Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία : Απάντηση στα όσα είπε ο αποτυχημένος υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε ανακοίνωση για τα όσα είπε εχθές το πρωί,  ο αποτυχημένος υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς

«Σεβόμενοι το πνεύμα των ημερών είχαμε αποφασίσει να μην απαντήσουμε στην ταχύτατη υιοθέτηση από την Κυβέρνηση του κατάπτυστου δημοσιεύματος της εφημερίδας των Καλογρίτσα - Βαξεβάνη. 

Οι προκλητικές, όμως, δηλώσεις και τα υπονοούμενα του κ. Παππά σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο. 

Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου:

- Που δεν έχει πει ούτε κουβέντα για τη σχέση της με τον ειδικό στις offshore κ. Αρτεμίου και τα ταξιδάκια μαζί του στη Βενεζουέλα 

- Που προστατεύει το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρία της “Αυγής”, συμπορεύεται πλέον απροκάλυπτα με τα ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα της εφημερίδας των βοσκοτοπίων που αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στη λασπολογία. 

Λάσπη που υιοθετούν, την ίδια στιγμή που αποκρύπτουν το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, που πρόσφατα διαβιβάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εφημερίδα  “Αυγή”, παρά την κακή της οικονομική κατάσταση, λαμβάνει δάνεια με εγγύηση τη μελλοντική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν ψάχνουν για "στρατηγικούς κακοπληρωτές" ας κοιταχτούν καλύτερα στον καθρέφτη και ας αναλογιστούν πως λέγεται αυτός που βρέθηκε στην κατοχή του με ένα κτίριο που δεν του άνηκε και το οποίο αγοράστηκε με δάνειο το οποίο αδιαφανώς κουρεύτηκε κατά 60%».

ΥΓ. Περιμένουμε από τον κατά τ' άλλα λαλίστατο κ. Παππά να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για τις σχέσεις του με τις offshore του κ. Αρτεμίου, της «Αυγής», καθώς και για τα περίεργα ραντεβού του με ανθρώπους που μπαίνουν και τον συναντούν από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου...


Σκουρλέτης: Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών



Εκλογές μετά από αδιέξοδο με τους δανειστές είναι ένα ενδεχόμενο που από το 2010 βλέπουμε κάθε 2-3 μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο κύριος Σκουρλέτης, μιλώντας στην «Αυγή», επισήμανε πως «οι εκλογές δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης γιατί δεν συνιστούν στις παρούσες συνθήκες λύση», όμως, πρόσθεσε, «ζούμε σε συνθήκες μη κανονικότητας, οπότε «πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών»: «Το ενδεχόμενο εκλογών μέσα από ένα αδιέξοδο στις σχέσεις με τους δανειστές είναι κάτι το οποίο βλέπουμε από το 2010 σχεδόν κάθε δύο - τρεις μήνες».

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός επιτίθεται στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας πως θέλει να επιβάλλει τις απόψεις του και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα ζητά επιτακτικά την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ενδεχομένως αύριο τη Γαλλία και την Ιταλία, Είναι πάρα πολύ δύσκολο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιβάλλει μέτρα στους Γάλλους πολίτες διότι αυτό φέρνει στη θύμισή τους ότι η μεγάλη ηττημένη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, η Γερμανία, με έναν άλλο τρόπο επιβάλλει σήμερα τις επιλογές της», είπε.



Πηγή : protothema.gr


Αντιπολίτευση: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου



Τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση στα «περί δικαίωσης των κυβερνητικών επιλογών» που ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Την ίδια στιγμή, τόσο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ζήτησαν με παρεμβάσεις τους να γνωστοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, μέσω της επιστολής Τσακαλώτου, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα.

ΝΔ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αυτονόητο

«Η ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές σχετικά με την απόφαση να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και προσέθεταν: «Ο μόνος που δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε υψηλούς τόνους υπογράμμιζε πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αυτονόητο: «Αφού βάφτισε το επίδομα "13η σύνταξη στο εσωτερικό" και "εφάπαξ βοήθημα" στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει "επιστολή συμμόρφωσης", η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, προσθέτοντας:

«Είναι σαφές ότι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στον δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές», κατέληγε στο σχετικό σχόλιο της η Πειραιώς.

Γεωργιάδης: Να μας δείξουν την επιστολή

Νωρίτερα, ο αντιπροεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Δεν θα μας δίνουν και μας να διαβάσουμε αυτήν την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM να δούμε τυι λέει;» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter.

ΠΑΣΟΚ: Να μας πει η κυβέρνηση τι δεσμεύσεις ανέλαβε

«Μετά την απώλεια πολύτιμου για την οικονομία μας χρόνου, λόγω των ψευτοπαλληκαρισμών του κ. Τσίπρα, είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση οφείλει όμως να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μυστική διπλωματία». «Ελπίζουμε η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών να μην είναι μια ακόμη πράξη ντροπής για την Ελλάδα», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ποτάμι: Να μας πουν το λογαριασμό

«Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου, που πήγαινε κι ερχόταν για μέρες, ανακοινώθηκε παραμονή Χριστουγέννων από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι ελήφθη. Είναι θετικό ότι θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Πριν η κυβέρνηση όμως σπεύσει να πανηγυρίσει καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι γράφει στην επιστολή μετανοίας και τι δεσμεύσεις ανέλαβε. Γιατί έχουμε συνηθίσει πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις της συνοδεύονται πάντα από βαρύ λογαριασμό για τους Έλληνες». 



Πηγή : thetoc.gr


Νετανιάχου: «Επαίσχυντο το ψήφισμα του ΟΗΕ»




Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατά της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ είναι «προκατειλημμένο κι επαίσχυντο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ψηφοφορία.

«Η απόφαση που ελήφθη είναι προκατειλημμένη και επαίσχυντη, όμως εμείς θα την υπερπηδήσουμε (…) αυτό θα πάρει χρόνο ωστόσο αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας τελετής που αναμετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Νετανιάχου τόνισε επιπλέον ότι το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μήνα την επαναξιολόγηση όλων μας των επαφών με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ αυτών την χρηματοδότηση από το Ισραήλ των οργάνων του ΟΗΕ και την παρουσία αντιπροσώπων του ΟΗΕ στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διευκρίνισε ότι συγκεκριμένα έδωσε εντολή να μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ) η χρηματοδότηση από το Ισραήλ πέντε σωμάτων του ΟΗΕ που είναι «ιδιαίτερα εχθρικά» προς το Ισραήλ.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου στράφηκε ιδιαίτερα κατά της «κυβέρνησης Ομπάμα» την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραβίασε την δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην «υπαγορεύονται οι όροι της ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την πολιτικής της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην θέσει βέτο.




Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Συνετρίβη Τουπόλεφ με 91 επιβαίνοντες





Αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) με 91 επιβαίνοντες συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα το πρωί των Χριστουγέννων σύμφωνα με όσα μεταφέρουν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος το οποίο είχε προορισμό την επαρχία Λαττάκεια της Συρίας και συγκεκριμένα ρωσική στρατιωτική βάση εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση του στις 5:20 τοπική ώρα.

Το αεροσκάφος μετέφερε μεταξύ άλλων μουσικούς και δημοσιογράφους στην Συρία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τα ρωσικά στρατεύματα.


Τι ζητούσαν και τι πήραν οι δανειστές με την επιστολή Τσακαλώτου




Συμφώνησε σε «κούρεμα» συντάξεων ως αντάλλαγμα για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος; -  Αγωνία για τους πλήρεις όρους στους οποίους δεσμεύεται η Αθήνα - Να δοθεί η επιστολή στη δημοσιότητα ζητά η αντιπολίτευση

Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι έλαβε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Αθήνας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, ανοίγει τον δρόμο στον ESM να «ξεπαγώσει» τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που είχαν συμφωνηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφότου «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει την «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αφού έλαβαν την επιστολή Τσακαλώτου. Σημειώνεται ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπληρώνει.

Τι είχαν ζητήσει όμως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, οι δανειστές από την Αθήνα, προκειμένου να βγάλουν από τον «πάγο» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους; Η επιστολή των θεσμών, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε φτάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να περιελάμβανε αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, ενώ έθετε εν αμφιβόλω και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται το «κύμα» των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή οι δανειστές ζητούσαν:

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

• Δέσμευση ότι, εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%), θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο -δηλαδή, νέο «κούρεμα» συντάξεων.

• Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

• Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

• Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνο για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύφος της επιστολής ήταν επικριτικό και αυστηρό, και στην αιτιολόγηση των αιτημάτων των δανειστών η Ελλάδα εγκαλείται ότι κινήθηκε «μονομερώς».

Μένει πλέον να φανεί εάν η ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζεται να «πανηγυρίζει» για δικαίωση των επιλογών της, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τας υποδείξεις των δανειστών και, κυρίως, εάν η δέσμευση Τσακαλώτου αφορά, μεταξύ άλλων, και το σενάριο του «κουρέματος» των συντάξεων, σε περίπτωση που ο «μποναμάς Τσίπρα» αποδειχθεί επισήμως, τον Απρίλιο του 2017, ότι εκτροχίασε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο εάν και εφόσον η επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ προς το Eurogroup δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα ή αν διαρρεύσει το περιεχόμενό της...



Πηγή : protothema.gr


Τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα



Χριστούγεννα: Ημέρες χαράς και γιορτής. Τα σπίτια και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους, αποκτώντας φως και χρώμα, ενώ οι κουζίνες πλημμυρίζουν από αρώματα παραδοσιακών εδεσμάτων.

Το «καλές γιορτές» και το «χρόνια πολλά» αντηχούν σε κάθε σημείο συνάντησης, ενώ οι ήχοι από τα τρίγωνα και τα κάλαντα των παιδιών δονούν με χαρούμενες νότες την ατμόσφαιρα.

Με δεκάδες έθιμα, που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας τιμούν μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς.

Μάλιστα πολλά από αυτά τα έθιμα αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Το χριστόψωμο

Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.

Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του.

Στην Κεφαλλονιά

Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα».

Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.

Στην Κρήτη

Το χριστόψωμο το παρασκευάζουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα, και καθώς ζυμώνουν λένε: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».

Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλιά.

Στη Μάνη

Κάθε οικογένεια φουρνίζει τα χριστόψωμα στον φούρνο του σπιτιού. Παρασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.

Στους Σαρακατσάνους

Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πιο περίτεχνο είναι για τον Χριστό. Πάνω του σκαλίζουν έναν μεγάλο σταυρό-φεγγάρι με πέντε λουλούδια.

Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη όλη η ζωή της στάνης.

Στη Σπάρτη

Σε κάθε σπίτι δυο τρεις μέρες πριν ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη, ενώ τα υπόλοιπα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.



Η κουλούρα της Ζακύνθου

Στο νησί του Ιονίου οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι.

Αφού το στολίσουν με περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή σύναξη.

Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται στο εορταστικό τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί στο κέντρο του τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη κουλούρα, μια νταμιτζάνα κόκκινο κρασί και τα πιάτα για το βραδινό έδεσμα. Το έδεσμα δεν είναι άλλο από μια μπροκολόσουπα, που σερβίρεται με λεμόνι, ντόπιες ελιές και κρεμμύδι. 

Δίπλα στην αναμμένη εστία του σπιτιού βρίσκεται ένα ποτήρι που περιέχει λάδι με κρασί και ένα θυμιατό κάτω από την εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος.

Ο μεγαλύτερος άνδρας της οικογένειας παίρνει τον δίσκο με την κουλούρα στα χέρια του. Πάνω στον δίσκο ακουμπάνε τα χέρια τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο δίσκος με την κουλούρα μεταφέρεται πάνω από τη φωτιά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί ο αρχηγός της οικογένειας τη σταυρώνει τρεις φορές και χύνει πάνω της λαδόκρασο, ψάλλοντας το γνωστό απολυτίκιο «Η γέννησις σου, Χριστέ...».

Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές.

Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες πλεξούδες από σκόρδα, πάνω στις οποίες καρφώνουν γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Την εξώπορτα των σπιτιών κοσμεί, επίσης, ένα στεφάνι από έλατο, διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Σύμφωνα με την παράδοση, το στεφάνι φέρνει τύχη στους ενοίκους του σπιτιού.

Το τάισμα της βρύσης

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το «τάισμα της βρύσης» σε χωριά της κεντρικής Ελλάδας. 

Οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το άκραντο, δηλαδή το αμίλητο, νερό.

Σε όλη τη διαδρομή παραμένουν σιωπηλές. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. 

Για να έχουν καλή σοδειά, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Μάλιστα, όποια κοπέλα φτάνει πρώτη στη βρύση θα είναι η πιο τυχερή όλο τον χρόνο. 

Έπειτα, ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό.

Με το ίδιο νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα, και διώχνει τα ξόρκια.

Το πάντρεμα της φωτιάς

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά». Παίρνουν ένα ξύλο από δέντρο με θηλυκό όνομα, όπως η κερασιάς, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, όπως ο βάτος. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα, είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν δαιμονικά όντα, σαν τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου, ενώ τα αγόρια βάζουν αγριοκερασιάς. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αποτελεί καλό σημάδι, γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει στο σπίτι του. 

Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε, και μαγαρίσουν το σπίτι. 

Το βράδυ της παραμονής ο νοικοκύρης βάζει το Χριστόξυλο στο τζάκι και το ανάβει, αφήνοντάς το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Η στάχτη αυτή προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται ζεσταίνει τον Χριστό στη φάτνη.

Οι καλικάντζαροι

Στη Σκιάθο οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να πάνε στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα.

Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του, γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων, που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους είναι τρομακτική, ενώ οι σκανταλιές τους απερίγραπτες. Το μόνο που τους τρομάζει είναι η φωτιά. 

Οι Μωμόγεροι της Δράμας και τα Ραγκουτσάρια

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας απαντάται το έθιμο των Μωμόγερων, που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. 

Η ονομασία τους προέρχεται από το «μίμος» ή το «μώμος» και το «γέρος», και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων, ή στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, και έχουν τη μορφή γέρων. 

Οι Μωμόγεροι, προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. 

Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές απαντά στην Κοζάνη και στην Καστοριά υπό την ονομασία «Ραγκουτσάρια».

Tο αναμμένο πουρνάρι

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι και του έβαλε φωτιά.

Το σκοτεινό βουνό γέμισε χαρούμενες φωτιές, τριξίματα και κρότους. Από τότε λοιπόν στα χωριά της Άρτας όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα για να ευχηθεί κρατά ένα κλαδί από πουρνάρι ή από όποιο άλλο δέντρο βρει. Στον δρόμο το ανάβει.

Το ίδιο συμβαίνει και στα Γιάννενα, με τη διαφορά ότι δεν κρατούν κλαδί, αλλά μια χούφτα δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι μόλις μπούνε, και καλημερίζουν.

Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!». Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη.

Η Γουρουνοχαρά

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα Γρεβενά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνει χοιρινό κρέας. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γίνεται με εξαιρετική φροντίδα, ενώ ακολουθεί γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. 

Τρεις τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθορίζουν με ποια σειρά θα σφάξουν το γουρούνι τους. Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνται 5 με 6 άνδρες.




Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
Πηγή : zougla.gr