Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι και πώς μπορούν να διαγράψουν παλαιές οφειλές



Διαγραφή παλαιών οφειλών, που δημιουργήθηκαν πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς και «πάγωμα» όλων των διαδικασιών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που πιθανώς να «τρέχουν» ήδη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προβλέπουν για 3 μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Οι αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων λίγων ημερών, εφόσον οι υπουργικές αποφάσεις δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι απλή, θα υπάρχουν όμως και δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν πιθανή εκμετάλλευση των ευνοϊκών διατάξεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ετσι, παρότι προβλέπεται ότι μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος του οφειλέτη, εξαιρούνται οι περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων. Αναλυτικά, οι 3 πρώτες υπουργικές αποφάσεις αφορούν παλαιές οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» και έχουν δημιουργηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017 από: 

1. Oσους υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Προϋπόθεση υπαγωγής είναι η ασφάλιση στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα, καθώς και η πλήρης ασφάλιση στον ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον ΟΑΕΕ.

2. Δημοσιογράφους, «παλαιούς» ασφαλισμένους (που υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) προερχόμενους από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση μπορεί να αφορά τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Προϋποθέσεις υπαγωγής είναι: α) Η ένταξη στους δύο φορείς να έγινε για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και β) η πλήρης ασφάλιση στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον ΟΑΕΕ.

3. «Νέους» ασφαλισμένους (υπακτέοι στην υποχρεωτική ασφάλιση πρώτη φορά από την 1/1/1993 κι εφεξής) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας και απασχόλησης. Η διαγραφή μπορεί να αφορά οποιοδήποτε από τα ταμεία ασφάλισης, στα οποία υπάρχουν βεβαιωμένα ή μη χρέη (συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην ασφαλιστικό φορέα.

Προσοχή όμως: Για όλες τις περιπτώσεις, το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

Οι διαγραφές θα αφορούν, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ν.Δ.: Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ προστίθεται στα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τις κυβερνητικές ευθύνες στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

«Μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ σε κυριακάτικες εφημερίδες καθίσταται πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι ηθικοί αυτουργοί αυτού του πολύ σοβαρού σκανδάλου για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις είναι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες. 

Συγκεκριμένα, οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Τζάκρη και Πιτσιόρλας κατονομάζονται δημόσια από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ  κ. Θεόδωρο Κιτσάκο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι στιγμής  κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε, καλούνται να πάρουν άμεσα θέση γύρω από αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση που έχει ζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΠΑ και τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Ο κ. Τσίπρας που έκανε πως δεν άκουσε όσα του είπε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις  για τους χειρισμούς του κ. Κιτσάκου και των υπουργών του. Όπως, επίσης, οφείλει να διευκρινίσει αν γνώριζε ο ίδιος τους χειρισμούς του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ τους οποίους καθ’ ομολογία του κ. Κιτσάκου ενέκριναν οι υπουργοί του. Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Κιτσάκο, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν και διευθυντής της ELFE, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο για τη διόγκωση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, της  εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν πριν γίνει επικεφαλής της ΔΕΠΑ, όσο και για την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους προς όφελος της ELFE.

Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα σκανδάλων -από τα βλήματα του κ. Καμμένου μέχρι τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα- που δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι μόνο επιζήμια για τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και βαθύτατα διεφθαρμένη, όπως άλλωστε αποδεικνύουν όλες αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες απαιτούν να γίνει γνωστή η αλήθεια. Και οι υπεύθυνοι να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης».


Οι Γερμανοί ξεφτίλιζαν την Ελλάδα και ο Τσίπρας έκανε τον καραγκιόζη γελώντας


Ξεφτιλιζόμαστε καθημερινά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα, που δεν έχει συναίσθηση των όσων λέει και κάνει.

«Ήρθατε εδώ για να δείτε κάτι πιο γ@@μενο από την Ελλάδα;», ρωτά ο δημοσιογράφος με την αίθουσα να ξεσπά σε γέλια ενώ ο Τσίπρας μένει να χαμογελάει αντί να υπερασπιστεί την Ελλάδα να και να τον βάλει στην θέση του.

O δημοσιογράφος ήταν από το γερμανικό κανάλι 2DF και την σατιρική εκπομπή Heute-Show η οποία βρέθηκε στο συνέδριο για να σατιρίσει το συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο η προσβολή της χώρας μας έμεινε αναπάντητη από τον Έλληνα πρωθυπουργό…

Ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα και ο Τσίπρας αφήνει αναπάντητη την προσβολή για την χώρα μας :





Τσίπρας και Καμμένος ετοιμάζουν «πόλεμο λάσπης» με «δόγμα Πολάκη» μέχρι τις εκλογές



Σύμφωνα με εκτενέστερο ρεπορτάζ του έντυπου Ελεύθερου τύπου της Κυριακής, οι Τσίπρας Καμμένος βάζουν μπροστά μήπως επιβιώσουν το σχέδιο «ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Η στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, που στόχο έχει τη σκανδαλολογία, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αλλά και το διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς, γι’ αυτό και στο στόχαστρο, για πρώτη φορά, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, μπαίνει και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, απείλησε το ΚΙΝΑΛ με… έξωση από το πολιτικό στερέωμα. Παράλληλα, η αναφορά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την περίοδο Σημίτη και «θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προάγγελος νέων διώξεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής είχε προαναγγείλει τον περασμένο Ιούλιο ακόμη και προφυλακίσεις στελεχών της Ν.Δ., λέγοντας πως, όταν έρθει για ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών, κάποιοι δεν θα μπορούν να πάρουν άδεια από τις φυλακές για να ψηφίσουν.

Ακολούθησε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ευθέως ότι, αν δεν μπουν κάποιοι στη φυλακή, το κόμμα δεν μπορεί να πάρει την εξουσία. Εμπειροι αναλυτές του κυβερνητικού παρασκηνίου εκτιμούν πως το «δόγμα Πολάκη», με εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τη στρατηγική του Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες.

Της αποκάλυψης ότι οι δικαστικές Αρχές ζήτησαν το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που εδώ και αρκετές ημέρες στοχοποιούσαν τον πρώην πρωθυπουργό για τη «σιωπή» του, μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου. Κατά συνέπεια, η δικαστική εξέλιξη για τον πρώην πρωθυπουργό και στελέχη των κυβερνήσεών του για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη.


Τα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν την ελληνική σημαία, έσπασαν και διέλυσαν τα πάντα



Σε  πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή των Εξαρχείων μετά το τέλος της πορείας για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου αντιεξουσιαστές εκσφενδόνισαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, ενώ τραυματίσθηκε ένας 24χρονος που παρελήφθη από ασθενοφόρο. 



Στα Εξάρχεια αντιεξουσιαστές με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου είχαν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα, ενώ λίγο αργότερα έπεσαν οι πρώτες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη. Κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν πανέτοιμοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες, να καίνε τη Σημαία, να σπάνε και να καταστρέφουν τα πάντα, λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ οι κουκουλοφόροι άναψαν και φωτιά και μέσα στο Πολυτεχνείο. 


Η αστυνομία επιστράτευσε ένα όχημα τύπου «Αύρα»  για να περιοριστεί η δράση των κουκουλοφόρων και να σβήσουν οι φωτιές  μέσα στο χώρο του ιδρύματος με ρίψεις νερού.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην Πατησίων.


Και στην Θεσσαλονίκη ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως “ορμητήριο” για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.



Οι ΑΝΕΛ αθώωσαν τους αναρχικούς του Ρουβίκωνα που είχαν εισβάλλει στα γραφεία τους


Σύμφωνα με την Καθημερινή, απρόσμενη κατάληξη είχε η ποινική δίωξη 19 μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που είχαν συλληφθεί για την κατάληψη στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη λεωφόρο Συγγρού, τον Οκτώβριο του 2015. 

Εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη κατακράτηση, βία κατά πολιτικού κόμματος και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Η «παρέμβαση» είχε γίνει το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου, όταν μέλη της συλλογικότητας είχαν μπει στο κτίριο και αναρτήσει πανό στην πρόσοψή του με το σύνθημα «Αντίσταση στα νέα μέτρα - όλοι στους δρόμους». Η σύλληψη και ποινική δίωξη των αναρχικών είχε γίνει κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο κ. Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει ότι εξαιτίας της δράσης του «Ρουβίκωνα» υπέστη οικονομική ζημία, καθώς είχε ακυρωθεί το ενδιαφέρον που υπήρχε για την ενοικίαση ή την αγορά γραφείων στο ακίνητο της λεωφόρου Συγγρού. Επιπλέον, είχε τονίσει ότι μετά την κατάληψη, οι εργαζόμενοι στο κτίριο διακατέχονταν από αισθήματα τρόμου και ανασφάλειας.

«Εχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα εκ μέρους της συμμορίας που συνέστησαν τα μέλη της οργάνωσης “Ρουβίκωνας” και έχοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα ζητώ την ποινική τους δίωξη επιφυλασσόμενος κάθε αστικής αποζημίωσης», ανέφερε στην καταγγελία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Ωστόσο, λόγω απουσίας μαρτύρων, η αρχική δίκη αναβλήθηκε και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Η δίκη για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε προ διμήνου και είχε ως κατάληξη την απαλλαγή των αναρχικών από τις κατηγορίες. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας συνεργάτης του προέδρου των ΑΝΕΛ που έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο υπαναχώρησε από την αρχική θέση του κόμματος, καταθέτοντας ενώπιον της έδρας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η ποινική δίωξη των συλληφθέντων για την κατάληψη του 2015. Προκειμένου μάλιστα να αιτιολογήσει την αλλαγή πλεύσης των ΑΝΕΛ, στην υπόθεση κατέθεσε δημόσια ότι η μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του «Ρουβίκωνα» ήταν προϊόν παραπλάνησης του προέδρου Πάνου Καμμένου από την αστυνομία. Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση, απαλλάσσοντας τους 19 συλληφθέντες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.


Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τη «σφαγή» της Ιεράς Συνόδου



Μετά από μια «θυελλώδη» συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα στη μέχρι τώρα θητεία του, η Ιερά Σύνοδος έριξε «άκυρο» στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος περνούσε προτάσεις μέχρι και στην Ιερά Σύνοδο με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις και σχεδόν ομόφωνα, σήμερα υπήρξαν όχι μόνο αντιπαραθέσεις αλλά ακόμα και αποχωρήσεις μητροπολιτών.

Στην προσπάθεια του να πείσει όσους αντιδρούν να δώσουν τη συναίνεση τους, ο Αρχιεπίσκοπος υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενσωματωθεί στη συνταγματική αναθεώρηση η υποχρέωση της πολιτείας να επιδοτεί εσαεί την εταιρεία αναπτύξεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, το κόστος της μισθοδοσίας κληρικών και υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδας.

Μάλιστα, παρά την προσπάθειά του η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, πολλοί μητροπολίτες αντέδρασαν.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, ενδεικτικό του «πολεμικού» κλίματος είναι οι διάλογοι που καταγράφηκαν:
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε
Μακαριώτατε: Αφήστε με να μιλήσω…
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι
Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετά από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.
Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.


Πηγή: in.gr


Σπούδασαν στο εξωτερικό, και λένε όχι στο άρθρο 16



Σαράντα δύο από τους συνολικά 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στα βιογραφικά τους ότι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν την αναγνώριση των ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και θέλουν η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση και την αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, να συνεχίσει να αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην εξαγωγή φοιτητικού συναλλάγματος.

Πέρα από αυτούς τους 42, αρκετοί μεγάλης ηλικίας καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι έχουν περάσει από τα έδρανα του εξωτερικού, χωρίς να το… πολυδιαφημίζουν στα βιογραφικά τους. Ενώ σίγουρο είναι ότι και πολλά από τα… τέκνα των υπόλοιπων 103 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ή θα έχουν στο μέλλον αποφοιτήσει από ιδιωτικά ή μη πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Αλλά και σχετικά με την άλλη παράταξη που αντιτίθεται σθεναρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το ΚΚΕ, που τα στελέχη του διαδηλώνουν συχνά-πυκνά έξω από την αμερικανική πρεσβεία, δεν μπορεί κανείς να ξεχνά πως η κόρη της πρώην γενικής γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο με πανάκριβα δίδακτρα. «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία, αλλά στο Αμερικανικό Κολλέγιο πήγαινε η θυγατέρα της για πολλά χρόνια επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος…

Τι σπούδασαν στο εξωτερικό οι «42» του ΣΥΡΙΖΑ

Από τους βουλευτές Επικρατείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έκανε στο Παρίσι το μεταπτυχιακό της στην αστική γεωγραφία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε το βασικό του πτυχίο και έκανε δύο μεταπτυχιακά και το μεταδιδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Gießen της Γερμανίας. Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σπούδασε στα πανεπιστήμια Λάνκαστερ, Καίμπρητζ και Λονδίνου, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του, ενώ έχει εργαστεί ως ερευνητής και έχει διδάξει σε πολλά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από τους βουλευτές της πρωτεύουσας, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης σπούδασαν στο πολυτεχνείο του Γκρατς και στη Σορβόννη αντίστοιχα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς σπούδασε Οικονομικά και έκανε μάστερ στο Εδιμβούργο και εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Στραθκλάιντ. Ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας αποφοίτησε και από το σχολείο τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ, ενώ η Ελένη Αυλωνίτου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνας και ο Αριστείδης Μπαλτάς στη Σορβόννη. Ο Κώστας Δουζίνας έλαβε το διδακτορικό του από το London School of Economics. Η Νίνα Κασιμάτη σπούδασε αγγλικό δίκαιο στο Λονδίνο και η Εύη Καρακώστα έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στη Φλωρεντία και μεταπτυχιακές στη Ρώμη.

Ο Γιώργος Παπαηλιού πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Παρίσι. Ο ηχολήπτης Χρήστος Καραγιαννίδης συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, ενώ ο Δημήτρης Ρίζος είναι πτυχιούχος της ιατρικής σχολής της Τιμισοάρας. Ιατρική έχει σπουδάσει και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος δηλώνει στο βιογραφικό του πως γνωρίζει ρουμάνικα. Ο Μάκης Μπαλαούρας έκανε στο Λονδίνο μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία, ενώ ο Τάσος Κουράκης μετεκπαιδεύτηκε σε Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη στο Λονδίνο. Ο Μάρκος Μπόλαρης έφυγε για μεταπτυχιακά στο Σικάγο και ο Δημήτρης Μάρδας στη Σορβόννη, όπου έκανε και το διδακτορικό του.

Η Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου αποφοίτησε από την Καλών Τεχνών στο Μιλάνο και η Φωτεινή Βάκη έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Έσσεξ. Ο Θεόδωρος Παραστατίδης είναι πτυχιούχος της φαρμακευτικής σχολής του πανεπιστημίου της Παβίας, ο Γιώργος Πάλλης της Κραϊόβας, ο Χρήστος Σιμορέλης της Μπολόνιας και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του πανεπιστημίου Γκαζή στην Άγκυρα. Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Μπολόνιας είναι και ο Νίκος Συρμαλένιος, ενώ ο Θέμης Μουμουλίδης σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο σε Σόφια και Παρίσι. Ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ σπούδασαν στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Δημήτρης Βέττας στο Βελιγράδι και ο Απόστολος Καραναστάσης στην Πάντοβα. Η Μαρία Θελερίτη έκανε μεταπτυχιακό στη Σορβόννη και ο Γιώργος Ψυχογιός στο Σίτυ του Λονδίνου. Στη Σορβόννη σπούδασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Η Μπέττυ Σκουφά έκανε το μεταπτυχιακό της στο Μπόχουμ και ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου μετεκπαιδεύτηκε στο Πίτσμπουργκ. Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Νιουκάστλ.


του Σταμάτη Βαλασιάδη
Πηγή: politik.gr