Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Περί…αρχαιρεσιών ο λόγος



Στις 26 και 27 Νοεμβρίου είναι ο πρώτος γύρος αρχαιρεσιών του Δκηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Μετά την τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης του Δ.Σ. με τη συμμετοχή νέων δικηγόρων, όχι ηλικιακά, αλλά δικηγόρων που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκλογικές αναμετρήσεις και, σε κάθε περίπτωση,  δεν έχουν ξαναεκλεγεί στο Δ.Σ..

Το θέμα είναι, αν και πώς θα αξιοποιήσουν οι δικηγόροι τη δυνατότητα αυτή.  Πιο συγκεκριμένα, οι δικηγόροι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλώς:  η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η  αύξηση της γραφειοκρατίας, η  υπέρμετρη και άνιση  φορολόγηση, η  άδικη πολλές φορές αντιμετώπισή τους από τους δικαστές, τους πελάτες και την ίδια την κοινωνία,  η  στοχοποίησή τους  ως κλάδος κατ’επάγγελμα φοροφυγάδων, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Οι νέοι δικηγόροι βλέπουν να γκρεμίζονται τα όνειρα και οι προσδοκίες τους και αναζητούν διεξόδους για εναλλακτικά επαγγέλματα, οι δε μεγαλύτεροι, βλέπουν να ανατρέπεται η ζωή τους, χωρίς όμως να μπορούν  ούτε να προχωρήσουν ούτε να οπισθοχωρήσουν, αφού οφειλές συσσωρεύονται και ο χρόνος συνταξιοδότησης είναι πολύ μακριά. Όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται και διεκδικούν άρση του ασυμβίβαστου, ώστε να μπορούν οι δικηγόροι, χωρίς να εγκαταλείψουν τη δικηγορία, να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον προσωρινά την κρίση, εργαζόμενοι παράλληλα και αλλού. Όλα αυτά τα προβλήματα, γεννούν ανασφάλεια και απαισιοδοξία για το επάγγελμα και πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδες καταστάσεις και σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο Δικηγορικός Σύλλογος  έχει εμφανιστεί κατώτερος των περιστάσεων. Χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, χωρίς καμία επιστημονική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τις τροποποιήσεις των Κωδίκων και τα νομοθετήματα-εκτρώματα που πολλές φορές  ψηφίζονται με την ανοχή μας, για τον τρόπο φορολόγησής μας, για τη διευκόλυνση της άσκησης της δικηγορίας στην καθημερινότητά μας, χωρίς καμία διεκδίκηση ΠΡΙΝ γίνει το κακό, έχει περιοριστεί ουσιαστικά στη διαχείριση των οικονομικών του –και αυτό με αβέβαιη αποτελεσματικότητα και σίγουρα χωρίς καμία διαφάνεια. Και ως απάντηση στα προβλήματά μας έρχεται πάντα μία λύση που περισσότερο προβλήματα προσθέτει, παρά δίνει λύσεις: η αποχή. Αποχή συνήθως  χωρίς στόχευση και χωρίς να συνοδεύεται από καμία επιπλέον δράση. Ετσι, ο μόνος που πιέζεται από μία αποχή με τέτοια χαρακτηριστικά, δεν είναι ποτέ  αυτός τον οποίο αποσκοπούμε να πιέσουμε κατά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, αλλά ο ίδιος ο δικηγόρος, δηλαδή αυτός που ούτως ή άλλως πιέζεται από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του! Και μάλιστα, χωρίς να έχει ποτέ ακουστεί, χωρίς να έχει εκφράσει τη γνώμη του, χωρίς να δικαιούται να έχει αντίρρηση.

Ενας φαύλος κύκλος, που στη μέση βρίσκεται ο δικηγόρος, εγκαταλελειμμένος ακόμη και από τον ίδιο το Σύλλογό του, ο οποίος αποκλειστικό λόγο ύπαρξης έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων  και των συμφερόντων των δικηγόρων-μελών του.

Κι έρχεται αυτοδικαίως το ερώτημα, ιδίως με την αφορμή των επερχόμενων αρχαιρεσιών, εάν είμαστε ευχαριστημένοι από το Δικηγορικό Σύλλογο που έχουμε, αν,  αυτός που έχουμε, υπηρετεί το σκοπό του Διαφορετικά, η απάντηση είναι μονόδρομος και η μόνη λύση,  είναι η αλλαγή.

Ολοι μεταξύ μας παραδεχόμαστε ότι ο Σύλλογος πρέπει να αλλάξει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα που διοικούν εδώ και χρόνια το Σύλλογο, αφού αυτά ευθύνονται καθοριστικά για τη σημερινή κατάσταση, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, με όραμα και σχέδιο.

Ο συνδυασμός «Ο Δικηγόρος- Ολοι εμείς μαζί» με υποψήφιο Πρόεδρο το Δημήτριο Χαρ. Αναστασόπουλο     διαθέτει και τα δύο: 

1. Οραμα για τους δικηγόρους. Για να ανακτήσει ο δικηγόρος το κύρος και την αξιοπιστία του. Για να έρθει και πάλι κοντά στην κοινωνία και να πάψει να είναι  «απέναντι».
Οραμα  για το Σύλλογό μας: Να γίνει ξανά ο πρώτος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας. Ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με την ορθολογιστική διοίκηση, με την αξιολόγηση των πάντων,  με  τη διαφάνεια στα οικονομικά, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας,  με τη διευκόλυνση στην άσκηση του επαγγέλματος, με την υποστήριξη των ευάλωτων συναδέλφων, είτε πρόκειται για οικονομικά ασθενείς είτε για μητέρες, είτε γενικά για ευπαθείς ομάδες. Να υπηρετεί  ο Σύλλογος το ρόλο του. Να είναι δίπλα στο δικηγόρο.

2. Εχει όμως και σχέδιο. 61 συνολικά προτάσεις, μελετημένες, πρωτοποριακές, ρεαλιστικές και κυρίως υλοποιήσιμες:

Η σύσταση επιτροπών ανά κλάδο δικαίου  και επαγγελματικό ζήτημα που θα παρακολουθεί κάθε νομοθετική διεργασία, θα παρεμβαίνει και θα προτείνει, η διοργάνωση τακτικών σεμιναρίων, η αξιοποίηση της ιστοσελίδας του Συλλόγου ώστε να μην αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε υπέρογκες συνδρομές σε τρίτους για την επιμόρφωσή μας, ο επανασχεδιασμός και η επέκταση του Κέντρου εξυπηρέτησης Δικηγόρων, η διαφάνεια στη λειτουργία του Δ.Σ., η έγκαιρη ψήφιση των ετήσιων προυπολογισμών, η δημιουργία Λέσχης δικηγόρων,  προτάσεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, προτάσεις για τη μητέρα δικηγόρο, το συνάδελφο με ειδικές ανάγκες, το νέο δικηγόρο τον ασκούμενο δικηγόρο, τον έμμισθο συνεργάτη, προτάσεις για τη βελτίωση απονομής δικαιοσύνης.
61 συνολικά προτάσεις,  τις οποίες θα παρουσιάσει αναλυτικά ο υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτριος Χρ. Αναστασόπουλος, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ. Στο θέατρο «Βρετάνια». 
Δεν έχουμε λοιπόν πια δικαιολογία. Εχουμε τώρα μία ευκαιρία, να αλλάξουμε το παλιό σκηνικό και να δημιουργήσουμε τη δικηγορία του μέλλοντος. Ολοι μαζί.  Γιατί όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε στη δικηγορία του παρόντος αξία και να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις για τη δικηγορία του «αύριο» .  








 Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω
Υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ με το Συνδυασμό
«Ο Δικηγόρος- Ολοι εμείς μαζί»
Με επικεφαλής τον  Δημήτριο Αναστασόπουλο


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου