Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Αποψη - Αγγελος Συρίγος: Γιατί εορτάζουμε την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου



– Με συγχωρείτε, πού βρίσκεται η αίθουσα τελετών του Παντείου;

– Στον δεύτερο όροφο νομίζω, απάντησε μία εκ των δύο φοιτητριών, δίχως καμία βεβαιότητα.

Στον δεύτερο όροφο δεν υπήρχε μήτε αίθουσα μήτε κόσμος συγκεντρωμένος για τον πανηγυρικό λόγο, μοναχά φοιτητές. Αυτή τη φορά πιο κατατοπιστικοί.

– Η αίθουσα είναι κάτω στο ισόγειο, κατεβείτε από τις σκάλες για να μη χαθείτε πάλι.

Κάπως έτσι βρέθηκα στον πρώτο όροφο, εκεί όπου βρίσκονται τα ανοίγματα από τα ευμεγέθη παράθυρα της εν λόγω αιθούσης που την έλουζε το φως. Για την ακρίβεια, προτού αντικρίσουν τον ήλιο τα μάτια, είχαν ήδη γητευτεί τα ευήκοα ώτα από το «Ασμα Ασμάτων» του Θεοδωράκη. Κι έτσι η άγνοιά μου για τον χώρο της εκδήλωσης μου χάρισε την εικόνα της χορωδίας του Παντείου –με βιολί, φλάουτο, πιάνο και νέα παιδιά, με φόντο την ολοτοίχια τοιχογραφία σε χρώματα της ώχρας και του κεράμου– από ψηλά.

Το νέο είχε σκάσει προ ημερών –που αλλού– στο Facebook. Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στην τελετή εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28η Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιούνταν στις 24 Οκτωβρίου, ώρα 12.00, θα εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα γιατί δεν εορτάζουμε το τέλος του πολέμου αλλά την είσοδό μας σε αυτόν. Εντύπωση έκαναν τα πολυάριθμα likes στο εν λόγω post, καθώς και το πλήθος των κοινοποιήσεων, από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, πεποιθήσεων, χώρων.

Ο καθηγητής, κατά την ομιλία του, με ένα κάποιο τρακ αρχικά, ανέπτυξε λίγο-πολύ ένα ήδη viral περυσινό του άρθρο στην «Καθημερινή», «Η ενοχλητική 28η Οκτωβρίου». Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια γιατί γιορτάζουμε την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι το πέρας, όπως η υπόλοιπη «φυσιολογική» Ευρώπη, στις 9 Μαΐου, παρουσίασε και τις προτάσεις για εορτασμό στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων, ή στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα που ο Γεώργιος Παπανδρέου ύψωσε την ελληνική σημαία στον Βράχο της Ακροπόλεως. Πίσω από αυτήν τη συζήτηση, επισήμανε ο καθηγητής, υπάρχει μια προσπάθεια να αποδομηθούν καταστατικοί μύθοι του ελληνικού έθνους, όπως το Ζάλογγο, η εθνική συνείδηση των Σουλιωτών εκ των οποίων πολλοί μιλούσαν αρβανίτικα, ακόμα και ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως ορισμένης από τη Φιλική Εταιρεία ημέρα ενάρξεως της Επαναστάσεως στην κυρίως Ελλάδα.

Προκειμένου να αποκρούσει τις ανωτέρω προσπάθειες και αιτιάσεις, ο Αγγελος Συρίγος –το ακριβές όνομα του οποίου είναι Ευάγγελος, όπως μας πληροφορούσε η πρόσκληση της εκδήλωσης– επιχείρησε μια αρχαιολογία, σχεδόν φουκοϊκής εμπνεύσεως. Εφερε δηλαδή στο φως τα ίδια τα πράγματα όπως αυτά συνέβησαν, μέσα από εξέταση ιστορικών ντοκουμέντων και ημερολογίων. Και η ανα-διήγηση, οιονεί αναπαράσταση, εκτός από διαφωτιστική, ήταν εξόχως απολαυστική.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1941 στην Κατοχή, μόλις ένα έτος από τη νικηφόρο επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων, και δεν ήταν κάτι επιβεβλημένο, κατασκευασμένο άνωθεν. Τον εορτασμό καθιέρωσε αυθορμήτως ο ίδιος ο λαός. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος –καθηγητής της Νομικής Αθηνών τότε, μετέπειτα τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1975-1980)– την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα, εκφώνησε ομιλία προς τους φοιτητές του, ενώ εξέδωσε λακωνική πλην σαφέστατη ανακοίνωση: «Αύριο κωλύομαι να διδάξω». Ακολούθως προέτρεψε τους φοιτητές να καταθέσουν ομαδικώς άνθη στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, κάτι που εκείνη την ημέρα εστάθη αδύνατο λόγω της περιφρούρησης του χώρου από τους Ιταλούς καραμπινιέρους. Την επομένη απολύθηκε.

Την επαύριον, από το πρωί, κατόπιν προτροπής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, χιλιάδες λαού μέχρι τις 10 π.μ. καταθέτουν άνθη στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, το οποίο ναι μεν είχε ολοκληρωθεί ως έργο από το 1933, αλλά μέχρι τότε δεν σήμαινε κάτι στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων, τουναντίον, το αντιμετώπιζαν σκεπτικά. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Τσολάκογλου υποχρεώνεται να αφήσει ο ίδιος λουλούδι στο σημείο. Κατόπιν συγκεντρώνεται ομάδα πολεμιστών του ’40, οι περισσότεροι ανάπηροι, σε καροτσάκια, να καταθέσουν άνθη στο μνημείο. Η σκηνή είναι μοναδική: οι τραυματισμένοι νικητές βρίσκονται ενώπιον των ηττημένων Ιταλών καραμπινιέρων, στους οποίους έχει ανατεθεί από τους Γερμανούς η διαφύλαξη της τάξης και η περιφρούρηση. Τα επόμενα δύο χρόνια, 1941-42, ο εορτασμός γίνεται αφορμή για συγκρούσεις με Γερμανούς και Ιταλούς από το πρωί, με πολλούς τραυματίες.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους μας ενδιαφέρει η 28η Οκτωβρίου και ο εορτασμός της, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την απόφαση του ελληνικού λαού να πολεμήσει τις δυνάμεις του Αξονα, ενώ τα περισσότερα κράτη έχαναν, υποχωρούσαν ή συνθηκολογούσαν. Το πρωινό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου περί της εμπλοκής της Ελλάδος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 π.μ. της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους», φέρνει στον νου και στην καρδιά τα λόγια που βάζει ο ποιητής Ομηρος στα χείλη ενός εχθρού, του Εκτορος, στην «Ιλιάδα», όταν ο Πολυδάμας τον νουθετεί ότι όλοι οι οιωνοί είναι ενάντιοι και για αυτό φρόνιμο να μην πολεμήσει: «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

Μετά τις πρώτες εχθροπραξίες με τους Ιταλούς, τις οποίες διέκοψε ο παγετός και η βαρυχειμωνιά, στις 9 Μαρτίου 1941 ξεκίνησε η μεγάλη εαρινή επίθεση των Ιταλών, την οποία ο ελληνικός στρατός κατάφερε να σπάσει στο ύψωμα 731. Και σε αυτό το σημείο ο καθηγητής επικαλείται μαρτυρίες αγωνιστών. Οι Ιταλοί βομβάρδιζαν και σφυροκοπούσαν επί τέσσερις-πέντε ώρες το ύψωμα, κι όπως οι Ελληνες στρατιώτες πλησίαζαν, κοβόταν η ανάσα τους, για να αφουγκραστούν αν έχουν μείνει ελληνικές δυνάμεις να αντιστέκονται. Κι όταν άκουγαν πάλι τον ήχο οπλοπολυβόλων, έπαιρναν στην κυριολεξία αναπνοή και συνέχιζαν. Το ύψωμα 731 έλκει την ονομασία του από τα 731 μέτρα ύψος που έχει πάνω από τη θάλασσα. Από εκείνη την ημέρα οι Ελληνες στρατιώτες ανεκδοτολογικά το αποκαλούσαν ύψωμα 729, λόγω του υποτιθέμενου απολεσθέντος ύψους κατόπιν των σφοδρών ιταλικών βομβαρδισμών.

Ολες οι συζητήσεις για εορτασμό σε κάποια άλλη ημέρα είναι άκυρες, τόνισε εν κατακλείδι ο Αγγελος Συρίγος, διότι η 28η Οκτωβρίου συνιστά έναν ενοποιητικό σταθμό για την κοινωνία και τον λαό μας, αποτελεί την πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του Αξονα, είναι η δική μας νίκη.

Εξερχόμενη από τη θαλπωρή της αίθουσας, γεμάτης νεολαίας στα μετόπισθεν –«διευκρινίζω για τους νέους που κάθονται εκεί πίσω», είπε κάποια στιγμή ο καθηγητής–, βρέθηκα πάλι στο μικρό καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου, όπως λέμε εμείς στον Βορρά την καλοκαιρία των ημερών αυτών, ή ινδιάνικο καλοκαίρι, όπως χαρακτηρίζουν τη μετεωρολογική αυτή σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Για εμάς τους βόρειους, αυτοί οι εορτασμοί έχουν άλλη σημασία. Είναι πολύ διαφορετικά να διαβιοίς σε τόπο που απέχει από τα σύνορα «ένα τσιγάρο δρόμο». Πατρίδα είναι η γη των πατέρων. Θρησκεία είναι η μνήμη των τεθνεώτων. Ο πατέρας μου «έφυγε» ανήμερα την εορτή του Αγίου Δημητρίου, πριν από εννέα έτη, και κάθε φορά που θυμάμαι, κάθε φορά που θυμόμαστε, ο πατέρας μου, όλοι οι πατέρες ανασταίνονται.

Το προαύλιο του Παντείου ήταν γεμάτο φοιτητές και παιδιά, αν είχαν παρευρεθεί όλοι, ο χώρος δεν θα έφτανε, δεν θα βαστούσε. Στην αίθουσα αυτή εισέρχονται, εισερχόμεθα οι περισσότεροι, όταν πια μας έχει αγγίξει η πρώτη ή οι πλείστες ακόλουθες απώλειες. Πραγματικές και πλασματικές.

Χρόνια πολλά.


ΜΥΡΕΝΑ ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα άδεια 6 ημερών δόθηκε στον ισοβίτη τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα




Προκλητική άδεια ανήμερα 28η Οκτωβρίου, πήρε εκ νέου ο εκτελεστής της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και από σήμερα και για 6 ημέρες θα βρίσκεται και πάλι ελεύθερος.

Aπό σήμερα Κυριακή και ως την προσεχή Παρασκευή θα βρίσκεται και πάλι εκτός φυλακής ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από μυστικότητα μία ακόμα άδεια από τις αγροτικές φυλακές όπου κρατείται τελευταία.

Η άδεια είναι τετραήμερη και του χορηγούνται  άλλες δύο ημέρες για οδοιπορικά, συνολικά δηλαδή έξι ημέρες στον σύντροφο  του ΣΥΡΙΖΑ τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.




Σοκάρει ο 27χρονος που λήστεψαν στα Εξάρχεια: Μου είπαν φέρε τα λεφτά, με κλώτσησαν και με μαχαίρωσαν στα πλευρά


Περιγράφοντας την εξωτερική εμφάνιση των δραστών ανέφερε ότι ήταν μεσαίου αναστήματος και ηλικίας περίπου 25 ετών, ενώ μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Στουρνάρη.

Με συγκλονιστικές λεπτομέρειες περιέγραψε στους αστυνομικούς την επίθεση ληστών που δέχθηκε ο 27χρονος στο κέντρο της Αθήνας. 

«Άκουσα κάποιο άτομο από πίσω μου να τρέχει και όταν γύρισα να δω τι συμβαίνει, ένας άγνωστος δράστης που κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι ήταν ακριβώς πίσω μου και μου είπε: Φέρε τα λεφτά», είπε ο 27χρονος.

«Μου τράβηξε την τσάντα και με μαχαίρωσε στον αριστερό αγκώνα. Ο δεύτερος δράστης μου έριξε κλωτσιά στο πρόσωπο. Τότε εγώ κινήθηκα προς το μέρος του και ο δράστης με μαχαίρωσε αριστερά στο ύψος των πλευρών μου», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας την εξωτερική εμφάνιση των δραστών ανέφερε ότι ήταν μεσαίου αναστήματος και ηλικίας περίπου 25 ετών, ενώ μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Στουρνάρη.

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. 

Ο 27χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα όταν είδε να τον πλησιάζουν δύο περίεργα άτομα. Πριν προλάβει να αντιδράσει του όρμησαν και ο ένας προσπάθησε να του αρπάξει το τσαντάκι του που περιείχε χρήματα, προσωπικά έγγραφα και το κινητό του τηλέφωνο. 

Το θύμα έκανε το λάθος και τράβηξε ενστικτωδώς την τσάντα του και τότε ο ένας απο αυτούς έβγαλε μαχαίρι και το κάρφωσε με μανία στο σώμα του τραυματίζοντας τον στον πνεύμονα. Οταν ο 27χρονος σωριάστηκε αιμόφυρτος στην άσφαλτο, οι δράστες με τη λεία στο χέρι και το θύμα τους μισοπεθαμένο έφυγαν τρέχοντας και χάθηκαν στα στενά της περιοχής. 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του θύματος, ο ίδιος κατάφερε και ειδοποίησε με το κινητό του τηλέφωνο την μητέρα του προκειμένου να τον παραλάβει ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει σε κρίσιμη κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό όπου χειρουργήθηκε και πλέον νοσηλεύεται στην νευροχειρουργική κλινική βαριά τραυματισμένος και αναπνέει με την βοήθεια οξυγόνου.

Άγριες συμμορίες πίσω από την επίθεση βλέπει η ΕΛΑΣ

Μια από τις πολλές συμμορίες που τους τελευταίους μήνες δρουν στην περιοχή του κέντρου και των Εξαρχείων είναι αυτή που επιτέθηκε στον 27χρονο σύμβουλο επιχειρήσεων και τον τραυμάτισε σοβαρά στο στήθος.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μια «σκληρή» ομάδα με αρχηγό έναν ανοικτόχρωμο άντρα πιθανότατα Αλβανό και επιχειρησιακά στελέχη από την Ασία και την Αφρική. Οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν το άβατο των Εξαρχείων όπου υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης προκειμένου να σβήνουν τα ίχνη τους μετά από κάθε ενέργεια. 

 Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μια «σκληρή» ομάδα με αρχηγό έναν ανοικτόχρωμο άντρα πιθανότατα Αλβανό και επιχειρησιακά στελέχη από την Ασία και την Αφρική. Οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν το άβατο των Εξαρχείων όπου υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης προκειμένου να σβήνουν τα ίχνη τους μετά από κάθε ενέργεια. Ο 27χρονος που νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό όλα δείχνουν ότι ευτυχώς κερδίζει τη μάχη για τη ζωή του. 


Πηγή : protothema.gr


Ντροπιαστικές εικόνες! Προπηλάκισαν αστυνομικό διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. στο υπουργείο παιδείας



Ντροπιαστικές εικόνες για την Ελλάδα μας, την παιδεία μας και την δημοκρατία μας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Φοιτητές, μαθητές πριν λίγες ημέρες έκαναν έφοδο στο υπουργείο Παιδείας και στο γραφείο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, στο video που κυκλοφορεί ένας μαθητής βγάζει σπρώχνοντας ένα αστυνομικό διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. από τον χώρο, βρίζοντας τον.
--"Ακόμη δεν πήρες τον π**τσο ρε?"--
Η ξεφτίλα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Να πετάνε τον υπαστυνόμο με τις κλωτσιές



Επιχείρηση «Pangea XI», για την καταπολέμηση παράνομης προώθησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου



Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε με επιτυχία στην 11η διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση, η οποία είχε ως κύρια εβδομάδα δράσης το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχαν υπηρεσίες (αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας) από 116 χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν – διερευνήθηκαν (16.218) παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, που αφορούν σε ιστοσελίδες, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγγελίες σε ιστότοπους αγοραπωλησιών μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα.

Απενεργοποιήθηκαν συνολικά (3.671) παράνομοι ιστότοποι, από τους οποίους (2.688) ιστοσελίδες και (983) λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Συνελήφθησαν συνολικά (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε επίσης στην πώληση παράνομων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α. με την κατάσχεση πάνω από 11.000 προϊόντων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν (84) παράνομοι ιστότοποι προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων και ειδικότερα (73) ιστοσελίδες, (10) λογαριασμοί-σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αγγελία σε ιστότοπο αγοραπωλησιών.

Από τους παραπάνω ιστότοπους, απενεργοποιήθηκαν (14) ιστοσελίδες καθώς και (2) αγγελίες, σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα αγοραπωλησιών αντίστοιχα.

Πρόκειται για ιστοσελίδες που προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα οποία όπως προέκυψε από ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) είναι στο σύνολό τους είτε ψευδεπίγραφα, είτε αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων.

Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές, μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).

Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση «Pangea XI», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της INTERPOL: https://www.interpol.int/News-and-media/News/2018/N2018-123


Ο πρόεδρος Ομπάμα υποκλίθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο!



Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, αποθέωσε τον «Greek Freak». 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκε σε μία εκδήλωση των Δημοκρατικών στην πόλη που εδρεύουν οι Μπακς, το Μιλγουόκι κι οδήγησε την κουβέντα στον αθλητισμό, όπου φρόντισε να αποθεώσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο " Έχετε και τους Μπακς, με ρεκόρ 4-0 , με τον Γιάννη να είναι τρομερός!"

Ο Αντετοκούμπο σχολίασε όσα είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «είναι φανταστικό ένας άνθρωπος σαν τον Μπαράκ Ομπάμα να αναφέρει το όνομά μου και να ξέρει τι κάνω. Είναι πολύ σπουδαίο συναίσθημα».




ΗΠΑ: 29 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ


Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ (Πενσιλβάνια, βορειοανατολικά) κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο, τον Ρόμπερτ Μπάουερς, είναι 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπου βρίσκεται η πόλη Πίτσμπουργκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί το Πίτσμπουργκ, διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη μετά την αντισημιτική επίθεση. Όλες οι αμερικανικές σημαίες -στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτίρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία- θα κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα, ορίζει η διαταγή του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές, εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και κραύγασε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού. «Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο», αφηγήθηκε ένα μέλος της συναγωγής, ο Στίβεν Ουάις, στην εφημερίδα Tribune Review. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο 60χρονος πιστός, προσθέτοντας πως έτρεξε να φύγει αμέσως. Πέρα από τους 11 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους είναι αστυνομικοί. Δεν συγκαταλέγονται παιδιά στα θύματα.

Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL), η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, τόνισε πως πρόκειται για την «πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ». «Πιθανόν», έσπευσε να διευκρινίσει ο διευθυντής του ADL, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Το προφίλ του δράστη

Ο ύποπτος που φέρεται να διέπραξε την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων γεμάτων από υβριστικές εκφράσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. «Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια. 

Ο Μπάουερς είχε άδεια οπλοφορίας σε ισχύ και προέβη σε τουλάχιστον έξι αγορές, γνωστές στις αρχές, όπλων από το 1996, όπως είπε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στο CNN. Δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία, είπαν οι αρχές. Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που έκανε την εγγραφή του στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία πιστόλια τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του των Glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Το FBI έκανε γνωστό ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε τρία πιστόλια και ένα αυτόματο τουφέκι. Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή καν αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δόγμα Πολάκη στο δρόμο προς τις κάλπες υιοθετεί το Μαξίμου


Η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες με «συνταγή Πολάκη» επενδύοντας σε εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά δημοσκοπικά ποσοστά της

Στις… χειροπέδες επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους στην πορεία προς τις εκλογές. Ηδη η απόφαση για προσωρινή κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού του Γιάννου Παπαντωνίου αξιοποιείται στο έπακρον από την κυβερνητική πτέρυγα, ώστε να αλλάξει το κλίμα. Ο βασικός στόχος είναι σαφής: να αναδειχθεί το, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαύλο και διεφθαρμένο παλαιό σύστημα που έφερε τη χώρα στα Μνημόνια.

Ως εκ τούτου, διάφορες υποθέσεις που ήδη εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη θα έχουν την τιμητική τους στην προεκλογική στρατηγική του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αρα, σκάνδαλα επί σκανδάλων και ατελείωτη σκανδαλολογία, όπως υποστηρίζει και η αντιπολίτευση, θα επικρατήσουν την επόμενη περίοδο στο πολιτικό σκηνικό. Και σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εργαλειοποιείται η Δικαιοσύνη», καταγγελία που αρνείται το Μέγαρο Μαξίμου, αρκετοί – και κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ – θα φαντάζουν ύποπτοι και θα τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη άλλοτε της Δικαιοσύνης και άλλοτε των φορολογικών Αρχών ή συνδυασμένα και των δύο μαζί.

Η κυβέρνηση εμμένει στον όρο «κάθαρση» και στο επιχείρημα ότι πρέπει η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της και να μη δημιουργείται κλίμα εναντίον των δικαστικών Αρχών, καθώς η κεντρική επιδίωξη είναι «όσοι αμάρτησαν και αποδεδειγμένα ζημίωσαν τον ελληνικό λαό, ιδιαιτέρως οι υπηρετούντες τη δημοκρατία, να ελεγχθούν αυστηρά και να πληρώσουν τίμημα βαρύ». Μόνο που η αντιπολίτευση, αρκετά καχύποπτη πλέον, θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ατελείωτο κυνήγι μαγισσών, αναδεικνύοντας και τις πρόσφατες προτροπές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για προφυλακίσεις, διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα αποκτήσει την πραγματική εξουσία», όπως είχε αναφέρει στην ΚΕ του κόμματος.

Η κυβέρνηση, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα, πέρα από την ψήφιση στη Βουλή των νομοθετημάτων που θα έχουν στο επίκεντρό τους τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να ξεκινήσει, να μεταθέσει τη δημόσια συζήτηση στο πεδίο των σκανδάλων ή σκανδαλολογίας κατά την αντιπολίτευση.

Κίνηση υψηλού ρίσκου. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, κρίνεται ως κίνηση υψηλού ρίσκου και από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία δεν μιλάνε δημόσια, αλλά στις κατ» ιδίαν συζητήσεις τους τονίζουν ότι «η πολιτική επένδυση σε σκάνδαλα δεν είναι win win διαδικασία», δηλαδή θεωρούν πως δεν θα έχουν όφελος και στις δύο περιπτώσεις, είτε καταδικαστεί ο αντίπαλος είτε δεν καταδικαστεί, αλλά θα υπάρχει η ατμόσφαιρα της αμφιβολίας.

Υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής είναι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά.

O βασικός στόχος είναι να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα με τη ΝΔ, οχυρώνονται πίσω από τη γραμμή πως δεν στήνεται σκηνικό που παραπέμπει στο «1989» και προτάσσουν το επιχείρημα ότι δεν θα επιδοθεί η κυβέρνηση σε κυνήγι μαγισσών.

Αν και από την κυβέρνηση μιλάνε για τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας που είναι αδιαπραγμάτευτο, τονίζουν ότι είναι ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση να γίνουν τα δέοντα για την πλήρη διαλεύκανση διαφόρων υποθέσεων.

Οι υποθέσεις
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται και πάλι για μία ακόμη φορά, τώρα όμως στην αμιγώς προεκλογική περίοδο που επί της ουσίας έχει ξεκινήσει, να υψώσει τη ρομφαία της κάθαρσης και θα επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά σε διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίζει σκάνδαλο, όπως η Novartis, για την οποία προαναγγέλλονται ήδη εξελίξεις, τα εξοπλιστικά με επίκεντρο τον Γιάννο Παπαντωνίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Paradise και τα Papers Papers, τα οικονομικά των κομμάτων κ.ά.

Η επιλογή που προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου για μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ και επένδυση στη σκανδαλολογία ήδη έχει αρχίσει και προκαλεί ευρύτερο προβληματισμό σε πολλούς βουλευτές, αν και διευκρινίζεται αρμοδίως πως «δεν στήνονται λαϊκά δικαστήρια». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί υπουργοί με μετριοπαθή πολιτικό λόγο θεωρούν ότι η επένδυση σε μια συζήτηση που θα έχει στο επίκεντρό της τη σκανδαλολογία θα ενδυναμώσει τις τάσεις στην κοινωνία για απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής και ουσιαστικά θα ενισχύσει τις δυνάμεις της αντιπολιτικής και τα άκρα.

Από την αντιπολίτευση ήδη μιλάνε για συστηματική επιχείρηση εξουδετέρωσης ενός σημαντικού τμήματος του παλαιού πολιτικού συστήματος και τονίζουν ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση «καθαρά χέρια», αλλά για σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία και αποδείξεις.

Η κεντρική υπόθεση για το Μαξίμου είναι ότι αυτές οι υποθέσεις δύναται να αποτελέσουν σημείο γενικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λέγεται ότι θα επιδράσουν πολιτικά στους συσχετισμούς δυνάμεων. Επί της ουσίας, φαίνεται ότι θα δοθεί ο υπέρ πάντων αγών, θεωρώντας ότι μέσω αυτής θα αντισταθμιστούν και οι απώλειες που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως καταγράφεται και το αντεπιχείρημα από στελέχη ότι εάν δεν υπάρξουν στοιχεία και αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα, η ιστορία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, αντίθετα, προκρίνεται το επιχείρημα ότι πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς της ασυλίας και τονίζεται η ανάγκη της αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. «Σήμερα ο πανικός του παλιού πολιτικού συστήματος είναι περισσότερο από εμφανής» επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το ζήτημα ετέθη και προ ημερών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να συζητηθεί μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος στην ΚΟ τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, προ ημερών σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και είπε χαρακτηριστικά: «Αν αυτή την αλλαγή δεν την κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα την κάνει κανείς».

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Βαρυχειμωνιά από τις υπόγειες συγκρούσεις
Βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν διάφορες εσωτερικές συγκρούσεις που έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και αποτελούν αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων για τα μελλούμενα, είτε στο κόμμα είτε στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικός ο καβγάς του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου για τα όσα είπε ο πρώτος ότι ανέφερε ο δεύτερος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο περί χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης από τον πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Η κόντρα αυτή αναμένεται να έχει και συνέχεια, ενώ η άλλη υποβόσκουσα, εδώ και καιρό, σύγκρουση, λέγεται από έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτική διαδρομή μακρά, ότι αφορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών, αν και τους ενώνει η στήριξη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι τεταμένες και υπάρχει ψυχρότητα μεταξύ τους.

Η πρόσφατη εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά μηνύματα. Η ομάδα των προεδρικών όπου έχει κεντρικό ρόλο ο Παππάς επικράτησε και ο ίδιος εξελέγη τρίτος, ενώ ο Τζανακόπουλος που είναι βασικός παράγοντας μιας νέας τάσης – προεδρικής μεν, αλλά με διαφορετική οπτική και με την οποία συμφωνούν σε επιμέρους ζητήματα και στελέχη όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης – πήγε πολύ χαμηλά. Αν και θα είναι σημαντικός παίκτης την επόμενη μέρα, κατετάγη 18ος από τα 21 μέλη με 33 σταυρούς, γεγονός που οφείλεται και στην κακή του σχέση με τον Παππά.

Αρης Ραβανός
in.gr


Συνετρίβη το ελικόπτερο του ιδιοκτήτη της Λέστερ


Το ελικόπτερο του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βικάι Σβιβαναναπράμπα, συνετρίβη έξω από το γήπεδο της αγγλικής ομάδας λίγο μετά το τέλος του αγώνα των «αλεπούδων» με την Γουέστ Χαμ. 


Ο δημοσιογράφος Μπεν Τζέικομπς, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, αναφέρει ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με την King Power η οποία του επιβεβαίωσε ότι ο ιδιοκτήτης της Λέστερ Vichai Srivaddhanaprabha ήταν μέσα στο ελικόπτερο που συνετρίβη κοντά στο γήπεδο της ομάδας.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τον αγωνιστικό χώρο, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα, όπως γίνεται σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της Λέστερ, και δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου και αυτό κατέπεσε  λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο.


Kανένα φιλοδώρημα που μπορεί να σκεφθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα οργής που νιώθει ο ελληνικός λαός


Συνέντευξη στο Newsit, στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη

Εκλογές: Μονόδρομος αλλά δεν τις προβλέπω ακόμα
Τι προβλέπετε μετά την παραίτηση Κοτζιά και πόσο κοντά είναι οι εκλογές;

Εκλογές δεν προβλέπω, αν και θα ήταν η μόνη καθαρή λύση. Ο Παύλος Μπακογιάννης έλεγε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί καλείται κάποια στιγμή ο λαός να μιλήσει. Και πρέπει να μιλήσει, διότι αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Έναν πρωθυπουργό όμηρο του κ. Καμμένου. Έναν πρωθυπουργό να επιλέγει να κρατήσει στην κυβέρνηση τον άνθρωπο με τον οποίο διαφωνεί και να διώχνει τον άνθρωπο με τον οποίο συμφωνεί. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία χώρα του κόσμου. Παντού υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά υπάρχουν με βάση συγκεκριμένα προγράμματα, στα οποία συμφωνούν τα διάφορα κόμματα.

Σήμερα, έτσι όπως εμφανίζονται τα πράγματα, ο μεν κ. Καμμένος δεν έχει κόμμα, ο δε κ. Τσίπρας που φώναζε και μιλούσε για βουλευτές που θα αποστατήσουν όταν ένας σκεφτόταν να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, τώρα θα πάρει από τους ΑΝΕΛ τους βουλευτές και θα τους καλέσει σε αποστασία για να ψηφίσει αυτά που θέλει. Έτσι, αυτή η κυβέρνηση θα κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία μέχρι το ορατό σημείο περίπου του Μαΐου, αλλά το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο. Στην εξωτερική πολιτική π.χ., ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και του έκανε διάβημα για το θέμα των 12 μιλίων. Η επιπολαιότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι άκρως ανησυχητική και δεν συγχωρείται. Στη δε οικονομία, η κατάσταση είναι από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε μια ανάπτυξη που είναι ζητούμενο ακόμα και απαγορευτικά επιτόκια στις αγορές, ώστε η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, το τραπεζικό σύστημα είναι σε παράλυση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι ο πάτος του βαρελιού.

Ο Καμμένος έδωσε στον Κοτζιά το στυλό να υπογράψει στις Πρέσπες
Η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την εθνική γραμμή του 2008 στο Βουκουρέστι;

Η εθνική θέση του 2008 ήταν σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes. Δεν μπορούσε και δεν έχει κανένας υπουργός Εξωτερικών ή πρωθυπουργός διανοηθεί ότι μπορούμε να μπούμε στην κουβέντα της εθνότητας. Να δώσουμε δηλαδή την εθνότητα και τη γλώσσα στους Σκοπιανούς. Αυτό είχε απορριφθεί από όλες τις κυβερνήσεις και δεν ήταν τυχαίο. Είχε απορριφθεί και για λόγους εθνικούς, διότι εμείς δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε αυτό, αλλά και για λόγους σταθερότητας στην περιοχή. Το να φορέσεις στον Αλβανό ή στον Σλάβο το μακεδονικό μανδύα, είναι κάτι που τον ενοχλεί και μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Άρα, ήταν λάθος. Ένα λάθος που έκανε ο κ. Κοτζιάς, μπαίνοντας στη λογική του Ίλιντεν, η οποία ήταν ακριβώς η λογική που πολεμούσαμε εμείς και ιστορικά το ΥΠΕΞ όλη του τη ζωή.

Οι ευθύνες για τη συμφωνία των Πρεσπών βαραίνουν από κοινού με τον κ. Κοτζιά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας;

Ο κ. Καμμένος έδωσε το στυλό στον κ. Κοτζιά για να υπογράψει στις Πρέσπες. Αυτά που λέει ο κ. Καμμένος είναι αέρας φρέσκος. Προσπαθεί ως Κομανέτσι να αλλάξει τις θέσεις και να κρατηθεί per mare per terra μία ακόμη μέρα στην καρέκλα του. Επί της ουσίας, όμως, η συμφωνία αυτή την υπέγραψαν Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς είναι μια συμφωνία που μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και την Ελλάδα.

Τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ
Ποια η στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών;

Η γραμμή είναι ενιαία από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μας εκφράζει όλους κι ήταν πάρα πολύ προσεκτικός και πολύ σοβαρός στην τοποθέτησή του. Άρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα διαχωρισμού μέσα στη ΝΔ. Κανένας από τη ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν βλέπω διάσπαση.

Θα περάσει από την Βουλή – Θα παράξει τετελεσμένα η Συμφωνία των Πρεσπών
Θα περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτή τη στιγμή, όπως εμφανίζεται, η κυβέρνηση έχει περίπου 153 βουλευτές. Θα παράξει τετελεσμένα η συμφωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εμείς, φτάσαμε να κάνουμε πρόταση μομφής γι’ αυτό το λόγο. Δώσαμε τη μάχη και χρησιμοποιήσαμε ένα υπέρτατο όπλο που έχει η αντιπολίτευση στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε αυτή τη συμφωνία. Άπαξ και κυρωθεί, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν. Άλλου είδους λύση δεν υπάρχει κι αυτός είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει “εκλογές τώρα”. Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η συμφωνία. Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν έχει κόμμα σήμερα. Δεν μπορεί καν να απειλήσει τον κ. Τσίπρα με πτώση της κυβέρνησης. Αυτό δεν έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας και κάθεται και δέχεται τον εκβιασμό του.

Αλληλοεκβιάζονται Τσίπρας – Καμμένος
Είναι λοιπόν, αλληλοεκβιαζόμενοι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι; 

Ναι, αυτό πιστεύω. Είναι πρωτοφανές – και θέλω να σκεφτείτε με όρους προ ΣΥΡΙΖΑ, διότι τώρα έχουν αλλάξει αυτά τα πράγματα: δύο υπουργοί που αλληλοκατηγορούνται ο ένας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων κι ο άλλος με το σκάνδαλο με τα όπλα της Σαουδικής Αραβίας ενώπιον 53 ανθρώπων στο υπουργικό συμβούλιο κι όμως δεν νιώθει ένας την ανάγκη να πει “ένα λεπτό, κύριοι”. Να πει πως όταν δύο τέτοιοι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται, πρέπει να φωνάξουμε έναν εισαγγελέα και να κάνουν εκεί τις καταγγελίες για να ψαχτούν. Πενήντα τρεις υπουργοί κάθονται και παρακολουθούν αυτό το πράγμα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Είναι ύβρις για τον ελληνικό λαό.

Έλεγχος στα μυστικά κονδύλια – Όχι δημοσιοποίηση αλλά εμπιστευτικότητα και υπευθυνότητα
Κατηγορηματική εμφανίζεται ως προς το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων.

Η ΝΔ δεν είχε θέσει ποτέ τέτοιο θέμα, αλλά ετέθη από τους ίδιους τους υπουργούς. Σήμερα, εδώ που είμαστε, πρέπει να υπάρξει έλεγχος και των κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή της ΕΥΠ, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ζητάμε δημοσιοποίηση, αλλά ζητάμε με την εμπιστευτικότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται να περάσουν από τον έλεγχο των εκλεγμένων και διαπιστευμένων από τους αρχηγούς των κομμάτων τους αρχηγών.

12 μίλια: Δεν ήμασταν όσοι περάσαμε από το ΥΠΕΞ λιγότερο ευαίσθητοι από τον κ. Κοτζιά
Τι πιστεύετε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την εξαγγελία Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια;

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον από το 1974 και μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία και ορθώς έγραψε ο κ. Βενιζέλος στα «Νέα» ότι απασχολεί το ΥΠΕΞ χρόνια. Δεν ήμασταν όσοι περάσαμε από το ΥΠΕΞ λιγότερο ευαίσθητοι από τον κ. Κοτζιά. Ο λόγος απλώς για τον οποίο δεν γινόταν αυτό, είναι διότι δεν θέλαμε ποτέ να δώσουμε στην Τουρκία το επιχείρημα του ιδιαίτερου καθεστώτος του Αιγαίου. Και γι’ αυτό στόχος ήταν η υπογραφή διμερών συμφωνιών με Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο κτλ. Ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε έτσι. Έκανε μια προσπάθεια να κάνει συμφωνία με την Αλβανία, αλλά αυτή φαίνεται ότι δεν είχε επιτυχία και κόλλησε, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες που είχα ακούσει, και μετά αποφάσισε – παντελώς επιπολαίως, κατά τη γνώμη μου – να προχωρήσει έτσι.

Τέτοιες αποφάσεις μείζονος σημασίας, εάν είσαι μια σοβαρή κυβέρνηση, τις παίρνεις μετά από ευρύτερη εθνική συναίνεση. Αυτές δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από το 20-25% του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να εκφράζουν την εθνική γραμμή. Και είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη εθνικής γραμμής σε τέτοια θέματα. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από έναν υπουργό που είχε παραιτηθεί προς έναν υπουργό που μόλις είχε ορκιστεί και έτυχε να είναι και πρωθυπουργός, εκείνος δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση και ήταν παντελώς στον αέρα.

Κανένα φιλοδώρημα που μπορεί να σκεφτεί η κυβέρνηση δεν αλλάζει το κλίμα οργής στο λαό
Η μη περικοπή των συντάξεων ήταν θέση της ΝΔ από την αρχή. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Και σήμερα παλεύει να βρει έναν τρόπο να μην τις περικόψει, διότι φοβάται να πάει στις εκλογές με τις συντάξεις κομμένες. Από εκεί και πέρα, το πώς θα ισχύσει και τι θα ισχύσει από όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ εξαρτάται εν πολλοίς από την απόφαση της ΕΕ για τη μη περικοπή των συντάξεων. Άρα, δεν μπορώ να κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη. Αυτό που σίγουρα βλέπω είναι ότι κανένα επίδομα, καμία σύνταξη, κανένα φιλοδώρημα που μπορεί να σκεφθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα οργής που νιώθει ο ελληνικός λαός.

Θα στηρίξουμε τη μη περικοπή των συντάξεων
Η ΝΔ θα ψηφίσει ό,τι πιστεύει σωστό. Στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, είναι σαφές ότι εμείς καταψηφίσαμε και τις δύο φορές την περικοπή, άρα θα στηρίξουμε τη μη περικοπή. Από εκεί και πέρα, ό,τι θεωρούμε σωστό, θα το ψηφίσουμε. Δεν έχουμε τέτοια θέματα εμείς. Δεν πρόκειται να καθίσουμε σαν τα παιδάκια σε μια γωνία και να λέμε “δεν το θέλω αυτό επειδή το έκανες εσύ”». Έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση που δεν έχει καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Δυστυχώς, όμως, αυτό έχει πάντα κόστος. Όπως είχε κόστος ο Βαρουφάκης, έχει κόστος η ΔΕΗ, έχουν κόστος οι τράπεζες. Για όλα αυτά τελικώς, ο λογαριασμός πάει στον Έλληνα πολίτη.

Ποιο είναι, λοιπόν, το εναλλακτικό σχέδιο της ΝΔ;

H μείωση της φορολογίας, η μείωση των εισφορών, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά πάνω απ’ όλα μια σοβαρή και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση.

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία βάζει μπροστά η κυβέρνηση, είναι, άραγε, ένα τέχνασμα για να αλλάξει την ατζέντα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μια πολύ σοβαρή πρόταση στον κ. Τσίπρα. Του είπε ότι, επειδή δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο, να συμφωνήσουμε να μη χαθεί αυτή η τετραετία. Του το είχε πει πριν από δυόμιση χρόνια, όχι δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Του είχε πει να βάλει ποιες διατάξεις θεωρεί αυτός ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, θα βάλει και ο ίδιος, θα τις ψηφίσουμε όλες και θα πάμε στην επόμενη Βουλή, όπου θα δούμε το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων. Αυτή είναι μια απλή και έντιμη λύση, αλλά αμφιβάλλω αν ο κ. Τσίπρας θα τη δεχθεί.

Η ΝΔ θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ακόμη κι αν επιτύχει αυτοδυναμία;

H ΝΔ έχει απόλυτη συνείδηση ότι δεν μας περισσεύει κανείς. Όλοι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη αν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα εκεί που μας αξίζει.


Ο Αυτιάς Εξόργισε όσους τον παρακολουθούσαν με την συμπεριφορά του στον Κυρανάκη



Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος Αυτιάς είναι καβαλημένο καλάμι και κάποιος πρέπει να τον μαζέψει στον ΣΚΑΙ γιατί ντροπιάζει το κανάλι.

Δεν θα ήταν κακό να του πάρουν την εκπομπή να κάνει μόνο ένα ένθετο στο οποίο είναι πάρα πολύ καλός και αφορά αποκλειστικά τις συντάξεις, τα επιδόματα και κάποια όχι όλα οικονομικά θέματα.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης φοβερά ευγενής όπως πάντα προσπάθησε να περάσει τις θέσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και ο Αυτιάς δεν τον άφηνε με τίποτα.

Με συνεχείς διακοπές, επί της ουσίας ο Αυτιάς απαγόρευσε στον Κυρανάκη μιλήσει και να απαντήσει για συγκεκριμένα γεγονότα και πρόσωπα.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης προσπάθησε να σχολιάσει την ερώτηση που του έκανε ο Αυτιάς για τις δηλώσεις Κοτζιά για τα 12 μίλια, ο  Κυρανάκης πήγε να απαντήσει, και τον διακόπτει ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ Φοίβος Κλαυδιανός χωρίς να τον σταματήσει ο Αυτιάς. Για πέντε λεπτά ο τηλεθεατής δεν μπορεί καταλάβει για τι μιλάνε εκεί στο στούντιο για να δώσει τον λόγο ο Γιώργος Αυτιάς στον Σταμάτη Μαλέλη.

Ο Κυρανάκης φανερά ενοχλημένος λέει: «μα δεν έχω απαντήσει», 
ο Αυτιάς ψυχρός λές και του πήραν την θέση είπε, «εγώ κάνω την εκπομπή», 
Κυρανάκης: «Δεν ακούστηκε η φωνή της αντιπολίτευσης»,
Αυτιάς: «Αυτό είναι προβοκάτσια, είστε πολύ νέος…τελεία εδώ».

Λίγο πριν πάει σε διάλειμμα ο Αυτιάς θα πει στον Κυρανάκη: «Ποιος σε εκπαίδευσε να μιλάς έτσι, πες του βάλει να σε κάτω να στα μάθει ξανά», με λίγα λόγια να τον εκπαιδεύσουν να κάθετε σούζα σε ποιόν; Στον Αυτιά .

Η χειρότερη συμπεριφορά Αυτιά και κάποιος πρέπει να τον βάλει στη  θέση του, αν και θα έπρεπε να του απαντήσει καταλλήλως ο Κυρανάκης .