Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και είναι η πρώτη κυβέρνηση που τον αυξάνει



Φάγαμε τόσο ψέμα και τόση απάτη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικά από τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα και επαγγελματία ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα που αυτή η εξέλιξη της αύξησης του ΕΝΦΙΑ δεν μας κάνει εντύπωση.

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όχι τις πλούσιες αλλά στις λαϊκές γειτονιές, στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές γιατί η πρώτη φορά αριστερά καθώς αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Οποιεσδήποτε προσδοκίες για μείωση η όχι αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε φτωχογειτονίες  διαψεύστηκαν εχθές από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αποκάλυψε ότι το 15% των ιδιοκτητών θα πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το περυσινό έτος. 

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η πρώτη κυβέρνηση που αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ όπως ψέματα εξαπατούσε η έστω να τον μειώσει τον αυξάνει προκλητικά και ψυχρά.

Προσθέστε λοιπόν και αυτό στις μειώσεις συντάξεων που έρχονται και στην μείωση του αφορολόγητου και περιμένετε την πλήρη εξαθλίωση που έφερε στην κοινωνία η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου.

Οι αυξήσεις αφορούν περιοχές της Στερεάς Ελλάδος μεταξύ των οποίων και η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, οι περιοχές του Λεκανοπεδίου Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Δραπετσώνα, Άνω Λιόσια, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, Μέγαρα, Μαλακάσα. Αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και στην Πάτρα, την Λακωνία, τη Λάρισα, και τα Τρίκαλα.

Πρώτη φορά αριστερά και μη χειρότερα!!


Ίσως θεωρούν την ξεφτίλα θετική προβολή! Καρακώστα : Η βία ακολουθεί όσους γεννήθηκαν με καισαρική



Απίστευτη δήλωση από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα που δείχνει το χαμηλό επίπεδο του έχουν οι βουλευτές τους ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γενικότερα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Εύη Καρακώστα ξεπέρασε κάθε επιστημονικό τεκμήριο, και άφησε άφωνη την επιστημονική κοινότητα και κυρίως του γυναικολόγους ξεστομίζοντας ότι αν ένα παιδί γεννηθεί με καισαρική τομή, η βία θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

Η αναφορά αυτή έγινε μετά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις καισαρικές, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.

Με αφορμή αυτό η Εύη Καρακώστα ξεφτιλίστηκε όπως κάνει και η πλειοψηφία των στελεχών της κυβέρνησης γράφοντας στο προσωπικό της προφίλ Facebook:

«Από τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει τη θλιβερή πρωτιά στις καισαρικές τομές, αν ισχύει ότι ο τρόπος που έρχεται το νεογέννητο στον κόσμο παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα ζήσει, η βία είναι εμφανώς παρούσα στην υπόλοιπη ζωή...»


Ένωση Ξενοδόχων: Δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς τα στοιχεία για τον τουρισμό στην Αθήνα



Τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς, όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού. Παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι τιμές παραμένουν χαμηλές, ενώ και η ικανοποίηση των επισκεπτών μειώνεται. 

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και τα στοιχεία τουριστικής κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018  παρατηρείται αύξηση κατά 5,3% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και κατά 7,8% της μέσης τιμής δωματίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ένωση, παρά την αύξηση η μέση τιμή δωματίου της Αθήνας (88,11 ευρώ) εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε αντιστοιχία με αυτή των βασικών πόλεων-ανταγωνιστών της. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα παραμένει η 10η φθηνότερη πόλη σε σύνολο 11 πόλεων, ξεπερνώντας μόνο την Κωνσταντινούπολη.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την Ένωση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως τα ξενοδοχεία της Αθήνας ακολουθούν μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της τουριστικής κίνησης. Επίσης, αποδεικνύει ότι στην τουριστική Αθήνα δεν έχει ακόμη επανέρθει η απαραίτητη ισορροπία -ζήτησης και τιμών- τουλάχιστον σε ότι αφορά στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Παράλληλα, τα ξενοδοχεία της Αθήνας, εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις από δύο μέτωπα: Αφενός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό (λ.χ. καταλύματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται και εμφανίζονται στα διεθνή sites κρατήσεων ως "hotels" χωρίς να είναι ξενοδοχεία) και αφετέρου από την υπερφορολόγησή τους σε κάθε επίπεδο.

«Έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει πως τα έσοδα από τον Τουρισμό, δεν προκύπτουν μόνον από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αποτελεί πλέον πρόκληση να αντιμετωπίζονται με "δύο μέτρα και δύο σταθμά" από την πολιτεία και τους μηχανισμούς της, τα ξενοδοχεία και οι λοιπές, διαφορετικού τύπου "επιχειρήσεις διαμονής" τουριστών» αναφέρει η Ένωση.

Σημείωνει δε πως «σε ότι αφορά στην Αθήνα - Αττική, όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των Ερευνών «Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting 2016 & 2017», όπου εκδηλώνεται μείωση της "Ικανοποίησης" των επισκεπτών από τον προορισμό, δεν συνάδουν με πανηγυρισμούς. Μάλλον γεννούν προβληματισμό για την εικόνα και την πορεία της Αθήνας, εξ’ αιτίας χρόνιων αγκυλώσεων και εγγενών προβλημάτων που απαιτούν να παρέμβουμε συντεταγμένα και στοχευμένα».

Πρότασή της Ένωσης στην δεδομένη στιγμή, αποτελεί η άμεση ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων, που αφορούν σε παραοικονομία, αθέμιτο ανταγωνισμό και υπερφορολόγηση, καθώς και η δημιουργία ενός υγιούς και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλον.



Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


"Απολογείται" με τον φόβο μην τον μαλώσουν οι σύντροφοι το μέλος του Ρουβίκωνα γιατί κάλεσε την αστυνομία



Μετά το θόρυβο και το γέλιο που έπεσε στα solial media με το θράσος του αντιεξουσιαστή μέλος του Ρουβίκωνα να καλέσει την αστυνομία για να ερευνήσει την κλοπή στο σπίτι του, ο "παθών" δίνει τη δική του εξήγηση γιατί κάλεσε την αστυνομία.

Για να καλύψει την ενέργεια του αυτή λέει, ότι το έκανε φοβούμενος προβοκάτσια, καθώς υπονοεί ότι η διάρρηξη έγινε από την ίδια την Ασφάλεια;;; Για να πάρει,μεταξύ άλλων, και προσωπικά του αντικείμενα μηδενικής αξίας, που όμως έχουν επάνω τους τα δακτυλικά αποτυπώματά του και DNA. 

Παρακάτω η ανακοίνωσή του ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα: 

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων αλλά και σε δεκάδες άλλα ειδησεογραφικά blogs κυκλοφόρησε η "είδηση" πως έγινε "διάρρηξη σε σπίτι ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα και αυτός πήρε την Αστυνομία" Επειδή αυτή η "είδηση" αφορά εμένα , θα διευκρινίσω κάποια πράγματα. Όντως πριν μερικούς μήνες κάποιοι μπούκαραν στο σπίτι μου. Σε αυτήν την "διάρρηξη" παρατήρησα κάποια πράγματα που δεν συνάδουν με μία απλή διάρρηξη από κλεφτρόνια. 

1) Η πόρτα δεν είχε κανένα σημάδι παραβίασης, και κλειδιά του σπιτιού μου δεν έχει κανένας άλλος. Βέβαια, έχουν κατασχεθεί δεκάδες φορές για ώρες ή και για μέρες από την Ασφάλεια. 
2)Πήραν ένα χρηματικό ποσό αλλά κάποια άλλα χρήματα που ήταν σε εμφανέστατο σημείο δεν τα έκλεψαν. 
3) Πήραν προσωπικές μου σημειώσεις αλλά και εσωτερικά κείμενα της ομάδας που περιγράφουν την εσωτερική λειτουργία της. 
4) Πήραν προσωπικά μου αντικείμενα μηδενικής αξίας (που όμως είχαν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και dna).
Ερώτηση (?) Τα κλεφτρόνια γιατί να πάρουν προσωπικά αντικείμενα που δεν είχαν αξία? Γιατί πήραν κείμενα της ομάδας και σημειώσεις? Τα υπόλοιπα λεφτά γιατί τα άφησαν? Τόσο επαγγελματίες ήταν που δεν άφησαν κανένα σημάδι παραβίασης?

Αυτή η "διάρρηξη" προφανώς μου φάνηκε πολύ περίεργη και φυσικά ήξερα ότι πλέον κάτι άγνωστοι έχουν στην κατοχή τους προσωπικά μου αντικείμενα με αποτυπώματα και γενετικό μου υλικό, και με τον κίνδυνο να μπορούν να τα "φυτέψουν" οπουδήποτε. Ως ελάχιστη αυτοπροστασία δήλωσα την κλοπή σε ένα Α.Τ έτσι ώστε να έχω ένα πειστήριο σε περίπτωση προβοκάτσιας και όχι φυσικά για να με προστατεύσει η αστυνομία ή να βρει τους "κλέφτες". 

Και τώρα θα παρακαλέσω οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι να βγάλουν τον σκασμό! 

Υ.Γ : Αν ποτέ δούμε δημοσιευμένα τα κείμενα της ομάδας που πήραν απ'το σπίτι μου, θα μάθουμε και ποιοι είναι οι κλέφτες! 



Σεσημασμένοι αλλοδαποί έκαναν το «πλιάτσικο» στο κτήριο του υπ. Πολιτισμού στα Εξάρχεια



Αφού έδεσαν χειροπόδαρα τον ηλικιωμένο φύλακα του πήραν μέχρι και τα τσιγάρα.

Τρεις σεσημασμένοι 20χρονοι από τη Συρία, την Αλγερία και το Μαρόκο είναι οι ληστές που εισέβαλαν οπλισμένοι σε παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια και αφού έδεσαν χειροπόδαρα με σπάγκο τον ηλικιωμένο φύλακα έκαναν πλιάτσικο αρπάζοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ο,τι πολύτιμο υπήρχε στα γραφεία. 

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Εξαρχείων κατάφεραν αμέσως μετά την άγρια επίθεση να διαλευκάνουν την υπόθεση και να ταυτοποιήσουν τους δράστες οι οποίοι πλέον αναζητούνται. “Με κάλεσαν και μου είπαν ότι ξέρουν ποιοι είναι. Είναι τρεις αλλοδαποί σεσημασμένοι. Αυτοί μου επιτέθηκαν, με έδεσαν και μου πήραν ο,τι είχα και δεν είχα. Εύχομαι να πιαστούν σύντομα και να τιμωρηθούν” λέει στο protothema.gr ο 63χρονος φύλακας του κτηρίου και συμπληρώνει “Μετά από όλα όσα έζησα η ζωή μου έχει αλλάξει. Δεν μπορείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Φοβάσαι να κοιμηθείς, κοιτάς γύρω σου μήπως και σε παρακολουθούν. Είμαι τυχερός που ζω. Που δεν με σκότωσαν...”. 

Του πήραν μέχρι και τα τσιγάρα 


Εισβολή ενόπλων στο παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού που στεγάζεται επί της οδού Θεμιστοκλέους 5, έγινε τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 3:30 όταν οι τρεις αλλοδαποί τρύπωσαν από το πλάι του κτηρίου στο εσωτερικό. 

Ο φύλακας περιγράφει όλα όσα εφιαλτικά έζησε: “Μπήκαν από το πλάι του κτηρίου και ανέβηκαν στον χώρο που βρισκόμουν εγώ. Εκείνη την στιγμή κοιμόμουν. Με έπιασαν στον ύπνο. Πριν προλάβω να αντιδράσω έπεσαν πάνω μου και με κουκούλωσαν. Δεν τους είδα. Μόνο άκουγα να μιλάνε σπαστά ελληνικά και να λένε που είναι τα λεφτά. Στη συνέχεια με έδεσαν με σπάγκο, χειροπόδαρα. Σφιχτά. Τα χέρια μου έχουν ακόμα τα σημάδια” περιγράφει ο ηλικιωμένος και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα συνεχίζει λέγοντας ότι οι εισβολείς του πήραν 3500 ευρώ.

ους κόπους μιας ολόκληρης ζωής που φύλαγε στο μικρό δωματιάκι, όπου ζει και του έχει παραχωρήσει το υπουργείο από το 1985. 

“Μου πήραν 3500 ευρώ που είχα κρυμμένα. Τους έλεγα “ρε παιδιά αφήστε με δεν βλέπετε που κοιμάμαι; Ούτε κρεβάτι δεν έχω. Ζω εδώ και κοιμάμαι σε έναν καναπέ. Πήγαν στους υπόλοιπους ορόφους και άρπαξαν ο,τι βρήκαν. Εμένα, εκτός από τα χρήματα, μου πήραν και ένα πακέτο τσιγάρα”.



Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα


Απίστευτο: Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι τυφλού, που νοσηλεύεται με εγκεφαλικό



Απίστευτη καταγγελία από την κυρία Καλλιόπη Δάβου η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξωση από το σπίτι της αφού τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι της στα Βριλήσσια για 80.000 ευρώ, την ώρα που ο σύζυγό της είναι τυφλός και νοσηλεύεται και με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο.

Η κυρία Δάβου μιλώντας στο  ΘΕΜΑ FM 104,6 εξήγησε πως ο σύζυγός της και εκείνη μπήκαν εγγυητές για ένα δάνειο 200.000 ευρώ ενός φίλου και συναδέλφου του συζύγου της ο οποίος όμως δεν πλήρωνε τις δόσεις με αποτέλεσμα η Τράπεζα να διεκδικεί σήμερα 80.000 ευρώ βγάζοντας σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.

Ο σύζυγός της από το 2006 έχει 100% αναπηρία και μαζί με τα δυο άνεργα παιδιά τους ζουν με το αναπηρικό βοήθημα που είναι 680 ευρώ το δίμηνο!


Ελεύθερος Τύπος



Πάλι προκαλεί ο ακροαριστερός Κυρίτσης : Κάθε φορά που παίρνουν οι εθνικιστές το πάνω χέρι έχουμε εθνικές τραγωδίες



Δεν έχουν τέλος οι δηλώσεις των ακροαριστερών στελεχών του Σύριζα, που προκαλούν τους Έλληνες πολίτες.

Στο ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο Κυρίτσης και είπε για τα συλλαλητήρια που γίνονται σε 25 πόλεις για την Μακεδονία : «κάθε φορά που παίρνουν το πάνω χέρι οι εθνικιστές έχουμε εθνικές τραγωδίες» προκαλώντας έτσι όσους θα διαδηλώσουν.

«Σας θυμίζω το 1922, τη Χούντα και το ξεπούλημα της Κύπρου. Όταν βλέπω διάφορους να τυλίγονται με τη σημαία φοβάμαι ήττες» είπε ο ακροαριστερός Κυρίτσης που δεν έχει κανένα σεβασμό στην σημαία και οι σύντροφοι του την καίνε.

«Κάθε φορά που βλέπω τέτοια πράγματα φοβάμαι γιατί η ιστορία είναι πικρή, ζωντανή και επικίνδυνη». Και εμείς Κυρίτση οι Έλληνες φοβόμαστε που είσαστε ακόμα κυβέρνηση γιατί τα άκρα είναι επικίνδυνα και πρέπει να απομονώνονται όχι να παίρνουν αποφάσεις για μια χώρα και για ένα λαό.

Τελειώνοντας με τις ακροαριστερές φοβίες του ο Κυρίτσης είπε «κεφαλαιώδους σημασία να λυθεί το ζήτημα  γιατί στα βόρειά μας θέλουμε μια χώρα φιλική, και όχι άθυρμα άλλων δυνάμεων».


Ανάληψη ευθύνης από τρομοκράτες αντιεξουσιαστές για την δολοφονική επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ



Την ευθύνη για την δολοφονική επίθεση με μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, το περασμένο Σάββατο, στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβαν με ανακοίνωσή τους σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρχικοί που υπογράφουν ως «εξεγερμένοι/εξεγερμένες».

Φυσικά και μετά από τέτοια επίθεση δείχνει την επικίνδυνη εξέλιξη που έχουν οι αντιεξουσιαστές με τις πλάτες της κυβέρνησης του υπουργείου προστασίας του πολίτη και το υπουργείο δικαιοσύνης που τους χαϊδεύουν και τους προστατεύουν.

Οι αντιεξουσιαστές είναι πλέον οργανωμένες τρομοκρατικές συμμορίες επικίνδυνων για την δημόσια ασφάλεια κακοποιών που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν μαζικά και για αυτή την μετάλλαξη τους την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρουν ότι «επιλέγουμε να κοιτάξουμε τον πραγματικό εχθρό κατάματα, να κοιτάξουμε τους ένοπολους φρουρούς του στα μάτια και να τους κάψουμε. Γι’ αυτό τον λόγο στις 2/6, επιτεθήκαμε σε κλούβα της αστυνομίας που μετέφερε τα σκουπίδια των ΜΑΤ».

Η ανακοίνωση :

«Όλοι και όλες βιώνουμε μια πραγματικότητα στην οποία η εκμετάλλευση και η υποταγή έχουν εδραιωθεί σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, πάνω στα θεμέλια που με επίδοξο τρόπο έχει θέσει η εξουσία. Βλέπουμε την καταστολή να παίρνει διάφορες μορφές. Από την ποινικοποίηση της ιδεολογίας, της αλληλεγγύης, των προσωπικών/συντροφικών σχέσεων μέχρι και την σκληρή εκδικητικότητα που επιβάλλει σε όσους και όσες σηκώνουν το κεφάλι.

Ο αναρχικός-κομμουνιστής Τ.Θεοφίλου με αστεία στοιχεία και ενα σαθρό κατηγορητήριο φυλακίζεται για 5 χρόνια μέχρι να εκδικαστεί σε 2ο βαθμό, όπου και αθωώνεται πλήρως. Οι εισαγγελείς και οι παράγοντες της δικαστικής εξουσίας, ωστόσο, επιδίδονται σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια, προκειμένου να περάσει το παραμύθι της αντιτρομοκρατικής. Γι’αυτόν τον λόγο, πρόσφατα, αναίρεσαν την αθωωτική απόφαση και συνεδρίασαν για να αποφανθούν εάν ο Τ. Θεοφίλου πρέπει να εκδικαστεί εκ’ νέου.

Τον Μάρτη του ‘18 αυτή η διαπίστωση επαληθεύτηκε για ακόμη μια φορά, όταν οι αναρχικοί Νίκος Ρωμανός, Αργύρης Ντάλιος, Γιάννης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Πολίτης και ο Γεράσιμος Τσάκαλος, καταδικάστηκαν ως “ατομικοί τρομοκράτες”. Mια καταδίκη που επιβεβαιώνει την ποινικοποίηση της αναρχικής πολιτικής ταυτότητας ως επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη αγωνιστών και αγωνιστριών, στα πλαίσια του περίφημου αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α). Ένα νόμο που συνεχώς προσπαθούν να αναβαθμίσουν ώστε να μοιράζουν μακροχρόνιες ποινές για οποιοδήποτε αδίκημα (όσο αμελητέο και να είναι) τελείται κάτω απ’τα πλαίσια μια υπαρκτής -ή και ανύπαρκτης- “τρομοκρατικής οργάνωσης”. Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 πρώτοι αναφερόμενοι (με εξαίρεση δηλαδή το μέλος της ΣΠΦ Γ.Τσάκαλο) έχουν αθωωθεί αμετάκλητα για συμμετοχή σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες καταπατόνται αναφανδόν. Για αυτόν τον λόγο ο αμετανόητος επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας, ξεκίνησε απεργία πείνας απο τις 30/5 διεκδικώντας: α)την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στη διαδικασία ψήφισης για την λήψη απόφασης αναφορικά με την χορήγηση αδειών σε κρατούμενους και β)να του δοθεί τακτική άδεια που ακόμα μια φορά εκδικητικά του στερούν και την οποία δικαιούται σύμφωνα με τους νόμους τους.

Η γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι πολιτικοί διωκόμενοι, όσοι και όσες βρίσκονται αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την κρατική καταστολή λόγω της ιδεολογίας τους, της ανατρεπτικής τους δράσης ή της αμετανόητης στάσης τους, δεν μένει μόνο σε αυτά τα πλαίσια. Βιώνοντας τον κύκλο του καπιταλισμού στην φάση της “κρίσης”, η εκμετάλλευση και η καταπίεση οξύνονται με αποδέκτη το σύνολο της κοινωνίας, τα μέλη της οποίας ανέκαθεν εσωτερικεύουν τις αξίες της κυριαρχίας και αφομοιώνουν την εξουσιαστική νοοτροπία. Πιστοί ακόλουθοι του καταναλωτισμού και της επίπλαστης υλικής ευδαιμονίας, επιδίδονται σε έναν ανελέητο αγώνα δρόμου με αφετερία την μισθωτή σκλαβιά και κινητήριο δύναμη την κοινωνική ανέλιξη. Ανταγωνιζόμενοι σκληρά ο ένας τον άλλον και πατώντας επί πτωμάτων προσπαθούν με μόχθο να αποκτήσουν μια αξιόλογη θέση στην καννιβαλιστική κοινωνία, για να καλύψουν τις επίπλαστες ανάγκες τους, τις κούφιες επιθυμίες τους.

Ανεξαρτήτως με παλιές ή νέες κατασταλτικές μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η εξουσία, ως πάγιο και πρωταρχικό στόχο έχουν την καταστροφή κάθε τάσης για αμφισβήτηση, μέσω της διάχυσης του δηλητήριου του φόβου στο κοινωνικό σώμα. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε ανατρεπτική ροπή θα καταλύεται στο πρωταρχικό της στάδιο και έτσι επιστρατεύουν κάθε δυνατό εργαλείο: τα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα, τα ΜΜΕ, τους μπάτσους, τα ανεδαφικά εκβιαστικά διλήμματα, σε αγαστή συνεργασία με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας τα οποία είναι πάντα πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυρίαρχη αφήγηση.

Μέσα σε αυτήν την δυστοπική πραγματικότητα, ωστόσο, γεννήθηκαν κοινωνικές αντιστάσεις οι οποίες παρ’όλες τις αντιφάσεις και τις προβληματικές τους, έχουν δώσει μαχητικές απαντήσεις και βίωσαν την καταστολή γι’αυτόν τον λόγο. Κοινωνικές αντιστάσεις οι οποίες έδωσαν προοπτική για δυναμική σύγκρουση με τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου, αλλά μέχρι στιγμής -κατά κύριο λόγο- έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για να αναστρέψουν αυτήν την κατάσταση.

Από την άλλην επίσης υπάρχουν άτομα τα οποία όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν και εύστοχα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ωστόσο επιλέγουν μια διέξοδο που ευνοεί μόνο το αντίπαλο στρατόπεδο, το κράτος και τα αφεντικά, αφού επιλέγουν να ακολουθήσουν το παραμύθι για αναβίωση του εθνικού κορμού, για αναζοπύρωση της σάπιας πατριωτικής και εθνικιστικής “συνείδησης”. Νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο προβάλουν μια αντίσταση σε ότι τους κλέβει την ζωή. Μια παράσταση που έχει διάρκεια στον χρόνο και πρόσφατα ξαναβγήκε στην επιφάνεια.

Εμείς από την άλλη επιλέγουμε να μην πάρουμε αυτόν τον ρόλο, τον ρόλο του ανθρωπάκου. Επιλέγουμε να κοιτάξουμε τον πραγματικό εχθρό κατάματα, να κοιτάξουμε τους ένοπολους φρουρούς του στα μάτια και να τους κάψουμε. Γι αυτό τον λόγο στις 2/6, επιτεθήκαμε σε κλούβα της αστυνομίας που μετέφερε τα σκουπίδια των ΜΑΤ. Επιλέξαμε να περάσουμε στην δράση, να αφήσουμε το δικό μας, έστω και μικρό, στίγμα στην υπόθεση της επιθετικής προοπτικής.

Οι μπάτσοι είναι ένα πρώτο εμπόδιο, είναι ο ένοπλος φρουρός του καθεστώτος. Και δεν είναι άτρωτοι. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αμέτρητα παραδείγματα της δολοφονικής και αρρωστημένης τους συμπεριφοράς. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος, ούτε η αφορμή. Οι μπατσοι δεν ειναι ο “σάκος του μποξ” όπως διατείνονται οι ίδιοι κλαψουρίζοντας· είναι στόχος. Είναι στόχος λόγω του ρόλου που έχουν επιλέξει να αναλάβουν στην κοινωνική ζωή. Είναι προστάτες του κράτους και των αφεντικών, είναι αυτοί που είναι πάντα έτοιμοι να καταστείλουν οποιαδήποτε απόπειρα εξέγερσης ή επανάστασης. Είναι αυτοί που θα δολοφονήσουν συνειδητά ανθρώπους οι οποίοι εκλαμβάνονται ως απειλή απ’την κυριαρχία.  Στον κόσμο της εκμετάλλευσης όπου οι “εγκληματίες” είναι κατά βάση γέννημα-θρέμα της ανισότητας και του καπιταλισμού, οι μπάτσοι είναι αυτοί που θα διαιωνήσουν και θα προστατέψουν αυτήν την συνθήκη.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, λοιπόν, εμείς επιλέγουμε να επιτεθούμε. Επιλέγουμε να οργανωθούμε σε οριζόντιες ομάδες και να περάσουμε στην πράξη. Να προσπαθήσουμε να περάσουμε από την συμβολική, “επετειακή” σύγκρουση στην δημιουργία συγκυριών που αποτελούν πραγματική απειλή. Να απελευθερώσουμε, έστω και στο ελάχιστο, τον χώρο και τον χρόνο που μας ανήκουν. Ορμώμενοι και ορμώμενες απο την εξεγερτική συνείδηση πολεμάμε για την πραγμάτωση της αναρχίας. Αφήνουμε την δικιά μας παρακαταθήκη, στον κοινό μας στόχο για δημιουργία μαχητικών δομών μέσα στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο.
Στη συγκρότηση αυτοοργανωμένων ομάδων που θα ξεπεράσουν τη συμβολική επίθεση και θα αναβαθμιστούν σε έναν επικίνδυνο “εσωτερικό” εχθρό.

Προτάσσουμε τον πολύμορφο αγώνα. Την διάχυση της αναρχικής πρακτικής και θεώρησης σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Για εμας, πολύμορφος αγώνας είναι ένα τρικάκι, μια αφίσα, ένα πανό. Η σύνταξη μιας προκύρηξης και το μοίρασμα προπαγανδιστικού υλικού. Μια δημόσια εκδήλωση, οι ανοιχτές συζητήσεις και η διαλεκτική. Για εμάς, πολύμορφος αγώνας είναι η μετωπική σύγκρουση με το καθεστώς. Οι οδομαχίες με τις δυνάμεις καταστολής, οι εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους εξουσίας. Ο ένοπλος αγώνας και το αντάρτικο πόλης. Για εμάς, πολύμορφος αγώνας είναι η θεωρία και ο λόγος, η δράση και η πράξη.

Να δομήσουμε ανατρεπτικούς πυρήνες. Να δομήσουμε μαχητικές δομές.  Να επιτεθούμε στους εχθρούς της ελευθερίας.  Για την αναρχία… Εκφάζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πολιτικούς κρατούμενους. Όποιος ξεχνάει τους αιχμαλώτους του πολέμου, ξεχνάει τον ίδιο τον πόλεμο. Για κάθε στόχο της εξουσίας που καίγεται και καταστρέφεται, ένα χαμόγελο γεννάται στα πρόσωπα όσων διψούν για Εξέγερση, για Ελευθερία. Πάνω στις στάχτες τους χαρτογραφούμε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας. Πάνω στις στάχτες θέτουμε τα θεμέλια για μια ελεύθερη κοινωνία…


εξεγερμένοι/εξεργερμένες


Σοκαριστικό βίντεο με γυναίκα οδηγό να πέφτει επάνω σε μαθητές



Στο βίντεο φαίνεται το Peugeot 307 να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο κτυπάει τα 3 αγόρια ηλικίας 17 και 18 ετών.

Αυτόπτες μάρτυρες που ήταν στο περιστατικό έκαναν λόγο για θαύμα, αφού τα τρία παιδιά έζησαν με όχι πολύ σοβαρούς τραυματισμούς από ένα τέτοιο τροχαίο.

Τα τρία αγόρια τα οποία παρασύρθηκαν από το αυτοκίνητο έχουν υποστεί κατάγματα και κάποιες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά όχι τόσο σοβαρές.

Ο Danil Novikov έχει ένα σπασμένο γόνατο και ένα τραύμα στο κεφάλι, ο Denis Elchi έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, έχει ένα σπασμένο δάχτυλο και τραύματα στα πόδια και ο Vladimir Gerasimov έχει παρόμοιους τραυματισμούς.






Επιτέθηκαν με μαχαίρι στον Γιάννη Σκαφτούρο στις φυλακές Κορυδαλλού



Τρεις Αλβανοί κακοποιοί που εμπλέκονται και στην δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φέρεται,  να βρίσκονται πίσω από την επίθεση με μαχαίρι, που δέχθηκε ο Γιάννης Σκαφτούρος στις φυλακές Κορυδαλλού, λίγο μετά την μεταγωγή του από τα δικαστήρια όπου είχε μεταφερθεί.

Ο Γ. Σκαφτούρος θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους της απαγωγής Παναγόπουλου.

Ο Σκαφτούρος τραυματίστηκε στους γλουτούς. Η διοίκηση των φυλακών έχει διατάξει έρευνα για το περιστατικό, ενώ ενημέρωση για το συμβάν είχε και η ΕΛ.ΑΣ.


ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, δεν θα ανεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»


«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια...Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον. 

Αναλύοντας το πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια...Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».


Εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Ονομασία

Αναφερόμενος στην στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τις εξελίξεις στο ονοματολογικό υπό το πρίσμα της διατλαντικής συνεργασίας. 

Όπως επισήμανε ο κ. Μίτσελ, αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων. 

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ». 

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στη πΓΔΜ και την Ελλάδα, ο κ. Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». 

Μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ 

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, ο κ. Μίτσελ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε». 

Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο κ. Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της 'Αγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές». 

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της 'Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.


Πηγή : protothema.gr


Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας που προμήθευε ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας


Άλλο ένα καίριο «χτύπημα» στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, με τη συνδρομή των Ο.Π.Κ.Ε. και της ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν συνολικά (16) άτομα, δέκα πέντε (15) αλλοδαποί και ημεδαπός ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη (9) ατόμων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τη «χαρτογράφηση» της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια των ερευνών ταυτοποιήθηκαν, με τη χρήση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, πάνω από (1.200) αγοροπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, κατανεμημένα σε δύο υποομάδες, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, προμηθεύοντας συστηματικά με ναρκωτικές ουσίες περίπου (250) με (300) τοξικομανείς την ημέρα.

Αναλάμβαναν μάλιστα τη διακίνηση των ναρκωτικών όλο το 24ωρο, ενώ για να «καλύπτουν» τη δράση τους αποθήκευαν και απέκρυπταν τις ναρκωτικές ουσίες και τα παράνομα κέρδη τους σε δυο παντοπωλεία στην περιοχή της Ομόνοιας, τα οποία λειτουργούσαν ως «βιτρίνα».

Επιπλέον, διατηρούσαν διακριτούς ρόλους, καθώς κάποια από τα μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με το ρόλο του διακινητή, του ’’τσιλιαδόρου’’ ή του ταμία, ενώ κάποια άλλα αναλάμβαναν την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών και την «προστασία» της οργάνωσης από επεισόδια με τους χρήστες- πελάτες.



Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δέκα τρεις χιλιάδες (13.000) ευρώ, σαράντα (40) κινητά τηλέφωνα και πολλές αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης «φιξάκια».

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Αμφισσα: Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό μετά τη δολοφονία 13χρονης



Καζάνι που βράζει θυμίζει η Άμφισσα, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή μίας 13χρονης, που σύμφωνα με τους κατοίκους έχει τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες να συμβεί στην περιοχή. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και την ίδια στιγμή συγγενείς των Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμόδιους είναι μία «συγκέντρωση πολιτών» που προγραμματίζεται για τις 19:00, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει κανείς ποιος τη συγκαλεί, με ποια αφορμή και κυρίως με ποιο προσανατολισμό. Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». Εκφράζει και ο ίδιος την απορία του για τη «συγκέντρωση των πολιτών», θεωρώντας ότι «τέτοιες συγκεντρώσεις σ' αυτόν τον χρόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό». 

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». Κρατά, μάλιστα, αποστάσεις ακόμη και από την απογευματινή συγκέντρωση, καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μία συγκέντρωση που δεν ξέρουμε ούτε ποιος την προσκαλεί, δεν ξέρουμε την ταυτότητά της και πολύ, δε, περισσότερο πρόκειται για μία συγκέντρωση, η οποία συγκαλείται μέσα από τα social media. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80» υπενθυμίζει.

Την ίδια στιγμή, στον καταυλισμό των τσιγγάνων το κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και φωνές οι οποίες ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας ότι «θα καεί η πόλη μετά την κηδεία του παιδιού». Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο ψύχραιμοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύλληψη του δράστη θα είναι το βάλσαμο για την εκτόνωση της κατάστασης.

Σημειώνεται, ότι ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης καθώς γνωρίζει πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις που ασχολούνται με την υπόθεση ερευνούν κάθε σημείο, θεωρώντας πως αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη του.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδες Ρομά από τους καταυλισμούς της περιοχής προχώρησαν σε αντίποινα: Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του δράστη, έσπασαν τη τζαμαρία του κρεοπωλείου που διατηρεί στο κέντρο της πόλης και απείλησαν την οικογένειά του και την οικογένεια του αδερφού του. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία διατήρησαν όλη τη νύχτα με στόχο να αποτρέψουν ευρύτερα επεισόδια. 

«Είναι μία δύσκολη επιχείρηση όλη αυτή που εξελίσσεται από χθες το βράδυ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας, Παρασκευάς Δρόσος, προσθέτοντας πως «ακόμα δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών». Όπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «αυτήν τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε τον δράστη στα σημεία διαφυγής του, να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και ευρύτερα μέτρα για αποφυγή επεισοδίων εντός της πόλης. Ήταν μία εφιαλτική νύχτα αυτή που περάσαμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας στρέφει το βλέμμα του στην κηδεία της 13χρονης, αλλά και στον χρόνο μετά την κηδεία, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε ενισχύσεις καθώς η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας δεν επαρκεί για τέτοια ευρείας έκτασης μέτρα».

Στο κέντρο της πόλης δεν λείπουν και οι αψιμαχίες ανάμεσα σε μεμονωμένους Ρομά και θαμώνες καφενείων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα είχε ζωντανέψει μία συζήτηση στην Άμφισσα καθώς είχε επιλεγεί ως πιλοτική πόλη για διευθέτηση του θέματος των Ρομά. Αυτή η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους του διαλόγου καθώς είχαν κατατεθεί διάφορες και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας ότι κάθε διαφορετική προσέγγιση ενδεχομένως να έχει και επιπτώσεις. Ωστόσο, επαναφέρουν στις συζητήσεις και το θέμα της παραβατικότητας από την πλευρά των Ρομά, καθώς όπως λένε «διαρκώς υπήρχε αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιες συγκλονιστικές καταστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο μίας 13χρονης».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας αποφεύγει να αναφερθεί στα οποιαδήποτε περιστατικά προηγήθηκαν, καθώς όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι εκδοχές είναι πολλές και διαφορετικές και πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση είναι δύσκολο να έχουμε βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματα».


ΤΟ ΒΗΜΑ


Πάγωσε η κυβέρνηση με τις απειλές Ερντογάν να απαγάγει τους 8 Τούρκους



Ευθεία απειλή για απαγωγή των 8 Τούρκων στρατιωτικών εξαπέλυσε η Αγκυρα μετά την απελευθέρωση και των τελευταίων τεσσάρων εξ αυτών, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση. 

Για τις απειλές από τα πιο επίσημα χείλη εναντίον της Ελλάδας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, από την Τουρκία, για το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης.

«Δεν είμαστε ούτε Κόσσοβο ούτε Μαυροβούνιο. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν για τους 8. Οι τούρκοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε δίκαιο είναι, ούτε και σωστό αλλά ούτε και μπορούν. Να είστε βέβαιοι ότι αν το τολμήσουν θα τους σπάσουμε τα χέρια», δήλωσε ο κ. Σιμορέλης στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Κοτζιάς: Απαράδεκτες δηλώσεις

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε άτοπες και απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και την σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού.

«Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου» είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι «τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε». Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Ο Τσίπρας δεν έχει λόγο ανδρός»

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το υπουργικό συμβούλιο, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αναφέρθηκε και στην αποφυλάκιση των τελευταίων 4 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα αφού διέφυγαν την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος με ελικόπτερο.

«H Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», τόνισε.

Εσπευσε, δε, να επιτεθεί κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν», είπε.

«Θα τους βρούμε και θα τους πακετάρουμε!»

Ο Μποζντάγ συνέχισε λέγοντας πως μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή, ακόμη, να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες και πρόσθεσε: «Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Κουμουτσάκος: Θρασύς και εμπρηστικός ο Μποζντάγ

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Kίνημα Αλλαγής: Εδωσε υποσχέσεις ο Τσίπρας στον Ερντογάν;

Αυστηρά σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του εκπροσώπουτης τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Μποζντάγ χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς απαράδεκτες».

«Οι απειλές για πειρατικές ενέργειες απαγωγής των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε συμπεριφορές περασμένων αιώνων και όχι σε ένα κόσμο που βασίζεται σε αρχές και κανόνες κι εκθέτουν την ίδια τη χώρα του, που δηλώνει ότι επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική» επισημαίνει η παράταξη και προσθέτει:

«Τέλος, στο σκέλος των δηλώσεων που αφορούσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό, ας απαντήσει ευθέως το Μαξίμου: έχει δώσει πράγματι υποσχέσεις ο κ. Τσίπρας στον κ. Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο;»

Απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι 4

Οπως έγινε γνωστό, στα τέλη Μαΐου απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Και οι 8 αξιωματικοί που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, βρίσκονται σε οίκημα εντός Αττικής κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο απαγωγής τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Η απελευθέρωση των αξιωματικών έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αυτό που αναμένουν είναι να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αυγενάκης : Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στην πρωτοβουλία της κομματικής οργάνωσης της Ν.Δ., ΔΗΜ.Τ.Ο. Βύρωνα για δενδροφύτευση του Υμηττού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δυσμενείς επιπτώσεις του οποίου έχουν ξεκινήσει να επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους και το σύνολο των οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων, άμεσα και υπεύθυνα. Με συντονισμένες προσπάθειες και με τη συμμετοχή της Πολιτείας, της διεθνούς κοινότητας, των ιδιωτών και του καθενός από εμάς. 

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών αποτελεί στην πραγματικότητα αμυντική πολιτική για τη χώρα. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλώς πρόληψη κατά των φυσικών καταστροφών, αλλά θωρακίζει και την οικονομική ζωή της Χώρας. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγή το οποίο βασίζεται στην  βιώσιμη ανάπτυξη. Για την Παράταξή μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία και εφαρμογή ενός συνεκτικού αναπτυξιακού πλαισίου, το οποίο θέτει την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της πολιτικής».


Η ΕΕΤΤ βάζει φρένο στα «παζάρια» των καταναλωτών στις συνδρομές κινητών



Μικρή ανάκαμψη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας καταγράφει έρευνα της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στα «παζάρια» που κάνουν οι καταναλωτές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλάζει τον κανονισμό φορητότητας τηλεπικοινωνιακού αριθμού.

Πλέον κάθε (τηλεφωνική) αίτηση φορητότητας θα παραμένει στον νέο πάροχο της επιλογής του καταναλωτή και δεν θα κοινοποιείται επί ένα 14ήμερο στον υφιστάμενο πάροχο. Μέσα στο 14ήμερο ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει χωρίς καμία κύρωση, αλλά μετά την παρέλευσή του θα υφίσταται τις συνέπειες ενός υπογεγραμμένου συμβολαίου. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να μεταφέρει τον αριθμό του σε ένα άλλο δίκτυο νωρίτερα από το 14ήμερο, αυτό θα γίνεται μόνον εφόσον δώσει εγγράφως την εντολή αυτή, η οποία ενέχει τον ρόλο ενός υπογεγραμμένου συμβολαίου. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από χθες, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θέτει και τις δύο πλευρές, καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώπιον των ευθυνών τους.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, φαίνεται ότι η αγορά πέρυσι οδηγήθηκε σε μικρή ανάκαμψη, για πρώτη φορά από το 2008. Συγκεκριμένα, εκτιμάται αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 2,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, πέρυσι η αγορά κινητής τηλεφωνίας ανήλθε σε 2,09 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής διαμορφώθηκαν σε 1,87 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν πωλήσεις εξοπλισμού (κινητά, αξεσουάρ κ.λπ.).

Οι πωλήσεις από υπηρεσίες, σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσίασαν για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους μετά το 2008. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν οριακά (-0,3%) και διαμορφώθηκαν στα 0,69 δισ. ευρώ. Είναι όμως η μικρότερη ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται από το 2010. Τέλος, ο κλάδος της κινητής παρουσίασε καθαρά κέρδη προ φόρων 133 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα στοιχεία της οποίας επεξεργάστηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν πέρυσι 334 εκατ. ευρώ ή το 48,4% των λειτουργικών τους κερδών ή το 17,8% των ετήσιων εσόδων τους. Οι επενδύσεις πέρυσι σημείωσαν αύξηση 13% και η μεταβολή αυτή αποδίδεται στις ανάγκες ανάπτυξης των νέων δικτύων γενιάς (4G). Aντίθετα, οι χρεώσεις υπέστησαν άλλη μία γενναία μείωση, η οποία ανήλθε στο 38% για τις υπηρεσίες δεδομένων και στο 6% στις υπηρεσίες φωνής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από το 2010 και μετά, οι χρεώσεις υπηρεσιών φωνής έχουν υποχωρήσει κατά 48% και των δεδομένων κατά 80%.

Τέλος, η μελέτη ανεβάζει σε 696 εκατ. ευρώ τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον κλάδο και σε 556 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις άμεσα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (αλυσίδες καταστημάτων).


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συλλαλητήρια σε 21 πόλεις για τη Μακεδονία




Σε 21 πόλεις της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν σήμερα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.  Δήμαρχοι και Μητροπολίτες καλούν το λαό να βγει στους δρόμους και τις πλατείες. 

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Πέλλα, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Πολύκαστρο, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Έδεσσα, Καστοριά, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Βέροια, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.   

Oι διοργανωτές της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές».   






«Σύγκρυο» από το Μεσοπρόθεσμο: Πλεονάσματα αφαίμαξης, παροχές «καθρεφτάκια»




Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές συνοικίες παραδέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Ψήφιση από τη Βουλή πάνω στην πρεμιέρα του Μουντιάλ (14 Ιουνίου) παράλληλα με το ματς Ρωσία - Σαουδική Αραβία.

Σε μια λογική που ακυρώνει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους (την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις!) κινείται το Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022 καθώς προβλέπει υπερ-πλεονάσματα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ πάνω από τη γνωστή θηλιά του διαρκούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Οι αριθμοί που προκαλούν ζάλη ήρθαν στο φως από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και προβλέπουν αδιατάρακτη λιτότητα για άλλα τέσσερα χρόνια (επί της ουσίας ένα ακόμη «μνημόνιο») και πλεόνασμα που εκτινάσσεται 5,19% του ΑΕΠ το 2022 και θεωρητικώς στηρίζει, μέσω της αφαίμαξης της πραγματικής οικονομίας, το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων». Όλα αυτά θα ψηφιστούν από τη Βουλή πάνω στην πρεμιέρα του Μουντιάλ (14 Ιουνίου) παράλληλα με το ματς Ρωσία - Σαουδική Αραβία.

Το τρικ με τις φοροελαφρύνσεις

Η λογική των φορο-ελαφρύνσεων είναι ίδια με αυτή του κοινωνικού μερίσματος που μοίρασε η κυβέρνηση το 2016 και το 2017: σου παίρνω δέκα για να σου δώσω πίσω ένα.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ, ευρώ το 2019 και «ένα πακέτο» 1,3 δισ. ευρώ το 2020. Ωστόσο αυτά θα προκύψουν αφού εφαρμοστούν τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου το 2020 τα οποία θα αφαιρέσουν συνολικά έως και τρεις συντάξεις το χρόνο από πολλούς συνταξιούχους. Ενώ οι επονομαζόμενες «μόνιμες φορο-ελαφρύνσεις» θα προκύψουν ως... αντίδωρο μόνο αν επιτευχθούν τα ιλιγγιώδη υπερ-πλεονάσματα που θα διαιωνίσουν -με τη ψήφο της Βουλής- την «αφαίμαξη» της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίες.

Φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ και στις λαϊκές συνοικίες

Παρά τις εξαγγελίες περί φορο-ελαφρύνσεων ο υπουργός Οικονομικών προσγείωσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή πραγματικότητα των αυξήσεων του ΕΝΦΙΑ. Κατά τις πληροφορίες ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα λάβουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες με ποσό όμως που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται επίσης να διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις.

Όσον αφορά στα πλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την επιλογή της αδιάκοπης υπερ-λιτότητας ως το 2022 (ώστε να προκύπτουν αντίμετρα) μια επιλογή που πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή στις 14 Ιουνίου ώστε να υπάρχει ΦΕΚ πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο που συνέταξαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης προβλέπει:

-Πρωτογενές πλεόνασμα: Από 3,56% του ΑΕΠ φέτος, θα ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία στο 3,96% του ΑΕΠ το 2019, σε 4,1% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% του ΑΕΠ το 2022. Στη διάρκεια της πενταετίας οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο ορίζουν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

-Υπερ-πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ: Φέτος ξεκινά με 111 εκατ. ευρώ, το 2019 φτάνει τα 866 εκατ. ευρώ, ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δις ευρώ) το 2021 και χτυπάει ταβάνι σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

Κόντρα στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα υψηλά πλεονάσματα «σκοτώνουν» την ανάπτυξη, στο Μεσοπρόθεσμο το υπερ-πλεόνασμα πηγαίνει χέρι-χέρι με υψηλή ανάπτυξη: Φέτος ο πήχης χαμηλώνει μεν σε 2% (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός) αλλά το 2019 ενισχύεται σε 2,4%, το 2020 διαμορφώνεται σε 2,3% το 2021 σε 2,1% και το 2022 σε 1,8%.


Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα δυστυχώς! Ο Καμμένος από τα Ψαρά προανήγγειλε επέκταση των συνόρων




Ο Καμμένος από τα Ψαρά που βρέθηκε για να παρακολουθήσει την άσκηση «Καταιγίς 2018» του Πολεμικού Ναυτικού είπε και άφησε άφωνη όλη την Ελλάδα  «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα με την αναγνώριση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου».

Προφανώς ο Πάνος Καμμένος με την ελαφρότητα που έχει αυτή κυβέρνηση να λέει ότι θέλει αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις άλλο ήθελε να πει και άλλο είπε προκαλώντας αίσθηση και σύγχυση.

Μόλις κατάλαβε την πατάτα που είπε έσπευσε να το διορθώσει για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούσε για επέκταση αλλά φρούρηση. Προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, διευκρίνισε σε δεύτερο χρόνο, ότι δεν αναφερόταν σε επέκταση με την ακριβή έννοια του όρου αλλά φρούρηση των χωρικών υδάτων όπως γίνεται μέχρι σήμερα.





Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στους Τομεάρχες : Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενημερώσει τους συνταξιούχους -Θα χάσουν δύο μηνιάτικα



Φίλες και φίλοι,

Όλα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, έρχονται να μας θυμίσουν ξανά πόση σημασία έχει η σταθερότητα και η αξιοπιστία στην πολιτική. Γιατί, αν μείνουμε σταθεροί κι έχουμε καθαρές θέσεις, τα γεγονότα, έρχονται με το μέρος μας. Εδώ και δύο χρόνια η Ν.Δ. έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ένα αίτημα το οποίο δικαιώνεται πλέον κάθε βδομάδα που περνά και αποτελεί πια κοινή απαίτηση, όχι μόνον της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειονότητας των πολιτών.

Είναι το μέτωπο της πολιτικής ευθύνης, αλλά και της κοινής λογικής. Απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να παίζει με τις τύχες της χώρας, επιδιώκοντας να έχει μικροκομματικά οφέλη, ακόμα και σε μείζονα εθνικά θέματα. Οι  εξελίξεις τόσο στα εξωτερικά όσο και στην οικονομία, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.

Να ξεκινήσω από τα εξωτερικά και από το Σκοπιανό. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση, ύστερα από μια περίοδο μυστικής διπλωματίας, είχε εμφανίσει περίπου ως έτοιμη μία λύση που αναφερόταν μόνο στο ζήτημα του ονόματος. Λες και είναι μόνο αυτό το θέμα. Χρειάστηκε η σθεναρή παρέμβαση της Ν.Δ, για να αναθεωρήσουν πλήρως τη γραμμή τους και να αποδεχθούν το αυτονόητο τρίπτυχο «Συνταγματική αλλαγή – Αποκήρυξη του αλυτρωτισμού - Όνομα erga omnes, δηλαδή αποδεκτό από όλους και για κάθε χρήση εσωτερική και εξωτερική».

Μετά μας έφεραν ξανά ως όνομα, αιφνιδιαστικά, το απολύτως απαράδεκτο, «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το απορρίψαμε αμέσως, αναδεικνύοντας το προφανές: ότι η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και για αυτό επικίνδυνη. Και αναγκάστηκε η Κυβέρνηση σε μια νέα αναπροσαρμογή της γραμμής της.

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας παραμένει επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνησή του δεν διαθέτει τη σοβαρότητα που απαιτείται για να διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει, όχι μόνον ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Κοτζιάς που συχνά μοιάζει να υπερασπίζεται περισσότερο τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας. Και το κάνει, όπως το έκανε και χθες το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη, με μία απροκάλυπτη - μπορώ να πω - έμφυτη, αλαζονεία.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια μεγάλη αγωνία να βρεθεί πάση θυσία και όσο γίνεται ταχύτερα μια λύση στο Σκοπιανό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία. Ως τι άραγε διαπραγματεύεται σήμερα ο κ. Τσίπρας; Διαπραγματεύεται ως Πρωθυπουργός που έχει τη στήριξη όλων των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής συμπολίτευσης; Ή διαπραγματεύεται μόνο ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;

Τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, δεν έχουμε ξαναδεί επί των ημερών καμίας ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς ως Ν.Δ. παραμένουμε αταλάντευτα σταθεροί στη θέση μας: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων και της εθνότητας και της γλώσσας. “Μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα” δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Μία ονομασία για όλες τις χρήσεις -εντός και εκτός συνόρων. Και ένα όνομα κοινής αποδοχής, που δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η θέση μας είναι έντιμη, ρεαλιστική και πατριωτική. Υπηρετεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και διαφυλάσσει την ενότητα των Ελλήνων. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει τον ελληνικό λαό, αποβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε και την αστάθεια και την ακρότητα. Και για να υπερασπιστούμε πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα. Μία συμφωνία η οποία δεν θα ικανοποιεί αυτά τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή από εμένα, από εμάς, από τη Ν.Δ.

Σύντομα τώρα σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Πατρίδα μας: Οι νέες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για αυτήν την υπόθεση είναι απαράδεκτες. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να τηρεί τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται, φυσικά, την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, οφείλει να πάψει να σιωπά απέναντι στους τουρκικούς ισχυρισμούς για υποσχέσεις που δήθεν έδωσε ο κ. Τσίπρας για την έκδοση των 8 αξιωματικών. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το ζήτημα αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έρχομαι σύντομα στην οικονομία και στη συνέχεια θα μας κάνει και ο Χρήστος ο Σταϊκούρας μία πιο αναλυτική παρουσίαση για τα οικονομικά δεδομένα. Να επαναλάβουμε όμως μια σειρά από αυτονόητες αλήθειες. Το Τρίτο Πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο. Ωστόσο -δεν θα κουραστούμε να το λέμε- η χώρα έχει δεσμευθεί σε βαριά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου συνιστούν επί της ουσίας ένα Τέταρτο Μνημόνιο. Ένα Τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Με νέα μέτρα τα οποία μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόσθετη χρηματοδότηση.

Επαναλαμβάνω -γιατί συχνά το ξεχνάμε εστιαζόμενοι μόνο στις επώδυνες περικοπές των συντάξεων που θα λάβουν χώρα από 1/1/2019 και η ίδια η Κυβέρνηση βέβαια θα έπρεπε να έχει στείλει τα ειδοποιητήρια στους συνταξιούχους, να τους ειδοποιήσει για τις περικοπές των συντάξεων που αυτή έχει νομοθετήσει– ότι έρχεται από 1/1/2020 και η μείωση του αφορολόγητου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι -κατά την κυβέρνηση- «μεγαλοεισοδηματίες», εργαζόμενοι των 450 των 500 ευρώ το μήνα. Οι μισθωτοί των 660 ευρώ θα πληρώσουν φόρο -εάν δεν μειωθεί εν τω μεταξύ και ο εισαγωγικός συντελεστής όπως εμείς εισηγούμαστε- ένα μηνιάτικο. Ορισμένοι συνταξιούχοι θα χάσουν δύο μηνιάτικα. Ένα μηνιάτικο από την περικοπή των συντάξεων και ένα δεύτερο μηνιάτικο από τη μείωση του αφορολόγητου.  

Όλα αυτά οι πολίτες τα γνωρίζουν. Ξέρουν καλά τι εισπράττουν, ξέρουν πόσο δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Και ξέρουν, επίσης, ότι κανένα έκτακτο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των μόνιμων περικοπών. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Ελλάδα θα υπόκειται -το ξέρουμε πια αυτό, κανείς δεν το αμφισβητεί, ούτε καν ο κ. Τσακαλώτος- σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής εποπτείας. Διαφορετικό τελείως από αυτό το οποίο ίσχυσε για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ευρωζώνη μπαίνει σε νέο κύκλο αστάθειας. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, είναι δυστυχώς για εμάς τους Έλληνες κάτι θλιβερά και δυσάρεστα γνώριμο. Ξαναζούμε νοερά τι μπορεί να συμβεί όταν οι δυνάμεις του λαϊκισμού παίρνουν το πάνω χέρι, υποσχόμενες ψεύτικες λύσεις σε πραγματικά όμως προβλήματα. Στην Ελλάδα πληρώσαμε ακριβά και θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια, ακριβά τα ψέματα του κ. Τσίπρα.

Τρία χρόνια τώρα -και θέλω να το τονίσω αυτό- η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος του δανεισμού της στα αντίστοιχα επίπεδα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αν αυτό είχε συμβεί, αν το είχε πετύχει ο κ. Τσίπρας, θα μπορούσαμε να βγούμε εύκολα στις διεθνείς αγορές, χωρίς την αγωνία των διεθνών εξελίξεων. Αλλά, δυστυχώς, το πρόβλημα της χώρας παραμένει βαθιά πολιτικό. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας. Είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Είναι πρόβλημα ασυνέπειας λόγων και έργων.

Για αυτό η Ελλάδα συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Κι αυτό, παρά την εξαιρετικά ευνοϊκή μακροοικονομική συγκυρία από το 2015 ως και το 2017: Ιστορικά χαμηλά επιτόκια, χαμηλές τιμές πετρελαίου, ισχυρή ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αυτή δυστυχώς η μακροοικονομική συγκυρία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Και αυτά τα τρία χρόνια, αντί η Ελλάδα να συγκλίνει με την υπόλοιπή Ευρώπη, απέκλινε. Έτσι πέρασαν τρία χαμένα χρόνια. Χαμένα για όλους εκτός από αυτούς που απολαμβάνουν την εξουσία.

Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Φτάνουμε στο τέλος του Προγράμματος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους ακόμα δεν έχει ακόμα λυθεί. Κι αυτό αθροίζει ανασφάλεια στη δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Και εδώ θέλω, για άλλη μια φορά, να διαβεβαιώσω και εσάς, αλλά και όλους τους πολίτες ότι ανεξαρτήτως του τι κάνει η ανεύθυνη κυβέρνηση, εγώ θα εξακολουθώ να δίνω το δικό μου προσωπικό αγώνα σε όλη την Ευρώπη για να πετύχει η Ελλάδα μας την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος της. Εξάλλου είναι μια δέσμευση που οι Ευρωπαίοι έχουν εταίροι μας είχαν αναλάβει για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012.  Ήρθε η ώρα πια να την κάνουν πράξη.

Θέλω όμως εδώ να είμαι σαφής:  Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα έχει πρόσβαση με ικανοποιητικό επιτόκιο.  

Θυμίζω -θα τα πούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια- ότι στο Τρίτο Πρόγραμμα εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετα ποσά ύψους 27.4 δις ευρώ, Η κυβέρνηση, η χώρα, οφείλει αυτό το ποσό να το αξιοποιήσει. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το ποσό, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προς το παρόν δεν έχουμε  ακούσει τίποτε για αυτό. Και ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι διότι η κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει ούτε λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι γρήγορα στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Έχουμε στη Βουλή σήμερα -και είναι κι εκεί η αρμόδια Τομεάρχης μας- ένα ακόμα «νομοσχέδιο-σκούπα» για την Παιδεία. Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, συζητείται χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως λόγος με τη διαδικασία του επείγοντος, γιατί; Για να κρύψουν αυτοί που το εισηγήθηκαν ότι κομματικοποιούν και πάλι προκλητικά τη διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Το χειρότερο από όλα, όμως, είναι ότι καταργούν πια και με τη βούλα την αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Και υποβαθμίζουν χρήσιμους θεσμούς όπως οι σχολικοί σύμβουλοι. Υποβαθμίζουν και την Ειδική Αγωγή. Νύχτα τα κάνουν όλα αυτά για να μην αντιληφθεί κανείς τι κάνουν. Και να ζητήσω από όλες και από όλους -εγώ δεν θα είμαι εδώ γιατί θα βρίσκομαι στο εξωτερικό- την Πέμπτη στην Ολομέλεια να αναδείξουμε τα ζητήματα αυτά και να καταγγείλλουμε την κυβέρνηση γι’ αυτά τα οποία κάνει σήμερα στην Παιδεία και ειδικά στα σχολεία μας.

Στα θέματα της Δημόσιας Τάξης, η χώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ανοχύρωτη πολιτεία. Μια χώρα που βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση πολιορκίας από κλοπές, από ληστείες, από φόνους. Που βλέπει να εκχωρούνται στην παραβατικότητα συνοικίες ολόκληρες, από το Ζεφύρι μέχρι τα Εξάρχεια. Που μετρά χιλιάδες αποφυλακίσεις, με το διαβόητο νόμο Παρασκευόπουλου και απειλείται ξανά από την τρομοκρατία η οποία σηκώνει και πάλι κεφάλι. Που στέκεται, δυστυχώς, αδιάφορη απέναντι στην πρωτοφανή ενέδρα που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη για να καούν ζωντανοί αστυνομικοί των Μ.Α.Τ. στη συμπρωτεύουσα. Επιτρέψτε μου, εδώ, μία παρένθεση, καθώς το θέμα της βίας συσκοτίζεται συστηματικά από την κυβερνητική προπαγάνδα. Γιατί; Μα, γιατί ακριβώς εκεί εδράζεται μία θεμελιώδης διαφορά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το δημοκρατικό κανόνα: Εμείς, σε κάθε ευκαιρία, καταδικάζουμε τη βία απερίφραστα και ανεξάρτητα από την προέλευσή της. Χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις, χωρίς «ναι μεν, αλλά».

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει τους τραμπούκους σε «φασίστες» και σε «πλήθη διαμαρτυρίας». Προσέξτε, δεν απορρίπτει, αλλά...βαθμολογεί τη βία, ζυγίζοντάς την με το αν οι δράστες προπηλακίζουν, πετούν γιαούρτια ή μολότοφ. Αποκρύπτει, όμως, έτσι την εσωτερική της κλιμάκωση. Και αυτή την άκρως ανησυχητική εξοικείωση μιας κοινωνίας με τα φαινόμενα βίας. Aποκρύπτει ότι ο προπηλακισμός εύκολα γίνεται γροθιά, η γροθιά βόμβα μολότοφ και η μολότοφ σφαίρα. Έτσι -με έναν τρόπο ύπουλο- αθωώνει τελικά την τρομοκρατία. Γι’ αυτό και επιμένει να θεωρεί «συλλογικότητες» οργανώσεις όπως ο Ρουβίκωνας, άσχετα με το αν αυτοί παρελαύνουν ένοπλοι στα Εξάρχεια. Για αυτό αδρανεί όταν τα γνωστά μέλη του υποδέχονται με πανηγυρισμούς και με προκλητικές αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τον αμετανόητο Κουφοντίνα, όταν αυτός βγαίνει από τη φυλακή. Γι’ αυτό αντιμετωπίζει το Πολυτεχνείο και άλλες περιοχές και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης -δυστυχώς είναι στην ίδια μοίρα- ως επαρχίες ενός αυτόνομου «κράτους». Ενός κράτους που στήνει το παρακράτος των υπονομευτών της Δημοκρατίας μας. Όλα αυτά δεν θα κουραστούμε να τα λέμε κι ας ενοχλούν κάποιους, κι ας επιμένουν ότι αυτή είναι μία ατζέντα με ιδεολογικό χρώμα. Δεν έχει ιδεολογικό χρώμα αυτή η ατζέντα. Αυτά θα τελειώσουν. Και η νομιμότητα θα αποκατασταθεί και πάλι και οι πολίτες θα αισθάνονται, για άλλη μια φορά, ασφαλείς.

Διότι δυστυχώς η κοινωνία σήμερα ζει μέσα στην ανασφάλεια, τη φτώχεια και υφίσταται την πολιτική ευτέλεια της διακυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου. Η Ν.Δ. παραμένει η μόνη δύναμη σταθερότητας, ομαλότητας και προοπτικής. Σε αυτή τη δύσκολη, τη σκοτεινή συγκυρία, πρέπει να είμαστε και μια δύναμη αισιοδοξίας. Η Ελλάδα θέλει να γυρίσει σελίδα, το ξέρουμε όλοι. Το ξέρετε όλοι. Έχουμε έτοιμο σχέδιο να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση της οικονομίας με το κράτος. Έχουμε συγκεκριμένες δράσεις, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε. Μακριά από τους βερμπαλισμούς και την πελατειακή ιδιοτέλεια ενός υποτιθέμενου «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης», που διακινεί η κυβέρνηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τον τελευταίο μήνα έκανα μια σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις που αποσαφήνισαν με λεπτομέρεια το στίγμα του προγραμματικού μας λόγου. Επαναβεβαίωσα στις Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, τη δέσμευσή μας για μείωση φόρων και εισφορών. Τη δέσμευσή μας για άμεση μείωση της φορολογίας στην εργασία για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με εισαγωγικό συντελεστή 9%, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα, στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στο ΦΠΑ για το τουριστικό μας πακέτο, για να έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση η εστίαση με τη διαμονή. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς το ελληνικό τουριστικό προϊόν χώρες.

Μιλήσαμε, όμως, και για το πως η δική μας φορολογική πολιτική είναι αναπτυξιακή. Με κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία. Η πρότασή μας για λελογισμένη αύξηση του συντελεστή δόμησης για τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων σε περίπτωση που προβαίνουν σε ενεργειακή αναβάθμιση, έγινε εξαιρετικά θετικά δεκτή από την ξενοδοχειακή κοινότητα. Αλλά και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom -εμείς το είχαμε εισάγει στην προηγούμενη Κυβέρνηση- μπορούν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να φέρουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Η φορολογική συμμόρφωση θα ενισχυθεί όχι μόνο με τη μείωση φόρων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και με μια επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι στο οποίο προσωπικά πιστεύω πολύ.

Αλλά -μας το λένε συνέχεια εργοδότες, αλλά και εργαζόμενοι- όσο σημαντική είναι η μείωση των φόρων, άλλο τόσο σημαντική είναι η μείωση των εισφορών, η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία. Και αυτό αφορά τόσο τους αυτοαπασχολούμενους όσο και τη μισθωτή εργασία. Ακόμη και σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα, μετά τις πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, και δυστυχώς ως αποτέλεσμα και των συνεπειών αυτής της τραγικής τριετίας, δεν εξασφαλίζει πλήρως την αλληλεγγύη των γενεών. Μετατρέπει πολλές συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και ναρκοθετεί την ανταγωνιστικότητα των συνεπών επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Έχω μιλήσει για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο και θα παρουσιάσω αναλυτικά τους επόμενους μήνες. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές, να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα και να δώσουμε κίνητρα σε κάθε εργαζόμενο, εάν το επιθυμεί, να έχει συμπληρωματική –το τονίζω συμπληρωματική– ιδιωτική ασφάλιση. Είτε μιλάμε για ασφάλιση για σύνταξη, είτε μιλάμε για ασφάλιση υγείας. Είναι μια έντιμη μεταρρύθμιση που την οφείλουμε στους ασφαλιζόμενους και κυρίως στη νεότερη γενιά. Η οποία αισθάνεται σήμερα ότι εισφέρει σε ένα σύστημα και δεν περιμένει ποτέ ότι θα πάρει τίποτα πίσω από αυτό το ασφαλιστικό.  

Τον τελευταίο μήνα μιλήσαμε, όμως, και για το ψηφιακό μέλλον της Πατρίδας μας. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Βρέθηκα μαζί με την αρμόδια επίτροπο Γκάμπριελ στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσουμε από κοινού για το κοινό μας όραμα για έναν δραστικό ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου. Είναι σημαντικό να επισημαίνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, επειδή αποδεικνύουν έμπρακτα –και αν κάνετε σύγκριση με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού, θα το δείτε πιο ξεκάθαρα– ποιο κόμμα μιλάει με γενικότητες και πλαδαρότητες, αναμασώντας τα ίδια κλισέ, επενδύοντας στο διχασμό και στο παρελθόν και ποιο κόμμα έχει συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, για την επόμενη μέρα της χώρας.  

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Δεν  θα πάμε στις εκλογές με ψέματα και λάσπη. Εμείς θα μιλήσουμε στους πολίτες για το σχέδιό μας, που θα το ξεδιπλώσουμε σε κάθε του λεπτομέρεια. Ένα σχέδιο για επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη –όχι για φόρους, φτώχεια και φόβο, που είναι η συνταγή της σημερινής κυβέρνησης. Ένα σχέδιο για όλους. Γιατί η Ν.Δ. παραμένει μεγάλη, προοδευτική, λαϊκή Παράταξη.  

Και θα δώσω εδώ μεγάλη έμφαση στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω, όμως. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο στους ανέργους. Πρέπει να μιλήσουμε και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Να τους μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας όπου οι εργαζόμενοι είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Και να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας -να το πούμε ξεκάθαρα, να μη το φοβηθούμε- το μοντέλο της κρατικοδίαιτης διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας που δημιουργεί πλούτο για τους λίγους σε βάρος των εργαζόμενων και του κοινωνικού συνόλου. Κάποιοι στο παρελθόν φόρτωσαν τα δικά τους φέσια στις πλάτες των εργαζόμενων, των τραπεζών, των φορολογούμενων, διατηρώντας ανέπαφη την προσωπική τους περιουσία. Θα το ξαναπώ και σήμερα: Δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Πρότεινα στους εργοδότες μια έντιμη συμφωνία αλήθειας. Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ρευστότητα, θα απλοποιήσουμε δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Και οι επιχειρηματίες θα επενδύσουν στον τόπο μας, θα βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, θα προστατεύουν το περιβάλλον, θα προβαίνουν σε ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κυρίως όμως θα φροντίσουν τους εργαζομένους τους. Η ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα έρθει, θα πρέπει να αφορά όλους. Όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Και βέβαια, όχι μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και όλο τον κόσμο της εργασίας.   

Δεν είναι απλά ότι δεν θα ανεχτούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία. Αυτό είναι το αυτονόητο. Θα δώσουμε γενναία κίνητρα σε όσους επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν τους εργαζομένους συμμέτοχους στην επιχειρηματική τους επιτυχία.  Και βέβαια θα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους –είμαστε πια σε θέση να το κάνουμε– και μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα γυρίσουμε στις παλιές κακές συνήθειες μιας παντελώς ανελαστικής αγοράς εργασίας.

Πρέπει να το πούμε και να το εξηγήσουμε, ότι κατεξοχήν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα,  θα είναι οι πιο ωφελημένοι από την πολιτική μας. Αλλά, βέβαια, δεν ξεχνάμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Έχουμε δεσμευθεί για αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 1 δις ευρώ για να καλύπτει 800.000 Έλληνες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε: δική μας πολιτική ήταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ την πολέμησε λυσσαλέα, μέχρι που αναγκάστηκε να την υιοθετήσει. Και σήμερα ακόμα δεν διαθέτει όλους τους διαθέσιμους πόρους στο να υποστηρίξει αυτό το εργαλείο που είναι το μόνο δοκιμασμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.  

Δεν ξεχνάμε ποτέ την οικογένεια, τον πυρήνα του Έθνους μας που έχει μπροστά του την προοπτική μιας δραματικής συρρίκνωσης λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο δημογραφικό. Δεσμευτήκαμε  πρώτοι -και είδα με ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας έβγαλε κάποια σποτάκια για να προσυπογράψει και αυτός την πολιτική μας πρόταση- ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Και ότι θα αναγνωρίζεται επιπλέον 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι,  κλείνω λέγοντας για άλλη μια φορά ότι η πολιτική δεν γίνεται με λόγια, αλλά με έργα. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα. Ξέρουμε τι Ελλάδα θέλουμε. Την κοινωνία πρέπει να την εμπνεύσουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά. Είμαστε αποφασισμένοι -και είμαι αποφασισμένος- να περάσουμε μέσα από τη σημερινή αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και την παρακμή, και να αποκαταστήσουμε το μεγάλο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: την ομαλότητα και την κανονικότητα.

Είμαστε ένα μεγάλο ανοιχτό κόμμα. Οι εσωκομματικές μας εκλογές –και ξέρω ότι υπήρχαν και φωνές προβληματισμού για το αν έπρεπε να τις διεξάγουμε– επιβεβαίωσαν ότι είμαστε το μόνο μεγάλο, μαζικό, λαϊκό κόμμα στην Ελλάδα σήμερα. Και θέλω, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τα μέλη μας που μας στήριξαν οικονομικά μέσα από τη συμμετοχή τους στις εσωκομματικές εκλογές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, από τα 470.000 μέλη έχει 155.000 μέλη που είναι απολύτως ταμειακώς ενήμεροι και τη στηρίζουν στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης. Δεν θα βρείτε πολλά κόμματα στην Ευρώπη που να έχουν ένα τέτοιο στελεχιακό δυναμικό μελών οι οποίοι, όχι απλά λένε ότι στηρίζουν το κόμμα τους, αλλά το ενισχύουν και οικονομικά.

Όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και όλα όσα περνάει η Ευρώπη, έχουν εκ των πραγμάτων θέσει νέα πολιτικά διλήμματα μακριά από τα ξεθωριασμένα σύνορα Αριστεράς-Δεξιάς. Τα μετέφεραν στο όριο που χωρίζει την πρόοδο από την καθυστέρηση, τη Δημοκρατία από τον αυταρχισμό, την ικανότητα από την ανεπάρκεια, και τελικά την αλήθεια από το ψέμα, την ειλικρίνεια από το λαϊκισμό. Ασφαλώς και πολιτική δεν γίνεται χωρίς ιδεολογία. Όμως όλο και περισσότεροι πολίτες προκρίνουν την ενότητα, το μέτρο και το αποτέλεσμα απέναντι στα ψεύτικα, στα κούφια λόγια του λαϊκισμού. Και η Ν.Δ αναλαμβάνει την εθνική ευθύνη που της αναλογεί ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ένα μεγάλο προσκλητήριο εθνικής συμπόρευσης. Όχι κομματικής συστράτευσης, αλλά εθνικής συμπόρευσης.

Ό,τι και να λένε τα φερέφωνα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι κάλπες έρχονται. Η αντίστροφη μέτρηση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχει ξεκινήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά θέλω να το τονίσω αυτό: Το κόμμα δεν εφησυχάζει με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Και αν κάποιοι έχουν από τώρα προεξοφλήσει την εκλογική μας επιτυχία και σκέφτονται μόνο το ρόλο τους την επόμενη μέρα, ας είναι προσεκτικοί.  Η αλαζονεία και η αμετροέπεια είναι κακοί σύμβουλοι στην πολιτική. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το λαό. Έχουμε ακόμα –το ξέρουμε καλά όλοι μας– πολλή, σκληρή δουλειά να κάνουμε.  Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να φανούμε κατώτεροι των προσδοκιών. Πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες, να ακούμε τη φωνή τους, έτοιμοι να αποκαλύψουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και να εξηγήσουμε τις προτάσεις μας.

Η Ελλάδα έχει όσο ποτέ ανάγκη τη Ν.Δ. Και η Ν.Δ έχει, όσο ποτέ, ανάγκη τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Η χώρα αξίζει και μπορεί καλύτερα. Όλοι μας αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Το μέλλον δεν μπορεί πια να περιμένει.

Σας ευχαριστώ!