Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Νεκρός ο πιλότος μας, σε βαρύ πένθος η Ελλάδα



O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter επιβεβαίωσε το θάνατο του Έλληνα πιλότου που κατάπεσε με το Μιράζ 2000-5  βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο ΥΕΘΑ γράφει στην ανάρτηση του: 

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ»


Λόγω ασθένειας δόθηκε αναβολή του πειθαρχικού κατά της Νεκταρίας Πολάκη για το θάνατο της μικρής Μελίνας


Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΔΥΠΕ Κρήτης που επρόκειτο να συζητήσει μετά από σχεδόν 3 ολόκληρα χρόνια την υπόθεση του θανάτου της Μελίνας Παρασκάκη, τον Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο, μετά από μια επέμβαση ρουτίνας.

Η αναβολή όπως λένε οι πληροφορίες  σχετίζεται με πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μέλος του Πειθαρχικού και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα της απολογίας της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, όπως αναφέρει το cretalive η οποία δεν έχει απολογηθεί ακόμα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, προκύπτει «βαριά ιατρική αμέλεια για παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων».


Εγκληματικότητα μέσα και έξω από τις φυλακές στην Ελλάδα των Κοντονή - Τόσκα



Σύμφωνα με το  lamiareport.gr

Δύο άτομα τραυματίστηκαν μετά από συμπλοκή με μαχαίρια που σημειώθηκε σε κοινόχρηστο χώρο της Γ' πτέρυγας των φυλακών Δομοκού.. 

Πρόκειται για δυο Αλβανούς βαρυποινίτες, ηλικίας 47 και 27 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ενεπλάκησαν άγρια με αποτέλεσμα ο 47χρονος να καταλήξει στο νοσοκομείο Λαμίας βαριά τραυματισμένος και ο 27χρονος ελαφρύτερα. 

Ο 27χρονος επέστρεψε στις φυλακές νεαρός μετά την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ ο 47χρονος παραμένει στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή του.




Με την ουρά στα σκέλια οι Τούρκοι λένε : Δεν πετούσε δικό μας μαχητικό στο Αιγαίο



Μετά την είδηση για την πτώση του ελληνικού μαχητικού Mirage 2000-5 στη Σκύρο, οι Τούρκοι πανικόβλητοι για να αποποιηθούν τις ευθύνες, ξεκαθάρισαν ότι κανένα αεροσκάφος της Τουρκίας δεν πετούσε στην περιοχή την ώρα της πτώσης.

Η αντίδραση μάλιστα της Τουρκικής ηγεσίας ήταν άμεση θέλοντας να απομακρύνει τις όποιες υπόνοιες εμπλοκής της, στην υπόθεση της πτώσης του ελληνικού αεροσκάφους. 


Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Τσίπρας στην Τήλο λιάζεται



Η Εφημερίδα των Συντακτών έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του Πρωθυπουργού, ο οποίος απολαμβάνει τη θάλασσα παντελώς αδιάφορος για τα εσωτερικά και εξωτερικά της χώρας.



Έχει κουραστεί στο ψέμα και την απάτη και γεμίζει μπαταρίες για νέες μορφές εξαπάτησης και ποιος νοιάζεται για τον χαμό, όταν επιστρέψουμε.




Άρχισε το έγκλημα της αισχροκέρδειας στα καύσιμα με δικαιολογία την απειλή πολέμου



Μόνο στην Ελλάδα η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στα καύσιμα που φτάνει στα όρια κακουργήματος για το κλέψιμο των καταναλωτών κάθε φορά που μυρίζεται κρίση.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνηςαλλά και του πετρελαίου θέρμανσης

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πλησίασε το 1,7 ευρώ καθώς διαμορφώνεται στο 1,693, ενώ από τις 26 Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η άνοδος η βενζίνη έχει ακριβύνει κατά 3,5 λεπτά το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 91 λεπτά.

Οι τιμές για το πετρέλαιο ξεκινούν από 85 λεπτά (Πέλλα, Καβάλα) και κλιμακώνονται πάνω και από 1 ευρώ το λίτρο (1,039 στη Μαγνησία, 1 ευρώ σε Κυκλάδες και Εύβοια).




Απόπειρα βιασμού γυναίκας στην περιοχή του Γκύζη



Άγρια επίθεση από «δράκο» δέχθηκε στην περιοχή του Γκύζη 34χρονη γυναίκα. 

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις εννιά το βράδυ της Τετάρτης στη συμβολή των οδών Κατσαντώνη και Θεριανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης προσπάθησε με την απειλή μαχαιριού να ασελγήσει σε βάρος της νεαρής γυναίκας ακινητοποιώντας την στο έδαφος.

Ωστόσο εκείνη αντέδρασε και κάλεσε σε βοήθεια προσπαθώντας ταυτόχρονα να τον απομακρύνει, με αποτέλεσμα ο άνδρας να της σκίσει την μπλούζα και να την τραυματίσει με το μαχαίρι. 

Τελικά το θύμα κατάφερε να ξεφύγει και πήγε στη συνέχεια στην κλινική όπου εργάζεται, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οπως η ίδια η γυναίκα υποστηρίζει, ο άνδρας επιβιβάστηκε σε μια μοτοσυκλέτα που οδηγούσε άλλο άτομο και έφυγε.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θύμα δεν έχει μεταβεί ακόμη στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης για να καταθέσει, γιατί, όπως είπε, είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. 

Αναμένεται, πάντως, να καταθέσει σήμερα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έλληνες στρατιωτικοί: Την Τρίτη η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο




Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 17 Απριλίου, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της ευρωβουλής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε δεκτή η πρόταση της ευρωομάδας της Αριστεράς να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Σχετικές προτάσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUE/NGL, είχαν κατατεθεί από τις Ευρωομάδες της Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι άλλες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν με την πρόταση των δύο Ευρωομάδων.

Σημειώνεται πως η πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διεθνοποίηση του ζητήματος»
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς και τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές ώστε να σεβαστούν επιτέλους το διεθνές δίκαιο. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε τα δύο παιδιά μας, να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές τους, την πατρίδα και το στράτευμα».

Η συζήτηση που θα λάβει χώρα στην Ολομέλεια έχει τίτλο «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
newsit.gr


'Έπεσε Mirage 2000 στη Σκύρο στην επιστροφή μετά από αναχαίτιση




Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.

Το αεροσκάφος, μαζί με άλλο Mirage 2000, επέστρεφαν για προσγείωση στη Σκύρο μετά από αναχαίτιση ζεύγους τουρκικών μαχητικών που είχε εισέλθει στο FIR Aθηνών και βρισκόταν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του. 

Έως αυτή την στιγμή δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης,και η κατάσταση του χειριστή, για τον εντοπισμό του οποίου διεξάγονται έρευνες.  




Κραυγή αγωνίας των ατόμων με αναπηρία



Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και να ληφθούν άμεσα 10 μέτρα για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Με δέκα αιτήματα στην ατζέντα τους ζητούν συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος.

Σε επιστολή που έστειλαν προ ημερών στον υπουργό, τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι πολίτες με αναπηρία και χρόνια πάθηση, καθώς και οι οικογένειές τους, αφού επωμίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έχουν ζητήσει συνάντηση εδώ και μία εβδομάδα, αλλά φευ…

«Ο υπουργός όχι μόνο δεν μας έχει δεχτεί. Ούτε καν μας έχει απαντήσει. Σύντομα θα μας βρει μπροστά του» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν οριστεί άμεσα συνάντηση θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Η λίστα με τα 10 μέτρα

Η ατζέντα των ατόμων με αναπηρία περιλαμβάνει 10 μέτρα τα οποία «πρέπει να ληφθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

Ειδικότερα ζητούν:

l Την ψήφιση διάταξης με την οποία θα εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα από την υποχρέωση αναγραφής και δήλωσής τους ως εισοδήματος, καθώς δεν αρκεί να είναι αφορολόγητο. Ζητούν, όπως σωστά δεν υπολογίζονται ως εισόδημα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, να μην υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ., όπως αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη στην υπ' αριθ. πρωτ. 216774/12669/2018 επιστολή του.

l Την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα εισοδήματα των προσώπων που έχουν ολική τύφλωση, καθώς και εκείνων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό από 80% και άνω. Η ΕΣΑμεΑ ζητεί η ανωτέρω εξαίρεση να επεκταθεί στα πρόσωπα της παρ. 2ε του άρθρου 14 του Ν. 4172/2013, δηλαδή τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές πολλαπλές και ψυχικές αναπηρίες).

l Να μην υπάρξει καμία μείωση του αφορολόγητου ορίου για κανέναν πολίτη. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους ζητούν τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ.

l Επέκταση της φοροαπαλλαγής των ατόμων με αναπηρία και στο τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, η φοροαπαλλαγή που αφορά τα άτομα με αναπηρία να μην εφαρμόζεται μόνο στο πραγματικό εισόδημα του δικαιούχου, αλλά και στο τεκμαρτό εισόδημα.


Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

l Την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.

l Την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

l Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της αναπηρίας τους.

l Χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, ο οποίος αποσκοπεί κατ' αποκλειστικότητα στην κοινωνική και οικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

l Τη λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

l Τη λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.


Φυντανίδου Ελενα  
ΤΟ ΒΗΜΑ


Οδηγοί σε δήμους χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα, μέσω ΑΣΕΠ



Το μπαλάκι στους δημάρχους έχει ρίξει η κυβέρνηση όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Οι προσωρινοί πίνακες με τους επιτυχόντες που έχουν αναρτηθεί, όπως φαίνεται, έχουν πολλά λάθη τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις διαδικασίες που έγιναν εσπευσμένα. Για παράδειγμα σε δήμο εμφανίστηκε επιτυχών για να αναλάβει καθήκοντα οδηγού, χωρίς ωστόσο να διαθέτει επαγγελματικό δίπλωμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπολογιστεί ως πολύτεκνοι που κερδίζουν μόρια, άνθρωποι που έχουν ενήλικα τέκνα.

Οι δήμοι έχουν τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβουν όσους έχουν επιτύχει με βάση τα αποτελέσματα των προσωρινών πινάκων που έχουν δημοσιευτεί ή να αναμένουν τους τελικούς επιτυχόντες μετά τη διασταύρωση των στοιχείων. Τα τελικά αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι, καθώς πρέπει να ελεγχθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εγγράφων.

Εφόσον όμως οι δήμαρχοι καλέσουν τώρα κάποιον να αναλάβει εργασία και αποδειχθεί ότι αυτός δεν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη του επόμενου πρώτου επιλαχόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθούν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, εφόσον κανένας αιρετός δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να απασχολήσει κάποιον ειδικά σε θέση ευθύνης και στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις και δεν έχει τα προσόντα που απαιτεί η θέση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στις υπηρεσίες καθαριότητας συμβαίνουν ορισμένες φορές ατυχήματα, οπότε είναι απαραίτητη μεγάλη τυπικότητα όσον αφορά τους εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πειραιά σε σχέση με τα απορρίμματα που παραμένουν συσσωρευμένα στους δρόμους της πόλης. Οπως ανέφερε, δημιουργήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό εξαιτίας του ότι οι συμβάσεις 250 εργαζομένων στην καθαριότητα (οι οποίοι αποτελούν και το 60% των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων) έληξαν στο τέλος Μαρτίου, ενώ οι νέοι ξεκίνησαν σταδιακά να προσέρχονται στην εργασία τους. Ο Δήμος Πειραιά, πάντως, τονίζει ότι σύντομα τα προβλήματα στην καθαριότητα –που οφείλονται στην κεντρική διοίκηση και όχι στον δήμο– αναμένεται να εξομαλυνθούν.


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έθαψαν νεκρό πάνω από άλλον νεκρό στη Θεσσαλονίκη



Οι αρμόδιοι του δήμου αναμένεται να μεταβούν αύριο στα κοιμητήρια, ώστε να επιχειρηθεί εκταφή.

Απίστευτη περίπτωση εκταφής νεκρού από τα δημοτικά κοιμητήρια του Φιλύρου Θεσσαλονίκης, καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη.

Το ζήτημα συνδέεται με την επιθυμία συγγενών ενός νεκρού που έχει ταφεί εδώ και καιρό στα δημοτικά κοιμητήρια του Φιλύρου, να μεταφέρουν τα οστά του στον οικογενειακό τους τάφο, σε περιοχή της Νάουσας. Η επιθυμία τους όμως αυτή, σκοντάφτει στο γεγονός ότι πάνω από τον συγκεκριμένο νεκρό, έχει ταφεί εκ παραδρομής άλλος νεκρός. Οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, απευθύνθηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, καθώς το πρόβλημα, εκτός από πρακτικό, είναι και νομικό.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ανάλογα με τον κανονισμό των δημοτικών κοιμητηρίων, «η ανακομιδή των οστών των νεκρών που έχουν ταφεί στα δημοτικά νκροταφεία,ενεργείται μετά την παρέλευση τριετίας από την ταφή (σε άλλα κοιμητήρια τετραετίας). Η για οποιοδήποτε λόγο και αιτία μεταφορά ή εκταφή των νεκρών προ της εκπνοής της τριετίας (ή τετραετίας),ενεργείται μόνον κατόπιν της σχετικής άδειας του εισαγγελέως».

Επιπλέον, «εάν κατά την ανόρυξη τάφου για την ανακομιδή των οστών του εντός αυτού ταφέντος νεκρού, διαπιστωθεί ότι το πτώμα τούτο δεν έχει διαλυθεί, παραμένει μέσα στον τάφο για ένα χρόνο ακόμα για να αποσυντεθεί πλήρως».

Όπως έγινε γνωστό, οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του δήμου αναμένεται να μεταβούν αύριο στα κοιμητήρια, ώστε να επιχειρηθεί εκταφή της σορού που προορίζεται για μεταφορά, χωρίς να πειράξουν τη σορό που βρίσκεται από πάνω - ενώ για όλες τις ενέργειες θα ενημερώνεται ο εισαγγελέας υπηρεσίας


ΑΠΕ
Πηγή : thetoc.gr




Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε περίπτωση επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία



Καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στη Συρία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για επέμβαση στη Συρία.

Οι ΗΠΑ σε περίπτωση που επέμβουν στη Συρία θα έχουν σίγουρα τη βοήθεια της Γαλλίας και πιθανότατα της Βρετανίας.

Όμως στις πολεμικές συγκρούσεις υπάρχουν και μικρότεροι πρωταγωνιστές που στηρίζουν τις κύριες δυνάμεις.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της Ελλάδας. Αν επέμβουν οι ΗΠΑ στη Συρία τότε η εμπλοκή της χώρας μας θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, λόγω της βάσης της Σούδας.

Ο ρόλος της βάσης είναι η διευκόλυνση του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών με την παροχή καυσίμων, πυρομαχικών και παροχών όπως η συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Στη βάση της Σούδας υπάρχει και αεροδρόμιο από το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135, να επιχειρούν στις συριακές ακτές.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε και μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας. Η ανάπτυξη των αεροσκαφών έγινε στα πλαίσια τις διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επέμβουν στη Συρία, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τη βάση της Σούδας είναι σχεδόν βέβαιο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Γαμπρός συνελήφθη για προσβολή στον Ερντογάν- Η νύφη παντρεύτηκε μόνη της




Τη «νύχτα της χένας», το παραδοσιακό τουρκικό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή ενός γάμου στη γειτονική χώρα, ένας γαμπρός συνελήφθη για αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, οι οποίες κρίθηκαν προσβλητικές για τον Τούρκο πρόεδρο

Ένας γάμος ολοκληρώθηκε μόνο με την παρουσία της νύφης και των συγγενών στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν ο γαμπρός συνελήφθη την παραμονή του γάμου του για προσβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στις 5 Απριλίου η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο του γαμπρού Ραχάτ Ακμπάμπα, ο οποίος μαζί με την νύφη, Σάρα Μπατσάκ, κατευθυνόταν από κομμωτήριο σε πάρτι για τη «νύχτα της χένας», ένα παραδοσιακό έθιμο στη γειτονική χώρα, που πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τον γάμο. Ο γαμπρός οδηγήθηκε αρχικά στο δικαστήριο και στη συνέχεια στη φυλακή της πόλης, αφού πρώτα πληροφορήθηκε πως θα εκτίσει ποινή τριών ετών και εννέα μηνών για προσβολή του Τούρκου προέδρου μετά από απόφαση του Εφετείου.

Όμως, παρά την φυλάκιση του γαμπρού, οι δύο οικογένειες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το έθιμο της χένας και τον γάμο, έστω και με μόνο την νύφη παρούσα. Έτσι, στις 6 Απριλίου η Σάρα, όχι μόνο παντρεύτηκε μόνη της με όλους τους συγγενείς παρόντες αλλά έκοψε και την πενταώροφη τούρτα! Η νεαρή γυναίκα δήλωσε στον τοπικό Τύπο πως ο σύντροφός της συμφώνησε να ολοκληρωθεί ο γάμος του ζευγαριού ακόμα και αν ο ίδιος δεν μπορούσε να παραστεί.

Το δικαστήριο έκρινε πως 27 μηνύματα του άτυχου γαμπρού στα social media από το 2012 ήταν προσβλητικά για τον Τούρκο πρόεδρο.


Πηγή


«Upper Macedonia» η πρόταση της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό


Το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φαίνεται να προτάσσουν τα Σκόπια, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Οχρίδα. Η γλώσσα θα είναι τα Μακεδονικά αν και υποτίθεται ότι θα συνοδεύονται από κάποιου είδους αστερίσκο που θα κάνει αναφορά στη «σλαβική γλωσσική οικογένεια».

Η πρόταση της ΠΓΔΜ προβλέπει επίσης την εθνικότητα της Άνω Μακεδονίας για τους πολίτες της. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και το «plan B» που έστειλε η Αθήνα ως οδηγό για την επίλυση των διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη μεταβεί στην Οχρίδα όπου με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου. 

Προηγήθηκαν οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι τόσο με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, όσο και με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και η έκπληξη που επεφύλαξε στον Νίκο Κοτζιά ο Ιβίτσα Ντάτσιτς κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών με συνοδεία μουσικών, ερμήνευσε σε άπταιστα ελληνικά το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», ενώ ο Νίκος Κοτζιάς ενθουσιασμένος σηκώθηκε όρθιος, τον αγκάλιασε και σιγοτραγούδησε μαζί του. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, όμως, ήταν που ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στα Σκόπια και στον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους στην Οχρίδα. «Συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», πήρε το λόγο για το ίδιο θέμα ο Ιβίτσα Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Το μήνυμα στάλθηκε και μένει λοιπόν να φανεί αν σήμερα θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να δρομολογήσουν συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Εξάλλου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι δύο κυβερνήσεις έχουν ήδη καταλήξει σε απόλυτη συμφωνία στα 10 από τα 14 σημεία των διαπραγματεύσεων, τα οποία ωστόσο αφορούν κατά κύριο λόγο ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως οι κοινές δράσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Ενέργεια, στην τεχνολογία, στη διασυνοριακή συνεργασία και στον πολιτισμό. Τα τέσσερα που απομένουν χαρακτηρίζονται «τα πλέον κρίσιμα» και αφορούν το όνομα το εύρος χρήσης (erga omnes), την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος και τις διεθνείς σχέσεις (δηλαδή με ΝΑΤΟ - ΕΕ). Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών των δύο αντιπροσωπειών τους θα αρχίσουν στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Εκεί αν τα πράγματα έχουν πάει καλά, ίσως ανακοινώσουν και το όνομα στο οποίο κατέληξαν, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύμπνοια που επικρατεί και δίνοντας τη σκυτάλη στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους.



Νεφέλη Λυγερού
protothema.gr


Συρία: Τραυματίστηκαν τρεις ρώσοι δημοσιογράφοι από πυρά αγνώστων



Λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ρώσοι δημοσιογράφοι δέχθηκε πυρά από αγνώστους με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις δημοσιογράφοι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το λεωφορείο με τους δημοσιογράφους οι οποίοι επέστρεφαν από ρεπορτάζ που είχαν κάνει για την κατάσταση στην ανατολική Γούτα, κατά την επιστροφή του, περίπου στις 18.20, δέχθηκε πυρά από αγνώστους.

Από τα πυρά τραυματίσθηκαν ελαφρά ο δημοσιογράφος του καναλιού NTV Αλεξέι Ίβλεφ , ο κάμεραμαν του καναλιού «Ρωσία 1» και ο κάμεραμαν του καναλιού «Zvezda» Βλαντισλάβ Ντοντόνοφ.


Πηγή