Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πάτρα: Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση απο μετανάστη στην Ακτή Δυμαίων




Αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δέχθηκε επίθεση από μετανάστη νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο μετανάστης βρισκόταν πάνω στα κάγκελα του νέου λιμένα προσπαθώντας να εισβάλει εντός.

Ο αστυνομικό τον πλησίασε με την μηχανή με απώτερο σκοπό να τον εμποδίσει. Τότε ο μετανάστης τον κλώτσησε, ευτυχώς ο αστυνομικός δεν έχασε την ισορροπία του και κατάφερε να μην πέσει απο την μοτοσυκλέτα.

Στην συνέχεια ακολούθησε καταδίωξη. Ο δράστης συνελήφθη στο ύψος του πολυκαταστήματος που βρίσκεται στην οδό Ακτή Δυμαίων.

Κατά την διάρκεια της σύλληψης επικράτησε ένταση με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον συλληφθέντα και απαιτούσαν να αφεθεί ελεύθερος.



Πηγή : patrastimes.gr


Σομαλία: Η Αλ Σεμπάμπ λιθοβόλησε μέχρι θανάτου μία γυναίκα για μοιχεία



Η Αλ Σεμπάμπ προχώρησε την Πέμπτη στον δημόσιο λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μιας γυναίκας στη νότια Σομαλία, αφότου καταδικάστηκε για μοιχεία, δήλωσε στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Η Σεμπάμπ, η οποία διεξάγει επί χρόνια ανταρτοπόλεμο για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της χώρας στο Κέρας της Αφρικής, θέλει να επιβάλει στη Σομαλία τη δική της, εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου. 

Ο Σέιχ Μοχάμεντ Αμπού Αμπντάλα, ο «κυβερνήτης» που έχει ορίσει η Σεμπάμπ στην Τζούμπα, στη νότια Σομαλία, δήλωσε ότι η Χαμπίμπα Αλί Ισάκ, 30 ετών και μητέρα οκτώ παιδιών, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στη Σάκοου το απόγευμα της Πέμπτης. 

Η Σάκοου, πόλη που απέχει 515 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχει απόλυτα η Σεμπάμπ. Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν ήδη στο παρελθόν επιβάλει απάνθρωπες τιμωρίες για εγκλήματα: έχουν κόψει τα χέρια ατόμων που κατηγορούνταν για κλοπές, έχουν εκτελέσει δημόσια παραβάτες του ισλαμικού νόμου. 

Η Ισάκ ζούσε με τον νόμιμο σύζυγό της και τα παιδιά της στο χωριό Χάγκαρ, στην περιοχή Τζούμπα, αλλά απάτησε τον σύζυγό της αφού του είπε πως θα ταξίδευε στο Μογκαντίσου για να επισκεφθεί μέλη της οικογένειάς της, κατά τον Αμπντάλα. Ο νόμιμος σύζυγος, ο Αλί Ιμπραχίμ, ανακάλυψε κατόπιν ότι η γυναίκα του δεν είχε πάει στο Μογκαντίσου, αλλά είχε ξαναπαντρευτεί και ζούσε με τον δεύτερο σύζυγό της στη Σάκοου. 

«Ο νόμιμος σύζυγος προσέφυγε στο δικαστήριο για την υπόθεση. Εκείνη ομολόγησε ότι παντρεύτηκε παράνομα έναν δεύτερο σύζυγο», υποστήριξε ο Αμπντάλα. 

«Όπως ορίζει η σαρία, λιθοβολήθηκε δημόσια μέχρι θανάτου το απόγευμα», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο δεύτερος σύζυγος τράπηκε σε φυγή και διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τον Αμπντάλα.   


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters, lifo.gr


Τσίπρας για F-16: Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση



«Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16 σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση με τις ΗΠΑ αφορά 123 μαχητικά ενώ το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δις. ευρώ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας μέσω προϋπολογισμένων δαπανών και ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι αν δεν γίνει τώρα η αναβάθμιση των αεροσκαφών και την αφήσουμε για το μέλλον το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο.

Στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης του Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε ο κ. Θεοδωράκης το προηγούμενο διάστημα για το θέμα, ήταν «από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα απτά αποτελέσματα – όπως τα χαρακτήρισε – του ταξιδιού στις ΗΠΑ, λέγοντας ενδεικτικά ότι: 

  • Για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που κάποιοι διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και να δεσμεύεται για πρωτοβουλίες.

  • Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και κάλεσε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

  • Συστήθηκε επιτροπή υπουργών Οικονομικών για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων

  •  Η Κ.Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα


Στην εισαγωγή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι ευέλικτές με σύγχρονα όπλα και υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και ότι πρέπει εμποδίσουμε τη σπατάλη και τη λοβιτούρα στην άμυνα. «Στο όνομα της πατρίδας και της ασφάλειας χτίστηκαν περιουσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ επανέφερε στο «τραπέζι» την πρότασή του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έχει λόγο στα μείζονα θέματα. Όπως τόνισε, η πρόταση κερδίζει έδαφος ακόμη και σε βουλευτές της κυβέρνησης. 

Μιλώντας για τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «εμείς δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη». Λέει συνεχώς ψέματα, είπε, για να προσθέσει ότι η ευθύνη για την παρουσία του Καμμένου σε αυτό το υπουργείο βαραίνει τον κ. Τσίπρα. 

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας, για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι της παρούσης καθώς δεν είναι ώριμες οι συνθήκες. 

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο διατήρησης του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, το επόμενο διάστημα θ΄ ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του στρατεύματος. Πρέπει όπως είπε να δημιουργήσουμε το πιο σύγχρονο στρατό εκεί που πιθανολογούμε ότι υπάρχουν απειλές, να μπορούμε να συντηρούμε το υπάρχον υλικό και να δούμε ποιες στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε. 
Υπό αυτό το πρίσμα, πρόσθεσε, έχει τεθεί στο τραπέζι ήδη από το 2009 από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η ανάγκη αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών. «Δεν μιλάμε για αγορά νέων αλλά για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των υπαρχόντων. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό. Έχει συζητηθεί επαρκώς στην αρμόδια επιτροπή». 
Η αναγκαιότητα της αναβάθμισης
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν δεν δράσουμε τώρα, μπορεί μέσα στην επόμενη 5ετια η Πολεμική Αεροπορία να χάσει ένα μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος. 
Έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε, ότι η αναβάθμιση του στόλου, είναι αναγκαία. «Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να εισακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας». 
Το οικονομικό σκέλος
Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα δαπάνη που έχει κατατεθεί στο μεσοπρόθεσμο για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Άμυνας, σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα υπάρχουν ούτε πρόσθετα βάρη ούτε νέες δαπάνες».

Μάλιστα επικαλέστηκε και απόψεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις οποίες αν αφήσουμε την αναβάθμιση για το μέλλον το κόστος θα είναι υψηλότερο και η αναβάθμιση των αεροσκαφών – λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας – αβέβαιη ακόμη και αδύνατη. 

Για τη συζήτηση που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της αμερικανικής πλευράς για το θέμα, είπε ότι τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει η τελική απάντηση με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F-16. 

Το σύνολο το αεροσκαφών που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, είναι 123 για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο μία έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση ήταν για 2,4 δις δολάρια ή 2 δις ευρώ είπε για να συμπληρώσει. « Εδώ στήθηκε η επικοινωνιακή σπέκουλα. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει αίτημα και διαπραγμάτευση. Το Κογκρέσο σε ανάλογες περιπτώσεις εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία».

Στην περίπτωση μας, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, «το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα , το δικό μας ΄΄ταβάνι΄΄ είναι 1,1 δις ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις είναι για δαπάνη σε βάθος 10ετιας και εντός των ήδη προϋπολογισμένων δαπανών». 
«Όχι» στα αντισταθμιστικά οφέλη
Μόλις έρθει επισήμως η επιστολή από την αμερικανική πλευρά με τις λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και μετά θα μπούμε στην τελική διαπραγμάτευση για το ποσό της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός. 

Σημείωσε ακόμη ότι ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη. «Αυτά από τη σύγχρονη οδυνηρή εμπειρία μόνο κατ΄ ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους», σημείωσε. 
«Εμείς δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στην συμφωνία και σε κάθε είδους συμφωνία που ενδεχομένως προβούμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη», τόνισε. 

Για τη Σούδα

Υπογράμμισε ότι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ γίνεται εδώ και 11 χρόνια και σημείωσε ότι λέγοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι στήθηκε ένας μύθος από ορισμένα ΜΜΕ μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιελάμβανε τη Σούδα».

Θεοδωράκης: «Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε»
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ είπε πως είναι φανερό ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε στο τραπέζι. «Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε. Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ». 

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να φύγουμε οριστικά από τον παλαιό τρόπο οργάνωσης των στρατοπέδων και της άμυνας «που εξυπηρετούν τους πολιτικούς και τα ρουσφέτια τους» αλλά και να «εμποδίσουμε τη σπατάλη και τη λοβιτούρα στην άμυνα». Στο όνομα της πατρίδας και της ασφάλειας, είπε, χτίστηκαν περιουσίες. 

Τέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι από τη συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 είναι απούσα η ελληνική βιομηχανία. 

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, είπε ότι κάποιοι στεναχωριούνται και φαντασιώνονται ότι θα ζούσαμε νύχτες 2015. «Κάποιοι στεναχωριούνται επειδή όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουμε κάνει» για να προσθέσει ότι έχει μειωθεί 6% η ανεργία από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και κερδίθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας». 



Πηγή : in.gr


Κυβέρνηση και θεσμοί «βλέπουν» πλεόνασμα 2,8%


Στο 2,2 το πρωτογενές εάν υπολογιστεί και το «μέρισμα»

Συμφωνούν με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού οι θεσμοί ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα. Εάν συμπεριληφθεί και το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ του υπολογισμούς, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. 

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

Το στέλεχος είπε ακόμη ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΕSM δεν ζητάνε νέα μέτρα για το 2018.

Οι εκκρεμότητες

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Το σημερινό τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς περιλαμβάνει συζήτηση για τις αγορές προϊόντων και σύνοψη για την πορεία των Δημοσιονομικών.

Η πίεση των θεσμών πλέον συγκεντρώνεται στην μείωση των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017.

Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι και το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος (σ.σ. με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ) για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου.


Πηγή : tovima.gr




Συνελήφθησαν οι τρεις Αφγανοί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο λιμάνι της Πάτρας



Συνελήφθησαν, χθες (26-10-2017) αργά το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τρεις αλλοδαποί άνδρες, υπήκοοι Αφγανιστάν και συγκεκριμένα δύο 21χρονοι και ένας 27χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες χθες το βράδυ, στην Πάτρα, συνεπλάκησαν με τρεις ομοεθνείς τους, ηλικίας 27, 21 και 17 ετών, τους οποίους τραυμάτισαν με αιχμηρά αντικείμενα, στο θώρακα, στην κοιλιά και στο κεφάλι.

Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου ο 21χρονος παραμένει νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση.

Για την σύλληψη των δραστών ενεργήθηκαν άμεσες και συντονισμένες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Η προανάκριση και οι έρευνες διενεργούνται από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.


Κάποιος να σταματήσει τον Τσιρώνη: Να είναι νόμιμη η φαρμακευτική χρήση και της ηρωίνης



Αυτός ο ανεκδιήγητος κυκλοφορεί ελεύθερος και προκαλεί χωρίς να έχει καμία συναίσθηση των όσων λέει.

Διαβάζουμε στο eleftherostypos.gr

Νέα βόμβα πέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης προκαλώντας και πάλι.

Συγκεκριμένα προτείνει να γίνει νόμιμη η φαρμακευτική χρήση και ενός από τα πιο σκληρά ναρκωτικά, της ηρωίνης.

Ο κύριος Τσιρώνης παραχώρησε συνέντευξη στα «Νέα», δηλώνοντας πως «όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με την μορφίνη». Ο κύριος Τσιρώνης, που προ ημερών είχε προτείνει να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια κάνναβης και μάλιστα έναντι παράβολου προς το κράτος, πλέον μιλά γενικά για τα ναρκωτικά, αναφέροντας πως είναι «προσωπική άποψή» του ότι «η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν προσφέρει τίποτα στον περιορισμό της χρήσης, ειδικά από τους νέους». Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάλιστα «απαράδεκτο» πως «απαγορεύονται» οι ουσίες «γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται όπλο στα χέρια λαθρεμπόρων».

«Η ηρωίνη λοιπόν, θα έπρεπε κανονικά να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει αυτό το παράνομο κύκλωμα. Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, την βρίσκει νομίμως, δεν θα την πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή – πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό», αναπτύσσει την σχέση του ο κύριος Τσιρώνης, προσθέτοντας πάντως πως δεν μιλα για νομιμοποίηση τύπου «»μπορώ να τη βρω στο περίπτερο», αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός των νοσοκομείων».

Τέλος, ο κύριος Τσιρώνης, επανέρχεται στην πρότασή του περί ιδιοπαραγωγής ναρκωτικών ουσιών, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει «ανάλογα με την ουσία», ενώ η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί και «για ειδική σφραγίδα, για κέντρα όπως αυτά στη Σουηδία». «Είναι όμως μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής», καταλήγει ο ίδιος.


Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης -Ανατροπές σε μαθήματα και σύστημα εξετάσεων



Τα πάνω κάτω έρχονται για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο κ. Μαυραγάνης, τα διπλώματα οδήγησης θα εκδίδονται με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάννης: 


  • Οι εξετάσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τόπο.


  • Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, ένα control system, για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας των εξετάσεων με στόχο ο εξεταστής να βρίσκεται σε απόσταση από τον εξεταζόμενο ώστε να απαλειφθεί το φαινόμενο της έκδοσης διπλωμάτων με φακελάκι στον εξεταστή.


  • Παράλληλα θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και όλη η διαδικασία πριν τις εξετάσεις, σε ό,τι αφορά δηλαδή στα υποχρεωτικά μαθήματα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος για το δίπλωμα.


  • Με την ψηφιοποίηση των σχολών οδήγησης θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μαθημάτων για την πιστοποίηση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μέσω συστήματος που θα ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευόμενων στον χώρο διδασκαλίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


Το Δημόσιο αποπλήρωσε χρέη 6,3 δισ. ευρώ, αλλά δημιούργησε νέα, 4,8 δισ


Το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ αποπλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο στους προμηθευτές του το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2017, ωστόσο, το ίδιο διάστημα δημιούργησε νέα χρέη ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές επιστροφές ανήλθαν το ίδιο διάστημα σε 1,52 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία και θα κατευθυνθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ποσό αυτό μαζί με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να «πέσει» στην αγορά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο όγκος των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών έχει υποχωρήσει κατά 1,5 δισ. ευρώ από το τέλος Απριλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 ξεπερνώντας (κατά 300 εκατ. ευρώ) τον στόχο του προγράμματος. 

Η εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών έγινε με τη χρήση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα όσο και με ίδιους πόρους. Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών κατά την περίοδο αξιολόγησης καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, επιστράφηκαν φόροι ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης πληρώθηκαν 400 εκατ. ευρώ ευρώ για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις, καθώς και 200 εκατ. ευρώ ευρώ στον ευρύτερο Δημόσιο, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, σε ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ και σε άλλες οντότητες.

Οι θεσμοί καταλήγουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι ικανοποιητική. Δεδομένων των διαθέσιμων εγχώριων πόρων και του προγράμματος στήριξης του ESM, οι Αρχές καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, ώστε να επιτύχουν τον στόχο για τον μηδενισμό τους ώς το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο δυνατό. 

Για τον σκοπό αυτό, οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν τις εργασίες για τον έλεγχο των καθυστερούμενων οφειλών, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, αναφέρεται στο σημείωμα.



Προκόπης Χατζηνικολάου
Καθημερινή


Από ποια ηλικία και μετά ζουν με αναπηρία 1 στις 5 Ελληνίδες και 1 στους 6 Έλληνες!


Περίπου μία στις πέντε Ελληνίδες (ποσοστό 21%) και ένας στους έξι Έλληνες (17%) άνω των 65 ετών ζουν σήμερα με κάποια σωματική αναπηρία που περιορίζει τις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητές τους, όπως να μαγειρέψουν, να ντυθούν, να κάνουν μπάνιο ή να πάνε για ψώνια.

Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να αλλάξουν τα επόμενα 30 χρόνια.

Η αναπηρία στον γενικό πληθυσμό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία, με επικεφαλής τη δρα Ντανιέλα Βέμπερ, που ανέλυσαν στοιχεία για 26 χώρες (για την περίοδο 2008-2014) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Οpen", προβλέπουν ότι έως το 2047 μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες στην Ευρώπη άνω των 65 ετών θα έχει κάποια σωματική αναπηρία.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο μέλλον, η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με σήμερα και οι αναλογίες θα παραμείνουν περίπου ίδιες. Όμως, καθώς θα γερνάει ο πληθυσμός στις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά ο απόλυτος αριθμός των ατόμων με αναπηρία, αφού οι αναλογίες θα είναι μεν περίπου στάσιμες, αλλά θα υπάρχουν πλέον περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι και στο μέλλον περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, θα έχουν αναπηρίες και σοβαρές κινητικές δυσκολίες στην τρίτη ηλικία λόγω διαφόρων χρονίων παθήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής έως το 2050, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να ζουν αρκετά περισσότερα χρόνια από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να αναπτυχθούν έγκαιρα οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα στο μέλλον οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης να εκπαιδευθεί το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την μελέτη σοβαρές κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες στην Ελλάδα προβλέπεται να έχουν:

Γυναίκες άνω των 65 ετών: 20,7% το 2027, 20,5% το 2037 και 21,06% το 2047 (έναντι 21,01% το 2017)
Άνδρες άνω των 65 ετών: 16,74% το 2027, 16,39% το 2037 και 16,58% το 2047 (έναντι 17,11% το 2017)
Ο παράγων φτώχεια στην αναπηρία

Μια άλλη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες στη μέση και τρίτη ηλικία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες ή να πεθάνει πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λένα Μακαρούν του Τμήματος Γεροντολογίας και Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 20.000 ανθρώπους από 54 έως 76 ετών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι 54 έως 64 ετών που ήταν οι πιο φτωχοί, είχαν κατά μέσο όρο:

48% κίνδυνο ανάπτυξης αναπηρίας και κινητικής δυσκολίας, έναντι κινδύνου μόνο 15% για τους πιο πλούσιους
17% κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην ηλικία των 65 έως 76 ετών, έναντι κινδύνου μόνο 5% για τους πιο πλούσιους


Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Μια γενικόλογη δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. καλύπτοντας τον κρυμμένο Τόσκα και την κυβέρνηση



Μια γενικόλογη δήλωση για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης έκανε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ούτε στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχονται τα στελέχη της αστυνομίας και στην ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που υπάρχει καθημερινά από τις συμμορίες αντιεξουσιαστών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αστυνομικό Τμήμα γίνεται στόχος επίθεσης στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, βέβαια με φθίνουσα τάση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιστροφής της πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες, ενάντια σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δεν θα επιτευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουβάλας και πρόσθεσε: «Τα στελέχη της Αστυνομίας επιτελούν καθημερινά το καθήκον τους. Τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες».

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε: «Τα Αστυνομικά Τμήματα είναι περιουσία του ελληνικού λαού και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούν και προστατεύουν».


Ληστές απείλησαν με όπλο και έκλεψαν το αυτοκίνητο διεθνή Βραζιλιάνου τερματοφύλακα [βίντεο]



Ένοπλοι κακοποιοί σταμάτησαν σε ένα φανάρι τον Βραζιλιάνο διεθνή τερματοφύλακα της Μποταφόγκο, Τζέφερσον, τον απείλησαν με όπλα και του έκλεψαν το αυτοκίνητο την ώρα που εκείνος πήγαινε για προπόνηση.

Στο σοκαριστικό βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας φαίνεται ένα αυτοκίνητο να προσπερνάει το μαύρο SUV του Τζέφερσον, να σταματάει μπροστά του και από αυτό να κατεβαίνουν αστραπιαία δύο οπλισμένοι κακοποιοί.

Παρότι από το σημείο περνούσαν πεζοί και άλλα αυτοκίνητα, οι ένοπλοι άνδρες ακινητοποιούν το αυτοκίνητο του Τζέφερσον, ένας ανοίγει την πόρτα του οδηγού και ένας διακόπτει την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα κατεβαίνει από το άλλο όχημα και το τρίτο μέλος της συμμορίας, που βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ δεν ρισκάρει. Βγαίνει ήρεμα και με τα χέρια ψηλά από το όχημα, το παραδίδει στους κακοποιούς, πηγαίνει προς το πεζοδρόμιο χωρίς να τους κοιτάζει και γονατίζει.

«Δυστυχώς, ήμουν ακόμα ένα θύμα της βίας που πλήττει την πόλη μας. Με περικύκλωσαν ένοπλοι άνδρες ενώ πλησίαζα στο προπονητικό κέντρο της Μποταφόγκο με σκοπό να μου κλέψουν το αυτοκίνητο και ό,τι άλλο είχα πάνω μου. Ο Θεός με φώτισε και μου έδωσε ειρήνη ώστε να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Χάρη σε Εκείνον δεν υπέστην οποιασδήποτε μορφής βία. Με έκλεψαν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι καλά. Ήταν όμως τρομακτικό αυτό που έζησα. Και είμαι λυπημένος για την κατάσταση που ζούμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο», έγραψε ο Τζέφερσον στο Instagram.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα η Αστυνομία εντόπισε το κλεμμένο SUV σε μια κακόφημη γειτονιά στη βόρεια ζώνη του Ρίο ντε Τζανέιρο και το επέστρεψε στον διεθνή ποδοσφαιριστή.

Ο Τζέφερσον πόσταρε μία φωτογραφία του μαζί με τους κομάντο της Αστυνομίας που επενέβησαν και κατάφεραν να ανακτήσουν το κλεμμένο όχημα και έγραψε: «Βρέθηκε το αυτοκίνητό μου και βρίσκεται πια στο γκαράζ της Αστυνομίας. Όπως κάθε πολίτης, θα ακολουθήσω τις νόμιμες διαδικασίες και θα πάρω ξανά το αυτοκίνητό μου. Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ανησυχήσατε για εμένα. Ευχαριστώ και τους αστυνομικούς!».

Παρεμπιπτόντως, παλαιότερα το όνομα του Τζέφερσον είχε γραφτεί αρκετές φορές στον ελληνικό Τύπο, αφού το καλοκαίρι του 2007 η ΑΕΚ είχε κάνει μεγάλες προσπάθειες να τον αποκτήσει από την Τραμπζονσπόρ. Ο Βραζιλιάνος είχε συμφωνήσει σε όλα με την ΑΕΚ και μάλιστα χάριζε στην Τραμπζονσπόρ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που του οφείλονταν προκειμένου να τον αφήσει να φύγει. Όμως, οι Τούρκοι δεν τα βρήκαν ποτέ με την ΑΕΚ και έτσι ο Τζέφερσον δεν ήρθε στην Ελλάδα.




Πηγή : eleftherostypos.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης: Eπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Έξαρση της εγκληματικότητας και αύξηση των φαινομένων βίας»


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Έξαρση της εγκληματικότητας και αύξηση των φαινομένων βίας». Επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτησή μας για το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, χαρακτήρισε “ανεπίκαιρο” το πρόβλημα της ανομίας και της εγκληματικότητας».

Και προσθέτει: «Από τότε μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκε η βάσιμη ανησυχία μας για την έξαρση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας, καθώς και η πεποίθησή μας ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, από τους πρώτους κιόλας μήνες που ανέλαβε την εξουσία, υπονόμευσε την αντεγκληματική πολιτική με σειρά νόμων που αφήνουν, πλέον, τεράστια κενά στην δημόσια Τάξη και Ασφάλεια. Ολοένα και περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες κρουσμάτων βίας και εγκληματικότητας, με συνέπεια να έχει γενικευθεί η αίσθηση της πλήρους ανομίας, εντείνοντας καθημερινά το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Ομάδες κουκουλοφόρων επιτίθενται ανενόχλητοι σε αστυνομικούς, οι λεγόμενοι γνωστοί άγνωστοι καταστρέφουν κάθε βράδυ δημόσια και ιδιωτική περιουσία και εκφοβίζουν τους πολίτες. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα ο πρωτοφανής ξυλοδαρμός τριών δόκιμων αξιωματικών της Σχολής Ευελπίδων και ο εμπρησμός του Αστυνομικού Τμήματος Πεύκης. 

Την ίδια στιγμή, μέλη “συλλογικοτήτων” εισβάλλουν, όποτε θέλουν, σε Υπουργεία, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, εφορίες, νοσοκομεία, ακόμη και στον προαύλιο χώρο της Βουλής, με μοναδικό στόχο να καταστρέψουν και να εκφοβίσουν, ενώ οργανωμένα κυκλώματα επικίνδυνων κακοποιών εκτελούν εγκληματικά συμβόλαια.

Η “απάντηση” της Κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι η σιωπηρή ανοχή στις παράνομες αυτές ενέργειες, η κατάργηση της ομάδας Δέλτα και των φυλακών τύπου Γ και η νομοθέτηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, που έχει οδηγήσει στην μαζική και άκριτη αποφυλάκιση κρατουμένων στο όνομα τάχα της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτά τον πρωθυπουργό:

«1) Με ποιον τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την γενικευμένη πλέον ανομία και τη συνεχόμενη διασάλευση της δημόσιας τάξης;

2) Διαθέτει η Κυβέρνηση σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας ή πιστεύει άραγε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει διαρκή κρούσματα βίας και παραβατικότητας συνδιαλεγόμενη με τις κατ’ ευφημισμόν συλλογικότητες;».


Συμπλοκή μεταναστών στην Πάτρα για τον έλεγχο του Λιμανιού



Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή  έξω από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι, άγνωστοι επιτέθηκαν σε μετανάστες που έχουν βρει προσωρινή στέγη στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Αμέσως μετά το επεισόδιο έσπευσαν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προχώρησαν σε προσαγωγές προσώπων στην Ασφάλεια Πατρών.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες της επιθέσεις είναι πιθανόν ομοεθνής των μεταναστών που προσπαθούν να ελέγξουν το λιμάνι.

Μέχρι τώρα επικρατεί ένταση μεταξύ των μεταναστών.




Δολοφoνία Κέννεντι: 500.000 απόρρητες σελίδες στο φως



Ήταν τελικά ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο ένας και μοναδικός δολοφόνος του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι ή από πίσω του υπήρξε μια ολόκληρη ομάδα στήριξης; Υπήρξε δεύτερος σκοπευτής; Ποιός αλήθεια ήθελε νεκρό τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την δολοφονία του 35ου Αμερικανού προέδρου στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας, η οποία συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο κι αποτέλεσε σταθμό στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, ο αποχαρακτηρισμός 3.100 εμπιστευτικών εγγράφων -ως επί το πλείστον αρχεία από τη CIA και το FBΙ- θα δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. 

Συνολικά ο φάκελος της δολοφονίας περιέχει υλικό 5 εκατομμυρίων σελίδων. Περίπου 500.000 σελίδες ήταν μέχρι τώρα απόρρητες ή προσβάσιμες αλλά, με αρκετά από τα κρίσιμα στοιχεία καλυμμένα. 

Με κοινοποίηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προ ημερών ανακοινώσει ότι δίνει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων αρχείων: "Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK". 

Γιατί τώρα;

Τα έγγραφα δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Αρχείο σήμερα, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει θεσπιστεί από το Κογκρέσο σχετικά με τον απόρρητο χαρακτήρα του συγκεκριμένου αρχείου.

Ωστόσο το "timing" αναφέρει ο διεθνής Τύπος δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για μια κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τον ίδιο τον Τραμπ, σχετικά με την συνεχιζόμενη έρευνα περί ρωσικής ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές. 

Θα κοπάσουν οι θεωρίες συνωμοσίας;

Μέχρι τώρα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας έχουν κατηγορήσει 82 δολοφόνους, 42 διαφορετικές ομάδες και συνολικά 214 πρόσωπα για τη δολοφονία του JFK, ακόμη και εξωγήινους. Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές έχουν καταπιαστεί με την υπόθεση. 

Ιστορικοί και ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι στα εμπιστευτικά έγγραφα δεν περιέχουν στοιχεία που θα «σκάσουν σαν βόμβες». Ωστόσο σε αυτά, υπάρχουν άγνωστες στο κοινό πληροφορίες όπως στοιχεία για το μυστηριώδες ταξίδι διάρκειας έξι ημερών του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ στο Μεξικό, δυο μήνες πριν την δολοφονία, στη διάρκεια του οποίου είχε επισκεφθεί τις πρεσβείες της Μόσχας και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι τα έγγραφα αυτά μπορεί να αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η CIA γνώριζε τις διασυνδέσεις του πρώην πεζοναύτη με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία είχε ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έχοντας μάλιστα αποκτήσει υπηκοότητα. 

Στη δίνη των θεωριών συνωμοσίας ο πρόεδρος Τραμπ δεν έμεινε αμέτοχος. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του τότε αντιπάλου του, Τεντ Κρουζ, είχε βρεθεί μαζί με τον Οσβαλντ, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου στο Ντάλας. Ο Τραμπ δεν ανακάλεσε αλλά ούτε και στοιχειοθέτησε ποτέ αυτό τον ισχυρισμό.


Μαριλένα Γεραντώνη

Πηγή : in.gr


Η φάμπρικα με τις απονομές χάριτος



Ελευθερία Κόλλια πηγή : protagon.gr

Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η καταχρηστική εφαρμογή της απονομής χάριτος. Είναι πολλές οι αποφάσεις που σιωπηλά υποσκάπτουν το σύστημα επιβολής ποινών. Και που οδηγούν μάλιστα τους απαλλαγμένους ακόμα και για ναρκωτικά σε μια θέση στο Δημόσιο!

Τι μπορεί να ωθήσει έναν υπουργό Δικαιοσύνης, όπως ο Σταύρος Κοντονής, να δει με επιείκεια έναν έμπορο ναρκωτικών; Τι μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο Συμβούλιο, αυτό που είναι αρμόδιο για τις απονομές χάριτος στη χώρα, να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ μιας τέτοιας εισήγησης; Και τι μπορεί να δράσει τόσο καταλυτικά, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να την υπογράψει; Γρίφος και άλυτο μυστήριο.

Η είδηση είναι πάντως δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Γ΄, αριθμός φύλου 883.

«Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 10-8-2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων: ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ το υπόλοιπο της ποινής του (…) του (…) που του επεβλήθη με τη με αριθμό (…) απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας (ποινή φυλάκισης δύο {2} ετών με τριετή αναστολή) για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών και ΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την ανωτέρω καταδίκη του προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ Α.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έπαιζε με τις ζωές άλλων ανθρώπων, και δη νέων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε με αυστηρότητα αλλά και τακτοποιήθηκε σε ΔΕΚΟ.

Τα παράδοξα με τις απονομές χαρίτων και τις «κατά νόμον συνέπειες που αίρονται» δεν σταματούν εδώ – οι σχετικοί αριθμοί ΦΕΚ είναι στη διάθεση του Protagon. Τύπος καταδικασθείς για νόθευση διαβατηρίου, πολιτογραφείται ως έλληνας∙ σωρηδόν οι πολιτογραφήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν case study στο κεφάλαιο «πώς να κερδίσετε ψηφοφόρους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Αλλοδαπή κυρία που είχε καταδικασθεί για «το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση» μεταμορφώνεται εν μία νυκτί σε νοσοκόμα. Τρίτος που είχε καταδικαστεί επίσης για ξάφρισμα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια και ειδική άδεια οδήγησης ταξί. Και ένας τέταρτος, που είχε καταδικασθεί για «τα αδικήματα της κλοπής, της τετελεσμένης απάτης (…) και της πλαστογραφίας με χρήση», μπορεί να ανανεώσει την ειδική άδεια του και να ψαρεύει εφεξής κούρσες ως ταξιτζής στην πόλη.

Πώς γίνεται άραγε, σε άλλη περίπτωση του 2016 και επί θητείας του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, να εξατμίζεται αδίκημα όπως «η διακεκριμένη κλοπή αντικειμένου αρχαιολογικής αξίας που βρισκόταν σε δημόσιο τόπο και η φθορά αρχαιολογικού χώρου κατά συναυτουργία», προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό καταδικασθέντος στο Δημόσιο σε θέση νοσηλευτή; Δεν είναι ανέκδοτο να σβήνεις με γομολάστιχα την ποινή κάποιου για την πράξη της προμήθειας, κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου αυτός ο κάποιος να πάρει άδεια λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης security (sic); Δεν είναι ιεροσυλία να επιτρέπεις σε καταδικασθείσα για «τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με προσγενόμενη ζημία ιδιαίτερα μεγάλη κατά συναυτουργία και της καταπάτησης δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία», τον διορισμό ως μόνιμης υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας σε θέση νηπιαγωγού;

Για να μη σας κουράζω, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις, με τη σέσουλα μπορεί ένα προσεκτικό μάτι να τις συγκεντρώσει από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, και στις οποίες μπορεί κανείς ευκρινώς να διαπιστώσει την καταχρηστική εφαρμογή αυτού του πολύτιμου εργαλείου, του εξαιρετικού μέτρου που λέγεται απονομή χάριτος. Είναι πολλές οι αποφάσεις που σιωπηλά και ύπουλα υποσκάπτουν το σύστημα επιβολής ποινών, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Είναι αναρίθμητες οι πράξεις που πασίδηλα υπερβαίνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της απονομής χάριτος, εμπίπτοντας στη σφαίρα της -τόσο οικείας- λογικής περί βολέματος ημετέρων. Τυχαία, οι περισσότερες από αυτές προβλέπουν προσλήψεις σε δήμους, υπουργεία και ΔΕΚΟ;

Ο μηχανισμός που θέλει τις απονομές χάριτος ως «πλυντήριο» για μια θέση στο Δημόσιο, που θα φέρει ψηφαλάκια, μόνο κακό μπορεί να κάνει στη Δικαιοσύνη. Ζήτημα νομικό, βεβαίως, δεν υπάρχει. Χάρη μπορεί να απονεμηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα. Υπάρχει όμως ζήτημα ηθικό. Αυτό που ξεφυτρώνει κάθε τόσο, σαν το μανιτάρι, για να θυμίσει στους ασκούντες πολιτική ότι δεν μπορούν, όσο και να θέλουν, να αποσυνδεθούν από την έννοια της ατομικής ευθύνης. Την αναλαμβάνουν χωρίς να τους παρακαλέσει κανείς. Και αν την εγκαταλείψουν, κινδυνεύουν να καταλήξουν με φαγωμένα τα -πολιτικά τους- σωθικά.


Ερντογάν: Ζητά δημοψήφισμα σε δυτική Θράκη για προσχώρηση στην Τουρκία



Και αφήνει υπονοούμενα για Θεσσαλονίκη, νησιά Αιγαίου και Κύπρο! - Οξύνει ξανά τη ρητορική του με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Μοσούλη - «Η Θράκη είναι ελληνική» απαντά η Αθήνα

Σε νέα πρόκληση προχώρησε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος λίγες ημέρες μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία αφήνοντας υπονοούμενα και για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και νησιά του του Αιγαίου επικαλούμενος «ορισμένους ιστορικούς» σύμφωνα με τους οποίους αυτές οι περιοχές περιλαμβάνονται στα σύνορα του εθνικού συμβολαίου.


«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». 

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Εξηγώντας το σκεπτικό του ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. 

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».


Αθήνα σε Ερντογάν: Η Θράκη είναι ελληνική

Με ταχύτητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στοπρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας «αδιανόητες και επικίνδυνες» τις σκέψεις του κ. Ερντογάν. 

«Η Θράκη είναι ελληνική» επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών που κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι πονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. 

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».




Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία : Ο Υπουργός Επικρατείας ομολογεί ότι η Κυβέρνηση φακελώνει τους πολίτες



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά την γνωστή απόπειρα χειραγώγησης των ερευνών και τις στημένες δημοσκοπήσεις που κατασκευάζονται στα υπόγεια του Μαξίμου, επιβεβαιώνεται - και μάλιστα αρμοδίως - ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τους λογαριασμούς των πολιτών στα Social Media.

Το πραγματικά απίστευτο είναι ότι Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση κρατά αρχείο, φακελώνοντας τους πολίτες ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. 

Το επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσουν και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, με βάση τα posts των πολιτών στο Facebook και το Twitter».






Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου για δράση «Ρουβίκωνα»



Eρευνες για τη δράση της ομάδας Ρουβίκωνας διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά το περιστατικό της εισβολής μελών της εν λόγω ομάδας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη σχετική ανάρτηση βίντεο στο διαδίκτυο.

Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ζήτησε την συνένωση και την έρευνα για όλες τις δικογραφίες, που ενδεχομένως αφορούν δράση του «Ρουβίκωνα», ενώ παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο τη διενέργεια έρευνας για την εισβολή σε γραφείο γιατρού στον Ευαγγελισμό και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον τον εντοπισμό των δραστών, μελών του «Ρουβίκωνα» που απείλησαν τον γιατρό και δεύτερον έρευνα για το αν πράγματι ο εν λόγω γιατρός συνήθιζε να παίρνει «φακελάκι».

Πάντως, οι δικαστικές αρχές, οι οποίες θα κληθούν να ερευνήσουν τη δράση του Ρουβίκωνα, είναι βέβαιο, ότι θα απευθυνθούν στην Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων, που μετέχουν κάθε φορά σε εισβολές και επιθέσεις των μελών της εν λόγω ομάδας.

Προκειμένου να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση δόθηκε εντολή για διερεύνηση για διάπραξη αδικημάτων που μπορεί να ενεργοποιήσουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης καθώς για τις επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» ή άλλων ομάδων αντεξουσιαστών, σπάνια υποβάλλονται μηνύσεις από τα θύματα, ενώ ως τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση το δημόσιο να έχει κινήσει σχετικές διαδικασίες.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Καθημερινή


Αυγενάκης : «O κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός των φόρων και της μιζέριας»



«Η Κυβέρνηση από αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Σόιμπλε επιλεκτικά αναφέρει κάποια κομμάτια. Τα άλλα, κάνει πως δεν τα κατάλαβε», δήλωσε, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της εκπομπής του κ. Γιώργου Παπαδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί ένταξης της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης ο κ. Λ. Αυγενάκης δήλωσε: «Οι Έλληνες πολίτες, σήμερα, χρωστούνε 125 δισ. σε φόρους και εισφορές. Το ελληνικό κράτος χρωστάει πάνω από 6 δισ. οφειλές στους ιδιώτες. Το 35% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι φτωχοποιημένοι και η οικονομική τους κατάσταση δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εικονική πραγματικότητα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η Κυβέρνηση».

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο ο Γραμματέας της ΝΔ προσέθεσε: «Σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» τα τελευταία δυόμιση χρόνια η απονομή των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 51,2%, με αποτέλεσμα πάνω από 300.000 συνταξιούχοι να μην έχουν πάρει τη σύνταξή τους».

Καυτηριάζοντας τη στάση του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Λ. Αυγενάκης ανέφερε: «Ο Τσίπρας πριν 11 μήνες υμνούσε τον Κάστρο για την προσφορά του στην ανθρωπότητα, 11 μήνες μετά υμνεί τον Τραμπ για τον ίδιο λόγο, ενώ, σήμερα, ο κ. Ζαχαριάδης υιοθετεί τις απόψεις Σόιμπλε».

«Απέναντι στην πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ απαντά με ένα σαφές και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει λόγο καθαρό και σαφή απέναντι τόσο στους Έλληνες, όσο και στους εταίρους. Ως ΝΔ έχουμε διαμορφώσει και επικαιροποιούμε συνεχώς στο πλαίσιο των προσυνεδρίων του Κόμματος, το δικό μας πρόγραμμα που φέρει ελληνική κι όχι έξωθεν υπογραφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Λ. Αυγενάκης.

«O κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός των φόρων και της μιζέριας. Το 3ο μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου προβλέπει 25 νέους φόρους, 1,9 δισ. μετρά για τον επόμενο χρόνο και επιπλέον 4 με 5 δισ νέα μέτρα. Σύνολο 14,7 δισ. επιβάρυνση για τους Έλληνες πολίτες αντί για παροχές 12δισ. που έταζε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας».

Στο τέλος της συζήτησης ο Γραμματέας της ΝΔ δήλωσε: «Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που προχωρά με λόγο καθαρό, σκληρή δουλειά, συνέπεια, σοβαρότητα και έχει συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα».



Πηγή : thebest.gr