Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Για να αποφύγουν την ξεφτίλα εκτός μετρήσεων τηλεθέασης η ΕΡΤ με απόφαση ΔΣ!



Για να μην καταλάβουμε τα χάλια που πληρώνουμε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η Δημόσια τηλεόραση βγαίνει από τις μετρήσεις τηλεθέασης για να αποφύγει την ξεφτίλα και τις αντιδράσεις των πολιτών που πληρώνουν χωρίς νόημα. 

Την ώρα που ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει και η ΕΡΤ 3 με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου, θα βγει όλη η δημόσια τηλεόραση μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες μέτρησης της τηλεθέασης για να είναι αρεστές στο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Από τη μία η δημόσια τηλεόραση χάνει μεγάλο κομμάτι από τη διαφημιστική πίτα που της αναλογούσε, ιδιαίτερα σε ένα καλοκαίρι όπου έρχεται Μουντιάλ ενώ δημιουργεί κλυδωνισμούς στην εταιρεία μετρήσεων.




Γονείς επιστρέφουν τα βιβλία των Θρησκευτικών στον Υπουργείο «Ακατάλληλα και μη σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη».

Φωτογραφία: Michalis Karagiannis / SOOC


Ακατάλληλα και μη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη χαρακτηρίζει τα βιβλία Θρησκευτικών ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας.

Σύμφωνα με το atpreveza.gr, ο Σύλλογος αποφάσισε να επιστρέψει στο Υπουργείο Παιδείας τα βιβλία των θρησκευτικών και να ζητά να διδαχθούν τα περσινά βιβλία των θρησκευτικών.

Το απόσπασμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου αναφέρει:

«Σαν ελάχιστο μέτρο έκφρασης της αντίθεσης μας στα παραπάνω ,θα αποστείλουμε άμεσα τρία (3) βιβλία Φακέλους θρησκευτικών (Α-Β-Γ- Γυμνασίου ) πίσω στο Υπουργείο Παιδείας ως μη σύμφωνα με την Ορθόδοξο Πίστη και θα προβούμε και σε άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Κλείνοντας ως Έλληνες γονείς, που προσπαθούμε για το καλύτερη δυνατή μόρφωση των παιδιών μας κάτω από δύσκολες συνθήκες, θα απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και θα ζητήσουμε:

(α) Να διοριστούν άμεσα καθηγητές που θα διδάσκουν το αντικείμενο σπουδών τους τουλάχιστον στα βασικά μαθήματα .

(β) Να επανέλθει στα περυσινά επίπεδα ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα.

(γ) Να εισακουστούν οι απόψεις της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Π.Ε.Θ και των Έγκριτων Νομικών και να διδαχθούν στο σχολείο μας τα περυσινά βιβλία των θρησκευτικών».




Πηγή:  iefimerida.gr 


Περί…αρχαιρεσιών ο λόγος



Στις 26 και 27 Νοεμβρίου είναι ο πρώτος γύρος αρχαιρεσιών του Δκηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Μετά την τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης του Δ.Σ. με τη συμμετοχή νέων δικηγόρων, όχι ηλικιακά, αλλά δικηγόρων που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκλογικές αναμετρήσεις και, σε κάθε περίπτωση,  δεν έχουν ξαναεκλεγεί στο Δ.Σ..

Το θέμα είναι, αν και πώς θα αξιοποιήσουν οι δικηγόροι τη δυνατότητα αυτή.  Πιο συγκεκριμένα, οι δικηγόροι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλώς:  η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η  αύξηση της γραφειοκρατίας, η  υπέρμετρη και άνιση  φορολόγηση, η  άδικη πολλές φορές αντιμετώπισή τους από τους δικαστές, τους πελάτες και την ίδια την κοινωνία,  η  στοχοποίησή τους  ως κλάδος κατ’επάγγελμα φοροφυγάδων, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Οι νέοι δικηγόροι βλέπουν να γκρεμίζονται τα όνειρα και οι προσδοκίες τους και αναζητούν διεξόδους για εναλλακτικά επαγγέλματα, οι δε μεγαλύτεροι, βλέπουν να ανατρέπεται η ζωή τους, χωρίς όμως να μπορούν  ούτε να προχωρήσουν ούτε να οπισθοχωρήσουν, αφού οφειλές συσσωρεύονται και ο χρόνος συνταξιοδότησης είναι πολύ μακριά. Όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται και διεκδικούν άρση του ασυμβίβαστου, ώστε να μπορούν οι δικηγόροι, χωρίς να εγκαταλείψουν τη δικηγορία, να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον προσωρινά την κρίση, εργαζόμενοι παράλληλα και αλλού. Όλα αυτά τα προβλήματα, γεννούν ανασφάλεια και απαισιοδοξία για το επάγγελμα και πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδες καταστάσεις και σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο Δικηγορικός Σύλλογος  έχει εμφανιστεί κατώτερος των περιστάσεων. Χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, χωρίς καμία επιστημονική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τις τροποποιήσεις των Κωδίκων και τα νομοθετήματα-εκτρώματα που πολλές φορές  ψηφίζονται με την ανοχή μας, για τον τρόπο φορολόγησής μας, για τη διευκόλυνση της άσκησης της δικηγορίας στην καθημερινότητά μας, χωρίς καμία διεκδίκηση ΠΡΙΝ γίνει το κακό, έχει περιοριστεί ουσιαστικά στη διαχείριση των οικονομικών του –και αυτό με αβέβαιη αποτελεσματικότητα και σίγουρα χωρίς καμία διαφάνεια. Και ως απάντηση στα προβλήματά μας έρχεται πάντα μία λύση που περισσότερο προβλήματα προσθέτει, παρά δίνει λύσεις: η αποχή. Αποχή συνήθως  χωρίς στόχευση και χωρίς να συνοδεύεται από καμία επιπλέον δράση. Ετσι, ο μόνος που πιέζεται από μία αποχή με τέτοια χαρακτηριστικά, δεν είναι ποτέ  αυτός τον οποίο αποσκοπούμε να πιέσουμε κατά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, αλλά ο ίδιος ο δικηγόρος, δηλαδή αυτός που ούτως ή άλλως πιέζεται από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του! Και μάλιστα, χωρίς να έχει ποτέ ακουστεί, χωρίς να έχει εκφράσει τη γνώμη του, χωρίς να δικαιούται να έχει αντίρρηση.

Ενας φαύλος κύκλος, που στη μέση βρίσκεται ο δικηγόρος, εγκαταλελειμμένος ακόμη και από τον ίδιο το Σύλλογό του, ο οποίος αποκλειστικό λόγο ύπαρξης έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων  και των συμφερόντων των δικηγόρων-μελών του.

Κι έρχεται αυτοδικαίως το ερώτημα, ιδίως με την αφορμή των επερχόμενων αρχαιρεσιών, εάν είμαστε ευχαριστημένοι από το Δικηγορικό Σύλλογο που έχουμε, αν,  αυτός που έχουμε, υπηρετεί το σκοπό του Διαφορετικά, η απάντηση είναι μονόδρομος και η μόνη λύση,  είναι η αλλαγή.

Ολοι μεταξύ μας παραδεχόμαστε ότι ο Σύλλογος πρέπει να αλλάξει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα που διοικούν εδώ και χρόνια το Σύλλογο, αφού αυτά ευθύνονται καθοριστικά για τη σημερινή κατάσταση, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, με όραμα και σχέδιο.

Ο συνδυασμός «Ο Δικηγόρος- Ολοι εμείς μαζί» με υποψήφιο Πρόεδρο το Δημήτριο Χαρ. Αναστασόπουλο     διαθέτει και τα δύο: 

1. Οραμα για τους δικηγόρους. Για να ανακτήσει ο δικηγόρος το κύρος και την αξιοπιστία του. Για να έρθει και πάλι κοντά στην κοινωνία και να πάψει να είναι  «απέναντι».
Οραμα  για το Σύλλογό μας: Να γίνει ξανά ο πρώτος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας. Ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με την ορθολογιστική διοίκηση, με την αξιολόγηση των πάντων,  με  τη διαφάνεια στα οικονομικά, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας,  με τη διευκόλυνση στην άσκηση του επαγγέλματος, με την υποστήριξη των ευάλωτων συναδέλφων, είτε πρόκειται για οικονομικά ασθενείς είτε για μητέρες, είτε γενικά για ευπαθείς ομάδες. Να υπηρετεί  ο Σύλλογος το ρόλο του. Να είναι δίπλα στο δικηγόρο.

2. Εχει όμως και σχέδιο. 61 συνολικά προτάσεις, μελετημένες, πρωτοποριακές, ρεαλιστικές και κυρίως υλοποιήσιμες:

Η σύσταση επιτροπών ανά κλάδο δικαίου  και επαγγελματικό ζήτημα που θα παρακολουθεί κάθε νομοθετική διεργασία, θα παρεμβαίνει και θα προτείνει, η διοργάνωση τακτικών σεμιναρίων, η αξιοποίηση της ιστοσελίδας του Συλλόγου ώστε να μην αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε υπέρογκες συνδρομές σε τρίτους για την επιμόρφωσή μας, ο επανασχεδιασμός και η επέκταση του Κέντρου εξυπηρέτησης Δικηγόρων, η διαφάνεια στη λειτουργία του Δ.Σ., η έγκαιρη ψήφιση των ετήσιων προυπολογισμών, η δημιουργία Λέσχης δικηγόρων,  προτάσεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, προτάσεις για τη μητέρα δικηγόρο, το συνάδελφο με ειδικές ανάγκες, το νέο δικηγόρο τον ασκούμενο δικηγόρο, τον έμμισθο συνεργάτη, προτάσεις για τη βελτίωση απονομής δικαιοσύνης.
61 συνολικά προτάσεις,  τις οποίες θα παρουσιάσει αναλυτικά ο υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτριος Χρ. Αναστασόπουλος, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ. Στο θέατρο «Βρετάνια». 
Δεν έχουμε λοιπόν πια δικαιολογία. Εχουμε τώρα μία ευκαιρία, να αλλάξουμε το παλιό σκηνικό και να δημιουργήσουμε τη δικηγορία του μέλλοντος. Ολοι μαζί.  Γιατί όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε στη δικηγορία του παρόντος αξία και να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις για τη δικηγορία του «αύριο» .  








 Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω
Υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ με το Συνδυασμό
«Ο Δικηγόρος- Ολοι εμείς μαζί»
Με επικεφαλής τον  Δημήτριο Αναστασόπουλο


Νέες δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές



Οι γνωστοί στην αστυνομία και την κυβέρνηση, πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Οι επιθέσεις ήταν με βόμβες μολότοφ και πέτρες και σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, σε διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη συμβολή της οδού Πατησίων με την Τοσίτσα, καθώς και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Τα πρώτα επεισόδια διήρκεσαν μέχρι τη 01:30, ενώ στις 04:00 έγινε νέα επίθεση στην αστυνομική δύναμη η οποία ήταν στην οδό Τοσίτσα. 

Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε τραυματισμός πολιτών η αστυνομικών, όπως δεν έγιναν και συλλήψεις ή έστω προσαγωγές. 


Σαουδική Αραβία: Συλλήψεις στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς



Δέκα πρίγκιπες και δεκάδες πρώην υπουργοί κρατούνται στη Σαουδική Αραβία κατ' εντολήν της νεοσυσταθείσας επιτροπής κατά της διαφθοράς, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η επιτροπή, υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα λίγες ώρες πριν, σήμερα.


Πηγές : in.gr, ΑΠΕ/Reuters


Βάζουν φρένο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές



Αυστηροποίηση του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στόχο να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έρχεται έως το τέλος του χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι η ισχύς του νόμου παύει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το θέμα δεν πρόκειται να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την τρίτη αξιολόγηση, οι τράπεζες έθεσαν θέμα προς τους θεσμούς και την κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου, επικαλούμενες το καταφύγιο που δίνει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έτσι ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ τραπεζών, κυβέρνησης και θεσμών εξελίσσεται για την τύχη του νόμου Κατσέλη.

Επιχείρημα για τις τράπεζες αποτελεί η στρέβλωση που έχει δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου δανειοληπτών οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να κερδίσουν χρόνο και να μην πληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ μπορούν, αλλά και η κατάχρηση που γίνεται ακόμα και αναφορικά με το θέμα των εύλογων δαπανών διαβίωσης και της αποδοχής τους, όταν ορισμένες υποθέσεις φτάνουν στο δικαστήριο. Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι περισσότεροι από δύο στους δέκα δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο στο παρελθόν - όταν τα κριτήρια ήταν πιο ελαστικά - χαρακτηρίζονται ως στρατηγικά κακοπληρωτές, με το ποσό των οφειλών τους να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ και τις υποθέσεις τους να αναμένονται να εκδικαστούν την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση των θεσμών αναφορικά με το αίτημα των τραπεζών περί κατάργησης του νόμου ήταν αρνητική. Ωστόσο, στη συζήτηση που έγινε διατυπώθηκαν οι ενστάσεις για τις δυσλειτουργίες του νόμου, ορισμένες από τις οποίες βρίσκουν σύμφωνη και την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας. Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σημεία του νόμου που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία του, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων από τα ειρηνοδικεία, καθώς οι καθυστερήσεις σε ορισμένα, όπως αυτό του Πειραιά, είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Οι θεσμοί ζήτησαν από τις τράπεζες αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στην επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου και εφόσον συμφωνηθούν θα ψηφιστούν για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μέχρι τη λήξη του νόμου. «Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένας νόμος ο οποίος δημιουργήθηκε για να λύσει προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Αρα δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του εφόσον δεν εκλείψουν οι λόγοι αυτοί. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις έγινε κατάχρησή του» παραδέχεται κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πλαίσιο αλλαγών στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να ξεχωρίσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές από εκείνους που πληρούν τα κριτήρια και έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να γίνουν, καθώς σήμερα η οριζόντια αντιμετώπιση δημιούργησε δυσλειτουργίες.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ. Το γεγονός ότι το 25% των κόκκινων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές κάνει τις τράπεζες να αναζητούν λύση στο πρόβλημα καθώς, αν αντιμετωπιστεί, μπορούν ευκολότερα να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους έως το τέλος του 2019. Στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν τεθεί στις πρώτες επαφές, οι τράπεζες έχουν ζητήσει να επανέλθει η υποχρεωτική εξωδικαστική διευθέτηση της αίτησης του δανειολήπτη, πριν αυτή φτάσει στο δικαστήριο. Στις αλλαγές του νόμου που είχαν γίνει όταν ήταν υπουργός Οικονομίας ο Γιώργος Σταθάκης η υποχρεωτική εξωδικαστική διευθέτηση είχε καταργηθεί, καθώς τότε καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και νομικοί είχαν υποστηρίξει ότι οι τράπεζες στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προχωρούσαν στην εξωδικαστική διευθέτηση αγνοώντας τα αιτήματα των δανειοληπτών ή οι προτάσεις τους για ρυθμίσεις ήταν απαγορευτικές για τους δανειολήπτες. 

Ωστόσο, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας οδήγησε το σύνολο των υποθέσεων στα δικαστήρια, καθώς εκεί αρκετοί δανειολήπτες εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη έκβαση της υπόθεσής τους και θα επιτύχουν μεγάλο κούρεμα ή διαγραφή, ενώ στην περίπτωση των κακοπληρωτών σημαντική καθυστέρηση. Τώρα οι τράπεζες ζητούν την επαναφορά της ως υποχρεωτικού βήματος πριν η υπόθεση να φτάσει στο δικαστήριο, ζητώντας να έχουν δικαίωμα και οι ίδιες να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα όπως γίνεται και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, και μάλιστα μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η θέση αυτή βρίσκει επί της αρχής σύμφωνη την κυβέρνηση, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με το κόστος της διαδικασίας που θα επιβαρύνει τους δανειολήπτες, κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί.

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Αλλο αίτημα από την πλευρά των τραπεζών είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του δανειολήπτη, όπως ισχύει και στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο έλεγχος ζητούν να γίνεται και για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα και αναμένουν εκδίκαση της υπόθεσής τους. Σε αυτό συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομίας καθώς έτσι θα μπορούν να αποκλείονται εξαρχής οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι ενώ έχουν οφειλές, διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ή διαθέτουν ακίνητη περιουσία, την οποία αποκρύπτουν αρχικά, και στη συνέχεια παραιτούνται από τη διαδικασία, έχοντας όμως κερδίσει σημαντικό χρόνο μην πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους.

χαρακτηριστικό ότι περίπου 20.000 δανειολήπτες είναι αυτοί που έχουν παραιτηθεί διαδικασιών όταν έφτασε η ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσής τους. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν παγώσει τις διαδικασίες και τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης εις βάρος τους


ΤΑ ΝΕΑ


Μοναδικό βίντεο για την γρίπη: Πώς μεταδίδεται ο ιός – Προσοχή ενόψει εποχικής γρίπης!



Η περίοδος των πρώτων κρυολογημάτων και των πρώτων κρουσμάτων της εποχικής γρίπης πλησιάζει και θα πρέπει να όλοι να γνωρίζουμε πώς θα προστατευθούμε από αυτήν, αλλά και πώς θα προστατεύσουμε τους άλλους, εφόσον είμαστε εμείς που αρρωστήσαμε.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός που προκαλεί την εποχική γρίπη. Η γρίπη διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από πλήθος άλλων ιών.

Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια υπάρχουν επιπλοκές, σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που, όταν εμφανιστούν, θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον γιατρό του:

  • Υψηλός και πολυήμερος πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Πόνος, ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Απώλεια αισθήσεων
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί


Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με μοναδικά γραφικά και λεπτομερή επεξήγηση το πώς ακριβώς λειτουργεί ο “μηχανισμός” επιβίωσης και μετάδοσης του ιού της κοινής γρίπης.




Πηγή : iatropedia.gr


Σάμος: Ανήλικη εξουδετέρωσε με... «καρατιά» επίδοξο κλέφτη και βιαστή της!



Εφάρμοσε όσα είχε μάθει στις πολεμικές τέχνες που έκανε και ο δράστης το έβαλε στα πόδια

Δεν πήγαν χαμένα τα μαθήματα πολεμικής τέχνης που έκανε μια μαθήτρια Γυμνασίου στη Σάμο. Εφάρμοσε πιστά όσα είχε διδαχθεί όταν δέχθηκε επίθεση από έναν αλλοδαπό οποίος προσπάθησε αρχικά να την κλέψει και μετά να ασελγήσει σε βάρος της και τον έβγαλε… νοκ άουτ!

Η ανήλικη κοπέλα πήγαινε να πάρει τη μητέρα της από τη δουλειά της όταν στην περιοχή του Δημοτικού Γηροκομείου, ένας μετανάστης προσπάθησε να αρπάξει την τσάντα της. Η μαθήτρια την συγκράτησε και όταν ο αλλοδαπός είδε ότι δεν θα τα κατάφερνε, προσπάθησε να την… «χουφτώσει»!

Όμως, εκείνη αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, καθώς κατάφερε να τον εξουδετερώσει με μια από τις λαβές που είχε διδαχτεί στα μαθήματα πολεμικών τεχνών και να τον ρίξει στο έδαφος! Έκπληκτος ο αλλοδαπός, που δεν περίμενε τόσο σφοδρή αντίσταση, το έβαλε στα πόδια και εξαφανίστηκε. Η ψύχραιμη μαθήτρια διηγήθηκε στους γονείς της τι συνέβη και πήγαν μαζί στην Ασφάλεια, όπου έδωσε κατάθεση και πλήρη περιγραφή του δράστη, ο οποίος αναζητείται.


Πηγή : protothema.gr


«Προσοχή, κίνδυνος» με 150 χλμ./ώρα


Αρνητική έκπληξη προκάλεσε η αποκάλυψη από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη πως σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 130 σε 150 χιλιόμετρα την ώρα. Βεβαίως, ο υπουργός σημείωσε πως πρέπει να εγκριθεί σχετική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ύπαρξη όμως πολιτικής βούλησης για την απογείωση των ορίων ταχύτητας, εγείρει ανησυχίες πως οι μελέτες θα έχουν –ως συνήθως– διεκπεραιωτικό χαρακτήρα...

Ποια ανάγκη οδηγεί στο να αποκτήσει η Ελλάδα το υψηλότερο όριο ταχύτητας σε όλη την Ευρώπη; Οταν έχουμε πολλαπλάσιους νεκρούς και τραυματίες στην άσφαλτο και οχήματα γερασμένα, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης; Σήμερα, μόνο Βουλγαρία και Πολωνία έχουν όριο 140 χλμ./ώρα, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται στα 130 χλμ./ώρα (όπως και η Ελλάδα), ενώ 120 χλμ./ώρα έχουν Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, 112 χλμ./ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 110 χλμ./ώρα Εσθονία και Σουηδία, 100 χλμ./ώρα Κύπρος και Νορβηγία, ενώ 90 χλμ./ώρα η Λετονία.

Μόνο η Γερμανία, με την ισχυρότατη αυτοκινητοβιομηχανία, δεν έχει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Υπάρχει όμως προτεινόμενη ανώτερη ταχύτητα τα 130 χλμ./ώρα. Εάν όχημα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και εμπλακεί σε σύγκρουση, αντιμετωπίζει προβλήματα με την ασφαλιστική του κάλυψη και έναντι της Δικαιοσύνης.

«Η προτεινόμενη αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους αποτελεί παράλογη πρόταση, που αντιβαίνει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Ηδη, σήμερα παρατηρείται μια υπέρβαση του ορίου των 130 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να πιάνουν τα 150 χλμ./ώρα. Η αλλαγή αυτή δίνει ξεκάθαρα ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στους οδηγούς. Αν διατηρηθεί η ίδια νοοτροπία, θα οδηγήσει σε ταχύτητες μεγαλύτερες και από τα 170 χλμ./ώρα με ολέθριες συνέπειες», λέει στην «Κ» ο συγκοινωνιολόγος Ευθύμιος Μπακογιάννης, από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

«Οι κρατούσες θεωρίες υποστηρίζουν ότι όταν η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας αυξάνεται κατά 1 χλμ./ώρα, ο αριθμός των ατυχημάτων αυξάνεται κατά 2% στο υπεραστικό δίκτυο και 4% στο αστικό δίκτυο»,συμπληρώνει.

Κατανάλωση καυσίμων

Σημαντική πλευρά είναι και το θέμα της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων, που επιβαρύνει οικονομικά τους οδηγούς, αλλά και το περιβάλλον με αυξημένες εκπομπές καυσαερίων και αερίων του θερμοκηπίου. «Η κατανάλωση κάθε οχήματος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων: οδηγός, όχημα, καιρικές συνθήκες, κατάσταση του οδοστρώματος, κλίσεις διαδρομής κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, έχει υπολογιστεί πως όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 90-120 χλμ./ώρα η μέση κατανάλωση είναι 6,8 έως 7,2 λίτρα στα 100 χλμ. Οταν η ταχύτητα ανέβει στα 130-150 χλμ./ώρα η μέση κατανάλωση ανεβαίνει στα 9,5-11 λίτρα/100 χλμ.», εξηγεί ο κ. Μπακογιάννης. Δηλαδή, αύξηση της τάξεως του 40-50%!

Οταν η κυκλοφορία των Ι.Χ. στους αυτοκινητόδρομους έχει μειωθεί δραστικά λόγω κρίσης, τι εξυπηρετεί η κίνηση του ΥΜΕΤ; «Το να βρεθεί μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα θεσπίσει το όριο των 150 χλμ./ώρα είναι μια στρατηγική νίκη για την αυτοκινητοβιομηχανία, που προσπαθεί συστηματικά να αυξήσει τα όρια ταχύτητας. Η παραγωγή όλο και ταχύτερων αυτοκινήτων απαιτεί κίνητρα για την κατανάλωσή τους. Η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο του “λαγού”», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Κουβίδης, από τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα.


Καθημερινή


Παυλόπουλος: «Χωρίς σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο δεν χτίζεται πραγματική φιλία»



Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η  επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητες τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων. «Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή». Το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή, εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά είναι και Ευρωπαϊκό και «εμείς έχουμε  καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

Αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές  «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».

Σημείωσε δε ότι η συνθήκη ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες. Κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο, «είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες». 

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους δεκάδες πολίτες της Σιάτιστας στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Λιλιαν Βουδούρη» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όμως άλλο τόσο είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα υποστείλουμε ποτέ την σημαία υπεράσπισης των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Από την Σιάτιστα όπου οι πολίτες της είχαν σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως ο Σιατιστινός Θεοχάρης Γ. Τουρούντζιας, έμπορος, όπου  συνελήφθη μαζί με τον Ρήγα και στραγγαλίσθηκε στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, η την υποδοχή που επεφύλαξαν στον Παύλο Μελά και τη συμμετοχή πολλών Σιατιστινών στα αντάρτικα σώματα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να διαμηνύσει προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ότι «η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». 

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό» και υπενθύμισε  ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του στην γειτονική Αλβανία και στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά. Τόνισε ότι «προωθούμε  με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» ότι ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική της χώρας και ανέφερε ότι συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως π.χ. «τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος υπενθύμισε ότι η Σιάτιστα υποδέχεται Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά από 40 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τσάτσου και δήλωσε ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Σιάτιστας. Στην συνέχεια του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ενώ του προσφέρθηκε κι ένας Πάπυρος, τον οποίο φιλοτέχνησαν οι Μοναχές της Μονής Μικροκάστρου.
Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση όπου μαθητές από τα σχολεία της Σιάτιστας αλλά και τμήματα του στρατού της πυροσβεστικής και των εφέδρων καταδρομέων παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε και το «Αρχοντικό της Πούλκως», ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα της Μακεδονίας που πριν από τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.  Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη ανέλαβε την ξενάγηση στους χώρους και τους ορόφους του κτιρίου. Ο κ. Παυλόπουλος εντυπωσιάστηκε από τον γραπτό διάκοσμο του καλοκαιρινού δωματίου και από το περίτεχνο στο τζάκι του ανδρικού οντά στο Ά όροφο του κτιρίου. Επισκέφθηκε όλους τους χώρους του αρχοντικού, ρώτησε να μάθει πόσα αρχοντικά περιμένουν την ακόμη την ανακαίνισή τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα με την συνδρομή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να μπορέσουν να αποκατασταθούν σύντομα.

Την κυβέρνηση στα Ελευθέρια της πόλης της Σιάτιστας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ ήταν παρόντες οι βουλευτές Κοζάνης και Καστοριάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κοζάνης και Καστοριάς.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων επισκέφθηκε το Τσοτύλι Κοζάνης όπου παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αδικοχαμένου ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Η επίσκεψη του ΠτΔ έγινε μετά από πρόσκληση της οικογένειας του ειδικού φρουρού.


Πηγή : tovima.gr


Παρακμή στην Τουρκία ο σουλτάνος Eρντογάν επιτρέπει σε ιμάμηδες να τελούν γάμους ανηλίκων




Σύμφωνα με ρεπορτάζ του star.gr  χαμός έχει γίνει στην Τουρκία από έναν νέο νόμο που υπέγραψε ο Ερντογάν και νομιμοποιεί τους γάμους από ιμάμηδες.

Ωστόσο, ομάδες προστασίας ανηλίκων, φοβούνται ότι αυτός ο νόμος θα οδηγήσει σε αύξηση στους γάμους ανηλίκων, καθώς δεν αποκλείεται οι μουφτήδες να κάνουν τα «στραβά μάτια» όταν τους ζητηθεί να παντρέψουν κορίτσια κάτω των 18 ετών, κυρίως στην υποβαθμισμένη τουρκική ανατολή, καθώς εκεί υπάρχουν γάμου που ούτε καν δηλώνονται στο κράτος.


Η φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου "αιχμαλωτίστηκε" σε δύο Βίντεο



Το onalert.gr αλίευσε δύο βίντεο από το youtube σχετικά με τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία αξίζει να δείτε γιατί καταφέρνουν να σε κάνουν να καταλάβεις και να αισθανθείς αυτό που μια σελίδα λέξεων δεν μπορεί  να περιγράψει με σαφήνεια για εκείνη την περίοδο. Γιατί, σε μεταφέρουν σε στιγμές που κανένας δεν θα ήθελε να έχει ζήσει...

Συναισθήματα όπως μένος, φρίκη, φόβος, ίσως είναι μερικά από τα λίγα πράγματα που αυτα τα δύο  βίντεο σε κάνουν να αισθανθείς ακούγοντας τον ήχο της μάχης, τη μουσική υπόκρουση και τις εικόνες που περνούν μπροστα στα μάτια σου....

Οι στιγμές από το Β΄Παγκόσμιο κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει μέσα από δύο βίντεο...







Μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών συγκλονίζει τη Λάρισα – Δεκάδες συλλήψεις για χασίς και κοκαΐνη



Πρωτοφανής σε μέγεθος αλλά και εύρος αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα το Σάββατο και συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα με δεκάδες συλλήψεις για υπόθεση ναρκωτικών.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, οι αστυνομικοί μετά από μήνες παρακολούθησης προχώρησαν σε τουλάχιστον είκοσι συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές που αφορούν κύκλωμα ναρκωτικών στην περιοχή της Λάρισας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν βρεθεί μεγάλη ποσότητα χασίς αλλά και κοκαΐνη, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και άτομα – κυρίως Έλληνες και Αλβανοί – που κατά το παρελθόν έχουν εμπλακεί σε «επεισοδιακές» υποθέσεις με νυχτερινά καταστήματα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία.


Γεωργιάδης: Ο Αυγενάκης δέχεται άνανδρη, χυδαία, λάσπη από το σύστημα Τσίπρα



Φωτογραφίες του ατόμου, με το οποίο ηχογραφήθηκε να μιλά ο γραμματέας της ΝΔ, παρέα με κυβερνητικά στελέχη έδειξε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το νόμο Κατρούγκαλου, για το θέμα Αυγενάκη, για τα δάνεια και για τις αυξήσεις φόρων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Στο θέμα του κυρίου Αυγενάκη ανέφερε ότι «ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχεται άνανδρη, χυδαία, λάσπη από το σύστημα Τσίπρα». «Λέγανε «μειούται η ψαλίδα», βγήκαν οι δημοσκοπήσεις και δεν συμβαίνει αυτό», ανέφερε, σχολιάζοντας και την επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική και πρόσθεσε: «Γενικά όλα τους πάνε στραβά και τώρα άρχισαν τη λάσπη». 

Στρέφοντας το κινητό του προς την κάμερα, έδειξε δύο φωτογραφίες του κ. Μπαμπάμτση. Στη μία φωτογραφία είναι με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και η άλλη είναι με την Έλενα Κουντουρά. Στη συνέχεια διερωτήθηκε, «πώς ο Βαξεβάνης δεν τις βρήκε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες;» 

Λέει ο Βαξεβάνης ότι πήγε ο Σαμαράς, μετά από ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, και είπε ότι ο Τσίπρας «έσκισε» τον Μητσοτάκη. Και παίρνω τηλέφωνο τον Σαμαρά και τον ρωτάω "πρόεδρε είπες κάτι τέτοιο", για να πάρει την απάντηση ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήταν καν στη Βουλή, είπε σχολιάζοντας εκ νέου τα ψέμματα που έχουν στόχο τη Νέα Δημοκρατία. 


Εν συνεχεία άφησε υπόνοιες για εμπλοκή του ονόματος ενός εν ενεργεία υπουργού της κυβέρνησης, στη δικογραφία.

Στο θέμα των δανείων, νωρίτερα, είπε ότι ο Τσίπρας έπαιξε το ρόλο του ατζέντη των funds. Αντί να δώσει το δικαίωμα στο δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειό του στο ένα πέμπτο της τιμής στην οποία το έβγαζε προς πώληση η τράπεζα, όπως έκανε ο Αναστασιάδης στην Κύπρο, το παρέδωσε σε αυτούς τους οποίους έλεγε ότι πολεμάει, ενώ παράλληλα ο κ. Καμμένος έλεγε ότι θα βάλει μπροστά τα σπίτια του για να προστατεύσει τα σπίτια των πολιτών ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, είχε σχολιάσει ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι φόροι, όπως για παράδειγμα το Επίδομα Αλληλεγγύης είχαν αρχίσει να μειώνονται, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία και αρχίσουν εκ νέου οι αυξήσεις.

Σχολιάζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, είπε ότι σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο νόμος αυτός «θα βελτιωθεί», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα καταργηθεί, επανέλαβε ότι «θα βελτιωθεί».


Πηγή : protothema.gr


549 τροχαία ατυχήματα τον μήνα Οκτώβριο



Κατά το μήνα Οκτώβριο 2017 στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν -549- τροχαία ατυχήματα με 659 παθόντες και ειδικότερα:

20 θανατηφόρα με 21 νεκρούς,
21 σοβαρά με 26 σοβαρά τραυματίες,
508 ελαφρά με 612 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν -26.487- παραβάσεις από τις οποίες -906- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά, βεβαιώθηκαν:

848 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
2.853 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
509 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
1.192 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
404 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και,
1.655 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Σημειώνεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.


Έρευνα «Ε.Τ.»: Αρμαγεδδών φόρων στην μεσαία τάξη με την σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Σε… Αρμαγεδδώνα όχι μόνο για τη μεσαία τάξη αλλά και για τους οικονομικά ασθενέστερους Ελληνες πολίτες εξελίσσεται η διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Μέσα σε περίπου 3 χρόνια που κυβερνά η… Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα νομοθετήθηκαν συνολικά 40 διατάξεις με τις οποίες αυξήθηκαν υφιστάμενοι φόροι ή επιβλήθηκαν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και καθημερινές συναλλαγές. Σαν να μην έφθανε αυτό, η σημερινή κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να νομοθετήσει από τώρα ένα ακόμη επαχθές φοροεισπρακτικό μέτρο, το… 41ο στη σειρά, με το οποίο αυξάνεται περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων που θα αποκτήσουν το 2019 ή το 2020 περίπου 4,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες: τη μείωση των αφορολόγητων ορίων από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.682 έως 6.591 ευρώ.

Η κυβέρνηση της… Αριστεράς θα μείνει στην Ιστορία για το απλησίαστο ρεκόρ υπερφορολόγησης το οποίο… πέτυχε εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών μέσα σε μόλις 3 χρόνια θητείας. Είναι μύθος αυτό που ισχυρίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιβάρυνε συνειδητά τη μεσαία τάξη γιατί έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είχε δηλαδή πρωταρχικό σκοπό να ενισχύσει τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Στην πραγματικότητα, η ίδια η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση, καθώς τα περισσότερα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που επέβαλε βάλλουν ευθέως κατά των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Κι αυτό διότι πολλές από τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τις 15-7-2015 μέχρι σήμερα προβλέπουν αυξήσεις-φωτιά στην έμμεση φορολογία, η οποία ως γνωστόν επιβαρύνει περισσότερο τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενών πολιτών από τα εισοδήματα των οικονομικά ισχυρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα από το 13% στο 24%. Επιπλέον μειώθηκε κατά 50% το ΕΚΑΣ, σωρευτική περικοπή 75% έχουμε στο επίδομα θέρμανσης, ενώ η προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων κατά 18% από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αφαιρέσει ποσά άνω των 1,8 δισ. ετησίως από τους δικαιούχους τους.

Αλλά και στην άμεση φορολογία τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν και αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις επιβαρύνσεων, κυρίως, στα χαμηλά εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύουμε, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (δηλαδή 700 ευρώ μηνιαίως) το 2014 πλήρωνε φόρο 100 ευρώ, φέτος θα καταβάλλει 300 ευρώ και από το 2019 θα πληρώνει 950 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν δεκαπλασιασμός των φόρων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι στα θύματα της άδικης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες με μεσαίου ύψους εισοδήματα, η λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Μόνο από τα μέτρα που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι αυξήσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κυμαίνονται από 190 έως και 1.326 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους αυτοαπασχολουμένους με μεσαία εισοδήματα διαμορφώνεται σε επίπεδα από 350 έως και 9.551 ευρώ το χρόνο!

ΤΑ 40 + 1 ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟ 2015

1) Από τις 15-7-2015, αυξήθηκε από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης (από εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα κ.λπ.), για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής, για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα, για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων), για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών, τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, τις εισαγωγές και τις παραδόσεις αντικειμένων τέχνης ή καλλιτεχνικής αξίας, τις υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.

2) Αυξήθηκε από το 6,5% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, από την 1η-10-2015.

3) Ξεκίνησε, από την 1η-10-2015, η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου (ολοκληρώνεται την 1η-1-2018).

4) Αυξήθηκε κατά 30% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 2.500 κ.εκ., τις πισίνες και τα αεροσκάφη.

5) Επιβλήθηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη θαλάσσης μήκους άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος επιβλήθηκε με συντελεστή 13% επί του ισχύοντος ποσού τεκμηρίου διαβίωσης κάθε σκάφους μήκους άνω των 5 μέτρων.

6) Αυξήθηκε ο φόρος επί των ασφαλίστρων. Ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων αυξήθηκε από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).

7) Αυξήθηκαν οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, από τα επίπεδα του 1,4%-2,8% στα επίπεδα του 2%-8%.

8) Αυξήθηκε ο φόρος εισοδήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, οι κεφαλαιουχικές εταιρίες, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις προσώπων αυξήθηκε από το 26% στο 29%.

9) Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα:

α) Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ανώνυμες εταιρίες, τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις προσώπων αυξήθηκε από το 80% στο 100%.

β) Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρίες, τις αστικές εταιρίες, τις κοινοπραξίες κ.λπ. αυξήθηκε από 55% σε 75% για τη χρήση του έτους 2015.

10) Διπλασιάστηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014! Ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τους αγρότες επανήλθε από το 27,5% στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

11) Επιβλήθηκε σταδιακή -σε δύο δόσεις- αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016.

12) Επιβλήθηκε σταδιακή αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξήθηκε από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!

13) Επιβλήθηκε αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014!

14) Μειώθηκε, για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αυξήθηκε το ποσοστό κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%.

15) Μειώθηκε το ακατάσχετο όριο των καταθέσεων των φυσικών προσώπων-οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 σε 1.250 ευρώ.

16) Καταργήθηκε η έκπτωση 2% που χορηγείτο σε κάθε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

17) Περικόπηκαν κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

18) Μειώθηκαν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα ή με 1-2 τέκνα από τις 9.545 ευρώ στις 8.636 έως 9.091 ευρώ.

19) Οι συντελεστές φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων που υπερβαίνουν ετησίως τις 20.000 ευρώ αυξήθηκαν:

-από 22% σε 29% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 25.000 ευρώ

-από 32% σε 37% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ

-από 32% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 40.001 έως τις 42.000 ευρώ

-από 42% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 42.000 ευρώ.

20) Αυξήθηκαν από 13% σε 22% έως 45% οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

21) Αυξήθηκαν από 26%-33% σε 29%-45% οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για τα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος από ατομικές επιχειρήσεις πάνω από τις 20.000 ευρώ.

22) Αυξήθηκαν από 11%-33% σε 15%-45% οι συντελεστές φόρου στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ακίνητα.

23) Επήλθαν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται στους έχοντες συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αθροιστικά από όλες τις πηγές, είτε φορολογούμενα είτε απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος), υπολογίζεται πλέον με νέα κλίμακα συντελεστών από 2,2% – 10%, ενώ μέχρι τότε υπολογιζόταν με συντελεστές από 1,4% έως 8%.

24) Επιβλήθηκε τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

25) Αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπίρα, από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία.

26) Αυξήθηκε ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

ΑΠΟ 15-10-2016

27) Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.

ΑΠΟ 1-1-2017

28) Αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη (από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο), κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο) και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης (από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο).

29) Αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

30) Επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 2-4 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.

31) Επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: ο φόρος ανήλθε σε 10 λεπτά ανά ml υγρού.

32) Επιβλήθηκε φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1-1-2018

33) Καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

34) Καταργείται η έκπτωση, από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, ποσοστού 10% από το ποσό των ετήσιων δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

35) Θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις πωλήσεις ακινήτων.

36) Θα επιβάλλεται φόρος 15% έως 45% επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

37) Θα επιβάλλεται φόρος διαμονής από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και 0,5 ευρώ ανά ημέρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

38) Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

39) Περικόπτονται περαιτέρω κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης.

40) Καταργείται η φοροαπαλλαγή για το 25% του ακαθάριστου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1-1-2019 Ή ΤΗΝ 1-1-2020

41) Μειώνονται τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες από 8.636 έως 9.545 σε 5.682 έως 6.591 ευρώ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Η στιγμή της υπερπτήσης τουρκικού ελικοπτέρου στα Ίμια



Την Παρασκευή, δύο τουρκικά ελικόπτερα παραβίασαν το FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια. Η πρώτη σημειώθηκε στις 07:59 όταν ένα τουρκικό πολεμικό AB-412 βρέθηκε στα 30 μέτρα πάνω από τα Ιμια, ενώ στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών.

Λίγες ώρες αργότερα στις 9:41 σημειώθηκε η δεύτερη πρόκληση όταν ένα ελικόπτερο τύπου Augusta Bell πραγματοποίησε υπερπτήση στα 260 μέτρα πάνω από τα Ίμια και στη συνέχει εξήλθε του FIR Αθηνών.




Απίθανος βοσκός στη Φαρκαδόνα, έκοψε… στύλους της ΔΕΗ για να φτιάξει μαντρί!



Εξιχνιάστηκε η υπόθεση και αναζητείται ο δράστης. Συγκεκριμένα από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρκαδόνας εξιχνιάστηκε μία περίπτωση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43χρονου. 

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από (20-10-2017) έως (30-10-2017) στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, ο 43χρονος έκοψε με αλυσοπρίονο και αφαίρεσε από δίκτυο ηλεκτροδότησης της Δ.Ε.Η. δύο ξύλινους στύλους και ένα συρματόσχοινο στήριξης του δικτύου με μεταλλικό προφυλακτήρα, τα οποία χρησιμοποίησε για την κατασκευή ποιμνιοστασίου. Ο προαναφερόμενος προφυλακτήρας κατασχέθηκε και αποδόθηκε στο νόμιμο δικαιούχο του.


Πηγή : trikalavoice.gr


Συνεργάτες Σαμαρά: «Παραμύθι τα περί επίθεσης του πρώην πρωθυπουργού στον Μητσοτάκη»



Την ενόχλησή του για ένα ψεύτικο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξέφρασε το  ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω στενών συνεργατών του, οι οποίοι διέψευσαν ότι ο ίδιος επέκρινε από τη Βουλή την Παρασκευή (03/11/2017) τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανακοίνωση :

«Όπως μάθαμε από ένα ακόμα ευφάνταστο ρεπορτάζ ο κ. Α. Σαμαράς αμέσως μετά την ώρα του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή προέβη σε “δήλωση” στους δημοσιογράφους, δήθεν μάλιστα επικριτική εναντίον του προέδρου της ΝΔ... Όλα καλά για το ωραίο αυτό παραμύθι. Υπάρχει όμως μια «ασήμαντη» λεπτομέρεια: Ο κ. Α. Σαμαράς δεν παρέστη καν στη Βουλή..!», ανέφεραν με δήλωσή τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Αφορμή στάθηκε το άρθρο της «Εφ. Συν.» υπό τον τίτλο: «Πριονίζουν την καρέκλα του Κυριάκου», στο οποίο γινόταν απευθείας αναφορά στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, με τον συντάκτη να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο μεν Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (σ.σ. της «Ώρας του Πρωθυπουργού»), φέρεται να είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους: “Σήμερα ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε”».




Κυριάκος Μητσοτάκης : Ο Τσίπρας επιδιώκει την πόλωση πετώντας λάσπη


Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγόρησε πως επιδιώκει την πόλωση πετώντας λάσπη, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.


Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,

ΟΝΝΕΔίτισσες, ΟΝΝΕΔίτες,

ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες,

Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω και εγώ στις εργασίες σας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, περίπου ένα χρόνο μετά το σημαντικό και καινοτόμο Συνέδριο επανίδρυσης της μεγάλης οργάνωσής μας, της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας.

Πριν από 18 μήνες αναγκάστηκα να πάρω μια τολμηρή, αλλά δύσκολη απόφαση, να καταργήσω την ΟΝΝΕΔ στην προηγούμενή της μορφή και να επιχειρήσω ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα αρχή οικοδόμησης μιας οργάνωσης νέων πάνω σε ένα πλαίσιο αξιών το οποίο θα ήταν απολύτως εναρμονισμένο με τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι τη Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος. 

Έχοντας την ευκαιρία να διατρέξω τον απολογισμό – τον οποίον έχετε και εσείς στα χέρια σας – πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος γι αυτήν μου την απόφαση. Αισθάνομαι δικαιωμένος, όχι γιατί εγώ έκανα πολλά, αλλά γιατί εμπιστεύτηκα εσάς. Εμπιστεύτηκα εσάς, τα 32.000 μέλη της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας,  που έγιναν μέλη της Οργάνωσής μας, για να επανιδρύσουν την Παράταξη, αλλά και την ηγεσία της Οργάνωσης Νέων μας, την ηγεσία της Δ.Α.Π., τον Πρόεδρό μας, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, όλους εσάς που φέρατε εις πέρας ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο αυτόν  τον χρόνο.

Ένα έργο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική δράση την οποία η Οργάνωση Νέων ενός μεγάλου Κόμματος πρέπει πάντα να αναλαμβάνει, αλλά και το οποίο επεκτάθηκε σε μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα, ότι εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την υποστήριξη των πιο αδύναμων.  Είχαμε στα Γιάννενα, το 3ο Προσυνέδριο, το οποίο απέδειξε έμπρακτα μέσα από τον πολιτικό μας λόγο, ότι η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της ελευθερίας. Και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά και το επαναλαμβάνω και σε εσάς και θέλω να το επαναλαμβάνετε σε κάθε ευκαιρία: Δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία στην Αριστερά. 



Συγχαρητήρια αγαπητέ Πρόεδρε και για τις κοινωνικές σας δράσεις, όπως θερμά συγχαρητήρια και για τις δράσεις της πολιτικής ακαδημίας, η οποία πραγματικά είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία έφερε σε επαφή νέους και νέες με τις ιδέες, τις αξίες και την ιδεολογία της Παράταξής μας. Και εύχομαι αυτή η δράση να συνεχιστεί, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να έχουν τα ιδεολογικά και πολιτικά εφόδια για να μπορέσουμε να δώσουμε στους μήνες και στα χρόνια που έχουμε μπροστά μας την μεγάλη πολιτική μάχη των ιδεών. Διότι αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο να κερδίσουμε μια εκλογική αναμέτρηση. Είναι να εξηγήσουμε στην κοινωνία, γιατί οι ιδέες μας είναι κυρίαρχες και γιατί από τις ιδέες μας απορρέει ένας πολιτικός και προγραμματικός λόγος ο οποίος μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων. Να δώσει, όμως, πρωτίστως λύσεις στα προβλήματα των νέων.

Δεν θα σας κρύψω ότι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, η περαιτέρω πολιτική διείσδυση στη νεολαία αποτελεί στρατηγικό στόχο. Δεν θα σας κρύψω, επίσης, ότι αισθάνομαι ότι έχουμε ένα οπλοστάσιο ιδεών το οποίο κατεξοχήν θα πρέπει - για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που χρησιμοποιείται και εσείς - να κάνει «γκελ» στους νέους ανθρώπους. Γιατί εμείς μιλάμε για δουλειές, μιλάμε για αξιοκρατία, για ευκαιρίες για όλους, μιλάμε για Πανεπιστήμια τα οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την πραγματική παραγωγή, μιλάμε για νέους οι οποίοι θα βρουν μια ισορροπία μεταξύ μιας απαιτητικής αγοράς εργασίας και του προσωπικού χρόνου τον οποίο πρέπει να έχουν. Μιλάμε με άλλα λόγια για μια ατζέντα η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον. Και αυτήν ακριβώς την ατζέντα θα πρέπει εσείς να την υπηρετήσετε. Θα πρέπει εσείς να την προάγετε. Και θα το κάνετε χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Πείθοντας, κατεξοχήν τους συνομήλικούς σας, ότι το να παίρνει κανείς αποστάσεις σήμερα  από την πολιτική δεν είναι η λύση στα προβλήματα του τόπου. Η  πολιτική σημαίνει συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα. Μόνο μέσα από τη συμμετοχή προωθούνται και δρομολογούνται οι νέες ιδέες και τα νέα προγράμματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα. Και αυτήν τη συμμετοχή τη θέλουμε και την επιζητούμε σε όλα τα επίπεδα. Τη θέλουμε σε επίπεδο ΟΝΝΕΔ, τη θέλουμε και σε επίπεδο Δ.Α.Π., της μεγάλης φοιτητικής μας οργάνωσης η οποία κρατάει πάντα τη σημαία ψηλά στα Πανεπιστήμια.



Μια Δ.Α.Π., όμως, η οποία και αυτή με τη σειρά της μετεξελίσσεται, αλλάζει, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε αυτό το μικρό μονοσέλιδο φυλλάδιο το οποίο εξέδωσε η Δ.Α.Π. με αφορμή την έναρξη της καινούριας ακαδημαϊκής χρονιάς. Από τη μια ασκεί μια έντονη κριτική στον καταστροφικό νόμο Γαβρόγλου και από την άλλη, όμως, συνοψίζει τις προτάσεις της οργάνωσής μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Και στο τρίτο σημείο αυτών των συνοπτικών προτάσεων - γράφεται κάτι το οποίο δε θα περίμενε κανείς εύκολα να το ακούσει από μια φοιτητική νεολαία - συμμετοχή φοιτητών στα όργανα διοίκησης μόνο στα αμιγώς φοιτητικά θέματα. Γι’ αυτό η Δ.Α.Π. είναι πάντα πρωτοπόρα, είναι πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, προσαρμόζεται και βλέπει και αγκαλιάζει το μέλλον.

Θέλουμε μια φοιτητική οργάνωση πολιτικοποιημένη, η οποία να ζυμώνεται με τις νέες ιδέες, να δίνει την μάχη των ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως να αγωνίζεται ουσιαστικά για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δυστυχώς, σήμερα υπονομεύεται από τις ανερμάτιστες πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης. Και τη μάχη αυτή των ιδεών, φίλες και φίλοι, θα τη δώσουμε σε όλα τα επίπεδα. Θα σταθώ σε κάτι το οποίο είπε ο Κώστας και στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Πράγματι δεν χρειάζεται πολλές φορές να κάνει κανείς σκληρή αντιπολίτευση σε αυτήν την Κυβέρνηση, διότι η πιο σκληρή αντιπολίτευση δυστυχώς για τη χώρα, είναι η πραγματικότητα την οποία δημιουργεί κάθε μέρα η υπεροφορολόγηση, η μη απονομή των συντάξεων, οι φτωχοί που γίνονται φτωχότεροι. Μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία γίνεται ολοένα και πιο ζοφερή, με την ανομία, η οποία δυστυχώς, διευρύνεται μέρα με τη μέρα σε κάθε επίπεδο.

 Ο κ. Τσίπρας ηγείται μιας ανίκανης παρέας την οποία εκείνος διάλεξε και η οποία έχει φτωχοποιήσει τη χώρα. Ταυτόχρονα όμως, άγεται και φέρεται και από τις συνιστώσες του. Όταν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει κάνει αυτό το οποίο ξέρει πολύ καλά: Πολώνει, πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και λέει συνεχώς ψέματα. Αν ο κ. Τσίπρας πίστευε πραγματικά στο success story του δεν θα είχε ανάγκη να ακολουθήσει αυτήν την τακτική πόλωσης. Το κάνει επειδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα. 



Εμείς, λοιπόν, δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως όποτε χρειάζεται σκληρή πολιτική απάντηση ο κ. Τσίπρας θα την παίρνει σε όλα τα επίπεδα και στη Βουλή και στην κοινωνία. Και εσείς αύριο όταν θα χρειαστεί να αντιπαρατεθείτε πολιτικά να μην διστάσετε να το κάνετε, αλλά να έχετε πάντα στραμμένο το βλέμμα σας στο μέλλον και ο προγραμματικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας εκεί ακριβώς αποσκοπεί. Να χαράξουμε όλοι μαζί έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα την οποία εσείς ονειρεύεστε και την Ελλάδα στην οποία εσείς θέλετε να ζήσετε, να δημιουργήσετε, να κάνετε οικογένεια, να μεγαλώσετε με τη σειρά σας τα δικά σας παιδιά. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλω όλους πρωτοπόρους, τολμηρούς και καινοτόμους. Μη διστάσετε να βγείτε έξω από το «κουτί», να μην είστε πάντα  τελείως politically correct.

Αλίμονο, αν εσείς δεν τολμήσετε να πείτε μια κουβέντα παραπάνω, να σπρώξετε και το Κόμμα σε μια κατεύθυνση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις δικές σας ανησυχίες. Πρέπει λοιπόν να εναρμονίσουμε και εμείς τις δικές μας πολιτικές με τις δικές σας ανησυχίες. Γι’ αυτό και αποδίδω, αγαπητέ Πρόεδρε, τόσο μεγάλη σημασία στη  δουλειά που γίνεται στην ΟΝΝΕΔ. Όχι απλά ως έναν δυναμικό πολιτικό μηχανισμό, αλλά ως τη σύνδεση, το νήμα που ενώνει την Παράταξη με τις ανησυχίες, τα οράματα και τις ελπίδες μιας νέας γενιάς την οποία επιχείρησε κάποια στιγμή να εκφράσει ο κ. Τσίπρας, όπου σε αυτό το επίπεδο απέτυχε οικτρά.



Συνεχίστε, λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με ακόμη μεγαλύτερη ορμή αυτήν την προσπάθεια την οποία έχετε ξεκινήσει. Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας στην πολιτική και στην ενασχόληση με τα κοινά. Ξέρω ότι είστε νέοι άνθρωποι που έχετε κι άλλες ασχολίες, είστε φοιτητές, έχετε δουλειές, έχετε τον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά να ξέρετε ότι η ζύμωση με τα κοινά, η ενασχόληση με τα κοινά, σας δίνει εμπειρίες και βιώματα που θα σας συνοδεύουν για ολόκληρη τη ζωή σας. Μη δείτε ποτέ τους εαυτούς σας ως επαγγελματίες της πολιτικής. Κάποιοι από εσάς θα ασχοληθείτε με τα κοινά πιο σοβαρά, κάποιοι άλλοι θα ακολουθήσετε έναν άλλο δρόμο. Αλλά θα γνωρίζετε πάντα ότι σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε για  να αλλάξουμε τον τόπο  - κάποια στιγμή σε κάποια χρόνια  από τώρα -  θα λέτε ναι ήμουν και εγώ παρών στη μεγάλη προσπάθεια να ξανά κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα, να ξανά πατήσει η Πατρίδα μας στα πόδια της, να ξανά μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει το ρόλο που της αρμόζει για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων και πάλι.

 Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δίνετε για την ΟΝΝΕΔ, για την μεγάλη μας παράταξη, για τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, για τη Νέα Δημοκρατία. Να είστε καλά.