Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Το μεγάλο «φαγοπότι»: Πώς βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπαγιάζουν στην Ελλάδα



Κατασπατάληση κονδυλίων και αδιαφάνεια παντού

Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian για τις ευθύνες του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης - Γιατί δεν έγιναν εγκαίρως οι προετοιμασίες στους καταυλισμούς να υποδεχθούν τον χειμώνα

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η βρετανική εφημερίδα The Guardian -και μάλιστα ως κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια αφέθηκαν να... ξεπαγιάσουν στο κρύο, καθώς τα διάφορα hot spot ανά την Ελλάδα αποδείχθηκαν απροετοίμαστα να υποδεχθούν την βαρυχειμωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο απεσταλμένος του Guardian στην Θεσσαλονίκη, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή σε τρεις πλευρές: στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Echo (το τμήμα αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, στο κάτω-κάτω, έχει και την τελική δικαιοδοσία αναφορικά με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα, η κριτική αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα περίπου 90 εκατ. ευρώ της ξεχωριστής χρηματοδότησης από την ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς πριν από την έλευση του χειμώνα. Καθώς φαίνεται, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας μόνο φορέας, που να ελέγχει την χρηματοδότηση και τη λήψη αποφάσεων για τους καταυλισμούς, επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες και να επιδίδονται στο... προσφιλές σπορ του «blame game».

Το τμήμα αρωγής της ΕΕ έχει δώσει πάνω από 14 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε περίπου 50 hot spot σε όλη την Ελλάδα, στα οποία βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου 50.000 πρόσφυγες, Σύροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Άλλα 24 εκατ. ευρώ ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση για άλλες δραστηριότητες.

Τώρα, οι δύο αυτοί οργανισμοί κατηγορούνται για κατασπατάληση των πόρων αυτών, καθώς απέτυχαν να «εξοπλίσουν» τους καταυλισμούς με τα απαραίτητα, για να «βγάλουν» οι πρόσφυγες τον χειμώνα: ζεστά κρεβάτια και ρούχα, θερμαινόμενα κοντέινερ, αντί για σκηνές, θερμαντικές συσκευές και, το πιο βασικό, ζεστό νερό.

Η βρετανική εφημερίδα πραγματοποίησε «αυτοψία» ή ενημερώθηκε για τουλάχιστον 15, εκ των 45 προσφυγικών καταυλισμών που λειτουργούσαν στην αρχή αυτού του μήνα, στους οποίους δεν είχαν γίνει επαρκείς προετοιμασίες, προκειμένου να «θωρακιστούν» από την παγωνιά. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι είναι ενήμερη μόνο για οκτώ καταυλισμούς, στους οποίους οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τις σκηνές στις οποίες διαβιούσαν, σε θερμαινόμενα κοντέινερ.

Κι όμως: την ώρα που ΟΗΕ και ΕΕ «πανηγύριζαν» για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, άλλες οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εξέφραζαν την οργή τους για την «πλήρη αποσύνδεση με την πραγματικότητα» των δύο παραπάνω οργανισμών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ αναγκαζόταν να παραδεχθεί ότι η εικόνα είναι «προβληματική».

Εντείνοντας την κριτική τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναρωτιούνταν πού πήγαν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για να προετοιμαστούν οι καταυλισμοί για τον βαρύ χειμώνα και έθεταν ζήτημα διαφάνειας, καθώς ουδείς γνωρίζει πού κατέληξαν τελικά αυτοί οι οικονομικοί πόροι.

Η έρευνα μηνών του Guardian κατέδειξε επίσης ότι η ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μεγάλες ΜΚΟ η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός Στρατός, όλοι τους χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτό το «θολό τοπίο» αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Η δε βοήθεια της ΕΕ (τουλάχιστον 190 κατ. ευρώ) διανεμήθηκε σε διάφορες οργανώσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίχως καμία δικλείδα ασφαλείας ότι οι πόροι θα διανεμηθούν εξίσου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το αποτέλεσμα; Ένα ατέρμονο «γαϊτανάκι» ευθυνών, στη μέση του οποίου βρίσκονται οι πρόσφυγες -άντρες, γυναίκες και παιδιά- που «ξεπαγιάζουν» στα hot spot ανά την Ελλάδα, η οποία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται να εκτίθεται διεθνώς...


Πηγή : protothema.gr


Video – σοκ: Τζιχαντιστές καίνε ζωντανούς Τούρκους στρατιώτες



Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάζουν Τούρκους στρατιώτες να σέρνονται σαν σκυλιά έως τον τόπο της εκτέλεσης τους που γίνεται με απάνθρωπο τρόπο.

Τους βάζουν να στέκονται όρθιοι και μετά με πανί τυλιγμένο στην αλυσίδα και με εύφλεκτο υλικό τους καίνε ζωντανούς!

Η θηριωδία αυτή, που εκτυλίσσεται σε προάστιο στο Χαλέπι, γίνεται για παραδειγματισμό όπως θεωρούν αυτά τα απάνθρωπα ζώα.



Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το video, στην Τουρκία, προφανώς με απόφαση Ερντογάν, η κυβέρνηση έκλεισε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το το Youtube.

Ο Ερντογάν συνεχίζει την τακτική του εθνικισμού για να προσελκύσει του πολίτες της Τουρκίας κάνοντας ότι δεν ξέρει ότι οι στρατιώτες του πέφτουν νεκροί από όπλα που είχε προμηθευτεί το ISIS από το καθεστώς του Ερντογάν!

Την αποκάλυψη αυτή έχει κάνει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ τον Ιανουάριο του 2014 βίντεο και φωτογραφίες.


Reuters : Νεκρός στο Μιλάνο ο Τυνήσιος τζαχντιστής της επίθεσης στο Βερολίνο



Σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς σκοτώθηκαν δύο Ισλαμιστές, ένας εκ των οποίων είναι ο 24χρονος Τυνήσιος που φώναξε «Αλλαχου Ακμπαρ» και πυροβόλησε τον αστυνομικό πριν πεθάνει.

Το ανησυχητικό είναι ότι διέσχισε ανενόχλητος τη μισή Ευρώπη και έψαχνε καταφύγιο στην Ιταλία, που ζούσε τα τελευταία χρόνια, το γερμανικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στο σακίδιο του βρέθηκε εισιτήριο που αποδεικνύει ότι στην Ιταλία έφτασε από την Γαλλία, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για το πώς βρέθηκε εκεί. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην περιοχή Σαν Τζιοβάνι του Μιλάνο στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώθηκαν δύο Ισλαμιστές, ένας εκ των οποίων προτού πεθάνει φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» κατά τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.


Οι αστυνομικοί του Μιλάνο σταμάτησαν δύο άντρες για τυχαίο έλεγχο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο άντρας φώναξε «Αλλαχου Ακμπαρ», πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό ενώ αμέσως μετά δέχθηκε τα πυρά των Ιταλών και έπεσε νεκρός.


Συνάντηση Προέδρου Νέας Δημοκρατίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης




O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Κορίνα Κρετσού.

Η Επίτροπος ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πορεία απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος που παρουσιάζουν ιδιαίτερες και σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, ενημέρωσε και για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και τη συμβολή της Επιτροπής σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυρία Κρετσού τόνισε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και της χρηματοδότησης των αρχαιολογικών ανασκαφών και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τη συμβολή του στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, ότι η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει κομματικές παρωπίδες, καθώς η πολιτική αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για τα δυο πιο επιτυχημένα κοινοτικά προγράμματα, της κατάρτισης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Άρχισε τις τρέλες ο Τραμπ και ζητά να ενισχυθεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο



Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άρχισε τις τρέλες και είναι ακόμα στην αρχή.

Αποδεικνύεται η ανικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα που του δόθηκε όπως του δόθηκε μετά τα όσα ακούγονται για τις εκλογές και το πόσο επικίνδυνος είναι για την υφήλιο λόγω του παρορμητισμού που τον διακρίνει.

Ο Ντόναλντ Τράμπ έκανε έκκληση για επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, ωσότου ο κόσμος «έρθει στα συγκαλά του», χωρίς να δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια, και αυτό σε μια ανάρτησή του στο Twitter.   

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες ωσότου ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του όσον αφορά τα πυρηνικά», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με αυτό το επικίνδυνο σχόλιο.   


Τζιχαντιστές: Απειλούν με αιματοκύλισμα σε χριστιανικές εκκλησίες την Πρωτοχρονιά



Με μήνυμα που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο γκρουπ της ομάδας «Μυστικά των Τζιχαντιστών» τα μέλη του ISIS απευθύνουν κάλεσμα «για αιματηρούς εορτασμούς στο Χριστιανικό Νέο Έτος»

Με νέο αιματοκύλισμα την Πρωτοχρονιά απειλούν οι τζιχαντιστές σε χριστιανικές εκκλησίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με μηνύματα που αποστέλλουν τα μέλη του ISIS σε ειδικά φόρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο γκρουπ της ομάδας «Μυστικά των Τζιχαντιστών» όπου απευθύνουν κάλεσμα «για αιματηρούς εορτασμούς στο Χριστιανικό Νέο Έτος», όπως αναφέρει ο  Vocativ.

Παράλληλα, στο μήνυμα, που είναι γραμμένο στα αραβικά, αναγράφονται τα σχέδια των τζιχαντιστών να αξιοποιήσουν το δίκτυο των μοναχικών λύκων για μια νέα «αιματηρή ταινία τρόμου». 

Τα σοκαριστικά μηνύματα αναρτήθηκαν σε γκρουπ των τζιχαντιστών στο Telegram και περιελάμβαναν εγχειρίδια για τη χρήση και την προετοιμασία όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών για τους επίδοξους δράστες.  

Μάλιστα, στην ανάρτηση δίνεται λεπτομερής κατάλογος με εκκλησίες ενώ σε άλλο ποστ, ένα μέλος καλούσε να στοχεύσουν πέρα από εκκλησίες σε γνωστά ξενοδοχεία,πολυσύχναστες καφετέριες, δρόμους, αγορές και δημόσιους χώρους.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία. 

Πάντως, δεν έχει αποδειχθεί πως τα μέλη του Telegram  είναι πραγματικοί τζιχαντιστές που είναι έτοιμοι να δράσουν ή απλά υποστηρικτές του ISIS.

Πάντως, στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει τυχόν απόπειρες σε χριστουγεννιάτικες αγορές.



Πηγή : protothema.gr


WSJ : «"Πέφτει" ο Τσίπρας - Πάμε σε πρόωρες εκλογές»



Πιεσμένο περισσότερο από ποτέ χαρακτηρίζει η Wall Street Journal τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές - ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του – είναι, πλέον, το πιο πιθανό σενάριο.

Στο άρθρο της WSJ, με τίτλο «Η νέα χρονιά του ζην επικινδύνως για την Ελλάδα», επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις λάθος υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητά του - στο σημείο της πολιτικής εξόντωσης».

Τονίζεται ότι «υπήρχαν ωστόσο ανησυχητικά σημάδια ότι όλα δεν θα κυλήσουν ομαλά» και γίνεται αναφορά στα εμπόδια που έβαζαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, την ίδια ώρα που, παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία (staff-level agreement), γράφει ο αρθρογράφος της WSJ, αλλά υπήρξε μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «”καρότο” για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Ακολούθησε στις 8 Δεκεμβρίου η εξαγγελία Τσίπρα για τη «μισή 13η σύνταξη» η οποία, κατά το δημοσίευμα, «εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε». Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 - με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ, παραθέτοντας από τη μια τις περιοδείες του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες σημειώνει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη τη συγγνώμη που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί, καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει η WSJ.

«Είχε ο Αλέξης Τσίπρας στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά; Έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί και να επανέλθει δριμύτερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν όλοι τον πιέζουν, αναζητά να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του, οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα», καταλήγει το άρθρο.



Πηγή : newsbomb.gr