Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Μπακογιάννη - Σταικούρας : Μετά το Δ.Ν.Τ. και τον ΟΟΣΑ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλιδίζει τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας



Κοινή δήλωση Τομ. Οικ. & Αναπτ. Ν.Δ. κυρίας Ντ. Μπακογιάννη & Τομ. Οικον. κ. Χρ. Σταϊκούρα για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Πλήρης Δήλωση:

«Ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς οργανισμοί ψαλιδίζουν τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το Δ.Ν.Τ. και τον ΟΟΣΑ, σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές προβλέψεις της, αναθεωρεί το ρυθμό ανάπτυξης προς το χειρότερο, τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της χαμηλότερης αναπτυξιακής επίδοσης του 2017. Υπενθυμίζεται ότι, αφού πρώτα η χώρα κατρακύλησε –και πάλι– στην ύφεση την περίοδο 2015-2016, η ανάπτυξη το 2017 διαμορφώθηκε σχεδόν 50% χαμηλότερα από τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η αναπτυξιακή υστέρηση στην οποία έχει καταδικάσει τη χώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η συνεχής απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς αδυνατεί να υπηρετήσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο και στόχο. Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή».



Αποκαλύψεις απο την ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων



Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξαρθρώσει διεθνική εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στο εγκληματικό αυτό πεδίο, το όποιο λόγω της παράνομης διακίνησης φαρμάκων για ογκολογικές και άλλες σοβαρές παθήσεις, ενέχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία.

Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από Νοσοκομεία – νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της οργάνωσης, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνολικά είκοσι ένα άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στην συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ), απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα δεκατέσσερα άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Πιο αναλυτικά, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή - διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.



Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις (4) πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:

Πρώτος πυρήνας:

Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.

Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας:

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.

Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας:

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας:

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:

εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε, ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθεί ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης .




Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και
πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα - φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης έντεκα (11) ετών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης και οι επιμέρους διασυνδέσεις τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Κυριάκος : Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε, το 4ο μνημόνιο


Από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ραδιοφωνικούς Σταθμούς στην Θεσσαλονίκη

Ερώτηση Δημοσιογράφων :  Ένας νέος άνθρωπος, ας πούμε γύρω στα 30, ο οποίος μπορεί να έχει κάνει βασικές πτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, μπορεί να έχει κάνει και διδακτορικό, να μιλάει 3-4 γλώσσες, να πούμε ότι βρίσκει εργασία σήμερα στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα. Η αμοιβή του θα είναι 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 498 ευρώ καθαρά. Με αυτά τα χρήματα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συντηρήσουν σπίτια και αυτοί οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια των γονέων τους και επειδή είναι και περίοδος συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων εμφανίζονται και ως φιλοξενούμενοι. Λέτε συνεχώς -σας παρακολουθούμε- ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες σε τούτο τον τόπο. Επειδή οι καλύτερες μέρες νομίζω ότι έχουν σχέση κυρίως με το μέλλον της νέας γενιάς, όσοι τουλάχιστον επιλέγουν να συνεχίσουν να είναι στην Ελλάδα και να μην φεύγουν έξω, ποιες καλύτερες μέρες για αυτούς τους νέους ανθρώπους των 498 ευρώ μπορείτε να υποσχεθείτε και αν τουλάχιστον μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα χάσει αυτός ο άνθρωπος των 500 ευρώ το μήνα τον ένα μισθό το χρόνο από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020;

Κ. Μητσοτάκης:  Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα παραμένει η πολύ μεγάλη ανεργία. Διότι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτήν που βρίσκεται ένας χαμηλόμισθος του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται οι άνεργοι και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι. Και εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη φτώχεια. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, πριν από 2 μέρες, εξήγγειλα ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας μέσα από την επέκταση της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας. Διότι σήμερα οι ακραία φτωχοί στη χώρα μας είναι πρωτίστως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Αυτό δεν θα γίνει μαγικά. Καμία οικονομία δεν ανακάμπτει από μόνη της. Θα γίνει μέσα από ένα τολμηρό και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα προσελκύσει στη χώρα σημαντικά ξένα και εγχώρια κεφάλαια μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις ισοδυναμούν με νέες θέσεις εργασίας και με βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά σε αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται. Κατά συνέπεια, η πρώτη μας έμφαση, τη μεγαλύτερη σημασία στο πρόγραμμά μας, αποδίδω στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέου πλούτου μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και ειδικά η Θεσσαλονίκη -και μπορούμε να το συζητήσουμε στη συνέχεια- θα είναι πρωτίστως ωφελημένη από την αναπτυξιακή πολιτική την οποία εμείς έχουμε προδιαγράψει.         
           
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας: Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε, το 4ο μνημόνιο. Έχει ήδη δεχθεί μειώσεις συντάξεων από 1/1/19 και μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020. Αυτά είναι νομοθετημένα μέτρα. Και μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αλλάξουν, σε αντίθεση με κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία σε κάθε ευκαιρία λένε ότι «θα ξαναδούμε το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων».

Αυτό, λοιπόν, είναι το κόστος το οποίο εξακολουθεί να πληρώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία από τους καταστροφικούς χειρισμούς του κ. Τσίπρα, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015. Πληρώνουμε ακόμα το λογαριασμό για αυτά τα οποία έγιναν τότε στη χώρα. Για αυτό και δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Και για αυτό η χώρα θα βρεθεί σε ένα καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής Επιτροπείας.

Όμως, δεν θέλω να παραλείψω να απαντήσω στο ζήτημα για το αφορολόγητο. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε πει, είναι ότι θέλουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, στο 9% και όχι στο 20% που είναι σήμερα. Με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Αυτό εκ των πραγμάτων θα μετριάσει κατά πολύ τις συνέπειες της μείωσης του αφορολόγητου για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Έχουμε προτείνει μία ριζική και διαφορετική φορολογική μεταρρύθμιση σε σχέση με αυτά τα οποία κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Διότι δεν πιστεύουμε ότι η οικονομική πολιτική μπορεί να εξαντλείται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και στη διανομή επιδομάτων δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να χτίζει η Κυβέρνηση μία νέα εκλογική πελατεία.

Η δέσμευσή μου για χαμηλό φορολογικό συντελεστή ισχύει ασχέτως τι μπορούμε να πετύχουμε ως προς το ύψος του αφορολόγητου. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Ο φορολογικός συντελεστής μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να είναι στο 9%.


Διπλό «καπέλο» στα ασφάλιστρα για τους 17άρηδες


Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι γονείς που θα αποφασίσουν να παραχωρήσουν το… τιμόνι στο 17χρονο παιδί τους. Μπορεί το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών να επιτρέπει την οδήγηση σε ανηλίκους -έστω για συγκεκριμένο διάστημα, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 6μηνο ή αυστηρά με την παρουσία ενηλίκου-, για τους γονείς, ωστόσο, η επίμαχη διάταξη ενδέχεται να ισοδυναμεί με «καπέλο» από 10% έως 20% στα ετήσια ασφάλιστρα του αυτοκινήτου.

«Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα προσπαθήσουν να επιδείξουν μια κάποια επιείκεια, δεδομένου ότι πρόκειται για συνοδευτική οδήγηση. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, για να αναλάβουν το ρίσκο θα πρέπει να “τσιμπήσουν” και το ασφάλιστρο», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές.

Ενημέρωση

Πιο αναλυτικά, κάθε κάτοχος Ι.Χ. που θέλει να μοιραστεί το όχημά του με κάποιον νέο οδηγό οφείλει να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρία, προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να ορίσει ένα έξτρα ποσό επί του ασφαλίστρου. «Από τα στατιστικά στοιχεία των ζημιών του κλάδου του αυτοκινήτου έχει αποδειχθεί ότι τόσο η εμπειρία όσο και η ηλικία του οδηγού σχετίζονται με την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες έχουν ορίσει ένα επασφάλιστρο για νέους οδηγούς, ηλικίας από 18 έως 23 ετών. Αυτό το ποσό ποικίλλει από εταιρία σε εταιρία, ένας μέσος όρος, ωστόσο, κυμαίνεται στο 30% επί των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών και αφαιρείται αυτόματα με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παραπάνω πηγές και προσθέτουν: «Για τον 17χρονο η εταιρία -εφόσον αποδεχθεί την ασφάλισή του- ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση του συγκεκριμένου ποσού από 10% έως και 20%».

Τα ποσά

Προς επίρρωση, τα ετήσια συμβόλαια για οδηγούς Ι.Χ. ξεκινούν από 137 ευρώ για Αθήνα, 128 ευρώ για Θεσσαλονίκη και 78 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, για να «αγγίξουν» τα 160 ευρώ, τα 149 ευρώ και τα 91 ευρώ αντίστοιχα για αυτοκίνητα κυβισμού έως 1.600 cc. Πρόκειται για τη βασική ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης, που καλύπτει τις ζημιές (σωματικές ή υλικές) οι οποίες μπορεί να προκύψουν από πράξεις ή παραλείψεις που ενδέχεται να προκαλέσει ο κάτοχος του οχήματος σε τρίτους. Στην περίπτωση που στο τιμόνι βρεθεί οδηγός ηλικίας από 18 έως 23 ετών, αυτομάτως τα παραπάνω ασφάλιστρα αυξάνονται κατά περίπου 30%, ενώ, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς, ο… λογαριασμός για τον ανήλικο οδηγό θα «φουσκώσει» περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σχέδιο νόμου, ο νεαρός υποψήφιος θα πρέπει να κάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και να περάσει τη θεωρητική εξέταση. Μετά θα μπορεί να πάρει βεβαίωση για οδήγηση με συνοδεία ενήλικα – έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (ΣΕΣΟ), για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 θα αφορούν σε οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Οι… έξυπνοι

Ασύμφορη χαρακτηρίζεται η μη δήλωση στην ασφαλιστική εταιρία του νέου οδηγού και κατ’ επέκταση η μη πληρωμή του επασφαλίστρου. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, εάν αφορά σε ζημία προς τρίτους υπάρχει πρόστιμο 60% επί των ετήσιων ασφαλίστρων, που πρέπει να πληρωθεί πριν από την καταβολή της αποζημίωσης, ενώ, εάν αφορά στο όχημα του ασφαλιζόμενου, τότε η ασφαλιστική εταιρία αποζημιώνει το 50% της ζημιάς.

Στο μεταξύ, αυστηρό… ποινολόγιο περιμένει τους 17χρονους οδηγούς που θα τύχει να εμπλακούν σε ατύχημα. Οπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης, ακόμη και εάν το ατύχημα θα αφορά μόνο σε υλικές ζημιές, τότε δεν θα μπορεί να αποκτήσει δίπλωμα έως την ηλικία των 20 ετών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Ελεύθερος Τύπος


Ο Παππάς κάνει προσλήψεις στον ΕΛΤΑ και ο ΕΛΤΑ παίρνει τα λεφτά της ΔΕΗ για να πληρώνει μισθούς



Είναι γεγονός ότι ο ΕΛ.ΤΑ. δεν αποδίδει τις πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ των καταναλωτών με αποτέλεσμα να έχουν κινδυνέψει πολύ συμπολίτες μας ακόμα και με διακοπή ρεύματος.

Πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει όλους τους δημόσιους οργανισμούς και το δημόσιο γενικότερα σε εξαθλίωση και ενδεχόμενη πτώχευση, αφού έχουν στερέψει όλα τα αποθεματικά τους από την συνεχιζόμενη αφαίμαξη των ταμείων τους.

Είναι γεγονός ότι τα λεφτά που πληρώνουν οι καταναλωτές για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ πηγαίνουν για να καλύψει ο ΕΛΤΑ τις ανάγκες του, ειδικά στις πληρωμές μισθών υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων που κάνει ασύστολα ο επικίνδυνος Νίκος Παππάς.

Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σχολιάζοντας την απαράδεκτη ταλαιπωρία των καταναλωτών που πληρώνουν τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. μέσω των ΕΛΤΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενόσω ο κ. Παππάς κάνει αθρόες προσλήψεις στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές, οι πολίτες ταλαιπωρούνται, καθώς ανακαλύπτουν ότι, παρόλο που έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ΕΛΤΑ, τα χρήματα τους δεν έχουν αποδοθεί στη Δ.Ε.Η. 

Τα ΕΛΤΑ προβάλλουν ως δικαιολογία τη δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών και κατηγορούν τον Υπουργό, κ. Παππά, ότι δεν τους έχει αποδώσει τα χρήματα της καθολικής υπηρεσίας. Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταθάκης σφυρίζει αδιάφορα.

Άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο, με θύμα τους Έλληνες πολίτες».


Αυτά είναι τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ηλικιωμένους κατά εξακολούθηση


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τριών (3) ημεδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους και εξαρθρώθηκε στις 25-4-2018 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Αναλυτικά :

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν συστηματικά ηλικιωμένους, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα, ή προέβαιναν σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή ασφαλιστές ή ταχυδρόμοι ή εφοριακοί και με το πρόσχημα της δήθεν «επιστροφής» χρημάτων σε συγγενικά τους πρόσωπα, από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες ή της δήθεν «οφειλής» χρημάτων, τους εξαπατούσαν και τους αποσπούσαν χρηματικά πόσα και πολύτιμα αντικείμενα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν την Τέταρτη 25 Απριλίου 2018, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 43,42,45 και 33 ετών, ενώ αναζητείται και 24χρονη υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, απείθεια, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απάτη κατά συναυτουργία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, με διαφορετική σύνθεση και ρόλους κατά περίπτωση, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, τους οποίους συνήθως προσέγγιζαν κοντά σε λαϊκές αγορές ή κοιμητήρια.

Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους ασφαλιστές ή τους ταχυδρόμους ή τους εφοριακούς, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικά ποσά, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, χαρτοσήμων κ.λπ., για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα.

Άλλοτε, ισχυριζόμενοι ότι είναι εφοριακοί, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της δήθεν οφειλής συγγενικού τους προσώπου.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία στα ηλικιωμένα θύματά τους, για να τους αποσπάσουν τα χρήματα ή κοσμήματα.

Προκειμένου μάλιστα να μην κινούν υποψίες, εμφανίζονταν με ευπρεπή ενδυμασία, ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους κατά την μετακίνησή τους προς την τράπεζα ή την οικία τους, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και επισταμένη αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε η δράση τους και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε συνολικά (9) περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και κλοπής, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Ηράκλειο και η Αρτέμιδα.

Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 σε οικία του 43χρονου, μεταξύ άλλων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ και επώνυμα ρολόγια,
 σε οικία της 45χρονης, ρολόι και χρυσή βέρα, η οποία είχε αφαιρεθεί τον Απρίλιο του 2011 από οικία στην Αρτέμιδα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της,
 σε οικία του 42χρονου, ακυρωμένο δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς του και
 σε επαγγελματικό χώρο που διατηρούσε ο 33χρονος, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 6.070 ευρώ, 78.400 ΛΕΚ Αλβανίας και πλήθος χρυσαφικών.
Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν, διαπράττοντας κατ’ επανάληψη παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους:

1) ΜΑΡΑΓΚΟ Βασίλειο του Θωμά και της Αναστασίας, γεννηθέντα στις 8-3-1975 στη Θεσσαλονίκη



2) ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ Πασχάλη του Γεωργίου και της Μελπομένης, γεννηθέντα στις 3-1-1976 στο Άργος



3) ΘΕΟΔΩΡΟΥ Όλγα του Γεωργίου και της Λουΐζας, γεννηθείσα στις 15-7-1973 στο Περιστέρι



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 3-11-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμή της παρούσας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6391200 του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Ναυάγια του 19ου αιώνα έφεραν στο φως οι έρευνες για τη χαμένη πτήση MH370


Δύο ναυάγια που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα βρέθηκαν το 2015 σε απόσταση 2.300 χιλιομέτρων δυτικά της Αυστραλίας, κατά την επιχείρηση ανεύρεσης του αεροσκάφους MH370, το οποίο εξαφανίστηκε εν πτήσει, ένα χρόνο νωρίτερα, μία ώρα μετά την απογείωση του στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές που ανακάλυψαν τα βυθισμένα πλοία κατά τις έρευνες για το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, υποστηρίζουν πως πρόκειται για δύο βρετανικά εμπορικά πλοία που μετέφεραν άνθρακα.

Προκειμένου να διευκρινιστεί η ταυτότητα των ναυάγιων, Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το ηχοεντοπιστικό σύστημα sonar, ενώ παράλληλα μελέτησαν απογραφές πλοίων.

Το ένα ναυάγιο που βρέθηκε σχεδόν άθικτο και «όρθιο», ζυγίζει περίπου 1.000 – 1.500 τόνους και βρισκόταν σε βάθος περίπου 4 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το δεύτερο, το οποίο είχε ξύλινο κύτος, βρέθηκε περίπου 36 χιλιόμετρα μακριά από το πρώτο, τον Μάιο του 2015.

Ο δρ. Ρος Αντερσον, επιμελητής της ναυτικής αρχαιολογίας του Μουσείου Δυτικής Αυστραλίας, δήλωσε ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα εξής σκάφη: το «West Ridge» το οποίο χάθηκε το 1883, το «Kooringa» που βυθίστηκε το 1894, ή το «Lake Ontario», που εξαφανίστηκε το 1897. Πάντως, θεωρεί το πρώτο, το οποίο ταξίδευε από την Αγγλία προς την Ινδία και είχε 28 άτομα πλήρωμα, ως το επικρατέστερο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, o δρ. Αντερσον, υποστήριξε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα των πλοίων, ελλείψει ιστορικών αρχείων. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία και δεδομένου ότι τα πλοία μετέφεραν άνθρακα, φαίνεται ότι ο λόγος για τον οποίο βυθίστηκαν είναι πιθανότατα μία έκρηξη.

Το αεροσκάφος MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος και με προγραμματισμένη πτήση από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο. Οι επιχειρήσεις ανεύρεσής του – χάρη στις οποίες ανακαλύφθηκαν τα δύο ναυάγια - έγιναν από μαλαισιανά, κινέζικα και αυστραλιανά συνεργία, ωστόσο η αποστολή τους δεν στέφθηκε από επιτυχία και έτσι ολοκληρώθηκε μετά από 1.046 ημέρες, τον Ιανουάριο του 2016.

Την υπόθεση ήρθε να ξανανοίξει μία ιδιωτική αμερικάνικη εταιρία, η οποία ξεκίνησε εκ νέου έρευνα για το αεροπλάνο φέτος, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα μέχρη στιγμής.

(Πηγή: BBC)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία : Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει τον ευτελισμό κάθε έννοιας αξιοκρατίας



Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Ο. Γεροβασίλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κ. Γεροβασίλη υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν υποστηρίζει ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναβαθμίζεται η δημόσια διοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει τον ευτελισμό κάθε έννοιας αξιοκρατίας».

Πλήρης Δήλωση:

«Η κ. Γεροβασίλη για μία ακόμη φορά σε ανακοίνωσή της υπερασπίστηκε προκλητικά την δήθεν αξιοκρατική διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων που είναι σε εξέλιξη. Θα ήταν πολύ αστείος, αν δεν ήταν προκλητικός, ο ισχυρισμός της ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί ένα, τάχα, ολιστικό σχέδιο στέρεων και μακρόπνοων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση.

Η θλιβερή αλήθεια, όμως, είναι ότι η μόνη “μεταρρύθμιση” που επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η κομματική άλωση της Δημόσιας Διοίκησης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η κ. Γεροβασίλη: 

 - Αρνείται -εδώ και 40 ημέρες!- να απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση περί παρεμβάσεων Υπουργών στη διαδικασία επιλογής των Γραμματέων. 

 - Αρνείται να καταθέσει αντίγραφα των διαβιβαστικών εγγράφων με τα οποία απεστάλησαν οι λίστες με ονόματα και προσόντα υποψηφίων στα γραφεία των Υπουργών της Κυβέρνησης, κατά παράβαση των καθηκόντων τους αλλά και των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Αλήθεια, πότε σκοπεύει να απαντήσει η κυρία Υπουργός; Mήπως μετά την επιλογή των εκλεκτών της Κυβέρνησης; Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε ώστε οι ευθύνες όλων όσων έχουν εμπλακεί σε αυτή την πρωτοφανή διαδικασία παρεμβάσεων να αναζητηθούν ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής.

Η κ. Γεροβασίλη υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, όταν υποστηρίζει ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναβαθμίζεται η δημόσια διοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία  δεν θα επιτρέψει τον ευτελισμό κάθε έννοιας αξιοκρατίας. Αντίθετα, έχει δεσμευθεί να γκρεμίσει το κομματικό κράτος και να χτίσει ένα αξιοκρατικό Δημόσιο που θα έχει ως αποκλειστική του αποστολή την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη».



8 χρόνια έχουν περάσει από το έγκλημα στην Marfin



Έχουν ήδη περάσει επτά χρόνια από την τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο για το μένος που είχαν οι κατά εντολή "αγανακτισμένοι" δολοφόνοι αυτουργοί και ηθικοί αυτουργοί. 

Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) καθώς και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν καλέσει σε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. 

Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση κατά του Μνημονίου από "αγανακτισμένους" που από το 2015 τους έχει περάσει η αγανάκτηση και δεν αντιδρά κανένας για τα νέα μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Η πορεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 και οι οργανωτές είναι γνωστοί σε όλους εκτός των σωματίων.

Εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έγιναν με σχέδιο, 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. 

Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. 

Οι πέντε κατάφερνα να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο.


Παρασκευή Ζούλια (35 ετών),

Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) 

Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) 

ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίοι οι δύο κατηγορούμενοι παραπέφθηκαν σε δίκη, περιγράφεται λεπτομερώς πώς ενήργησαν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».


Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: 

«Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία “MARFIN-EGNATIA BANK” και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότωφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…».


Ντοκιμαντέρ…παρωδία: Αλβανοί οι ήρωες του 1821 [βίντεο]



Ένα ντοκιμαντέρ με πολλή…  μα πάρα πολλή φαντασία προβλήθηκε στην αλβανική τηλεόραση και είχε να κάνει με την Ελληνική ή μάλλον καλύτερα με την Αλβανική  Επανάσταση του 1821. 

Σύμφωνα λοιπόν με το ντοκιμαντέρ, οι ήρωες του 1821 ήταν Αλβανοί και όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει «Οι 90 από τους 100 “Έλληνες” ήρωες ήταν Αλβανοί. Αλβανοί “μετανάστες” ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης ήταν μόνο κάποιοι από τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, Αλβανοί που είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν από αιώνες…».

Εκτός όμως των ηρώων του 1821 και  ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν και αυτός Αλβανός.

Απόσπασμα από το προκλητικό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1:



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης




Καλημέρα και πάλι στους ακροατές του Ράδιο Θεσσαλονίκη, του FocusFM και του FM100 του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Ήρθε λοιπόν η ώρα της κοινής ραδιοφωνικής συνέντευξης, που θα παραχωρήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος  Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο, από το Ράδιο Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Βενιέρη, από το FocusFM, και Βασίλη Κοντογουλίδη από το FM100.



Καλωσορίζω, λοιπόν, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΘΕ, της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, TV100, FM100, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα στην πολύ όμορφη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜ.: Πού ήπιατε καφέ, πρωί-πρωί, έτσι; Εμείς πίνουμε πολύ καφέ εδώ, ξέρετε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ με έχετε κεράσει έναν πολύ ωραίο καφέ, σε ένα κτήριο ιστορικό, με μία καταπληκτική θέα. Οπότε έχω πιει τον πρώτο μου καφέ στην πόλη, παρέα μαζί σας.
ΔΗΜ.: Όλα καλά. Καλώς ήρθατε.
ΔΗΜ.: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε αμέσως. Άλλωστε, ο χρόνος είναι χρήμα και η επικαιρότητα είναι επικαιρότητα. Κύριε Πρόεδρε, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από εδώ, είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, ο κ. Κοτζιάς, γι’ αυτήν τη δι-υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας. Το πρώτο μου θέμα έχει σχέση με το σκοπιανό, που -όπως και να το κάνουμε- είναι ένα θέμα που έχει την ευαισθησία των Θεσσαλονικέων. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε, εδώ από τη Θεσσαλονίκη, ότι το σκοπιανό άνοιξε πρόωρα. Αν δεν ήταν δηλαδή της ώρας του. Αν υπήρξαν σκοπιμότητες. Αν ασκήθηκαν πιέσεις και από ποιους.
Και ανεξάρτητα από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, για τους οποίους έχετε ασκήσει στο παρελθόν κριτική, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι όπως ήταν, υπέρ της σύνθετης ονομασίας ή άλλαξε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σκοπιανό άνοιξε με τον λάθος τρόπο. Και άνοιξε με τον λάθος τρόπο, διότι η Κυβέρνηση ουδέποτε επεδίωξε να διαμορφώσει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία εθνική γραμμή, που θα έπρεπε να απηχεί την άποψη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς επιδόθηκαν σε μυστικές διαπραγματεύσεις, πριν ενημερώσουν την Αντιπολίτευση. Και το χειρότερο, χρησιμοποιήσαν το εθνικό αυτό ζήτημα για να διχάσουν τους πολίτες. Θυμάστε κι εσείς, πολύ καλά, πως όσοι πολίτες διαφώνησαν με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης κατατάχθηκαν αυτόματα στην κατηγορία των ακροδεξιών, των υπερεθνικιστών. Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση έδειξε ότι δεν έχει κανέναν απολύτως σεβασμό σε απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, κατακρίναμε αυτήν την τακτική της Κυβέρνησης και ασκήσαμε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα αυτό.
Τώρα, στην ουσία του ερωτήματός σας: Εμείς, από την πρώτη στιγμή, επιβάλαμε τη σωστή εθνική γραμμή στη χώρα. Και αυτή δεν είναι άλλη, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εάν πρώτα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του αλυτρωτισμού και της συνταγματικής αλλαγής. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει κανείς σε οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Αυτό, δηλαδή, το οποίο αποκαλούσαμε πάντα erga omnes, την ενιαία χρήση του ονόματος για το εσωτερικό και για το εξωτερικό, που προϋποθέτει μία γενναία συνταγματική αλλαγή από πλευράς Σκοπίων. Όχι απλά για να διασφαλιστούμε νομικά, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία και στη γείτονα χώρα, η οποία αναγνωρίζει το δίκαιο και το ορθό αυτής της θέσης. Και ότι, βέβαια, εάν δε λυθεί αυτό το ζήτημα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση για περαιτέρω πρόοδο ως προς τις σχέσεις των Σκοπίων με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή ήταν η θέση μας. Η θέση μας παραμένει ίδια. Πιστεύω ότι η θέση μας απηχεί τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Θα επαναλάβω, και εδώ από την Θεσσαλονίκη, αυτό το οποίο έχω πει από τον Ιανουάριο: Ότι δεν πρόκειται να δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς πάνω στο ζήτημα της ονομασίας του βόρειου γείτονά μας.
ΔΗΜ.: Πώς μπορεί να διασφαλίσει, κ. Πρόεδρε, κανείς το θέμα μία ονομασία για όλα, σύνθετη, μία ονομασία για όλα και για το εσωτερικό. Δηλαδή αυτό πώς το βλέπετε διπλωματικά εσείς; Μπορούμε να επιβάλουμε εμείς στους Σκοπιανούς στα αυτοκίνητα που μπαίνουν, ας πούμε, από το τελωνείο στο Ευζώνων να μην γράφουν ΜΚ και να γράψουν κάτι άλλο; Δηλαδή η πολιτική η δική σας είναι η ονομασία αυτή να αφορά τα πάντα; Ακόμα και για την εσωτερική χρήση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, φυσικά. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω.
ΔΗΜ.: Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί και μέχρι ποιο σημείο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με συνταγματική αλλαγή. Με επίσημη αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων για εσωτερική και εξωτερική χρήση ενιαία. Τα Σκόπια δεν θα λέγονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα λέγονται κάτι άλλο, κάτι το οποίο θα συμφωνηθεί, εν πάση περιπτώσει, αλλά θα είναι μία ονομασία η οποία θα αφορά και το εσωτερικό και το εξωτερικό.
ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι μπορεί να το δεχθεί η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων χωρίς να πέσουν Κυβερνήσεις και να έχουμε ιστορίες; Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί πιέζουν οι απ’ έξω -στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος για τα Βαλκάνια- να τελειώνουμε με το θέμα για να μην χάσουμε τα Σκόπια. Επομένως, μας πιέζουν και εμάς συμπεραίνω εγώ: Τελειώνετε με το θέμα και βρείτε μια λύση, μην κυνηγάτε ακόμα και πώς θα λέγεται ένα σχολείο, ας πούμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιας και με ρωτάτε για το ζήτημα των πιέσεων, πρέπει να σας πω ότι προσωπικά δεν έχω δεχθεί καμία πίεση για το ζήτημα αυτό, γιατί από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα με απόλυτη σαφήνεια, και εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Από εκεί και πέρα,  δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει το ζήτημα των πιέσεων. Ούτε θεωρώ ότι μπορεί μία χώρα, σημαντική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, να δέχεται πιέσεις για ένα ζήτημα το οποίο αφορά στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής. Άρα ως προς το ερώτημά σας είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Μία ονομασία για εσωτερική και εξωτερική χρήση, αδιαπραγμάτευτος όρος για να προχωρήσουμε τη συζήτηση παραπέρα. Αν δεν έχουμε συμφωνία σε αυτό, δεν υπάρχει κανείς λόγος να συζητάμε.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πάμε και αλλού γιατί ο χρόνος θα πιέσει, αλλά θέλω να παραμείνω στο θέμα των Σκοπίων για δύο λόγους. Καταρχάς υπάρχει μία εικόνα παγκόσμια με άπειρες χώρες, με δεκάδες χωρών, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την εν λόγω χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε διμερές επίπεδο. Προχθές μόλις, καλωσορίστηκε ο Πρωθυπουργός της FYROM ως Μακεδόνας. Άλλος αξιωματούχος Ευρωπαίος παρακάτω μίλησε στην Μακεδονική -όπως οι ίδιοι είπαν- γλώσσα.  Ο Θεοδωράκης ο Σταύρος προχθές, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν ένα ζήτημα: Αν το θέμα δεν βρούμε τρόπο να το λύσουμε τώρα από μόνο του με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε μία κακή λύση για τη χώρα και τα Σκόπια στην αγκαλιά της Τουρκίας. Έχει βάση αυτό το επιχείρημα; Ναι ή όχι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ το επιχείρημα αυτό αρκετά απλοϊκό. Τα Σκόπια, εάν θέλουν να κάνουν ουσιαστική πρόοδο προς την Ευρώπη και προς το ΝΑΤΟ πρέπει να δεχθούν ένα συμβιβασμό στη λογική που σας ανέφερα. Εάν δεν τον δεχθούν τότε δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ και εκ των πραγμάτων δεν θα προχωρήσει και εύκολα η ενταξιακή τους πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τα Σκόπια είναι αυτά τα οποία έχουν περισσότερα να κερδίσουν από το να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και τολμηρά το πρόβλημα διότι χρειάζεται οπωσδήποτε -μην κοροϊδευόμαστε- μία γενναία κίνηση καλής θέλησης και από την πλευρά των γειτόνων μας.
ΔΗΜ.: Ζητώ συγνώμη, είπατε δεν δεχθήκατε πιέσεις. Εν τούτοις αξιωματούχοι Ευρωπαίοι, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τη στάση και τις αναφορές τους δίνουν γήπεδο στον Ζάεφ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω. Εγώ σας είπα ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε εντός της Πατρίδας μας και όπως εκφράστηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και σε αυτή τη θέση επιμένω.
ΔΗΜ.: Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να πάμε σε ένα άλλο θέμα τώρα που έχει σχέση με την καθημερινότητα πολλών νέων ανθρώπων. Ένας νέος άνθρωπος, ας πούμε γύρω στα 30, ο οποίος μπορεί να έχει κάνει βασικές πτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, μπορεί να έχει κάνει και διδακτορικό, να μιλάει 3-4 γλώσσες, να πούμε ότι βρίσκει εργασία σήμερα στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα. Η αμοιβή του θα είναι 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 498 ευρώ καθαρά. Με αυτά τα χρήματα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συντηρήσουν σπίτια και αυτοί οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια των γονέων τους και επειδή είναι και περίοδος συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων εμφανίζονται και ως φιλοξενούμενοι. Λέτε συνεχώς -σας παρακολουθούμε- ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες σε τούτο τον τόπο. Επειδή οι καλύτερες μέρες νομίζω ότι έχουν σχέση κυρίως με το μέλλον της νέας γενιάς, όσοι τουλάχιστον επιλέγουν να συνεχίσουν να είναι στην Ελλάδα και να μην φεύγουν έξω, ποιες καλύτερες μέρες για αυτούς τους νέους ανθρώπους των 498 ευρώ μπορείτε να υποσχεθείτε και αν τουλάχιστον μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα χάσει αυτός ο άνθρωπος των 500 ευρώ το μήνα τον ένα μισθό το χρόνο από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα παραμένει η πολύ μεγάλη ανεργία. Διότι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτήν που βρίσκεται ένας χαμηλόμισθος του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται οι άνεργοι και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι. Και εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη φτώχεια. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, πριν από 2 μέρες, εξήγγειλα ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας μέσα από την επέκταση της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας. Διότι σήμερα οι ακραία φτωχοί στη χώρα μας είναι πρωτίστως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Αυτό δεν θα γίνει μαγικά. Καμία οικονομία δεν ανακάμπτει από μόνη της. Θα γίνει μέσα από ένα τολμηρό και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα προσελκύσει στη χώρα σημαντικά ξένα και εγχώρια κεφάλαια μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις ισοδυναμούν με νέες θέσεις εργασίας και με βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά σε αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται. Κατά συνέπεια, η πρώτη μας έμφαση, τη μεγαλύτερη σημασία στο πρόγραμμά μας, αποδίδω στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέου πλούτου μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και ειδικά η Θεσσαλονίκη -και μπορούμε να το συζητήσουμε στη συνέχεια- θα είναι πρωτίστως ωφελημένη από την αναπτυξιακή πολιτική την οποία εμείς έχουμε προδιαγράψει.         
           
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας: Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε, το 4ο μνημόνιο. Έχει ήδη δεχθεί μειώσεις συντάξεων από 1/1/19 και μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020. Αυτά είναι νομοθετημένα μέτρα. Και μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αλλάξουν, σε αντίθεση με κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία σε κάθε ευκαιρία λένε ότι «θα ξαναδούμε το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων».
Αυτό, λοιπόν, είναι το κόστος το οποίο εξακολουθεί να πληρώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία από τους καταστροφικούς χειρισμούς του κ. Τσίπρα, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015. Πληρώνουμε ακόμα το λογαριασμό για αυτά τα οποία έγιναν τότε στη χώρα. Για αυτό και δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Και για αυτό η χώρα θα βρεθεί σε ένα καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής Επιτροπείας.
Όμως, δεν θέλω να παραλείψω να απαντήσω στο ζήτημα για το αφορολόγητο. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε πει, είναι ότι θέλουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, στο 9% και όχι στο 20% που είναι σήμερα. Με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Αυτό εκ των πραγμάτων θα μετριάσει κατά πολύ τις συνέπειες της μείωσης του αφορολόγητου για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Έχουμε προτείνει μία ριζική και διαφορετική φορολογική μεταρρύθμιση σε σχέση με αυτά τα οποία κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Διότι δεν πιστεύουμε ότι η οικονομική πολιτική μπορεί να εξαντλείται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και στη διανομή επιδομάτων δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να χτίζει η Κυβέρνηση μία νέα εκλογική πελατεία.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι μαχητό; Δηλαδή, μιλώ για το αφορολόγητο. Επειδή προφανώς θα έχουμε εκλογές σύντομα. Μπορεί να μας ξημερώσει και το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη με εκλογές. Είναι μαχητό αυτό; Μπορεί να είστε η επόμενη Κυβέρνηση, έτσι δείχνουν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις. Μπορεί να είστε η επόμενη Κυβέρνηση. Είναι εφικτό αυτό το αφορολόγητο στα 4.800 - 5.000 - 5.500 - 6.000; Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει. Για 14 μισθούς με 500 ευρώ κάποιος πληρώνει φόρο.
Και είναι τραγικό και μάλιστα συμβαίνει το εξής σε αυτήν τη χώρα. Δεν μπορούν οι Κυβερνήσεις, αυτό που φαίνεται σε όλους μας τραγικό, να το επιβάλουν. Όπως δεν μπορούσε ο κ. Τσίπρας χθες να παρατείνει στη Μυτιλήνη λίγο το Φ.Π.Α. Είναι μαχητό αυτό; Μήπως το λέτε και θα γίνει μετά από 10 χρόνια με πετυχημένες Κυβερνήσεις στα οικονομικά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δέσμευσή μου για χαμηλό φορολογικό συντελεστή ισχύει ασχέτως τι μπορούμε να πετύχουμε ως προς το ύψος του αφορολόγητου. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Ο φορολογικός συντελεστής μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να είναι στο 9%.
ΔΗΜ.:  Αυτό είναι από την επόμενη της Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφίσουμε εντός του πρώτου μήνα από τη στιγμή που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος είχε δηλώσει παραπάνω από μία φορά ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ. Και ο ίδιος νομοθέτησε το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί, εάν δεν καταφέρει να αλλάξει αυτό από 1/1/2020.
Επαναλαμβάνω, τα μέτρα αυτά έχουν τη σφραγίδα, φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2015 και φοβάμαι ότι θα τελειώσει μετά την αποχώρηση της Κυβέρνησης από την εξουσία.
Η Κυβέρνηση θα φύγει με κάποιο τρόπο. Είναι Κυβέρνηση σε αποδρομή. Η εικόνα ενός θλιβερού Πρωθυπουργού, ο οποίος πήγε και μίλησε χθες στη Μυτιλήνη εν μέσω υπερβολικής προστασίας από την αστυνομία, με όλο το νησί στο πόδι, απέναντί του. Και που δεν επισκέφθηκε καμία δομή προσφυγική, που δεν μίλησε με κανέναν κάτοικο του νησιού. Ο οποίος πήγε για να κάνει μία επικοινωνιακή φιέστα και να μας πει, τι ακριβώς; Ότι δύο χρόνια τώρα δεν έχει μπορέσει να αλλάξει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, επειδή τον κρατάνε όμηρο οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ; Με αποτέλεσμα να συνωστίζονται πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά; Ότι δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, επειδή χάθηκαν σε ένα μαύρο βαρέλι ανικανότητας και αδιαφάνειας; Ήταν εικόνα αυτή του Πρωθυπουργού χθες, ο οποίος παρέλαβε, θυμίζω, μειωμένο Φ.Π.Α. για τα νησιά και επειδή ο ίδιος δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο, ο μειωμένος Φ.Π.Α. τελειώνει από 1ης Ιουλίου του 2019;
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είναι ένας Πρωθυπουργός σε αποδρομή. Ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ήδη παρελθόν, ο οποίος δεν έχει να πει τίποτα απολύτως στον ελληνικό  λαό. Και ο οποίος το μόνο το οποίο μπορεί να κάνει είναι να διχάζει, να πολώνει, να χρησιμοποιεί μία γλώσσα ακραία, αχαρακτήριστη, τολμώ να πω. Αν δει κανείς τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και τις δει με κάποια απόσταση, θα διαπιστώσει ότι ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί επίσημα τέτοια γλώσσα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Έχουν καταφέρει και έχουν κάνει επίσημη κυβερνητική γλώσσα τη χειρότερη έκφραση του μεταπολιτευτικού αυριανισμού.
ΔΗΜ.: Επειδή πήγατε στη Μυτιλήνη -και κλείνω με αυτό- εσείς πιστεύτε δηλαδή ότι μπορεί η επόμενη Κυβέρνηση να κατεβάσει τον Φ.Π.Α. σε κάποια νησιά, τα οποία θα συνεχίσουν να πλήττονται, διότι δεν τελειώνει το προσφυγικό ρεύμα; Δηλαδή, θα ζητήσετε από τους δανειστές μας να κατεβάσετε τον Φ.Π.Α. από το 24% πιο κάτω, στα νησιά; Ή δε θα το ζητήσετε καθόλου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το ζητήσω. Και θα επιδιώξω να το διεκδικήσω για τα νησιά -θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ- που έχουν πληγεί από το προσφυγικό πρόβλημα. Διότι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα τελείως διαφορετικής έντασης. Σήμερα πλήττεται η τοπική οικονομία στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, από το προσφυγικό πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις να διεκδικηθεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι εύκολα διεκδικήσιμο για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αλλά σίγουρα για τα νησιά τα οποία έχουν πληγεί από το προσφυγικό πρόβλημα, ναι θα κάνω μία μεγάλη προσπάθεια να το διεκδικήσω. Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να το διεκδικήσει. Εγώ θα επιχειρήσω να το διεκδικήσω.
ΔΗΜ.: Για όσους παρακολουθούμε τα πράγματα, κ. Πρόεδρε, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, συμφωνούμε ότι είναι η πρώτη φορά που και ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και ένα think tank στελεχών έχουν φιλελεύθερο τρόπο σκέψης και ανάλυσης. Περισσότερο από τους προηγούμενους, αυτό είναι σαφές. Και ως Υπουργός έτσι λειτουργήσατε εσείς.
Εγώ αναρωτιέμαι όμως ποια είναι η ανάγκη εκείνη, η οποία σας οδήγησε χθες να δηλώσετε ότι δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος. Και αναρωτιέμαι, ακόμη και αν δεν χρειάζεται κάποιος σε κάποια δουλειά, αν δεν χρειάζονται κάποιοι φορείς. Έχω, παράδειγμα, την επιλογή Σπίρτζη, ο οποίος είχε πάρει τρεις φορείς στον χώρο των ακινήτων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και έχει δημιουργήσει έναν νέο φορέα, ο οποίος δεν έχει αντικείμενο και εκεί υπάρχουν 300 άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι κάπου αλλού χρήσιμοι. Και βγαίνετε εσείς, επικεφαλής, ενός φιλελεύθερου χώρου, με έναν φιλελεύθερο τρόπο σκέψης και λέτε ότι δε θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος. Γιατί;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχάς, ορισμένα πράγματα.
ΔΗΜ.: Γιατί το κάνατε; Είχατε την ανάγκη να το κάνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν είναι η πρώτη φορά που το έχω πει. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Διότι καταρχάς η μονιμότητα προστατεύεται συνταγματικά. Είναι ορισμένα πράγματα τα οποία φαίνεται ότι τα ξεχνάμε. Αλλά και διότι δεν θεωρώ ότι μία πολιτική οριζόντιων απολύσεων είναι χρήσιμη σήμερα για τη δημόσια διοίκηση. Και σας το λέω επειδή διαχειρίστηκα αυτό το χαρτοφυλάκιο.
ΔΗΜ.: Τακτοποίηση δεν χρειάζεται όλο αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η τακτοποίηση είναι τακτοποίηση. Το κράτος έχει πλαδαρέψει επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες, εκατοντάδες νέες άχρηστες δομές, οι οποίες είναι παντελώς περιττές και μας στοιχίζουν πολλά χρήματα τα οποία πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημά του.
Βεβαίως και υπάρχει, λοιπόν, σημαντικό περιθώριο εξορθολογισμού των δομών και μετακύλισης, μέσω της κινητικότητας, δημοσίων υπαλλήλων εκεί που πραγματικά θα είναι χρήσιμοι. Δεν πρόκειται να παραμείνουν άνθρωποι σε θέσεις που δεν έχουν κανένα ρόλο ύπαρξης και κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Βεβαίως και μπορεί να μετακινηθούν κάπου αλλού. Βεβαίως και θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να δούμε αν υπάρχουν, που υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παρέχει καλύτερα και φθηνότερα υπηρεσίες σε σχέση με το Δημόσιο. Βεβαίως και -θέλω να το τονίσω αυτό- δεν πρόκειται εμείς να αναπαράγουμε τις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων, κολλητών φίλων, συγγενών που διορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις καινούριες δομές που δημιουργεί.
Προσέξτε, όταν αναφέρομαι σε δημόσιους υπαλλήλους, αναφέρομαι σε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν αναφέρομαι στις στρατιές των μετακλητών. Αυτοί θα φύγουν την επόμενη μέρα. Όπως θα καταργηθούν και οι περιττές δομές τις οποίες έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί οι ειδικοί αναπληρωτές, γραμματείς, όπου -ισχυριζόμενος ότι κάνει δήθεν αξιοκρατικές δομές- στην ουσία δημιουργεί μία τελείως περιττή δομή στη διοίκηση για να τη στελεχώσει πάλι με κολλητούς, συγγενείς και φίλους.
ΔΗΜ.: Δεν το συνηθίζω, αλλά ένα παράδειγμα: το γραφείο του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα το κρατήσει στη Βόρεια Ελλάδα; Συγκεκριμένο παράδειγμα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν η πολιτική του Πρωθυπουργού για τη Βόρεια Ελλάδα εξαντλείται σε ένα διακοσμητικό γραφείο στελεχωμένο μάλιστα από μία κυρία που βλέπω ότι κάνει και πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι δεν είναι αυτή πολιτική σοβαρή για τη Βόρεια Ελλάδα.
Δηλαδή όλα αυτά είναι επικοινωνιακά εφέ. Πιστεύω ότι η Βόρεια Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο ωφελημένη εάν δεν υπήρχε, ενδεχομένως, το γραφείο Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά εάν μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης μπορούσαν οι επιχειρηματίες και οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα να έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να κατεβαίνουν στην Αθήνα. Δεν θα ήταν ωφελημένοι μόνο οι πολίτες της Βορείου Ελλάδας, θα ήταν ωφελημένοι και οι πολίτης της Καλύμνου, της Κέρκυρας ή της Ζακύνθου.
Άρα, ας διαχωρίσουμε επιτέλους την επικοινωνία από την ουσία. Η Κυβέρνηση αυτή πρακτικά δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για τη Βόρεια Ελλάδα. Η πολιτική της έχει εξαντληθεί στη δημιουργία ενός γραφείου που δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά τη χρησιμότητά του. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε να πούμε πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα για τη Βόρεια Ελλάδα από το να συζητάμε για το γραφείο Πρωθυπουργού.
ΔΗΜ.: Προφανώς, αλλά μία παρατήρηση. Δηλαδή εκείνη η επιλογή να κλείσει η Ε.Ρ.Τ. της Κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία συμμετείχατε, ήταν μάλλον λάθος, από ό,τι καταλαβαίνω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ας μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Εξάλλου όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας.
ΔΗΜ.: Ξέρετε γιατί σας το ρωτώ; Μου είπε φίλος ακροατής προηγουμένως, καθώς συζητούσαμε στον αέρα: «Φοβόμαστε ότι θα μας μειώσει τις συντάξεις». Και ένας άλλος που τηλεφωνεί αμέσως μετά και λέει: «Δουλεύω στο ΑΧΕΠΑ μάγειρας, ο Μητσοτάκης θα φέρει ιδιώτες μέσα στα νοσοκομεία». Αυτός ο φόβος υπάρχει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να το δούμε, λοιπόν, αυτό.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, να συμπληρώσω λίγο το θέμα με τους συνταξιούχους και να απαντήσετε συνολικά γιατί μου δίνει μία καλή πάσα ο συνάδελφος ο Στέφανος ο Διαμαντόπουλος. Για τους νέους ανθρώπους στην αγορά εργασίας και για τον πρώτο μισθό μας τα είπατε πριν σε σχέση με το αφορολόγητο.
Συνταξιούχος, να μιλήσω πάλι με παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας με πλήρη σύνταξη το 2010 έπαιρνε 2.500 ευρώ σύνταξη. Πλέον παίρνει 1.100 ευρώ και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1/1/2019 η σύνταξή του θα πέσει γύρω στα 800-850 ευρώ, όπως υπολόγισε μία συνεργάτιδά μας εδώ στο FM100, η Ματούλα η Σιμότα, που δίνει πληροφορίες για τα συνταξιοδοτικά κάθε Τετάρτη. Αυτός ο άνθρωπος, ο συνταξιούχος της Εθνικής, που είχε φτιάξει τη ζωή του με βάση τα 2.500 ευρώ, μπορεί να είχε πάρει δάνειο, μπορεί να είχε κάνει τα όποια ανοίγματα, υπέστη μία οικονομική καταστροφή η οποία συνεχίζεται και μεγαλώνει από 1/1/2019. Σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων τι έχετε να πείτε; Θα κάνετε κάτι διαφορετικό ή θα συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Θα ξεκινήσω με το ζήτημα της Ε.Ρ.Τ. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι μια δημόσια τηλεόραση όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως συμβαίνει σήμερα δυστυχώς με την Ε.Ρ.Τ.. Ούτε μια δημόσια τηλεόραση πλαδαρή, με περιττό προσωπικό, η οποία χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί εδώ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι το τέλος της Ε.Ρ.Τ. θα μειωθεί στο μισό και έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό και να κάνει τα κουμάντα της.
Και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Και πάντως δεν πρόκειται επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας να ανεχθώ μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα γίνεται απροκάλυπτο εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας όπως συμβαίνει σήμερα. Είναι θλιβερό και απαράδεκτο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη δημόσια τηλεόραση. Δεν πρόκειται να το ανεχθώ. Δημόσια τηλεόραση επί των δικών μας ημερών θα έχει την απαραίτητη ανεξαρτησία, με ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητο και να καθορίζει το περιεχόμενο ειδικά των πολιτικών εκπομπών και του πολιτικού λόγου της δημόσιας τηλεόρασης. Το έχουν κάνει άλλες δημόσιες τηλεοράσεις στο εξωτερικό.
Μπορούμε κάλλιστα να δούμε τα μοντέλα τους και να προσαρμοστούμε σε αυτά. Πάντως Ε.Ρ.Τ. όπως την ξέρουμε σήμερα, να τη ξεχάσουμε, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Δεύτερο θέμα το οποίο θίξατε. Το ζήτημα του μάγειρα στο δημόσιο νοσοκομείο. Έχει σημασία να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Αλλά εάν σε μία υπηρεσία -παραδείγματος χάρη, καθαριότητος- η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής -το τονίζω- δεν θα χρειάζεται ενδεχομένως να προσλαμβάνουμε ως τακτικό προσωπικό του δημοσίου μάγειρες ή καθαρίστριες. Διότι αυτές οι  υπηρεσίες ναι, πρέπει να παρέχονται και θα παρέχονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αφορά το μέλλον, όχι το παρελθόν.
Οι διορισμοί στο Δημόσιο, οι προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει να γίνονται ως αποτέλεσμα ενός αυστηρού προγραμματισμού, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και με βάση ξεκάθαρες προτεραιότητες. Παραδείγματος χάρη, νοσηλευτές. Το λέμε τόσες φορές, αλλά όταν γεμίζουμε την Ε.Ρ.Τ. και συμπληρώνουμε τους ετήσιους αριθμούς προσλήψεων με κομματικούς στρατούς, προφανώς δεν περισσεύουν δημόσιοι υπάλληλοι για θέσεις αιχμής. Έρχομαι τώρα στο ζήτημα το οποίο θίξατε. Στους συνταξιούχους. Οι περικοπές στις συντάξεις ήταν βάναυσες και μάλιστα χτυπήθηκαν περισσότερο οι υψηλές συντάξεις και οι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν τις μεγαλύτερες εισφορές στο σύστημα.
Υπήρχε, δηλαδή, και εκεί μία εγγενής αδικία στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι περικοπές. Οι περικοπές των συντάξεων για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσακαλώτος και οι οποίες θα εφαρμοστούν αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο από 1/1/19 -το τονίζω- είναι περικοπές που νομοθέτησε αυτή η Κυβέρνηση.            
Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Θέλω να καταλάβουν καλά οι ακροατές μας. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο διότι στη χώρα έγινε μία τεράστια οικονομική ζημία. Αποτιμάται στα 100 δις, 150 δις, 200 δις; Ο καθένας μπορεί να έχει τους δικούς του υπολογισμούς, αλλά η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω και οι περικοπές των συντάξεων, έτσι όπως έχουν νομοθετηθεί από τον κ. Τσίπρα και που -καθώς φαίνεται- θα εφαρμοστούν από 1/1/19, είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος και θα πάρει καιρό να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.
Και θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά να δημιουργήσουμε πλούτο στην ελληνική οικονομία. Πρώτα θα δημιουργήσουμε πλούτο και μετά θα σκεφτούμε πως αυτό τον πλούτο θα τον μοιράσουμε δίκαια. Αλλά αν δεν δημιουργήσουμε πλούτο στην ελληνική οικονομία, εάν δεν αυξηθεί ο λόγος εργαζόμενων προς συνταξιούχους, εάν δεν μειωθεί δραματικά η ανεργία, αν δεν ξαναδούμε το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών για να πολεμήσουμε τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή που υπάρχει σήμερα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα εξακολουθούμε να βράζουμε στο ζουμί μας. Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα της πολιτικής Τσίπρα-Καμμένου και θα μας συνοδεύουν -όπως σας είπα- για αρκετά χρόνια ακόμα.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, το αφήγημα, το οποίο έχει ανάγκη η Κυβέρνηση, κάθε Κυβέρνηση θα το είχε άλλωστε, λίγο πριν από τις εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο είτε γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο του ’19, είναι να κάνει ένα απολογισμό και στην κοινή γνώμη να περάσει με θετικό πρόσημο.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει με την κοινωνία το ότι πάμε σε μία καθαρή έξοδο. Όσες φορές μιλάμε με στελέχη της Κυβέρνησης και στο ραδιόφωνο, αλλά και στο δημόσιο διάλογο, αυτό το οποίο λέγεται είναι ότι η Κυβέρνηση το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στήριξε και η τότε Αντιπολίτευση και αυτό ουσιαστικά εφαρμόζει, με κάποιες παρεκκλίσεις, γιατί όπως και η αντιπολίτευση τότε έλεγε, λίγο πριν το δημοψήφισμα, κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρωζώνης και λοιπά. Συνεπώς, το επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Και μάλιστα έχει και τη δική σας θετική στάση, όλο αυτό το οποίο υλοποιείται και εφαρμόζεται έως και σήμερα. Εγώ ρωτώ σήμερα: Τότε κάνατε λάθος εσείς, ως Νέα Δημοκρατία ή ήταν πολύ έξυπνος ο Τσίπρας και σας αιχμαλώτισε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Βενιέρη, η θητεία αυτής της Κυβέρνησης δεν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Και η μεγάλη ζημιά στην χώρα έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, όταν έγινε το θλιβερό, τραγικό δημοψήφισμα, ως προς τις συνέπειές του, για να φτάσει ο κ. Τσίπρας δύο μέρες μετά να κάνει μία εντυπωσιακή πιρουέτα 180 μοιρών, να ανακρούσει πρίμα και να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα. Είμαστε υπερήφανοι που εκείνο το καλοκαίρι κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και αν γυρνούσαμε το χρόνο πίσω, πάλι το ίδιο θα κάναμε. Διότι με τις δικές μας ψήφους σώθηκε τότε η χώρα και απετράπη μία άτακτη έξοδος από την Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες. Αυτό αφορά την ιστορία.
ΔΗΜ.: Το ερώτημα είναι ότι συμφωνήσατε με ένα πρόγραμμα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, του 2015 το οποίο έθεσε υπόψη του λαού 20 Σεπτέμβρη 2015, ψήφισε ο λαός ΣΥΡΙΖΑ και είναι το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσατε. Αυτό εφαρμόζει λέει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι περικοπές των συντάξεων, για τις οποίες μιλήσαμε πριν, και η μείωση του αφορολόγητου δεν υπήρχαν σε αυτό το πρόγραμμα. Μία σειρά από πρόσθετα μέτρα, τα οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχαν σε αυτό το πρόγραμμα. Και εν πάση περιπτώσει αν αυτό το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί σωστά, η χώρα θα έπρεπε στις 20 του Αυγούστου του 2018 να βγει αυτόνομη και αυτοδύναμη από το πρόγραμμα, πετυχαίνοντας αυτό το οποίο θα πρέπει να είναι ο στόχος: Μια καθαρή έξοδος, όπως το πέτυχε η Πορτογαλία, όπως στο πέτυχε η Κύπρος. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Η καθαρή έξοδος είναι το νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Και είναι βρώμικο ψέμα για δύο λόγους: Αφενός γιατί υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το αμφισβητεί κανείς. Και αφετέρου διότι, όπως μας είπε και ο κ. Τσακαλώτος, θα υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης, με επισκέψεις της τρόικα τέσσερις φορές το χρόνο, με ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας το οποίο σε τίποτα δεν μοιάζει με αυτό το οποίο είχε να διαχειριστεί η Κύπρος ή η Πορτογαλία, που βγήκαν πράγματι καθαρά από τα μνημόνια. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Η Κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει και αυτό το τριετές πρόγραμμα το οποίο αναγκαστήκαμε να δεχθούμε γιατί αλλιώς η χώρα θα καταστρεφόταν. Ούτε αυτό κατάφερε να κάνει.
ΔΗΜ.: Άρα σας παγίδευσε ή ήταν λάθος στάση της Αντιπολίτευσης τότε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι δεν μας παγίδευσε. Η Κυβέρνηση κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και αν η Αντιπολίτευση δεν είχε ακολουθήσει αυτή τη στάση και δεν είχε ψηφιστεί τότε το τρίτο πρόγραμμα, η χώρα σήμερα θα ήταν Βενεζουέλα. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι τι έγινε τότε. Είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Και η στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν σωστή τότε, όπως πιστεύω ότι είναι σωστή και τα τελευταία χρόνια. Και το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές είναι ένα αίτημα το οποίο όταν πρωτοδιατυπώθηκε, προκάλεσε κάποια ερωτήματα, πλην όμως μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι, αν είχε συμβεί μία πολιτική αλλαγή πριν από 12-18 μήνες, η χώρα θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν είχε έρθει στα πράγματα πολύ νωρίτερα θα είχε πραγματικά καταφέρει να πετύχει την καθαρή έξοδο την οποία δεν πρόκειται να πετύχει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει να σας πω ότι εκφράζω και την ικανοποίησή μου που το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι πια ένα αίτημα το οποίο το εκφράζουν και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Διότι υπάρχει κοινή συμφωνία, άσχετα τώρα με το αν κάποιος έχει διαφωνίες σε επιμέρους λεπτομέρειες, ότι η Κυβέρνηση αυτή, όσο μένει, βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου. Και ότι η χώρα μπορεί να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο τη σέρνει ο κ. Τσίπρας μόνο μέσα από μία πολιτική αλλαγή.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, επειδή μιλήσατε για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζητάτε επιμόνως, θέλω να σας ρωτήσω αν η Νέα Δημοκρατία θα ανανεώσει τα ψηφοδέλτιά της εν όψει των επόμενων εκλογών -και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη- ακούγονται ήδη πάρα πολλά, ακούστηκε και το όνομα του Νίκου Γκάλη, ο οποίος το διέψευσε βέβαια, αν το θέλετε το Νίκο Γκάλη στα ψηφοδέλτια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Και επίσης να σας ρωτήσω: Πολλοί λένε τι τις θέλει τις εσωκομματικές εκλογές τώρα η Νέα Δημοκρατία και τις κάνει αυτό το διάστημα; Δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι πιο σοβαρό; Τι απαντάτε σε αυτή την ένσταση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανήκω στη γενιά των Ελλήνων που μεγάλωσαν και έμαθαν μπάσκετ με είδωλο το Νίκο Γκάλη. Έχω φύγει από το σχολείο, κάνοντας κοπάνα, για να έρθω να δω παιχνίδι του Άρη στο Αλεξάνδρειο τις εποχές που καιγόταν το γήπεδο στους μεγάλους αγώνες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ουδεμία πρόταση έγινε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία στο Νίκο Γκάλη. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Σέβομαι και τιμώ το Νίκο απεριόριστα ως αθλητή, ουδέποτε σκέφτηκα την ανάμιξή του με τα πολιτικά. Εξάλλου ο ίδιος, σε πολλές διαφορετικές ευκαιρίες, είναι κάτι που το έχει αποκλείσει. Καταλαβαίνω ότι ίδιος ίσως αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε κάποια δημοσιεύματα, τα οποία όμως δεν απηχούν στην πραγματικότητα. Άρα να είμαστε τελείως ξεκάθαροι για αυτό.
Δεύτερο θέμα. Ανανέωση του ψηφοδελτίου. Ναι, θα υπάρχει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Διότι αυτή είναι η εντολή την οποία έλαβα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Οπότε ναι, μπορείτε να περιμένετε. Δεν θα μπω καθόλου σε ονοματολογία. Και μάλιστα σπεύδω να πω ότι κάποιοι οι οποίοι μπορεί να προεξοφλούν από τώρα ότι έχουν κλειδώσει μία θέση στο ψηφοδέλτιο, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν, διότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και αφού έχουν πάρει τα επίσημα όργανα του Κόμματος τις αποφάσεις τους. Αλλά θα υπάρχει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια.
Τρίτο ερώτημα. Εσωκομματικές εκλογές. Κάναμε πάρα-πάρα πολύ καλά που προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία. Όχι μόνο διότι ήταν καταστατική μας υποχρέωση -και έχω μάθει να σέβομαι το Καταστατικό το Κόμματος, το οποίο εξάλλου ψηφίστηκε από το συνέδριο- αλλά και διότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι δύναμη για το Κόμμα μας. Είναι ένας μηχανισμός διαλόγου, αλλά και εσωτερικής ανανέωσης.
Ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει σε εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαΐου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής μελών έχω ζητήσει να παραταθεί για μία μέρα. Κανονικά κλείνει σήμερα το βράδυ, έχω ζητήσει να παραταθεί μέχρι αύριο το βράδυ, διότι είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να γραφτούν στη Νέα Δημοκρατία, να συνεισφέρουν οικονομικά αυτά τα 12 ευρώ το χρόνο που ζητάμε από τους πολίτες για να μπορούν να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες και να γίνουν με αυτόν τον τρόπο ενεργά μέλη της μεγάλης μας Παράταξης. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το οποίο έχουμε πετύχει  και ως προς της συμμετοχή, αλλά και ως προς την αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης του Κόμματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι περνάμε σε ένα μοντέλο μαζικής χρηματοδότησης από τα μέλη μας. Είμαστε το μόνο Κόμμα στην Ελλάδα το οποίο έχει μπορέσει να το κάνει αυτό και θεωρώ ότι είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την Παράταξή μας.
ΔΗΜ.: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε πάλι σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη και μάλιστα λίγες ώρες αφού αποχώρησε  ο Πρωθυπουργός, ένα επεισόδιο μεταξύ ενός πολεμικού μας πλοίου και ενός εμπορικού μέσα στα χωρικά μας ύδατα. Η ένταση είναι μεγάλη. Η χώρα αναγκάζεται να πάει σε εξοπλισμούς. Το «αναγκάζεται» δεν είναι δική μου σκέψη. Και είναι τεράστιο το θέμα των δισεκατομμυρίων σε εποχές δύσκολες και φτώχειας όπως περνάμε. Γενικότερα η ένταση είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις -το έκανε και η κυρία Γεννηματά προχθές- ζητάτε εκλογές. Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να μου πείτε πως βλέπετε εσείς αυτήν την ένταση, πως την αντιμετωπίζετε, τι σκέφτεστε να κάνετε όταν γίνεται Κυβέρνηση; Ίσως χρειάζεται πρωτοβουλία και αν είναι σωστό το να ζητάει εκλογές κανείς, τη στιγμή που έχουμε τέτοια ένταση στο περιβάλλον μας. Δηλαδή, να μπει η χώρα σε μια περιπέτεια και οικονομική και σε θέματα ασφαλείας. Και πως βλέπετε την ένταση στο Αιγαίο και τις συνεχείς απειλές από την απέναντι πλευρά από αξιωματούχους σε υψηλότατο επίπεδο, κάθε μέρα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, οι εκλογές σε μια Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι εκλογές σήμερα είναι λύτρωση. Θα είναι λύτρωση για τη χώρα. Και η απαλλαγή από τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά, είναι πια ένα αίτημα το οποίο γίνεται κάθε μέρα όλο ένα και πιο πλειοψηφικό. Άρα, δεν συνδέω, σε καμία περίπτωση, τη διεξαγωγή εκλογών με το τι γίνεται εντός, αλλά και εκτός της χώρας. Από εκεί και πέρα, τρεις λέξεις πιστεύω ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν τη στάση μας απέναντι σε αυτά τα οποία συμβαίνουν με την Τουρκία: Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα του λαού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Υπάρχει πράγματι μία αυξημένη ένταση στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Κάνω και σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, μία έκκληση στην Τουρκία να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τους άγραφους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαστε «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε με την Τουρκία και η μείωση της έντασης θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη και για τις δύο χώρες.
Δεν έχω πλήρη εικόνα για το περιστατικό το οποίο έγινε χθες το βράδυ έξω από τη Μυτιλήνη. Κατά συνέπεια δεν θέλω να το σχολιάσω. Θέλω να πω όμως και πάλι, ότι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Μεγάλη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις που υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα με επαγγελματισμό, αλλά και με πολύ μεγάλη αφοσίωση. Και να επαναλάβω, από τις φιλόξενες συχνότητές σας, τις μεγάλες μου ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, που -σε δύσκολους καιρούς- μας κάνουν πραγματικά να αισθανόμαστε σίγουροι και υπερήφανοι.
ΔΗΜ.: Επειδή, κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο θα παραλάβει η επόμενη Κυβέρνηση -όποια κι αν είναι- δεν θα είναι εύκολο. Δεν ξέρω αν είναι καθαρή, λιγότερο καθαρή ή βρώμικη έξοδος. Πάντως, θα είναι μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Ρωτώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί υπάρχει μία άποψη -δεν ξέρω αν έχει σημασία, με βρίσκει σχετικά σύμφωνο- ότι πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα διαχειριστεί μία κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση, μία συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, από ό,τι ένα Κόμμα μόνο του, το οποίο μπορεί να δώσει και μια ανακούφιση στα μικρότερα άλλα Κόμματα, γιατί δε θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν. Το λέω, ως σχήμα. Αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, αν βγείτε πρώτοι, είναι το ένα σενάριο. Συνεργασίας, στην οποία θα αναγκαστεί να πάρει θέση το Κίνημα Αλλαγής και δεν ξέρω ποια άλλη πολιτική δύναμη, για να διαχειριστείτε αυτό το οποίο θα παραλάβετε.
Ποιο θεωρείτε εσείς καλύτερο για τον τόπο, ως σενάριο; Θα αντέξετε εσείς αυτό που χθες ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε στη Λέσβο; Γιατί, σημειώνω, ότι θα προστεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους και στις πλατείες των αγανακτισμένων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα βρεθεί στην Αντιπολίτευση, αλλά θα είναι σίγουρα μία δύσκολη μετάβαση. Διότι κάποιοι φαίνεται να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις χαρές τις εξουσίας. Και η προσγείωση στα έδρανα της Αντιπολίτευσης δε θα είναι εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν με ενδιαφέρει τόσο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ συμμέτοχο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ανάταξη της χώρας. Και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές πολιτικές, αλλά και κοινωνικές συναινέσεις την επόμενη μέρα. Ο σκοπός μου είναι να δημιουργήσουμε μία πλατιά συμμαχία συμπόρευσης πολιτικών, αλλά και κοινωνικών δυνάμεων, για να αλλάξουμε τη χώρα.
Δεν έχω αυταπάτες για το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρεθεί στην Αντιπολίτευση. Εκτιμώ, όμως, ότι δεν θα αντιμετωπίσω αντίστοιχα προβλήματα με αυτά, τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά όπου πάει.  Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κινηθεί σήμερα στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να συνοδεύεται από μία μεγάλη αστυνομική δύναμη. Και αυτό ξέρετε, συμβαίνει όχι μόνο διότι ήταν ανίκανος να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά γιατί είπε ψέματα. Στον κ. Τσίπρα οι πολίτες πρωτίστως χρεώνουν ότι πολύ απλά τους εξαπάτησε. Εγώ δεν προτίθεμαι να εξαπατήσω κανέναν. Όπως βλέπετε, αυτά τα οποία σας είπα και σήμερα και λέω είναι πολύ μετρημένα. Θα μπορούσα να είχα πει περισσότερα. Δεν μπαίνω στον πειρασμό, για να κερδίσω, ενδεχομένως, λίγες ψήφους παραπάνω, να υποσχεθώ περισσότερα.
ΔΗΜ.: Ναι, αλλά αλλαγή εκλογικού νόμου ή άλλες παρεμβάσεις ουσιαστικές, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αυτοδυναμία, δεν προκύπτουν.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο την επόμενη μέρα. Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο την επόμενη μέρα, όσον αφορά και τις εθνικές εκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι εκτιμώ, φυσικά, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική, είτε μιλάμε για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα υπάρξει, λοιπόν, πρόταση από εμάς, αλλαγής του εκλογικού νόμου, την επόμενη μέρα. Και θα είναι ένας εκλογικός νόμος, ο οποίος θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα και αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Δεν μιλάμε για μία επιστροφή στο σημερινό σύστημα, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.
ΔΗΜ.: Όχι μπόνους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μπόνους, αλλά δε θα είναι ένα μπόνους με την ίδια λογική με αυτό το οποίο δίνεται σήμερα, δηλαδή 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα εξειδικεύσουμε την πρότασή μας, όταν έρθει η ώρα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μία πρόταση η οποία θα βρει τη συμφωνία και υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, στην επόμενη Βουλή.
ΔΗΜ.: Πριν από περίπου 8 μήνες, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως, σας είχα κάνει ένα ερώτημα για τον ΠΑΟΚ. Και θα τολμήσω να σας ξανακάνω, όχι το ίδιο ερώτημα, διότι είχαμε εξελίξεις επ’ αυτού. Μετά από 8 μήνες, λοιπόν, οι φίλοι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι χάρτινο, ότι δηλαδή κρίθηκε στα χαρτιά. Επειδή νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο με δεδομένο ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή, η ποδοσφαιρική, διότι είχαμε πολλές κόντρες, πολλαπλού επιπέδου -επιχειρηματικές, μιντιακές, προσωπικές- και κάποια στιγμή μπήκατε κι εσείς λίγο στον χορό, διότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι δεν έχετε φιλικά αισθήματα γι’ αυτήν την ομάδα. Τι απαντάτε λοιπόν σήμερα, μετά από τόσο καιρό;
ΔΗΜ.: Δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε μπλέξει τώρα το επιχειρείν, την ολιγαρχία, τις εισβολές, το πρωτάθλημα. Και έχει γίνει η χώρα μύλος. Με σοβαρή ευθύνη όλων μας και των Μέσων. Αλλά θυμάμαι και εκείνη τη δήλωσή σας -δεν ξέρω αν μετανιώνετε γι’ αυτήν- για εκείνο το «πέτσινο» γκολ, από το οποίο ξεκίνησε εκείνη η αντιμαχία με τους φίλους του ΠΑΟΚ. Μπλέξαμε τον Βορρά με τον Νότο, τον κύριο Μαρινάκη, για τα ναρκόπλοια. Δηλαδή, είναι μια κατάσταση, η οποία δεν είναι καλή. Μυρίζει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο.
ΔΗΜ.: Ήταν λάθος εκείνο το «πέτσινο»;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βέβαια ήταν. Αλλά δεν το είπα εγώ. Το είχε πει ο δημοσιογράφος στον οποίο έδινα συνέντευξη. Οπότε από τότε έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός, να μη σχολιάζω τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αυτά τα οποία συμβαίνουν στο γήπεδο.
Θα πω, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Και χαίρομαι που βλέπω τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει ποδοσφαιρικά πολύ καλύτερα. Χαίρομαι που υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι καλό αυτό. Και στεναχωριέμαι όταν η αντιπαράθεση φεύγει από τα γήπεδα και πηγαίνει αλλού. Δεν είναι καλό αυτό. Τα ματς και τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται πάντα στο γήπεδο.
Από εκεί και πέρα -μιας και κάνατε μία αναφορά και για τα ζητήματα της ολιγαρχίας και των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων- θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Θέλω καθαρούς κανόνες στο επιχειρηματικό παιχνίδι. Και δεν έχω προσωπική κόντρα με κανέναν. Αρκεί να μην μπαίνουν οι επιχειρηματίες στα χωράφια της πολιτικής. Νομίζω ότι είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος σ’ αυτό το οποίο λέω. Σέβομαι και τιμώ οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη χώρα, πόσο μάλλον εδώ στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία πόλη, η οποία χρειάζεται σήμερα  σημαντικές επενδύσεις. Και όσο κάποιος κινείται στο πλαίσιο της νόμιμης επιχειρηματικής δράσης, θα είναι καλοδεχούμενος από μένα. Αλλά καλό είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα να μην μπλέκει με την πολιτική και να μην γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις.
ΔΗΜ.: Ναι, αλλά οι επιχειρηματίες έγιναν και εκδότες ταυτόχρονα. Δηλαδή, σας κλέβουν την εξουσία. Έχω την εντύπωση και με μια ομάδα από πίσω και με 10.000 φανατικούς, κανείς μπορεί να διοικήσει αυτήν την χώρα. Αυτήν την αίσθηση έχω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χώρα διοικείται από την εκλεγμένη Κυβέρνηση. Και φυσικά, από τους τοπικούς άρχοντες, είτε περιφερειακούς, είτε δημοτικούς. Γι’ αυτό και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος στο ζήτημα αυτό. Θεωρώ πραγματικά ότι δεν πρέπει -και δεν θέλω- να υπάρχει καμία απολύτως σκιά, η οποία να έχει ποδοσφαιρική διάσταση. Ξέρετε, είμαι πάνω από όλα φίλαθλος, θέλω να το τονίσω αυτό, αγαπώ τον αθλητισμό, αγαπώ το ποδόσφαιρο, αγαπώ το μπάσκετ, αγαπώ όλα τα σπορ. Και δεν είμαι παθιασμένος οπαδός. Μου αρέσει ο αθλητισμός, μου αρέσει να βλέπω ελληνικές ομάδες να είναι ανταγωνιστικές. Θα ήθελα πραγματικά να αναβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήθελα να δω περισσότερους νέους Έλληνες παίκτες να παίρνουν ευκαιρίες σε ελληνικές ομάδες. Θέλω να δω περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές στο ποδόσφαιρο. Μιας και είναι επίκαιρη η συζήτηση και για την αναμόρφωση, για το καινούριο γήπεδο του ΠΑΟΚ, είμαι πάντα θετικός σε τέτοιες υποδομές. Υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται η νομοθεσία και οι περιβαλλοντικοί όροι, πιστεύω ότι τα καινούρια γήπεδα αναβαθμίζουν συνολικά την ποιότητα του ποδοσφαίρου. Και θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πραγματικά ένα πρωτάθλημα χωρίς βία, όπου οικογένειες να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο με ασφάλεια και να πηγαίνουν τα νέα παιδιά και να χαίρονται το ποδόσφαιρο και την ομάδα την οποία υποστηρίζουν. Και, όπως σας είπα, οι διαφορές να μην λύνονται στα αθλητικά δικαστήρια, αλλά να λύνονται το γήπεδο και να κερδίζει πάντα ο καλύτερος.
ΔΗΜ.: Έχω την τελευταία ερώτηση, νομίζω. Κύριε Πρόεδρε, κάνατε μία επιλογή δύο προσώπων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους για την θέση των Αντιπροέδρων στη Νέα Δημοκρατία, του Κωνσταντίνου Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ένας εκφράζεται εντελώς διαφορετικά, τεχνοκράτης, φιλελεύθερος, μετριοπαθής. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι λίγο πιο φωνακλάς από τον έτερο Αντιπρόεδρο και προκαλεί αντιπάθειες. Υπάρχει μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση και άλλους χώρους της ευρύτερης αριστεράς να ταυτιστεί αυτή η επιλογή η δική σας με την πρόθεση/επιθυμία να πάτε λίγο πιο συντηρητικά, πιο δεξιά μάλλον, τη Νέα Δημοκρατία. Και τη χρεώνουν στον Άδωνι Γεωργιάδη, στο Βορίδη και σε άλλους.
Πώς απαντάτε; Τους αδικεί αυτό ή είναι μία επιλογή την οποία θεωρείτε απαραίτητη γιατί γενικώς όλη η Ευρώπη έκανε ένα κλικ πιο δεξιά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μετατοπιστεί επί δικών μου ημερών πιο δεξιά. Διαφωνώ με αυτή την εκτίμησή σας. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία επί δικών μου ημερών αρθρώνει ένα λόγο πιο μετριοπαθή, πιο φιλελεύθερο, πιο κεντρογενή. Σεβόμενος απόλυτα ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος αυτής της μεγάλης Παράταξης ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό Κόμμα στο οποίο πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως παραδοσιακοί λαϊκοί δεξιοί και πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροφιλελεύθεροι. Και αυτή είναι μία ισορροπία την οποία οφείλω να κρατήσω.
Οφείλω να σας πω ότι ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις του, ο πολιτικός μας λόγος θα έλεγα ότι είναι κατ’ εξοχήν ένας λόγος τολμηρός, ένας λόγος με γωνίες, ένας λόγος φιλελεύθερος και ένας λόγος μετριοπαθής.
Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο σας είπα και πριν. Το σχέδιο το οποίο εξήγγειλα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ένα σχέδιο το οποίο βάζει στον πυρήνα του το εργαλείο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το οποίο δεσμεύομαι ότι θα διαθέτω κάθε χρόνο ένα δις ευρώ για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.
Τι είναι αυτή η πολιτική; Είναι δεξιά; Είναι κεντρώα; Είναι αριστερή; Ίσως, τη σημερινή εποχή, αυτές οι λέξεις να χάνουν πια το νόημα. Είναι μία πολιτική, η οποία όμως βάζει στον πυρήνα της πρότασής μας την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαι  περήφανος που το κάνουμε αυτό ως Νέα Δημοκρατία. Και, αν κρίνω από τη θλιβερή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις στοχευμένες εξαγγελίες μας, καταλαβαίνω γιατί αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες ενοχλούν το ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο υποτίθεται ότι ήρθε για να προστατεύσει τους πιο φτωχούς και έκανε τους φτωχούς πολύ περισσότερους και πολύ φτωχότερους.
ΔΗΜ.: Το τελευταίο ερώτημα είναι ένα ερώτημα της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, είχαμε τον ΟΑΣΘ, ο οποίος λειτουργούσε με ένα στρεβλό καθεστώς επί σειρά ετών. Τελικά είχαμε κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα ξέρετε. Νομίζω σας έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες σας. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί ότι τελευταία έχουμε προβλήματα με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, αραιά δρομολόγια και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Πιστεύετε ότι αυτό το πείραμα ενός οργανισμού που ήταν ιδιωτικός, αλλά με επιχορήγηση του ελληνικού Δημοσίου και λειτουργούσε με ένα στρεβλό τρόπο, να γίνεται κρατικός, είναι ένα πείραμα το οποίο αποδίδει; Σκέφτεστε να το αλλάξετε εάν αύριο βρεθείτε στα πράγματα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας μιλήσουν οι χρήστες των  υπηρεσιών των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης αν το πείραμα αποδίδει. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις όταν είχαμε τοποθετηθεί απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ. Το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ήταν παντελώς στρεβλό. Διότι δημιουργούσε συνθήκες μίας επιδότησης του μεταφορικού έργου, ασχέτως του τελικού παραγόμενου αποτελέσματος.
       
Θα έπρεπε να επανεξετάσουμε το μοντέλο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών από την αρχή. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν και Ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες μπαίνουν σε εφαρμογή από το 2019 σχετικά με την απελευθέρωση του μεταφορικού έργου και θα υπάρχουν βέβαια και πολλές δικαστικές εκκρεμότητες, διότι απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι εκκρεμούν μία σειρά από προσφυγές απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είχαμε προειδοποιήσει για αυτό από την πρώτη στιγμή. Και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι και σήμερα στη Θεσσαλονίκη -όπως ξέρετε ανεβαίνω συχνά και προτίθεμαι να ανεβαίνω συχνά- είναι διότι εν όψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, δεν προτίθεμαι να έρθω στην πόλη για να συζητήσω με τους φορείς μία εβδομάδα πριν.
Ετοιμάζουμε από τώρα -εγώ, οι συνεργάτες μου, οι τομεάρχες, οι αρμόδιοι- ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά και στις υποδομές της Θεσσαλονίκης, αλλά και μία συνολική αναπτυξιακή πρόταση για τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία πιστεύω ότι θα ακούσουν με πολύ ενδιαφέρον οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδος συνολικά.
ΔΗΜ.: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ το Στέφανο τον Διαμαντόπουλο, τον Δημήτρη Βενιέρη. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.   Κύριε Πρόεδρε, σας αφήνουμε να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας εδώ στη Θεσσαλονίκη. Να είστε καλά και θα τα ξαναπούμε πιστεύω την 3η φορά που θα κάνουμε την κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να  θυμίσουμε στους ακροατές ότι είναι η 2η φορά που κάνουμε αυτήν την πολύ ωραία συζήτηση. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις.
ΔΗΜ.: Την άλλη θα είστε πάλι επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εξαρτάται αν θα την κάνουμε πριν ή μετά τις εκλογές.
ΔΗΜ.: Αυτό ρωτάω. Χρονικά το θέτω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο.
ΔΗΜ.: Θα έρθετε και ως Πρωθυπουργός συνεπώς στην παρέα. Εγώ αυτό θέλω να αποκομίσω. Τη δέσμευσή σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή μου αρέσει η παρέα σας, μπορώ να δεσμευθώ σίγουρα ότι θα έρθω στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και εφόσον το επιλέξουν αυτό οι Έλληνες πολίτες, δεσμεύομαι ότι θα σας έρθω και ως Πρωθυπουργός.
ΔΗΜ.: Αυτό να γραφεί. Δέσμευση. Ευχαριστούμε πολύ.