Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής



Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσαν σήμερα προς την Πρόεδρό της αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Επισημαίνουν ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».  

Καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα - εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί - Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Κατεβάστε την αίτηση των βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εδώ.


Τραγωδία! Ανατινάχθηκε για μια selfie με χειροβομβίδα – Είχε τραβήξει την περόνη



Απίστευτα τραγικό θάνατο βρήκε ο Alexander "Sasha" Chechik που πέθανε για μια selfie με χειροβομβίδα.

O Alexander πέθανε βγάζοντας selfie με μια χειροβομβίδα. Είχε κάνει όμως το μοιραίο λάθος να βγάλει την περόνη.

Όταν είδαν οι φίλοι του τη φωτογραφία στα social media άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με μηνύματα καθώς παρατήρησαν το μοιραίο όπως αποδείχτηκε λάθος του.

Ο 26χρονος ήταν στο αυτοκίνητό του όταν έστειλε τις φωτογραφίες στους φίλους του. «Που είσαι; Είσαι καλά;» ήταν το πρώτο μήνυμα που πρόλαβε και να απαντήσει. «Εξαρτάται τι εννοείς καλά».

Το μοιραίο λάθος

Όταν του έστειλε τη selfie χωρίς την περόνη, ο φίλος του του είπε να μην κάνει βλακείες. «Που είσαι;» τον ρώτησε ξανά χωρίς να πάρει απάντηση.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο νεαρός από το Labinsk περίμενε ότι η χειροβομβίδα δεν θα εκραγεί αν δεν την πετάξει.

Χαρακτήρισαν τον θάνατό του δυστύχημα και όχι αυτοκτονία. Οι ρωσικές αρχές πλέον διερευνούν το τραγικό συμβάν.



Πηγή: Mirror


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπική μου δέσμευση να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, την Μάνδρα Αττικής, που επλήγη πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες.





           
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, με γυναίκες και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με εθελοντές. Επίσης, συναντήθηκε με την Δήμαρχο της Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.



Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με την Δήμαρχο της πόλης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία στάθηκε στο πλευρό της Μάνδρας και των ανθρώπων, οι οποίοι επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πλημμύρα, από την οποία, δυστυχώς, θρηνήσαμε αχρείαστα 23 θύματα, η Μάνδρα μετράει ακόμα τις πληγές της και, σε μεγάλο βαθμό είναι μια πόλη με κατεστραμμένες υποδομές και με ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. 

Αυτό το οποίο επιβάλλεται σήμερα είναι, το συντομότερο δυνατόν, και χωρίς καμία γραφειοκρατία, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να πάρουν το έκτακτο οικονομικό επίδομα, ώστε να ξαναρχίζουν να τακτοποιούν τις ζωές τους. Να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στο Δήμο Μάνδρας, έτσι ώστε και ο Δήμος να βρει την ισορροπία του. Και, βέβαια, σε απόλυτη προτεραιότητα - και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση - να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεκαετίες τώρα δεν έχουν γίνει. Για τα οποία, δυστυχώς, ενώ υπήρχαν και πόροι, υπήρχαν και μελέτες και υπάρχουν και ευθύνες, τα έργα αυτά δεν έχουν προχωρήσει. 

Και είναι προσωπική δέσμευση δική μου, ως ελάχιστη ανταπόδοση, σε μια περιοχή με μεγάλα ιστορικά προβλήματα, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής να προχωρήσουν. Να ολοκληρωθούν, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε ποτέ θύματα στην Μάνδρα και να μην έχουμε ποτέ ξανά να διαχειριστούμε μια τέτοια καταστροφή. 

Δεν είναι η Μάνδρα η μόνη περιοχή η οποία κινδυνεύει από πλημμύρες. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ολοκληρώσει, το συντομότερο δυνατόν - ως οφείλει να κάνει βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών - ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ώστε και άλλες περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα και αντίστοιχες καταστροφές. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί, σε καθημερινή βάση, να θέτει στη διάθεση της Δημάρχου τους εθελοντές της, το δικό της μηχανισμό. Κάνουμε και εμείς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την περιοχή αυτή. 

Θέλω, με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ στην Μάνδρα, να συγχαρώ και όλους τους εθελοντές, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους της Μάνδρας. Και όλες τις επιχειρήσεις, που αθόρυβα, η κάθε μια στο μέτρο των δικών της δυνατοτήτων, συνεισέφερε για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, αυτήν την πολύ μεγάλη πρωτοφανή φυσική καταστροφή». 





Ξυλοδαρμό των Κούρδων συλληφθέντων από την Αντιτρομοκρατική καταγγέλλει η δικηγόρος τους



Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε την Τρίτη σε βάρος των τεσσάρων Τούρκων Κουρδικής καταγωγής οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή από τον ανακριτή στον οποίο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν για την υπόθεση της γιάφκας με τα όπλα και τα εκρηκτικά στην Κυψέλη.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι Κούρδοι προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σε βάρος των τεσσάρων Κούρδων που συνελήφθησαν την Δευτέρα ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, σε επιβαρυντική περίσταση, τρομοκρατικές πράξεις με προμήθεια εκρηκτικών, τρομοκρατικές πράξεις με διακεκριμένη κατοχή όπλων, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση για περαιτέρω έρευνα σε ανακριτή από τον οποίο οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Μέσω των δικηγόρων τους οι τέσσερις Κούρδοι κατήγγειλαν πως δέχθηκαν ξυλοδαρμό από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ισχυρίστηκαν ότι τους πήραν δείγμα DNA με το ζόρι.

Στο μεταξύ, πηγές της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν ότι το DNA του ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων συνδέεται με τα όπλα που είχαν βρεθεί στη Χίο σε προηγούμενη έρευνα της αστυνομίας, καθώς  και σε άλλες υποθέσεις.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Μόνο 2 στις 10 Ελληνίδες υποβάλλονται σε τεστ ΠΑΠ


«Όχι» στο Τεστ Παπανικολάου λέει η πλειονότητα των γυναικών στην Ελλάδα, τη στιγμή που η εξέταση αυτή θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ομιλητές σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου, ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ) , σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Γ.Ν. Κύμης, με θέμα «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία».

Ειδικότερα, όπως τόνισε η κυτταρολόγος, κα Αρχοντία Πασχάλη, εκτιμάται ότι στη χώρα μας μόνο το 20% των γυναικών υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση, η οποία εδώ και δεκαετίες αποτελεί το «gold standard» στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει το 10% όλων των κακοηθειών και αποτελεί τη 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χάνονται 40 γυναίκες στην Ευρώπη από τη νόσο. Το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στη μόλυνση από ογκογόνους τύπους του ιού HPV.

Άλλοι παράγοντες μπορούν, επίσης, να επιδράσουν δευτερευόντως στην καρκινογένεση.  Αυτοί είναι ο τρόπος ζωής της γυναίκας, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία, η πολλαπλότητα των ερωτικών συντρόφων, η προσβολή από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τελευταία ενοχοποιούνται ακόμα και διατροφικοί παράγοντες, όπως είναι η ανεπάρκεια των βιταμινών Α και Ε.

Όπως ανέφερε η κα Αναστασία Πουλημένου, γυναικολόγος στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης, το συμβατικό τεστ ΠΑΠ αποτελεί μέχρι σήμερα την σημαντικότερη ασπίδα σωτηρίας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο, εξήντα χρόνια μετά την ανακάλυψή του ήρθε η αναμενόμενη σύγχρονη μετεξέλιξή του: το τεστ ΠΑΠ με την τεχνική της κυτταρολογίας υγρής φάσης, το HPV dna test και το mRNA HPV test συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον έλεγχο της νόσου, αυξάνοντας δραστικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου και περιορίζοντας τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό κάτω του 10%.

Συνδυασμός εξετάσεων

«Ο συνδυασμός των τεστ ΠΑΠ και HPV dna τεστ αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια των εξετάσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών, ξεχωρίζοντας τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια, συνιστάται στις γυναίκες άνω των 30 ετών να υποβάλλονται σε HPV dna test, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό», τόνισε η κα Πασχάλη, προσθέτοντας ότι «με το συνδυασμό των εμβολίων για προστασία από τον ιό HPV, τη χρήση του τεστ ΠΑΠ και του HPV dna test, πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Ο  πρόεδρος της ΕΚΙΠΑ, κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο  ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της θεραπείας έναντι αυτού της πρόληψης για τα συστήματα υγείας, καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν στην πρόληψη το βάρος που της αναλογεί. «Το κόστος της εξέτασης αντιστοιχεί στο 1/10 του κόστους θεραπείας. Το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος της χημειοθεραπείας ενός ασθενούς, θα μπορούσε να διατεθεί για την προληπτική εξέταση (τεστ ΠΑΠ) αρκετών εκατοντάδων γυναικών», τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης.

Τέλος, ο κ. Αριστείδης Διαμαντής, διευθυντής – κυτταρολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, αναφέρθηκε στην πατρότητα του τεστ ΠΑΠ, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν επιχειρήθηκε από έναν κύκλο επιστημόνων (κυρίως Ρουμανικής καταγωγής) η αμφισβήτησή της, τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο «πατέρας» της σωτήριας αυτής εξέτασης δεν είναι άλλος από τον Γ. Ν. Παπανικολάου. «Ο Παπανικολάου όχι μόνο απέδειξε την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά έπεισε τον επιστημονικό κόσμο για τη σπουδαιότητα του μαζικού προληπτικού ελέγχου. Η συμβολή του τεστ ΠΑΠ στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι διαχρονικά κολοσσιαία και δεν επιδέχεται πλέον καμία αμφισβήτηση».

Ο γονιδιακός έλεγχος στην πρόληψη του καρκίνου

Τη σημασία του γονιδιακού ελέγχου στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών  έθιξε η κ. Πουλημένου. Έρευνα,  που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2017 στο περιοδικό JCO Precision Oncology, αναφέρει τα τελευταία δεδομένα συσχέτισης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών με τις γονιδιακές μεταλλάξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 8 γονιδιακές μεταλλάξεις σχετίζονται σημαντικά με τον καρκίνο του μαστού. Η υψηλότερη αύξηση του κινδύνου συνδέθηκε με τη μετάλλαξη του γονιδίου BRACA1, εξαπλασιάζοντας τον κίνδυνο. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι 11 γονιδιακές μεταλλάξεις σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Η υψηλότερη αύξηση του κινδύνου (κατά 42 φορές) συνδέθηκε με μία μετάλλαξη που ονομάζεται STK11, ωστόσο και το BRACA1 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο (περίπου 12 φορές).

Θνησιμότητα από καρδιαγγειακά: Την πρωτιά «διεκδικούν» οι γυναίκες

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, στη χώρα μας, μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια εμφανίζεται στη Β. Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Ν. Ελλάδα.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι, όμως, τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες. Και παρά το γεγονός ότι το 1ο καρδιακό συμβάν εμφανίζεται 7-10 χρόνια αργότερα απ’ ό,τι στους άνδρες (περίπου στην ηλικία των 65 ετών), είναι πιο θανατηφόρο.

«Ενώ μέχρι πρότινος η καρδιοπάθεια ήταν αποκλειστικά νόσος των ανδρών, τώρα φαίνεται ότι και οι γυναίκες φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι σε 15-20 χρόνια η θνησιμότητα των γυναικών από καρδιαγγειακά αίτια, θα ξεπεράσει αυτήν των ανδρών», τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Δημήτριος Τούσουλης, αποδίδοντας το γεγονός στους παράγοντες κινδύνου (διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, υπέρταση, αυξημένη LDL χοληστερόλη, χαμηλή HDL χοληστερόλη, καθιστική ζωή, στρες, κάπνισμα, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, διαβήτης, παχυσαρκία),  οι οποίοι πλέον εξισώνονται στα δύο φύλα και μάλιστα, φαίνεται ότι είναι πιο επιβαρυντικοί όσον αφορά στο σχετικό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες:

·    Η παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ) στις γυναίκες

·    Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΝ 2-3 φορές περισσότερο απ΄ ό,τι στους άνδρες

·    Μια καπνίστρια διατρέχει κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για ΣΝ, απ’ ότι ένας άνδρας – Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω όταν συνδυάζεται με λήψη αντισυλληπτικών.

·    Η προεκλαμψία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελλοντικά συμβάντα

·    Οι γυναίκες εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με την ΣΝ

Ο κ. Τούσουλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για ΣΝ κατά 30% σε άνδρες και γυναίκες. Μάλιστα, όπως σημείωσε, μία γυναίκα- σύζυγος καπνιστή διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο για ΣΝ, ενώ ολέθριες είναι οι συνέπειες για τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Σε κάθε περίπτωση, η μεσογειακού τύπου διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του στρες, η φυσική δραστηριότητα και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό συνθέτουν τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά.

Εμβολιασμός… αύριο

Στη σημασία του εμβολιασμού και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Μαρίνος, M.D, MSc, PhD, επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής - Συντονιστής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»,  καθώς αφενός εισερχόμαστε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, αφετέρου στη χώρα αντιμετωπίζουμε έξαρση της ιλαράς, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν την περίοδο οι πολίτες πρέπει να παρακινήσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και το διπλανό τους να εμβολιαστεί. Ειδικά όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, κατά του πνευμονιόκοκκου αλλά και κατά της ιλαράς.

Ο κ. Μαρίνος, αναφέρθηκε και στο κίνημα αντιεμβολιασμού, το οποίο  όπως τόνισε δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των γιατρών να πείσουν τους ασθενείς αλλά και τους απλούς πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και την κοινότητα. «Επισκεφθείτε αύριο τον οικογενειακό σας γιατρό να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα για εσάς εμβόλια. Έτσι θα προστατεύσετε τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας, τα παιδιά σας», τόνισε ο κ. Μαρίνος.

Αυστηρά όρια στη σχέση γιατρού - ασθενούς

Τα όρια στη σχέση γιατρού – ασθενούς, στο πλαίσιο της προαγωγής υγείας (η διαδικασία μέσα στην οποία τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν) έθεσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος. επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιδιάζουσα επαγγελματική σχέση, με αυστηρά όρια.

Σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο, η σχέση γιατρού – ασθενούς είναι μεν επαγγελματική, αλλά είναι κυρίως μία ανθρώπινη επαφή, όπου ο ασθενής και ο γιατρός πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον και να κρατούν ορισμένους δεοντολογικούς κανόνες. «Οι κανόνες αυτοί ισχύουν από την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά πρέπει να έχουν εξατομικευμένη εφαρμογή. Ποτέ ένας γιατρός δεν πρέπει να βλέπει τον έναν ασθενή με τον ίδιο τρόπο που βλέπει έναν άλλον. Ο κάθε ασθενής και ο κάθε γιατρός έχει τη δική του προσωπικότητα και υπάρχει και μία ψυχοσυναλλαγή πέραν της αμοιβής που θα πρέπει να λαμβάνει ο γιατρός. Το σημείο αυτό είναι και το σημείο λήξης της σχέσης. Κάθε άλλη συναλλαγή μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι αν όχι ολέθρια, καταδικαστέα».

Ευαισθητοποίηση στην πρόληψη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου «Γ.Ν. Παπανικολάου», που στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο Γ.Ν. Παπανικολάου, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην έρευνα για τη δυνατότητα των ανθρώπων στην πρόληψη και κατάφερε να σώσει εκατομμύρια γυναικών, κυρίως, σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη δυνατότητα την αξιοποιούν σε υψηλά ποσοστά οι γυναίκες (50-70%)  άλλων χωρών, ενώ στην Ελλάδα, η αξιοποίηση του τεστ ΠΑΠ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή η εικόνα δεν μας τιμά ως χώρα, αλλά και ο Παπανικολάου αν ήταν στη ζωή, δεν θα ήταν καθόλου ικανοποιημένος αν έβλεπε τους συμπατριώτες του να μην αξιοποιούν τη σωτήρια ανακάλυψή του. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου, έχει αποφασίσει να ασχοληθεί κυρίως με ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου,  και πρόεδρος του Ινστιτούτου, απευθύνοντας το χαιρετισμό του.

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας – Σκύρου, κ.κ. Σεραφείμ, απ’ την πλευρά του, τόνισε:

«Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε και να προτείνουμε να μην αρκεστούμε σε λόγους, σχεδιασμούς και τιμητικές εκφράσεις. Καλώ, προς τιμήν του Γ.Ν. Παπανικολάου, να προχωρήσουμε και σε κάποιες αποφάσεις έργων που θα αποτελούν όχι μόνο τιμή θεωρητική αλλά και ωφέλιμα πρακτική».

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο  Αντιπεριφερειάρχης Υγείας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιατρός, κ. Δημήτριος Αργύρης, ο οποίος ανέφερε:

«Αυτή η εκδήλωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο – ευεργέτη της ανθρωπότητας, ο οποίος με τα επιτεύγματά του διαχρονικά σώζει τις γυναίκες. Η Περιφέρεια είναι αρωγός και σύμμαχός σας σε  κάθε ενέργεια που θέλετε να κάνετε προς την κατεύθυνση αυτή, και θεωρώ ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γι΄ αυτόν τον άνθρωπο που είχε μία τέτοια επιτυχία και έκανε γνωστή την Εύβοια και την Κύμη στην Ιατρική Κοινότητα, σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, Διοικητής Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης, μίλησε για τις ενέργειες που έχει κάνει η Διοίκηση προκειμένου να ενισχύσει την πρόληψη στην περιοχή της ευθύνης της:

«Ένας από τους στόχους που εξ’ αρχής θέσαμε και έχουμε πετύχει στο νοσοκομείο μας, ήταν η ενίσχυση της πρόληψης  κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο με το όραμα του Γ.Ν. Παπανικολάου. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται εξορμήσεις με κλιμάκια παρουσία ειδικευμένων γιατρών στα χωριά και στις δομές της περιοχής ευθύνης μας, με πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με πανεπιστημιακά νοσοκομεία και άλλους φορείς για την υποστήριξη του έργου μας και την εξειδικευμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Το νοσοκομείο Κύμης θα συνεχίσει να στηρίζει την πρόληψη και την προαγωγή υγείας και να συμμετέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο συνολικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για τη χώρα μας»

Το ομαδικό πνεύμα μπορεί να οδηγήσει στην ευόδωση των στόχων του Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης, τ. υπουργός, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ινστιτούτου. «Αυτή η εκδήλωση πρέπει να σηματοδοτήσει μία προσπάθεια με αφετηρία το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, για τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης στην Ελλάδα. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά  στους δύσκολους καιρούς πιάνει τόπο η πρόληψη. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», δήλωσε ο κ. Σκουλάκης.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Ευστράτιος Πατσούρης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο πεδίο της πρόληψης αλλά και της περίθαλψης:

« Η διεθνής οικονομική κρίση, με τις συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών πολλών χωρών για  την υγεία, την κοινωνική πρόληψη και την περίθαλψη, απόρροια ανεπάρκειας πολιτικής με τη συνοδό φτώχεια και το αυξανόμενο χρέος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και όχι μόνο, οδηγεί σε μείωση της προσφοράς  υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής προστασίας, με άμεσες συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία του  πολίτη. Το τεστ Παπανικολάου παραμένει ακόμα και σήμερα, στη σύγχρονη εποχή της Μοριακής Βιοϊατρικής, μία αξιόπιστη, όχι ακριβή εξέταση, που συνεχίζει να σώζει ζωές. Το δε χαμηλό της κόστος την αναδεικνύει ακόμα πιο πολύτιμη αν αναλογιστεί κανείς και τη διεθνή, αλλά και την εγχώρια οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Πατσούρης.

Τις ευχαριστίες του προς του διοργανωτές γι’ αυτή τη συνεργασία εξέφρασε ο κ. Κωνσταντίνος Βράκας, γυναικολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας (ΙΣΕ): «Ευχαριστώ πολύ την Ένωση των καθηγητών του ΕΚΠΑ για τη μεγάλη τιμή που έκαναν στον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας να ζητήσουν, αλλά κυρίως να αποδεχθούν τη συνεργασία μας, η οποία θα είναι και μελλοντική».

Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Στάμου, πρόεδρος Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών ανακοίνωσε την έκδοση από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών, του έργου του Γ.Ν. Παπανικολάου  «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας», σε ψηφιακή μορφή, ενώ υπενθύμισε ότι ο μεγάλος ερευνητής είχε ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Εταιρίας.

«Ο Γ. Παπανικολάου, αυτή η τεράστια παγκοσμίως Κουμιώτικη μορφή, είχε ανακηρυχτεί επίτιμο μέλος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών, όταν ακόμα στον κόσμο αμφισβητούταν το τεστ ΠΑΠ. Και είναι γνωστό ότι η Εταιρία, ιδρυθείσα το 1939, σοβαρό πνευματικό ίδρυμα, ήταν φειδωλή σε τέτοιου είδους ανακηρύξεις», δήλωσε ο κ. Στάμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΚΙΠΑ, τιμητικές πλακέτες στον μητροπολίτη Καρυστίας – Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, στο δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου κ. Αθανάσιο Μπουραντά, στον τ. υπουργό κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη, στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αργύρη,  στον πρόεδρο του ΙΣΕ κ. Κωνσταντίνο Βράκα και στη χήρα του αείμνηστου καθηγητή Πέτρου Καρακίτσου, πρώην προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου και εμπνευστή αυτής της εκδήλωσης.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου

Το  Ινστιτούτο «Γ.Ν. Παπανικολάου», ιδρύθηκε το 1998 στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή, την Κύμη Εύβοιας, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας (υφυπουργός Μανώλης Σκουλάκης) για την ίδρυση ενός πολυδύναμου φορέα προς τιμήν του διακεκριμένου επιστήμονα, με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων.

Την πρόταση συνυπέγραψαν, ως πρωτόκολλο συνεργασίας,  οι τότε: υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Γολεμάτης, πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Κουτσελίνης.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη




Τους πλουσιότερους ανθρώπους ανά χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρτοχράφησε ο διαδυκτυακός τόπος howmuch.net, αξιοποιώντας τις σχετικές λίστες του Forbes. Ως πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα καταγράφεται ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια.

Από την καταγραφή απουσιάζει ο Μπιλ Γκεϊτς, αφού πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, θεωρείται επισήμως ο Τζεφ Μπέζος. Οι πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις της Amazon, όπως για παράδειγμα η απόκτηση της Whole Foods έχουν εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας. Και η περιουσία του Μπέζος είναι στενά συνδεδεμένη με την χρηματιστηριακή αποτίμηση της Amazon.

Η Ευρώπη παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία δισεκατομμυριούχων, προερχόμενων από διάφορα πεδία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο Ισπανός μεγιστάνας Αμάνθιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας Zara, είναι ο πιο πλούσιος ευρωπαίος με περιουσία 75 δισ. ευρώ, ακολουθούμενος από τον Μπερνάρ Αρνό, τον κροίσο της Λουί Βιτόν, στον οποίο πιστώνεται περιουσία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη

Από τον ευρωπαϊκό χάρτη απουσιάζουν πλούσιοι ορμώμενοι από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και από πολλές χώρες του ανατολικού μπλοκ, που έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν ώσπου να παραγάγουν κάποιο μεγιστάνα.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ. Απέκτησε την περιουσία του από τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις και εταιρίες επενδύσεων, ενώ πλουσιότερος άνθρωπος του Καζακστάν, είναι ο Βλαντιμίρ Κιμ, πού έκανε τεράστια επεριουσία από τα ορυχεία.

Αντίθετα σε Κίνα και Ιαπωνία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν αποκτήσει τις περιουσίες τους από εταιρίες που δρατηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, ενώ οι μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι αρκετά πλούσιες ώστε να παράγουν πολυεκατομμυριούχους, η Αφρική προσφέρει μόνο «8 υπερ-πλουσίους» στη σχετική χαρτογράφηση.

Ακολουθεί η λίστα των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, οι περιουσίες των οποίων, αθροιστικά, ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

1. Τζεφ Μπέζος: 95.1 - Amazon.com
2. Αμάνθιο Ορτέγα: 74.4 - Zara, Ισπανία
3. Κάρλος Σλιμ Ελού: 64.9 – Telecom/Μεξικό
4. Μπερνάρ Αρνό: 62.9 – LVMH, Γαλλία
5. Μα Χουατένγκ 43.4 – Επιχειρήσεις ίντερνετ στην Κίνα
6. Μουκές Αμπανί: 39.2 – Πετροχημικά, πετρελαιοειδή, Ινδία
7. Λι Κα Σινγκ 33.8 – Διάφορες επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ
8. Μαρία Φράνκα Φισόλο: 30.2 – Νουτέλα, Ιταλία
9. Χόρχε Πάουλο Λεμάν: 30.1 –μεταφορές, real estate, κ.α
10. Μπεάτε Χάιστερ και Καρλ Αλμπερτ jr–επιχειρήσεις σούπερμαρκετ στη Γερμανία


* οι τιμές είναι σε δισεκατομμύρια δολάρια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΜΠ: Ο τάφος του Ιησού είναι αυθεντικός


Δείγματα του κονιάματος κάτω από το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, που συλλέχθηκαν και και αναλύθηκαν από την ομάδα του ΕΜΠ, η οποία έκανε την πρόσφατη αναστήλωση, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μωροπούλου, χρονολογούνται από το 345 μ.Χ. περίπου.

Είναι συνεπώς πολύ παλαιότερα από τα αρχαιότερα μνημεία που έχουν έως τώρα βρεθεί μέσα και γύρω από το συγκρότημα του Πανάγιου Τάφου και τα οποία δεν είναι παλαιότερα των 1.000 ετών. Ο Πανάγιος Τάφος είχε καταστραφεί τελείως το 1009 την εποχή των σταυροφοριών και έκτοτε ξαναχτίσθηκε. Με βάση τα νέα στοιχεία, που παρουσιάζει αποκλειστικά το "National Geographic" (το οποίο στήριξε εξ αρχής το εγχείρημα της αναστήλωσης), ο τάφος, που βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία της Αναστάσεως και καλύπτεται από το κτίσμα του Κουβουκλίου, έχει ηλικία σχεδόν 1.700 ετών. Σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από την Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, το 326 μ.Χ.

Όταν, κατά την αναστήλωση, πέρυσι τον Οκτώβριο, οι ειδικοί του ΕΜΠ άνοιξαν τον τάφο μετά από αιώνες, παραμερίζοντας την μαρμάρινη πλάκα που τον σκέπαζε, αποκάλυψαν ίχνη ασβεστολιθικού κονιάματος από αρχαία κατασκευαστικά υλικά, τα οποία συλλέχθηκαν και στη συνέχεια αναλύθηκαν με σύγχρονες τεχνικές. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο τάφος είχε κατασκευασθεί περί το 345 μ.Χ., στη διάρκεια ή λίγο μετά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου. Σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αρχαιολογίας "Journal of Archaeological Science Reports".

Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο σημείο που θεωρείται σήμερα ο τάφος του Χριστού, είναι το ίδιο με αυτό που είχε θεωρηθεί ο τάφος του πριν από 17 αιώνες. Αν και, σύμφωνα με το National Geographic, παραμένει αδύνατο να επιβεβαιωθεί αρχαιολογικά ότι ο τάφος είναι πράγματι το μέρος όπου ετάφη ο Ιησούς, η νέα χρονολόγηση επιβεβαιώνει ότι η αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συμπλέγματος είχε γίνει την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Όταν οι απεσταλμένοι του Μ.Κωνσταντίνου έφθασαν στην Ιερουσαλήμ το 325 μ.Χ. αναζητώντας τον τάφο του Ιησού, τους υπέδειξαν, σύμφωνα με την παράδοση, ένα ρωμαϊκό ναό που είχε κτισθεί πριν από 200 χρόνια. Όταν αυτός ο ναός ισοπεδώθηκε, οι ανασκαφές από κάτω του αποκάλυψαν ένα τάφο μέσα σε μια ασβεστολιθική κοιλότητα. Σε αυτό τον τάφο, όπου τελικά κτίσθηκε το Κουβούκλιο, κάποια στιγμή μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα είχε τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα πάνω από την ταφική κλίνη. Όταν άνοιξε ο τάφος πέρυσι, ανακαλύφθηκε από κάτω μια άλλη πολύ παλαιότερη σπασμένη μαρμάρινη πλάκα με ένα σταυρό, ακριβώς πάνω στην αρχική ασβεστολιθική επιφάνεια της ταφικής κλίνης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα κονιάματος και από την περιοχή ανάμεσα σε αυτή την πλάκα και στην επιφάνεια του εδάφους (της ταφικής κλίνης). Τα νέα ευρήματα από τις αναλύσεις δείχνουν ότι πιθανότατα αυτή η παλαιότερη μαρμάρινη πλάκα είχε τοποθετηθεί στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. προφανώς με εντολή του Μ.Κωνσταντίνου. 'Αλλα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από την είσοδο του τάφου, είναι νεότερα και χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, την περίοδο που κτίσθηκε ξανά η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου.


ΤΑ ΝΕΑ


Κροατοβόσνιος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μόλις άκουσε την ποινή του μέσα στο δικαστήριο της Χάγης



Ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός Σλόμπονταν Πράλγιακ, στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακούγοντας ότι η καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη που επικυρώθηκε από το δικαστήριο, ήπιε ένα υγρό το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν δηλητήριο.

«Μόλις ήπια δηλητήριο. Δεν είμαι εγκληματίας πολέμου. Αντιτίθεμαι σε αυτή την καταδίκη» είπε. 

Ο δικαστής διέκοψε τη διαδικασία και κάλεσε γιατρό. 

Ο Πράλγιακ καταδικάστηκε το 2013 σε φυλάκιση 20 ετών για εγκλήματα στο ανατολικό Μόσταρ. 






Νέα Δημοκρατία : Mεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος εξαιτίας των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ



«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πλήρης δήλωση

«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση  της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά: κατά 4,8% μειώθηκε η αξία της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική πτώση παρατηρείται στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή, στις γεωργικές υπηρεσίες και στις δευτερεύουσες δραστηριότητες. 

Η πτώση δε αυτή είναι κατά δύο μονάδες μεγαλύτερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, χώρες  όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Κρατία, οι οποίες εισήλθαν πρόσφατα στην Ε.Ε. παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση συνολικά, είχαν ατυχώς προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια πλασματική εικόνα βελτίωσης, οικιοποιούμενοι την αύξηση 12,1% στο αγροτικό εισόδημα κατά το διάστημα 2014 - 2015. Αύξηση που οφείλεται και στις πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι όμως γνωρίζουν - πλέον και με αριθμούς - τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε στον πρωτογενή τομέα η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, καθώς και η διόγκωση του κόστους παραγωγής. Και η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ίδιου του κ. Τσίπρα».


Β.Κόρεα: Ο πύραυλος που δοκιμάστηκε μπορεί να πλήξει το σύνολο των ΗΠΑ

(Φωτογραφία:  EPA pictures )


Ο διηπειρωτικός βαλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου που δοκίμασε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα, ήταν ο ισχυρότερες που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα και είχε δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.Είναι ενδεικτικό ότι ο νέος πύραυλος, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

«Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα: «Το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανική ηπείρου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Βεληνεκές 13.000 χιλιομέτρων

Ένας Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.


Προς το παρόν ο Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι «θα ασχοληθούμε» με αυτό, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «οι διπλωματικές επιλογές» παραμένουν «προς το παρόν στο τραπέζι».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα της Βόρειας Κορέας σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο οι γείτονες της Βόρειας Κορέας εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να κάνει λόγο για μια «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν να καταδικάζει «την ανεύθυνη» στάση της Πιονγκγιάνγκ.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο». Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της «των μέγιστων πιέσεων», που έχουν στόχο να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ μέσω κυρίως της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της, παράλληλα με τις απειλές για μαζικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τάσσεται υπέρ της επιβολής «διπλού μορατόριουμ»: της αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με την παράλληλη αναστολή του στρατιωτικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα αποτύχουν.

Καταδικάζει τη δοκιμή ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τραμπ-Μουν: Απειλή για όλο τον κόσμο η Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την χθεσινή πυραυλική δοκιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την πυραυλική δοκιμή.

«Εκφράζουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη διασπορά πυρηνικών όπλων και την αποτροπή της παράνομης μεταφοράς πολεμικής τεχνογνωσίας και υλικών».

Πρόκληση η εκτόξευση του πυραύλου αναφέρουν Ρωσία και Γερμανία

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα μια «πρόκληση» μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε όλα τα μέρη «να διατηρήσουν την ηρεμία τους», ενώ το Βερολίνο καταδίκασε την εκτόξευση και ανακοίνωσε πως θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής.

«Αυτή η νέα εκτόξευση πυραύλου είναι ασφαλώς μια πρόκληση που επιφέρει μια νέα αύξηση της έντασης και μας απομακρύνει από μια διευθέτηση της κρίσης», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους» ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην κορεατική χερσόνησο.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε σε δήλωσή του πως «η Βόρεια Κορέα παραβίασε και πάλι το διεθνές δίκαιο. Η αδίστακτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας δημιουργεί μια τεράστια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».


Πηγές : in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συνέλαβαν δραπέτη που έκρυβε οπλοστάσιο στο σπίτι του




Έπειτα από επιχείρηση της ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας, συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης σε σπίτι στα Σπάτα πενηντάχρονος δραπέτης φυλακών, ο οποίος καταζητείτο από τον Μάρτιο του 2015. Στο σπίτι όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του πενηντάχρονου εντοπίστηκε οπλοστάσιο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Αντώνη Καραμολέγκο, ο οποίος είχε σκοτώσει δύο αστυνομικούς το 1990, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Ο Καραμολέγκος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές τον Μάρτιο του 2015 και δεν επέστρεψε. Έναν χρόνο μετά την παραβίαση της άδειας, τον Μάρτιο του 2016, είχε πυροβολήσει έναν άνδρα μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. 

Για την υπόθεση αυτή έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Σημειώνεται ότι άδεια από τις φυλακές ο 50χρονος είχε πάρει και το 2011, την οποία είχε παραβιάσει, αλλά τότε εντοπίστηκε γρήγορα και συνελήφθη.

Στο σπίτι στα Σπάτα εντοπίστηκε από την Ασφάλεια Αττικής και το πρωί της Τετάρτης έγινε η επιχείρηση, όπου ο δραπέτης συνελήφθη. Επίσης, συνελήφθη μια γυναίκα που ήταν μαζί του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σπίτι βρέθηκε ένα πιστόλι καθώς επίσης κυνηγετικά όπλα και πολλά φυσίγγια. 

Στην αυλή του σπιτιού, τέλος βρέθηκαν κλεμμένα οχήματα. Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία και ο 50χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 


ΤΑ ΝΕΑ