Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ιερώνυμος για ονομασία ΠΓΔΜ: Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη



Επίσημη παρέμβαση για το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, αφού ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε τοποθέτηση. 

Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε την Τρίτη, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί και δεν θα αδιαφορήσει μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα, όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε». 

Ο αρχιεπίσκοπος είπε μάλιστα ότι θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση επί του θέματος. 

Από τη πλευρά του ο μητροπολίτης Σιατίστης και Σισανίου Παύλος τόνισε πως «αν τυχόν πίσω από το ζήτημα υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις, το θέμα δεν θα κλείσει αλλά θα ανοίξει».


Πηγή : naftemporiki.gr


Σχεδιάζουν να καταργήσουν τους βαθμούς στα Γυμνάσια -Θα βάζουν Α, Β, Γ



Δεν έχουν τέλος οι πειραματισμοί στην Παιδεία με αυτή τη φορά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να βάζει στο στόχαστρο τους βαθμούς στα Γυμνάσια.

Ουσιαστικά το ΙΕΠ θέλει οι μαθητές αντί να βαθμολογούνται με άριστα το 20, να βαθμολογούνται με άριστα το Α, με Α, Β, Γ δηλαδή, όπως γίνονταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Στόχος του ιντιστούτου, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, είναι να περιοριστεί η βαθμολογική πίεση στο Γυμνάσιο και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (στην πέμπτη και στην έκτη τάξη του δημοτικού σήμερα τα παιδιά δεν βαθμολογούνται με Α, Β, Γ, αλλά με άριστα το 10). 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν  ήδη τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι δεν έχουν πάντα γνώση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, στοιχείο απαραίτητο για την περιγραφική αξιολόγηση.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ινδία: Σε ταπεινωτικές εξετάσεις υποβάλλονται τα θύματα βιασμού


Παρότι η κυβέρνηση τις έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια-Καταγγελίες ακτιβιστών

Τα θύματα βιασμού στην Ινδία συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αδιάκριτες ιατρικές εξετάσεις παρότι η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη τις έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2013 ότι η εξέταση κατά την οποία ένας γιατρός εισάγει δύο δάκτυλά του στον κόλπο της γυναίκας για να διαπιστώσει αν το θύμα βιασμού είναι σεξουαλικά ενεργό, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Το 2014 η κυβέρνηση εξέδωσε νέες οδηγίες που έδωσαν τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία κατ΄ούσίαν είναι ένα τεστ παρθενίας, με το αιτιολογικό ότι "δεν έχει καμία σχέση με υποθέσεις σεξουαλικής βίας".

Οι οδηγίες επίσης κατηύθυναν τους ερευνητές στο να επικεντρώνονται περισσότερο στο θύμα και στις μαρτυρίες αυτοπτών αντί στην εξέταση για τον έλεγχο τυχόν τραυματισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο ο προσβλητικός αυτός σωματικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται, ελάχιστη βαρύτητα δίνεται στις μαρτυρίες των θυμάτων, ενώ οι ερευνητές "ασχολούνται με τους τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα", σύμφωνα με περισσότερους από 50 ακτιβιστές και ειδικούς που υπογράφουν επιστολή προς το υπουργείο Υγείας της Ινδίας.

"Η απουσία τραυματισμών συχνά συνδέεται με την απουσία επίθεσης και στερεί (από το θύμα) τα δικαιώματα και την αυτονομία του", αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είδε το Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις μετά τον ομαδικό βιασμό που επέφερε τον θάνατο μιας 23χρονης μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι ακτιβιστές εξέφρασαν ελπίδα ότι οι νέες οδηγίες θα αυξήσουν το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων μετατοπίζοντας το επίκεντρο των ερευνών στις μαρτυρίες και όχι στις αναποτελεσματικές και ταπεινωτικές ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, η επιστολή επισημαίνει ότι λιγοστά μόνο κρατίδια έχουν εκδώσει διαταγή για την εφαρμογή των οδηγιών και ότι μόνο λίγες αστικές υγειονομικές εγκαταστάσεις σε αυτά τα κρατίδια τις εφαρμόζουν.

"Σύμφωνα με την παραδοσική μορφή εξέτασης, η πλειονότητα των θυμάτων δεν θα είχε πέσει θύμα βιασμού", λέει η Πάντμα Ντεοστάλι, μια από τις υπογράφουσες και συμβούλους της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του 2014.

Το νότιο κρατίδιο της Κεράλα έχει εκδώσει την δική του εκδοχή οδηγιών, η οποία περιλαμβάνει αυτή την ταπεινωτική σωματική εξέταση και όπως ανακοίνωσε η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Σε απάντησή του με email το υπουργείο ανέφερε ότι πραγματοποιεί σεμινάρια σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τις οδηγίες. Κάποια κρατίδια τις έχουν ήδη εφαρμόσει, ενώ άλλα βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο θα αναλάβει δράση αν δεχτεί πληροφορίες ότι οι οδηγίες δεν τηρούνται, είπε ο Σαντζίβα Κουμάρ, ένας γραμματέας της υπηρεσίας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο χρόνο και η οποία εξέταζε τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch διαπίστωσε ότι τα θύματα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ότι γιατροί σε ένα νοσοκομείο του Ρατζαστάν εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν την ταπεινωτική σωματική εξέταση.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Σκηνοθέτησε τον θάνατο του για να γλιτώσει το δάνειο



Την ίδια μέθοδο πλαστογραφία θανάτου, την είχαμε συναντήσει πριν λίγους μήνες από σκληρό κακοποιό της Καλλιθέας Αττικής που για να γλιτώσει 15 χρόνια κάθειρξη για εκβιασμούς και απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2012, σκηνοθέτησε τον θάνατο του και εξαφανίστηκε για 4 χρόνια στην Γερμανία όπου, συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο του 2017 και οδηγήθηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού περιμένοντας τώρα να δικαστεί για κακούργημα και για την απάτη του θανάτου.

 Ένας άνδρας από την Καλαμάτα σκέφτηκε επίσης να σκηνοθετήσει το θάνατό του, με τη βοήθεια του αδελφού του, προκειμένου να σταματήσει (έστω για λίγο, όπως είπε) να πληρώνει τις δόσεις του δανείου του στην τράπεζα.

Ο ίδιος έπεισε τον αδελφό του να μεταβεί στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας και να δηλώσει το θάνατό του, λαμβάνοντας πιστοποιητικό θανάτου, έχοντας μάλιστα στα χέρια του πλαστή βεβαίωση γιατρού από την Πάτρα.

Η τράπεζα, όμως, για να δεχθεί το θάνατο του οφειλέτη ζήτησε τη συγκεκριμένη βεβαίωση του γιατρού, η οποία βρισκόταν στο Ληξιαρχείο.

Έτσι, ο ίδιος άνδρας έπρεπε να επιστρέψει στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας και να ζητήσει πίσω τη βεβαίωση, κάτι που έβαλε σε σκέψεις τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Όταν εκείνοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, ανακάλυψαν ότι δεν είχε πεθάνει και έτσι «ξεσκεπάστηκαν» τα δύο αδέλφια…

Οι δυο τους κάθισαν τη Δευτέρα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία χρήσης πλαστών εγγράφων. Τελικά, όμως, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, το δικαστήριο αποφάσισε να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τους καταδίκασε σε πέντε έτη φυλάκισης με αναστολή υπό επιτήρηση.




Τυχαία συνάντηση Μητσοτάκη - Γλέζου σήμερα σε καφέ στη Λαμία



Κατευθυνόμενος οδικώς προς Πιερία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη περιοδεία, έκανε μια στάση για καφέ στη Λαμία και εκεί είχε μια απρόσμενη συνάντηση με το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μανώλη Γλέζο, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο καφέ. 


«Όταν συναντώ τον Μανώλη Γλέζο πάντα χαίρομαι τις συζητήσεις μας, αλλά και πάντα συγκινούμαι. Είναι, νομίζω, ο τελευταίος της γενιάς του πατέρα μου» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη  ανάρτηση που έκανε στο Facebook.






Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο



Ένας αρχιμανδρίτης κάλεσε από άμβωνος κατοίκους και επιχειρηματίες να μην εγκαταλείψουν τα Εξάρχεια, διότι «θα φτιάξει η συνοικία σας». Με αυτή την ελπίδα φαίνεται ότι ζουν οι πολίτες που κατοικούν και επιχειρούν πέριξ του Πολυτεχνείου, όπως συνάγεται από συνομιλίες που είχε μαζί τους η «Κ» (τα στοιχεία όλων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Κυρίως, όμως, ζουν με τον φόβο και την αγανάκτηση – την απόγνωση.


Ανήμερα τα Φώτα, η «Κ» βρέθηκε στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου. Σαν μια υπαίθρια... γκαλερί, το ίδρυμα φιλοξενεί στους τοίχους του δεκάδες κιλά σπρέι, στις διαδρομές του σκουπίδια και βρωμιά (μάκα, επί το λαϊκώτερον) και στα κτίρια σπασμένα παράθυρα και σκισμένες τέντες. Βέβαια, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική, τα υλικά της κατασκευής, τα μοντερνιστικά κτίρια επέκτασης των μεταπολεμικών δεκαετιών, το πράσινο, το φως που αντανακλάται στα μάρμαρα και στα παράθυρα. Λίγοι νέοι με σκύλους έκαναν βόλτα στον χώρο και κάποιοι τάιζαν αδέσποτες γάτες, άλλοι έπιναν καφέ στα σκαλοπάτια του κεντρικού κτιρίου, κάποιοι απλώς στέκονταν σε διάφορα σημεία ακίνητοι επί ώρες και μετά χάνονταν εντός αιθουσών ή εργαστηρίων.

Ωραία εικόνα, ε; Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Και, ασφαλώς, δεν είναι μόνον τα γκράφιτι και οι βαριοπούλες που έχουν βεβηλώσει τοίχους, αρχιτεκτονικά έργα τέχνης, πόρτες, σκαλοπάτια ή προτομές· δεν είναι μόνον η εικόνα παραίτησης από κάθε προσπάθεια αποκατάστασης· δεν είναι ούτε τα ξέφτια καθημερινών «επαναστάσεων» εντός και πέριξ του Πολυτεχνείου· δεν είναι καν τα αποπνικτικά αμφιθέατρα και τα σκοτεινά εργαστήρια. Είναι η ένταση που αναδίδει ο χώρος, ο σπινθήρας που είναι έτοιμος να βάλει φωτιά σε μία ακόμη νύχτα μαχών, είναι η απόγνωση όσων αναγκάζονται είτε να κλείνονται στα σπίτια τους «μετά την Δύσιν του ηλίου» είτε να βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν. Κι όλοι μαζί έχουν βάλει... γκαραζόπορτες και σιδεριές στις εισόδους, στις μπαλκονόπορτες, διπλά παράθυρα για τα κατά ριπάς χημικά από δακρυγόνα, μολότοφ και κάδους.


Εχουμε εγκλωβιστεί στα ίδια μας τα σπίτια», λένε Εξαρχειώτες πέριξ της διακεκαυμένης ζώνης του Πολυτεχνείου. «Στις μεγάλες διαδηλώσεις, χτυπούν κουδούνια για να ανέβουν στις ταράτσες μας, ξηλώνουν θυρωρεία και μάρμαρα για “πολεμοφόδια”», λέει κάτοικος της Στουρνάρη. Αποτέλεσμα; Ληστείες και κλοπές, στον δρόμο και στα σπίτια, λόγω της γενικευμένης ανομίας, κατάρρευση του αισθήματος ασφάλειας και της επιχειρηματικότητας, άνθηση του παρεμπορίου, δημιουργία νεκρής ζώνης μεταξύ Πεδίου Αρεως και πλατείας Κάνιγγος, με μοναδική όαση το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.



Σε αυτή τη δυναμική του Μουσείου επενδύει ο Σύλλογος Κατοίκων και Επιχειρηματιών Εξαρχείων, ο οποίος ιδρύθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τις σφαίρες του 27χρονου αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα (ο οποίος εντέλει αθωώθηκε), στις 17 Νοεμβρίου 1985. «Τριάντα χρόνια ζητούμε τη μετατροπή της χρήσης του Πολυτεχνείου», λέει στέλεχος του Συλλόγου στην «Κ». Ακριβώς εδώ εντοπίζεται, όμως, το νομικό κώλυμα, που επικαλείται η Σχολή Αρχιτεκτόνων: το κληροδότημα του ΕΜΠ αποκλείει κάτι τέτοιο. «Για τη χρήση του ως εργαστηρίου παραγωγής μολότοφ τι προβλέπει;», αναρωτιέται ο Σύλλογος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναζητήσαμε επίμονα τη θέση της πρυτανείας του ΕΜΠ, αλλά πέσαμε πάνω σε σιωπή.

Πληθαίνουν, έτσι, οι φωνές που ζητούν την επέκταση του Μουσείου στο Πολυτεχνείο, με ταυτόχρονη ανατροφοδότηση του έξοχου Επιγραφικού Μουσείου, που είναι «καταδικασμένο» στην Τοσίτσα, βασικό πεδίο μάχης των κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Αλλοι ζητούν να μετατραπεί σε Μουσείο Τεχνολογίας. Κάποιοι προτείνουν τον ολονύκτιο φωτισμό εισόδων και μπαλκονιών της Στουρνάρη, επί μία εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.



ΣΥΡΙΖΑ και «χώρος»

Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», προκύπτει το εξής: σε συνεδρίαση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επί της Καλλιδρομίου, ειπώθηκε επανειλημμένως ότι πράγματι η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της – «και κάτι πρέπει να γίνει». Αυτό που επίσης προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως, ταυτόχρονα, ο «παραδοσιακός» και «μπαρουτοκαπνισμένος» αντιεξουσιαστικός χώρος των Εξαρχείων δηλώνει ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν θα έβλεπε με κακό μάτι την επέμβαση της... αστυνομίας – «κανένας από τους παλιούς του “χώρου” δεν θα έφτανε την κατάσταση εδώ, τώρα φέρνουμε “επανάσταση” απέξω και βρίσκουμε σφαίρες στα παράθυρά μας».

«Δεν θα μας σώσουν τα ΜΑΤ. Θα μας σώσει η επιστροφή των υπηρεσιών, των τραπεζών και των καλών καταστημάτων», λέει παλιά καραβάνα των Εξαρχείων. «Γεράσαμε κι εμείς, γέρασαν κι εκείνοι. Καιρός να τα πάρουμε όλα από την αρχή»...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οι Έλληνες Anonymous «χάκαραν» τουρκική ιστοσελίδα! Ο Ερντογάν με ροζ σκιά, ρουζ και κραγιόν



Σε τουρκική ιστοσελίδα επιτέθηκαν οι Anonymous Greece. Οι Έλληνες Anonymous είχαν ως στόχο να "τσαλακώσουν" την εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και έκαναν.

Ειδικότερα, οι Anonymous Greece «επιτέθηκαν» στην τουρκική κυβερνητική ιστοσελίδα kazimkarabekir.bel.tr με σκοπό να κοροϊδέψουν τον Ερντογάν και η αλήθεια είναι πως τα κατάφεραν.

Για την ακρίβεια, πήραν μια φωτογραφία του Ερντογάν και του «έβαλαν» ροζ σκιά, ρουζ, κραγιόν και σκουλαρίκια. Την φωτογραφία συνόδευσε η λεζάντα:  «Είμαι ο Ερντογάν και είμαι ένας περήφανος gay» ενώ στο φόντο κυμάτιζε η σημαία του gay pride. 

Μάλιστα, ανέβασαν και το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα… λέγοντας: «Ερντογάν, όλα τα μέλη των Anonymous και όλοι οι χάκερ είναι εναντίον σου! Είσαι ψεύτης!»

Δείτε τις φωτογραφίες από την «επίθεση»





Πηγή : newsit.gr


«Περίεργη» διαταγή για την σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού (έγγραφο)



Την απόφαση του επικεφαλής της διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ταξιάρχου Κωνσταντίνου Λουζιώτη, με την οποία διατάχθηκε η, σύμφωνα με νομικούς και πολιτικούς κύκλους, παράνομη
σύλληψη και κράτηση του ενός εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών, έπειτα από την προσωρινή διαταγή που «πάγωσε» την χορήγηση ασύλου, δημοσιεύουμε κατ’ αποκλειστικότητα.

Στο κείμενο αναπτύσσεται ένα σκεπτικό, που παρουσιάζει τον αξιωματικό ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ειρήνη στην Ελλάδα! 

Με αυτό εγείρονται όμως μία σειρά ερωτήματα ως προς τις μεθοδεύσεις των ελληνικών Aρχών και τα όσα πιθανώς ακολουθήσουν, δεδομένης και της πρόσφατης αναφοράς του υπουργού Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή περί ενδεχόμενης δίκης των «οκτώ» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, «με αφορμή το πρόσωπό του (σ.σ. του αξιωματικού), προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι από άλλα πρόσωπα της αλλοδαπής, ομοϊδεάτες και μη, που επιβουλεύονται την ασφάλεια και ειρήνη της χώρας και των πολιτών της χάριν των δικών τους επιδιώξεων».

Με βάση αυτήν την ιδιόμορφη διαπίστωση, «καθίσταται σαφές ότι το επιβαλλόμενο μέτρο της κράτησης, ουδόλως αποσκοπεί στην εξαναγκαστική αναχώρηση του αλλοδαπού, τελεί σε αρμονία με την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου και προστατεύει σε κάθε περίπτωση όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το καλώς εννοούμενο συμφέρον του προσώπου του αλλοδαπού, ανεξάρτητα από την επικίνδυνη συμπεριφορά του».





Πηγή : tanea.gr


Reuters για την αντίδραση της Αχτσιόγλου στην εισβολή του ΠΑΜΕ: "Ενοχλημένη η πιστή Αριστερή της κυβέρνησης"



Την εισβολή των μελών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της Έφης Αχτσιόγλου μεταδίδει το Reuters. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Χρησιμοποιώντας λοστούς, περίπου 500 διαμαρτυρόμενοι του ΠΑΜΕ που σχετίζεται με το ΚΚΕ, άνοιξαν τα μεταλλικά ρολά του υπουργείου Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας και έτρεξαν στον 8ο όροφο του κτιρίου, όπου περίπου 50 από αυτούς ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις διαμαρτυρίες για τις αλλαγές για τις απεργίες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, και χαρακτηρίζει την Υπουργό Εργασίας, «πιστή Αριστερή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εμφανώς ενοχλημένη, η Αχτσιόγλου ήταν σιωπηλή ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ''ντροπή σου'' για τη νομοθεσία. ''Πάρ' το πίσω'' φώναζαν. ''Δεν θα το πάρω πίσω'', απάντησε εκείνη. Το γραφείο της δεν είχε ζημιές, αλλά μάρτυρας του Reuters είδε 2-3 γραφεία στο διάδρομο που οδηγεί στο δικό της να έχουν ζημιές ή να είναι αναποδογυρισμένα», γράφει.


Πηγή : thecaller.gr


ΣΟΚ! Κόφτης έως 45% στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων



Άγριο ψαλίδι που φτάνει και το 45% στα επιδόματα περισσότερων από 65.000 τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση με «αντάλλαγμα» την αύξηση των ποσών που θα λαμβάνουν από 1ης/1/2018 όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Με το νέο μίγμα των επιδομάτων:

1 Οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα μέχρι 250 ευρώ δικαιούνται 70, 42 και 28 ευρώ το μήνα. Με το προηγούμενο καθεστώς έπαιρναν επίδομα για εισόδημα έως 27.000 ευρώ που ήταν 40, 27 και 13 ευρώ το μήνα.

2 Οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα έως 000 ευρώ δικαιούνται 140, 84 και 56 ευρώ το μήνα και για τα δύο παιδιά, ενώ με το παλιό καθεστώς είχαν μηνιαίο επίδομα 80 ευρώ, 53 ευρώ και 27 ευρώ, ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος ως τις 30.000 ευρώ.

3  Οικογένειες με τρία παιδιά και εισόδημα έως 750 ευρώ θα λαμβάνουν πλέον, ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος, 280 ευρώ, 168 ευρώ και 112 ευρώ το μήνα και για τα τρία τέκνα. Με το παλιό καθεστώς ενισχύονταν τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ και με ποσά 245 ευρώ, 205 ευρώ, 165 ευρώ και 125 ευρώ το μήνα. Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει τα επιδόματα για όσους δηλώνουν πάνω από 33.750 ευρώ σημαίνει ότι μένουν εκτός χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες που δεν θα πάρουν κανένα επίδομα τέκνου! Η απώλεια είναι στο 100% δηλαδή, ενώ με το νέο σύστημα όσοι δηλώνουν εισόδημα από 13.500 ως 22.500 ευρώ θα πάρουν λιγότερα, καθώς το επίδομα μειώνεται 18% ως 45%! Για παράδειγμα, με το νέο καθεστώς οικογένεια με τρία παιδιά και εισόδημα 21.000 ευρώ θα πάρει 112 ευρώ μηνιαίο επίδομα, ενώ με το ίδιο εισόδημα έπαιρνε 205 ευρώ το μήνα, ήτοι θα έχει μείωση κατά 93 ευρώ το μήνα (-45%) ή 1.116 ευρώ το χρόνο.

4 Οικογένειες με 4 παιδιά και εισόδημα έως 37.500 ευρώ ενισχύονται με 420 ευρώ, 252 και 168 ευρώ το μήνα ανάλογα με την κλιμάκωση του εισοδήματος. Με το παλιό καθεστώς έπαιρναν επίδομα περισσότερες οικογένειες, καθώς το όριο εισοδήματος έφτανε ως τις 48.000 ευρώ, ενώ τώρα μπαίνει κόφτης στις 37.500 και όσοι δηλώνουν από 37.500,01 ευρώ και πάνω θα σταματήσουν να λαμβάνουν την παροχή που ήταν 220 ευρώ και 166 ευρώ το μήνα. Η απώλεια, δηλαδή, για τις οικογένειες πολυτέκνων με εισοδήματα από 37.500 ευρώ και άνω φτάνει στις 2.640 ευρώ το χρόνο!

5 Οικογένειες με 5 παιδιά και εισόδημα έως 250 ευρώ ενισχύονται πλέον με ποσά 560 ευρώ, 336 και 224 ευρώ. Τα 560 θα λαμβάνουν οι «πεντάτεκνοι» που εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως 16.500 ευρώ. Από εκεί και πάνω το επίδομα βαίνει μειούμενο και σε σχέση με το παλιό καθεστώς βγαίνουν έξω όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 41.250 ευρώ. Η απώλεια για τις οικογένειες με 5 παιδιά και με εισόδημα άνω των 41.250 ευρώ από την κατάργηση των επιδομάτων τους φτάνει στις 2.500 ευρώ, ενώ όσοι είναι με εισόδημα από 27.500 ως 41.250 ευρώ θα πάρουν μικρότερο επίδομα που είναι 224 ευρώ, ενώ είχαν 275 ευρώ το μήνα. Η μείωση δηλαδή είναι 18,54%.

6 Οικογένειες με 6 παιδιά ενισχύονται εφόσον δηλώνουν εισόδημα έως 000 ευρώ, ενώ με το παλιό σύστημα έπαιρναν επίδομα για εισόδημα ως 56.000 ευρώ. Τα νέα ποσά για όσους έχουν ως 45.000 ευρώ εισόδημα με 6 παιδιά είναι 700, 420 και 280 ευρώ το μήνα, ενώ τα παλιά ποσά ήταν 490 ευρώ, 410 ευρώ και 330 ευρώ, με τη διαφορά όμως ότι τα 330 ευρώ τα έπαιρναν όσοι δήλωναν και πάνω από 45.000 ευρώ, ενώ τώρα το επίδομα για αυτά τα εισοδήματα πέφτει στα 280 ευρώ και από εκεί και πάνω καταργείται κάθε παροχή.

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τους δανειστές, επέλεξε να κατεβάσει σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και να βγάλει έξω κυρίως τρίτεκνους και πολύτεκνους, καταργώντας ταυτόχρονα και τα 500 ευρώ της ειδικής στήριξης που πήραν για τελευταία φορά με τα επιδόματα του δ’ τριμήνου του 2017 πριν από τα Χριστούγεννα. Από την άλλη, διοχέτευσε το περίσσευμα της περικοπής αυτής στις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσά.

Η νέα κατανομή των επιδομάτων είναι πλήγμα για την τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια, καθώς θα παίρνουν μικρότερο επίδομα και θα είναι λιγότεροι δικαιούχοι. Η πολιτική αυτή δεν βοηθά ούτε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ούτε στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, γιατί τα κίνητρα για τρίτο, τέταρτο παιδί κουρεύονται σημαντικά.

Ολα τα ποσά των επιδομάτων για όλα τα εισοδήματα και για οικογένειες με 1 ως 6 παιδιά δημοσιεύει σήμερα σε πλήρη και αναλυτικό πίνακα ο Ελεύθερος Τύπος. Η εφημερίδα μας, που είχε αποκαλύψει πρώτη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου τα νέα ποσά και τον πραγματικό πίνακα των επιδομάτων, επιβεβαιώνεται από τη διάταξη που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση.


ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κλιμάκωση των επιδομάτων πηγαίνει με συντελεστή 1 για την πρώτη κλίμακα εισοδήματος, 0,60 για τη δεύτερη και 0,40 για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή 70, 42 και 28 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό παιδιών, όπως είχαμε αποκαλύψει πρώτοι από τις 5 Δεκεμβρίου.

– Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν έως 6.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για την πρώτη κατηγορία:

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

– Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν εισόδημα από 6.000,01 ευρώ έως 10.000 ευρώ και ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για τη δεύτερη κατηγορία:
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

 – Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αφορά όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ και ποσό αυτό προσαυξάνεται επίσης κατά ½ για τη σύζυγο και κατά ¼ για κάθε παιδί. Για την τρίτη κατηγορία:
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Ελεύθερος Τύπος


Τούρκος ακαδημαϊκός: Ο Νώε κάλεσε το γιο του στην κιβωτό από κινητό τηλέφωνο!



O Γιαβούζ Ορνέκ, λέκτορας της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως ο Νώε επικοινωνούσε με το γιο του μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον.

Τι κι αν ο Νίκολα Τέσλα, θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την ιδέα της ασύρματης ομιλίας; Ένας Τούρκος και μάλιστα ακαδημαϊκός, ήρθε να πει ότι ο Τέσλα και ο κάθε Τέσλα, είναι ένα τίποτα, αφού ισχυρίστηκε, στις 6 Ιανουαρίου, ότι ο Νώε κάλεσε το γιο του μέσω κινητού τηλεφώνου, λίγο πριν τον κατακλυσμό. Μάλιστα όπως λέει, η ιστορία αναφέρεται τόσο στο Κοράνι όσο και στην Παλαιά Διαθήκη.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT 1 στις 6 Ιανουαρίου, ο Γιαβούζ Ορνέκ, λέκτορας της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως ο Νώε επικοινωνούσε με το γιο του μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον.

«Υπήρχαν τεράστια κύματα ύψους 300 έως 400 μέτρων και ο γιος του ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά. Το Κοράνι λέει ότι ο Νώε μίλησε με το γιο του. Αλλά πώς κατάφεραν να επικοινωνήσουν; Ήταν ένα θαύμα; Θα μπορούσε να είναι. Αλλά πιστεύουμε ότι επικοινωνούσε με το γιο του μέσω κινητού τηλεφώνου» δήλωσε ο Ορνέκ. 
Ισχυρίστηκε επίσης πως ο ίδιος ο Νώε έχτισε την κιβωτό με χάλυβα και πως αυτό χρησιμοποιούσε πυρηνική ενέργεια. «Είμαι επιστήμονας, μιλώ βάση της επιστήμης» πρόσθεσε ο Ορνέκ.

Ο Νώε, ο οποίος στο Βιβλίο της Γένεσης, έχτισε την κιβωτό που έσωσε την οικογένειά του και πολλά ζευγάρια ζώων από ένα μεγάλο κατακλυσμό, λατρεύεται από τον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο Κοράνι είναι αφιερωμένο σε αυτόν και την ιστορία του.

Επιστήμονες και τυχοδιώκτες αναζητούν την χαμένη κιβωτό του Νώε για πολλά χρόνια. 

Μια ομάδα ευαγγελικών χριστιανών εξερευνητών ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα ερείπια της κιβωτού του Νώε κάτω από το χιόνι και τα ηφαιστειακά συντρίμματα στο όρος Αργκί της Τουρκίας στην ανατολική επαρχία του Αrrı, ανέφερε το National Geographic, στις 30 Απριλίου 2010. 


Πηγή : protothema.gr


Πυρά καλλιτεχνών κατά Κονιόρδου - Γαβρόγλου



Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στη 1 μ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού ηθοποιοί, χορευτές, χορογράφοι, καθηγητές χορού, κινηματογραφιστές - όλοι απόφοιτοι των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών - διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θέτει σε εφαρμογή το νόμο 4481 ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2017 και διαβαθμίζει τα πτυχία τους.«Οι καλλιτέχνες που έχουν σπουδάσει και έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορούν να αποδείξουν τι σπούδασαν, ούτε να εξελίξουν τις σπουδές τους διότι τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και παραμένουν αδιαβάθμητα τα 20 τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας δίνει την ευκαιρία στους απόφοιτους των ΙΕΚ διετούς φοίτησης (δημοσίων και ιδιωτικών) να διαβαθμίσουν τα πτυχία τους παρόλο που δεν δίνουν εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού» λένε τα διαμαρτυρόμενα σωματεία καλλιτεχνών.

Και προσθέτουν: «Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είναι καλλιτέχνης, θεωρούμε ότι έχει απόλυτη γνώση της αδικίας που καθιστά τους καλλιτέχνες της χώρας πρακτικά χομπίστες και αποφασίζουμε να κάνουμε σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας στο Υπ. Πολιτισμού και στο Υπ. Παιδείας για να πιέσουμε τα δύο αρμόδια υπουργεία να υπογράψουν την ΚΥΑ ως οφείλουν, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Καταγγέλλουμε το Υπ. Παιδείας που αρνείται πεισματικά να υπογράψει την ΚΥΑ. Καταγγέλλουμε επίσης το ΥΠΠΟ για την ολιγωρία του και απαιτούμε να υπογράψει άμεσα την ΚΥΑ. Είναι απαράδεκτο να αρνείται ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να επιτελέσει τα καθήκοντα του απέναντι σε νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, μόνο και μόνο για να μην έρθει σε σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα. Με την άρνηση της υπογραφής της ΚΥΑ ο κ. Γαβρόγλου υπογράφει εν αγνοία του την θανατική καταδίκη των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα».


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΤΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΔΕΔΔΗΕ: τετραπλασιάστηκαν οι ρευματοκλοπές μέσα σε 5 χρόνια



Διευκρινίσεις για τις ρευματοκλοπές δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ , υπογραμμίζοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η αντιμετώπιση και πάταξη του φαινομένου συνιστά ύψιστη προτεραιότητά του.

Επισημαίνει, πως η Εταιρία έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου της ρευματοκλοπής και τον εντοπισμό των παραβατών, ενώ η αποτελεσματικότητα των ενεργειών και δράσεών της, αντανακλάται εναργώς στα στοιχεία του πλήθους των κατ’ έτος εντοπισμένων ρευματοκλοπών, που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση και κινούνται σε επίπεδα σχεδόν τετραπλάσια έναντι εκείνων προ 5ετίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για το 2016, το σύνολο των ρευματοκλοπών που εντοπίσθηκαν, ανήλθε στις 11.528 περιπτώσεις, σε επίπεδα δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια έναντι του 2011 όταν είχε διαμορφωθεί σε 3.226. Επιπλέον, από τις αρχές έως και τον Οκτώβριο 2017, το σύνολο των μηνύσεων που υπέβαλε η Εταιρία και έφθασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών δεκαπλασιάστηκε και ανήλθε σε 2.971 έναντι 324 υποθέσεων το 2015.

Ωστόσο, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εντοπισμένων κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίσπευση των διαδικασιών και τη συστηματική υποβολή μηνύσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, το φαινόμενο δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Το γεγονός αυτό όμως δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα ή παθητική στάση του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος εξαντλεί όλα τα περιθώρια δράσεων στο πεδίο αυτό, όπως επιβεβαιώνεται από τη συνεχόμενη αύξηση των εντοπισμένων κρουσμάτων, προϊόν ακριβώς της δραστικής πύκνωσης των ελέγχων.

Όπως εξηγεί ο ΔΕΔΔΗΕ η έξαρση του φαινομένου πρέπει να αποδοθεί αφενός μεν στο γεγονός ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας υποθάλπει την έκνομη συμπεριφορά, αφετέρου δε στην ανεπάρκεια, μέχρι πρότινος και συγκεκριμένα μέχρι τη θέσπιση και θέση σε ισχύ του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου το 2017, του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, καθώς και του συναφούς νομικού πλαισίου, το οποίο χρήζει αυστηροποίησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξάλλου έχει συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εκπόνηση του νέου, σύγχρονου και αυστηρότερου πλαισίου αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, το οποίο εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το οποίο αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ανάσχεση του φαινομένου της ρευματοκλοπής.

Σχετικά με το θέμα του κόστους της ενέργειας από ρευματοκλοπές, ο ΔΕΔΔΗΕ με βάση τα επίσημα στοιχεία των μη τεχνικών απωλειών του Δικτύου, τα οποία είναι εγκεκριμένα από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ), διευκρινίζει ότι το κόστος της κλαπείσας ενέργειας, υπολογίζεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως.


Πηγή : ant1news.gr


Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. με αφορμή το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του “Έθνος”



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του  “Έθνος” δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου - κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη - για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής.

Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη.

Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».


Νεκρός ο δράστης της άγριας δολοφονίας στο Περιστέρι τον Ιούλιο του 2017!



Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ο 45χρονος που σκότωσε την 51χρονη σύντροφό του στο Περιστέρι, στις 20 Ιουλίου 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε σε κώμα, ενώ ο Αλβανός συγκρατούμενός του είχε κόψει τις φλέβες του.

Αμέσως μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο των φυλακών, όπου ο 45χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Στη συνέχεια, ο Αλβανός κατέθεσε ότι έκαναν χρήση ηρωίνης και ο ίδιος αναγκάστηκε να κόψει τις φλέβες του για να μην πέσει κι αυτός σε κώμα.


Θα χάνουν τον ΑΦΜ όσοι φοροδιαφεύγουν – Το προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο


Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πολύ αυστηρές διατάξεις που θα οδηγούν ακόμα και σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του.

Επίσης, προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για ευρεσιτεχνία και για επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Σε αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή σε αναστολή της χρήσης του θα προχωρά η Εφορία για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.

– Φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στο ΦΠΑ υποβάλλοντας δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταθέσουν εγγύηση ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στο ΦΠΑ και υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο φορολογικό μητρώο.

– Η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα και χωρίς την υποβολή δήλωσης εγγραφής να αποδίδει ΑΦΜ σε φορολογούμενο ή σε πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος εφόσον έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση φυσικού προσώπου τα προσωπικά στοιχεία του και σε περίπτωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας την επωνυμία και την έδρα προκειμένου να βεβαιώσει ή και να εισπράξει απαιτήσεις κατά αυτού ή να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών της ημεδαπής.

– Η Εφορία μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο εάν μέτοχος ή εταίρος του νομικού προσώπου που υποβάλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της, μέλος του Δ.Σ. ή νομικός εκπρόσωπος άλλου νομικού προσώπου ή συνδεδεμένο πρόσωπο με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα και η πτώχευση ή αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μη είσπραξη ή διακινδύνευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Φορολογικά κίνητρα

– Ευρεσιτεχνία: Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων.

– Κίνητρα εγκατάστασης: Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που εγκαθίσταται:

– στην περιοχή «Γεράνι» (Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας).

– στην περιοχή του Μεταξουργείου (Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιερά Οδός του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Μουζάλας: Βάσιμες ενδείξεις ότι οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες




«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες» οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ για την αίτηση ακύρωσης στη χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό δήλωσε πως προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια επειδή θα ήθελε να είναι βέβαιος ότι «η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες».

«Η έφεση έγινε και επειδή - όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα - θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες» τόνισε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν λέει πως οι τούρκοι στρατιωτικοί είναι πραξικοπηματίες, αλλά θα ήθελε από τη Δικαιοσύνη τελική απόφαση για το αν συμμετείχαν σε πραξικόπημα ή όχι.

«Θα πάμε δικαστικά»

«Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε αξιωματικό). Αυτήν την απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Οπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. 

»Βλέπετε, εγώ δεν λέω ότι είναι πραξικοπηματίες. Και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί, είναι γνωστό αυτό, ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, θα πάμε δικαστικά», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. 

«Ο,τι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Επομένως, εφαρμόσαμε μία διαδικασία, θα πάει μέχρι τέλους, ό,τι αποφασίσουν τα Δικαστήρια», πρόσθεσε.



Πηγή : in.gr


WAZ: Σχεδόν 2.000 Τούρκοι κατέφυγαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν


Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ακόμα κι εδώ οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

«Σχεδόν 2.000 τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους, γράφει η Westdeutsche Allgemeine Zeitung σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον πρόεδρο Ερντογάν». 

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι ακόμα κι εδώ οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ανέστειλε τη Δευτέρα τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Η απόφαση ισχύει προσωρινά μέχρι την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης στις 15 Φεβρουαρίου. Ήδη τη Δευτέρα ο συγκυβερνήτης συνελήφθη.

Η υπόθεση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση, συνεχίζει η WAZ, μιας και είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θα στείλει τους τούρκους στρατιωτικούς πίσω στην Τουρκία. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση των αξιωματικών, διαπιστώνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία.  
Ένας από τους Τούρκους που κατάφεραν να περάσουν παράτυπα στην Ελλάδα είναι ο 35χρονος δάσκαλος Ερντάλ. Εργαζόταν σε ιδιωτικό σχολείο μέχρι τα τέλη του 2016 όταν έχασε τη δουλειά του με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βάσει του οποίου απολύθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως οι περισσότεροι τούρκοι πρόσφυγες θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του. Η συνάντηση μαζί του σε καφέ στον Ασπρόπυργο δεν κανονίστηκε εύκολα. Όπως δηλώνει ο ίδιος "το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού". Για την επικοινωνία με άλλους εξόριστους Τούρκους στην Αθήνα ο 35χρονος εκπαιδευτικός λέει "αποφεύγουμε e-mail και κινητά γιατί παρακολουθούνται" και προσθέτει πως "δεν είναι πια μυστικό ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει πολυάριθμους πληροφοριοδότες στην Ελλάδα". Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν κύκλοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Οι Τούρκοι, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα φοβούνται ακόμα περισσότερο από τότε, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο κούρδος πολιτικός Γκάρο Παϊλάν έκανε λόγο, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, για πληρωμένους δολοφόνους που καταδιώκουν στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς».



Πηγή: Deutsche Welle
protothema.gr