Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Να γιατί η ΔΕΗ απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση





Του Γιώργου Φιντικάκη

Αντί να βάλει στα ταμεία της 2 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα εισέπραττε από το σχέδιο πώλησης της "Μικρής ΔΕΗ" ή κάποιας παραλλαγής του, τώρα θα χάσει άλλα 2,5 δισ. ευρώ, δίχως να πάρει ούτε σεντ σαν αντάλλαγμα !

Αυτή είναι η περίφημη ισοδύναμη λύση που περηφανεύεται μήνες τώρα ότι πέτυχε η κυβέρνηση για το καλό της ΔΕΗ και του δημοσίου συμφέροντος, επιδεινώνοντας στην ουσία το ταμειακό πρόβλημα της εταιρείας.

Διότι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΗ είναι η ρευστότητα, τα έσοδά της που συρρικνώνονται, και η δυστοκία στην αναπλήρωσή τους, όχι αν το Δημόσιο θα κατέχει το 34% ή το 51% της εταιρείας, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος να "σκάσει" η ΔΕΗ μέσα στο 2017 από τα οικονομικά της αδιέξοδα είναι που θα έπρεπε πραγματικά να απασχολεί την κυβέρνηση, αυτούς τους πολιτικούς κλυδωνισμούς θα έπρεπε να φοβάται, και όχι το αν θα πουληθεί ή όχι το 17%. Το κράτος άλλωστε, είτε με 51%, είτε με 34%, τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία, αλλού είναι τα προβλήματα.

Απλήρωτοι λογαριασμοί σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών, συνεχώς μειούμενες πωλήσεις ρεύματος λόγω ανταγωνισμού (μόνο το α’ εξάμηνο απώλεσε 296,7 εκατ. ευρώ), μαζί με την απώλεια του ΑΔΜΗΕ και του ετήσιου τζίρου του (257 εκατ. ευρώ), πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για το αύριο της ΔΕΗ, δίχως η κυβέρνηση να έχει τις απαντήσεις.

Η ειρωνεία όμως είναι ότι αρκετοί από όσους είχαν χειροκροτήσει τη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη "Μικρή ΔΕΗ" (2014), από συνδικαλιστές έως και ηγετικά στελέχη της επιχείρησης, τώρα δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι ο διαφορετικός αυτός δρόμος ήταν ο καλύτερος.

Ναι μεν μετά την πώληση της "Μικρής ΔΕΗ", η επιχείρηση θα μίκραινε κατά 30% σε μονάδες και πελατολόγιο, ωστόσο τα 2 δισ ευρώ που εκτιμάται ότι θα έβαζε στο ταμείο της, όταν γύρω στο 2016-2017 ολοκληρωνόταν η διαδικασία, θα ήταν ζεστό χρήμα που σήμερα της λείπει.

Στον αντίποδα, με τη λύση που προκρίθηκε, δηλαδή να μειώσει υποχρεωτικά η εταιρεία στο 49% το μερίδιό της ως το 2020 με εργαλείο τις δημοπρασίες προθεσμιακών προιόντων ρεύματος (ΝΟΜΕ) πουλώντας το σε τιμές χαμηλότερες απ’ ότι στη χονδρική, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα εισπράξει ποτέ 2 δισ, αλλά θα χάσει και άλλα 2,5 δισ ευρώ τζίρου. Τόσο υπολογίζεται ότι αξίζει το μερίδιο που πρέπει να δώσει στον ανταγωνισμό, ώστε από το σημερινό 88%, να πέσει σε τρία χρόνια στο 49% της αγοράς.

Χρηματικό όφελος για την απώλεια αυτή δεν προκύπτει από πουθενά για τη ΔΕΗ, παρά μόνο ότι δεν παραχωρεί μονάδες. Στο ταμείο της η επιχείρηση θα βάλει λιγότερα χρήματα απ’ ότι αν πωλούσε κανονικά τις ίδιες ποσότητες ρεύματος στη σποτ αγορά, όπως έδειξε η πρώτη εκ των δημοπρασιών αυτών που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Απ’ αυτήν η ΔΕΗ εισέπραξε περίπου 150 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας το ρεύμα σε τιμή κατά 5%-6% κάτω από την αντίστοιχη χονδρική του μηνός Σεπτεμβρίου.

Οι όμορφες εμμονές, όμορφα καίγονται

Και μπορεί στο δημόσιο διάλογο, διοίκηση και συνδικαλιστές να ξορκίζουν ακόμη την πώληση μονάδων- άλλωστε "Μικρή ΔΕΗ" και πολιτικό κόστος συνεχίζουν να είναι έννοιες ασύμβατες- ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, διαπιστώνει κανείς ότι αρκετές συριζαικές εμμονές της πρώιμης περιόδου, τελούν υπό αναθεώρηση. Ακόμη και κάποιοι σφοδροί πολέμιοι της "Μικρής ΔΕΗ" αναγνωρίζουν σήμερα πως αυτό που είχαν κάποτε πολεμήσει ως τη χειρότερη λύση, ίσως τελικά και να μην ήταν.

Αλλωστε οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι ένα μεταβατικό εργαλείο, που σημαίνει ότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει κάποια προβλεψη για τη μεθεπόμενη ημέρα. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν μετά το 2020 η ΔΕΗ αρχίσει και πάλι να αυξάνει τα μερίδιά της και να "κλείνει" ξανά την αγορά ; Άραγε η Κομισιόν δεν θα επαναφέρει στο τραπέζι σενάρια πώλησης μονάδων ; Το ίδιο άλλωστε δε θα συμβεί και αν για κάποιο λόγο το επόμενο διάστημα αποδειχθεί ότι δεν προχωρούν όπως πρέπει οι δημοπρασίες ;
Χρειάστηκε με άλλα λόγια να χαθούν κοντά δύο χρόνια, προκειμένου ακόμη και κάποιοι από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της "Μικρής ΔΕΗ", να αρχίσουν να αναρωτιούνται μήπως τελικά το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν καλύτερη λύση για το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας συγκριτικά με αυτό που εφαρμόζεται. Το ίδιο κάποιοι σκέφτονται και για τον ΑΔΜΗΕ, αφού για την πώληση του 66% που προέβλεπε το σχέδιο του 2014, η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα δεν πρόκειται να λάβει ούτε σεντ για το 51% που μεταβιβάζει στο Δημόσιο.

Ένεση ρευστότητας 500 εκατ ευρώ...

Στον αντίποδα βέβαια η ΔΕΗ πρόκειται στις αρχές του 2017 να εισπράξει 320 εκατ. ευρώ από τη πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στη κινεζική State Grid, και αν σε αυτό προσθέσει κανείς τα 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει ως προκαταβολή από τη συμφωνία με το Αλουμίνιο, τα 94 εκατ. ευρώ που της δίνει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου, όπως αποφασίστηκε από τη πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, τότε αθροίζεται ένα ποσό γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

... αλλά και λήξεις δανείων 787 εκατ. ευρώ

Εκτός όμως από τα έξτρα έσοδα, υπάρχουν και οι έξτρα δαπάνες. Τέτοιες είναι τα 144 εκατ. ευρώ που κατέθεσε προ ημερών η ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις αποζημιώσεις 862 ιδιοκτητών για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας. Τετοιες είναι επίσης οι λήξεις δανείων ύψους 640 εκατ. ευρώ που καλείται να αναχρηματοδοτήσει του χρόνου η ΔΕΗ, και που μαζί με τις υπολειπόμενες του 2016, αθροίζουν ένα ποσό 787 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά και ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία αφενός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποπληρωμή του, αφετέρου λέει ότι θα εξετάσει ακόμη και την αναχρηματοδότησή του με την έκδοση νέου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι ΕΛΠΕ που λόγω εξωστρέφειας πέτυχαν πρόσφατα να αναχρηματοδότησουν δικό τους ομόλογο με 4,87%. Εξαρτάται απόλυτα από το Δημόσιο και τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας, επομένως η έξοδος της επιχείρησης του χρόνου στις αγορές παραμένει ερωτηματικό με αρκετούς αστερίσκους.

Το υπερ-Ταμείο και το προσωπικό

Δίχως διάθεση για κινδυνολογία, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ βρίσκεται "στα σχοινιά", οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος της, ενώ δίχως κάποια δραματική αλλαγή τα δεδομένα δείχνουν ότι μετατρέπεται σε μια μικρότερη επιχείρηση αλλά με προβλήματα μεγάλης. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ (από κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο υποχώρησε από τα 2,913 δισ. στα 2,664 δισ. (όμιλος).

Ουδείς αμφισβητεί ότι το μνημόνιο δείχνει στη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία το πιο σκληρό του πρόσωπο, αλλά και ουδείς αγγίζει για παράδειγμα το θέμα-ταμπού που λέγεται προσωπικό. Είναι για παράδειγμα δυνατόν όταν το 2020 ο τζίρος της επιχείρησης θα είναι 50% μικρότερος από τον σημερινό, η ΔΕΗ, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι 1.450 του ΑΔΜΗΕ, να συνεχίζει να απασχολεί 16.900 εργαζόμενους όσους στο τέλος του 2015 ; Ερωτήματα σαν αυτά, θα επιχειρήσει να απαντήσει το υπερ-Ταμείο που στόχο έχει να βελτιώσει την αποδοτικότητα όσων ΔΕΚΟ, ενταχθούν σε αυτό, όπως το 34% της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι όμως πως σε συνθήκες απώλειας μεριδίων της ΔΕΗ μπορεί η αποδοτικότητά της να βελτιωθεί, δίχως γενναίες αποφάσεις σε θέματα δαπανών, δηλαδή προσωπικού.

Με άλλα λόγια τον επόμενο χρόνο ο "κορσές" στο μάνατζμεντ της ΔΕΗ θα γίνει στενότερος και ο έλεγχος των δανειστών ασφυκτικότερος, αφού μετά τη μεταβίβαση του 34% στην "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών" (ΕΔΗΣ), η διοίκησή της δεν θα υπάγεται στα υπουργεία, αλλά σε νέα πρόσωπα, τα οποία και θα επιλεγούν από κοινού με τους θεσμούς.

Υπό αυτή την έννοια, τα κριτήρια του μάνατζμεντ θα αλλάξουν, αφού ο ισχυρός διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του υπερ-Ταμείου θα έχει ένα και μόνο στόχο, την αύξηση της αξίας των υπό την ομπρέλα του ΔΕΚΟ, άρα και της ΔΕΗ.



Πηγή : liberal.gr


Η εκπληκτική πτήση του F16 Block 52+ ΖΕΥΣ στη Θεσσαλονίκη




Πλάνα μέσα από το κόκπιτ του F16 Block 52 Plus της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων Ζευς της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016.





Εγκλωβισμένος μετά το ΣτΕ ο κ. Τσίπρας



Εγκλωβισμένος σε σωρεία λανθασμένων χειρισμών, κυρίως στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο, όπως και στη ρητορική με την οποία έχει προσεγγίσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, είναι ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας.

Ετσι, παρότι το plan A του κ. Τσίπρα προβλέπει να επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το αργότερο τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Μάλιστα από έμπειρα στελέχη της αντιπολίτευσης, οι επαναλαμβανόμενες το τελευταίο δεκαήμερο «απειλές» του πρωθυπουργού ότι στην Ευρώπη θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις εάν οι αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατεθούν για το 2018, ερμηνεύονται ως προπαρασκευαστικές μίας ρήξης με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα αιτιολογούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται, δε, αντιληπτή η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να καταθέσει νέο νόμο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο –μετά το αναμενόμενο ναυάγιο στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ–, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο σφοδρότατης σύγκρουσης με τη Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολλαπλές πληγές

Στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι υπέστη στρατηγική ήττα. Η μάχη κατά της «διαπλοκής» ήταν το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα της τελευταίας διετίας και το βασικότερο ίσως όπλο στο οποίο είχε επενδύσει το Μέγαρο Μαξίμου στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές. Oμως με τους χειρισμούς που έγιναν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν κατέρρευσε απλώς ως αντισυνταγματικός μέσω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αφήνει στο κυβερνητικό σώμα πολλαπλές πληγές, που μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να πολλαπλασιαστούν εάν η κυβέρνηση, όπως προαναγγέλλεται, λάβει νέες πρωτοβουλίες που θα παρακάμπτουν τις επιταγές της Δικαιοσύνης.

Ηδη η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα διαρκές ρήγμα με το δικαστικό σώμα, το οποίο μάλιστα βαθαίνει συνεχώς. Ενώ, παράλληλα, έχει απομονωθεί πλήρως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επί της ουσίας την καταγγέλλουν για θεσμική εκτροπή. Τέλος, εκ των πραγμάτων, θα κληθεί πλέον να κινηθεί σε ένα επικοινωνιακό τοπίο σαφώς δυσμενέστερο απ’ ό,τι ανέμενε όταν δρομολογούσε τη διαδικασία για τη χορήγηση τεσσάρων και μόνο τηλεοπτικών αδειών.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που μεταδόθηκε είναι μιας παραπαίουσας κυβέρνησης, γεγονός που εξηγεί την επιλογή του κ. Τσίπρα να επισημάνει πως οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις αλλά μέσω των εκλογών.

Σε αντίστοιχη «εμπλοκή» οδηγείται, όμως, η κυβέρνηση και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι προσδοκίες περί διαπραγμάτευσης-εξπρές, η οποία θα συνοδευόταν από αποφάσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος, διαψεύδονται, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει μπει ακόμη στον σκληρό πυρήνα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα, όλα τα έως τώρα «μηνύματα» των εταίρων και η επιμονή τους στο σκέλος των «μεταρρυθμίσεων» συνηγορούν στην εκτίμηση πως προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί σε ορισμένες επώδυνες παραχωρήσεις. Ομως με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει εικόνα μεγάλης δημοσκοπικής πτώσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον στην τότε συγκυρία ο πρωθυπουργός θα έχει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο ώστε να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση.

Ο ανασχηματισμός

Τέλος, πρώτη φορά την τελευταία διετία χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να υποχρεούται αίφνης να βάλει –επί του παρόντος, τουλάχιστον– στο συρτάρι τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγείλει. Ο κ. Τσίπρας εκ των πραγμάτων οδηγείτο σε έναν ανασχηματισμό «χαμηλής πτήσης», καθώς όλοι σχεδόν οι υπουργοί-κλειδιά, από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, που εμπλέκονται κεντρικά στην τρέχουσα αξιολόγηση, μέχρι τους κ. Π. Καμμένο και Ν. Κοτζιά, για μια σειρά από λόγους δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν, ενώ στους ανωτέρω προστέθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες και ο κ. Ν. Παππάς. Μάλιστα, μετά τη μίνι κρίση στις σχέσεις τους, ακόμη και ο κ. Π. Σκουρλέτης εφέρετο να παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα, έστω με άλλο χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα, όμως, είναι προφανές πως βασικός λόγος για την απόφαση του κ. Τσίπρα να αναβάλει τον ανασχηματισμό ήταν ότι δεν ήθελε μέσα σ’ αυτό το ζοφερό για την κυβέρνηση κλίμα να δημιουργήσει μια ομάδα δυσαρεστημένων βουλευτών, που είτε θα είχαν χάσει τη θέση τους στο υπουργικό συμβούλιο ή θα έμεναν με την προσδοκία της υπουργοποίησης ανεκπλήρωτη.
Οπως προαναφέρθηκε, το ανωτέρω σκηνικό περιορίζει δραματικά τα περιθώρια κινήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αποκλειστούν άλλου τύπου εξελίξεις·περιλαμβανομένων των πρόωρων εκλογών στις αρχές του νέου χρόνου.



Κωστής Π. Παπαδιόχος
Έντυπη Καθημερινή


Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του κόμματος, Νάσος Θεοδωρίδης, χαρακτηρίζει το Αλβανικό έπος «μύθο»




ΣΥΡΙΖΑ: Μύθος το αλβανικό έπος, απλή διέλευση η εισβολή των Ιταλών


Μετά το συνωστισμό της Ρεπούση μας προέκυψε νέος... Ρεπούσης, αυτή τη φορά για το αλβανικό έπος. Η εφημερίδα Αυγή, κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύει άρθρο όπου το στέλεχος του κόμματος, Νάσος Θεοδωρίδης, χαρακτηρίζει το Αλβανικό έπος «μύθο» και ότι η Ελλάδα μπήκε σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ότι υπήρχαν λιποτάκτες που εκτελέστηκαν, ότι ο πόλεμος στα βουνά ήταν ταξικός αφού εκεί πολεμούσαν οι φτωχοί ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονταν στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και άλλα τέτοια.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο: Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»...

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η μορφολογία του εδάφους και η ανετοιμότητα των Ιταλών, κι όχι ο ηρωισμός των Ελλήνων φαντάρων, ήταν αυτά που έδωσαν τη μάχη.

Προφανώς ο στόχος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκαλέσει αμφισβητώντας το αλβανικό έπος την ημέρα της εθνικής εορτής. Δεν ξέρουμε αν το κάνει κατά παραγγελία από τον Τσίπρα ή λόγω της προσπάθειάς του να αυτοπροβληθεί ως μεγάλος ιστορικός αναλυτής.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα σημεία με αφορμή το άρθρο του.

Κατ' αρχάς κάθε αγώνας έχει και ταξικά στοιχεία ωστόσο στην περίπτωση του Ελληνοϊταλικού πολέμου στη Βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία αυτό που επικράτησε ήταν το εθνικό στοιχείο, όπου εθνικό όχι αυτό που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή. Ήταν η αγάπη για την πατρίδα και η πίστη ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει από την Ελλάδα κάνοντας παρέλαση. Αυτό κινητοποίησε χιλιάδες φτωχούς Έλληνες να πάρουν τα όπλα. Ευτυχώς ζουν ακόμη πατεράδες και παππούδες μας για να μας διηγηθούν τον ενθουσιασμό της χώρας και την εθνική ενότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Προφανώς δε γινόταν κανένα πάρτι στα βουνά. Προφανώς οι ψείρες, η φτώχεια, η πείνα και το κρύο κάνουν τον άνθρωπο να λυγίσει. Προφανώς και θα υπήρχαν λιποτάκτες. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε αντέχουν το ίδιο. Ας ρωτήσουν πολλούς δηλωσίες αριστερούς για να μάθουν.

Και προφανώς στους πολέμους πηγαίνουν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Σε κανέναν πόλεμο δεν ήταν στην πρώτη γραμμή οι αριστοκράτες και οι αστοί. Αυτό τι σημαίνει; Ότι το αλβανικό έπος δεν εξέφραζε την ενότητα του ελληνικού λαού επειδή κάποιοι στρατηγοί ήταν στην Αθήνα;

Μας λέει η στελεχάρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μύθος το αλβανικό έπος διότι δε νίκησαν οι Έλληνες. Έχασαν οι Ιταλοί λόγω της ανετοιμότητάς τους και της μορφολογίας του εδάφους. Δηλαδή επειδή οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν το βαρύ χειμώνα και νίκησαν τους ναζί, αυτό δε σημαίνει ότι πολέμησαν ηρωικά αλλά όλα τα έκαναν τα... χιόνια.

Επίσης, το άρθρο αναφέρει ότι το τελεσίγραφο του Μουσολίνι ήταν μια... απλή διέλευση των Ιταλικών δυνάμεων από την Ελλάδα, κι άρα η χώρα μας θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον πόλεμο. Κι ότι φταίει ο εθνικιστικός παροξυσμός για τη... σύμπλευση του ελληνικού λαού με τον Μεταξά.

Μα ποιος χέστηκε για τον Μεταξά κύριε; Ο ελληνικός λαός όταν του είπαν ότι έχουμε πόλεμο δε σκέφτηκε αν ήταν απλή διέλευση. Τα σύνορά του ήθελε να φυλάξει. Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή διέλευση ας αφήσουμε τους Τούρκους να κάνουν μια τέτοια... απλή διέλευση μέχρι το Σύνταγμα.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς απλή διέλευση και την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν ή των Αμερικανών στο Ιράκ, κι έτσι τίποτε δεν θα ήταν πόλεμος και κανείς δεν θα σκοτωνόταν.

Με τη λογική αυτή φυσικά ο αδύναμος θα άφηνε τον ισχυρό να εισβάλει στη χώρα του και δεν έγινε και τίποτε βρε αδερφέ. Μια απλή εισβολή.

Κι έτσι, θα σβήναμε με μια μονοκονδυλιά το αλβανικό έπος, τους Έλληνες που πολέμησαν σαν ήρωες Ιταλούς και Γερμανούς, την εθνική αντίσταση. Γιατί να κάνουν αντίσταση, μια απλή διέλευση των ναζί ήταν.

Το άρθρο που προκάλεσε σάλο έφερε και ανακοίνωση της ΝΔ. η οποία ρωτά τον Αλ. Τσίπρα: "Συμφωνεί ή όχι με όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του κόμματος «ΑΥΓΗ», γραμμένα από στενό του συνεργάτη και χαρακτηρίζουν «μύθο» το αλβανικό έπος;

Συμφωνεί ή όχι με το άρθρο που υποστηρίζει πως πολλοί Έλληνες στρατιώτες λιποτάκτησαν και δεν ήταν το φρόνημα των Ελλήνων και η θέλησή τους που οδήγησε στη μεγάλη νίκη, αλλά το ότι οι Ιταλοί ήταν ανέτοιμοι και η μορφολογία του εδάφους ευνοϊκή;

Συμφωνεί ή όχι με το γνωστό στέλεχός του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Θεοδωρίδη, που απαιτεί μάλιστα να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία για να αποκατασταθούν τα «ψεύδη»; Ο κ. Τσίπρας ας αποδοκιμάσει, πρώτα, εμπράκτως τις ακραίες συνιστώσες του και ύστερα ας επικαλεστεί το παράδειγμα του έπους του 1940- 41, που έκανε όλον τον πλανήτη να λέει πως «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Πάντως, το άρθρο πήρε την πρώτη απάντηση από άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Χατζηαντωνίου ο οποίος όπως χαρακτηριστικά σημείωνε με αφορμή το άρθρο του Νάσου Θεοδωρίδη «Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται νέο πολιτικό υποκείμενο. Ένα νέο, πατριωτικό, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς, ηγεσία των εθνικών και κοινωνικών αγώνων του λαού. Απόψεις όπως αυτή του Ν.Θ., σεβαστές ως ιδιαιτερότητα, είναι απόψεις που δεν μπορούν να είναι απόψεις ενός κόμματος που διεκδικεί να καθορίζει τη μοίρα του λαού και το μέλλον της χώρας».

Το άρθρο της Αυγής

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάτσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ' όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι' αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της "εθνικής πανστρατιάς". Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη 'συγκυρία' μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι 'βουλγαροκομμουνιστές'".

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-'41»: «Ένα περίεργοπράγμα. Κανείς απ΄ όλους τους 'Εμπέδους' δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα 'τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια 'οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;».


Πηγή : defenceline.gr


«Τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα» -Στήριξη από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο





«Όλα τα έθνη με αρχαίους πολιτισμούς μοιράζονται την ίδια επιθυμία, η διάσπαρτη πολιτιστική κληρονομιά να επιστρέψει στο σπίτι της».

Αυτό τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων o γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, δρ Σαν, όταν ερωτάται εάν υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, και συμπληρώνει.

«Είναι η καλύτερη επιλογή, όταν ένα αντικείμενο διατηρηθεί να εμφανίζεται στην αρχική του τοποθεσία. 

«Να έρθουν πίσω τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί από τις χώρες μας»

Η αρχική προέλευσή του είναι και το καλύτερο σπίτι. Νομίζω ότι η Κίνα, η Ελλάδα και άλλες χώρες με αρχαίους πολιτισμούς θα πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας για να έρθουν πίσω τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί από τις χώρες μας».

Ο ίδιος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα και έχει παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τον ελληνικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαχείριση των μουσείων στην Ελλάδα. 

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και τα ελληνικά μουσεία στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στο πολύ καλό επίπεδο της Ελλάδας στον τομέα αυτόν. 

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε βοήθεια από τον ελληνικό φορέα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ελληνική κυβέρνηση», είπε και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία.

Ο δρ Σαν παραχώρησε τη συνέντευξη στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες το Πεκίνο, προσκεκλημένος του διεθνούς φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Η Καρυάτιδα να επιστρέψει στο Ερέχθειο»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης και όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο είπε χαρακτηριστικά.

«Η ανάκτηση της πολιτιστικής σας κληρονομιάς. Είναι μια τραγωδία που προκλήθηκε από τη λεηλασία, την κλοπή, την παράνομη ανασκαφή και το λαθρεμπόριο. 

Όλα τα έθνη με αρχαίους πολιτισμούς μοιράζονται την ίδια επιθυμία, η διάσπαρτη πολιτιστική κληρονομιά να επιστρέψει στο σπίτι της. 

Πιστεύω ότι αυτό που οι λαοί θα ήθελαν να ανακτήσετε δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά και την ηθική συνείδηση όπως και μια νέα φιλική και αρμονική διεθνή τάξη. 

Βλέπω την πολιτιστική κληρονομιά, όπως τα έμβια όντα. Σύμφωνα με την εμπειρία της ζωής τους, θα πρέπει να τα σεβόμαστε. 

Ο λόγος που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένα μέρη είναι η ιστορική αναγκαιότητα. 

Είναι η καλύτερη επιλογή, όταν ένα αντικείμενο διατηρηθεί να εμφανίζεται στην αρχική του τοποθεσία. 

Η αρχική προέλευσή του είναι και το καλύτερο σπίτι. Νομίζω ότι η Κίνα, η Ελλάδα και άλλες χώρες με αρχαίους πολιτισμούς θα πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας για να έρθουν πίσω τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί από τις χώρες μας παράνομα. 

Για παράδειγμα, νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ καλό σύμβολο σεβασμού του πολιτισμού, η Καρυάτιδα να επιστρέψει στο Ερέχθειο. 

Επίσης μια τέτοια ευνοϊκή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα δώσει ένα πολύ καλό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο να καταλάβει τι είναι Πολιτισμός. 

Όταν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι για τον σκοπό αυτό χτίζουμε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Η ομιλία του αποτυπώθηκε βαθιά στο μυαλό μου».




Πηγή:  iefimerida.gr 


Κάτι σοβαρό συμβαίνει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρα: Εντολή να φύγουν οι οικογένειες Αμερικανών διπλωματών



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε χθες Σάββατο την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο αμερικανούς πολίτες. 

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις «αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων». Η απόφαση αυτή ελήφθη «βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν». Τη Δευτέρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις». «Οι αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία. Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, κράτη-συμμάχους στο NATO, τέθηκαν σε δοκιμασία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μάταιες εκκλήσεις της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Αμερική και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα ανατροπής της. 

Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση περί της έκδοσης ή μη επαφίεται στη δικαιοσύνη. Ο Γκιουλέν, που διαψεύδει ότι ενέχεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Χιζμέτ («Υπηρεσία» στην τουρκική) και διαθέτει ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση». Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η κατάσταση στην Τουρκία ήταν τεταμένη, εξαιτίας τόσο της επανέναρξης της δράσης των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, όσο και των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, κυρίως τις επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). 


30/10/2016 03:14 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Ουάσινγκτον, United States


Πηγή: mignatiou.com



Ισχυρός σεισμός τώρα στην Ιταλία μεγέθους 6,6 ρίχτερ





Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε ,όλις πρίν απο λίγο το πρωί 08:14 (είμαστε μια ώρα μπροστά από την Ιταλία). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.


Κυβέρνηση στην Ισπανία με Πρωθυπουργό τον Ραχόι




Tέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού έλαβε την υποστήριξη του κόμματος Ciudadanos, την ώρα που πολλοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Ραχόι χρειαζόταν να συγκεντρώνει την απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την επιστροφή του στην εξουσία. Έλαβε 170 "ναι", 111 "κατά" και 68 βουλευτές απείχαν.

Η κυβέρνηση θα ορίσει τη νέα κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη.


Ο σουλτάνος της Τουρκίας θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή




Η Τουρκία θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή

Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν νομοθέτηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα θέσει τέλος στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη.

Πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα καταθέσει στη Βουλή η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση, ως τιμωρία για τους υπαίτιους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προτίθεται να επικυρώσει την επαναφορά της εσχάτης των ποινών εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν νομοθέτηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα θέσει τέλος στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Η εσχάτη των ποινών καταργήθηκε από την Άγκυρα το 2004, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνησή μας θα θέσει [το θέμα] στη Βουλή και είμαι πεπεισμένος ότι θα περάσει. Όταν έλθει σε εμένα θα το επικυρώσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 93 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

«Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Αλλάχ θέλοντος», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε συγκεντρωμένα πλήθη που φώναζαν συνθηματικά: «Θέλουμε τη θανατική ποινή».

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα προς την Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν απέρριψε δηκτικά τις προειδοποιήσεις κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση του τουρκικού λαού.

«Η Δύση λέει το ένα, η Δύση λέει το άλλο. Συγχωρέστε με, αλλά αυτό που μετράει δεν είναι τι θέλει η Δύση. Αυτό που μετράει είναι τι λέει ο λαός μου».




Πηγή: skai.gr


Νέο ναυάγιο για την κυβέρνηση η χωρίς σκεπτικό και ουσία πρόταση Πολύδωρα



Η κυβέρνηση νόμιζε ότι βρήκε τον μήνα που θρέφει του 11 αλλά τις βγήκε μπούμερανγκ και μπήκε αυτογκόλ μετρώντας άλλη μία ήτα στο σήριαλ με τις άδειες.

ΝΔ: Δεν πληροί τις προϋποθέσεις γιατί στήριξε το νόμο Παππά και είχε προτείνει την αδιανόητη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή 

Ποτάμι: Είναι ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας 

 ΠΑΣΟΚ: Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

ΚΚΕ: Δεν συμμετέχουμε σε παζάρια

Ένωση Κεντρώων: Το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση να δώσει ακόμη και τις προσωρινές τηλεοπτικές άδειες.

Για την επιλογή του νέου προέδρου του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής μετά το νέο λάθος της κυβέρνησης και την αρνητική στάση που κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους μετά την αποκάλυψη της πρότασης Πολύδωρα δεν πρόκειται να είναι επιτυχημένη η συνεδρίαση της Δευτέρας.