Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Βίντεο: Η στιγμή της κατάρρευσης 15οροφου κτηρίου στην Τεχεράνη - Πάνω από 75 νεκροί



To κτήριο είχε εκκενωθεί ωστόσο μέσα σε αυτό τη στιγμή της κατάρρευσης βρίσκονταν πυροσβέστες, 45 από τους οποίους είναι νεκροί

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 45 πυροσβέστες, έχασαν τη ζωή τους πυροσβέστες, όταν το παλαιότερο πολυώροφο κτίριο του Ιράν, το 15ώροφο κτίριο Plasco, που βρίσκεται στο κέντρο της Τεχεράνης, κατέρρευσε φλεγόμενο, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Η φωτιά ξέσπασε στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

Όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο είχαν ήδη απομακρυνθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά οι πυροσβέστες επιχειρούσαν ακόμη την κατάσβεση της φωτιάς.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και ομάδες διασωστών έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Οι φλόγες διακρίνονταν από απόσταση χιλιομέτρων...αλλά οι περισσότεροι από τους ενοίκους και τους καταστηματάρχες μέσα στο κτίριο έχουν απομακρυνθεί", μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars και πρόσθεσε ότι "η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 8 πμ (τοπική ώρα) όταν πολλοί καταστηματάρχες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο".

Το κτίριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του '60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962 και μέχρι που τα επόμενα χρόνια κτίστηκαν ψηλότερα.

Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιάν, έναν ιρανο-εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.





Πηγή : protothema.gr


Σενάριο πολέμου στο Αιγαίο ''έβλεπε'' η CIA




Πόλεμο  “έβλεπε” η CIA μεταξυ Ελλάδας - Τουρκίας με βαρύτατες απώλειες  και για τις δύο πλευρές προέβλεπε η CIA, ήδη από το 1980. 

Συγκεκιμένα, η CIA έκανε λόγο για ανατροπή δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας με στόχους το Καστελόριζο και την  Κύπρο αλλά και πιθανή ήττα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν που θα υπάρξει σύρραξη, ενώ η πρόβλεψη εδώ και τρεις δεκαετίες ήταν ότι η ισορροπία δυνάμεων θα ανατραπεί υπέρ της Τουρκίας...

Επίσης, φρούρια χαρακτήριζε η CIA τα νησιά, αλλά και την περιοχή της Θράκης, προβλέποντας ότι οι Τούρκοι αν τολμήσουν επέμβαση θα “φάνε τα μούτρα” τους, όμως οι Αμερικανοί πράκτορες στα απόρρητα έγγραφά τους “έβλεπαν” βαριά ήττα του ελληνισμού στην Κύπρο καθώς ήδη από τη δεκαετία του '80 έβλεπαν απόλυτη κυριαρχία των Τούρκων στο νησί σε βάθος χρόνου... 


Το έγγραφο της CIA ΕΔΩ


Πηγή : onalert.gr


Προπαγάνδα στο ΜΕΤΡΟ τύπου Βόρειας Κορέας έστησε η κυβέρνηση Τσίπρα





Διαβάζουμε στο liberal.gr  στο ρεπορτάζ του Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης για την νέα καθεστωτική αθλιότητα της κυβέρνησης με προπαγάνδα τύπου Βόρειας Κορέας να πιπιλίζουν το μυαλό των επιβατών του ΜΕΤΡΟ

Κάτω από τη μύτη της αντιπολίτευσης που κοιμάται και των πολιτών που είναι ανυποψίαστοι, η κυβέρνηση έστησε από τη Δευτέρα στους σταθμούς του μετρό έναν Μεγάλο Αδελφό, μεταδίδοντας από οθόνες τηλεόρασης ειδήσεις μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που είναι ο φορέας της κυβερνητικής προπαγάνδας!

Μ αυτό τον τρόπο τα εκατομμύρια των επιβατών που χρησιμοποιούν το μετρό υφίστανται υπόγεια, θέλουν- δε θέλουν την πλύση εγκεφάλου που επιδιώκει η κυβέρνηση έτσι όπως τη σερβίρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο που αξιολογεί, τιτλοφορεί, κειμενογραφεί τις ειδήσεις που εμφανίζονται στις οθόνες όλη μέρα! Με ποιο κριτήριο;!

Δηλαδή οι ανυποψίαστοι πολίτες παρακολουθούν αυτά που η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικές ειδήσεις, παρουσιασμένα με τον τρόπο που η κυβέρνηση θέλει να τα δείξει! Φυσικά, κανείς δεν ρώτησε τους πολίτες, που έχουν άλλη αξιολόγηση για το τι είναι κάθε μέρα σημαντική είδηση, αν δέχονται να υφίστανται τον Μεγάλο Αδελφό των Συριζανελ όταν χρησιμοποιούν ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς και μάλιστα σε δημόσιο χώρο!

Επειδή, δικαίωμα των πολιτών είναι να μη δέχονται την υπόγεια πλύση και δεν είναι δικαίωμα καμιάς κυβέρνησης να χρησιμοποιεί δημόσιους χώρους και δημόσια μέσα για να κάνει την τηλεοπτική ή ιντερνετική προπαγάνδα της.

Το κόλπο έχει στηθεί καλά, με τους συριζανθρώπους να δίνουν την έμφαση στον καιρό, σε χρηστικές πληροφορίες (!) και σε καλλιτεχνικά γεγονότα (με ποιο κριτήριο θα επιλέγονται ενώ άλλα θα αποκλείονται;), ενώ «η κύρια δουλειά», που είναι οι φωτογραφίες από «γεγονότα της επικαιρότητας» (λέγε με ειδήσεις) υποβαθμίστηκαν στην παρουσίαση για να μην ψυλιάσουν τους κοιμισμένους και τους ανυποψίαστους.

Και εδώ εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά:

Στα εγκαίνια του Μεγάλου Αδελφού τη Δευτέρα ήταν παρόντες ο υπουργός προπαγάνδας κ Παππάς, ο Διευθύνων της δημόσιας Αττικό Μετρό, ο εγκατεστημένος από την κυβέρνηση διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και η συριζαία Περιφερειάρχις κ Δούρου. Κανείς από κανένα κόμμα ή κίνημα της αντιπολίτευσης!
Τι συμβαίνει; Έχει γνώση η αντιπολίτευση; Υπήρξε προσυνεννόηση της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα ή κινήματα για μια τέτοια εκπομπή ειδήσεων σε δημόσιους χώρους; Με ποια κριτήρια επιλέγεται το τι είναι είδηση, τι σοβαρή είδηση και πώς παρουσιάζεται στους πολίτες;
Για παράδειγμα, πρωταγωνιστούν στις ειδήσεις από τις οθόνες του μετρό οι θέσεις εργασίας που χάνονται, οι διαδηλώσεις εργαζόμενων και συνταξιούχων, οι επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, οι εργασιακές και ασφαλιστικές υποχωρήσεις σε βάρος του λαού, οι πλειστηριασμοί σπιτιών, το βατερλώ με τους πρόσφυγες και τον χιονιά;

Με ποιο κριτήριο ανατέθηκε από την Αττικό Μετρό στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η δουλειά από τη στιγμή που και τα δύο είναι δημόσιες υπηρεσίες; Προηγήθηκε διαγωνισμός; Γιατί επελέγη το κυβερνητικό Αθηναϊκό Πρακτορείο και όχι το Newsbomb ή το The Pressproject ή το Star ή το Euronews ή οποιοδήποτε άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο ή οργανισμός;
Έγινε διαγωνισμός για την προμήθεια όλου του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας που απαιτεί ή εγκατάσταση και λειτουργία του Μεγάλου Αδελφού στους σταθμούς του μετρό; Ανέβηκαν στη Διαύγεια όλα αυτά τα έξοδα και ποιος τα επωμίστηκε;
Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν ότι σε δημόσιους  χώρους και Μέσα δεν επιτρέπεται η μονοφωνία. Μόνο σε δικτατορίες. Και πρέπει να ξέρουν ότι ό,τι φαίνεται αγαθό σε σχέση με την πληροφόρηση δεν είναι. Ιδίως όταν πρωταγωνιστεί ο υπουργός προπαγάνδας μιας κυβέρνησης.

Επίσης, πρέπει να ξέρουν ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι μία δημόσια υπηρεσία που μεταδίδει τις ειδήσεις έτσι όπως τις θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι καθοδηγούμενο Μέσο προπαγάνδας, με διορισμένο πάντα από την κυβέρνηση διευθυντή. Ταυτόχρονα, είναι σαν την παλιά Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς: Χοάνη διορισμών κομματικών και συχνά αμφίβολης προθυμίας υπαλλήλων.

Η εγκατάσταση του Μεγάλου Αδελφού στο μετρό δεν θα μπορούσε να γίνει κάτω από τη μύτη του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου αν ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος είχε ευαίσθητα αντανακλαστικά Δημοκρατίας. Εκτός αν έχει γίνει με τη συναίνεσή του! Δεν έχει παρά να μας το πει. Γιατί εμείς προπαγάνδα της κυβέρνησης στο μετρό δεν θέλουμε. Και είναι δικαίωμά μας.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν με την συμπεριφορά τους ότι δικαιολογημένα είναι μέρος αυτής της άθλιας κυβέρνησης Τσίπρα



Τίποτα δεν είναι τυχαίο και η συμπεριφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την ποιότητα τους που δικαιολογεί γιατί ακολουθούν τον Τσίπρα και αυτή την άθλια κυβέρνηση.

Διαβάζουμε στην Καθημερινή : H σκληρή απάντηση Μητσοτάκη στα ειρωνικά γέλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις ομιλίες του εμφανίζεται «διαβασμένος», με την έννοια της «εξειδίκευσης» για το θέμα που μιλά. Το ίδιο επιχείρησε να καταδείξει και σήμερα, όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, άρχισε να ονοματίζει όλα τα προϊόντα των περιοχών που έχει επισκεφτεί ανά την Ελλάδα, λέγοντας πως «αξίζει να μνημονευτούν σε αυτήν την αίθουσα», όπως είπε.

Μερικά από όσα ανέφερε ήταν πιπεριά στο Τυμπάκι, Μετάξι στο Σουφλί, Κατίκι στο Δομοκό, Αμύγδαλα και σουμάδα στον Αγ. Νικόλαο, Αρωματικά φυτά στον Βελβεντό, Μέλι με βρώσιμο χρυσό στην Εύβοια, Πλευρώτους μανιτάρια στο Κιλκίς, Τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, Τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο, Ιχθυοτροφείο πεστροφας στις Σέρρες.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του στα προϊόντα προκάλεσαν τα γέλια μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη.

«Γιατί γελάτε; Σας φαίνονται αδιάφορες αυτές οι πρωτοβουλίες; Μου κάνει πολύ εντύπωση η αντίδραση σας. Αντί να αναγνωρίζετε και να χαιρετίζετε αυτές τις ωραίες επιχειρηματικές προσπάθειες, χασκογελάτε. Τι να σας πω;», είπε αρχικά, προκαλώντας τα χειροκροτήματα βουλευτών της ΝΔ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, «τις μνημονεύω ονομαστικά γιατί αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους νέους αγρότες που επενδύουν παρά τις αντιξοότητες. Αλλά μάλλον όπως δείξατε και από την αντίδρασή σας, όλα αυτά δεν σας λένε τίποτα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας και των ελιών καλαμών λέγοντας πως «δύο από τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα η ΦΕΤΑ και οι ελιές καλαμών μέσα σε μία νύχτα παραχωρήθηκε το εμπορικό τους δικαίωμα  σε τρίτες χώρες».





Με «Λίαν Καλώς» βαθμολογήθηκαν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ




Θετική ήταν η βαθμολογία που έλαβαν τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους εξωτερικούς αξιολογητές που επόπτευσαν την λειτουργία τους ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, όμως δεν έλειψαν και οι συστάσεις για βελτιώσεις.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους, η εξωτερική αξιολόγηση έγινε την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιουλίου 2016 και η υποβολή των τελικών αποτελεσμάτων έγινε στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Από τα 36 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έγιναν αντικείμενο αξιολόγησης, το 27,8% ορίστηκε ως «άξιο θετικής μνείας», το 61,1% πήρε «θετική αξιολόγηση», το 11,1% «μερικώς θετική». Δεν υπήρξε καμία αρνητικής αξιολόγηση.

Από τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν για τα ιδρύματα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και η ποιότητα των ανθρώπινων πόρων, η ποιότητα του ερευνητικού υλικού που παράγεται, οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προηγούμενων αξιολογήσεων, το πλήρες πρόγραμμα σπουδών, η σύνδεση των περισσότερων προπτυχιακών σπουδών με την οικονομία και τη σύγχρονη αγορά εργασίας και η θετική προοπτική για την δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.
Στα αρνητικά της έκθεσης αναφέρονται δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την ταραχώδη σχέση με το υπουργείο και περιορίζουν την αυτονομία των ιδρυμάτων, η ανάγκη ενίσχυσης της κινητικότητας και της διεθνοποίησης, η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, η ανάγκη μέγιστης δυνατής πρόβλεψης για την φοιτητική στέγαση και η ανάγκη συμμετοχής των ίδιων των φοιτητών στην εσωτερική αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση γίνεται ανά τέσσερα χρόνια και εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γίνεται είτε με αξιολογική αποτίμηση του έργου των ιδρυμάτων είτε με πιστοποίηση της ποιότητας τους. Σκοπός της (αξιολόγησης) δεν είναι η κατάταξη τους σε μια κλίμακα, αλλά, όπως αναφέρεται στο Έθνος, η εμπεριστατωμένη διάγνωση των θετικών και αρνητικών σημείων.


Πηγή: cnn.gr


«Αφού οι εφημερίδες κάνουν κακό στην υγεία σου, γιατί επιμένεις; Αγάπη μόνο»!




Η απάντηση του Θέμου στον κύριο Πρωθυπουργό

Εκεί που καθόμουν και έβλεπα την συζήτηση στην Βουλή, για το Αγροτικό και τον ΔΟΛ, αντελήφθην για μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, να… μην κρατιέται και να τα βάζει πάλι με μένα! Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του καθώς αποκαλύπτεται παταγωδώς η πρωτοφανής επιχείρηση Διαπλοκής και Ελέγχου των Εφημερίδων, μετά το Βατερλό της T.V. 
Για τις συνήθεις πια ύβρεις και συκοφαντίες του εναντίον μου, έχω να σημειώσω τα εξής:

-Για όσα με κατηγορεί επανειλημμένα περί μαύρου χρήματος κλπ, έχω αθωωθεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 23-6-2014. Εχω αθωωθεί επίσης αμετάκλητα και για τα περί «κομιστού» και τα συναφή από το Εφετείο Αθηνών την 24-4-2013. Προφανώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν τον ενδιαφέρουν. Η οικονομική μου κατάσταση είναι γνωστή απ’ τις φορολογικές μου δηλώσεις, τα πόθεν έσχες και σε όλες τις αρμόδιες αρχές που ελέγχομαι μανιωδώς! 

-Δεύτερον, δεν μένω στην Ελβετία, ούτε έχω αγοράσει σπίτι εκεί, βρίσκομαι στο γραφείο μου και εργάζομαι καθημερινά, στο «Πρώτο Θέμα» όπως ίσως έχει πληροφορηθεί, και στον «ΑΝΤ1» όπου σίγουρα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει δύο φορές την εβδομάδα. Ας έλθει και στο γύρισμα να με δει live αν αμφιβάλλει. Θα δει πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες απ’ αυτές που έχει γύρω του. Εδώ είμαι και εδώ θα μείνω αν ματαίως ελπίζει ότι θα με τρομοκρατήσει, για να τα παρατήσω, ή να φύγω όπως κάνει για διάφορα ΜΜΕ. «Δικοί του» διευθυντές ή τοποτηρητές στο «ΘΕΜΑ» δεν μπαίνουν, εκτός τιμής ένεκεν του φίλου μου Νίκου Φίλη που ως γνωστόν έχουμε κοινά ενδιαφέροντα τα κουλούρια, τις τυρόπιτες και τα θρησκευτικά.

-Τρίτον, στον ιλιγγιώδη ηθικά κατήφορό του ο κ. Τσίπρας ανέμειξε και την οικογένειά μου, τα τρία παιδιά μου, τα δύο εκ των οποίων ανήλικα, και τη σύζυγό μου. Τι τον απασχολούν; Κυνηγάει τώρα και παιδάκια; Συγχαρητήρια κι ακόμα χαμηλότερα! 

Του συνιστώ και τον προκαλώ να τα βάλει αν θέλει μόνο με μένα και εάν έχει το θάρρος να παραιτηθεί της ασυλίας του και να πάμε στα Δικαστήρια να αποδείξει αν μπορεί όλα όσα με πρωτοφανές μίσος με κατηγορεί.

Τον πληροφορώ ότι θα αποτύχει, δεν θα καταφέρει να πλήξει ούτε εμένα ούτε το «Πρώτο Θέμα», όσο κι αν προσπαθεί. Αν θέλει να κάνει τον Μαδούρο ας πάει στη Βενεζουέλα. Μια ώρα αρχύτερα. 

Υ.Γ.: Τέλος ας βρει καμία άλλη απ’ τις «κόπυ πάστε» βρισιές εις βάρος μου γιατί εκτός από κοινός ψεύτης και συκοφάντης είναι πια και γραφικός. Ψιλοβαριέμαι και να του απαντώ σε πολιτικοδημοσιογραφικό επίπεδο. Σε ανθρώπινο όμως, του εύχομαι ολόψυχα περαστικά, και να το προσέχει γιατί αυτό το πράγμα επιδεινώνεται ξαφνικά. Αφού το είπε κι ο ίδιος, οι εφημερίδες τον πειράζουν στην υγεία, γιατί επιμένει; Αγάπη μόνο!!



Θέμος Αναστασιάδης
Πηγή : protothema.gr 


Κτύπημα κατά της φοροδιαφυγής : Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 5.000 ευρώ επειδή μάζευε και πουλούσε σαλιγκάρια



Κτύπημα σε όσους μαζεύουν σαλιγκάρια και σε λίγο σε όσους μαζεύουν χόρτα!!

Μετά τους καστανάδες η αδέκαστη η δικαιοσύνη πάταξε και τιμώρησε την φοροδιαφυγή στην χώρα!!!

Σε δύο χρόνια φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή, καταδίκασε σήμερα το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, έναν άνθρωπο που μάζευε και πουλούσε σαλιγκάρια, σύμφωνα με ανάρτηση της κ. Καλλιόπης Μαραβελάκη, στο γκρουπ της Ζωόφιλης Δράσης στο Facebook.

Τα αδικήματα για τα οποία επιβλήθηκε αυτή η ποινή στον κατηγορούμενο είναι της περισυλλογής και εμπορίας άγριων σαλιγκαριών, τα οποία είναι προστατευόμενο υπό εξαφάνιση είδος.

Δείτε αναλυτικά, τί αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Μαραβελάκη:

ΠΟΙΟΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ;
TO Α ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΙΑΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ (ΚΑΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ 18 ΜΗΝΕΣ) ΚΑΙ 5.000 ΕΥΡΩ ΠΟΙΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ (ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΞΙΑ ΠΟΙΝΗΣ ΙΣΗ ΜΕ 10.500 ΕΥΡΩ) ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΟΣ. ΚΟΙΝΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ, ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ, ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ: ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΥΠ΄ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΠΑΕΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ.






Γιατί οι lowcost αεροπορικές εταιρείες είναι φθηνές;



Τη δεκαετία του 1950 τα αεροπορικά ταξίδια ήταν είδος πολυτελείας, κοινώς ήταν προνόμιο των ολίγων. Όλα αυτά μέχρι τη δεκαετία του ΄70, όταν η Laker εγκαινίασε τους φθηνούς ναύλους. Μπορεί, ελλείψει ξεκάθαρης στρατηγικής, η εν λόγω εταιρεία να μην ευημέρησε, ωστόσο σύντομα θα έβρισκε μιμητές, με πρώτη και καλύτερη την SouthwestAirlines, η οποία εισήγαγε και τον όρο «no frills», που υποδηλώνει τη δυνατότητα να πετάξει κάποιος χωρίς περιττά «φρουφρου και αρώματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αρκετά αργότερα και η easyJet, η οποία με την πολιτική της ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων «εκπαραθύρωσε» τα τουριστικά γραφεία, εξοικονομώντας κεφάλαια από τις προμήθειες που μέχρι τότε έπαιρναν οι πράκτορες.

Η αρχή είχε μόλις γίνει και σύντομα ένας νέος όρος, το low cost, θα ερχόταν να ταράξει τα νερά των αερομεταφορών. Όπως υποδηλώνει και ο όρος, πρόκειται για αεροπορικές εταιρείες που χρεώνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας κατά κάποιο τρόπο στον εκδημοκρατισμό των αερομεταφορών.

Προφανώς το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς οι low cost αεροπορικές εταιρείες καταφέρνουν να μειώσουν τα κόστη και ως εκ τούτου να τιμολογήσουν τόσο χαμηλά. Πολλοί θα συνηγορήσουν ότι ο στόλος που χρησιμοποιούν είναι παλαιός και κατ΄ επέκταση τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή.



Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει στην πράξη. Οι εταιρείες χαμηλού κόστους,  χρησιμοποιούν νεότερα αεροπλάνα γιατί έχουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και άρα χαμηλότερο κόστος. Τοποθετούν περισσότερα καθίσματα μέσα στο σκάφος (180 καθίσματα έναντι 128 της Air France ή της British Airways), ενώ -επιστρατεύοντας το μάρκετινγκ- προσπαθούν να πετούν όσο πιο γεμάτα γίνεται (στοχεύουν σε πληρότητες που ξεπερνούν το 90% - ενίοτε κάνουν και overbooking, δηλαδή κλείνουν περισσότερα εισιτήρια από όσα μπορούν να δώσουν, ευελπιστώντας σε ακυρώσεις).

Επίσης, συνήθως χρησιμοποιούν μόνο έναν τύπο αεροπλάνου (τουτέστιν, χαμηλότερα έξοδα συντήρησης και δαπάνες εκπαίδευσης), που κάνει συνεχώς κατευθείαν πτήσεις (χωρίς στάσεις, ώστε να περιορίσουν τα station costs) μέσα στην ημέρα σε πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς, μία πρακτική ιδιαίτερα 

αποδοτική (ένα αεροπλάνο κάθεται ελάχιστα στο έδαφος, καθώς μόλις φτάνει στο αεροδρόμιο φροντίζουν άμεσα να αδειάσει, να φορτωθεί και να φύγει για άλλον προορισμό).

Επιπρόσθετα, σε αρκετές εταιρείες τα καθίσματα δεν μετακινούνται προς τα πίσω, γεγονός που επίσης μειώνει τα έξοδα συντήρησης-αντικατάστασης. Χρήματα εξοικονομούνται και από τη συρρίκνωση του εργατικού κόστους, καθώς οι αεροσυνοδοί, που είναι συνήθως στην αρχή της καριέρας τους (χαμηλόμισθες δηλαδή), αναλαμβάνουν και άλλα καθήκοντα όπως είναι η καθαριότητα του αεροσκάφους ή απασχολούνται ως προσωπικό εδάφους.

Οι περισσότερες εταιρείες χαμηλού κόστους αποφεύγουν να πετάνε από τα μεγάλα, και ακριβά, κεντρικά αεροδρόμια των πόλεων, προτιμώντας μικρότερα, περιφερειακά αεροδρόμια, που χρεώνουν χαμηλότερα τέλη αεροδρομίων.



Το κόστος μειώνεται επίσης με μια σειρά από πρακτικές όπως την επιστράτευση σκαλών αντί της πολυδάπανης φυσούνας κατά την επιβίβαση-αποβίβαση των επιβατών, τη χρησιμοποίηση λεωφορείων εξοικονομώντας κεφάλαια από το handling του αεροδρομίου, καθώς και το περιορισμένο, σε αριθμό, προσωπικό εδάφους (απόρροια της καθιέρωσης του e-check-in). Ο δείκτης υπαλλήλων-επιβατών καταδεικνύει τη χαοτική διαφορά: σε έναν υπάλληλο της Ryanairαντιστοιχούν 9.679 επιβάτες έναντι ένας προς 715 επιβάτες μιας συμβατικής, παραδοσιακής αεροπορικής εταιρείας.

Από την άλλη, στο σκέλος των εσόδων, οι εταιρείες αυτές, είναι ιδιαίτερα επινοητικές. καθώς δεν προσφέρουν ψυχαγωγία, νερό ή φαγητό κατά τη διάρκεια των πτήσεων (η έλλειψή τους συνεπάγεται φυσικά χαμηλότερο κόστος) - όλα αυτά τα υπερτιμολογούν (συχνά χρεώνεται ακόμη και το μαξιλάρι ή η κουβέρτα).
Το ίδιο κάνουν και για να «τιμωρήσουν» αυτούς που θα κλείσουν τελευταία στιγμή, αλλά και τους «απροετοίμαστους» ή μη υποψιασμένους πελάτες, δηλαδή αυτούς που θα παραλείψουν να κάνουν e-check-in, θα έχουν βαρύτερες αποσκευές, θα αλλάξουν τα εισιτήρια ή τη θέση κ.ά.

Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε πώς το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορεί με μία low cost εταιρεία όχι μόνο να κοστίζει 10 ευρώ, αλλά και να έχει και αξιοσημείωτο περιθώριο κέρδους.



Πηγή: protopapadakis.blogspot.com






Σοκ και από τον φετινό ΕΝΦΙΑ λόγω φουσκωμένων αντικειμενικών



Του Σπύρου Δημητρέλη

Εμπλοκή έχει προκύψει με τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών στις τέσσερις περιοχές που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλαγή η οποία αποτελεί πρόκριμα για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών που προβλέπει το μνημόνιο. Αν και η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι οι αξίες στις τέσσερις περιοχές θα έπρεπε να διορθωθούν έως το τέλος του περασμένου έτους, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε και δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα η διόρθωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τέσσερις δήμοι ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Μαΐου 2016 σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες δεν είχαν αλλάξει επειδή η τιμή ζώνης σε αυτές ήταν πάνω από 4.050 ευρώ. Πρόκειται για τη Φιλοθέη, το Ψυχικό, το Νέο Βουτζά και τους Δελφούς. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη για την απόφαση οι πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών. Μάλιστα, έθεσε και προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις αξίες που ισχύουν την 1η κάθε έτους, ο υπολογισμός του φόρου για το 2016 τουλάχιστον σε αυτές τις τέσσερις περιοχές θα γινόταν με τις νέες αξίες. Επιπλέον, οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές θα αποτελούσαν και τον πιλότο για τη συνολική αναμόρφωση των αντικειμενικών με την καθιέρωση νέων τιμών που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες. Η αλλαγή αυτή αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, όλος ο σχεδιασμός αυτός προχωρά με ρυθμό χελώνας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή για να αναμορφώσει τις αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις περιοχές, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων για τις εμπορικές αξίες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ΥΠΟΙΚ να μην συμμορφώνεται με απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα, ενώ έχουν συσταθεί επιτροπές για την αναμόρφωση συνολικά του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, και αυτός ο σχεδιασμός προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς διότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εμπόδια. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πηγές δεδομένων για τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή γίνονται αγοραπωλησίες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αν θεωρηθούν εμπορικές και για εφορία τότε θα υπάρξει μια σειρά από παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη μείωση της αξίες του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων των τραπεζών  και η μείωση των εσόδων από τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές ακινήτων κλπ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τον κίνδυνο τελικά οι αντικειμενικές αξίες να μην αλλάξουν ούτε φέτος και οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να φορολογούνται με βάση αξίες που είναι ακόμη και τριπλάσιες από τις εμπορικές.



Πηγή : capital.gr


Kαταπλακώθηκε ξενοδοχείο από χιονοστιβάδα στην Ιταλία - Για 30 νεκρούς κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ




Χιονοστιβάδα έπληξε ένα δημοφιλές ορεινό ξενοδοχείο της κεντρικής Ιταλίας, έπειτα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, που καταγράφηκαν χθες στη χώρα και εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι 30 άτομα έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

«Περίπου 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επισκέπτες και εργαζόμενοι του ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο στη Φαρίντολα, αγνοούνται», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.



Αλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα ότι κάποιος έχει πεθάνει, καθώς τις έρευνες δυσχεραίνει το χιόνι που έπεσε στην περιοχή από το όρος Γκραν Σάσο και το οποίο φτάνει τα πέντε μέτρα.

Από τη χιονοστιβάδα κατέρρευσε μέρος του τετραώροφου κτιρίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ενώ σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης το ξενοδοχείο μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα.



Δύο άνδρες που βρίσκονταν έξω από το κτίριο τη στιγμή που η χιονοστιβάδα «χτύπησε» το ξενοδοχείο κάλεσαν σε βοήθεια.

«Είμαι ζωντανός γιατί πήγα να πάρω κάτι από το αμάξι μου», δήλωσε ο ένας εκ των δύο, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Λόγω των αποκλεισμένων δρόμων στην περιοχή, οι πρώτοι διασώστες έφτασαν στις πέντε και μισή τα ξημερώματα, ενώ αρκετοί έφτασαν στην περιοχή με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πυροσβεστική είναι ορατοί μόνο ο τελευταίος όροφος του κτιρίου και η στέγη, καθώς το υπόλοιπο μέρος του ξενοδοχείου έχει καλυφθεί από το χιόνι.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ένας άνδρας 82 ετών σκοτώθηκε χθες όταν το χιόνι σε συνδυασμό με έναν από τους σεισμούς προκάλεσαν την κατάρρευση της στέγης ενός γεωργικού κτίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τέσσερις σεισμοί 5,2 βαθμών και ισχυρότεροι σημειώθηκαν κοντά στην κωμόπολη Αμάτριτσε, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Μεγάλο μέρος της περιοχής είχε εγκαταλειφθεί μετά τους περσινούς σεισμούς.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν.

«Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο. Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρισμό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά», είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό.

«Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές», τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.

Στη Ρώμη, σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί - μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών - σημειώθηκαν σε διάστημα μιάς ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός. Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4,0 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αμάτριτσε - το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου - καθώς και δεκάδες μετασεισμοί.

Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ' Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρσι, κατέρρευσε.

Ο σεισμός της 24ης Αυγούστου 2016 κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το ΕΙΓΗ.



Πηγή


Στο έλεος των σεισμών η κεντρική Ιταλία, ένας νεκρός και αγνοούμενοι

Διασώστες βοηθούν ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Ένας άντρας σκοτώθηκε από τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην κεντρική Ιταλία, μια περιοχή που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου το 2016, ενώ έντονες χιονοπτώσεις έχουν εγείρει φόβους για τη ζωή άλλων ατόμων στην περιοχή.

Τέσσερις σεισμοί 5,2 βαθμών σημειώθηκαν κοντά στην κωμόπολη Αμάτριτσε, περίπου 100χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Μεγάλο μέρος της περιοχής είχε εγκαταλειφθεί μετά τους περσινούς σεισμούς.

Οι κεντρικές περιοχές Λάτσιο, Μάρκε και Αμπρούτσο αντιμετώπισαν έντονες χιονοπτώσεις, και ένας άντρας 82 ετών σκοτώθηκε όταν το χιόνι και ένας από τους σεισμούς έφεραν την κατάρρευση της στέγης ενός γεωργικού κτίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τρία άτομα αγνοούνται από την πτώση χιονοστιβάδα, η οποία  έπεσε σε ξενοδοχείο στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην Πεσκάρα. Συνολικά υπήρχαν 20 άτομα στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανόμενου του προσωπικού, είπε ο πρόεδρος της περιφέρειας.

Είκοσι πυροσβέστες, δύο συνεργεία διάσωσης, έξι ασθενοφόρα και τοπική αστυνομία βρίσκονται καθ' οδόν για το ξενοδοχείο, αλλά οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο Στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. 

Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Υψηλό ρίσκο

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί - μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών - σημειώθηκαν σε διάστημα μιας ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός.

Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10χλμ γύρω από το Αμάτριτσε -το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου- καθώς και δεκάδες μετασεισμοί. 




Πηγή : news.in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι εφορίες στέλνουν προσκλήσεις στους φορολογούμενους - Ποιους αφορά



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προσχέδιο της πρόσκλησης που θα αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς φορολογούμενους που εμφανίζονται να έχουν αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει από το 2002 και μετά και των καταθέσεών τους.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν την πρόσκληση θα έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο αν ενταχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις των φορολογουμένων σε δύο αντίγραφα, καταγράφοντας όλα τα στοιχεία του φορολογουμένου και βεβαιώνοντας τον σχετικό φόρο.

Η πρόσκληση σημειώνει τα εξής:

«Κατόπιν αυτού, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του ν. 4446/2016, μπορείτε να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 59 του ως άνω νόμου, υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις της παρ. 1 του άρθρου 57 για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτόν.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται από το φορολογούμενο στην αρμόδια, κατά περίπτωση, Δ.Ο.Υ. Κατόπιν υποβολής των δηλώσεων του ν.4446/2016, οι φορολογούμενοι προσκομίζουν αντίγραφα των υποβληθεισών δηλώσεων και των σχετικών παραστατικών στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη διενέργεια του ελέγχου».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή είτε ανακριβή δήλωση μπορούν μέχρι τις 31 Μαΐου να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή.
H ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2016.

Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και τις 31 Μαρτίου, ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κύριου φόρου.


Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προβλέπει ιδιαιτέρως υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά από την άλλη πλευρά δίνει τη δυνατότητα σε όσους αυτοκαταγγελθούν να γλιτώσουν από ποινικές κυρώσεις.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα νομικά πρόσωπα μπορεί να φτάσει το 25,92% χωρίς εντολή ελέγχου και 27,12% με εντολή. Στα φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται από 48,6% χωρίς εντολή ελέγχου, με εντολή φτάνει το 50,85% και με προσωρινό προσδιορισμό φόρου το 56,25%.

Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 31ή Μαρτίου και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (31/5/2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κύριου φόρου. Ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να έχει υποβληθεί η αρχική δήλωση, ο πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται με συντελεστές από 5% έως και 25% (για δηλώσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί αντίστοιχα από το 2009 έως και το 2001) και ο πραγματικός χρόνος απόκρυψης του εισοδήματος θα πρέπει να αποδεικνύεται με συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τη λήξη του προγράμματος καθώς και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρων ή προστίμων, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εντολή ή ο έλεγχος, προβλέπεται και συγκεκριμένη προσαύξηση φόρου.

Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβάλλονται τα ισχύοντα φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις και επιπλέον αίρονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Αν μάλιστα πληρωθεί ο φόρος, παύουν να ισχύουν τα διασφαλιστικά μέτρα και επιπλέον η οικειοθελής αποκάλυψη δεν συνεπάγεται νέο έλεγχο στη συνέχεια.



Πηγή: cnn.gr


«Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2016




«Απογειώθηκε» το 2016 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας, τα οποία σημείωσαν νέο ρεκόρ, καθώς μέσω αυτών διακινήθηκαν συνολικά 53,6 εκατομμύρια επιβάτες, αυξημένοι κατά σχεδόν 10% συγκριτικά με το 2015.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, μέσω των αεροδρομίων όλης της χώρας μετακινήθηκαν συνολικά πέρυσι 53.637.249 επιβάτες, όταν το 2016 είχα διακινηθεί 48.811.600 επιβάτες.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων έφτασε τις 461.161 (από τις οποίες οι 189.710 ήταν εσωτερικού και οι 271.451 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% (1,2% στις πτήσεις εσωτερικού και 5,7% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 444.249 πτήσεις.

Τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Κέρκυρας και της Πάρου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση για το προηγούμενο δωδεκάμηνο το καθένα στην κατηγορία του. Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Ηρακλείου είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών με άνοδο 13,3% στην κατηγορία αερολιμένων με κίνηση άνω των 4 εκατομμυρίων επιβατών, το αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημείωσε αύξηση 14,4% στην κατηγορία 1-4 εκατομμυρίων επιβατών, ενώ τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημείωσε η Πάρος με 72,2!

Ειδικότερα για τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΥΠΑ, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,6% καθώς από τα ελληνικά αεροδρόμια διακινήθηκαν 2.180.053 επιβάτες (αύξηση 10,5% στους επιβάτες εσωτερικού και 19,1% στους επιβάτες εξωτερικού).

Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που πέρασε καταγράφηκε στα  αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων και Ρόδου με 1.349.145, 422.999, 89.974 επιβάτες, 74.658 και 60.975 επιβάτες αντίστοιχα. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης για το δωδεκάμηνο του 2016, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος επεσήμανε πως «Το ρεκόρ επιβατικής κίνησης που κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας».



Μαρία Λιλιοπούλου 
Πηγή : ethnos.gr


Μητσοτάκης σε Τρίπρα: Μία απολύση θα γίνει και αυτή θα είναι η δική σας από τον λαό



«Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση» τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στη δευτερολογία του στη Βουλή, σήμερα, Τετάρτη  18 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο τονίζοντας: «Απολύσεις η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει. Θα γίνει μια απόλυση: Η δική σας από τον ελληνικό λαό. Και θα γίνει πολύ σύντομα».

Για το θέμα των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε  την Κυβέρνηση να μην αγνοεί «τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου» και κάλεσε τους Υπουργούς «να μην παρεμβαίνουν στο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνοντας κατευθύνσεις».

«Υπογράψατε κ. Τσίπρα το 3ο πρόγραμμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εσείς που μιλούσατε για μονομερείς ενέργειες συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών … Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε μονομερείς ενέργειες σωστά και μελετημένα. Εσείς κάνατε μονομερείς ενέργειες και μετά από 5 μέρες στέλνατε επιστολές μετάνοιας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ψεύδεται όταν μιλάει για 13η σύνταξη και διάβασε σχετικό απόσπασμα από την επιστολή προς τους θεσμούς στην οποία ο Τσακαλώτος αναφέρει: «Όσον αφορά το σχετικό επίδομα, παρακαλώ σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι μια παροχή που δόθηκε μια φορά και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Για τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Μιλήσατε για χαμηλότερη σύνταξη 384 ευρώ. Αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι η σύνταξη αυτή ξεκινάει το 2031. Σε 14 χρόνια από σήμερα!».

Υπογράμμισε, ακόμη ότι επί ημερών του κ. Τσίπρα η ασφαλιστική εισφορά έγινε 27%, οι τιμές πρώτων υλών αυξήθηκαν από την άνοδο του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, αυξάνοντας το κόστος για τους αγρότες, ενώ καταργήθηκε η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και επανέλαβε: «Δεν έχετε σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».





ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο Έλληνες δεν είχε δουλειά το τρίτο τρίμηνο του 2016



Σε 52,4% ανερχόταν το ποσοστό απασχόλησης - το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 15-64 ετών που εργάζονται - στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Βάσει των ίδιων στοιχείων, το δεύτερο τρίμηνο 2016 το ποσοστό απασχόλησης έφτανε το 52,1%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015 άγγιζε το 51,1%.

Η απασχόληση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 65,5%, από 65,3% στο δεύτερο τρίμηνο και από 64,6% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Το ποσοστό απασχόλησης των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 67% από 66,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 και 66,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης στις χώρες - μέλη του προήλθε κυρίως από την απασχόληση των γυναικών, καθώς το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,3%, στο 59,4%, ενώ το ποσοστό των ανδρών έμεινε σταθερό στο 74,7%.


Πηγή


Οι τελευταίες απαντήσεις Ομπάμα στους δημοσιογράφους



Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων απάντησε για τελευταία φορά από τη θέση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, εμφανώς συγκινημένος. Υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και υπεραμύνθηκε του έργου που επέδειξε ως 44ος κατά σειρά, πλανητάρχης.

Ήταν η τελευταία φορά που στάθηκε μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε, εμφανώς συγκινημένος, υπεραμυνόμενος του έργου που παρουσίασε και της ελευθερίας του Τύπου.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της θητείας του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα media του πλανήτη και περιέγραψε την επόμενη μέρα για τον ίδιο. Ο Ομπάμα δήλωσε, μεταξύ άλλων, πόσο πιστεύει στον λαό των ΗΠΑ και ότι η προεδρία του και η παρουσία του ήταν για να αποδείξει στον κόσμο "ότι οι καλοί είναι περισσότεροι από τους κακούς".

Ξεκινώντας τις απαντήσεις του ζήτησε "συγνώμη από τους δημοσιογράφους, για τις μακροσκελείς απαντήσεις" που τους έδινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται.

Είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που μας στέλνουν εδώ

Το σημείο της ομιλίας του που ξεχώρισε, ήταν εκείνο που σχολίασε την αναγκαιότητα για ανεξάρτητο και ελεύθερο Τύπο. "Είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που μας στέλνουν εδώ. Και εσείς το έχετε κάνει. Δεν πρέπει να είστε συκοφάντες. Πρέπει να είστε σκεπτικιστές. Πάντα σεβόμουν την κριτική σας ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα με αυτήν. Η δουλειά σας είναι να ελέγχετε τα κοινά", συμβούλευσε τους δημοσιογράφους που είχε μπροστά του. 

"Το ότι σας είχαμε σε αυτό το κτίριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα", τόνισε.
Σχολίασε μάλιστα ότι "θα πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει σωστή ισορροπία ανάμεσα ζητήματα κρατικής ασφάλειας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών για πληροφόρηση, όχι συκοφαντία και παραπληροφόρηση".



Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον νέο πλανητάρχη, άφησε ένα "καρφί". "Μιλήσαμε εγκάρδια", είπε, "δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν, πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Του έδωσα την καλύτερη συμβουλή μου για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Εχοντας κερδίσει τις εκλογές με αντιρρήσεις για δικές μου πρωτοβουλίες, είναι σωστό να προχωρήσει με το δικό του όραμα".

"Οι ενέργειες που κάνουμε έχουν τεράστιες συνέπειες και διακλαδώσεις. Αν θα κάνεις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική, θα υπάρξουν συνέπειες και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το έχεις σκεφτεί καλά", τόνισε με νόημα.

"Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ θα βρίσκομαι εκεί, όπως και η Μισέλ. Ελπίζω να μην κάνει τόσο κρύο όσο στην πρώτη ορκωμοσία μου", συμπλήρωσε σχολιάζοντας το γεγονός πως κάποιοι Δημοκρατικοί θα απέχουν.

Σχολιάζοντας τις φερόμενες ρωσικές υποκλοπές και την παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ, ανέφερε πως "είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη βασική αρχή ότι οι μεγάλες χώρες δεν εκφοβίζουν τις μικρότερες. Είναι προς συμφέρον της Αμερικής και του κόσμου να έχουμε εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία".

Υποστήριξε ότι η άρση των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία δεν πρέπει να συνδεθεί με μια συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά με τον λόγο για τον οποίο επιβλήθηκαν, την κατοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Καταλόγισε δε την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, στην επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν.

Στη συνέχεια επέμεινε ότι η κατάργηση του νόμου για το ειδικό καθεστώς των Κουβανών μεταναστών ήταν επιβεβλημένη στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Αβάνα.

Για τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις υποστήριξε ότι οι εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ καθιστά ανέφικτη τη λύση των δυο κρατών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τελευταία του πράξη ως πρόεδρος, τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ: "Αισθάνθηκα ότι η μείωση ήταν απόλυτα σωστή. Αποδόθηκε δικαιοσύνη και το μήνυμα εστάλη. Η ποινή που είχε επιβληθεί ήταν δυσανάλογη με εκείνη άλλων που κατηγορήθηκαν για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων", είπε χαρακτηριστικά.



Σημειώνεται πως με την απόφαση που πήρε ο Ομπάμα την Τρίτη, η Μάνινγκ, που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στο WikiLeaks, θα αποφυλακιστεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αντί για το 2045.

Απαντώντας για τον αν θα έχουμε στο μέλλον άλλο αφροαμερικανό πρόεδρο, είπε: "Θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο, λατινικής καταγωγής πρόεδρο, Εβραίο πρόεδρο, ινδουιστή πρόεδρο. Θα υπάρξουν πολυφυλετικοί πρόεδροι, που αψηφούν τις ταμπέλες. Και αυτό είναι μια χαρά".

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα; "Θέλω να γράψω. Θέλω να είμαι ήσυχος. Θέλω να περάσω πολύ χρόνο με τα κορίτσια μου".

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής που έχει ποτέ απερχόμενος πρόεδρος.

Η δημοφιλία του αγγίζει το 60%, ενώ το αντίστοιχο του Μπιλ Κλίντον το 2001 ήταν 66%.


Πηγή : news247.gr


Τόμσεν: Η Ελλάδα θα υποφέρει από φρικτή ανεργία για 21 χρόνια



Ένα ζοφερό μέλλον για την Ελλάδα και την αγορά εργασίας περιέγραψε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Κατά την ομιλία του ο Πολ Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 21 χρόνια, για επανέλθουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, στα προ κρίσης επίπεδα.

Με αυτόν τον τρόπο ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προϊδεάζει για τα ευρήματα των εκθέσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Anders Åslund, ανέφερε πως, έχοντας παρακολουθήσει όλα τα Eurogroup, διαπιστώνει πως η ζώνη του ευρώ έχει καταγράψει πρόοδο, τόσο στην αρχιτεκτονική της όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Εντούτοις, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη επεκτατική νομισματική πολιτική, αναπτυξιακό σχέδιο, όπως αυτό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τραπεζική ένωση και -κυρίως- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως «μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».



Πηγή : newsbomb.gr