Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ντόρα : Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία



Ομιλία στο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου με θέμα: «Ελληνικό Αλουμίνιο: Ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας»

Η βουλευτής και τομεάρχης  Οικονομίας & Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου με θέμα: «Ελληνικό Αλουμίνιο: Ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία της οικονομίας. Εκτός της καταστροφικής πολιτικής σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δημιουργεί τη νέα ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν 102 δισ. στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 100 δισ. στις τράπεζες. Εάν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους Δήμους, οι πολίτες χρωστούν συνολικά 240 δισ. Την ίδια ώρα, εμβληματικές επενδύσεις είναι παγωμένες. Οι δε αποκρατικοποιήσεις γράφονται και ξαναγράφονται στα μνημόνια και στα μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν προχωρούν. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 28.000, οι συμβασιούχοι κατά 14.000 και οι μετακλητοί κατά 500. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά μισό δισεκατομμύριο το 2017».

Υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη  θέλει τις ελληνικές βιομηχανίες στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής. «Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία» τόνισε και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες  της πολιτικής της ΝΔ για τη στήριξη της βιομηχανίας.

«Πρώτος άξονας, δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεύτερος άξονας, καθιέρωση αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης δραστηριοτήτων. Τρίτος άξονας, ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις. Τέταρτος άξονας, εξασφάλιση ρευστότητας. Πέμπτος άξονας, ολοκληρωμένο σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Έκτος άξονας, στήριξη της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς στη Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την «οικονομία της απομίμησης» στην οικονομία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Θέλουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βρίσκουν θέση στις διεθνείς αγορές.  Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει στην επιχειρηματικότητα την κινητήρια μηχανή της οικονομικής ευημερίας. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και θα είναι αποφασισμένη να αναδείξει την δημιουργικότητα των Ελλήνων» και σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας»ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να παράγει προϊόντα υψηλού επιπέδου και να ξεφύγει από την καινοτομική υστέρηση».

Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Δουκίδη και τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου για την τιμητική τους πρόσκληση. Δυστυχώς, τα νέα για την οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ψήφισε μεσοπρόθεσμο που Τρία χρόνια τώρα, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα αντίστοιχα επίπεδα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έξοδο στις αγορές με αυτοπεποίθηση. Όμως, το πρόβλημα παραμένει βαθιά πολιτικό. Πρόβλημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρσι κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς μέτρα, ποσοτική χαλάρωση, υψηλή ανάπτυξη, διαγραφή χρέους και μείωση πλεονασμάτων στο 2,5% φέτος και στο 2% για του χρόνου. Πόσες από αυτές τις υποσχέσεις υλοποίησε; Καμία. Μάλιστα, όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, η Κομισιόν προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα έφτανε τα 217 δισ. και φέτος ρίχνει την πρόβλεψη στα 183 δισ. Αυτό τι σημαίνει; Χάσαμε πλούτο 34 δισεκατομμυρίων, δηλαδή κάθε οικογένεια έχασε 8.300 ευρώ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία της οικονομίας. Εκτός της καταστροφικής πολιτικής σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δημιουργεί τη νέα ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν 102 δισ. στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 100 δισ. στις τράπεζες. Εάν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους Δήμους, οι πολίτες χρωστούν συνολικά 240 δισ. Την ίδια ώρα, εμβληματικές επενδύσεις είναι παγωμένες. Οι δε αποκρατικοποιήσεις γράφονται και ξαναγράφονται στα μνημόνια και στα μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν προχωρούν. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 28.000, οι συμβασιούχοι κατά 14.000 και οι μετακλητοί κατά 500. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά μισό δισεκατομμύριο το 2017.

Σ’ αυτό το κλίμα, η βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις: να παραμείνει ζωντανή ξεπερνώντας τα εμπόδια που δημιούργησε η κρίση, και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της εξασφαλίζοντας τη θέση που της αξίζει στη διεθνή αγορά.

Στην Ελλάδα, η αποεπένδυση των τελευταίων χρόνων, τα παραδοσιακά μικρά μερίδια της μεταποίησης ως προς τη συνολική παραγωγή, η στασιμότητα της παραγωγικότητας και κυρίως η αναπτυξιακή ισχύς της βιομηχανίας καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή μίας στοχευμένης βιομηχανικής πολιτικής που να απαντά στα παρακάτω ζητήματα:

Πρώτον, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Για να το πω απλά, το κόστος δανεισμού τους είναι διπλάσιο εκείνου των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Δεύτερον, η επαχθής φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στερεί επενδυτικά κίνητρα. Ταυτόχρονα, οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές και το υψηλό κόστος ενέργειας εξουδετερώνουν τα δυνητικά οφέλη των όποιων μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εγχώριος βιομηχανικός τομέας. Η ελληνική οικονομία δεν ενσωματώνει την απαιτούμενη παραγωγική γνώση, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Σύμφωνα με το δείκτη οικονομικής πολυπλοκότητας του 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 59η θέση ανάμεσα σε 124 κράτη, μετά τη Βοσνία και την Αγκόλα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε 22οι στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομία και 26οι στην ψηφιακή οικονομία.
Η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει τις ελληνικές βιομηχανίες στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία. Οι Έλληνες ξέρουν να παράγουν καλά προϊόντα. Το σχέδιό μας για να τους στηρίξουμε, συνοψίζεται στους παρακάτω άξονες:

Πρώτος άξονας, δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 20%, σε 2 χρόνια, και μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%. Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει κατεξοχήν αναπτυξιακό πρόσημο. Πρέπει να δίνει κίνητρα, όπως υπεραποσβέσεις, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία. Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι καταλύτης για να πραγματοποιηθούν οι σημαντικές επενδύσεις που ακόμα λιμνάζουν λόγω φορολογικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, σχεδιάζουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συμπληρωματική σύνταξη και την υγεία, πάντα υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι, θα μειωθούν οι εισφορές, θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και ο ασφαλισμένος θα έχει κίνητρα για ιδιωτική συμπληρωματική ασφάλιση.

Δεύτερος άξονας, καθιέρωση αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης δραστηριοτήτων. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν, ενώ η διεξαγωγή ελέγχων θα γίνεται από πιστοποιημένους φορείς. Προτείνουμε, επίσης, να λειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας. Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε επιχείρησης που θα λειτουργεί σε ένα πάρκο.

Τρίτος άξονας, ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις. Κάθε επενδυτής θα γνωρίζει επιτέλους πού και πώς μπορεί να επενδύσει. Προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε 4 πεδία: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε την άμεση απλοποίηση στην κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταργώντας κριτήρια που αποδείχθηκαν παντελώς ανεπαρκή, όπως το απαρχαιωμένο «επίπεδο όχλησης». Αναμορφώνουμε πλήρως το πλαίσιο των βιομηχανικών περιοχών, ώστε να ενθαρρύνουμε τη συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς. Απλά, γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία.

Τέταρτος άξονας, εξασφάλιση ρευστότητας. Για μας, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μόχλευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα. Θα δώσουμε έμφαση στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός και δεύτερη κατοικία, προϊόντα με ονομασία προέλευσης του πρωτογενούς τομέα, ενέργεια, logistics, μεταποίηση και εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αλλά και υψηλή τεχνολογία. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιό μας για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πέμπτος άξονας, ολοκληρωμένο σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Στόχος μας είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση το στόχους της Κομισιόν. Με διάσωση, αρχικά, της Δ.Ε.Η. και με εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Με ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για διευκόλυνση της επανεκκίνησης των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Με προώθηση των διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και με αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών. Η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία αποτελούν εξαιρετικές λύσεις.

Έκτος άξονας, στήριξη της εξωστρέφειας της οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία ανάμεσα στην Ευρώπη ως προς τις εξαγωγές σε σχέση με το ΑΕΠ. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί. Η αύξηση των εξαγωγών είναι προϋπόθεση για βιώσιμη έξοδο από τα Μνημόνια. Μετά από 3 χαμένα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απαιτείται νέα αρχή με μια σειρά πρωτοβουλιών:

Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία και ενεργοποίηση του έργου για την ενιαία θυρίδα που απλοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα τις διαδικασίες εξαγωγών.
Ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα, με διοικητική αυτονομία και επικεφαλής προερχόμενο από την αγορά.
Προτεραιότητα στην ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.
Καθώς βρισκόμαστε στην Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα μη σιδηρούχα μέταλλα αντιπροσωπεύουν το 1,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, ο κλάδος έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα χρόνια της κρίσης. Συγκράτησε ή και αύξησε τα μερίδιά του. Αποτελεί το 2ο εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, με το 50% των προϊόντων να απορροφώνται από την απαιτητική σε ποιότητα ευρωπαϊκή αγορά. Ταυτόχρονα, ο κλάδος συντηρεί 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Όμως, για να διατηρήσουμε τη δυναμική, χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων,ώστε να συμβαδίσουμε με τις διεθνείς τάσεις που θέλουν προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον. Οι κρίσιμοι παράγοντες τους οποίους πρέπει να συνυπολογίσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία αλουμινίου αφορούν τις παρακάτω πολιτικές:

Κυκλική οικονομία και οικονομία χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι μοναδικές ιδιότητες του αλουμινίου το καθιστούν βασικό παράγοντα για την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κυκλική οικονομία που οικοδομεί η Ευρώπη, πράγμα που αυξάνει τη αναζήτηση  λύσεων με βάση το αλουμίνιο.

Επενδύσεις και καινοτομία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Ψηφιακή οικονομία. Η ψηφιοποίηση των εγχώριων επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενιαίας ψηφιακής αγοράς θα αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγικότητα.
Κανονιστικό πλαίσιο. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να διευκολύνει π.χ. την πιστοποίηση νέων προϊόντων και πατεντών.
Κλαδική αναπτυξιακή στρατηγική. Απαιτείται στοχευμένη παρέμβαση σε επίπεδο κλάδου, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, με ορίζοντα δεκαετίας.
Εξετάζουμε την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου για τα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή την αύξηση του συντελεστή δόμησης υπό τον όρο της ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των κτηρίων. Χωρίς κόστος για το κράτος η οικονομία και η αγορά θα αναθερμανθούν.  
Τέλος, οφείλουμε να ρίξουμε βάρος στο διεθνές εμπόριο. Εξάγουμε το 75% της ελληνικής παραγωγής, με παρουσία σε 60 χώρες. Η πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ και οι δασμοί ύψους 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ευρώπη προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής. Οφείλουμε  να κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η διατλαντική εμπορική ισορροπία που χτιζόταν επί δεκαετίες. Να κρατήσουμε ανοιχτές τις αγορές παρά την επιθετική συμπεριφορά του Τραμπ στο διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, πρέπει να ενισχύσουμε την επαφή με νέους εμπορικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, μακροπρόθεσμα αναμένεται αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αλουμινίου κατά 30%.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της βιομηχανικής ανάπτυξης, πρέπει να αφήσουμε πίσω το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση: το μοντέλο της κατανάλωσης και της παραγωγής προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται να παράγουμε σύνθετα και επαρκώς διαφοροποιημένα προϊόντα.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την «οικονομία της απομίμησης» στην οικονομία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Θέλουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βρίσκουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει στην επιχειρηματικότητα την κινητήρια μηχανή της οικονομικής ευημερίας. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και θα είναι αποφασισμένη να αναδείξει την δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αυτό μπορεί να το πετύχει η Νέα Δημοκρατία. Διαθέτουμε τη γνώση και το σχέδιο για τη μετάβαση σε εξωστρεφές και δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την Πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να παράγει προϊόντα υψηλού επιπέδου και να ξεφύγει από την καινοτομική υστέρηση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.


Δαμάσκηνα: Πώς καταπολεμούν καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη και καρδιακά!



Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και παρέχει σπάνια οφέλη για την υγεία, όπως σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη σε ζώα (αρουραίους), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν με αποξηραμένα δαμάσκηνα είχαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο, γνωστά ως Bacteroidetes και Firmicutes.

Επίσης παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, που αποτελούν ένδειξη για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Από την μελέτη αυτή ήμασταν σε θέση να συμπεράνουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται να ενισχύουν την καλή μικροχλωρίδα και τον μικροβιακό μεταβολισμού σε όλο το παχύ έντερο, κάτι που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης προ-καρκινικών βλαβών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη του 2005 ομοίως αποκάλυψε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα “αλλάζουν με θετικό τρόπο τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου” σε αρουραίους, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες.

Άλλοι σημαντικοί λόγοι για να τρώτε δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη.

Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό, λέγεται ότι δρα ως “ένα καλό μέσο για την παραγωγή των επιθυμητών εντερικών μικροοργανισμών” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε ίνες και σορβιτόλη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, χαρακτηρίζει τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ως την “επιτομή των λειτουργικών τροφίμων”, επειδή:

Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (6,1 g / 100 g)

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων (184 mg / 100 g), κυρίως νεοχλωρογενικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην καθαρτική δράση και την καθυστέρηση απορρόφησης της γλυκόζης.

Έχουν φαινολικές ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) μπορεί συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι σημαντική πηγή βορίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα (100 g) ικανοποιεί την ημερήσια ανάγκη για βόριο (2 έως 3 mg).

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην μείωση όχι μόνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, που πλήττουν σήμερα τον αναπτυγμένο κόσμο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα δαμάσκηνα:

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού και χλωρογενικού οξέος, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. Η συνεργατική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που επίσης υπάρχουν στα δαμάσκηνα σε μικρότερες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Ένα σνακ με αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Πάντα με μέτρο!

Παρόλα αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη, είναι σημαντικό να τρώτε τα δαμάσκηνα με μέτρο λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Ένα μέσο δαμάσκηνο περιέχει 1,2 γραμμάρια φρουκτόζης. Εάν είστε υπέρβαροι, διαβητικοί, υπερτασικοί, ή έχουν υψηλή χοληστερόλη, τότε θα ήταν ιδιαίτερα ενδεδειγμένο να περιορίσετε την κατανάλωση φρούτων. Ο καλύτερος σύμβουλος για τη διατροφή σας είναι πάντοτε ο προσωπικός σας γιατρός.

Κατά γενικό κανόνα, η πρόσληψης φρουκτόζης πρέπει να μην ξεπερνάει 15 γραμμάρια ημερησίως από ΟΛΕΣ τις διαιτητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων.

Εάν ΔΕΝ είστε υπέρβαροι, ΔΕΝ έχετε διαβήτη, ΔΕΝ έχετε υπέρταση και ΔΕΝ έχετε υψηλή χοληστερόλη, τότε μπορείτε να τρώτε μέχρι 25 γραμμάρια φρουκτόζης την ημέρα.

http://articles.mercola.com
http://www.californiadriedplums.org


Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Αποκάλυψη - βόμβα: Εξισώνουν Βόρεια Ηπειρο με Τσαμουριά



Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση βιάζεται τώρα να κλείσει και το Αλβανικό – Τι προβλέπεται για τις διεκδικήσεις περιουσιών και την ΑΟΖ.

Μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα. Και προσδιορίζουν ότι πίσω από αυτή την αναφορά, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!
Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

 Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».
Στο πλαίσιο της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών και διεκδικήσεων, η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία μεικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων κ.λπ.

Κατά τις ίδιες πηγές το δεύτερο σοβαρό σημείο της κυοφορούμενης συμφωνίας, είναι εκείνο της δέσμευσης της Ελλάδας να αποδώσει, ως μεσεγγυούχος, τις περιουσίες αλβανών πολιτών οι οποίες δημεύθηκαν με την κήρυξη του εμπολέμου με την Αλβανία το 1940-41. Οι περιουσίες αυτές, που τοποθετούνται κυρίως στα Γιάννινα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, έχουν περιέλθει στην κατοχή ελλήνων, και με τη συμφωνία πρέπει να επιστραφούν.

Η ΑΟΖ και η Τουρκία

Και το τρίτο σημείο, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι δύσκολα αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί είναι εκείνο που αφορά τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την κατάργηση της (πολύ θετικής για την Ελλάδα) συμφωνίας του 2009, οι Αλβανοί εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και δείχνουν να αρνούνται να δεχθούν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για το Αιγαίο.    

Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «να λυθεί και το Αλβανικό μέσα στον Ιούλιο», αφού φαίνεται να μην αντανακλά την πραγματικότητα. Αντιθέτως, όπως εκτιμάται, κινδυνεύει να υπονομεύσει μια σοβαρή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από ετών, και στόχο έχει να οδηγήσει 
Ελλάδα και Αλβανία σε μια σταθερή, στο χρόνο, συμφωνία.

Πληροφορίες από άλλες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα αναφέρουν ότι η ηγεσία του αλβανικού υπουργείου των Εξωτερικών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πίεση που ασκεί ο Νίκος Κοτζιάς για την επίλυση του Αλβανικού «σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, η αλβανική πλευρά κρίνει ότι πρώτον υπάρχουν ακόμη σοβαρά επιμέρους ζητήματα για την επίλυση των διμερών προβλημάτων και δεύτερον ότι η όποια συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στην Ελλάδα, αφού θα έρθει σε μια στιγμή που η συμφωνία με τα Σκόπια προκαλεί αναταράξεις στην Ελλάδα, τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό μας σύστημα.

Το παράδοξο

Ετσι δημιουργείται το πολιτικό παράδοξο, η ελληνική κυβέρνηση να δείχνει ότι βιάζεται να κλείσει μια συμφωνία με τους Αλβανούς, ενώ η αλβανική κυβέρνηση να εμφανίζεται προσγειωμένη και επιφυλακτική.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει σε μερικούς μήνες, στο τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου» ανέφερε στα «ΝΕΑ» διπλωμάτης που γνωρίζει άριστα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, μετά την συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία». «Αλλά όχι τώρα, και πάντως όχι σε μερικές ημέρες. Μια εσπευσμένη διαδικασία μπορεί να τινάξει στον αέρα ό,τι χτίσαμε με κόπο τόσο καιρό». 

Ο ρόλος του Μπουσάτι

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι και οι δυο χώρες συνεχίζουν εντατικά τον διάλογο, και ότι του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προΐσταται ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, ένας σοβαρός πολιτικός, ο οποίος έχει διατελέσει (το 2000) υπότροφος ερευνητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάτης του Ιδρύματος Δημ. Τσάτσου, θεωρείται δε άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση που ασκεί ο Νίκος Κοτζιάς να κλείσει και το Αλβανικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προφανώς επείγεται για κάποιον λόγο να έχουν τελειώσει αυτού του είδους οι εκκρεμότητες πριν από το φθινόπωρο...


ΤΑ ΝΕΑ


Δημοσκόπηση στην Βόρεια Ελλάδα "χαστούκι" για το ξεπούλημα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Ανεπιθύμητη κρίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά τα ξεπούλημα της Μακεδονίας από τους βορειοελλαδίτες.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Β.Ελλάδα από την εταιρία Interview και δημοσίευσε το The President με το 86% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά της συμφωνίας του ξεπουλήματος της Μακεδονίας από τους Τσίπρα - Καμμένο.

Μόλις το 12% θεωρεί καλή την συμφωνία.

Το 83% πιστεύει ότι το θέμα όχι μόνον δεν λύθηκε, αλλά η συμφωνία το επιβάρυνε κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο, το 71%  δηλώνει ότι τον ενοχλούν όλα όσα εκχώρησε η κυβέρνηση, δηλαδή το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν ενοχλείται.

Το 87% των Μακεδόνων πιστεύει ότι η χώρα προσφέρει στους Σκοπιανούς περισσότερα από όσα δίνει, με μόλις το 2% να πιστεύει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τις απώλειες.


Πάνω από 3.000 συμμετοχές στο Vespa World Days 2018



Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Vespa World Days» για το 2018 που παραδοσιακά αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συνάντηση των φίλων της Vespa, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα μέλη από διάφορα Vespa Clubs από όλο τον κόσμο.

Η πρωτεύουσα της Β. Ιρλανδίας καλωσόρισε πάνω από 3.000 Vespa επίσημα εγγεγραμμένες στην εκδήλωση – καθώς και χιλιάδες ακόμη που διέσχισαν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση – εκπροσωπώντας 37 χώρες. Aπό τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ινδονησία, από την Αυστραλία στο Μεξικό, από τον Καναδά στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου μέχρι και το Ισραήλ. Μια θεαματική παρέλαση από Vespa δίπλα στην ακτή Causeway, μεταξύ των πράσινων λιβαδιών και της Βόρειας Θάλασσας, η οποία χειροκροτήθηκε από τον ντόπιο πληθυσμό στην πορεία της προς το Μπέλφαστ. Μεταξύ των πολλών μοντέλων της παρέλασης το βραβείο του παλαιότερου και πιο πολύτιμου οχήματος πήγε σε μία υπέροχη Vespa Douglas του 1951, πλήρως διατηρημένη, ακόμα και με την αυθεντική ρεζέρβα της εποχής.


Όπως συνηθίζεται, στο τέλος των «Vespa World Days» ανακοινώθηκαν οι νικητές του Vespa Trophy, ενός τουριστικού διαγωνισμού σε συνεργασία με τη Michelin, που καλεί τα μέλη των Vespa Club να πιστοποιήσουν με φωτογραφίες και ειδικές σφραγίδες στο Travel Book τους, όλες τις στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς το Μπέλφαστ.

Η νίκη πήγε στην Ιταλία, χάρη στο Vespa Club Verona, που προηγήθηκε από το Vespa Club Morciano Ρουμανίας, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Vespa Club Oostende από το Βέλγιο. Ειδική μνεία έγινε και στους προέδρους των Vespa Club Κύπρου και Vespa Club Oostende, ενώ το βραβείο «Μοναχικού Οδηγού Vespa» δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα, μέλος του Vespa Club Πράγας, η οποία ταξίδεψε μόνη της διανύοντας πάνω από 6.000 χλμ. μέχρι το ΜπέλφαστΑξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, υπάρχουν 53 Εθνικά Vespa Club που συνδέονται με τον Παγκόσμιο Σύλλογο Vespa World Club, με εκατοντάδες εγγεγραμμένα τοπικά Vespa Club και πάνω από 120.000 μέλη παγκοσμίως. Το επόμενο ραντεβού για τη διοργάνωση του 2019 έχει προγραμματιστεί για την Ουγγαρία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ποινική δίωξη σε βάρος 3 αλλοδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ με τη μέθοδο PLOFKRAAK




Σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε βάρος τριών (3) αλλοδαπών ( δύο ανδρών ηλικίας 32 και 33 ετών και μίας 32χρονης γυναίκας), για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Οι δύο (2) αλλοδαποί άνδρες είναι ήδη έγκλειστοι Καταστημάτων Κράτησης.



Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, πρώτες πρωινές ώρες της 31-10-2016, διέρρηξαν ΑΤΜ στο Λεοντάρι Καρδίτσας με την μέθοδο PLOFKRAAK και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια διέφυγαν επιβιβαζόμενοι σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και συνελήφθησαν από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας στον Μεθοριακό Σταθμό Προμαχώνα Σερρών. 

Από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του 2016, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, ενεργούσαν με αποκλειστικό σκοπό την διάρρηξη ΑΤΜ, με τη μέθοδο PLOFKRAAK , σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα προερχόμενα από τη Ρουμανία, εισέρχονταν στη Χώρα μας με σκοπό τη διάπραξη των αδικημάτων , ενώ στη συνέχεια διέφευγαν άμεσα από αυτή, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και να συνεχίσουν τη δράση τους σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε στη Χώρα μας είτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι δράστες διέθεταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, επέλεγαν με πολλή προσοχή τον τόπο και το χρόνο που θα "χτυπούσαν" τον στόχο τους και χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά και διαφυγή τους οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων Ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους.




Από την αξιολόγηση όλου του προανακριτικού υλικού, εξακριβώθηκε η συμμετοχή της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. σε οκτώ (8) περιπτώσεις διαρρήξεων-εκρήξεων ΑΤΜ στις περιοχές των Ερυθρών Αττικής, Οινοφύτων Βοιωτίας, Πόρτο Ράφτη, Πεντέλης, Βριλησσίων, Ισθμού Κορίνθου και Γραβιάς Φωκίδας, καθώς και μίας (1) διάρρηξη σε οικία στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ σε συνεργασία με τους Διεθνείς Αστυνομικούς Οργανισμούς, ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις σε όλη της Ευρώπη.


Σαμαράς: Ο Τσίπρας έδωσε Μακεδονία και μεταναστευτικό για να πάρει μέρος όσων είχαμε καταφέρει το 2014



Στη σύγκριση των μέτρων που ζήτησαν οι θεσμοί το 2014 με αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου προχωρά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα.

«Στα τέλη του 2014 βγαίναμε καθαρά από τα μνημόνια και μπαίναμε σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Κατά τους δανειστές πάντα… χωρίς αυστηρή επιτήρηση τότε, και χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας» σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς στο άρθρο που τιτλοφορείται «γραβάτα και… φέσι!».

Σήμερα, προσθέτει ο κ. Σαμαράς, τελειώνει το μνημόνιο Τσίπρα και μπαίνουμε σε περίοδο ασφυκτικής λιτότητας για άλλα πέντε χρόνια, μαζί με πρόσθετη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου.

«Στα τέλη του 2014 οι δανειστές ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Σήμερα ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060! Και δεν τους φτάνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «στα τέλη του 2014 το ελληνικό χρέος ήταν πλέον βιώσιμο κατά τους δανειστές και επρόκειτο να πέσει στο 110% του ΑΕΠ ώς το 2022! Μετά από τρία χρόνια Τσίπρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο μακροχρόνια παρά τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν επιστροφή υπερκερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Που τα είχαν δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τα πήραν πίσω από την κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα του ξαναδίνουν… μόνο ένα μέρος!»

«Ο κ. Τσίπρας έδωσε τώρα τη Μακεδονία και το μεταναστευτικό για να πάρει… ένα κομμάτι απ’ όσα είχε καταφέρει να πάρει η κυβέρνησή μου το 2014. Για μια γραβάτα ο κ. Τσίπρας βάζει ένα τεράστιο φέσι στον ελληνικό λαό» καταλήγει στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Έδιωξαν την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου από εστιατόριο



Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αποκάλυψε ότι την έδιωξαν από ένα εστιατόριο, το βράδυ της Παρασκευής, γιατί εργάζεται για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στο εστιατόριο The Red Hen, στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια, Πολιτείας που γειτονεύει με την Ουάσινγκτον.

"Χθες το βράδυ η ιδιοκτήτρια του Red Hen στο Λέξινγκτον μου ζήτησε να φύγω επειδή εργάζομαι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Έφυγα ευγενικά" ανέφερε μέσω του Twitter η Σάντερς. Η απαίτηση της ιδιοκτήτριας "λέει περισσότερα για εκείνην, παρά για μένα".

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από εκπροσώπους του εστιατορίου. 




Reuters: Η Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση των Μνημονίων με το αιώνιο καθαρτήριο



Λιγότερο βέβαιη η «καθαρή έξοδος» λόγω της ατολμίας του ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος - Financial Times: Οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα θα διατηρηθούν για δεκαετίες.

Σε αποδόμηση της ρητορικής της κυβέρνησης περί εξόδου από τα Μνημόνια προχωρά ο συνεργάτης του Reuters, Νιλ Ούμακ, ο οποίος σε κείμενό του με άρθρο «Το τέλος της αρχής» γράφει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση των Μνημονίων με το αιώνιο καθαρτήριο».

Όπως σημειώνει η Ελλάδα με τη συμφωνία του Eurogroup της Πέμπτης «θα πρέπει να διατηρεί έναν σφιχτό προϋπολογισμό για δεκαετίες (σ.σ. προκειμένου να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% μέχρι το 2060) ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του χρέους ο Ούμακ σημεώνει ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστά περίπου το 180% του ΑΕΠ της γιατί οι επίσημοι δανειστές της αρνήθηκαν να διαγράψουν το χρέος της. Αλήθεια η ευρωζώνη επέκτεινε τις αποπληρωμές για αρκετές δεκαετίες. Όμως η ατολμία του ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος κάνει λιγότερο βέβαιη την "καθαρή έξοδο"».


Ο συνεργάτης του Reuters στη συνέχεια παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας όσον αφορά το χρέος υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν «αν η χώρα εξακολουθήσει να πετυχαίνει τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους».

Ο Ούμακ σημειώνει επίσης ότι αν και η συμφωνία θα μπορέσει να καταστήσει δυνατό η Ελλάδα να επιζήσει για μια δεκαετία χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια, εντούτοις η αξιολόγηση «σκουπίδια» σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως collaterals για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «και αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες να βρουν άλλη πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης».

«Το ερώτημα είναι αν το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς χρεοκοπία ή περαιτέρω διαγραφή. Αν η χώρα πετύχει το στόχος της να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% ΑΕΠ - τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο των κρατών της ευρωζώνης - μέχρι το 2022 και 2,2% από εκεί και περά το χρέος θα υποχωρεί με αργούς ρυθμούς. Αλλά η ανεργία είναι στο 20% και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τις επισκέψεις στην Ελλάδα. Η χώρα ξέφυγε από την κόλαση των Μνημονίων αλλά μόνο ελεύθερη δεν είναι» καταλήγει στο άρθρο του ο συνεργάτης του Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times οι οποίοι σε νέο άρθρο τους για την Ελλάδα σημειώνουν ότι ναι μεν η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να μπει ένα τέλος στα Μνημόνια που έφεραν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη και δηλητηρίασαν τις σχέσεις της με τη Γερμανία «η πραγματικότητα για την Ελλάδα με τα 200 δισ. δανείων από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει με την κληρονομιά της κρίσης για αρκετές δεκαετίες».

«Διπλωμάτες περιέγραψαν τη συμφωνία ως έναν λεπτό συμβιβασμό και μια μεγάλη ευκαιρία» γράφουν οι FT και προσθέτουν ότι «η ελάφρυνση χρέους έρχεται με ξεκάθαρους περιορισμούς που εκτείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».


Πηγή : protothema.gr


Αυτός είναι ο βιαστής κατά εξακολούθηση της Αλεξανδρούπολης



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, η οποία επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες ημεδαπού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για βιασμό κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Πρόκειται για τον ΤΥΡΝΑΖΗ Αργύριο του Χριστοδούλου και της Γεωργίας, που γεννήθηκε την 25-3-1960, στη Βρυσούλα Φερών.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, η οποία έχει ισχύ έως την 28 Ιουνίου 2018, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 25510-66250 και 25510-66251 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Ξεπούλησαν την Μακεδονία θα ξεπουλήσουν και το Ιόνιο



Σίγουρα δεν είναι ικανή κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Κοτζιάς να διαπραγματεύεται προς όφελος της Ελλάδας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί τους λίγους μήνες που μένουν μέχρι της εκλογές, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ικανοί να ξεπουλήσουν τα πάντα.

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ είπε ότι ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών ολοκληρώθηκε χθες, 22 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα, και χαρακτήρισε την συνάντηση «εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε σε θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας». Κατέληξε το ΥΠΕΞ  «Οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών».

Και ο θεός να βοηθήσει την Ελλάδα με αυτούς που μπλέξαμε.



Συνελήφθη ο ένας από τους Αλβανούς δραπέτες



Πάρα πολύ επικίνδυνοι είναι οι τρεις Αλβανοί κακοποιοί που το έσκασαν τα ξημερώματα της Τρίτης από το αστυνομικό Τμήμα Αργυρούπολης.

Οι τρεις Αλβανοί, είχαν συλληφθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, κατηγορούμενοι για 72 κλοπές σε πολυτελείς οικίες στα βόρεια και νότια προάστια, λίμαραν τα κάγκελα τού χώρου όπου κρατούντο, κατέβηκαν από την υδρορροή και εξαφανίστηκαν.


Ένα απομονωμένο σπίτι στο Κίτσι Κορωπίου, είχε γίνει το κρησφύγετο του ενός από τους τρεις Αλβανούς σκληρούς κακοποιούς.

Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής εισέβαλαν, λίγο μετά τις 5 το πρωί του Σαββάτου, στην μονοκατοικία που κρυβόταν ο Αλβανός  Γκερτιάν Βρουσάι, εντόπισαν τον δραπέτη κρυμμένο σε μία από τις ντουλάπες του σπιτιού και του πέρασαν χειροπέδες, χωρίς αυτός να προλάβει να αντιδράσει. 

Στο σπίτι καταφύγιο βρίσκονταν ο θείος του 24χρονου  Γκερτιάν Βρουσάι και τα δύο του παιδιά.

Και οι τρεις τους αντιστάθηκαν, ούτως ώστε να κερδίσουν χρόνο για να μπορέσει να διαφύγει ο κακοποιός αλλά δεν τα κατάφερε αφού αντιλήφθηκε ότι έξω από το σπίτι ήταν γεμάτο αστυνομικούς και έτσι κρύφτηκε στην ντουλάπα.

Ο θείος και τα ξαδέλφια έχουν συλληφθεί επίσης με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.