Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Η Βασιλική Θάνου διεκδικεί φοροαπαλλαγή 25% του εισοδήματός της



Στο Μισθοδικείο συζητήθηκε η αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητάει την φοροαπαλλαγή κατά, 25% του ακαθαρίστου εισοδήματος της για μια οικονομική χρήση (2011-2012).

Η αίτηση της Βασιλικής Θάνου στρέφεται κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου, με την οποία ζητεί την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος των αποδοχών της που της επιβλήθηκε κατά ποσοστό 25% επί του ακαθαρίστου συνολικού φόρου για ένα έτος. Το ποσό που επωφελείται από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Η Βασιλική Θάνου επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου, που έχει κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η φοροαπαλλαγή αυτή, τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους δικαστές, έχει καταργηθεί, με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση.

Το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών, πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.

Το Μισθοδικείο, μετά την συζήτηση επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται, λόγω της πάγιας νομολογίας του στο θέμα αυτό, να είναι θετική για την Βασιλική Θάνου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Γιατί οι Έλληνες συνταξιούχοι προτιμούν να μετακομίσουν στη Βουλγαρία



Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται τόσο πολύ, ώστε μερικοί από αυτούς αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη φτωχότερη χώρα της μερικές από αυτές κινούνται σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Πάρτε για παράδειγμα τον κ. Γιώργο, 75 ετών. Αφού πέθανε η σύζυγός του πριν από πέντε χρόνια, μισθώνει το διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πακετάρει τα πράγματά του και μετακομίζει στη Σόφια, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου λέει ότι με τη μηνιαία σύνταξή του, ύψους 800 € (905 δολάρια) ζει "σαν βασιλιάς".

"Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής και εύρεσης φίλων", δήλωσε ο κ.Γιώργος, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, φοβούμενος ότι θα καταδιωχθεί από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. "Αλλά με τα χρήματα που έχω, μπορώ να επιστρέφω συχνά στην Ελλάδα και επίσης έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω".

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των προορισμών για άλλους Ευρωπαίους που συνταξιοδοτούνται, βλέπει τους δικούς της πολίτες - όπως ο κ. Γιώργος - τώρα να προσπαθούν να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια στην πιο φθηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γειτονική προς βορρά με την Ελλάδα, αφού είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης χρέους.

Μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που πραγματοποίησαν αυτή την κίνηση, καθώς οι συνταξιούχοι ξαναβρίσκονται στο επίκεντρο μιας πιθανής νέας σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές, η πρώτη της από την έξοδο από τη διάσωσή της τον Αύγουστο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δημιουργήσει την εντύπωση της ανάσχεσης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, ο οποίος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ένα σενάριο χωρίς περικοπές συνταξιοδότησης που συμφωνήθηκε και προπαρασκευάστηκε το 2017 μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει το στόχο της για πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος χωρίς τέτοιες περικοπές. Η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Βουλγαρικό δέλεαρ

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες συνταξιούχοι κάνουν μια ορθολογική επιλογή μετακομίζοντας στη Βουλγαρία. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κόστος ζωής της Ελλάδας ήταν σχεδόν διπλάσιο της Βουλγαρίας - το οποίο ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ.

Παρόλο που υπάρχουν λίγα στοιχεία για να δείξει κανείς πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο των συνταξιούχων που μετακινούνται προς τα βόρεια, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει. Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ ανά λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα. Ένας καφές εσπρέσο στη Βουλγαρία κοστίζει 2,30 ευρώ ενώ το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα έχει μια τιμή 4,70 ευρώ. ένα εισιτήριο μετρό κοστίζει 80 σεντς έναντι 1,40 ευρώ. Τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι τα μισά από αυτά στην Ελλάδα.

"Γενικά, η ζωή είναι 30% φθηνότερη από ό, τι στην Ελλάδα, και αυτό αν επιλέξετε να μείνετε στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ», δήλωσε ο κ. Γιώργος. "Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά, η ζωή είναι ακόμα φθηνότερη."


Πηγή : newmoney.gr


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι



Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι

«Αγαπητοί Σύνεδροι,

Βρισκόμαστε σήμερα στο Ελσίνκι, σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής και καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα ενδιαφέρον παράδοξο: Η ευρωπαϊκή οικονομία πηγαίνει πολύ καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά παρ’ όλα αυτά ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. 

Ο νέος πλούτος που παράγεται δεν διανέμεται δίκαια. Οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι. Φοβούνται ότι πολλοί δεν θα κατορθώσουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που καθορίζουν τις ιστορικές εξελίξεις. Παράλληλα, αισθάνονται ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από τη μαζική μετανάστευση.

Οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτές τις δικαιολογημένες ανησυχίες. Διαχρονικά, η πολιτική μας οικογένεια μπορούσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές των καιρών. Θα το κάνουμε και πάλι.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ο λαϊκισμός όχι μόνον μπορεί να νικηθεί, αλλά ότι η πολιτική μας οικογένεια, η κεντροδεξιά έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Η περίπτωση της Ελλάδας και του κόμματός μου, της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η Ελλάδα είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση για να μελετήσει κανείς διότι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέλεξε λαϊκιστές. Τι έκαναν έκτοτε; Όχι μόνον, διέλυσαν την οικονομία -είχαμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια- αλλά αποδείχθηκαν επικίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Αλλά θα τους νικήσουμε στις επόμενες εκλογές. Θα νικήσουμε, όχι μόνον επειδή έχουν αποτύχει οικτρά, αλλά επειδή και εμείς έχουμε αλλάξει. Έχουμε εκσυγχρονίσει το κόμμα μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Λύσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. 

Και πιστεύω πραγματικά ότι θα εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή η οποία θα καθοριστεί από πολιτικές οι οποίες στέκονται απέναντι στον λαϊκισμό. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά για να παραμείνουμε η ηγετική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να επιδράσει θετικά στη ζωή των πολιτών.

Και πιστεύω ότι ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον, πώς μπορούμε να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους που παραμένουν απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι από την πολιτική;  Δεύτερον, πώς προστατεύουμε τα σύνορά μας από την παράτυπη μετανάστευση; Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και πως -υπό την απειλή της τρομοκρατίας- αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας των πολίτων; Και τρίτον, πως αντιμετωπίζουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση; Πιστεύει κανείς ότι μπορεί π.χ. το κάθε κράτος-μέλος από μόνο του να ανταγωνιστεί την Κίνα σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης; 

Ξέρουμε καλά ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που θέλουν να μας διασπάσουν. Εκατό χρόνια μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι για ένα μεγάλο διάστημα του 20ού αιώνα, η Ευρώπη ήταν μια σκοτεινή ήπειρος.

Και ας μην συγχέουμε ποτέ τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Ο πρώτος είναι μια συνταγή για την καταστροφή, ενώ ο δεύτερος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ των στόχων που πρέπει να τεθούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κύριε Πρόεδρε, οι εκλογές κερδίζονται με ομαδική δουλειά αλλά και στιβαρή ηγεσία. Διαθέτουμε δύο εξαιρετικούς υποψηφίους οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε μία ώρα την πολιτική τους πρόταση στο Συνέδριο μας. Και πιστεύω ότι όποιον και να επιλέξουν οι σύνεδροι, θα είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει το κόμμα μας στη νίκη αλλά και την Ευρώπη σε ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον». 




Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα μέχρι το 2050 λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά



Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050 θα υπάρξουν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η Ιταλία και η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων. Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38% (εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005-2015), ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες (Ολλανδία, Νορβηγία κ.α.), όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, όπως ο περιορισμός στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ο τακτικός και σωστός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Αν δεν αναληφθεί αποτελεσματική δράση και οι τωρινές τάσεις αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας συνεχισθούν, η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ 2015-2050.
Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία (18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) και έπεται δεύτερη η Ελλάδα (σχεδόν 15 θάνατοι/100.000 άτομα κάθε χρόνο). Για την Κύπρο προβλέπονται επτά θάνατοι/100.000 άτομα ετησίως.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» (ουσιαστικά τελευταίας καταφυγής) όπως οι καρβαπενέμες (carbapenem).

Οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, θα είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες (π.χ. κολιστίνη) ή οι συνδυαστικές θεραπείες. Όμως η έκθεση αναφέρει ότι σε μερικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- έχει ήδη εμφανισθεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», όπως υπογραμμίζεται.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, προβλέπεται να αυξηθεί η αντίσταση του βακτηρίου ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa) απέναντι στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem.

Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας λόγω της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το υψηλότερο ετήσιο κόστος θα το έχει η Ιταλία με 662.000 δολάρια ανά 100.000 κατοίκους, ενώ πολύ υψηλό εκτιμάται και το κόστος για την Ελλάδα, κοντά στα 600.000 δολάρια/100.000 άτομα κάθε χρόνο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μικρότερη ανάπτυξη για το 2019 «βλέπει» η Κομισιόν



Με σταθερό ρυθμό 2% του ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

H έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η χώρα «βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, εν μέσω ενίσχυσης της ανάπτυξης». Ωστόσο, οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2019 είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, οπότε εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις  - κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη, η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η πρόβλεψή της βασίζεται στην υπόθεση μη αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής το 2019 και το 2020.

«Από αυτό αναμένεται να προκύψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2019, τονίζει η Επιτροπή και προσθέτει τα εξής: "Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη και θα μπορούσε να φτάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής».

Καλύτερες του αναμενομένου είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19,6% (20,1% στις εαρινές προβλέψεις), ενώ προβλέπει ότι η πτωτική τάση θα φτάσει το 18,2% το 2019 και το 16,9% το 2020.

Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2018 και 1,6% το 2019.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2018 (0,4% του ΑΕΠ στις εαρινές προβλέψεις) και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2019 και το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 182,5% του ΑΕΠ (έναντι 177,8 στις εαρινές προβλέψεις). Για το 2019 προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί στο 174,9% (έναντι 170,3% στις εαρινές προβλέψεις) και στο 167,4% το 2020.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8% το 2018 , στο 1,2% το 2019 και στο 1% το 2020.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τις επενδύσεις, η Επιτροπή προβλέπει να μειωθούν κατά 2,1% (ενώ στις εαρινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση 10,3%). Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 14,9% το 2019 σε σχέση με το 2018 και κατά 9,6% το 2020.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τραγικές προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δίπλα στον Λυμπερόπουλο



Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή της Beat κατά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θύμιου Λυμπερόπουλου και έχει δίπλα του τραγικές προσωπικότητες της παρακμιακής πολιτικής ζωής του τόπου. 


Τα ταξί έχουν τραβήξει χειρόφρενο μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ στα δικαστήρια έχουν ήδη σπεύσει ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ πάω στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσω πολιτικά, ο Αλεξιάδης, και ο Γιάννης Τσιρώνης ενώ αναμένεταικαι ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης που θα καταθέσει και υπέρ του Λυμπερόπουλου στη δίκη.


Έφερναν με νταλίκες κοκαΐνη από την Ολλανδία και την διένειμαν με ταξί στους χρήστες



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή από την Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση στην Ελληνική Επικράτεια, ποσοτήτων κοκαΐνης.

Συνελήφθησαν στις 6-11-2018 στην Αθήνα, στην Νέα Ιωνία και στην Άρτα, έπειτα από επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τέσσερα (4) άτομα, μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 41 και 50 ετών και δύο αλλοδαπούς 34 και 38 ετών. Επιπλέον, στην ίδια επιχείρηση συνελήφθη και ένας 45χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων και δημιουργίας «προφίλ» των εμπλεκομένων, εξακρίβωσε τη δράση οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής κι διακίνησης ναρκωτικών και πιστοποίησε τους ρόλους των μελών του καθώς και τους χώρους αποθήκευσης των ναρκωτικών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, ο 41χρονος ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, ποσοτήτων κοκαΐνης από την Ολλανδία στην Ελληνική Επικράτεια, τις οποίες παραλάμβαναν οι δύο αλλοδαποί, προκειμένου αρχικά να τις αποθηκεύσουν και στην συνέχεια να τις προμηθεύσουν στα άλλα μέλη της οργάνωσης. Η διακίνηση των ναρκωτικών στους τελικούς χρήστες, πραγματοποιούνταν με ταξί από τον 50χρονο.

Από τις έρευνες σε χώρους και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-1.161- γραμμάρια κοκαΐνη
Μικροποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης
Το χρηματικό ποσό των -12.755- ευρώ
Δύο (2) αυτοκίνητα
Δύο (2) ζυγαριές ακριβείας
Δεκατρία (13) κινητά
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Ν.Δ.: Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος


Ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας για τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με την Εκκλησία.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.

Η χθεσινή ανακοίνωση έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει τη γνωστή και παροιμιώδη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της.

Τι έκανε αντί αυτών χθες ο κ. Τσίπρας; Όχι μόνον επεξέτεινε πρόχειρα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε, αλλά μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο αυτό σκέλος της συμφωνίας γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά. Πόσο μάλλον όταν η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας. Εξαιρεί δηλαδή χιλιάδες κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Στα ερωτήματα αυτά καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:
  • Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
  • Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
  • Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
  • Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;  

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες, όπως αποδεικνύονται, επιλογές.

Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε σήμερα εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες.


Συμπλοκή αλλοδαπών στην Ομόνοια με 2 τραυματίες



Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι ανεξέλεγκτη , με αλλοδαπούς μετανάστες να γίνονται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι.

 Αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών με δύο τραυματίες σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης στην Ομόνοια, ανάμεσα σε άτομα από το Μπαγκλαντές που χρησιμοποίησαν μαχαίρια για να λύσουν τις διαφορές τους, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άτομα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»






Επίθεση κατά της κυβέρνησης από την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την κατάργηση του νόμου Κατσέλη.



Η  Ντόρα Μπακογιάννη με ανακοίνωσή της κάνει επίθεση στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Δραγασάκη για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη αναφέροντας πώς  “η υπερήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους θεσμούς καταγράφει άλλη μια επιτυχία: την οριστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη και τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, επικαλούμενος ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης, γκρεμίζει και το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”
 “οι θεσμικές βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία μπορούν να προστατεύσουν τους πραγματικά αδύναμους. Όμως η υποκρισία της Κυβέρνησης περισσεύει: από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” πέρασε σε δεκάδες πλειστηριασμούς ημερησίως και τώρα στην οριστική κατάργηση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».


Ο Τραμπ τσακώθηκε με δημοσιογράφο του CNN: Κάτσε κάτω! Είσαι αγενής και απαίσιο άτομο



Ο Τραμπ σε συνέντευξη τύπου έχασε την ψυχραιμία του όταν το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος του CNN, Τζιμ Ακόστα κάνοντας επίμονες ερωτήσεις. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος μίλησε για «καραβάνι μεταναστών» που μετακινείται προς τις ΗΠΑ και για το ότι ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει αυτή την πορεία με εισβολή.






Αναστάτωση στην ιεραρχία από την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου



Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην ιεραρχία μετά την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, καθώς αρκετοί μητροπολίτες τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και άλλοι την κατακεραυνώνουν. 

«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» .

Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».

«Mέσα σ' αυτόν», πρόσθεσε, «υπάρχει βέβαια το όφελος του λαού, της κοινωνίας, γιατί καμιά αξιοποίηση δεν γίνεται χωρίς να εργαστούν άνθρωποι. Αυτό θα σήμαινε και κάποια ανάπτυξη, κάποιες θέσεις εργασίας, κάποια χρήματα που θα γίνονταν όφελος για ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Ευχήθηκε, δε, «όλες οι πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του λαού και της Εκκλησίας με τη στενότερη έννοια και για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτίμησε πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να εξειδικεύσουμε λίγο όλη αυτή την πρόταση, σύντομα να έχουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν οι νομικοί και από τις δύο πλευρές - και από το Κράτος και από την Εκκλησία - και, βεβαίως, να πάρουμε τις απόψεις των αγίων αρχιερέων, γιατί όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα το ψηφίσουν και θα το δεχθούν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η αμεσότητα, όπως υπογράμμισε, «βοηθάει όλους διότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και η οποιαδήποτε ανάπτυξη είναι ένα κίνητρο ακόμα να προχωρά η συνεργασία Εκκλησίας - Κράτους δημιουργικά».

Βασική προϋπόθεση η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξήγησε πως «δεν μιλούμε για συμφωνία αλλά πρόθεση για συμφωνία γιατί για να γίνει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν και επιμέρους συνομιλίες και να επιληφθούν νομικοί της ακριβούς διατυπώσεως μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά οπωσδήποτε μια τέτοια συμφωνία να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τα δικά μας όργανα με κυρίαρχο τη Σύνοδο της Ιεραρχίας».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις των κληρικών, είπε πως είναι «μια βιαστική απάντηση από ανθρώπους, οι οποίοι ίσως δεν μπορούσαν να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων».

«Για εμάς», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, «οι κληρικοί είναι οι συνεργάτες μας, είναι τα χέρια μας, είναι τα πόδια μας, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε στις μητροπόλεις μας το ποιμαντικό μας έργο, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και, βεβαίως, είναι άνθρωποι πνευματικοί, που τους έχουμε ανάγκη για να κάνουμε το ποιμαντικό μας έργο. Δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να προδώσουμε τους κληρικούς μας, να προδώσουμε τους ιερείς μας, γιατί προδίδουμε τον εαυτό μας και την αποστολή μας. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να πούμε είναι ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε εξάπαντος πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών μας. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η προστασία και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ δυνατό στοιχείο» της συμφωνίας, «το ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις των κληρικών που έχουμε ανάγκη για να λειτουργεί η Εκκλησία γιατί θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων η Εκκλησία υπέστη αφαίμαξη σε ό,τι αφορά το προσωπικό - και των κληρικών και των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εκκλησία. Μια τέτοια συμφωνία διασφαλίζει ένα σταθερό αριθμό που έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες του λαού μας».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα. «Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες) , όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής», δήλωσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης και ανέφερε μερικά από τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συμφωνία. Μάλιστα διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.

Μητροπολίτης Δημητριάδος: «Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά την βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων»

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τάσσεται ανοικτά της συμφωνίας και χαρακτηρίζει την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο ως «τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα, ακόμα και αυτό της απλής ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί είναι Ιερείς».

«Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια. Τώρα που βρέθηκε η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας την μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς», αναφέρει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Επιπλέον ζητεί την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας και καλεί σε έκτακτη Σύναξη τους κληρικούς της Μητρόπολης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, οι οποίες και θα κατατεθούν στο Ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιεραρχία. 

Άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας ζητεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς 

Την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. «Εχω τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτό και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος μας είναι όχι ουδετερόθρησκο απλώς, αλλά συμβάλλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Το κράτος συμβάλλει από το 1985» είπε Μητροπολίτης Πειραιώς. 

Αμβρόσιος: Αίσχος κύριε Πρωθυπουργέ

«Ο Παπαφλέσσας, ο Αμβρόσιος Φραντζής και τόσοι άλλοι του 1821, ο Παπα-Σκρέκας του χθες και τόσοι άλλοι Ήρωες και Μάρτυρες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, συγγνώμην του… Εμφυλίου ήθελα να γράψω, και οι υπέρμαχοι της Αρετής, της Αγιότητος και της Ελευθερίας σήμερα ρίχνονται στον Καιάδα! Αίσχος, Κύριε Πρωθυπουργέ!Έλληνες Ορθόδοξοι Κληρικοί ξεσηκωθείτε!Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας», αναφέρει σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος. 

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: Αισθανόμαστε προδομένοι

Την έντονη αντίδραση και των απλών κληρικών προκαλεί η συμφωνία. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν. Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», αναφέρει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος


Πηγή: skai.gr


Ερώτηση Άδωνι στη Βουλή για τη «Μακεδονία ξακουστή»



Ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας απευθύνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, «αναφορικά με την απαίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού 'Μακεδονία ξακουστή'».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει στην ερώτηση του :

«Μια διαφαινόμενη συγκατάθεση του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, παρά εναντίωση στις πρωτοφανείς απαιτήσεις της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ να δοθεί τέλος στη χρησιμοποίηση του τραγουδιού 'Μακεδονία ξακουστή' στις παρελάσεις, αποδεικνύει η εκκωφαντική σιωπή που βασιλεύει στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες μέρες. Οι προκλητικές δηλώσεις διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Σεκερίνσκα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως τέτοια συνθήματα δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, έρχονται στο θλιβερό απόηχο της αποβολής μαθητών στον Γέρακα, επειδή τραγούδησαν το 'Μακεδονία ξακουστή' στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου». 

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, ότι οι δηλώσεις της κ. Σεκερίνσκα φαίνεται πως απορρέουν από την ερμηνεία της ίδιας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία στο άρθρο 3 αναφέρει πως «τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/η ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους», ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: 'Έκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις'. Ομοίως στο άρθρο 6 γίνεται λόγος, ότι κάθε Μέρος θα πρέπει 'να λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες, αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανώς υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να ενημερώσουν τη Βουλή αν επιδοκιμάζουν τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, αν οι παραπάνω δηλώσεις συνάδουν με το πνεύμα και την ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν προτίθενται να προβούν στην απαγόρευση της χρησιμοποίησης του τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις, ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, και αν υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί από τις στρατιωτικές μπάντες να παιανίζουν το «Μακεδονία ξακουστή», στο πνεύμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Πηγή : protothema.gr