Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σεβασμός στην Αγία Σοφία - Να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης




Την ιστορική και θρησκευτική σημασία της Αγίας Σοφίας αλλά και της Σχολής της Χάλκης, επισημαίνει σε έκθεση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας μάλιστα Τούρκους αξιωματούχους να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία της δεύτερης.

Oπως αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, την οποία επικαλείται το mignatiou.com, «Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Σημειώνεται δε στην έκθεση πως «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν «οικουμενικός», αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Τέλος, σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης το Στέιτ Ντιπάρτμέντ αναφέρει ότι : «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».



Πηγή : kathimerini.gr


Χοληστερίνη: Οι 9 κανόνες για να αυξήσετε την καλή (HDL) χοληστερόλη




Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) αναφέρεται συχνά ως "καλή" χοληστερόλη. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων HDL βοηθά στην μεταφορά της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας στο ήπαρ, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή να αποβληθεί από τον οργανισμό, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η υψηλή καλή χοληστερόλη HDL έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ως ελάχιστο επίπεδο HDL στο αίμα τα 40 mg/dl στους άνδρες και τα 50 mg/dl στις γυναίκες.

Σίγουρα η γενετική προδιάθεση παίζει κάποιο ρόλο στο αν θα έχετε χοληστερίνη ή όχι (δηλαδή το αν θα έχετε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα HDL), υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της HDL.

Εδώ είναι εννέα υγιείς τρόποι για να αυξήσετε την "καλή" σας χοληστερόλη HDL.

1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λίπη. Μια μεγάλη ανάλυση 42 επιμέρους μελετών με περισσότερους από 800.000 συμμετέχοντες συνολικά έδειξε, ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που φαινόταν να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι ένα από τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα του ελαιόλαδου είναι η αύξηση της HDL χοληστερόλης. Αυτό το φαινόμενο θεωρείται ότι προκαλείται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τα οποία ονομάζονται πολυφαινόλες.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει περισσότερες πολυφαινόλες από ό, τι τα περισσότερα επεξεργασμένα ελαιόλαδα, αν και το ποσό μπορεί να διαφέρει ακόμα μεταξύ των διαφορετικών τύπων και σημάτων. Εκτός από την αύξηση των επιπέδων HDL, το ελαιόλαδο ενισχύει την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική λειτουργία της HDL, όπως αποδείχτηκε σε μελέτες ηλικιωμένων και ατόμων με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Γι’ αυτό, όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία τείνουν να είναι τα υψηλότερης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

2. Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή μια κετογονική δίαιτα

Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και οι κετογονικές δίαιτες παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της μείωσης του σακχάρου στο αίμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν την HDL χοληστερόλη σε άτομα που τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Συμπεριλαμβάνονται αυτοί που είναι παχύσαρκοι, ανθεκτικοί στην ινσουλίνη ή διαβητικοί.

Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα που με λιγότερο από 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα. Η δεύτερη ακολούθησε μια δίαιτα υψηλών υδατανθράκων. Παρόλο που και οι δύο ομάδες έχαναν βάρος, η HDL χοληστερόλη της πρώτης ομάδας αυξήθηκε σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την ομάδα υψηλών υδατανθράκων.

Σε άλλη μελέτη, τα παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων παρουσίασαν αύξηση της HDL χοληστερόλης συνολικά 5 mg/dl. Εν τω μεταξύ, στην ίδια μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών και υψηλών υδατανθράκων παρουσίασαν μείωση της χοληστερόλης HDL.

Επιπλέον, εκτός από την αύξηση της χοληστερόλης HDL, οι δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

3. Τακτική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει, ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι άσκησης είναι αποτελεσματικοί στην αύξηση της χοληστερόλης HDL, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης για ενδυνάμωση, της άσκησης υψηλής έντασης και της αερόβιας άσκησης.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση στην καλή χοληστερόλη παρατηρείται συνήθως με την άσκηση υψηλής έντασης. Μια μικρή έρευνα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, απαιτούσε από εκείνες να εκτελούν ασκήσεις υψηλής έντασης τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της HDL χοληστερόλης κατά 8 mg/dL μετά από 10 εβδομάδες. Οι γυναίκες εμφάνισαν επίσης βελτίωση και σε άλλους δείκτες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη και της βελτιωμένης αρτηριακής λειτουργίας.

Σε μια άλλη έρευνα διάρκειας 12 εβδομάδων, υπέρβαροι άνδρες που έκαναν ασκήσεις υψηλής έντασης παρουσίασαν αύξηση κατά 10% στην καλή χοληστερόλη. Αντίθετα, στην ίδια έρευνα, εκείνοι που έκαναν ασκήσεις χαμηλής έντασης παρουσίασαν αύξηση μόνο κατά 2%, ενώ όσοι έκαναν ασκήσεις αντοχής δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή.

Ωστόσο, ακόμη και η άσκηση με χαμηλότερη ένταση φαίνεται να αυξάνει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της HDL, ανεξάρτητα από το εάν αλλάζουν επίπεδά της στον οργανισμό.

4. Προσθέστε καρυδέλαιο στη διατροφή σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο καρύδας μπορεί, μεταξύ άλλων οφελών, να μειώσει την όρεξη, να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Μερικοί μπορεί να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του ελαίου καρύδας στην υγεία της καρδιάς, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, φαίνεται ότι το καρυδέλαιο είναι στην πραγματικότητα αρκετά ασφαλές για την καρδιά.

Το έλαιο καρύδας τείνει να αυξάνει την HDL χοληστερόλη περισσότερο από πολλά άλλα είδη λίπους. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την αναλογία της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστής και ως "κακή" χοληστερόλη, ως προς την καλή χοληστερόλη. Η βελτίωση αυτού του λόγου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία συμβαίνουν με μια δόση περίπου 2 κουταλιών σούπας (30 ml) καρυδέλαιο ανά ημέρα. Είναι καλύτερο να το ενσωματώσετε στο μαγείρεμα φυσικά, αντί να τρώτε σκέτες κουταλιές από καρυδέλαιο!

5. Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα. Ένα από τα αρνητικά αποτελέσματά του είναι και η μείωση της καλής χοληστερόλης.

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL. Μάλιστα, μία από αυτές τις έρευνες, δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα της HDL μεταξύ πρώην καπνιστών και ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Σε μία άλλη έρευνα διάρκειας ενός έτους με περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες, όσοι εγκατέλειψαν το κάπνισμα είχαν διπλάσια αύξηση στην καλή χοληστερόλη, σε σχέση με εκείνους που ξαναξεκίνησαν το κάπνισμα εντός του έτους. Ο αριθμός των μεγάλων σωματιδίων HDL επίσης αυξήθηκε, γεγονός που μείωσε περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μία τρίτη έρευνα έδειξε, ότι η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης οδήγησε σε υψηλότερη καλή χοληστερόλη. Ωστόσο, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι όσοι χρησιμοποιούν επιθέματα νικοτίνης πιθανότατα δεν θα δουν αύξηση των επιπέδων της HDL μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.

Ακόμη και σε μελέτες όπου τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης δεν αυξήθηκαν μετά την διακοπή του καπνίσματος, η λειτουργία της στον οργανισμό βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη φλεγμονή και άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

6. Χάστε βάρος

Όταν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χάσουν βάρος, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης συνήθως αυξάνονται. Αυτό το όφελος φαίνεται να συμβαίνει εάν η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με καταμέτρηση θερμίδων, περιορισμό υδατανθράκων, διαλείπουσα νηστεία, χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, ή συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

Μια έρευνα εξέτασε τα επίπεδα της HDL σε περισσότερους από 3.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους Ιάπωνες ενήλικες που ακολούθησαν πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής τους για ένα έτος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια τουλάχιστον 3 κιλών οδήγησε σε αύξηση κατά 4 mg/dl κατά μέσο όρο στην καλή χοληστερόλη.

Σε μια άλλη μελέτη, όταν τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ακολούθησαν διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, που προέρχονταν κατά 20-30% από πρωτεΐνες, εμφάνισαν σημαντική αύξηση στην καλή χοληστερόλη.

7. Επιλέξτε μωβ φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση μωβ χρώματος φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη. Τα μωβ φυσικά προϊόντα περιέχουν αντιοξειδωτικά, γνωστά ως ανθοκυανίνες.

Έρευνες που χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα ανθοκυανίνης έδειξαν, ότι αυτές βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες των ελεύθερων ριζών και μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη διάρκειας 24 εβδομάδων για 58 άτομα με διαβήτη, όσοι έλαβαν συμπλήρωμα ανθοκυανίνης δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν κατά μέσο όρο αύξηση στην καλή χοληστερόλη κατά 19% μαζί με άλλες βελτιώσεις στους δείκτες καρδιακής υγείας.

Σε μια άλλη μελέτη, όταν τα άτομα με χοληστερίνη έλαβαν εκχύλισμα ανθοκυανίνης για 12 εβδομάδες, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους αυξήθηκαν κατά 13,7%.

Αν και αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα αντί για τροφές, υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά που είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες. Αυτά περιλαμβάνουν την μελιτζάνα, το μωβ καλαμπόκι, το κόκκινο λάχανο, τα βατόμουρα και τα μαύρα σμέουρα.

8. Τρώτε λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της καλύτερης λειτουργίας των κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα στις αρτηρίες σας.

Υπάρχουν μερικές έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, ή η λήψη ιχθυελαίου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της HDL.

Σε μια μελέτη ασθενών με καρδιακές παθήσεις, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια τέσσερις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν αύξηση στην καλή χοληστερόλη, ενώ αυξήθηκε και το μέγεθος των σωματιδίων της HDL.

Σε μια άλλη έρευνα, υπέρβαροι άνδρες που κατανάλωναν ρέγκα πέντε ημέρες την εβδομάδα για έξι εβδομάδες εμφάνισαν αύξηση κατά 5% στην καλή χοληστερόλη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν άπαχο χοιρινό κρέας και κοτόπουλο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Εκτός από τη ρέγκα, άλλοι τύποι λιπαρών ψαριών που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι αντσούγιες.

9. Αποφύγετε τα τεχνητά trans-λιπαρά

Τα τεχνητά trans-λιπαρά έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία λόγω των φλεγμονωδών τους ιδιοτήτων. Υπάρχουν δύο τύποι trans-λιπαρών οξέων. Το ένα είδος εμφανίζεται φυσικά σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους γάλακτος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, τα τεχνητά trans-λιπαρά που βρίσκονται σε μαργαρίνες και επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούνται προσθέτοντας υδρογόνο σε ακόρεστα λαχανικά και σπορέλαια. Αυτά τα λίπη είναι επίσης γνωστά ως βιομηχανικά trans λιπαρά, ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι, εκτός από την αύξηση της φλεγμονής και τη συμβολή σε πολλά προβλήματα υγείας, αυτά τα τεχνητά trans λιπαρά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τι έγινε με την καλή χοληστερόλη σε άτομα που κατανάλωναν διαφορετικές μαργαρίνες. Διαπίστωσαν, ότι τα επίπεδα της HDL ήταν κατά 10% χαμηλότερα μετά την κατανάλωση μαργαρίνης που περιείχε μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο, σε σύγκριση με τα επίπεδα της HDL μετά την κατανάλωση φοινικέλαιου.

Μια άλλη έρευνα σε 40 γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτες υψηλές σε διαφορετικούς τύπους trans-λιπαρών έδειξε, ότι η καλή χοληστερόλη ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε εκείνες που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε βιομηχανικά trans λιπαρά, σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν διατροφή που περιείχε τα φυσικώς απαντώμενα trans λιπαρά.

Για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς και για να διατηρήσετε την καλή χοληστερόλη σε υψηλά επίπεδα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα τεχνητά trans λιπαρά.


Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Πυροσβέστες καταγγέλλουν: Με τους ίδιους άνδρες σβήνουν φωτιές σε όλη την Ελλάδα



«Οι ίδιοι πυροσβέστες πήγαν στον Κάλαμο, οι ίδιοι πήγαν στη Ζάκυνθο» λένε - Μιλούν για έλλειψη πλάνων, κακό σχεδιασμό και παράλειψη κάθε προληπτικού μέτρου

Έλλειψη πλάνων, κακός σχεδιασμός και παράλειψη κάθε προληπτικού μέτρου, είναι σύμφωνα με τους μάχιμους πυροσβέστες οι βασικές αιτίες της καταστροφής  σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Ηλεία. Μοιάζει πραγματικά εξωφρενικό, την ώρα που η Κύπρος, στέλνει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες, στην Αττική να υπάρχουν περισσότεροι από 2000 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στην Πυροσβεστική εκ των οποίων οι 298 να παλεύουν με τις φλόγες σε Κάλαμο και Καπανδρίτι και οι 700 να είναι αποσπασμένοι στα γραφεία του αρχηγείου του Σώματος. 

Ουσιαστικά οι ίδιοι πυροσβέστες που ανά βάρδια παλεύουν για να σβήσουν τη φωτιά στην Αττική, πριν λίγες ημέρες πάλευαν με τις πύρινες γλώσσες στα Κύθηρα και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν σε άλλο σημείο της χώρας, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αντοχές για να συνεχίσουν τη μάχη με νέα μέτωπα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής συνολικά στο Σώμα υπηρετούν συνολικά περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες. Εκ των οποίων 8800 μόνιμοι, 2930 τριετείς, 1200 πενταετείς και 1200 εποχικοί. Στο Καπανδρίτι επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 298 (210 και 80 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα). «Η Αττική έχει περίπου 2000. Αλλά μάχιμοι είναι οι περίπου 1300 γιατί 700 άτομα είναι σε υπηρεσίες γραφείου στο αρχηγείο. Αλλά τώρα θα γίνουν όλοι μάχιμοι και έχουν φύγει από τα γραφεία ενώ είχαμε  και τις άδειες του Δεκαπενταύγουστου» εξηγεί στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος  Δημήτρης Σταθόπουλος και συμπληρώνει «Είναι εύλογο το ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τον αριθμό των πυροσβεστών ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στην ουσία οι δυνάμεις είναι ανά την Ελλάδα. Δηλαδή οι ίδιοι πυροσβέστες είναι αυτοί που πήγαν στον Κάλαμο, οι ίδιοι που πήγαν στη Ζάκυνθο υπάρχει μια ανακύκλωση και κούραση. Και όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, μια ώρα εργασίας του πυροσβέστη, αντιστοιχεί σε  ένα οκτάωρο».  Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βοήθεια από την Κύπρο αναφέρει πως «η Κύπρος προσέφερε αυθόρμητα τη βοήθεια. Από όσο γνωρίζω δεν τη ζητήσαμε.  Για τα εναέρια μέσα από ότι μαθαίνω υπάρχει ένα σύστημα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έρθουν κάποια εναέρια μέσα από άλλες χώρες στο πλαίσιο του ευρύτερου συστήματος που υπάρχει στο θέμα της συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε». Τέλος ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ επισημαίνει πως «αυτός ο άμοιρος ο πυροσβέστης δουλεύει σε εξαντλητικά ωράρια χωρίς ένα μπουκαλάκι νερό και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής που έδωσαν ένα μπουκαλάκι νερό και ένα πιάτο φαγητό στους συναδέλφους». 

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Συμβασιούχων και Πενταετών Πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης καταγγέλλει ότι  «η σύμβαση των 1200 συμβασιούχων πυροσβεστών  που εργάζονται ως εποχικοί το καλοκαίρι λήγει και ο κ. Τόσκας είχε τη φαεινή ιδέα να πάρει νέο προσωπικό ανεκπαίδευτο με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων γύρω στο 80% να πάνε σπίτι τους. Πως αυτός ο κόσμος θα έχει ψυχολογία να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτά τα καθήκοντα; Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά έχουν να πάρουν τρία χρόνια μέσα αυτοπροστασίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο  κ. Τοσκας καθημερινά  μειώνει το προσωπικό δηλώνοντας διαρκώς ότι είναι ανεκπαίδευτοι. Εμείς θεωρούμε ότι ο υπουργός είναι ανεκπαίδευτος. Είκοσι χρόνια σβήνουμε φωτιές. Και ανεκπαίδευτοι να είμαστε έχουμε πλέον αποκτήσει εμπειρία. Σε ότι έχει να κάνει με τη δύναμη που επιχειρεί, υπάρχει δύναμη. Δεν ξέρω τι εκτιμήσεις έχει κάνει η ηγεσία, όμως τι προσωπικό υπάρχει. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο μπορεί να μετακινηθεί. Δεν χρησιμοποιούνται τα αερομεταφερόμενα τμήματα. Υπάρχουν αερομεταφερομένα τμήματα που έχουν το ρόλο της γλάστρας. Δεν χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Με το σινούκ ή το super puma  να μεταβαίνουν στη φωτιά. Η δύναμη είναι μεγάλη. Όμως μπαίνουν στη μέση πολιτικές εντολές, εκτίμηση μπορεί να μην υπάρχει αφού εμπλέκονται διάφοροι και η δήμαρχοι και η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται περίπλοκα και ενδεχομένως να προκύπτει θέμα συνεννόησης».  

Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι 502 πυροσβέστες, αποσπάστηκαν στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος μετά την εξαγορά τους από τη γερμανική εταιρεία Fraport. Επίσης μετά την ίδρυση τους τελευταίους τρεις μήνες της Πυροσβεστικής των Εθνικών Ωδών στη νέα υπηρεσία έχουν αποσπαστεί περίπου 80 πυροσβέστες. 




Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Στόν Σύριζα είναι όποιος προλάβει να ξεφτιλστεί πρώτος! Σαμίου : «Γιατί η Παναγία δεν βάζει το χεράκι της να σβήσουν οι φωτιές;»



Δυστυχώς η βλακεία είναι ανίκητη και η Άτζυ Σαμίου το υποστηρίζει.

Γράφοντας και αναρτώντας μια γελοιότητα post στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η πρώην λαϊκή τραγουδίστρια και νυν υποστηρικτής του Σύριζα, Άντζυ Σαμίου είπε να συνδέσει τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα με την απραξία της Μεγαλόχαρης να σβήσει τις φωτιές! 

Η γελοιότητα που έγραψε : «Τι να πεις….. άπραγη κι η Παναγία…τόσες λιτανείες τόσες χιλιάδες κεριά θα καούν, τόσα πανηγύρια, τόσες προσευχές, μα δε λέει να βάλει το χεράκι της να σβήσουν οι φωτιές… λες να θέλει να μας πει κάτι;».



Οι αντιδράσεις για την ασύλληπτη βλακεία της στα sosial media ήταν πολλές και την ξεφτίλισαν κανονικότατα αλλά ποιος Συριζαίος έχει ντροπή επάνω του.

Συμπέρασμα η Παναγία φταίει που δεν σβήνουν οι φωτιές για Συριζαία υποστηρίκτρια!!



Με καθαρά πολιτική ευθύνη τα Canadair CL215 και CL-415 καθηλώνονται στο έδαφος ελλείψη ανταλλακτικων



Είμαστε άξιοι της μοίρας μας

Η αδιαφορία και η αδράνεια της πολιτείας είχε ως αποτέλεσμα άλλη μία μεγάλη καταστροφή.

Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπλάνων CL-215 και CL-415 Canadair είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, έλλειψη ανταλλακτικών, συχνών βλαβών και  η παλαιότητα του στόλου των CL-215 ηλικίας 40 ετών- δρα καταλυτικά στην μεγάλη έκταση των καταστροφών φέτος.

Τα ερωτηματικά πολλά και θέλουν απάντηση

Πόσα ακριβώς αεροπορικά μέσα βρίσκονταν φέτος στην διάθεση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΕΠΠ) για την κατάσβεση των πυρκαγιών; 

Πόσα βρίσκονται παροπλισμένα και γιατί;

Πόσα από αυτά είχε προβλεφθεί να επιδιορθωθούν έγκαιρα για να προστεθούν στο ενεργό δυναμικό για το καλοκαίρι ;

Ποιο είναι το ακριβές ποσό που διατέθηκε φέτος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυροσβεστικών μέσων;

Ποιο το ακριβές ποσό που δόθηκε για την αντιπυρική προστασία;

Ποιος ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό Πυροσβεστικού Σώματος με περιφέρειες και δήμους και απέτυχε πλήρως;



Περίμενε να σβήσει η φωτιά και εμφανίστηκε από εκεί που κρυβόταν ο Τσίπρας




Πάντα γνωρίζαμε που θα περάσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας τις καλοκαιρινές διακοπές του, φέτος όμως "άκρα του τάφου σιωπή" ο Τσίπρας κρύφτηκε και δικαιολογημένα με όσα έχει κάνει και δεν έμαθε κανένας που βρίσκεται αποφεύγοντας την οργή του κόσμου.

Μόλις βεβαιώθηκε ο Τσίπρας ότι η φωτιά έσβησε αντρόπιαστος όπως πάντα είπε να κάνει τον πρωθυπουργό της χώρας πετώντας πάνω από τα καμμένα.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες και χιλιάδες καμμένα στρέμματα προκειμένου ο Τσίπρας να εμφανιστεί και αντί να δει την καταστροφή.

Έτσι :


Να την δει έτσι :



Μετά θα κάνει ότι προεδρεύει σε σύσκεψη στον Μαξίμου.






Η κυβέρνηση έτοιμη να διαπράξει έγκλημα κατά των ΑΜΕΑ υπεξαιρώντας τα επιδόματα τους





Είναι τραγικό εάν διαπράξει τέτοιο έγκλημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως διαβάζουμε στο newsit.gr, ακόμη και σε είδος μπορεί να “πληρώνονται” οι δικαιούχοι των επιδομάτων σε κάποιες περιπτώσεις καθώς οι παροχές, λόγω μνημονίου, θα πρέπει άμεσα, ως το τέλος του μήνα να περικοπούν.

Η επόμενη αξιολόγηση φέρνει ξανά την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, όμως αυτή τη φορά μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα επιδόματα όλων.

Ακόμη και των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία άνω του 50%.

Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο:

Οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά και μεταφορικά επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Οι σκάψεις που επικρατούν σύμφωνα με πληροφορίες είναι να αντικατασταθεί το χρηματικό επίδομα με παροχές σε είδος, τρόφιμα κλπ, για άτομα τα οποία λόγω αναπηρίας δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά και περικοπές που μπορεί να φτάσουν στο 50% με ταυτόχρονη αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που θα μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων.


Κάηκε η Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα εξαφανισμένο να στέλνει μόνο tweet



Με ένα απίστευτο μπάχαλο μεταξύ των κρατικών φορέων, με διαλυμένη την πυροσβεστική υπηρεσία και με τα μισά πτητικά μέσα κατάσβεσης η καταστροφή δεν άργησε να έρθει.

Εμφανίστηκαν μετά από 24 ώρες καταστροφής με το ζόρι οι υπουργοί Σκουρλέτης και Τόσκας για να κάνουν ότι συντονίζουν και ο Πρωθυπουργός απών.

Η μεγάλες φωτιές δεν ήταν ικανές για να διακόψει τις διακοπές του ο Αλέξης Τσίπρας και έτσι προτίμησε να κάνει παρεμβάσεις μέσα από το tweet. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε απλά πως ενημερώθηκε από τον Υπουργό κ. Τόσκα για την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς και ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.



Και αυτό ήταν, η διακοπές συνεχίζονται!!!!


Η Νέα Δημοκρατία για τα δύο χρόνια μνημονίων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβάρυνε τη χώρα με το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκαλύφθηκε η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά, επί χρόνια, καλλιεργούσε.

Αποκαλύφθηκε η αδυναμία της, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποφασιστικά.

Αποκαλύφθηκαν οι πομφόλυγες για δήθεν “παράλληλα προγράμματα” και για “αριστερά πρόσημα”.

Αποκαλύφθηκε η μνημονιακή της μετάλλαξη, που συνοδεύτηκε από τη “διαρκή της αφοσίωση” στο Μνημόνιο.

Αποκαλύφθηκε πως η “αριστερή ψυχή” γίνεται θυσία στο βωμό για λίγη “πολιτική εξουσία”.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, των ιδεοληψιών και παλινωδιών της Κυβέρνησης, η κατάσταση στην οικονομία να έχει επιδεινωθεί σημαντικά και να μην έχει φτάσει στο σημείο που ήταν το 2014.

Δύο χρόνια χάθηκαν.

Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκαν.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε.

Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε και το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε.

Πλούτος εξανεμίσθηκε.

Νέα μέτρα, ύψους 14,5 δις ευρώ, παράλληλα με κεφαλαιακούς περιορισμούς επιβλήθηκαν.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν.

Τα κόκκινα δάνεια διογκώθηκαν.

Οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία το Δημόσιο έχασε ιδιοκτησία και κεφάλαια.

Ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου “σκουπίστηκαν”.

Τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.

Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών εκτοξεύτηκαν.

Η βιωσιμότητα του Δημόσιου χρέους επιδεινώθηκε.

Η χώρα παραμένει “απούσα”, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξή του, από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ταπεινωτικές δεσμεύσεις, όπως ο “κόφτης”, αναλήφθηκαν. 

Με λίγα λόγια, καμία “κόκκινη γραμμή”, υποχωρήσεις συνεχώς και παντού.

Διαπραγματευτικές ήττες, αυταπάτες και ψέματα αποτελούν το τρίπτυχο της Κυβερνητικής αποτυχίας. 

Ψέματα που συνεχίζονται, καθώς η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια. 

Μόνο που η ίδια πρόσφατα ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».


Άφωνη η Ελλάδα με τις σαγιονάρες Κατρούγκαλου


 Απλά μην πας ρε φίλε έλεος!!!

Στην αρχή φαινόταν απίστευτο και είπαμε μάλλον μοντάζ είναι για να πειράξουν τον Κατρούγκαλο, η συνέχεια όμως απέδειξε ότι ο Κατρούγκαλος συνειδητά ήθελε να ξεφτιλιστεί διεθνώς.

Μπεζ λινό κουστουμάκι, μαντηλάκι και σαγιονάρες!!



Αναρωτήθηκαν όσοι είδαν την φωτογραφία του Κατρούγκαλου εντός και εκτός Ελλάδας; Δεν ντρέπεται καθόλου αυτός ο άνθρωπός; Σαγιονάρα διχαλωτή και δαχτυλάκια έξω υπουργός κυβέρνησης;

Ειλικρινά δεν το πιστεύουμε όσο και να το βλέπουμε! 



Η δικαιολογία που είπε ο Κατρούγκαλος δείχνει και το μυαλό που έχει στο κεφάλι του ο συγκεκριμένος πολιτικός κάτι σύνηθες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολόγησε τη σαγιονάρα λέγοντας ότι είχε ένα μικρό ατύχημα, καθώς αντί να ανοίξει το κρύο νερό άνοιξε το καυτό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει έγκαυμα στα πόδια του. 

Εντάξει το έπαθες έκανες μεγάλη βλακεία που δεν κάνει ούτε ένα παιδάκι 5 χρονών απλά μην πας ρε φίλε γιατί να ξεφτιλιστείς; Μάλλον είχες καιρό να ξεφτιλιστείς και να ασχοληθούν μαζί σου και βρήκε τον τρόπο.


Βλάβη στο C-130 που πήγε στη Λάρνακα για να φέρει ενισχύσεις




Πάει άλλο αεροσκάφος για να φέρει στην Ελλάδα τους Κύπριους πυροσβέστες.

Μηχανική βλάβη λίγο πριν την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας που ήταν προγραμματισμένη για τις 19:30 το απόγευμα εμφάνισε το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε πάει στην Κύπρο για να φέρει στην Ελλάδα κύπριους πυροσβέστες.

Η βλάβη δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί και έτσι ελήφθη η απόφαση να φύγει δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 με προορισμό την Κύπρο.

Το δεύτερο C-130 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας αργά το βράδυ της Τρίτης με τεχνικούς και υλικά ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στο πρώτο C-130 που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Αν όλα πάνε καλά οι κύπριοι πυροσβέστες αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης.



Πηγή : newsbeast.gr