Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Εισβολή ενόπλου σε οίκο ευγηρίας μοναχών - Μια γυναίκα νεκρή




Μνήμες από την δολοφονία ιερέα στην Νορμανδία ξύπνησαν τα ξημερώματα στο Μονπελιέ της Γαλλίας όταν ένοπλος εισέβαλε σε οίκο ευγηρίας καθολικών μοναχών και ιεραποστόλων σκότωσε τουλάχιστον έναν άνθρωπο. 

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς αλλά η αστυνομία διευκρίνισε αργότερα ότι νεκρή εντοπίστηκε μόνο μια γυναίκα, ένοικος του οίκου. 

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας μασκοφόρος άντρας, οπλισμένος με μαχαίρι και καραμπίνα. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που πραγματοποίησαν έφοδο στο κτίριο και άρχισαν να βγάζουν τους ένοικους. 

«Μια γυναίκα, που έμενε στον οίκο, δολοφονήθηκε. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βγάλει έξω τους ένοικους και όλοι είναι ασφαλείς» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. 


Mέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το δράστη. Αστυνομικές πηγές που δεν κατονομάζονται δήλωναν στο Reuters ότι τα κίνητρα του δράστη δεν είχαν αποσαφηνιστεί αλλά τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν σε τρομοκρατική επίθεση. 

Στον οίκο ευγηρίας, που βρίσκεται στην περιοχή του Montferrier-sur-Le, κατοικούν ιεραπόστολοι και μοναχοί που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους βασανισμένους και πεινασμένους της Αφρικής. 



Πηγή : ethnos.gr


Φωτιά σε επτά ΙΧ αυτοκίνητα στα Πετράλωνα



Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε επτά αυτοκίνητα στα Πετράλωνα, τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική εκδηλώθηκε στην οδό Δαιδαλίδων 43. 

Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για εμπρησμό, από δράστη ή δράστες που πιθανότατα περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό τα οχήματα. 

Από τις φλόγες καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία αυτοκίνητα, ενώ άλλα τέσσερα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.






Μία στις 2 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση




Με το σύνθημα «πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών», η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα κηρύσσει σήμερα , 25 Νοεμβρίου, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017, με σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς από τοπική ως διεθνή κλίμακα, αλλά και κάθε ευρωπαίο πολίτη, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών, η κ. Γιούροβα απέστειλε ιδιαίτερο μήνυμα, που αφορά την Ελλάδα, συνδέοντας το φαινόμενο της βίας που βιώνουν οι Ελληνίδες με την οικονομική κρίση.
«Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας», λέει χαρακτηριστικά.

Η κ. Γιούροβα αναφέρεται επίσης, στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες-μετανάστριες, λέγοντας: «Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.»
Η κ. Γιούροβα παραθέτει τα κραυγαλέα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο «για τη βία που βασίζεται στο φύλο» (Νοέμβριος 2016) και αποτελούν τη βάση για την εκκίνηση της εκστρατείας της Επιτροπής:
  • Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο
  • Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της
  • Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη
  • Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
  • Μία στις 20 έχει βιαστεί.

«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν», δηλώνει η κ. Γιούροβα. Η Επίτροπος συστρατεύει τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, συνδικάτα, ΜΜΕ και όλους τους ευρωπαίους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν «να κάνουμε τη βία κατά των γυναικών παρελθόν», όπως λέει στο μήνυμά της. 


Οι χρηματοδοτικές και πολιτικές δράσεις Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 2017: 

1. προγράμματα στοχευμένης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απευθύνονται κυρίως στις αστυνομικές αρχές και τα υπουργεία Παιδείας(4 εκατομμύρια ευρώ).


2. Θα στηρίξει οικονομικά οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα για τη ζωή των γυναικών στην ΕΕ.
3. Θα ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Περιφερειακά και Αναπτυξιακά Ταμεία για τα θύματα της βίας.
4. θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση του Erasmus+ ,στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία στο πεδίο του αθλητισμού.


Σε διεθνή κλίμακα η Επιτροπή θα στηρίξει οικονομικά προγράμματα κυρίως για τις «απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές», ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα σε περιβάλλον ανθρωπιστικής κρίσης.



Στο πολιτικό πεδίο επίσης, η Επίτροπος επιθυμεί να αναβαθμίσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών πολύ ψηλά στην ατζέντα: Προγραμματίζεται ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος τον Φεβρουάριο στη Μάλτα, η οποία θα έχει την προεδρία της ΕΕ, θα δημιουργηθούν εργαλεία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και θα οργανωθούν εκδηλώσεις, στον καλλιτεχνικό χώρο (στο πλαίσιο του φεστιβάλ Berlinale), ευρωπαικό αθλητικό φόρουμ και φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ευρωπαϊκές δράσεις περιλαμβάνουν και ενίσχυση της νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων είναι η υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Θυμάτων.
Νέες έρευνες θα μπουν επίσης στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, από τη Eurostat και την Επιτροπή, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία θα δημοσιεύσει Ετήσια Εκθεση για τη δράση της ΕΕ για τον τερματισμό της Σεξουαλικής βίας σε κατάσταση Συγκρούσεων.
Συνοψίζοντας τους στόχους της γι΄ αυτή την εκστρατεία, η κ. Γιούροβα δηλώνει: «Θέλω το 2017 να γυρίσει ο τροχός και ν' αλλάξει το παιχνίδι υπέρ των γυναικών, στο θέμα της βίας. Στο τέλος του χρόνου ελπίζω ότι κάθε γυναίκα που θα έχει υποστεί βία, θα νιώθει ικανή να το καταγγείλει στην αστυνομία και να δεχθεί την υποστήριξη που της αξίζει. Και θα ήθελα όλοι στην Ευρώπη να συμφωνήσουμε ότι σεξουαλική συνεύρεση χωρίς συναίνεση δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr


Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Ηπείρου



O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το διήμερο, Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Νοεμβρίου, περιοδεία στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την πόλη της Άρτας, όπου θα παρευρεθεί και στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Άρτας.

Επίσης, αύριο Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 19:30 στο ξενοδοχείο «Du Lac» στην πόλη των Ιωαννίνων.


Νέα Δημοκρατία : Η Κυβέρνηση νομίζει ότι η Ε.Ρ.Τ. είναι “μαγαζί” της



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ε.Ρ.Τ. ξεπέρασε, σήμερα, το χειρότερο εαυτό της. 

Προφανώς, στην Κυβέρνηση νομίζουν ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι “μαγαζί” τους. 

Πανικοβλημένοι από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν και την κατάρρευσή τους στην κοινωνία αντιγράφουν πρακτικές Βορείου Κορέας. 

Ας καταλάβουν και οι ίδιοι ότι με τέτοιες πρακτικές εκτίθενται όλο και πιο πολύ στα μάτια της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας».


Ο Τσίπρας έκλεψε τις εξαγγελίες Σαμαρά για να δείξει ότι έχει κάτι να πεί στην Αλεξανδρούπολη




Διαβάζουμε στο iefimerida.gr

Τις εξαγγελίες Σαμαρά έκανε ο Τσίπρας στην Αλεξανδρούπολη
ΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ, LNG

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν η Αλεξανδρούπολη. Από το λιμάνι της πόλης ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται και θα το καταστήσουν ισχυρό διακομιστικό κόμβο, προκαλώντας την αντίδραση στελεχών της ΝΔ.

Μάλιστα από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από την Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε όσο είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί επί της ΝΔ, από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση, η εκβάθυνση λιμενολεκάνης, το LNG.

Τι είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας

«Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρώτη πόλη της Ε.Ε. στα ανατολικά της σύνορα. Πρώτος σταθμός το λιμάνι της πόλης που παρά την κρίση αναπτύσσεται με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι «η πόλη μπορεί να γίνει και θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής γιατί από εδώ περνάνε οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος. Εδώ έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο λιμάνι».

«Θέλω να τονίσω ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα περνάει μια μεγάλη περιπέτεια και έχει απολέσει το 1/4 του εθνικού μας πλούτου, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα με την καλή διαχείριση από τον οργανισμό λιμένος Αλεξανδρούπολης είμαστε σε θέσει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του λιμανιού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα εξήγγειλε το σημαντικό έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι Μπουργκάς στη Βουλγαρία και σημείωσε ότι προχωρά η αναβάθμιση και του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

«Ολοκληρώσαμε έργα όπως η εμβάθυνση του λιμανιού και η ολοκλήρωση του εμπορευματικού προβλήτα. Όμως αυτά τα έργα δεν αρκούν. Βρέθηκα στη Σόφια και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας συμφωνήσαμε στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκας και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής τους σύνδεσης. Αυτό σημαίνει άμεση υλοποίηση της ανακαίνισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο κυρίως με την εγκατάσταση ηλεκτροδότησης. Επιπλέον έχουμε αναπτύξει τις οδικές αρτηρίες της περιοχής. Όμως η περιοχή είναι και ένας σημαντικός κόμβος ενέργειας. Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη βρίσκονται στο επίκεντρο υλοποίησης μεγάλων έργων που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη της περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε.



Ο σουλτάνος Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί νομίζοντας ότι είναι όλοι Τούρκοι και θα τον φοβηθούν



Κάτι δεν έχει καταλάβει καλά ο Τούρκος καθεστωτικός Σουλτάνος και νομίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι  είναι Τούρκοι  και θα τον φοβηθούν.

Νέες απειλές κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο αρχηγός του καθεστώτος της Τουρκίας σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο καθεστωτικός Τούρκος σουλτάνος Ερντογάν προειδοποίησε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, «εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκήσει περαιτέρω πιέσεις».

«Ειμαστε αυτοί που ταΐζουν 3 με 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα. Εχετε προδώσει τις υποσχέσεις σας. Εάν το τραβήξετε κι άλλο αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν» είπε χαρακτηριστικά.

«Ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και ο λαός μου θα επηρεαστούμε από αυτές τις στεγνές απειλές. Δεν θα είχε καμία σημασία ακόμη κι αν όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζαν υπέρ της παύσης των διαπραγματεύσεων», είπε εκβιάζοντας και απειλώντας ο Ερντογάν.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών έναντι των χειρισμών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. 

Η πρόταση των ευρωβουλευτών είναι να «παγώσουν» οι σημερινές συνομιλίες και να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο. Συγχρόνως, η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει το τελευταίο διάστημα πολλοί αξιωματούχοι, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής.


Πως η κοινωνία διαλύθηκε στα "σκοτεινα χρόνια" των Μνημονίων



Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ για την φτώχεια στην Ελλάδα. Συνθλίβονται νέοι και παιδιά λέει και έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απανωτές εκθέσεις αποκαλύπτουν την διολίσθηση στην απόλυτη φτώχεια του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 35,2% των Ελλήνων, δηλαδή περίπου 1 στους 3. Ο αριθμός μάλιστα εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού.

Το συγκεκριμένο ποσοστό στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη  φτάνει μόλις το 10%.

Ενώ σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα  δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, ο δείκτης της φτώχειας  αυξάνει ταχύτατα ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.  Οι μακροχρόνια άνεργοι συνθλίβονται καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του κράτους διοχετεύονται στις συντάξεις με αποτέλεσμα για τους άνω των 65 ο δείκτης φτώχειας να μειώνεται!      

Αύξηση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και πάγωμα επιδοματικής πολιτικής

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμη πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014.

Η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ όπως σημειώνεται τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό,τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».

Σε τραγική μοίρα νέοι & παιδιά- Καλυτέρεψαν  τα πράγματα για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών  

 Εξίσου αποκαλυπτική για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, μειώνεται ο σχετικός δείκτης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και αυξάνει ταχύτατα για τους υπόλοιπους, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.

Η φτώχεια για νέους και μεσήλικες έχει αυξηθεί πάνω από  4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η φτώχεια των ηλικιωμένων –μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που πραγματοποιεί το κράτος- έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα.

  Η έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προτείνει τρόπους χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανέφερε πως , «οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, μειώνουν τη φτώχεια στις τάξεις των ηλικιωμένων, δεν έχουν όμως αντίστοιχη επίπτωση και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες». 

 Κι αυτό γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού διοχετεύονται στις συντάξεις και οι πόροι που απομένουν  για επιδόματα προς τις νεώτερες γενιές είναι ελάχιστα .

Για τους  800.000 μακροχρόνια ανέργους δαπανώνται λιγότερα από 22 εκατ. ευρώ το χρόνο την ώρα που η κρατική συμμετοχή για την καταβολή των συντάξεων φτάνει στο 9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 15 δις. ευρώ!

Η παιδική φτώχεια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ήδη το ελληνικό ποσοστό είναι μεταξύ των τριών υψηλότερων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα άτομα ηλικίας έως 17 ετών, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% το 2008, στο 26,6% το 2015 ενώ στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, από το 18,7% το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 22,5%. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση έπληξε όλες τις ηλικιακές ομάδες μειώνοντας το εισόδημά τους. Δεν χτυπήθηκαν όμως όλοι το ίδιο: Το διαθέσιμο κατά κεφαλή εισόδημα έχει μειωθεί στην Ελλάδα περίπου κατά 36% κατά τη διάρκεια των μνημονίων έχει περιοριστεί από τις 12.000 ευρώ το 2010, κοντά στις 7.500 ευρώ το 2015.

Οι κοινωνικές ομάδες που  υπέστησαν το μεγαλύτερο «κούρεμα» εισοδήματος από τον εθνικό μέσο όρο 

Οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά. Οικογένεια με δύο παιδιά έχει χάσει περίπου το 38,5% του εισοδήματός της ενώ στους πολύτεκνους οι απώλειες φτάνουν στο 44%. Αντίθετα, στα ζευγάρια ηλικιωμένων (και οι δύο άνω των 65) η μείωση εισοδήματος περιορίζεται στο 25%

Οι άνεργοι έχουν απολέσει το 40% του μέσου εισοδήματος όταν στους συνταξιούχους το ποσοστό περιορίζεται στο 26%.


Πηγή : thetoc.gr


ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωνε στην Εφορία τα κεντρικά γραφεία του στην Κουμουνδούρου





Σε καταγγελίες ότι το κτίριο που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, με συνέπεια να μην έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι, προέβη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι μόλις στις 14 Νοεμβρίου του 2016 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στην αρμόδια ΔΟΥ 16 διαδοχικές δηλώσεις, μία για κάθε έτος από το 2001 κι μετά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταβάλλει για το ακίνητο ούτε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας , ούτε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων νομικών προσώπων, ούτε τον μετέπειτα ΕΝΦΙΑ.

«Είναι η απόλυτη απόδειξη μιας ιστορίας η οποία δεν είναι καθόλου νόμιμη», ανέφερε, ενώ κι ο «γαλάζιος» βουλευτής Νότης Μηταράκης παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απέφευγε να πληρώνει φόρους όπως οι υπόλοιποι πολίτες.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς επανέφερε και το ζήτημα της εξόφλησης του κουρεμένου κατά 60% δανείου που είχε ληφθεί για την εξαγορά του κτιρίου, λέγοντας ότι από τα έγγραφα που έχουν φτάσει στην επιτροπή, προκύπτει ότι δεν υπάρχει ούτε πράξη εξόφλησης του δανείου, ούτε βεβαίωση για άρση των απαιτήσεων και κυρίως της κατάσχεσης από την Τράπεζα.




Όλγα Παναγιωτίδου 
Πηγή : cnn.gr


Γραφείο Προϋπολογισμού: Το νέο μνημόνιο επιβάλλει παράταση λιτότητας

΄


Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακή επίπτωση καθώς: μειώνει τις δαπάνες και επιζητεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Συμπέρασμα; Μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά. Αυτό τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που συντάχθηκε αποκλειστικά για τον συζητούμενο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμό του 2017. Μάλιστα επικαλούμενοι την δημόσια κριτική, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «το νέο Μνημόνιο επιβάλλει παράταση της λιτότητας και αυτό υποκρύπτει η στόχευση για πρωτογενή πλεονάσματα». 

«Το ζήτημα της λιτότητας γίνεται γενικά επίκαιρο όχι μόνον σε συνθήκες ύφεσης, όπως στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της ασθενικής μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη», σημειώνεται, ενώ αναφέρεται ότι «η δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα και αλλού θα έπρεπε, θεωρητικά, να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της ύφεσης και των κινδύνων δυνητικής στασιμότητας». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να είναι αντικυκλική». «Και όμως, στην Ελλάδα, παραμένει προκυκλική καθώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και συγκρατούνται οι δαπάνες του κράτους. Αυτό φυσικά οφείλεται μεν στην κληρονομιά του παρελθόντος (χρέη κλπ.) αλλά και στους μη ρεαλιστικούς στόχους του Μνημονίου για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 και μετά», υπογραμμίζεται. 

Επομένως, όπως τονίζεται, «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους». «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!», σημειώνεται. 

Μια ειδικότερη πτυχή σε σχέση με τις υφεσιακές επιπτώσεις του Προϋπολογισμού του 2017 είναι το «μείγμα οικονομικής πολιτικής», δηλαδή η σχέση κρατικών δαπανών και φόρων. Όπως επισημαίνεται «ο προϋπολογισμός του 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα που προβλέπεται να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ». Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά € 153,4 εκατ. και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά € 2,447 δισ. Όμως, όπως έχει επισημάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού και στο παρελθόν, «η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της». 

«Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά έχει την τάση να προκαλεί μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων», εκτιμάται, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η απόλυτη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοθεί στη κατεύθυνση της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της παραοικονομίας στο πλαίσιο του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος».

Επιπλέον, εντοπίζονται καθυστερήσεις σε σειρά δομικών αλλαγών με εμφανέστερες τις τριβές γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Οι δυσκολίες υλοποίησης των δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο αντικατοπτρίζονται εν μέρει στην τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό το επαναλαμβανόμενο έργο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας την τελευταία στιγμή, οφείλεται μεν σε πραγματικές διαφορές απόψεων και φιλοσοφίας με τους εταίρους, αλλά απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά!», υπογραμμίζεται. 

Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλο ένα θέμα: «Ένα ακόμα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί τελικά η Ελλάδα χωρίς “μαξιλάρια” για την περίπτωση που σημειώνονται απότομες εξωτερικές διαταραχές όπως η ανατροπή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, παράταση ή χειροτέρευση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή ή/και μια απότομη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας ή της ΕΕ».



Λάμπρος Σταυρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ


Έκρηξη στο hot spot της Μόριας δύο νεκροί, οκτώ τραυματίες

Φωτό: emprosnet



Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ σε σκηνή εντός του καταυλισμού εξερράγη φιάλη υγραερίου με συνέπεια να τραυματιστούν θανάσιμα μια 66χρονη γυναίκα και ένα 6χρονο αγόρι. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε τραυματίστηκαν ακόμα οκτώ άτομα, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τη σκηνή.

Δύο από τους τραυματίες, μια γυναίκα 25 ετών και ένα αγόρι 4 ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και επρόκειτο στη διάρκεια της νύχτας να μεταφερθούν στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο τμήμα του καταυλισμού όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια μέσα στον καταυλισμό και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Για λόγους ασφαλείας ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός του hot spot. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη της φιάλης υγραερίου σημειώθηκε τη στιγμή που η 66χρονη μαγείρευε.