Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Τέλος εποχής σε λεωφορεία και τρόλεϊ! Είσοδος πλέον μόνο από την μπροστινή πόρτα


Να… ξεχάσει τα όσα ξέρει καλεί το επιβατικό κοινό ο ΟΑΣΑ, καθώς από την Δευτέρα (02.07.2018) έρχονται μεγάλες αλλαγές στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ.

Συγκεκριμένα βάζει «μπρος» αυτό που συζητιόταν εδώ και καιρό, δηλαδή η είσοδος να γίνεται αποκλειστικά από την μπροστινή πόρτα, όπου εκεί θα γίνεται και έλεγχος των εισιτηρίων.

Φυσικά θα γίνονται και οι γνωστοί έλεγχοι των εισιτηρίων από τους αρμόδιους ελεγκτές κατά προτεραιότητα στις ώρες αιχμής.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μειώσει την εισιτηριόδαιφυγή, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει στο 80% σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως ήδη «ετοιμάζονται» 65 νέοι ελεγκτές για να προστεθούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό, ενώ έχουν ζητηθεί ακόμα 166 προσλήψεις!

Τα έσοδα σε λεωφορεία και τρόλεϊ δείχνουν αυξητική τάση (το Μάιο σε εβδομαδιαία βάση κινούνταν στο +8%), λόγω του ολικού κλεισίματος πυλών σε μετρό και ηλεκτρικό, καθώς πολλοί επιβάτες είναι μετεπιβιβαζόμενοι.

Στη ΣΤΑΣΥ, το μήνα Μάιο παρουσιάστηκε συνεχής βελτίωση των εσόδων και συγκεκριμένα περίπου 15% σε εβδομαδιαία βάση.

Διαφωνούν οι οδηγοί

Αντίθετο στην εφαρμογή του μέτρου για επιβίβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ μόνο από την μπροστινή πόρτα είναι το Συνδικάτο Εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών ΟΑΣΑ.
Σε επιστολή τους που έχει αποδέκτες τον Πρόεδρος και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ κάνουν λόγω για μία αιφνίδια, δίχως προγραμματισμό και χωρίς συνεννόηση απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια και την ταλαιπωρία των επιβατών.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρουν » Εμείς ως εργαζόμενοι που σεβόμαστε τους επιβάτες και στοχεύουμε στην ασφαλή και όσο γίνεται πιο αξιόπιστη συγκοινωνία , δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους επιβάτες, δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε επειδή το θέλετε εσείς, αλλά ούτε θα μετατραπούμε εμείς οι οδηγοί ξανά σε «πολυμηχανήματα» των προχειροτήτων σας» . Ενώ καταλήγει «Σας καλούμε για την άμεση άρση της απόφαση σας».

Στο πρακτικό θέμα οι οδηγοί ισχυρίζονται ότι οι υποδομές στις στάσεις των λεωφορείων που έχουν άμεση σχέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, όπου οι διαφορές είναι τεράστιες καθώς για να κάνεις είσοδο από την μπροστινή πόρτα ο οδηγός χρειάζεται ελεύθερο χώρο που να καλύπτει όλο το μήκος του λεωφορείου για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση όπως δηλαδή στο «γαλλικό μοντέλο» που στις στάσεις δεν υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα, δεν είναι κλεισμένες με κάγκελα, δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, δέντρα, μπάζα κτλ. με λίγα λόγια δεν εμποδίζεται το άνοιγμα των θυρών του λεωφορείου.

Σε σχετικό blog που διαθέτουν αναφέρουν ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν κάνει μελέτη για το συγκεκριμένο μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση, καθώς στην συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια, να μην ξεχάσουμε τις στάσεις που είναι δίπλα σε φανάρια και σε διασταυρώσεις, με την εφαρμογή του μέτρου «είσοδος από εμπρός» το λεωφορείο θα πρέπει να σταθμεύσει αρκετά μέτρα πιο πίσω και να προκύψουν ατυχήματα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, καθώς όλα αυτά αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τον οδηγό που σταθμεύει το λεωφορείο ανάλογα με τα εμπόδια τραβώντας το λεωφορείο όσο εμπρός ή πίσω χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση».


Με πληροφορίες από citybus-drivers.blogspot.com

newsit.gr


«Κυβέρνηση υπό προθεσμία» – Τι είπαν Γεωργιάδης και Γεννηματά για το σχέδιο Τσίπρα-Καμμένου




Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το πότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση δεν έμειναν ασχολίαστες από την Φώφη Γεννηματά.
Σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο twitter: «Κυβέρνηση υπό προθεσμία και επίσημα από σήμερα, είπε ο συγκυβερνήτης. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε».
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πλέον ανοιχτό και αισθάνονται δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία «εκλογές εδώ και τώρα» που πήραν στα μέσα του Μαΐου.
Κυβέρνηση υπό προθεσμία και επίσημα από σήμερα, είπε ο συγκυβερνήτης. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.
Προφητικός ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο οποίος για το επίμαχο θέμα της ψήφισης της συμφωνίας για το Σκοπιανόι είχε πει: «Για το αν θα υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, πιστεύω ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί από την αρχή, ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει αυτή τη συμφωνία την ώρα που θα έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κάνουν τις εκλογές. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τότε θα ρίξει την κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές, λέγοντας ότι «έριξα την κυβέρνηση για τη Μακεδονία», μήπως… τσιμπήσει κανείς και ανέβουν τα ποσοστά του. Είναι όλα προμελετημένα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


World Travel Awards: Η Αθήνα κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη -Διάκριση για ΕΟΤ



Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά παρέλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο για την Αθήνα ως κορυφαίο προορισμό στην Ευρώπη το 2018 για ταξίδια πόλεως.

Άνοιξε την Τελετή Απονομής του καταξιωμένου θεσμού World Travel Awards στην Αθήνα παρουσία των ηγετικών στελεχών της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας.

Το Παγκόσμιο Βραβείο Τουρισμού World Travel Awards, που καθιστά την Αθήνα τον κορυφαίο προορισμό στην Ευρώπη το 2018 για τουρισμό πόλεως, παρέλαβε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην Τελετή Απονομής των βραβείων για την Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, την κορυφαία εκδήλωση του παγκόσμιου κύρους θεσμού, παρουσία ηγετικών εκπροσώπων και προσωπικοτήτων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τουρισμού και ταξιδίων.

H Υπουργός παρέλαβε το βραβείο Europe’s Leading City Break Destination 2018 από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο των World Travel Awards κ. Graham Cooke και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HotelBrain, διοργανώτριας εταιρείας της ευρωπαϊκής απονομής στην Αθήνα κ. Κωνσταντίνο Ζήκο.

Αποτελεί σημαντική διάκριση και επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό και τον προορισμό της Αθήνας, που το υπουργείο Τουρισμού προώθησε και πρόβαλε συστηματικά τα τελευταία χρόνια και εξασφάλισε με στρατηγικές συμφωνίες την ένταξή της Αθήνας στα προγράμματα τουρισμού πόλεως των κορυφαίων ταξιδιωτικών ομίλων της Ευρώπης. H Aθήνα ξεχώρισε μεταξύ άλλων 13 υποψήφιων πόλεων: Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μπέλφαστ, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Γενεύη, Λισαβόνα, Πόρτο, Αγία Πετρούπολη και Βενετία.

Ο ΕΟΤ βραβεύτηκε ως ο Οργανισμός στην Ευρώπη, με την καλύτερη εθνική τουριστική στρατηγική και καμπάνια για το 2018. Το βραβείο Europe’s Leading National Tourism Strategy & Campaign 2018 παρέλαβε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας ο οποίος αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πολυεπίπεδο πρόγραμμα που υλοποιεί η ο ΕΟΤ σε εφαρμογή των στρατηγικών κατευθύνσεων του Υπουργείου Τουρισμού και της Yπουργού κας Έλενας Κουντουρά, ως ο εθνικός φορέας στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας.

Το βραβείο για την Ακρόπολη, ως το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην Ευρώπη , Europe’s Leading Tourist Attraction 2018, παρέλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Η Υπουργός Έλενα Κουντουρά, άνοιξε την φαντασμαγορική Τελετή Απονομής των βραβείων, στο Ζάππειο. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο τουριστικό άλμα της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά με επιδόσεις ρεκόρ την τελευταία τριετία, και στις νέες αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες που κινητοποίησε η υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική στην ελληνική τουριστική οικονομία και στην τουριστική αγορά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ισχυρή εικόνα και ζήτηση που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες και πρώτη επιλογή στη Μεσόγειο και την Ευρώπη για αυθεντικές εμπειρίες και βιωματικά ταξίδια. Όπως επίσης και στη στοχευμένη πολιτική που σχεδίασε και υλοποίησε το Υπουργείο με αποτέλεσμα η Αθήνα από σταθμός διέλευσης επισκεπτών στο παρελθόν να έχει σήμερα καταστεί και να ξεχωρίζει ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός για ταξίδια πόλεως και διαμονής 3-4 ημέρων, με ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, στις διεθνείς αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις, τις πληρότητες, τα έσοδα και τις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Επισήμανε την υψηλή ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που υποστηρίζει και προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας διαμορφώσει ένα πιο ελκυστικό πλαίσιο για την στήριξη και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, ώστε σήμερα η Ελλάδα να αποτελεί στρατηγική επιλογή ξένων ομίλων για τουριστικές επενδύσεις.

Τόνισε ακόμη τη συμβολή του ελληνικού ιδιωτικού τομέα με υψηλό επαγγελματισμό, στην παροχή υψηλού επιπέδου φιλοξενίας και στη διαρκή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος.

Στο πλαίσιο της τελετής απονομής, η Υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι TV-5 που κάλυπτε πανευρωπαϊκά την εκδήλωση, για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού.



Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

iefimerida.gr 


Τον Αύγουστο η καταβολή αναδρομικών σε 198.000 συνταξιούχους



Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων σε 198.000 συνταξιούχους από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει διατάξεις οι οποίες «απαλλάσσουν από αρκετές οφειλές, περιπτώσεις ασφαλισμένων που κακώς επιβαρύνονταν, γιατί το σύστημα όπως ήταν δομημένο "παρήγε" οφειλές».

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, είπε ότι αν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση «με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα».

Ο κ. Πετρόπουλος είπε, στη συνέχεια, ότι με τον επανυπολογισμό η κυβέρνηση πέτυχε «να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων» και να έχει επηρεαστεί «μόνο το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών».

Πρόσθεσε ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού «το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο» ενώ «ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ακόμα ότι ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία «ο επανυπολογισμός αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχει καμία μείωση».

«Για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Όπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η ΝΔ περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών- παροχών του ν. 4387/2016» είπε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας: «Τα παραπάνω δεν αμφισβήτησε ούτε η ΝΔ κατά τη διαδικασία έγκρισης στην επιτροπή της Βουλής των νέων διοικητών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ».

Ως προς την μείωση ή όχι συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί όταν οριστικοποιηθούν τα δεδομένα και θα εξαρτηθεί από τον συνολικό σχεδιασμό που θα αποτυπωθεί στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019, ενώ «προφανώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα ανέλθει το 2018 τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος απέδωσε τη «θεαματική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ» στην μείωση της ανεργίας, στην διεύρυνση της πλήρους απασχόλησης, στην αυξημένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μη μισθωτών και στην αυξημένη εισπραξιμότητα των οφειλομένων εισφορών προηγούμενων ετών, κυρίως από εργοδότες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή : news.gr


Ένοπλοι φυγάδευσαν ληστή με ελικόπτερο από τη φυλακή στην Γαλλιά



Ένας από τους σκληρούς ληστές στη Γαλλία, που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και θεωρείται υπεύθυνος για ληστεία που είχε στοιχίσει τη ζωή σε μία νεαρή αστυνομικό, απέδρασε με θεαματικό τρόπο από φυλακή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο κακοποιός είχε τη βοήθεια τριών ενόπλων συνεργών του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ελικόπτερο για να τον φυγαδεύσουν.

Τι και εάν ο ληστής Ρεντουάν Φαΐν κρατούνταν στην απομόνωση στη φυλακή Ρεό, οι τρεις συνεργοί δεν πτοήθηκαν και του εισέβαλαν στο κελί του όπου και κατάφεραν να τον φτυγαδεύσουν, ενώ αργότερα εγκατέλειψαν το ελικόπτερο, το πυρπόλησαν και διέφυγαν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δέν είναι η πρώτη φορά που δραπετεύει ο Ρεντουάν Φαΐν, το 2013, είχε δραπετεύσει από τη φυλακή του Σεκεντίν στη βορειοανατολική Γαλλία, αφού είχε τοποθετήσει εκρηκτικά για να περάσει από πέντε πόρτες ασφαλείας στη φυλακή, παίρνοντας προσωρινά ομήρους τέσσερις σωφρονιστικούς φρουρούς και είχε παραμείνει ασύλληπτος για ενάμιση μήνα. 


Αντιεξουσιαστές αμαύρωσαν τα συλλαλητήρια για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Λίγη ώρα αργότερα, οι διαδηλωτές έκατσαν στο οδόστρωμα διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία με τα Σκόπια, ωστόσο η αστυνομία ήθελε να ανοίξει τον δρόμο και τους πήρε σηκωτούς για να τους πάει προς τα σκαλιά και να ανοίξει τον δρόμο, ψεκάζοντας τους με χημικά.

Κατά τις 8 και μισή το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με ομάδα αντεξουσιαστών, που εμφανίστηκε για να αμαυρώσει την συγκέντρωση.



Στην Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Αριστοτέλους και κατάφεραν να σπάσουν τον φραγμό που στήθηκε με κλούβα των ΜΑΤ, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Στη συνέχεια, βρήκαν και πάλι μπροστά τους τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν παραταχθεί στο ύψος της οδού Στρατηγού Καλλάρη, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στον Λ. Πύργο.

Εκεί δυνάμεις των ΜΑΤ, προσπαθώντας να απωθήσουν τους συγκεντρωθέντες, έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον αστυνομικών.

Και στην Θεσσαλονίκη αντιεξουσιαστές με αντισυγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις.




Αποχώρηση από το Ποτάμι μετά το διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ



Η πολιτική κίνηση «Μπροστά» που για περίπου τρία χρόνια συνεργάστηκε με το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού.

Σε κείμενο της εξηγεί τους λόγους: «Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015.

Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα.

Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία.

Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Applebaum: Η Ελλάδα κυβερνάται από ακροδεξιούς και ακροαριστερούς λαϊκιστές


Η γνωστή δημοσιογράφος, Anne Applebaum, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ -τη σημαντικότερη παγκόσμια διάκριση που μπορεί να λάβει ένας δημοσιογράφος- στο φύλλο της Washington Post της Παρασκευής κάνει μία αποτίμηση της τριετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως από το 2015 «η Ελλάδα κυβερνήθηκε, και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα, από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών». 

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» για τους ΑΝΕΛ ότι «πίστευαν ότι το χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας» ενώ και για τα δύο κόμματα αναφέρει ότι «έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνησή τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε «αστική δημοκρατία»». Αναφερόμενη στις προοπτικές της χώρας, σημειώνει πως «η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ευρωπαϊστή και κοινωνικά φιλελεύθερο ηγέτη που αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας» και κλείνει το άρθρο της με μία εκτίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο: αν η ήττα του λαϊκισμού περνά αναγκαστικά μέσα από την άνοδο στην εξουσία των δυνάμεων του λαϊκισμου που τον εκπροσωπούν (σε κάθε χώρα), τα πράγματα δεν προμηνύονται εξίσου θετικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο ολόκληρο το άρθρο:

Υπήρξε μια στιγμή, στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης τον Ιούλιο του 2015, όπου πολλοί Αθηναίοι έπεσαν για ύπνο φοβούμενοι ότι θα ξυπνούσαν σε διαφορετική χώρα. Ένας Έλληνας ακαδημαϊκός μου είπε ότι φοβόταν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ σε μία νύχτα, ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες το πρωί, ότι θα υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων και στη συνέχεια διαδηλώσεις:«Η Ελλάδα είναι μία χώρα της μεσαίας τάξης», μου είπε. «Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σοκ». Αρκετοί άλλοι μου είπαν ότι πραγματικά περίμεναν ότι θα ακολουθήσει η εγκαθίδρυση μίας δικτατορίας ανάλογη με αυτήν της Βενεζουέλας, ίσως και με τανκς να γυροφέρνουν στους δρόμους.

Αυτοί οι φόβοι δεν ήταν υπερβολικοί. H Ελλάδα κυβερνήθηκε -και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα- από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών. Την περίοδο του έγινε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε, φάνταζε περίεργη και αταίριαστη όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση ακροαριστερών και ακροδεξιών στην Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του σε μια συνιστώσα που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο άλλος κυβερνητικός εταίρος -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- πίστευαν ότι το θηριώδες ελληνικό χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. Και τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνησή τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε «αστική δημοκρατία».

Αλλά αυτή η δικτατορία, «τύπου Βενεζουέλας» αποφεύχθηκε. Ανάλογα με το ποιος περιγράφει τα γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είτε τρόμαξε υπό την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε φοβήθηκε τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από την ευρωζώνη, είτε ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά το προεκλογικό του αφήγημα. Παρ’όλο που είχε τροφοδοτήσει τους υποστηρικτές του με μια οργισμένη, αντιευρωπαϊκή ρητορική και με υποσχέσεις να ξανακάνει πλούσιο τον «λαό» εις βάρος των ελίτ, των τραπεζών και των Γερμανών, κατέληξε να ακολουθεί τους κανόνες των διεθνών θεσμών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και μέσα στο διεθνές οικονομικό και θεσμικό σύστημα που ίδιοι οι ηγέτες [του ΣΥΡΙΖΑ] ισχυρίζονταν ότι αποστρέφονται.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτού του τύπου ο αριστερός λαϊκισμός, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μερικά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου, η χώρα βγαίνει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης. Μοιάζει να έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όμως, εξαιρετικά υψηλό: μαζική ανεργία, φτώχεια, μια γενιά νέων που μετακόμισε στο εξωτερικό. Αλλά η δημοκρατία διασώθηκε.

Η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: Αν, όπως έγραψα πριν από εβδομάδες, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι συχνά ο πιο ακραίος λαϊκισμός, τότε τι συμβαίνει μετά την αποτυχία του πιο ακραίου λαϊκισμού; Μέρος της απάντησης είναι…τίποτα: Η παρατεταμένη ελληνική κρίση έχει οδηγήσει σε απάθεια, εξάντληση και σε μια βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του είναι διεφθαρμένος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλος ενθουσιασμός στην κοινωνία για κανένα πολιτικό σχέδιο.

Αλλά η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επίσης την αντίρροπη αντίδραση: μια μικρή αλλά διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, και να αποτιμηθεί θετικά η φιλελεύθερη δημοκρατία. Πριν από μια δεκαετία, οι διανοούμενοι στην Ελλάδα ήταν όλοι αριστεροί, και τα περισσότερα βιβλία για την πολιτική και την οικονομία γράφονταν από μαρξιστές. Τώρα, είναι δυνατόν να καθίσει κανείς σε μια καφετέρια με νέους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται όχι μόνο «φιλελεύθεροι» αλλά και «νεοφιλελεύθεροι», υιοθετώντας έναν όρο που θεωρούνταν βαριά προσβολή μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Υπάρχουν κι άλλα: Ένα βιβλίο που ονομάζεται «Σύντομη Εισαγωγή στον Φιλελευθερισμό», του Αριστείδη Χατζή, ήταν στα ευπώλητα το 2017. Οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν νέες εκδόσεις από τα έργα του Friedrich Hayek και του John Stuart Mill. Μία μικρή ομάδα φιλελεύθερων δεξαμενών σκέψεων είναι αποφασισμένη να πετύχει στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών.

Το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάσει την 200ή επέτειο από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της και πολλά ιδρύματα θα κάνουν εκτενή αφιερώματα στη γέννηση της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αυτά είναι επί του παρόντος αισιόδοξα σημάδια. Όμως υπάρχουν και πολλές δυσοίωνες προβλέψεις. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασταθής.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση του αριστερού λαϊκισμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση του δεξιού λαϊκισμού.

Αλλά αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο νέος ηγέτης της, ο καταρτισμένος περί τα οικονομικά και ευρωπαϊστής Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος είναι οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερος και αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας- πιστεύει ότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις διότι η οικονομική πραγματικότητα υπερίσχυσε των αλλοπρόσαλλων οικονομικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένος», μου ανέφερε. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι «σας είπαν ψέματα, είναι ψεύτες» και ο χαρακτηρισμός «ψεύτης» έχει ειδικό βάρος».

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση πριν από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και ίσως και να βγει πρώτη. Αλλά το συμπέρασμα για τους υπόλοιπους είναι μάλλον δυσοίωνο. Εάν είναι αλήθεια, όπως πιστεύει ο Μητσοτάκης, ότι η μόνη θεραπεία για τη λαϊκιστική ρητορική είναι η πικρή, προσωπική εμπειρία της αποτυχίας στο πεδίο της πολιτικής εφαρμογής, τότε έχουμε αρκετά χρόνια αναταραχής μπροστά μας».


Πηγές: skai.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ