Τρίτη 25 Απριλίου 2017

«Όχι» από το Συμβούλιο των Εφετών στην έκδοση τριών Τούρκων στρατιωτικών

Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ



Στην Ελλάδα θα παραμείνουν οι τρεις εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα και απέρριψε το νέο αίτημα έκδοσής τους στην γειτονική χώρα.

Στην εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός σημείωνε νωρίτερα πως «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η εισαγγελέας μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

«Οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους» είπε η κ. Σταθέα, η οποία επεσήμανε πως από την πρώτη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία ως προς τα ζητήματα περί δίκαιης δίκης, αλλά αντίθετα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου από τον κ. Ερντογάν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» είπε η εισαγγελέας και κατέληξε: «Εισηγούμαι να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας».




Πηγή : Cnn.gr


Το σχέδιο της ΕΛΑΣ με ΜΑΤ, ΔΙΑΣ γερανούς και τρακτέρ κατά του «ΚΕΠ Εξαρχείων»



Γερανοφόρο όχημα ακόμη και… τρακτέρ περιλαμβάνει το σχέδιο εκκένωσης-απομάκρυνσης του αναρχικού «ΚΕΠ» από την Πλατεία Εξαρχείων, που έχουν καταρτίσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αυτονόητη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης!

Το θέμα που θα μπορούσε να λυθεί σε επίπεδο δήμου και οικείου αστυνομικού τμήματος, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον εισαγγελέα να δίνει την εντολή προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί το αυταπόδεικτο, από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από υπευθύνους του δήμου, αναζητούν, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση, τυχόν διαχειριστές του χώρου και αναμένεται να διαβιβάσουν το αποτέλεσμα της έρευνας στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα δώσει παραγγελία για απομάκρυνση του κοντέινερ. Το σχέδιο για την απομάκρυνσή του έχει καταρτιστεί, ωστόσο, αναμένεται η πολιτική και αστυνομική βούληση για την υλοποίησή του, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει αποφασιστεί και για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί η εκκένωσή τους, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Το σχέδιο απομάκρυνσης του… ΚΕΠ περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών διμοιριών των ΜΑΤ, δύο ομάδων ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας και ομάδων ΔΙ.ΑΣ. περιμετρικά. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί ο χώρος, στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί βαρύ όχημα, ενδεχομένως τρακτέρ, για να σύρει το κοντέινερ σε σημείο όπου σε δεύτερο χρόνο γερανοφόρο θα μπορεί να το σηκώσει και να το φορτώσει σε ειδικό όχημα για την απομάκρυνσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη και… ασθενοφόρου, προκειμένου το πλήρωμά του να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο απομακρυσμένο αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και ύπαρξης τραυματισμών από αυτές.

Η προκαταρκτική έρευνα διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη συνέχεια ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά οι αστυνομικοί καλούνταν να πιστοποιήσουν την παράβαση του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) και να πιστοποιήσουν το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Τις επόμενες μέρες η προκαταρκτική έρευνα ολοκληρώνεται, θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να δώσει παραγγελία για την απομάκρυνση του «αυθαίρετου» και από εκεί και πέρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομικής ηγεσίας καλούνται να πάρουν την απόφαση υλοποίησή της.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε υποβάλει μήνυση για ύπαρξη του κοντέινερ, με τους αρμοδίους να υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα συνεργεία για την απομάκρυνσή του. Το ζητούμενο, ωστόσο, από εκεί και μετά θα είναι η επιτήρηση της πλατείας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εγκατάσταση κοντέινερ.

Υπενθυμίζεται ότι το κοντέινερ των 9 τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάθηκε με άγνωστο τρόπο στις 8 Απριλίου 2017 και… εγκαινιάστηκε ύστερα από 10 ημέρες από τη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων», στην οποία συμμετέχουν δώδεκα αντιεξουσιαστικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, τέσσερις ακόμη συλλογικότητες, δύο καταλήψεις, το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και τρεις ακόμη συνελεύσεις αντιεξουσιαστών. Το χαρακτηρίζουν πολιτικό περίπτερο, το οποίο αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου








Τραμπ για γενοκτονία Αρμενίων: «Mια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες» - Αντίδραση Αγκυρας




Tην οργή της Τουρκίας προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν τη Δευτέρα χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων το 1925 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.



(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
kathimerini.gr


Η κατάσταση είναι τραγική! Πνίγονται στα...χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις



Οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά δημιουργώντας νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 2,619 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι τραγική. Μέσα σε δύο μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους 2,619 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,649 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους.

Από τον Φεβρουάριο 873.049 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων και ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η Εφορία τρύπωσε στον τραπεζικό τους λογαριασμό με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 23.000. Και έπεται συνέχεια.

Το πλεόνασμα χρεών και κατασχέσεων αποτελεί την άλλη όψη της υπερφορολόγησης, η οποία σε συνδυασμό με την αναγκαστική νομιμοποίηση μέρους της παραοικονομίας με όχημα τα capital controls έθρεψαν πέρυσι το σούπερ πρωτογενές πλεόνασμα των 6,9 δισ. ευρώ.

Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το πλεόνασμα, με αναγνώριση του μεγάλου κόστους για τους φορολογουμένους, ήδη επισκιάζει ο προβληματισμός.

Τα στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους μαρτυρούν ότι η δραστική συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο τέλος Μαρτίου δεν οφείλεται μόνο στις καθυστερήσεις είσπραξης των εσόδων από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφουν αξιοσημείωτες ρωγμές κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ, ενώ μια σειρά παραγόντων από τις εκτεταμένες κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων έρχονται να δώσουν βραχεία ανάσα. Αν έλειπαν οι συγκυριακές εισπράξεις, η εικόνα θα ήταν χειρότερη.

Ασφαλή συμπεράσματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σύνολο του έτους προφανώς δεν μπορούν να εξαχθούν. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός, όμως, ότι από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν επιβεβαιώνεται ως τάση η εντυπωσιακή ανάκαμψη των εσόδων πέρυσι.

ΡΑΓΙΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Οι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει. Τα capital controls κοντεύουν διετία, επομένως, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, δύσκολα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν από μόνα τους την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ.

Τα πρώτα σημάδια είναι αρνητικά. Στο τρίμηνο οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, 150 εκατομμύρια ευρώ έχασε ο προϋπολογισμός από φόρους εισοδήματος ενώ η υστέρηση εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης προσέγγισε τα 170 εκατ. ευρώ.

Την παρτίδα έσωσαν παραπανίσια 400 εκατ. ευρώ από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών μέσω κατασχέσεων και της ρύθμισης αδήλωτων κεφαλαίων, καθώς και μη φορολογικά έσοδα 470 εκατ. ευρώ (κυρίως από το αυξημένο μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος).

Κάπως έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα - με μόνιμο αρωγό τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο - διαμορφώθηκε σε 1,070 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρέμεινε όμως υψηλότερο κατά 72 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ. Αν τα έσοδα δεν σηκώσουν κεφάλι τους επόμενους μήνες, τα επιχειρήματα του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία το περσινό πλεόνασμα δεν έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν από το κουαρτέτο των δανειστών κατά τον νέο κύκλο επαφών τους σήμερα στην Αθήνα. Ο στόχος της επίσκεψής τους είναι ο ίδιος ακριβώς με τις προηγούμενες φορές, από τον Οκτώβριο που πηγαινοέρχονται: το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για τα νέα μέτρα.

Αυτή τη φορά φαίνεται να είμαστε πιο κοντά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πολιτικά στη Μάλτα για νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και ισόποσα αντίμετρα υπό την αίρεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και κυνηγά για μια ακόμα φορά τον χρόνο έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το κουαρτέτο των δανειστών, συνολικά, μέσω των επίσημων τοποθετήσεων των εκπροσώπων τους εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το επόμενο Eurogroup.
Οταν η κουβέντα όμως έρχεται στο μέτωπο του χρέους, αρχίζουν οι αστερίσκοι.

Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Το Ταμείο ζητά ισχυρές παραχωρήσεις ώστε να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το Βερολίνο δυσκολεύεται ενόψει εκλογών να πει άμεσα το ναι.

Από έγγραφο το οποίο επικαλείται το euro2day. gr, μετά τη συνάντηση Γιούνκερ - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον προκύπτει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ κρατά μικρό καλάθι. Εκτιμά πως η δεύτερη αξιολόγηση μάλλον θα κλείσει άμεσα αλλά με αστερίσκο. Το ΔΝΤ θα καθυστερήσει κι άλλο να επιβιβαστεί, αλλά η εκταμίευση της δόσης, στο ενδιάμεσο αυτό σχήμα, δεν κινδυνεύει εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα.

Χωρίς να υποβιβάζεται η σημασία άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης, το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο αντίθετο σενάριο, μένουμε για μια ακόμα φορά με τα μέτρα περιμένοντας το χρέος.




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ


Ν.Δ. : Αυτοί που υπόσχονταν διαγραφή χρεών, τώρα καταδιώκουν ακόμη και τους πιο ανήμπορους




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα υλοποιεί με κυνισμό το σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων.  

Με δική της επιλογή φόρτωσε αβάσταχτα φορολογικά βάρη στους πολίτες. 

Το αποτέλεσμα είναι μια καταιγίδα 1.000 κατασχέσεων την ημέρα. 

Αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, σήμερα καταδιώκουν ακόμη και τους πιο ανήμπορους πολίτες.  

Την ίδια στιγμή, το Κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με τα χρήματα της υπερφορολόγησης προσλαμβάνουν κομματικούς “κολλητούς” στο Δημόσιο, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. 

Μια Κυβέρνηση βγαλμένη από τις χειρότερες πρακτικές του χθες, σε απόλυτη αντίθεση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της εξόδου από την κρίση». 


Η κυβέρνηση των ¨ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ¨στην ημιτελή Ιόνια οδό έθεσε σε λειτουργία τα δύο πρώτα διόδια



Δεν έχουν καμία ντροπή ο Τσίπρας και η κυβέρνηση και μετά το φιάσκο που μας πούλησαν φύκια κόβοντας μεταξωτές κορδέλες στα εγκαίνια των δρόμων, οι πρωτεργάτες του "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" έχουν έτοιμα τα διόδια αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα των δρόμων, τα οποία θα είναι έτοιμα τέλος Ιουνίου αλλά τα διόδια από τώρα.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Καθημερινή

Οι δύο πρώτοι σταθμοί διοδίων στην Ιoνία Οδό ξεκινούν σήμερα τη λειτουργία τους. Πρόκειται για τα μετωπικά διόδια Αγγελοκάστρου και τα πλευρικά διόδια Κουβαρά, ενώ θα ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι τα διόδια Κλόκοβας, Τερόβου και Μενιδίου. Συνολικά, ολόκληρη η διαδρομή Αντιρρίου - Ιωαννίνων θα κοστίζει για τα Ι.Χ. 12,45 ευρώ.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, λοιπόν, ο πρώτος σταθμός διοδίων της Ιονίας Οδού βρίσκεται σε λειτουργία. Είναι ο σταθμός Αγγελοκάστρου, ο οποίος βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Αγρινίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Οδού, που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα, ο σταθμός θα χρεώνει 3,50 ευρώ τα Ι.Χ., 2,45 ευρώ τα δίκυκλα, 8,75 ευρώ τα μικρά φορτηγά και λεωφορεία και 12,25 ευρώ τα πολυαξονικά οχήματα. Ταυτόχρονα τίθεται σε λειτουργία και ο πλευρικός σταθμός στον κόμβο Κουβαρά, ο οποίος εξυπηρετεί την κίνηση από την Ιoνία Οδό προς το Αγρίνιο. Ο σταθμός θα χρεώνει σε αυτή τη φάση μόνο το ρεύμα από Αγρίνιο προς βορρά και όχι όσους έχουν ήδη πληρώσει διόδια στο Αγγελόκαστρο κατευθυνόμενοι προς την πόλη του Αγρινίου.

Στην Ιoνία Οδό θα λειτουργήσουν ακόμα τρεις μετωπικοί σταθμοί διοδίων: στην Κλόκοβα, αμέσως μετά τη σήραγγα (θα χρεώνει 2,95 ευρώ στα Ι.Χ.), στο Μενίδι, ανάμεσα στην Αμφιλοχία και την Αρτα (θα χρεώνει τα Ι.Χ. με 2,95 ευρώ) και στο Τέροβο, ανάμεσα στη Φιλιππιάδα και τα Ιωάννινα (θα χρεώνει τα Ι.Χ. 3,05 ευρώ). Συνολικά όλη η διαδρομή για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ. Αν προσθέσουμε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (Ι.Χ. 13,30 ευρώ) και τα διόδια Κορίνθου - Πάτρας (11,50 ευρώ για τα Ι.Χ.), τότε η διαδρομή Αθήνας - Ρίου - Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 37,25 ευρώ.

Η ημερομηνία λειτουργίας των επόμενων σταθμών διοδίων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Μέχρι στιγμής η λειτουργία των διοδίων Κλόκοβας φέρεται να συνδέεται με την παράδοση των πρώτων 10 χλμ. του έργου (Αντίρριο - Κλόκοβα), που τοποθετείται στα μέσα Μαΐου. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα λειτουργήσουν λογικά όταν παραδοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στο βόρειο κομμάτι της Ιονίας Οδού βρίσκεται σε κυκλοφορία το τμήμα από Σελλάδες (Παράκαμψη Αρτας) έως Πέρδικα Ιωαννίνων, μήκους 53 χλμ. Λείπουν όμως τα τμήματα Κρικέλου και Αβγού (συνολικά περίπου 40 χλμ.), τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα αρχές Ιουνίου.


Ωχ στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 το βράδυ ο Τσίπρας απομακρύνεται παιδιά και ηλικιωμένους




Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 θα δώσει σήμερα ο Τσίπρας και καλό θα ήταν να απομακρύνεται παιδιά από τις τηλεοράσεις καθώς και τις ευπαθείς ομάδες.

Και οι υπόλοιποι μην σπάσετε τις τηλεοράσεις γιατί λόγω κρίσεις δεν μας παίρνει να αγοράζουμε άλλες!!

Ο Αλέξης Τσίρπας έχει σκοπό να αναφερθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και το ψέμα θα πάει σύννεφο όπως και ότι ζούμε στην γη της επαγγελίας.

Καλό θα ήταν για να μην εκνευριστούμε να έχουμε πάρει μικροί και μεγάλοι ένα υπογλώσσιο για την πίεση.





Κουβέντα δεν λέει ο κ. Τόσκας για τον αριθμό των κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κατ’ ευφημισμόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για μια ακόμη φορά, αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτουμε και καταφεύγει σε γενικολογίες. Ζητήσαμε να πει επίσημα πόσα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και χώροι είναι υπό κατάληψη, από διάφορες ομάδες. Και, επιπλέον, να καταθέσει τα έγγραφα που δείχνουν τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να τις σταματήσει. 

Στην απάντησή του, ο κ. Τόσκας δεν λέει κουβέντα γι’ αυτά. Και δεν παραθέτει ούτε ένα στοιχείο, εκτός από το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που αναφέρεται στις μοναδικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό το σκοπό, στις 13 Μαρτίου 2017. 

Σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζει ότι θα επανέλθουμε και θα επανερχόμαστε μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Και μέχρι η Κυβέρνηση να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της. 

Οφείλει, άλλωστε, να καταλάβει ότι το όργιο των καταλήψεων καταλύει κάθε έννοια Κράτους δικαίου».



Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων – Στο στόχαστρο όσοι έχουν χρέη πάνω από 500 ευρώ



Ουσιαστικά το Δημόσιο, οι εφορίες και τα Ταμεία δηλαδή κάνουν 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ανοίγουν λογαριασμοί τραπεζών και αφαιρούνται χρήματα από μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις αποταμίευσης, ενοίκια, ενώ γίνονται και κατασχέσεις ακινήτων.

Ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο σχεδόν 900.000 άνθρωποι, ενώ μόνο μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2017 οι κατασχέσεις ξεπέρασαν τις 33.000, κάτι που δείχνει ότι εφέτος θα γίνουν πολύ περισσότερες από τις περίπου 145.000 που έγιναν μέσα στο 2016.

Μόνη λύση για όσους είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός έτσι ώστε να γλιτώσει ένα ποσό.

Ουσιαστικά με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει πέσει στο ναδίρ το κράτος αυτή τη στιγμή προσδοκά σε παλιά έσοδα που έχουν μπει σε ρύθμιση, αλλά και στις κατασχέσεις.

Μόνο τα νέα χρέη που έχουν προστεθεί αγγίζουν τα 2,6 δισεκατομμύρια και έτσι αναμένεται οι ρυθμοί των κατασχέσεων να αυξηθούν.

Είναι περισσότεροι από 4.000.000 οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν κινδυνεύουν καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν όλοι όσοι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και δεν έχουν μπει ούτε στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.



Πηγή : newsit.gr


«Τύμπανα πολέμου»; Ο Τραμπ ενημερώνει σύσσωμη την Γερουσία για την Βόρεια Κορέα



Τίλερσον και Μάτις θα ενημερώσουν το Σώμα για τα προεδρικά σχέδια - Ο αμερικανικός στόλος πλησιάζει στην κορεατική χερσόνησο - Έκκληση για ψυχραιμία από την Κίνα - Απειλεί με... πυρηνικό ολοκαύτωμα η Πιονγκγιάνγκ

Τα σενάρια ενός ενδεχόμενου χτυπήματος στη Βόρεια Κορέα έχουν αρχίσει να «φουντώνουν» τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία ασυνήθιστη, αλλά ενδεικτική, κίνηση, καλώντας σύσσωμη τη Γερουσία σε συμβούλιο την Τετάρτη, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν οι 100 γερουσιαστές της αμερικανικής Γερουσίας, οι οποίοι θα ακούσουν από τα στόματα του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, το τι μέλλει γενέσθαι και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ και της ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα «δείγματα» Τραμπ και η ασυνήθιστη πρόσκληση

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη φανερώσει τις προθέσεις του, προχωρώντας αρχικά στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον αεροδρομίου της κυβέρνησης στη Συρία, με αφορμή τον βομβαρδισμό με χημικά στην Ιντλίμπ και με την εκτόξευση της «μητέρας των βομβών» στο Αφγανιστάν, με αφορμή τον θάνατο ενός Αμερικανού πεζοναύτη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η ασυνήθιστη αυτή κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει συνέπειες σε όλα τα μέτωπα.

Ο αμερικανικός στόλος πλησιάζει στην κορεατική χερσόνησο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, η αμερικανική ηγεσία είχε δηλώσει απερίφραστα πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση.

Οι προετοιμασίες από Κίνα και Ρωσία ενόψει του χτυπήματος

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι, ενώ Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Κορέα, συγκεντρώνοντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους με τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να «αποκρούσουν» τυχόν μαζικό κύμα προσφύγων προς τις περιοχές τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να επικρατήσει η ψυχραιμία και να μην παρασυρθεί ο κόσμος σε έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Απειλές από την Πιονγκγιάνγκ

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της απειλεί ευθέως με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως διαθέτει όπλα που μπορούν να εξαλείψουν τον αμερικανικό στόλο και ακολούθως, να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις. 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι ενημερώσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι συχνές στον Λευκό Οίκο. Πρώτη φορά όμως, εδώ και πολλά χρόνια, καλείται σύσσωμη η Γερουσία, ενώ την ενημέρωση θα κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες επαφές, πριν αποκαλύψουν τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ.




Πηγή : protothema.gr


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα



Τουλάχιστον ένας νεκρός χθες από τα επεισόδια στη Βενεζουέλα, στην τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων με κατοίκους να καταλαμβάνουν ειρηνικά κτίρια και χώρους με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση για πρώιμες εκλογές.

Τουλάχιστον ένας νεκρός χθες από τα επεισόδια στη Βενεζουέλα, στην τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων με κατοίκους να καταλαμβάνουν ειρηνικά κτίρια και χώρους με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση για πρώιμες εκλογές.

Ένας υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην περιφέρεια Μέριδα των Άνδεων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ άλλος ένας άνδρας εκεί τραυματίστηκε από σφαίρα και εγκαταλείφθηκε «μεταξύ ζωής και θανάτου», σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο Τάρεκ Σάμπ.

Ο επιβεβαιωμένος θάνατος αυξάνει τον αριθμό των νεκρών σε ένα 
μήνα διαδηλώσεων σε 11, όπου διεξάγονται δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα και καθημερινές οδομαχίες μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένων με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, και διαδηλωτών με πέτρες και μολότοφ.Τουλάχιστον 10 άτομα έχουν σκοτωθεί επίσης κατά τη διάρκεια νυκτερινών λεηλασιών.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι προετοιμάζουν βίαιο πραξικόπημα με την συννενοχήσ των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως δικτάτορα που καταπιέζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί αυτό το μήνα σε διαδηλώσεις, ενώ 636 από αυτούς βρίσκονταν ακόμα υπό κράτηση χθες, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ.

Αντιμέτωπος με πίεση από το εξωτερικό να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν, ο Μαδούρο έχει καλέσει αντ’ αυτού για τοπικές εκλογές - στις περιφέρειες - οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2016.

Ο Διοσδάδο Καβέγιο, ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις περιφερειακές εκλογές. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να διεξαχθούν νωρίτερα - όπως απαιτεί η αντιπολίτευση - οι επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2018.





Πηγή: skai.gr


Νέα καραγκιοζιλίκια της Τουρκίας που ζητάνε και τα ρέστα



Σύμφωνα με το "militaire.gr" ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ισίκ εμφανίστηκε ενοχλημένος επειδή ο Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκαν την ημέρα του Πάσχα το Αγαθονήσι για να ευχηθούν στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο νησί.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για "σόου" λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θα γίνουμε και εμείς μέρος αυτού του σόου και ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα".

Δηλαδή κατά τους Τούρκους δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στα νησιά μας και την χώρα μας, το καραγκιοζιλίκι δεν έχει όρια στην γειτονική καθεστωτική χώρα του δικτάτορα σουλτάνου.




Έχουν γεμίσει το δημόσιο με προσλήψεις και στέλνουν τους αθλητές να αγωνίζονται με δανεικά



Διαβάζουμε στο gazzetta.gr για την κατάντια του κράτους.

Στην Ελλάδα επέστρεψε ο «χρυσός» Λευτέρης Πετρούνιας που μίλησε μεταξύ άλλων για τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εκείνος και οι συναθλητές του.

Ο χρυσός πρωταθλητής στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κλουζ, Λευτέρης Πετρούνιας, γύρισε στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας. Μαζί του ήταν και ο Κωνσταντίνος Κωνστντινίδης, ο οποίος πήρε την έκτη θέση στον τελικό.

«Το πρώτο μέλημα είναι να έχουμε την υγεία μας. Έχουμε όρεξη για προπόνηση και θα φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Πάντα θα ζητάμε την στήριξη της Πολιτείας και πάντα περιμένουμε το κάτι παραπάνω. Η χρηματοδότηση κάποιες φορές είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα σε κάποιους αγώνες να πηγαίνουμε ακόμα και με δανεικά», δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας λίγο μετά την άφιξή του.


Προβληματισμό προκαλεί η καθίζηση εσόδων του προϋπολογισμού από έμμεσους φόρους



Στεγνώνει η αγορά από χρήμα, στεγνώνουν οι τσέπες των πολιτών αδειάζουν οι οικογενειακοί προυπολογισμοί με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου.

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν σημάδια έντονης κόπωσης, κάτι που φαίνεται κυρίως από την πορεία των έμμεσων φόρων.

Συνολικά η υστέρηση που καταγράφεται έναντι του στόχου που έχει τεθεί ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στη μη είσπραξη των εσόδων από την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (εισπράχθηκαν τον Απρίλιο).

Ακόμα όμως και με την είσπραξή τους, η πορεία των εσόδων θα κινούνταν εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο η πτωτική πορεία των εισπράξεων στους φόρους που είναι συνδεδεμένοι με την κατανάλωση (ΦΠΑ και ΕΦΚ) καταδεικνύει ότι τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει στα απολύτως απαραίτητα τις αγορές τους.

Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ παρουσιάζει μείωση στο τρίμηνο 159 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης 110 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, σημαντική στήριξη στο πρώτο τρίμηνο προσέφεραν οι εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν από τις πηγές αυτές περί τα 405 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,014 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (762 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος των δαπανών φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση, και από την άτυπη «στάση πληρωμών» να διατίθενται σταδιακά τα κονδύλια στους φορείς.

Ωστόσο, ακόμα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να είναι μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκε κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και συγκεκριμένα ανήλθε στο 1,070 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από τον στόχο τριμήνου κατά 77 εκατ. ευρώ.

Επίσης το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους ανήλθε σε 1,364 δισ. ευρώ , υπερδιπλάσιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του Προϋπολογισμού 2017 για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ.


Politico: Με άδεια χέρια έφυγε η Ελλάδα από τη σύνοδο του ΔΝΤ



Οι Έλληνες αξιωματούχοι έφυγαν από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με άδεια τα χέρια, σχολιάζει το Politico σε δημοσίευμα του, προσθέτοντας ότι η Christine Lagarde προέβη σε μια λιτή δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι διεξήχθησαν "παραγωγικές συζητήσεις”.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου αρνήθηκε μάλιστα να δεχτεί ερωτήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το Politico σημειώνει ότι η πραγματική αντιπαράθεση στο ελληνικό ζήτημα είναι αυτή τη φορά μεταξύ των πιστωτών, με το ΔΝΤ και την Ευρώπη να διαφωνούν στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η προφανής λύση είναι η ελάφρυνση του χρέους το οποίο ξεπερνά τα €300 δισ. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ επιμένει ότι η διαγραφή ενός μέρους των υποχρεώσεων είναι ο μόνος τρόπος για την επιστροφή σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για απομείωση χρέους, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Με τις γερμανικές εκλογές στα τέλη του Σεπτεμβρίου και την ελληνική διάσωση να είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους Γερμανούς, το Βερολίνο είναι απίθανο να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στο θέμα του χρέους, αναφέρει το Politico.

Σημειώνει παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι πότε θα πετύχει τον στόχο και για πόσο καιρό. Ενώ το πλεόνασμα θα βοηθήσει τη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη εάν διατηρηθεί για πολύ καιρό.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2016, ξεπερνώντας τον στόχο του 0,5%, ενώ γίνεται αναφορά και στην ανησυχία των αξιωματούχων του ΔΝΤ για το αν μπορεί η χώρα να διατηρήσει αυτό το ποσοστό και τα επόμενα χρόνια.

"Το θέμα δεν είναι οι στόχοι αλλά να διατηρηθεί η αξιοπιστία των στόχων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με την οικονομία να αναπτύσσεται”, δήλωσε ο Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους εμφανίζονται βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον επόμενο μήνα. "Έχουμε τις παραμέτρους για μία συμφωνία το Μάιο”, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, καταλήγει το δημοσίευμα.



Πηγή : capital.gr


Mείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου



Ο καταστροφικός νόμος Κατρούγκαλου έχει διαλύσει το ασφαλιστικό οδηγεί συνταξιούχους στην απόλυτη φτωχοποίηση και τις χήρες στην πείνα.

Διαβάζουμε στην imerisia.gr τις ανατροπές και στις συντάξεις χηρείας.

«Η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%» είναι οι δύο βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.). Κάνει λόγο για δραματικές μειώσεις που ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 «οδηγώντας στο περιθώριο της φτώχειας μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού».

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι ανατροπές που επέρχονται με το νόμο Κατρούγκαλου, στο καθεστώς των νέων συντάξεων χηρείας, είναι οι εξής:

1. Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου και προκύπτουν οι περιπτώσεις:

 – εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία θανάτου τότε  χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

– εάν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά  την ημερομηνία θανάτου, τότε  χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.

2. Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Σύμφωνα με το Δίκτυο Συνταξιούχων «Εδώ υπάρχει δυσμενής αλλαγή για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 1993), για τους οποίους διπλασιάζονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης εντός της τελευταίας 5ετίας. Ο θανών έπρεπε να είχε 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία, ενώ τώρα απαιτούνται 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 600 την τελευταία 5ετία».

3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο. Η χήρα παίρνει το 50% της σύνταξης του θανόντος (ενώ έπαιρνε στις περισσότερες περιπτώσεις το 70%). Αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογίζεται με τον νέο τρόπο (εθνική και αναλογική) και η χήρα παίρνει το 50% της νέας σύνταξης. Το ποσό αυτό ισχύει για την πρώτη 3ετία. Μετά τα τρία χρόνια, αν δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει δική της σύνταξη, θα συνεχίσει να παίρνει το ίδιο ποσό (εφόσον έχει τις ηλικιακές προϋποθέσεις). Αν εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη, η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο μισό (50%).

Τέλος θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης τα 5 έτη, που θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι την ημερομηνία θανάτου. Εδώ η αλλαγή αφορά σε θάνατο ασφαλισμένου, καθώς έχουμε αύξηση: απαιτούνταν 3 χρόνια και τώρα απαιτούνται 5. Ισχύουν εξαιρέσεις αν ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, αν γεννηθεί παιδί κατά τη διάρκεια του γάμου ή η χήρα τελεί σε εγκυμοσύνη.