Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Υπάρχει ακόμα πίσσα από το Αγία Ζώνη ΙΙ στον βυθό του Σαρωνικού!



Φρέσκιες πίσσες από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρήκαν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στο βυθό του Αργοσαρωνικού τον Νοέμβρη, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ναυτικό ατύχημα.

Αν και η εικόνα που έδωσαν οι ερευνητές στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είναι θετική για τον έλεγχο της πορείας απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι τα καθησυχαστικά αποτελέσματα για το βυθό αφορούν μόνο τα σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και άρα δεν μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αν υπάρχουν θαλάσσιες εκτάσεις που το πετρέλαιο έχει κατακαθίσει πάνω στο βυθό.

Αν και όλες οι τιμές σε πετρελαιοειδή σύμφωνα με το Ινστιτούτο βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος των ιζημάτων, δηλαδή των δειγμάτων που πάρθηκαν από το βυθό, έδειξαν ήπια επιβάρυνση του βυθού σε τέσσερις περιοχές: πλησίον του «Αγία Ζώνη», ανοιχτά της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και του Παλαιού Φαλήρου.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» όσο το δυνατό γρηγορότερα και αυτό φαίνεται καθώς η μελέτη που παρουσίασε το ΕΛΚΕΘΕ στη Βουλή είναι η ίδια με αυτήν που είχε δώσει στη δημοσιότητα και το υπουργείο Ναυτιλίας, από τις αρχές Νοεμβρίου, αρκετά δηλαδή καθυστερημένη. Ολες οι επόμενες μετρήσεις που έγιναν θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου.

«Θα μιλήσουμε για την οικολογική ποιότητα με μεγαλύτερη ασφάλεια το καλοκαίρι, που θα αναπτυχθούν κάποιοι οργανισμοί που ανθίζουν εκείνη την περίοδο, όπως είναι τα μακροφύκη. Επιπλέον, για να δούμε τη βιοσυσσώρευση σε μύδια, θα κάνουμε τέτοια πειράματα στον Αγιο Κοσμά -που είναι εκεί το παλιό μας Ινστιτούτο, ακόμα σε λειτουργία- για να δούμε τι θα γίνει. Αυτά υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο του 2018», ξεκαθάρισε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Αριστομένης Καραγεώργης.

Μπορεί τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινίος να δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι «παραδίδουμε τις ακτές πιο καθαρές απ’ ό,τι ήταν πριν από το ναυάγιο», ωστόσο η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Αριστομένη Καραγεώργη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αργοσαρωνικός δεν καθάρισε. «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, το είπε και ο υπουργός πριν -συγχωρήστε με, κύριε Σαντορινιέ-, ότι όταν συζητάμε για μεταβολές της μέσης τιμής μερικών μικρογραμμαρίων στο λίτρο, δεν σημαίνει ότι καθάρισε, δυστυχώς».

Την ίδια στιγμή που οι ακτές φαίνεται να έχουν καθαρίσει, οι επιστήμονες και οι εταιρίες απορρύπανσης έχουν παρατηρήσει μικρής έκτασης πετρελαιοειδή μέσα στη θάλασσα.

«Αυτές ήταν οι περιοχές στις οποίες εντοπίσαμε εμείς βυθισμένα πετρέλαια, βλέπετε εδώ πέρα, είναι η Σαλαμίνα. Εχουν μείνει κάποια μικρά κομμάτια. Να πω ότι οι εργασίες έχουν τελειώσει στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχουν πλέον εργασίες απορρύπανσης ακτής», είπε ο Βασίλης Μαμαλούκας, διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της εταιρίας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» και συντονιστής των διαδικασιών απορρύπανσης. Παρόμοια εικόνα φαίνεται να έχει και το ΕΛΚΕΘΕ.

«Στη δειγματοληψία του Νοεμβρίου, ενώ οι περισσότεροι σταθμοί ήταν καθαροί, υπήρχαν δύο σημεία -κοντά στο «Αγία Ζώνη» και νότια από την Ψυττάλεια, όχι και πολύ κοντά δηλαδή στο ναυάγιο-, όπου βρέθηκαν αντίστοιχα ίχνη, τα οποία αναλύθηκαν στο εργαστήριο της οργανικής χημείας και πιστοποιήθηκε ότι είναι φρέσκια πίσσα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εμείς έχουμε ένα δειγματολήπτη ο οποίος είναι 40 x 40 εκ. και παίρνω 25 σταθμούς ή 50, δεν έχει σημασία. Είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε όλη την έκταση του προβλήματος. Ο,τι αναλύσεις και να κάνουμε, έχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πυθμένα. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα στη συνέχεια».


Αναστασία Βαμβακά
Ελεύθερος Τύπος


Τι προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο για την Παιδεία


Φόρτο «νομοθετικής εργασίας» ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας με τις διατάξεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο, που υπέγραψε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι θεσμοί όπως φαίνεται από το κείμενο που δημοσιεύθηκε, δεν παρεμβαίνουν προς το παρόν ανοικτά, αλλά εκφράζουν προβληματισμούς για τις περυσινές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών τους και αναφέρονται σε αξιολόγηση του σχετικού νόμου και πιθανές τροποποιήσεις του. Ακόμη κάνουν λόγο και για την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων.

Για το θέμα των ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι «το πλαίσιο απολύσεων που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης (Νόμος 4472/2017) θα αξιολογηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 και, εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και να νομοθετηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και να τεθεί σε εφαρμογή για το σχολείο το έτος 2018-19».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο επίσημο κείμενο που δημοσιεύθηκε: 

 Η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να πετύχει βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότητα. Οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ενός συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018. Μια προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2017, ένα σχέδιο έκθεσης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και την τελική έκθεση έως τον Απρίλιο του 2018.

Σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, οι αρχές θα πρέπει, μέχρι το Μάρτιο του 2018: i) να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων με στόχο να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του AΣΕΠ στις αρμόδιες επιτροπές και την αναβάθμιση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες και προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους (ii) εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις αξιολογήσεις και (iii) να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, της σχολικής αυτοαξιολόγησης και της ορθολογικής χρήσης των πόρων.

Μέχρι το Μάιο του 2018 θα πρέπει να υιοθετηθεί μια στρατηγική για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για το τι πρέπει να περιμένουν σε επίπεδο δημοσιονομικό από την οργάνωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα τέλη για μεταπτυχιακές σπουδές, τις υπηρεσίες σε τρίτους και άλλους και την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Οι αρχές θα κάνουν «βήματα μπροστά» στα θέματα που αφορούν τη σύγκλιση με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και οι αναλογίες των μαθητών ανά τάξη και τις αναλογίες μαθητών ανά δάσκαλο.

Ως επόμενο βήμα και ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για i) την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα · ii) τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και iii) τον αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Οι αρχές μαζί με τον ΟΟΣΑ θα επανεξετάσουν όλους τους σχετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων στοιχείων μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Το πλαίσιο απολύσεων που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης. 56 του Νόμου 4472/2017 θα αξιολογηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 και, εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και να νομοθετηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και να τεθεί σε εφαρμογή για το σχολείο το έτος 2018-19.


Μάρνυ Παπαματθαίου 
ΤΑ ΝΕΑ


Συνελήφθησαν δύο Κολομβιανοί, μέλη της «μαφίας των ενδοσκοπίων»



Συνελήφθησαν δύο εκ των καταζητούμενων για τις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων από τα νοσοκομεία της Αττικής, της Λάρισας, της Λαμίας και του Βόλου.  

Πρόκειται για δύο υπήκοους Κολομβίας, έναν άνδρα 50 ετών και μια γυναίκα 25.

Ο 50χρονος συνελήφθη στις 5 Νοεμβρίου στη Μπογκοτά της Κολομβίας και θεωρείται φυσικός αυτουργός για τις κλοπές των ενδοσκοπίων σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου του 2017.

Η σύλληψη της 25χρονης έγινε μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη. Η συλληφθείσα αναφερόταν ως παραλήπτρια των δεμάτων με τα κλεμμένα ιατρικά μηχανήματα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση και των δύο στη χώρα μας. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυτά είναι τα βρεφικά γάλατα που ανακαλεί ο ΕΟΦ υπό το φόβο σαλμονέλας



Ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα γάλατα που ανακαλούνται υπό το φόβο σαλμονέλας, μετά τα περιστατικά στη Γαλλία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ: «Μετά από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλλωσης από το στέλεχος Salmonella agona που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στη Γαλλία, o ΕΟΦ ανακαλεί προσωρινά παρτίδες βρεφικών γαλάτων.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και επισυνάπτεται σχετικός Πίνακας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ, από τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον Πίνακα, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά όσα φέρουν την κίτρινη επισήμανση.

Οι καταναλωτές-γονείς καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα».


Οι ποσότητες που θα ανακληθούν σε όλες τις χώρες είναι «τεράστιες», παραδέχτηκε εκπρόσωπος του ομίλου Lactalis. Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται, απαγορεύεται να καταναλωθούν και να εξαχθούν.

Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν.

Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Η προηγούμενη ανάκληση έγινε αφότου ασθένησαν 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών που είχαν καταναλώσει προϊόντα της εταιρείας. Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.

Η νέα ανάκληση αφορά «περίπου 7.000 τόνους προϊόντων», διευκρίνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είμαι σε θέση να πω ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ Ναλέτ.



Πηγή : newsbeast.gr


«Βόμβα»: Αφήνουν ελεύθερο τον Κώστα Πάσσαρη; Καταγγελίες για παραγραφή των εγκλημάτων του


Έχουν περάσει 16 χρόνια από την ημέρα που ο κακοποιός, Κώστας Πάσσαρης διέφυγε στο Βουκουρέστι για να συλληφθεί στη Ρουμανία λίγο αργότερα και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να παραγραφούν τα αδικήματά του, σύμφωνα με τον ANT1.

Η ασυνεννοησία των αρχών οδήγησε σε νέα αναβολή της δίκης του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το Σεπτέμβριο του 2018, γεγονός που τον φέρνει – όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι – πιο κοντά στην ελευθερία.

Όπως μάλιστα γράφει η Espresso, ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων που διέπραξε ο διαβόητος κακοποιός, ο οποίος κρατείται από το 2001 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκέρλα, στη Ρουμανία.

«Θέλουμε την απονομή της Δικαιοσύνης, για τη δικαίωση της μνήμης του αδικοχαμένου Διονύση μας. Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμα της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα» λένε οι συγγενείς του.

«Πολλοί μάρτυρες δεν ήταν στη δίκη, κάποιοι έχουν πεθάνει. Οδηγούμαστε σε μία δίκη απόντων με κίνδυνο να μην υπάρχουν στοιχεία αποδεικτικά…» εξηγεί ο δικηγόρος της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, Αλέξης Αναγνωστάκης.

O Κώστας Πάσσαρης κρατείται σε φυλακές στη βορειοδυτική Ρουμανία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο καταδικασμένος σε δις ισόβια έχει αλλάξει στάση ζωής, έχει αφιερωθεί στο Θεό και θέλει να δικαστεί στην Ελλάδα. Νέα ημερομηνία για την δίκη του Κώστα Πάσσαρη είναι προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου 2018


Πηγή : eleftherostypos.gr


Προκλητικός ο Τζανακόπουλος θεωρεί αστείο ότι παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και γελάει ο κόσμος που τον ακούει




Προκλητικός ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε :«Το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον αστείο» προσπαθώντας έτσι να γελοιοποιήσει τις καταγγελίες της δικαιοσύνης και της αντιπολίτευσης κατά της ωμής παρέμβασης του υπουργού δικαιοσύνης κ. Κοντονή.

«Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χτες μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε δε, και πρόσθεσε πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου. 

Άλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις και η δεσμευτικότητα της Δικαιοσύνης και άλλο η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς και σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλςο και έκανε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του πόθεν έσχες, και πως του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκε το θέμα την Κυριακή και ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.

Σημείωσε επίσης για να ολοκληρώσει την "έκπληξη" που δήθεν είχε στο πρόσωπο του για τις καταγγελίες για την καθεστωτική παρέμβαση Κοντονή, λέγοντας ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει -και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης. Οι ρόλοι είναι διακριτοί, οι αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από κει και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική».




Βενεζουέλα: Ο δικτάτορας Μαδούρο αποκλείει την αντιπολίτευση από τις εκλογές



Ο δικτάτορας Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να αποκλείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα για να είναι μοναδικός υποψήφιος.

Την απόφαση την πήρε "δημοκρατικά" όπως την παίρνουν όλα τα δικτατορικά καθεστώτα, επειδή τα  μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν απόφαση να μη συμμετάσχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογέςπου έγιναν στη Βενεζουέλα λόγω νοθείας.

Εχθές Κυριακή ανακοίνωσε ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξαιτίας της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές και γιατί βολεύει τον δικτάτορα να παραμείνει το καθεστώς την εξουσία.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές», είπε. Και τόνισε πως αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης. 

Δεν υπενθύμισε, όμως πως το σώμα αυτό που πήρε την απόφαση συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο.

Ο δικτάτορας της Βενεζουέλας πανηγύρισε με θράσος και την στημένη νίκη του την Κυριακή, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές από την οποία απείχαν όλα τα σοβαρά αντικαθστωτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335 έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV», είπε ο δικτάτορας Μαδούρο μιλώντας σε συγκέντρωση στο Καράκας. Η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές έφτασε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral, CNE). 

Το κόμμα του Μαδούρο κέρδισε όπως τις κέρδισε στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών, κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά). Ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης.


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη για το Περιβάλλον σε προσυνεδριακή ημερίδα στο Περιστέρι



Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδρομή των προσυνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας από την Νίκαια. Καταλήγουμε σήμερα εδώ στο Περιστέρι, στο δρόμο για το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο σαββατοκύριακο που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία της μεγάλης μας διαδρομής για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο. Και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη Κυβέρνηση που έχουμε δει από την μεταπολίτευση και μετά.

Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να πετύχουμε μία εκλογική νίκη τόσο ισχυρή που θα μας λύσει τα χέρια την επόμενη μέρα θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

Αυτό ακριβώς κάναμε στη διάρκεια όλων των προσυνεδριακών εκδηλώσεών μας. Καταθέσαμε προτάσεις, αναπτύξαμε ιδέες, καλέσαμε ομιλητές οι οποίοι δεν ανήκουν, κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία, επιστήμονες, ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακριβώς για να εμπλουτίσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για το πώς επιτέλους θα βγούμε από την κρίση.

Η σημερινή, τελευταία, προσυνεδριακή ημερίδα μας έχει θέμα ένα αντικείμενο για το οποίο εγώ τουλάχιστον προσωπικά έχω πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, των φυσικών καταστροφών είναι ζητήματα που με έχουν απασχολήσει από τα πρώτα βήματα τα οποία έκανα στην πολιτική. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Κατσούδα και για την παρουσία του αλλά και για το ότι μνημόνευσε την παρουσία μου στην Επιτροπή περιβάλλοντος του ελληνικού Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του Προέδρου από το 2007 έως το 2009, όπου καταθέσαμε μία σειρά από πολύ συγκροτημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων τα οποία θίξαμε και σήμερα στην ημερίδα μας.

Μακάρι, αγαπητέ Δημήτρη, πολλά από αυτά τα οποία είχαμε πει τότε να είχαν γίνει πράξη στη συνέχεια, θα ήμασταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ξέρετε, πολύ συχνά, όταν μιλάω για τα θέματα του περιβάλλοντος πολλοί πολίτες με πλησιάζουν και μου λένε: «μα καλά, αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφέρεσαι, όπως η κλιματική αλλαγή, είναι ζητήματα που θα τα βρούμε κάποια στιγμή ενδεχομένως μπροστά μας στο μέλλον, αλλά το άμεσο πρόβλημά για εμάς είναι οι φόροι, είναι οι συντάξεις, είναι η ανεργία».  Και τους λέω: «ναι, έχετε δίκιο, αυτά είναι τα άμεσα προβλήματα, αλλά καμία οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να παραγνωρίζει τους μεγάλους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα».

Και επειδή έγινε ένας ενδιαφέρων παραλληλισμός με την Εθνική Άμυνα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φίλες και φίλοι, αποτελεί στην ουσία αμυντική πολιτική για τη χώρα διότι συνιστά, η κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τον τόπο μας.

Είναι κίνδυνος, ο οποίος δεν έχει μόνο να κάνει με τις φυσικές καταστροφές. Είναι κίνδυνος που έχει να κάνει με την ίδια την οικονομική ζωή στην πατρίδα μας. Έχει να κάνει με την πρωτογενή μας παραγωγή, με το γεγονός ότι θα έχουμε λιγότερο νερό στη διάθεσή μας, έχει να κάνει με το ενεργειακό μας μίγμα, έχει να κάνει με τον τουρισμό.

Όχι μόνο επειδή, ενδεχομένως, με το να ανέβει η θερμοκρασία θα έχουμε μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι όσο θα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, πάρα πολλές από τις παραλίες μας απλά θα εξαφανιστούν και θα έχουμε μία πρωτοφανή διάβρωση των ακτών που θα επηρεάσει και αυτή με τη σειρά της το τουριστικό μας προϊόν.

Και βέβαια, η κλιματική αλλαγή, το γνωρίζουμε, θα προκαλέσει πολλά περισσότερα ακραία φαινόμενα, όπως αυτό το οποίο, δυστυχώς, είδαμε πριν από λίγες εβδομάδες στη Μάνδρα και το οποίο αδίκως, και - θέλω να το τονίσω αυτό- αδίκως στοίχισε τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας. Θα είμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με περισσότερα τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα.

Για αυτό χρειάζεται από πλευράς οργανωμένης πολιτείας μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα. Και εκ των πραγμάτων οφείλουμε εμείς αυτά τα ζητήματα να τα ανεβάσουμε πολύ ψηλότερα στην δική μας ιεραρχία των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Όχι μόνο γιατί βασική, πρωταρχική υποχρέωση κάθε οργανωμένης πολιτείας είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπινες περιουσίες. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι κατ’ εξοχήν οι ανθρώπινες ζωές και οι ανθρώπινες περιουσίες είναι αυτές που κινδυνεύουν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Είμαστε μία χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή. Απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε.

Για αυτό, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Και για αυτό και η περίπτωση της Μάνδρας, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, που στοίχησε τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας αλλά κατέστρεψε και τις υποδομές μίας ολόκληρης πόλης και διατάραξε την οικονομική ζωή της Μάνδρας για χρόνια ολόκληρα, είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να είναι και ένα παράδειγμα για το μέλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Ήταν πολύ εμπεριστατωμένη η παρουσίαση της επιτροπής ειδικών και θέλω να τη συγχαρώ και εγώ προσωπικά και θα ήθελα και ένα θερμό χειροκρότημα για τη δουλειά που έγινε.

Τι ακριβώς πήγε στραβά στη Μάνδρα. Ρέματα τα οποία οδηγούσαν, επί της ουσίας, μέσα στην πόλη, βουνά τα οποία είχαν αποψιλωθεί, αναποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι ότι επέρχεται μία μεγάλη φυσική καταστροφή.

Όταν πήγα και επισκέφτηκα την Μάνδρα - οι αγαπητοί φίλοι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζουν πολύ καλά τον τόπο αυτό - διαπίστωσα ότι η κατάληξη ενός εκ των δύο ρεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε η παρουσίαση, του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, ήταν στην ουσία, όχι η πόλη, αλλά το νηπιαγωγείο της Μάνδρας.

Το νηπιαγωγείο της Μάνδρας βρίσκεται στην κατάληξη του ρέματος. Και ήμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτή η φυσική καταστροφή χτύπησε στις 6:00 το πρωί και όχι στις 9:00 ή στις 10:00 Θα είχαμε θρηνήσει πολλά περισσότερα θύματα.

Γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν. Οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν.

Βεβαίως και θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία του και τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, τον Κώστα Αγοραστό, υπάρχουν ζητήματα αρμοδιοτήτων και τρόπου με τον οποίο υλοποιούνται αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, γιατί ένα απολύτως επιβεβλημένο αντιπλημμυρικό έργο, όπως αυτό της διευθέτησης των δύο ρεμάτων δεν είχε ολοκληρωθεί.

Πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο για fast track τέτοιου είδους έργα, ώστε να μπορούμε έργα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να τα δρομολογούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Και αυτή τη στιγμή, βέβαια, πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως ο σχεδιασμός, στον οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Αραβώσης, είναι ευρωπαϊκή υποχρέωσή μας να ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν χρειαζόταν, σας διαβεβαιώνω, να είναι κάποιος ειδικός ή να είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για να γνωρίζει από πού θα κατέβαιναν τα νερά στη Μάνδρα.

Θα κατέβαιναν από το δρόμο, διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Από εκεί ήρθαν τα νερά, από εκεί πάντα ερχόντουσαν, από εκεί ήρθαν και αυτή τη φορά. Αλλά κανείς, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την Τροχαία.  Να της πει να κλείσει τον δρόμο, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι πνίγηκαν ΉΤΑΝ μέσα στα αυτοκίνητά τους. Επειδή τους παρέσυρε το ρέμα, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ότι ο δρόμος αυτός, που ήταν στην ουσία το ρέμα, έπρεπε να κλείσει.

Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Αλλά η δική μας δουλειά δεν είναι μόνο να τις αποδίδουμε. Οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. η δική μας  δουλειά - και αυτό πιστεύω ότι το εκτιμάτε - είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα.

Και βέβαια, χαίρομαι που και αυτό επισημάνθηκε από τους ομιλητές, ότι πολλές φορές η λύση της πρόληψης δεν είναι μόνο τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα - ναι και αυτά είναι απαραίτητα ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχουμε μπαζωμένα μεγάλα ρέματα - αλλά είναι τα έργα ορεινής υδροπονίας, τα οποία πολλές φορές είναι και πολύ φτηνά. Είναι τα έργα ανάσχεσης των εδαφών μετά από μία καταστροφική πλημμύρα τα οποία αποτελούν και τον καλύτερο μηχανισμό για να εξασφαλίσουμε τη φυσική αναδάσωση, η οποία τόσο απαραίτητη είναι μετά από τις πυρκαγιές που αναπόφευκτα θα έχουμε στη χώρα μας.

Άρα, για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το σωστό σχεδιασμό και για το σωστό συντονισμό. Και αποτελεί δική μου δέσμευση, ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, ότι αυτά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και αν δεν γίνουν από αυτή την Κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το ελάχιστο, φίλες και φίλοι, το οποίο οφείλουμε σε αυτούς τους κατοίκους μίας φτωχής περιοχής της Αθήνας, η οποία και αυτή στο παρελθόν έχει υποστεί ζητήματα περιβαλλοντικής κακοποίησης και ναι, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Αλλά αυτή τη στιγμή προφανώς, δεν πρόκειται να πάμε να γκρεμίσουμε ολόκληρες πόλεις. Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν συμβαίνουν σήμερα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και μιας και έγινε μία αναφορά και από την κυρία Νάντσου στα ζητήματα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το οποίο εξαιρούσε περιπτώσεις αυθαιρέτων που ήταν χτισμένα σε ρέματα ή σε καμένες περιοχές, ή σε ζώνες ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας.

Το πλαίσιο αυτό ξηλώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ  από τότε που ήρθε στην Κυβέρνηση. Ακριβώς διότι είναι πάντα αρεστό να στέλνουμε ένα μήνυμα σε κάποιους συμπολίτες μας ότι ναι, μπορούν και αυτοί να ενταχθούν σε ακόμα μία ευνοϊκή ρύθμιση.

Το προηγούμενο πλαίσιο, όμως, είχε και μια άλλη λογική στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος Σερράος και θέλω να την επαναλάβω γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Όταν παίρνουμε χρήματα από τους πολίτες για να τακτοποιήσουν ένα αυθαίρετο, αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στις τοπικές κοινωνίες σε έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου και αυτή ήταν η κεντρική λογική πίσω από το Πράσινο Ταμείο, έτσι όπως εμείς το θεσμοθετήσαμε.

Δυστυχώς, τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου έκαναν φτερά. Δεν λέω ότι εξαφανίστηκαν, δεν λέω ότι τα έφαγε κάποιος αλλά ήρθαν και έπεσαν και αυτά μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λιγότερα χρήματα για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου όπως αυτά τα οποία προέβλεπε το Πράσινο Ταμείο στην αρχική του λογική.

 πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή τη λογική περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Αν ζητάμε από τους πολίτες να τακτοποιήσουν αυθαίρετα τα οποία έχουν κάνει ζημιά στο περιβάλλον, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε επαρκείς πόρους, που υπάρχουν σήμερα από τα αυθαίρετα, για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτή ήταν η λογική του δικού μας νόμου για τα αυθαίρετα. Αυτή είναι η στέρεη λογική αλλά όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα κόπτονται και ρίχνουν τις ευθύνες στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης ας μην ξεχνάνε ότι ξήλωσαν - χαλάρωσαν μάλλον - το νόμο για τα αυθαίρετα αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία ως υποτίθεται «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι».

Η περιβαλλοντική ευαισθησία, φίλες και φίλοι, αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια.



Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σχέδιο για αυτό το οποίο αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη, για το πώς θα μετατρέψουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για το πώς θα καταναλώνουμε σταδιακά λιγότερη ενέργεια από λιγνίτη.

Ναι, αγαπητέ Πρόεδρε, για το πώς θα αναβαθμίσουμε το κτιριακό απόθεμα το οποίο διαθέτουμε για να το κάνουμε πιο ενεργειακά φιλικό, όχι μόνο αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι υπάρχουν και σήμερα λιμνάζουν και σε αυτή την κατηγορία, αλλά και μέσα από ένα επιθετικό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σχεδιάσει να σας δώσουμε γενναίες φορολογικές απαλλαγές στην περίπτωση που αναβαθμίσετε ενεργειακά τα σπίτια σας. Να έχετε εσείς οι ίδιοι το κίνητρο να το κάνετε, έτσι ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τις περιουσίες σας με καλύτερο τρόπο.

Και να μειωθεί επιτέλους το ενεργειακό αποτύπωμα ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων κτηρίων. Διότι και τα δημόσια κτήρια, αγαπητέ Δήμαρχε, κι αυτά είναι σε μία πολύ προβληματική κατάσταση. Και πρέπει κι αυτά, κάποια στιγμή, να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Όλα αυτά, λοιπόν, συνθέτουν ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο θέτει την προστασία του περιβάλλοντος στο απόλυτο επίκεντρο. Είναι μια προστασία, η οποία όμως, θέλω να το τονίσω, έχει αναπτυξιακή διάσταση.

Το περιβάλλον δεν είναι κάτι στατικό. Η οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει επιπτώσεις και πρέπει να ζυγίζουμε πάντα το συνολικό ισοζύγιο.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Ότι ο μεγάλος πλούτος της χώρας μας είναι τελικά η γη μας και το φυσικό μας περιβάλλον. Το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο πρέπει να προστατευθεί καλύτερα, μέσα από έναν ανασχεδιασμό – και χαίρομαι που το άκουσα σήμερα από την WWF, με την οποία έχουμε μία πολύ τακτική συνεργασία - του πλαισίου το οποίο διέπει τις προστατευόμενες περιοχές.

Έχουμε προστατευόμενες περιοχές σήμερα και στην ουσία είναι προστατευόμενες μόνο στα χαρτιά. Φορείς διαχείρισης πρακτικά δεν λειτουργούν. Πόροι δεν υπάρχουν.
Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε και έχει γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σ’ αυτήν την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις προστατευόμενες περιοχές και τα έσοδα που αυτές που μπορούν να αποδίδουν.

Και υπόδειγμα για τέτοιου είδους διαχείριση είναι μία προστατευόμενη περιοχή, ένας εθνικός δρυμός, στο δικό μου τόπο, το Φαράγγι της Σαμαριάς, έργο του Κωνσταντίου Μητσοτάκη, στη δεκαετία του ’60.

            Ο οποίος, τότε έβλεπε και σε αυτό - επιτρέψτε μου να το πω - πολύ  πιο μπροστά από την εποχή του. Στην ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον, ώστε να αποτελέσει όχι μόνο μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά μια πηγή πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί από τα χρήματα, σήμερα, του φαραγγιού της Σαμαριάς συντηρούνται τοπικές κοινωνίες και μπορούν να γίνουν και όλα τα έργα στο φαράγγι, για να μπορεί κι αυτό να προστατευτεί καλύτερα. Αυτή πρέπει να είναι η λογική, η οποία θα διέπει τις προστατευόμενες περιοχές.

Και αυτή, πρέπει να είναι και η λογική που θα διέπει την προστασία των δασών. Το είπαν πάρα πολύ καλά οι προηγούμενοι ομιλητές. Τα δάση είναι πηγή πλούτου.

Και τα δάση πρέπει να αξιοποιούνται και πρέπει να δώσουμε τα νομικά και θεσμικά εργαλεία σ’ αυτούς οι οποίοι ζουν από το δάσος και ζουν μέσα στο δάσος, να μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δάση. Γιατί είναι οι πρώτοι πάντα οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ίδια την προστασία του δάσους.

Και ναι, βέβαια, στα ζητήματα της πρόληψης έχουν γίνει σφάλματα, για να μην πω εγκλήματα. Το 2018 θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από την μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τις δασικές υπηρεσίες στην πυροσβεστική υπηρεσία.
Θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει και στις αστικές πυρκαγιές, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές. Καθώς και όλο το πλέγμα των εθελοντών δασοπυροσβεστών, που νύχτα - μέρα, ειδικά το καλοκαίρι, αγωνίζονται για να προστατέψουν τον δασικό μας πλούτο.

Αλλά το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής πρέπει να θεσμοθετηθεί και πρέπει να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένο από ό,τι είναι σήμερα. Είναι δυστυχώς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.
Τα δάση πρέπει να καθαρίζονται, τα δάση πρέπει να ιεραρχούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Δεν είναι όλα τα δάση το ίδιο σημαντικά. Τα περιαστικά δάση της Αττικής πρέπει να τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα προστασίας.

Γιατί, ω μη γένοιτο, αν υπάρξει μια καταστροφή είτε στον Υμηττό είτε σ’ αυτό που έχει μείνει στην Πάρνηθα, στο Τατόϊ, αυτό θα επηρεάσει τις κλιματολογικές συνθήκες 4.000.000 ανθρώπων και ειδικά των ανθρώπων που κατοικούν στη Δυτική Αττική. Άρα, εκεί δεν έχουμε το περιθώριο να παίζουμε.

Και βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αναδάσωση, τι σημαίνει αποκατάσταση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά για τα πευκοδάση μας η καλύτερη αποκατάσταση είναι η φυσική αποκατάσταση.

Να κάνουμε κάποια βασικά έργα συγκράτησης εδαφών και να αφήσουμε τη φύση μετά, με τους δικούς της ρυθμούς, να αποκαταστήσει τη ζημιά η οποία έγινε.

Αν αρχίσουν να μπαίνουν τα κατσίκια μέσα ή αν ξανακαεί ένα δάσος, πριν αυτό ωριμάσει, τότε έχει συντελεστεί η απόλυτη καταστροφή. Γιατί τότε αυτά τα δάση, δυστυχώς, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνουν.

Άρα ένα πλαίσιο συνεκτικής δασικής πολιτικής, το οποίο θα συνδυάζει την πρόληψη, την προστασία, αλλά και την πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση των δασών - κι έχουμε σημαντικό δασικό πλούτο - είναι στο επίκεντρο, στον πυρήνα της δικιάς μας περιβαλλοντικής πολιτικής.

Δεν έχω σήμερα τον χρόνο, εξάλλου δεν ήταν και η θεματολογία της σημερινής ημερίδας, να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Το έχουμε κάνει σε άλλες ευκαιρίες.

Θα κλείσω με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Κι αυτά έχουν το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον τους, γιατί η πολιτική προστασία είναι εκείνος ο μηχανισμός, ο οποίος προλαμβάνει, προειδοποιεί, παραμένει πρώτος στην περίπτωση που υπάρχει μια φυσική καταστροφή.

Δεν νομίζω ότι έχουμε σήμερα μηχανισμό πολιτικής προστασίας ουσιαστικό. Για να το πω πολύ απλά, δεν έχουμε Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε απλά έναν Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Έχουμε ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι καλό, μπορεί να μην είναι καλό, που προσπαθεί, συντονίζει. Αλλά μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά δεν έχουμε.

Ρώτησα, ας πούμε, παραδείγματος χάριν αν έχει γίνει ένα καινούριο οργανόγραμμα για την πολιτική προστασία. Μα, έχουμε διαχωρίσει την πολιτική προστασία, ας πούμε, σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε δασικές πυρκαγιές, στις μεγάλες κατηγορίες φυσικών καταστροφών; Γιατί καθεμία θέλει τη δικιά της διαχείριση.
           
Όλα αυτά τα ωραία επιχειρησιακά σχέδια που παίρνουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, τα έχουμε επικαιροποιήσει; Τα έχουμε δει; Ποιος τα γράφει; Είναι λειτουργικά;

Έχουμε φωνάξει την Αυτοδιοίκηση, να τη ρωτήσουμε «παιδιά, εσείς που είστε στο πεδίο, δουλεύουν αυτά τα πράγματα; Ή ο καθένας τελικά αν, ω μη γένοιτο, γίνει μια στραβή, κάνει τα δικά του»;

Και επαφιόμαστε τελικά στον πατριωτισμό των Δημάρχων, των πυροσβεστών, των περιφερειακών. Χωρίς κανένα συντονισμό και χωρίς καμία διαδικασία αντιμετώπισης ενός σοβαρού προβλήματος.

Είχα πάει στην Ακαδημία Αθηνών, πριν από μία εβδομάδα, όπου μίλησε ένας πολύ καλός μου φίλος, καινούριος ακαδημαϊκός, ο Κωστής Συνολάκης, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να είναι και σήμερα εδώ, αλλά του προέκυψε ένα ταξίδι.

Και αναφέρθηκε - είναι ειδικός - στις φυσικές καταστροφές και είπε κάτι το οποίο εμένα με ακούμπησε. Ότι η φυσική καταστροφή για την οποία πρέπει να σχεδιάσουμε είναι αυτή που ενδεχομένως δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν έχει γίνει ποτέ.

Λοιπόν, αυτό το οποίο δεν περιμένουμε, αυτό το οποίο είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού και του λογικού. Να σκεφτούμε, δηλαδή, έξω από το κουτί, για ενδεχόμενες καταστροφές, οι οποίες, αν, ω μη γένοιτο, συμβούν σήμερα - λυπάμαι που θα το πω - θα μας πιάσουν τελείως απροετοίμαστους. Κι αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ.

Από την επόμενη μέρα, λοιπόν, η αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσια ενός νόμου που έχει πάρα πολλά καλά, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, πρέπει να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή.

Πολύ συχνά δεν είναι και τόσο θέμα πόρων. Διότι πόροι υπάρχουν. Και ευρωπαϊκοί πόροι υπάρχουν. Είναι βασικά θέμα οργάνωσης και καλύτερης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Και κυρίως καλύτερης συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι και οι δικές σας εμπειρίες σήμερα είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η συνεργασία είναι μια συνεργασία σποραδική.

Και βέβαια, καλύτερη ενημέρωση. Ξέρετε, δεν είναι, φαντάζομαι, πολύ δύσκολο για την Πολιτική Προστασία να έχει μία βάση δεδομένων, τα κινητά τηλέφωνα των περιοχών με μεγάλη επικινδυνότητα στις πλημμύρες.

Και δεν είναι πολύ δύσκολο σήμερα, με την τεχνολογία, να φύγει ένα μήνυμα, το οποίο να λέει «πλημμυρικά φαινόμενα, προσέξτε, ανεβείτε στον πρώτο όροφο ή κάντε αυτά, τα οποία θα σας έχουμε πει από πριν ότι πρέπει να κάνετε».

Διότι και οι Δήμοι έχουν μια ευθύνη να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους, τι συμβαίνει σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής. Το είπατε καλά νομίζω. Η πρώτη μονάδα πολιτικής προστασίας είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος πρέπει να είναι ενημερωμένος και να ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Πολλές φορές, σκέφτομαι την Κρήτη, η οποία ενδεχομένως μπορεί να είναι εκτεθειμένη στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Και σκέφτομαι ότι κανείς δεν ξέρει σε μια παραλία τι πρέπει να κάνει αν χτυπήσει ένας μεγάλος σεισμός.

Δεν έχουμε καν βάλει βασικές πινακίδες, οι οποίες να λένε ότι «αν γίνει ένας σεισμός τρέξτε γρήγορα να φύγετε από την παραλία». Διότι ναι, μπορεί να έχουμε τσουνάμι και στην Ελλάδα. Είχαμε στο παρελθόν, μπορεί να έχουμε και εδώ πέρα, εάν γίνει ένας σεισμός.

Πολλά λοιπόν από αυτά που σας λέω δε χρειάζονται ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλή προσπάθεια. Χρειάζονται οργάνωση, προσήλωση στον στόχο, ικανούς ανθρώπους, βασικό σχεδιασμό, συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι ειδικά στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, είναι πολύ ανεπτυγμένοι. Και αναπτύσσονται περισσότερο.

Έχουμε μάλιστα την τύχη ο Επίτροπος, ο οποίος είναι αρμόδιος, να είναι και Κύπριος. Εκ των πραγμάτων, πολύ φιλικά διακείμενος απέναντι και στις δικές μας τις ανάγκες.

Τα λέω όλα αυτά, για να καταλήξω λέγοντας σας ότι το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο απλά αφηρημένο, το οποίο εξαντλείται σε κάποιους τίτλους, οι οποίοι ενδεχομένως να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών. Θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο εμπεριστατωμένο, αναλυτικό, κοστολογημένο και δρομολογημένο από πριν.

Οι καλές Κυβερνήσεις, φίλες και φίλοι, του Περιστερίου και της Δυτικής Αθήνας, χτίζονται στην Αντιπολίτευση. Είναι τότε που έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ακριβώς αυτήν την ποιοτική δουλειά προετοιμασίας και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έρθουμε, να πιάσουμε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα.

Κοιτάξτε, η χώρα πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά το πείραμα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και θα υπάρχουν απαιτήσεις την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία θα έρθει να παραλάβει μια δύσκολη κατάσταση.

Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε και εσείς καμία αμφιβολία, ότι όπως πάντα κάναμε στην ιστορία του Κόμματος μας, αυτά τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα ανατάξει την Ελλάδα. Θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Και θα ξαναφέρει το χαμόγελο πίσω στα χείλη σας, για να μπορέσουμε επιτέλους όλοι να ξαναδούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Σας περιμένω όλους στο Συνέδριό μας, σε μία εβδομάδα, για να δώσουμε ένα βροντερό και δυναμικό παρών. Να πούμε φτάνει πια μ’ αυτήν την Κυβέρνηση, πάμε μπροστά, πάμε να κάνουμε την Ελλάδα μια καλύτερη χώρα, γιατί αξίζουμε καλύτερα. 





Σύλληψη... on camera επίδοξου ληστή πρακτορείου του ΟΠΑΠ [βίντεο]




Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή, στις 07:00 το πρωί, δύο αλλοδαποί στο κέντρο της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr οι δράστες έσπασαν την τζαμαρία πρακτορείου ΟΠΑΠ επί της οδού Καραϊσκάκη και κατάφεραν να «ξηλώσουν» δύο τηλεοράσεις, μέχρι την στιγμή που για κακή τους τύχη έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, που διαμένει στην περιοχή.

Ο φοιτητής σε χρόνο μηδέν κάλεσε την άμεση δράση κι έπειτα μετέβη στο σημείο, όπου μαζί με έναν περίοικο κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον ένα εκ των δύο ληστών.

Ο τσιλιαδόρος, μόλις κατάλαβε ότι έχουν γίνει αντιληπτοί, πρόλαβε να διαφύγει χωρίς να πάρει την λεία μαζί του, ενώ ένα περιπολικό κατέφθασε εκείνη τη στιγμή (αφού ενημερώθηκε η αστυνομία από τον φοιτητή λίγο νωρίτερα) στο σημείο και οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον ακινητοποιήμενο δράστη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών. Ο δράστης είναι Νιγηριανής καταγωγής και είναι γνωστός (ληστής) στις αστυνομικές αρχές.



Πηγή : directnews.gr


Εκποιούν τα σπίτια τους σε εξευτελιστικές τιμές



Η Αντωνία διέθετε επιχείρηση δερμάτινων ειδών, η οποία χρεοκόπησε στη μνημονιακή εποχή. Πολιορκημένη από δυσβάσταχτα χρέη σε Ταμεία και εφορία, αντιμέτωπη με τις πολλαπλές κατασχέσεις και τον αποκλεισμό από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι που έμενε οικογενειακά για να ξεχρεώσει, μετακομίζοντας σε ένα δυάρι που το διέθεταν προς ενοικίαση. «Ηταν τραγικό. Πέρα από τη συναισθηματική απώλεια, η τιμή ήταν εξευτελιστική. Υποχρεωθήκαμε να πουλήσουμε μονοκατοικία 108 τ.μ. στη Νέα Ιωνία προς 51.000 ευρώ, καθώς δεν βρίσκαμε αγοραστή σε καλύτερη τιμή. Προ μνημονίων θεωρούσαμε πως μπορεί να πιάναμε γύρω στις 120.000 ευρώ».

Ζευγάρι ηλικιωμένων μεσοαστών, με μεγάλη ακίνητη περιουσία στα βόρεια προάστια, αλλά χωρίς υψηλά εισοδήματα σήμερα, αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται πάνω σε τεράστια όσο και αναξιοποίητα ακίνητα. «Μας παίρνουν τηλέφωνο συνέχεια και εκλιπαρούν για να τους βρούμε αγοραστή, σχεδόν όσο-όσο», μας λένε από μεσιτικό γραφείο. «Σήμερα, σε καθεστώς ανάγκης βρίσκεται ο πωλητής και όχι ο αγοραστής όπως παλιά. Μιλάμε για καθεστώς εκποίησης σε πολλές περιπτώσεις».

Ο Παναγιώτης, σε ηλικία 50 ετών, πατέρας ανήλικου παιδιού με βαριά χρόνια ασθένεια και σύζυγο με 90% αναπηρία, ζωσμένος από τα χρέη, έφτασε στην ανάγκη να πουλήσει το σπίτι που κατοικούσε η μητέρα του (μετά την απώλειά της) σε τιμή που προκάλεσε πόνο και όχι ανακούφιση. Διαμέρισμα 25ετίας στα Ανω Πατήσια, 85 τ.μ., με χώρο στάθμευσης σε πιλοτή και με αποθήκη έκανε τέσσερα χρόνια να πουληθεί. Προ κρίσης η εμπορική του αξία υπολογιζόταν σε 150.000-170.000 ευρώ. Η αφετηρία της τιμής πώλησης ήταν 120.000 ευρώ. Κάθε χρόνο κατέβαινε: Πήγε στις 100.000, στις 70.000, για να καταλήξει τελικά στις 35.000 ευρώ!

«Εως και το 50% των αγοραπωλησιών που γίνονται τα τελευταία χρόνια αφορούν περιπτώσεις βεβιασμένης εκποίησης, δηλαδή πώλησης των ακινήτων πολύ κάτω ακόμα και από τις χαμηλές πλέον τιμές που εμφανίζονται στις αγγελίες. Μιλάμε για 30% κάτω από τις ήδη πολύ υποτιμημένες εμπορικές τιμές ή στο μισό των αντικειμενικών αξιών», λέει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. «Πρόκειται για ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδημάτων, που αντιμετωπίζουν πολύ πιεστικά προβλήματα, από χρέη προς το Δημόσιο, Ταμεία κ.λπ. μέχρι προβλήματα υγείας και άλλες ανάγκες. Πάντα υπήρχαν αυτές οι πωλήσεις, αλλά πλέον έχει αυξηθεί πολύ το μερίδιό τους. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να πουλήσουν, αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή. Ολο και περισσότερο πλήττονται και μεσαία στρώματα, καθώς το όποιο μαξιλάρι υπήρχε, με κάποια χρήματα στην άκρη, εξαντλήθηκε. Ακόμα όμως και υψηλά στρώματα, ειδικά ατόμων που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς ανάλογα εισοδήματα σήμερα, καταφεύγουν σε πράξεις βεβιασμένης εκποίησης. Ο ΕΝΦΙΑ φορολογεί τα ακίνητα, όχι τα εισοδήματα. Εχουμε περιπτώσεις με ΕΝΦΙΑ έως και 80.000 ευρώ, που στην ουσία οδηγεί στην εκποίηση του ακινήτου», συμπληρώνει ο κ. Ποταμιάνος.

«Πολλά ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα σε Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Κεφαλάρι κ.λπ. πωλούνται σήμερα στο 40%-50% των αντικειμενικών αξιών, με υποχώρηση έως και 75% σε σχέση με την κορύφωση του 2007. Τα μεγάλα σπίτια έχουν γίνει βραχνάς για τους ιδιοκτήτες τους», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μεσιτών. Σε ακίνητα πολυτελείας η πτώση είναι συχνά ιλιγγιώδης: «Μονοκατοικία σε προάστιο της Αττικής, 500 τ.μ. με μεγάλο οικόπεδο και κήπο κ.λπ. πουλήθηκε προς 300.000 ευρώ, ενώ πριν θα έπιανε ένα εκατομμύριο. Πρόσφατα, πουλήθηκε ακίνητο στο Ψυχικό προς ένα εκατομμύριο, με αντικειμενική αξία 3 εκατ. και τιμή στα 4 εκατ. στις εποχές ανόδου».

Πού υπάρχει μεγάλη πτώση

Πολλές είναι οι περιοχές όπου εκποιούνται ακίνητα σε τιμές εντυπωσιακά χαμηλές. «Ειδικά οι περιοχές κάτω από την Πατησίων, αρκετά σημεία στην Κυψέλη, εμφανίζουν μεγάλη πτώση. Πωλούνται σπίτια και διαμερίσματα κάτω του κόστους κατασκευής, προς 800 ευρώ το τετραγωνικό για ακίνητα των δεκαετιών 1990 και 2000 και προς 500 ευρώ το τετραγωνικό για σπίτια των δεκαετιών ’80 και ’70. Σε πιο λαϊκές συνοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση, με αποτέλεσμα οι όποιες αγοραπωλησίες γίνονται να είναι σε τιμές εξευτελιστικές», υπογραμμίζει ο κ. Ποταμιάνος, που δεν κρύβει την ανησυχία του για την πιθανότητα επέκτασης των πλειστηριασμών ακινήτων. «Οι πλειστηριασμοί δεν κάνουν καλό στην αγορά, ειδικά σε μια περίοδο εύθραυστη όπως σήμερα. Μπορεί να οδηγήσουν τους αγοραστές σε κατάσταση αναμονής».

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, από περιοχές του Δήμου Αθηναίων: Διαμέρισμα κατασκευής 2001, 106 τ.μ., πωλήθηκε προς 97.000 ευρώ. Διαμέρισμα του 2006, 120 τ.μ., πωλήθηκε προς 63.500 ευρώ. Ακίνητο 120 τ.μ., του 1995, πωλήθηκε προς 100.000 ευρώ. Διαμέρισμα 7ου ορόφου 107 τ.μ., του 2002, προς 171.000. Ενώ διαμέρισμα 104 τ.μ., 5ου ορόφου, του 1975, «έπιασε» μόλις 45.000 ευρώ.

«Μόνο σε περιοχές που υπάρχει ενδιαφέρον για τουριστική μίσθωση, ή βρίσκονται κοντά σε μετρό και στα νότια προάστια, και ειδικά στο φαληρικό μέτωπο, από Π. Φάληρο μέχρι Αλιμο, οι τιμές κρατούν και υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον», καταλήγει ο κ. Μπινιάρης.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


Βίντεο των αναρχικών από τα επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια



Σκηνές αποκάλυψης με δεκάδες βόμβες μολότοφ να ρίχνονται κατά των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, στα επεισόδια για την δολοφονία του Αλέξη, καταγράφονται στο βίντεο.

Στο βίντεο, καταγράφονται οδομαχίες πίσω από το Πολυτεχνείο και σε άλλους δρόμους των Εξαρχείων. Φαίνονται επίσης πως δρούν οι νέες εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, οι οποίες προκαλούν μιά έκρηξη, μετά την ρίψη τους.


Βομβαρδισμένο είναι το τοπίο στα Εξάρχεια με τις ποσότητες μπάζων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κουκουλοφόρους ως πολεμοφόδια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου να φτάνουν τους 18,5 τόνους σύμφωνα με την Καθημερινή.

Mία ημέρα μετά το πολεμικό κλίμα που επικράτησε στα Εξάρχεια την περασμένη Τετάρτη τα συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας από δρόμους και τα πεζοδρόμια πέτρες, μάρμαρα, σίδερα, ζαρντινιέρες, γλάστρες, ξύλα, σπασμένα γυαλιά από τις μολότοφ και ό,τι άλλο μετατράπηκε σε πολεμοφόδιο για τους κουκουλοφόρους. Επίσης, τέσσερα καμμένα αυτοκίνητα και 15 κατεστραμμένοι κάδοι απορριμάτων ήταν ανάμεσα στις ζημιές που προκλήθηκαν από τα επεισόδια.

Τα πολεμοφόδια και οι κατά κύματα επιθέσεις

Βόμβες μολότοφ με προσαρμοσμένα γκαζάκια και ισχυρές κροτίδες, καθώς και ναυτικές φωτοβολίδες σαν αυτή που τραυμάτισε σοβαρά την δικηγόρο Νατάσσα Τσουκαλά ήταν τα πολεμοφόδια των κουκουλοφόρων.

Οι μάχες με τους αστυνομικούς δόθηκαν στις οδούς Τοσίτσα, Τζωρτζ, Στουρνάρη, Νοταρά, Σολωμού και σε άλλους δρόμους γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις ομάδες των κουκουλοφόρων, οι οποίοι προέβαιναν σε επιθέσεις κατά κύματα με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον των ΜΑΤ.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Ξυλοκόπησαν άγρια στα Εξάρχεια δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο»



Άγρια επίθεση δέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο».

Πρόκειται για τον Παντελή Νταβανέλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια βόλτας του στα Εξάρχεια και καθώς διέσχιζε την οδό Στουρνάρη, δέχτηκε επίθεση από τρία άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δέχθηκε τόσο δυνατές γροθιές που βρέθηκε στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο κεφάλι του, οίδημα στο μάτι και μώλωπες στο πρόσωπο.





Τα 82 βαριά προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου - Όλο το κείμενο της συμφωνίας



Αποφασισμένοι να μην υπάρχει στη λήξη του προγράμματος καμία εκκρεμότητα σε οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι πιστωτές, όπως προκύπτει από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τους θεσμούς και αποκαλύπτει η «Κ».

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) και στο τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει, καθορίζονται λεπτομερώς όχι μόνον όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και όσα –πολλά– δεσμεύεται να υλοποιήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση: από την περιώνυμη επενδυτική τράπεζα –που δεν είναι τελικά τράπεζα αφού δεν θα χορηγεί δάνεια– έως τη φορολογική πολιτική, από τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, από τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής έως τις νέες περικοπές των συντάξεων, από το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα αποφασίσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μέχρι το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, από τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ και τα διόδια της Εγνατίας έως την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το χρονοδιάγραμμα στο Ελληνικό έως την παραχώρηση του Θριασίου. Κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Ουσιαστικά, το μνημόνιο περιγράφει ένα καυτό τετράμηνο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, προκειμένου να κηρύξει το... τέλος των μνημονίων.

Τον Μάιο θα κριθεί η επίσπευση μείωσης του αφορολόγητου ορίου

Ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%...». Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα» που είχαν συμφωνηθεί (μεταξύ άλλων μείωση συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν «θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου».

Τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί «το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία, υπό το φως των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Μάρτιο, επίσης, θα θεσμοθετηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους. Επίσης, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ –αυξάνοντας τους συντελεστές ή επιβάλλοντας τοn φόρο σε περισσότερα ακίνητα– προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Τον Μάιο οι αρχές θα θεσμοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ούτως ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

Δεσμεύσεις

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα εισαγάγει νέες ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης ή διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε θα παρατείνει τις υφιστάμενες και πως θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ρυθμίσεις ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Περικοπές συντάξεων, αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων

Εκτός από τη μείωση των συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019, θα επανυπολογιστούν οι υφιστάμενες συντάξεις (εκτός ΟΓΑ) με βάση τις νέες παραμέτρους υπολογισμού. Για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, όλα τα δεδουλευμένα δικαιώματα έως το 2014 θα επανυπολογιστούν με συντελεστή 0,45. Επίσης, θα επανεξεταστούν τα εφάπαξ προκειμένου να «διασφαλίζεται αναλογιστική δικαιοσύνη», δηλαδή θα μειωθούν ώστε να είναι αναλογικότερα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τουλάχιστον του 30% των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου και Δεκεμβρίου 2016 και 3.500 αιτήσεις επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από την 1.1.2015.

Για την 4η αξιολόγηση και έως τον Απρίλιο του 2018, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, το 30% των αιτήσεων του 2017 και 13.800 αιτήσεις για επικουρική που υποβλήθηκαν το 2015 και το 2016. Η ΕΛΣΤΑΤ θα υποβάλει ερώτημα στη Eurostat αν ο ΕΔΟΕΑΠ (επικουρικό ταμείο εργαζομένων στα ΜΜΕ) είναι ιδιωτικού δικαίου και εάν δημοσιονομικά πρέπει να περιλαμβάνεται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, η κυβέρνηση θα απαγορεύσει με νόμο στον ΕΦΚΑ να χορηγεί δάνεια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Κοινωνικά επιδόματα

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε να καταστεί πιο στοχευμένη και δίκαιη. Επίσης, θα επαναξιολογήσει το σύστημα απονομής αναπηρικών επιδομάτων, ώστε η χορήγησή τους να μη βασίζεται στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά και στις δυνατότητες του αιτούμενου να είναι λειτουργικός. «Π.χ. η ικανότητα του ατόμου να έχει δραστηριότητες στην καθημερινότητά του», αναφέρεται. Επιπλέον, ορίζεται πως έως τον Απρίλιο του 2018, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που είναι ικανοί, αλλά δεν εργάζονται και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης ή κατάρτισης, θα πρέπει να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ ως αναζητούντες εργασία.

Αγορά εργασίας

Στην επόμενη αξιολόγηση θα κριθεί η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και της διαδικασίας προσφυγής στη διαιτησία. Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Ετσι θα κρίνεται αν η όποια σύμβαση έχει την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα για να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Τον Ιανουάριο θα επανεξεταστεί και η διαδικασία διαμεσολάβησης και διαιτησίας, στη βάση μιας ανεξάρτητης νομικής γνωμοδότησης. Επίσης, τον Μάιο θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσχέδιο του κώδικα εργατικής νομοθεσίας.

Απαίτηση θεσμών η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησής του, είναι προαπαιτούμενο τόσο για την τρίτη αξιολόγηση όσο και για την τελευταία. Οπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη) και θα υποβάλουν έκθεση που θα παρουσιάζει: α) τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα δικαστήρια και β) την αξιολόγηση και περαιτέρω προτάσεις από τους φορείς (σ.σ.: τράπεζες) για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, ιδίως όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και την εξάλειψη του κινδύνου καταχρηστικών πρακτικών.

Τα πορίσματα και οι προτάσεις της έκθεσης θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Για την τέταρτη αξιολόγηση, το μνημόνιο προβλέπει πως έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), «οι Αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη αποδεκτών αιτήσεων και για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης».

Τράπεζα Αττικής - ΕΦΚΑ

Με το μνημόνιο μπαίνει φρένο ουσιαστικά στη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Ο ΕΦΚΑ κληρονόμησε από το ΤΣΜΕΔΕ το 50,6% της τράπεζας. «Τον Μάιο 2018, ο ΕΦΚΑ θα κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν κατέχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε καμία ιδιωτική εταιρεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρώην οδηγός του Μιχαλολιάκου και μετακλητός υπάλληλος στην βουλή συνελήφθη στα επεισόδια στο Μετς



Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Χρυσή Αυγή και οδηγός του Μιχαλολιάκου.   

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από τον αγώνα βόλεϊ του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό Πειραιώς, στο γήπεδο του Μετς, στα οποία χούλιγκαν, έβαλαν φωτιά σε επτά μηχανάκια και προκάλεσαν φθορές σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα.    


Πυρά από την αντιπολίτευση κατά Κοντονή για την κόντρα με την Δικαιοσύνη



ΝΔ: Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος θα είχε παραιτηθεί - 

ΠΑΣΟΚ: Αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατήγγειλε δημόσια, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Δικαιοσύνης, τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε άμεσα την παραίτηση του κυρίου Κοντονή, τονίζοντας πως αυτό θα ήταν αυτονόητο σε «οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος», ενώ το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως πρόκειται για το «αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» από την κυβέρνηση.


Νέα Δημοκρατία: Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος, ο Κοντονής θα είχε παραιτηθεί

Ανακοίνωση για τη πρωτοφανή  καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Δικαιοσύνη, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. 

Με αφορμή την δήλωση -μοναδική για ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου- του προέδρου του ΣτΕ ότι «υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια»  η ΝΔ υπενθυμίζει ότι σε οποιοιδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος  ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε αποπεμφθεί από την θέση του. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής: «Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της.  

Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του. 

Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».


ΠΑΣΟΚ: Νέα προκλητική παρέμβαση Κοντονή

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα από το βήμα των εργασιών της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» και σημειώνει: «Απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν. Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

Καταληκτικά, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στην ανακοίνωση πως «η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ' όσο ψηλά κι αν προέρχονται» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ως εδώ»




Πηγή : protothema.gr