Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Απειλές Ερντογάν κατά ΕΕ: Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε!



«Φιλοξενούμε 3,5 εκατ πρόσφυγες από την Συρία, επί 7 χρόνια. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Εμείς δείξαμε ανθρωπιά, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε από ανθρωπιά»

Νέα επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε πόλη της ανατολικής επαρχίας Ερζερούμ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη σκληρή κριτική του κατά της αιματηρής τουρκικής επιχείρησης με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην κουρδο-κρατούμενη πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και με το συγκεντρωμένο πλήθος να γιουχάρει απείλησε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει με νέο κύμα προσφύγων: «Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, εδώ και 7 χρόνια. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε! Εμείς δείξαμε ανθρωπιά, αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε από ανθρωπιά».

Ακουμπώντας το χέρι στο φέρετρο του Τούρκου στρατιώτη, με το όνομα Μοχάμεντ, που έπεσε στην Αφρίν, είπε ότι θέλει να γίνει κι ο ίδιος «μάρτυρας» (κατά τους Τούρκους όλοι οι νεκροί πολέμου είναι μάρτυρες) κι υποστήριξε ότι ο Αλλάχ του υποσχέθηκε τη νίκη, που είναι πλέον κοντά. «Φτάνουμε στο τέλος», είπε. «Σώζουμε τους καταπιεσμένους, ανθρώπους περήφανους, που διώκονται στη Συρία. Έχετε δει πώς οι καταπιεσμένοι που θέλουν να φύγουν από την Αφρίν διώκονται. Βρήκαμε που κρατούν τις βόμβες τους. Μπαίνουμε. Θα τους διώξουμε», τόνισε σε μία παραληρηματικού χαρακτήρα απόπειρα να ξεσηκώσει τον κόσμο και να ανυψώσει το φρόνημα. 
Ο Ερντογάν επιτέθηκε και στις ΗΠΑ για ακόμα μια φορά. «Είμαστε ένα έθνος 81 εκατομμυρίων. Δεν θα μας πουν τι να κάνουμε; Που είναι το FETΟ;», αναρωτήθηκε. Και απάντησε μόνος του: «Στην Πενσιλβάνια», αναφερόμενο φυσικά στον Φετουλάχ Γκιουλέν.


Πηγή : protothema.gr


Ανατροπή στην εξαφάνιση των δύο κοριτσιών - Γιατί το έσκασαν από το σπίτι




Ανατρέπονται τα δεδομένα για τις δύο αδελφές από το Δήλεσι που εξαφανίστηκαν από το σπίτι τους από την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι ανήλικες αδελφές, Εμμανουέλα και Ντενίσα, 16 και 17 ετών αντίστοιχα, όπως όλα δείχνουν το έσκασαν και η εξαφάνισή τους είναι οικειοθελής.

Μαζί με τα δύο κορίτσια φέρεται να είναι και ένας 18χρονος, φίλος της μιας αδελφής.

Τα κορίτσια σύμφωνα με την εκπομπή Tatiana Live φέρονται να αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα στο σπίτι τους από το οποίο ήθελαν να ξεφύγουν.

Ο νεαρός, ο οποίος είναι ενήλικος, είναι ανιψιός της γνωστής ηθοποιού Μαίρης Χαλκιά, η οποία μίλησε στην εκπομπή και είπε ότι τις τελευταίες μέρες κάτι τον ανησυχούσε.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, τα κορίτσια επικοινώνησαν με τη μητέρα τους, της είπαν ότι όντως βρίσκονται με τον 18χρονο, αλλά ότι δεν θέλουν και δεν σκοπεύουν να γυρίσουν στο σπίτι.

Η μητέρα τους απηύθυνε νέα έκκληση να επιστρέψουν και να λύσουν όλοι μαζί όποιο πρόβλημα υπάρχει ενώ υποσχέθηκε να μην τις μαλώσει. 


ΤΑ ΝΕΑ


«Παράλογες» κάποιες θέσεις της Αθήνας, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ



Προβληματισμό εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές μετά τα σχόλια του Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό («absurd»), φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή».

Εν όψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.

Στα άκρα η σύγκρουση Ζάεφ - Ιβάνοφ

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του του και να υπογράψει το διάταγμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας και με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως και με την αντίληψη για την οικοδόμηση «μίας κοινωνίας για όλους», η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM) και απέσπασε την υποστήριξη των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Σημειώνεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε, προχθές, για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αμέσως μετά την ψήφισή του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας. Τη θέση αυτή μοιράζεται και το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού από την Βουλή (με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ) και η άρνηση του Προέδρου της χώρας να το υπογράψει, κυριαρχεί στην επικαιρότητα της χώρας, με τους πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια να σημειώνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση κινδυνεύει, γι ακόμη μία φορά, να "εκτροχιαστεί" και να επιβραδύνει τις βασικές προτεραιότητες για τη χώρα, που είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό προκειμένου να προωθηθεί η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανήγγειλε σήμερα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα κόμματα, κυρίως αλβανικά, πέραν του συγκυβερνώντος DUI του Αλί Αχμέτι.


Πηγή : news.gr


Σε Ιάπωνες για 1,6 δισ. δολάρια πέρασε η καπνοβιομηχανία του Ιβάν Σαββίδη




Αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΣΕΚΑΠ φέρνει η εξαγορά από τον Ιαπωνικό Όμιλο JT της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak συμφερόντων Ιβαν Σαββίδη.

Η συμφωνία των δυο ομίλων που προβλέπει τίμημα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018 .

Όπως σημειώνει στην  ανακοίνωση της η πολυεθνική JT, -η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κατέχοντας την δεύτερη θέση στην αγορά καπνικών-, o βασικός στόχος της εξαγοράς είναι η  ενίσχυση της πρώτης θέσης  του ιαπωνικού ομίλου στην αγορά της  Ρωσίας, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο καθώς αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο σε περίπου 40%. 

 Η απόκτηση της ΣΕΚΑΠ ωστόσο η οποία έρχεται ως συνέπεια της συμφωνίας των δυο ομίλων φέρνει αλλαγές και στην ελληνική αγορά καπνικών. Σε ανακοίνωση της η JTΙ Hellas οποία κατέχει μερίδιο 23% και διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του '80 σημειώνει ότι «η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει το ενδιαφέρον της πολυεθνικής για την Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο 3%». Σημειώνεται ότι το 2017, η JTΙ Hellas συνεισέφερε περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα από τον καπνό ενώ υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Από την πλευρά της ΣΕΚΑΠ πάντως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Αρτούρ Νταβιντιάν μίλησε για μια συμφωνία η οποία διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και την χαρακτήρισε ως μια «απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση».

Διευκρίνισε  πάντως ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη ) αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

«Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ.

O εγχώριος παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη ιδρύθηκε το 1975. Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ - Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας του ομίλου Agrokom που ελέγχεται από την οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της Japan Tobacco Inc

H Japan Tobacco Inc. (JT) (TSE: 2914) ανακοινώνει σήμερα ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. 

 Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).
«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας.

Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. 

Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. 

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018. 

Η Japan Tobacco Inc. ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), «ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. 

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. 

Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Δήλωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan

«Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the “Agrocom Group” (“Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. 

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. 

Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. 

Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων»


ΤΑ ΝΕΑ


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής



Κυρία Πρόεδρε του Κινήματος Αλλαγής, αγαπητή Φώφη, φίλες και φίλοι, ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Αποφεύγω να σας προσφωνήσω «συντρόφους», όπως επέλεξε να κάνει ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν κρίνω από την χλιαρή σας αντίδραση μάλλον ούτε ο κ. Δραγασάκης νομιμοποιείται να το χρησιμοποιεί. Και το κάνω όχι μόνο για να πάρω αποστάσεις από τον εύκολο λαϊκισμό στην πολιτική, αλλά κυρίως για να δηλώσω τόσο το σεβασμό μου στη δημοκρατική λειτουργία και στην κομματική αυτονομία, όσο και το ειλικρινές ενδιαφέρον μου για τις εργασίες σας.

Παρακολούθησα με προσοχή, αγαπητή Φώφη, κύριοι Πρόεδροι, τις διεργασίες στον πολιτικό σας χώρο τους τελευταίους μήνες. Όπως ξέρετε, πιστεύω βαθιά στο άνοιγμα των Κομμάτων στην κοινωνία. Χάρηκα ειλικρινά για την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή Αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Όπως χαίρομαι και για τη δυναμική που απελευθέρωσε αυτή η διαδικασία. Εξάλλου τα Κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Και όπως είπε ο μεγάλος αστροφυσικός Stephen Hawking, που έφυγε πριν από λίγες μέρες  «ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή». Και εμείς στην Νέα Δημοκρατία αλλάζουμε και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Και σε ό,τι μας αφορά, επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να καταθέσω τα δικά μου βήματα: Μία ανοιχτή διαδικασία για εκλογή Αρχηγού. Ένα πολυθεματικό Συνέδριο με την συμμετοχή πολλών απλών πολιτών. Ένα πρόγραμμα που έχει συνταχθεί μέσα από διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης. Χιλιάδες νέα στελέχη εκτός κομματικού σωλήνα. Σκληρό τέλος στο νεποτισμό. Άνοιγμα των ψηφοδελτίων μας στους εκπροσώπους της κοινωνίας. Αλλά για να χρησιμοποιήσω τους στίχους του Ελύτη και να δανειστώ λίγο από τα δικά σας σύμβολα: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ». Και είναι υποχρέωση μας, ως δύο Κόμματα με μεγάλη ιστορία και ξεχωριστή παρακαταθήκη, αυτή τη δουλειά να την κάνουμε και να πείσουμε τους καχύποπτους πολίτες ότι αλλάζουμε, γινόμαστε καλύτεροι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. 

Κυρίες και κύριοι, δουλειά του πολιτικού είναι το αύριο. «Εργοτάξιο» της πολιτικής πρέπει να είναι πάντα το μέλλον. Είμαστε εδώ, είσαστε εσείς εδώ στο ιδρυτικό Συνέδριο ενός νέου φορέα, για να αποφασίσετε με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε και εσείς ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια στιγμή που αυτοί που μας  κυβερνούν κάνουν ό,τι μπορούν για να πάει η χώρα πολύ πίσω και πολύ χαμηλά. Αν και δεν θα έπρεπε κανονικά να πω «αυτοί που μας κυβερνούν». Για να είμαι ακριβής θα έπρεπε να πω: «Αυτοί που νέμονται την εξουσία» γιατί πραγματική Κυβέρνηση δεν έχουμε σήμερα. Αυτό που έχουμε είναι έναν αλλοπρόσαλλο συνασπισμό Κομμάτων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να γίνουν καθεστώς. Και για να γίνουν καθεστώς προσβάλλουν δημοκρατικούς θεσμούς και παραβιάζουν βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Φτωχοποιημένη στο εσωτερικό και αδύναμη στο εξωτερικό. Με τους νέους μας να ονειρεύονται μια ζωή μακριά από την Πατρίδα μας και τους μεγαλύτερους να κατακλύζονται από ανασφάλεια. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που την έβαλαν σε πισωγύρισμα και σε  κρίση αυτοί που πήραν την εξουσία το 2015 και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την καρέκλα, προσβάλλοντας το δημοκρατικό κεκτημένο.  Ένα δημοκρατικό κεκτημένο που όλες ανεξαρτήτως οι Κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν από το 1974 και μετά, έστω κι αν η πολιτική ζωή γνώρισε κύκλους έντασης και μεγάλης  πόλωσης. 

ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής σήμερα, θα μας πάρει λίγο καιρό κύρια Πρόεδρε για να το συνηθίσουμε, υπήρξαμε αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια. Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Υπήρξαν όμως στιγμές σύγκλισης, όταν το εθνικό συμφέρον αυτό επέβαλλε. Και μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν-διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που  προέχει. Και σήμερα αυτό που προέχει, πάνω από όλα, είναι η προάσπιση των θεσμικών αρμών της Δημοκρατίας μας. Διότι η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών μας διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η ίδια η ποιότητα του Πολιτεύματός μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία, η ανεξαρτησία του Τύπου, οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλούν από κοινού!

‘Όταν το Κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την Πατρίδα. Γιατί σήμερα η απειλή για τη Δημοκρατία μας δεν φοράει γραβάτα, αλλά παρόλα αυτά σφίγγει τη θηλιά της γύρω από τον λαιμό της Δικαιοσύνης. Η απειλή για τη Δημοκρατία δεν καταργεί την Βουλή, αλλά ναρκοθετεί τη λειτουργία της. Δεν κλείνει το Δημόσιο, αλλά το πολιορκεί με χιλιάδες ψηφοφόρους της. Δεν έχει ΥΕΝΕΔ, αλλά έκανε ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ, που τάχα έδιωξε το «μαύρο» για να επιστρέψει στο κατάμαυρο.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, αγαπητοί Σύνεδροι, πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας. Κάτι που προϋποθέτει μια συστράτευση όλων μας για την περιφρούρηση του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας. Μόνο σε τέτοιες συνθήκες, άλλωστε, μπορούν να εκδηλώνονται και να αντιπαρατίθενται γόνιμα ακόμη και οι διαφορετικές οπτικές των Κομμάτων. 

Αγαπητοί Σύνεδροι, αυτό το τριήμερο θα συζητήσετε και θα καταλήξετε σε αποφάσεις για το μέλλον του χώρου σας, χαράσσοντας το δικό σας μονοπάτι. Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει ήδη τον δικό της δρόμο και φιλοδοξεί ο δρόμος αυτός να γίνει λεωφόρος για τη χώρα ολόκληρη. Λεωφόρος, όμως, με πολλές διασταυρώσεις και με πολλούς συνοδοιπόρους στην πρόοδο. Προχωρώντας προς τις εκλογές, και ανταποκρινόμενος και στην πρόταση της Προέδρου, της κυρίας Γεννηματά, δεν διστάζω να πω ότι είναι πολλά τα σημεία στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε. Τους πρώτους αυτονόητους κοινούς σταθμούς, ήδη τους ανέφερα. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος και η καλλιέργεια ενός νέου πατριωτισμού και σύγκλισης στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Όμως πολλά θα είναι και τα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές. Το νέο Σύνταγμα, ο θεσμικός θεματοφύλακας της Ελλάδας που μας αξίζει.  Ένας νέος εκλογικός νόμος που θα τον συμφωνήσουμε και θα τον ψηφίσουμε μαζί στην αρχή της επόμενης Κυβέρνησης ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και στην κυβερνησιμότητα. Και βέβαια σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, στον εκσυγχρονισμό, στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, στην Υγεία, στην Ασφάλεια και, επιτέλους, και επιμένω σε αυτό κυρία Πρόεδρε, ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Παιδεία βασισμένο σε συναινέσεις, όπως αυτές που πετύχαμε στο παρελθόν. Περιμένω, λοιπόν, με ειλικρινές ενδιαφέρον το πόρισμα των εργασιών σας.

Δεν είμαι εγώ ασφαλώς αυτός που θα σας υποδείξει πώς πρέπει να κινηθείτε. Αλλά αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία - αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές - θα επιδιώξει μια ευρεία συναίνεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων πολιτικών  προβλημάτων του τόπου. Γιατί η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών. Είναι πεποίθησή μου ότι οι «ίσες αποστάσεις» είναι όρος που ανήκει στη γεωμετρία, αλλά δεν χωράει πάντα στην μαχόμενη πολιτική, που δοκιμάζεται στο καμίνι της σκληρής καθημερινότητας. Αφήνουμε οριστικά στο χθες την ανευθυνότητα, τον τυχοδιωκτισμό και το λαϊκισμό. Δεν έχουμε κανένα δίλημμα γιατί βλέπουμε αυτά  πού οδήγησαν τη χώρα. Άλλωστε, όπως είχα πει και στο προηγούμενο Συνέδριό σας: «Ο καθένας έχει τις δικές του ιδεολογικές αφετηρίες και τις μνήμες του. Έχει την ιστορία του, τους ηγέτες του που τον σημάδεψαν. Τις προτεραιότητες και τις παρακαταθήκες του». Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.  Θεωρώ όμως μεγάλο κέρδος για τον τόπο, όπως έχει αποδειχθεί, πως όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα ιστορικά Κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί. Και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται βραχυπρόθεσμα με το μέτρο της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά από το πολύ σημαντικότερο ζύγι της Ιστορίας.

Η Παράταξή σας έρχεται από μακριά. Πάλεψε και στάθηκε όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σήμερα ατενίζει το αύριο και πάλι με αισιοδοξία. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα βρεθείτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και θα δικαιώσετε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των φίλων και των ψηφοφόρων σας. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη.




Πόση ελευθερία του λόγου αντέχουν τα ΑΕΙ;



Πολυτέλεια για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο διάλογος που απασχολεί την πλειονότητα των ΑΕΙ στις ΗΠΑ για τα όρια της ελευθερίας έκφρασης και της πολιτικής ορθότητας. Και αυτό, διότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά μια προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας των πανεπιστημιακών. Εν προκειμένω, οι επιτιθέμενοι επιλέγουν θύματα με βάση τις απόψεις τους ή την επαγγελματική τους δράση. «Στην Ελλάδα οποιαδήποτε άποψη που δεν ευθυγραμμίζεται με την κρατούσα στα πανεπιστήμια (αυτή που επιτρέπει τους βανδαλισμούς, τις καταλήψεις και τις άλλες παράνομες ενέργειες) όχι μόνο δεν βρίσκει χώρο να εκφραστεί, αλλά επιπλέον οι φορείς της προπηλακίζονται, απειλούνται και εκφοβίζονται», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», για το θέμα, η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κατάσταση πλέον επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς εάν κρίνουμε ότι, λόγω των συνεχών κρουσμάτων βίας, ο όποιος διάλογος στις κοινωνικές επιστήμες έχει γίνει εσωστρεφής και φοβικός. Αυτό αποτελεί σημείο οπισθοδρόμησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Washington Times, η λίστα των «δέκα χειρότερων πανεπιστημίων για την ελευθερία του λόγου», που δημοσίευσε το Ιδρυμα Ατομικών Δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση, περιλαμβάνει και το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ. Ο λόγος είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο ιδρυμάτων –φοιτητές, διδάσκοντες, ηγεσία– δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική ορθότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος, η κουλτούρα της ορθότητας «φιμώνει» την ελεύθερη έκφραση και «οδηγεί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον».

Ο Aφροαμερικανός πρύτανης του Γέιλ, Τζόναθαν Χόλογουεϊ, απευθύνεται στο πλήθος των διαμαρτυρόμενων φοιτητών, εκφράζοντας τη στήριξή του.

Στη χώρα μας, ωστόσο, τα πανεπιστήμια έχουν αποκτήσει «ιδιότυπα», ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά. «Είναι τουλάχιστον υποκρισία να χαιρόμαστε στην Ελλάδα με ειδήσεις που λένε ότι περιορίζεται η ελευθερία του λόγου σε διάσημα ΑΕΙ. Είναι σαν να θέλουμε να πάρουμε την εκδίκησή μας: το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ μας περνούν στα ακαδημαϊκά, οπότε κι εμείς σπεύδουμε να τα κατηγορήσουμε ότι υστερούν στην ελευθερία του λόγου για την οποία εμείς κοπτόμαστε μόνο στα λόγια και περιφρονούμε στην πράξη», λέει η κ. Κιντή. Βεβαίως, η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχουν κατά καιρούς προβλήματα ελευθερίας του λόγου και στις ΗΠΑ. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερα στην Ελλάδα. Κι αυτό μπορεί να το βεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει εμπειρία και των δύο ακαδημαϊκών παραδόσεων, ελληνικής και αμερικανικής. Και τονίζει: «Η ελευθερία του λόγου και η ακαδημαϊκή ελευθερία ειδικά στα πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντικές. Αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για να κρύβονται πίσω τους το μίσος και η προσβλητική μεταχείριση. Ούτε πρέπει να συγχέεται η ελευθερία του λόγου με την προστασία του ιδιαίτερου χαρακτήρα που θέλει να έχει ένα ίδρυμα. Δεν σέβεσαι τις αρχές και τη φυσιογνωμία σου ως ίδρυμα και δεν υπερασπίζεσαι την ελευθερία του λόγου όταν επιτρέπεις σε καταδικασμένους τρομοκράτες να μιλούν από τη φυλακή σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα».

Το άλλοθι

«Η πολιτική ορθότητα δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο από έναν (απαραίτητο) κώδικα δεοντολογίας που μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ευαισθησία όσους διαφέρουν από μας. Οταν όμως η πολιτική ορθότητα μετατρέπεται σε άλλοθι για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, έχουμε φαινόμενα σαν κι αυτά που συμβαίνουν σε πολλά αμερικανικά (αλλά και ελληνικά!) πανεπιστήμια, όπου η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει περιοριστεί σοβαρά από ριζοσπαστικές ομάδες της Αριστεράς που έχουν αναλάβει με την ανοχή ή τη συνενοχή των πανεπιστημιακών αρχών τον ρόλο του λογοκριτή» παρατηρεί, από την πλευρά του, στην «Κ» ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είναι πολύ λυπηρό γιατί αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου ισχύει ακόμα η πρώτη τροποποίηση του συντάγματος: το κράτος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περιορίσει τον λόγο. Δεν μπορώ να φανταστώ, όμως, χειρότερο περιορισμό της ελευθερίας του λόγου από αυτόν που επιβάλλεται στους διδάσκοντες και τους φοιτητές ενός πανεπιστημίου.

Στα αμερικανικά πανεπιστήμια, πολλά κτίρια φέρουν τα ονόματα επιφανών ευεργετών που στο παρελθόν είχαν υπάρξει υποστηρικτές της σκλαβιάς.

Ληστεύουν την ανθρωπότητα όσοι το κάνουν, έγραφε ο Τζον Στιούαρτ Μιλ. Είμαι περήφανος όμως γιατί το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο οποίο σπούδασα, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι όσες/οι σπουδάζουν εκεί δεν θα “προστατευθούν” από απόψεις διαφορετικές από τις δικές τους, δεν θα μπουν σε αποστειρωμένα κουκούλια, θα εκτεθούν στις ιδέες χωρίς πατερναλιστικούς περιορισμούς. Θα μάθουν δηλαδή ότι η ελευθερία, ακόμα κι όταν είναι επώδυνη, είναι πολύτιμη».

Η φοιτητική κοινότητα του Γέιλ ύψωσε τη φωνή της κατά του ενδημικού ρατσισμού και της υποβάθμισης της διαφορετικότητας στο πανεπιστήμιο.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία για Novartis : Tαύτιση απόψεων κ. Τσίπρα - κ. Φρουζή




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι Κλουζώ του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογραφικές τους παραφυάδες, εφευρίσκουν καθημερινά πλέον και νέες “αποκαλύψεις” για τη Novartis. Το τραγελαφικό όμως είναι ότι η μόνη ουσιαστική αποκάλυψη έμελλε να είναι πραγματικός κόλαφος για τον κ. Τσίπρα. Την ίδια μέρα (26 Νοεμβρίου του 2013) που ο κ. Φρουζής ζητούσε με ανακοίνωση την απόσυρση τροπολογίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την μείωση της τιμής των φαρμάκων, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζητώντας ακριβώς το ίδιο. Να μην μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα. Άραγε τι έχει να πει για αυτή τη “σύμπτωση” ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός συκοφάντης;». 


Έγγραφες διαβεβαιώσεις για μέτρα μπορεί να ζητά πλέον το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Alexandros Michailidis / SOOC)


Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση, που στην πράξη ενδέχεται να σημαίνει πως το Ταμείο θα μπορεί να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Έγγραφες διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση κρίσιμων μέτρων θα ζητά εφεξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από θεσμούς νομισματικών ενώσεων, όπως η ευρωζώνη, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε κράτη-μέλη τους, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που επικύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση. Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο δύναται να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος και για άλλα μέτρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης – η οποία πάντως είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο δεν συνδέει τους νέους κανόνες με τη χώρα μας. Οι νέες οδηγίες όμως έρχονται υπό τη σκιά των χρόνιων διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους για την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και για την ορθότητα των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι γραπτές διαβεβαιώσεις θα ζητούνται πρωτίστως για ενέργειες που θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία ενός προγράμματος, και συνάμα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ή τις εξουσίες του κράτους που λαμβάνει βοήθεια.

Το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, ειδικά μετά το 2030. Παράλληλα, ουδέποτε ενστερνίστηκε ανοιχτά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, με συνέπεια να μην έχει διαψεύσει ότι μπορεί να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου κατά έναν χρόνο.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας ώστε να ζητηθούν διασφαλίσεις από όργανα της ευρωζώνης, όπως το Eurogroup. Το ζήτημα του χρέους αντίθετα, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης, φαντάζει πιο ταιριαστό στα όσα αναφέρει η σημερινή έκθεση.

Το Ταμείο σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει ότι τα μέτρα που θα αξιώνει δεν θα επιτρέπεται να παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο ή τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες των οργάνων της εκάστοτε νομισματικής ένωσης με την οποία θα συνεργάζεται.

Το Ταμείο θα ζητά τις γραπτές διαβεβαιώσεις πριν καν εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του σε οποιοδήποτε Μνημόνιο. Συνήθως το έγγραφο με τις δεσμεύσεις της εκάστοτε νομισματικής ένωσης θα δίνεται στη δημοσιότητα.

Προφορικές δεσμεύσεις, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα γίνονται δεκτές μόνο σε «ιδιαίτερα εξαιρετικές» περιστάσεις, και απλώς θα συμπληρώνουν τις γραπτές διαβεβαιώσεις.

Επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις εν λειτουργία νομισματικές ενώσεις στον κόσμο: Η ευρωζώνη, η Κεντρική Αφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Νομισματική Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής, και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση.



Πηγή: skai.gr


Ο Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών



Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο εστάλη στους αρμόδιους φορείς για δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο άρθρο του σχεδίου νόμου για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, ορίζεται ότι καταργείται το προεδρικό διάταγμα το 152/2013 (Α΄ 240), στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Γαβρόγλου είχε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην πρόθεσή του να καταργήσει το προεδρικό διάταγμα 152/2013, ωστόσο δεν το αντικαθιστά με μία δική του πολιτική πρόταση για το πώς πρέπει να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντιθέτως, δημιουργεί ένα κενό νόμου.

Βέβαια, το προεδρικό διάταγμα 152 δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα, υπό την πίεση των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ετσι, η απόφαση Γαβρόγλου επιβεβαιώνει την πολιτική αβελτηρία του, όπως και των προκατόχων του στο υπουργείο Παιδείας, ως προς την αξιολόγηση των εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το kathimerini.gr  από την άλλη, περιγράφει το νέο σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις περίπου 20.000 θέσεις στην πυραμίδα της εκπαιδευτικής διοίκησης. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν συνολικά 23 θέσεις ευθύνης στη διοικητική πυραμίδα.

Τα κριτήρια είναι α) η επιστημονική συγκρότηση, β) η διοικητική και διδακτική εμπειρία, γ) η διοικητική και εκπαιδευτική επάρκεια και δ) η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση.

Νέο στοιχείο είναι ότι για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, θεσμοθετείται Κεντρικό συμβούλιο επιλογής θα μετέχει ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕ.Π.), ο οποίος ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης ως Πρόεδρος.

Επίσης, θα μετέχουν:

– Τρεις πανεπιστημιακοί

– Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

– Δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό.

– Δύο ή τέσσερις αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών

Επίσης, μεταξύ καινούργιων στοιχείων είναι ότι τα στελέχη εκπαίδευσης θα αξιολογούνται φγια τη θητεία τους από τα αρμόδια εποπτικά όργανα, τα οποία θα βαθμολογούν ως ακολούθως, όπως λέει το νομοσχέδιο:

– Με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται τα άριστα στελέχη που έχουν σημειώσει κατά την περίοδο αξιολόγησης όλως εξαιρετική επίδοση. Ως όλως εξαιρετική επίδοση νοείται η υψηλού επιπέδου ικανότητα συντονισμού της υπηρεσίας για την επίτευξη συγκεκριμένων προδιαγεγραμμένων στόχων από τους οποίους προέκυψε σημαντικό όφελος. Για τη βαθμολογία με βαθμό από 90 και πάνω απαιτείται η παράθεση από τους αξιολογητές ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με καταγραφή πραγματικών δεδομένων που τη στοιχειοθετούν.

– Με τους βαθμούς 75 έως 89 βαθμολογούνται από τους αξιολογητές όσοι θεωρούνται πολύ επαρκή στελέχη, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και να αντιμετωπίσουν κάθε υπηρεσιακό ζήτημα.

– Με τους βαθμούς 60 έως 74 τα επαρκή στελέχη.

– Με τους βαθμούς 50 έως 59 τα μερικώς επαρκή στελέχη.

– Με τους βαθμούς 40 έως 49 τα μέτρια στελέχη.

– Με τους βαθμούς 25 έως 39 τα ανεπαρκή στελέχη.

– Με τους βαθμούς 0 έως 24 τα ακατάλληλα για τη θέση στελέχη.

Ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις, το νομοσχέδιο δεν έχει αλλαγές σε σχέση με ότι είχε παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας στα τέλη του 2017. Ενδεικτικά, καταργείται η θέση του σχολικού συμβούλου. Οι νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου είναι αφενός σε επίπεδο Περιφέρειας όπου ιδρύεται ένας νέος θεσμός, τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, και αφετέρου σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και τα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

«Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αλλαγών είναι ότι από μονοπρόσωπους θεσμούς υποστήριξης των σχολείων χωρίς θεσμική υποχρέωση συντονισμού των ενεργειών τους, μεταβαίνουμε σε πιο οργανωμένες, συνεργατικές και διεπιστημονικές δομές» υποστηρίζει το υπουργείο.


Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αντιδράσεις κομμάτων μετά την αθώωση Αμβρόσιου για το κήρυγμα μίσους

(Φωτογραφία: Ελληνικά Πρακτορεία (Ευρ.))


Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα προκάλεσε η αθωωτική απόφαση για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο μετά τις απαξιωτικές του αναφορές κατά ομοφυλόφιλων αλλά και  τις νέες του δηλώσεις με τις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, τονίζει πως αν είχε όπλο θα το χρησιμοποιούσε εναντίον τους. 

«Η αθώωση του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των διακρίσεων καλά κρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί, όπως προσθέτει,  «δεν ήταν μόνο ότι αθωώθηκε για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ενάντια στους ομοφυλόφιλους, που αποτελούν προκλητική παραβίαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος, αλλά και το γεγονός ότι το Δικαστήριο ανέχθηκε να επαναληφθεί ενώπιόν του κήρυγμα μίσους και να μην σταθμίσει καν την ομολογία του Μητροπολίτη ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική βία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη δικαιοσύνη και καταλήγει πως «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως όταν οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα, το μίγμα γίνεται τόσο εκρηκτικό, ώστε η δικαιοσύνη να μην μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της».

«Η χθεσινή αθώωση του μητροπολίτη Αμβρόσιου μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, ειδικά όταν ο «αθώος» συνεχίζει να διασπείρει το ομοφοβικό του μίσος εντός της δικαστικής αίθουσας» σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με τη ΔΗΣΥ, χθες χάθηκε μια μάχη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας, ο αγώνας όμως συνεχίζεται.

«Ο Αμβρόσιος δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει τον παραληρηματικό του λόγο. Αποδέκτες αυτού του παραληρήματος γίνονται κατά καιρούς πολιτικοί, μετανάστες, άνθρωποι διαφορετικών δογμάτων και κοινωνικών ομάδων» αναφέρει το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωση.

«Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε ένα ομοφοβικό ξέσπασμά του. Τέτοια ρητορική μίσους απέχει παρασάγγας από τον λόγο που κηρύσσει η Εκκλησία. Αποφάσεις που αθωώνουν αυτές τις συμπεριφορές δε συνάδουν με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που έχει στον πυρήνα του την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υπογραμμίζει για το ίδιο θέμα ότι «λόγος μίσους του μητροπολίτη Αμβρόσιου, που επαναλήφθηκε επί τα χείρω εντός του δικαστηρίου, ενώπιον της έδρας, δεν φάνηκε αρκετός για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου. Οφείλουμε να αναλογιστούμε αν δεν ήταν επαρκής ο νόμος, ή αν η τοπική έδρα δεν άντεχε να τον εφαρμόσει».


Πηγή : in.gr


Αυτός είναι ο 63χρονος, που ασελγούσε σε βάρος ανήλικων αγοριών έναντι χρηματικής αμοιβής



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 63χρονου ημεδαπού , σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.



Σημειώνεται ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από ενημέρωση του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων για προπηλακισμό του παραπάνω ατόμου την 13 Μαρτίου 2018 από κατοίκους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, διότι πλησίαζε ανήλικα παιδιά για ασελγείς πράξεις, με την υπόσχεση χρηματικού ανταλλάγματος.

Πρόκειται για τον:

1) ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ Αλέξανδρο του Παναγιώτη και της Αμαλίας, γεν.1955 στις Σέρρες



Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα: κατοχή και παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη και πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων με παθόντες ανήλικους από 12 έως 15 ετών με σκοπό την επιδίωξη οικονομικού οφέλους από αυτές, αποπλάνηση παιδιών με παθόντα ανήλικο που δε συμπλήρωσε τα 12 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής που συμπλήρωσε τα 12 όχι όμως τα 15 έτη και με ανήλικους που συμπλήρωσαν τα 15 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 15-04-2018, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των σχετικών αδικημάτων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης , στα τηλέφωνα 2310-388456 και 2310-388457. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.