Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε διαρρήξεις οικιών, επιχειρήσεων, οχημάτων και σε κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας



Εξαρθρώθηκε έπειτα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση-συμμορία, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε διαρρήξεις οικιών, επιχειρήσεων, οχημάτων και σε κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας που έλαβαν χώρα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως δράστες και συνελήφθησαν τρείς (3) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης - Συμμορία», των «Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», της «Αντίστασης», της «Απείθειας» και για παράβαση του Νόμου «Περί προστασίας ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Επιπρόσθετα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονης ημεδαπής γυναίκας το όχημα της οποίας χρησιμοποιούσε η οργάνωση για την προσέγγιση αλλά και απομάκρυνση από τους υποψήφιους “στόχους”.

Ειδικότερα, οι δράστες, τουλάχιστον από τα μέσα Μαίου του 2017, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες και επιχειρήσεις, αλλά και τη διάπραξη κλοπών οχημάτων και πινακίδων κυκλοφορίας, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το χρονικό διάστημα Μαίου-Οκτωβρίου 2017, προέβησαν στην κλοπή ενός οχήματος και πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ διέρρηξαν δύο (2) οικίες και μία εταιρεία από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσαν δύο χρηματοκιβώτια και κοσμήματα.

Η συνολική χρηματική αξία της λείας τους ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η προσέγγιση και η απομάκρυνση από τους στόχους τους με το επιβατηγό αυτοκίνητο της 22χρονης, στο οποίο τοποθετούσαν τις κλεμμένες πινακίδες. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των ερευνών το όχημα αυτό εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής και κατασχέθηκε. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα διαρρηκτικά εργαλεία.

Πρωινές ώρες της 26-04-2018 οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας συντονισμένη επιχείρηση με τη συνδρομή ΟΠΚΕ και ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των τριών αντρών, στα Υψώματα Διαβατών και στην Ευκαρπία, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα της οικίας του 34χρονου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία συστήματος καταγραφής εικόνας και ήχου που κατέγραφε εξωτερικό δημόσιο χώρο οπότε και συνελήφθη. Οι υπόλοιποι δύο δράστες, κατά τη διάρκεια των ερευνών προσπάθησαν να διαφύγουν αντιστεκόμενοι, πλην όμως ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν για να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Υπογραμμίζεται ότι το κλεμμένο όχημα εντοπίστηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Συνεχίζεται η έρευνα για εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.


Ντόρα : Ας μην παριστάνουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου.



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Yπουργό Οικονομίας κ Ανάπτυξης κ. Γ. Δραγασάκη

Χαίρομαι που σήμερα ήρθατε για να συζητήσουμε το φλέγον θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δεν θα αναφερθώ στις προεκλογικές υποσχέσεις σας για σεισάχθεια. Φέρατε το νομοσχέδιο με καθυστέρηση 2 ετών, υποσχόμενοι ότι θα δώσετε οικονομική ανάσα στους οφειλέτες. Από την αρχή, η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει την ανεπάρκεια του νόμου, ο οποίος με τις αναρίθμητες γραφειοκρατικές του διατάξεις θα καταντούσε δικαστικός, οδηγώντας τελικώς τις επιχειρήσεις στα δικαστήρια.

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι το Μάρτιο έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης υπαγωγής 29.375 επιχειρήσεις. Από αυτές μόλις 10.352 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα και έχουν υποβληθεί οριστικά μόνο 764 αιτήσεις. Από αυτές τις χιλιάδες επιχειρήσεις, μόλις 23 κατόρθωσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία. Ακόμα και ο ίδιος ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, τον οποίον αφήσατε επί μήνες μόνο με 3 υπαλλήλους, τη χαρακτήρισε ως «μαρτύριο».

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή αντιπρότεινε μια αυτοματοποιημένη και πραγματικά εξωδικαστική διαδικασία. Δεν ήταν τυχαία η απόφασή μας να καταψηφίσουμε αυτό το μηχανισμό που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί νέα.

Πρώτον, απαιτείται πληθώρα δικαιολογητικών. Δεύτερον, αν για μια υπόθεση δεν υπάρχει ομοφωνία των πιστωτών, τότε παραπέμπεται αναγκαστικά στη δικαιοσύνη. Και, τρίτον, η διαδικασία επεκτείνεται σε κάθε είδους οφειλή. Και μέχρι να επιβεβαιωθούν όλες οι οφειλές, χρειάζονται μήνες.

Κύριε υπουργέ,

Μόλις στις 20 Απριλίου δημοσιεύσατε προκήρυξη για τη στελέχωση της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας. Την στείλατε στο κτήριο του Κεράνη χωρίς επαρκές προσωπικό, και μετά από μήνες θυμηθήκατε να την επανδρώσετε.

Σας ερωτώ, λοιπόν:

Τι μέτρα θα εφαρμόσετε, προκειμένου να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός;

Υπάρχει σχεδιασμός για να εισαχθούν διατάξεις που θα απλοποιήσουν τη διαδικασία και, συνεπώς, θα ωφελήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Για να πετύχει, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να πληρούνται 4 προϋποθέσεις.

Πρώτον, να επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα εργαλεία, δηλαδή την αναγκαστική εκτέλεση και την εξυγίανση, και να διασφαλίζει τη συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών. Δεύτερον, να είναι ταχύς και πραγματικά εξωδικαστικός. Τρίτον, να προκαλεί την ελάχιστη παρέμβαση στα δικαιώματα των πιστωτών και, τέταρτον, να προβλέπει τον κίνδυνο κατάχρησης της διαδικασίας. Η εμπειρία με το άρθρο 99 και το νόμο Κατσέλη έχει δείξει ότι η καταχρηστική εκμετάλλευση είναι συνήθης.

Καμία προϋπόθεση δεν πληρείται σήμερα. Μιλάμε για μέτρο έκτακτης ανάγκης, στο οποίο βασική παράμετρος επιτυχίας είναι η ταχύτητα. Επίσης, επιβαρύνεται περαιτέρω ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις οφειλών σε τράπεζα, ο οφειλέτης υποχρεούται να προσλάβει εμπειρογνώμονα για τη διαπραγμάτευση. Ξέρετε ότι η αμοιβή ξεπερνά τις 10.000 ευρώ; Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο είναι το ποσό για κάποιον που χρωστάει;

Εκτός αυτού, έχετε επισκεφθεί ποτέ το κτήριο 7 των δικαστηρίων στην Ευελπίδων; Γνωρίζετε τι συμβαίνει εκεί; Καθημερινά συνωστίζονται απελπισμένοι άνθρωποι που καταστρέφονται για ελάχιστα χρέη. Η αλήθεια είναι σκληρή. Έχετε φτιάξει ένα μηχανισμό δυσλειτουργικό και πρακτικά άχρηστο. Κι έχετε αφήσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην τύχη τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εξωδικαστικό:

Πρώτον, να επικεντρωθεί η χρήση σε μικρές εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με τζίρο ως 2 εκατομμύρια. Διότι οι αδύναμοι δεν έχουν διαπραγματευτική δύναμη έναντι των πιστωτών.

Δεύτερον, να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα ως σημείο συγκέντρωσης των στοιχείων οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τη συμμετοχή εργαζομένων και προμηθευτών. Βάσει των στοιχείων, να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής πρόταση ρύθμισης και να ακολουθεί σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων που θα τίθεται σε ψηφοφορία. Εφόσον η πρόταση υιοθετείται από την πλειοψηφία, τότε να ισχύει χωρίς δικαστική επικύρωση. Και δικαίωμα ανακοπής να έχει μόνο ο μη συναινών. Έτσι, δεν θα επηρεάζονται οι λοιποί πιστωτές και δεν θα επιβαρύνονται τα δικαστήρια.

Τρίτον, να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες όσο και από το δημόσιο. Όσο επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της δίωξης λόγω αναδιάρθρωσης οφειλών, κανείς δεν θα αναλαμβάνει ευθύνες. Αυτός θα είναι ένας λειτουργικός μηχανισμός που θα βοηθά τις βιώσιμες επιχειρήσεις να ξανασταθούν όρθιες, απαλλαγμένες από τα δεσμά του χρέους.

Κύριε υπουργέ,

Χθες η ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε ότι 81.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων λόγω χρεών. Είναι σαφές ότι αποθαρρύνονται από το να εμπλακούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού βασανισμού των επιχειρήσεων.




Ένας 25χρονος «άδειαζε» τους κερματοδέκτες εκδοτικών μηχανημάτων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ



Τους κερματοδέκτες από εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων αστικών λεωφορείων αφαιρούσε με διαρρηκτικά μηχανήματα από σταθμευμένα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, ένας εικοσιπεντάχρονος, το τελευταίο τρίμηνο, αποκομίζοντας «λεία» περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ.

Ο εικοσιπεντάχρονος εντοπίστηκε από υπαλλήλους του ΟΑΣΘ τις πρώτες πρωινές ώρες χθες να περιεργάζεται ένα σταθμευμένο λεωφορείο στην περιοχή της Βούλγαρη και συνελήφθη από ειδοποιηθέντες αστυνομικούς, έχοντας στην κατοχή του τα εργαλεία του και το ποσό των 575 ευρώ. Κατασχέθηκε, επίσης, το αυτοκίνητο του, το οποίο χρησιμοποιούσε για να διαφεύγει.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, διέρρηξε δεκαοκτώ μηχανήματα από τα οποία αφαίρεσε τους κερματοδέκτες, αποκομίζοντας το ποσό των 4.950 ευρώ, προκαλώντας φθορές και στα εκδοτικά μηχανήματα.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F - 16



Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16  ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, όπως ανακοίνωσε, μέσω twitter, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ» έγραψε ο Καμμένος.


Οι πρόωρες εκλογές είναι βέβαιες: Οι πιθανές ημερομηνίες



Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πάρα πολύ κοντά,  με τον Αλέξη Τσίπρα να συζητάει τις ημερομηνίες που του προτείνουν οι συνεργάτες του και από την άλλη έχει βάλει το Μαξίμου να διαψεύδει το ενδεχόμενο.

Ψάχνουν το αφήγημα στο Μαξίμου για το οποίο θα προσφύγουν στις κάλπες και ένα καλό σενάριο για να εξαπατήσουν και πάλι τον ελληνικό λαό και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε, όπως το ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και η οικονομία δήθεν καλπάζει.

Οι εισηγήσεις για κάλπες που συζητά ο Αλέξης Τσίπρας είναι : 

Ή για τον Οκτώβριο του 2018 ή για τον Μάιο του 2019 και δεν πρόκειται να κάνει εκλογές όπως λένε μερικοί μαζί με τις ευρωκλογές.

Η πιο πιθανός μήνας εκλογών είναι τον Οκτώβρη του 2018 εάν και εφόσον δεν του βγει να πάρουν παράταση ένα εξάμηνο τα νέα καταστροφικά μέτρα που έχει υπογράψει, ειδικά για συνταξιούχους που κανονικά πρέπει να ξεκινήσουν Ιανουάριο του 2019. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα στον Αλέξη Τσίπρα, αν είναι τόσο σίγουρος για το αφήγημά του περί καθαρής εξόδου να προχωρήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και άρα να το θέσει στην κρίση του λαού.

 «Αν θεωρούν ότι μνημόνια τέλος, ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού», μήνυσε εχθές στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συντονιστικό των τομεαρχών, απ’ όπου κήρυξε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα.

«Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν εάν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται, όπως λένε τον λαό, ας τον εμπιστευτούν. Και αν δεν φοβούνται τη Ν.Δ., ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018. 


Τα έσπασαν και πάλι ανενόχλητοι οι αντιεξουσιαστές το βράδυ στην Αθήνα



Στις 12 το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη και στη συμβολή της Πατησίων με τη Τοσίτσα.

Η Πατησίων έμεινε κλειστή για πολύ ώρα και στα δύο ρεύματα, αφού υπήρχε κίνδυνος ανθρώπινων ζωών.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή, καλά διαβάσατε σε μία μόνο απλή προσαγωγή.


Συλλήψεις Αλβανών για ναρκωτικά στην Αττική


Συνελήφθησαν στις 24-4-2018 στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο υπήκοοι Αλβανίας, εκ των οποίων ένας 38χρονος και μία 26χρονη, για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών και έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επετεύχθη ο εντοπισμός των ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Όπως εξακριβώθηκε, το διαμέρισμα στο Κερατσίνι που διέμεναν οι κατηγορούμενοι, χρησιμοποιείτο ως χώρος αποθήκευσης και τυποποίησης των ναρκωτικών, ενώ από τις διενεργηθείσες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κάνναβης βάρους -3.112- γραμμαρίων
Σκόνη σε μορφή βράχου, βάρους -570- γραμμαρίων
Μία (1) ζυγαριά ακριβείας
Το χρηματικό ποσό των -50- ευρώ
Ένα (1) ΙΧΕ αυτοκίνητο
Τρία (3) κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Στις 25-4-2018 συνελήφθη στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 30χρονος υπήκοος Αλβανίας για κατοχή και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση εγκληματικών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίσθηκε ο 30χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση, στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στην κατοχή του καθώς και από την περαιτέρω έρευνα στην οικία του και σε χώρο θαλάμου ακινητοποιημένου ανελκυστήρα, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης-απόκρυψης των ναρκωτικών, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους -18- κιλών και -404- γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Γελάει η υφήλιος με τον Καμμένο ανακήρυξε Υποναύαρχο την Μπουμπουλίνα 193 χρόνια μετά το θάνατό της



Δεν έχει τέλος η τραγική καθημερινότητα της χώρας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχουμε μπλέξει.

Ο Πάνος Καμμένος μετά το μνημόσυνο που είχε τελέσει για τους πεσόντες στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας μετά από 2.500 χρόνια, τώρα αποφάσισε να απονείμει στην αγωνίστρια του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τον τίτλο του… Υποναυάρχου επί τιμή.

Η εγκύκλιος για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας :




Μητσοτάκης : η Νέα Δημοκρατία καλείται να μετατραπεί σε ένα ευρύ, ανανεωτικό μέτωπο για την αναβάπτιση της πολιτικής ζωής



Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Τομεάρχες

Φίλες και φίλοι,

Στην πολιτική μετρούν τα γεγονότα και οι αριθμοί. Ορίζουν μια πραγματικότητα που η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει, πόσο μάλλον να αλλάξει. Και η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι Έλληνες πληρώνουν και περιμένουν. Πολλοί πληρώνουν σε φόρους και εισφορές πάνω από το 50% του εισοδήματός τους. Φαντάζομαι ότι είδατε και τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκαν σήμερα για το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης για το μέσο Έλληνα. Κι όλα αυτά, βέβαια, για παροχές που απέχουν πολύ από την ποιότητα των παροχών, που προσφέρουν άλλες χώρες με αντίστοιχες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Η μισή Ελλάδα, οφείλει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 102 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ακόμη χειρότερα: Δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ και αδυνατούν να τα πληρώσουν. Άλλωστε, για πολλούς συμπολίτες μας, αυτός είναι ένας ολόκληρος μισθός. Οι άνεργοι περιμένουν να βρουν δουλειά, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις νέες περικοπές που έρχονται, ενώ τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν για χρόνια να βγει η σύνταξή τους, μια σύνταξη που η Κυβέρνηση παρακρατεί για να φουσκώσει τα λογιστικά πλεονάσματα.  

Κλάδοι εργαζομένων που δικαιώθηκαν από τη Δικαιοσύνη, περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά που τους οφείλονται. Οι επιχειρηματίες πληρώνουν τη φοροεπιδρομή, ενώ περιμένουν κι αυτοί  ματαίως να βγούμε από τα capital controls, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της Δύσης, η οποία ακόμα έχει κεφαλαιουχικούς περιορισμούς. Και όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι και άνεργοι, πληρώνουμε, εδώ και τέσσερα -σχεδόν- χρόνια, αυξημένο Φ.Π.Α. που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αύξησαν παντού: από τα καύσιμα και τις συγκοινωνίες, ως τα τρόφιμα και τα τηλεφωνήματα.

Όλα αυτά για χάρη της δημοσιονομικής φούσκας των πλεονασμάτων. Πλάι στην οποία έχει προστεθεί μια άλλη φούσκα,  η φούσκα της  «καθαρής εξόδου», ενώ όλοι ξέρουν ότι αυτή έχει ήδη σκάσει καθώς -δε θα κουραστούμε να το λέμε- έχουν ήδη αποφασισθεί μέτρα 5,1 δισ. ευρώ πρόσθετης λιτότητας που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι το 2022. Με μείωση αφορολογήτου, με νέες περικοπές στις συντάξεις και -ας μη το ξεχνάμε- με ενέχυρο το δημόσιο πλούτο για εκατό χρόνια. Δεσμεύσεις για μετά το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Κι όλα αυτά ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να τα παρουσιάζει ως τέλος του Μνημονίου και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Τσίπρας είναι ότι το μόνο που τελειώνει, πραγματικά, είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε, χθες, δημοσίως πόσο σκληρή και τακτική θα είναι η εποπτεία από τους εταίρους και τους δανειστές. Ο Υπουργός Οικονομικών, με μία του φράση, γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου, που επιχείρησε να στήσει χθες ο κ.Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Κομισιόν. Αυτό που περιέγραψε ο κ.Τσακαλώτος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε στην Κύπρο και την Πορτογαλία.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τίθεται ξανά σε αμφιβολία και η οριστική ρύθμιση του χρέους. Θυμίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση, μέσα στα πολλά που είπε για να εκλεγεί, υποσχόταν, καταρχάς, ότι θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Ακολούθως ότι θα το κουρέψει. Μετά ότι θα το ρυθμίσει. Τελικά πέρασαν 4 χρόνια σχεδόν και δεν έκανε τίποτα. Το χρέος, θυμίζω, παραμένει κοντά στο 180% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου 60 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. υψηλότερο από  ό,τι ήταν το όταν μπήκαμε στα Μνημόνια.

Θα τονίσω μόνο το απολύτως αυτονόητο μετά από τόσα χρόνια: Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι μία ρύθμιση οριστική. Πρέπει να είναι αυτόματη. Και πρέπει να είναι χωρίς νέες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Χωρίς νέες πολιτικές εγκρίσεις και αξιολογήσεις για την ενεργοποίηση οποιωνδήποτε μέτρων ελάφρυνσής του. Το είπα χθες και στον κ. Γιούνκερ. Χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση. Οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές και θα το πληρώσουν ακριβά οι Έλληνες με άνοδο των επιτοκίων. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά σαφέστατη υπαναχώρηση έναντι της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 που πέτυχε η τότε Κυβέρνηση. Αναμένουμε από τους εταίρους να τηρήσουν το λόγο τους. Και από την Κυβέρνηση να διεκδικήσει το αυτονόητο που η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει.  

Ας είμαστε, όμως, απολύτως ξεκάθαροι με τους πολίτες: τα υπερπλεονάσματα, τα οποία διαφημίζει η Κυβέρνηση, ήρθαν από την υπερφορολόγηση και τη δραματική μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων. Δεν ήρθαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Η οικονομία δεν αναπτύχθηκε με το 2,7%, που προέβλεπε ο κ. Τσίπρας. Αναπτύχθηκε με 1,4%, τον περασμένο χρόνο, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Τα υπερπλεονάσματα που γονατίζουν τους Έλληνες και σκοτώνουν την ανάπτυξη δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς.  

Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα πλεονάσματα που χρησιμοποιούνται για να δημιουργούνται κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα, το περιβόητο cash buffer. Αυτά δημιουργούνται την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία στενάζει από μία μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα υπερπλεονάσματα, όταν πνίγονται οι Έλληνες και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αφήνει και λιμνάζουν, αχρησιμοποίητα, σχεδόν 28 δισ. ευρώ από το 3ο Πρόγραμμα, με πολύ χαμηλό -προσέξτε με, πολύ χαμηλό- επιτόκιο. Η Κυβέρνηση προτιμά αυτή τη στιγμή να φτιάχνεται το cash buffer, δανειζόμενη με repos, με πολύ ακριβό κόστος, αλλά δεν χρησιμοποιεί τα αδιάθετα του 3ου Προγράμματος, τα οποία έχουν πιο χαμηλό κόστος δανεισμού. Είναι αδιανόητο να παίρνει η Κυβέρνηση πολλαπλάσια μέτρα από ό,τι προβλέπονταν στο 3ο Μνημόνιο, αλλά να μην εισπράττει τις δόσεις της δανειακής σύμβασης που επίσης προβλέπονταν από αυτό. Με άλλα λόγια, παίρνουμε τα μέτρα αλλά δεν παίρνουμε τα φτηνά λεφτά.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται ληγμένα ιδεολογήματα περί ταξικής πάλης. Στην ουσία, όμως, η πολιτική της στρέφεται εναντίον όλων. Όπως συλλογική απειλή είναι και η ανασφάλεια. Ματώνει ζωές στο Ζεφύρι αλλά και στην Κηφισιά. Ενώνει ποινικούς και τρομοκράτες, κλέφτες και κουκουλοφόρους, αποφυλακισμένους με το νόμο Παρασκευόπουλου και εκδρομείς του Ρουβίκωνα. Εξομοιώνει τα στενά των Εξαρχείων με τα προαύλια των πανεπιστημίων. Ο κ. Τόσκας κινείται μεταξύ αδράνειας και ανικανότητας. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης μιλούν για ακτιβισμούς και αλληλέγγυους, όταν η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Υποτίθεται ότι αυτοί οι τάχα κοινωνικά ευαίσθητοι θα προστάτευαν τους μετανάστες και τώρα τους ξέχασαν σε φυλακές ανοιχτού ουρανού στα νησιά. Η κατάσταση αυτή είναι θλιβερή, είναι απαράδεκτη για ένα προηγμένο Κράτος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυτιλήνης, την οποία επισκέφτηκε πριν από δύο μέρες κλιμάκιο βουλευτών και τομεαρχών μας. Έχω ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η Κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ας εφαρμόσει επιτέλους τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουμε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις,  ευτελίζει τις ζωές των μεταναστών, αλλά δοκιμάζει ταυτόχρονα και τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών. Και, βέβαια, η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στην απίστευτη αδιαφάνεια στη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

“Follow the money” που θα έλεγε και ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, που παραιτήθηκε προχθές καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Μόνο που αυτό που περιέγραψε είναι μια παράγκα του διαστήματος-με όλους τους συναφείς συνειρμούς.  Περιμένω από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει ταχύτατα αυτή την υπόθεση. Τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Όλα αυτά ενώ έξω από τα σύνορά μας τα σύννεφα πυκνώνουν. Θέλω να είμαι προσεκτικός -όπως είμαστε πάντα τα στελέχη της Αντιπολίτευσης όταν μιλάμε για τα εθνικά θέματα- αυτό επιβάλλει εξάλλου η εθνική ευθύνη. Όμως δεν προκαλεί πια καμία εμπιστοσύνη, ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αυτή ασκεί και την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική. Επί των ημερών της ζούμε μια πρωτοφανή κράτηση δύο στρατιωτικών μας. Το Μαξίμου -θυμίζω- την είχε προσδιορίσει σε κάποια 24ωρα. Χθες συμπλήρωσαν 8 εβδομάδες σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πω εδώ ούτε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ούτε για την ανοιχτή πια αμφισβήτηση των νησιών μας από επίσημα τουρκικά χείλη.

Θέλω να σταθώ, όμως, για λίγο στο θέμα των γαλλικών φρεγατών. Τί να πει κανείς για το θέαμα ενός Υπουργού να διαψεύδει τον αναπληρωτή του, εκείνος να επιμένει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον διαψεύδει εκ νέου, ύστερα στον χορό να αναγκάζεται να μπει η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, διαψεύδοντας την Αθήνα, και, τελικά, να εμφανίζονται Υπουργός και αναπληρωτής Υπουργός στο Πεντάγωνο -ο ένας έχοντας πιει το αμίλητο νερό- και να παρουσιάζουν μία τρίτη εκδοχή του ζητήματος; Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα χρονομίσθωσης των φρεγατών, ούτε αγοράς άλλων δύο! Αλλά ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μακρόν μίλησαν για τον τρόπο επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα με τη μορφή χρηματοδότησης για κατασκευές στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά! Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική ιλαροτραγωδία, αλλά για εθνικό εφιάλτη. Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι  σήμερα εξαιρετικά τεταμένη και οι στρατηγικές σχέσεις της χώρας, όπως αυτή με τη Γαλλία, πλήττονται σοβαρά, καθώς οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον  Γάλλο Προέδρο γίνονται τελικά παραπολιτική σπέκουλα.  Θα το ξαναπώ για μια ακόμη φορά. Αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Και την προειδοποιώ επιτέλους να σοβαρευτεί, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Διότι θα ήταν εγκληματικό να επαναλάβει στην εξωτερική πολιτική τη ζημιά που προκάλεσε στην εθνική οικονομία.

Το λέω αυτό γιατί ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στο σκοπιανό. Εκεί όπου η κρυφή διπλωματία έφερε ξαφνικά -και ερήμην όλων- στο προσκήνιο ένα ζήτημα που, όπως φαίνεται, δεν ήταν ώριμο για να λυθεί. Ακόμη χειρότερα: Με το σκοπιανό, η Κυβέρνηση τελικά πέτυχε να ενώσει και να δυναμώσει τους γείτονες μας και αποπειράθηκε να διχάσει τους Έλληνες. Στην αρχή ψιθυρίζοντας μια «λύση σε δόσεις» και μετά χρησιμοποιώντας ένα θέμα εθνικό ως ελιγμό κατά της αντιπολίτευσης. Αλλά ούτε η κοινωνία έπεσε στην παγίδα, ούτε εμείς στην Νέα Δημοκρατία. Μείναμε σταθεροί στο μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Το είπα και το εννοώ: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πρώτα το γειτονικό κράτος των Σκοπίων να αλλάξει το Σύνταγμά του και να άρει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού.

Απολύτως ξεκάθαροι είμαστε και στους εξ ανατολών γείτονές μας: Δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα, μένουμε πιστοί στην ισχύ των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ποτέ δεν κρύψαμε πως θεωρούμε αρνητική εξέλιξη κάθε μέρα που περνά με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και πάντα τονίζαμε ότι ο κύκλος των ψεμάτων, των λαθών, της ανεπάρκειας, της παραπλανητικής δημαγωγίας πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο για την χώρα μας. Με εκλογές που θα συντρίψουν το λαϊκισμό και την ανικανότητα και θα σημάνουν μια νέα αρχή για όλους τους Έλληνες.

Απαντάμε, λοιπόν, τολμηρά στην προπαγάνδα του Μαξίμου και στο παραμύθι του δήθεν τέλους των μνημονίων στα τέλη Αυγούστου: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένα κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Με δημοκρατική προσφυγή στις κάλπες να κριθούν από τους πολίτες όσα υποστηρίζει ότι έκανε η Κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με το δικό μας πρόγραμμα.

Τα πράγματα νομίζω πως είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι «μνημόνια τέλος», ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν αυτή την αλήθεια στις κάλπες. Αν σέβονται όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη Νέα Δημοκρατία, ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της.

Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί θα σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη μέρες στην εξουσία. Αλλά τον προκαλώ και σήμερα, αν όντως πιστεύει το αφήγημά του, να το δοκιμάσει στην πράξη, εκθέτοντας το στην κρίση των πολιτών.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα κάνει η Κυβέρνηση, ο βίος της -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- πλησιάζει στο τέλος του.  Και τα διλήμματα της επόμενης μέρας είναι πια πολύ καθαρά.

Πλησιάζει ο καιρός που οι Έλληνες  θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους που υπάρχουν μπροστά τους: Της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας, ή της τυφλής οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού της σοβαρότητας της ασφάλειας, ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας. Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα.

Έστω και αν οι κυβερνώντες δεν το ομολογούν, έχουμε ήδη εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αν οι εκλογές δεν γίνουν φέτος, ο κίνδυνος νέας οπισθοχώρησης είναι ορατός. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδίδεται σε ρουσφετολογικές προσλήψεις και στην ικανοποίηση κάθε παράλογου αιτήματος, αρκεί να εξαγοράσει λίγες ψήφους. Αλλά έτσι οι θυσίες των τελευταίων ετών γρήγορα θα εξανεμιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το Κόμμα και όλοι μας καλούμαστε σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Όχι μόνο οργανωτική, αλλά πολιτική, προγραμματική και, θα έλεγα, και προσωπική και ψυχολογική. Πράγμα που σημαίνει άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η Νέα Δημοκρατία ως μαζικό, λαϊκό, ενωτικό Κόμμα δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία μας. Με προσυνέδρια, συνέδρια, εσωκομματικές εκλογές. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες.  

Στις 13 Μαΐου καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά στην ανάδειξη των Προέδρων των Τοπικών Οργανώσεων, των Προέδρων ΝΟΔΕ και των μελών τους. Ταυτόχρονα είμαστε υπερήφανοι για την εξυγίανση των οικονομικών του Κόμματός μας, που έχει πλέον ως βασική πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά που κάνατε στις περιφέρειες που έχετε αναλάβει.  Γιατί πέρα από τις εθνικές προτεραιότητες, η εξειδίκευση του προγράμματος μας σε περιφερειακό και τοπικό  επίπεδο έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες. Τόνωση και συγκεκριμενοποίηση του Προγράμματός μας και διάδοσή του με λόγο απλό και πρακτικό που να πιστοποιεί αυτό που είμαστε: Κόμμα των ρεαλιστικών, αλλά και γρήγορων αποτελεσμάτων, παράταξη που μπορεί να εμπνεύσει με αλήθεια και δουλειά την Πατρίδα ολόκληρη. Παράταξη που ενώνει όλους τους Έλληνες σε ένα μεγάλο κοινό στόχο. Και, βέβαια, δράση μαζί με τους πολίτες, με σεμνότητα και χωρίς ίχνος αλαζονείας και με διαρκές ενδιαφέρον σε κάθε πρόβλημα. Μακριά από διχαστικές λογικές και με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο που θέλουμε να τον αγκαλιάσουμε.      

Από την άποψη αυτή, η Νέα Δημοκρατία καλείται να μετατραπεί σε ένα ευρύ, ανανεωτικό μέτωπο για την αναβάπτιση της πολιτικής ζωής. Μία ενωτική κοίτη των πολλών, με πορεία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, προοδευτική. Ένα μονοπάτι προοδευτικό που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Στο μέλλον που αξίζουμε.

Καλή μας δύναμη!




Πάτρα: Πήγαν να κλέψουν, όμως βρέθηκαν κλειδωμένες στο κατάστημα!




Έγινε και αυτό στην Πάτρα. Πωλήτρια κλείδωσε τέσσερις γυναίκες ρομά μέσα στο μαγαζί της και στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία.

Το περιστατικό έγινε σε κατάστημα με παιδικά ρούχα στην οδό Κορίνθου. Οι γυναίκες ρομά μπήκαν στο μαγαζί, κάνοντας τις πελάτισσες, έχοντας όμως την πρόθεση να κλέψουν.

Η πωλήτρια του καταστήματος όταν κατάλαβε γρήγορα τις πραγματικές τους προθέσεις, αποφάσισε να τις αιφνιδιάσει και τις κλείδωσε στο κατάστημα. Οι γυναίκες ρομά τότε άρχισαν να προκαλούν υλικές φθορές στο κατάστημα, πιστεύοντας ότι με αυτό το τρόπο θα ανάγκαζαν την πωλήτρια να τους ανοίξει. 

Τελικά στο σημείο έφτασε η αστυνομία που τις συνέλαβε.


Πηγή : patrasevents.gr


Συνελήφθη τζιχαντιστής που ετοιμαζόταν να περάσει με βάρκα στην Ελλάδα



Κυριαρχεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η είδηση της σύλληψης ενός στελέχους που βρίσκεται ψηλά στην πυραμίδα της διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο άνδρας συνελήφθη στην Σμύρνη λίγο πριν περάσει με βάρκα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ηγετικό στέλεχος του ISIS θα έφτανε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και ύστερα θα συνέχιζε τον δρόμο του προς την κεντρική Ευρώπη.  Η υπόθεση αυτή δείχνει για πολλοστή φορά το πόσο λεπτή είναι η ισορροπία στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και πόσο εύκολο είναι τελικά να δημιουργηθεί μια νέα ένταση.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμπλέκουν "εντέχνως" ξανά την  Ελλάδα, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψη έλαβε χώρα τη στιγμή που ο άνδρας ήταν έτοιμος  να επιβιβαστεί σε μια  βάρκα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.


Πηγή : star.gr




Bloomberg: Το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου και οι φόβοι των πιστωτών



Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο του Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Σόφια, καθώς ο Έλληνας Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το σχέδιό του «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, που σημειώνει ωστόσο ότι οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας εξαιτίας των φόβων ότι θα παρουσιαστούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως την δημιουργία πλήρους κτηματολογίου και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και το περιβάλλον για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

«Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με την τελική επανεξέταση της γραμμής επιβίωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα απελευθερωθεί από τα δεινά του, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης» σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, ως εκ τούτου, οι προτεινόμενοι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας αλλά και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετοι με την καθιερωμένη οικονομική λογική.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ασθενέστερη της αναμενόμενης, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,7% και διαπιστώνει ότι η χώρα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γηράσκει και συρρικνώνεται.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ