Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ντόρα : Θέλουμε την Ελλάδα ξανά πρωταγωνίστρια στη βαλκανική οικονομία




Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

«Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί» σημείωσε.

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία. Έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων», είπε ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες» και  πρόσθεσε ότι  «η Ευρώπη όμως  οφείλει να δει πιο μακριά. Οφείλει να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της διεθνής ρόλος;»

«Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι «οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία».

Aναφερόμενη στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια είπε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια» και τόνισε ότI «στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα». 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη

«Θα ήθελα να συγχαρώ τις Γραμματείες Διεθνών Σχέσεων και Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία να διοργανωθεί η αποψινή εκδήλωση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Την πόλη που γεωγραφικά και ιστορικά λειτουργεί ως η πρωτεύουσα και το μεγάλο λιμάνι των Βαλκανίων. Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη σκέφτομαι πόσες ομιλίες έχετε ακούσει τα τελευταία 20 χρόνια για το ρόλο, τις οικονομικές δυνατότητες και τη σημαντική θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Πόσες φορές έχετε ακούσει για τις ελληνικές επενδύσεις, για τη μητροπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη σημασία του λιμανιού και την αξιοποίηση της πόλης ως διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι. Φτάνοντας εδώ, αντιλαμβανόμαστε ότι το κλίμα είναι βαρύ. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί. Γιατί φτάσαμε εδώ; Η ανάλυση περιττεύει διότι όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Είναι βέβαιο ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, τα προβλήματα οξύνθηκαν. Όμως στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κατάσταση χειροτέρεψε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η πίστη στις δυνατότητες της χώρας έφτασε στο ναδίρ. 

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν το βάζουμε κάτω. Δεν θα αναμένουμε μοιρολατρικά το δύσκολο μέλλον. Διότι διαθέτουμε όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Διαθέτουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα. Εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί δυναμικά; Μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που οφείλει να αναλάβει στην περιοχή των Βαλκανίων; Μπορεί να γίνει σημαντικός παράγοντας ευημερίας και σταθερότητας της Ευρώπης;

Αντικειμενικοί παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένα και μετρήσιμα πλεονεκτήματα. Παρά τα σημερινά προβλήματα, έχουμε ολοκληρώσει βασικά έργα υποδομής, όπως την Εγνατία Οδό. Διαθέτουμε στο βορρά οργανωμένα λιμάνια και έχουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο στη μακεδονική γη. Επιπλέον, είμαστε το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και το μοναδικό μέλος του χώρου Σένγκεν. Και, κυρίως, είμαστε η χώρα που διαθέτει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στη νέα γενιά. Στο ερώτημα, λοιπόν, που έθεσα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι. Μπορούμε. Διότι το αποδείξαμε και στο παρελθόν. Το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εφάρμοσε ανοιχτή βαλκανική πολιτική. Τότε η Ελλάδα, ως το μόνο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στην περιοχή, αντιμετώπιζε με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις. Την ίδια πολιτική ακολουθήσαμε με τον Κώστα Καραμανλή, όταν υλοποιήσαμε μια τολμηρή και εξωστρεφή στρατηγική. Όταν κατορθώσαμε να καταστήσουμε την πατρίδα μας οικονομική και πολιτική δύναμη στα Βαλκάνια. Μάλιστα, αυξήσαμε στα 600 εκατομμύρια τους πόρους του τότε Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθιστώντας την Ελλάδα αδιαμφισβήτητο περιφερειακό ηγέτη. Το 2009 πρωταγωνιστούσαμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη βαλκανική τριμερή, ενώ τώρα απέχουμε από κάθε ενεργητικό σχήμα και αφήνουμε ελεύθερο χώρο στους περιφερειακούς ανταγωνιστές μας. Στην ουσία, η Ελλάδα σήμερα πορεύεται χωρίς βαλκανική πολιτική.

Για δεκαετίες, η Ελλάδα εξήγαγε προϊόντα, κεφάλαια και επενδύσεις στα Βαλκάνια. Σήμερα, δυστυχώς, εξάγουμε επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο τη διετία 2015 – 2016, έφυγαν από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες 18.000 επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι απλός. Η υπερφορολόγηση, οι απαράδεκτα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποχρεώνει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας ισχύ, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Πρώτον, να κερδίσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να επιστρέψουμε στην υγιή ανάπτυξη για όλους, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει πλαίσιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται μία αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με τη λογική "τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, όταν έχεις έλλειψη βασικής κατανόησης για τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας.

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Η χώρα, δυστυχώς, είναι μη ελκυστικός προορισμός για οποιαδήποτε επένδυση. Μετά από τις κυβερνητικές παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα, η Eldorado Gold ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα, στέλνοντας 1200 εργαζομένους στην ανεργία. Πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισεκατομμυρίων, που θα έδινε δουλειά σε 3600 πολίτες, στην πλήρη της ανάπτυξη.

Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έπεσαν στο κενό. Η κυβέρνηση, με θράσος, πλήττει διαρκώς την εικόνα της χώρας. Ταυτόχρονα, αγνοεί προκλητικά δικαστικές αποφάσεις. Το δηλώνουμε απερίφραστα: Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνονται σεβαστές από όλους. Επιτέλους, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, για την πορεία των οποίων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος. Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι κατέρρευσαν κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.

Εμείς ξέρουμε πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29%, στο 20% εντός διετίας. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α., στις 25.000 ευρώ, προς διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων.

Δεν δυσκολευόμαστε να μιλάμε για επιτελικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Δεν θέλουμε ένα δυσκίνητο και σπάταλο κράτος που θα απομυζά τα χρήματα των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων, απλώς για να διαιωνίζει την ύπαρξή του.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε όραμα για τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Όραμα για τον ουσιαστικό και όχι τον πρόσκαιρα επικοινωνιακό ρόλο μας στη Βαλκανική. Και θα είμαι σαφής. Η χώρα μας στα Βαλκάνια οφείλει να είναι μέρος των λύσεων, όχι μέρος των προβλημάτων. 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν συμφέροντα. Σήμερα, το συμφέρον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπαγορεύει στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα: από τη διαχείριση των υδάτων του Αξιού, μέχρι την ειρηνική συμβίωση των εθνοτικών ομάδων στο Κόσοβο και τα Σκόπια. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ουραγός, όπως την έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται χωρίς στρατηγική. Δεν μπορεί να αποδέχεται την απώλεια του πρωταγωνιστικού ρόλου στα Βαλκάνια. Κι εδώ θέλω να πω δυο λόγια για την Τουρκία. 

Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη.Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί.Ναι, είμαστε μια μικρή χώρα. Ναι, έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία. Ναι, έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων.

Όμως, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πείθουμε, όταν κινούμαστε με σχέδιο και ψυχραιμία. Όπως στο Βουκουρέστι πείσαμε τους συμμάχους ότι η δίκαιη επίλυση του Σκοπιανού  θα αποβεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος, έτσι και σήμερα οφείλουμε να κρούσουμε κώδωνα κινδύνου σε όσους παρασύρονται από τα μικρά και καθημερινά, παραβλέποντας τη μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας.Αναμφίβολα, η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά η Ευρώπη οφείλει να δει πιο μακριά. Οφείλει να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της διεθνής ρόλος;  Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες.

Σας καλώ όλους να αναλογιστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ανεπηρέαστοι από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία.

Έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα. Τη θέλουμε χώρα με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αξιοπιστία. Για μας στη Νέα Δημοκρατία, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εκείνα που αναλογούν στο μέγεθος της Ελλάδας. Όμως υπό δύο όρους: Πρώτον, ότι θα βάλουμε τον πήχη ψηλά. Και, δεύτερον, ότι θα είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε από πάνω του.Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια.Η πρόκληση είναι μεγάλη. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα. Θέλουμε να δούμε τις γειτονικές χώρες να προχωρούν προς την Ευρώπη. Θέλουμε την Ελλάδα ξανά πρωταγωνίστρια στη βαλκανική οικονομία. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη στη θέση που της αξίζει. Η χώρα μας έχει την ιστορική ευθύνη να ξαναγίνει ο πόλος σταθερότητας και ευημερίας των Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει τις ικανότητες και το σχέδιο για να το πετύχει».


Ποια επιδόματα κόβει η τρίτη αξιολόγηση



Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους, αλλά και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται όχι από τα Ταμεία, αλλά από τις διάσπαρτες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών (και που με το νέο νόμο 4488/2017 περνούν και αυτά στη δικαιοδοσία του ΟΓΑ από το 2018).

Οι αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αναδιατάξουν πλήρως τις παροχές αυτές με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά.

Η… πίτα

Ο προϋπολογισμός για τις παραπάνω παροχές ανέρχεται σήμερα στα 1,7 δις. ευρώ. Η αναδιάταξη του χάρτη των επιδομάτων επηρεάζει περίπου 135 διαφορετικά επιδόματα. Το κύριο βάρος πέφτει στα οικογενειακά επιδόματα καθώς εκεί κατευθύνονται 650 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Περίπου 700 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών (άπορες οικογένειες κ.λπ.). Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, άλλα 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες και 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να αλλάξει τους όρους χορήγησής τους και να εξοικονομήσει περί τα 240 εκατ. ευρώ. Η τρόικα θα υποδείξει τι θα κοπεί και τι θα αλλάξει, με «μπούσουλα» τη δεύτερη και οριστική έκθεση που οσονούπω παίρνει το υπουργείο Εργασίας από τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο (και επί ΣΥΡΙΖΑ) έχει συμβληθεί για το έργο που έχουν αναλάβει με αμοιβή 4 εκατ. ευρώ.

Ενοποίηση

Τα επιδόματα τέκνων είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο κορμός των αλλαγών που εξετάζονται -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας- είναι να ενοποιηθεί το ειδικό ετήσιο επίδομα ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο που παίρνουν τρίκτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Στην ουσία θα μειωθεί λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ο αριθμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που θα συνεχίσουν να έχουν επίδομα, αλλά θα είναι χαμηλότερο από αυτό που εισπράττουν σήμερα, και στον αντίποδα, ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, επιχειρείται να ενισχυθούν τα ποσά επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.
Σήμερα, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο παίρνει 160 ευρώ το χρόνο (41 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει ένα παιδί και 324 ευρώ το χρόνο (81 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει δύο παιδιά.

Με το ίδιο εισόδημα (25.000 ευρώ) και τρία παιδιά παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο (495 ευρώ στο τρίμηνο), με τέσσερα παιδιά παίρνει 2.640 ευρώ (660 ευρώ το τρίμηνο) και αν έχει 5 παιδιά παίρνει 4.100 ευρώ το χρόνο (1.000 ευρώ ανά τρίμηνο ή 333 ευρώ το μήνα).

Μετατόπιση…

Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπάρχει ατύπως στο τραπέζι των συζητήσεων υπουργείου Εργασίας και τρόικας και είναι η μείωση των δικαιούχων που παίρνουν το υψηλότερο ποσό επιδόματος (τα 500 ευρώ ανά παιδί για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω) και η ενίσχυση όσων έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει ο «Ε.Τ.» από αρμόδιο στέλεχος, εξετάζεται να μειωθούν οι δικαιούχοι που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα (500 ευρώ) από ένα όριο εισοδήματος και άνω.

Σήμερα το εισοδηματικό όριο για να πάρει κάποιος επίδομα τέκνου από τον ΟΓΑ φτάνει μέχρι τις 45.000 ευρώ αν έχει τρία παιδιά, μέχρι τις 48.000 ευρώ αν έχει τέσσερα και μέχρι τις 52.000 ευρώ αν έχει πέντε παιδιά.

Τρία σενάρια

Είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», ότι τα εισοδηματικά όρια θα πέσουν πιο κάτω και μαζί θα μειωθούν και τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά. Αυτό είναι το ένα από τα σενάρια που εξετάζονται. Το άλλο είναι να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση θα παίρνουν λιγότεροι δικαιούχοι τα επιδόματα, αλλά τα ποσά δεν θα μειωθούν. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο που είναι, όπως λένε οι πληροφορίες του «Ε.Τ», το βασικό που εξετάζει και προτείνει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Το σενάριο αυτό λέει ότι θα πρέπει να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος, σχεδόν στο μισό από αυτά που είναι σήμερα, ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευθούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Το «σενάριο» αυτό είναι πιο κοντά, λένε οι ίδιες πηγές, στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Το σίγουρο είναι ότι από το 2018 τα όρια εισοδήματος για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων θα πέσουν κάτω από τα 52.000 ευρώ για όσους έχουν 5 παιδιά, κάτω από τα 48.000 ευρώ για όσους παίρνουν σήμερα επίδομα για 4 παιδιά και κάτω από τα 45.000 ευρώ για όσους παίρνουν επίδομα με τρία παιδιά.

Δικαιούχοι

Από τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΓΑ σήμερα:

* Οι 119.643 είναι δικαιούχοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και εισπράττουν μόνον από το ενιαίο επίδομα τριτέκνων-πολυτέκνων τα 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί. Το ποσό για αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ για το 2016 που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», είναι 198,98 εκατ. ευρώ.

* Οι 782.549 είναι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος τέκνου, δηλαδή των 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί, ποσό που μειώνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Το συνολικό ποσό για το 2016 που πήραν οι παραπάνω δικαιούχοι ήταν 449,3 εκατ. ευρώ.

Κόφτης 50% στο επίδομα θέρμανσης
Στην περικοπή κατά 50% της ετήσιας δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2018, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης. Το αποτέλεσμα θα είναι το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά ενδεχομένως δε και σε χαμηλότερο ύψος. Η περικοπή του επιδόματος θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο καταβολής που ξεκινά θεωρητικά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 αλλά πρακτικά από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 30 Απριλίου 2018.

Με βάση τα όσα ίσχυσαν μέχρι και την προηγούμενη περίοδο καταβολής του επιδόματος (την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017), τη συγκεκριμένη παροχή δικαιούνται περίπου 500.000 νοικοκυριά. Το επίδομα κυμαίνεται από 37,50 έως 625 ευρώ, ανάλογα με τις επιφάνειες των κατοικιών των δικαιούχων και τις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες κατοικούν.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν σύντομα στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στοχεύουν στη μείωση της ετήσιας δημοσιονομικής δαπάνης καταβολής του από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ! Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι βέβαιο ότι θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος, ενώ δεν αποκλείεται να περικοπούν και τα όρια επιφάνειας κατοικίας και ποσότητας λίτρων μέχρι τα οποία επιδοτείται κάθε δικαιούχος. Μείωση είναι πιθανό να αποφασιστεί και στο ύψος του επιδόματος, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου.



Κώστας Κατίκος
Γιώργος Παλαιτσάκης
Ελεύθερος Τύπος


Μαρινάκης: Ο Καμμένος φαίνεται ότι δεν κατάλαβε το εισαγγελικό πόρισμα



«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας αισιοδόξησε και επιχαίρει γιατί φαίνεται να μην κατάλαβε το περιεχόμενο του εισαγγελικού πορίσματος» τονίζει ο Ευάγγελος Μαρινάκης σε δήλωσή του για τον Πάνο Καμμένο

Όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης «η σιωπή του τελευταίου διαστήματος διακόπηκε από την ανάγκη ηχηρής αναγγελίας της προσποιητής ανακούφισής του, μέχρι την λογοδοσία του στη Βουλή. Αναλώθηκε δε σε ανούσιες μεγαλοστομίες και ύβρεις κυριαρχημένος από την πλάνη συγκάλυψης της πραγματικότητας».

Υπογραμμίζει δε ότι «η αλήθεια παραμένει ακλόνητη ότι ο ίδιος είχε πολλές και μεγάλης διάρκειας αδικαιολόγητες και για παράνομο σκοπό συνομιλίες με τον κρατούμενο. Καλούμενος να τις αιτιολογήσει στην Βουλή, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, έδωσε απολύτως διαφορετικές και αντιφατικές αιτιολογίες».

Οπως τόνισε ο Ευ. Μαρινάκης ο Π. Καμμένος «φαίνεται να μην αντιλήφθηκε καν από το εισαγγελικό πόρισμα το απλούστερο και σαφέστατο. Ότι, δηλαδή, διατάχθηκε πειθαρχική και ποινική έρευνα κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον κρατούμενο, μέσω του οποίου ο υπουργός συνομιλούσε μαζί του διαρκώς και αντάλλασσε μηνύματα».

Για να καταλήξει ο Ευ. Μαρινάκης: «Πώς λοιπόν να αναζητήσει κανείς συναίσθηση ευθύνης για τα πολύ σοβαρότερα, την έρευνα των οποίων θα διενεργήσει η Βουλή για τον ίδιο και ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου για τον λιμενικό, στους οποίους απεστάλη η δικογραφία. Έτσι μόνο δικαιολογείται η αντιστροφή που επιχειρεί ώστε την έρευνα για τα αδικήματα που διέπραξε να την θεωρεί έρευνα αδικημάτων δήθεν εις βάρος του. Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις και τα λογοπαίγνια δεν μπορούν να συσκοτίσουν την αλήθεια. Μπορούν, όμως, και πράγματι αποκαλύπτουν την αδυναμία διατύπωσης μιας πειστικής απάντησης» καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

Καμμένος: Κατέπεσε η σκευωρία εις βάρος μου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι «κατέπεσε η σκευωρία που κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν σε βάρος μου» και πως η Εισαγγελία Εφετών Πειραιώς έθεσε στο αρχείο τις μηνυτήριες αναφορές.

Σημείωνε δε ότι «ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διαβεβαιώνω κάθε πολίτη ότι δεν εκβιάζομαι, και δεν πρόκειται να υπαναχωρήσω από τις θέσεις μου και από την προσωπική και πολιτική στάση ζωής να επιθυμώ την κάθαρση, και δη σε υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Καταγγελία Άδωνι Γεωργιάδη ότι μεγάλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο Δ.Σ. του πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ"



Ο Άδωνις Γεωργιάδης βουλευτής της Ν.Δ. έκανε μιά πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση  ότι ήθελε να υποβαθμίσει το γεγονός του ναυαγίου και τη ρύπανση, γιατί στην εταιρία διαχείρισης του πλοίου είναι ένα πρόσωπο, που είναι ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά.

«Το πρόσωπο αυτό είναι κομβικό στη διαχείριση της εταιρείας. Προφανώς όταν έγινε το ατύχημα, όταν κατάλαβαν ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέσα στην ομάδα διαχείρισης του πλοίου, έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Έκαναν τον σταυρό τους να είναι τυχεροί και να μην υπάρξει διαρροή . Η τύχη δεν τους έκανε το χατίρι, η ανικανότητά τους δεν τους άφησε να βάλουν τον φραγμό εκεί που έπρεπε, αλλά έβαλαν έναν μικρό φραγμό για τα μάτια του κόσμου και τους έφυγε η πετρελαιοκηλίδα. Κοινώς, για πολιτικούς λόγους και από ανικανότητα τα έκαναν όλα θάλασσα. Γι’ αυτό, ο κ Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του τόσο κολλημένο με την καρέκλα, που γελάει σαν μην συμβαίνει τίποτα», κατήγγειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Οι καταγγελίες μένει να αποδειχθούν και να ερευνηθούν για να μάθουμε το όνομα του Συριζαίου που ήθελε να θαφτεί το θέμα με την βύθιση του "Αγία Ζώνη ΙΙ".




Στοιχεία σοκ: Οι Ελληνες έκόψαν δαπάνες για γάλα, ψωμί μέχρι και τις πάνες των μωρών


Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς μήνα με το μήνα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις στελεχών του οργανωμένου λιανεμπορίου, που εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με απώλειες της τάξεως του 2,3% σε σχέση με το 2016. Σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να κινηθούν τα σούπερ μάρκετ και το 2018 με πτώση κατά 1,5%. Ωστόσο, παρά την καθοδική πορεία που ακολουθεί η κατανάλωση, η επαναλειτουργία των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη φαίνεται να επιβραδύνει το ρυθμό της μείωσης.

Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, η κάμψη της κατανάλωσης στο α’ εξάμηνο του έτους περιορίστηκε στο 1,1% έναντι 3,9% στο α’ πεντάμηνο του 2017, ποσοστό όμως που μεταφράζεται σε απώλειες ύψους 56 εκατ. ευρώ για την αγορά των σούπερ μάρκετ. Μεγαλύτερη είναι η μείωση (-2,2%) στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (τρόφιμα, ποτά, είδη προσωπικής και οικιακής φροντίδας κ.λπ.), γεγονός που αποδίδεται στη συρρίκνωση των όγκων και της κατανάλωσης, ενώ την ίδια στιγμή η μέση τιμή ανά τεμάχιο παρουσιάζει αποπληθωριστικές τάσεις της τάξεως του -0,5%. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου METRO, στον οποίο ανήκουν τα σούπερ μάρκετ My market και τα cash&carry METRO, το «καλάθι» της νοικοκυράς έχει περιοριστεί στα 250 ευρώ το μήνα έναντι 380 ευρώ που ήταν προ κρίσης.

Ακτινογραφία

Εντύπωση στην αγορά προκαλεί η πτωτική τάση που ακολουθεί η κατηγορία του γάλακτος τους τελευταίους μήνες αναδεικνύοντας την οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών, καθώς κόβουν ένα από τα σημαντικότερα είδη διατροφής. Συγκεκριμένα, το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2017 έως 15 Ιουλίου 2017 η εν λόγω κατηγορία κατέγραψε απώλειες 8,6% σε αξία, ήτοι 20 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 5,1%. Οπως είναι φυσικό, αυτό έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και την πρωτογενή παραγωγή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, κ. Θανάση Βασιλέκα, η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κάθε χρόνο μειώνεται κατά 5.000 τόνους φτάνοντας πλέον στους 600.000 τόνους από 636.000 τόνους.

Σημαντικές απώλειες παρουσίασε και το συσκευασμένο ψωμί (-5,3%), το γιαούρτι (-2,4%), ενώ στα αβγά η μείωση των πωλήσεων ήταν 17,1% σε αξία, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πέτυχε αύξηση 3,3% στον όγκο πωλήσεων. Πτωτικά κινήθηκε και το ουίσκι (-6,8%). Συνολικά από τις 180 ταχυκίνητες κατηγορίες μόνο οι 67 κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο.

Υποχώρηση παρουσίασε και η κατανάλωση σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης (-4,4%) και είδη οικιακής χρήσης (-3,5%). Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα αποσμητικά και οι πάνες με απώλειες 7,3% και 7,2% αντίστοιχα, ενώ από τις κατηγορίες οικιακής χρήσης «έπεσαν» κατά 8,9% οι χλωρίνες και κατά 7,7% το χαρτί κουζίνας.

Σημειώνεται ότι θετική εικόνα εμφάνισαν τα φρέσκα/χύμα προϊόντα στο +2% και τα τυροκομικά προϊόντα, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,5% σε αξία και 4,6% σε όγκο.

«Κατανομή»

Σχετικά με τις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται στις Superettes (καταστήματα μεταξύ 100-399 τ.μ.), ενώ θετικό πρόσημο στο 1,8% παρουσιάζουν τα hypermarkets (καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.), κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας των πρώην καταστημάτων του Μαρινόπουλου από τη Σκλαβενίτης.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Από τις αρχές του 2017 έως και τα μέσα Ιουλίου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,2%.

Πτώση κατά 3,1% σημείωσε ο τζίρος στη Μακεδονία/Θράκη και κατά 0,4% στην Αττική. Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν η Κρήτη (+4,4%), η Πελοπόννησος (+1,3%) και η Κεντρική Ελλάδα (+0,3%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen (έως 19 Αυγούστου 2017), η αγορά παρουσιάζει συγκριτικά λιγότερο αρνητική τάση, στο -0,4%, όπως επίσης και τα FMCGs στο -1,3%.



ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Συνελήφθη 31χρονος ημεδαπός, για αρπαγές τσαντών σε βάρος ανυποψίαστων πεζών κινούμενων γυναικών, σε περιοχές της Χαλκίδας



Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνελήφθη 14-09-2017 το μεσημέρι στη Χαλκίδα, 31χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για σωρεία αρπαγών τσαντών, σε βάρος ανυποψίαστων πεζών κινούμενων γυναικών, σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο 31χρονος την 06-08-2017, αφαίρεσε αρχικά μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, με την οποία ακολούθως, το χρονικό διάστημα από 27-08 έως και 14-09-2017, διέπραξε συνολικά έξι αρπαγές τσαντών, καθώς και δύο ακόμη απόπειρες, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων γυναικών.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε, μετά από αρπαγή τσάντας 58χρονης ημεδαπής, χθες το πρωί στη Χαλκίδα και είναι αποτέλεσμα άμεσης κινητοποίησης και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο που περιείχε η ανωτέρω τσάντα, το οποίο αποδόθηκε στη νόμιμη κάτοχό του.

Επιπλέον από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε η κλεμμένη μοτοσικλέτα, η οποία ομοίως αποδόθηκε νομότυπα.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κλοπή τροχοφόρου, ενώ σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, για συναφή και άλλα αδικήματα.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές και Φοιτήτριες που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης Δ.Ε.Θ. είχε σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, συνάντηση με μαθητές που διακρίθηκαν στην Μαθηματική Ολυμπιάδα και με φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που - στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας τους - κέρδισαν ένα από τα πρώτα βραβεία σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.



Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη, πρωτοετή φοιτητή του Α.Π.Θ., που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών και τον Ραφαήλ Τσιάμη, μαθητή της Γ’ Λυκείου, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Σημειώνεται ότι ο Ραφαήλ Τσιάμης κατέκτησε την πρώτη θέση και στην τελική φάση του διαγωνισμού Αστρονομίας και θα συμμετάσχει, το Νοέμβριο, στην 11η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα γίνει στην Ταϊλάνδη.



Συναντήθηκε, επίσης, με τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., Μαρία Λανταβού και Ευθυμία Δουρουδή, οι οποίες  - με το σχέδιό τους για το έξυπνο ρούχο - απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Product Design», ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες, στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου «Rethinking the Future».



Οι δύο φοιτήτριες σχεδίασαν ένα «έξυπνο» ρούχο (wearable), που μπορεί να προσαρμόζεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας, αλλά και στις διαφορετικές δραστηριότητες της μέρας. 


Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάστε με το σκύλο σας!



Αναρωτιέστε συχνά αν είναι σωστό ή όχι να κοιμάται ο σκύλος σας στο ίδιο δωμάτιο με εσάς;

Ήρθε η ώρα να ηρεμήσετε, καθώς πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι ο ύπνος παρέα μ’ ένα σκύλο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο ύπνος με τα κατοικίδια ζώα δημιουργεί ένα αίσθημα άνεσης και ασφάλειας στους ανθρώπους, βοηθώντας τους να κοιμούνται πιο εύκολα.

Οι ειδικοί του Centre for Sleep Medicine, της κλινικής Mayo στην Αριζόνα εξέτασαν την επίδραση του ύπνου με ένα κατοικίδιο ζώο, στην ποιότητα του ύπνου. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Lois Krahn, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στην κρεβατοκάμαρα προκαλεί μία διαταραχή» και συμπληρώνει: «Βρήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν στην πραγματικότητα άνεση και ένα αίσθημα ασφάλειας από τον ύπνο με τα κατοικίδια ζώα τους». Η μελέτη εξέτασε 40 υγιείς ενήλικες που συνήθιζαν να κοιμούνται με το σκύλο τους στο ίδιο δωμάτιο για πάνω από πέντε μήνες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες του ύπνου τόσο των συμμετεχόντων όσο και των σκύλων τους, για επτά νύχτες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο ύπνος με τα σκυλιά βοήθησε μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα, ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου.

Ο Dr. Krahn καταλήγει: «Η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου… Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι μακριά από τα κατοικίδια ζώα τους για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, γι’ αυτό επιζητούν να μεγιστοποιήσουν το χρόνο μαζί τους, όταν είναι στο σπίτι. Η ύπαρξή τους στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα είναι ένας εύκολος τρόπος να το επιτύχετε αυτό», ενώ ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει:

«Και τώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να νιώσουν καλύτερα, γνωρίζοντας ότι τα ίδια δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο τους».


Πηγή: protothema.gr


Eurogroup: Κλείστε την αξιολόγηση μέσα στο 2017



ΤΑΛΙΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Ολοκληρώστε την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα από το Ταλίν της Εσθονίας. «Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σύσσωμοι οι επικεφαλής των θεσμών έστειλαν αυστηρό μήνυμα για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η δικαστική διαμάχη με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Το πρόγραμμα

Στόχος είναι να λήξει το πρόγραμμα το 2018, χωρίς άλλο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και συμφώνησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλωστε, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε την ανάγκη για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τον Ιανουάριο, ούτως ώστε όταν συζητείται η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος έχοντας ακόμη εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα. Παρόλο που οι αναφορές στο ζήτημα της δικαστικής δίωξης του Ανδρ. Γεωργίου ήταν πολύ έντονες από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν περαιτέρω, τη στιγμή που το θέμα το έχει στα χέρια της η ελληνική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επικεντρώθηκε στις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας όμως ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών». Και ο επικεφαλής του ΕSM κ. Ρέγκλινγκ συνέδεσε την υπόθεση Γεωργίου με το επενδυτικό κλίμα, προειδοποιώντας πως αν η υπόθεση αφεθεί, «δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές».

Από τη μεριά του ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου», ενώ η καταδίκη αφορούσε διαδικαστικά θέματα που άσκησε στην ΕΛΣΤΑΤ (δεν συγκαλούσε διοικητικό συμβούλιο όταν έπρεπε) και όχι την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Ο κ. Μοσκοβισί

Σε ερώτηση κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, αλλά και αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ο ίδιος ανέφερε πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2018 των κρατών-μελών. Από τη μεριά του ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2018, εξηγώντας ότι η υπεραπόδοση ορισμένων φόρων όπως ο ΦΠΑ καλύπτει την υποαπόδοση κάποιων άλλων, όπως ο φόρος εισοδήματος.

Οσον αφορά την εκκρεμή υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι μπορεί να δοθεί μόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αφού η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι έχει απορροφήσει το 80% για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. «Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου, που είναι απαραίτητο γι’ αυτό. Θα το δούμε μέσα στον Οκτώβριο».


Ελένη Βαρβιτσιώτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Στη Βουλή και το ναυτοδικείο ο φάκελος με τις καταγγελίες για το NOOR1

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Στη Βουλή και το Ναυτοδικείο διαβιβάστηκε ο φάκελος με τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη περί πιέσεων που δέχθηκε για να εμπλέξει τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor1.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο εισαγγελέας καταδεικνύει πως στήθηκε η σκευωρία και πως έγινε η απόπειρα εμπλοκής του κ. Μαρινάκη.

Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος επί σχεδόν δύο μήνες διενήργησε πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση, διαβίβασε - όπως προβλέπει ο νόμος - τις δικογραφίες με τις καταγγελίες Γιαννουσάκη στη Βουλή για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και στο Ναυτοδικείο για τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η σκυτάλη των ερευνών για τις σοβαρές αυτές καταγγελίες περνά πλέον στα μέλη του Κοινοβουλίου και στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, που με βάση τις οριοθετημένες εκ του Συντάγματος και του Νόμου αρμοδιότητές τους θα ερευνήσουν αν έχει διαπραχθεί ή όχι η αξιόποινη πράξη της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός διαβιβάζει αρμοδίως τη δικογραφία για τον έλεγχο πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατείχε τηλεφωνική συσκευή εντός των φυλακών , παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Στο δια ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματός του ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος θέτει στο αρχείο την έρευνα του τόσο για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζήβα, η οποία είχε επισκεφθεί στις φυλακές τον Γιαννουσάκη, όσο και για τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ότι : «Δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε συμμετοχής πράξης των Ειρήνης Τζήβα και Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου και άλλων καταμηνυομένων ιδιωτών. Η υπόθεση πρέπει να χωριστεί και να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ως προς τον ανθυπασπιστή του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, προκειμένου να κριθεί αρμοδίως αν τέλεσε η όχι τα εγκλήματα της απόπειρας της κατάχρησης εξουσίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και λοιπά». 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει ο εισαγγελικός λειτουργός ως προς την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων διαβιβάζοντας τις συνομιλίες του Γιαννουσάκη προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχει πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη χρήση κινητού τηλεφώνου όπως επίσης και για το μέσο που χρησιμοποίησε ο Γιαννουσάκης για να καταγράψει στις φυλακές Αυλώνας τη συνομιλία του με τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης για όλα τα καταγγελλόμενα πρόσωπα για τα οποία η σχετική έρευνα θα διενεργηθεί από τα αρμόδια όργανα. 



Μίνα Μουστάκα
in.gr


Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι λόγω της πετρελαιοκηλίδας



Με επείγουσα υπουργική απόφαση από το υπουργείο υγείας ορίζονται οι παραλίες όπου απαγορεύεται η κολύμβηση.



Το κολύμπι απαγορεύεται:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής απέναντι από το πέτρινο θέατρο Σεληνίων.

Μπροστά από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Σεληνίων και κατά μήκος της παραλίας επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου». 


Νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ με την οποία ζητείται να μην κολυμπούν αλλά και να μην πηγαίνουν σε παραλίες με ρύπανση, όπου δηλαδή έχει εντοπιστεί η πετρελαιοκηλίδα.


Αντιεξουσιαστές έξω από το σπίτι του Εισαγγελέα Εφετών κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα



Έξω από το σπίτι του  Εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Ασπρογέρακα έφτασαν αντιεξουσιαστές ανενόχλητου για να κάνουν παρέμβαση.

Η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές» ανέλαβε την ευθύνη και ανέβασε και φωτογραφίες.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι έγραψαν συνθήματα σχεδόν σε όλα τα σπίτια γύρω από την οικία του Εισαγγελέα Εφετών.



«Σήμερα, Παρασκευή 15/9 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από το σπίτι του εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης πετάχτηκαν τρικάκια, ,γράφτηκαν και φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης. Επιλέξαμε τον συγκεκριμένο εισαγγελέα διότι μετά από δική του εισήγηση εκδόθηκε σχετικό βούλευμα που αφορά νέες διώξεις αναρχικών αιχμαλώτων, άλλων κρατουμένων και ατόμων του κοινωνικού τους περιβάλλοντος»



Το κείμενο που αντήρησαν:

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ

Το κράτος μέσω της δικαστικής εξουσίας χτίζει μια νέα βιομηχανία διώξεων ενάντια σε αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους και “ποινικούς”, με πολλαπλούς αποδέκτες και στοχεύσεις.

Πρωτοστάτης είναι ο εισαγγελέας εφετών Δ. Ασπρογέρακας, ο οποίος σε πλήρη συνεργασία με την «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία της αστυνομίας ανέλαβε να κάνει για άλλη μια φορά τη βρώμικη δουλειά του κράτους. Με εισαγγελική εισήγησή του προς το συμβούλιο εφετών εκδόθηκε βούλευμα που παραπέμπει σε νέα δίκη τους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενούς: Κώστα Σακκά, Μάριο Σεϊσίδη, Γρηγόρη Τσιρώνη, Νίκο Μαζιώτη και Παναγιώτη Ασπιώτη, καθώς και τους κατηγορούμενους για ληστείες τραπεζών: Μαρία Θεοφίλου, Σπύρο Χριστοδούλου, Γιώργο Πετρακάκο και τρία ακόμα άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος.

Με όχημα αυτής της εκστρατείας τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο 187Α, μεθοδεύονται από το καθεστώς διώξεις και κατηγορίες των παραπάνω ατόμων, για ένταξη και συμμετοχή στην ένοπλη αναρχική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, μέσω της επιχειρούμενης σύνδεσης πλειάδας ληστειών τραπεζών με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Το κατασκεύασμα αυτό, προσπαθεί να τεκμηριώσει τον συσχετισμό υποθέσεων ληστειών τραπεζών και προσώπων που κατηγορούνται σε αυτές με τον Ε.Α. βάση του ότι, ο Νίκος Μαζιώτης μέλος του Ε.Α., κατηγορήθηκε για απαλλοτριώσεις τραπεζών σε Μέθανα και Κλειτορία, με το Γιώργο Πετρακάκο στα Μέθανα όπου και καταδικάστηκαν. Παράλληλα, ο Πετρακάκος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε μαζί με άλλα άτομα για την υπόθεση ληστείας στην τράπεζα της Ακράτας, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και για άλλες ληστείες τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, το νομικό κατασκεύασμα καταλήγει στην αυθαίρετη εκτίμηση ότι “οι ληστείες τελέστηκαν από εμπλεκόμενα σε αυτές πρόσωπα στα πλαίσια της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας”.



Η αλχημεία της «αντιτρομοκρατικής» σε αγαστή συνεργασία με τη δικαστική εξουσία, ισχυρίζεται με λίγα λόγια, ότι, αφού ο Ν, Μαζιώτης και ο Γ. Πετρακάκος καταδικάστηκαν από κοινού και εφόσον ο Γ. Πετρακάκος καταδικάστηκε από κοινού με κάποια από τα άλλα πρόσωπα που αναφέρονται παραπάνω για άλλες ληστείες, τότε όλοι συσχετίζονται μεταξύ τους, και άρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις είναι μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Με αυτή την τακτική, δημιουργείται από το κράτος μια “νέα ομπρέλα” διώξεων γύρω από τον Επαναστατικό Αγώνα. Η δημιουργία ομπρέλας γύρω από τις ένοπλες οργανώσεις, δεν αποτελεί σημερινή καινοτομία του καθεστώτος. αφού παρόμοια μέθοδος ακολουθήθηκε και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2009. Τότε, πολλούς αναρχικούς συλληφθέντες - συντρόφους όταν οι διωκτικοί κρατικοί μηχανισμοί “δεν κατάφεραν” να τους εντάξουν σε καμία από τις μέχρι τότε γνωστές ένοπλες οργανώσεις, τους κατηγόρησαν για συμμετοχή στην ένοπλη αναρχική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (Ομπρέλα Σ.Π.Φ). Παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Ν. Σμύρνης όπου οι σύντροφοι ενώ στην αρχή διώκονται για συμμετοχή σε “άγνωστη οργάνωση”, μετά εντάσσονται κάτω από την “Ομπρέλα Σ.Π.Φ.”.

Η σαθρότητα και η προχειρότητα των διώξεων είναι ξεκάθαρη.

Ο Κ. Σακκάς που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη Σ.Π.Φ. και αθωώθηκε πρόσφατα, τώρα κατηγορείται για ένταξη στον Ε.Α. από το 2012, ενώ την ίδια περίοδο ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού από το 2010 μέχρι το 2013 ως κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Σ.Π.Φ. και αποφυλακίστηκε ύστερα από απεργία πείνας που διεξήγαγε λόγω συνέχισης της προφυλάκισης του μετά τη παρέλευση του 18μήνου (Ιούλιος 2013).

Στην τωρινή δίωξη, πρόσχημα αποτελεί ο εντοπισμός ενός οδικού χάρτη με αποτύπωμά του στο σπίτι ενός εκ των κατηγορούμενων για την ίδια υπόθεση -Ομπρέλα Ε.Α.- καθώς και το γεγονός ότι ο Κ. Σακκάς συνδέεται φιλικά εδώ και πολλά χρόνια με συγγενικό πρόσωπο του συγκεκριμένου κατηγορούμενου.

Για το Γρηγόρη Τσιρώνη, λίγους μήνες μετά την αθωωτική απόφαση του εφετείου για την απαλλοτρίωση στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος το 2006, η εισαγγελική εισήγηση του Δ. Ασπρογέρακα διατυπώνει την προκλητική για έναν αναρχικό πρόταση, να του ασκηθεί δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με βάση τον 187Α.

Σκοπός του κράτους είναι η παράταση της προφυλάκισής του για ακόμα 12 μήνες, αφού πρόκειται τον Δεκέμβρη του 2017 να αποφυλακιστεί λόγω λήξης του 18μηνου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Ασπρογέρακας στη βοηθό του συνηγόρου του: “μας κούρασε ο Τσιρώνης. Πείτε του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αθωωθεί στο δικαστήριο” και συνέχισε λέγοντας “δεν δίνουμε καμία άλλη προθεσμία για τίποτα, ξέρω ότι κινδυνεύει να βγει με 18μηνο και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.


Ο Μάριος Σεϊσίδης, έχοντας ήδη δεχτεί την εκδικητικότητα του κράτους με την επιβολή καταδίκης 36 ετών για την απαλλοτρίωση της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος, τώρα παραπέμπεται και αυτός για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για χρήματα τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Γ. Τσιρώνη και που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι του ανήκουν, καθώς και για οπλοκατοχή για 2 καραμπίνες που βρέθηκαν στο ίδιο σπίτι, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει.

Ο Παναγιώτης Ασπιώτης αφού αθωώθηκε από την προκλητική δίωξη και κατηγορία για “αντίσταση κατά της αρχής”, όταν αντιστάθηκε στη βίαιη απόσπαση DNA από την «αντιτρομοκρατική», διατηρώντας αξιακά και πολιτικά ακέραιη τη στάση του ως πολιτικός αιχμάλωτος απέναντι στο κράτος και τους βασανιστές του (νόμος “Κατάργηση της εισαγγελικής διάταξης που προβλέπει τη βίαιη λήψη του DNA” που ούτε οι ίδιοι οι μηχανισμοί του κράτους δεν τηρούν), τώρα ενδέχεται η παραπομπή του για εμπλοκή στις νέες διώξεις. Αυτό διαφαίνεται από την επιμονή της «αντιτρομοκρατικής» για απόσπαση DNA και συνδέεται με την προσπάθεια κατασκευής νέου κατηγορητηρίου, με αφορμή τα όπλα που βρέθηκαν σε νοικιασμένο αυτοκίνητο το 2013. Η «αντιτρομοκρατική» σε συνεργασία με τους γνωστούς δημοσιογράφους - παπαγάλους & τα μέσα ενημέρωσης που υπηρετούν, προσπαθούν διαρκώς να τον συσχετίσουν με διάφορα πρόσωπα & υποθέσεις.

Ο Γιώργος Πετρακάκος καταδικάστηκε ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα για να εξυπηρετηθούν οι μεθοδεύσεις του κράτους και να εκφραστεί στο πρόσωπό του η “περιβόητη σύνδεση «ποινικών -τρομοκρατών» και η προσπάθειά της να παρουσιάσει τις δυο πλευρές σαν αιμοβόρα τέρατα”. Ο ίδιος, χωρίς να δηλώνει αγωνιστής, αναγνωρίζει τον αγώνα των αναρχικών, τα ιδανικά και το έργο των επαναστατικών ένοπλων οργανώσεων. Ανέλαβε την ευθύνη της συμμετοχής του σε ληστεία τράπεζας στην Ακράτα και με αξιοπρέπεια υπερασπίστηκε τις επιλογές του, καθώς και τη πρακτική της απαλλοτρίωσης “ευαγών ιδρυμάτων” - τραπεζών.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η σύντροφος του Γ. Πετρακάκου, Μαρία Θεοφίλου. Προφυλακίσθηκε εκδικητικά με "μοναδικό στοιχείο" τη σχέση της με τον σύντροφο και πατέρα των δύο ανήλικων παιδιών της. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φόρα, ούτε και η τελευταία που αποδίδονται κατηγορίες λόγω φιλικών - συντροφικών σχέσεων, όπως είδαμε να συμβαίνει στην περίπτωση άσκησης διώξεων και προφυλάκισης των συγγενών των μελών της Σ.Π.Φ. το 2015.

Ο Σπύρος Χριστοδούλου από τη μεριά του, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν και μη αναγνωρίζοντας κανένα δικαστήριο, δήλωσε πως αν συμμετείχε σε οργάνωση θα ήταν τιμή του να το αποδεχτεί καθώς υπερασπίστηκε και αυτός με αξιοπρέπεια τις απαλλοτριώσεις τραπεζών.

Βασική και πάγια στόχευση του κράτους, παραμένει η δημιουργία υγειονομικής ζώνης γύρω από τις οργανώσεις αντάρτικου, τόσο της πολιτικής, όσο και της φυσικής τους απομόνωσης των μελών τους. Παράλληλα επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις ποινές των πολιτικών κρατούμενων, να λειτουργήσει παραδειγματικά και αποτρεπτικά σε κομμάτια «ποινικών», που εν δυνάμει οι δρόμοι τους θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με τον κόσμο του αγώνα και να αποτρέψει την έμπρακτη αλληλεγγύη. Τελικός σκοπός είναι η εξάλειψη όσων επιλέγουν τόσο την ένοπλη, όσο και την έμπρακτη αντιπαράθεση με το εκάστοτε καθεστώς.

Αυτές οι νέες αλχημείες, στόχο έχουν να μεθοδεύσουν ένα στρεβλό θεώρημα, ότι αναρχικοί - «ποινικοί» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ότι ληστεύουν τράπεζες με σκοπό τον πλούτο, την ανέλιξη στο συστημικό βούρκο και ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, την δουλειά δηλαδή των πραγματικών εγκληματιών της οικονομικής και πολιτικής ελίτ πάνω στη κοινωνική πλειοψηφία.

Αποτελεί μια προσπάθεια απονοηματοδότησης του πολιτικού χαρακτήρα των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων, των ενεργειών τους και της πρακτικής της απαλλοτρίωσης τραπεζών, της έγερσης των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι σε αυτές, κάτι που είναι πάγιος στόχος του κράτους καθώς επίσης και μια προσπάθεια παράτασης της δικαστικής ομηρίας και της φυσικής αιχμαλωσίας των πολιτικών κρατουμένων κάτω από τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο 187Α, που η σημερινή κυβέρνηση πρόσφατα προσπάθησε ήδη μια φορά ανεπιτυχώς να αναβαθμίσει.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους διώκονται και βρίσκονται στο στόχαστρο αυτού του νέου κύκλου διώξεων, αντιλαμβανόμενοι ταυτόχρονα ως απαραίτητη την έμπρακτη εναντίωση και τον αγώνα για τον τερματισμό τους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές».







«Αυτή τη φορά οι Λονδρέζοι ήταν τυχεροί»



Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη, προξενώντας 29 ελαφρούς τραυματισμούς χθες το πρωί στο μετρό του Λονδίνου, περιστατικό που επανέφερε στη βρετανική πρωτεύουσα τις μνήμες προηγούμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. Το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, πρόσφερε στις Αρχές πολύτιμα στοιχεία για τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και, σύμφωνα με τον σταθμό Sky News, οδήγησε στον εντοπισμό ενός υπόπτου.

Η ταχύτητα με την οποία έσπευσε σε συμπεράσματα για το περιστατικό και για τη γνώση των Αρχών ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επικρίθηκε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Αλλη μία επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο (loser) τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ. Πρέπει να είμαστε ενεργητικοί» έγραψε ο Τραμπ και συμπλήρωσε «οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πιο σκληρά. Το βασικό εργαλείο στρατολόγησης είναι το Ιντερνετ, πρέπει να το κόψουμε και να το χρησιμοποιούμε καλύτερα».

«Δεν βοηθάει να διατυπώνονται εκτιμήσεις από κανέναν για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε η Μέι, συμφωνώντας ωστόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά το Ιντερνετ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι συνεργάζεται με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να περιορίσουν τις εξτρεμιστικές ιδέες.

Ο μηχανισμός που εξερράγη στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στην περιοχή Φούλαμ του δυτικού Λονδίνου, φωτογραφήθηκε εν συνεχεία σχεδόν ακέραιος, ενώ στο βαγόνι στο οποίο εξερράγη δεν είχαν σπάσει ούτε τα τζάμια. Ο αναλυτής τρομοκρατικών θεμάτων του σουηδικού Πανεπιστημίου Αμυνας, Μάγκνους Ράνστροπ, είπε ότι οι Λονδρέζοι «ήταν πολύ τυχεροί γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα». Ο μηχανισμός βρισκόταν σε κουβά, μέσα σε πλαστική σακούλα. Οταν εξερράγη, το κατάμεστο λόγω πρωινής αιχμής τρένο βρισκόταν πάνω από τη γη. Είκοσι δύο άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα αλλά και τραυματισμούς λόγω της εξόδου από το τρένο σε συνθήκες πανικού, ενώ κανένας από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πρόχειρη κατασκευή

«Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι κατασκευάστηκε πρόχειρα. Πιθανώς δεν ανακάτεψαν καλά τα συστατικά» είπε ο Ράνστροπ. Πρόκειται για την πέμπτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία από τις αρχές του χρόνου.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες ριζοσπαστικοποιούνται μέσα από το Διαδίκτυο και ενεργούν χωρίς διασυνδέσεις, υπακούοντας στην προπαγάνδα των τζιχαντιστών που ζητούν επιθέσεις εναντίον τρένων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς στη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες. Στην επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, τον Μάρτιο, ο δράστης χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να παρασύρει πεζούς, ενώ με αντίστοιχο τρόπο ξεκίνησε η επίθεση στην γέφυρα του Λονδίνου τον Ιούνιο, στην οποία οι δράστες παρέσυραν με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία μαχαίρωσαν οκτώ άτομα. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση της χρονιάς σημειώθηκε στην συναυλία της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, τον Μάιο, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα.



REUTERS, A.P.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Έχω ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης Δ.Ε.Θ., επισκέφθηκε την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των επιχειρήσεων και εργαζόμενους που βρέθηκαν στη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.



«Έχω», είπε, «ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Να μπορεί εδώ να δημιουργηθεί ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ο οποίος θα είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός. Και γιατί κάνω αυτή την αναφορά; Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία δεν μπορεί να στοχεύει μόνο  στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με το χώρο. Η πραγματική καινοτομία,  θα πρέπει να μας καθιστά παγκόσμια ανταγωνιστικούς. Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορούμε αυτό να το πετύχουμε; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών;   

Χρειαζόμαστε πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν καμία δυσκολία θεσμική, αλλά και καμιά δυσκολία σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά.  Δεν συμβαίνει αυτό σήμερα. Διότι δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα Πανεπιστήμια, ειδικά μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Χρειαζόμαστε συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα. Και η εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία γίνεται στα πολύ καλά ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουμε, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά παντού σε όλη τη χώρα, να είναι στοχευμένη, συγκεντρωμένη και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και λιγότερο στην βασική. 

Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά κέντρα και τα ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά. Και το οποίο δεν θα βάζει προσχώματα στους ερευνητές και τους καθηγητές να μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας. 

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει συνολικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Με γενναία φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις, αλλά και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για φορολογικά κίνητρα, για το οικοσύστημα των επενδυτών που θα στηρίξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις πριν αυτές αποταθούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Χρειαζόμαστε προφανώς και μία αγορά venture capital,  η οποία να έχει αρκετό βάθος και να μπορεί να δίνει διεξόδους χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις οι οποίες θα περάσουν πέρα από το πρώτο στάδιο. 

Χρειαζόμαστε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης. 
Και χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο ως προς την φορολόγηση, όχι μόνο του κεφαλαίου, αλλά και της εργασίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα υπογραμμίζοντας: «Ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό κόστος με την μείωση των μισθών, η οποία είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών , αυτή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές  εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι καλοί άνθρωποι, τους οποίους ενδεχομένως χρειάζεστε στις επιχειρήσεις, φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα χρήματα που θα περισσέψουν στην τσέπη του εργαζομένου, του ερευνητή, του προγραμματιστή. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε, αυτή την στιγμή, να το αγνοήσουμε. Είναι μία πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της γρηγορότερης ανάπτυξης». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σήμερα «υπάρχει μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων, των πτυχιούχων μας είτε από τα Α.Ε.Ι είτε από τα Τ.Ε.Ι  και των αναγκών στην αγορά εργασίας». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει πρακτικά τίποτα στο κομμάτι της επανεκπαίδευσης και της διαρκούς εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να επανακαταρτίσουμε ανθρώπους για να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και πιστοποίηση σε γνωστικά αντικείμενα που είναι χρήσιμα. Όλα αυτά είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία, προσωπικά με απασχολούν πολύ… Αλλά επί της ουσίας δεν μας λείπει κάτι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα , έναν  πόλο υψηλής τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας στη χώρα. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την δημιουργία αυτού του συστήματος. Δεν είναι μόνο φυσικός χώρος. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι εδώ υπάρχει μία φυσική υποδομή, που επιτρέπει στις εταιρείες να έχουν μία φυσική γεωγραφική οικειότητα. Χρειάζεται, όμως, ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο παρέμβασης σε πολλούς τομείς. Και για μας οι πολιτικές αυτές, είναι πρώτης προτεραιότητας. Δεν είναι μόνο ζήτημα πόρων, δεν είναι μόνο ζήτημα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων. 

Η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι για όλα η λύση είναι να αξιοποιήσουμε  καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μακάρι να ήταν έτσι απλό. Είναι πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια πιο ολιστική αντίληψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μία νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου. Αλλά βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι η ανάληψη χρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης. Και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής επιχειρηματικότητα». 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια «υπάρχει μια τυραννία της μετριότητας που βολεύεται σε αυτό» και επανέλαβε την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής ώστε να δημιουργηθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

«Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εξάγουμε 60.000 φοιτητές σε περιφερειακές χώρες, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμια θα βρίσκονται σε μία δημιουργική άμιλλα με τα ιδιωτικά. Θέλω να αλλάξουμε το άρθρο 16 και να δώσουμε την δυνατότητα να δημιουργηθούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην χώρα μας… Η  έμφασή μου, όμως,  παραμένει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους του τόνους…  Και η πρότασή μας είναι μια πρόταση απελευθέρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη αξιολόγηση, περισσότερη σύνδεση με την αγορά. Και δεν θα κουραστώ να το λέω: Ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους: Καθηγητές και φοιτητές. Το Κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις… Να τελειώνει, παραδείγματος χάρη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει και μία τυραννία της μετριότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, δεν κρίνουμε τους καθηγητές με βάση το δημοσιοποιημένο ερευνητικό τους έργο. Γιατί σήμερα αρκεί μια αναζήτηση στο google για να δούμε πραγματικά ποιος καθηγητής έχει πραγματικό βάθος και ποιότητα στην δουλειά του. Εμείς σε αυτήν την τυραννία της μετριότητος θα βρεθούμε απέναντι. Και θα απελευθερώσουμε τις δυνητικές δυνάμεις των Πανεπιστημίων. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλοί καθηγητές και πάρα πολλοί φοιτητές οι οποίοι θα είναι ωφελημένοι από αυτή την πρωτοβουλία και θα τη στηρίξουν». 

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι: «Πριν ασχοληθώ με την πολιτική,  αφιέρωσα 7 χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής στον τομέα της χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που είχα, είχαμε ιδρύσει το πρώτο εξειδικευμένο κεφάλαιο υψηλής τεχνολογίας που στόχευε στην Ελλάδα  και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε, επίσης, ιδρύσει και την πρώτη θερμοκοιτίδα από την οποία προήλθαν και κάποιες επιχειρήσεις που έκαναν τα πρώτα τους βήματα εκεί, μεγάλωσαν στη συνέχεια και σήμερα είναι εξαιρετικά επιτυχημένες. Άρα το αντικείμενο των νεοφυών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο μου είναι αρκετά οικείο».