Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Καταστηματάρχης στην Λευκάδα έλουσε με… κρέπα εφοριακούς




Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, που έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται τελευταία οι εφοριακοί κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Εφοριακοί, σύμφωνα με το lefkadapress.gr, θέλησαν να κάνουν έλεγχο σε κατάστημα εστίασης και ο ιδιοκτήτης τους έλουσε με το μείγμα της κρέπας.

Ακολούθησε χάος, η Αστυνομία έφτασε, έκλεισε το κατάστημα και οδήγησε τον ιδιοκτήτη του στο Τμήμα.


Πηγή : patrasevents.gr


Ασέλγησε σε 11χρονο παιδί από τη Νέα Αρτάκη



Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Αυγούστου στις 10.00 το βράδυ στο λιμάνι, εκεί όπου πολλά παιδάκια μαζεύονται και παίζουν, ξαφνικά ο άντρας θώπευσε τα γεννητικά όργανα του παιδιού.

 Η ενέργειά του όμως αυτή, δεν έμεινε κρυφή, αφού ο 11χρονος το είπε στην μητέρα του. Έτσι, την άλλη μέρα, στο ίδιο σημείο, περίπου στις 9.00 το βράδυ, ο άντρας έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Μόλις, ο μικρός τον είδε, πήγε στην μητέρα του και της τον έδειξε. 

Αμέσως, κλήθηκε από την πλευρά της η αστυνομία και έφτασαν στο λιμάνι αστυνομικοί της Χαλκίδας. Συνέλαβαν τον άνδρα με την κατηγορία της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.


Πηγή : tvstar.gr


Μακελειό μεταξύ νεαρών Πακιστανών για ένα κινητό!



Ένας 22χρονος νεκρός και ένας 18χρονος σοβαρά τραυματισμένος σε άγρια συμπλοκή με μαχαίρι σε αποθήκη στα Οινόφυτα!

Όλη μέρα ήταν μαζί και τρωγοπίνανε αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να έρθουν στα χέρια και να έχουμε έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματισμένο σε άγρια συμπλοκή με μαχαίρια σε αγροτική περιοχή των Οινοφύτων.

Το τραγικό περιστατικό διαδραματίστηκε μεταξύ 1:00' με 3:00' τα ξημερώματα του Σαββάτου (2/9) στην περιοχή «Τσολακάκη» στα Οινόφυτα μεταξύ μιας 4μελους «παρέας» Πακιστανών.

Η παρέα είχε χωρίσει το βράδυ, όταν ο ένας εξ αυτών διαπίστωσε ότι του λείπει το κινητό. Μαζί με τον φίλο του πήγε στην αποθήκη όπου κοιμόντουσαν οι άλλοι δύο της παρέας τους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακολούθησε άγρια συμπλοκή.

Κάπου εκεί μίλησαν τα «όπλα» με αποτέλεσμα να έχουμε έναν νεκρό 22χρονο με τρεις μαχαιριές στην πλάτη και άλλη μία στο πόδι, ενώ ο 18χρονος φίλος του φέρει σοβαρό τραυματισμό επίσης από μαχαίρι στην πλάτη.

Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες γνωρίζοντας για τον έναν ότι πρόκειται για 27χρονο που δούλευε επίσης στην περιοχή και έναν ακόμη φίλο του αγνώστων στοιχείων.



Πηγή: lamiareport.gr


Δεν υπάρχει μέρα που να μην γράφουμε για τις δολοφονικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών



Διαδοχικές δολοφονικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών όπως και κάθε βράδυ στο κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς να φοβούνται κανένα και τίποτα οι αντιεξουσιαστές ειδικά μετά την μεγάλη ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση και το υπουργείο στις δολοφονικές καταδρομικές ενέργειες τους, έκαναν διαδοχικές επιθέσεις σε τρεις στατικές διμοιρίες των ΜΑΤ που φυλάνε την περιοχή των Εξαρχείων, το χώρο κοντά στο Πανεπιστήμιο και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερις ώρες ομάδες αντιεξουσιαστών γνωστών στην κυβέρνηση πέταγαν πέτρες και μάρμαρα στους αστυνομικούς και ευτυχώς εχθές όπως τουλάχιστον δηλώνει η αστυνομία δεν είχαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς.

Οι επιθέσεις άρχισαν στη 01:00 με επίθεση στην διμοιρία στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα,  04:00 ακολούθησε ανάλογη επίθεση εναντίον διμοιρίας στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας και 05:00 επιτέθηκαν με πέτρες και μάρμαρα στους αστυνομικούς που βρίσκονται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά από πάρα πολλούς μήνες και μετά από ανθρωποκυνηγητό συνελήφθη ένας νεαρός, χωρίς να ξέρουμε εάν θα πάει κατηγορούμενος και εάν θα κατηγορηθεί για τα κακουργήματα που έχει διαπράξει.






Νέα Capital controls με μειωμένο το όριο ανάληψης σε ετήσια βάση.




Με τα capital controls να παραμένουν σε ισχύ, δυο χρόνια μετά την επιβολή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα, το ΥΠΟΙΚ πλασάρει νέο όριο συσσωρευτικής ανάληψης που στην ουσία είναι μειωμένο κατά 10 ευρώ τον μήνα η 240 ευρώ τον χρόνο.  

Ειδικότερα αυτή η αλλαγή αφορά στη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 1.800 ευρώ ανά μήνα.

Πρώτα ίσχυε η δυνατότητα για ανάληψη 420 ευρώ επί 52 εβδομάδες, δηλαδή για 840 ευρώ το 14ήμερο ή 21.840 ευρώ για κάθε έτος.Τώρα από 1η Σεπτεμβρίου  δίδεται η δυνατότητα ανάληψης για 415 ευρώ περίπου την εβδομάδα ή 831 ευρώ περίπου το 15ήμερο, ή 21.600 ευρώ ετησίως για τις 52 εβδομάδες του μήνα.

1. Αναλήψεις μετρητών

Το όριο των 60 ευρώ ανά μέρα και ανά τράπεζα παραμένει, ωστόσο από την από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων  (1.800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα.

Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

2. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Αναλήψεις μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό επιτρέπονται μέχρι του μέγιστου ορίου ανάληψης που ισχύει και εντός Ελλάδας. Αναλήψεις χρημάτων από πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται.

3. Αγορές με κάρτα  στο εξωτερικό ή μέσω ίντερνετ

Οι κάρτες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα και εντός του ορίου  ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιηθούν οι κάρτες μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή  με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε  λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή  με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

2. Απαγορεύσεις συναλλαγών

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
3. Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
8. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

3. Συνεχίζεται η απαγόρευση στο άνοιγμα λογαριασμών

Απαγορεύεται το άνοιγμα λογαριασμών όψεως ή καταθετικών εφόσον αυτό δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη για την τράπεζα. Επιπλέον παραμένει η απαγόρευση ενεργοποίησης αδρανών λογαριασμών.

Επίσης απαγορεύεται η προσθήκη συνδικαιούχων στους ήδη υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς εφόσον δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα.

Ωστόσο, επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Επιπλέον, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για συναλλαγές, όπως η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, η καταβολή νέων συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων,  η εξυπηρέτηση νεοφυών συναλλαγών ή νομικών προσώπων κα.

4. Δάνεια και τις προθεσμιακές καταθέσεις

Επιτρέπεται, η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπεται, όπως και  η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων επιτρέπεται.

5. Μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό  

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

6. Νοσήλια και ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό 

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσου  αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

7. Πληρωμή διδάκτρων στο εξωτερικό

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται όλα  τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά  πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.






Μια δεύτερη υπερσύγχρονη ΕΥΠ έφτιαξε η Ελληνική Αστυνομία



Σε νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Περιστέρι μετακόμισε η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κεντρικός πληροφοριακός κόμβος. 

Η ΔιΔΑΠ θα αποτελεί την Κεντρική Αρχή Πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδίως του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.

Πλην της Αντιτρομοκρατικής, πρόκειται για υπηρεσία που διαχειρίζεται επισυνδέσεις σε τηλεφωνικούς αριθμούς, έπειτα από εισαγγελική άρση απορρήτου, τον λεγόμενο «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ..

Ο βασικός λόγος που μετακομίζει η ΔΙΔΑΠ είναι η δημιουργία του Κέντρου Πληροφοριών, Επιχειρήσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων, στο οποίο και θα εγκατασταθεί εξειδικευμένο λογισμικό «διασύνδεσης βάσεων δεδομένων και ανάλυσης πληροφοριών που αφορούν το Οργανωμένο Εγκλημα και την Τρομοκρατία». Στόχος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία υπηρεσία που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες, θα τις αναλύει και θα τις διαμοιράζει στα αρμόδια τμήματα. 

Το Κέντρο Επιχειρήσεων, χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους, και έχει τα καλύτερα και προηγμένα συστήματα υψηλών προδιαγραφών για την συγκέντρωση, αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών, την κατάδειξη απειλών και σημείων έντονης εγκληματικότητας - crime hotspots.


Ασφαλιστικό: Η μεγάλη ληστεία των συνταξιούχων



Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

Συντάξεις που αναλογούν στο μισό των καταβαλλόμενων εισφορών είναι η νέα αδυνηρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή στη σχέση συντάξεων - εισφορών που έφερε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2019 με το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους. Μετά τις άγριες περικοπές και τα χαράτσια στις εισφορές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα λαμβάνει συντάξεις πολύ χαμηλότερες από τα ποσά που θα έχει καταβάλλει ως εισφορές. Οι ασφαλισμένοι αυτοί δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Τα στοιχεία για κάθε Ταμείο ξεχωριστά είναι σοκαριστικά: Η μέση αξία των καταβαλλόμενων συντάξεων στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων πρόκειται θα μειωθεί το 2019 στο 39% της μέσης αξίας των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 58% το 2016 και 77% το 2014), στο ΤΑΠ ΟΤΕ οι συντάξεις θα αναλογούν στο 41% των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί (από 63% το 2016 και 86% το 2014), στο ΤΑΠ ΔΕΗ η σχέση αυτή θα περιοριστεί στο 45% (από 69% το 2016 και 93% το 2014), στους αυτοπασχολουμένους του ΕΤΑΑ θα μειωθεί στο 57% (από 67% το 2016 και 76% το 2014). Στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η μέση αξία των συντάξεων που θα καταβάλλονται θα ανέρχεται από το 2019 στο 49% των εισφορών που θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι (έναντι 49% το 2016 και 54% το 2014).

Τα αποκαλυπτικά αυτά ευρήματα περιλαμβάνονται σε μελέτη της αντιπροέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μαριάννας Παπαμιχαήλ, με τίτλο «Ακτινοσκόπηση ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων με τον δείκτη ανταποδοτικότητας συντάξεων», την οποία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Σ' αυτήν επισημαίνεται ακόμη ότι η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Διαπιστώνει ότι «ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το σύστημα θα είναι από εδώ και πέρα βιώσιμο, όταν τα έσοδα των Ταμείων εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας».

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Στην έρευνά της η Μαριάννα Παπαμιχαήλ, για να αποδείξει τον βαθμό ανταποδοτικότητας των συντάξεων, χρησιμοποιεί έναν δείκτη τον οποίο έχει επεξεργαστεί ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αναλογιστών. Πρόκειται για το Ποσοστό Ομαδικής Χρηματοδότησης (ΠΟΧ), το οποίο δείχνει αν η σύνταξη είναι αντίστοιχη των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Στον αριθμητή του δείκτη βρίσκεται η σημερινή συνολική αξία όλων των μελλοντικών συνταξιοδοτικών καταβολών της μέσης σύνταξης ανά Ταμείο και στον παρονομαστή οι συσσωρευμένες (μέσες) εισφορές της κάθε ομάδας ασφαλισμένων.

Για να είναι δηλαδή αναλογιστικά δίκαιο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει το ΠΟΧ να βρίσκεται πέριξ του 100%, εξηγεί η Μαριάννα Παπαμιχαήλ. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή της συνταξιοδότησης η παρούσα αξία της σύνταξης συμπίπτει κατά μέσον όρο με τις συσσωρευμένες εισφορές της συγκεκριμένης ομάδας συνταξιούχων που εξετάζεται. Αν το ΠΟΧ είναι πάνω από 100%, τότε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις υπερχρηματοδοτημένες από τους φόρους και το κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα, εάν το ΠΟΧ είναι μικρότερο του 100%, σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης είναι αναλογιστικά άδικο με την αυστηρή ένοια του όρου. Ετσι, σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό ΠΟΧ του συστήματος το 2019 πέφτει στο 89%, σημειώνοντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα την ίδια μελέτη, ο ΟΓΑ παραμένει ο πλέον υπερχρηματοδοτημένος φορέας για το 2016 έως το 2019, με το ΠΟΧ να παραμένει άνω του 200%. Για το 2016 στο Δημόσιο το ΠΟΧ είναι 115% και η μέση σύνταξη 922 ευρώ, όταν ο ΟΑΕΕ έχει ΠΟΧ 49%, με σύνταξη 913 ευρώ τον μήνα. Μεγάλοι χαμένοι είναι επίσης οι ασφαλισμένοι στις τράπεζες και τα υπόλοιπα ειδικά Ταμεία, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει η μελέτη.
Τονίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου έως το 2020 περίπου 180.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους, Εκτιμάται ότι το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ. Επισημαίνεται ότι χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου δεν έχουν ακόμη εκδοθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Ενα σημαντικό ποσοστό των συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν, από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, αφορά περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ομως η αναγκαία εγκύκλιος που θα διευκρινίζει πώς θα αντιμετωπίζονται οι χρόνοι διαδοχικής ασφάλισης και κυρίως πώς θα υπολογίζεται η τελική σύνταξη δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από επιστημονική μελέτη των Σάββα Γ. Ρομπόλη (ομότ. καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλειου Γ. Μπέτση (υποψ. διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου), περισσότερα από 5 δισ. ευρώ θα κάνουν «φτερά» από τις τσέπες των συνταξιούχων την τριετία 2019-2021 αντί  3,1 δισ. που είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λανθασμένα οι δανειστές επιβάλλουν διαρκείς περικοπές συντάξεων, καθώς η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και αν οι συντάξεις παρέμεναν στα σημερινά επίπεδα. 

Τουναντίον, οι συμφωνημένες περικοπές των κύριων συντάξεων κατά 18% το 2019 ανεβάζουν τις απώλειες στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,7 δισ. ευρώ.

Τέλος, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.


Ηλίας Γεωργάκης 
ΤΑ ΝΕΑ


Στον αέρα η προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς



Εγκλωβισμένοι στο τρίγωνο «κυβέρνησης – ΔΝΤ – τραπεζών» βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, τα ακίνητα των οποίων -συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας- από τις αρχές του χρόνου θα βγαίνουν μαζικά στο… σφυρί.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, ότι κυοφορείται νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας φαίνεται να «σκοντάφτουν» αφενός στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που πιέζει για την άρση της, και αφετέρου στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες «καίγονται» για αποτελέσματα στο πεδίο των κόκκινων δανείων, προκειμένου να αποφύγουν ενδελεχείς ελέγχους στους ισολογισμούς τους. «Η μόνη προστασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο νόμος Κατσέλη, η ισχύς του οποίου παύει από αρχές του 2019. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, χάνουν το δικαίωμα να διασώσουν την κατοικία τους με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα, εφόσον δεν δοθεί παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Στο μεταξύ, από τον προσεχή Γενάρη -όπως όλα δείχνουν- θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μιας και η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μετάβασης από το αναλογικό στο ηλεκτρονικό μοντέλο. «Αυτή τη στιγμή οι δικαστικοί επιμελητές εγγράφουν στα προγράμματα τη διενέργεια των πλειστηριασμών σε ηλεκτρονική μορφή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Ρούσκας, μην αποκλείοντας μεταξύ των ακινήτων που θα βγουν μαζικά σε πλειστηριασμό να είναι και ακίνητα πρώτης κατοικίας.

ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΜΥΝΕΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Την πραγματικότητα που ζουν σήμερα χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και αναμένεται να βιώσουν από αρχές του 2019 ακόμη περισσότεροι οφειλέτες, μιας και λήγει η περίοδος ισχύος του, περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Αναστασόπουλος. «Από 1ης-1-2019 και εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας για υποβολή στο νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή εκτός από τη ρύθμιση του δανείου τους εξωδικαστικά ή μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών (η οποία, επίσης, είναι εξωδικαστική ρύθμιση) και σε περίπτωση που το δάνειο τελικά καταγγελθεί, τότε γίνεται απαιτητό ολόκληρο το ποσό, εκδίδεται διαταγή πληρωμής και αρχίζει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πιο αναλυτικά:

Βήμα 1ο: Η μη πληρωμή της οφειλόμενης δόσης (συνήθως τριών δόσεων) δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να προβεί σε μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή σύμβασης χορήγησης πιστωτικής κάρτας, με την αποστολή εξώδικης δήλωσης με δικαστικό επιμελητή. Ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του δανείου θα περιέλθει σε οριστική καθυστέρηση, με συνέπεια το συνολικό ποσό της οφειλής να καθίσταται πλέον απαιτητό.

Βήμα 2ο: Μετά την καταγγελία της σύμβασης η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προβεί στην έκδοση διαταγής πληρωμής, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόκτηση εκτελεστού τίτλου κατά του οφειλέτη της και του τυχόν εγγυητή. Η διαταγή πληρωμής αποτελεί τίτλο εκτελεστό, βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί αναγκαστική εκτέλεση, ήτοι κατάσχεση και πλειστηριασμός. Η διαταγή πληρωμής αποτελεί τίτλο για δυνατότητα εγγραφής υποθήκης, ενώ, εάν έχει ήδη εγγραφεί προσημείωση για να ασφαλιστεί απαίτηση για την οποία εκδόθηκε διαταγή πληρωμής, η προσημείωση τρέπεται σε υποθήκη. Επιπλέον, ο οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει ότι έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του συνεπάγεται εγγραφή του στο αρχείο του Τειρεσία, όπου τηρούνται τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία.

Τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης: Σε περίπτωση επίδοσης της διαταγής πληρωμής ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της διαδικασίας που ξεκινά εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της τράπεζας και δη την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της περιουσίας του.

Βήμα 3ο: Εάν ο οφειλέτης δεν ασκήσει ανακοπή, απορριφθεί η αίτηση αναστολής ή η ασκηθείσα ανακοπή, τότε η τράπεζα προβαίνει σε κατάσχεση της περιουσίας κατά εκείνου του οφειλέτη κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, με σκοπό τον πλειστηριασμό του πράγματος που κατασχέθηκε. Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης: Αντίγραφο της κατασχετήριας έκθεσης επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή. Ο οφειλέτης μπορεί να την προσβάλει με ανακοπή εντός 45 ημερολογιακών ημερών. Σε περίπτωση που αυτή έχει σφάλματα, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς, ο οφειλέτης έχει δυνατότητα να ασκήσει ανακοπή το αργότερο 20 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Βήμα 4ο: Κύρια πράξη της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτελέσεως μετά την κατάσχεση είναι η εκποίηση των πραγμάτων που κατασχέθηκαν με πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός δεν μπορεί να διενεργηθεί νωρίτερα από επτά μήνες και αργότερα από οκτώ μήνες από την περάτωση της κατάσχεσης. Την ημέρα του πλειστηριασμού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σε σφραγισμένο φάκελο στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τις προσφορές τους. Αφετηρία αποτελεί η πρώτη προσφορά, που ορίζεται στην έκθεση κατασχέσεως.

Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών. Κάθε υποψήφιος πλειοδότης δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, σύμφωνα με τους όρους αυτού, αφού έχει καταβάλει την απαιτούμενη εγγύηση, το τέλος χρήσης των συστημάτων και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά πληρεξούσιο μέχρι ώρα 15.00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού.

Επειτα, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ελέγχει τα υποβαλλόμενα αρχεία, διαπιστώνει με πράξη του μέχρι ώρα 17.00 της προηγούμενης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ημέρας την τήρηση των διατυπώσεων και υποβάλλει στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμού κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούνται να λάβουν μέρος. Διενεργείται με επιμέλεια συμβολαιογράφου ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00, ενώ δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επόμενη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών.

Τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης: Ο οφειλέτης μπορεί να προσβάλει τη διαδικασία του πλειστηριασμού μέσα σε 30 ημερολογιακές ημέρες εάν πρόκειται για κινητά πράγματα ή σε 60 ημέρες εάν πρόκειται για αναπλειστηριασμό και εντός 60 ημερών εάν πρόκειται για ακίνητα από τη μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 


Οργή Ιερώνυμου για τη Συριζαία που πέταξε την εικόνα- Γαβρόγλου: Το ψάχναμε



Με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση στον ΕΟΠΠΕΠ- Είχε προηγηθεί η εντολή για εισαγγελική έρευνα και επιστολή του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας στον υπουργό Παιδείας

 Με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας αντέδρασε το υπουργείο Παιδείας στην αποκάλυψη του Πρώτου ΘΕΜΑτος για τη Συριζαία που πέταξε στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η υπόθεση είχε αρχίσει να διερευνάται ευθύς μόλις ελήφθη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου η σχετική καταγγελία της εργαζόμενης στον ΕΟΠΠΕΠ για την πρωτοφανή συμπεριφορά της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού, η οποία πέταξε στα σκουπίδια εικόνα της Παναγίας. 

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επιστολή- παρέμβαση στην υπόθεση που απηύθυνε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ενώ έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το Πρώτο ΘΕΜΑ. Το υπουργείο Παιδείας "σπεύδει" τώρα να πει ότι διερευνούσε την υπόθεση και ότι τα συμπεράσματα της διεξαγόμενης έρευνας θα τεθούν υπόψη των εισαγγελικών αρχών.



Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

Δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα επιστολή εργαζομένης στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., εποπτευόμενο φορέα του ΥΠΠΕΘ, που περιέχει καταγγελίες περί μη σεβασμού θρησκευτικών συμβόλων. Για το ΥΠΠΕΘ δεν τίθεται θέμα απάντησης στο ερώτημα αν εργαζόμενοι "απαγορεύεται να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα". Το ερώτημα είναι περιττό δεδομένων των διατάξεων της πολιτείας περί θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων που το ΥΠΠΕΘ έμπρακτα και σταθερά υπηρετεί.

Αμέσως μόλις έλαβε (18/8/2017), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την επιστολή εργαζόμενης στον Ε.O.Π.Π.ΕΠ περί μη σεβασμού των θρησκευτικών συμβόλων, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ ζήτησε από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του να παράσχει εξηγήσεις επί του ζητήματος. Η Διευθύνουσα απάντησε με αναλυτική επιστολή της στις 20/8/2017. Εντός τεσσάρων ημερών, ο Αν. Γενικός Γραμματέας έδωσε εντολή διενέργειας των υπηρεσιακώς προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ελέγχου. Επισημαίνουμε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε πριν υπάρξει η όποια δημοσιότητα περί του θέματος. Από πλευράς του ΥΠΠΕΘ, υπήρξε άμεσα κινητοποίηση ώστε να διευκρινιστούν τα τεκταινόμενα στον Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ. Η εν λόγω επιστολή συμπίπτει με συγκυρία σημαντικών διοικητικών αλλαγών στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., εξορθολογισμού της λειτουργίας του και αναζήτησης απαντήσεων αναφορικά με το σύννομο του ύψους των οικονομικών απολαβών ορισμένων υπαλλήλων του. 

Ο έλεγχος που ζητήθηκε εστιάζει:
(α) Στα αναφερόμενα στην από 18/8/2017 επιστολή της εργαζόμενης καθώς και στις από 20/8/ 2017 έγγραφες εξηγήσεις της Διευθύνουσας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
(β) Στο αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. του Ε.O.Π.Π.ΕΠ. για την συμμετοχή τους στο Δ.Σ.
(γ) Στον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των μισθοδοτούμενων από τον Ε.O.Π.Π.ΕΠ. από την πρόσληψή τους μέχρι σήμερα.
(δ) Στην πιθανότητα ύπαρξης ζητήματος αντιποίησης αρχής στις επιστολές που ανταλλάχθηκαν. 

Βάσει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου, το ΥΠΠΕΘ θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες. Τα πορίσματα της διαδικασίας ελέγχου θα βρίσκονται στη διάθεση του εισαγγελέα. Το ΥΠΠΕΘ ενήργησε ταχύτατα, με σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και στα πρόσωπα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του σεβασμού των θρησκευτικών συμβόλων και του κύρους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 

Η επιστολή - παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου προς τον υπουργό  Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου , αναφορικά με τα όσα αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ Ελένη Γιαννακοπούλου.

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:

Πρός
Τόν Ἀξιότιμο
κ. Κωνσταντῖνο Γαβρόγλου
Ὑπουργό Παιδείας, Ἔρευνας
καί Θρησκευμάτων
Εἰς Ἀμαρούσιον

Ἀξιότιμε κ. Ὑπουργέ,
Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατά τήν σημερινή Της Συνεδρία ἔλαβε γνώση τῶν ἀναφορῶν δύο ὑπαλλήλων τοῦ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οἱ ὁποῖες, κατόπιν τῆς ἀρνητικῆς ἀντιδράσεως τῆς Διευθύνουσας Συμβούλου, ζήτησαν ἀπό τό Διοικητικό Συμβούλιο τοῦ Ὀργανισμοῦ καί τό ἐποπτεῦον Ὑπουργεῖο σας νά τούς ἀπαντήσει, ἐάν ἀπαγορεύεται νά φέρουν τά θρησκευτικά σύμβολα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ ἤ νά ἔχουν ἱερές εἰκόνες ἐπάνω στό γραφεῖο ἐργασίας τους. Η Δ.Ι.Σ. ἀπεφάσισε τήν ἀποστολή τῆς παρούσας, προκειμένου νά δηλώσει τήν λύπη καί διαμαρτυρία Της γιά τό δυσάρεστο συμβάν σέ βάρος τῶν δικαιωμάτων ἐργαζομένων, πού εἶναι μέλη τῆς Ἐκκλησίας μας.

Προκαλοῦνται εὔλογες ἀπορίες : ἀπό τήν ἀπαγόρευση νά ὑποχρεωθεῖ κανείς νά ἀποκαλύψει, παρά τή θέλησή του, τά θρησκευτικά του φρονήματα, θά φθάσουμε στήν ἀντίστροφη ἀπαγόρευση τοῦ δικαιώματος νά καθιστᾷ ὁ καθένας ἐμφανές τό θρησκευτικό του συναίσθημα στό δημόσιο χῶρο ;

Ἡ διαμαρτυρία καί ἡ λύπη μας, ὡστόσο, δέν σημαίνει ὅτι θά παρασυρθοῦμε σέ ἐπίδειξη ἐμπάθειας. Ἡ ἠθική διαφορά τοῦ μηνύματος τῆς Ἐκκλησίας ἔγκειται στό ὅτι εὔχεται καί προσεύχεται «ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς». Θεωροῦμε, γιά τόν λόγο αὐτόν, ἀξιέπαινη καί χριστιανική τήν στάση τῶν θιγόμενων ἐργαζομένων, οἱ ὁποῖες δέν ζήτησαν τήν ἄσκηση διώξεως κατά τῆς προϊσταμένης τους, εἰ μή μόνον νά ἀναγνωρισθεῖ ρητῶς ἀπό τόν ἐργοδότη τους ἡ ἐλευθερία ἐκδηλώσεως τῆς θρησκευτικῆς πίστεώς τους στόν χῶρο ἐργασίας τους. 

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ὡς κοινότητα κλήρου καί λαοῦ, συμπαρίσταται στό δίκαιο καί δημοκρατικό αἴτημα τῶν ἐργαζομένων καί ἀναμένει τήν ἀπάντηση τῆς ἐργοδοτικῆς πλευρᾶς καί τοῦ ὑμετέρου Ὑπουργείου. Θά ἀποτελοῦσε ὠφέλιμη ὑπηρεσία στόν τόπο, ἐάν τό Ὑπουργεῖο σας μέ τήν παροῦσα εὐκαιρία ἀπεδείκνυε ὅτι εἶναι ἄξια προστασίας ἡ θρησκευτική ἐλευθερία γιά ὅλους, τόσο γιά τήν πλειοψηφία τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, ὅσο καί γιά τίς μειοψηφίες τῶν ἑτεροδόξων, ἐτεροθρήσκων ἤ τῶν μή θρησκευόντων.

Θά ἐνθυμεῖσθε πώς τόν Μάιο τοῦ 2009 στό ἄκουσμα τῆς εἰδήσεως ὅτι κατά τή διάρκεια σωματικοῦ ἐλέγχου ἀπό ἀστυνομικό σέ μουσουλμάνο καταστράφηκαν σελίδες τοῦ Κορανίου, πού εἶχε μαζί του ὁ ἐλεγχόμενος, εἶχαν προκληθεῖ βίαια ἐπεισόδια στό κέντρο τῆς Ἀθήνας, πρίν κἄν ἐξακριβωθοῦν οἱ συνθῆκες τοῦ περιστατικοῦ. Οἱ κρατικοί κανόνες λοιπόν, πού προστατεύουν τήν κοινωνική εἰρήνη ἀπό τίς προσβολές τοῦ ἑνός τῆς θρησκευτικῆς πίστεως τοῦ ἄλλου, ἔχουν παρόντα καί ἰσχύοντα λόγο ὑπάρξεως. Καί ἡ δική μας ἀνεκτική στάση ὡς ὀρθοδόξων χριστιανῶν δέν ἀπαλλάσσει τήν Πολιτεία ἀπό τό λειτούργημά της νά παρεμβαίνει καί νά προστατεύει.

Κλείνοντας θά μᾶς ἐπιτρέψετε μία διαπίστωση γιά τόν φανατισμό. Στήν Ἑλλάδα οἱ ἀπόπειρες ἀπό πολιτικές τάσεις, ἀκτιβιστικές ἑνώσεις ἤ δημόσια πρόσωπα γιά τήν προβολή καί ἀναγνωρισιμότητα τῆς ἀθεΐας συνήθως ἐξαντλοῦνται σέ μονοσήμαντη ἀντιπαράθεση μέ τήν ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Ἡ ἔλλειψη νηφαλιότητας, ἡ ἐπιθετικότητα, οἱ διακωμωδήσεις καί οἱ προσβολές, πού ἐκδηλώνουν κατά τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν δίδουν τήν ἐντύπωση ὅτι πρόκειται μᾶλλον γιά ἀπογοητευμένους χριστιανούς, παρά γιά συνειδητοποιημένους ἄθεους, πού σέβονται τήν θρησκευτική πίστη τοῦ ἄλλου.

Προκαλεῖ βεβαίως ἔκπληξη πῶς εἶναι δυνατόν τόση ἐμμονή γιά τήν ἐξαφάνιση εἰδικά τῆς ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ἀπό τή δημόσια ζωή νά προέρχεται ἀπό ἀνθρώπους, πού ὑποτίθεται ὅτι ἐμφοροῦνται ἀπό θρησκευτική ἀδιαφορία. Εἶναι καί αὐτή μία κατηγορία θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ μᾶλλον ἀπειλητικότερη γιά τήν κοινωνική συνοχή ἀπό τήν ἀτομική θρησκοληψία.

Τό φαινόμενο τοῦ ἐπιθετικοῦ ἀντιχριστιανισμοῦ, πού διεκδικεῖ καί ἐπαίνους προοδευτικότητας, ἀξίζει προσοχῆς ἀπό τό Ὑπουργεῖο σας, ἐπειδή ἀμφισβητεῖ τόν ἴσο σεβασμό τῶν δικαιωμάτων, μέ τό διχαστικό ἐπιχείρημα ὅτι ἡ πλειοψηφία εἶναι ἀπειλή γιά τίς μειοψηφίες καί, ἑπομένως, δέν ἀξίζει προστασίας.

Μέ τήν πεποίθηση ὅτι τυγχάνει τῆς κατανοήσεώς σας ἡ σημασία τῶν ὡς ἄνω ἐκτεθέντων, καί μέ τήν ἐλπίδα ὅτι στόν σχεδιασμό καί στίς ἀποφάσεις σας θά συνεξετάσετε τίς σχετικές θέσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, σᾶς ἀπευθύνουμε τήν εὐχή ὁ Θεός νά σᾶς εὐλογεῖ καί νά σᾶς ἐνισχύει στά εὐθυνοφόρα καθήκοντά σας.

Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος


Πηγή : protothema.gr


Γαλλία: Ένας ύποπτος συνελήφθη κοντά στον Πύργο του Άιφελ




Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας συνελήφθη κοντά στον Πύργο του Άιφελ το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ περί ενός συναγερμού.

«Ένα πρόσωπο συνελήφθη, το συμβάν τέλειωσε», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας του Παρισιού. Ο ύποπτος «δεν ήταν οπλισμένος», διευκρίνισε ο αξιωματικός της αστυνομίας και συμπλήρωσε «θα γνωρίζουμε περισσότερα για τα κίνητρά του αύριο».

Η αστυνομία σημείωσε ακόμη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον Πύργο του Άιφελ δεν δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν.



(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)
Καθημερινή


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του 2017 έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία, με αποτέλεσμα το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να διευρύνεται.

Χάθηκε, τα 2 προηγούμενα χρόνια, η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει το 2014.

Την ίδια περίοδο, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε σημαντικά, ως αποτέλεσμα της «φορολογικής καταιγίδας», που επέβαλε η σημερινή Κυβέρνηση. Διαθέσιμο εισόδημα που θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά το 2018, με την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Παράλληλα, οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται μέσα από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, συρρικνώνονται. 

Συμπερασματικά, η όποια κυκλική ανάταξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, που αποτελεί και το τελικό ζητούμενο.

Βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων, ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων.

Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει».


Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών 6 ατόμων, κατηγορούμενων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης



Δίνονται στη δημοσιότητα, μετά από Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες έξι (6) ατόμων, οι οποίοι συνελήφθησαν την 24.8.2017 και την 28.8.2017 στη Ρόδο, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

Ειδικότερα 24.08.2017 εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, σπείρα που εξαπατούσε πολίτες με το πρόσχημα της διαγραφής οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 28, 40, 46 και 46 ετών καθώς και ένας 41χρονος υπήκοος Μολδαβίας κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

Στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης καταγγελίας που υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και αξιοποίησης στοιχείων που προέκυψαν από την εξέλιξη της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από το Μάιο του 2017 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και ενεργώντας από κοινού παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρίας παροχής ενέργειας και εξαπατούσαν πολίτες ή επιχειρηματίες με το πρόσχημα ότι μπορούν να μεσολαβήσουν προκειμένου να διαγραφούν οφειλές τους από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, οι δράστες προέτρεπαν όσους προσέγγιζαν να εγγραφούν στην εταιρία ενέργειας που εκπροσωπούσαν και ταυτόχρονα να τοποθετήσουν ειδική συσκευή «κόφτη» στην παροχή τους, η οποία θα απέκρυβε την πραγματική κατανάλωση ρεύματος.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δεκαοκτώ περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών στη Ρόδο και υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι απέσπασαν συνολικά ποσό που ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

α) ΠΑΝΤΕΡΗ Δημήτριο του Χαραλάμπους και της Δέσποινας, γεννηθέντα την 19.01.1977 στο Ηράκλειο Κρήτης.




Β) ΘΕΟΧΑΡΗ Δημήτριο του Γεωργίου και της Σταυρούλας, γεννηθέντα την 05.02.1971 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.




Γ) ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ Άννα του Γεωργίου και της Αθανασίας, γεννηθείσα 06.06.1971 στη Ρόδο.




Δ) ΠΟΤΗΡΑΚΗ Στυλιανό του Νικολάου και της Ευθαλίας, γεννηθέντα 06.03.1989 στην Αθήνα Αττικής




Ε) (επ) BOSNEAGA (ον) ANDREI του GHEORHE και της MARIA , γεννηθέντα την 01.01.1976 στη Μολδαβία.




Στ) ΜΑΥΡΙΟΥ Στέργο του Παναγιώτη και της Γραμματίκης, γεννηθέντα την 27.01.1965 στη Γερμανία.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 1.10.2017, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων και στη διευκόλυνση διερεύνησης της συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου στον τηλεφωνικό αριθμό 22410-23294 & 22410-25805, για παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Το χρυσό πήρε η Στεφανίδη στο Diamond League



Η Ελληνίδα «χρυσή» πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόσμου και Ολυμπιονίκης ξεπέρασε τα 4,85μ., αφήνοντας δεύτερη την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις με 4,75μ. και τρίτη την Καναδή Αλίσα Νιούμαν, με το ίδιο ύψος.

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου όλων των εποχών, ξεκίνησε σε έναν ακόμη αγώνα τελευταία τις προσπάθειες της από τα 4,65μ., ύψος που ξεπέρασε με την πρώτη της προσπάθεια. Στη συνέχεια είχε μία αποτυχημένη στα 4,75μ. για να κάνει αμέσως μετά δύο επιτυχημένα άλματα, ξεπερνώντας πρώτη τα 4,85μ. και αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Σάντι Μόρις.

Η Αμερικανίδα είχε τρία επιτυχημένα άλματα στα 4.55, 4,65 και 4,75μ. και για λίγες στιγμές απόλαυσε την κορυφή, όμως η Στεφανίδη δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα…

Την τρίτη θέση ήρε η Καναδή Αλίσα Νιούμαν, η οποία ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ, το οποίο είναι και εθνικό με 4,75μ.

Το ανίκητο ταξίδι της Στεφανίδη ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου 2017 στη Νέα Υόρκη με επίδοση 4.82μ.

AdTech Ad
Είχε προηγηθεί άλλη μια νίκη στις 28 Ιανουαρίου στη Βοστώνη με 4.63μ. αλλά το σερί της που μόλις άρχιζε διακόπηκε με την δεύτερη θέση στις 5 Φεβρουαρίου στο Κλερμόν-Φεράν με 4.61μ.

Από τότε 5/2, η Κατερίνα Στεφανίδη δεν έχασε σε κανένα αγώνα από τους 14 αγώνες που αγωνίστηκε!

Αναλυτικά οι νίκες της:

11/2 Νεα Υόρκη 4.82μ.

18/2 Μπέρμιγχαμ 4.63μ.

4/3 Βελιγράδι 4.85μ. Πανευρωπαϊκοί κλειστού

5/5 Ντόχα 4.80μ.

31/5 Gala Φιλοθέης 4.70μ.

8/6 Gala Ρώμη 4.85μ.

18/6 Πάτρα 4.81μ. Παν/νιοι

24/6 Λιλ 4.70μ. Ευρωπαϊκό Εθνικών Ομάδων

9/7 Λονδίνο 4.80μ.

16/7 Πάντοβα 4.72μ.

4/8 Λονδίνο 4.60μ. Παγκόσμιο προκριματικός

6/8 Λονδίνο 4.91μ. 1η στο κόσμο, εθνικό και ατομικό ρεκόρ

20/8 Μπέρμιγχαμ 4.75μ.

23/8 Ζυρίχη 4.87μ. 1η στον κόσμο (κλειστός)

01/09 Βρυξέλλες 4.85μ.



Πηγή: gazzeta.gr


Εικόνα ΣΟΚ με την καμμένη Ζάκυνθο



Σε 112.046 στρέμματα ανέρχονται πλέον οι καμένες εκτάσεις του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις κάηκαν φέτος στον Ωρωπό, τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο και την Ανατολική Μάνη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών ιδρύθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Φέτος το παρατηρητήριο χαρτογράφησε 23 πυρκαγιές: 11 στη Ζάκυνθο, 5 στην Κεφαλονιά, 4 στην Περιφέρεια Αττικής (Καλύβια Θορικού, Κύθηρα, Σπέτσες και Κάλαμο), 2 στην Ηλεία, καθώς και την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη στις αρχές Ιουλίου, με συνολική καμένη έκταση 112.046 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο (17.714,8 στρέμματα, χωρίς τις νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 26-27 Αυγούστου), στον Ωρωπό Αττικής (28.885,2 στρέμματα), στα Κύθηρα (25.644,7 στρέμματα) και στην Ανατολική Μάνη (23.877,5 στρέμματα). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος αναπτύχθηκε μία αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM) εντός πέντε ημερών, η οποία βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας.

Το σύνολο των καμένων

Σύμφωνα πάντως με το παρατηρητήριο, το σύνολο των καμένων εκτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως και τις 26 Αυγούστου είναι πολύ υψηλότερο (5.478.120 στρέμματα) του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών (2.027.280 στρ.). Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολλές μεγάλες πυρκαγιές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία που εκδηλώθηκαν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και στον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πυρκαγιών στις βαλκανικές χώρες (κυρίως σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σερβία και FYROM). Αντίθετα, στην Ελλάδα οι καμένες εκτάσεις έως τις 26 Αυγούστου ήταν αρκετά κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (256.920 στρ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε χθες επιστολή στις Περιφέρειες με την οποία τους υπενθυμίζει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ύστερα από πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις. Το υπουργείο ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών, σημειώνοντας ότι το περιθώριο που δίνει η νομοθεσία (τρεις μήνες) «μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, οπότε το βέλτιστο είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί κατά το δυνατόν πιο άμεσα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις», σημειώνει, «όπως στην περίπτωση εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών ή εθνικών πάρκων και σημαντικών αρχαιολογικών χωρών, η διαδικασία έκδοσης απόφασης αναδάσωσης θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σύντομη».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Φάμελλος και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου βρέθηκαν χθες στη Ζάκυνθο και επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξέσπασαν 43 δασικές πυρκαγιές, τις οποίες αντιμετώπισε η Πυροσβεστική.



Πηγή: kathimerini.gr


Ρωσία: «Θα απαντήσουμε σκληρά στις ΗΠΑ»



Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά στις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από την Ρωσία να κλείσει εντός 48 ωρών το Γενικό της Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως και δύο άλλα οικήματα που χρησιμοποιεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, προτρέποντας την, μάλιστα, να επανεξετάσει την απόφαση της να περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα.

«Θα αντιδράσουμε σκληρά μόλις ολοκληρώσουμε την ανάλυση μας» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος στους φοιτητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος αυτός των κυρώσεων δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρωσίας. «Αλλά θέλω να πω -είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ- ότι όλη αυτή την ιστορία με την ανταλλαγή κυρώσεων στην λογική του ‘μια σου και μια μου’ δεν την αρχίσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να υπονομεύσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να προωθήσει εποικοδομητικές ιδέες είτε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ρωσία».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ακόμη και τώρα κάνει παρόμοιες δηλώσεις (περί εξομάλυνσης των σχέσεων) και πως «ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλημμένα έχει πει ότι μας ενδιαφέρει η εξομάλυνση». 

«Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού» είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» και πως «η συζήτηση για το ζήτημα αυτό θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα αντιδράσουμε».

«Το ότι χθες με ειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (τηλεφωνικώς-σ.σ.) και στην συνέχεια μας επέδωσαν την νότα, μου δημιουργεί μια διφορούμενη αίσθηση» είπε ο Λαβρόφ για να προσθέσει τα εξής : «Προφανώς δεν ήθελαν να δεχθούν την δική μας λογική ότι ο περιορισμός σε 455 διπλωμάτες (η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα σε 455 άτομα-σ.σ.) συνιστά ίση εκπροσώπηση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν την λογική της ίσης εκπροσώπησης και μείωσαν κατά μια μονάδα τον αριθμό των γενικών μας προξενείων. Είχαμε προξενεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Χιούστον».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ το ζήτημα αυτό με τα προξενεία είναι μια παλιά ιστορία, αφού την εποχή της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ είχαν επίσης τέσσερα γενικά προξενεία, στο Λένινγκραντ, το Σβερντλόφσκ, το Βλαντιβοστόκ και το Κίεβο. «Όταν η ΕΣΣΔ έπαψε να υπάρχει, τους προτείναμε να ανοίξουν τέταρτο προξενείο στην Ρωσία. Εκείνοι μας είπαν «όχι ευχαριστούμε, τα τρία είναι αρκετά» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή μπορούμε να φυσικά να μιλάμε για ίση εκπροσώπηση, αλλά η ίση εκπροσώπηση ούτως ή άλλως εξακολουθεί να είναι ιδιόμορφη, αφού στον αριθμό των διπλωματών συμπεριέλαβαν και τους συνεργάτες της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ».

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα 

Το κλείσιμο των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπονομεύει την προοπτική μιας διμερούς συνεργασίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα.

Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον ζήτησε το κλείσιμο ως το Σάββατο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και των εμπορικών αποστολών της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, σε ένα μέτρο απάντηση στη δραστική μείωση των 755 διπλωματών και εργαζόμενων, Ρώσων ή Αμερικανών, που βρίσκονται στις αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας αναφορικά με τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πρακτικές, διατηρούμε το δικαίωμα αντίδρασης. Αυτή δεν είναι επιλογή μας. Μας επιβλήθηκε», τόνισε η Ζαχάροβα.

Η Μόσχα κατήγγειλε την κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και έχει ήδη ξεκινήσει την εκκένωση των εγκαταστάσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιχειρούν με τέτοιες προκλητικές ενέργειες να επιδεινώσουν τις συνθήκες που διεξάγεται ο εύθραυστος διμερής διάλογος, υπονομεύοντας τις πιθανότητες συνεργασίας, όπως στην επίλυση επειγόντων διεθνών προβλημάτων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Πηγή : in.gr


Κάλεσαν το Λιμενικό για βλάβη στο ιστιοφόρο που ήταν γεμάτο ναρκωτικά



Αυτό και εάν είναι θράσος κάλεσαν το Λιμενικό όταν το ιστιοφόρο τους παρουσίασε μηχανική βλάβη, αδιαφορώντας για την ποσότητα των ναρκωτικών που μετέφεραν.

Το ιστιοφόρο, που έπλεε στην Νίσυρο και επέβαιναν τρία άτομα, παρουσίασε μηχανική βλάβη ένας από τους επιβαίνοντες ζήτησε βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα και στο σημείο βρέθηκε ένα παραπλέον πλοίο και ένα ρυμουλκό.  


Το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Νισύρου όπου μετά από έλεγχο εντοπίστηκε η ποσότητα της ινδικής κάνναβης με αποτέλεσμα την σύλληψη των  επιβατών.




Έλληνες αρχαιολόγοι κατά Κονιόρδου: Κάποιος να την σταματήσει…



Ο ΣΕΑ μιλά για τα «έργα και τις ημέρες της υπουργού», την θεωρεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και κρίνει ότι «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί» - «Όλα γίνονται εντός του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου» απαντά η υπουργός

«Persona non grata» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την υπουργό Πολιτισμού  θεωρώντας ότι η Λυδία Κονιόρδου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.

Με μια ανακοίνωση... φωτιά οι Έλληνες αρχαιολόγοι που φέρει τον τίτλο «κάποιος να την σταματήσει» υποστηρίζουν ότι η υπουργός Πολιτισμού  δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της και ασκεί κριτική σχεδόν στο σύνολο των ενεργειών και των αποφάσεων της.

Οι αρχαιολόγοι επιρρίπτουν στην κ. Κονιόρδου τις ευθύνες για το μπλοκάρισμα του Τακτικού Προϋπολογισμού της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, για τα αδιαφανή όπως τα χαρακτηρίζουν κριτήρια επιλογής του νέου ΔΣ και τις αυθαίρετες όπως αναφέρουν διαδικασίες επιλογής και παύσης μελών.  Στο στόχαστρο τους  βάζουν ακόμα και τους χειρισμούς που έκανε για την επένδυση στο Ελληνικό ενώ την επικρίνουν και για την σιωπηρή συγκατάθεση της στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών σε βάρος της εποπτεύουσας υπηρεσίας των ανασκαφών στο Μετρό Θεσσαλονίκης και των συλλογικών οργάνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: 

Κάποιος να την σταματήσει…

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με εύλογο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το οποίο αποτελεί ΝΠΔΔ του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Σα να μην έφτανε το πνιγηρό κλίμα της οικονομικής ασφυξίας που προκάλεσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου η Κυβέρνηση, με το πρωτοφανές μπλοκάρισμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, βρισκόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας σειράς γεγονότων που μόνον ανασφάλεια για το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την προστασία των Αρχαιοτήτων μπορούν πλέον να προκαλούν.

Μετά τη σιωπηρή συγκατάθεση στην επίθεση του Υπουργού Μεταφορών στους εργαζόμενους, την εποπτεύουσα υπηρεσία των ανασκαφών στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τα συλλογικά όργανα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ήρθε η αντιθεσμική αντικατάσταση της νόμιμης διαδικασίας κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό με την υπογραφή ενός αγνώστου ακόμη περιεχομένου μνημονίου «για να μην χαθεί η επένδυση» (όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε η ίδια η Υπουργός σε συνάντησή της με το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.), και η προσπάθεια παράκαμψης της γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ. και της έκδοσης Υπ. Αποφάσεων για έργα επί μνημείων με τρίτους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων. Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α έχει κατά καιρούς εκθέσει την άποψη του -κάποιες φορές διαφορετική- για τη λειτουργία του Τ.Α.Π.Α., οργανισμού νευραλγικού για τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., σε κείμενα και σε συναντήσεις με την τέως Πρόεδρο του Ταμείου κ. Λούβη και την Υπουργό και μάλιστα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Εφορειών, των Μουσείων και των λοιπών διευθύνσεων της Α.Υ., το εκδοτικό έργο σε σχέση με την επιστημονική δράση της, τις απαλλοτριώσεις, τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τους αρχαιολογικούς χώρους και εν γένει τον τρόπο με τον οποίο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορεί να συντονιστεί με αυτό του Τ.Α.Π.Α. για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στοιχειώδης και καθοριστική προϋπόθεση για την ορθή διαχείριση και τη λειτουργία του Τ.Α.Π.Α., είναι η επιλογή των μελών και ο διορισμός του Δ.Σ. του να γίνονται με διαφανή κριτήρια και να υπηρετούν τους συγκεκριμένους στόχους. 

Σε αυτό η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει αποτύχει, καθώς, πέρα από αόριστες εξαγγελίες, δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με βασικά ζητήματα του Ταμείου, ούτε στήριξε τις σχετικές καινοτόμες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το απελθόν Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., όπως ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του, η αντιμετώπιση φλεγόντων θεμάτων, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης όλων των εσόδων του Ταμείου σε πραγματικό χρόνο, η παραγωγή και διάθεση αναμνηστικών ειδών υψηλής αισθητικής και αποκλειστικής διάθεσης στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, οι διαγωνισμοί και η διατύπωση των όρων για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων, η επανεκκίνηση και ενίσχυση της εκδοτικής παραγωγής, οι απαλλοτριώσεις, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των μνημείων μέσω του Τ.Α.Π.Α.

Η στάση αυτή αποτυπώθηκε και στο ζήτημα του νέου Οργανισμού του Τ.Α.Π.Α., για τον οποίο άλλα κείμενα είχαν παρουσιαστεί αρχικά, άλλα στη συνέχεια, ενώ κανένας διάλογος δεν έγινε με το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α., παρότι έχει ζητηθεί επιμόνως. Τελικά, έφτασε μετά από μήνες η ίδια πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α., που πριν «δεν ήξερε», να δηλώνει ότι «το κείμενο εργασίας που δόθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Α. από την τέως Πρόεδρο, κ. Λούβη έχει σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Τ.Α.Π.Α., όπως το οραματίζεται το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις για το τι είναι αυτό που «οραματίζεται» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί δεν ήταν σε θέση να το συζητήσει με τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων επί μήνες! 

Πολλώ δε μάλλον, έφτασε να αναφέρεται στον «εκσυγχρονισμό των μεθόδων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων» ωσάν να είναι αρμοδιότητα του Τ.Α.Π.Α. και όχι άμεση αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου, όπως αποτυπώνεται και στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού που εγκρίθηκε από την ίδια την Υπουργό!

Δικαίως λοιπόν διερωτάται κανείς σε ποιές ενέργειες προέβη η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. για να αντιμετωπίσει την διαπιστωμένη υποστελέχωση του Τ.Α.Π.Α., ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες, να καταστεί αποτελεσματικότερος ο απαιτούμενος έλεγχος των οικονομικών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για σημαντικά ζητήματα, όπως η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και να τεθεί σε εφαρμογή ο υπόλοιπος σχεδιασμός, προκειμένου να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός και η λιτότητα που είναι καταστρεπτική για τα μνημεία.

Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό. Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

 Η Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας
Σταματία Μαρκέτου                 Θεμιστοκλής Βάκουλης

Απάντηση της Υπουργού 

Με την επισήμανση ότι η ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού αναγνωρίζει και υποστηρίζει την εργασία των Εφόρων, Αρχαιολόγων, Αναστηλωτών, Συντηρητών και όλων των συνεργατών του Υπουργείου απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η κα Κονιόρδου επέλεξε να απαντήσει μόνο σε ότι αφορά το Ταμείο αρχαιολογικών Πόρων καθώς όπως ανέφερε τα υπόλοιπα θέματα που επεσήμανε η ΣΕΑ στην ανακοίνωση της είναι... γνωστά και έχουν απαντηθεί! 

Για την αντικατάσταση του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων η κυρία Κονιόρδου είπε ότι δεν υπήρχε προσέγγιση σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του οργανισμού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπουργού:

«Το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να αναβαθμίσει το ΤΑΠ, τον τόσο νευραλγικό οργανισμό, και για να το οδηγήσει σε μια νέα εποχή -δεδομένου ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του οργανισμού- άλλαξε, όταν κρίθηκε αναγκαίο, το ΔΣ.

Σκοπός του νέου Δ.Σ. είναι να προχωρήσει, μέσω διαλόγου αλλά και άμεσων ενεργειών, στο νέο οργανισμό του ΤΑΠ, στην αναβάθμιση των πωλητηρίων και πωλητέων ειδών, στην εγκατάσταση αναδόχων στα αναψυκτήρια με χρήση κριτηρίων που αξιοποιούν την τοπική οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα σε όλη την επικράτεια.

Με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχε συνεργασία και στήριξη, αλλά δεν υπήρχε η ίδια προσέγγιση στην επίλυση των θεμάτων. Το ΥΠΠΟΑ είχε διατυπώσει τις διαφωνίες του με σαφήνεια και είχε έγκαιρα προειδοποιήσει. Η κίνηση του υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Δ.Σ. του ΤΑΠ. 

Τα άλλα ζητήματα, που για πολλοστή φορά ανακυκλώνει το ΔΣ του Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχουν απαντηθεί. Σκοπός της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Όλα γίνονται εντός του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου, με σεβασμό για το παρελθόν και την ιστορία και με μεγάλη ευθύνη για το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αναγνωρίζει και υποστηρίζει την εργασία των Εφόρων, Αρχαιολόγων, Αναστηλωτών, Συντηρητών και όλων των συνεργατών του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι, με αφοσίωση, προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους».



Πηγή : protothema.gr