Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Μπερδεύτηκε ο "μάρτυρας" για την Novartis άλλα του είπανε να πει και άλλα είπε




Μυρίζει από μακριά στημένο για να εμπλέξουν και πολιτικά πρόσωπα ώστε να επιβιώσουν και να παραπλανήσουν για να πάνε σε εκλογές.

Διαβάσαμε στο τύπο και πραγματικά μας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά το μπέρδεμα αυτό του προστατευόμενου μάρτυρα; Η καλύτερα του μάρτυρα με προστάτες που είναι και το σωστότερο.

Όταν ο ανακριτής ρώτησε τον προστατευόμενο μάρτυρα για τον τόπο συνάντησης με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη εκείνος απάντησε ότι πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Έλα όμως που ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν είχε ποτέ γραφείο στη λεωφόρο Αθηνών και ο μοναδικός Λαζαρίδης που διέθετε εκεί γραφείο είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης που δεν αναφέρεται πουθενά στην δικογραφία της Novartis.

Πολύ βρώμα βρε παιδιά και θα τους γυρίσει μπούμερανγκ και όλα αυτά στην προσπάθεια τους να εμπλέξουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεργάτη του.


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στα Growth Awards



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε χθες, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Growth Awards).



Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρεθώ για δεύτερη χρονιά μαζί σας σε αυτήν την πολύ μεγάλη, πολύ όμορφη εκδήλωση η οποία όπως σωστά είπε η κυρία Λυμπεράκη έχει γίνει πια θεσμός - και όχι άδικα - διότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία βραβεύουμε, αλλά και αναγνωρίζουμε την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι μέσα από τη στάχτη της κρίσης έχει προκύψει μιας σχεδόν καθολική αναγνώριση ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο, η νέα αναπτυξιακή διαδρομή της χώρας, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις που θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να ήταν αυτονόητη σε κάποιους από μας, πλην όμως δεν είχε καταστεί κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. 

Σήμερα αυτό θεωρώ ότι έχει αλλάξει. Αυτό μας επιτρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις δικές μας δημόσιες πολιτικές με αυτήν την ανάγκη στήριξης της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Όχι μόνο μέσα από μια φορολογική πολιτική η οποία θα μειώσει το βάρος των επιχειρήσεων, αλλά και μέσα από ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα θέσει το ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους σε μια διαφορετική βάση από αυτήν που είχε τεθεί μέχρι σήμερα. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας δεν σημαίνει ότι το Κράτος απεμπολεί τον ρυθμιστικό του ρόλο. Κάθε άλλο μάλιστα. Το Κράτος πρέπει να γίνει πιο έξυπνο και πιο αποτελεσματικό στο πως ελέγχει την επιχειρηματικότητα. Σε καμία όμως περίπτωση το Κράτος δεν μπορεί να ορθώνει εμπόδια αχρείαστα στην επιχειρηματικότητα τα οποία δυσχεραίνουν τις επενδύσεις, παρατείνουν το χρόνο των επενδύσεων και κατά συνέπεια στην ουσία αδρανοποιούν οποιαδήποτε δυνατότητα ουσιαστικού επιχειρηματικού σχεδιασμού. 

Θέλω στο πρόσωπο των εταιρειών που θα βραβευθούν, αλλά και σε όλες τις εταιρείες οι οποίες δεν βραβεύονται σήμερα - διότι πάντα σε έναν διαγωνισμό λίγοι βραβεύονται - να συγχαρώ όλες και όλους, την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά που αντέξατε στα χρόνια της κρίσης, που επιμείνατε να επιχειρείτε στην Ελλάδα. Που αναγνωρίσατε ότι η επιτυχία των επιχειρήσεων σας περνάει μέσα από τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Που αναγνωρίζετε ότι σήμερα πια επιχειρηματίες, μέτοχοι και εργαζόμενοι δεν είναι σε διαφορετικά στρατόπεδα, αλλά είναι συντεταγμένοι σε μια κοινή προσπάθεια. Άρα η φροντίδα των εργαζόμενων δεν είναι απλά μια τυπική υποχρέωση, είναι συνθήκη επιβίωσης για κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Και που αναγνωρίζεται επίσης ότι προφανώς ο πρώτιστος ρόλος της επιχείρησης είναι να παράγει κέρδη. 

Οι επιχειρήσεις όμως έχουν και ένα κοινωνικό αποτύπωμα. Και το κοινωνικό αυτό αποτύπωμα σε στιγμές κρίσεις  - όπου και η Πολιτεία χρειάζεται τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας - δεν μπορεί να είναι απλά μια τυπική υποχρέωση, μια συμβατική ανάγκη να εκδίδει μια μεγάλη επιχείρηση έναν απολογισμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Θα πρέπει να γίνει μέρος του ίδιου του DNA των επιχειρήσεων, διότι οι επιχειρήσεις δεν δρουν έξω από την κοινωνία, είναι μέρος της κοινωνίας και είναι μέρος της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε για να ανατάξουμε τη χώρα μας. 

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας επαναλάβω ότι για εμένα προσωπικά, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να τη εμπιστευτεί και να συνάψει μαζί μας μια καθαρή συμφωνία αλήθειας. Στην οποία εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα διευκολύνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και αυτό το οποίο θα ζητήσουμε είναι φορολογική συμμόρφωση, προσοχή των εργαζομένων, φροντίδα στο περιβάλλον, περισσότερη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη συμφωνία και θεωρώ κ. Καραμούζη και κ. Καντζά ότι είναι μια συμφωνία την οποία η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, η υγιής ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα την αγκαλιάσει έτσι ώστε όλοι μαζί να πορευθούμε πραγματικά στο δρόμο της ανάπτυξης». 



Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των παρευρισκομένων στην εκδήλωση:

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, συχνά είχατε τοποθετηθεί υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, των μεγάλων αλλαγών οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα και στη δημόσια διοίκηση. Όπως και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ανοιχτής ανταγωνιστικής οικονομίας, με τον ιδιωτικό τομέα να παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο με επενδύσεις, με εισαγωγή ξένων κεφαλαίων, με εξαγωγική δραστηριότητα. Είστε βέβαιος ότι το Κόμμα σας, τα στελέχη σας είναι έτοιμα να στηρίξουν τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρεσβεύετε; Νομίζετε ότι έχουν όλοι και όλοι μας κατανοήσει τι μας συμβαίνει την τελευταία δεκαετία, ώστε να στηρίξουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες;

Κ. Μητσοτάκης: Το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα το δικό μου, του Κόμματος που έχω την τιμή να ηγούμαι και θέλω να ελπίζω με τη βοήθεια του ελληνικού λαού και της επόμενης Κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτο κ. Καραμούζη. Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει σε ένα μεταρρυθμιστικό σοκ, τολμώ να πω, το οποίο θα συμπυκνώνεται στην εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος μεγάλων αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας. Αυτό το ακούμε πολύ συχνά να λέγεται, πλην όμως, λίγες φορές, έχει επιβεβαιωθεί ουσιαστικά στην πράξη. Και καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει προς στο τέλος του και πια η ελληνική οικονομία θα είναι εκτεθειμένη στα ανεβοκατεβάσματα των διεθνών αγορών – είδαμε τι έγινε τις τελευταίες δύο ημέρες – θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητο - για να αποκτήσουμε αξιοπιστία - να μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες αλλαγές οι οποίες θα αγκαλιάζονται καταρχάς από το πολιτικό σύστημα και δευτερευόντως από την ίδια την κοινωνία.

Εμείς, θα προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Και εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτα μεταρρυθμιστική. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ανεχτώ ατομικές ατζέντες, διαφοροποιήσεις ή εσωκομματικές ισορροπίες. Δεν θα ζητήσω λαϊκή εντολή γι’ αυτό. Ζητώ λαϊκή εντολή για να μπορέσουμε, επιτέλους, να κάνουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές σε αυτόν τον τόπο, οι οποίες δεν θα μας επιτρέψουν μόνο να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα από την περίοδο της κρίσης. Είναι απολύτως υποχρεωτικές, διότι ο κόσμος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που δεν αρκεί εμείς να περπατάμε, όταν οι άλλοι τρέχουν. Οι διπλές προκλήσεις της 4ης τεχνολογικής επανάστασης από τη μια και της κλιματικής αλλαγής από την άλλη, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε με πολύ μεγαλύτερη φαντασία από αυτή που σκέφτεται συνήθως το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και σε αυτό δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απολύτως απόκλιση και καμία διαφοροποίηση.

Ερώτηση: Πολλές μελέτες επισημαίνουν σταθερά ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικού ύψους επενδύσεις για να ανακάμψει τα επόμενα χρόνια. Νομίζω και εσείς το έχετε αναφέρει μιλώντας για 100 δις. Ο κ. Καραβίας στη μελέτη της Eurobank αναφέρθηκε σε 85 δις. Επειδή, όμως, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι είναι περιορισμένοι και έχει καταρρεύσει η εγχώρια αποταμίευση είναι πρακτική ανάγκη να προσελκύσουμε σημαντικού ύψους ξένες επενδύσεις και κεφάλαια. Έχετε προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση σε δραστηριότητες που θα αφορούν παραγωγικές επενδύσεις στην ελληνική ναυτιλία, τις επενδύσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες από μη κατοίκους,  στη διαχείριση των διεθνών δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιριών;

Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως. Και χρέος μας είναι να προτάξουμε το δικό μας σχέδιο, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η οποία θα προκύψει μόνο μέσα από μια σημαντική έκρηξη στις ιδιωτικές επενδύσεις. Στα νούμερα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Καραβίας είναι πολύ κοντά στα νούμερα τα οποία υπολογίζουμε και εμείς ότι χρειάζεται η χώρα, τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο επενδύσεων ως ποσοστό του Α.Ε.Π.. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια σειρά από προϋποθέσεις. Καταρχάς, όπως είπαμε πριν, μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση που θα εγγυάται πολιτική σταθερότητα και δεν θα υπάρχει μια πολιτική αστάθεια ή μια αμφιβολία σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον εκλογικό χρόνο, που δυστυχώς, ταλανίζουν πάντα την ελληνική πολιτική σκηνή. Ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα αντιλαμβάνεται τη φορολογία όχι μόνο μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά θα βλέπει και τη φορολογία ως ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο. Έχουμε συζητήσει με τις εργοδοτικές οργανώσεις και με το Σ.Ε.Β. προτάσεις, όπως υπεραποσβέσεις για επενδύσεις σε πάγια. Είναι προτάσεις που ήδη έχουμε ενσωματώσει στο πρώτο μας φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πρακτικά είναι ήδη έτοιμο. Αλλά, όχι μόνο αυτό. Αναφερθήκατε π.χ. στο πως μπορούμε να προσελκύσουμε κατοίκους του εξωτερικού, πως μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ενδεχομένως τόπο μόνιμης φορολογικής κατοικίας για κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι θα θελήσουν να επενδύσουν, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Πατρίδα μας. Είναι μια τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία, την οποία δυστυχώς σήμερα την αφήνουμε να πάει χαμένη, βλέποντας τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές χώρες του νότου, την Κύπρο,  την Πορτογαλία, την Ιταλία να κινούνται επιθετικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχω πρόθεση να αφήσω την Ελλάδα μακριά από αυτόν τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Η δουλειά η οποία πρέπει να γίνει έχει οριζόντιο χαρακτήρα, έχει και κλαδικό χαρακτήρα. Αναφέρθηκε ο κ. Καραβίας σε τρεις κλάδους, οι οποίοι είναι πολύ υψηλά και στις δικές μας προτεραιότητες, οι οποίοι θέλουν στοχευμένες παρεμβάσεις ο καθένας και η κάθε μια ξεχωριστά, για να μπορέσουν να αναπτύξουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό. Επιτρέψτε μου, όμως, μια ακόμα παρατήρηση. Βλέποντας τους νικητές των περσινών Growth Awards, σκεφτόμουν ποτέ δεν ξέρει κανείς που θα προκύψει η επόμενη καλή επιχειρηματική ιδέα. Π.χ. δεν ήταν τίποτα αυτό το οποίο δημιουργούσε προδιαγραφές στη χώρα μας για να αποκτήσουμε εξαιρετικές εταιρίες που κατασκευάζουν ανελκυστήρες. Δεν θα το περίμενε κανείς κατ’ ανάγκη να συμβεί αυτό στην Ελλάδα και όμως έγινε. Και είναι ένα παράδειγμα μόνο. Πολλές άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους παραγωγής και μεταποίησης, έξω από τους συνηθισμένους κλάδους τους οποίους στην ουσία αναφερόμαστε, προέκυψαν στην Ελλάδα, διότι υπήρξε ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο, υπήρξαν ιδέες, υπήρχαν καλοί επιχειρηματίες, που πήραν ρίσκο και επένδυσαν. Η απελευθέρωση, λοιπόν, της υγιούς επιχειρηματικότητας προφανώς θα έχει κάποιους κλάδους, οι οποίοι θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά μην εκπλαγείτε καθόλου αν δούμε το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να ανθίζει και σε κλάδους οι οποίοι σήμερα δεν είναι προβλέψιμοι, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη μέσα στο δικό μας το ραντάρ. Δεν είμαι θιασώτης μιας τόσο αυστηρής και κεντρικά κατευθυνόμενης κλαδικής πολιτικής. Θέλω να απελευθερώσω συνολικά το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Θέλω να στηρίξω, κυρίως, τις νέες επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, από νέα παιδιά τα οποία τόλμησαν να πάνε κόντρα στις συνήθειες των καιρών και να επιχειρήσουν. Διότι άλλαξαν και τα πρότυπα της επιχειρηματικότητας στη νέα γενιά. Γίνονται σε αυτόν τον χώρο καταπληκτικές εκδηλώσεις για νεανική επιχειρηματικότητα και βλέπουμε νέα παιδιά τα οποία κάποτε φανταζόντουσαν ότι θα ‘ρθουν σε έναν πολιτικό για να βρουν μια δουλειά στο Δημόσιο ή θα παρακαλούσαν για μια μισθωτή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα να σκέφτονται από τώρα την ομορφιά και τη μαγεία της επιχειρηματικότητας. Και αυτήν τη μαγιά των νέων επιχειρήσεων πρέπει να τη στηρίξουμε. Και ναι, πρέπει να αναδείξουμε την επιχειρηματική αριστεία, χωρίς κόμπλεξ, χωρίς αναστολές, να πούμε ένα μπράβο και να χειροκροτήσουμε όλους μαζί αυτούς που πετυχαίνουν, αυτούς που δημιουργούν πλούτο και αυτούς που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυτό δηλαδή το οποίο θα κάνουμε όλοι μαζί σήμερα.

Ερώτηση: Οι επενδύσεις σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. έχει πέσει. Έχετε πραγματικά επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τις πρώτες 90 ημέρες της Κυβέρνησής σας; Θα το υλοποιήσετε; Και θα είναι ένα ελκυστικό σχέδιο και για εγχώριες και για ξένες επενδύσεις;

Κ. Μητσοτάκης: Ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες της επόμενης θητείας μας. Και χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε προεξοφλήσει και την εκλογική μας νίκη. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύω στη σημασία των συμβολισμών. Αναφέρω ενδεικτικά δύο: Το Ελληνικό μετά από 3 χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας η Κυβέρνηση κάποια στιγμή φαίνεται να καταλαβαίνει τη μεγάλη αναπτυξιακή σημασία αυτής της επένδυσης ή την επένδυση των Σκουριών, η οποία ταλαιπωρείται και σήμερα, σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, η οποία – το τονίζω – είναι πολιτικά κατευθυνόμενη. Αποδίδουμε συχνά ευθύνες στη διοίκηση και πολλές φορές δικαιολογημένα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα πάνω στο γραφείο του κάθε Υπουργού Περιβάλλοντος μπορεί να κάθονται δεκάδες εγκρίσεις περιβαλλοντικών αδειών και να μην υπογράφονται για άλλους πολιτικούς λόγους. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, το οποίο θα έκανα σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού θα ήταν να δείξω ξεκάθαρα ότι αυτές οι επενδύσεις προχωράνε. Ότι κάποιες εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις κινούνται με γρήγορο ρυθμό και με σκοπό πάντα, όχι απλά να μεγιστοποιήσουμε μόνο το τίμημα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά να δείξουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά πρέπει να ιδιωτικοποιούνται. Διότι απαιτούνται ιδιωτικό management, ιδιωτική τεχνογνωσία, ιδιωτικοί πόροι, προκειμένου να μπορούν αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα. Τα πρώτα νομοσχέδια - το έχω πει, το επαναλαμβάνω και σε εσάς – τα τρία πρώτα νομοσχέδια της Κυβέρνησής μας: Η οργάνωση της Κυβέρνησης, που είναι αυτό το οποίο μας επιτρέπει να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ένα καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο. Και ένα αυτό το οποίο θα αποκαλούσα αναπτυξιακό νομοσχέδιο γραφειοκρατικού αποκαθαρισμού και διευκόλυνσης στην προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτά θα μπορείτε να περιμένετε από εμάς τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες.

Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχετε δουλέψει στην αγορά, ένα πράγμα το οποίο προβληματίζει επενδυτές, εγχώριους και ξένους, είναι το θέμα της πολιτικής σταθερότητας, της συνέχειας του Κράτους, της σταθερότητας των θεσμών, των κανόνων. Εδώ έχουμε μια προϊστορία δεκαετιών, ότι κάθε Κυβέρνηση που έρχεται τα αλλάζει σχεδόν όλα ή αρκετά. Πιστεύετε εσείς προσωπικά, ειλικρινά, στη δύναμη της πολιτικής συναίνεσης σαν βασική αφετηρία αναπτυξιακής δυναμικής; Και γιατί έχουμε αυτή τη δυσκολία διαχρονικά να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα γύρω από τις επενδύσεις; Να πούμε ότι υπάρχουν πέντε βασικές περιοχές, που ανεξαρτήτως ποιος είναι Κυβέρνηση υπάρχει μια σταθερότητα στους κανόνες, στο στρατιωτικό πλαίσιο κλπ. Που είναι το πρόβλημα το μεγάλο και συνεχώς αναπτύσσονται οξύτητες, αντιπαραθέσεις και δεν αφήνει αυτή τη χώρα να αναπνεύσει και να πάει μπροστά;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα. Να αντιδιαστείλω μόνο τη δημιουργικότητα και το δυναμισμό που απορρέει από αυτήν την αίθουσα με την τοξικότητα και τη νοσηρότητα του πολιτικού κλίματος, όπως αυτό διαμορφώνεται ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες. Από τη φύση μου είμαι ένας πολιτικός ήπιος, ο οποίος πιστεύει στην ανάγκη συναίνεσης. Αλλά για να υπάρξει συναίνεση, πρέπει να υπάρχει διάθεση από όλες τις μεριές. Δυστυχώς, αυτή τη συναίνεση και αυτή τη διάθεση δεν την έχουμε δει καθόλου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μπορεί αυτό να ακουστεί ως ένα αυτονόητο σχόλιο ενός Αρχηγού πολιτικού Κόμματος, πλην όμως η πραγματικότητα είναι αυτή και δυστυχώς δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη λάσπη, στη σκανδαλολογία και στις προσωπικές επιθέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο δυστυχώς να δημιουργηθεί το κλίμα αυτό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χώρα για να μπορέσουμε να ενώσουμε πολιτικές δυνάμεις και όχι να διχάσουμε τους πολίτες και να τους χωρίζουμε σε στρατόπεδα. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, κοιτώντας μπροστά, εξαρτάται πάντα από την ίδια την εντολή του λαού. Όσο πιο ισχυρή είναι η λαϊκή εντολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πολιτική σταθερότητα. Εξαρτάται, όμως, και από την ποιότητα των θεσμών μας. Και εδώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής και κατηγορηματικός. Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένη σε αυτήν την κρίση δεν έχει πρωτίστως να κάνει με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Πιστεύω πραγματικά στις προοπτικές ανάπτυξης της Πατρίδας μας. Έχουμε μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Έχει πολύ περισσότερο να κάνει με την ποιότητα των θεσμών μας, τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας, την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, την πολιτική σταθερότητα. Αυτές οι 3 διαφορετικές αλλαγές που δεν θα γίνουν σε 100 μέρες, κάποιες απαιτούν και συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά ναι, η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει η χώρα πραγματικά να ορθοποδήσει δεν αρκεί μόνο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επενδύσεων, της ρευστότητας, της φορολογίας. Θα πρέπει στην ουσία να οικοδομήσουμε ένα νέο ελληνικό προσαρμοσμένο στις επιταγές του 21ου αιώνα. Και αυτό περνάει και μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση.

Ερώτηση: Να σας κάνω και την τελευταία ερώτηση. Καταρχήν, να επανέλθω στην προηγούμενη γιατί αναφέρθηκα στην ελληνική ναυτιλία και έχουμε πολλούς εκπροσώπους της ναυτιλίας. Θα ήθελα να μας κάνετε κάποιο σχόλιο τι βλέπετε και τι μέτρα θα πάρετε για να τονώσετε την ελληνική ναυτιλία. Και το δεύτερο, αν βρεθείτε σε ένα πηγαδάκι με όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι σήμερα κοντά μας θα σας πουν ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι εργοδοτικές εισφορές, οι εισφορές των εργαζομένων αποτελούν ένα τεράστιο βάρος σε όλες τις επιχειρήσεις. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

Κ. Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω με το πρώτο. Η ελληνική ναυτιλία, ειδικά η ποντοπόρος ναυτιλία μεγαλούργησε, γιατί ακριβώς δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση του ελληνικού Κράτους. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τόσοι Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν και διακρίθηκαν σε μια σκληρή, παγκόσμια, ανταγωνιστική αγορά. Εγώ καλώ το ελληνικό ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κεφάλαιο να επενδύσει στην Ελλάδα. Και να το κάνει με αίσθηση ασφάλειας, αλλά και πατριωτισμού. Έχουμε τέτοια παραδείγματα Ελλήνων που διακρίθηκαν στη ναυτιλία και επένδυσαν στη χώρα μας, πρωτίστως στον τουρισμό με επιμονή, υπομονή, αλλά τελικά και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Και αυτό πρέπει να γίνει περισσότερο. Και νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε και έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο των επενδύσεων που συνήθως σκέφτεται κανείς με τις τουριστικές υποδομές. Να δούμε παραδείγματος χάριν πως το εφοπλιστικό κεφάλαιο μπορεί να στηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Θα ήθελα να δω περισσότερους Έλληνες εφοπλιστές να βάζουν μικρά ποσά και να γίνονται αυτό που λέμε angel investors σε ελληνικά start ups. Και αν χρειαστεί να δώσουμε και κάποια φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία τέτοιων κεφαλαίων, αυτό θα είναι μια υπηρεσία η οποία θα συνδέει την κοινωνική ευθύνη απέναντι στην Πατρίδα με τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αλλά σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται κεφάλαια. Και πριν απευθυνθούμε στους ξένους, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους Έλληνες. Και το δείγμα γραφής θα το δώσουμε πρώτα. Και την πίστη στην Πατρίδα μας θα την δώσετε εσείς, δηλαδή, οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επενδύσουν και οι οποίοι θα ξεκινήσουν βέβαια -και αυτό αφορά και εσάς κ. Καραμούζη και εσάς κ. Καραντέα και με την ιδιότητα του τραπεζίτη- επιστρέφοντας και τις εταιρικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Διότι, αν πραγματικά υπάρχει πίστη την επόμενη ημέρα στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αν υπάρχει μια γενικότερη θετική διάθεση απέναντι στις τράπεζες, εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το πρώτο βήμα γι’ αυτήν την εμπιστοσύνη πριν γίνουν οι επενδύσεις είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψουν οι εταιρικές καταθέσεις. Και θα επιστρέψουν με μια εντολή, πατώντας ένα κουμπί. Άρα, σε αυτήν την προσπάθεια, την οποία θα κάνουμε για την ανάταξη της χώρας, θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Νομίζω ότι ξεκαθάρισα τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον επιμερισμό των ρόλων, τι μπορεί να κάνει το Κράτος, τι δεν μπορεί να κάνει το Κράτος, γιατί δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος - ούτε θα έπρεπε να τα περιμένετε όλα από το Κράτος- τι περιμένουμε από την επιχειρηματική κοινότητα. Για το ζήτημα των φόρων αναφέρθηκα. Το ζήτημα των εισφορών του μη μισθολογικού κόστους με απασχολεί πάρα πολύ. Το ακούω συνέχεια από τις επιχειρήσεις. Επεξεργαζόμαστε μια τολμηρή, συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα, την  οποία θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε σε λίγο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο ότι το άθροισμα φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ασφυξίας για την ελληνική οικονομία και δυσχεραίνει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, όχι απλά να προσελκύσουν, αλλά να κρατήσουν καλό στελεχιακό δυναμικό. Στεναχωριέμαι ιδιαίτερα, όταν εγκαταλείπουν την Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλειά και φεύγουν. Όχι αυτοί που δεν έχουν δουλειά. Αυτοί που έχουν δουλειά και τους χάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Που έχουν ταλέντο και πηγαίνουν στην Κύπρο γιατί το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και για την επιχείρηση, αλλά και για τον εργαζόμενο, είναι τόσο πιο ευνοϊκό που καθίσταται πολλές φορές αυτή η επιλογή μονόδρομος. Άρα, για να συνοψίσω, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνολική. Δεν αρκούν 1,2,5,10 μεγάλες επενδύσεις. Θέλουμε πολλές, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, μικρές, μεσαίες επενδύσεις και γι’ αυτό και πιστεύω ιδιαίτερα στη δύναμη της μεσαίας επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις σαν και αυτές που θα βραβευτούν σήμερα, που βραβεύθηκαν πέρυσι, που δεν είναι κατ’ ανάγκη οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά όπως μας είπατε, είναι επιχειρήσεις ευέλικτες, που παίρνουν ρίσκο, που παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, βλέπουν τις ευκαιρίες, προσαρμόζονται. Θα χρειαστεί να αφήσουμε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά, αλλά είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. 





Υπόθεση Novartis: Τρεις «κουκούλες» υπογράφουν τη δικογραφία



Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες οι οποίοι εξετάστηκαν με ψευδώνυμα και έως σήμερα οι καταθέσεις τους αποτελούν το μοναδικό στοιχείο της εισαγγελικής έρευνας για τη δράση της πολυεθνικής εταιρείας.

Οι καταθέσεις που έχουν δώσει μία γυναίκα και δύο άνδρες με αλλοιωμένα όλα τα πραγματικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους αποτελούν τον βασικό καμβά της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή εστιάζοντας σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Την ώρα που η αποστολή του φακέλου έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας κομμάτια από το παζλ της δικογραφίας που, όπως λένε, πρόσωπα τα οποία είχαν πρόσβαση σε αυτήν όχι μόνο δεν είναι ικανά τα στοιχεία να δομήσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θέτουν ευθέως ζητήματα δικονομικής τάξης που σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις αυτές, που φέρεται ότι έχουν ληφθεί από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα, οι αυθορμήτως εμφανιζόμενοι μάρτυρες οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας και εξετάστηκαν με ψευδώνυμα παραθέτουν τους τρόπους δράσης της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας .

Κατά τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, όπως μεταφέρεται το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και από πρόσωπα που είδαν το επίμαχο αποδεικτικό υλικό, προκύπτει ότι τα χρήματα από την εταιρεία Novartis διακινούνταν με δύο τρόπους με τελικούς αποδέκτες συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα: Ο πρώτος ήταν διακίνηση μετρητών με βαλίτσα ή φακέλους που έφταναν χέρι με χέρι από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας σε πολιτικούς. Ο δεύτερος τρόπος ήταν - σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων - η χρήση εταιρειών - οχημάτων που φέρεται ότι ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα και μέσω αυτών τα χρηματικά ποσά έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες αυτοί, οι οποίοι με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν και το μοναδικό στοιχείο της εισαγγελικής έρευνας, έχουν εξεταστεί περισσότερες από μία φορά ο καθένας.

Τα εμβόλια και ο Καραμανλής. Σε μία από τις καταθέσεις αυτές φέρεται να υπάρχει περιγραφή για πρώην υπουργό Υγείας ο οποίος κατά τα λεγόμενά τους φέρεται να… παρέσυρε ή κατά άλλη εκδοχή να… παραπλάνησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων. Σε αυτό το πολιτικό πρόσωπο, οι μάρτυρες λένε ότι είχε δοθεί και η μερίδα του λέοντος από τη διακίνηση των χρημάτων, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά έφταναν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της μίζας για όλα τα πολιτικά πρόσωπα οι ίδιοι μάρτυρες καταθέτουν πως αγγίζει να περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Σε άλλη κατάθεση μάρτυρας φέρεται να εστιάζει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να προκύπτει η μετά βεβαιότητος γνώση του για όσα καταθέτει επιχειρώντας να τον τοποθετήσει στο κεντρικό κάδρο της ιστορίας για την υπόθεση της Novartis .

Επιπλέον, σε άλλη κατάθεση γίνεται αναφορά τον ρόλο πρώην υπουργού Υγείας  ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει χρήματα μέσω εταιρείας-οχήματος τα οποία στη συνέχεια τα… μοίρασε σε συνεργάτες του.

Τεστ αξιολόγησης. Εισαγγελικές πηγές έλεγαν χθες ότι ελέγχθηκε η αξιοπιστία των συγκεκριμένων μαρτύρων και όταν πέρασαν το… τεστ αξιολόγησης αποφασίστηκε να εξεταστούν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Κατά τις ίδιες πηγές τα πρόσωπα αυτά, η αξιοπιστία των οποίων ευθέως βάλλεται από τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που έφτασε στη Βουλή, «έχουν προσκομίσει στις Αρχές στοιχεία που αποτυπώνουν ότι είχαν γνώση και ότι βρίσκονταν κοντά στα επίδικα γεγονότα».

Ωστόσο, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αν αυτές οι καταθέσεις μπορούν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για να προχωρήσει μία τόσο σοβαρή υπόθεση με μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει την άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων ώστε σε περίπτωση που η Βουλή επιληφθεί της υπόθεσης να έρθουν ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών και να πουν πρόσωπο με πρόσωπο όσα καταμαρτυρούν και περιγράφουν στις καταθέσεις τους.

Από την πλευρά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Κων. Φρουζής με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός του στο φερόμενο ως σκάνδαλο Novartis δήλωσε πως «ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώσιν μου» αποδίδοντας τα όσα κυκλοφορούν «στη σφαίρα της φαντασίας». «Ολα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών Αρχών από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης», προσθέτει επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός του για την ηθική βλάβη που του έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματός του στην ερευνώμενη υπόθεση.

Και μη πολιτικά πρόσωπα. Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα στο στόχαστρο της ομάδας των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς υπό την επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη βρίσκονται άλλα 20 μη πολιτικά πρόσωπα με την έννοια του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για σειρά προσώπων που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι υπουργών καθώς και μέλη της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων τα οποία ελέγχονται ποινικά για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για το τρίτο ερευνώμενο αδίκημα - εκτός από αυτά της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας  - που αφορά σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το γνωστό σε όλους ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ζημίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το νούμερο που προκύπτει ως ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από την καταγραφή των μεθόδων της Novartis, τη χρονική περίοδο από το 2000 έως το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ενώ το ύψος της ζημίας από υποθέσεις διαφθοράς ή αμέλειας στο χώρο της υγείας την ίδια περίοδο εκτοξεύεται, σύμφωνα με κύκλους δικαστικών Αρχών, στο ποσό των 23 δισ. Και αυτό γιατί, όπως έχει προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, τα χρόνια πριν από τα Μνημόνια η Ελλάδα δαπανούσε διπλάσιο ποσοστό από τα άλλα κράτη για τις προμήθειες φαρμάκων.


Μίνα Μουστάκα
ΤΑ ΝΕΑ


Δύο ανήλικες «ξάφριζαν» πορτοφόλια σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι – Τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας



Δύο ανήλικες κοπέλες από τη Βουλγαρία, ηλικίας 14 και 15 ετών, συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, κατηγορούμενες για κλοπή πορτοφολιών από πελάτες εμπορικού κέντρου, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κλοπές που διέπρατταν καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα επιτήρησης και μετά από αναζητήσεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ και δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Από την έως τώρα έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις κλοπών πορτοφολιών από καταστήματα του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου.

Οι δύο συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τις παρέπεμψε στον ανακριτή ανηλίκων.



(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η στιγμή της δολοφονίας Στεφανάκου



Είναι ένα βίντεο που καταγράφει καρέ, καρέ τις κινήσεις του δολοφόνου. Πως ο Βασίλης Στεφανάκος έπεσε στην ενέδρα των δολοφόνων του.

Στο βίντεο, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το bloko.gr έχουν καταγραφεί οι κινήσεις του δολοφόνου ο οποίος κατεβαίνει από τη μηχανή όπου περίμενε μαζί με τον συνεργό του, διανύει, κρατώντας το καλάσνικοφ στα χέρια, μια απόσταση περίπου εξήντα μέτρων μέσα σε μόλις εννέα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αδειάζει τον γεμιστήρα του όπλου στο κορμί του 57χρονου.




Ομολογία Πολάκη ότι γνωρίζει τους μάρτυρες δείχνει ότι μάλλον είναι στημένα όλα από τον ΣΥΡΙΖΑ



Πέφτουν οι μάσκες για μία ακόμα στημένη δουλειά από το καθεστώς και με θράσος αποκαλύπτουν πράγματα που μόνο δύο τρεις δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να ξέρουν.

Την απίστευτη αποκάλυψη με περίσσιο θράσος ότι ο ίδιος γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι μίλησαν για το σκάνδαλο της Novartis, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στον ΑΝΤ1, καρφώνοντας με αυτό τον τρόπο το κόμμα και το πώς έχει ενεργήσει.

Ο Πολάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι πρόκειται για στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν».

«Στελέχη της εταιρείας είναι κύριε Παπαδάκη δεν το είδατε γραμμένο; Στελέχη της εταιρείας τα οποία τα μαγκώσανε επειδή είχανε κάνει αυτή την ιστορία και άρχισαν να κελαηδάνε και να δίνουνε. Δεν έχετε καταλάβει τι είναι; Τι είναι, πράκτορες που έχουν κατέβει από τον Άρη είναι;

Στελέχη της εταιρείας είναι τα οποία τα πιάσανε να έχουνε πολύ μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν. Οι Αμερικάνοι γιατί ενδιαφέρθηκαν; Ξεκίνησαν την ιστορία αυτή όχι γιατί είναι αγαθά παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε πως γνωρίζει αυτή την ιστορία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δεν έδωσε εξηγήσεις μετά την πατάτα που έκανε και αρκέστηκε να πει : «Είμαι ενημερωμένος. Είμαι γιατρός». Πρόσθεσε ότι τα γράφουν όλα τα site. «Είναι στελέχη της εταιρείας δεν το έχετε καταλάβει;»

Μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, γεννά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει την ιδιότητα των μαρτύρων, ούτε γράφτηκε ότι πρόκειται για στελέχη της εταιρείας, αλλά ο Πολάκης το γνωρίζει και αυτό επιβεβαιώνει τον Μίκη Θεοδωράκη που μιλούσε για παρακράτος και αριστερόστροφο φασισμό.


Αυτός είναι ο 29χρονος κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατ' εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 29χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 3-2-2018 στη Δάφνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τ.Α. Π. Φαλήρου, κατηγορούμενου για βιασμό ανηλίκων κατ εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος προ δεκαπενθημέρου είχε προσεγγίσει, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικη με την οποία κανόνισε συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας της χορήγησε ναρκωτικές ουσίες (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) και έκαναν χρήση αυτών, από κοινού.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις, με την παρουσία και έτερης ανήλικης, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κατηγορούμενος χορήγησε στις ανήλικες κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει από τη χρήση των ναρκωτικών, προέβη σε ασελγείς σε βάρος τους πράξεις.

Στην κατοχή του 29χρονου, καθώς και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, πιθανόν κοκαΐνης, βάρους -3,6- γραμμαρίων
ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, πιθανόν κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, βάρους -1- γραμμαρίου
δύο (2) αυτοσχέδιες γυάλινες συσκευασίες καπνίσματος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης
ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
μία (1) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
μία (1) φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων ( usb stick )

Σε βάρος του, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις του βιασμού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης ναρκωτικών από ενήλικο, που μεταχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο ανήλικο πρόσωπο κατά την τέλεση της πράξης και της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ΠΕΤΣΟΥΛΑ Κωνσταντίνο του Νικολάου και της Σοφίας, γεννηθέντα στις 5-2-1989 στην Αθήνα.





Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι 6-8-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική του δράση και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό ομοειδών εγκλημάτων που πιθανότατα τέλεσε σε βάρος άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695537 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Και πάλι ο Τσίπρας χωρίς τσίπα είπε : Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό



Από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να περάσει σε αυτούς που τον άκουγαν ΄τι πατριώτης είναι αυτός που ξεπουλάει το όνομα Μακεδονία και δεν είναι πατριώτες αυτοί που τους στήνουμε ένα νέο πολιτικό σκάνδαλο για να παραπλανήσουμε.

Δεν θα αναφερθούμε στο στημένο όπως δείχνει πολιτικό σκάνδαλο, γιατί σκάνδαλο είναι σίγουρα και οι χιλιάδες γιατροί πρέπει να  τιμωρηθούν, αλλά θα σταθούμε σε αυτό που χαρακτηρίζει τον Τσίπρα το ψέμα και την αναίδεια μπροστά στον Ελληνικό λαό.

Μέσα σε όλα που ακούστηκαν είπε ο Αλέξης Τσίπρας : Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό.

Τονίζοντας πολλές φορές ότι «ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής», και το είπε χωρίς ντροπή ο κ. Τσίπρας έφερε στον αντίποδα του παλιού πολιτικού συστήματος την σημερινή κυβέρνηση.

Έκανε και πάλι τον επιτυχημένο λέγοντας : «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Γι' αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».


Προκάλεσε και πάλι τον Ελληνικό λαό και τον εξόργισε μόλις τον άκουσε να λέει : «Εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πελονάσματα, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη. Με απόλυτη δικαιοσύνη. Και για αυτό, επίσης, όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά»

Kαι αυτός που έχει γυρίσει την χώρα χρόνια πίσω σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στην διαφθορά είπε :Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με νοοτροπίες του χθες

Ο πρωθυπουργός «με το χέρι στην καρδιά» στην ερώτηση «τι πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα» τόνισε ότι η απάντηση είναι: «Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

«Από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον. Και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα» 

Και με ύφος πάλι χωρίς ηθική και ντροπή.


Ρωσιά: Υπάλληλος ιατροδικαστικής υπηρεσίας απολύθηκε γιατί έκανε σεξ με το πτώμα σταρ ριάλιτι σόου




Η Οξάνα Απλεκάεβα είχε δολοφονηθεί το 2008 - Ο 37χρονος Αλεξάντερ αποκαλύφθηκε μετά την εκταφή της σορού προκειμένου οι αρχές να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Απροσδόκητη εξέλιξη είχε η απόφαση των ρωσικών αρχών να προχωρήσουν στην εκταφή της σορού της σταρ του ριάλιτι σόου Dom-2 Οξάνα Απλεκάεβα που δολοφονήθηκε το 2008.

Ο δολοφόνος της Απλεκάεβα δεν έχει ακόμα βρεθεί και έτσι οι αρχές έκαναν αυτή την ενέργεια αναζητώντας νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Αντί γι' αυτό, όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε κάνει σεξ με το πτώμα της Οξάνα. 

Η Οξάνα Απλεκάεβα



Τα τεστ DNA που ακολούθησαν έδειξαν ότι δράστης ήταν ο 37χρονος υπάλληλος της ιατροδικαστής υπηρεσίας με το όνομα Αλεξάντερ.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Αλεξάντερ παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να διαψεύσω τα αποτελέσματα των εργαστηρίων» αποκαλύπτοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή παραμένει άνεργος ενώ τον παράτησε και η σύζυγός του. 

Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι ο Αλεξάντερ δεν μπορεί, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, να διωχθεί καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει κυρώσεις για μια τέτοια κίνηση.


Ο 37χρονος Αλεξάντερ




Πηγή : protothema.gr


Μίκης Θεοδωράκης: Πώς να δεχτούν πως ένας παλιός κομμουνιστής είναι τόσο πατριώτης;



Ο Μίκης Θεοδωράκης, τοποθετήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις για την παρουσία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, τοποθετήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις για την παρουσία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

«Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ ήμασταν υπερπατριώτες», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ο κ Θεοδωράκης επεσήμανε ότι έχει στενή σχέση με την πλατεία Συντάγματος, όπου διαδήλωσε για πρώτη φορά το 1943.

Για την πρόσφατη επίθεση στην οικία του, είπε: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία”, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».

Σχετικά με την παρουσία στελεχών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο, είπε πως «η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300 άτομα. Όταν είναι ένα εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;».

Κατηγόρησε επίσης τη Χρυσή Αυγή ότι «αγαπούν την πατρίδα αλλά με έναν τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα, και όλοι οι άλλοι είναι. Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».



Πηγή: skai.gr


Βενιζέλος: «Γελοιότητα» η δικογραφία – μας επιστρέφουν στην εποχή των Πάμπερς



Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που λένε ότι δεν έδιναν τις μίζες της Novartis αλλά τις περιγράφουν με λεπτομέρειες – και με αναφορές για βαλίτσες γεμάτες λεφτά στο Μαξίμου και σε άλλους. Την άρση του καθεστώτος προστασίας τους ζήτησε ο Βενιζέλος.

Για «επικίνδυνη γελοιότητα» που επαναφέρει τη χώρα «στην εποχή των Πάμπερς» έκανε λόγο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος εμπλέκεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά. Mιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άρση του καθεστώτος προστασίας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων πάνω στους οποίους έχει βασιστεί η δικογραφία της Novartis.

«Ολη η λογική αυτή του 1989 μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διάβασε τη δικογραφία της Novartis η οποία φυλάσσεται στην αίθουσα 131 της Βουλής. Και οι υποστήριξε ότι οι μοναδικές ουσιώδεις καταθέσεις είναι αυτές που έγιναν από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο επικεφαλής της Novartis είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα.

«Πρόκειται για άθλια συκοφαντία» είπε ο κ. Βενιζέλος για τις συγκεκριμένες μαρτυρίες και μίλησε για «δημοκρατικά επικίνδυνη γελοιότητα» και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που «ξεφτιλίζουν το κράτος δικαίου».

«Είναι αδιανόητο. Πρόκειται για προσβολή της λογικής και της αλήθειας» πρόσθεσε και κατήγγειλε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια «παράσταση» που μας γυρνάει πίσω στο 1989 «στην εποχή του Μαμανέα και των Πάμπερς».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να αρθεί το καθεστώς προστασίας των τριών μαρτύρων ώστε οι ισχυρισμοί τους να αντικρουστούν  δημοσίως. Ζήτησε, μάλιστα, να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα καλέσει στη συνέχεια τους προστατευόμενους μάρτυρες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «θεσμικά καλαμπούρια» και αμφισβήτησε πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων τονίζοντας ότι με τη «θεωρία των Πάμπερς» κατηγορείται όλο το πολιτικό σύστημα.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανέγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις «ωφέλιμες» πληρωμές.

«Ωμός πολιτικός αντιπερισπασμός»
Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης κάποιων πληρωμών μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια, ο οποίος έκανε λόγω για «δυσώδεις αναφορές εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων».

Και ο πρώην υπουργός συμπλήρωσε:

«Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία Πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα Πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.

» Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού». 

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές, αλλά ο κ. Φρουζής. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα, όπως ανέφερε το protothema.gr, ισχυρίζονται ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες!

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις μάρτυρες ξεκινούν με την περίοδο του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου τον οποίο όπως υποστηρίζουν δωροδόκησε ο κ. Φρουζής προκειμένου να παρασύρει τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να εγκρίνει την παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμβολίων.

Μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών αλλά και απευθείας με «τσάντα» μεγάλα χρηματικά ποσά, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite», ενώ τα χρήματα για τον κ. Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, όπου τόνισε ξανά πως πρόκειται για «επανάληψη της ιστορίας των Πάμπερς, αυτή τη φορά ως φάρσα».

Διαβάστε τι ειπώθηκε

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, είσαστε ο πρώτος που μπήκε στην αίθουσα 131 του Κοινοβουλίου και είδε τα όσα έχουν διαβιβαστεί σε σχέση με την υπόθεση Novartis στη Βουλή. Είδαμε νωρίτερα και την οργισμένη σας δήλωση. Τι ήταν λοιπόν, πείτε μας, αυτό που είδατε και προξένησε μια τέτοια αντίδραση από την πλευρά σας.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Επί μήνες παρακολουθούμε ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σκηνικό. Απειλές του Πρωθυπουργού και διαφόρων υπουργών. Μυθολογία, φημολογία ότι επίκεινται φοβερές αποκαλύψεις. Τελικά, πάω και βλέπω έναν φάκελο δικογραφίας που έχει ως ουσιαστικό περιεχόμενο τρεις όλες και όλες καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων, οι οποίοι χωρίς να επικαλούνται κανένα τεκμήριο, αφηγούνται μια ιστορία που λέει ότι δωροδοκούνται Πρωθυπουργοί, υπουργοί, επί δεκαπέντε χρόνια, επί είκοσι χρόνια, ότι διακινούνται εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να εξηγεί κανείς για ποιον σκοπό, για ποια πράξη διευκόλυνσης προς όφελος της Novartis γίνεται αυτό.

Σία Κοσιώνη: Οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν συνιστούν στοιχεία στη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, καταρχάς, θα ήθελα να καταλάβετε το εξής: Οι καταθέσεις αυτές έχουν δοθεί τις τελευταίες σαράντα πέντε ημέρες. Δεν υπήρχαν, υποτίθεται, πριν από σαράντα πέντε μέρες. Κι όμως, επί δύο χρόνια, κινείται ένας ολόκληρος επικοινωνιακός μηχανισμός γύρω από την υπόθεση αυτή. Και σας τα λέω αυτά με πολύ μεγάλη άνεση γιατί μέσα από τις καταθέσεις αυτές δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο πρόσωπό μου πλην της αστειότητας ότι «κάτι θα περίσσεψε από τον κ. Λοβέρδο να δώσει και στον υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο», έχοντας μπερδέψει την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών με την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σία Κοσιώνη: Σας εμπλέκουν, δηλαδή, δια του κ. Λοβέρδου, κύριε Βενιζέλο, για να καταλάβουμε ποια είναι η δική σας εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η αναφορά στο πρόσωπό μου είναι μάλλον από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα, και έκαναν το μεγάλο λάθος, νομίζω είναι ένα στρατηγικό λάθος, να βάλουν και εμένα απέναντί τους. Αλλά, ως καθηγητής του Δικαίου και ως έμπειρος κοινοβουλευτικός και ως παλιός υπουργός Δικαιοσύνης, ξέρω να διαβάσω έναν φάκελο. Σας λέω λοιπόν ότι είναι μια αστεία επανάληψη του 1989. Είναι η επανάληψη της ιστορίας των Πάμπερς, αυτή τη φορά ως φάρσα.

Σία Κοσιώνη: Άρα μιλάτε για ένα στημένο σκάνδαλο…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Όπως ο Μαμανέας πήγε τα Πάμπερς στον Πρωθυπουργό, τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου, και έτσι τώρα έχουμε Πάμπερς βαλίτσες που πηγαίνουν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Πικραμμένο, σε όλους τους υπουργούς, και, βέβαια, υπάρχουν ορισμένα περίεργα πολιτικά κενά διότι κάποιοι υπουργοί ή κάποιοι Πρωθυπουργοί συγκεκριμένης ταυτότητας δεν αναφέρονται.

Σία Κοσιώνη: Ναι. Να ρωτήσω κάτι, γιατί εδώ υπάρχει ένα πολύ σαφές και πολύ σοβαρό υπονοούμενο από την πλευρά σας. Προφανώς, μιλάτε για μια στημένη υπόθεση, κύριε Βενιζέλο, μια υπόθεση…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν είναι υπονοούμενα. Εγώ πιστεύω ότι έχουν παραβιαστεί όλοι οι δικονομικοί κανόνες

Σία Κοσιώνη: Για να στηθεί μια τέτοια υπόθεση τέτοιου μεγέθους θα πρέπει να συμμετέχει και η Δικαιοσύνη. Άρα, αυτό που λέτε ενέχει και μια σαφέστατη μομφή κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Λέτε λοιπόν, ότι έχει χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση από την Κυβέρνηση;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν ξέρω ποιος έχει χειραγωγήσει ποιον. Εγώ είδα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με προκλητικό και αναρμόδιο τρόπο να επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να συσκέπτεται μαζί της για εκκρεμή δικογραφία. Είδα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, απολύτως αναρμόδιο, να έχει γνώση του φακέλου και να αποφαίνεται ως δικαστής και να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό. Είδα τον υπουργό Δικαιοσύνης να εκφράζει άποψη επί τη ουσίας ενώ είναι απλός διαβιβαστής. Κοιτάξτε. Η μομφή έγκειται καταρχάς στο ότι δόθηκε το καθεστώς του προστατευόμενου και ανώνυμου μάρτυρα σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με οργανωμένο έγκλημα, με δολοφονίες, με εμπόριο ναρκωτικών. Καταγγέλλουν τρεις μάρτυρες πολιτικές δωροδοκίες, απιστίες, τη λειτουργία του κράτους και των κυβερνήσεων. Γιατί δεν λένε το όνομά τους; Τι φοβούνται;

Σία Κοσιώνη: Για να είναι κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας, το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα θα πρέπει να τηρεί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις εν προκειμένω.

Σία Κοσιώνη: Δεν προστατεύονται μόνο μάρτυρες, κύριε πρόεδρε, που έχουν να κάνουν με εγκλήματα…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Φαντάζεστε μια διαδικασία η οποία στρέφεται κατά δύο πρώην Πρωθυπουργών και κατά δέκα υπουργών με κουκουλοφόρους μάρτυρες; Χωρίς δυνατότητα να ξέρεις ποιος λέει ψέματα ώστε να τον μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, να του κάνεις αγωγή, ποιος ψευδορκεί, να μην μπορείς να κάνεις δημόσια αντεξέταση; Αυτά είναι κωμωδία. Και όλοι αυτοί τι λένε; Ότι άκουσα, είδα, υποθέτω. Δεν λέει κανείς τίποτα συγκεκριμένο. Συναγωγές. Σας τα λέω αυτά ως επιστήμων, ως πολιτικός και ως πολίτης. Από τη λάσπη πάντα κάτι μένει. Και αυτό που μένει είναι η ηθική βλάβη της Δημοκρατίας, όχι των προσώπων των συγκεκριμένων, ο εκβαρβαρισμός του δημοσίου βίου και, βέβαια, ο ωμός αποπροσανατολισμός. Αντί να μιλάμε τώρα για την Οικονομία και την έξοδο από την κρίση ή για τα Σκόπια…

Σία Κοσιώνη: Κύριε πρόεδρε, προστατευόμενοι μάρτυρες ανώνυμοι μάρτυρες έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες υποθέσεις. Σας θυμίζω την υπόθεση της Χρυσής Αυγής…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μάλιστα. Είναι ίδιας τάξεως; Είναι ίδιο να σε απειλεί η Χρυσή Αυγή να σε σκοτώσει και ίδιο να καταθέτεις ότι πήρε ένας πρωθυπουργός μια βαλίτσα με λεφτά;

Σία Κοσιώνη: Άρα, στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά σας για άρση της προστασίας των μαρτύρων, τι περιθώριο κινήσεων έχετε, τι μπορείτε να κάνετε;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η Βουλή μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα, αυτό χωρίς να εξετάσει τους μάρτυρες; Χωρίς να ελέγξει την αξιοπιστία τους; Πού πάμε, τι δημόσιος βίος είναι αυτός; Με κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που νομίζουν, οι δύστυχοι, ότι θα είναι εσαεί προστατευμένοι; Και αυτοί είναι θύματα. Κάποιοι τους δημιούργησαν την εντύπωση ότι ως ανώνυμοι μάρτυρες δεν θα ελεγχθούν, ενώ προφανώς και θα ελεγχθούν. Είναι όπως ο κύριος Μαμανέας, είπε ότι κουβάλησε τα Πάμπερς στον Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα τα Πάμπερς, τριάντα χρόνια μετά, είναι βρεγμένα και δύσοσμα και τα έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σία Κοσιώνη: Η υπόθεση Novartis, όπως γνωρίζετε, δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα, αλλά έχει πόδια, έχει πλοκάμια και σε άλλες χώρες όπου και εκεί έχουμε μεγάλες δικαστικές διαμάχες και μεγάλες συζητήσεις. Με αυτό που λέτε τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχετε βιαστεί να βγάλετε ενδεχομένως ένα συμπέρασμα δια του οποίου ακυρώνεται συλλήβδην αυτή την υπόθεση. Είστε σε θέση με τις πληροφορίες που κατέχετε να το κάνετε αυτό;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν έχω πληροφορίες που κατέχω εκ Θεού. Έχω τις πληροφορίες της δικογραφίας. Αφήστε να σας πω τι διάβασα, λοιπόν. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μιλάμε τώρα για πιθανές δωροδοκίες ή για χρηματισμούς γιατρών δεν μιλάμε για υπηρεσιακά πρόσωπα, μιλάμε για πρωθυπουργούς, μιλάμε για υπουργούς και μιλάμε και για υπουργούς ασχέτους, χωρίς καμία αρμοδιότητα, χωρίς καμία δυνατότητα επιρροής. Δεν μιλάμε μόνον για υπουργούς οι οποίοι μπορεί να εξέδωσαν μια πράξη η οποία ενδεχομένως ευνόησε κάποτε. Και να σας πω και κάτι; Εγώ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, αλλά ότι έχει να πει κάποιος να το πει για κάποιον ονομαστικά, συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα, στοχευμένα, όχι λάσπη στον ανεμιστήρα και όχι γενικευμένη επίθεση απαξίωσης τους πολιτικού κόσμου. Βεβαίως αν είχαν στοιχεία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά μίας ελβετογερμανικής εταιρείας θα την είχαν εξοντώσει, όπως έγινε με τη Siemens. Βεβαίως και μπορεί να υπάρχει κάτι για κάποιον, κάποια στιγμή. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το σκηνικό αυτού του οχετού επί δικαίων και αδίκων, με κουκουλοφόρους δήθεν μάρτυρες, με τη συνεργασία των εισαγγελικών αρχών.

Σία Κοσιώνη: Είδαμε πολλούς συναδέλφους σας μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, να λένε ότι θα στραφούν δικαστικά, θα προσφύγουν δικαστικά σε ότι αφορά στην εμπλοκή τους σ αυτήν την υπόθεση. Εσείς θα πράξετε κάτι ανάλογο;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Προφανέστατα, γιατί εγώ είμαι και ο πιο άσχετος, αυτός που έχει τη μικρότερη επαφή με το θέμα.

Σία Κοσιώνη: Εναντίον πού θα στραφείτε; Θα στραφείτε εναντίον του Πρωθυπουργού, του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο κ. Σαμαράς;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Εναντίον όλων. Με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, όταν υπάρξει νέα βουλή και νέα κυβέρνηση. Τώρα, θα ασχοληθούμε με τους συκοφάντες ψευδομάρτυρες και τους ηθικούς αυτουργούς, εντός και εκτός Δικαιοσύνης, εντός και εκτός κυβέρνησης

Σία Κοσιώνη: Θα σας πουν πάντως, το προλαβαίνω αυτό ενδεχομένως, θα σας πουν ότι απειλείτε προστατευόμενους μάρτυρες…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Εγώ απειλώ προστατευόμενους μάρτυρες; Δηλαδή, αυτούς που συκοφαντούν τον πολιτικό κόσμο; Τι απειλώ; Η άσκηση του νομίμου δικαιώματος να μηνύσεις κάποιον για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδορκία συνιστά απειλή; Και η δική τους πράξη τι είναι; Είναι μία απόπειρα πολιτικής δολοφονίας. Πώς θα τιμωρηθεί αυτή η πράξη; Αυτή η πράξη είναι βαρύτατη, είναι δολοφονία προσώπων, χαρακτήρων και θεσμών. Και έχουμε μια ομάδα πολιτικών στελεχών, οι οποίοι όλον αυτό το καιρό ξευτιλίζουν τη Δικαιοσύνη και τη διάκριση των εξουσιών. Ποτέ δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα δεν είναι, πια, κράτος δικαίου. Και μην ξεχνάτε, τα Σκόπια, την Οικονομία, την Τουρκία και τη μοίρα της χώρας, γιατί αυτό θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.



Πηγή : protagon.gr


Στην βουλή για απιστία η δικογραφία του Π. Καμμένου για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία



Ο Άρειος Πάγος, έστειλε στη Βουλή, την δικογραφία για την πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Το κοινοβουλευτικό Σώμα θα είναι αυτό που θα αποφασίσει πλέον για την τύχη του κ. Καμμένου, εξετάζοντας αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε κληθεί να καταθέσει για να διαφωτίσει τις αρχές ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται ως μεσάζων στην υπόθεση με τα βλήματα.

Την έρευνα είχε παραγγείλει στην κυρία Τουλουπάκη η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή ορυμαγδό δημοσιευμάτων του Τύπου, τον Νοέμβριο του 2017. 



Σαμαράς: Καταθέτω μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του Παπαγγελόπουλου



Ο πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis - «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου», αναφέρει.

Δήλωση για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis έκανε από τη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δ.Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:  «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».





Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία : Μόνο σκάνδαλο η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης



Την πρώτη εκτίμηση για την δικογραφία της Novartis κάνει η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε non paper που εξέδωσε, διατυπώσει έξι παρατηρήσεις που ενέχουν και το χαρακτήρα των ερωτήσεων με αποδέκτη πρωτίστως την κυβέρνηση.

Αναλυτικά το non paper της Νέας Δημοκρατίας :

1) Από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας -καθώς παραδόξως δεν επετράπη ακόμη στους βουλευτές που κατηγορούνται να λάβουν αντίγραφά της- δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.

2) Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο). Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. 

Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα «Ντοκουμέντο», η οποία περιέλαβε στο «ρεπορτάζ» της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους.

Όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι «άκουσαν», «τους είπαν», «υποθέτουν», «εικάζουν».

4) Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν. Επιπλέον δε, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα, όπως αξίωσε η ΝΔ για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες το περιεχόμενό της. 

Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο υπήρξαν (εμφανώς από την κυβέρνηση) ήδη από από χθες το πρωί, δηλαδή πριν καν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή.

5) Προκαλεί εύλογες απορίες ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας υποστήριξε επί λέξει ότι «καθοριστικός παράγοντας στο σκάνδαλο «Novartis» υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες» και ότι «μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε αυτές τις χώρες για τις εταιρείες». 

Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο ότι το προφητικό αυτό επιχείρημα του πρωθυπουργού το επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ως βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εκ των υστέρων.

6) Η ΝΔ, τέλος, όπως έχει ήδη τονίσει από χθες, επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της Novartis. Κι αυτό γιατί το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της.