Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Κατά μάνα κατά κόρη: Τα παιδιά ακολουθούν τις συνήθειες των μαμάδων!


Οι άνθρωποι, των οποίων οι μητέρες είχαν πολλούς συντρόφους στο παρελθόν, είτε ως συζύγους είτε απλώς συζώντας μαζί τους, τείνουν να ακολουθούν το ίδιο «μονοπάτι», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη -η μεγαλύτερη του είδους της έως σήμερα- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαμάδες «περνάνε» συχνά τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια τους εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (π.χ. την ικανότητα ή την ανικανότητα επίλυσης των διαφωνιών) που καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό τα παιδιά τους, όταν μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις ή να…πεταλουδίζουν από σύντροφο σε σύντροφο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλερ Καμπ Ντας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν στοιχεία για 7.152 άτομα σε βάθος 24 ετών. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των γάμων και των σχέσεων συμβίωσης που έχει ένας άνθρωπος, σχετίζεται στενά με τις αντίστοιχες συνήθειες της μητέρας του.

«Τα παιδιά κληρονομούν και μαθαίνουν από τις μητέρες τους ορισμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αφορούν τον γάμο και τις σχέσεις, μεταφέροντάς τα στις δικές τους σχέσεις», δήλωσε η Ντας. Η μεταβίβαση αυτών των χαρακτηριστικών και συνηθειών μπορεί να γίνει γενετικά ή συμπεριφορικά (δια του παραδείγματος και της μίμησης).

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι υπάρχει απλώς μια σχέση και όχι πλήρης αναλογία ανάμεσα σε μητέρα και παιδιά. Έτσι, για παράδειγμα, για κάθε πρόσθετο σύζυγο ή σύντροφο που είχε η μαμά, η κόρη έχει κατά μέσο όρο 6% αύξηση στον αριθμό των δικών της συντρόφων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά διαζευγμένων γονιών είναι πιθανότερο να χωρίσουν και τα ίδια. Η νέα μελέτη δίνει μια ευρύτερη εικόνα, δείχνοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι «δεν πρόκειται μόνο για το διαζύγιο, αλλά γενικότερα για τις σχέσεις με συντρόφους».

Αν, για παράδειγμα, η μητέρα συζούσε με κάποιον σύντροφο, χωρίς να είναι παντρεμένη, είναι πιθανό ότι και η κόρη της θα κάνει το ίδιο. Επειδή οι σχέσεις συμβίωσης ‘σπάνε’ πιο εύκολα από έναν γάμο, η κόρη αυτή μάλλον θα έχει περισσότερους συντρόφους στη ζωή της.

Γιατί όμως τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη μητέρα; Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση, απλώς διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές είναι ότι αν μια μητέρα δυσκολεύεται να «στεριώσει» σε έναν μόνιμο σύντροφο, αυτό θα δημιουργήσει μια οικονομική αστάθεια στην ίδια, πράγμα που θα «μεταφραστεί» σε συναισθηματική αστάθεια του παιδιού, το οποίο, όταν μεγαλώσει, θα δυσκολεύεται και αυτό να βρει μόνιμο σύντροφο. Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βάση αυτή η εξήγηση.

Οι άνθρωποι που προτιμούν να συμβιώνουν απλώς, χωρίς να δεσμεύονται με τα δεσμά του γάμου, αυξάνονται συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew, στις ΗΠΑ στα ζευγάρια που συζούν, έχουν αυξηθεί κατά 29% σε σχέση με το 2007, από 14 εκατομμύρια σε περίπου 18 εκατομμύρια σήμερα. Το 40% των παιδιών στις ΗΠΑ γεννιούνται πλέον εκτός γάμου. Από την άλλη, το 60% των συντρόφων σε σχέση συμβίωσης, στην οποία έχουν αποκτήσει παιδί, χωρίζουν προτού το παιδί γίνει πέντε χρονών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πήρε θάρρος με το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Αλβανία και προκαλεί συνεχώς



Οι τίποτα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί με τα νούμερα του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ελλάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμιρ Μπουσάτι, προκαλεί, δηλώνοντας ότι, η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο «non grata».

Το πάει και παρακάτω προκαλώντας περισσότερο ο Αλβανός ΥΠΕΞ, δηλώνοντας την απογοήτευση του για την «επίσημη σιωπή» της Αθήνας αλλά και για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Πρόσθεσε δε ότι οι αλβανικές Αρχές, περιμένουν μια απάντηση από την ελληνική πλευρά και την αποστασιοποίηση της από τις «εξτρεμιστικές ενέργειες» της ελληνικής μειονότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Είναι τραγική η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δυστυχώς.




Αιματηρή επίθεση σε γιατρό στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων


Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Όπως αναφέρει το alithianews.gr, δύο ρομά από τον οικισμό των Σοφάδων, μετέφεραν έναν τρίτο με τραύματα στο πόδι που αιμορραγούσε. Ο 28χρονος τραυματίας, όμως, βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ουσιών με αποτέλεσμα να αντιδρά βίαια. Αφού αρνήθηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, άρχισε να χτυπάει την γιατρό που εφημέρευε αρχικά κλωτσώντας την στα πλευρά και εν συνεχεία και στο πρόσωπο. Επίσης, προκάλεσε και φθορές στον εξοπλισμό του Κ.Υ. Σοφάδων.

Κλήθηκε η αστυνομία και ακολούθως το δράστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καρδίτσας για να του παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η ιατρός που υπεβλήθη σε εξετάσεις στα πλευρά για να διαπιστωθεί ότι δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια στο Κ.Υ. Σοφάδων αλλά τις προηγούμενες φορές ήταν μικρότερης κλίμακας και υπήρξαν απλά φραστικές επιθέσεις και απειλές.

Επίσης, είναι γνωστό ότι τον περασμένο Ιούλιο, επίθεση τσιγγάνων στο νοσοκομείο Καρδίτσας, συντέλεσε έτσι ώστε η κλινική ακόμη και σήμερα να υπολειτουργεί και να εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα.


Ανακοίνωση των Ιατρών

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Νόμου Καρδίτσας. κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το συμβάν.

“Με αφορμή για ακόμη μια φορά την βία από ΡΟΜΑ ενάντια σε συνάδελφο ιατρό στο Κ.Υ Σοφάδων κατά τη διάρκεια εφημερίας, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε κατηγορηματικά την ενέργεια και καλούμε τις τοπικές αρχές να πάρουν δραστικά μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Όσο οι επιθέσεις αυτές μένουν αναπάντητες από τα επίσημα όργανα του Κράτους, όσο οι απανταχού νταήδες, χαϊδεύονται με απλές συστάσεις, τόσο το λειτούργημα του νοσοκομειακού γιατρού θα γίνεται πολύ επικίνδυνο. Απαιτούμε από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την 5η ΥΠΕ να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να υπάρχει επαρκής φύλαξη στα Κέντρα Υγείας του Νόμου Καρδίτσας”.

Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Νόμου Καρδίτσας.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας για το συμβάν στο ΚΥ Σοφάδων

Την παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό στο ΚΥ Σοφάδων και τον ξυλοδαρμό γιατρού, ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας. Αναλυτικά:

Άλλο ένα περιστατικό βίας συνέβη χτες το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, με το εφημερεύον προσωπικό να δέχεται επίθεση από νεαρό άτομο Ρομά που προσήλθε με συνοδεία για τις πρώτες βοήθειες. Την επίθεση ακολούθησαν σκηνές τρόμου και βίας (υπάρχει δημοσιευμένο φωτογραφικό υλικό στο διαδίκτυο) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων και τη μεταφορά του ενός ιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το παραπάνω συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των περιστατικών βίας και επιθέσεων σε εφημερεύοντες ιατρούς και νοσηλευτές στο νομό μας. Το πλέον γνωστό συνέβη στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας που οδήγησε τελικά σε παραιτήσεις ιατρών και τα επακόλουθα προβλήματα στην λειτουργία της κλινικής.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας με την αναγγελία του συμβάντος κινητοποιήθηκε άμεσα, επικοινώνησε με τους ιατρούς που δεχτήκαν την επίθεση και με την διοίκηση του Κέντρου Υγείας Σοφάδων. Έως το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Εισαγγελέα υπηρεσίας, την οποία ενημερώσαμε για το περιστατικό ζητώντας την παρέμβασή της , ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας και με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα κάθε περιστατικό βίας από όπου αυτό και αν προέρχεται.

Είναι αδιανόητο οι λειτουργοί της υγείας (ιατροί και νοσηλευτές) να τρομοκρατούνται, να απειλούνται, να δέχονται επιθέσεις και να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν το ιερό τους καθήκον. Απαιτούμε από την πολιτεία με τα αρμόδια όργανα και τους φορείς να παρέχουν ασφάλεια και προστασία στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με οποιοδήποτε κόστος.

Δεν νοείται στο όνομα των περικοπών να μην παρέχεται στο ιατρικό προσωπικό καμία ασφάλεια και προστασία, με αποτέλεσμα οι εφημερεύοντες ιατροί στα Δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και ιδιαίτερα όπως αυτό των Σοφάδων λόγω του μεγάλου πληθυσμού των Ρομά , να απειλούνται, να δέχονται συνεχώς επιθέσεις , η διοίκηση και το προσωπικό να ζητά συνεχώς προστασία και τελικά να μην γίνεται καμιά ουσιαστική παρέμβαση.

Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στους συναδέλφους μας και διαβεβαιώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και θα παρέχει κάθε είδους στήριξη στα μέλη του απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές από οπουδήποτε και αν αυτές προέρχονται.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αντίδραση από τον Νίκο Τσιότσιο, τ. δήμαρχο Σοφάδων
Ο Νίκος Τσιότσιος, τ. Δήμαρχος Σοφάδων, έκανε μια δήλωση με ανάρτηση στο facebook για το συμβάν.

“Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από το Κέντρο Υγείας Σοφάδων χτες μετά από επεισόδιο με ήρωα έναν τσιγγάνο. Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου σύντροφοί του πήγαν στο Κ.Υ. έναν τσιγγάνο αιμόφυρτο, με τραύμα στο χέρι από σπασμένα γυαλιά, σε άθλια κατάσταση και υπό την επήρεια αλκοόλ ή και ουσιών.

Το προσωπικό προσπάθησε να τον περιθάλψει αλλά αυτός όχι μόνο αρνήθηκε αλλά και επιτέθηκε στη νεαρή αγροτική γιατρό την οποία τραυμάτισε και λέρωσε με αίμα στο πρόσωπο, στα μαλλιά, στα ρούχα.

Μετά από πολλές προσπάθειες και αφού κλήθηκε και η αστυνομία, κατόρθωσαν να του περιδέσουν το τραύμα και να τον στείλουν στο νοσοκομείο.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ;

Ποιος θα πληρώσει την ψυχική οδύνη αυτής της κοπέλας που έλιωσε στα θρανία και στα αμφιθέατρα για να πάρει το πτυχίο της Ιατρικής, με όνειρα για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και για μια σταδιοδρομία στην πολύ δύσκολη επιστήμη της;

Ποιος θα την αποζημιώσει για την αγωνία της για μια πιθανή μετάδοση μολυσματικής ασθένειας από το συγκεκριμένο υποκείμενο;

Είναι δυνατόν να είναι έρμαιο στις διαθέσεις του κάθε αλήτη, κακοποιού, χρήστη ουσιών, φορέα ασθενειών και ποιος ξέρει τι άλλο, την ώρα που προσπαθεί να κάνει το καθήκον της;

Που θα πάει αυτή η κατάσταση με τους τσιγγάνους;

Η Πολιτεία πότε θα αναλάβει τις ευθύνες της;

Πότε θ’ αποφασίσει να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει;

Πότε θα συνειδητοποιήσει ότι έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες;

Μέχρι σήμερα το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει αφειδώς επιδόματα για παιδιά που δεν υπάρχουν ή που τα δηλώνουν δυο και τρεις οικογένειες, ψεύτικες συντάξεις αναπηρίας, κάρτες σίτισης, κοινωνικά τιμολόγια, δωρεάν τρόφιμα.

Και όλα αυτά ξεζουμίζοντας τους φορολογούμενους πολίτες που αγωνίζονται να βγάλουν πέρα την καθημερινότητά τους.

Φτάνει πια!

Υ.Γ. Ακούγεται ότι πρόκειται να καταργήσει και το ήδη αδύναμο αστυνομικό τμήμα Σοφάδων. Αν είναι δυνατόν!!!

Απάντηση από τον ρομά, Ανδρέα Μπαντή
Την ανάρτηση σχολίασε ο τσιγγάνος Ανδρέας Μπαντής ως εξής:

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.

ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΦΑΔΩΝ. ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΩΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΊ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΜΙΛΑΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ.

Απάντηση από τον Νίκο Τσιότσιο
Αντρέα αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει κάποτε να γίνει. Ας είναι αφορμή αυτό το γεγονός για να γίνει. Οι ευθύνες βέβαια δεν μπορεί να μοιραστούν εξίσου σε όλους. Ούτε όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού είναι αυτής της πάστας. Πρέπει όμως να παραδεχτείς ότι και σεις δεν βοηθάτε. Και σε όσες προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς από τους Δημάρχους δεν ανταποκριθήκατε. Πόσες φορές καταστρέψατε το σχολείο; Μήπως θέλεις να μιλήσουμε για τα δάνεια που δόθηκαν για σπίτια; πόσα σπίτια αγοράστηκαν ή κατασκευάστηκαν και κατοικούνται; όσο για την Πολιτεία, άσε καλύτερα να μην αρχίσουμε.

Δήλωση του Μπάμπη Παπαδόπουλου για το συμβάν

Το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης τονίζει με επιστολή του ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος προς τους βουλευτές του νομού, την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας, και το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η επιστολή

Πάμπολλες φορές στο παρελθόν είχα γίνει «τσιμπούρι» σε κρατούντες και αρμόδιους για την ελλιπέστατη αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Σοφάδων.

Αν και άλλοι είναι στον Δήμο μας εκείνοι που πρέπει να παίρνουν καθημερινά πρωτοβουλίες και να προχωρούν σε ενέργειες για την αδιάκοπη ανάδειξη αυτού του τόσο σοβαρού θέματος που ταλαιπωρεί όσους ζουν στο Δήμο μας και κυρίως τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης των Σοφάδων, εν τούτοις, δεν μπορώ να στέκομαι κι εγώ σιωπηλός βλέποντας την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί, παίρνοντας αφορμή από το νέο, θρασύτατο, περιστατικό που διαδραματίστηκε στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων.

Για μια ακόμα φορά νταήδες, ανενόχλητα και ατιμώρητα, το βράδυ της 12ης/11/2018 τα έκαναν γυαλιά καρφιά ξυλοκοπώντας και το προσωπικό.

Είναι περήφανη η Πολιτεία που δεν παίρνει μέτρα για την αποκατάσταση του κλίματος τρόμου που επικρατεί στην πόλη μας μόλις ο ήλιος δύσει;

Ποιος πολιτειακός άρχοντας και υπηρεσιακός παράγοντας αισθάνεται ότι εκπληρώνει το καθήκον του όταν γνωρίζει ότι στους Σοφάδες:

- Καθημερινά οι τοπικές ειδήσεις ξεκινάνε με το «πόσα και ποια σπίτια ή καταστήματα «άνοιξαν» και λεηλάτησαν το βράδυ ή και τα πρωινά πολλές φορές»

- Καθημερινά οι επαγγελματίες τρέμουν τα χειρότερα μόλις πέσει το σκοτάδι

- Καθημερινά οι ηλικιωμένοι αποτελούν τον εύκολο στόχο, με τραγικά αποτελέσματα κάποιες φορές, όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

- Καθημερινά οι γονείς δεν διανοούνται πλέον να αφήσουν τα παιδιά τους να κυκλοφορήσουν μόνα τους.

- Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες απύθμενου θράσους ανενόχλητων και ατιμώρητων νταήδων οδηγών – παραβατών

- Καθημερινά τα βράδια, οι παραποτάμιοι κυρίως κάτοικοι αλλά και όλοι οι άλλοι, ξενυχτάμε απ’ τα ακούσια ακούσματα ανενόχλητων και ατιμώρητων ηχορυπαντών

- Καθημερινά κανένας συμπολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής ακόμα και την ημέρα όταν βρίσκεται μόνος σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης (π.χ. δημοτικό στάδιο Σοφάδων, νεκροταφείο κλπ)

- Καθημερινά λεηλατούνται ή εξαφανίζονται οχήματα, μηχανήματα, εξοπλισμός κλπ

- Και καθημερινά το ΑΤ Σοφάδων αδυνατεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό το τσουνάμι που έχει μπροστά του. Ο λόγος δεν είναι η αδιαφορία αλλά οι λιγοστές δυνάμεις του σε σχέση με τα μεγέθη και τα ιδιαίτερα δεδομένα που ισχύουν στην περιοχή μας.

Είναι προφανές πλέον ότι μαζί με τον τόπο μας που αφέθηκε στο έλεος του Θεού έγινε το ίδιο και με το ΑΤ Σοφάδων.

Ως που θα πάει όμως αυτή η κατάσταση;

Ως πότε θα ανεχόμαστε το καθεστώς άβατου που επικρατεί σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου;

Ως πότε θα συνεχίσει η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια σ ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται βυθίζοντας τον τόπο μας;

Άλλη διάσταση δίνει ο Παναγιώτης Χαρίτος

Άλλη διάσταση επί του θέματος δίνει ο Παναγιώτης Χαρίτος, αντιδήμαρχος του Δήμου Σοφάδων που γράφει σε ανάρτησή του στο facebook.

Γιατροί στο ΕΣΥ Σοφάδων άφησαν ασθενή αβοήθητο για μια ώρα.

Ειλικρινά ντρέπομαι για τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδουν ορισμένοι χωρίς να έχουν έγκυρες πηγές. Οι γιατροί άφησαν τον άνθρωπο αβοήθητο για μια 1 ώρα και κληρώθηκαν στο γραφείο ιατρείο τους και τον άφησαν αιμόφυρτο με κίνδυνο να χάσει πολύ αίμα. Αυτή είναι η αλήθεια και θέλω να την αποκαταστήσω. Όπως ακριβώς την κατέγραψαν οι δύο μάρτυρες που ήταν εκεί.

Ζητάω ένορκη διοικητική εξέταση από το διοικητική του νοσοκομείου Σοφάδων για την υπόθεση.

Ωστόσο καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και προέρχεται. Αν είχε συμβεί αυτό που διαδίδουν ορισμένοι χωρίς να έχουν έγκυρες πηγές τότε θα υποστήριζα ακριβώς το αντίθετο.

Αλλά επειδή ακριβώς στο ΕΣΎ Σοφάδων 85 χρόνια δεν είχαμε τέτοια περαστικά γιατί πολύ απλά είχαμε διοικητές που ήταν δίπλα στους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, ρατσιστικές αντιλήψεις και μισαλλοδοξίες.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες τα αίματα είναι από τον ασθενή και όχι από τους γιατρούς όπως θέλουν να διαδώσουν ορισμένοι.

Επιτέλους πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να μην στιγματίζουμε ολόκληρη κοινότητα με ψευδείς ειδήσεις που διαστρεβλώνουν και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας.

Επειδή πρόκειται για άπειρους νοσηλευτές και γιατρούς άφησαν ένα περιστατικό καθημερινής ρουτίνας να εξελιχτεί σε υπόθεση για ειδησεογραφική κατανάλωση μόνο.

Ένα μεγάλο μπράβο στους γιατρούς του Γενικού νοσοκομείου Καρδίτσας που σε δύο λεπτά κλείσανε την υπόθεση.

Πηγή: https://www.alithianews.gr
iatropedia.gr


Aρχισε η δίκη του «Ελ Τσάπο» στη Νέα Υόρκη



Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη του διαβόητου μεξικανού βαρόνου «Ελ Τσάπο», υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η αμερικανική δικαιοσύνη παρουσιάζει τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, 61 ετών, ως έναν από τους πιο επικίνδυνους βαρόνους των ναρκωτικών στον κόσμο. Τον κατηγορεί πως διηύθυνε από το 1989 ως το 2014 το καρτέλ Σιναλόα, που έλκει την ονομασία του από τα ομώνυμα όρη του βορειοδυτικού Μεξικού όπου κατάγεται. 

Αμερικανοί εισαγγελείς λένε ότι υπό τη διεύθυνσή του το συγκεκριμένο καρτέλ εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έναρξη της δίκης καθυστέρησε, λόγω της αποχώρησης δύο ενόρκων. Η πρώτη ένορκος προσκόμισε πιστοποιητικό γιατρού για να απαλλαγεί, ενώ ο δεύτερος ανέφερε ότι δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να ασκήσει το καθήκον του ενόρκου σε μια δίκη τόσο μακρά, καθώς έχει μείνει άνεργος. Δύο αναπληρωματικοί ένορκοι τους αντικατέστησαν πριν ξεκινήσουν οι εναρκτήριες τοποθετήσεις.

Ο κατάλογος των ονομάτων των ενόρκων στη δίκη αλλά και των μαρτύρων — πρώην συνεργατών, αλλά και αντιπάλων του — παραμένει άκρως απόρρητος, για λόγους ασφαλείας ενώ - κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής των ενόρκων την περασμένη εβδομάδα - πολλοί υποψήφιοι ζήτησαν να απαλλαγούν, εξαιτίας του φόβου αντιποίνων από τον βαρόνο των ναρκωτικών ή συνεργάτες του.

Πριν από την εναρκτήρια τοποθέτηση της υπεράσπισης, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα, η κατηγορούσα αρχή φιλοτέχνησε έναν πολύ διαφορετικό πίνακα, με τον βοηθό εισαγγελέα Άνταμ Φελς να τονίζει ότι ο Γκουσμάν ήταν «ο αρχηγός της συμμορίας».

Στην μικρή αίθουσα, όπου δεν χώρεσε παρά μόλις το ένα τέταρτο από τους τουλάχιστον εκατό δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν τη δίκη, η κατηγορούσα αρχή υποσχέθηκε στο σώμα των ενόρκων ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις για «τις πωλήσεις ναρκωτικών, τις δολοφονίες, τη διαφθορά» που επέβλεπε ο Γκουσμάν, ακόμη και μηνύματα κειμένου που έστελνε ο ίδιος ο «Ελ Τσάπο». Στη δίκη θα αποκαλυφθεί πως περιέγραφε «την αυτοκρατορία των ναρκωτικών που είχε δημιουργήσει ο ίδιος, με τα δικά του λόγια», τόνισε ο Άνταμ Φελς.

Μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017, ο Γκουσμάν κρατείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας των δύο κινηματογραφικών αποδράσεών του από τις μεξικανικές φυλακές, το 2001 και το 2015. Ακόμη και η σύζυγός του, η άλλοτε βασίλισσα της ομορφιάς Έμμα Κορονέλ, δεν είναι σε θέση να τον επισκέπτεται. Η Κορονέλ πολιορκήθηκε από πλήθος δημοσιογράφων προσερχόμενη, ενώ κατά την έξοδο δέχθηκε να τραβήξουν «σέλφι» μερικοί θαυμαστές της.

Ο Γκουσμάν δήλωσε αθώος, αλλά η αμερικανική δικαιοσύνη διαβεβαιώνει ότι έχει ένα βουνό αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του, ανάμεσά τους έγγραφα έκτασης 300.000 εγγράφων και 117.000 ηχητικά αρχεία. Αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες. Για την υπεράσπιση, είναι κατηγορούμενος-«τρόπαιο», βγαλμένος από τα όνειρα των διωκτικών αρχών.

Η υπαρασπιστική γραμμή του «Ελ Τσάπο»

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν είναι ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» της μεξικανικής κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη της οποίας έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από το καρτέλ του: αυτό υποστήριξε η υπεράσπιση την πρώτη ημέρα της δίκης του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, ενώ η κατηγορούσα αρχή τον περιέγραψε ως απόλυτα αδίστακτο αρχηγό συμμορίας.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έλεγχε τίποτα», υποστήριξε ο Τζέφρι Λίχτμαν, συνήγορος υπεράσπισης του Γκουσμάν, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην πολυαναμενόμενη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τέσσερις μήνες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον δικηγόρο του, ο «Ελ Τσάπο» είναι «αποδιοπομπαίος τράγος» της μεξικανικής κυβέρνησης. «Γιατί χρειάζεται η μεξικανική κυβέρνηση αποδιοπομπαίο τράγο; Διότι έβγαλε πολύ χρήμα από τις δωροδοκίες των βαρόνων των καρτέλ», είπε ο Λίχτμαν.

Ο συνήγορος, κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς και τον προκάτοχό του, τον Φελίπε Καλδερόν (2006-2012), ότι έλαβαν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» σε δωροδοκίες από το καρτέλ Σιναλόα, που ο Γκουσμάν φέρεται να διοικούσε επί 25 χρόνια.

Υπεύθυνος για τις πληρωμές ήταν ο Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, συγκατηγορούμενος του «Ελ Τσάπο», που όμως διαφεύγει τη σύλληψη, συνέχισε ο Λίχτμαν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο «Ελ Μάγιο» ήταν το αληθινό αφεντικό της συμμορίας.

Στο Μεξικό, ο Πένια Νιέτο και ο Καλδερόν διέψευσαν αμέσως τις κατηγορίες της υπεράσπισης του βαρόνου των ναρκωτικών. Ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας έκανε λόγο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς» ισχυρισμούς, ενώ ο Καλδερόν μίλησε για «ψευδείς και ανεύθυνες» δηλώσεις από πλευράς της υπεράσπισης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απάντηση Σημίτη για το άνοιγμα των λογαριασμών του



Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών. 

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».


Να γιατί απολαμβάνουν ασυλία οι αναρχικοί! Τριανταφυλλίδης: Οι αναρχοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ λύνουμε προβλήματα



Δώσε θάρρος στον αναρχοκουμουνιστή Συριζαίο να σου διαλύσει την χώρα!!!

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο στο «Πρώτο Θέμα», ο ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προκλητικός και θρασύς για να περιγράψει το ιδεολογικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε πολλές φορές στον όρο «αναρχοκομμουνιστές» που λύνουν προβλήματα.

Αναφερόμενος στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου είπε πώς «ένα ακόμα ναυάγιο 70-80 ετών που περίμενε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανελκυστεί και να οριστούν οι διακριτοί ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας αλλά και η σχολάζουσα οικονομία προς όφελος και των δύο γιατί εμείς είμαστε αναρχοκομμουνιστές». Το ίδιο είπε και για την επένδυση στο Ελληνικό λέγοντας ότι και καλά οι αριστεροί σε 3 χρόνια έλυσαν το πρόβλημα της επένδυσης.

Μόλις ξεκαθάρισε σε όλους τους πολίτες για να το εμπεδώσουν ότι οι αναρχοκουμουνιστές του Σύριζα λύνουν προβλήματα είπε και ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με την ασφάλεια και την τάξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί είναι δικαίωμα των πολιτών».


Διατάχθηκε άνοιγμα λογαριασμών του Κώστα Σημίτη



Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, στο άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου και δυο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Βαγγέλη Μαλέσιος, προχωρά η Δικαιοσύνη σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ο κατάλογος των επτά προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από την σύζυγο του κ. Μαλέσιου Διαμαντούλα και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων. Το έγγραφο απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς καθώς και στην Attica Bank και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα των λογαριασμών συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, C4I. 


Κατά 584.979 αυξήθηκαν όσοι έχουν χρέη στην εφορία


Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Την ώρα που η πορεία των εσόδων πάει ιδιαίτερα καλά και το πλεόνασμα αναμένεται εφέτος να φτάσει σε ύψη ρεκόρ, την ίδια ακριβώς ώρα πάνω από τους μισούς φορολογούμενους χρωστάνε στην εφορία. Μόνο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλοι 584.979 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, έστω και ποσά μικρά.

Αυτά προκύπτουν μεταξύ των άλλων, από την άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο επικεφαλής του Γραφείου και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έδωσε χθες στοιχεία που πραγματικά σοκάρουν και δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού, έστω και αν η συγκεκριμένη φράση δείχνει να έχει γίνει κλισέ.

Παράλληλα με όλα τα δυσοίωνα στοιχεία, ο Φρ. Κουτεντάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το 2018 θα κλείσει με υπέρβαση του βασικού δημοσιονομικού στόχου κατά μια ποσοστιαία μονάδα – δηλαδή στο 4,5% αντί για 3,5% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των φορολογουμένων με χρέη μόνο προς την εφορία, εκτινάχθηκε στα 4.312.395 άτομα. Δηλαδή, οι μισοί και πλέον φορολογούμενοι χρωστούν.

Μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από το β’ στο γ’ τρίμηνο, οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 584.979 άτομα ενώ ο αριθμός των 4,3 εκατομμυρίων αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν είχαν οφειλές στην Εφορία.

Η μεγάλη αύξηση, οφείλεται στο γεγονός ότι προστέθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου 312.812 άτομα τα οποία χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 ευρώ. Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την αδυναμία αποπληρωμής ακόμη και μικρών ποσών. Ανάλογη είναι η εικόνα και από την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού, οι οφειλέτες στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στα 1,4 εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση των αναδρομικών. Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβιβάσει τη σημασία του θέματος με κάθε τρόπο, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει: «Η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για καταβολή των αναδρομικών ποσών σε μισθωτούς και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που προέκυψαν από τις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μια πράξη συμμόρφωσης στη συνταγματική νομιμότητα. Ωστόσο, προκύπτουν ζητήματα ίσης μεταχείρισης καθώς δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές ήταν συνταγματικές σε κάποιες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών αλλά αντισυνταγματικές σε κάποιες άλλες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εγείρει επιπλέον δικαστικές διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες μισθωτών ή συνταξιούχων με σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο».

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους φόρους
Στην έκθεση παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία από τις τελευταίες μετρήσεις του ΟΟΣΑ αναφορικά με το μέσο φορολογικό βάρος σε 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα, ενώ έχει μέσο πραγματικό φορολογικό βάρος ως αναλογία του ΑΕΠ (φόροι και εισφορές) λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (στο 38,6% έναντι 37,3% μέσου όρου) και χαμηλότερη επιβάρυνση σε άμεσους φόρους, υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή σε φόρους όπως είναι ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.

Εκεί το φορολογικό βάρος που επωμίζεται η ελληνική αγορά είναι στο 15,8% του ΑΕΠ έναντι 11,9% μέσου όρου στα 16 κράτη της Ευρωζώνης που εξετάζονται, αναλογία η οποία είναι η υψηλότερη σε σχέση με κάθε άλλο κράτος μέλος.

Υψηλοί σχετικά είναι και οι φόροι στην περιουσία; η Ελλάδα έχει 5η υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, στο 2,6% του ΑΕΠ έναντι 1,8% του ΑΕΠ μέσου όρου.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πάντως ότι μπορεί το φορολογικό βάρος να φαίνεται ακόμη χαμηλό αλλά έχει αυξηθεί κατά 7,4% του ΑΕΠ από το 2007 έως το 2016. Ο λόγος για μία μεταβολή η οποία είναι υψηλότερη σε σχέση με κάθε άλλο κράτος μέλος.

Καμπανάκι από το ισοζύγιο
Στην παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται γενικότερα ότι βρίσκεται σε θετική τροχιά, αλλά υπάρχουν και δύο μεγάλα «αγκάθια».

Το ένα εξ αυτών είναι, όπως αναφέρεται, η πορεία του πληθωρισμού με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στο 1,1% κυρίως όμως λόγω των τιμών του πετρελαίου και με τον δομικό πληθωρισμό να βρίσκεται μόνο στο 0,4%, μία τιμή η οποία δείχνει σημάδια αποπληθωρισμού.

Επίσης τα στοιχεία οκταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ένα άνοιγμα της ψαλίδας από έλλειμμα 52 εκατομμυρίων πέρυσι σε έλλειμμα 910 εκατομμυρίων φέτος, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αρνητική πορεία του ισοζυγίου εισοδημάτων το οποίο δέχτηκε πτώση κατά 5,3% το οκτάμηνο.

Αναφέρεται στην έκθεση όμως και ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί τα θετικά στοιχεία και στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο ρυθμός μεγέθυνσης (δεύτερο τρίμηνο) παραμένει θετικός στο 1,8% (έναντι 2,5% στο πρώτο τρίμηνο), η απασχόληση τον Αύγουστο αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε στο 18,9% και οι μισθοί αυξάνονται (2,6% στο δεύτερο τρίμηνο).

Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


«Βουτιά» 7,1%, στα 55,69 δολάρια, για το πετρέλαιο τύπου Brent


Δώδεκα ημέρες πτώσης, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαδοχικών απωλειών, σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία να μη μειώσουν την παραγωγή του «μαύρου χρυσού». Η μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου επιταχύνθηκε χθες το βράδυ με τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) να υποχωρούν κατά 7,1% στα 55,69 δολάρια ανά βαρέλι, μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2015. Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 6,6% στα 65,47 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του WTI έχει υποχωρήσει κατά 28% από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχε βρεθεί τον Οκτώβριο και η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 25%. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναλάβει πολλάκις ότι επιθυμεί χαμηλές τιμές πετρελαίου και μάλιστα σε tweet της Δευτέρας σχολίασε ότι «οι τιμές θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες βάσει της προσφοράς». Η ανάρτηση αυτή οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση της τιμής τη Δευτέρα, που κλιμακώθηκε χθες, καθώς εντάθηκε η ανησυχία για παγκόσμιο περιορισμό της ζήτησης και για υπερπροσφορά πετρελαίου το 2019. Οι συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΟΠΕΚ, η άνοδος του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Την περασμένη Κυριακή, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν κατέληξαν σε επίσημη απόφαση για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου να υπάρξει υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά το 2019. Προειδοποίησαν απλώς ότι μπορεί να χρειαστούν νέες στρατηγικές, καθώς λόγω της πιθανότητας υπερπροσφοράς η τιμή του αργού πετρελαίου θα πέσει ακόμα πιο γρήγορα. Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα. «Δεδομένου του αυξανόμενου παγκόσμιου πλεονάσματος για το πρώτο μισό του 2019, ο ΟΠΕΚ πιθανώς να προσπαθήσει να αγνοήσει τις πιέσεις του προέδρου Τραμπ όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στο Bloomberg ο Γουόρεν Πίτερσον, αναλυτής της ING Bank.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σημαντικά εντός του 2018, φτάνοντας τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, λόγω και της απόφασης του Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να απαγορεύσει την αγορά πετρελαίου από τη χώρα που είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο, η τιμή του WTI και του Brent έχει υποχωρήσει έκτοτε εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος πως στις αρχές Νοεμβρίου ο Τραμπ εξαίρεσε οκτώ χώρες από τον περιορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας


Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας (RTS) και τον δημοσιογράφο κ. Στέβαν Κόστιτς

Δημοσιογράφος: Κύριε Μητσοτάκη, ο πατέρας σας έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Εκείνη η περίοδος δεν ήταν καλή για τη Σερβία, αλλά ο ρόλος του θεωρήθηκε πολύ θετικός. Αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός ποια θα είναι η προσέγγισή σας στο θέμα των ελληνοσερβικών σχέσεων;

Κ. Μητσοτάκης: Αρχικά, σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στον πατέρα μου. Ήταν ένας πολύ, πολύ καλός φίλος της Σερβίας και ένας πολιτικός που έπαιξε έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα Βαλκάνια αλλά επίσης και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα σας. Γνωρίζω ότι η Σερβία τον μνημονεύει και αυτό μου δίνει μεγάλη προσωπική ικανοποίηση. Εάν εκλεγώ πρωθυπουργός, σκοπεύω να ενδυναμώσω περαιτέρω τη σχέση Ελλάδας- Σερβίας την οποία θεωρώ στρατηγικής σημασίας για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήμουν εδώ ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Ήμουν ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας πολιτικός αρχηγός που ήρθα να επισκεφτώ τον Πρόεδρο Vučić. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί του και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να συσφίξουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοσιογράφος: Ως οικογένεια είστε απόγονοι του Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος μνημονεύεται, αν δεν κάνω λάθος, ως ο πιο εξέχων φίλος της Σερβίας στην ελληνική πολιτική. Θα μπορούσε να υπάρξει ξανά τέτοιου είδους συμμαχία ή φιλία;

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο πιο σημαντικός πολιτικός του 20ου αιώνα. Ήταν οραματιστής, ήταν ένας γενναίος άνθρωπος, που ήξερε πότε να αναλάβει δράση αλλά επίσης αντιλαμβανόταν πολύ καλά το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής εκείνης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι πολιτικοί του 21ου αιώνα είναι διαφορετικής φύσης. Αλλά εάν θα μπορούσα να συνεισφέρω προς μια κατεύθυνση, θα ήθελα να λειτουργήσω ως καταλύτης για την ενδυνάμωση της πολιτικής προοπτικής και της δυνατότητας της Σερβίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας στρατηγικός στόχος για εμένα να βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Είμαι πλήρως ενήμερος σχετικά με τις δυσκολίες και τις πιθανές επιπλοκές, αλλά η Σερβία μπορεί πάντα να βασίζεται στην Ελλάδα και επίσης μπορεί πάντα να βασίζεται σε εμένα προσωπικά για να βοηθήσω τη χώρα στο δύσκολο μονοπάτι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη στάση της χώρας σας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και την προσπάθειά του να γίνει μέλος Διεθνών Οργανισμών όπως η UNESCO και η INTERPOL;

Κ. Μητσοτάκης: Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αυτά είναι πολύ περίπλοκα και συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα. Πρέπει να επιλυθούν και από τις δύο πλευρές με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας. Και από αυτή την άποψη, οι μονομερείς ενέργειες από την Πρίστινα όπως οι πρόσφατοι δασμοί στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία δε θα μπορούσα να πω ότι είναι εποικοδομητικές. Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κατάλληλα κριτήρια.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ήσασταν πολύ ξεκάθαρος και η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι η συμφωνία ήταν κακή για την Ελλάδα, όπως αναφέρατε. Αν γίνετε πρωθυπουργός, τι θα κάνετε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Κ. Μητσοτάκης: Αρχικά επιτρέψτε μου να γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό  και στην   αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην  κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας, δε θα υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ατυχών γεγονότων στην Αλβανία. Ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία σκοτώθηκε, προκαλώντας πολλές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο πυρήνας του προβλήματος; Ποια είναι η γνώμη σας;

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Δημοσιογράφος: Πώς θα χαρακτηρίζατε τα δικαιώματά τους στην Αλβανία; Αναγνωρίζονται, αλλά μόνο εντός της αποκαλούμενης ζώνης της μειονότητας.

Κ. Μητσοτάκης: Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Πριν γίνετε πολιτικός, είχατε μια επιτυχημένη καριέρα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα. Δεν αποτελεί πια κύριο θέμα στις ειδήσεις. Σημαίνει αυτό ότι τα χειρότερα πέρασαν, και τι θα κάνετε για να ενδυναμώσετε την ελληνική οικονομία εάν γίνετε πρωθυπουργός;

Κ. Μητσοτάκης: Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πια κύριο θέμα στα διεθνή μέσα, δεν σημαίνει και ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και αν κοιτάξετε συνολικά τις επιδόσεις της την περίοδο 2015-2018, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι αξιοθρήνητες. Σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωναν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα κόλλησε σε μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 ήταν απολύτως καταστροφικοί για την ελληνική οικονομία. Ακόμα πληρώνουμε το τίμημα των επιλογών του κ. Τσίπρα εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τη σημασία που έχει η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης. Αντί να κάνουμε το  περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό, μειώνοντας τους φόρους και κάνοντας τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πολιτική επιλεκτικών παροχών σε όσους θεωρεί εκλογική της πελατεία. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αναπτυχθεί η οικονομία, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και αν μπορώ να κάνω μια σύγκριση μεταξύ του τι συμβαίνει στην Ελλάδα και του τι συμβαίνει στη Σερβία θα σας πω το εξής: παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον την πρόοδο που έχει κάνει η σερβική οικονομία τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα να επαινέσω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρόεδρο Vučić για τις επιτυχίες του στον τομέα αυτό. Η οικονομία αναπτύσσεται, προσελκύει ξένες επενδύσεις και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί. Η γενική αίσθηση που αποκομίζω όταν επισκέπτομαι το Βελιγράδι, αυτήν την πόλη που αγαπώ πολύ, είναι ότι στη Σερβία υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας. Αυτό δεν ίσχυε πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Που καταλήγω; Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς προς όφελος όλων των πολιτών, όχι αποκλειστικά για τους λίγους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστεί ότι, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι νέοι δε θα εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείστε κατά 10% από τον κύριο αντίπαλό σας, τον κ. Τσίπρα. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη Σερβία θα είστε πρωθυπουργός;

Κ. Μητσοτάκης: Αυτή η απόφαση εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Εγώ ελπίζω ότι έτσι θα γίνει. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις με ενδιαφέρον, αλλά γνωρίζω ότι αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Θα έχουμε εκλογές το 2019, προσπαθούμε να χτίσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πείσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν τη Νέα Δημοκρατία, να μας εμπιστευτούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς και να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Αλλά γνωρίζω καλά ότι ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, και όσο και αν είναι ευχάριστο για εμάς να παρακολουθούμε τους αριθμούς των ερευνών, η μάχη αυτή θα είναι σκληρή. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τη Σερβία η επίσκεψή μου θα είναι με διαφορετική ιδιότητα.




Εκκλησία: 11 λάθη που κάνουν όσοι πολεμούν την συμφωνία με το Κράτος



Απαντήσεις στους επικριτές της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας δίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, αναδεικνύοντας τα 11 βασικά λάθη που κάνουν όσοι είναι αντίθετοι.

Στο κείμενο αναφέρονται τα επιχειρήματα που επικαλούνται συχνότερα όσοι – καλοπροαίρετα ή μη – σπεύδουν να επικρίνουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πρόθεση συμφωνίας με τον πρωθυπουργό.

Δείτε τις απαντήσεις κύκλων της Εκκλησίας:

Σφάλμα 1 : Οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Έχει κριθεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1983 και εξής ότι οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Είναι θρησκευτικοί λειτουργοί με εργοδότη όχι το Δημόσιο, αλλά τις Μητροπόλεις τους, που είναι εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ανεξάρτητα σε σχέση με το Δημόσιο.

Επίσης έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι και οι κληρικοί που είναι ιεροκήρυκες και θεωρούνται κατά τους κανονισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ως «εκκλησιαστικοί υπάλληλοι» δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικού ΝΠΔΔ, αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν υπάγονται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Συμπέρασμα : όποιος πληρώνεται από το Δημόσιο δεν σημαίνει ότι αποκτά και την ιδιότητα του υπαλλήλου του Δημοσίου ή υπαλλήλου κρατικού ΝΠΔΔ ( π.χ. δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι Καθηγητές Πανεπιστημίου)

Σφάλμα 2: Οι ιερείς είναι μόνιμοι στις οργανικές θέσεις τους, επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι ιερείς δεν κατέχουν οργανικές θέσεις στο Δημόσιο. Κανένα Υπουργείο στο οργανόγραμμά του (προεδρικό διάταγμα οργανισμού του) δεν περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις εφημερίων και διακόνων των Ενοριών.

Οι οργανικές θέσεις των ιερέων προβλέπονται και καθορίζονται από Κανονισμό της Εκκλησίας (προβλέπεται συγκεκριμένη αναλογία κληρικών ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Ενορίας). Προβλέπονται δηλαδή σε εκκλησιαστικό Κανονισμό, που ψηφίζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και όχι σε νόμο της Πολιτείας.

Οι ιερείς είναι μόνιμοι, όχι επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και απολαύουν της δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας κατά το Σύνταγμα (άρθρο 103), αλλά επειδή την μονιμότητά τους την προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος (άρθρο 37 νόμου 590/1977). Δεν υπάγονται στο άρθρο 103 του Συντάγματος για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Είναι μόνιμοι στις θέσεις τους επειδή το προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι η κρατική νομοθεσία για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σφάλμα 3 : Η μεταβολή του φορέα της μισθοδοσίας σημαίνει απόλυση ιερέων από το Δημόσιο και απώλεια μονιμότητας.
Ο εργοδότης θα παραμείνει ο ίδιος, και δεν αίρεται η μονιμότητα.

Απλώς το Υπουργείο Οικονομικών θα μεταφέρει κάθε έτος τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Σφάλμα 4 : Η επιχορήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το ποσό της μισθοδοσίας-ασφάλισης θα σημαίνει μετατροπή της Εκκλησίας σε φορέα ιδιωτικού δικαίου.
Επιχορηγήσεις δίνονται και σε φορείς του ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κλπ).

Η μετατροπή της απευθείας μισθοδοσίας σε επιχορήγηση Κράτους προς την Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιβάλλει την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Στην Γερμανία η Ευαγγελική και Καθολική Εκκλησία επιχορηγούνται (πέραν του εκκλησιαστικού φόρου) και με δαπάνες του προϋπολογισμού των κρατιδίων, σε αντάλλαγμα της περιουσίας, που απώλεσαν το 19ο αιώνα, και παραμένουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σφάλμα 5 : Η συμφωνία αποτελεί προεόρτιο της τροποποίησης του άρθρου 3 Συντάγματος.
Αντιθέτως η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι αφορά τις περιουσιακές και όχι τις θεσμικές σχέσεις Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν επηρεάζει την ισχύ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν αφορά λοιπόν και δεν τροποποιεί ούτε τον νόμο 590/1977 ούτε έχει σχέση με το άρθρο 3 Συντ.

Το άρθρο 3 Συντ. παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το 1844. Από το 1844 μέχρι το 1945 δεν υπήρχε καμία συμβολή του Κράτους στην μισθοδοσία, από το 1945 -2004 υπήρχε συμβολή στην μισθοδοσία με συμμετοχή και της Εκκλησίας (ενοριακή εισφορά, εισφορά από τα έσοδα Ναών) και από το 2004 υπάρχει πλήρης ανάληψη της μισθοδοσίας - ασφάλισης από το Δημόσιο.

Καμία σχέση λοιπόν δεν έχει η μετατροπή της απευθείας μισθοδοσίας σε επιχορήγηση με το άρθρο 3 Συντ.

Σφάλμα 6 : Η κατάργηση της μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα δίνει πλήρη μισθό πλέον στους κληρικούς.
Το 4ο των Βασικών Σημείων της προσυμφωνίας της 6.11.2018 ξεκαθαρίζει ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου».

Επομένως θα δίνεται επιχορήγηση ίση με το συνολικό ποσό μισθοδοσίας- ασφάλισης κάθε έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα καταρτίζει προϋπολογισμό κάθε έτος για το ποσό της επιχορήγησης βάσει της μισθοδοσίας - ασφάλισης.

Το ποσό θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και με βάση τα μισθολογικά χαρακτηριστικά κάθε κληρικού (μισθός, επιδόματα, ωρίμανση μισθολογικών κλιμακίων κλπ) και η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποστέλλει τον προϋπολογισμό στο Δημόσιο, το οποίο φυσικά θα δικαιούται να τον ελέγξει.

Σφάλμα 7 : Δεν ενημερώθηκαν Εκκλησία Κρήτης και Μητροπόλεις Δωδεκανήσου
Η συμφωνία αφορά τους κληρικούς και την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι την Εκκλησία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου ή την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.

Σφάλμα 8 : Οι κληρικοί θα πληρώνονται από το κοινό ταμείο Εκκλησίας και Πολιτείας
Είναι σαφές ότι το κοινό Ταμείο (που όμοιό του είχε συσταθεί από τον Σεπτέμβριο 2013 με τον νόμο 4182/2013) αποβλέπει σε αξιοποίηση της ήδη αμφισβητούμενης περιουσίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αντισταθμίσει τη δαπάνη επιχορήγησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μισθοδοσία- ασφάλιση θα προέρχεται από το ταμείο αυτό και ότι θα εξαρτάται από την καλή ή κακή πορεία των εσόδων του ταμείου αυτού.

Σφάλμα 9 : Δεν υπάρχει λόγος - ωφέλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος από την συμφωνία για επιχορήγηση 10.000 θέσεων κληρικών
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε μέχρι σήμερα ποτέ :

1. αναγνωρίσει ότι έχει απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας χωρίς συναίνεση της Εκκλησίας μέχρι το 1939

2. ότι η μισθοδοσία δεν είναι κάποιο προνόμιο της επικρατούσας θρησκείας, και ότι αποτελεί περιουσιακό αντάλλαγμα για την χωρίς αποζημίωση απολεσθείσα περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος

3. ότι οφείλει να μισθοδοτεί θέσεις κληρικών άνω του αριθμού των 6.000 κληρικών. Το 1945 δεσμεύθηκε με τον νόμο 536/1945 για 6.000 θέσεις σε όλη την χώρα (όχι μόνο Εκκλησία της Ελλάδος). Η Εκκλησία αύξησε τις οργανικές θέσεις της σε 8.000 το 1969, αλλά νομοθετικά το Κράτος ουδέποτε αναπροσάρμοσε τον αριθμό 6.000 κληρικών.

Σφάλμα 10 : Τα παραπάνω δεν χρειάζονται γιατί το 2013 οι κληρικοί μπήκαν στο ενιαίο μισθολόγιο- Ενιαία Αρχή Πληρωμής
Ο νόμος 4111/2013 επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου απλώς μετέφερε τον «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» που ήταν λογαριασμός εκτός κρατικού προϋπολογισμού σε κωδικό εντός κρατικού προϋπολογισμού. Αποτέλεσε δηλαδή μια σημαντική δημοσιονομική τακτοποίηση του λογαριασμού, αλλά δεν αποτελούσε αναγνώριση από το Δημόσιο ότι θα μισθοδοτεί όσους κληρικούς χειροτονεί η Εκκλησία.

Για τον λόγο, επειδή δεν υπάρχει ρητή υπόσχεση από την Πολιτεία ή σύμβαση Πολιτείας - Εκκλησίας της Ελλάδος ότι το Δημόσιο θα πληρώνει οπωσδήποτε όσους κληρικούς χειροτονεί η Εκκλησία ή έστω συγκεκριμένο αριθμό θέσεων, το Κράτος μετά το 2010 υπήγαγε την Εκκλησία στον κανόνα 1-5 που ίσχυε για το Δημόσιο. Εάν υπήρχε σύμβαση Εκκλησίας - Πολιτείας ή νόμος που υποχρέωνε το Δημόσιο σε μισθοδοσία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να αρνείται μετά το 2010 την μισθοδοσία των νέων κληρικών.

Σφάλμα 11 : Η μισθοδοσία του Κλήρου είναι ήδη συμβατικά κατοχυρωμένη στην Σύμβαση του 1952 (ή στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, που κύρωσε την Σύμβαση) και δεν χρειάζεται νέα συμφωνία.
Οι 2 Συμβάσεις Εκκλησίας-ΟΔΕΠ - Δημοσίου της 18.9.1952 δεν αναφέρουν τίποτα για υπόσχεση του Δημοσίου να μισθοδοτεί τον Ιερό Κλήρο.

Ούτε υπάρχει αιτιολογική έκθεση οποιουδἠποτε νόμου, που κύρωσε την Σύμβαση, διότι κυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα, που δεν έχει αιτιολογική έκθεση.

Υφίσταται μόνο ένας νόμος, ο αναγκαστικός νόμος 536/1945 που κάνει λόγο για ενίσχυση της μισθοδοσίας 6.000 θέσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή όχι μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδος, και αργότερα ο αναγκ. νόμος 469/1968 αύξησε την ενίσχυση, ώστε ο μισθός του κληρικού να είναι ίσος με του δημοσίου υπαλλήλου και ο νόμος 4111/2013 ενέταξε τον ειδικό λογαριασμό «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, δεν έχει αναγνωρισθεί με σύμβαση Εκκλησίας της Ελλάδος - Πολιτείας να πληρώνει την μισθοδοσία - ασφάλιση ως αντάλλαγμα για την εκκλ. περιουσία, που το Δημόσιο πήρε χωρίς αποζημίωση και συναίνεση της Εκκλησίας.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις στην Ιεραρχία

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου θα κριθεί σε κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως όλα δείχνουν, επίσπευσε τη σύγκληση της Ιεραρχίας, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των Ιεραρχών, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε το κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εως σήμερα περισσότεροι από 30 Μητροπολίτες από τους 82 που θα μετάσχουν στην Ιεραρχία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους με τη συμφωνία, αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα μιλήσει, ενώ υπάρχει μερίδα Μητροπολιτών που συμφωνεί με τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

Είναι σαφές ότι καμία συμφωνία πάντως, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία των Ιεραρχών, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Αρχιεπίσκοπος.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Bloomberg: Πράσινο φως και από Μέρκελ για τις συντάξεις



«Παράθυρο» ώστε να μη χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις, προς το παρόν τουλάχιστον, ανοίγει το Βερολίνο στην Αθήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, δεδομένου πως η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ακόμη και χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναβολή του μέτρου, εφόσον ανάψει «πράσινο» η Κομισιόν στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Το Bloomberg παραθέτει χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε «πολύ λογικά και πολύ έξυπνα» ενημερώνοντας την Κομισιόν για τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για το ζήτημα των συντάξεων θα ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη εμπόδια να ξεπεράσει. Τόσο η Ευρωζώνη, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.


Πηγή : newmoney.gr


Ανεξέλεγκτοι οι αντιεξουσιαστές κυνήγησαν αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη



Η εγκληματική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ιδιαίτερα του Σύριζα στους κακοποιούς συντρόφους αντιεξουσιαστές παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εχθές Τρίτη απόγευμα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ομάδας antifa στην περιοχή της Εστίας Νέας Σμύρνης, και μέσα στην γεμάτη κόσμο πλατεία της Νέας Σμύρνης, ένας αστυνομικός με πολιτικά ενημέρωσε τηλεφωνικά την «Άμεση Δράση» για την συγκέντρωση, ωστόσο έγινε αντιληπτός από τα περίπου 50 αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι αντιεξουσιαστές πήγαν να τον ελέγξουν και ζήτησαν εξηγήσεις για τις κινήσεις του, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για αστυνομικό και τον κυνήγησαν για αν τον χτυπήσουν αλλά ο αστυνομικός κατάφερε ευτυχώς να διαφύγει.




Γελάει ο κόσμος με την αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Πολάκη


Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη “κανίς του Τσίπρας”, και ο Πολάκης την χαρακτήρισε “Μαρία Αντουανέτα του δικαστικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό”.
“Ο,τι και να πεις μαρια αντουανεττα του “δικαστικου δρομου προς το σοσιαλισμο” ΔΕΝ θα ασχοληθω μαζι σου….σου φτανει η προβολη απο το σκαι-ξεφτιλες….ειναι υπεραρκετη αυτοδιαπομπευση …συνεχισε…” 
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως “Το κανίς του Τσίπρα ασχολήθηκε χωρίς να ασχοληθεί… Να ξέρετε ότι τα Δικαστήρια στέλνουν και φυλακή. Όχι για την ανορθογραφία. Για τους θανάτους, τις μίζες, την προδοσία, το ξεπούλημα της χώρας. Υπάρχουν πάντα και τα ελικόπτερα. Ζητώ συγγνώμη από τα έξυπνα τετράποδα”

Το κανίς του Τσίπρα ασχολήθηκε χωρίς να ασχοληθεί…
Να ξέρετε ότι τα Δικαστήρια στέλνουν και φυλακή. Όχι για την ανορθογραφία.
Για τους θανάτους, τις μίζες, την προδοσία, το ξεπούλημα της χώρας.
Υπάρχουν πάντα και τα ελικόπτερα.
Ζητώ συγγνώμη από τα έξυπνα τετράποδα ;)