Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Κυριάκος : Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε, το 4ο μνημόνιο


Από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ραδιοφωνικούς Σταθμούς στην Θεσσαλονίκη

Ερώτηση Δημοσιογράφων :  Ένας νέος άνθρωπος, ας πούμε γύρω στα 30, ο οποίος μπορεί να έχει κάνει βασικές πτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, μπορεί να έχει κάνει και διδακτορικό, να μιλάει 3-4 γλώσσες, να πούμε ότι βρίσκει εργασία σήμερα στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα. Η αμοιβή του θα είναι 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 498 ευρώ καθαρά. Με αυτά τα χρήματα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συντηρήσουν σπίτια και αυτοί οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια των γονέων τους και επειδή είναι και περίοδος συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων εμφανίζονται και ως φιλοξενούμενοι. Λέτε συνεχώς -σας παρακολουθούμε- ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες σε τούτο τον τόπο. Επειδή οι καλύτερες μέρες νομίζω ότι έχουν σχέση κυρίως με το μέλλον της νέας γενιάς, όσοι τουλάχιστον επιλέγουν να συνεχίσουν να είναι στην Ελλάδα και να μην φεύγουν έξω, ποιες καλύτερες μέρες για αυτούς τους νέους ανθρώπους των 498 ευρώ μπορείτε να υποσχεθείτε και αν τουλάχιστον μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα χάσει αυτός ο άνθρωπος των 500 ευρώ το μήνα τον ένα μισθό το χρόνο από τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020;

Κ. Μητσοτάκης:  Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα παραμένει η πολύ μεγάλη ανεργία. Διότι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτήν που βρίσκεται ένας χαμηλόμισθος του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται οι άνεργοι και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι. Και εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη φτώχεια. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, πριν από 2 μέρες, εξήγγειλα ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας μέσα από την επέκταση της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας. Διότι σήμερα οι ακραία φτωχοί στη χώρα μας είναι πρωτίστως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Αυτό δεν θα γίνει μαγικά. Καμία οικονομία δεν ανακάμπτει από μόνη της. Θα γίνει μέσα από ένα τολμηρό και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα προσελκύσει στη χώρα σημαντικά ξένα και εγχώρια κεφάλαια μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις ισοδυναμούν με νέες θέσεις εργασίας και με βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά σε αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται. Κατά συνέπεια, η πρώτη μας έμφαση, τη μεγαλύτερη σημασία στο πρόγραμμά μας, αποδίδω στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέου πλούτου μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και ειδικά η Θεσσαλονίκη -και μπορούμε να το συζητήσουμε στη συνέχεια- θα είναι πρωτίστως ωφελημένη από την αναπτυξιακή πολιτική την οποία εμείς έχουμε προδιαγράψει.         
           
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας: Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε, το 4ο μνημόνιο. Έχει ήδη δεχθεί μειώσεις συντάξεων από 1/1/19 και μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020. Αυτά είναι νομοθετημένα μέτρα. Και μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αλλάξουν, σε αντίθεση με κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία σε κάθε ευκαιρία λένε ότι «θα ξαναδούμε το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων».

Αυτό, λοιπόν, είναι το κόστος το οποίο εξακολουθεί να πληρώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία από τους καταστροφικούς χειρισμούς του κ. Τσίπρα, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015. Πληρώνουμε ακόμα το λογαριασμό για αυτά τα οποία έγιναν τότε στη χώρα. Για αυτό και δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Και για αυτό η χώρα θα βρεθεί σε ένα καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής Επιτροπείας.

Όμως, δεν θέλω να παραλείψω να απαντήσω στο ζήτημα για το αφορολόγητο. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε πει, είναι ότι θέλουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, στο 9% και όχι στο 20% που είναι σήμερα. Με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Αυτό εκ των πραγμάτων θα μετριάσει κατά πολύ τις συνέπειες της μείωσης του αφορολόγητου για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Έχουμε προτείνει μία ριζική και διαφορετική φορολογική μεταρρύθμιση σε σχέση με αυτά τα οποία κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Διότι δεν πιστεύουμε ότι η οικονομική πολιτική μπορεί να εξαντλείται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και στη διανομή επιδομάτων δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να χτίζει η Κυβέρνηση μία νέα εκλογική πελατεία.

Η δέσμευσή μου για χαμηλό φορολογικό συντελεστή ισχύει ασχέτως τι μπορούμε να πετύχουμε ως προς το ύψος του αφορολόγητου. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Ο φορολογικός συντελεστής μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να είναι στο 9%.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου