Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο του 12ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος




Κύριοι Πρόεδροι, αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,


Καταρχάς, θα ήθελα ένα πολύ θερμό χειροκρότημα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Βαγγέλη, είχα ανησυχήσει λίγο την Παρασκευή, αλλά σήμερα εμφανίστηκε και πάλι στο βήμα ο παλιός καλός Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον οποίο γνωρίζουμε και τον οποίο  χρειαζόμαστε να μας οδηγήσει στη μάχη των Ευρωεκλογών. Ξέρετε -επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια προσωπική αναφορά- πιστεύω ότι με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πετύχαμε κάτι το οποίο είναι σπουδαίο. Αλλά είναι και ασυνήθιστο για την ιστορία της παράταξης μας. Καταφέραμε μετά από μια δύσκολη εκλογική μάχη, όχι απλά να συνυπάρξουμε, αλλά να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. αποδεικνύοντας ότι βάζουμε την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας πάνω απ’ όλα. Βαγγέλη σε ευχαριστώ από καρδιάς.

Φίλες και φίλοι,

Το 12ο Συνέδριό μας είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τις εκλογές. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Επαναβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της παράταξής μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Και ανοίγει το δρόμο για τις εξελίξεις που έρχονται. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας συμμετοχή, για το χαμόγελό σας, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας. Ο παλμός και ο ενθουσιασμός σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν στο χθες. Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Διότι, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει και πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Έτοιμη να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έκανε το 1974, το 1990, το 2004 αλλά και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη, γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη, είμαστε μια παράταξη που μπορεί να συνθέτει νέες πολιτικές και νέες δυνάμεις, διευρύνοντας πάντα τον ορίζοντά της. Το πεδίο μας είναι ο κόσμος, η Ευρώπη, για την οποία τόσο ωραία μίλησε η Μαριέττα η Γιαννάκου και πυξίδα μας είναι πάντα το εθνικό συμφέρον.

Θέλω λοιπόν, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και για τις παρεμβάσεις σας, για τα χαμόγελα σας, για την αισιοδοξία σας. Αλλά και να σας πω ότι δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία. Η Νέα Δημοκρατία μπορούσε πάντα να χωρέσει τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μιας Ελλάδας που ξέρει να κερδίζει. Και που μπορεί να προχωρά μπροστά, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και παρά τις αντιστάσεις δυνάμεων που παραδίδονται στις χειρότερες παρορμήσεις της πολιτικής. Που δεν είναι άλλες από τον λαϊκισμό και την κάθε είδους ιδιοτέλεια της εξουσίας. Σε αυτό το δίπολο οφείλεται, άλλωστε, και η ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου.

Αλλά –το είπα ήδη– το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η αλλαγή, για την οποία διψάει η κοινωνία, έρχεται. Ξέρω ότι θα είστε όλοι παρόντες στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Όλοι μαζί, θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μια μεγάλη νίκη. Ξέρετε -και πιστεύω πως όλοι ξέρουμε μέσα μας- πως θα νικήσουμε. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η χώρα να νικήσει τα εμπόδια που συσσωρεύθηκαν και να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις. Ξέρω, όπως κι εσείς, ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να πετύχουμε. Και το Συνέδριό αυτό δυνάμωσε αυτή τη βεβαιότητά μου. Αυτή τη βαθιά μου πίστη στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη ουσιαστική δύναμη πολιτικής αλλαγής και αισιοδοξίας σήμερα στη χώρα. Τη μόνη δύναμη που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και δύναμη και χαμόγελο σε αυτή την κατατρεγμένη κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις τρεις μέρες, το κόμμα μας απέδειξε ότι είναι ενωμένο. Απέδειξε όμως ότι είναι και οπλισμένο με πρόγραμμα, απέδειξε ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Αυτόν που επέβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πηγαίνοντας τότε κόντρα στην ελληνική κοινωνία και κόντρα στις παρορμήσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησαν σταθερά και υπερασπίστηκαν με σθένος -όταν χρειάστηκε- αυτή τη θεμελιώδη αρχή: ανήκουμε στην Ευρώπη. Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλη τιμή για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, για εμένα προσωπικά η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μάνφρεντ είναι ένας αληθινός σταθερός και διαχρονικός φίλος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι όμως και κάτι παραπάνω: είναι ένας σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος της Ελλάδος. Θα είναι επίσης, όπως φαίνεται, ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω, θέλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε μαζί του για μια δυνατή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Στο Συνέδριό μας, όμως, προσήλθαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Είναι ένας αστερισμός από πρόσωπα που η σκέψη τους εμπλούτισε τις εργασίες μας, επιβεβαίωσε αυτό το οποίο λέω με τόσο μεγάλη ένταση, ότι είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα. Φάνηκε στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ το οποίο προηγήθηκε. Όπως φάνηκε, όμως, και στις πολλές παρεμβάσεις από εκατοντάδες στελέχη μας που ανέβηκαν στο βήμα αυτό. Ποιοτικές παρεμβάσεις, από απλά μέλη του κόμματος μας, που έδειξαν ότι διαθέτουν οξύ πολιτικό λόγο αλλά βρίσκονται ταυτόχρονα και κοντά στην κοινωνία.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο παράλληλο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Διότι, σε αυτές τις ειδικές συνεδριάσεις -για όσους τις παρακολούθησαν- συζητήθηκαν μεγάλα προβλήματα του σήμερα, αλλά και μεγάλα ζητούμενα του αύριο. Από το brain drain, μέχρι το cyber bullying. Και από τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, μέχρι τον ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενώ πολλοί φίλοι μας, που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών, αλλά πρωταγωνιστούν στην κοινωνία των πολιτών, μετείχαν στον προβληματισμό μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, γιατί μας βοηθήσατε να φανεί για άλλη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος έχει ως κύριο σκοπό να συζητά, να επεξεργάζεται και να παράγει νέες ιδέες. Ένας οργανισμός, που δεν φοβάται να ανοίξει νέα θέματα. Που ανοίγει πάντα τις πόρτες της σε όσους θέλουν να συμμετέχουν σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος όμως είναι προσανατολισμένος πάντα στο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Το καλό με την πολιτική είναι ότι παραμένει πάντα μια δυναμική διαδικασία. Επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του –και να κάνει, όμως, ταυτόχρονα τις αναγκαίες συγκρίσεις. Το είδαμε αυτό προχθές. Όλοι -πιστεύω και οι πιο καχύποπτοι συμπολίτες μας- είδαν τις διαφορές ανάμεσά στην ατμόσφαιρα του Συνεδρίου μας και στη θλίψη και τη μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια μεριά ένα ανοιχτό συνέδριο με μαζική προσέλευση, κι από την άλλη μια αστυνομοκρατούμενη κλειστή εκδήλωση όπου οι ένστολοι, αλλά φαντάζομαι και οι αστυνομικοί με πολιτικά,  ήταν περισσότεροι από τους κομματικούς. Η κοινωνία όμως -η κοινωνία της Θεσσαλονίκης- ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ. Τσίπρα. Είναι μια κοινωνία που παρακολουθεί παγωμένη αλλά και οργισμένη τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Είναι μια κοινωνία η οποία δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι των επιδομάτων που έχει ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση. Είναι μια κοινωνία πολύ αρνητική στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα,  που πάει να ξαναβάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός αχρείαστου διχασμού. Ενός διχασμού που παραπέμπει στο χειρότερο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από Μαξίμου, γίνεται και ολοένα πιο νευρικός.  Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί ο ίδιος στον ίδιο του βάλτο. Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα έχει ποτέ διαβάσει και αν τα γνωρίζει. Αν συγκινήθηκε τότε, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Διότι αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που οι πρόγονοί μας έκαναν για να γίνει η Μακεδονία ελληνική και η Ελλάδα αυτό που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία.

Κύριε Τσίπρα, ακούστε με καλά: δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας.  Το μόνο που κάνατε είναι να πείτε «ναι» εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν «όχι». Και βάλατε την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας. Σταματήστε επιτέλους να προσβάλλετε τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες.  Σταματήστε να χαρακτηρίζετε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική σας. 

Θα ξαναπώ ότι η Ν.Δ. στέκεται με όλες τις τις δυνάμεις απέναντι στην εθνική υποχώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και θα ζητήσω από κάθε συμπολίτη μας να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα, αλλά πάντα με δημοκρατική ευθύνη και ωριμότητα. Μόνο που η Συμφωνία των Πρεσπών, φίλες και φίλοι, είναι δυστυχώς -και ελπίζω να είναι- ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ντροπής που κρατάει τέσσερα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει για τον απλούστατο λόγο ότι πήγε τον τόπο πολλά χρόνια πίσω. Γιατί εκτός από πρωτοφανείς εθνικές υποχωρήσεις, διέλυσε τη μεσαία τάξη, άλωσε το κράτος μας, και εξασθένισε τη δημοκρατία μας.  

Υπονόμευσε το τέλος του 2ου προγράμματος, γιατί ναι, αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να κουραζόμαστε να τη λέμε: Στο τέλος του 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια. Θα τα είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο κ. Τσίπρας με την καταστροφική πολιτική του το πρώτο εξάμηνο του 2015 που μας έφερε τελικά, τι; Ένα βαρύτερο μνημόνιο, ένα βαρύτερο 3ο πρόγραμμα. Kαι όταν τελείωσε αυτό, συνέχισε και εφαρμόζει σήμερα αυτό το οποίο αποκαλούμε το άτυπο 4ο Μνημόνιο. Μας στοίχισε παραπάνω από 100 δισ., διέλυσε τις τράπεζες, φόρτωσε με 29 -επαναλαμβάνω 29- νέους φόρους τους πολίτες. Διπλασίασε τα χρέη των πολιτών προς το κράτος. Ζημίωσε σημαντικά τους ασφαλισμένους με 17 παρεμβάσεις που έγιναν σε βάρος των συνταξιούχων. Όχι μόνο των παλιών συνταξιούχων αλλά και των νέων, οι οποίοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου θα βγαίνουν με συντάξεις, οι οποίες θα είναι κατά 30% και 40% μειωμένες σε σχέση με τις παλιές. Πάγωσε  τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και δέσμευσε τη χώρα σε βαριά πλεονάσματα που ισοδυναμούν με μια λιτότητα διαρκείας. Από την άλλη, εισέβαλε με στρατιές κομματικών διορισμών στο κράτος. Αύξησε, προσέξτε, τη δαπάνη της μισθοδοσίας κατά 2 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Το κράτος μεγάλωσε αλλά δυστυχώς για τον πολίτη δεν έγινε καλύτερο.

Η Μάνδρα, το Μάτι, η εγκληματικότητα στις γειτονιές, το δράμα των νοσοκομείων, η ταλαιπωρία του πολίτη από την γραφειοκρατία, όλα αυτά αποτελούν τον καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, θρηνήσαμε τον εκατοστό νεκρό από την τραγική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Χρωστάμε στις οικογένειές τους να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αλλά να σιγουρευτούμε, επίσης, ότι ποτέ ξανά δεν θα ζήσουμε μια τέτοια τραγωδία.

Την ίδια ώρα, Δικαιοσύνη και θεσμοί πολιορκούνται, με πρόσφατα θύματα την Εκκλησία αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές.  Εκεί όπου με θράσος πλέον «φυτεύονται» προσωπικοί σύμβουλοι του κ. Τσίπρα.  Και το κουβάρι των σκανδάλων μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται. Όμως θα το ξαναπώ, το είπε με τον τρόπο του και ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του: Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι η συνειδητή υπονόμευση των αξιών που έκαναν αυτή τη χώρα σπουδαία: Η εργατικότητα, το φιλότιμο, η προκοπή, η αλληλεγγύη. Ακούσατε πριν στο πάνελ προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι ξαναπήραν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας οι οποίοι έχτισαν τη μεσαία τάξη που έκανε την Ελλάδα μεγάλη. Οι σημερινοί κυβερνώντες απεχθάνονται αυτήν τη μεσαία τάξη και κυρίως απεχθάνονται το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς. Και δυστυχώς συνειδητά χαμηλώνουν τον πήχη των ονείρων μας. Τον πήχη των ονείρων της νέας γενιάς. Διότι τελικά τι θέλουν; Να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για πραγματική προκοπή, για πραγματική ευημερία. Θέλουν να συμβιβαστούμε με ένα φτωχό κράτος το οποίο θα μοιράζει λίγα επιδόματα και υποσχέσεις, συχνά ψεύτικες, για θέσεις στο Δημόσιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει. Δεν θέλουμε μια κοινωνία φοβισμένη και σκυφτή. Θέλουμε μια Ελλάδα που να κοιτάζει ψηλά και μακριά. Που να έχει το βλέμμα στο αύριο. Μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα. Την αναγέννηση της Ελλάδας. Θα το πω απλά: η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει την καθολική αποτυχία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει καλύτερα. Μπορεί καλύτερα. Μπορούμε γιατί είμαστε όλοι μαζί. Και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε τη χώρα σε ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Το 12ο Συνέδριο μας βρίσκει ταυτόχρονα ενωμένους και ανανεωμένους. Εκλέγουμε, με ανοιχτές διαδικασίες την νέα Πολιτική μας Επιτροπή. Και θα εισηγηθώ στην Πολιτική Επιτροπή ο Γραμματέας του κόμματος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, να παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη στη θέση του ώστε να μας οδηγήσει μέχρι τις κρίσιμες αναμετρήσεις του 2019. Και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα εκλέξουμε νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Στις αρχές, όμως, του επόμενου έτους θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε και τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Ξέρω ότι υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες και πολύς ανταγωνισμός. Είναι θετικό αυτό, να έχουμε πολλά άξια στελέχη τα οποία να θέλουν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά μας. Υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, είναι τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται από έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον. Τιμούμε όλα τα παλιά στελέχη και τους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ την κάθε μία και τον καθέναν ξεχωριστά. Τιμούμε και καλωσορίζουμε, όμως, και τα νέα στελέχη που συστρατεύονται για πρώτη φορά μαζί μας. Και θα ξεκινήσουμε από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται και τρία χρόνια από την εκλογή μου ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι ο χρόνος πέρασε γρήγορα αλλά πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτά τα οποία πετύχαμε για το μεγάλο μας κόμμα, για τη μεγάλη μας παράταξη αυτά τα τρία χρόνια. Στις 10 Ιανουαρίου, λοιπόν, θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε δεκάδες καινούργια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Και ξέρετε, δεν είναι εύκολο σήμερα να πείσει κανείς νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα της ελπίδας και της συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που θέλουν να πολιτευτούν μαζί μας. Γιατί ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά συμβολίζουν ατομικά αλλά και συλλογικά, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το πραγματικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Για να σπάσουμε την εικόνα ότι άλλο το κόμμα, άλλο η κοινωνία, χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους από την πραγματική κοινωνία. Να συμπορευτούν μαζί μας σε αυτόν τον μεγάλο, σπουδαίο αγώνα τον οποίο έχουμε να δώσουμε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μεγαλώνει. Είναι ένα μεγάλο δέντρο με πολύ βαθιές ρίζες. Έχει όμως και νέα κλαδιά που διαρκώς απλώνονται.

Όμως, φίλες και φίλοι, η ανανέωση δεν είναι μόνο υπόθεση προσώπων αλλά και υπόθεση ιδεών. Σε αυτό το 50σέλιδο έντυπο του Συνεδρίου μας, το οποίο θα σας καλούσα πραγματικά να το μελετήσετε, αποτυπώνεται ο δικός μας δρόμος για το πως θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Για την ατομική αλλά και τη συλλογική ευημερία. Μια ευημερία που θα προκύπτει για όλους από τη συνολική αύξηση του εισοδήματος, αντί της διαρκούς μείωσης του και των σποραδικών επιδομάτων σε εξαθλιωμένους πολίτες. Το ξαναλέμε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές! Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της οικονομικής μας πολιτικής. Αλλά και αμοιβές συνδεδεμένες με την ανάπτυξη και διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό, σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ. Εγγυημένο εισόδημα, μια πολιτική που ξεκίνησε επί δικών μας ημερών από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Βρούτση. Εμείς, πρώτοι, εισάγαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το πολέμησε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα. Τώρα, κάπως πάει να το εφαρμόσει, αλλά εμείς λέμε: Ένα δισεκατομμύριο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 αδύναμους συμπολίτες μας. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και, ναι, ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο που θα έρχεται στη ζωή!

Και όλα αυτά, σε μία Ελλάδα με κανόνες και ασφάλεια. Με πανεπιστήμια δημόσια, αλλά, ναι, και ιδιωτικά να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Να είναι όμως και ελεύθερα από ναρκωτικά και μολότοφ. Με γειτονιές ανοιχτές στους κατοίκους τους. Και κυρίως με ευκαιρίες για όλους. Κυρίως για τους νέους, για αυτή τη νέα γενιά που έμεινε εδώ, αλλά και για όσους έφυγαν και οι οποίοι στο εξής θα ψηφίζουν για το μέλλον της πατρίδας τους από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δεν φοβόμαστε εμείς τη δύναμη του παγκόσμιου Ελληνισμού. Τους θέλουμε κοντά μας. Να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα, να διαμορφώνουν κι αυτοί με τον τρόπο τους τις πολιτικές εξελίξεις, να μας μπολιάζουν με τις ιδέες τους, την καινοτομία τους, τα βιώματά τους.

Αλλά θέλουμε και ένα Κράτος Δικαίου, όπου οι νόμοι θα εφαρμόζονται από μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και θέλουμε και ένα Δημόσιο που θα είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και με λογοδοσία, αξιοκρατία και αξιολόγηση. Είναι πρόοδος, ξέρετε, αυτή για την ελληνική κοινωνία. Όταν πριν από 5 χρόνια μιλούσα για αξιολόγηση, κανείς δε με χειροκροτούσε. Τώρα, όμως, έχουμε προοδεύσει, έχουμε ωριμάσει και γνωρίζουμε ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Και μόνο μέσα από την αξιολόγηση μπορούμε, όχι απλά να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, αλλά κυρίως να επιβραβεύσουμε τους καλύτερους. Τους πολλούς, καλούς δημόσιους υπαλλήλους, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Κρατούν όρθια σήμερα τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας, την κρατική μηχανή. Σε ένα περιβάλλον, το οποίο ποτέ δεν αναγνωρίζει τον κόπο τους και την προσπάθειά τους.

Αυτοί, λοιπόν, αγαπητοί σύνεδροι, είναι οι δύο κόσμοι που απλώνονται, σήμερα, ενώπιον του ελληνικού λαού. Του λαού μας, που κι αυτός έπαθε και έμαθε από μία οκταετία κρίσης και από μία τετραετία ανεπάρκειας, τυχοδιωκτισμού και δημαγωγίας. Σε αυτόν τον λαό, όμως, δεν αρκεί να καταγγείλουμε αυτά τα οποία βιώνει. Τα γνωρίζει πολύ καλά. Τα ζει κάθε μέρα. Πρέπει, όμως, να του εξηγήσουμε τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Να αναδείξουμε με στοιχεία τους αληθινούς υπεύθυνους γι’ αυτό το πρωτοφανές οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Να αποκαλύψουμε την ανικανότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα και του ανεκδιήγητου συνεταίρου του στην εξουσία, του Πάνου Καμμένου. Και, χωρίς να αρνούμαστε τις δικές μας αδυναμίες, να τον πείσουμε πως πρώτοι εμείς ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε. Κυρίως, όμως, έχουμε χρέος να απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με ένα πρόγραμμα αλήθειας. Μιας αλήθειας που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, σε μελετημένες θέσεις, αλλά και σε ένα πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό από έμπειρα, αλλά και νέα στελέχη.

Οι έξι στόχοι μας παραμένουν οδηγοί μας:

1. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους. Πρέπει να ξανακάνουμε τον κοινωνικό ανελκυστήρα να δουλέψει στη χώρα μας. Τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν σε μη προνομιούχο περιβάλλον, να γνωρίζουν ότι αν δουλέψουν σκληρά, έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τους γονείς τους.

2. Μια ανοιχτή οικονομία, καινοτόμα, δημιουργική, με επενδύσεις και νέες δουλειές.

3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.

4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον και είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.

5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.

6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμος εταίρο στην Ευρώπη, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

Και για να επιτευχθούν όλα αυτά μία είναι η κινητήριος δύναμη. Το είπα την Παρασκευή, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα: Η μεγάλη μεσαία τάξη του τόπου μας. Αυτή η μεσαία τάξη ανέστησε την Ελλάδα από τα ερείπια του Εμφυλίου. Την οδήγησε στη δημοκρατία. Την οδήγησε στην ανάπτυξη. Αυτή η μεσαία τάξη δίδαξε τις αρχές της προσωπικής, αλλά και της συλλογικής προκοπής, με στόχο κάθε γενιά να παραδίδει μια καλύτερη πατρίδα στην επόμενη.

Αυτή τη μεσαία τάξη πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει ευημερία, ούτε κοινωνική ειρήνη, ούτε συνοχή. Παγιώνεται η φτώχεια, επικρατούν τα άκρα, φυτρώνει ο εθνολαϊκισμός και, αμέσως μετά, ο αυταρχισμός. Και αυτός ο δρόμος πρέπει να κλείσει οριστικά για την Ελλάδα. Όλοι επισημάνατε, όλοι οι ομιλητές που άκουσα και σωστά, την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να απλωθεί δυναμικά στην κοινωνία. Να αποκτήσει δεσμούς με περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Να διευρύνει την επιρροή της ειδικά στη νέα γενιά, ειδικά στους πιο αδύναμους Έλληνες. Να γεφυρώσει τα νέα ρήγματα τα οποία έχουν διαιρέσει την ελληνική κοινωνία. Να  αποδείξει έμπρακτα ότι ανάπτυξη, συλλογική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούν να πάνε χέρι χέρι. Και πράγματι, οι συνθήκες είναι τέτοιες, που η παράταξη καλείται να γίνει η κοίτη ενός μεγάλου ρεύματος πολιτικής αλλαγής.

Γιατί, στις επόμενες κάλπες, δεν θα αναμετρηθούν, απλά, διαφορετικά κόμματα. Αλλά δύο κόσμοι: Από τη μία πλευρά, η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός. Θα συγκρουστούν οι αρχές της Ευρώπης, της Δημοκρατίας, του νέου Πατριωτισμού, με τα πειράματα της δήθεν αριστερής ιδεοληψίας, του αυταρχισμού και του άκρατου λαϊκισμού. Και θα αναμετρηθούν, τελικά, ρεαλιστικά και κοστολογημένα σχέδια για προκοπή και ανάπτυξη, με τα συνθήματα της καθήλωσης και της μιζέριας.

Θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα. Θα αναμετρηθούν ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί. Αν πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα αλλά ότι μπορούμε πολύ καλύτερα από την σημερινή παρακμή, δώστε μου τη δύναμη να ηγηθώ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Δώστε μου αυτή τη δύναμη. Να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά.  Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για τη δύναμη σας. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα σας. Σας ευχαριστώ πραγματικά.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καλέσει δίπλα της όλους τους Έλληνες, όποια πολιτική τοποθέτηση κι αν είχαν στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχασε πολύ χρόνο για να αργήσουμε και άλλο εμείς. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας πήγαν πολύ πίσω για να μην κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η παράταξή μας, συνεπώς, ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες και το μυαλό της σε κάθε γόνιμη ιδέα. Στη μάχη που έρχεται, στις μάχες που έρχονται, καλώ σε συστράτευση όλους τους παλαιούς συμμαχητές που μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Για λόγους, ενδεχομένως, δικαιολογημένους. Ζητώ, όμως, και κάτι ακόμα, από τα εκατομμύρια των  απογοητευμένων που γύρισαν συνολικά την πλάτη στην κάλπη: να σκεφτούν ότι η δική τους αδράνεια, η δική τους μη συμμετοχή, αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας.

Απευθύνομαι, επίσης, στους ψηφοφόρους και άλλων δημοκρατικών κομμάτων για να τους πω κάτι απλό. Σήμερα, οι διαφορές μας είναι πολύ μικρότερες από την κοινή απειλή της οικονομικής καταστροφής, από τη σκιά του κυνισμού, από την παρακμή στην οποία οδηγεί τη χώρα η πολιτική της χυδαιότητας. Και, βέβαια, δίνω το σύνθημα κινητοποίησης σε όλους εμάς. Άλλωστε, το είπαμε, αυτό το συνέδριο είναι το τελευταίο συνέδριο με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία και το τελευταίο πριν από τις εκλογές. Δηλαδή, το πρώτο βήμα προς μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη ημέρα των εργασιών μας είπα ότι αυτό το «φύγετε» που το λένε τόσοι και τόσοι στην κυβέρνηση, πρέπει να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ψηφοδέλτιο, σε κάθε κάλπη, όπου και αν αυτή στηθεί. Στις τοπικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και -πάνω από όλα- στις εθνικές εκλογές! Στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουμε ανακοινώσει την υποστήριξή μας στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Νίκο Ταχιάο. Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως -προσέξτε το αυτό, έχει σημασία- όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει -και επιμένω σε αυτό- να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας. Και όλες μαζί οι δυνάμεις, αν οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των εθνικών εκλογών.

Στις περιφερειακές εκλογές, κύριοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, σας βλέπω έτοιμους να δώσετε τον αγώνα σας. Η μάχη θα είναι σαφώς πιο πολιτική, καθώς η πορεία των Περιφερειών συναρτάται με το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό, προφανώς, συνδέεται με κυβερνητικές επιλογές. Εδώ, λοιπόν, οι αποφάσεις μας είναι παραταξιακές. Ο στόχος μας, διπλός: να μην πέσει καμία περιφέρεια στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και να βαφτούν οι περισσότερες -αν όχι και οι 13 περιφέρειες-  γαλάζιες! Σε αυτόν τον αγώνα απαιτώ απόλυτη κομματική συστράτευση.

Στην ευρωκάλπη επιλέγουμε εκπροσώπους που θα παλέψουν για μια Ένωση πιο ανοιχτή και δημοκρατική, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη. Μακριά από την απομόνωση, μακριά απ’ τη συντήρηση. Στέλνουμε όμως, και στελέχη με φωνή ελληνική. Που θα συνδιαμορφώνουν -σε θέματα όπως το Προσφυγικό, τη φύλαξη των συνόρων, την κατανομή των κονδυλίων, τόσο σημαντικά ενόψει του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη 7ετια- τα εθνικά προτάγματα μαζί με τους στόχους της Ευρώπης. Όσο για την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, το ξέρετε καλύτερα από εμένα: θα είναι λυτρωτική για την Ελλάδα και νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά το μέγεθος αυτής της νίκης βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Κάντε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Και μετατρέψτε την τωρινή απογοήτευση της κοινωνίας σε κύμα ελπίδας, αισιοδοξίας, δουλειάς και προόδου. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Είναι σίγουρο ότι στο δρόμο προς τις κάλπες θα δεχτούμε και ύπουλες επιθέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να αποκρύψει τα δικά της σκάνδαλα, τις αστοχίες της, τις αποτυχίες της. Η προπαγάνδα και η συκοφαντία θα είναι σε ημερήσια διάταξη, θα δούμε καινούργιες απόπειρες να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη και να υπηρετήσει παιχνίδια εντυπώσεων. Το απαράδεκτο σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» θα επιστρατευτεί και πάλι για να διχάσει. Και είναι βέβαιο ότι ένα νέο δίχτυ από ψεύτικες υποσχέσεις θα τυλίξει και πάλι τους πολίτες, καθώς κομματικά ρουσφέτια θα ανοίξουν νέες πληγές στο πολύπαθο Δημόσιο.

Πιθανώς, μάλιστα, να συνδυάσουν και όλες τις εκλογές μαζί, ποντάροντας στη σύγχυση που τέσσερις κάλπες μπορεί να προκαλέσουν, ή ελπίζοντας με κάποιο τρόπο να μοιράσουν την κατακραυγή. Μάταιος κόπος! Η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ, να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία που θα αλλάξει.  Θα είμαστε εδώ, να φωτίζουμε τις βαθιές ρυτίδες του χθες, πίσω από τη μάσκα του δήθεν νέου. Θα είμαστε εδώ, για να αποδεικνύουμε την ανικανότητα όσων μιλούν πολύ και εργάζονται λίγο. Και, είμαστε εδώ για να  εκθέτουμε αυτούς που μιλούν για αξιοπρέπεια, ενώ πράττουν ως πρόθυμοι να αποδεχθούν ό,τι τους ζητηθεί. Αυτούς που -και σήμερα ακόμα- επικαλούνται το τάχα «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο κάθε μέρα συντρίβεται πάνω στον κυκεώνα των σκανδάλων που παράγει η παρέα του Μαξίμου.

Πέρα και πάνω από όλα, όμως, η Νέα Δημοκρατία -όλοι εμείς, όλοι εσείς- θα είμαστε εδώ -και αυτό ζητώ από εσάς τα στελέχη μας καθώς θα φύγετε, θα επιστρέψετε στα χωριά σας, στις πόλεις σας, στις περιφέρειες σας- για να διαδώσουμε σε κάθε γωνία της χώρας το πρόγραμμά μας. Το μελετημένο σχέδιο που έχουμε για να βγει η χώρα από το τέλμα και να γίνει η φωτεινή η Ελλάδα του 21ου αιώνα. Έχουμε θέσεις, έχουμε στελέχη κι έχουμε όρεξη για δουλειά. Δεν ζητάμε επιστροφή στο χθες, αλλά ζητάμε να χτίσουμε μαζί μια γέφυρα προς το αύριο. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μέτριο αλλά διεκδικούμε το καλύτερο. Γιατί το σύνθημα μας το περσινό: “αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα” είναι το σύνθημα που εκφράζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που κάνατε αυτό το συνέδριο τόσο μοναδικό. Από εδώ στέλνουμε σε κάθε γωνία της πατρίδας το μήνυμα της μεγάλης νίκης, της μεγάλης αλλαγής. Κοιτάω τους Έλληνες στα μάτια τους ζητώ να μας εμπιστευτούν. Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν, να αλλάξουμε το μέλλον. Έτοιμοι να πάρουμε το τιμόνι της χώρας με πυξίδα το εθνικό συμφέρον, με σκαρί την κοινωνία και με τον άνεμο της αισιοδοξίας στα πανιά μας. Είμαστε έτοιμοι, με την ψήφο των πολλών, να κάνουμε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, για τους πιο άξιους των Ελλήνων. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, ας φτάσει παντού. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη, για τη μεγάλη νίκη για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα θα πάει, επιτέλους, μπροστά.

Μαζί, μπορούμε!

Ελλάδα, μπορούμε!  

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξη σας και για το χειροκρότημα σας. Καλές γιορτές σε εσάς, στην οικογένεια σας υγεία και ευτυχία και το 2019 να είναι ένα πολύ καλό έτος για όλους. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.





Ληστής υποδύθηκε τον πελάτη και άρπαξε 40 Rolex από κοσμηματοπωλείο στη Βουκουρεστίου



Ληστεία σημειώθηκε στις 11:00 σήμερα το πρωί στο κατάστημα της Rolex στο κέντρο της Αθήνας. Ο ληστής αρχικά είχε εμφανιστεί σαν πελάτης και μάλιστα είχε επισκεφτεί ξανά το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο πριν δύο ημέρες.

Πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 35-40, καλοντυμένο, με κοντά μαλλιά, που μιλάει πολύ καλά ελληνικά, εντούτοις το γεγονός ότι έχει προφορά, κάνει την αστυνομία να εξετάζει το ενδεχόμενο μήπως προέρχεται από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Πρώτη φορά επισκέφτηκε το κατάστημα πριν δύο ημέρες δείχνοντας ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει δύο ρολόγια Rolex. Μάλιστα ήταν τέτοια η εμφάνιση και οι τρόποι του, που έγινε αμέσως πιστευτός. Στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης έφτασε μάλιστα στο σημείο να εκμυστηρευτεί στους υπαλλήλους ότι έχει κάνει φυλακή.


Σήμερα το πρωί ο άντρας επέστρεψε στο κοσμηματοπωλείο. Αφού συνομίλησε για λίγα λεπτά με τους υπαλλήλους, έβγαλε πιστόλι και άρπαξε 35-40 ρολόγια, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια βγήκε έξω και διέσχισε με τα πόδια τη μισή Βουκουρεστίου. Κατόπιν  μπήκε σε ταξί και χάθηκε! 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει εμφανιστεί ως πελάτης και σε άλλα κοσμηματοπωλεία της περιοχής.  

Αυτή την ώρα διενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.



Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Εξαφανίστηκαν 400.000 φιλοξενούμενοι από τις δηλώσεις


Από τη μια χρονιά στην άλλη… εξαφανίστηκαν περίπου 400.000 φιλοξενούμενοι από τις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων φορολογουμένων. Εκεί που είχαμε φτάσει το 2017 στο σημείο να δηλώνουν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα ότι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι –στην έννοια του φιλοξενουμένου δεν περιλαμβάνονται τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή τα παιδιά– το 2018 ο αριθμός μειώθηκε απότομα κατά περίπου 20%. Δύο αλλαγές μεσολάβησαν και οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτον, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει τους φιλοξενουμένους «μαϊμού» –πρόσωπα που επέλεγαν τη λύση της φιλοξενίας για να απαλλαγούν από τεκμήρια και φόρους επί των ενοικίων– και δεύτερον άλλαξε η επιδοματική πολιτική της χώρας συνδέοντας το… προνόμιο των έκτακτων κοινωνικών μερισμάτων αλλά και του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και με τον παράγοντα φιλοξενία.

Το στατιστικό εύρημα αποτελεί άλλη μια τρανή απόδειξη ότι οι φορολογικές δηλώσεις την Ελλάδα –πάνω στις οποίες η κυβέρνηση έχει στηρίξει όλη την επιδοματική πολιτική της χώρας– συχνά δεν αποτυπώνουν μόνο την πραγματικότητα –δηλαδή το γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη για να περιορίσουν τα έξοδα– αλλά και την «ικανότητα» των φορολογουμένων να προσαρμόζουν το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεών τους είτε για να γλιτώνουν από φόρους είτε για να βγαίνουν κερδισμένοι στο… κυνήγι των επιδομάτων.

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 αποτυπώθηκαν περίπου 1,95 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν ότι φιλοξενούνται από περίπου 1,5 εκατομμύριο παρέχοντες φιλοξενία. Δηλαδή, σε κάθε παρέχοντα φιλοξενία αντιστοιχούσε πάνω από ένας φιλοξενούμενος (σ.σ. αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι παρέχοντες φιλοξενία μπορεί να είναι και νομικά πρόσωπα όπως ιδρύματα κ.λπ.). Από τη στατιστική επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 1,6 εκατ. άτομα δηλαδή κατά 400.000 άτομα.

Η κατακόρυφη μείωση αποδίδεται στους ακόλουθους δύο λόγους:

1. Στον μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που εγκαινίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Φορολογούμενοι που εμφανίζονταν να φιλοξενούν πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης και δεν είναι εξαρτώμενα μέλη (δηλαδή τέκνα ή συγγενείς με προβλήματα αναπηρίας) έπρεπε να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων αλλά και τους μήνες φιλοξενίας. Με το που το έκαναν, αυτομάτως «μπλόκαρε» η φορολογική δήλωση του φιλοξενουμένου, ο οποίος για να προχωρήσει στην υποβολή της δικής του δήλωσης όφειλε να αναγράψει και αυτός με τη σειρά του τον ΑΦΜ του προσώπου που του παρείχε τη φιλοξενία. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν ολοκλήρωσαν φέτος αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να καταγραφεί και η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των φιλοξενουμένων.

2. Στο τέλος του 2017 και στις αρχές του 2018, προστέθηκε για πρώτη φορά ο παράγοντας της φιλοξενίας ως «κριτήριο» τόσο για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα όσο και για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ετσι, σημαντικός αριθμός φορολογουμένων έσπευσε να «εξαφανίσει» τον φιλοξενούμενο από τη δήλωση προκειμένου να πληροί το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο για το 2018 και να μπει στη λίστα των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι για να προκύψει αν πληροί κάποιος το εκάστοτε εισοδηματικό κριτήριο (είτε για το κοινωνικό μέρισμα είτε για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος), λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του εισοδήματος όχι μόνο των μελών της οικογένειας αλλά και των φιλοξενουμένων που ζουν ή εμφανίζονται να ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο φετινός αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περυσινό, παρά το γεγονός ότι δεν επήλθε καμία αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια. Ηδη, οι δικαιούχοι έχουν προσεγγίσει το 1,6 εκατ. και ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου. Οταν «φεύγει» ένας φιλοξενούμενος από το νοικοκυριό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις καταβολής δύο έκτακτων μερισμάτων, καθώς μπορεί να καταστεί δικαιούχος και ο παρέχων τη φιλοξενία αλλά και ο φιλοξενούμενος ο οποίος, έχοντας δηλώσει καινούργια διεύθυνση κατοικίας, θα μπορεί από μόνος του να διεκδικήσει το μέρισμα.

Εως 1.100 ευρώ το οικονομικό όφελος

Ο χαρακτηρισμός ενός φορολογουμένου ως «φιλοξενουμένου» μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα κίνηση, καθώς «βοηθά» στην αντιμετώπιση των τεκμηρίων διαβίωσης ή στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από εισοδήματα ενοικίων. Μπορεί όμως να αποδειχθεί και επιζήμια ενέργεια, στερώντας είτε το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα είτε το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος τόσο από τον φιλοξενούμενο όσο και από τον παρέχοντα τη φιλοξενία. Για παράδειγμα, μια χήρα που εμφανίζεται να ζει στο ίδιο σπίτι με τον ενήλικο γιο της, χάνει έκτακτο μέρισμα αν η ίδια έχει εισόδημα 8.500 ευρώ από σύνταξη, καθώς προστίθενται και οι 8.500 ευρώ του ενήλικου τέκνου από μισθωτή εργασία. Αν ο γιος όμως έχει φροντίσει να «αποχαρακτηριστεί» από φιλοξενούμενος μέσω της φορολογικής δήλωσης του 2018, δηλώνοντας διαφορετικό τόπο κατοικίας, το κέρδος είναι διπλό, καθώς εξασφαλίζουν και μέρισμα και κοινωνικό τιμολόγιο τόσο ο γιος όσο και μητέρα. Το οικονομικό όφελος μπορεί να φτάσει και τα 1.100 ευρώ: έως και 700 ευρώ από το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και 400 ευρώ από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Με εισόδημα 8.500 ευρώ ο καθένας, ένα ενήλικο μέλος εξασφαλίζει κοινωνικό μέρισμα 200 ευρώ ή 400 ευρώ συνολικά. Με αθροιστικό εισόδημα 17.000 ευρώ δύο ενήλικα μέλη δεν εξασφαλίζουν τίποτα.

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Προέδρου του Κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη



Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να πω ότι σας καλωσόρισα την Παρασκευή, αλλά σήμερα επιτρέψτε μου ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι παρούσα, όρθια, έτοιμη να συμμετάσχει και πάλι στους νέους αγώνες και στις μάχες. Ντόρα, καλωσόρισες.

Θέλω επίσης να σας πω ότι -γνωρίζετε ότι έχω λάβει μέρος σε πάρα πολλά Συνέδρια και συμμετείχα και στις οργανωτικές επιτροπές και είχα προεδρεύσει, από το ’77 και του Κόμματος και της ΟΝΝΕΔ- είναι η πρώτη φορά που είχα άγχος. Είχα άγχος αν θα πάμε καλά, αν το Συνέδριο θα πετύχει. Είχα άγχος ακόμα και για τα τεχνικά ζητήματα, μην τυχόν και η μικροφωνική δεν είναι καλή, μην τυχόν ο φωτισμός πέσει. Γιατί ξέρω ότι κινδυνεύουμε να παρερμηνευτούν πολλά πράγματα. Ζούμε σε μια περίοδο, που όλοι ψάχνουν να βρουν διάφορα και να τα παρερμηνεύσουν.

Και γι’ αυτό ακριβώς είχα εντείνει την προσπάθεια και την προσοχή, τόσο στον Γενικό Διευθυντή, τον Νίκο Παπαθανάση, όσο και στον Γραμματέα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι μαζί με όλους τους συνεργάτες και τους γραμματείς, τελικά κατάφεραν αυτή η γιορτή να φτάσει αισίως και όμορφα στο τέλος της και να στείλουμε ένα μήνυμα: Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, είναι παρούσα, μπαίνει στη μάχη από το νέο έτος, για τις νέες δυνάμεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά. Αυτό σημαίνει γιορτή Δημοκρατίας, γιορτή της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, λοιπόν, είμαι πιο απελευθερωμένος και μπορώ να σας μιλήσω από καρδιάς. Μπορώ να σας πω ότι αναβαπτιστήκαμε όλοι. Είδα σήμερα τον Κωστή Χατζηδάκη να έχει παλμό περισσότερο από ό,τι ποτέ, από τότε που ήταν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είδα τον φίλο μας τον Άδωνι, τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, με τις παρεμβάσεις του τις ουσιαστικές. Αλλά πάνω από όλα, εσάς, αγαπητοί φίλοι, εσάς, αγαπητές φίλες. Και, επιτρέψτε μου να πω ότι, καλό το Facebook, καλό το Twitter, αλλά η δια ζώσης συνάντηση είναι εκείνη που μας τρέφει. Είναι εκείνη που μας δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι εκείνη που μας κρατάει όρθιους. Είναι εκείνη που θα μας πάει ακόμα πιο ψηλά.

Γιατί χρειάζονται όλα, αλλά χρειάζεται και να συναντώμεθα, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Εμείς οι πολιτικοί να υποδεχόμεθα την κριτική, πολλές φορές και τον θυμό που έχουν κάποιοι. Να τους εξηγήσουμε, να τους πούμε τις απόψεις μας και τις εκτιμήσεις μας.

Και γι’ αυτό χειροκροτούμε και χαιρόμαστε που ο Πρόεδρος γυρίζει όλη την Ελλάδα, ακούραστος. Και καλώ τον Γραμματέα, να βγάλει τα προγράμματά μας από το νέο έτος, ώστε όλοι να είμαστε στην περιφέρεια και στη μάχη. Να πάμε και πάλι γωνιά – γωνιά, γειτονιά – γειτονιά, καφενείο – καφενείο. Και να μη νομίζουν κάποιοι ότι επειδή μεγαλώσαμε, δεν έχουμε ψυχή ή δεν μπορούμε να τρέξουμε, έτσι, Πρόεδρε; Γιατί ΟΝΝΕΔίτης μια φορά, για πάντα ΟΝΝΕΔίτης. Ποτέ δεν το βάζουμε κάτω.

Κρατάμε τη σημαία ψηλά και προχωράμε, με τη γαλανόλευκη, με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, για τη Νέα Δημοκρατία, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα. Αυτή θα είναι η Ελλάδα.

Η νίκη μας θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων. Και ο Πρωθυπουργός θα είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με υπερκομματική λογική όπως σήμερα χρειάζεται.
         
Και επιτρέψτε μου και μια προσωπική αναφορά.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο που μου έκανε ένα τέτοιο δώρο για τα γενέθλιά μου και που πέρασα αυτά τα γενέθλια με όλη την οικογένεια.  Γιατί εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια οικογένεια.

Εμείς συζούμε μαζί τόσα χρόνια.  Μπορεί να έχουμε αντιθέσεις, μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά το σπίτι μας είναι αυτό και το αγαπάμε. Και στις καλύτερες οικογένειες υπάρχουν διαφορές, μπορεί να τσακωθούν, αλλά και πάλι όλοι μαζί είμαστε. Και πάλι όλοι μαζί βρισκόμαστε. Και Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για αυτό και σου λέμε ότι σήμερα αναβαπτίζεσαι από αυτό το Συνέδριο και παίρνεις την εντολή να οδηγήσεις τη Νέα Δημοκρατία μπροστά με τις ευχές μας. Και είμαι σίγουρος, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, ότι αυτό το Συνέδριο είναι το τελευταίο, όπως γίνεται. Γιατί στο επόμενο θα είμαστε Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, λοιπόν, και κάνοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας, θέλω να σταθώ, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, σε αυτό που αναφέρθηκα και εγώ και που αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος και που έχω και την εντολή από τον Πρόεδρο αν θέλετε να το εξειδικεύσω.

Το 2019 έχουμε 3 εκλογές. Αυτοδιοικητικές που είναι περιφερειακές και δημοτικές, ευρωεκλογές -αυτές οι δυο εκλογές είναι σε σταθερό χρόνο και το γνωρίζουμε πότε θα γίνουν- και μετά έχουμε τις εθνικές εκλογές,  που δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα γίνουν.  Ευχόμαστε να γίνουν και αύριο το πρωί. Όμως το πότε θα γίνουν μπορεί να εξαρτηθεί, όχι μόνο από το πώς αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ή πότε θα φτάσει αλλά μπορεί να παίξει ρόλο και πως οι δημοτικές και οι αυτοδιοικητικές δημιουργούν κλίμα ή όχι μέσα και στους δήμους και στις περιφέρειες.

Προσέξτε, θα έχουμε πάρα πολλούς υποψηφίους καταρχήν μέχρι τότε οι οποίοι από τις γιορτές -για να μην πω ήδη από τώρα- τρέχουν.  Θα είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα είναι οι ευρωβουλευτές, θα είναι οι εθνικοί βουλευτές. Θα είναι όλοι αυτοί που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν και καλώς έχουν τη φιλοδοξία τους δημότες τους, τους πολίτες, την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Προσέξτε, δεν πρέπει αυτό να μας δημιουργήσει τριβές. Δεν πρέπει να δημιουργήσει γκρίνιες και εσωστρέφειες. Ο καθένας θα κάνει τη δική του δουλειά όπως πρέπει. Και δεν επιτρέπεται οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε τριβές με τους περιφερειακούς συμβούλους ή οι δήμαρχοι με τους περιφερειάρχες ή υποψήφιοι με τους βουλευτές που επίσης διεκδικούν σταυρό προτίμησης ή με τους ευρωβουλευτές.

Δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση. Ο καθένας άλλωστε απευθύνεται σε άλλο ακροατήριο ασχέτως αν ψηφίζουν οι ίδιοι πολίτες. Ο βουλευτής αναφέρεται στην κοινωνία του Νομού του για τις εθνικές εκλογές, ο Περιφερειάρχης για τις περιφερειακές, ο Δήμος για τις δημοτικές. Σας καλώ λοιπόν και σας παρακαλώ αυτά να τα ξεκαθαρίσετε. Το Κόμμα καταρχήν έχει πει ότι -και εκεί θα πάμε συντεταγμένα, θα πάμε όλοι- η πολιτική μάχη είναι οι Περιφέρειες, ο Δήμος της Αθήνας και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης.  Εκεί δεν χωράνε πολλές διαφορετικές επιλογές για τους Νεοδημοκράτες.

Θέλω αυτό να γίνει απολύτως κατανοητό μετά από συζήτηση και από εντολές που έχουμε πάρει και από τον Πρόεδρο.  Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα –προσέξτε- αν μάλιστα οι εθνικές εκλογές δεν έχουν γίνει ακόμα. Έχει σημασία να καταγράψουμε τη δυναμική που έχει στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία και να είναι πραγματική. Μην καταγραφεί πλασματική γκρίνια και εσωστρέφεια που πιθανόν να μας δημιουργήσει μείωση αυτοπεποίθησης, για τις εθνικές εκλογές.
         
Είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και επειδή ξέρω ότι εμείς, οι Νεοδημοκράτες, έχουμε πολλές φορές μια διάθεση τέτοια, μπορεί καμιά φορά να τσιμπήσουμε. Σας καλώ, λοιπόν, να μην τσιμπήσουμε. Σας καλώ να πάμε συντεταγμένα, όπως θα ορίσει ο γραμματέας του Κόμματος και όπως θα ορίσει η εκλογική επιτροπή και ο Πρόεδρος.          

Πρέπει να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη. Και επ’ ευκαιρία, αγαπητέ πρόεδρε, θα έλεγα ότι επειδή οι διαδικασίες μπαίνουν στον χρόνο της εκλογικής ετοιμότητας και επειδή οι διαδικασίες πρέπει να τείνουν σε ενωτικές κατευθύνσεις και επειδή δεν είναι η ώρα τώρα για εσωτερικές τριβές και φιλοδοξίες, και επειδή έχεις κάνει μια πετυχημένη ομάδα, θα εισηγούμην ο γραμματέας να παραμείνει μέχρι τις εθνικές εκλογές τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή την μάχη.

Άλλωστε, θεωρώ ότι η Πολιτική Επιτροπή θα πρέπει να συνέλθει σύντομα και να μπορέσει να ανανεώσει αυτή τη θητεία. Γιατί πρέπει όλοι μας, τώρα που βρήκαμε και την χημεία μας, τώρα που μπορούμε να κινηθούμε, και με τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και με τον γενικό διευθυντή, και με σένα μπροστά, Πρόεδρε, να κρατάς πάντα τη σημαία της μάχης, μπορούμε να πάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ως, προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρώ ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι σαφή. Ως προς τις ευρωεκλογές, εάν δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές, απαιτούν και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 

Οι ευρωεκλογές πρέπει να καταγράψουν τη δυναμική του Κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Και πρέπει αυτές οι εκλογές να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση σε όλους μας. Γιατί είναι γνωστό ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά που παίρνουν τα πρώτα Κόμματα δεν αντιστοιχούν στα ποσοστά που παίρνουν στις εθνικές εκλογές. Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, αυτή την περίοδο. Και πρέπει να γράψουν και να καταγράψουν την αυτοπεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας και το πλειοψηφικό ρεύμα που έχει στην ελληνική κοινωνία.

Και για έναν ακόμα λόγο. Ακούσαμε χτες και τον . Βέμπερ. Ακούσαμε τώρα και την Μαριέττα. Σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι πιθανόν να συμπιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση, αλλά θα έχουμε και μεγαλύτερη δύναμη αν η Νέα Δημοκρατία μπει πιο ενισχυμένη και πρώτο Κόμμα και με περισσότερες έδρες σε ένα Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ταυτόχρονα επειδή σε αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπουν δυνάμεις που δεν θέλουν την Ευρώπη τόσο ενωμένη, μπορεί να μην έχουν, να μην συγκλίνουν οι απόψεις τους, έχουμε χρέος να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία μπροστά.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και έχει συμπιεστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή οι δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να συγκλίνουν, εμείς θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι θα είμαστε το μόνο Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που θα έχουμε Πρωθυπουργό τον Αρχηγό μας και θα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και στο μέλλον της Ευρώπης. Γιατί -μην πλανάστε- οι προσωπικές επαφές παίζουν το ρόλο τους, αλλά και το ότι ο Κυριάκος θα είναι Πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη σημασία και ρόλο. Και μπράβο του που από την αρχή συγκλίναμε με τον Βέμπερ, ο οποίος διεκδικεί αύριο, μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την προεδρεία.

Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και το θετικό πλεονέκτημα ότι διατηρεί καλές, άριστες σχέσεις και επαφές -μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και εγώ και οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές- και με τους φιλελεύθερους και με τη σοσιαλιστική ομάδα. Και μπορεί να παίξει εκείνο το ρόλο που απαιτεί -όπως είπε χθες και ο Γιώργος ο Κύρτσος- η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος ως Πρωθυπουργός στην ευρύτερη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά στα εθνικά θέματα έχουμε τα ελληνικά χαρακτηριστικά, τα εθνικά χαρακτηριστικά, όπως έχουν άλλωστε όλες οι χώρες, μικρές και μεγάλες, στην Ευρώπη. Και εκεί θα πρέπει να δώσουμε την μάχη και να δούμε πως θα συγκλίνουμε -και τον ευχαριστώ τον Πρόεδρο που μου αναθέτει την ηγεσία της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών- για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να πάει ακόμα πιο πάνω, ακόμα πιο ψηλά.

Έτσι λοιπόν θα βαδίσουμε και για τις εθνικές εκλογές. Χωρίς τριβές, χωρίς εσωστρέφεια, με τον πολιτισμό που απαιτεί η Νέα Δημοκρατία στη μεταξύ μας σχέση. Και ταυτόχρονα, θα απαντούμε στις προκλήσεις που θα έχουμε, όπως αυτοί θα μας προκαλούν.

Ο Πρόεδρος είναι ο συνομιλητής με την κοινωνία και οφείλει να κρατάει το επίπεδο ψηλά, τον πολιτισμένο, όπως πρέπει και απαιτεί ο πολιτικός πολιτισμός της Ελλάδος.

Αλλά, να ξέρουν κάποιοι, ότι όταν θα μας προκαλούν, εμείς θα απαντάμε με τον τρόπο που μας προκαλούν. Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε πλέον, ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο, να λένε στους Έλληνες πολίτες όσα ψέματα θέλουν και όπως τα θέλουν.

Θέλω να τονίσω ότι κάποιοι που δεν φορούν γραβάτα και περηφανεύονται, δεν είναι πιο μαχητές από κάποιους άλλους. Εμείς είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι, το ίδιο μαχητές και με γραβάτα και χωρίς γραβάτα και στους αγώνες και στα σαλόνια και όπου αλλού χρειαστεί.  Γιατί εμείς είμαστε εκείνοι πράγματι που μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλους και να τους εκπροσωπήσουμε όλους.
       
Για αυτό ακριβώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί σύνεδροι, επιτρέψτε μου να πάρω ως χαρακτηριστική την εισήγηση του Προέδρου, ότι πρέπει να βάλουμε όλοι στολή εργασίας, να πούμε στον Γραμματέα να βγάλει τις περιοδείες και συντεταγμένα το Κόμμα να βαδίσει προς τις εκλογές. Και να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε πρώτη δύναμη στην ελληνική κοινωνία και προχωράμε μπροστά.
          
Ξέρω ότι όλη η Νέα Δημοκρατία θα δώσει αυτή τη μάχη. Κύριε Πρόεδρε, όσοι είμαστε εδώ τουλάχιστον, αλλά και πάρα πολλοί έξω από εδώ, είμαστε οι πραγματικοί μαχητές και αγωνιστές που με εσάς μπροστά, θα ξεχυθούμε, να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε εδώ όλοι, και παλιοί και νέοι, άνθρωποι που έχουμε ζήσει τη Νέα Δημοκρατία, που έχουμε ζήσει και χαρές και λύπες, που έχουμε πολλές φορές και διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις μεταξύ μας, αλλά πάνω από όλα προέχει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, για να σωθεί η Ελλάδα. Και είμαστε σίγουροι ότι με τη δική σας πορεία και με εμάς από πίσω, θα τα καταφέρουμε.
         
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία.  Καλώ στο βήμα τον Πρόεδρο του Κόμματος, τον Πρόεδρο κάτω από τον οποίο όλοι μαζί θα πορευθούμε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.




Κυριάκος Μητσοτάκης : «Ζητώ από την κυβέρνηση να βρει τους δράστες».




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα γραφεία της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε τα ξημερώματα, και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το χτύπημα εσείς κ. Πρόεδρε;

Κ. Μητσοτάκης:  Καταρχάς είμαι εδώ για να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους εργαζόμενους στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Nα πω για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται. Και να ζητήσω από την Πολιτεία και από την Αστυνομία να βρει τους δράστες, για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας, τα οποία, δυστυχώς, κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε όμως, κ. Πρόεδρε, και μια στοχοποιήση, όπως ξέρετε, του ΣΚΑΪ. Πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο αυτό; Ως κλίμα και δημιουργία ατμόσφαιρας, εννοώ.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω σήμερα. Θα πω μόνο ότι το τοξικό πολιτικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται με την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, δυστυχώς βλέπουμε ότι έχει παρενέργειες. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα, είναι να πέσουν οι τόνοι, να μην ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους. Έχω εμπιστοσύνη στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Να σταματήσει και η ανοχή κ. Πρόεδρε. Υπάρχει ανοχή στη βία στην Ελλάδα, δυστυχώς.

Κ. Μητσοτάκης: Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η ανοχή στη βία, από τη βία μικρής έντασης έως ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο τρομοκρατικό χτύπημα όπως αυτό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Και, όταν γίνεται διαχωρισμός με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια μεταξύ καλής και κακής βίας, δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αυτά τα οποία βλέπουμε.

Δημοσιογράφος: Εσείς το έχετε επισημάνει πολλές φορές, έχετε προκαλέσει και συζητήσεις στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα, και έχετε επικριθεί κιόλας γι’ αυτό, από την κυβέρνηση κ. Πρόεδρε. Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κ. Μητσοτάκης: Έχω πει πολλες φορές ότι, δυστυχώς, εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Και ότι η απόσταση η οποία χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ, ή μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα, όπως αυτή που χτύπησε σήμερα τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, δυστυχώς δεν είναι μεγάλη. Σήμερα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απερίφραστα -θέλω να το τονίσω αυτό: χωρίς αστερίσκους- και όλοι να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Και ας σταματήσουμε επιτέλους αυτήν την πόλωση, αυτήν την ακραία στοχοποιήση η οποία μόνο κακό τελικά κάνει στην ίδια την Δημοκρατία μας.   

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, εδώ μιλάμε για ένα χτύπημα σε τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης, σε τηλεοπτικό σταθμό. Τα εμπάργκο κατά τη γνώμη σας δυσχεραίνουν το κλίμα που ήδη διαμορφώνεται;

Κ. Μητσοτάκης: Σας απάντησα ήδη και ας τα ξαναδούμε αυτά τα πράγματα συνολικά με καθαρό μυαλό, αλλά τον πρώτο λόγο εδώ -λυπάμαι που θα το πω- τον έχει η κυβέρνηση. Διότι το κλίμα αυτό της ακραίας πόλωσης, της στοχοποίησης, δεν το καλλιεργήσαμε εμείς. Άλλοι το καλλιέργησαν. Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Αυτές είναι στιγμές, πάνω από όλα, περίσκεψης και περισυλλογής. Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και ας δούμε πώς θα τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα.




To video με την τρομοκρατική ενέργεια στον ΣΚΑΙ



Ένα βίντεο αποτυπώνει την σφοδρότητα με την οποία έγινε η έκρηξη μετά από τρομοκρατική ενέργεια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο και ήταν τοποθετημένος έξω από το κτήριο, σε πεζοδρόμιο απέναντι από την είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων από τον ΣΚΑΪ.

Τύχη είχαν όσοι δεν περνούσαν εκείνη την στιγμή με το αυτοκίνητο τους από τον δρόμο καθώς δεν είχε αποκλειστεί και στα δύο ρεύματα και υπήρχε κίνδυνος να τους πετάξει το ωστικό κύμα της μεγάλης έκρηξης.


Ένα καμένο όχημα στα Πετράλωνα ερευνά για την τρομοκρατική ενέργεια στον ΣΚΑΪ η αστυνομία.

Το όχημα σύμφωνα με την Καθημερινή πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο κτήριο του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα Opel χρώματος ασημί και βρέθηκε στην οδό Αρκάδων στα Άνω Πετράλωνα.




Γιαγιά και εγγονή συνελήφθησαν για διακίνηση ηρωίνης στη Θεσσαλονίκη




Δύο γυναίκες, γιαγιά και εγγονή, οι οποίες φέρονται ως μέλη κυκλώματος διακίνησης ηρωίνης, συνέλαβαν οι αστυνομικοί στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε οι δύο γυναίκες ηλικίας 59 και 17 ετών, συνελήφθησαν έπειτα από από έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δέμα ηρωίνης βάρους 511 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 1.470 ευρώ ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία η 59χρονη αποτελεί ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος και μετέφερε ποσότητες ναρκωτικών από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη έχοντας ως άμεση συνεργάτιδα την 17χρονη εγγονή της.

Οι δύο γυναίκες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Πηγή : dailythess.gr


Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στο Ζάππειο


Το άψυχο σώμα άνδρα αγνώστων λοιπόν στοιχείων εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος σε δέντρο του Ζάππειο (προς την πλευρά της λεωφόρο Αμαλίας) από υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων περίπου στις 9.00 το πρωί.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ απέκλεισαν το σημείο, ενώ επι τόπου έχει φτάσει ιατροδικαστής και κλιμάκιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πρόκειται για άνδρα περίπου 40 ετών, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να έχει αποκλείσει και αυτό της εγκληματικής ενέργειας.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Παραμένει γραμματέας της Ν.Δ. ο επιτυχημένος Λευτέρης Αυγενάκης



Την απόφαση του να προτείνει την παραμονή του επιτυχημένουΛευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, ανακοίνωσε , ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα εκλέγουμε με ανοικτές διαδικασίες τη νέα Πολιτική Επιτροπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «και θα εισηγηθώ ο Λευτέρης Αυγενάκης να παραμείνει στη θέση του γραμματέα για να μας οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του 2019».




Ιδιοκτήτης Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: «Ηταν σωστή η απόφαση να θανατωθούν τα τζάγκουαρ»


Τις συνθήκες υπό τις οποίες δραπέτευσαν αλλά και για την θανάτωση των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μίλησε ο ένας εκ των ιδιοκτητών του, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

«Εκείνη τη μέρα, μεσημέρι ήταν περίπου, εμείς φορτώναμε κάποιες αντιλόπες που θα μεταφέρονταν σε ένα ζωολογικό πάρκο στην Πάφο. Μία από αυτές μας ξέφυγε και άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον χώρο που έχουμε τα τζάγκουαρ. Εκεί υπάρχει μια τζαμαρία, την οποία φυσικά δεν είδε και καρφώθηκε πάνω της. Οι οπλές σπάσανε την τζαμαρία σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς πρόκειται για τζάμι ασφαλείας», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Οπως εξήγησε, όταν ο πρώτος ιαγουάρος άρχισε να βγαίνει από τον περίκλειστο χώρο, δόθηκε σήμα στα γουίκι τόκι των εργαζομένων στο πάρκο «τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω» και τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του πάρκου. 

Σύμφωνα με αυτό, αρχικά απομακρύνονται οι επισκέπτες από το σημείο και μεταφέρονται σε ασφαλή κλειστό χώρο. Στη συνέχεια, παρεμβαίνουν ειδικοί για την εξουδετέρωση του ζώου.

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις περιπτώσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι», αναφέρει ο κ. Λεσουέρ.

Απαντώντας στα σχόλια περί άδικης θανάτωσης των ζώων, υπογραμμίζει ότι «για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση».

«Πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βέλος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς η θανάτωση είναι μονόδρομος», υποστηρίζει.

«Ηταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή. Κάποια σχόλια στα social media είναι σωστά, όμως κάποια άλλα προέρχονται από άτομα που δεν έχουν γνώση του θέματος και νομίζουν ότι είναι εύκολο να ναρκώσεις ένα ζώο. Αν δεν τα είχαμε σκοτώσει μπορεί να είχαν σκοτωθεί κάποιοι φροντιστές», επισημαίνει.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η ακροαριστερά στοχοποίησε τον ΣΚΑΙ και οι τρομοκράτες βρήκαν στόχο



Η στοχοποίηση του ΣΚΑΙ για το μη αρεστό περιεχόμενο ειδήσεων που αναδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης, και οι ακροαριστερές επιθέσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπλισαν τα χέρια των τρομοκρατών και το αποτέλεσμα, μια ισχυρότατη έκρηξη ευτυχώς χωρίς θύματα.

 Για «προμελετημένο χτύπημα» των τρομοκρατών, με ενισχυμένη εκρηκτική ύλη πιθανότατα στρατιωτικού τύπου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο. 

Η αστυνομία χαρακτηρίζει πάρα πολύ σοβαρό το τρομοκρατικό χτύπημα και τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.




Τρομοκρατική ενέργεια κατά του ΣΚΑΙ



Ισχυρή έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος σημειώθηκε στις 02.37 στον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΚΑΪ στο Φάληρο. Πριν την έκρηξη, περί τη 01.45, άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και έδωσε περιθώριο 45 λεπτά, ενώ ανέφερε τρεις φορές πως «δεν είναι φάρσα». 

Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα του αγνώστου έγινε από «πακιστανικό τηλέφωνο» μιας χρήσης χωρίς απόκρυψη στοιχείων. όπως είχε γίνει και στο τηλεφώνημα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, το Νοέμβριο.


Η αστυνομία αναφέρει για πολύ ισχυρή έκρηξη με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης.