρόζου 43.

Από την έρευνα της σήμανσης βρέθηκαν σε σταθερά σημεία στο εσωτερικό του μέχρι πρότινος κατειλημμένου κτιρίου αποτυπώματα τεσσάρων ατόμων που έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ., όχι όμως και των δύο γιων της οικογένειας Ινδαρέ. Πρόκειται για τρεις αντιεξουσιαστές και έναν σεσημασμένο για ναρκωτικά. Η έρευνα στα πειστήρια που κατασχέθηκαν στην κατάληψη της Ματρόζου συνεχίζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., με τους αστυνομικούς να επισημαίνουν ότι οι καταληψίες είχαν μεριμνήσει ούτως ώστε να καθαρίσουν τον χώρο από δακτυλικά αποτυπώματα. Σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA επί των πειστηρίων. Προκειμένου, μάλιστα, να αντιπαραβάλουν τα όποια ευρήματα, οι αστυνομικοί έχουν κατάσχει τα ρούχα των δύο γιων του σκηνοθέτη.

Το βίντεο που κατέγραψε το drone της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι αξιοποιήσιμο, καθώς –όπως αναφέρουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές– λόγω του σκότους η ευκρίνεια των εικόνων είναι κακή. Στην έκθεση, στο μεταξύ, που συνέταξε πριν από μερικά μόλις εικοσιτετράωρα ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς επισημαίνεται ότι ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του υπέστησαν κατά τη σύλληψή τους σωματικές βλάβες «συμβατές με χτυπήματα από θλώντα και αμβλέα όργανα». Η ιατροδικαστική έκθεση πρόκειται να συμπεριληφθεί στον φάκελο της έρευνας που διεξάγει για την ίδια υπόθεση η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Η έρευνα διετάχθη με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων από αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης. Η υπεράσπιση της οικογένειας Ινδαρέ πρόκειται τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσει μηνύσεις κατά των αστυνομικών για πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη για το αδίκημα της «ψευδούς καταμήνυσης».

Οι αναγνωρίσεις

Ιδιαίτερα γλαφυρές είναι οι καταθέσεις αστυνομικών της ΕΚΑΜ που είχαν άμεση συμμετοχή στην ακινητοποίηση και σύλληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και των γιων του. Ο ένας απ’ αυτούς, για παράδειγμα, περιέγραψε την εξωτερική εμφάνιση των καταληψιών λέγοντας ότι «ο ένας ήταν κοντοκουρεμένος και φορούσε μαύρο μπουφάν και μαύρο παντελόνι και ο άλλος είχε κανονικά μαλλιά και φορούσε μαύρα ρούχα». Υποστήριξε ότι όταν κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα και να μπουν στο κατειλημμένο κτίριο «ανεβήκαμε στην ταράτσα όπου κατευθύνονταν τα άτομα και τους είδαμε να πηδούν στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου στην οδό Ματρόζου 47». Είπε ακόμα ότι «ο άνδρας με τα καστανά μαλλιά που περιέγραψα παραπάνω είχε προλάβει να αλλάξει ρούχα και ήταν ξυπόλυτος». Για τον 55χρονο σκηνοθέτη κατέθεσε ότι μόλις τους είδε τους ρώτησε: «Τι κάνετε εδώ ρε μαλάκες, γιατί μπήκατε σπίτι μου; Πού είναι ο εισαγγελέας;». Αναγνώρισε τέλος ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο των τριών συλληφθέντων τα άτομα που ήταν στην κατάληψη και συμμετείχαν στις επιθέσεις. Δεύτερος αστυνομικός της ΕΚΑΜ που επίσης βρέθηκε στην ταράτσα της οικίας Ινδαρέ επανέλαβε ότι είδε κι αυτός τους καταληψίες να πηδούν από την ταράτσα της κατάληψης σ’ αυτή του διπλανού σπιτιού και αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο γιων της οικογένειας τους νεαρούς που τους πετούσαν αντικείμενα: «Καταφέραμε να περάσουμε στη διπλανή ταράτσα και είδαμε στην άκρη της, εκεί όπου υπάρχει μια σκάλα έναν άνδρα ηλικίας περίπου 50 ετών και πίσω του τους δύο άνδρες που μας επιτίθεντο».

Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου