Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Εισβολή αντιεξουσιαστών πρίν απο λίγο στο υπ. Εργασίας



Αντιεξουσιαστές μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί έσπευσε διμοιρία της αστυνομίας.

Οι νεαροί αντιεξουσιαστές ανέβηκαν σε όροφο του υπουργείου και κρέμασαν πανό, ενώ πέταξαν και φέιγ βολάν με συνθήματα για τις συντάξεις.

Στα φέιγ βολάν που πέταξαν ανάμεσα στα άλλα αναγράφουν :«Οι συντάξεις δεν μειώνονται, οι συντάξεις κλέβονται, μένουμε σκυμμένοι δεν θα σταματήσουν» και «δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι, δεν θα γεράσουμε επαίτες».

Σε κείμενο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο αναφέρουν τους λόγους της εισβολής τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι : «Το υπουργείο εργασίας είναι ο βασικός ιμάντας μεταφοράς αυτών των αποφάσεων στην κοινωνική βάση. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Μέσα σε αυτόν τον μηχανισμό ο Ρουβίκωνας απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης και οργάνωσης στην κοινωνική βάση.»



Πηγή : tanea.gr


Οι επιθέσεις κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές συνεχίζονται στην Αθήνα



Το βράδυ της Κυριακής από τις 11:30 έως τη 01:30 τα ξημερώματα σημειώθηκαν διαδοχικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά αστυνομικών που έχουν καταντήσει στόχοι ρίψης μολότοφ από ανεξέλεγκτους και ατιμώρητους αντιεξουσιαστές.

Νεαροί κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε ευτυχώς κάποιος τραυματισμός και όπως γίνεται πάντα δεν υπήρξε ούτε μία προσαγωγή για σύλληψη δεν το συζητάμε.






Ληστής πνίγηκε στο κέντρο της Αθήνας! Απίστευτο περιστατικό!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Ο δράστης, πιθανότατα χρήστης ναρκωτικών, επιτέθηκε σε έναν άνδρα στη συμβολή των οδών Αγησιλάου και Ιάσονος. Το απείλησε με μια σύριγγα και τους άρπαξε το κινητό.

Ο 40χρονος έφυγε τρέχοντας, όμως το θύμα τον ακολούθησε. Το είδε να μπαίνει στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Απόλλων.

Ο άνδρας κάλεσε την αστυνομία, ενημερώνοντας για τη ληστεία. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και επιχείρησαν να κάνουν έρευνα στο παλιό ξενοδοχείο άκουσαν φωνές να καλούν σε βοήθεια.

Μέσα στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο υπήρχε ένα ανοιχτό φρεάτιο το οποίο ήταν γεμάτο νερό. Ο δράστης είχε πέσει μέσα και κινδύνευε να πνιγεί.

Ένας από τους άνδρες της ΔΙΑΣ έπεσε στο νερό σε μια προσπάθεια να τον σώσει, ωστόσο κινδύνεψε να πνιγεί και ο ίδιος και εγκατέλειψε την προσπάθεια. 

Ενημερώθηκε η αστυνομία, ωστόσο οι πυροσβέστες δεν πρόλαβαν να σώσουν τον 40χρονο.

Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό του. Τώρα γίνεται έρευνα για την ταυτότητά του καθώς δεν είχε πάνω του το παραμικρό στοιχείο.



Πηγή : newsit.gr


Τι συμβαίνει επιτέλους στη Μόρια; - Τρίτος νεκρός μέσα σε λίγες μέρες



Τρίτος νεκρός σήμερα το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από αστυνομικές αρχές, βρέθηκε νεκρός άνδρας ηλικίας 20 περίπου ετών από το Πακιστάν.

Όπως είναι γνωστό το περασμένο Σαββάτο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 χρονών, αυτός από την Αίγυπτο. Και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δυο ανδρών και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που οδήγησε τρεις ανθρώπους στο θάνατο μέσα σε μια εβδομάδα.



Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή : lesvosnews.net


Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στη Βρετανία. Ένα εκατομμύριο υπογραφές συλλέχθηκαν



Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει αίτηση καλώντας τη Βρετανία να αποσύρει την πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο χρόνο και να δειπνήσει με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε προτού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε πρόσκληση για "επίσημη" επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από την βασίλισσα.

Η αίτηση αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κυβέρνησης, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους γιατί θα "προκαλέσει αμηχανία" στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση.

Μάλιστα, η εκστρατεία κατά της επίσκεψης του Τραμπ στη Βρετανία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης αυτής με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους θα πρέπει να παγώσει.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Εκ νέου περικοπή 150 εκατ. ευρώ στο φάρμακο προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο




Εκ νέου περικοπή 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό φαρμάκου προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο με το 1,94 δις για την δαπάνη του 2017 να φαντάζει πολύ δύσκολο επίτευγμα. Μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο έτος «ξεφύγαμε» από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 450 εκατ. ευρώ.

Πάντως ακριβής τρόπος επίτευξης της νέας μείωσης στο Φάρμακο δεν έχει βρεθεί παρά τις προσπάθειες μεταξύ βιομηχανίας και ΥΥΚΑ αλλά και της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα. Κάπως έτσι εξηγείται η "εμμονή" για επιπλέον 25% rebate στα καινοτόμα φάρμακα που τόσο τεταμένες διατηρεί τις σχέσεις της Αριστοτέλους με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και συλλόγους ασθενών που αγωνιούν για το αύριο των θεραπειών τους...

Με τον χρόνο να τρέχει, καθώς ήδη τελειώνει ο πρώτος μήνας του έτους την ώρα που τα μέτρα θα έπρεπε να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή των όποιων μέτρων για την συγκράτηση της δαπάνης επείγει. Από την φαρμακοβιομηχανία φοβούνται πιθανά οριζόντια μέτρα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην αγορά και πιθανώς θα αυξήσουν και πάλι τις παράλληλες εξαγωγές.

Ζητούν ως εκ τούτου έλεγχο της συνταγογράφησης, του όγκου δηλαδή και όχι των τιμών, κάτι το οποίο είναι άλλωστε πάγιο αίτημα από τις αρχές της κρίσης στην χώρα. Εξετάζεται για τον λόγο αυτό νέο, ενιαίο σύστημα εκπτώσεων (rebate) για τα σκευάσματα που δίνονται από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ ενώ για τα καινοτόμα "πονάει" πολύ το επιπλέον 25% σε συνδυασμό με την πρότερη κυκλοφορία του κάθε φαρμάκου σε 14 άλλες χώρες 6 ή 7 εκ των οποίων πρέπει μάλιστα να διαθέτουν και ΗΤΑ (οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας) που δεν διαθέτει ακόμα καν η χώρα μας!.





Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


ΣΟΚ: Κούρεμα καταθέσεων ξανά στο τραπέζι



Το τρομο-σενάριο για κούρεμα καταθέσεων επανέρχεται από τους δανειστές με αφορμή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Οι δανειστές δίνουν ουσιαστικά τρεις μήνες προθεσμία στις τράπεζες, ως τα επόμενα stress tests της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση που προκύψουν νέες δανειακές ανάγκες απειλούν με κούρεμα καταθέσεων και αυτό καθώς εκκρεμούν ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που αποφασίζουν κούρεμα δανείων ή πτώχευση μη βιώσιμων εταιρειών, αλλά και άλλες βασικές διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Η “κόκκινη κάρτα” των δανειστών έχει βγει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών, ωστόσο αφορά άμεσα όλους τους καταθέτες καθώς η απειλή για το λεγόμενο bail in δεν σημαίνει τίποτε άλλο από κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την καταθετική τους βάση με κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα... σεντούκια στους λογαριασμούς.

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. 

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


Τρέμουν τις εκλογές στο Μαξίμου και ψάχνουν για λύση στο Eurogroup έτοιμοι να υπογράψουν τα πάντα



Τρέμοντας τις κάλπες το Μαξίμου είναι σε αγώνα εξεύρεσης λύσης για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη κι αν χρειαστούν υποχωρήσεις και νέα επώδυνα μέτρα.

Η κυβέρνηση αποκλείει και το σενάριο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση των μέτρων στο Κοινοβούλιο από μία ευρύτερη πλειοψηφία των 180 ειδικά μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση σχολίασε ότι πρόκειται για λύσεις που προτείνονται από κύκλους που δεν θέλουν την εξεύρεση της συμφωνίας και όχι για τακτική της κυβέρνησης. 

Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ηχηρές φωνές υπέρ μίας εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση αδιεξόδου γιατί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εκλογών θα καταποντιστούν και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα θα πάει σπίτι της.

Με τον φόβο λοιπόν των εκλογών κάτι το οποίο όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων δεν θα αποφύγουν, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν λύση που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, έως 20 Φεβρουαρίου ακόμα και εάν χρειαστεί να πάρουν νέα επώδυνα για την χώρα και τον Ελληνικό λαό μέτρα αρκεί να παραμείνουν στην εξουσία. 


Κυριάκος Μητσοτάκης :Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης.Ο κ. Τσίπρας ή θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές



Αυστηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.

Ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν οι δημοσιογράφοι του FOCUS FM 103.6, κ. Δημήτρης Βενιέρης, του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, κ. Στέφανος Διαμαντόπουλος και του FM 100, κ. Βασίλης Κοντογουλίδης.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Η Κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε μεταρρύθμιση ... Κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και οικοδομεί πελατειακό Κράτος. Εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, να τα ψηφίσει μόνος του … Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και υπεύθυνοι. Ο κ. Τσίπρας ή θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θα συνιστά εγκληματική επιλογή να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η χώρα να σέρνεται έως τον Ιούλιο, για να ζήσουμε το έργο που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 ... Επαναφέρεται από τη πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit. Για αυτό έχει αποκλειστική ευθύνη ο κ. Τσίπρας».

Αναφερόμενος στους στόχους της Κυβέρνησης που θα συγκροτήσει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει απλά να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ενδιαφέρει πως θα βγω. Και όλοι κάποια στιγμή βγαίνουν … Όταν θα έχω βγει από το Μαξίμου, θέλω η Ελλάδα να είναι διαφορετική. Να αφήσει πίσω τα Μνημόνια. Να έχει επανέλθει η κανονικότητα. Να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας. Θα παίξουμε τα ρέστα μας. Δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Δεν θα δεχθώ Κυβέρνηση που δεν είναι συγχρονισμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων».

Για το ζήτημα των Ιμίων, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα … Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό Κράτος, με θεσμούς και αρχές, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Για την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πίσω από την αυστηρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κρύβεται μια συνολικότερη αμφισβήτηση της δυνατότητας της ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά, οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα … Είναι, πράγματι, παράξενο να ζητείται η νομοθέτηση μέτρων που πάνε μετά το 2019». 

«Βρισκόμαστε», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «απέναντι σε μια σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών. Τώρα, έρχεται συνολικά ο λογαριασμός για τα δύο χρόνια ανικανότητας και ψέματος … Μας καταδιώκει στην Ευρώπη η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Από τη μια, η Κυβέρνηση μιλάει για μεταρρυθμίσεις και, από την άλλη, τις υποσκάπτει ... Δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και από τις επενδύσεις».

«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εάν κληθεί αύριο να διαχειριστεί αυτή τη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα δεσμευτούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει … Η δεύτερη αξιολόγηση έχει ζητήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και ζητήματα αγοράς εργασίας. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ένα μάτι να κοιτάει στο εξωτερικό και με το άλλο μάτι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».

 «Η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται ... Ο κόσμος, πλέον, ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρεις λέξεις που περιγράφουν την Κυβέρνηση. Ψέματα, το ξέρουν όλοι αυτό πια. Ανικανότητα, το βλέπουμε στη διαπραγμάτευση. Και φόροι», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι «όλες περιγράφουν, τον τελευταίο χρόνο, μια πρωτοφανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τον Ιανουάριο του 2016, παρέλαβα μια παράταξη για την οποία πολλοί έλεγαν, τότε, εσφαλμένα, ότι έχει τελειώσει. Και προέβλεπαν την πολιτική κυριαρχία του κ. Τσίπρα για μια οκταετία … Η κοινωνία είναι φοβισμένη και απογοητευμένη. Δεν ακούει και δεν εμπιστεύεται … Κυκλοφορώ κάθε μέρα, έχω συναντήσεις και μιλάω με κόσμο. Εισπράττω αυτή τη δυσαρέσκεια. Δεν κινούμαι με αυταρέσκεια και αλαζονεία. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κοινωνία δεν ακούει τον πολιτικό διάλογο … Εμείς λέμε ότι θα πούμε στο λαό αλήθειες. Δεν ωραιοποιούμε τα πράγματα. Δεν αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «μεγάλη συσπείρωση» που δείχνει η Νέα Δημοκρατία και επισήμανε: «Εκλέχθηκα ως “αουτσάιντερ”. Πήρα στον πρώτο γύρο λιγότερο από 30%. Και στο δεύτερο γύρο, πήρα 53% ... Εκτιμώ ότι μας ακούει κόσμος που ψήφισε άλλα κόμματα από το μεσαίο χώρο. Φαίνεται ότι υπάρχουν και μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθείας στη Νέα Δημοκρατία». 

«Στα μέσα του 2018», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το πρόγραμμα λήγει. Τότε, η χώρα θα έχει τρεις επιλογές. Ή θα δανειστεί από τις αγορές, αφήνοντας πίσω της τις εποχές των Μνημονίων. Ή θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ή θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει στη χώρα τέταρτο πρόγραμμα».

 «Πιστεύω βαθιά», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ότι ο κ. Τσίπρας, με τις πολιτικές επιλογές που ακολουθεί, δεν θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές το 2018 … Δουλειά των πολιτικών δεν είναι να κοιτάμε μόνο τον επόμενο μήνα. Δουλειά μας είναι να κοιτάμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ανανεώνεται και ότι η διαδικασία μέσω του Μητρώου Στελεχών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. «Η ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού από κάτω προς τα πάνω είναι πολύ σημαντική», τόνισε και πρόσθεσε: «Δίνουμε, με το Μητρώο Στελεχών, τη δυνατότητα σε νέους να μας υποστηρίξουν στις ομάδες εργασίας και – γιατί όχι; – να είναι υποψήφιοι ... Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν περάσει από συνεντεύξεις. Στην πλειονότητά τους είναι νέοι που, έως τώρα, δεν είχαν σχέση με την πολιτική … Αποτελούν τη μαγιά στελεχών για να κάνουμε ανανέωση στο δυναμικό μας. Και αυτό είναι απαραίτητο και το θέλει και η ελληνική κοινωνία». 

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών λέγοντας: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως σε καθεστώς Μνημονίων … Και άλλες χώρες μπήκαν και βγήκαν από τα Μνημόνια. Το καλύτερο παράδειγμα για εμάς είναι η Κύπρος … Είχε μια αποφασισμένη Κυβέρνηση. Υλοποίησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Δεν αύξησε τους φόρους και μείωσε τις κρατικές δαπάνες … Η μείωση φόρων θα γίνει, γιατί θα βρεθούν τα ισοδύναμα … Μίλησα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για στοχευμένες φοροαπαλλαγές ύψους 2 δις ευρώ. Προσδιόρισα από που θα κόψουμε δαπάνες».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν πραγματοποιηθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι θα διατηρηθεί στο 1 προς 5 η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Δεν πρόκειται», συμπλήρωσε, «να επιτρέψουμε μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Το άρθρο 103 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ουδετερότητας, ώστε να μπορούμε να επιβραβεύουμε όσους αποδίδουν καλύτερα. Θα προχωρήσουμε στην επιβράβευση με αξιολόγηση των καλών δημοσίων υπάλληλων. Θα έχουν πιο γρήγορη πρόοδο στην επετηρίδα ... Θα εντοπίσουμε τους μη αποδοτικούς υπαλλήλους και θα τους βοηθήσουμε να γίνουν καλύτεροι … Δεν διαπραγματεύομαι την έννοια της κινητικότητας ... Με επανεκπαίδευση των υπαλλήλων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου». 

Για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα, ο μικρός και μεσαίος παραγωγός βρίσκονται στα όρια του αφανισμού. Έχουμε συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα … Δεν είναι μόνο το κόστος παραγωγής το πρόβλημα … Παρουσίασα πρόσφατα, στη Βουλή, ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα … Πρέπει οι Έλληνες αγρότες να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες, ώστε να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος και να αντέχουν το κόστος».





Φθηνότερο το φυσικό αέριο, έρχονται μειώσεις τιμολογίων



Σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μείωση κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ανακοίνωση και από την ΕΠΑ Αττικής

Σε μειώσεις τιμών στο φυσικό αέριο οδηγούν οι αποφάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και η νέα μεθοδολογία τιμολόγησης που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ήδη, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε από τις ΕΠΑ μείωση κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ανακοίνωση και από την ΕΠΑ Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ μειώθηκε από τα 0,54 λεπτά η κιλοβατώρα στα 0,11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που ισχύει το μονοπώλιο των ΕΠΑ, καθώς οι οικιακοί καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2018 θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους του ενός προμηθευτές, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, κάτι που αποτυπωθεί και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Προετοιμάζονται να μπουν στη λιανική αγορά και άλλοι προμηθευτές, με πρώτους ενδιαφερόμενους τους προμηθευτές ρεύματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής, για τη θέσπιση των ως άνω ρυθμιζόμενων τιμολογίων προμήθειας, η ΡΑΕ έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις των εταιρειών ΕΠΑ Αττικής Α.Ε. και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας Α.Ε. και ειδικότερα:

(α) το συνολικό απολογιστικό κόστος των ΕΠΑ κατά το αμέσως προηγούμενο έτος,

(β) τον προϋπολογισμό του κόστους για το τρέχον έτος,

(γ) το ποσοστό της εύλογης απόδοσης για τη δραστηριότητα των ΕΠΑ.

Για τη διαμόρφωση των τιμολογίων προμήθειας σε μη επιλέγοντες Πελάτες για το έτος 2017, η ΡΑΕ υιοθέτησε μεθοδολογία, βασισμένη στη διεθνή πρακτική, ενσωματώνοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας. Η μεθοδολογία βασίζεται, επιγραμματικά, στις ακόλουθες αρχές:

(α) αντανάκλαση του πραγματικού κόστους προμήθειας φυσικού αερίου,

(β) μετακύληση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής φυσικού αερίου,

(γ) εξασφάλιση της ανάκτησης του κόστους της προσφερόμενης υπηρεσίας (κατά το μέρος που αφορά στο κόστος της δραστηριότητας εμπορίας και διαχείρισης του συνόλου των μη επιλεγόντων πελατών)

(δ) ανάκτηση ενός εύλογου κέρδους.

Η τιμή πώλησης φυσικού αερίου από τις ΕΠΑ σε τελικούς καταναλωτές καθορίζεται από τις παρακάτω συνιστώσες, με βάση τον ακόλουθο τύπο:

Τιμή Πώλησης Φυσικού Αερίου =Κόστος Προμήθειας Φυσικού Αερίου +Χρέωση Μεταφοράς +Χρέωση Διανομής + Μικτό Περιθώριο Προμήθειας +ΕΦΚ +Λοιπά τέλη +ΦΠΑ

Αναφορικά με τις παραπάνω συνιστώσες κόστους, επισημαίνεται ότι τα εγκεκριμένα τιμολόγια αντανακλούν κατεξοχήν τις παρακάτω συνθήκες:

- το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο κινείται ανοδικά σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου 2016, μεταβαλλόμενο ανά μήνα λόγω της διακύμανσης των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, αλλά και επηρεαζόμενο από τις έκτακτες συνθήκες στο σύστημα φυσικού αερίου, οι οποίες ανέκυψαν σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιφέροντας αύξηση του κόστους του αερίου εξισορρόπησης. Επιπλέον, το κόστος προμήθειας επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΠΑ από την Botas, κατόπιν Απόφασης Διαιτητικού Δικαστήριου, επιβάρυνση η οποία εν προκειμένω μετακυλήθηκε στις ΕΠΑ.

- τα τιμολόγια μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, τα οποία αναθεωρήθηκαν από τη ΡΑΕ τον Οκτώβριο του 2016, και παρουσιάζουν σχετική αύξηση, ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σχετικά με τις προβλέψεις που είχε καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η αύξηση των τιμολογίων που ενέκρινε η ΡΑΕ ήταν σημαντικά συγκρατημένη συγκριτικά με τις αρχικές εισηγήσεις του Διαχειριστή.

- τα κόστη απελευθέρωσης που ανέκυψαν στη διανομή λόγω του διαχωρισμού των εταιρειών διανομής από τις εταιρείες προμήθειας, με απώτερο στόχο το άνοιγμα της αγοράς λιανικής. Τα κόστη αυτή επιβαρύνουν μόνο την πρώτη φάση της απελευθέρωσης (one-off κόστη), και δεν θα επαναληφθούν στα επόμενα έτη, όπου αναμένεται να διαπιστωθεί θετικό πρόσημο για τους καταναλωτές, μέσω των ανταγωνιστικών πιέσεων στις τιμές.

- τη σημαντική μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης), που θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 4389/2016, λειτουργώντας αντισταθμιστικά, εν μέρει, στις αυξητικές τάσεις που επιφέρουν στην παρούσα συγκυρία οι προαναφερθέντες παράγοντες.

Επιπλέον, η ΡΑΕ προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων κόστους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου, και παράλληλα κατέληξε σε έγκριση ενός μικτού περιθωρίου κέρδους, τέτοιου ώστε να διασφαλίζονται τρείς στόχοι:

α) η  ομαλή λειτουργία των ΕΠΑ σε ένα υγιές πλαίσιο,

β) η αποτροπή μη εύλογων επιβαρύνσεων των καταναλωτών.

γ) η άρση εμποδίων εισόδου σε δυνητικούς ανταγωνιστές των ΕΠΑ, ώστε να εισέλθουν στην αγορά φυσικού αερίου και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.



Πηγή : protothema.gr


Νέα δημοσκόπηση - «βόμβα»: Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ



Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Pro Rata» που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα (30/01/2017), στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και δείχνει ραγδαία πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και σαφές εκλογικό προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 33% (29% το Νοέμβριο), έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής μόλις 21% (18% το Νοέμβριο). Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, βάσει της έρευνας, διαμορφώνεται στις 12 μονάδες.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το Ποτάμι 8% (8%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4% (5%), η Ένωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας έως το 7% (7%).

Στο ερώτημα εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούν 56% «όχι», 38% «ναι» (μεγαλύτερο κατά έξι μονάδες από τον Δεκέμβριο) και 6% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Η νέα σφυγμομέτρηση έρχεται δύο ημέρες μετά τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που έδειχνε προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ήδη από το Νοέμβριο του 2016, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σφόδρα προβληματισμένο, καθώς η φθορά που προκαλούν οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος είναι μη αναστρέψιμη και η οργή των πολιτών περισσεύει.


Πηγή : newsbomb.gr


Ζωή κατά Τσίπρα: Αχαλίνωτη η επιθυμία του για εξουσία



Προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τον πως έχει υποκαταστήσει την λαϊκή εντολή με την αχαλίνωτη επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής (29/1), η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως, «οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να διεκδικήσουν εκλογές και αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», στην ερώτηση αν υποστηρίζει την λύση της εξόδου από το ευρώ είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μέσα στο ευρώ αλλά υπό το ευρώ. Είναι εργαλείο υποταγής και όχι νόμισμα».

Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα πρέπει να συγκρουστεί και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρόσθεσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις χώρες της Αφρικής που δεν πέρασαν ποτέ από την φάση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στην έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτηρίζει ως απολύτως μη διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε προσπαθήσει να την εμποδίσει για να μην έρθει στην επιτροπή αλήθειας για το χρέος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Πρέπει λοιπόν να μας πουν τώρα ποιους εξυπηρετούν, όχι μόνο από το ξένο, αλλά και από το εγχώριο πολιτικό σύστημα», κατέληξε.


Πηγή : newsbomb.gr


Guardian: Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει το «πιθανά καταστροφικό» χρέος



«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί η εφημερίδα

Στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με τα οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση αναφέρεται σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον μόνο τρεις εβδομάδες προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό στις ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή σε διαφορετική περίπτωση θα δει το θέμα του χρέους της να έρχεται ξανά στην επιφάνεια με ανανεωμένη ένταση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι φόβοι για περαιτέρω αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο μέλος της Ευρώπης επανέρχονται μετά την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία προβλέπεται ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει «εκρηκτικό» μέχρι το 2030.

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πιθανά καταστροφική πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει ξανά με ένταση το σενάριο του Grexit» εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής.

Η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι η βασική διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές έχει να κάνει με την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 υπενθυμίζοντς ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτός χωρίς νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολογήτου.

«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί η εφημερίδα.

Με δόσεις για το χρέος ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων μέχρι το καλοκαίρι, μια επανάληψη της κρίσης χρέους περιμένει στη γωνία, αν οι εκταμιεύσεις δεν γίνουν. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια αποκαρδιωτική εκτίμηση που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των γεγονότων, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με θρησκευτική ευλάβεια – και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέους ενεργοποιηθούν – το χρέος της Αθήνας είναι καταδικασμένο να γίνει «εκρηκτικό».



Πηγή : protothema.gr


Ο Τραμπ προκαλεί χάος και παγκόσμια κατακραυγή



Έκλεισε τις πόρτες της χώρας σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών

Μέσα σε οχτώ μέρες που βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει χάος και παγκόσμια κατακραυγή με τις ενέργειές του.

Το Σάββατο, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, ενός εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των ΗΠΑ, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έκλεισε τα σύνορα για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, του Σουδάν, της Λιβύης, της Υεμένης και της Σομαλίας.

Το διάταγμά του για το σύστημα ελέγχου της μετανάστευσης, με ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ να συλλαμβάνονται ή να διώχνονται από αεροδρόμια δημιούργησε χάος στα αεροδρόμια, οργή στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσφυγες στα δικαστήρια και παγκόσμια αναταραχή. Επιβάτες εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα, ενώ μόνιμοι κάτοικοι με πράσινη κάρτα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν.

Μια ομοσπονδιακή δικαστίνα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης η Αν Ντόνελι εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Χιλιάδες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η διαταγή, η οποία απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που αφίχθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το οποίο συμβολίζει την φιλοξενία της χώρας προς τους μετανάστες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, είπε στο πλήθος ότι το διάταγμα του Τραμπ είναι αντιαμερικανικό και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αποτελεί ζωή ή θάνατο για τόσα πολλά άτομα. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες» είπε ο Σούμερ.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας, «Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Είναι η δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα που γίνονται διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον. Το περασμένο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανίδες συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατόπιν πορεία εναντίον του Τραμπ, μία από δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα.

Χθες, πολλοί από τους διαδηλωτές άφησαν την περιοχή του Λευκού Οίκου και πορεύθηκαν κατά μήκος της οδού Πενσιλβάνια, σταματώντας μπροστά στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, όπου φώναξαν, «Ντροπή, ντροπή, ντροπή».

Ένα πλήθος που η αστυνομία υπολόγισε γύρω στους 8.000 έφτασε στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς.

Καθώς το πλήθος περνούσε την Καναδική πρεσβεία, καθ' οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν «Χέι, χέι, χο, χο, θα' θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό». Ήταν μια αναφορά στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σε μήνυμα tweet το Σάββατο επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες.

το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα Tom Bradley του αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν για τη διαταγή του Τραμπ, καθώς αντηχούσε το σύνθημα «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» στην αίθουσα αφίξεων. Οι ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν μερικές φορές να προχωρήσουν λόγω του θορυβώδη αλλά ειρηνικού πλήθους, του οποίου η παρουσία εμπόδιζε την πρόσβαση στην αίθουσα.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κόπλεϊ Σκουέρ στη Βοστόνη για να ακούσουν ομιλητές όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, δημόσια επικριτής του Τραμπ και ηγέτης του φιλελεύθερου τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, δεκάδες μουσουλμάνοι, μερικοί γονατισμένοι πάνω στις πινακίδες διαμαρτυρίας, έσκυβαν το κεφάλι προσευχόμενοι σε χαλιά που είχαν τοποθετηθεί σε ένα κομμάτι από γρασίδι στην πλατεία.

Στο Χιούστον, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει από επισκέπτες για το πρωτάθλημα Super Bowl την ερχόμενη Κυριακή, περίπου 500 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

«Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ. Δείτε συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο - ένα τρομερό χάος!» έγραψε πάντα μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, κι ας είναι πλέον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τερέζα Μέι: Δεν είμαστε σύμφωνοι με την προσέγγιση των ΗΠΑ για τις απαγορεύσεις εισόδου

Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών...αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε σήμερα ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των βρετανών πολιτών».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών».

Επικριτική η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά πως δεν «δικαιολογούνται» οι περιορισμοί για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Είναι πεπεισμένη πως ακόμη και στο πλαίσιο της αναγκαίας μάχης κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογείται να τίθενται υπό γενικευμένη υποψία οι άνθρωποι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Η καγκελάριος λυπάται για την απαγόρευση εισόδου (στις Ηνωμένες Πολιτείες) που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στους πρόσφυγες και στους πολίτες ορισμένων χωρών», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η γερμανική κυβέρνηση «πρόκειται τώρα να εξετάσει τις συνέπειες» που θα έχει αυτή η απαγόρευση για τους γερμανούς πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα και πλήττονται από τα αμερικανικά μέτρα, διευκρίνισε.

Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνεται την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μέρκελ. Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την τηλεφωνική συνομιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία δεν έκαναν αναφορά στους νέους περιορισμούς για τη μετανάστευση στο αμερικανικό έδαφος.

«Οι Συνθήκες της Γενεύης για τους πρόσφυγες καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποδέχεται τα πρόσωπα που φεύγουν προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο για ανθρωπιστικούς λόγους» και «η καγκελάριος έδωσε έμφαση» σε αυτό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το αμερικανικό διάταγμα για «την προστασία του έθνους κατά της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες», που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή (προχθές), απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά χωρών οι οποίες κρίνονται επικίνδυνες για την Ουάσινγκτον: του Ιράκ, του Ιράν, της Υεμένης, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν και της Σομαλίας.



Πηγή : newsbeast.gr


Εικόνες ντροπής από τα «σαπάκια» της αστυνομίας



Η αστυνομία έκαψε κινητήρες, δεν έχει ρόδες και σασμάν. Οι αστυνομικοί δεν θα αργήσουν να καταδιώκουν με τα πόδια, κακοποιούς με αυτοκίνητα. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις σε οχήματα, εξαιτίας γήρατος και κατά συνέπεια καθημερινών βλαβών, που δεν επιδιορθώνονται. Η κατάσταση βρίσκεται σε πρωτοφανές και επικίνδυνο σημείο για την ασφάλεια των αστυνομικών, όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι. Ο κίνδυνος έξαρσης εγκληματικότητας και η χαμηλή ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών είναι ορατή,  και δεν αποτελεί υπερβολική εκτίμηση.

Σπασμένο διαφορικό, πυρκαγιά εν κινήσει. Περιπολικά χωρίς χειρόφρενο σε τσιμεντένιο τάκο. Άλλα χωρίς πάτωμα, με καλώδια να ξεπροβάλουν από παντού. Περιπολικά ενυδρεία όταν βρέχει. Μοτοσυκλέτες συναρμολογημένες με μονωτικές ταινίες, μπότες που χάσκουν, κράνη χωρίς επένδυση. Ο αυτοσχέδιος λεβιές ταχυτήτων συμπληρώνει το φωτογραφικό άλμπουμ της ντροπής

Το 2013 η Αστυνομία είχε διαλύσει 3.000 ακινητοποιημένα περιπολικά, και με τα ανταλλακτικά έκανε τα γερασμένα να κινούνται. Τα ανταλλακτικά τελείωσαν και ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης σταμάτησε να λειτουργεί.

Tα μνημόνια και η βαριά οικονομική κρίση «γονάτισαν» την Ελληνική Αστυνομία. Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται στην τραγική εικόνα των οχημάτων του Σώματος και στον πολλαπλασιασμό των δωρεών από ιδιώτες, που προσφέρουν από χαρτί για τον εκτυπωτή μέχρι υπολογιστές, φαξ και οχήματα.

Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 13.000 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., τα 6.000 είναι μη λειτουργικά, καθώς χρειάζονται σέρβις και ανταλλακτικά για τα οποία δεν υπάρχουν κονδύλια. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν αντιδράσει επανειλημμένα καταγγέλλοντας ότι συνάδελφοί τους επιχειρούν με περιπολικά-«σαράβαλα» που δεν συντηρούνται σωστά και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών. Πρόσφατα μάλιστα έγινε «viral» στο διαδίκτυο εικόνα από περιπολικό, στο οποίο η θέση του οδηγού υποβασταζόταν από ένα ξύλο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διοικητές υπηρεσιών βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για λάστιχα, την ώρα που διατίθενται καινούργια οχήματα για τη φύλαξη vip. Ενδεικτικό είναι ότι όταν συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που φύλασσε οικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης «έμεινε» από τεχνικό πρόβλημα, αντικαταστάθηκε αμέσως από καινούργιο.

Την ίδια ώρα, όμως, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που ξεκίνησε τη λειτουργία της με 2.000 μοτοσικλέτες, σήμερα έχει μόλις 1.255 μηχανές, εκ των οποίων οι 625 είναι παροπλισμένες. «Πρόκειται για έναν «γερασμένο» στόλο, που καμία ηγεσία και κυβέρνηση δεν πήρε απόφαση να ανανεώσει σταδιακά. Έμειναν στις παροδικές «δωρεές».

Στη νευραλγική Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, από τα περίπου 1.200 οχήματα (410 επιβατικά, 350 μοτοσυκλέτες και 460 ειδικών δράσεων), το 50% είναι ακινητοποιημένα, ενώ επισκευάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα το 20%. Σχεδόν το 70% αυτών των οχημάτων «μετρούν» περισσότερα από 10 χρόνια ζωής και έχουν «γράψει» 400.000-700.000 χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν 5.500 περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. που είναι βενζινοκίνητα των 2.000 κυβικών εκατοστών, κυβισμός που σε συνδυασμό με την «ηλικία» τους προκαλεί μεγάλη κατανάλωση καυσίμων, ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα ύψη το καθημερινό κόστος κίνησης, ενώ υπάρχει και δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών για την επιδιόρθωση των βλαβών τους.

Κάποια στιγμή είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα αγοράς οχημάτων με πετρελαιοκίνηση νέας τεχνολογίας, μέσω leasing. Ωστόσο, οι όροι των εταιρειών, κάποια σχετικά νομοθετήματα για τις προμήθειες και οι αγκυλώσεις του συστήματος, απέτρεψαν την όποια προσπάθεια υλοποίησή της. Όπως επισημαίνει πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αν έγκαιρα γινόταν η σταδιακή προμήθεια οχημάτων νέας τεχνολογίας με πετρελαιοκίνηση, θα υπήρχε απόσβεση της κτήσης τους από το χαμηλότερο κόστος κίνησής τους και την αύξηση του χρονικού διαστήματος για συντήρηση και βλάβες.

 Οι υπηρεσίες αιχμής

Υπηρεσίες αιχμής στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως Άμεση Δράση, ομάδες «Ζ», «ΔΙ.ΑΣ.» και Ασφάλεια Αττικής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ακινητοποίηση των οχημάτων τους. Από τις περίπου 1.300 μοτοσυκλέτες της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, κινούνται οι 480, ενώ από τα 180 περιπολικά οχήματα κινούνται μόλις τα 75.

Το μηνιαίο κόστος συντήρησης των παραπάνω οχημάτων κυμαίνεται στα 100.000 ευρώ. Η «ηλικία» και η καθυστέρηση των σέρβις και επισκευών, έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες, όπως «κάψιμο» κινητήρων και «σπάσιμο» σασμάν. Ο αριθμός των περιπολιών φυσικά δεν έχει αλλάξει ή μειωθεί, ωστόσο γίνεται με τις ίδιες μοτοσυκλέτες και περιπολικά, τα οποία δεν «ξεκουράζονται» και σύντομα θα παρουσιάσουν και αυτά, σοβαρά προβλήματα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ατέρμονη κατάσταση. Όταν βρίσκονται χρήματα για τη συντήρηση και επισκευή ακινητοποιημένων οχημάτων, τα φτιάχνουμε αλλά στη συνέχεια χαλάνε εκείνα που χρησιμοποιούσαμε περισσότερο μέχρι να φτιάξουμε τα χαλασμένα. Παίζουμε ένα «γύρω-γύρω όλοι»», αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

 Οι προσπάθειες του υπουργείου

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να απορροφήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων), που θα μπορούσαν να δώσουν μία «ανάσα» στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να απευθυνθούν σε αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα μας για να αξιολογήσουν την χαμηλότερη προσφορά με τις υψηλότερες προδιαγραφές οχημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αστυνομίας.


Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τις πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να επιτευχθεί κάποια δωρεά σημαντικού αριθμού οχημάτων με αντιστάθμιση τη συντήρηση, επισκευή και την αγορά ανταλλακτικών από εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμφωνία προμήθειας 5.000 οχημάτων με πετρελαιοκίνηση από κορεατική εταιρεία «ναυάγησε» οριστικά, παρά τα αρχικά ενθαρρυντικά σημάδια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αναγνωστάκης, επεσήμανε ότι από τα 13.000 αυτοκίνητα και τις 5.000 μοτοσυκλέτες, το 70% ήταν ακινητοποιημένα, όταν ανέλαβε την συγκεκριμένη θέση. Ανέφερε ότι το 2015 και 2016, πήραν 850 οχήματα είτε κατασχεμένα από τον Ο.Δ.Δ.Υ., είτε μέσα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, είτε από το Π.Δ.Ε., Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο δεν αρκούν, όπως ο ίδιος ο κ. Αναγνωστάκης, παραδέχθηκε.

«Από το εθνικό πρόγραμμα Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, έχουμε ένα ποσό 12.300.000 ευρώ, για προμήθεια αυτοκινήτων. Από το ίδιο πρόγραμμα, από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, 4.500.000 περίπου για τον ίδιο λόγο. Αξιοποιούμε την επείγουσα βοήθεια και μέσα από αυτή προμηθευόμαστε άμεσα, 21 λεωφορεία, 73 αγροτικά φορτηγάκια, τύπου αγροτικού και η συνολική αξία των δύο αυτών προμηθειών, ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ» δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τα «εξαφανισμένα» οχήματα

Ένα άλλο πρόβλημα που καταγγέλλεται από συνδικαλιστές είναι ότι τα λίγα καινούργια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. που αποκτήθηκαν με κονδύλια της Ε.Ε. δεν διατίθενται στις μάχιμες υπηρεσίες.

«Πολύ σπάνια φτάνουν σε εμάς καινούργια οχήματα. Ο σημερινός διοικητής μιας οποιασδήποτε υπηρεσίας μόλις πάει στο γραφείο του σκέφτεται πρώτα πόσο οχήματα έχει, τι αναλώσιμα λείπουν και μετά τις υποθέσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί το προσωπικό του. Τα όποια ελάχιστα καινούργια οχήματα… εξαφανίζονται και «παρκάρουν» έξω από τις κατοικίες υψηλών στόχων», δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ..

 Πολλαπλασιάστηκαν οι δωρεές

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, οι αποφάσεις του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών για «αποδοχή δωρεών» έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά.

Δωρητές είναι συνήθως ιδιώτες που βλέποντας την δύσκολη κατάσταση αποφασίζουν να βοηθήσουν. Μόνο στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2016 εκδόθηκαν περισσότερες από 10 αποφάσεις για αποδοχή δωρεών «παντός τύπου».

Από αυτές ξεχωρίζει η δωρεά του «Φιντέλ». Πρόκειται για έναν σκύλο ράτσας λαμπραντόρ που δωρήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου Ηρακλείου από έναν αρχιφύλακα. Ο «Φιντέλ» θα χρησιμοποιηθεί σε θέματα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών και θα αντικαταστήσει τη «Τζίνα», που «λόγω γήρατος παρουσιάζει μειωμένη απόδοση.

Η Ιερά Μητρόπολη Σερβιών και Κοζάνης προσέφερε τέσσερις στολές στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Κοζάνης, μεγάλη εταιρία προσέφερε δύο οχήματα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής και του Αστυνομικού Τμήματος Κορωπίου, αγροτικός συνεταιρισμός προσέφερε μία συσκευή Fax στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εταιρία δώρισε 10 κράνη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, αρχιφύλακας προσέφερε έναν εκτυπωτή στο Τμήμα Ασφαλείας Κορωπίου, μεγάλη κατασκευαστική εταιρία προσέφερε έναν υπολογιστή και μία οθόνη στο Τμήμα Τροχαίας Άρτας, ιδιώτης προσέφερε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Τμήμα Ασφαλείας Κοζάνης, επιχείρηση-κολοσσός δώρισε υπολογιστή και οθόνη στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, εταιρία δώρισε μεταχειρισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (17 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 11 οθόνες, ένα σκάνερ, 60 τηλεφωνικές συσκευές, πέντε λάπτοπ και τέσσερις εκτυπωτές στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, ενώ αστυνομικός διευθυντής προσέφερε υπολογιστή στο Επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας


Πηγή : thetoc.gr



Εξήντα ημέρες φυλάκισης στους στρατιώτες που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό



Με εξήντα ημέρες φυλάκισης τιμωρήθηκαν οι επτά στρατιώτες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου (2/39 Συντάγματος Ευζώνων) που σχημάτισαν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό. 

Οι 50 ημέρες είναι η ποινή που τους επιβλήθηκε από το ΓΕΣ, ενώ οι υπόλοιπες 10 από τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε αναφορικά με την εμφάνιση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες που εμφανίζει στρατιώτες να σχηματίζουν με τα χέρια τους χαρακτηριστική απεικόνιση της αλβανικής σημαίας, επέβαλλε σε αυτούς πειθαρχικές ποινές, εξαντλώντας την πειθαρχική του δικαιοδοσία.

»Η απόφαση αυτή του Αρχηγού ΓΕΣ έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΠΕΘΑ, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος αποφάσισε να επαυξήσει τις ανωτέρω ποινές, στο ανώτατο όριο της πειθαρχικής του δικαιοδοσίας. Η πλήρης διερεύνηση της υποθέσεως συνεχίζεται».



Πηγή : tanea.gr


Πέντε νεκροί από επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ



"Τρομοκρατική ενέργεια κατά Μουσουλμάνων" η επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ, λέει ο πρωθυπουργός του Καναδά. Συνελήφθησαν δυο άτομα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τρεις ενόπλους που συμμετείχαν στην επίθεση.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής σε τέμενος στην Πόλη του Κεμπέκ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τεμένους, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά χαρακτήρισε την επίθεση "τρομοκρατική επίθεση κατά Μουσουλμάνων".

Σύμφωνα με μάρτυρα, τρείς ένοπλοι εισέβαλλαν σε τέμενος με περίπου 40 άτομα και άρχισαν να πυροβολούν, γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

Η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο τέμενος.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό, έχει εκκενωθεί.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως συνελήφθησαν δυο άτομα άτομα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών και τραυματιών αλλά αρνήθηκε να δώσει αριθμούς.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, είδε αστυνομία με βαρύ οπλισμό να μπαίνει στο τέμενος μετά το επεισόδιο που ξεκίνησε κατά τις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ετιέν Ντογιόν αρνήθηκε να δηλώσει εάν υπήρχε κάποιος ένοπλος στο κτίριο ακόμα.

«Ο ένας ένοπλος πυροβολούσε και φώναζε Allahu Akbar», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Canada ένας επιζών της επίθεσης στο τέμενος στην πόλη Κεμπέκ του Καναδά.

«Οι σφαίρες έβρισκαν ανθρώπους που ήταν εκεί για να προσευχηθούν, άνθρωποι που προσεύχονταν, έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο επιζών από την επίθεση στο τζαμί στην καναδική πόλη.

«Μία σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου», συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες μιλούσαν και πολύ καλά γαλλικά.



Πηγή