Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Το μεγάλο «φαγοπότι»: Πώς βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπαγιάζουν στην Ελλάδα



Κατασπατάληση κονδυλίων και αδιαφάνεια παντού

Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian για τις ευθύνες του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης - Γιατί δεν έγιναν εγκαίρως οι προετοιμασίες στους καταυλισμούς να υποδεχθούν τον χειμώνα

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η βρετανική εφημερίδα The Guardian -και μάλιστα ως κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια αφέθηκαν να... ξεπαγιάσουν στο κρύο, καθώς τα διάφορα hot spot ανά την Ελλάδα αποδείχθηκαν απροετοίμαστα να υποδεχθούν την βαρυχειμωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο απεσταλμένος του Guardian στην Θεσσαλονίκη, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή σε τρεις πλευρές: στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Echo (το τμήμα αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, στο κάτω-κάτω, έχει και την τελική δικαιοδοσία αναφορικά με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα, η κριτική αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα περίπου 90 εκατ. ευρώ της ξεχωριστής χρηματοδότησης από την ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς πριν από την έλευση του χειμώνα. Καθώς φαίνεται, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας μόνο φορέας, που να ελέγχει την χρηματοδότηση και τη λήψη αποφάσεων για τους καταυλισμούς, επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες και να επιδίδονται στο... προσφιλές σπορ του «blame game».

Το τμήμα αρωγής της ΕΕ έχει δώσει πάνω από 14 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε περίπου 50 hot spot σε όλη την Ελλάδα, στα οποία βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου 50.000 πρόσφυγες, Σύροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Άλλα 24 εκατ. ευρώ ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση για άλλες δραστηριότητες.

Τώρα, οι δύο αυτοί οργανισμοί κατηγορούνται για κατασπατάληση των πόρων αυτών, καθώς απέτυχαν να «εξοπλίσουν» τους καταυλισμούς με τα απαραίτητα, για να «βγάλουν» οι πρόσφυγες τον χειμώνα: ζεστά κρεβάτια και ρούχα, θερμαινόμενα κοντέινερ, αντί για σκηνές, θερμαντικές συσκευές και, το πιο βασικό, ζεστό νερό.

Η βρετανική εφημερίδα πραγματοποίησε «αυτοψία» ή ενημερώθηκε για τουλάχιστον 15, εκ των 45 προσφυγικών καταυλισμών που λειτουργούσαν στην αρχή αυτού του μήνα, στους οποίους δεν είχαν γίνει επαρκείς προετοιμασίες, προκειμένου να «θωρακιστούν» από την παγωνιά. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι είναι ενήμερη μόνο για οκτώ καταυλισμούς, στους οποίους οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τις σκηνές στις οποίες διαβιούσαν, σε θερμαινόμενα κοντέινερ.

Κι όμως: την ώρα που ΟΗΕ και ΕΕ «πανηγύριζαν» για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, άλλες οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εξέφραζαν την οργή τους για την «πλήρη αποσύνδεση με την πραγματικότητα» των δύο παραπάνω οργανισμών. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ αναγκαζόταν να παραδεχθεί ότι η εικόνα είναι «προβληματική».

Εντείνοντας την κριτική τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναρωτιούνταν πού πήγαν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για να προετοιμαστούν οι καταυλισμοί για τον βαρύ χειμώνα και έθεταν ζήτημα διαφάνειας, καθώς ουδείς γνωρίζει πού κατέληξαν τελικά αυτοί οι οικονομικοί πόροι.

Η έρευνα μηνών του Guardian κατέδειξε επίσης ότι η ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μεγάλες ΜΚΟ η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός Στρατός, όλοι τους χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτό το «θολό τοπίο» αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Η δε βοήθεια της ΕΕ (τουλάχιστον 190 κατ. ευρώ) διανεμήθηκε σε διάφορες οργανώσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίχως καμία δικλείδα ασφαλείας ότι οι πόροι θα διανεμηθούν εξίσου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το αποτέλεσμα; Ένα ατέρμονο «γαϊτανάκι» ευθυνών, στη μέση του οποίου βρίσκονται οι πρόσφυγες -άντρες, γυναίκες και παιδιά- που «ξεπαγιάζουν» στα hot spot ανά την Ελλάδα, η οποία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται να εκτίθεται διεθνώς...


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου