Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο Ερντογάν καρφώνει τον Τσίπρα : Mου είχε υποσχεθεί ότι θα τους παρέδιδε σε 15 – 20 μέρες!



O πρόεδρος της Τουρκίας εμπλέκει την ελληνική κυβέρνηση και τον Τσίπρα προσωπικά κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως του είχε υποσχεθεί ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο θα παραδίδονταν στην Τουρκία άμεσα!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης, ισχυρίστηκε ότι την επόμενη μέρα αφού έγινε γνωστή η αυτομόληση των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και του υποσχέθηκε ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15 – 20 μέρες»!

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. ««Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην μας δίνει τα οκτώ καθάρματα που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ τους πήρα τηλέφωνο από το πρώτο βράδυ και μου έδωσαν την υπόσχεση "θα το λύσουμε σε 15-20 μέρες". Οι πραξικοπηματίες προχώρησαν σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, και γι’ αυτό πρέπει να δικαστούν εδώ. Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρεάζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» 


Με ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες απειλεί τώρα η Αγκυρα



Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών.

Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, μετέδωσε σήμερα μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

«Απαιτούμε να ξαναδικαστούν οι οκτώ στρατιώτες. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, η Τουρκία απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους στην γείτονα, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους.

Οργή απί τον Ερντογάν που φέρεται να δήλωσε σε τούρκους δημοσιογράφους ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα το λύσει το θέμα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών το πολύ σε 15-20 μέρες.  Σε δηλώσεις του  σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, ο Τούρκος Πρόεδρος  αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ‘σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε’. Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη».

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται επίσης να προστεθεί στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιήσε ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τουρικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, καθώς είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η συμφωνία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και όλα αυτά δεδομένης της συνεργασίας που συνήψε ο Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από την τουρκική βουλή, μιας συνεργασίας που σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις είχε ως αντάλλαγμα μια σκληρή στάση στα εθνικά θέματα.  

Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν απειλεί με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ελληνικές ακτές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση  των οκτώ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη , ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, που μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων» δήλωσε ο ένας εκ των συνηγόρων των οκτώ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο άλλος συνήγορος Όμηρος Ζέλιος. 



Πηγή : thetoc.gr


Ο Τραμπ έσπρωξε το «Ρολόι της Αποκάλυψης» ακόμα πιο κοντά στα... μεσάνυχτα



Ο πλανήτης στη χειρότερη στιγμή του, εδώ και 64 χρόνια - Πώς λειτουργεί το ρολόι και γιατί ο Τραμπ επιδείνωσε την κατάσταση

Μισό λεπτό πιο κοντά στην «ώρα μηδέν» για τον κόσμο προχώρησε το Ρολόι της Αποκάλυψης, μετά την  εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την γενικότερη γεωπολιτική αναταραχή, με την οποία έκλεισε το 2016. Έτσι, η επιτροπή των 16 κατόχων Νόμπελ επιστημόνων που χειρίζονται το Ρολόι θεωρεί πως πλέον ο κόσμος απέχει μόλις δυόμιση λεπτά από την ολοκληρωτική διάλυση. 

Το ιδιότυπο αυτό Ρολόι, που δείχνει πόσο τρωτός είναι ο κόσμος απέναντι στην πυρηνική, την περιβαλλοντική και την πολιτική απειλή, είναι σήμερα στην χειρότερη στιγμή του, εδώ και 64 χρόνια. Την περσινή χρονιά είχε ρυθμιστεί μόλις τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, όταν θα σημάνει η «αποκάλυψη», ενώ η πιο «επικίνδυνη» στιγμή του από την στιγμή που ιδρύθηκε ο θεσμός το 1947, ήταν το 1953 όταν ρυθμίστηκε μόλις 2 λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα». Τότε, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν λάβει την απόφαση να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με βόμβα υδρογόνου, που θεωρείται απείρως πιο επικίνδυνη από την ατομική βόμβα. 

Το 2015, το Ρολόι προχώρησε δύο ολόκληρα λεπτά μπροστά, ενώ πέρυσι παρέμεινε αμετάβλητο.

Από τη δημιουργία του, το 1947, οι δείκτες του ρολογιού έχουν μετακινηθεί 19 φορές, με την καλύτερη στιγμή τους να είναι στα 17 λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα» το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


«Η τωρινή πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι λόγος ανησυχίας», τόνισε ο θεωρητικός φυσικός Λώρενς Κράους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.  

«Η διοίκηση Τραμπ πρέπει να δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθη χάρη στην συμφωνία του Παρισιού, το 2016 ήταν η πιο θερμή χρονιά από καταβολής. 

Η κλιματική αλλαγή πάντως δεν είναι η μόνη αιτία που «έσπρωξε» το ρολόι μπροστά. Τα πυρηνικά όπλα, ειδικά αυτά που κατέχουν ΗΠΑ και Ρωσία αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, καθώς και οι συγκρούσεις στην Συρία, την Ουκρανία και το Κασμίρ, έκαναν τον κόσμο ένα ακόμα πιο επικίνδυνο μέρος την χρονιά που πέρασε. 

Ο Τόμας Πίκερινγκ, μέλος της επιτροπής που χειρίζεται το Ρολόι, τόνισε πως τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ «ανακάτεψε» τα πυρηνικά σε «χαλαρή κουβέντα». «Τα λόγια μετρούν, οι λέξεις μετρούν» επισήμαναν όλοι οι επιστήμονες σχετικά. 

Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από επιστήμονες.  




Πηγή : protothema.gr


Κυριάκος σε Τσίπρα: Πάνω από τα δικά σου συμφέροντα, βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού.



Μετά την χθεσινή σφαλιάρα στην κυβέρνηση από το Eurogroup o Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. 

Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. 

Έφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Αφήνει την χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη. 

Μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, στο χειρότερο εφιάλτη. 

Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν, και σε αυτήν την περίπτωση, όχι οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί και η μεσαία τάξη.

Η οικονομία είναι παγωμένη, οι πολίτες υποφέρουν. 

Όχι μόνο από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα, αλλά και την έλλειψη σχεδίου και προοπτικής, που οξύνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. 

Ψέματα, αναξιοπιστία, φόροι: Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο κ. Τσίπρας.

Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο. 

Οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. 

Όμως, σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση. 

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι, πάνω από τα δικά του συμφέροντα, βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού. 

Αφού δεν μπορεί να τα διαφυλάξει, ας δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να  προχωρήσουν. 

Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι, να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, το δύσκολο, αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας.

Τώρα! Προτού να είναι πολύ αργά!».


Σήμα κινδύνου από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Απειλή σοκ για την οικονομία



«Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ», προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τελευταία τριμηνιαία Εκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για ένα κείμενο γεμάτο από εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη χώρα και την οικονομία, όχι μόνο από τις εξελίξεις που καταγράφονται στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, αλλά και από επιλογές της πολιτικής ηγεσίας (γίνεται καταγραφή εντονότατου προβληματισμού και περί το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους), καθώς και τη γενικότερη κατάσταση στο εσωτερικό. «Οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης παραμένουν ενεργοί σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς όπου η κατάσταση είναι πράγματι ασαφής. Ναι μεν ψηφίστηκαν πολυνομοσχέδια με πάσης φύσεως αλλαγές, αλλά οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και επιβαρύνουν τις σχέσεις με ους θεσμούς. Ουσιαστικά στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματο. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο καθυστερήσεις, αδράνειες και αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται πως «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λείψουν οι τριβές και μάχες οπισθοφυλακής το 2017 και οι επίσημες προσδοκίες για την ανάπτυξη θα τεθούν σε δοκιμασία. Αλλά το Μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται γιατί ευνοείται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του». Σε συνάρτηση με αυτό, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται και στο ενδεχόμενο πτώχευσης: «Μετά από πτώχευση και έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ, θα εκλείψει ο «αυτοπεριορισμός» της ελληνικής πολιτικής εντός και μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος με τους κανόνες και τις ευκαιρίες του. Η όποια κυβέρνηση τότε, θα «παραδέρνει» στη θάλασσα του διεκδικητισμού κατακερματισμένων συμφερόντων και της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών σε ένα σχεδόν σίγουρα κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, το οποίο θα αναζητά τη συγκρότηση μιας νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον από χειρότερες θέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας».

Παραλλήλως, σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μετά το τέλος του τρέχοντος Προγράμματος, το Γραφείο στην Εκθεση του σημειώνει πως ή αυτές θα καλυφθούν από έξοδο στις αγορές, είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης: «Προφανώς ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον ΕΜΣ θα συνοδευτεί από ένα τέταρτο Μνημόνιο».

Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καταγράφεται επίσης μια νέα προειδοποίηση: «Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα, από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».
Εναντι όλων αυτών, τονίζεται: «Προφανώς, η πολιτική ηγεσία, στο βαθμό που της αναλογεί, δυσκολεύεται να πείσει διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς πυλώνες για την ανάληψη των αναγκαίων μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να υιοθετήσει ότν καταλήξει η συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος».

Τέλος, για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Δεν φαίνεται να προηγήθηκε πειστική ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών. Αφησε άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, με πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το όριο των 850 ευρώ (πχ μακροχρόνια άνεργους), επαναλαμβάνοντας άστοχες επιλογές του παρελθόντος».



Γιώργος Σ. Μπουρδάρας
Πηγή : Kathimerini.gr


Politico: Αρχίζουν ξανά οι ψίθυροι για Grexit



Δύο χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας ευαγγελιζόταν το τέλος του "φαύλου κύκλου της λιτότητας" αλλά και το τέλος της "ταπείνωσης και των βασάνων". Και κέρδισε τις εκλογές. Σήμερα, οι προεκλογικές εξαγγελίες του βετεράνου πλέον πρωθυπουργού, ακούγονται πιο ανούσιες από ποτέ, σχολιάζει το Politico.

Με την Ελλάδα να διανύει τον έβδομο χρόνο "μηχανικής υποστήριξης" από τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων εταίρων, διογκώνονται ξανά οι αμφιβολίες, όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της απέναντι στη μακρά λίστα απαιτητικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις τράπεζες. Η χώρα δίνει μάχη με το χρόνο για να διασφαλίσει πως θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές έως τα μέσα του 2018 –οπότε λήγει το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.

Σήμερα το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, σημειώνει το Politico, από δεκάδες συζητήσεις με καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, φοιτητές και ανέργους της Αθήνας, γίνεται σαφές πως η απογοήτευση των Ελλήνων με τις υποσχέσεις που δεν κράτησε ο Τσίπρας είναι διάχυτη.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η ασθενής, ακόμη, κατάσταση της οικονομίας. Παρότι τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη, μια εκτίμηση του Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για -0,3%. Το ισχνό αναπτυξιακό momentum που γνώρισε η Ελλάδα το 2016 οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στις επιδόσεις-ρεκόρ του τουρισμού, σύμφωνα με τον Jens Basten, ανεξάρτητο οικονομικό αναλυτή με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, πως ο κλάδος έχει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη.  Και ο περιορισμός αυτός δεν αντισταθμίζεται από την ανάπτυξη κάποιου άλλου τομέα.

Οι συνεντεύξεις με οικονομολόγους και ανώτερα τραπεζικά στελέχη της Ελλάδας καταδεικνύουν πόσο δρόμο καλείται να διανύσει η χώρα προτού επαληθευτεί η υπόσχεση του Τσίπρα να μπει τέλος στα βάσανα.

Το Politico εξηγεί πως ένας λόγος για τον οποίο δεν ρέει ξανά ο δανεισμός είναι τα εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτά ξεπερνούν το 50% των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, αγγίζοντας ποσό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Σχέση αγάπης και μίσους με το ΔΝΤ

Το Politico σχολιάζει και τις διαφορές που πρέπει να επιλύσει το Eurogroup με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία εξέλιξης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Το χρέος και οι πληρωμές τόκων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου θα στοιχίσουν στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο από 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Για να διασφαλίσει την επόμενη δόση, η Ελλάδα καλείται από τους δανειστές να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως το τρέχον "πακέτο" της ΕΕ δεν είναι βιώσιμο καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και μέχρις ότου αντιμετωπιστεί αυτό, ο διεθνής Οργανισμός αρνείται να συμμετάσχει στην τελευταία επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας.

Χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, είναι απρόθυμες να παράσχουν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η "λείανση" του προφίλ αποπληρωμών της χώρας. Το πρόβλημα είναι, πως τυχόν αποτυχία να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αφού το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο επιμένουν στη συμμετοχή του.

Η διαμάχη έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Για να δώσει λύση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντα του ΔΝΤ ως επόπτης του προγράμματος –ένα σενάριο που ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling έχει αποκαλέσει "Plan B".

Ωστόσο, η έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα ήταν μια επώδυνη εναλλακτική, ανέφεραν οι πηγές της ΕΕ, καθώς το τρέχον πρόγραμμα στήριξης θα έπρεπε να "ξηλωθεί", να ξαναγραφτεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο –μια επικίνδυνη στρατηγική ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, "νομίζω πως θα επιστρέψουμε στα σενάρια Schaeuble για έξοδο από το ευρώ", ανέφερε στο Politico στέλεχος της Τρ. Πειραιώς. "Και αυτό πιστεύω θα ήταν πολύ κακό".



Πηγή : capital.gr


Μανιτάκης κατά Θάνου: Απίστευτη και αντισυνταγματική η πρότασή της -Προκαλεί την κοινή γνώμη




Σφοδρή κριτική κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ασκεί με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «απίστευτη» από την άποψη της συνταγματικής νομιμότητας την πρωτοβουλία της προέδρου να συγκαλέσει τη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την παράταση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστών. Παράλληλα κάνει λόγο και για την «πολιτική ευθύνη γι΄αυτή την ανεκδιήγητη συμπεριφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου που φέρει ακέραια η Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο που την επέλεξαν, πριν δύο χρόνια, μεθοδεύοντας την επιλογή της μεταξύ τόσων άλλων άξιων δικαστών. Μόνο που τα επίχειρα των ατυχών επιλογών της κυβέρνησης  δεν τα πληρώνει μόνον η ίδια, αλλά και η χώρα», καταλήγει ο κ. Μανιτάκης στο άρθρο του. 

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μανιτάκη:

«Η πρόταση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστών από το σώμα, και η ταυτόχρονη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτικής δικαιοσύνης, εκπλήσσει τους νομικούς και προκαλεί την κοινή γνώμη. Όχι μόνον από άποψη σκοπιμότητας, που είναι ανεξερεύνητη, αλλά κυρίως από την άποψη της συνταγματικής νομιμότητας, που είναι απίστευτη.

Και είναι απίστευτη, διότι προκαλείται από την Πρόεδρο ενός ανώτατου δικαστηρίου, που είναι ταγμένο να προβαίνει σε έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, όταν δικάζει, και να διατυπώνει γνώμη πάνω σε θέματα, βασικά οργάνωσης του δικαστικού σώματος και των δικαστηρίων, ή όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την Δικαιοσύνη. Μόνο που εδώ – και αυτό είναι το παράδοξο- συνέρχεται, ξαφνικά και αναπάντεχα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για ένα θέμα που αφορά μεν τους δικαστές για ένα ζήτημα συνταγματικής πολιτικής, αγνοώντας όμως προκλητικά τη βούληση της νομοθετικής εξουσίας, των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων και την γνώμη των ειδικών. 

Και είναι απίστευτη, επί πλέον, η πρόταση, διότι προτείνει κάτι που είναι αντίθετο εξόφθαλμα σε ρητή και σαφή διάταξη του Συντάγματος, που ορίζει απερίφραστα, στο άρθρο 88 παρ. 5Σ ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν είτε το 65ο (για τους κατώτερους δικαστές) είτε το 67ο της ηλικίας (για τους ανώτερους). Η διάταξη είναι τόσο σαφής, όσο πιό σαφής δεν γίνεται, τόσο ώστε δεν επιδέχεται καν ερμηνεία. 

Αλλά και αν ακόμη, παρόλα αυτά, επιχειρούσαμε να την ερμηνεύσουμε και αφήναμε στην άκρη την γραμματική, και εφαρμόζαμε  άλλες ερμηνευτικές μεθόδους, πάλι στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήγαμε.

Η ιστορική π.χ. ερμηνεία, η αναζήτηση, δηλαδή, της βούλησης του συντακτικού νομοθέτη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής,  δεν αφήνει ούτε αυτή περιθώρια για διαφορετική ερμηνεία. Το ζήτημα του ορίου ηλικίας είχε απασχολήσει διεξοδικά την Ε΄Αναθεωρητική Βουλή του 1975, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής (Βλέπε, Πρακτικά των συνεδριάσεων των υποεπιτροπών της αναθεώρησης του Συντάγματος, Βουλή των Ελλήνων, 1975, σ. 203-2304 και Πρακτικά των Συνεδριάσεων της Αναθεωρητικής Βουλής, σ. 603, 624-637). Στο σχέδιο   Συντάγματος που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε προβλεφθεί ως ανώτατο όριο το 70ό έτος της ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς. Τελικά, στην Ολομέλεια και μετά από αντιδράσεις πολλών βουλευτών, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, που υποστήριζαν την ανάγκη της ηλικιακής ανανέωσης του δικαστικού σώματος, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στεφανάκης πρότεινε ως συμβιβαστική λύση και ως ανώτατο όριο το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας.

Από τα πρακτικά της Αναθεωρητικής Βουλής προκύπτει, πάντως, αβίαστα ότι η όλη συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνον τα ανώτατα όρια αποχώρησης των δικαστών από την ενεργό υπηρεσία και όχι βέβαια τα κατώτερα.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και αν επιχειρούσαμε να εφαρμόσουμε, καταχρηστικά και για τις ανάγκες  της συζήτησης, την συστηματική ή την τελεολογική ερμηνεία. Σκοπός της διάταξη είναι να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της πείρας αλλά και της ανανέωσης του δικαστικού σώματος γι΄αυτό και για τους κατώτερους δικαστές μπήκε ως όριο αποχώρησης το 65ο έτος της ηλικίας. Κρίθηκε ότι τα όρια 65 και 67 επέτρεπαν την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ βαθμολογικής εξέλιξης, ανανέωσης του σώματος με νεοεισερχομένους και αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας των παλαιοτέρων δικαστών.


Από το 1977, από τότε, δηλαδή, που άρχισε να ισχύει  το συγκεκριμένο ανώτατο όριο αποχώρησης των δικαστικών,  η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε αδιαλείπτως και αδιατάρακτα ως επιταγή συνταγματική που ορίζει το ανώτατο όριο και όχι το κατώτατο υποχρεωτικής αποχώρησης.

Μία ρητή συνταγματική διάταξη δεν είναι δυνατόν, πάντως, να παρακαμφθεί με την επίκληση της αρχής της ισότητας, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Ολομέλειας, επειδή πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αναγνωρίζουν σε άλλους κλάδους λειτουργών όρια συνταξιοδότησης μεγαλύτερα των δικαστών.

Δεν είναι δυνατόν να μπούν  στην ίδια πλάστιγγα προς σύγκριση ρυθμίσεις συνταγματικές ανώτερης ισχύος με ρυθμίσεις νομοθετικές, κατώτερης ισχύος, διότι ως γνωστόν lex superior derogat lex inferiori.

Και ένα τελευταίο  ερμηνευτικό επιχείρημα, όχι λιγότερο σημαντικό. Μπορεί να συναχθεί κατ΄ αναλογίαν από την σχετική διάταξη του Συντάγματος, που αφορά τους καθηγητές πανεπιστημίου, που είναι καταλυτικό για την αντίκρουση της πρότασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Το άρθρο 16 παρ. 6  εδ. 3Σ προβλέπει ότι το ανώτατο όριο ηλικίας των καθηγητών Πανεπιστημίου ορίζεται με νόμο,  εωσότου, όμως, εκδοθεί ο νόμος οι καθηγητές αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ο προβλεπόμενος νόμος παρά τις φορτικές πιέσεις προς την πολιτική εξουσία, επί χρόνια, των υπό συνταξιοδότηση καθηγητών. Η νομοθετική εξουσία δεν ενέδωσε ούτε την περίοδο της κρίσης, όταν τα πανεπιστήμια είχαν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί από προσωπικό και νέοι διορισμοί δεν γίνονται.

Μπροστά σε αυτήν την αναντίρρητη συνταγματική πραγματικότητα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενεργεί αγνοώντας προκλητικά το θεμελιώδη νόμο του κράτους και περιφρονώντας απροκάλυπτα την νομοθετική εξουσία.  

Και εύλογα διερωτάται κανείς, γιατί το κάνει; Ενεργεί από άγνοια ή πλημμελή γνώση του Συντάγματος; Δεν θέλω να το πιστέψω για μια ανώτατη λειτουργό της δικαιοσύνης. Ή μήπως από ταπεινά  προσωπικά κίνητρα και από ανομολόγητη ματαιοδοξία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι; Αρνούμαι και αυτό να το δεχτώ, διότι είναι σαν να δέχομαι ότι ανώτατοι λειτουργοί  της δικαιοσύνης αδιαφορούν για την πλήρη καταρράκωση και τον ευτελισμό, που οδηγείται, τον τελευταίο καιρό, το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας. Το μόνο που μας απέμεινε.

Δεν το δέχομαι, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν δικαστές στην χώρα αυτή, που θα σηκώσουν, τελικά  το βάρος της ιστορικής ευθύνης που του αναλογεί. 

Την πολιτική όμως ευθύνη γι΄αυτή την ανεκδιήγητη συμπεριφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου την φέρει ακέραια η Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο που την επέλεξαν, πριν δύο χρόνια, μεθοδεύοντας την επιλογή της μεταξύ τόσων άλλων άξιων δικαστών. Μόνο που τα επίχειρα των ατυχών επιλογών της κυβέρνησης  δεν τα πληρώνει μόνον η ίδια, αλλά και η χώρα. 

Αντώνης Μανιτάκης
Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»



Πηγή: iefimerida.gr 


Ταγιάνι: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας




Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Δηλώνει ότι γνωρίζει ιστορία.

Με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναρμονίζεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς με μια λιτή ανακοίνωση επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία των Σκοπίων τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM).

"Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Tajani στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)" αναφέρει η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, και η οποία ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, που δείχνει τον κ.Ταγιάνι σε επίσημη επίσκεψη του στα Σκόπια -πριν αναλάβει την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου- να αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία" λέγοντας πως οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου.

Στη συνέχεια έκανε και ένα Tweet στα ελληνικά, στο οποίο αναφέρει πως "Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης", αναφέροντας πως γνωρίζει ιστορία.


  1. Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης

Οι απρεπείς δηλώσεις του κ.Ταγιάνι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές με τον Παπαδημούλη να στέλνει μάλιστα και επιστολή διαμαρτυρίας.

"Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.

Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση

Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών." αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Παπαδημούλης.

Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος", τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι", δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ, "φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε", αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Μέσω Twitter αντέδρασε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία έγραψε προς τον κ.Ταγιάνι "Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε".

Κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ότι η ΠΓΔΜ είναι Μακεδονία και ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος, απόγονοι τους, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ.
Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς, τόνισε ότι το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Πηγή : news247.gr


Η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση των αντιεξουσιαστών συνεχίζεται στο κέντρο της Αθήνας



20 νεαροί επιτέθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, με βόμβες μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ, που σταθμεύει στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Οι δράστες εμφανίστηκαν ξαφνικά από την οδό Διδότου και αφού έριξαν όχι μία αλλά δέκα βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας εξαφανίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκε ευτυχώς τραυματισμός αστυνομικού η πολίτη, όπως δεν έγινε φυσικά και ούτε μία προσαγωγή.



Νέα Δημοκρατία: Η δικαιοσύνη κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας.



Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και η Νέα Δημοκρατία έκανε την παρακάτω δήλωση : 

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας. 

Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»


Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 38 της συμμορίας των Ρομά



 Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών (38) ημεδαπών, μελών δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένενες κλοπές από οικίες στην Αττική και στην Επικράτεια,

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τριάντα οκτώ (38) ημεδαπών, μελών δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένενες κλοπές από οικίες στην Αττική και στην Επικράτεια και εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. (Σχετική η από 4-11-2016 Παρουσίαση )

Σε βάρος τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ληστρικής κλοπής κατά συρροή, της διεκεκριμένης κλοπής τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της διακεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, υπόθαλψη μελών εγκληματικής οργάνωσης κατά μονάδα, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά μονάδα και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων κλοπής κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, με ισχύ έως τις 25-3-2017, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη αποσκοπεί στη διερεύνηση τέλεσης επιπλέον εγκλημάτων επιβουλής της δημόσιας τάξης και κατά της ιδιοκτησίας που φέρεται ότι τέλεσαν οι ανωτέρω καθόσον έχουν κατασχεθεί κλοπιμαία που δεν έχουν έτι συνδεθεί με συγκεκριμένες κατά τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις πράξεις των ανωτέρω οργανώσεων και να πραγματωθεί ευχερέστερα η αξίωση της Πολιτείας για τον κολασμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6875115 και 210-6875116 του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Δείτε τις φωτογραφίες εδώ


Χωρίς μετρό για τέσσερις ώρες σήμερα η Αθήνα



Ακινητοποιούνται σήμερα για τέσσερις ώρες οι συρμοί του μετρό καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ώρες κατά τις οποίες θα συνεδριάσει το σωματείο των ηλεκτροδηγών.


«Κόψτε, απολύστε, εισπράξτε» το τρίπτυχο των απαιτήσεων του Eurogroup


​Σόιμπλε: Δεν κάνατε ό,τι δεσμευτήκατε - ΔΝΤ: Δεν αρκούν όσα κάνατε, πάρτε και άλλα μέτρα από τώρα - «Μπλόκο​» στις αντιπροτάσεις Τσακαλώτου για πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια

Τρόπο διαφυγής μέχρι το επόμενο -και το πιο καθοριστικό- Eurogroup του Φεβρουαρίου αναζητεί ​η κυβέρνηση,  για να αποφύγει μια ​"​κακή συμφωνία​"​ και να καταλήξει σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, μέσα σε 25 μέρες ​μόλις ​πλέον​.

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να τα πει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το τι ζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από τον Έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Εργασιακά, συντάξεις, φορολογία» ("labor market, pensions, taxation ") είναι οι τρεις όροι που «εδώ και τώρα» οι δανειστές ζητούν από την χώρα μας, στο σημείο όπου  έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τα τρία αυτά στοιχεία «μεταφράζονται» σε περισσότερες ομαδικές απολύσεις, περικοπή ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου, για την κάλυψη του «κενού» των 4,5 δισ. και της Ανάπτυξης που διαπιστώνει το ΔΝΤ.

Οι δανειστές αμφισβητούν κατά πόσον η «υπεραπόδοση» των μέτρων το 2016 είναι μόνιμη και θα επαναληφθεί, ή στηρίχτηκε σε συγκυριακά μέτρα και απαιτούνται και άλλα. Και όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η στάση όλων των θεσμών (ευρωπαϊκών και ΔΝΤ) για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, είναι κοινή - και άρα κοινές και οι απαιτήσεις τους.


«Αχόρταγο» το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup όπου εκπροσωπήθηκε και το ΔΝΤ, καθολικό ήταν το αίτημα για εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων. Ο κύριος Τσακαλώτος όμως, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, περιόρισε το πρόβλημα μόνον στο Ταμείο.

Ωστόσο το Ταμείο, σε έκθεσή του που διέρρευσε χθες, φαίνεται πως πιέζει τώρα ακόμα περισσότερο και την Αθήνα αλλά και τους ευρωπαίους δανειστές, για τους όρους συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα – την οποία πάντως και επισήμως ο κ.Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη», δείχνοντας πως θα παραμείνει με όποιο κόστος.

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, θεωρώντας ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, επειδή αμφισβητεί τους ρυθμούς μεγέθυνσης που θα εμφανίζει στο εξής η ελληνική οικονομία. Ζητάει έτσι δύο πράγματα: Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους και βαθιές μεταρρυθμίσεις -όπως αυτό τις εννοεί- με προειλημμένα μέτρα για εργασιακά, φορολογία και συντάξεις, προκειμένου να επέλθει εξυγίανση και πραγματική Ανάπτυξη στη χώρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup


«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».


Ο χρόνος τελειώνει

Λύση δεν βρέθηκε έτσι ούτε χθες, ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών δεν ορίστηκε και η Αθήνα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να γεφυρωθεί το χάσμα πριν το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Προς στιγμήν μάλιστα, στις αρχικές δηλώσεις του ο κύριος Τσακαλώτος έδειξε σαν να αποδέχεται πως «πρέπει να το ξανασκεφτεί» ("rethink") να ψηφιστούν τα μέτρα από τώρα και προκαταβολικά, εξηγώντας πως αν συνεχιστεί η υπερείσπραξη φόρων, τα μέτρα θα μείνουν αχρείαστα. Αργότερα συνεργάτες του διευκρίνιζαν όμως ότι εννοούσε ότι το ΔΝΤ που «πρέπει να το ξανασκεφτεί», προσθέτοντας την φράση «εκ μέρους του Ταμείου» στην αρχική αναφορά Τσακαλώτου περί «επανεξέτασης» ("rethinking") και όχι εκ μέρους της Αθήνας ή του ιδίου.


Κόκκινες κάρτες

Σε συζητήσεις του με Έλληνες δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε έκπληκτος όταν άκουσε πως δεν έχει γίνει γνωστό στην χώρα μας το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τον ίδιο και τους θεσμούς. «Τότε δεν μπορώ να σας πω εγώ τι γράφει» φέρεται να είπε. 

Άλλες πηγές διέρρεαν όμως ότι ο κύριος Τσακαλώτος δέχτηκε «κόκκινη κάρτα» και στα 3 ζητήματα που φέρεται να έθεσε προς το Eurogroup, δηλαδή:

1. Καθορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ επί μια τριετία ή στο 3% επί μια πενταετία. Μέχρι πρότινος πάντως υποστήριζε την πρότασή του για πλεόνασμα 2,5% αντί 3,5% (και το 1% να δίδεται για φοροελαφρύνσεις) και για 2-3 χρόνια το πολύ, αντί 3,5% για 5 χρόνια που φέρεται να πρότεινε η Κομισιόν και 10 χρόνια που ζητούσε το Βερολίνο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προέβλεψε ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμα για να βρεθεί συμφωνία στο θέμα αυτό –υπονοώντας ίσως το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

2. Επέκταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» μισθών και συντάξεων και για μετά το 2018, για έναν ακόμα χρόνια (ως το 2020 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2019). Το ΔΝΤ όμως απαιτεί λίστα συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων λιτότητας, αντί οριζόντιου «κόφτη» που ενεργοποιείται εκ των υστέρων.

3. Λύσεις στα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά. Η στάση των δανειστών – ειδικά του ΔΝΤ, όπως ανέφερε ο κύριος Τσακαλώτος μετά την σύσκεψη - ήταν σκληρή και αρνητική.

Το στίγμα της ημέρας το έδωσε πάντως και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, προσερχόμενος στην συνεδρίαση, κατηγόρησε ευθέως της Ελλάδας ότι «δεν έχει κάνει ακόμα όσα έχει δεσμευτεί».

Η ευθυγράμμιση και των τεσσάρων θεσμών στο θέμα των πρόσθετων μέτρων πάντως φαίνεται πως έχει αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν χθες βράδυ ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει μέτρα προς ψήφιση για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα». Επιπλέον, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η απαίτηση για a priori νομοθέτηση μέτρων «πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται η δημοκρατική κουλτούρα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο», ενώ είναι αδικαιολόγητη και με βάση την υπεραπόδοση που πέτυχε ο προϋπολογισμός του 2016. «Ολοι συμφωνούν ότι η υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή. Θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, έναντι δημοσιονομικού στόχου 0,5%», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε δε ότι «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα», για να ξεπεραστεί η εμπλοκή. 



Πηγή : protothema.gr