Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ιστορίες εφοριακής τρέλας - Ηρακλειώτισσα... ετών 124, σύμφωνα με την Εφορία!



Φαιδρός αποδεικνύεται καθημερινά ο κρατικός μηχανισμός με λάθη και παραλείψεις που φέρνουν στα όριά τους τους πολίτες. Δύο ακροάτριες που μίλησαν σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη για την εμπειρία τους στην Εφορία Ηρακλείου, αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές. Και οι δύο έπρεπε να πάνε στην ΔΟΥ ώστε να διορθώσουν λάθη που εντοπίστηκαν στις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπλόκαραν την καταβολή των επιδοτήσεων, την ώρα όμως που ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι, όπως είπαν, έρχονταν κανονικά και χωρίς... κανένα λάθος!

Η πρώτη ακροάτρια "διαπίστωσε" πηγαίνοντας στα γραφεία της ΔΟΥ, όπως της είπε η υπαλληλος ότι είχε γεννηθεί το 1893, ήταν δηλαδή 124 ετών!! και η δεύτερη ότι ήταν γεννημένη το 1900, είχε δηλαδή συμπληρώσει τα 117 της χρόνια!!

Τα τραγελαφικά επεισόδια είχαν και ένα "κερασάκι" στην τούρτα: στο ίδιο γραφείο ένα ηλικιωμένος αγρότης παραπονιόταν σε υπάλληλο: Ρε παιδιά, από τότε που γεννήθηκα είμαι Νικολής και παίρνω κανονικά επιδοτήσεις, εδά με κάματε Δημήτρη; Βαφτίσεις κάμετε εδώ;




Πηγή: ekriti.gr


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου : «ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ»


Κυρίες και κύριοι,

Πρώτα - πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους Λιαργκόβα και Παπαγεωργίου για την πρόσκλησή τους να συμμετέχω στην παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος και πολύ χρήσιμου βιβλίου τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγγραφείς αποτυπώνουν με τρόπο διεισδυτικό και διεξοδικό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει. Είναι ομολογουμένως κρίσιμο να ξέρουμε από πού ερχόμαστε αλλά και πού βρισκόμαστε τώρα, ώστε να αποφασίσουμε πού θα πάμε στο μέλλον. Η ανάλυση των κυρίων Λιαργκόβα και Παπαγεωργίου συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά και των διλημμάτων με τα οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι. 

Με αφορμή, λοιπόν, το βιβλίο θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου για το μέλλον της Ευρώπης. Επισημαίνω εξ αρχής ότι η πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν υπήρξε ποτέ γραμμική. Εξελίχθηκε μέσα από ήττες, τακτικές υπαναχωρήσεις, συμβιβασμούς, ανασύνταξη, αναθεωρήσεις ώσπου να επέλθει κάθε φορά σύνθεση και τελικά πρόοδος. Οι θεμελιωτές της τότε Ε.Ο.Κ. μιλούσαν για μια «ολοένα στενότερη ένωση», δείχνοντας την κατεύθυνση που εκείνοι τουλάχιστον ήθελαν να ακολουθηθεί. Δείχνοντας, δηλαδή, ένα δρόμο κοινού βηματισμού, άρα όλο και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Η πορεία δεν υπήρξε ποτέ ανέφελη.

Αναφέρω χαρακτηριστικά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005. Η κρίση του Ευρώ, που ήρθε μετά από μερικά χρόνια, όξυνε τις αμφισβητήσεις. Σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε άνοδος του ευρωσκεπτικισμού – σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην Κυβέρνηση. Και μετά ήρθε το σοκ του Brexit, το οποίο ακόμα είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί.  Τα αίτια της κρίσης είναι πολλά.

Καταρχάς υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Είναι επίσης γεγονός, ότι η Ε.Ε. συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Είναι κάτι που, σε αρκετές περιπτώσεις, έγινε με ευθύνη και των εθνικών Κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει μια αντι - ευρωπαϊκή στροφή της κοινής γνώμης. Θα πρέπει επίσης να πω ότι δεν είναι παραγωγική η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας σε τομείς που θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων. Περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην περισσότερες οδηγίες και ντιρεκτίβες.

Έτσι τα στερεότυπα ενισχύθηκαν. Μια μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών στο Βορρά αντιλαμβάνεται αρνητικά την Ευρώπη ως μηχανισμό μεταφοράς πόρων σε άλλες χώρες. Ενώ πάλι κάποιοι άλλοι στο Νότο αμφισβητούν ότι το ευρωπαϊκό Σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία για όλες τις χώρες. Αντίστοιχα, κάποιοι λαοί θεωρούν την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. ως απειλή για την εθνική τους ταυτότητα, έστω κι αν η ίδια η Ε.Ε. υπογραμμίζει συνεχώς και αναδεικνύει εμπράκτως την ανάγκη σεβασμού των εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Πολλοί θεώρησαν αυτά τα γεγονότα ως απόδειξη της αποτυχίας του ευρωπαϊκού οράματος. Κάνουν λάθος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως το Brexit, λειτούργησαν ως κλήση αφύπνισης. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης.  Όμως, όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές. Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Μακρόν του οράματός του για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, δίνει μια νέα πνοή στο όλο εγχείρημα.

Είναι μια ατζέντα τολμηρή, διότι δεν αφορά μόνο την πορεία της οικονομικής ενοποίησης και του κοινού νομίσματος, αλλά και την θεσμική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσής μας. Αφορά όμως και τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Προσυπογράφω το μεγαλύτερο μέρος της και στηρίζω την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου. Όπως στηρίζουμε και την φιλόδοξη προσπάθεια του προέδρου Γιουνκέρ για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως την παρουσίασε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βούληση της νέας γερμανικής Κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν το διάλογο, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ιστορικό μας καθήκον να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, γιατί το παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ενεργά το «παρών» σε αυτόν τον διάλογο. Είμαστε από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Το ειδικό μας βάρος είναι μεγάλο, καθώς η δική μας ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη αποτελεί θεμέλιο της ίδιας της Ένωσης. Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας το να αποτινάξουμε την εικόνα του προβληματικού κράτους – μέλους που απασχολεί την Ένωση μόνο για τα δικά του ζητήματα. Και να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας ως εταίρου που συμμετέχει ισότιμα στο διάλογο καταθέτοντας προτάσεις που αφορούν ολόκληρο το οικοδόμημα, όχι μόνο τις ενδεχόμενες συνέπειές του σε μας. Στο διάλογο για την επόμενη μέρα της Ε.Ε., η Ελλάδα προσέρχεται με κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, πολύτιμα για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης, με μέτωπο σε μία περιοχή γεωπολιτικών  αναταραχών και εστιών ανάφλεξης.

Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας.

Η Ελλάδα είναι επίσης ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για την ενέργεια και μπορεί να αποτελέσει κεντρικό παίκτη στην ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό.

Ως χώρα μπορούμε και πρέπει να παίξουμε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επέκταση της ΕΕ προς την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε σθεναρά την συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην ασφάλεια και στην Άμυνα. Μια πολιτική που πρέπει να βασίζεται στην θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα έχει πολλά να συνεισφέρει στη συζήτηση αυτή. Έχουμε γνώση των προβλημάτων. Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν στην άμυνα άνω του 2% του Α.Ε.Π. και η συμμετοχή μας στην εφαρμογή των σχετικών πολιτικών είναι  καθοριστική. Πρόκειται για αμοιβαίο όφελος, καθώς η προώθηση μιας κοινής πολιτικής άμυνας θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αξιοποιήσει μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και υποδομές. Αλλά θα επιτρέψει και σε μας να περιορίσουμε τις δαπάνες για την άμυνά μας, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις μιας κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Και φυσικά μπορούμε και πρέπει να έχουμε απολύτως κομβικό ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στην Ε.Ε. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος από όσο μας αναλογεί.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος. Θα το επικαιροποιήσουμε άμεσα διότι οι συγκυρίες αλλάζουν διαρκώς. Τις μέρες αυτές που οι μεταναστευτικές ροές έχουν και πάλι αυξηθεί, η ανάγκη εφαρμογής του γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Και επειδή πολλές πτυχές αφορούν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είναι αναγκαία η προώθηση των θέσεων αυτών σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έμφαση στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη είναι τεράστια και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί στο όνομα των τωρινών μας οικονομικών δυσκολιών. Όπως, αντίστροφα, η ανάδειξη των γεωπολιτικών πτυχών δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα με φοβικό τρόπο ή με αμηχανία.

Για την κρίση στη χώρα μας ασφαλώς φταίμε εμείς οι ίδιοι που για πολλά χρόνια δεν φροντίσαμε ούτε τα δημοσιονομικά μας να έχουμε σε τάξη, ούτε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν να υλοποιήσουμε. Αλλά ευθύνες έχει και η ίδια η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η οποία δεν είχε δημιουργήσει εγκαίρως αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας, ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Η Ελλάδα σήμερα δεν πρέπει να διστάζει να μιλήσει για δημοσιονομική πειθαρχία, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την ψηφιακή οικονομία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Αντιθέτως, υποχρεούται να έχει άποψη. Είμαστε η χώρα η οποία πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, με μεγάλες θυσίες των πολιτών. Οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγάλες.

Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση. Μπορούμε συνεπώς να υποστηρίξουμε πειστικά την οικοδόμηση μίας πιο αποτελεσματικής και πιο δίκαιης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης προς όφελος όλων των χωρών μελών της. Ένα πρώτο βασικό σημείο είναι η αναγνώριση των λαθών που έχουν γίνει. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πορεία η Ευρωζώνη εξακολουθεί και σήμερα να αντιμετωπίζει ελλείμματα στην αρχιτεκτονική της. Η δημιουργία του κοινού νομίσματος αφαίρεσε από τις χώρες το εργαλείο της συναλλαγματικής πολιτικής για τη διόρθωση των μακροοικονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών.

Αυτό όμως έγινε χωρίς να δοθεί επαρκής παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές πολιτικές, οι οποίες θα καθιστούσαν τις πιο αδύναμες χώρες επαρκώς ανταγωνιστικές. Αντιθέτως, το γεγονός ότι χώρες της περιφέρειας μπορούσαν μέχρι το 2010 να δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, έδωσε πρόσκαιρα ανάσα στα δημοσιονομικά των χωρών αυτών. Δημιούργησε όμως τις γνωστές «φούσκες» υπερδανεισμού, είτε κρατικού, όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, είτε ιδιωτικού όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Επιπλέον, τόσο οι πλουσιότερες, όσο και οι πιο αδύναμες χώρες, αντιμετώπισαν προβλήματα με τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως αποτέλεσμα της ελλιπούς τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη.

Οι προϋποθέσεις δημιουργίας τραπεζικής ένωσης και μηχανισμού πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων άρχισαν να οικοδομούνται μόλις μετά την κρίση. Επιβάλλεται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι μεν πιο πλούσιες χώρες ωφελήθηκαν και έχτισαν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, οι δε πιο αδύναμες χώρες έχασαν πολύτιμα κεφάλαια και χρηματοοικονομικούς πόρους. Και, δυστυχώς, δεν έφυγαν μόνο τα κεφάλαια, έφυγαν και οι άνθρωποι.

Το λεγόμενο Brain Drain δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα Παιδείας και το φαινόμενο του brain drain στο δεύτερο Προσυνέδριο που θα κάνουμε στην Πάτρα. Αλλά θέλω από τώρα να τονίσω ότι αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής Κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. Και μπορεί μεν το φαινόμενο να μην είναι μόνο ελληνικό. Αλλά σε εμάς έχει, για προφανείς λόγους, ακόμα πιο δραματικές συνέπειες.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών είναι φυσικά θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και κατάκτηση της Ευρώπης. Ωστόσο, μία αποτελεσματική πολιτική και οικονομική Ένωση πρέπει να εξασφαλίζει περιφερειακά ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία, με κατάλληλες διαρθρωτικές και φορολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση φαινομένων ερημοποίησης της περιφέρειας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της. Μία σύγκριση μεταξύ των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για να είναι βιώσιμη η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης, πρέπει να μπορεί να παράγει ευημερία για όλα τα μέλη της και να έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ανισορροπιών και κρίσεων. Οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούνται. Και η μετατροπή του E.S.M. σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κυρίες και κύριοι,

Για την Ελλάδα η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι διαμορφώνεται το τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα θα καταβάλει προσπάθεια να ξεφύγει από μία πολυετή ύφεση και θα επιστρέψει πλέον σε μονοπάτι δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει de facto κίνδυνο να τοποθετηθεί στην χαμηλή ταχύτητα της Ευρώπης, αν δεν μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το βήμα των υπόλοιπων χωρών. Αυτό θα είναι μια εθνική ήττα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους με δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να προχωρήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. Όχι επειδή το επιτάσσει κάποιο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά γιατί έτσι θα πάμε μπροστά, έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων. Και γιατί έτσι θα δυναμώσουμε το ρόλο και τη θέση μας στην Ευρώπη της επόμενης μέρας.

Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Παράλληλα, δεν αξιοποιήσαμε τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων τριών ετών. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει βγάλει την Ευρώπη από την παγίδα του μηδενικού πληθωρισμού, ανακουφίζοντας τις οικονομίες του Νότου. Το Ευρώ είχε σταματήσει να ανατιμάται δίνοντας ώθηση σε εξαγωγές.  Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πέσει. Αντί η χώρα μας να αδράξει αυτή την μοναδική ευκαιρία, έμεινε έξω από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη πετυχαίνοντας αναπτυξιακές επιδόσεις πολύ μικρότερες από τους στόχους. Αλλά κυρίως πολύ μικρότερες από τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο χρόνος περνά αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά θα κινδυνεύσουμε και πάλι να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να μπορούν να γίνουν αντιληπτά από όλους τους πολίτες. Αυτό αφορά όλες τις χώρες, καθώς η έξαρση του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού απείλησε και εξακολουθεί να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Και ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, μια χώρα η οποία υπέφερε και ζημιώθηκε από το λαϊκισμό, τις υπεραπλουστεύσεις και τις πολιτικές απάτες ή αυταπάτες. Η δική μας πολιτική – και πιστεύω και η συζήτηση στην Ευρώπη – πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους πολίτες που νιώθουν ξένοι και ξεχασμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Την μέση οικογένεια που ανησυχεί για το μέλλον της. Τους πολίτες που νιώθουν ότι απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση και την πρόοδο της τεχνολογίας.  Όλους εκείνους που νοιώθουν το διαλυτικό συναίσθημα ότι αυτά που θεωρούσαν δεδομένα – στην οικονομία και στον τρόπο ζωής τους – δεν είναι καν αυτονόητα.

Πρέπει με απλά λόγια, η Ευρώπη να συνομιλήσει με μια τραυματισμένη κοινωνία και να την πείσει πως οι αλλαγές αφορούν εκείνη και όχι μια απόμακρη ελίτ στις Βρυξέλλες ή στις εθνικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.  Τώρα που και στη χώρα μας ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός ηττάται, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και κυρίως, να κάνουμε αυτά που πρέπει. Ως πολιτικά πρόσωπα, ως κόμματα, ως φορείς, ως ακαδημαϊκοί, ως χώρα συνολικά. Να φανεί στην πράξη ποιοι μένουν στα εύκολα λόγια και ποιοι θα μπουν στο καμίνι της πολιτικής δράσης. Ποιοι περιορίζονται στο να βλέπουν την ιστορία να περνά από μπροστά τους και ποιοι θα επιλέγουν να γίνουν μέρος της και να τη διαμορφώσουν.

Ο ρόλος της Ελλάδας οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στο μέλλον των γενιών που έρχονται.

Σας ευχαριστώ.




Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα από τους αντιεξουσιαστές τα έκαναν γυαλιά - καρφιά στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών


Μέρα μεσημέρι μετά τις έντεκα και μισή, κουκουλοφόροι προσέγγισαν τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, στην οδό Γενναδίου και με βαριοπούλες στα χέρια ξεκίνησαν να χτυπούν με μανία τα τζάμια στην είσοδο, αλλά και στο εσωτερικό, προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές.

Η κουκουλοφόροι φώναζαν κατά των πλειστηριασμών.

Μετά την πράξη τους εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι και πριν φτάσει η αστυνομία




Νέα Δημοκρατία : Ανομία δίχως τέλος στα Πανεπιστήμια



Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ομηρία μελών της Συγκλήτου στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το νέο κρούσμα στο Α.Π.Θ., με φοιτητές και μη να κρατούν ομήρους μέλη των πρυτανικών αρχών, δικαιώνει περίτρανα τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: απαιτείται αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται μέσα στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Εκτενής Δήλωση 

«Τι περιμένει ο κύριος Υπουργός για να αντιληφθεί ότι η άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, την οποία επανέφερε πριν περίπου δυο μήνες, εκτραχύνει την κατάσταση ανομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Δεν συνειδητοποιεί ότι τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών, αυξάνονται εκθετικά;

Οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και Προέδρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, η διαπόμπευση Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, η βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του προαύλιου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μόνο κάποια από τα πρόσφατα περιστατικά, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της παθογένειας εντός των Ιδρυμάτων.

Αλλά και πέριξ αυτών, η ανομία δεν σταματά, καθώς η διακίνηση ναρκωτικών, η πώληση λαθραίων ειδών και η κοινή βία εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, με τους δράστες να καταφεύγουν συχνά εντός των χώρων των Ιδρυμάτων για να αποφύγουν τη σύλληψη. 

Ο δε κατάλογος των έκνομων πράξεων εμπλουτίζεται διαρκώς: μόλις χθες περίπου 40 φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για αρκετές ώρες κρατούσαν “ομήρους” μέλη της Συγκλήτου, μέχρι να ενδώσουν στα αιτήματά τους.  

Δεν αρκεί η καταδίκη της πράξης από τον κύριο Υπουργό, η οποία αποδεικνύει την από πλευράς του σχετική συνειδητοποίηση του λάθους του. Τον καλούμε εδώ και τώρα να διορθώσει το λάθος αυτό και να τροποποιήσει την ρύθμιση για το άσυλο: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, με κινητά Smartphones



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη, η οποία στόχευε «έξυπνα» κινητά τηλεφώνα (smartphones), συγκεκριμένου κατασκευαστή.

Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ατόμων, μεταξύ των οποίων και τριών (3) ιδιοκτητών καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης εδράζεται σε καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες αφού είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα (από κλοπή, διάρρηξη ή ληστεία), εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα τη συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Πιο αναλυτικά, οι παθόντες, μετά την αφαίρεση της συσκευής τους και εφόσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της αφαιρεθείσας συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους, δέχονταν απατηλό μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το παραπάνω μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο (ο οποίος προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας), τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Μετά την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων, αυτά υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα να παρακαμφθούν τα μέτρα ασφάλειας της συσκευής και οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της και να καταστεί η συσκευή λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους χρήστες.

Από την πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι «κάτοχοι» των αφαιρεθέντων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που ενέχονται τόσο στη διαδικασία υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης των λογαριασμών και στη παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας των συσκευών, όσο και στη μετέπειτα διάθεσή τους στην αγορά.

Επιπλέον, μέρος των κινητών τηλεφώνων εντοπίστηκε να διατίθεται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την περαιτέρω ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και μετά από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των επίμαχων συσκευών και στη διαδικασία υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα (12) επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες).

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο (2) άτομα πακιστανικής καταγωγής, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των αφαιρεθέντων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι (16) κινητά τηλέφωνα και μία (1) ταμπλέτα, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί οκτώ (8) στους νόμιμους κατόχους τους.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται οι έρευνες, για την πλήρη διαλεύκανση και άλλων συναφών υποθέσεων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των εμπλεκομένων σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υποκλοπής στοιχείων και μετέπειτα διάθεσης προς πώληση, «έξυπνων» συσκευών που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου και κατόχους «έξυπνων» τηλεφώνων, με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του φαινομένου:

Να λαμβάνουν τα παρεχόμενα από τις κατασκευάστριες εταιρίες μέτρα ασφάλειας των συσκευών τους, που σχετίζονται με την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα δεδομένα τους («ισχυρούς» κωδικούς ξεκλειδώματος οθόνης και προσωπικών λογαριασμών, επαλήθευση δύο βημάτων, αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, κωδικό αριθμό PIN κ.α.)

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της συσκευής, να θέτουν εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα, τη συσκευή σε κατάσταση απώλειας ή κλοπής (lost mode).

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εάν δεχθούν μηνύματα (sms ή e-mails) που ζητούν ή παρέχουν πληροφορίες για την απωλεσθείσα συσκευή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εφαρμογές εύρεσης τηλεφώνου δεν ενημερώνουν για τη θέση της συσκευής μέσω μηνυμάτων (sms ή email) και ενώ η σχετική ενημέρωση παρέχεται μόνο ύστερα από σύνδεση στον επίσημο ιστότοπο των εφαρμογών αυτών.

Να μην εισάγουν στοιχεία των προσωπικών λογαριασμών διαχείρισης των συσκευών τους σε ιστοσελίδες πλην των επίσημων ιστοσελίδων και εφαρμογών των κατασκευαστριών εταιριών.

Να ενημερώνουν άμεσα τον αρμόδιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί φραγή στη σύνδεση της απωλεσθείσας συσκευής ώστε να αποφευχθούν τυχόν χρεώσεις από μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Σε περίπτωση εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης της συσκευής μέσω εφαρμογών «εύρεσης τηλεφώνου», να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κατά τόπο αστυνομικές Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη πως ενδεχομένως να υπάρχουν γεωγραφικές και χρονικές αποκλίσεις μεταξύ της εκτιμώμενης βάσει των εφαρμογών θέσης και της πραγματικής θέση της συσκευής.

Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των κατασκευαστριών εταιριών των συσκευών τους, σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας αυτών, καθώς αυτά διαφοροποιούνται και μεταβάλλονται ανάλογα με τη πολιτική κάθε εταιρίας και τις τεχνικές προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS & Android: FEELSAFE e-Commerce
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/


Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δίνουν το 40% του εισοδήματος για στέγαση



Κάποτε το ακίνητο ήταν το όνειρο κάθε νοικοκυριού. Ωστόσο, ύστερα από επτά χρόνια κρίσης και συνεχούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων, έχει γίνει εφιάλτης. 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης (ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, θέρμανση, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, κοινόχρηστα).

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τόσο υψηλές δαπάνες στέγασης έχει μόνο το 11,3% των νοικοκυριών. 

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι αισθάνονται το βάρος του σπιτιού στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πέρυσι, ήταν το 38% των νοικοκυριών που δαπανούσαν το 40% του εισοδήματός τους και πρόπερσι το 33%.

Σύμφωνα με την έρευνα, υποχωρεί το ποσοστό ιδιοκατοίκησης και διαμορφώνεται πλέον στο 73,9%, έναντι 69,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Πηγή : tovima.gr


Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας ασελγούσε στα ανήλικα παιδιά του



Σοκ σε περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη.

Ένας 37χρονος από το Κουβέιτ, πατέρας πέντε παιδιών, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για παράβαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας, ενώ επιπλέον σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του για τα αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών που δε συμπλήρωσαν τα 12 έτη και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια από οικείο.

Σύμφωνα με το thestival.gr, η 35χρονη σύζυγος και μητέρα των παιδιών τον κατήγγειλε ότι προέβαινε σε βίαιες πράξεις τόσο κατά της ίδιας όσο και κατά των πέντε ανήλικων παιδιών τους (6, 9, 10, 11 και ενός έτους), καθώς και σε ασελγείς πράξεις σε βάρος δύο κοριτσιών τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Πηγή : newsbomb.gr


Πάλι μας κορόιδευε ο Τσίπρας με ύφεση τελικά 0,2% έκλεισε το 2016



Μόνο καλά δεν πηγαίνουν τα πράγματα και συνεχίζει να μας λέει ψέματα ο Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

Με ύφεση τελικά 0,2% έκλεισε το 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρώτη εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο για την πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε ανακοινωθεί μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ σε όρους όγκου συγκριτικά με το 2015. 

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η τελική καταναλωτική δαπάνη του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2016, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση 0,6%.

 Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, η αναθεώρηση στην καταναλωτική δαπάνη έγινε εξαιτίας του ότι ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών του 2016.
Οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 2015 έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 1,8% έναν μείωσης 2% που είχε ανακοινωθεί την άνοιξη. 
Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ παρουσίασε το 2016 μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 2015, όταν τον Μάρτιο είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 0,1%.


Σανός η πραγματικότητα; Τάζει μέρισμα 1000€ ο Βερναδάκης σε 1 εκατ. πολίτες



Το 2016 οι θεσμοί να έβαλαν εμπόδια στην πλήρη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, και ανάγκασαν την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη γονυπετής,  ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί πλέον πως έχει βρει τον τρόπο να κάμψει για τη φετινή χρονιά τις όποιες αντιρρήσεις των δανειστών και ο θεός βοηθός ακόμα μία φορά με την ανευθυνότητα των κυβερνώντων . 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στο σταθμό της κυβέρνησης «Στο Κόκκινο», ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα σε μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος θεωρεί δεδομένο πως οι θεσμοί θα συμφωνήσουν.




Θ.Λαόπουλος (ΑΠΘ):«Υποστήκαμε ένα είδος βίας από τους φοιτητές»



Στη χθεσινή ομηρία του ιδίου καθώς και άλλων μελών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού στο ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος, λέγοντας ότι «μπορεί να μην κινδυνεύσαμε σωματικά από τους φοιτητές, αλλά σίγουρα υποστήκαμε ένα είδος βίας».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Λαόπουλος υπογράμμισε λέγοντας ότι «όσο οι καταλήψεις και οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους θεωρούνται επιτρεπτές και ανεκτές, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν είναι ζήτημα του πανεπιστήμιου, αλλά της κοινωνίας». 

Ο κ. Λαόπουλος υποστήριξε ότι επρόκειτο για 40 φοιτητές που απαιτούσαν από το πανεπιστήμιο να μην εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. «Είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, πολιτικά εκτός του κοινοβουλίου», ανέφερε. 

«Υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν είχαμε κανένα σημείο επαφής για να μπορέσουμε να έχουμε διάλογο με αυτούς τους φοιτητές. Μόνο η αστυνομία μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά εμείς χθες δεν την καλέσαμε, παρά μόνο το υπουργείο, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο αντιπρύτανης και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ιδρύματος, βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας από 40 περίπου φοιτητές που εισέβαλαν στο χώρο της Συγκλήτου.

Η διαμαρτυρία των φοιτητών αφορούσε πάγια αιτήματα του Συλλόγου Φοιτητών όπως την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων ενώ ζητούσαν να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Τελικά επετράπη στα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν λίγο μετά τις 19.30 από το χώρο. 


Πηγή : tovima.gr


Προσπάθησαν να ληστέψουν μίνι Μάρκετ με Καλάσνικοφ και πολίτες σταμάτησαν τον ένα από τους ληστές


Απόπειρα ληστείας σε γωνιακό κατάστημα μίνι Μάρκετ που βρίσκεται στην οδό Ζησιμοπούλου 91 στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, τρεις κακοποιοί  οι δύο οπλισμένοι με Καλάσνικοφ εισήλθαν στο κατάστημα στη μιάμιση τη νύχτα και ενώ βρίσκονταν σε αυτό ο ιδιοκτήτης μαζί με έναν υπάλληλο.

Στη θέα των ληστών οι δύο άνδρες αντέδρασαν, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να απομακρυνθεί τρέχοντας και ο άλλος να ακινητοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη και τον υπάλληλο του μίνι Μάρκετ.

Αφού ακινητοποίησαν και έδειραν τον ένα ληστή πήραν την αστυνομία η οποία τον παρέλαβε μαζί με το ΕΚΑΒ.




Ν.Δ. : Η Κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα να δώσει συντάξεις για να αποκρύψει την οικονομική της αποτυχία


Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δεσμεύσεις της Υπουργού Εργασίας απέναντι στους συνταξιούχους αποδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ψέμα. 

Όλες οι συντάξεις βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας της ανικανότητας και της ολιγωρίας της Υπουργού Εργασίας και των διορισμένων διοικήσεων των ταμείων. 

Η Κυβέρνηση γκρέμισε την οργανωτική υποδομή που είχε παραλάβει το 2015. Τα στοιχεία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” είναι αποκαλυπτικά: μέσα σε 2,5 χρόνια ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 51,2% με αποτέλεσμα περισσότερες από 300.000 συντάξεις και εφάπαξ να είναι σε εκκρεμότητα. 


Η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα με διάφορα τρικ, όπως με τη δημιουργία “διπλών βιβλίων” δήθεν εκκρεμών και αδρανών συντάξεων. 

Το κόλπο είναι το εξής: Από τις εκκρεμείς συντάξεις αφαιρούνται φάκελοι με την επίκληση ελλιπών στοιχείων ήσσονος σημασίας, και με άνωθεν εντολή, εντάσσονται σε μία νέα αδρανή κατηγορία, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπό έκδοση συντάξεων να εμφανίζεται πλασματικά μικρότερος. 

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος, παίζοντας στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιδίδεται σε λαθροχειρίες  και μεθοδεύσεις για να ωραιοποιήσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας». 


Νεκρή δημοσιογράφος των Panama Papers από βόμβα στο Ι.Χ. της



Η Daphne Caruana Galizia, εργαζόταν τα τελευταία χρόνια πάνω στην έρευνα για τα Panama Papers, τα δεδομένα των οποίων περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και διαμοιράστηκαν σε συνεργαζόμενα με αυτή ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

H δημοσιογράφος που ηγούνταν της έρευνας των Paname Papers για τη διαφθορά στη Μάλτα, η Daphne Caruana Galizia γνωστή και ως «Γυναίκα - Wikilieaks», σκοτώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από έκρηξη στο Ι.Χ της, που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη  εκτοξεύτηκαν αντικείμενα στα τριγύρω χωράφια.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα κείμενα της Daphne πουλούσαν περισσότερο από τις κυκλοφορίες όλων των εφημερίδων της χώρας μαζί. Το Politico πρόσφατα την χαρακτήρισε ως «Γυναίκα - Wikilieaks» την δημοσιογράφο. Τα άρθρα της αποτελούσαν «φωτιά» για το κατεστημένο και είχαν αποκαλύψεις σχετικά με τον υπόκοσμο του μικρότερου κράτος της ΕΕ. Σε πρόσφατη αποκάλυψή της ''έδειχνε'' τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζόσεφ Μουσκάτ, καθώς και δύο στενούς συνεργάτες του για σχέσεις με υπεράκτιες εταιρείες και χρήματα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης. Η πρόεδρος της χώρας, Μαρία - Λουίζα Κολέιρο Πρέκα έκανε έκκληση για ψυχραιμία. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι σοκαρισμένη από μία τόσο βάρβαρη επίθεση, καλώ όλους να μετρούν τα λόγια τους, να ζυγίζουν καλύτερα την κρίση τους και να είναι αλληλέγγυοι», είπε.
Μετά από μία έντονη εκλογική αναμέτρηση το περασμένο καλοκαίρι, πολιτικοί σχολιαστές έκαναν λόγο για επιστροφή της πολιτικής βίας που έπνιξε στο φόβο τη Μάλτα πίσω τη δεκαετία του 1980.

Ο Μουσκάτ καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε βάρβαρη, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις αρχές να απευθυνθούν για βοήθεια και στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. «Όλοι γνωρίζουμε πως η κ. Caruana Galizia ήταν μία σκληρή επικριτής μου, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά κανένας δεν μπορεί να βρει δίκαιο σε αυτή την βάρβαρη πράξη», είπε.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η Galizia είχε απευθυνθεί 15 ημέρες νωρίτερα στην αστυνομία καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Το τελευταίο της άρθρο ανέβηκε στην ιστοσελίδα της περίπου 14:35 μμ και στις 15:00 ήταν ήδη νεκρή. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στην κατοικία της. 

Η 53χρονη Daphne Caruana Galizia, εργαζόταν τα τελευταία χρόνια πάνω στην έρευνα για τα Panama Papers, τα δεδομένα των οποίων περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και διαμοιράστηκαν σε συνεργαζόμενα με αυτή ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.




Πηγή: skai.gr


Καθαρίστηκαν οι πρώτες παραλίες από το μαζούτ: Ποιες παραδίδονται στο κοινό



Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός ορισμένων παραλιών που επλήγησαν από τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αύριο θα γίνει η παράδοση του πρώτου τμήματος από τις παραλίες του Σαρωνικού κόλπου.

Στην παράδοση θα παρευρεθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γ.γ. Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, στελέχη του λιμενικού καθώς και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.

Το δεύτερο τμήμα στην περιοχή της Πειραϊκής θα παραδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης των ακτών, θα συνταχθούν και θα υπογραφούν πρακτικά επιθεώρησης της ολοκλήρωσης καθαρισμού και παράδοσης των συγκεκριμένων ακτών.

Σύμφωνα με τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η κατάσταση στις παραλίες στη Σαλαμίνα παρουσιάζεται βελτιωμένη.

138 άτομα εργάστηκαν στον όρμο Σεληνίων-Λιμνιώνα-Κυνόσουρας-Αγίου Νικολάου από  με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα.

Παράλληλα δύτες καθάρισαν τον βυθό.

Οι εργασίες καθαρισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α' και Β' Αλίπεδο.

49 άτομα επιχείρησαν στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας», ένα συνεργείο αποτελούμενο από 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού ενώ στην επιχείρηση έλαβε μέρος και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.


Πηγή : thecaller.gr


Φοιτητές κράτησαν σε ομηρία τη Σύγκλητο του ΑΠΘ στο κτίριο διοίκησης




Η διαμαρτυρία μερίδας φοιτητών του ΑΠΘ μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος που ξεκίνησε στις 16:00 εξελίχθηκε σε ομηρία των μελών της Συγκλήτου. 

Η διαμαρτυρία των φοιτητών αφορά πάγια αιτήματα του Συλλόγου Φοιτητών για δωρεάν συγγράμματα και άλλες παροχές και ζητούσαν να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Λίγο πριν τις 20:00, οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτίριο Διοίκησης, επιτρέποντας στα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν από αυτό.

Προειδοποίησαν, ωστόσο, τις πρυτανικές Αρχές ότι δεν θα επιτρέψουν να συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος, εάν δεν υπάρξει δέσμευση από την πλευρά τους, ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Γαβρόγλου.

Το υπουργείο παιδείας καταδίκασε την ομηρία με ανακοίνωση του :

"Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την ομηρία την οποία υπέσθησαν τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καμία πρόοδος στα ακαδημαϊκά πράγματα δεν επιτυγχάνεται με τη βία.


Μόνο στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση Υπουργός δικαιοσύνης ότι δεν του αρέσει η απόφαση δικαστηρίου



Μόνο στην Ελλάδα της ακροαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ υπουργός δικαιοσύνης βγάζει ανακοίνωση ότι δεν του αρέσει απόφαση δικαστηρίου.

Την αντίδρασή του σχετικά με την απόρριψη από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών των αιτήσεων αναστολής της ποινής που έχει επιβληθεί στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Δείτε τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κοντονής:

"Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.
Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες".



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έφερνε κοκαΐνη από την Κολομβία



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή από την Ν. Αμερική στην Ελληνική Επικράτεια, σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση της.

Συνελήφθησαν, έπειτα από ταυτόχρονη και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαρίσης, σε περιοχές του Νομού Λαρίσης και στην Αθήνα, τέσσερα (4) άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.



Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 47χρονο ημεδαπό και τρείς υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 29, 30 και 49 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, ως συνεργός τους.

Ειδικότερα, από τις Γερμανικές Αρχές εντοπίσθηκε στη Λειψία, κατά τη διαδρομή του από την Κολομβία προς την Ελλάδα, ταχυδρομικό δέμα μεγάλου βάρους, εντός του οποίου ήταν τοποθετημένο μεταλλικό μηχάνημα, εντός του οποίου αποκρύπτονταν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Παραλήπτης του μηχανήματος ήταν εμπορική εταιρεία σε περιοχή του Νομού Λαρίσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση και μεσημβρινές ώρες της 13-10-2017 συνελήφθη ο 47χρονος, κατά τη στιγμή της παραλαβής του μηχανήματος και παράλληλα οι άλλοι τρεις (3) συγκατηγορούμενοί του.


Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, χώρους, αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κοκαΐνης βάρους -10- κιλών και -598- γραμμαρίων
Αφρώδες μονωτικό υλικό με ίχνη κοκαΐνης μικτού βάρους -802- γραμμαρίων
Μικροποσότητα ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης
Ένα (1) περίστροφο
Εννέα (9) φυσίγγια
Το χρηματικό ποσό των -3.250- γραμμαρίων
Μία (1) πρέσα τυποποίησης ναρκωτικών
Μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά
Δέκα (10) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
Εκτιμάται ότι το κέρδος από την πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης θα ανέρχονταν στο ποσό των -500.000- ευρώ.


Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ.Ανακριτή.




Επεισόδια και αντιδράσεις για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή



Αλληλέγγυοι πέταξαν ακόμα και καρέκλες στους δικαστές με το άκουσμα της υπόθεσης - Νέα ωμή παρέμβαση Κοντονή στην Δικαιοσύνη - Απίστευτη δήλωση Πολάκη - Ανακοινώσεις εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Νέος κύκλος αντιδράσεων προκλήθηκε μετά την χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των  ποινών  της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., οι οποίοι έχουν καταδικαστεί  για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι αντιδράσεις

ξεκίνησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε στο ίδιο ταπεραμέντο το ΚΚΕ, ενώ ενεργοποίησαν επακόλουθα τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος με δήλωσή του πραγματοποίησε μια ακόμη ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης, και έκλεισε προσωρινά αυτός ο κύκλος με την κλασσική πλέον ανάρτηση και με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο στο  facebook, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κατ΄ αρχάς, χθες  το μεσημέρι το Πενταμελές Εφετείο  Αναστολών Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών της 29χρονης Ηριάννας, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και του 33χρόνου Περικλή, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην  ίδια οργάνωση.

Για την 29χρόνη Ηριάννα, ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών τάχθηκε υπέρ της απόρριψης της αίτησής της, υποστηρίζοντας πως «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

Ως προς τον 33χρόνο ο εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι «δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του» που να δικαιολογεί την αναστολή της ποινής του.

Φυσικά, στο άκουσμα της απορριπτικής απόφασης, αλληλέγγυοι, που είχαν καταλάβει την δικαστική αίθουσα, εκσφενδόνισαν μπουκάλια νερού, ακόμα και καρέκλες, στους δικαστές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα συνοδευόμενοι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επεισόδια στο Εφετείο μετά το άκουσμα της απορριπτικής απόφασης


Αμέσως μετά το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση «πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, αναφέρει η Κουμουνδούρου: «Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας  και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης». Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».

Ακολούθησε ο Περισσός με ανακοίνωσή του στην οποία γνωστοποιεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Αναλυτικότερα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που απορρίπτει για δεύτερη φορά τις αιτήσεις αναστολής τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Το ΚΚΕ  αναφέρει ακόμη: «Τεράστιες ευθύνες έχει η Κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις». Μάλιστα, καταλήγει το ΚΚΕ ότι το επόμενο διάστημα, θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

Μονόδρομος ήταν πλέον μετά για τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό κύριο Σταύρο Κοντονή, ο οποίος εκ των χρονικών εξελίξεων όφειλε, μετά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, να υπερφαλαγγίσει τις όλες εξελίξεις. Έτσι, με δήλωσή του, έκανε ευθεία, νέα, παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς του δικαστές για τις αποφάσεις που εκδίδουν,  εκπέμποντας απειλές κατά των δικαστών που εξέδωσαν μη αρεστή στο κυβερνών κόμμα απόφαση, επισημαίνοντας ότι «το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του».

Ακόμη, ο  κ. Κοντονής επισημαίνει στην  δήλωσή του ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβει «όσα είχε δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων και όσα είχα αναφέρει ισχύουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την έκδοση της πρώτης απορριπτικής απόφασης για την  Ηριάννα και τον Περικλή είχε επισημάνει ότι η απόρριψη της αίτησής τους απετέλεσε δυσάρεστη έκπληξη. 

Ακόμη, ο κ. Κοντονής κάλεσε «σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Αμέσως μετά, πραγματοποίησε παρέμβαση με τον δικό γλαφυρό τρόπο,  μέσω του facebook, ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, αναρτώντας: «Δεν είναι ΤΥΦΛΗ!!!! Είναι ολοστραβη και εξυπηρετεί σχέδιο .....(ένα τμήμα της σοβαρό). Αν ήταν Ακης, Χριστοφοράκος, στέλεχος της νοβαρτις, λαμόγιο που πήρε μίζες θα ήταν έξω ......».


Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ο κύριος Πολάκης αποφάσισε να επιτεθεί ευθέως στον Εισαγγελέα της υπόθεσης, που ήταν εκείνος που πρότεινε στο Δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης της Ηριάννας και του Περικλή, γράφοντας στο προφίλ του, σε β' ενικό πρόσωπο και με τα συνήθη ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη: «Πεσμου Κυρ-εισαγγελέα (Γεράκη): Πότε κοιμήθηκες πιο ανάλαφρα; Όταν αναβλήθηκε η δίκη για τη Ζημενς επειδή δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα ή σήμερα που κράτησες στη φυλακή την Ηριάνα και τον Περικλή;;;;;;;;».


Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος

Παράλληλα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Εφετείου σχετικά με την Ηριάννα και τον Περικλή.  

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.



Πηγή : protothema.gr