Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης : 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα πριν τα Χριστούγεννα



O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην ομιλία του στο 13ο συνέδριο της ΝΔ τόνισε πώς «Σε 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων» θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τα 200.000 νοικοκυριά ως εξής:

-Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους

-Τις πολύτεκνες οικογένειες

-Τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. 


Παντού προκλητικοί οι Τούρκοι Τσαβούσογλου αποκάλεσε σκέτο Μακεδόνες του Σκοπιανούς σε μήνυμα του



Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων γιατί απλά Τούρκοι είναι και Τούρκοι θα παραμείνουν βάρβαροι και προκλητικοί.

Χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια ο προκλητικός Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί εμμέσως την Ευρώπη ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της απέναντι σε μία υποψήφια χώρα, παρόλο που εκείνη άλλαξε μέχρι και το όνομά της. Και το κάνει αυτό ο Τσαβούσογλου για να προκαλέσει και πάλι την Ελλάδα, για τόσο κόμπλεξ κατωτερότητας με την χώρα μας έχουν οι Τούρκοι.

Είπε ο προκλητικός Τούρκος σε ομιλία του σε διεθνές τουρνουά γκολφ διπλωματών και επιχειρηματιών: «Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες φίλοι μας που ακόμη λέω ‘Μακεδονία’. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας. Γιατί αλλάξατε το όνομά σας; Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς ως ΝΑΤΟ κρατήσαμε το λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει το λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις»




Μητσοτάκης : Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της στρέφεται εναντίον άλλου



Την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός στην αυριανή Σύνοδο, όπως προανήγγειλε στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της στρέφεται εναντίον άλλου μέλους της η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί». 

H ΕΕ έχει πάρει σαφή θέση όπως και το ΕΛΚ υπέρ της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις.




Χυδαίο σύνθημα από κακοποιούς αντιεξουσιαστές κατά του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη



Κακοποιοί αντιεξουσιαστές υπερασπιζόμενοι τρομοκρατικές δολοφονίες έγραψαν «Δήμαρχε το βρώμικο 89 έγινε μισή δουλειά» και «Φόκο στους μπάτσους».

Η χυδαία επίθεση με απειλές κατά του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη από τους γνωστούς κακοποιούς αντιεξουσιαστές και φίλους τρομοκρατικών οργανώσεων, δείχνει ότι θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να τερματίσει η δράση αυτών των επικίνδυνων για την ασφάλεια των πολιτών τρομοκρατικών συμμοριών των Εξαρχείων.

Εκτός από τις δολοφονικές ενέργειες κατά αστυνομικών και την καταστροφή περιουσίας πολιτών, οι συμμορίες αυτές αντιεξουσιαστώνείναι και φυτώρια εκκολαπτόμενων τρομοκρατών.


Συγκεκριμένα στην πλατεία Εξαρχείων και στο άγαλμα που βρίσκεται στο κέντρο της, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε καθαρίσει ο δήμος Αθηναίων και είχε τοποθετήσει μάρμαρα, άγνωστοι έγραψαν «Δήμαρχε το βρώμικο 89 έγινε μισή δουλειά» και «Φόκο στους μπάτσους». Το σύνθημα για το «βρώμικο 89» αναφέρεται στη χρονολογία της δολοφονίας του πατέρα του δημάρχου Αθηναίων από τη «17 Νοέμβρη».





Έντι Ράμα: Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες, ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε



Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Ευχαριστίες προς τον Ελληνικό λαό, που στάθηκε στο πλευρό της χώρας του, μετά τον καταστροφικό σεισμό, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε μετάδοση από την προσωπική του ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε επίσης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα, για τη συμπαράσταση που προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο αυτή την ώρα αλβανικό λαό.

Με τα πλέον θερμά λόγια μίλησε για τους Έλληνες διασώστες, που έδωσαν μάχες στα συντρίμμια. Θαύμασα, είπε, τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε.


Αντιεξουσιαστές στο σπίτι του Χρυσοχοίδη στην Καλλιθέα! Πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα



Στην συγκεκριμένη περιοχή της Καλλιθέας το έγκλημα ανθεί παρά το ότι βρίσκεται η κατοικία του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δεν ήταν λίγοι οι 50 αντιεξουσιαστές που έφτασαν ανενόχλητοι έξω από το σπίτι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το μεσημέρι του Σαββάτου.

Φώναξαν συνθήματα υπέρ των καταλήψεων και για τα Εξάρχεια και πέταξαν φέιγ βολάν, για την κατάληψη «Βανκούβερ», μία από αυτές που έχουν εκκενωθεί το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που κάνει η αστυνομία.

Οι αντιεξουσιαστές θεωρούν ότι είναι δικαίωμα τους να καταπατούν ξένη περιουσία, και να στοιβάζουν μέσα μετανάστες. να τους έχουν και να τους εκμεταλλεύονται προφανώς χρηματικά κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Στη συνέχεια, η ομάδα των περίπου 50 αντιεξουσιαστών αποχώρησε από το σημείο.


Έκτακτα μέτρα για μεταναστευτικό: Στήνουν ηλεκτρονικό φράκτη στον Έβρο



Όπως μετέδωσε ο Alpha, ηλεκτρονικό φράκτη με υπερσύγχρονες κάμερες ετοιμάζεται να εγκαταστήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το μεταναστευτικό στον Έβρο σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές αλλά και για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ θα ενισχυθεί με οχήματα αλλά και με συνοριοφύλακες, η πρόσληψη των οποίων προχωρά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Προεδρικό Διάταγμα και την αύξηση των θέσεων ανάβει το πράσινο φως για την προκήρυξη 400 προσλήψεων συνοριοφυλάκων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπογράφεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και αυξάνει τις αρχικά προβλεπόμενες από το νόμο 2622/2019, 1.000 οργανικές θέσεις των συνοριακών φυλάκων, κατά 400.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η αύξηση των θέσεων των συνοριακών φυλάκων θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος (2020) κατά 6.729.000 ευρώ, για το έτος 2021 κατά 7.426.000 ευρώ, για τα έτη 2022 και 2023 από 7.536.000 ευρώ το κάθε έτος και για τα επόμενα έτη από 7.780.000 ευρώ.

Στον Έβρο βρέθηκε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος και είχε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες.




Οι όμιλοι του Euro 2020



Οι όμιλοι για το Euro 2020, το πρώτο της ιστορίας που θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις της Ευρώπης, είναι πλέον γεγονός. Στην κλήρωση που διεξήχθη στο Βουκουρέστι διαμορφώθηκαν έξι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, από τους οποίους θα προκριθούν οι πρώτοι και οι δεύτεροι των γκρουπ και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι από όλους τους ομίλους.

Μακράν του δεύτερου, ο πιο ενδιαφέρων όμιλος, είναι ο 6ος που θα διεξαχθεί σε Μόναχο και Βουδαπέστη, καθώς η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια είναι στον ίδιο όμιλο με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία και με τη Γερμανία. Το γκρουπ θα διαμορφωθεί πλήρως με μία εκ των Ισλανδία/Βουλγαρία/Ουγγαρία, ενώ αν περάσει η Ρουμανία από τα πλέι-οφ του Nations League θα πάει στον 3ο όμιλο και θα είναι γηπεδούχος.

Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου.

Αναλυτικά όλοι οι όμιλοι:

1ος όμιλος (Σε Ρώμη και Μπακού)
Τουρκία
Ιταλία
Ουαλία
Ελβετία

2ος όμιλος (Σε Αγία Πετρούπολη και Κοπεγχάγη)
Βέλγιο
Ρωσία
Δανία
Φινλανδία

3ος όμιλος (Σε Άμστερνταμ και Βουκουρέστι)
Ολλανδία
Ουκρανία
Αυστρία
Γεωργία/Β. Μακεδονία/Κόσοβο/Λευκορωσία

4ος όμιλος (Σε Λονδίνο και Γλασκώβη)
Αγγλία
Κροατία
Σκωτία/Νορβηγία/Σερβία/Ισραήλ
Τσεχία

5ος όμιλος (Σε Μπιλμπάο και Δουβλίνο)
Ισπανία
Σουηδία
Πολωνία
Βοσνία/Σλοβακία/Ιρλανδία/Β. Ιρλανδία

6ος όμιλος (Σε Μόναχο και Βουδαπέστη)
Γαλλία
Γερμανία
Πορτογαλία
Ισλανδία/Βουλγαρία/Ουγγαρία/Ρουμανία (αν προκριθεί η Ρουμανία πάει στον 3ο όμιλο)

Πηγή: sport-fm.gr


Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή βράβευσης της ελληνικής μαθητικής αποστολής στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019



Τις ελληνικές ομάδες που έλαβαν μέρος και απέσπασαν σπουδαία διάκριση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Győr της Ουγγαρίας, συνεχάρη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις», οι έλληνες μαθητές συναγωνίστηκαν στη δημιουργία και στον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών στους τομείς των αστικών μεταφορών, της ύδρευσης και της διαχείρισης αποβλήτων, του φωτισμού και της θέρμανσης κτηρίων.

Κατάφεραν να κερδίσουν τα περισσότερα μετάλλια -μαζί με τη ρωσική αποστολή- ανάμεσα σε 423 ομάδες από 73 χώρες, σε ρομποτικές κατασκευές που μπορούν να συμβάλλουν στη δόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς,

Είμαι εδώ, απλά και μόνο, για να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά σας, για τη συμμετοχή σας, για την επιτυχία σας.

Θεωρώ εξαιρετικά σπουδαίο να βλέπω στα πρόσωπά σας το χαμόγελο και την αισιοδοξία μιας φωτεινής Ελλάδος. Αυτό το οποίο πετύχατε, ξέρω ότι το πετύχατε με πολύ κόπο και με πολλή προσπάθεια. Ξέρω ότι εσείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί σας, αλλά και οι γονείς σας, αφιερώσατε ώρες που μπορεί να τις είχατε αναλώσει σε ψυχαγωγία, στο να βλέπετε τηλεόραση ή στο να κάνετε άλλα πράγματα, για να μπορέσετε να δουλέψετε σκληρά και ομαδικά για να φέρετε αυτές τις σημαντικές διακρίσεις. Πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους σας τους εαυτούς.

Πιστεύω πολύ στην εκπαιδευτική ρομποτική και όσες φορές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους πρωτεργάτες αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, πάντα βλέπω με πόσο μεγάλη χαρά και προσδοκία αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες -όχι μόνο- οι μαθητές μας αλλά και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Θα στηρίξω κι εγώ την πρωτοβουλία του Υπουργείου, τέτοιου είδους θεματικές δραστηριότητες να ενταχθούν με ποιο ενεργό, με ποιο συστηματικό τρόπο στα προγράμματα των σχολείων μας.

Ασχέτως το πού θα σας οδηγήσει τελικά η ζωή σας και το τι επιλογές θα κάνετε. Αν θα επιλέξετε να σπουδάσετε κάποιο γνωστικό αντικείμενο το οποίο θα έχει σχέση με τη ρομποτική, με τον κόσμο της τεχνολογίας -ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας- αυτά τα οποία μάθατε από τη συμμετοχή σας σε αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία, πιστεύω, ότι θα σας συνοδεύουν για πάντα. Μάθατε πάνω απ’ όλα να συνεργάζεστε στα πλαίσια μιας ομάδας. Μάθατε να θέτετε φιλόδοξους στόχους και να τους πετυχαίνετε. Μάθατε να ξεπερνάτε δυσκολίες, οι οποίες αναπόφευκτα προκύπτουν σε κάθε ομαδική δουλειά.

Μάθατε -είμαι σίγουρος γι’ αυτό- γιατί είχα την ευκαιρία να δω λίγο τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, ιδέες, εφαρμοσμένες ιδέες με τις οποίες προσήλθατε στον διαγωνισμό αυτό. Μάθατε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Μάθατε να σκέφτεστε «έξω από το κουτί» και να βρίσκετε μη συμβατικές λύσεις σε συμβατικά προβλήματα.

Αυτές, λοιπόν, οι δεξιότητες θα σας είναι χρήσιμες ότι και αν επιλέξετε τελικά να κάνετε στη ζωή σας.

Μπροστά σας και μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος κόσμος γεμάτος προκλήσεις, γεμάτος ευκαιρίες, γεμάτος κινδύνους. Προσωπικά πιστεύω ότι η τεχνολογία, η ευρηματικότητα, η καινοτομία θα μπορέσει να δώσει πολλές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εσείς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, στο δικό σας πεδίο, κάποια από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις. Πώς οι έξυπνες πόλεις μπορούν να κάνουν τις ζωές μας όλο και καλύτερες, όλο και πιο εύκολες. Αντίστοιχα, στη μεγάλη κλίμακα, η τεχνολογία είναι αυτή που θα μας επιτρέψει -και το πιστεύω αυτό ακράδαντα- να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα, όπως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Και πιστεύω ότι αν πρέπει κάτι να κάνουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι να κρατάμε ζωντανή την περιέργεια των νέων παιδιών, των νέων ανθρώπων, των νέων πολιτών.

Γι’ αυτό και η Παιδεία για εμάς, για μένα, για την Υπουργό, για τους Υπουργούς δεν είναι απλά μια διαδικασία στείρας αποστήθισης. Δεν είναι απλά μια διαδικασία με την οποία αντιλαμβανόμαστε τη γνώση ως κάτι το οποίο μαθαίνουμε για να το μεταφέρουμε στη συνέχεια σε μία κόλλα χαρτί στον προφορικό μας λόγο. Είναι κάτι πολύ παραπάνω η γνώση στον σημερινό κόσμο και ακριβώς αυτήν την ευρεία γνώση, αυτές τις δεξιότητες που τόσο χρήσιμες θα σας είναι ότι και αν επιλέξετε να κάνετε, θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα από το σχολείο του μέλλοντος, έτσι όπως, τουλάχιστον, το οραματιζόμαστε.

Σταματώ εδώ, λέγοντάς σας και πάλι ένα μεγάλο μπράβο για τις επιτυχίες σας. Συγχαίροντας εσάς προσωπικά αλλά συγχαίροντας, ειδικά, και δασκάλους σας και τους καθηγητές σας. Διότι, γνωρίζω -και θα κλείσω με αυτό- ότι έχουμε στην εκπαίδευση ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό δυναμικό. Ένα εκπαιδευτικό δυναμικό το οποίο συχνά ψάχνει ευκαιρίες να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά τα οποία, ενδεχομένως, είναι μέσα στο συμβατικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενός δασκάλου κι ενός καθηγητή.

Και χρέος μας, ως πολιτεία, είναι ακριβώς αυτούς τους καθηγητές, τους δασκάλους που θέλουν να κάνουν περισσότερα πράγματα, που θέλουν να πειραματιστούν -σε συνεργασία με τα παιδιά και με τους γονείς- να τους δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια, μας κάνατε όλους υπερήφανους, αλλά πάνω απ’ όλα κάνατε υπερήφανους τους εαυτούς σας, βλέποντας ότι μπορείτε να βάλετε έναν υψηλό στόχο και να τον πετύχετε.

Να είστε καλά, πάντα επιτυχίες.




Εντυπωσιακά ευρήματα της NASA στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος βορειοανατολικά της Σαντορίνης, η οποία χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν από τα αμερικανικά ρομπότ στο βυθό του ηφαιστείου νέες άγνωστες μέχρι σήμερα υδροθερμικές πηγές («καμινάδες»), γύρω από τις οποίες υπάρχουν ανθούσες κοινότητες βακτηρίων.


Η αποστολή, που αποτελείτο από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία, δοκίμασε νέες «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles - AUVs), τα οποία στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές έμειναν ικανοποιημένοι από τις δυνατότητες των ρομποτικών υποθαλάσσιων οχημάτων να λαμβάνουν εντολές και στη συνέχεια να τις εκτελούν με επιτυχία αυτόνομα σε ένα άγνωστο περιβάλλον όπως αυτό του Κολούμπου. Ο κώνος του ηφαιστείου έχει διάμετρο βάσης τριών χιλιομέτρων και σχηματίζει ένα κρατήρα διαμέτρου 170 μέτρων, ο οποίος υψώνεται από βάθος 504 μέτρων έως βάθος 18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υποθαλάσσια αυτή καλδέρα βρίσκεται πολύ κοντά στην καλδέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενώ διαθέτει ένα σημαντικό υδροθερμικό σύστημα, από όπου εκλύεται σχεδόν καθαρό αέριο διοξείδιο του άνθρακα.


Οι Έλληνες και ξένοι ερευνητές σκοπεύουν να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους ξανά σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA, ώστε μελλοντικά να επανέλθουν στον Κολούμπο για νέες δοκιμές και έρευνες. Στο μεταξύ, θα κάνουν μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων για να παρουσιάσουν αναλυτικά τα ευρήματα τους.

Στην αποστολή συμμετείχαν το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης (με επικεφαλής τον αρχηγό της αποστολής δρα Ρίτσαρντ Καμίλλι), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).


Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, η Δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου του Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς επίσης δύο Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού, ο Δρ. Άγγελος Μάλλιος και η Δρ. Μαρία Παχιαδάκη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

Η κα Νομικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Κολούμπος αποτελεί ακόμα και για τη NASA ένα μοναδικό υποθαλάσσιο εργαστήριο, το οποίο διαθέτει στον πυθμένα του κρατήρα του όλες τις συνθήκες και τις μορφές ζωής που μπορεί να απαντηθούν σε άλλους πλανήτες. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία εξειδικευμένα αυτόνομα οχήματα, αλλά και ειδικά λογισμικά που επέτρεπαν αυτόνομα να εκτελούνται δειγματοληψίες στον πυθμένα του Κολούμπου».

«Το υποθαλάσσιο αυτό ηφαίστειο», πρόσθεσε, «πρέπει να παρακολουθείται σε μόνιμη βάση με μηχανήματα που θα εγκατασταθούν στον πυθμένα του, όπως παρακολουθείται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αποτελεί πόλο έλξης επιστημονικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούν και να συμμετέχουν σε κάθε έρευνα στον Ελλαδικό χώρο».


Πηγή : reader.gr


Ο Αλβανός αστυνομικός διοικητής κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους



Μόνο ντροπή σε όσους το βλέπουν και όχι στον κλέφτη που διαπράττει την ελεεινή πράξη είναι το βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τους σεισμόπληκτους, στην Αλβανία. 

Ο  αστυνομικός διοικητής Ασφαλείας του Διεθνούς Αεροδρομίου Ρίνας των Τιράνων και η σύζυγός του, καθηγήτρια στην Ακαδημία Άμυνας της αλβανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι έστησαν ολόκληρη σπείρα κλοπής ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης που αφορούσαν τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το video τραβήχτηκε μετά από καταγγελία και καταγράφει να ξεφορτώνουν τα κλοπιμαία, χρησιμοποιώντας όχημα του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Όλοι οι δράστες του κυκλώματος, οδηγήθηκαν για περαιτέρω εξηγήσεις στην εισαγγελία των Τιράνων.

Το ντοκουμέντο




Μπράβο στον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου που αποχώρησε από εκδήλωση με τον Ερντογάν μετά τις νέες προκλήσεις


Όταν έχει έξυπνο πρωθυπουργό δεν πέφτει σε παγίδες του Ερντογάν.

Αν και είχε προσκληθεί στα Ύψαλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πάει γιατί ήξερε ότι κάτι θα ετοιμάσει ο μισότρελος Ερντογάν που έχει χάσει πλέον την σοβαρότητα του.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση στην τουρκική πόλη Ύψαλα απέναντι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα για τον αγωγό TANAP, όπου παρευρισκόταν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έτοιμος να προκαλέσει και πάλι.

Η αποχώρηση έγινε μετά τα προκλητικά σχόλια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ανεύθυνα και προκλητικά εκτόξευσε απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία αγνοεί την Κρήτη. 

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στον ΣΚΑΪ για την αποχώρησή του ένα λεπτό αφότου ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε τις προκλήσεις : «Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Αφ’ης στιγμής ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω»

O υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση Οικονόμου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά δικαιωμάτα της.