Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Γελάει η υφήλιος! Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες στην απεργία κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ




Δεν τους αντέχει ο Ελληνικός λαός!!

Δ'εν αντέχει αυτή την κοροϊδία που ξεδιάντροπα τους πετάνε κατάμουτρα!!

Είναι ξεδιάντροποι, αντρόπιαστοι και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λένε ψέματα και να εξαπατούν χωρίς αναστολές!!

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr και διαβάζει και η υφήλιος τις γελοιότητες μιας παραπαίουσας και τελειωμένης "αριστερής" παρένθεσης που κυβέρνησε κακός την χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες στην απεργία κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στους δρόμος αύριο στη γενική απεργία απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί δηλαδή τους πολίτες να βγουν και να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο αυτή τη φορά η Κουμουνδούρου απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες μέσω σκληρής ανακοίνωσης περί «νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα» και  «απάντησης και στην "τρόικα εσωτερικού"». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια των δανειστών - και ιδιαίτερα του ΔΝΤ - να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην "τρόικα εσωτερικού", τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο: ανεργία, υποαπασχόληση, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.

Έφτασε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω. Να παλέψουμε ενωμένοι για την ουσιαστική επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για το δικαίωμα στη πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου που αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας.

Να αντισταθούμε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εργασιακής απορρύθμισης.

Να σταματήσουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και το πολιτικό προσωπικό τους».



Χριστόφιας: Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα για τη στάση των Ρώσων




Στην αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δάνειο 5-7 δισ. ευρώ πριν μπει η Κύπρος στο μνημόνιο προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Εγώ είχα ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Πούτιν να παραχωρήσει ένα δάνειο 7 δισ. ευρώ στην Κύπρο, 5 με 7 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση -και έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες εδώ πέρα, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα ότι θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.

«Δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της ΕΕ, ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε πρωθυπουργός, για την εμπειρία του αυτή, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Ναι, όταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα, σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά. Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες, και πρέπει, κατά τη γνώμη μου -είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις- να προσέχεις».


Newsroom ΔΟΛ


Σε απελπισία το καθεστώς Ερντογάν – Η Τουρκία αντιμέτωπη με χρεοκοπία



Νέες «αποκαλυπτικές» καταστροφικές προβλέψεις κάνει ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak και φερέφωνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

Σε νέο του άρθρο μιλά για μια νέα οικονομική κρίση που έρχεται και θα έχει ως συνέπειά της τη γεωπολιτική κατάρρευση. Φυσικά, σύμφωνα με τον Καραγκιούλ, από αυτή την καταστροφή της Δύσης θα επιβιώσει μόνο η Τουρκία.

Ο Καραγκιούλ κατηγορεί «εκείνους που προσπάθησαν να επιτεθούν [στην Τουρκία] με οικονομική κρίση μετά τις 15 Ιουλίου [αποτυχημένο πραξικόπημα], εκείνους που πραγματοποιούν επιχειρήσεις μέσω των Αγορών και κατευθύνονται προς μια οικονομική κρίση χειρότερη από εκείνη του 2008».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία που επιθυμεί να ανατρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ομάδα του με όπλο το δολάριο.

Ο Καραγκιούλ τα γράφει όλα αυτά για να απαντήσει στην οικονομική κρίση που έχει αρχίσει να πλήττει την Τουρκία με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομικής φούσκας.

Η οικονομικά ισχυρή Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Και η χρεοκοπία τής χτυπά την πόρτα ενώ αντιμετωπίζει εσωτερικό πόλεμο με τους Κούρδους, έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία και επιθυμεί να εισβάλει και στο Ιράκ.

Μια τέτοια Τουρκία ίσως να σκεφτόταν να προκαλέσει και την Ελλάδα για να εξάγει το αδιέξοδό της στη χώρα μας και μέσω αυτής στην Ευρώπη. Ένα είναι το βέβαιο όμως. Εάν ο Ερντογάν κάνει το λάθος να προκαλέσει την Ελλάδα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον διαμελισμό της χώρας του.


Πηγή


Μέρκελ: Απαγόρευση της μπούργκας στη Γερμανία




Η μπούργκα θα πρέπει να απαγορευτεί όπου είναι νομικά δυνατό, υποστήριξε η Μέρκελ, κάνοντας μία δήλωση που ακολούθησε προηγούμενη θέση, σύμφωνα με την οποία η πλήρης κάλυψη προσώπου και σώματος είναι μη επιτρεπτή στη Γερμανία.

Ζήτημα απαγόρευσης της μπούργκας "όπου είναι δυνατό" έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Στο συνέδριο του κόμματός της (CDU), το οποίο την έχρισε για τέταρτη φορά υποψήφια για τις εκλογές της καγκελαρίας, ανέφερε πως η χρήση μπούργκας θα πρέπει να απαγορευτεί στην Γερμανία καθώς και πως η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να "εμφανιστεί ποτέ ξανά".

"Το πέπλο που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο πρέπει να απαγορευτεί, όταν αυτό είναι νομικά δυνατό" είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Τους τελευταίους μήνες, η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα, που θεωρούσε εαυτήν θωρακισμένη απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα μετά τη πτώση του Χίτλερ, γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.

Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.

Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφους, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2015 η Μέρκελ δέχθηκε δριμιά κριτική - και από μέλη του κόμματός της- λόγω  της πολιτικής των "ανοικτών συνόρων" για τους πρόσφυγες.


Πηγή : news247.gr


Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχος ο πρώην Διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής




Στις 9.30 σήμερα το πρωί  στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε την αθώωση της υπεύθυνης της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής και του πρώην βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη, σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr. 

Ένοχος κρίθηκε  ο πρώην διευθυντής της Σχολής για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση και του επιβλήθηκε ποινή 2ετούς φυλάκισης με 3ετή αναστολή. Υπενθυμίζεται πως  η πρόταση της εισαγγελέως υπήρξε αθωωτική και για τους τρεις κατηγορουμένους .

Δικαιωμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου  δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ.Μαρκογιαννάκη και της υπεύθυνης της εστίας, με τον κ.Φούσα να δηλώνει  χαρακτηριστικά πως ο εντολέας του ο πρώην βουλευτής κ.Μαρκογιαννάκης, βρέθηκε σε αυτή θέση όχι για αυτό που έκανε αλλά για αυτό που είναι"

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής ,κ.Κούγιας άσκησε έφεση που ευελπιστεί  όπως σημείωσε να εκδικαστεί  σε σύντομο χρονικό διάστημα  υπογραμμίζοντας παράλληλα  σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, πως ο εντολέας του θα αθωωθεί πανηγυρικά.

Γραπτή ανακοίνωση  εξέδωσε ο κ.Μαρκογιαννάκης στην οποία υπογραμμίζεται:

"Οσοι με συκοφάντησαν με λασπολόγησαν και γενικά με έβλαψαν με τη συμπεριφορά τους ,σύντομα θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη για τις αθλιότητές τους, όποια ιδιότητα και αν έχουν και σε όποια θέση και αν βρίσκονται".


Πηγή 


Νέα Δημοκρατία : Έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών - αγνώστων η Αθήνα




Για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών - αγνώστων έγινε, για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους ότι με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα».



Άρθρο-καταπέλτης κατά του Τραμπ: Είμαι Ρεπουμπλικανός εκλέκτορας αλλά δεν θα τον ψηφίσω



Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επωφελήθηκε του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να κέρδισε τις εκλογές έχοντας λιγότερες ψήφους από τον Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μην γίνει νέος πρόεδρος των ΗΠΑ λόγω άρνησης των εκλεκτόρων να τον ψηφίσουν.

Μπορεί αυτό να μην έχει γίνει ποτέ μέχρι στιγμής στην αμερικανική πολιτική σκηνή ωστόσο διαφαίνεται πως αν συμβεί ποτέ, αυτή θα είναι η φορά. Πολιτικοί αναλυτές το είχαν προβλέψει πως θα υπάρξει αντίδραση, άλλωστε ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος είχε απέναντί του όχι μόνο το «σύστημα» όπως celebrities και ΜΜΕ, αλλά και το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και την μέρα των εκλογών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε πως δεν τον ψήφισε.

Όσον αφορά τους εκλέκτορες όμως, εντύπωση προκαλεί άρθρο ενός εξ αυτών που δημοσιεύουν οι New York Times με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τον οποίους δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και καλεί και άλλους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο.

Στο κείμενό του ο Christopher Suprun που ζει στο Τέξας, εργάζεται ως τραυματιοφορέας και είχε συμμετάσχει σε διασώσεις ως πυροσβέστης στην τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους δηλώνει εξ αρχής: «Παρατηρώ τον κ. Τραμπ να αποτυγχάνει να ενώσει την Αμερική και να εισβάλει ανάμεσά μας».

Ο εκλέκτορας από το Ντάλας του Τέξας ξεκινά το κείμενό του λέγοντας πως είναι ένας από τους 538 εκλέκτορες που τους ζητείται να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και συμπληρώνει: «Από τις εκλογές έως σήμερα υπήρξαν άνθρωποι που μου ζήτησαν να αλλάξω την ψήφο μου, παραθέτοντας την διαφορά στην λαϊκή ψήφο. Εγώ δεν πιστεύω πως εκλεγμένοι πρόεδροι θα έπρεπε να αποκλείονται λόγω τακτικών διαφορών. [...] Μου ζητείται να ψηφίσω στις 19 Δεκεμβρίου κάποιον που καθημερινά δείχνει πως δεν είναι ικανός για αυτήν την θέση».

Παρά την επαγγελματική του πορεία η οποία δεν έχει άμεση σχέση με την αρθρογραφία, ο εκλέκτορας αποτυπώνει στο γραπτό του τον Ντόναλντ Τραμπ με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Αρχικά στέκεται στο γεγονός πως ήταν ένας υποψήφιος ο οποίος δίχασε τον αμερικανικό λαό ενώ κάνει άμεση σύγκριση με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους ο οποίος σύμφωνα με τον εκλέκτορα φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων στην τραγωδία της 11 Σεπτεμβρίου. «Ο κ. Τραμπ τουιτάρει νυχθημερών αλλά περίμενε δύο μέρες προκειμένου να εκφράσει την συμπόνια του στην κοινωνία του Οχάιο μετά από μία επίθεση εκεί. Δεν ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο αλλά επιλέγει να τροφοδοτήσει τον φόβο και να δημιουργήσει οργή».



Ο Christopher Suprun παρομοιάζει την Αμερική με το όραμα του Ρόναλντ Ρίγκαν, μία λαμπερή πόλη στην κορυφή ενός λόφου, ενώ  στην συνέχεια επιτίθεται και πάλι στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «δείχνει ξανά και ξανά πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πρόεδρος». Στην συνέχεια «καταθέτει» τα διαπιστευτήριά του λέγοντας πως επί χρόνια έχει υπηρετήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά δεν έχει κανένα χρέος απέναντι σε κανένα κόμμα. Αντιθέτως υποστηρίζει πως οφείλει στα παιδιά του να τους αφήσει ένα έθνος που θα μπορούν να εμπιστευτούν.

Για άλλη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται δέκτης αρνητικών σχολίων για την στάση του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον εκλέκτορα να κάνει αναφορά στις απόψεις του δισεκατομμυριούχου όσον αφορά την σχέση της Ρωσίας με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον, ενώ ασκεί κριτική για τις επιλογές του Τραμπ όπως αυτήν του Στίβεν Μπάνον ο οποίος «υποστηρίζει πως είναι λενινιστής και επαινεί τους κακοποιούς που διψούν για εξουσία συμπεριλαμβανομένων και του Νταρθ Βέιντερ».

Τέλος ο  Christopher Suprun τάσσεται κατά του Ντόναπντ Τραμπ και γις τις οικονομικές του δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των όσων του καταλογίζονται για «σπάσιμο» του εμπάργκο στην Κούβα, εμπλοκή των επιχειρήσεών του σε δράσεις κατά των μειονοτήτων στην Νέα  Υόρκη ενώ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο πιθανό είναι ο Τραμπ να μην αποκομίσει όφελος από το αξίωμα που θα κατέχει σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις του που είναι διασκορπισμένες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Τέλος σημειώνει: «Η εκλογή του νέου προέδρου δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση. Οι εκλέκτορες βάσει συνείδησης μπορούν ακόμα να κάνουν το σωστό για το καλό της χώρας. Οι εκλέκτορες έχουν το νομικό δικαίωμα και το συνταγματικό καθήκον να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Πιστεύω πως οι εκλέκτορες θα έπρεπε να ενωθούν πίσω από την εναλλακτική ενός Ρεπουμπλικανού, έντιμου και καταρτισμένου άνδρα ή γυναίκας όπως ο κυβερνήτης John Kasich. Προσεύχομαι οι συνάδελφοι εκλέκτορες να κάνουν την δουλειά τους και να με ακολουθήσουν στην ανακάλυψη του ποιο άτομο πρέπει να είναι.

» 15 χρόνια πριν έδωσα τον όρκο μου να υπερασπιστώ την χώρα μου και το Σύνταγμα ενάντια σε όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς και εγχώριους. Στις 19 Δεκεμβρίου θα το κάνω ξανά.

Οι σκέψεις του συγκεκριμένου εκλέκτορα έρχονται να προστεθούν σε αυτές άλλων συναδέλφων του οι οποίοι Ρεπουμπλικανοί και μη, τάσσονται ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ θεωρώντας του ανίκανο να κυβερνήσει τις ΗΠΑ.

Εάν οι εκλέκτορες δεν τον ψηφίσουν θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο καθώς ο αριθμός όσων έχουν εκφράσει τέτοιες σκέψεις είναι πολύ μικρός μπροστά στην διαφορά που έχει ο ίδιος από τους εκλέκτορες που έχει συγκεντρώσει η  Χίλαρι Κλίντον.

Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στους New York Times:

DALLAS — I am a Republican presidential elector, one of the 538 people asked to choose officially the president of the United States. Since the election, people have asked me to change my vote based on policy disagreements with Donald J. Trump. In some cases, they cite the popular vote difference. I do not think president-elects should be disqualified for policy disagreements. I do not think they should be disqualified because they won the Electoral College instead of the popular vote. However, now I am asked to cast a vote on Dec. 19 for someone who shows daily he is not qualified for the office.

Fifteen years ago, as a firefighter, I was part of the response to the Sept. 11 attacks against our nation. That attack and this year’s election may seem unrelated, but for me the relationship becomes clearer every day.

George W. Bush is an imperfect man, but he led us through the tragic days following the attacks. His leadership showed that America was a great nation. That was also the last time I remember the nation united. I watch Mr. Trump fail to unite America and drive a wedge between us.

Mr. Trump goes out of his way to attack the cast of “Saturday Night Live” for bias. He tweets day and night, but waited two days to offer sympathy to the Ohio State community after an attack there. He does not encourage civil discourse, but chooses to stoke fear and create outrage.

This is unacceptable. For me, America is that shining city on a hill that Ronald Reagan envisioned. It has problems. It has challenges. These can be met and overcome just as our nation overcame Sept. 11.

The United States was set up as a republic. Alexander Hamilton provided a blueprint for states’ votes. Federalist 68 argued that an Electoral College should determine if candidates are qualified, not engaged in demagogy, and independent from foreign influence. Mr. Trump shows us again and again that he does not meet these standards. Given his own public statements, it isn’t clear how the Electoral College can ignore these issues, and so it should reject him.

I have poured countless hours into serving the party of Lincoln and electing its candidates. I will pour many more into being more faithful to my party than some in its leadership. But I owe no debt to a party. I owe a debt to my children to leave them a nation they can trust.

Mr. Trump lacks the foreign policy experience and demeanor needed to be commander in chief. During the campaign more than 50 Republican former national security officials and foreign policy experts co-signed a letter opposing him. In their words, “he would be a dangerous president.” During the campaign Mr. Trump even said Russia should hack Hillary Clinton’s emails. This encouragement of an illegal act has troubled many members of Congress and troubles me.

Hamilton also reminded us that a president cannot be a demagogue. Mr. Trump urged violence against protesters at his rallies during the campaign. He speaks of retribution against his critics. He has surrounded himself with advisers such as Stephen K. Bannon, who claims to be a Leninist and lauds villains and their thirst for power, including Darth Vader. “Rogue One,” the latest “Star Wars” installment, arrives later this month. I am not taking my children to see it to celebrate evil, but to show them that light can overcome it.

Gen. Michael T. Flynn, Mr. Trump’s pick for national security adviser, has his own checkered past about rules. He installed a secret internet connection in his Pentagon office despite rules to the contrary. Sound familiar?

Finally, Mr. Trump does not understand that the Constitution expressly forbids a president to receive payments or gifts from foreign governments. We have reports that Mr. Trump’s organization has business dealings in Argentina, Bahrain, Taiwan and elsewhere. Mr. Trump could be impeached in his first year given his dismissive responses to financial conflicts of interest. He has played fast and loose with the law for years. He may have violated the Cuban embargo, and there are reports of improprieties involving his foundation and actions he took against minority tenants in New York. Mr. Trump still seems to think that pattern of behavior can continue.

The election of the next president is not yet a done deal. Electors of conscience can still do the right thing for the good of the country. Presidential electors have the legal right and a constitutional duty to vote their conscience. I believe electors should unify behind a Republican alternative, an honorable and qualified man or woman such as Gov. John Kasich of Ohio. I pray my fellow electors will do their job and join with me in discovering who that person should be.

Fifteen years ago, I swore an oath to defend my country and Constitution against all enemies, foreign and domestic. On Dec. 19, I will do it again.



Πηγή : koolnews.gr


Γενική απεργία την Πέμπτη



Γενική 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Στην απεργία καλούνται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα καθώς και στις ΔΕΚΟ.

Τα συνδικάτα καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και στα απεργιακά συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

«Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη για πολλές ώρες.

Λεωφορεία - τρόλεϊ: Θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων αναμένεται έως τις 10:00 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, αλλά θα κυκλοφορήσουν κάποια λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.

Μετρό - ΗΣΑΠ - Τραμ: Τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 πμ και από 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Δηλαδή θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Πλοία: Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει αποφασίσει από τη Δευτέρα νέα 48ωρη απεργία. Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.


Πηγή


Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών προστατεύει από καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο



Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα –γύρω στα 20 γραμμάρια– διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν Άουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Όπως είπε ο Άουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος και μάλιστα για μια τόσο μικρή ποσότητα τροφής».

Τα οφέλη –τα οποία οφείλονται στην περιεκτικότητά των ξηρών καρπών σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά– αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.





Χειροπέδες στη Βουλγάρα σύζυγο του ναυτικού που τον σκότωσε και τον κατέψυξε




Δέκα μήνες μετά την ανακάλυψη του πτώματος  του 63χρονου πρώην ναυτικού μέσα στον καταψύκτη του σπιτιού στην Καλλιθέα, και την αποκάλυψη της δολοφονίας του από την Βουλγάρα πρώην σύζυγό του και τους συνεργούς της, η γυναίκα συνελήφθη τελικά στα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία στις 15 Νοεμβρίου. 

Σε βάρος της 49χρονης Ανέλια Αλεξάντροβα, εκκρεμούσε το διεθνές ένταλμα σύλληψης των ελληνικών διωκτικών αρχών για την δολοφονία του πατέρα του παιδιού της. 

Μαζί της ήταν και ο 14χρονος γιος της, ενώ προσπάθησε να περάσει το μεθοριακό σταθμό προς τη Ρουμανία με πλαστά έγγραφα.

Μετά το έγκλημα, η 49χρονη - που κατηγορείται ως ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος -  διέφυγε στην πατρίδα της και κρυβόταν στη Βάρνα μαζί με τον γιο της. Τους τελευταίους μήνες όμως ο κλοιός έσφιγγε γύρω της και έτσι αποφάσισε να φύγει και από τη Βουλγαρία. Τελικά συνελήθφη στα σύνορα με τη Ρουμανία. 

Το επόμενο βήμα είναι να διευκρινιστεί αν θα εκδοθεί στη χώρα μας ή θα παραμείνει σε φυλακές της Βουλγαρίας. Παράλληλα - αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον επιμέλειας από κάποιο συγγενικό πρόσωπο του θύματος - ο γιος της θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε κοινωνικές δομές της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας .

Η γυναίκα σκότωσε το 63χρονο άνδρα της με τη βοήθεια δυο ακόμα ατόμων:  Μιας 26χρονης συμπατριώτισσάς της, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο κι ενός 29χρονου Ρουμάνου. Στην ίδια υπόθεση - κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία - είναι και ένας 32χρονος Βούλγαρος, ήδη έγκλειστος των φυλακών Νιγρίτας. 


Πηγή : news.gr


Email συνδέουν την οικογένεια Ερντογάν με τον ISIS




Τις διασυνδέσεις του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με εταιρεία που εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου στην Τουρκία από το ISIS αποκαλύπτουν χιλιάδες email που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

Πρόκειται για 57.934 email από τον προσωπικό λογαριασμό του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα οποία αφορούν μια χρονική περίοδο συνολικά 16 ετών, από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη του 2016 και αποκαλύπτουν την επικοινωνία που είχε ο Αλμπαϊράκ με άτομα της τουρκικής ελίτ όπως πολιτικούς, επιχειρηματίες και μεγάλα ονόματα της Τουρκίας.


Μεταξύ αυτών των email και εκτενής αλληλογραφία ανάμεσα στον Αλμπαϊράκ και την εταιρία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από τους τζιχαντιστές, παρά την απαγόρευση παρόμοιων συναλλαγών, που πέρασε με νόμο ο Ερντογάν το 2011.

Βέβαια, το νομοσχέδιο εμπεριείχε μία τροπολογία η οποία επέτρεπε στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό το «παραθυράκι» αξιοποιήθηκε για να δώσει αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου στην Powertrans, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για συναλλαγές με το ISIS.

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Αλμπαϊράκ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με την εν λόγω εταιρία, όμως τα 57.934 email που δημοσίευσε το Wikileaks αποδεικνύουν το αντίθετο.

Σε μία συνομιλία, μάλιστα, με την υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, Μπετούλ Γιλμάζ, ο Αλμπαϊράκ εκφέρει γνώμη και εγκρίνει αποφάσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως για παράδειγμα προσλήψεις, απολύσεις, ακόμη και έγκριση μισθών και αυξήσεων εργαζομένων της Powertrans.

Υπενθυμίζουμε ότι σχετικές καταγγελίες έκανε το Δεκέμβρη του 2015 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όταν και κατηγόρησε τον Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του ότι κάνουν παράνομα εμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του «εμπλέκονται απευθείας σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «οικογενειακό» σκάνδαλο για τον Τούρκο πρόεδρο. Πριν από την υπόθεση αυτή, τα μέσα ενημέρωσης αλλά ακόμα και τους ευρωπαίους ηγέτες, είχε απασχολήσει ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ, ο οποίος κατοικούσε στη Μπολόνια για σπουδές και ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μετά από την απαγγελία των κατηγοριών, ο Μπιλάλ εγκατέλειψε χωρίς εξηγήσεις την Ιταλία και επέστρεψε στην Τουρκία.


Το αρχείο των email αποκαλύπτει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να προπαγανδίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ μέσα από τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή : thepressroom.gr


Ο Αλέξης φεύγει!



Η τελευταία «στρατηγική επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα είναι να αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές  και να δει τον δόκτωρ Σόιμπλε να καταπίνει το μπαστούνι του. Μέχρι τότε ελπίζει να γίνει ένας χαμός με Λεπέν, Γκρίλο και ό,τι άλλο προκύψει. Ο Αλέξης ποντάρει στο χάος, αλλά δεν θα προλάβει, να μας πάρει μαζί του! Βρισκόμαστε μία ανάσα από τις εκλογές.

Η τύχη εγκαταλείπει τον Αλέξη Τσίπρα, ξεγυμνώνοντας  την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από αυτή την χώρα. Ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί κάθε ημέρα που περνάει πως το συμφέρον του είναι να απαλλαγεί το συντομότερο  από τον Αλέξη και την παρέα του. Δεν είναι τυχαία η κατακραυγή που προκάλεσε το ταξίδι – πρόκληση στην Κούβα. Κάθε ενέργεια του Αλέξη είναι μία αφορμή για να εκφραστεί η οργή του κόσμου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.

Ο Αλέξης χρειάζεται χρόνο. Ποντάρει στην πιθανότητα μιας σοβαρής αναταραχής στην Ευρώπη, προσδοκώντας ότι θα μπορέσει στην διάρκειά της να ελιχθεί και να παραμείνει έτσι στην εξουσία. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει. Ούτε για τον Τσίπρα ούτε – δυστυχώς- για την ίδια την χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: Είτε να υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και να δει τα ποσοστά της να υποχωρούν σε μονοψήφιο νούμερο, είτε να προσφύγει άμεσα στις κάλπες. Όποιον δρόμο κι αν πάρει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Η πτώση της.

Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιμείνει στην επιλογή να ψηφίσει τώρα τα πάντα και να οδηγηθεί έτσι στην δημοσκοπική εξαφάνιση ή αν θα προσπαθήσει να διασώσει κάτι μέσα από τις εκλογές. Αν επιλέξει δηλαδή να αναδιοργανωθεί μετά από μια βαριά αλλά διαχειρίσιμη εκλογική ήττα και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσει το πρώτο, να αποφύγει τις άμεσες εκλογές μέσα από έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό. Αλλά ακόμη κι έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει στην συνέχεια να αποφύγει τις εκλογές και να φτάσει να δει τον Σόιμπλε να καταπίνει οτιδήποτε…

Στην πραγματικότητα έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος του κ. Τσίπρα, καθώς έχει χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία. Γι αυτό και η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν κάτι εξακολουθεί να κρατάει ακόμη τον Αλέξη στην εξουσία είναι η θέληση των ίδιων των… δανειστών! Το παρελθόν, πάντως, έχει διδάξει ότι η διάθεση των ισχυρών συχνά αλλάζει και τις περισσότερες φορές απροειδοποίητα. Κυρίως όταν παύει η χρησιμότητα των ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει και έχει έρθει έτσι η ώρα να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η χώρα αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται άμεσα μία ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Χρειάζεται να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από την επικίνδυνη κυβέρνηση Τσίπρα,  για  να εκπροσωπηθεί το ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και το οποίο θέλει να αφήσει πίσω τις ονειρώξεις της μεταπολίτευσης για την υπεροχή της Αριστερής σκέψης και να προχωρήσει στην οικοδόμηση της Ελλάδας του ρεαλισμού.


Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή : liberal.gr


Δημοσκόπηση της Pulse δείχνει πρώτη με μεγάλη διαφορά την Νέα Δημοκρατία



Με διαφορά 11% μπροστά η Νέα Δημοκρατία απο τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνωντας για τις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Evening Report", στο Action24, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ενώ τρίτο κομμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή και ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6%. 

Τα  ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή έχουν ως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ 20,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 6%
ΚΚΕ 5,5%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,5%
ΠΟΤΑΜΙ 2%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1%

Καταλληλότερος πρωθυπουργος κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που οποίος προηγείται με 13% του Αλέξη Τσίπρα. 

Το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα ήταν σήμερα η καλύτερη επιλογή για τη χώρα. 

Το 24% προτιμά άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τάσσεται μόλις το 22%.




Τα Εξάρχεια πήραν πάλι φωτιά και η Αστυνομία στο ίδιο έργο... θεατής



Αντιεξουσιαστές έκαψαν περιουσίες πολιτών και επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων - Απόλυτα οργανωμένες οι επιθέσεις -  Τρεις αστυνομικοί ελαφρά τραυματισμένοι από τα επεισόδια - Έγιναν έξι συλλήψεις και 24 προσαγωγές 

Οι δείκτες του ρολογιού πλησιάζαν τις επτά χθες το απόγευμα, όταν στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία των Εξαρχείων στήθηκαν τα πρώτα πύρινα οδοφράγματα. Ατομα με κουκούλες παρατάσσονταν απέναντι από τους αστυνομικούς που είχαν... σφραγίσει το Πολυτεχνείο κι αρχίσαν να εκτοξεύουν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ τις πρώτες μολότοφ. Εκείνη την ώρα η πορεία μνήμης για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου με τα άτομα που βρίσκονταν στην κεφαλή της να στρίβουν στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κινήθηκαν προς το σημείο που έπεσε νεκρό το ανήλικο αγόρι, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κατευθύνθηκαν προς την οδό Στουρνάρη προκειμένου να ενισχύσουν τις πρώτες ομάδες των αντιεξουσιαστών που συγκρούονταν με τους αστυνομικούς. 




Λίγα λεπτά αργότερα η περιοχή των Εξαρχείων λαμπάδιασε κυριολεκτικά από τις βόμβες μολότοφ, τα πυροτεχνήματα και τις φωτοβολίδες των κουκουλοφόρων. Για αρκετή ώρα τα μέτωπα εξελίσσονταν σε τρία σημεία. Στην οδό Στουρνάρη που βρίσκονταν το μεγαλύτερο μπλοκ των αντιεξουσιαστών οι δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν περισσότερες από εκατο βόμβες μολότοφ, ενώ οι φωτοβολίδες περνούσαν σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα κράνη των αστυνομικών. Στην οδό Σολωμού μια άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποιούσε συνέχως εφόδους εναντίον των ανδρών της ΕΛΑΣ που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο, με τις πέτρες και τις εκρηκτικές βόμβες μολότοφ (ενισχυμένες με δυναμιτάκια και κόλλα) να πέφτουν βροχή. Στην οδό Τοσίτσα οι αναρχικοί παρότι δέχτηκαν αρκετές φορές δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης δεν υποχώρησαν ούτε βήμα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, οι αντιεξουσιάστες που από ό,τι φαίνεται είχαν σχεδιάσει εδώ και μέρες την επιχειρησιακή τους τακτική για την επέτειο της μνήνης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έβαλαν εναντίον των αστυνομικών και από ταράτσες πολυκατοικιών τόσο στην οδό Στουρνάρη, όσο και στην οδό Τοσίτσα. Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυαν επίθεση προκειμένου να προσεγγίσουν την πλατεία των Εξαρχείων τότε δέχονταν βόμβες μολότοφ από αντιεξουσιαστές που είχαν ακροβολιστεί στις τάρατσες των ψηλών κτιριών με αποτέλσμανα να οπισθοχωρούν. Τελικά μετά από πέντε ώρες μαχών, γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης η κατάσταση εκτονώθηκε. Ωστοσό κάποιες σποραδικές επιθέσεις απο μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών που παρέμειναν στην πλατεία των Εξαρχείων συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.





Κάποια στιγμή γύρώ στις οκτώ και μισή χθες το βράδυ τα επεισοδία παραλίγο να επεκταθούν και οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μια ομάδα αντιεξουσιαστών βγήκε από την οδό Διδότου και άρχισε να εξαπολυεί βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο. Τελικά όμως τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις και οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν στους δρόμους του Πολυτεχνείου. 



Οι αστυνομικές δυνάμεις στη μεγαλύτερη διάρκεια των επεισοδίων κράτησαν αμυντική στάση ενώ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Ο απολογισμός έγραψε τέσσερα κατεστρεμμένα αυτοκίνητα τα οποία πυρπολήθηκαν από τους κουκουλοφόρους με δύο από αυτά να χρησιμοποιούνται για οδοφράγματα, φωτεινοί σηματοδότες αλλά και πεζοδρόμια κατεστραμμένα και τρεις αστυνομικοί ελαφρά τραυματισμένοι. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε 24 προσαγωγές και 6 συλλήψεις.



Γνώριζαν τις διαθέσεις των αντιεξουσιαστών 


Κι όμως τα επεισόδια δημιουργήθηκαν παρότι η αστυνομία είχε πληροφορίες, ότι οι αντιεξουσιαστές ετοιμάζονταν να δώσουν ένα εκρηκτικο παρών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Η πρώτη απόδειξη ήρθε την περασμένη Κυριακή μετά τον εντοπισμό 150 μολότοφ, οι οποίες ήταν κρυμμένες σε κτίριο της οδού Νοταρά. Χθες το πρωί όμως έφτασε και η προειδοποίηση των αντιεξουσιαστών. Τα σημειώματα που βρήκαν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι των Εξαρχείων στα αυτοκινήτα τους, στα οποία οι αναρχικοί τους ζητούσαν να τα απομακρύνουν από την περιοχή ήταν σαν να προανήγγειλαν αυτό που θα ακολουθούσε. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., έριξαν στον δρόμο 3.000 αστυνομικούς προκειμένου να αποτρέψουν τα επεισόδια για τα οποία διέθεταν πληροφορίες ότι θα γίνουν. Για άλλη μια φορά όμως ακολουθήθηκε η ίδια τακτική. Κατά τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας δεν συνέβη το παραμικρό, αφού οι αντιεξουσιαστές είχαν δεχτεί ένα ασφυκτικο πρέσινγκ από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες τους ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής. Ωστόσο, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου έτσι και χθες ομάδες κουκουλοφόρων δεν μετείχαν στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο αλλά λίγη πριν τελειώσει αυτή, εμφανίστηκαν στους δρόμους των Εξαρχείων και άρχισαν τις εχθρικές συγκρούσεις με τους αστυνομικούς. Για άλλη μια φορά η Αστυνομία παρέμεινε θεατής στο ίδιο έργο. Οι εντολές που φαίνεται να είχαν πάρει και πάλι οι αστυνομικοί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν να οριοθετήσουν τα επεισόδια και να ακολουθηθεί το δόγμα «αφήστε να κάψουν στα Εξάρχεια».    



Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις



Σοβαρά επεισόδια, όμως, έγιναν και στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κουκολοφόροι πέταξαν πέτρες και μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. 



Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου. 



Σκηνικό μάχης όμως στήθηκε και στο Βόλο. Λίγη ώρα μετά την ολοκληωση της πορείας μήνμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ομάδες αντιεξουσιαστών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οδομαχίες, βόμβες μοοτοφ και κρότου-λάμψης συνέθεταν το σκηνικό στη θεσσαλική πόλη, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν μικρές ζημιές σε τραπεζικά καταστήματα. 



Πηγή : protothema.gr