Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

432 τροχαία ατυχήματα τον μήνα Ιανουάριο, με 512 παθόντες τα 13 θανατηφόρα



Κατά το μήνα Ιανουάριο 2018, στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, σημειώθηκαν -432- τροχαία ατυχήματα με -512- παθόντες και ειδικότερα:

13 θανατηφόρα με 13 νεκρούς
13 σοβαρά με 17 σοβαρά τραυματίες
406 ελαφρά με 482 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν -19.425- παραβάσεις από τις οποίες -686- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά, βεβαιώθηκαν:

438 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος από τις οποίες οι 47 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος
1.799 παραβάσεις ορίου ταχύτητας
318 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
639 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου
229 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και
866 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Σημειώνεται ότι, η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.


Ανησυχία της ΕΛΑΣ για κινήσεις και ειδική μεταχείριση αλβανού βαρυποινίτη στον Κορυδαλλό



Η εισβολή των ΕΚΑΜ οι εμπρησμοί στα Τρίκαλα, τα USB κι οι πραγματογνωμοσύνες

Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η «μεταχείριση» από στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενός αλβανού βαρυποινίτη στο κελί του οποίου πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου εισβολή από τα ΕΚΑΜ τα οποία εντόπισαν ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο Skype όπως κι αυτοσχέδια μαχαίρια. 

Για την μεταγωγή του κρατουμένου από τις φυλακές των Τρικάλων, για τις επαφές του με αναρχικούς και για την άνεση κινήσεων του στον Κορυδαλλό, φέρεται να είχαν εκφράσει πρόσφατα ανησυχία στελέχη της ΕΛΑΣ. 

Επιπλέον την δραστηριότητα φαίνεται ότι παρακολουθούσε κι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αφού υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις ότι «ίσως είχε ρόλο "διαμεσολαβητή" στην επίθεση προς ενός μηνός στο ηγετικό μέλος του "Επαναστατικού Αγώνα" Νίκου Μαζιώτη από άλλους Αλβανούς κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού».

Το σχετικό ενδιαφέρον φέρεται να υπήρχε και για άλλους λόγους. Τα ευρήματα στο κελί του εν λόγω κρατουμένου ήδη έχουν σταλεί για εξέτάση από την ΕΛΑΣ. 

Ο αλβανός βαρυποινίτης που έχει κατηγορηθεί για τρεις ανθρωποκτονίες (ιδιοκτήτη περιπτέρου στην Αθήνα, άλλου ιδιώτη έξω από οίκο ανοχής στηνΘεσσαλονίκη κα) φέρεται να είχε επαφές με μέλη των «Πυρήνων» αλλά και με έλληνες ποινικούς ενώ συμμετείχε στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την προσπάθεια προ τριετίας απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

Η επιδρομή των ΕΚΑΜ υπήρξε μετά από πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης του αλλά ίσως και για οργάνωση εγκληματικών ενεργειών. 

Όπως ανέφεραν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη «ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης μετήχθη αδικαιολόγητα από τις φυλακές Τρικάλων - όπου είχε βάλει δύο φορές φωτιά στο κελί του - στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού με επίκληση πραγματογνωμοσύνης ότι είχε "ψυχιατρικά προβλήματα". Είχαμε εκφράσει την σχετική επιφύλαξη μας. Όμως και στο Ψυχιατρείο των φυλακών δε έμεινε πολύ αφού φαίνεται ν αντιδρούσε για την τοποθέτηση του σε υπόγειο χώρο του ιδρύματος. Έτσι μεταφερθηκε στην Α' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και του δόθηκε κελί δίπλα από κρατούμενους με τους οποίους συμμετείχε παλαιότερα στο σχέδιο "Γοργοπόταμος". Αυτό μας είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία..».

Σημειώνεται ότι επιδρομή των ΕΚΑΜ με στόχο τον ίδιο αλλοδαπό βαρυποινίτη είχε υπάρξει και σε άλλες περιπτώσεις όπως είχε συμβεί σε φυλακές των Γρεβενών προ τριετίας, όπου και πάλι του είχαν βρεθεί κινητά κλπ αλλά και USB που έδειχνε την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Επιπλέον κείμενα συμπαράστασης στον εν λόγω Αλβανό έχει αναρτήσει πολλές φορές site αντιεξουσιαστών.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


Πολύ εύκολο το «ξέπλυμα» χρήματος στη Γερμανία



Η Γερμανία παραμένει ακόμη και σήμερα προορισμός όπου δικτάτορες και μαφιόζοι μπορούν εύκολα να μεταφέρουν και να «ξεπλύνουν» τα χρήματά τους, σύμφωνα με έκθεση του δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων Tax Justice Network. Μετά την κρίση του 2009, οι κυβερνήσεις του G20 άρχισαν να πιέζουν για να περιοριστεί η δράση των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πολύ μικρή.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ξένοι δικτάτορες αλλά και μαφιόζικες οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να «ξεπλένουν» μαύρο χρήμα στη Γερμανία. Στον λεγόμενο «δείκτη παραοικονομίας» που καταρτίζει το δίκτυο Tax Justice, η Γερμανία καταλαμβάνει την 7η θέση παγκοσμίως. Στην τελευταία έκθεση πριν από δύο χρόνια, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης καταλάμβανε την 8η θέση. Στο μικροσκόπιο των μη κυβερνητικών οργανώσεων μπήκαν 112 χώρες. Στο επίκεντρο των ερευνών τέθηκε κυρίως το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να αποκρύψει σε μια χώρα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν η σχετική νομοθεσία και οι κανονισμοί που ισχύουν στις 112 χώρες. Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει, όπως αναμενόταν, η Ελβετία, την οποία η έκθεση βαφτίζει «μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων». Ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Καρτέλ σιωπής

«Σχετικά με τα χρήματα των ξένων δικτατόρων που βρίσκονται στη Γερμανία, θα έκανα λόγο ακόμη και για καρτέλ σιωπής στη γερμανική πολιτική», σχολιάζει στην Deutsche Welle ο Μάρκους Μάιντσερ, επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ του δικτύου. Μεταξύ αυτών που κρύβουν ή έχουν κρύψει χρήματα στη Γερμανία βρίσκονται ο πρόεδρος του Καμερούν, ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μια δημόσια κεντρική βάση δεδομένων ακινήτων. «Αυτό προσελκύει ξένους δικτάτορες για να διοχετεύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα στη Γερμανία». Αφετέρου, υπάρχουν πολλά παραθυράκια στη νομοθεσία που υιοθέτησε το Βερολίνο έπειτα από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία αναγκάζει μεν τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, εντούτοις δεν δημιουργεί προσκόμματα όσον αφορά τη δημιουργία εταιρειών «μαϊμού».

Φτωχές χώρες

Η παράνομη κίνηση κεφαλαίων πλήττει πρωτίστως τις φτωχές χώρες του νότιου ημισφαιρίου, ειδικά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, χάνουν ετησίως περί τα 100 με 200 δισ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Αφενός, πλούσιοι επιχειρηματίες ή δικτάτορες μεταφέρουν μέσω εικονικών επιχειρήσεων μαύρο χρήμα στο εξωτερικό. Αφετέρου παραποιούν τις τιμές των προϊόντων που εξάγονται, ορίζοντας, για παράδειγμα, τις τιμές των πρώτων υλών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε το κέρδος που προκύπτει από την πώληση να εμπίπτει εκτός της χώρας παραγωγής σε κάποιον φορολογικό παράδεισο. Συχνά, όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι απώλειες που καταγράφονται σε ορισμένες χώρες, εξαιτίας της φοροαποφυγής, ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσά που εισπράττουν οι ίδιες στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας.

Τρίτη 24ωρη απεργία

Κλειστά παρέμειναν χθες τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γερμανία, εξαιτίας της τρίτης εικοσιτετράωρης απεργίας που έχει κηρύξει το σωματείο εργαζομένων IG Metall, διεκδικώντας αύξηση μισθών και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο. Στο στόχαστρο των απεργών βρέθηκαν χθες εργοστάσια των Mercedes-Benz, Porsche, Audi και BMW. Η απεργία έπληξε και εργοστάσια προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως τις εταιρείες Schaeffler και SKF.

Ο επικεφαλής της IG Metall στο κρατίδιο της Βαυαρίας Γιούργκεν Βέχσλερ δήλωσε στο Reuters ότι «περιμένουμε (ότι η απεργία) θα ενισχύσει τη θέληση των εργοδοτών να έρθουμε σε συμφωνία».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας αποτελούν την τελευταία προειδοποιητική βολή της IG Metall προτού κληθούν τα 3,9 εκατ. μέλη της να ψηφίσουν πρόταση για μεγάλης διάρκειας απεργιακή κινητοποίηση που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε απώλεια παραγωγικότητας. Τόσο το εργατικό σωματείο όσο και οι εργοδότες δηλώνουν πρόθυμοι για επανάληψη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, ωστόσο κάθε πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει η άλλη. Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας απαιτεί αύξηση μισθών 8% για τους επόμενους 27 μήνες.

Οι εργοδότες αντιπροτείνουν αύξηση 6,8%, αλλά απορρίπτουν το αίτημα για ευέλικτο ωράριο 28-35 ωρών την εβδομάδα για όσους εργαζομένους φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εξερράγη το κινητό κι έχασε το δάχτυλό του



Σε επέμβαση διάρκειας πέντε ωρών χρειάστηκε να υποβληθεί ένα 12χρονο αγόρι στην Κίνα μετά το σοβαρό τραυματισμό του όταν εξερράγη το κινητό του τηλέφωνο στα χέρια του.

Ο 12χρονος πήγε να πιάσει το κινητό του τηλέφωνο μάρκας Hua Tang VT-V59 όταν αυτό εξερράγη με αποτέλεσμα το μικρό αγόρι να χάσει τον αντίχειρα του δεξιού του χεριού αλλά και να τυφλωθεί στο δεξί μάτι. 



Οι ακτινογραφίες του 12χρονου δείχνουν το μέγεθος των τραυμάτων του καθώς ο αντίχειρας κόπηκε με την έκρηξη ενώ το μάτι του τραυματίστηκε από ένα κομμάτι πλαστικό.

Η αδερφή του είπε ότι άκουσε έναν μεγάλο θόρυβο και είδε τον 12χρονο, που είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του, γεμάτο με αίματα όταν μπήκε στο δωμάτιό του.




Ιταλία: Ερωτευμένος με 18χρονη που τεμάχισε Νιγηριανός ο ακροδεξιός που άνοιξε πυρ σε μετανάστες



Τραυμάτισε τουλάχιστον 6 άτομα, όλα αφρικανικής καταγωγής - Τσουναμι πολιτικών αντιδράσεων - Η Λέγκα του Βορρά δεν καλύπτει τον δράστη που ήταν υποψήφιος της στις δημοτικές εκλογές.

Σάλο έχει προκαλέσει στη ιταλική και διεθνή κοινή γνώμη η επίθεση εναντίον μεταναστών που εξαπέλυσε ο εικοσιοκτάχρονος Ιταλός Λούκα Τραΐνι, σήμερα το μεσημέρι στην Ματσεράτα.

Ο δράστης, αφού τραυμάτισε πυροβολώντας από το αμάξι του πάνω από έξι μετανάστες που βρίσκονταν σε καφέ και στον σταθμό της πόλης, βγήκε από το αυτοκίνητό του τυλιγμένος με την ιταλική σημαία, προχώρησε σε φασιστικό χαιρετισμό και στη συνέχεια παραδόθηκε στους καραμπινιέρους.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στο παρελθόν, ο Τραΐνι ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της πόλης του με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.  

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να δήλωσαν ότι ήταν ερωτευμένος με την δεκαοκτάχρονη Παμέλα Μαστροπιέτρο, την κοπέλα που δολοφονήθηκε πριν από τρεις ημέρες και το πτώμα της οποίας τεμαχίστηκε από έναν Νιγηριανό, είκοσι εννέα ετών.


Η επίθεση εξάλλου έλαβε χώρα στη Via Spalato και τη Via dei Velini, δύο περιοχές - κλειδιά στη διερεύνηση της άγριας δολοφονίας της 18χρονης, το σώμα της οποίας εντοπίστηκε τεμαχισμένο σε δύο βαλίτσες. 

Οι έρευνες της αστυνομίας, μέσα από κάμερες κλειστού κυκλώματος, οδήγησαν στη σύλληψη ενός 29χρονου Νιγηριανού, του Ίνοσεντ Οσεγκάλε, που γνώριζε το θύμα. Η κοπέλα είχε απομακρυνθεί από κοινότητα για την απεξάρτηση τοξικομανών και ο Οσεγκάλε είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών. Το άγριο έγκλημα προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν από την πρώτη στιγμή το σημερινό περιστατικό με τη δολοφονία της Μαστροπιέτρο.  

«Τσουνάμι» πολιτικών αντιδράσεων

«Όποιος και αν πυροβολεί, είναι εγκληματίας, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματός του. Δεν βλέπω την ώρα να κυβερνήσω για να επαναφέρω την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλη την χώρα» έγραψε μέσω διαδικτύου ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Πρόσθεσε, όμως, ότι «μια μετανάστευση εκτός ελέγχου, οδηγεί στην κοινωνική σύγκρουση». 

«Πρόκειται για μια δίνη βίας που πρέπει να σταματήσουμε. Ευχαριστούμε τους καραμπινιέρους που συνέλαβαν τον παράφρονα αυτόν δράστη», έγραψε στο Twitter o Πιέτρο Γκράσο, ο επικεφαλής του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι».Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απευθύνει έκκληση σε όλους, «να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και ηρεμία», διότι « ο άνδρας που πυροβόλησε, τραυματίζοντας έγχρωμους συνομήλικούς του, είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από αλλοφροσύνη και αθλιότητα». 

Από τα Πέντε Αστέρια, ο βουλευτής Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα υπογραμμίζει ότι «όποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το τραγικό αυτό συμβάν για πολιτικό όφελος, θα δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, αλλά μόνον για τα εκλογικά του αποτελέσματα». 

Δριμύ κατηγορώ κατά της Λέγκα, τέλος, εξαπέλυσε ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, σύμφωνα με τον οποίο «ο ηθικός αυτουργός των όσων συνέβησαν στην Ματσεράτα, είναι ο Ματέο Σαλβίνι» διότι «ο ίδιος και τα λόγια του άνευ λογικής, αποτελούν πλέον θανάσιμο κίνδυνο για τις αντοχές της Δημοκρατίας».



Πηγή : protothema.gr


Το 71,5% των Ελλήνων λέει «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια




Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το 71,5% δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία», την ώρα που το 22,5% λέει «ναι» σε σύνθετη ονομασία και το 6% δεν απαντά.

Οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα είναι σε λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό 56% (σε σωστή 26,5%), ενώ αντίστοιχα το 54% κρίνει αρνητικά και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ το 21,5% θετικά.

Το 47% θεωρεί πως είναι λάθος οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ το 26% σωστές, ενώ το 51% κρίνει αρνητικά τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου και το 26,5% θετικά. 

Το 41% κρίνει αρνητικά και τη στάση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και το 34,5% θετικά.


Τσίπρας : "Έχω ευθύνη απέναντι στη χώρα" είπε τρομάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη



Σε κάθε μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι θα διαπραγματευτεί και ότι θα κάνει τα πάντα για την χώρα, ο Ελληνικός λαός κλαίει και αναρωτιέται τι άλλα κακά τον περιμένουν.

Τα κλάματα κόντεψε να βάλει στο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανησυχώντας για την χώρα και τους πολίτες.

Έχω ευθύνη απέναντι στη χώρα... Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρωθυπουργός και είναι η φράση που διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την ακατανόητη διαρροή που έγινε από το Μαξίμου.

Μόλις άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το " Έχω ευθύνη στην χώρα" απο τον Αλέξη Τσίπρα, τρόμαξε και αυτός.

Στην ένσταση που, κατά πληροφορίες, έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι η κυβέρνηση ανέσυρε το ονοματολογικό με μικροπολιτικούς σκοπούς, αποσκοπώντας στη διάσπαση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας του αντέτεινε ότι όσο κάθομαι εγώ στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, έχω ευθύνη στη χώρα και στην ιστορία της, και εκεί τρόμαξε όλη η Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι όσο περνάει από το χέρι μου, θα το λύσω.

Διαβεβαίωσε δε, το συνομιλητή του ότι δεν πήρε τη σχετική πρωτοβουλία επίλυσης του ζητήματος, ούτε για να διχάσω ούτε για να ενώσω κανέναν, για να προσθέσει, πρέπει να το λύσω και εδώ έρχεται ο Ελληνικός λαός να τον παρακαλέσει να μην ασχολείται με το θέμα και με κανένα σοβαρό θέμα μέχρι να φύγει ο πρωθυπουργός.


Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στη Συρία - Νεκρός ο πιλότος (Bίντεο)



Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi 25 καταρρίφθηκε σε μία ανταρτοκρατούμενη περιοχή κοντά στην Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργειό Άμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πιλότος είναι νεκρός.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει ότι ο πιλότος εκτινάχθηκε με εκτινασσόμενο κάθισμα από το ελικόπτερο πριν από την κατάρριψη και κρατείται αιχμάλωτος από τους αντάρτες που το κατέρριψαν. Την ευθύνη για την κατάρριψη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και φέρεται να ελέγχει τη συγκεκριμένη περιοχή. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ποιά αντάρτικη ομάδα βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια ανακοίνωση, όπου ένας διοικητής της, υπεύθυνος για την αεράμυνα , επιβεβαιώνει ότι ένας από τους μαχητές της έπληξε το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Σαρακέμπ, στην επαρχία της Ιντλίμπ. Επίσης, η οργάνωση περιλαμβάνει το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το πρώην βασικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ένα βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο δέχεται πυρά, ενώ σε ένα άλλο φαίνονται τα φλεγόμενα συντρίμμια του στο έδαφος και διακρίνεται ένα κόκκινο αστέρι στο ένα του φτερό.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, πραγματοποιούσε πλήγματα εναντίον των ανταρτών στην περιοχή. «Διεξήχθησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές από τη ρωσική πολεμική αεροπορία στη συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό το αεροσκάφος πραγματοποιούσε επίσης πλήγματα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Αμπντέλ Ραχμάν.


Με τη συμβολή ρωσικών μαχητικών αεροπλάνων και σιιτικών πολιτοφυλακών, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε μία επίθεση μεγάλου εύρους εναντίον της Ιντλίμπ στα τέλη Δεκεμβρίου, οδηγώντας στον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2016 πέντε άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, τρία μέλη του πληρώματος και δύο Ρώσοι αξιωματικοί, όταν είχε και πάλι καταρριφθεί ένα ρωσικό ελικόπτερο στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι, λίγο αργότερα, στο σημείο της κατάρριψης σκοτώθηκαν περισσότεροι από τριάντα Σύροι αντάρτες από ρωσικά πυρά.


REUTERS, BBC
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μίκης: Θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας! Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από αναρχικούς



Μέσω προσκείμενων κύκλων που μίλησαν στον ΣΚΑΊ, ο Μίκης Θεοδωράκης  απάντησε ότι οι δράστες της επίθεσης στο σπίτι του, όπως όλοι οι σκοτεινοί κύκλοι που τον κυνήγησαν από το 1940 «θα... καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

«Ό,τι και να κάνουν τους ενημερώνουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φοβάται τις απειλές, όπως δεν φοβήθηκε ποτέ τίποτα και κανέναν στη ζωή του και αύριο θα είναι στην εξέδρα της πλατείας συντάγματος» είπαν οι συνεργάτες του Μίκη. 

Ο  Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο «να μην πτοηθούν». Ζήτησε δε, «να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη.

«Σήμερα το μεσημέρι μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι παρεμβήκαμε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας στην πρόσοψη: “Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος”. Στη συνέχεια πετάξαμε μπογιές και αποχωρήσαμε. Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…»


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση στο σπίτι του Μίκυ Θεοδωράκη:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον βανδαλισμό στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου. 

Υπενθυμίζουμε - για άλλη μία φορά - ότι η Κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου. 

Οι παρακρατικές μέθοδοι, όχι μόνον αποδοκιμάζονται από σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, αλλά δεν φοβίζουν και ούτε πτοούν τους πολίτες».