Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: ΝΔ 42% - ΣΥΡΙΖΑ 18%




Μεγάλο προβάδισμα 24 μονάδων στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18%, η Νέα Δημοκρατία 42%, Χρυσή Αυγή 8%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8%, ΚΚΕ 7,5%, Ποτάμι 2,5%, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5% και λοιπά 7,5%

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 21%, ενώ κανένας από τους δύο συγκεντρώνει 35%.

Στο ερώτημα για το ποια θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 34% των ερωτηθέντων απαντάει μια κυβέρνησης της ΝΔ, το 13% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το 51% καμία από τις δύο. 

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 47% θετικές γνώμες και 51% αρνητικές, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην 6η θέση με 22% θετικές γνώμες και 77% αρνητικές.

Στη δεύτερη θέση με 39% θετικές γνώμες βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, ενώ οι αρνητικές γνώμες προς το πρόσωπό της, είνει 58%.  Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 38% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει 35% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές, ακολουθεί ο Βασίλης Λεβέντης με 30% θετικές γνώμες και 68% αρνητικές, ο Πάνος Καμμένος με17% θετικές και 82% αρνητικές. 

Όσο αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, μάλλον χρειάζονται απαντά το 50% των ερωτηθέντων, ενώ μάλλον δεν χρειάζονται απαντά το 48%.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα Αυγή διέκοψε τη συνεργασία της με την Public Issue. 



Πηγή : parapolitika.gr


Το θέμα της ΔΕΗ φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία




Για πιθανή κατάρρευση της επιχείρησης κάνει λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης ενέργειας

Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να «σηκώσει» το θέμα της ΔΕΗ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη ενέργειας του κόμματος κ. Κώστα Σκρέκα προς τον αρμόδιο υπουργό περιγράφονται με στοιχεία τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Οι ανείσπρακτες οφειλές, η έλλειψη ρευστότητας, η απώλεια μεριδίων αγοράς, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η πιστοληπτική ασφυξία, η απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου είναι οι έξι άξονες που σύμφωνα με τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ οδηγούν τη  ΔΕΗ  «ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία».

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής:

•    Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του Αυγούστου του 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ φέτος, διπλάσια σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Ο ολέθριος υπερδιπλασιασμός των ανείσπρακτων υπολοίπων της εταιρείας οφείλεται στη δραματική επιδείνωση της φτώχειας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και της αλλόγιστης εντολής του αρμόδιου υπουργού να δωθεί ελεύθερο πιστωτικό όριο (πλαφόν) 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ  ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και ιδιότητας.

•   Οι επισφάλειες το 2015 εκτινάχθηκαν στα 781 εκατομμύρια ευρώ από τα 309 εκατομμύρια ευρώ του 2014, ενώ έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2016 συσσωρεύθηκαν επιπλέον επισφάλειες 296,6  εκατομμύρια ευρώ.
•    Οι ζημιές (προ φόρων) το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 137,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Για το 2017 λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αναμένεται μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης έως και 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 372 εκ. ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. Άρα συνολικά το 2017 τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι επιβαρυμένα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

 •   Για τη ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση - απάντηση της επιχειρήσης σε δημοσίευμα, οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε € 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 σε €640 εκατατομμύρια  και επομένως αθροίζουν σε  787 εκατομμύρια. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, που βρίσκονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που τον Σεπτέμβρη του 2016 ανέρχονται στα 302 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ΔΕΗ το 2017 ανέρχονται τουλάχιστον στα 1,789 δις. Και χωρίς σε αυτά να αθροίζονται οι επιπλέον δανειακές ανάγκες της εταιρείας που θα προκύψουν από την κατά 900 εκατομμύρια μείωση του μικτού περιθωρίου.

•  Το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 4,75% στα 9,5% τον Σεπτέμβριο του 2016, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 500 εκατομμύρια. ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 5,50% στα 13,5%  τον Σεπτέμβρη του 2016. Αυτό αποδεικνύει την τραγική αδυναμία της ΔΕΗ να δανειστεί από τις αγορές με ανταγωνιστικούς και βιώσιμους όρους δανειοδότησης.

•  Η τιμή της μετοχής βρίσκεται πλέον στα 2,95 ευρώ, έναντι 6,55 ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας καταποντίστηκε στα 682 εκατομμύρια ευρώ το 2016, όταν το 2014 ήταν στο 1,52 δις ευρώ. Μία τραγική πτώση 900 εκ ευρώ στην αξία της επιχείρησης που αντιστοιχεί σε ζημιά για το Δημόσιο 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Από τα παραπάνω φαίνεται πως η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται τραγική. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα. Είναι φανερό πως  στην παρούσα φάση τα προβλήματα της ΔΕΗ κινούνται σε έξι άξονες: ανείσπρακτες οφειλές, έλλειψη ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, πιστοληπτική ασφυξία, απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω και την διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Εταιρίας. Μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες  επιπτώσεις στον παραγωγικό  ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους» επισημαίνει  στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό  ενέργειας τα εξής:

1.  Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο  για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;

2.   Ποια είναι η συνολική ζημιά που  έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες; 


3.   Με ποια εσωτερική διαδικασία της ΔΕΗ ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα, μεταξύ των οποίων και η μηχανογράφηση, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα διαδικασία πιστωτικού ελέγχου στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας που εφάρμοζε "πλαφόν", δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1.000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας;



Πηγή : tovima.gr


Αποτελειώνουν την οικονομία σχεδιάζουν γιγάντωση του Δημοσίου: Αυξάνουν τις οργανικές θέσεις 15%



Το αποκάλυψαν στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ

Ξανά, σχεδιάζουν γιγάντωση του Δημοσίου: Αυξάνουν τις οργανικές θέσεις 15%

Αύξηση οργανικών θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς κατά 10-15% προβλέπει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, όπως τόνισαν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

Αύξηση των οργανικών θέσεων σε δημόσιους Οργανισμούς κατά 10%-15% θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα.

Αυτό τόνισαν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθησυχάζοντας τους φόβους των συνδικαλιστών περί συρρίκνωσης των Δημόσιων Οργανισμών. 

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα κινητικότητας, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του τρόπου μεταθέσεων και αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων. 

Τη σχετική αρμοδιότητα, όπως είπε, θα έχει η κεντρική επιτροπή κινητικότητας, η οποία θα καθορίζει με διαφανή τρόπο τις μεταθέσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τα ανάλογα αιτήματα των υπαλλήλων.





Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, protothema.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Aκρως προκλητική η συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης





H Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Χειμάρρας να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Για το θέμα αυτό έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών Ελλήνων Ομογενών στη Χειμάρρα αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας άκρως προκλητικής συμπεριφοράς που εκ των πραγμάτων  θέτει πια  τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε νέα βάση.

Είναι προφανές ότι  τόσο οι διμερείς μας σχέσεις όσο και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. πρέπει να επαναεκτιμηθούν υπο το φώς του (μη) σεβασμού των κανόνων του Κράτους Δικαίου και της διεθνώς κατοχυρωμένης προστασίας των μειονοτήτων, εκ μέρους της γείτονος χώρας.

Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί έστω και την ύστατη ώρα η υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

Υπενθυμίζουμε  για ακόμη μια φορά  στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται αποτελεσματική μόνο στο βαθμό που προϋπάρχει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων γύρω από κρίσιμα εθνικά θέματα.

Τον καλούμε γι’ αυτό να εγκαταλείψει τη λογική του “one man show”  και να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι νέες αλβανικές προκλήσεις και να συζητηθούν διεξοδικά όλες οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».


Είχαμε τον βλάκα από την Τουρκία τώρα έχουμε και τον πανίβλακα απο την Αλβανία



Βλέπουν σε τι κατάσταση είναι η χώρα με την γελοία καθεστωτική κυβέρνηση που έχει στο τιμόνι και ξεσαλώνουν οι επικίνδυνοι γείτονες προκαλώντας μήπως κερδίσουν κάτι.

Είχαμε εξ΄ ανατολάς τον βλάκα σουλτάνο του καθεστώτος της Τουρκίας τον έχουμε και στον βορρά τον πανίβλακα της Αλβανίας της χώρας του τίποτα να λέει τις δικές του αθλιότητες.

Προκλητικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, για το ζήτημα της Χειμάρρας και με ανάρτηση του στο Facebook,  με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τα σχέδια κατεδάφισης 19 ελληνικών κατοικιών στη Χειμάρρα, υποστηρίζει : 

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Κάποιος σοβαρός θα πρέπει να τους βάζει στην θέση τους όλους αυτούς τους ηλίθιους που προσπαθούν να φτιάξουν ιστορία στην πλάτη της Ελλάδας, αλλά με αυτή την κυβέρνηση που έχει μέσα της στελέχη που μισούν τους ηρωισμούς και την ελληνική ιστορία μόνο σοβαροί δεν υπάρχουν.


Καθεστωτική αθλιότητα του Κρέτσου που στέλνει στις πρεσβείες υβριστικό άρθρο για να το δώσουν στα ξένα ΜΜΕ





Ο Κρέτσος στέλνει στις πρεσβείες υβριστικό άρθρο για να το δώσουν στα ξένα ΜΜΕ

«Ο πανικός και η κατρακύλα της Κυβέρνησης και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος» σχολιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία με αφορμή αποκάλυψη της ιστοσελίδας liberal.gr σύμφωνα με την οποία ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ζητάει από τις ελληνικές πρεσβείες να προωθήσουν άρθρο του κατά της αντιπολίτευσης στα ξένα ΜΜΕ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ: «Η σημερινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας “liberal” αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης. Ο κ. Κρέτσος, βαρύτατα εκτεθειμένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού – φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συκοφαντεί στα διεθνή Μ.Μ.Ε. την Αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας. Ο πανικός και η κατρακύλα της Κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος. Ντροπή».

Η αποκάλυψη του Liberal

Το liberal αποκαλύπτει σήμερα email που εστάλη από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του κ. Λευτέρη Κρέτσου με τα οποία καλούνται τα γραφεία Tύπου των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό «να αξιοποιήσουν» άρθρο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με το οποίο καθυβρίζεται η αντιπολίτευση και η δικαιοσύνη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εστάλη από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της ΓΓ Ενημέρωσης Κατερίνα Λάμπρου, email προς όλες τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό με εντολή προβολής στα ΜΜΕ του εξωτερικού του Άρθρου του Λ. Κρέτσου σε εφημερίδα των Αθηνών με τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Στο email η υφισταμένη του κ. Κρέτσου παροτρύνει τους δικούς της υφισταμένους να «αξιοποιήσουν» το άρθρο Κρέτσου, δηλαδή να το προωθήσουν στα ΜΜΕ της χώρας όπου υπηρετούν, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι το «Γραφείο Τύπου της χώρας μας στο Παρίσι, έχει ήδη μεταφράσει το κείμενο Κρέτσου στη γαλλική γλώσσα»!

Στο εν λόγω άρθρο ο κ. Κρέτσος εξαπολύει επίθεση στην αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικοί βραχίονες των διαπλεκόμενων συμφερόντων», «το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των επιδιώξεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της ηγεσίας της Ν.Δ.» ενώ επαναλαμβάνει την γνωστή του άποψη για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «Οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών». Στο άρθρο αφήνονται τέλος υπονοούμενα ακόμα και για την ηθική των δικαστών του ΣτΕ, αφού αναφέρεται με δηκτικό τρόπο ότι «μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων»...

Η απάντηση Κρέτσου: Διοργανώσαμε με επιτυχία τον διαγωνισμό για τις άδειες και αυτό ενοχλεί!

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης δεν αναφέρει τίποτε για το email του κ. Κρέτσου, αντίθετα σημειώνει ότι υπάρχει ενόχληση εις βάρος της επειδή οργάνωσε με επιτυχία τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες!

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση: «Το μπαλάκι ανάμεσα στο liberal.gr και στη ΝΔ είναι πια γνωστή πρακτική: το liberal.gr δημοσιεύει ταχα ανώνυμες αποκλειστικές πληροφορίες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του κιτρινισμού και της δεξιάς προπαγάνδας, στις οποίες η ΝΔ σπεύδει ν’ απαντήσει, τάχα κι αυτή ευαισθητοποιημένη. Γιατί άραγε δεν ευαισθητοποιήθηκε ποτέ όταν η ΝΔ συστηματικά απαξίωνε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία αντί να λειτουργεί ως μέσο άσκησης επικοινωνιακής διπλωματίας είχε υποβαθμιστεί σε κυβερνητική μονταζιέρα; Συμφωνούμε: Ντροπή! Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διοργάνωσε με επιτυχία τον μοναδικό διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Αυτό μάλλον ενοχλεί».

Το email που εστάλη στις πρεσβείες

Ακολουθεί το επίμαχο email της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της Γ.Γ. Επικοινωνίας προς όλα τα Γραφεία Τύπου της Χώρας μας στο Εξωτερικό:

From: Katerina Lamprou [mailto:aiklamprou@gmail.com] 
Sent: Friday, October 28, 2016 8:32 PM
To: GTE ANKARA; GTE BEIJING; GTE BEOGRAD; GTE BERLIN; GTE BRUXELLES; GTE CAIRO; GTE GENF; GTE ISTANBUL; GTE LISBON; GTE LONDON; GTE LUXEMBURG; GTE MADRID; GTE MOSCOW; GTE NEW YORK; GTE NICOSIA; GTE PARIS; GTE ROME; GTE SKOPJE; GTE SOFIA; GTE STOCKHOLM 2; GTE STRASBURG; GTE TEL AVIV; GTE TIRANA; GTE WASHINGTON 2; GTE WASHINGTON, EFTHYMIOS ARAVANTINOS; GTE WIEN
Cc: Λευτέρης Κρέτσος; ΔΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ; costasmavro@hotmail.com; GGEE Twitter; Thomas Thomopoulos
Subject: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Άρθρο Λ.Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών



Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

παρατίθεται για ενημέρωση και αξιοποίηση το κείμενο σημερινού άρθρου του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών (http://www.efsyn.gr/arthro/poios-kyverna-ayton-ton-topo) κι έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΕΕ: http://media.gov.gr.

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;« - Άρθρο του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ.Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτώn,28.10.2016

// Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εργάστηκε σκληρά, σε αντίξοες και ασύμμετρες επικοινωνιακά συνθήκες, προκειμένου να γίνει αυτό πράξη. Είναι η μόνη που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία διαγωνισμό για απονομή τηλεοπτικών αδειών.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήταν άλλες οι βουλές των δικαστών, και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε τον τελευταίο λόγο στο ερώτημα του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Ή μήπως όχι;

Το ΣτΕ αποφάσισε την Τετάρτη να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον παρελθόν, όμως σε κάθε περίπτωση θα μείνει στην ιστορία, γιατί απέδειξε τα εξής:


Η διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι κάτι μεταφυσικό, αλλά ένα εφικτό εγχείρημα, όσο δύσκολο και σύνθετο κι αν είναι.
Για το ότι επί 27 έτη δεν έγινε διαγωνισμός φέρουν την απόλυτη ευθύνη οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Εμείς τον ολοκληρώσαμε έπειτα από μόλις ενάμιση χρόνο κυβερνητικής θητείας και 10 μήνες από την ψήφιση του ν. 4339/2015, παρότι χρειάστηκε να περιμένουμε την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. θα συναινούσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αντιθέτως, το παλιό πολιτικό σύστημα ανέβαλλε διαρκώς όχι μόνο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και την είσπραξη του ειδικού φόρου τηλεόρασης/τελών χρήσης συχνοτήτων, μη παραλείποντας στο ενδιάμεσο να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και να επιτρέψει, αν δεν υπέθαλψε κιόλας, την αεροπειρατεία της Digea και των καναλαρχών.
Το κράτος δεν είναι αδύναμο. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πνεύμα συνεργασίας. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού εργάστηκαν, εκτός από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΕΤΤ, του Ελληνικού Στρατού, του ΕΚΑΒ και άλλων υπηρεσιών.
Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πολύ ικανά στελέχη, αλλά απαιτείται η ενθάρρυνση και η αναγνώρισή τους από πλευράς πολιτικής ηγεσίας χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και κομματικά κίνητρα. Στις επιτροπές του διαγωνισμού δεν υπήρχε ούτε ένα κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε διοικητική πράξη μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά και προδικαστικά, ενώ υπήρχε απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της τηλεόρασης, όπως φάνηκε και από τα χρήματα που κατεβλήθησαν διαμέσου της διαγωνιστικής διαδικασίας. Φέρουν βαρύτατες ευθύνες όσοι για χρόνια επέτρεπαν τη διατήρηση του ελέγχου των τηλεοπτικών συχνοτήτων από ένα κλειστό club ολιγαρχών και «τζαμπατζήδων«.

Συμπερασματικά, ο διαγωνισμός αυτός αποκάλυψε ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο πολίτη ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικοί βραχίονες των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Από την αρχή έφεραν εμπόδια και προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Ο νόμος Παππά ενισχύει τον ρόλο του ΕΣΡ όσο κανένας άλλος νόμος.

Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. έθεσε εξαρχής βέτο, με άδηλο μάλιστα χρονικό προσδιορισμό τερματισμού του. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των επιδιώξεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της ηγεσίας της Ν.Δ.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών. Για παράδειγμα, το ΣτΕ αποφάσισε μετά από 8 μήνες μαύρου στην ΕΡΤ ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Συνεπώς, για το ΣτΕ οι χειρισμοί Σαμαρά για το μαύρο ήταν σύννομοι, όπως συνταγματικά ανεκτά ήταν και τα μνημόνια και οι επακόλουθες σφαγές στους μισθούς, στις συντάξεις και στις ελπίδες και στα όνειρα του ελληνικού λαού.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού δεν έχουμε πλέον κανονικές και οριστικές άδειες λειτουργίας. Επιπλέον το ΣτΕ διατάσσει το Δημόσιο να επιστρέψει 258 εκατομμύρια σε έχοντες και κατέχοντες και δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που απέφερε η διαγωνιστική διαδικασία του Αυγούστου.

Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας.

Ζητούν, λοιπόν, να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς ανομίας στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς αυτό διαχρονικά συνοδεύεται από συσσωρευμένα χρέη, απολύσεις, μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους.

Οπως είπαμε, οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Ωστόσο και η εκτελεστική εξουσία οφείλει να συνεχίσει το έργο της εντός των ορίων των αποφάσεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα χορηγήσουμε βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μέχρι να διενεργηθεί ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Σε κάθε περίπτωση, το τζάμπα πέθανε! Για την απόκτηση της βεβαίωσης προσωρινής λειτουργίας οι παλιοί και νέοι καναλάρχες θα καταθέσουν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό άπαξ και ένα μικρότερο ποσό κάθε χρόνο, μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ. Επίσης θα οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αριθμού απασχολούμενων, τεχνικής επάρκειας και ποιότητας προγράμματος.

Εν ολίγοις, όσοι νόμιζαν ότι λόγω της απόφασης του ΣτΕ θα κάνουμε πίσω ή θα κλείσουμε το μάτι στη διαπλοκή, κάνουν τεράστιο λάθος. Οι καναλάρχες σε αυτή τη χώρα οφείλουν να ακολουθούν το πλαίσιο που ορίζει το κράτος.

Η απόφαση επομένως του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά εντελώς πρόσκαιρη νίκη των ολιγαρχών και του παλιού, σάπιου πολιτικού συστήματος. Μπαίνουν κανόνες για όλους, όπως απαιτεί η λαϊκή βούληση που θα πει και την τελευταία λέξη. //

Το ΓΤΕ Παρισίων έχει ήδη μεταφράσει στη γαλλική γλώσσα το άρθρο και παρατίθεται προς αξιοποίηση από τα γαλλόφωνα ΓΤΕ:

Qui dirige ce pays ?

Article du Secrétaire Général à l’Information et à la Communication Lefteris Kretsos dans le journal ‘Efimerida ton Syntakton’,28 octobre 2016



Le gouvernement s’est engagé à mettre de l’ordre dans le paysage de la radio-télévision. Il a travaillé dur, dans des conditions de communication adverses et disproportionnées, afin de le mettre en pratique. C’est le seul qui a réussi à terminer avec succès un appel d’offres pour l’attribution des licences de télévision.

La vérité, cependant, est que les volontés des juges étaient différentes, et le Conseil d’Etat avait le dernier mot à la question de qui gouverne ce pays. Ou peut-être pas ?

Le Conseil d’Etat a décidé mercredi de déclarer nul l’appel d’offres pour les licences de télévision. Cet appel d’offres appartient désormais au passé, cependant, dans tous les cas, il restera dans l’histoire parce qu’il a montré que :



L’organisation d’une procédure d’appel d’offres pour les licences de télévision n’est pas quelque chose de métaphysique, mais une entreprise réalisable, aussi difficile et complexe soit-elle.
Les gouvernements précédents portent l’entière responsabilité si durant 27 ans il n’y a eu aucun appel d’offres. Nous, nous l’avons menons à terme seulement un an et demi après avoir accédé au gouvernement et 10 mois après le vote de la loi 4339/2015, bien que nous ayons du attendre l’élection de M. Mitsotakis, avec l’espoir que la nouvelle direction de la Nouvelle Démocratie consentirait à la formation du Conseil National de la Radiotélévision (CNR). Au lieu de cela, l’ancien système politique a constamment reporté non seulement l’appel d’offres mais aussi la perception de la taxe spéciale sur la télévision/droits d’utilisation des fréquences, n’omettant pas, entre temps, de jeter ERT dans le noir et de permettre, si elle n’en est pas elle-même à l’origine, le détournement de DIGEA et des propriétaires de chaînes de télévision.
L’état n’est pas faible. Au contraire, il peut travailler de manière coordonnée et efficacement, quant volonté politique et esprit de coopération sont réunis. Pour l’organisation de l’appel d’offres ont collaboré, outre le Secrétariat Général à l’Information et à la Communication, des cadres de la Police Hellénique, de la Commission Nationale des Communications et des Postes, de l’Armée Hellénique, du Centre National des Premier Secours et autres services.
L’Administration grecque dispose d’excellents cadres compétents, mais elle a besoin d’encouragement et de reconnaissance de la part du pouvoir politique sans clivages partisans ni motivations partisanes. Au sein des commissions de l’appel d’offres il n’y avait même pas un seul membre du parti de Syriza et chaque acte administratif pouvait être contrôlé judiciairement ou sous le processus d’instruction, et il y avait une transparence absolue et une totale accessibilité aux informations sur tous les participants à l’appel d’offres.
Il y a un réel intérêt des investisseurs pour le monde de la télévision, comme il ressort de l’argent versé lors de la procédure d’appel d’offres. Ils portent une lourde responsabilité ceux qui durant des années ont abandonné la gestion du contrôle des fréquences de télévision à un club fermé d’oligarques et de resquilleurs.
En conclusion, cet appel d’offres révèle même au citoyen bienveillant que la Nouvelle Démocratie et le PASOK étaient et sont les instruments politiques d’intérêts interdépendants. Dès le début ils ont fait obstruction et ont essayé de bloquer la formation du CNR afin que l’appel d’offres ne se concrétise pas. La loi Pappa renforce le rôle du CNR comme aucune autre loi.

Malgré cela, la Nouvelle Démocratie a déposé un veto, en laissant planer l’incertitude quant à sa durée. L’état, cependant, ne peut rester otage des ambitions et des petits expédients de la Nouvelle Démocratie.

Les décisions du Conseil d’Etat et des tribunaux sont contraignantes. Ceci bien entendu ne signifie pas qu’elles méritent le respect des citoyens. Par exemple, le Conseil d’Etat a décidé après 8 mois de noir sur ERT qu’il n’était pas obligatoire qu’il y est une radio-télévision publique. Par conséquent, pour le Conseil d’Etat les actes de Samaras pour le noir étaient légaux, et les mémorandums et les coupes odieuses dans les salaires et les retraites, dans les espoirs et les rêves du peuple grec étaient constitutionnellement acceptables.

La récente décision du Conseil d’Etat impose au paysage de la radio-télévision de rester opaque. Après l’annulation de l’appel d’offres nous n’avons plus de licences de fonctionnement normales et permanentes. De plus, le Conseil d’Etat a ordonné à l’Etat de rembourser les 258 millions aux possédants et interdit au gouvernement d’exercer une politique sociale avec les sommes reçues grâce à la procédure d’appel d’offres du mois d’août.

Il se peut que quelques juges se placent au-dessus de l’argent, mais cela fait montre par conséquent d’arrogance et d’orgueil vis à vis des 30% de citoyens de notre pays qui vivent dans des conditions de pauvreté et d’asphyxie économique.

Ils demandent, donc, de revenir à un système de non-droit dans le fonctionnement des chaînes de télévision, bien que les données officielles montrent que ce système, au fil du temps, s’accompagne de dettes de montage, de licenciements, de baisses de salaires et de retards dans les règlements aux salariés.

Comme nous l’avons dit, les décisions des tribunaux sont contraignantes. Cependant le pouvoir exécutif doit aussi poursuivre son travail dans les limites de ces décisions. Dans ce contexte, nous allons délivrer des autorisations provisoires de fonctionnement aux chaînes de télévisions privées jusqu’à l’organisation d’un appel d’offres par le CNR.

En tout cas, la gratuité est morte ! Pour obtenir l’autorisation temporaire de fonctionnement les anciens et les nouveaux propriétaires de chaînes de télévision devront verser une somme respectable d’argent au départ puis une somme moins importante chaque année, jusqu’à la tenue d’un nouvel appel d’offres pour les licences de télévision par le CNR. De plus ils devront répondre à certains critères : nombre de salariés, compétence technique et qualité des programmes.

En bref, ceux qui pensaient que la décision du Conseil d’Etat allait nous faire reculer ou nous faire fermer les yeux sur l’interdépendance, commettent une grosse erreur. Les propriétaires de chaînes de télévision dans ce pays doivent suivre le cadre fixé par l’Etat.

La décision du Conseil d’Etat pour les licences de télévision est une victoire tout à fait temporaire des oligarques et de l’ancien système politique pourri. Des règles s’appliquent à tout le monde, comme l’exige la volonté du peuple qui aura le dernier mot. //


Πηγή : protothema, lideral


Σεισμός στα Γιάννενα τα ξημερώματα





Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο κοντά στην Τύρια.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 27 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 13 λεπτά μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα.


Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια «τρομοκρατούν» και φέρνουν έσοδα στο Δημόσιο



Η πίεση που έχει ασκηθεί στους φορολογουμένους έχει αυξήσει τα έσοδα κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Με βασικό όπλο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών η Εφορία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αυξάνουν τα έσοδά τους από παλαιά χρέη φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Μόνο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 14.600 φορολογουμένους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οφειλετών που έπεσαν στην «παγίδα» των κατασχέσεων για το 2016 στα 93.800 άτομα.

Το ποσό οφειλών που εισπράχθηκε δεν ανακοινώθηκε, καθώς οι περισσότεροι μετά τη δέσμευση εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις των οφειλομένων ποσών.

Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις η πίεση που έχει ασκηθεί έχει αυξήσει τα έσοδα παλαιότερων οικονομικών ετών, όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό, κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Το ΚΕΑΟ

Πιο αποτελεσματικό αποδείχθηκε το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί με 600 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό (αποφοίτους οικονομικών σχολών, δικηγόρους κ.ά.) ως το τέλος του έτους.

Το συνολικό ποσό των εισπράξεων από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ ως και τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχεται στο ποσό των 1.575.072.593 ευρώ, ενώ εντός του 2016 έχει εισπράξει από χρέη προηγούμενων ετών 583 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό, 57% των συνολικών εισπράξεων, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 43% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Πολύ αποδοτική εισπρακτικά είναι και η εφαρμογή της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων με εισπράξεις ύψους 24.279.216 ευρώ τους πρώτους 10 μήνες
λειτουργίας της (από τον Δεκέμβριο του 2015).

Από τις εισπράξεις αυτές, το ποσό των 16.942.891 ευρώ εισπράχθηκε για οφειλές που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ 7.336.325 ευρώ κάλυψαν δόσεις τρεχουσών ρυθμίσεων.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝ ΠΟΣΟ €1.575.072.593
Εισπράξεις 2013    €25.208.714
Εισπράξεις 2014  €333.290.851
Εισπράξεις 2015  €632.831.271

Εισπράξεις 2016  €583.741.757



Πηγή : tovima.gr


Χωρίς μαθήματα θα μείνουν οι μαθητές αύριο Τετάρτη σε όλα τα σχολεία της χώρας




Χωρίς μαθήματα θα μείνουν οι μαθητές αύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) λόγω των εκλογών των εκπαιδευτικών.

Xορηγείται άδεια μιας ημέρας για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους χορηγείται άδεια μίας ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όσοι εκπαιδευτικοί κάνουν χρήση της ως άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στο σχολείο τους βεβαίωση συμμετοχής από την αντίστοιχη εφορευτική επιτροπή.

Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν, μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής: Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε ημέρες, για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις ημέρες, υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο ημέρες.


Έως 31 Δεκεμβρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ




Την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 του προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ, «ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων». Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες της, με συνολικό ύψος οφειλής άνω του 1,335 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «το ΔΣ της Επιχείρησης, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μια
τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016».

Παράταση αποφάσισε και η ΕΥΔΑΠ

Μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 παρατείνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έληγε σήμερα 31 Οκτωβρίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης του καταναλωτικού κοινού, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.

Το πρόγραμμα για τους οφειλέτες του ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει τη δυνατότητα απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα και πιο συγκεκριμένα, προβλέπει:

Ελάχιστη δόση στο ποσό των 20 ευρώ

Καθορισμό αριθμού δόσεων κατά περίπτωση

Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών

Απαλλαγή από το 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 6 έντοκες μηνιαίες δόσεις.




Newsroom ΔΟΛ


Συγκρότηση νέου ΕΣΡ: Οι κυβερνητικοί τακτικισμοί «έκαψαν» τη συναίνεση




Η ντρίμπλα με την αναστολή του νόμου Παππά ενώ η ΝΔ αξίωνε κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου για τα κανάλια - Αποσύρθηκε η πρόταση για Πολύδωρα - Πώς προέκυψε η θετική ψήφος από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ παρά τις  υποχωρήσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας κυρίως ως προς την επιλογή των προσώπων για την στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ως αιτία για το νέο αδιέξοδο διαφαίνεται η επιμονή της κυβέρνησης να μην καταθέτει σαφές νομοσχέδιο συμμόρφωσης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακύρωσης του νόμου Παππά, πλήρους κατάργησης του επίμαχου άρθρου 2 Α – και όχι αναστολής του όπως προβλέπει η σχετική υπουργική τροπολογία – και μεταβίβασης στο ΕΣΡ όλων των αρμοδιοτήτων που του είχαν αφαιρεθεί. Αλλά απεναντίας να επικεντρώνεται σε «blame game» ώστε να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση ως η αιτία παρακώλησης των συνταγματικών επιταγών για την συγκρότηση ΕΣΡ.

Όπως άλλωστε εξήγησε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας, εάν η κυβέρνηση καταθέσει στην Βουλή συγκεκριμένο πλαίσιο για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ που θα έχει καθοριστεί διακομματικά τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την συνεννόηση των προσώπων που θα συγκροτήσουν την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Ραδιοτηλεόραση.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2 Α έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ. Πρόσθεσε ότι ο αρχικός νόμος προέβλεπε ότι το ΕΣΡ παρακάμπτεται μόνο για τον πρώτο διαγωνισμό παροχής τηλεοπτικών αδειών που ήδη έχει διεξαχθεί και σημείωσε ότι η υπουργική τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2 Α είναι «εκ του περισσού», αποκαλύπτει όμως τις προθέσεις της κυβέρνησης για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι εν λόγω διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής σε συνδυασμό με την υπουργική τροπολογία αλλά και τις ουσιαστικές αλλαγές στην λίστα των προτεινόμενων προσώπων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκαμψαν τις ενστάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που τελικά υπερψήφισαν την πρόταση.   

Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε μετά από τρεις αλλαγές στην σύνθεση και στην διάταξη των προτεινόμενων προσώπων απέσπασε 16 «ΝΑΙ» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, 6 «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, 1 όχι από την Ένωση Κεντρώων ενώ η ΧΑ απουσίαζε. Για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5 απαιτούνταν η θετική ψήφος τουλάχιστον 19 μελών. Ωστόσο, με δεδομένη την πάγια αρνητική στάση του ΚΚΕ συνολικά για τις Ανεξάρτητες Αρχές (σ.σ. ψηφίζει «παρών») απαιτείται σχεδόν η ομοφωνία των υπόλοιπων κομμάτων και άρα η θετική στάση της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία. Στην συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του Ροδόλφου Μορώνη για την θέση του προέδρου και του Βασίλη Μουλόπουλου για την θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, το Ποτάμι έθεσε ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Μουλόπουλου επικαλούμενο την κομματική του δράση και ζήτησε να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος ο Γιάννης Τζανετάκος. Την ίδια ένσταση εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνοντας αντικατάσταση με τον Νίκο Κιάο, αίτημα που έγινε τελικά αποδεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων.

Αναλυτικά η τελική πρόταση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Αντιπρόεδρος : Νίκος Κιάος

Μέλη: Βασίλης Μουλόπουλος, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Αγγελική Σγώρα, Γιάννης Τζανετάκος.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τη νέα πρόταση, όπως και κάθε άλλη πρόταση, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει. Υποστήριξε, δε, ότι η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής προχώρησαν σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -«δείχνοντας» προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- προκειμένου να διαρραγεί το «μέτωπο υπέρ της συνταγματικότητας».
Δένδιας: Η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο κι εμείς θα στέρξουμε

«Λυπάμαι που αναγκάζομαι εκ νέου να τοποθετηθώ. Αισθάνομαι ότι όσα αναφέραμε στην αρχική μας τοποθέτηση παρέμειναν ως μη σημειωθέντα. Αναγκάζομαι να τα επαναλάβω για την τεκμηρίωση της ψήφου μας. Εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στον νόμο Παππά και το άρθρο 2Α. Το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε μετά ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τις αντισυνταγματικές διατάξεις και εμείς θα στέρξουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση καθύβρισε την Δικαιοσύνη, ενεπλάκη στην συγκρότηση του ΕΣΡ και δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη κατέθεσε την τροπολογία. Είπαμε ότι δεν είναι επαρκές ως διατύπωση και με δεδομένο το πλέγμα ιδεών που καταθέσαμε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πλαίσιο του κειμένου που θα αποτελεί επαρκή συνθήκη για μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Περιέργως, ενώ μου δόθηκε η εντύπωση ότι και εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη, αυτή την στιγμή ανασκευάζετε την στάση, αναστρέφετε πορεία και μετά την μη συμφωνία επί του κ. Πολύδωρα αναζητείτε νέα ψηφοφορία επί του κ. Μορώνη. Είναι άσκοπο, ατελέσφορο και δεν επιδιώκει την συγκρότηση ΕΣΡ. Προτείνω να ακολουθηθεί η πρόταση Μεϊμαράκη-Κακλαμάνη: να σταματήσουμε την Διάσκεψη, να συμφωνήσουμε το κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν τα πρόσωπα του ΕΣΡ. Υποψιάζομαι ότι υπήρξε επαφή με άλλα κόμματα, όχι όμως με τη ΝΔ. Είναι όμως φανερή η απόπειρα διάσπασης του μετώπου υπέρ της συνταγματικότητας. Δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση και καμία άλλη πρόταση, μέχρι να συμφωνήσουμε στο κείμενο για το νέο πλαίσιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές της ΝΔ έστελναν μήνυμα: «Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια».

Όπως ανέφεραν, ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί. Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα. «Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε» τόνιζαν, ενώ υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο.

«Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η εισαγωγική εισήγηση Βούτση


Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι "παύω να είμαι αρχηγός"».

Εν συνεχεία, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τον οποίο ανέφερε προηγουμένως ότι έχουν ήφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος.

Τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ είναι τα εξής:

- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

- Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία - Ευθεία παρέμβαση Τσίπρα στα interna corporis της Βουλής

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επι μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διετυπώθησαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής».

Για την τροπολογία, είπε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».
Λοβέρδος: Να πούμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε δύο προϋποθέσεις για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:

- Η αναστολή να γίνει κατάργηση.

- Ο πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε να πουμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ. Σωτηρέλη».

Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ

«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.

Και συνέχισε: «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.
Λυκούδης: Η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κ. Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.

«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περι αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».
Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση

Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η αντιπολίτευση περι απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές».

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ. Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε.

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση: «Σας κατανοώ... Αντί η κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-"γέφυρα", το κάνει τώρα».

Απαντώντας, δε, στον κ. Βούτση, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος "αναστολή" δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κανεί στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».

Με τη σειρά της, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα, λέγοντας: «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον κ. Πολύδωρα. Αυτά τα δύο όμως δεν θα με έκαναν να φύγω από την συντεταγμένη θέση του κόμματός μου. Όμως, ακούγοντας τον κ. Πολύδωρα, κατάλαβα ότι δεν τον ενδιαφέρει το προεδρείο του ΕΣΡ, αλλά ο επικείμενος ανασχηματισμός και η θέση της κυρίας Γεροβασίλη. Τέτοια πράγματα για τον κ. Τσίπρα ούτε η κυρία Γεροβασίλη δεν θα μπορούσε να πει». 

Βούτσης: Ο κ. Τσίπρας έκανε την πρόταση για Πολύδωρα

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παρέμβασης του πρωθυπουργού στις αρμοδιότητες της Βουλής, ο κ. Βούτσης επανήλθε και «χρέωσε» ευθέως την επιλογή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Εκτιμώ το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κινήθηκε υποκριτικά. Η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις και το ότι ο πρωθυπουργός -και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος κόμματος- έκανε την συγκεκριμένη πρόταση, που εμπεριέχει στοιχεία για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, εμένα δεν με θίγει. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού ευθέως να τοποθετείται για τις επιλογές του και εγώ δεν αισθάνθηκα να υποβαθμίζομαι» είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε στον πρόεδρο της Βουλής ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολύδωρα έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην Κουμουνδούρου.
Τι προηγήθηκε ης Διάσκεψης

Νωρίτερα σήμερα, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ, Βύρωνας Πολύδωρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και συμφωνήθηκε να είναι κανονικά υποψήφιος.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προχώρησε στην κατάθεση, στη Βουλή, διάταξης με την οποία αναστέλλεται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την δέσμευση ότι θα τροποποιήσει το σύνολο του νόμου, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δείχνει κατ' αρχάς να αποδέχεται τους όρους που θέτει η ΝΔ, για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και οι οποίοι είναι:

1. Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ΕΣΡ μέχρι να ψηφιστούν από τη Βουλή όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα κανάλια στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά.

3. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον.  



Πηγή : protothema.gr