Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ανέλαβε την ευθύνη ο Τσίπρας: Φταίνε οι πρώην, τα αυθαίρετα, η φύση



Στην αρχική γραμμή ότι η αιτία της τραγωδίας των 91 νεκρών στο Μάτι είναι η αυθαίρετη δόμηση και οι ευθύνες ανήκουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις κινήθηκε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ευρεία σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο Λαύριο, από την οποία απουσίαζε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όλη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στη λογική ότι οι ευθύνες για ό,τι συνέβη στο Μάτι βαραίνουν το παρελθόν και όχι τον ίδιο και την κυβέρνησή του, ενώ μία χλιαρή αναφορά σε «πιθανά λάθη και παραλείψεις» χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως καμβάς για να μεταφέρει τις ευθύνες του σε άλλες κατευθύνσεις.

Την ώρα που η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι αφενός να καταλήξει στο ότι η αυθαίρετη δόμηση ευθύνεται για όλα και αφετέρου να βρει «Ιφιγένειες» του κρατικού μηχανισμού ώστε να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η κ. Αυλωνίτου εγκαλεί τους νεκρούς στο Μάτι ότι δεν είχαν εκπαιδευτεί και γι’ αυτό κάηκαν ή πνίγηκαν, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 20 «άμεσες παρεμβάσεις» για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης, όπως είπε, τις περισσότερες εκ των οποίων τις είχε ανακοινώσει και ο κ. Σκουρλέτης λίγες ημέρες πριν.

Οι άλλοι

«Οπως εγώ ανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα “αδελφάκια” του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία». Δεν εξήγησε ωστόσο ποιες ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής του επί 3,5 χρόνια απέναντι σε όλα αυτά και ποιος τον εμπόδισε να παρέμβει…

Ο πρωθυπουργός μίλησε για περιπτώσεις που στο παρελθόν χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως – όπως υποστήριξε – για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες.

«Πρόθεσή μου είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις», είπε ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα 20 μέτρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και την άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων.

«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε γνωρίζοντας ότι θα ξαναρθεί να προετοιμαστούμε καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» και δεσμεύθηκε ότι θα κατεδαφίσει αυθαίρετα κτίσματα που καταστρέφουν δάση και ακρογιαλιές διότι «είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, και στις επόμενες γενιές».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της κάθε αρμόδιας Αρχής αλλά και τη στήριξη των κατοίκων των περιοχών. «Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανείπωτη, εθνική τραγωδία», για «πένθος που είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις», για το οποίο, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να μη σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και πως η δική του υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί» θα διερευνηθεί σε βάθος και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους ειδικούς. «Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δεσμεύθηκε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «την ευθύνη για την τραγωδία που αναλάβαμε την κατανοούμε ως μία προσπάθεια, ως μία μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα. Μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο οικιστικό παρόν ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία για να μη χάσουμε ψήφους».

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», συνέχισε και προανήγγειλε την κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κωνσταντοπούλου στο ΘΕΜΑ 104,6: Ο Κοντονής πήγε κρυφά στον Άρειο Πάγο ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το Μάτι




Σε μια σοβαρή καταγγελία ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι με τους 91 νεκρούς έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσω του ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε «χθες κατελήφθη στον Άρειο Πάγο να επισκέπτεται κρυφά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήρθε χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς καθώς η κάμερα της ΕΡΤ που υπήρχε ήταν για άλλο λόγο. Τελικά η κάμερα αποσύρθηκε».



«Πρόκειται για εντεταλμένη παρασιώπηση μιας κυβερνητικής παρέμβασης που είναι εξόφθαλμη» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Βλέπω αυτές τις διαδικασίες παρεμβάσεων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν παρούσα στην αυτοψία και μετά συνάντησε τον υπουργό την ώρα που ελέγχεται από την κυβέρνηση» πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενη στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ίδια για την τραγωδία στο Μάτι είπε «μιλούμε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Ο ενδεχόμενος δόλος σημαίνει τη γνώση ότι από πράξεις και παραλείψεις ενδέχεται να υπάρχουν νεκροί και την αποδοχή αυτού του ενδεχομένου. Δεν υπάρχει υπεύθυνος που εμπλεκόταν στην υπόθεση που να μη γνώριζε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο θανάτου. Υπάρχει ευθύνη κυβερνητική που επιτείνεται από το γεγονός ότι είναι αποδεδειγμένο πως ενώ υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από τις 7 το απόγευμα παρακολουθήσαμε τη σκηνοθετημένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όπου όλοι μιλούσαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έκαναν συζητήση μεταξύ τυρού και αχλαδιού την ώρα που άνθρωποι χάνονταν».

Επισημάνε, ακόμα, ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε νόμο το 2017 για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και τον περασμένο Απρίλιο παρέτεινε την ισχύ του νόμου. Ύψιστη υποκρισία να λένε ότι δεν έχουν ευθύνη για τα αυθαίρετα. Θα είμαι η τελευταία που θα άρει τις ευθύνες των προηγούμενων αλλά δεν μπορεί να συμψηφίζεται ο θάνατος των 91 ανθρώπων με τα αυθαίρετα».

«Οι παραλείψεις είναι τέτοιες για τον θάνατο ανθρώπων με τρόπο που δεν συμβαίνει ούτε στον πόλεμο» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας τραγική δικαιολογία τη φράση «τι να κάνεις σε δύο ώρες;» για τη μη εκκένωση της περιοχής.

Πηγή : protothema.gr


Εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Αρτα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη



Ψηφιδωτό δάπεδο, από τον 4ο π.X. αιώνα, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τις ανασκαφικές εργασίες του έργου «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα χώρου του λουτρού που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο.

Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση, περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του '70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρτας.

Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που μοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο, το Λουτρό του Κενταύρου, το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας, αναφέρεται ότι η ανασκαφική έρευνα γίνεται από το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας, τους Χρ. Νασιούλα, Π. Κατσαρό, και Β. Καραγιάννη, υπό την επίβλεψη του δρ αρχαιολόγου κ. Νεκτάριου - Πέτρου Γιούτσου. Τα πρώτα μέτρα προστασίας του ψηφιδωτού ελήφθησαν από τους συντηρητές της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνο Υψηλό, Κατερίνα Μπασιάκου και Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση και στερέωσή του.

Η Αρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού δημιουργώντας ένα παλίμψηστο τοπίο, όπου ενυπάρχουν παρελθούσες στιγμές και μορφές, προβολές των προηγούμενων οικήσεών της, αλλά και παλαιότερες και νεότερες ιστορικές μνήμες.

Ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου τής ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθη ανήλικος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας για ληστείες και κλοπές στην Καλλιθέα



Συνελήφθη στις 4-8-2018 στην Κυψέλη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, ένας ανήλικος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και κλοπές. 

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε αλλοδαποί συνεργοί του.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, οι δράστες από το 2017, είχαν συστήσει συμμορία και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν ληστείες σε πεζούς και διαρρήξεις-κλοπές από οικίες, επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα και αυτοκίνητα κυρίως στην περιοχή της Καλλιθέας.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί τριάντα τρείς περιπτώσεις και συγκεκριμένα, μία ληστεία και μία απόπειρα σε βάρος πεζών στην Νέα Σμύρνη καθώς και τριάντα μία περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών κυρίως στην περιοχή της Καλλιθέας.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών συνεχίζεται.


Κατά 150% αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος την περίοδο 2005-2016



Μέσα σε μια δεκαετία οι Έλληνες πληρώνουν κατά 150% ακριβότερα το ρεύμα.

Την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά καταγράφει μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, εντοπίζοντας τα κύρια αίτια αφενός στους φόρους και στις άλλες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 150% την περίοδο 2005-2016, φθάνοντας το 2016 τα 0,17 ευρώ/KWh από 0,07 ευρώ/KWh το 2005» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης Πηνελόπη Ζιούτου (ΤτΕ) και Δημήτριος Σιδέρης (Πάντειο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαβίωσης. 


Αν και παραμένουν χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ, η σημαντική αύξησή τους δείχνει ταχύτερη επιδείνωση του κόστους διαβίωσης στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μεγάλη αύξηση, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, άνω του 40%, εμφανίζει στο ίδιο διάστημα και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αποτελώντας βασικό αντικίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση (44%), ανερχόμενες στα 0,09 ευρώ/KWh το 2016 από 0,06 ευρώ/KWh το 2005, μεγαλύτερη της αύξησης του ευρωπαϊκού μέσου όρου, διαπιστώνουν οι μελετητές. «Ως αποτέλεσμα, το 2016 οι ελληνικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία (0,093 ευρώ/KWh) κατέληξαν υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,081 ευρώ/KWh), αποτελώντας αντικίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και συμβάλλοντας αρνητικά στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων».

Όπως εξηγείται στη μελέτη, η αύξηση του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόσο στην αγορά χονδρικής όσο και στην αγορά λιανικής.

«Οι τιμές των πετρελαιοειδών, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα λόγω και της σημαντικής αύξησης των φόρων και άλλων επιβαρύνσεων» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Η μονοπωλιακή δομή της αγοράς ενισχύει την ακρίβεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές της κεντρικής τράπεζας και του Παντείου Πανεπιστημίου «σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις υψηλές τιμές είναι η δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η αγορά, εξηγούν, «χαρακτηριζόταν από μονοπωλιακές δομές που είχαν ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τη δυσκολία εισόδου νέων επιχειρήσεων στον κλάδο παραγωγής».

»Η κάθετα ολοκληρωμένη κρατική εταιρία ηλεκτρισμού “Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.” (ΔEΗ) είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω λιγνίτη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αλλά και για τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Η έλλειψη ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρισμού επηρέασε αρνητικά την εγχώρια αγορά, περιορίζοντας τις διαθέσιμες επιλογές για χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τη μελέτη, «η ΔEΗ συνεχίζει να δεσπόζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιπροσωπεύει το 79% της εγκατεστημένης θερμικής ισχύος και το 75% περίπου της παραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και το μερίδιο της λιανικής αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, παρ’ όλη τη μείωση που παρατηρήθηκε μετά τις ρυθμίσεις του 2013».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το μερίδιό της φθάνει στο 88% το 2016. «Επιπλέον, 17 προμηθευτές δραστηριοποιούνταν στην αγορά λιανικής και το δεύτερο μεγαλύτερο κατά σειρά μερίδιο αγοράς προμηθευτή ήταν 2,9% το 2016»

Δύσκολο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ

Επισημαίνοντας ότι το μερίδιο της ΔΕΗ είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, υψηλότερο ακόμη και σε σχέση με χώρες της ΕΕ με λιγότερο απελευθερωμένες αγορές, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, οι αναλυτές εξηγούν κάποιους από τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά.

«Αξίζει να επισημανθεί ότι για ένα σημαντικό τμήμα πελατών της ΔΕΗ δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να μετακινηθούν σε εναλλακτικό προμηθευτή. Σε αυτό το τμήμα ανήκουν οι αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα φθηνά τιμολόγια της ΔEΗ, οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες που απολαμβάνουν κάποιες εκπτώσεις, καθώς και οι φορείς που στεγάζονται σε δημόσια κτίρια» αναφέρουν.

Αλλά και οι υπόλοιποι καταναλωτές διαπιστώνεται ότι έχουν κάνει ελάχιστη χρήση της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή.

Πιθανός λόγος για αυτή την καταναλωτική συμπεριφορά, εκτιμούν οι αναλυτές, «είναι η εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τα πιθανά οικονομικά οφέλη και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αλλαγής. Η πολυπλοκότητα του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει αρκετά στοιχεία που δεν σχετίζονται με αυτή, όπως τα δημοτικά τέλη και τα τέλη τηλεόρασης, έχει επίσης αναγνωριστεί ως πιθανός φραγμός στην αλλαγή προμηθευτή».

Ο ρόλος της φορολόγησης στις υψηλές τιμές
«Οι σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση», διαπιστώνουν οι ειδικοί της ΤτΕ και του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε σημαντικά το 2010 και μάλιστα κατέληξε υψηλότερος του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, αντιστρέφοντας την εικόνα που ίσχυε μέχρι τότε» σημειώνουν.


Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή το 2010, προστίθεται στη μελέτη, αύξησε τα φορολογικά έσοδα από την ενέργεια, αλλά και το μερίδιό τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα.


Ανακουφιστική δε για τους καταναλωτές είναι η επισήμανση ότι «μέχρι στιγμής και με βάση τους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα δημοσιονομικά έσοδα, δεν σχεδιάζεται μεταβολή των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια».

Οι προοπτικές του τομέα ενέργειας

Επισημαίνοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα οδηγήσει την οικονομία σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη.

«Μπορεί να αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος, καθώς διαθέτει τρία σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: (1) αξιόλογες πηγές ενέργειας και φυσικούς πόρους (ουσιαστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) – ηλιακό και αιολικό δυναμικό), (2) γεωγραφική θέση, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων διασύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας, και (3) ένα αρκετά σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο ―που ουσιαστικά οφείλεται στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανονισμών στην εθνική νομοθεσία― το οποίο καθορίζει ένα σχετικά σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον» σημειώνεται στη μελέτη.


Πηγή : in.gr


Χυδαίος Κουβέλης : Αντιλαμβάνομαι τον πόνο, αλλά 21 Αυγούστου βγαίνουμε απ' τα μνημόνια




Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτή την ξεφτιλισμένη κυβέρνηση και τα άθλια στελέχη που την απαρτίζουν.

Ο Κουβέλης είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι δεν έχει ίχνος αξιοπρέπεια και για την καρέκλα τα κάνει όλα, αλλά το ότι προκαλεί κιόλας τόσο χυδαία και στεγνά τον κόσμο αυτό δεν αντέχεται.

Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε χωρίς να ντρέπεται, πως αντιλαμβάνεται τον πόνο που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την επιτυχία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ζωή των ανθρώπων με αυτό που συνέβη στο Μάτι, και χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση, αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια», δήλωσε ο χωρίς ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Απίστευτο: Ο Μεντβέντεφ μίλησε για... «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»!



Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στην Kommersant, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει τη λογική να μην εντάξει τη Γεωργία στη Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι αυτή η κίνηση «θα προκαλούσε τρομερή σύγκρουση» - «Ας ευχηθούμε ότι πρόκειται περί σφάλματος και όχι για αλλαγή της παγίας Ρωσικής θέσεως στο Κυπριακό», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, σε συνέντευξή του για την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακρορείου ειδήσεων TASS.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στην Kommersant, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει τη λογική να μην εντάξει τη Γεωργία στη Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι αυτή η κίνηση «θα προκαλούσε τρομερή σύγκρουση».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Είναι άλλο αν πρόκειται για διπλωματικό τρικ και λένε μόνο ότι θα δεχθούν τη Γεωργία αλλά δεν κάνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, συστήνουμε στους συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για ένταξη της Γεωργίας, τη χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνη θέση και απειλή προς την ειρήνη».

«Ολοι ξέρουν τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, που πιστεύει ότι της ανήκουν γειτονικά εδάφη, τα οποία εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Αντίδραση Άδωνι

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ευχήθηκε να πρόκειται απλά περί σφάλματος και όχι περί αλλαγής πολιτικής, ρίχνοντας και «καρφί» προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά



Πηγή : protothema.gr



Ένας θλιβερός Τσίπρας με σηκωμένο το δάχτυλο αντί συγνώμης



Χωρίς καμία ευθύνη της κυβέρνησης παρουσιάστηκε ο επικίνδυνος και αντρόπιαστος Αλέξης Τσίπρας. Αντί να ζητήσει συγνώμη, σήκωσε ο απαράδεκτος το δάχτυλο, ανήθικος προκλητικός και αναφέρθηκε στο «καταστροφικό οικιστικό παρόν» που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάνοντας ότι δεν ξέρει ότι ο ίδιος έχει υπογράψει την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων από τον Νοέμβριο του 2015

Εξήγγειλε μια δέσμη των 20 μέτρων που αφορούν κυρίως διοικητικά προβλήματα για την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαιρέτων και ανακοίνωσε την κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων που επαναλαμβάνουμε ο ίδιος είχε υπογράψει την αναστολή των κατεδαφίσεων τους από το 2015.

Το τραγικό είναι ότι έκανε ότι θρηνεί αλλά φαινόταν η ακροαριστερή του κοροϊδία και περιορίστηκε αντί να ζητάει συνέχεια συγνώμη να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για πολιτική δειλία, για ρουσφετολογία, για ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία και για συμβιβασμό με τις παθογένειες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον μια τραγική φιγούρα ένας τελειωμένος πρωθυπουργός που θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα και θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τους επόμενους.



Με εντολή Τσίπρα η αναστολή κατεδαφίσεων από τον Νοέμβριο του 2015



Τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, ακόμη και μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2015 με εντολή του πρωθυπουργού, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης επικαλούμενος σχετικά έγγραφα.

Σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνει πως μετά από παρεμβάσεις, πάλι με εντολή Αλέξη Τσίπρα, η συγκεκριμένη τροπολογία αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

«Το Νοέμβριο 2015, με εντολή Α. Τσίπρα σε Π. Κουρουμπλή κ Ι. Τσιρώνη, κατατέθηκε τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων. Μετά τις παρεμβάσεις μας, πάλι με εντολή Α. Τσίπρα, αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης στο λογαριασμό του στo Facebook.

Ο Μανιάτης στην ανάρτησή του δημοσιοποιεί και την συζήτηση από τα πρακτικά, όπου Γιάννης Τσιρώνης είπε επί λέξη: «Μετά τα όσα προηγήθησαν συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη τροπολογία να κατατεθεί σε επόμνεο νομοσχέδιο».

Δείτε την τροπολογία, όσο και το απόσπασμα των πρακτικών που δημοσιοποίησε ο πρώην υπουργός:

Γιάννης Μανιάτης
19 ώρες πριν
Το Νοέμβριο 2015, με εντολή Α. Τσίπρα σε Π. Κουρουμπλή κ Ι. Τσιρώνη, κατατέθηκε τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων. Μετά τις παρεμβάσεις μας, πάλι με εντολή Α. Τσίπρα, αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί σε επόμενο νσχ
No automatic alt text available.
Image may contain: text





ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ