Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΟΟΣΑ: Οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο


Περισσότερες ώρες εργάζονται οι Έλληνες, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation and Development). 

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, καταγράφουν την εργασία σε 35 μέλη του από το «δυτικό κόσμο», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα πιο προηγμένα σε οικονομικούς όρους κράτη και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών, με το μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες το χρόνο και έρχονται στο μέσο της κατάταξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του OECD, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος. Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί, εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, επισημαίνει ότι τα νεότερα εμπειρικά ευρήματα καταδεικνύουν κάτι το οποίο είναι γνωστό, δηλαδή ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξιολογώντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο κ. Αργείτης διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς το παραγωγικό, τεχνολογικό παράδειγμα της οικονομίας εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μία διατηρήσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και λιγότερο χρόνο εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τονίζει ότι, εάν συγκριθούν οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων με το χρόνο εργασίας που εκείνοι δεσμεύουν, «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλά αμειβόμενοι».

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το μοντέλο της οικονομίας στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση και στην αδικία σε βάρος των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είναι να μεταβεί άμεσα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην ποιότητα της εργασίας και σε καλύτερες αμοιβές εργασίας.

«Οι μύθοι σπάνε ο ένας μετά τον άλλον» δηλώνει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι, στην αρχή της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να επιβληθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, «οι Έλληνες εργαζόμενοι κατασυκοφαντήθηκαν ότι εργάζονται λιγότερο και χαρακτηρίστηκαν τεμπέληδες». 
«Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όμως, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη» σχολιάζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

«Παρόλα αυτά» συμπληρώνει «τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και οι όροι αμοιβής των Ελλήνων εργαζομένων, δεν έχουν καμία αντιστοίχιση με τις ώρες που απασχολούνται». «Αυτό συμβαίνει, γιατί, τα τελευταία χρόνια, έχουν απορρυθμιστεί πλήρως το συλλογικό και το ατομικό εργατικό δίκαιο, κατ' επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα» διευκρινίζει ο ίδιος.

Για το θέμα της παραγωγικότητας, ο κ. Καραγεωργόπουλος σημειώνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, όχι την αποδοτικότητά τους, αλλά ούτε και την απαιτούμενη κατάρτιση, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. «Η πολιτεία δεν επενδύει πραγματικά στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση των Ελλήνων εργαζομένων, ειδικά στις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ των ωρών και των ημερών απασχόλησης του Έλληνα εργαζομένου με την παραγωγή» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής, δηλώνει ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, λέγονταν- ότι, δηλαδή, «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο». 

Ο κ. Κουζής τονίζει ότι ο συμβατικός χρόνος εργασίας υπολογίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ επισημαίνει ότι, αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος των ετήσιων αδειών με αποδοχές, αλλά και οι αργίες, που έχουν να κάνουν με το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας, «στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι ο συμβατικός χρόνος εργασίας, χωρίς να συνυπολογιστεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας, που είναι οι υπερωρίες, η υπερεργασία, κτλ. Αν συνυπολογιστεί και αυτός, οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα πραγματικά εκτοξεύονται σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Κουζής εκτιμά ότι ένα από τα άλλοθι για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, ήταν ότι, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο. «Από την άλλη πλευρά», όπως εξηγεί, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, αλλά υπάρχει έλλειμμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Κουζή, αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν είναι παραγωγικός. 

«Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε νέα τεχνολογία και στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Το θέμα της παραγωγικότητας έχει να κάνει περισσότερο με επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων. Δουλεύουμε πολύ, αλλά, ενδεχομένως, με λάθος τρόπο. Όμως, ο λάθος τρόπος έγκειται, κυρίως, στις επιλογές που υπερβαίνουν τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά.


TO BHMA


Στουρνάρας: Υπό καθεστώς εκβιασμού τελούν οι μάρτυρες για Novartis



Στην εκτίμηση ότι οι μάρτυρες τελούν κατά πάσα πιθανότητα υπό καθεστώς εκβίασης και τους έχει ζητηθεί να πουν αυτές τις αναίσχυντες συκοφαντίες προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ελήφθησαν σκληρά μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η Νovartis όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας βεβαίως και δεν εξαιρέθηκε από αυτό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συμπεραίνει παράλληλα ότι αυτή η υπόθεση είναι μια στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εις βάρος του τα τελευταία τρία χρόνια.


TA NEA


Αντιβίωση: Σε ποιες περιπτώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ πρέπει να την παίρνετε



Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι μία από τις κύριες αιτίες της ιικής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, μιας μείζονος απειλής για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αντιβίωση είναι μια θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται μόνο με σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν είναι πραγματική ανάγκη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Στο πλαίσιο της όγδοης ετήσιας εβδομάδας “Get Smart About Antibiotics Week” που γίνεται είναι υπό την αιγίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 16 έως 22 Νοεμβρίου, ο δρ Saul  Hymes, ειδικός στην παιδιατρική μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Παίδων Stony Brook της Ν. Υόρκης, δήλωσε:

“Κάθε χρήση αντιβιοτικών οδηγεί, τελικά, σε ανθεκτικά βακτήρια, εφόσον τα εν λόγω αντιβιοτικά απλά δεν θα λειτουργούν πια. Και η υπερβολική και άσκοπη χρήση τους για ιούς ή κρυολογήματα επιταχύνει την εξελικτική διαδικασία αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά”.

Και πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η αντιβίωση θεραπεύει βακτηριακές λοιμώξεις, ΟΧΙ ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη”.

Ανάπαυση και καλή ενυδάτωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος, οι λοιμώξεις σε αυτιά και μύτη, τα κρυολογήματα και η βρογχίτιδα, μπορούν να μειωθούν με απλή ανάπαυση, πίνοντας αρκετά υγρά, αποφεύγοντας το κάπνισμα και παίρνοντας ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για να ανακουφίσει τον πόνο ή τον πυρετό.

Μπορείτε να απαλύνετε τον πονόλαιμο με παστίλιες (μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες), ζεστά ροφήματα, ή με γαργάρες με αλατόνερο.

Μια ζεστή κομπρέσα πάνω από τη μύτη και το μέτωπο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μπούκωμα στην μύτη. Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους ενήλικες, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αποσυμφορητικό ή αλατούχο ρινικό σπρέι, ή εισπνοές ζεστού ατμού από το ντους ή από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Επίσης, τα απλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τη χρήση τους.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει αντιβίωση, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε κάθε κύκλο χρήσης της. Ποτέ μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά σας, ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή και ποτέ δεν μην κρατάτε επιπλέον αντιβιοτικά “για την επόμενη φορά”.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες της οικογένειάς σας να χρειάζεται αντιβίωση με τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το να κάνετε τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, να φροντίζετε για την καλή υγιεινή των χεριών και να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.




http://www.mayoclinic.org
Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχασε μία χρυσή τριετία ανάπτυξης



Η χειμερινή οικονομική έκθεση της Κομισιόν επιβεβαίωσε τη μεγάλη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το 2014 και έκτοτε επιταχύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα το 2017 να καταγραφεί η καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Μοναδική παραφωνία την τελευταία τριετία ήταν η χώρα μας, η οποία πληρώνει ακόμη το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, προϊόν ολέθριων χειρισμών από την πλευρά της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Εξίσου προβληματική αποδείχθηκε και η δεύτερη κυβέρνηση, δηλαδή η σημερινή, με τις συστηματικές καθυστερήσεις στην πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος. Τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των καθυστερήσεων επιβεβαιώνει σε όλες τις εκθέσεις των τελευταίων μηνών, το έκανε και την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωζώνη ουσιαστικά βγήκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2014, όταν σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,3%. Τη χρονιά εκείνη, τελευταία της κυβέρνησης Σαμαρά, βγήκε και η Ελλάδα από την ύφεση καταγράφοντας μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,7%. Ενδεικτικά το 2014 από τις χώρες που πέρασαν από Μνημόνια, η οικονομία της Πορτογαλίας «έτρεξε» με ρυθμό 0,9%, της Ισπανίας με 1,3%, ενώ η Κύπρος βρέθηκε σε ύφεση με την υποχώρηση του ΑΕΠ 1,4%. Μόνο η οικονομία της Ιρλανδίας είχε ήδη «απογειωθεί» (αύξηση του ΑΕΠ 8,3%).

Λογικά από το 2015 και σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα άρχιζε να αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 2,7-3,0%. Δεν πρόλαβε, όμως, η κυβέρνηση Σαμαρά γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και το χάος της συνέχειας, με αποκορύφωμα να φτάσει η χώρα μια ανάσα από την έξοδο από το ευρώ, να κλείσουν οι τράπεζες και μπει σε τρίτο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα.

Τα στοιχεία της χειμερινής έκθεσης της Κομισιόν, τα οποία αναφέρονται και στα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν, μέσω της σύγκρισης με τις άλλες μνημονιακές χώρες με τις οποίες το 2014 βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση (εξαίρεση η Ιρλανδία), τι χάσαμε την τελευταία τριετία.

Στην Ελλάδα το ΑΕΠ το 2015 (πρώτο έτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) αντί να αυξηθεί 2,7% όπως προέβλεπε η Κομισιόν μετά τα όσα μεσολάβησαν το καλοκαίρι του εν λόγω έτους υποχώρησε 0,3%, το 2015 κατέγραψε νέα υποχώρηση 0,2%, ενώ το 2017 εκτιμάται (τα οριστικά στοιχεία θα βγουν τον Απρίλιο) ότι αυξήθηκε 1,6%.

Στην Ιρλανδία το 2015 το ΑΕΠ αυξήθηκε 25,6%, το 2016 και το 2017 κατά 5,1% και 7,3% αντίστοιχα, μακράν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4% το 2015, 3,3% το 2016 και 3,1% το 2017, ενώ την ίδια περίοδο η θεαματική ανάπτυξη οδήγησε σε ραγδαία αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Στην Κύπρο, το 2015 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0%, ενώ στη συνέχεια η οικονομική ανάπτυξη άρχισε να επιταχύνεται με αύξηση 3,0% το 2016 και 3,8% το 2017.
Στην Πορτογαλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% το 2015, 1,5% το 2016 και 2,7% το 2017. Και στη χώρα αυτή η μείωση της ανεργίας ήταν πολύ σημαντική.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων είναι πως η χώρα μας έχασε μια χρυσή τριετία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Από την ανάπτυξη αυτή επωφελήθηκαν όλες οι πρώην μνημονιακές χώρες, οι οποίες κατάφεραν να επουλώσουν μέρος των «τραυμάτων» που επέφεραν στο κοινωνικό κράτος τα προγράμματα λιτότητας.

Εμείς όχι μόνο δεν επωφεληθήκαμε, αντίθετα η θέση της χώρας επιδεινώθηκε. Η Κομισιόν στη χειμερινή έκθεση προβλέπει την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,5% φέτος και του χρόνου, ενώ το βασικό σενάριο εργασίας μιλάει για παρόμοια ποσοστά και τα επόμενα χρόνια. Η επιστροφή της ανάπτυξης είναι φυσικά καλοδεχούμενη, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτύχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί φέτος να το καταφέρουμε αλλά για τη συνέχεια δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Κι αυτό γιατί το διεθνές περιβάλλον μπορεί να αλλάξει, κυρίως έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, και μάλιστα δυναμικής, της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί επέλθει κάμψη. Οι έντονες διακυμάνσεις στα ξένα χρηματιστήρια δείχνουν μια νευρικότητα των επενδυτών και αυτό ίσως είναι προπομπός αλλαγής του οικονομικού κύκλου προς το δυσμενέστερο.

Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο έκανε τεράστια ζημιά στην οικονομία αλλά, αποδεχόμενη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, στην ουσία δέσμευσε και την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει το αργότερο το 2019, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις αυτές. Εάν επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα, η επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων θα είναι δύσκολη ακόμη και για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Μονόδρομος για να… αναπνεύσουμε μια γενναία ελάφρυνση χρέους

Μοναδική διέξοδος για τη χώρα μας είναι μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι. Η συγκυρία είναι θετική υπό την έννοια ότι στη Γερμανία όλα δείχνουν πως θα σχηματιστεί φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Η Ανγκελα Μέρκελ πολιτικά είναι αδύναμη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ισχυροί στη νέα κυβέρνηση, επιπλέον παίρνουν και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η θέση τους είναι θετική για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους. Ολα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να επιβεβαιωθούν και στην πράξη, το ζήτημα είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα διεκδικήσει κάτι προχωρημένο σε σχέση με το χρέος ή θα αρκεστεί να πάρει ό,τι της δώσουν, γιατί αυτό έχει κάνει μέχρι τώρα.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Μετάβαση στον Μαδουρισμό; Όσα συμβαίνουν στην δικαιοσύνη υποβαθμίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας



Αυτά που ζει η χώρα μας είναι τρομερά και θα γραφτούν στην μαύρες σελίδες της ιστορίας μας μαζί με τα ονόματα των πρωταγωνιστών.

Το τελευταίο με την σκευωρία γιατί περί σκευωρίας πρόκειται για την Novartis, που σχεδιάστηκε πρόχειρα πάνω στον πανικό της κυβέρνησης μετά το συλλαλητήριο, και είχε ένα σκοπό να ανακάμψει ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε εκτεθειμένη την δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς που εκτέλεσαν αυτή την νέα αποστολή.

Αυτό τον τρόπο διάλεξε ο Αλέξης Τσίπρας και οι καθεστωτικοί σύμβουλοι του, νομίζοντας ότι έτσι με πρακτικές Μαδούρο, θα εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, απίστευτα πράγματα που μόνο σε καθεστώτα γίνονται εκεί που ελέγχεται πλήρως η δικαιοσύνη και δεν υπάρχει δημοκρατία.

Ευτυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ολοκληρωτικό καθεστώς Μαδούρο, που κλείνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στην φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά έτσι και τους αφήσουμε εκεί θα φτάσουμε και δεν θα προλάβουμε το κακό που έρχεται.

Εξαίρετοι νομικοί της χώρας αναφέρουν ανοικτά ότι αυτές οι μεθοδεύσεις των στημένων κατηγοριών, και της σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης πολιτικών αντιπάλων, επιτελούνται με την σύμπραξη επίορκων κρατικών λειτουργών, και αυτό είναι ανησυχητικό για την Δημοκρατία μας. 

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε την Δικαιοσύνη, το Σύνταγμα και την δημοκρατία μας από αυτό το καθεστώς και τα όργανα του, που κάνει κακό και μολύνει την χώρα μέχρι να τελειώσει επιτέλους ο χρόνος τους για να γλιτώσουμε μια για πάντα.

NOW


«Αλαλούμ» στο Δημόσιο: Το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων θα σημαίνει τελικά… μειώσεις



Ένα απίστευτο «αλαλούμ» είναι αυτό που έχει προκύψει με το «ξεπάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο, αφού τελικά τα πράγματα δεν είναι… όπως ακριβώς τα περίμεναν οι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και του συναδέλφου Γιώργου Παλαιτσάκη, με βάση τον συμψηφισμό των ωριμάνσεων με την προσωπική διαφορά που ισχύει από την 1-1-2016, αυτό που μένει στο πηλίκο είναι… μείον.

Το οποίο «μείον» σημαίνει μέχρι και… 120 ευρώ το μήνα. Οι απώλειες οφείλονται στο συμψηφισμό των μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν για τους βασικούς μισθούς τους από την 1η-1-2018 και μετά, λόγω ξεπαγώματος της μισθολογικής τους εξέλιξης και επαναφοράς των μισθολογικών ωριμάνσεων, με τις «προσωπικές διαφορές» που ήδη έχουν λάβει από την 1η-1-2016 για να καλυφθούν οι μισθολογικές μειώσεις οι οποίες προέκυψαν από την ημερομηνία εκείνη με το ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι απώλειες οφείλονται επίσης και στο μη συνυπολογισμό της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη, η οποία «ξεπάγωσε» από την 1η-1-2018.

«Ξεπάγωμα» και τελικά… μειώσεις

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του ν. 4354/2015 για το ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, από την 1η-1-2018 έπαψε να ισχύει η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, την οποία προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 31η-12-2017. Ξεπάγωσαν δηλαδή οι μισθολογικές ωριμάνσεις τους.

Ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές 300.000 περίπου πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων δεν αυξήθηκαν με το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά αντιθέτως υφίστανται απώλειες από 43 έως και 60 ευρώ το μήνα! Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυξήσεις των βασικών μισθών τους, οι οποίες έχουν προκύψει από την 1η-1-2018 ή θα προκύψουν εντός της περιόδου 2018-2020, λόγω λήξης του διετούς παγώματος της μισθολογικής τους εξέλιξης και επαναφοράς της δυνατότητας μετάβασής τους σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, έχουν συμψηφιστεί ή θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους, τα οποία προέκυψαν από την 1η-1-2016, με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4354/2015, και τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα ως «προσωπικές διαφορές».

Οι απώλειες… διπλασιάζονται

Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες και θα φθάσουν τελικά να κυμαίνονται από 86 έως 120 ευρώ/μήνα, καθώς με την επανενεργοποίηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, η οποία έγινε από την 1η-1-2018, δεν ελήφθη υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε τη διετία 2016-2017!

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες των βασικών μισθών που προβλέπει ο ν. 4354/2015, οι συνολικές αποδοχές περίπου 300.000 δημοσίων υπαλλήλων υφίστανται τις εξής απώλειες:

* 43 ευρώ το μήνα για όσους υπάγονται στην κατηγορία Υ.Ε.

* 60 ευρώ το μήνα, για όσους υπάγονται στην κατηγορία Δ.Ε.

* 55 ευρώ το μήνα, για όσους υπάγονται στην κατηγορία Τ.Ε,

* 59 ευρώ το μήνα, για όσους υπάγονται στην κατηγορία Π.Ε.

Τα παραπάνω ποσά είναι οι αυξήσεις των βασικών μισθών που έχουν ήδη προκύψει από την 1η-1-2018 ή θα προκύψουν κάποια στιγμή εντός της περιόδου 2018-2020 λόγω της μετάβασης των υπαλλήλων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, δεδομένου ότι από την 1η-1-2018 έχουν ξεπαγώσει οι μισθολογικές ωριμάνσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Καταγγελίες εδώ και καιρό
Οπως προκύπτει όμως από τα όσα έχουν καταγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων:

* Οι αυξήσεις βασικών μισθών κατά 43 έως 60 ευρώ το μήνα που προκύπτουν από τις μισθολογικές αυτές ωριμάνσεις (από τη μετάβαση των υπαλλήλων σε υψηλότερα μ.κ. με τη συμπλήρωση 2ετούς ή 3ετούς υπηρεσίας στο υφιστάμενο μ.κ.) οι οποίες λαμβάνουν χώρα από δω και πέρα δεν έχουν ως συνέπεια την αύξηση των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων, διότι απλώς συμψηφίζονται με τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς», τα οποία θεσπίστηκαν από την 1η-1-2016 με το ν. 4354/2016, προκειμένου να μην σημειωθούν μειώσεις αποδοχών με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Ουσιαστικά, οι αυξήσεις λόγω ωριμάνσεων απλώς μειώνουν τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς» και δεν επηρεάζουν ανοδικά τις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων.

* Με την εκ νέου ενεργοποίηση του μηχανισμού των μισθολογικών ωριμάνσεων, η οποία έγινε την 1η-1-2018, δεν λαμβάνεται υπόψη το διετές χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν. 4354/2015, δηλαδή από την 1η-1-2016 μέχρι τις 31-12-2017. Δηλαδή, την 1η-1-2018 δεν έλαβαν χώρα αμέσως ωριμάνσεις λόγω παρόδου της διετίας 2016-2017! Ουσιαστικά, με τον μη συνυπολογισμό της διετίας 2016-2017 στις μισθολογικές ωριμάνσεις που ξεπάγωσαν από την 1η-1-2018, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν επιπλέον αυξήσεις 43-60 ευρώ το μήνα, οπότε μαζί με τις ωριμάνσεις που έχουν χαθεί ήδη ή θα χαθούν από τους συμψηφισμούς με τις «προσωπικές διαφορές», οι συνολικές εισοδηματικές θα κυμανθούν από 86 έως 120 ευρώ το μήνα!

Οι μόνοι υπάλληλοι οι οποίοι ευνοούνται κάπως από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων είναι όσοι δεν λαμβάνουν «προσωπική διαφορά» επειδή οι συνολικές τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους όπως διαμορφώθηκαν την 1η-1-2016 με το ν. 4354/2015 έγιναν υψηλότερες αυτών που δικαιούνταν μέχρι 31-12-2015 και ήδη λαμβάνουν σε 4 ετήσιες δόσεις τις όποιες αυξήσεις έχουν προκύψει. Στις περιπτώσεις των υπαλλήλων αυτών, οι ωριμάνσεις που λαμβάνουν χώρα στο εξής (μη συνυπολογιζόμενου όμως του χρόνου υπηρεσίας που παρήλθε την περίοδο 2016-2017) γίνονται αντιληπτές με τη μορφή αυξήσεων στις συνολικές αποδοχές τους.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Με εγκύκλιο που εξέδωσε, στις 8 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνονται τα «φαινόμενα» των συμψηφισμών των αυξήσεων που προκύπτουν από τις μισθολογικές ωριμάνσεις με τις «προσωπικές διαφορές» και του μη συνυπολογισμού της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, τα οποία γίνονται αιτίες σημαντικών εισοδηματικών απωλειών για περισσότερους από 300.000 δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 2/1868/ΔΕΠ/2018, που φέρει τον τίτλο «Αρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν.4354/2015», διευκρινίζονται τα εξής:

1. Από 1-1-2018 αίρεται η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 7 του ν.4354/2015 και ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου νόμου 4354/2015, συνυπολογιζομένου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου που είχε υπολογιστεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017.

2. Η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως 31-12-2017 αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, τόσο αυτούς που υπηρετούσαν στις 31.12.2015 όσο και αυτούς που διορίστηκαν από την 1η-1-2016 και μετά. Δηλαδή η μισθολογική εξέλιξη μέχρι 31-12-2017 ανεστάλη τόσο για τους υπηρετούντες κατά την 31η-12-2015 όσο και γι’ αυτούς που διορίστηκαν μετά την 1η-1-2016 και κατατάχθηκαν στα μισθολογικά κλιμάκια (μ.κ.) ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, την τυχόν προϋπηρεσία καθώς και τον κατέχοντα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοιτήσαντες μετά την 1.1.2016 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.



Πηγή : newsit.gr


Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος



Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών εχθές Σάββατο 10/2/2018, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, καθώς και εκπροσώπων κομμάτων.


Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των αστυνομικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων, από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ταξίαρχο Νεκτάριο Κιούλο.



Στο πλαίσιο της τελετής μίλησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο  Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κατσιαμάκας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), Αρχιφύλακας Γρηγόριος Γερακαράκος.

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου.


Στεφάνια κατέθεσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Επίσης κατέθεσαν στεφάνια, η εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, βουλευτής Σταύρος Τάσσος, ο Στάθης Ανθόπουλος ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος (ε.α.) Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων Γεώργιος Κολοβός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Κατσιαμάκας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Αρχιφύλακας Γρηγόριος Γερακαράκος.


Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό και συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών.




Φρουζής: Δεν έδωσα λεφτά σε πολιτικούς ούτε συνάντησα ποτέ Βενιζέλο-Αβραμόπουλο



Ουδέποτε διακίνησε «μίζες» σε πολιτικούς, ορισμένους από τους οποίους δεν έχει καν συναντήσει, δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, κεντρικό πρόσωπο της πολύκροτης υπόθεσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Τέλογλου ο  Κωνσταντίνος Φρουζής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν  έδωσε ποτέ χρήματα «όχι μόνο στον κ. Γεωργιάδη αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό».

Υποστηρίζει επίσης ότι κάποιος από τους πολικούς που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση δεν τους έχει συναντήσει ποτέ.

«Είδα τον κ. Πικραμμένο  στο Μέγαρο Μουσικής σε μια εκδήλωση και μου έδωσε την κάρτα του. Δεν τον έχω ξανά δει, δεν τον έχω ξανά συναντήσει. Όπως δεν έχω συναντήσει και τους κυρίους Αβραμόπουλο και Βενιζέλο». 

Όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φρουζής αναφέρει ότι τον συνάντησε μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό την ιδιότητά μου του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, περιγράφει δε τη συνάντησή τους ως ολιγόλεπτη και με θέμα «τις οφειλές του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές, ελληνικές και πολυεθνικές».

Επισημαίνει επίσης ότι γνώρισε τον κ. Στουρνάρα ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ και είχε επαφές μαζί του υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΦΕΕ

Ο κ. Φρουζής υποστηρίζει τονίζει επίσης ότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει και ότι εάν είχε κληθεί, θα είχε διαφωτίσει πολλές πτυχές της υπόθεσης. 


Διέρρευσαν τα στοιχεία προστατευόμενης μάρτυρος για τη Novartis



Ήταν γραμματέας του Φρουζή

Γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, φέρεται να είναι η πηγή, η οποία αποκάλυψε πρώτη τα στοιχεία για τον χρηματισμό και τις περίεργες πρακτικές των στελεχών της Novartis.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αν και βρίσκεται υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ωστόσο, τα στοιχεία της περιλαμβάνονται κανονικά στα έγγραφα που απέστειλε το FBI και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πρόκειται για την Μ.Μ η οποία ήταν γραμματέας του κ. Φρουζή από την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν στον ΟΤΕ, έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα για λογαριασμό του και κρατούσε όλες τις σημειώσεις του.

Στα έγγραφα του FBI τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αποκαλύπτεται το όνομα και την ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η επαγγελματική τους σχέση κλονίστηκε μετά την ξαφνική παραίτηση του κ. Φρουζή για λόγους υγείας, από τη Novartis.

Ο ίδιος, με την εταιρεία διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις, ενώ του επετράπη να χρησιμοποιεί το εταιρικό αυτοκίνητο για αρκετούς μήνες.

Όταν ο κ. Φρουζής επέστρεψε στο γραφείο του, μετά από καιρό, για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα, ανακάλυψε ότι όλα έχουν εξαφανιστεί.

Τότε, μηνύει την γραμματέα του, όχι μόνο για κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων, αλλά και για υπεξαίρεση ενός σημαντικού ποσού από τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας του, υπέβαλε και εκείνη μήνυση εναντίον του για ψευδή καταμήνυση.



Πηγή: iefimerida.gr


Την προστασία της Δικαιοσύνης ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών



Κριτική ασκήθηκε κατά την σημερινή τακτική γενική συνέλευση των Μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών τόσο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο
Σακελλαρίου, όσο και από την πρόεδρο της Ένωσης Αγγελική Λαϊνιώτη για τις επιθέσεις που δέχονται οι δικαστές όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές.

Ειδικότερα, η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του πρόεδρου της Βουλής ο Ιωάννης Ζαρακιώτης, εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης ο γενικός γραμματέας Ευτύχης Φυτράκης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη. Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι της ΝΔ, του «Κίνημα Αλλαγής»-ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, και του Ποταμιού, των δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου ανέφερε ότι όπως έχει επισημάνει «υπό της παρούσες δραματικές για την πατρίδα μας συνθήκες -οι οποίες οφείλονται σε διαρκώς εντεινόμενη επικράτηση του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους Δικαίου και ιδίως του κοινωνικού κράτους, σε σημείο μάλιστα που να απειλείται ευθέως ακόμη και η κοινωνική συνοχή- πρωταρχικό καθήκον όλων μας αποτελεί η ενίσχυσις των βασικών θεσμών του κράτους που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται» και προσέθεσε: «Θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου αποτελεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο Νικόλαος Σακελλαρίου ανέφερε ότι «η αξιοπιστία των θεσμών εξαρτάται από τν αξιοπιστία των προσώπων τα οποία τους εκφράζουν η δε ποιότης της δικαιοδοτικής λειτουργίας -η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη και αμερόληπτη άσκηση του δικαιοδοτικού έργου- δεν εξασφαλίζεται μόνο από τη θέσπιση των κατάλληλων εγγυήσεων αλλά εξαρτάται κυρίως από τους συγκεκριμένους εκφραστές της, τους δικαστές, οι οποίοι οφείλουν να είναι αυστηρά προσηλωμένοι στην άρτια επιτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος». Επομένως, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, «η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνο δια της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της των υπηρεσιακών τους καθηκόντων».

Κλείνοντας, ο Νικόλαος Σακελλαρίου δήλωσε ότι θα είναι και θα παραμείνει ανυποχώρητος σε ότι «αφορά τη θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» και κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν απερίσπαστοι, «αγνοώντας τις επιθέσεις, τις προσβολές και τους πάσης φύσεως επηρεασμούς, να επιτελούν με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητας το υπηρεσιακό τους καθήκον, εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειες τους για μια ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή


Οι μισοί οφειλέτες της εφορίας χρωστούν κάτω από 500 ευρώ



Στα 13,49 δισ. ευρώ προσδιορίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις οφειλές προς το Δημόσιο που δεν επιδέχονται είσπραξης, σε σύνολο οφειλών ύψους 99,96 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από παρουσίαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο με βάση στοιχεία στις 1/1/2018 ανέρχεται στα 99,96 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 22,19 δισ. ευρώ είναι οφειλές από άμεσους φόρους, τα 27,43 δισ. από έμμεσους φόρους, τα 47,49 δισ. ευρώ είναι μη φορολογικά έσοδα και τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες οφειλές.

Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ως την 1η Ιανουαρίου είναι της τάξεως των 4,29 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι από τις συνολικές οφειλές, τα 13,49 δισ. ευρώ δεν επιδέχονται είσπραξης. Αυτά αναλύονται σε οφειλές από άμεσους φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από έμμεσους φόρους ύψους 3,86 δισ. ευρώ ενώ οφειλές 8,25 δισ. ευρώ αφορούν σε μη φορολογικά έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 54,1% των οφειλετών έχει οφειλή κάτω των 500 ευρώ ενώ 525.758 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 1 έως 10 ευρώ.


Πηγή


Βίντεο: Φυλάκιση με αναστολή σε έξι καρναβαλιστές που ποδοπατούσαν κότες στο καρναβάλι



Ήταν μέλη του γκρουπ «Φορολογικά κοτέτσια» και επέλεξαν επάνω στο άρμα τους, κατά τη διάρκεια της παρέλασης στον Τύρναβο, να έχουν ζωντανές κότες.

Αξέχαστο θα μείνει το καρναβάλι του Τυρνάβου σε έξι άτομα από το Δαμάσι καθώς χθες δικαστήριο της Λάρισας τους τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, γιατί κακοποίησαν κότες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κλήθηκε να εξετάσει μια… σπάνια περίπτωση όπου στο εδώλιο βρέθηκαν καρναβαλιστές.

Ήταν μέλη του γκρουπ «Φορολογικά κοτέτσια» και επέλεξαν επάνω στο άρμα τους, κατά τη διάρκεια της παρέλασης του 2014 να έχουν ζωντανές κότες. 

Στο άρμα τους, το οποίο είχε θέμα που χλεύαζε την φορολόγηση των κοτετσιών, υπήρχε και ένα κλουβί με ζωντανές κότες. Στη διάρκεια και προς το τέλος της παρέλασης, οι καρναβαλιστές άρχισαν να στροβιλίζουν και να πετούν στον κόσμο τις κότες με αποτέλεσμα αρκετά από τα πουλιά να τσαλαπατηθούν και να βρουν φριχτό θάνατο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όμως τις «κράδαιναν στα χέρια τους, τις πετούσαν στο πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση και άλλες στον αέρα, ενώ όταν εκείνες προσγειώνονταν στο έδαφος τις χτυπούσαν με τα πόδια και τις ποδοπατούσαν με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ αυτών να θανατωθούν».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους αρνήθηκαν τις πράξεις ενώ παραδέχθηκαν πως ήταν μέλη του εν λόγω γκρουπ. Ένας ανήλικος τιμωρήθηκε με επίπληξη από το δικαστήριο ενώ ο οδηγός του άρματος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Κατηγορούμενος ήταν και ο τότε αντιδήμαρχος Τυρνάβου γιατί επέτρεψε να έχουν ζωντανά ζώα στην παρέλαση.

Η υπόθεσή του όμως παραγράφηκε με τον νόμο 4411/16 (έχει ποινή μέχρι δύο χρόνια).



Πηγή : protothema.gr


Αρνητική η Κομισιόν στην κατάργηση της θερινής ώρας




Το θέμα της κατάργησης της θερινής ώρας ανακινήθηκε από τη Φινλανδία, εκεί που κάνει έξη μήνες για να ξημερώσει και δούνε τον ήλιο και έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, με τουλάχιστον 70.000 πολίτες να υπογράφουν σχετικό ψήφισμα.

Δηλαδή μια χώρα που δεν ξέρει τι πάει να πει ήλιος και φως θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί.

Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 348 ψήφους υπέρ, ζήτησε από την Κομισιόν την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της εφαρμογής της θερινής ώρας που ισχύει από το 1980.

Ωστόσο, η Κομισιόν ήδη εμφανίζεται αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως κατέστη σαφές δια της αρμόδιας Επιτρόπου Μεταφορών, Βιολότεα Μπουλκ η οποία μίλησε σχετικά στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευεργετικές επιδράσεις από το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τη θερινή ώρα απολαμβάνουν και εκμεταλλεύονται για μεγαλύτερο διάστημα το ηλιακό φως. 

Ανέφερε δε, ότι μια τέτοια αλλαγή δεν βρίσκει σημαντικής υποστήριξης από τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ. 

Την τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για να περάσει μια τέτοια πρόταση χρειάζεται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη μέλη. 




Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τσιφλίκι κανενός και οφείλουν όλοι να την προστατεύουν και να την στηρίζουν




Φυσικά και η διαγραφή Αντώναρου δεν κτυπάει τον Καραμανλή η τους Καραμανλικούς, αλλά δίνει ένα μάθημα στους επίδοξους τιμητές και κατακριτές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Ουδέποτε ο κ. Αντώναρος δεν ήταν ο "ταχυδρόμος" του κ. Καραμανλή.

 Αφορμή της χθεσινής διαγραφής ήταν ένα ιδιαίτερα σκληρό σχόλιο που έκανε για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Αντώναρος και με αυτό το σχόλιο δεν κατάλαβε ότι έκανε ζημιά στην Ν.Δ. και ότι χειροκροτάει το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τέτοιες δηλώσεις. 

Ο κ. Αντώναρος ανέφερε: Ο σεξιστής εκ της τάξεως των μουσαφιραίων προερχόμενος (για λίγο ακόμη διαστημα) δοτός αντιπρόεδρος αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του κσθε μέρα που περνάει οτι δυσκολεύεται να ενταχθεί στον χώρο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

Η ψυχραιμία σε δύσκολες περιστάσεις ειναι μεγάλη αλλά σπάνια αρετή. Και συνήθως οι περισσότεροι τα κάνουν θάλασσα οταν προσπαθούν να παίξουν ρόλους μεγαλύτερους από το μπόι τους...

Εδώ όλοι κρίνονται. Κι η μέρα της κρίσης πλησιάζει ειδικά οταν με τησυμπεριφορά τους "λεκιάζουν" την εκόνα μιας μεγάλης παράταξης. Είμαι βέβαιος οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξέρω ότι ενημερώνετσι πλήρως θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες.

Αλλωστε ενας αντιπρόεδρος, ο Κωστης Χατζηδάκης, είναι υπεραρκετός.

Πολλά στελέχη στη ΝΔ και κακός του «χρέωναν» το ρόλο του ανθρώπου που λέει αυτά που δεν βγαίνει να πει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής.

 6 Φεβρουαρίου, ο κ. Αντώναρος είχε ξανακτυπήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά ήταν μια άλλη στιγμή και όχι όπως τώρα που το καθεστώς έχει στήσει την υπόθεση Novartis, είχε γράψει τότε : 
«Δεν ξέρω αν είναι σωστη η είδηση.
Αλλά κάπου διάβασα οτι κάποιος αντιπρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας -- που αποκλείεται να είναι ο μετρημένος Κωστής Χατζηδάκης -- συνεχάρη κάποιον προκατοβολικά επειδη λέει θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων.
Τώρα που το σκέφτομαι, δεν μπορει. Λσθος θα είναι. Γιατι, αν θυμάμαι καλά ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητοτάκης δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κανένα χρίσμα. Επίσημο η ανεπίσημο.
Εκτός κι εάν ο εν λόγω αντιπρόεδρος -- που μου διαφεύγει αυτη τη συιγμη το όνομα του -- έχει (αυτο)εξουσιοδοτηθει να παίρνει ο ίδιος τέτοιες αποφάσεις».

Με ανάρτησή του στο facebook, μετά την διαγραφή του, ο κ. Αντώναρος, έδειξε τη δυσφορία του για την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά άκυρη τη διαγραφή του :

"Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία ανηκω από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνεχώς και αδιάλειπτα και θα συνεχίσω φυσικά να ανήκω έχει αρχές, αξίες, κώδικες συμπεριφοράς και καταστατικές διατάξεις.

Αυτές σήμερα παραβιάσθηκαν κατάφωρα.

Πληροφορήθηκα με έκπληξή μου από δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης ότι με απόφαση του κ. Μητσοτάκη "τίθεμαι" εκτός κόμματος.

Η απόφαση αυτή είναι αντικαταστατική και συνεπώς άκυρη εφ όσον δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναμένω από τον κ. Μητσοτάκη που ευαγγελιζόταν νέα ήθη να ζητήσει την άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος καθώς και να καταθέσει πλήρως δικαιολογημένο σχετικό αίτημα. Επίσης τον καλώ να δώσει οδηγίες για την άμεση διακοπή των διαρροών με συκοφαντικό περιέχομενο που διακινούνται από εντεταλμένα κομματικά στελέχη σε βάρος μου στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλωστε η ιστορία μου και η μεγάλη διαδρομή μου στη παράταξη και στα κυβερνητικά της σχήματα είναι γνωστές. Και δεν επιτρέπω σε κανένα και φυσικά ούτε και στον κ. Μητσοτάκη να τις θέτει σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση - με κανένα πρόσχημα και για κανένα ευκαιριακό σχεδιασμό. Ολοι γνωριζόμαστε καλά σ αυτόν τον τόπο.


Θα επανέλθω όταν ενημερωθώ για τη στάση του κ. Μητσοτάκη.