Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Οργή με ιαπωνικό παγοδρόμιο που πάγωσε 5.000 ψάρια



Θεματικό πάρκο στην Ιαπωνία αναγκάστηκε να κλείσει το παγοδρόμιό του μετά τον χείμαρρο από κριτικές στο ίντερνετ εξαιτίας του κεντρικού θέματός του: χιλιάδες ψάρια κατεψυγμένα στον πάγο.

Το Space World στην πόλη Kitakyushu, νοτιο-δυτικά της Ιαπωνίας, υπέκυψε στις πιέσεις για το κλείσιμο της εγκατάστασης την Κυριακή, μετά την διαδικτυακή εκστρατεία όπου κατακρινόταν η πισίνα – νεκροταφείο, ως «σκληρό», «ανήθικο» και «περίεργο» γεγονός.



Το παγοδρόμιο, που υποτίθεται ότι θα έμενε ανοιχτό μέχρι την άνοιξη, είχε στον πάγο του περίπου 5.000 νεκρές σαρδέλες, σκουμπριά και άλλα ψάρια που είχαν αγοραστεί από την τοπική αγορά και είχαν ενσωματωθεί στον πάγο, μερικά από τα οποία με τα στόματά τους ακόμη ανοιχτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Τα ψάρια χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να σχηματίσουν τη λέξη «Hello» κάτω από τον πάγο ενώ κάποια άλλα σχημάτιζαν ένα βέλος για να δείχνουν στους παγοδρόμους ποια κατεύθυνση έπρεπε να ακολουθήσουν.


Σε άλλα μέρη του παγοδρομίου είχαν σαλάχια και φαλαινοκαρχαρίες, όπου, σύμφωνα με το πάρκο, ήταν απλώς φωτογραφίες τους που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τον πάγο.

Η κατακραυγή ξεκίνησε όταν το θέαμα αυτό εμφανίστηκε σε ένα τοπικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα.

Η σελίδα του πάρκου στο Facebook πλημμύρισε από καταγγελίες και πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν να κλείσει το παγοδρόμιο. Κάποιος σχολίασε πως το πάρκο «δεν σεβόταν τη ζωή» ενώ ένας άλλος έγραψε πως το θέαμα παρουσίαζε «τρομακτική έλλειψη ηθικής».

Την Κυριακή, το πάρκο ανακοίνωσε πως κλείνει το παγοδρόμιο. «Ζητούμε συγνώμη από τους ανθρώπους που αισθάνθηκαν άβολα με το Ice Aquarium» αναφέρει η ανακοίνωση. «Ως αποτέλεσμα, σταματάμε την εκδήλωση αυτή από σήμερα».

Εκπρόσωπος του πάρκου πάντως έσπευσε να εξηγήσει πως τα ψάρια ήταν ήδη νεκρά όταν αγοράστηκαν από έναν τοπικό χονδρέμπορο.

«Οι παρανοήσεις που έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο, πως τα ψάρια πάγωσαν ενώ ήταν ακόμη ζωντανά, δεν υφίστανται. Θα έπρεπε ίσως να το είχαμε εξηγήσει εκ των προτέρων» δήλωσε στην εφημερίδα Japan Times.




Πηγή: Guardian, ethnos.gr


Αργόμισθος επαναστάτης - Νέο επάγγελμα - Να μου ζήσετε λεβέντες μου!




Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή - Στο ΣΥΡΙΖΑ τα δίνουν όλα, παίζουν τα ρέστα τους βολεύοντας τους πάντες σε θέσεις - κλειδιά με εύκολα μεροκάματα. Μετά την πιτσιρίκα με τον μισθό των 2.500 ευρώ στο γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, βολεύεται και ο «σκληροπυρηνικός» Γιάννης Μηλιός στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Ειδικά όταν φορά τον μανδύα του αριστερού, του επαναστάτη, του «αντί».

Μετά τους δεκάδες αγώνες του για να σκίσει τα μνημόνια κλπ. (παιδιά να την αλλάζετε την κασέτα γιατί θα μαγκώσει) ο Γιάννης Μηλιός εξαργύρωσε όλη αυτή την... επαναστατικότητα με τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αν αναλογιστεί ότι για αυτή τη θέση κάποτε, ο Έλληνας πλήρωνε τον Φαμπρ για να μας κουνάει τα πέη στη μούρη, το λες και πρόοδο ότι τώρα θα πληρώνουμε τον Μηλιό.

Αν πάλι σκεφτείς ότι η προηγούμενη θέση του Μηλιού ήταν Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απλά αντιλαμβάνεσαι ότι το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνει ποιος, σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά απλά να βολευτούν όλα τα δικά μας παιδιά και να μην μείνει κανείς παραπονεμένος από το πάρτι.

Να βάλουν όλοι το δάχτυλο στο μέλι και στις τσέπες τους κρατικό χρήμα.

Ξέρεις αυτό που πληρώνεις εσύ κι εγώ Ελληνάκο.

Ναι εσύ, που πρέπει να δουλεύεις μα βασικό μισθό 480 ευρώ και να παίρνεις σύνταξη τριάμισι κατοστάρικα.

Για να βγουν οι αριθμοί, να σωθεί η χώρα και να παίρνουν τα «πακέτα» ο Μηλιός και η άλλη, η πιτσιρίκα πάνω στη Θεσσαλονίκη...

Οι επαναστάτες του μπον-φιλέ, οι αριστεροί της πλάκας! Έλληνα βάστα γερά και δούλευε από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί...

Πρέπει να ζήσουν οι Μηλιοί αυτού του τόπου!


Πηγή : newsbomb.gr


Ένας ένας φεύγει από το κόμμα του Λεβέντη τον πήρανε χαμπάρι;



Λεβέντης: Εάν ο Καρράς δεν παραδώσει την έδρα, για μένα πέθανε έχει τρεις μέρες να παραιτηθεί, θα του κάνω μεγάλη επίθεση.

Αλήθεια δεν ήξεραν; Ήξεραν όπως όλη η Ελλάδα!! Τουλάχιστον να ρώταγαν να έμπαιναν στο youtube τώρα κατάλαβαν;

«Είναι πισώπλατη μαχαιριά από έναν άνθρωπο που του είχα εμπιστοσύνη και είχα πάρει την ευθύνη και δεν έβαλα στη θέση αυτή ανθρώπους που είχα δίπλα μου 30 χρόνια, αλλά έβαλα αυτόν», είπε ο Λεβέντης σήμερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει καλή εκπροσώπηση, η Ένωση Κεντρώων ήρθε να κάνει επανάσταση. Ο κ. Καρράς είχε μια καλή, σοβαρή παρουσία. Ουδείς αμφιβάλει. Αυτή η παρουσία συνοδευόταν από πίστη στο κόμμα και τον αρχηγό που τον τίμησε. Έχει τρεις μέρες να παραιτηθεί, εάν δεν το κάνει θα του κάνω μεγάλη επίθεση. Δεν θα αφήσω την έδρα. Η έδρα ανήκει στους ψηφοφόρους. Ο κ. Καρράς έχει κάνει λαθροχειρία», είπε ο κ. Λεβέντης πικραμένος.

«Εάν εντός τριημέρου δεν παραδώσει την έδρα, για μένα πέθανε» απείλησε ο κ. Λεβέντης χαρακτηρίζοντας τον κ. Καρρά ως αχάριστο. «Η αχαριστία για μένα είναι το μεγαλύτερο αδίκημα», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Και κάνοντας το παράπονο του για το ότι δεν έβγαινε ποτέ τα σοβαρά χρόνια πριν το 2012 βουλευτής είπε : «Εκείνος βρήκε τον Λεβέντη να τον ΄βάλω δεύτερο να βγει. Εγώ 40 χρόνια δεν είχα βρει κανέναν Λεβέντη και αγωνιζόμουν πόρτα-πόρτα. Αυτό θα σεβαστεί. Εάν δεν το σεβαστεί, η απάντησή μου θα ναι πολύ σκληρή».





Capital controls: Αλλαγές στα όρια αναλήψεων



Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στις 2.000 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls, την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά τον μήνα (2.000€)  και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε όλους να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ μέχρι σήμερα το απαγορευόταν.

Βέβαια, για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων, θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, κάτι που αναμένεται να γίνει μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η πρόταση των Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προς το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ είναι : 

- Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για τους πολίτες.

- Να αυξηθεί στις 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.

- Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα.

- Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν, από 30% που είναι σήμερα.

- Να διπλασιαστεί στις 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα.


Τραγωδία: Συντριβή αεροπλάνου με 81 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων μέλη της Τσαπεκοένσε





Πέντε οι επιζώντες

Στους 76 ανέρχονται οι νεκροί της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα η αστυνομία. Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 72 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος είχε απογειωθεί από την Βολιβία και μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν και ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε που ταξίδευαν στην Κολομβία, προκειμένου να συμμετάσχουν στον τελικό της Copa Sudamericana ενάντια στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Πέντε από τους επιβάτες ανασύρθηκαν ζωντανοί, μεταξύ των οποίων και ο παίκτης της ομάδας Αλαν Ράσελ, ο οποίος μεταφέρθηκε με μάσκα οξυγόνου στο νοσοκομείο. 

Φωτογραφία των μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας από το Twitter

Η ομάδα Τσαπεκοένσε ανήρτησε νωρίτερα στη σελίδα της στο Facebook μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «μακάρι ο Θεός να είναι μαζί με τους αθλητές μας, τους αξιωματούχους, τους δημοσιογράφους και τους καλεσμένους που συνόδευαν την αποστολή».

Ο παίκτης Αλαν Ράσελ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

«Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μεντελίν Φεντερίκο Γκουτιέρες σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ενώ κατευθυνόταν σε μία ορεινή περιοχή λίγο έξω από την πόλη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέπεσε το αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν της αεροπορικής εταιρείας «Lamia»


Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου. Επίσης, το αεροπλάνο είχε κάνει νωρίτερα στάση στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας για να προμηθευτεί όπως αναφέρουν τοπικά μέσα καύσιμα.

Νωρίτερα, ξένα ειδησεογραφικά μέσα, απέδιδαν τη συντριβή του αεροσκάφους στην κακοκαιρία καθώς καταιγίδες έπλητταν τις τελευταίες ώρες την Κολομβία.



Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου του Μεντεγίν στο Twitter οι επιχειρήσεις διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους στην κεντρική Κολομβία διακόπηκαν προς το παρόν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.



Πηγή : kathimerini.gr


Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλγαρία




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, συναντήθηκε, σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Rosen Plevneliev​ και τον πρωθυπουργό κ. Boyko Borisov.

Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις αυτές τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της.



Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Recep Tayyip Erdogan, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.



Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.



Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Borisov επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.



Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Συμπέσαμε και ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους συνομιλητές μου την αγωνία μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ελληνο-τουρικικές  σχέσεις.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να έχω μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται - εδώ και πολλά χρόνια - στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Είναι το Κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα. 

Και βέβαια, μία τέτοια πολιτική, εκ των πραγμάτων, θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν  τη φορολογική τους έδρα». 




ΤτΕ: Μειωμένη κατά 1,6% η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα




Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 308 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Tον Οκτώβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6%, από -1,7% τον προηγούμενο μήναΗ μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 308 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 88 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3%, από -0,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,1%, από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 126 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,0% τον Οκτώβριο του 2016, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 214 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 178 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tον Οκτώβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 36 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 346 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, από -3,0% τον προηγούμενο μήνα.



Πηγή : protothema.gr


«Αντίο» στον Κάστρο με ηχηρές απουσίες



Με την παρουσία πολλών αρχηγών κρατών, αλλά και με αισθητή την απουσία ακόμη περισσοτέρων, επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες το βράδυ οι τελετές στη μνήμη του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Εκτός από τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, βέβαιη ήταν χθες το βράδυ η παρουσία του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, του ομολόγου του από τη Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο και του ηγέτη της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα.

Στην κηδεία του Κάστρο θα παραστεί ασφαλώς και ο πρόεδρος της Ανγκόλα, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, το κόμμα MPLA του οποίου βρίσκεται στην εξουσία χάρη στην επέμβαση του κουβανικού εκστρατευτικού σώματος τη δεκαετία του 1980.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό δε θα μεταβεί στην Αβάνα για την τελετή, εξαιτίας των οξύτατων επικρίσεων που δέχθηκε από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση για τα θερμά του λόγια υπέρ του Κάστρο, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας προκάλεσε η εκδηλωθείσα πρόθεση του Τζέρεμι Κόρμπιν να μεταβεί στην Κούβα. Την ίδια ώρα, βέβαιη θεωρείτο η παρουσία του ηγέτη του ιρλανδικού Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.

Η πλέον «ηχηρή» απουσία είναι αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι ο Πούτιν δεν θα μεταβεί στην Αβάνα, καθώς «προετοιμάζει σημαντική ομιλία». Τη ρωσική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο στενός του συνεργάτης και πρόεδρος της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βαλόντιν.

Την Ιαπωνία θα εκπροσωπήσει ανώτατο στέλεχος της Βουλής, καθώς ο πρωθυπουργός Σινζό Αμπε δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στις τελετές της Αβάνας. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε τριήμερη εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κάστρο.

Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ ποιος θα εκπροσωπούσε την αμερικανική κυβέρνηση στη κηδεία του «Κομαντάντε», καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σκόπευε να μετακινηθεί για αυτή, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τελετουργικό

Σύμφωνα με το τελετουργικό, που παρατηρήθηκε σε κηδείες παλαιότερων ηγετικών φυσιογνωμιών της επανάστασης, ο Ραούλ Κάστρο, αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης και αρχηγοί κρατών επρόκειτο χθες να καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, με την τελετή να ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ. Η τέφρα του Κάστρο πρόκειται να «ταξιδέψει» με πομπή οχημάτων στο Σαντιάγο, στα ανατολικά της νήσου, γενέτειρα της κουβανικής επανάστασης, όπου θα ταφεί με τιμές. Οι επικριτές του Κάστρο, όμως, και η πλειονότητα της κουβανικής κοινότητας αυτοεξορίστων του Μαϊάμι συνέχιζαν και χθες –τρίτη ημέρα– να γιορτάζουν την εκδημία του, υπενθυμίζοντας ότι ο Κάστρο απαγόρευσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυλάκισε χιλιάδες αντιφρονούντες.

Αντιδρώντας στον θάνατο του Κάστρο, ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλεσε τον Κάστρο «αιμοσταγή δικτάτορα, ο οποίος καταπίεσε τον λαό του επί έξι σχεδόν δεκαετίες». Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να ανατρέψει την πολιτική διπλωματικής προσέγγισης με την Κούβα, την οποία εγκαινίασε ο Μπαράκ Ομπάμα και περιλαμβάνει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων και τη χαλάρωση του οικονομικού εμπάργκο εις βάρος του μικρού νησιωτικού έθνους.



Έντυπη Καθημερινή


Σάλος στο Μαρόκο - Εκπομπή δίνει οδηγίες για μακιγιάζ σε γυναίκες θύματα ξυλοδαρμού




Σοκ έχει προκαλέσει η εκπομπή που προβλήθηκε σε κρατικό κανάλι στο Μαρόκο κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν οδηγίες μακιγιάζ για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στην εκπομπή «Sabahiyat» στο κανάλι 2Μ, μια μακιγιέζ προσπαθεί να καλύψει τις μελανιές στο πρόσωπο μίας κοπέλας. Σύμφωνα με το The New Arab, στο τέλος της παρουσίασης από την μακιγιέζ η παρουσιάστρια είπε «ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε με την καθημερινότητά σας».

Εκατοντάδες γυναίκες που είδαν το συγκεκριμένο βίντεο ζήτησαν από το κανάλι να απολογηθεί για το πρόγραμμα αυτό και από τις Αρχές να επιβάλουν κυρώσεις.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις οι υπεύθυνοι του καναλιού απάντησαν μέσω μίας ανάρτησης στο Facebook μιλώντας για ένα «εντελώς απαράδεκτο» πρόγραμμα και μια «λάθος κρίση» εκ μέρους της συντακτικής ομάδας σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της βίας κατά των γυναικών.


Πηγή


Στα 4 δισ. τα μέτρα για το 2019-2020 που ομολόγησε ο Τσακαλώτος



Επιχείρησε να δώσει δραματικό τόνο λέγοντας ότι ο Δεκέμβριος είναι ο «πιο κρίσιμος μήνα μετά το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος του 2015» - Κάντε μεταρρυθμίσεις και όχι εκλογές απάντησε ο Μοσκοβισί που και αυτός «έδειξε» μέτρα

Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, ​χωρίς να φαίνεται "λευκός καπνός" στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ​με τους δανειστές να αναζητούν τρόπους κάλυψης μιας «τρύπας» 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και την κυβέρνηση να απειλεί τους δανειστές ακόμα και με πρόωρες εκλογές, χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς διαπιστώνει πως κινδυνεύει να μείνει με τον «μουτζούρη», αν δεν λάβει κάποια ελάφρυνση χρέους και μείωση στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο σαν τον «πιο κρίσιμο μήνα μετά από τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015» (όπου αμέσως μετά προκηρύχθηκαν εκλογές). Βλέπει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ανοικτά πως επειδή διαφωνούν ΔΝΤ και κάποιες χώρες της ΕΕ (όπως η Γερμανία) για την ελάφρυνση μετά το 2018, «εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ο συμβιβασμός να γίνει στην πλάτη μας».  

«Κάντε μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές»

Σε ρόλο «πυροσβέστη» όμως παρενέβη ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που υπερτόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, την ανάγκη «σταθερότητος» (άρα «όχι εκλογές») και πλήρους εφαρμογής των μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά παίρνοντας θέση ένθερμα υπέρ της ελάφρυνσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως, ακόμα και αν εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, η Κομισιόν δεν δίνει χρήματα ούτε αποφασίζει για τα χρέη, ώστε να χαλαρώσει η λιτότητα στη χώρα μας.

Ως Γάλλος σοσιαλιστής και ο ίδιος, που ανησυχεί για την άνοδο της Δεξιάς και ακραίων τάσεων στη χώρα του, τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η λιτότητα και να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια, καλώντας όμως την ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί να κλείσει την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς. 

Αυτό μπορεί να φανεί σήμερα, μετά και τις πιέσεις που αντιμετώπισε στο Euro Working Group χθες βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως έλεγε άλλωστε το Σάββατο ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης «από την Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

«Zorba the Greek»


Το σχέδιο Τσακαλώτου προέβλεπε εξ αρχής εδώ και ένα χρόνο ότι το ΔΝΤ θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους να δώσουν γενναία ελάφρυνση 2%-2,5% του ΑΕΠ (3,5-4,5 δισ. ευρώ), με το βασικό επιχείρημα ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν βγάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά... με το ζόρι 1,5%.

Το στοίχημα όμως φαίνεται πως χάθηκε όταν, στις 10 Οκτωβρίου,  μπαίνοντας στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλεγε πως «ένα μέρος της ελάφρυνσης θα προέλθει από μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Αθήνα». Πριν μία εβδομάδα ο κύριος Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στην WSJ  τα έβαλε με το ΔΝΤ γιατί «δεν πιέζει όσο θα έπρεπε τους Ευρωπαίους». 

Και χθες ο κύριος Τσακαλώτος «απασφάλισε» και... το έριξε στο «συρτάκι» λέγοντας χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «το ΔΝΤ λέει ότι εάν εσείς οι Έλληνες συμφωνήσετε με τους Ευρωπαίους για υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε -τι να κάνουμε εμείς- θα πρέπει να σας αναγκάσουμε να πάρετε και περισσότερα μέτρα για να φτάσετε σε αυτό το 3,5%»! 

Διέβλεψε έτσι τον κίνδυνο να μοιράσουν οι δανειστές την διαφορά σε μέτρα ελάφρυνσης και μέτρα λιτότητας (ή και μόνον με μέτρα λιτότητας!) λέγοντας πως «αν δεν μπορούν να τα βρουν στις εκτιμήσεις τους, τότε να έρθει το Εurogroup και να πει: "νομοθετήστε τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020».   

Σε μια κίνηση μάλιστα που σε πολλούς θύμισε την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, στον Οδυσσέα Ελύτη και στο «μη λησμονάτε τη χώρα μου», ο κύριος Τσακαλώτος επικαλέστηκε τον Καζαντζάκη για να πει προς το ΔΝΤ: «Δεν είναι μία θέση που ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα την αποκαλούσε "θαρραλέα και με φιλότιμο". Γιατί, αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης που αντιστέκονται στο να δώσουν μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα, την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση».

Ομολογία αποτυχίας

Πέραν από αυτό το ηθικοπλαστικό επιχείρημα, ο κύριος Τσακαλώτος επέλεξε –αλλά δεν τόνισε για να μην θεωρηθεί ίσως «υπουργός χρεωκοπημένης χώρας» όπως ο προκάτοχός του κ.Βαρουφάκης- το οικονομικό επιχείρημα ότι υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πέτυχαν μόνον χώρες «όπως η Νορβηγία που έχει πετρέλαιο», για να δείξει πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αυτό ίσως μπορούσε να τρομάξει το ΔΝΤ πως αν δεχθεί να μπει με τον όρο για πρόσθετα μέτρα λιτότητας αντί ελάφρυνση στόχων για τα πλεονάσματα, τότε το πρόγραμμα αυτό θα αποτύχει λόγω αδυναμίας των πολιτών και ίσως το Ταμείο δεν πάρει τα λεφτά του.  

Αλλά ο κύριος Τσακαλώτος το προσπέρασε, σαν να υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα 2,5%-3% του ΑΕΠ, ενώ χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για «εκπτώσεις», προτείνοντας ο ίδιος να μειωθεί ο στόχος μόλις 1% (από 3,5% σε 2,5%) και να πάνε τα λεφτά αυτά (περίπου 180 εκατ. ευρώ) σε φοροελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας, χωρίς να εξηγεί αν θα χρειαστεί (και με τι μέτρα) να καλυφθεί η διαφορά στο πλεόνασμα ως το 2,5%, από το μόλις 1,5% που το υπολογίζει (για το 2018 τουλάχιστον) το ΔΝΤ. 

Ο κύριος Τσακαλώτος όμως, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα λόγια του, έδειξε πως ούτως ή άλλως το πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο. Ενώ δηλαδή, προκειμένου να τελειώσει το 3ο Μνημόνιο στα μέσα του 2018, θα πρέπει να έχει βγει η χώρα για δανεικά στις αγορές από το 2017 ήδη, εκείνος είπε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και στις αρχές του 2018! Έδωσε δηλαδή την αίσθηση ότι αποδέχεται να φτάνει στο τέλος του το Μνημόνιο και τότε μόλις η κυβέρνηση να δοκιμάζει να κάνει τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων! Ουσιαστικά δηλαδή, να παίζει «κορώνα γράμματα» έως και τα μέσα του 2018, αν θα βγει τελικά από το Μνημόνιο ή όχι η χώρα. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα υπάρχει συζήτηση και λύση για το χρέος. Χωρίς να υπάρχει λύση για το χρέος δεν θα μπούμε στη νομισματική χαλάρωση. Χωρίς να μπούμε στη νομισματική χαλάρωση δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018, και άρα οι Ευρωπαίοι και εμείς θα έχουμε συγκροτήσει ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει». 


Πηγή : protothema.gr


Έξω φρενών η Ντόρα με την απαράδεκτη εικόνα της Κυβέρνησης στην βουλή



Η κατάσταση εχθές στην Βουλή έφτασε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα όρια τους και ειδικά την Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νομοσχέδιο απλοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι απουσίες απο το ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές αφού οι βουλευτές του αδιαφορούσαν όπως φάνηκε για το νομοσχέδιο και δεν είχαν προσέλθει με αποτέλεσμα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι περισσότεροι και να  μπλοκάρουν τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το νομοσχέδιο.

Η διαδικασία  διεκόπη μέχρι να γίνουν τα ανάλογα τηλέφωνα για να προσέλθουν και να ενδιαφερθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Καφαντάρη έδωσε τον λόγο στους εισηγητές των κομμάτων για να τοποθετηθούν και να πουν αν αποδέχονται τη διαδικασία του επείγοντος. 

Υπέρ της σχετικής διαδικασίας τοποθετήθηκαν μόνο οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. 

Η κυρία Μπακογιάννη βλέποντας ότι μέσα στην αρμόδια επιτροπή δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός για τη συμπολίτευση έθεσε θέμα δεδηλωμένης και ανάγκασε την πρόεδρο να διακόψει ακόμα μία φορά την συνεδρίαση για να συγκεντρωθούν όλοι οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

Η κα Μπακογιάννη είχε  έντονο διάλογο με την τέως Υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη την οποία κατηγόρησε ότι το νομοσχέδιο καθυστέρησε και έπρεπε να έχει έρθει επί υπουργίας της. Η κα Τζάκρη έριξε την ευθύνη στους θεσμούς με την κα Μπακογιάννη να απαντά: "Μας δουλεύετε; Λίγο σοβαρότητα".


\


Θέλουμε το ΔΝΤ λέει ο Μοσκοβισί και περιγράφει τα νέα μέτρα



Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει και επίσης ΔΝΤ χωρίς μεταρρυθμίσεις (μέτρα) δεν υπάρχει. Αυτός ήταν ο άξονας των επισημάνσεων Μοσκοβισί.

Στις αλλεπάλληλες επαφές αλλά και στην ομιλία του συνέδριο  "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Πιέρ Μοσκοβισί προσδιόρισε με σαφήνεια πως πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει και χωρίς και νέες μεταρρυθμίσεις ( μέτρα) το ΔΝΤ δεν μπαίνει.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία (global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (we need to have IMF on board) και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο» είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο συνέδριο προσδιόρισε και πολλά από τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ υποδεικνύοντας εμμέσως στην κυβέρνηση να μείνει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων "ώστε να μην αποδειχθούν μάταιες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα".

 « Η χώρα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πορεία μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να μην αποδειχθεί ότι έγιναν για το τίποτα» σημείωσε

Ανέφερε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και παρέχουν  στην Ελλάδα προοπτική ανάπτυξης.  Εκτίμησε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να συνολικά θετικό το 2017. 

Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά εργασίας,  αλλά και για αριθμό ανέργων που "εξακολουθεί να είναι απίστευτα υψηλός" καθώς και ότι "οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν".

Εξήγησε ότι  οι  άνθρωποι εδώ, "όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, δεν αισθάνονται ότι είναι πιθανό να ωφεληθούν από την ανάκαμψη".  Παρ όλα αυτά εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για απολογισμό αλλά και για να  εντοπιστούν οι τομείς όπου "θα απαιτηθούν  περισσότερες προσπάθειες τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί ότι  η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της επωφελείται".

Παρέθεσε τέσσερα στοιχεία που είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής σταθερότητας:

-η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ειδική αναφορά στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που πρέπει να εστιάσει στους πολίτες που αισθάνονται ότι αποκλείονται από την  ανάκαμψη

-η συνεισφορά όλων, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών

-η "ιδιοκτησία" του προγράμματος κατά μήκος όλου του πολιτικού φάσματος ούτως ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή οικονομική διακυβέρνηση, η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η παραγωγή αποτελεσμάτων και  

-η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό της μέλλον. Χρειάζονται ακόμη περισσότερα από την παραμονή στο ευρώ, πρέπει να γίνει ένας ισχυρός εταίρος

Χρειάζονται παρεμβάσεις σε επιδόματα

Ο Επίτροπος έκανε εκτενή λόγο για το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εξηγεί ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

1) τη μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που το χρειάζονται πραγματικά

2) την κοινωνική ένταξη μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών

3) την επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και ευκαιριών κατάρτισης.

Επισήμανε ότι ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί βασικό θέμα για το πρόγραμμα.  Και εξήγησε ότι ο στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας τους.

Πιθανές μεταρρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στα οικογενειακά ή στα αναπηρικά επιδόματα, επισήμανε και είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάται  "η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης" γιατί  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης για τους πολίτες και σε προσιτό κόστος. 

Για την δικαιότερη κατανομή των βαρών στην κοινωνία αναφέρθηκε στο πεδίο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένης της απλοποίησης του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της αναδιάρθρωσης της αρχής εσόδων. "Έχοντας βιώσει τις καταστροφικές επιδράσεις της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης", είπε, "η Ελλάδα είναι σε θέση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για τα θέματα αυτά".

"Η πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί η δυναμική" αλλά και "ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον" επισήμανε. "Ελπίζω ότι η Ελλάδα και η ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή ατζέντα" είπε.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ιδιοκτησία του προγράμματος. "Σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ανάκαμψης και της ευημερίας στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα" είπε. "Με πολλές μεταρρυθμίσεις κάτω από αυτό το πλαίσιο και  σημαντικά πράγματα ακόμα να γίνουν, η Ελλάδα πρέπει τώρα να ολοκληρώσει μια στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων, καθορίζοντας  ένα όραμα για τα επόμενα 2-3 χρόνια" είπε. 

"Διαμορφώνοντας μια προοπτική πέρα ​​από την περίοδο του προγράμματος είναι το κλειδί για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αναπτύξει μια αξιόπιστη και καλά υποστηριζόμενη ανάπτυξη" επισήμανε. Αλλά επισήμανε "αυτό απαιτεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε χρονικό ορίζοντα", πρόσθεσε.  

Και αυτό "μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη των πολιτικών και των πολιτικών φορέων σε όλο το φάσμα" επισήμανε, ξανά . "Ολοι οι παράγοντες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους σε ένα κοινό μέλλον" είπε. "Και πρέπει να εργαστούν από κοινού για το σκοπό αυτό", πρόσθεσε. 

Για την Ευρώπη είπε ότι "δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία ότι το μέλλον  για την Ελλάδα βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Όντας μέρος της οικογένειας, ωστόσο, απαιτείται σεβασμός ορισμένων, κοινώς συμφωνηθέντων κανόνων". Αυτοί συνεπάγονται μια δέσμευση για βιώσιμα δημόσια οικονομικά, κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, και την κοινωνική συνοχή, είπε.

"Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτές οι απαιτήσεις θα είναι επίσης εκεί όταν η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμά της, όπως αυτές εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη" πρόσθεσε. 

"Καθώς πλησιάζουμε την προοπτική του κλεισίματος της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος του ESM  ενθαρρύνω τις αρχές να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το τι έρχεται στη συνέχεια και πώς θα προετοιμάσει το έδαφος ήδη από τώρα" είπε.

Μίλησε για πολλές προκλήσεις μπροστά μας. "Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για την Ελλάδα και για την ΕΕ" είπε. "Αλλά είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι το 2017 έχει τη δυνατότητα να είναι η χρονιά μιας επιτυχούς ανάκαμψης για την Ευρώπη" εκτίμησε. 

"Πρώτα όμως, είναι σημαντικό ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να καρποφορήσουν" επισήμανε και ζήτησε  να "μην αφήσουμε λάκτισμα εφησυχασμό" και "να εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και σταθερή Ελλάδα, σταθεροποιημένες στη ζώνη του ευρώ" διαβεβαιώνοντας "ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας Ελλάδα". 

"Είναι εφικτή η συμφωνία"

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει". Πρόσθεσε δε, ότι "θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα".


Πηγή : thetoc.gr