Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017
Οι τελευταίες απαντήσεις Ομπάμα στους δημοσιογράφους
Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων απάντησε για τελευταία φορά από τη θέση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, εμφανώς συγκινημένος. Υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και υπεραμύνθηκε του έργου που επέδειξε ως 44ος κατά σειρά, πλανητάρχης.
Ήταν η τελευταία φορά που στάθηκε μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε, εμφανώς συγκινημένος, υπεραμυνόμενος του έργου που παρουσίασε και της ελευθερίας του Τύπου.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της θητείας του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα media του πλανήτη και περιέγραψε την επόμενη μέρα για τον ίδιο. Ο Ομπάμα δήλωσε, μεταξύ άλλων, πόσο πιστεύει στον λαό των ΗΠΑ και ότι η προεδρία του και η παρουσία του ήταν για να αποδείξει στον κόσμο "ότι οι καλοί είναι περισσότεροι από τους κακούς".
Ξεκινώντας τις απαντήσεις του ζήτησε "συγνώμη από τους δημοσιογράφους, για τις μακροσκελείς απαντήσεις" που τους έδινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται.
Είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που μας στέλνουν εδώ
Το σημείο της ομιλίας του που ξεχώρισε, ήταν εκείνο που σχολίασε την αναγκαιότητα για ανεξάρτητο και ελεύθερο Τύπο. "Είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που μας στέλνουν εδώ. Και εσείς το έχετε κάνει. Δεν πρέπει να είστε συκοφάντες. Πρέπει να είστε σκεπτικιστές. Πάντα σεβόμουν την κριτική σας ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα με αυτήν. Η δουλειά σας είναι να ελέγχετε τα κοινά", συμβούλευσε τους δημοσιογράφους που είχε μπροστά του.
"Το ότι σας είχαμε σε αυτό το κτίριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα", τόνισε.
Σχολίασε μάλιστα ότι "θα πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει σωστή ισορροπία ανάμεσα ζητήματα κρατικής ασφάλειας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών για πληροφόρηση, όχι συκοφαντία και παραπληροφόρηση".
Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον νέο πλανητάρχη, άφησε ένα "καρφί". "Μιλήσαμε εγκάρδια", είπε, "δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν, πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Του έδωσα την καλύτερη συμβουλή μου για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Εχοντας κερδίσει τις εκλογές με αντιρρήσεις για δικές μου πρωτοβουλίες, είναι σωστό να προχωρήσει με το δικό του όραμα".
"Οι ενέργειες που κάνουμε έχουν τεράστιες συνέπειες και διακλαδώσεις. Αν θα κάνεις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική, θα υπάρξουν συνέπειες και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το έχεις σκεφτεί καλά", τόνισε με νόημα.
"Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ θα βρίσκομαι εκεί, όπως και η Μισέλ. Ελπίζω να μην κάνει τόσο κρύο όσο στην πρώτη ορκωμοσία μου", συμπλήρωσε σχολιάζοντας το γεγονός πως κάποιοι Δημοκρατικοί θα απέχουν.
Σχολιάζοντας τις φερόμενες ρωσικές υποκλοπές και την παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ, ανέφερε πως "είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη βασική αρχή ότι οι μεγάλες χώρες δεν εκφοβίζουν τις μικρότερες. Είναι προς συμφέρον της Αμερικής και του κόσμου να έχουμε εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία".
Υποστήριξε ότι η άρση των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία δεν πρέπει να συνδεθεί με μια συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά με τον λόγο για τον οποίο επιβλήθηκαν, την κατοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Καταλόγισε δε την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, στην επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν.
Στη συνέχεια επέμεινε ότι η κατάργηση του νόμου για το ειδικό καθεστώς των Κουβανών μεταναστών ήταν επιβεβλημένη στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Αβάνα.
Για τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις υποστήριξε ότι οι εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ καθιστά ανέφικτη τη λύση των δυο κρατών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τελευταία του πράξη ως πρόεδρος, τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ: "Αισθάνθηκα ότι η μείωση ήταν απόλυτα σωστή. Αποδόθηκε δικαιοσύνη και το μήνυμα εστάλη. Η ποινή που είχε επιβληθεί ήταν δυσανάλογη με εκείνη άλλων που κατηγορήθηκαν για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων", είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως με την απόφαση που πήρε ο Ομπάμα την Τρίτη, η Μάνινγκ, που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στο WikiLeaks, θα αποφυλακιστεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αντί για το 2045.
Απαντώντας για τον αν θα έχουμε στο μέλλον άλλο αφροαμερικανό πρόεδρο, είπε: "Θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο, λατινικής καταγωγής πρόεδρο, Εβραίο πρόεδρο, ινδουιστή πρόεδρο. Θα υπάρξουν πολυφυλετικοί πρόεδροι, που αψηφούν τις ταμπέλες. Και αυτό είναι μια χαρά".
Τι θα κάνει από εδώ και πέρα; "Θέλω να γράψω. Θέλω να είμαι ήσυχος. Θέλω να περάσω πολύ χρόνο με τα κορίτσια μου".
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής που έχει ποτέ απερχόμενος πρόεδρος.
Η δημοφιλία του αγγίζει το 60%, ενώ το αντίστοιχο του Μπιλ Κλίντον το 2001 ήταν 66%.
Πηγή : news247.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου