Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Καρφί Τζιτζικώστα για Άδωνι: Δεν σχολιάζω απόψεις ανθρώπων με τους οποίους διαφωνώ ριζικά



"Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τοποθετήσεις ανθρώπων με τους οποίους διαφωνώ ριζικά και για τους οποίους έχω εκφράσει τη γνώμη μου στο παρελθόν" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9" απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την Αριστερά.

"Αλίμονο αν κάποιος γενικεύει και χαρακτηρίζει την Αριστερά και την πορεία της, με βάση το τι κάνει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων σήμερα στη χώρα", πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό" και σημείωσε: "τις τελευταίες εβδομάδες έχω την αίσθηση ότι η χώρα έχει αρχίσει να ξεφεύγει τελείως. Όχι μόνο ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι κινήσεις, όπως οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό, τα σχόλια που γίνονται σε βάρος δικαστών και της ίδιας της Δικαιοσύνης ως θεσμού, δεν προάγουν τη Δημοκρατία μας και σε κάθε περίπτωση δείχνουν μια κυβέρνηση σε πανικό. Η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι όλες οι δυνάμεις του πολιτικού μας συστήματος πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν τις ακραίες τοποθετήσεις".

Τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και είπε: "Απαιτείται σε αυτές τις δύσκολες ώρες συνεργασία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί, όταν η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα αυτονόητα. Ασφαλώς το κύριο βάρος γι' αυτή την ασυνεννοησία το φέρει πάντα το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει τις επόμενες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε: "είναι πάρα πολύ σημαντικό να θυμάται και να τιμά ένας λαός την ιστορία του, να τιμά τους ανθρώπους που έδωσαν μάχες για την ελευθερία και ιδιαίτερα σε εποχές όπως οι σημερινές, να θυμόμαστε τι μπορούμε να πετύχουμε οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι. Όπως με το έπος του 1940, που χαρακτηρίστηκε από την ενότητα του ελληνικού λαού, όταν όλοι συντάχθηκαν με το "ΟΧΙ" και η Ελλάδα άλλαξε την έκβαση όλου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια ενότητα και συνεργασία απαιτείται και σήμερα, γι' αυτό καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο".




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Ο Τσίπρας αγνοώντας την κοινωνία είπε : Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις




Κάτι δεν του έχουν πει οι συνεργάτες του

Κάτι δεν αντιλαμβάνεται σωστά ο Τσίπρας

Θα καταλάβει σύντομα την τραγικότητα της κατάστασης του ίδιου και του κόμματος του.

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ελπίζει ο πρωθυπουργός αγνοώντας την κοινωνία και το ότι του λένε με διάφορους τρόπους φύγε να σωθούμε.

Συνάντηση με δημοσιογράφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσίπρας οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δημοσκοπήσεις, καθώς και στα σενάρια για εκλογές και ο Τσίπρας στον κόσμο του είπε: 

«Προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας και οι πολίτες να συγκρίνουν τι έγινε με την ανεργία σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τι έγινε με το θέμα της ύφεσης" είπε και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος».

Θα πάρει την απάντηση σύντομα από τον Ελληνικό λαό ο κύριος Τσίπρας αλλά πριν την πάρει καλό θα ήταν οι συνεργάτες του να τον βάλουν στο κλίμα για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι θέλουν οι πολίτες από τον Τσίπρα π.χ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ αυτό θέλουν απλά και κατανοητά!!!


Νέα πρόκληση Παππά που απαξιώνει την δικαιοσύνη «Τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν»



Διαβάζουμε στο protothema.gr την κατά την γνώμη μας πρόκληση και απαξίωση της δικαιοσύνης για ακόμα μία φορά από τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά.

«Προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας - Οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται» δήλωσε

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν οι δικαστές, να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο, είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός ήταν η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Και συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας: «Βλέπετε και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Βορίδης ή κ. Μπακογιάννη, έχουν παραδεχθεί ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει διαγωνισμό. Και βλέπουμε ότι στον Τύπο αποκαλύψεις ότι θα πρέπει να είναι ειλικρινείς. Δεν το θυμόμουν ότι είχε συμβεί: υπήρχε επί κυβέρνησης Παπαδήμου μίνι νομοσχέδιο για διαγωνιστική διαδικασία και αδειοδότηση με εισηγητή υπουργό τον κ. Βορίδη το οποίο αποσύρθηκε κακήν κακώς. Θα ήταν δηλαδή πολύ ενδιαφέρον η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βορίδης ο ίδιος να βγει να εξηγήσει γιατί αφού είχαν φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση αυτές οι διατάξεις, γιατί αποσύρθηκαν, ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν, ποιος τους μίλησε, ποιος τους πίεσε, τι τελικά ήταν αυτό που τους επηρέασε και έκριναν ότι πρέπει τις διατάξεις να τις αποσύρουν. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι είναι πολύ διδακτικό και το πρόσφατο και το προηγούμενο παρελθόν αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο κάθε θεσμός πρέπει να επικεντρωθεί στο ρόλο του και ουδείς εκατέρωθεν να μην υπερβαίνει κανέναν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «πράσινο φως» για τη δόση των 2,8 δισ., ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι… η εξέλιξη. Διότι έχει φανεί και από μεριάς των εταίρων ότι δεν προκρίνουν και δεν επικρατούν τις φωνές οι οποίες επιδιώκουν καθυστερήσεις και επανάληψη αρνητικών επεισοδίων που έχουμε δει στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αποδίδει και στην πλευρά των εσόδων αλλά και στην πλευρά της πραγματικής οικονομίας, με την πτώση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2016. Και νομίζω ότι και από την ελληνική πλευρά αλλά και από την πλευρά των θεσμών θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να προχωρήσουν τα πράγματα κατά το χρονοδιάγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς δικαιολογίες οι οποίες αναφύονται από τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του καθενός από τους αντισυμβαλλόμενους σε αυτή στη συζήτηση, στη διαπραγμάτευση –και αναφέρομαι βεβαίως στις γερμανικές εκλογές».


Που ήταν αυτός ο διευθυντής γραφείου πρωθυπουργού; Νέος νόμος για τις άδειες αν αυτός κριθεί αντισυνταγματικός




Όλους τους φάγαμε στην "μάπα" τώρα νέο αίμα στο στίβο που λέγεται διευθυντής γραφείου Πρωθυπουργού.

Μάλλον ψάχνουν να βρουν λιγότερο καμένους και εμφανίζονται ονόματα τα οποία είναι πρόθυμα να καούν και αυτά τώρα που βρίσκεται στα τελειώματα της η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον realfm 97.8.

ο κ. Τζανακόπουλος είπε : «Η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία».

Μάλλον βάζοντας μυαλό μετά το φιάσκο του Νίκου Παππά και βλέποντας ότι οδηγούνται στο τέλος προσπαθούν να διορθώσουν τις καθεστωτικές τους πρακτικές αλλά η εικόνα πλέον δεν αλλάζει δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για την Ελλάδα.


Απέχουν και πάλι αύριο οι συμβολαιογράφοι από τους πλειστηριασμούς




Σε νέα αποχή από τους πλειστηριασμούς προχωρούν, αύριο Τετάρτη 25/10/2016, οι συμβολαιογράφοι, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία, τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.





Απέτυχε ο Φίλης : Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα για τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία





Διαβάζουμε στο iefimerida.gr για τον αναβρασμό που υπάρχει στην παιδεία

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια καλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία.

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6:00 στα Προπύλαια. Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν την απόσυρση των αλλαγών στη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και τη μη εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Λιάκου.

Συγκεκριμένα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναφέρουν: «Για 7η συνεχή σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς μηδενικών διορισμών, ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε μεγάλες μειώσεις προσλήψεων αναπληρωτών, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης προσωπικού προχώρησε στην αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων στο Γυμνάσιο, στην συγχώνευση τομέων μεταξύ σχολείων, στην μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ.

»Ταυτόχρονα κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων, έκανε συνεχείς αλλαγές αναθέσεων μαθημάτων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών».

Οι δύο ενώσεις τονίζουν ότι αγωνίζονται για:

Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.

Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά.

Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Στήριξη της Ειδικής αγωγής.

Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.

Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
Επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής.
Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία (από 5μμ έως 8μμ).

Την ερχόμενη Δευτέρα θα απεργήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ομοσπονδία ζητεί να απαλλαγούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που διώκονται δικαστικά επειδή μετείχαν σε απεργία (στις 25/26 Νοεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια των απεργιών στα ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων), που κρίθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους αλλά όχι καταχρηστική.






Πρόταση σωτηρίας από την Νέα Δημοκρατία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις




«Δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, έρχεται να δώσει η Νέα Δημοκρατία με την πρότασή της για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, που παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και  η Υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γραμματέας Προγράμματος κ. Γιώργος Στεργίου.

Όπως τονίσθηκε, χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον τελικά τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά  και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους. 

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας:

- Επιταχύνεται η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών

- Παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση

- Αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια

- Τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά και διοχετεύεται κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει: 

1. Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

- οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
- οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
- οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους
και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

2. Ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

3. Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Επίσης, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας από τη μία διευκολύνει επιχειρήσεις που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και από την άλλη, για όσους δεν τα κατάφεραν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.
Για τις επιχειρήσεις η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:
1. Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι  2.500.000 ευρώ

Προτείνεται η θεσμοθέτηση μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες. Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εξαιρούνται πρόστιμα που αφορούν φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.

2. Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις
Για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του Νόμου 4307/2014 (Δένδια). Προϋποθέτει πρωτοβουλία του οφειλέτη και κατόπιν, προκειμένου να υποβληθεί προς το αρμόδιο δικαστήριο η σχετική αίτηση, απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.

3. Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η πτωχευτική διαδικασία  από τη μία θα αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη θα διευκολύνει όσους «έπεσαν» να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί. Στόχος της παρέμβασης είναι η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών και η παρέλευση τριετίας από την πτώχευση να απαλλάσσει  τον οφειλέτη από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση, ώστε να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος η  πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.



Τέλη κυκλοφορίας 2017: Ηλεκτροσόκ για αυτοκίνητα μετά το 2007



Τα πάνω κάτω θα έρθουν με τα νέα τέλη κυκλοφορίας τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 15 Νοεμβρίου.

Ήδη οι γενικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από το υπουργείο και με βάση αυτές υπάρχουν νέες κατηγορίες τελών για τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Τα πολύ δυσάρεστα νέα έρχονται για όσους αγόρασαν ακριβό αυτοκίνητο την τελευταία πενταετία. Τα καινούργια και ακριβά αυτοκίνητα θα είναι αυτά που θα πληρώσουν τη νύφη και που ουσιαστικά θα κάνουν την απόσβεση για τη μείωση σχεδόν στο μισό των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων άνω των δέκα ετών.

Για τα αυτοκίνητα πριν το 2005 έρχονται μειώσεις από 5% ως και 10%, ενώ για τα αυτοκίνητα πριν το 2000 οι μειώσεις στα τέλη ξεκινούν, σύμφωνα πάντα με τα όσα διαρρέονται από το 10% και φτάνουν ως και το 40% γεγονός που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων της δεκαετίας του '90 θα δουν μείωση πάνω από 500 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας.

Μια πολύ μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών αυτοκινήτων ωστόσο θα δει μια μικρή αύξηση των τελών (μικρή λέγεται από στελέχη του υπουργείου ότι θα είναι) και αυτοί δεν είναι άλλοι από όσους έχουν αυτοκίνητο από το 2007 ως το 2010 καθώς τα τέλη τους θα υπολογιστούν με βάση τους ρύπους.

Υπάρχουν βέβαια μέσα σε αυτούς και κάποιοι που θα πληρώσουν λιγότερα τέλη, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι καθώς είναι ελάχιστα και τα αυτοκίνητα πριν το 2010 που κυκλοφορούν και έχουν χαμηλούς ρύπους.

Για πρώτη φορά φέτος θα βρεθούν να πληρώνουν τέλη όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο με ρύπους από 80 ως 90 γραμμάρια, ενώ καπέλο αναμένεται να μπει στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά και αυτό αναμένεται να είναι της τάξης των 10 ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


Βενεζουέλα: H Γερουσία παραπέμπει σε δίκη τον Μαδούρο για πραξικόπημα



Σε μια περιπετειώδη συνεδρίαση με «ντου» οπαδών του προέδρου της χώρας στο κτήριο - Παρατηρητές σημειώνουν ότι και αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο

Να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο για παραβίαση της Δημοκρατίας αποφάσισε η Γερουσία μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση.



Όπως είπαν οι Γερουσιαστές ο Μαδούρο παραβίασε το Σύνταγμα και προχώρησε σε πραξικόπημα.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ημέρες μετά την απόφαση των αρχών της χώρας να μπλοκάρουν μια ψηφοφορία για την αφαίρεση των εξουσιών από τον Μαδούρο. Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος είχαν κατηγορήσει την αντιπολίτευση για νοθεία στη συλλογη των απαραίτητων υπογραφών προκειμένου να διεξαχθεί το σχετικό δημοψήφισμα.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γαρουσίας, οπαδοί του Μαδούρο ντυμένοι στα κόκκινα εισέβαλαν στο κτήριο κατηγορώντας τους γερουσιαστές ότι προχωρούν σε πολιτική δίκη σε βάρος του ηγέτη της Βενεζουέλας.

Παρατηρητές λένε, ωστόσο, ότι και αυτή η απόφαση της Γερουσίας θα πέσει στο κενό καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει επανειλημμένως ακυρώσει αποφάσεις του σώματος που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο Μαδούρο σε μήνυμά του από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται επανέλαβε ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά τη συνεχή προσπάθεια της Δεξιάς που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία με αντισυνταγματικές μεθόδους».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει κάλεσμα ειρηνικών συγκεντρώσεων για την Τετάρτη σε όλη τη Βενεζουέλα προκειμένου «να επανακαταλάβουμε τη Βενεζουέλα βήμα-βήμα».



Πηγή : protothema.gr


Κύριε Τσίπρα η ανικανότητα και η κοινωνία θα σας ρίξει όχι οι δικαστικές αποφάσεις μη ανησυχείτε




Στον κόσμο του ο Τσίπρας κάνει πώς δεν ακούει την κοινωνία και επιμένει ότι δεν πέφτει, δεν πέφτει, δεν πέφτει γιατί δεν θέλει να διευκολύνει την χώρα να αναπνεύσει κάποια στιγμή.

Διαβάζουμε στο tovima.gr  Τσίπρας: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις

«Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά της δίωρης συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εισήγηση του κ. Τσίπρα στην ΠΓ απασχόλησαν δύο θέματα: Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, σε συνάρτηση με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, και η πορεία της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτά ήταν και τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

«Έχουμε μπροστά μας το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και το μέτωπο με τη διαπλοκή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι μάχες είναι δύσκολες, αλλά και στις δυο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τις επόμενες μέρες, η ΝΔ και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός».

«Το διακύβευμα λοιπόν», πρόσθεσε «δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια όσων είχε πει ο πρωθυπουργός επί του θέματος την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την ΠΓ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι οποίες έγιναν όλες σε «θετικό και εποικοδομητικό κλίμα».


Τσίπρας: Ανασχηματισμός; Ξέχασα, άλλη μέρα...

Το χιούμορ επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον επικείμενο -όπως όλα δείχνουν- ανασχηματισμό...

«Ωπ, ξέχασα, άλλη μέρα!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κοιτάζοντας το ρολόι του.


Συναγερμός στα ασφαλιστικά ταμεία: Εσκασε ο ΟΑΕΕ, στα κόκκινα και το ΙΚΑ



Πέρα ως πέρα ανεδαφική αποδείχθηκε- ως ήταν αναμενόμενο- η αρχική πρόβλεψη για συγκράτηση των κρατικών δαπανών στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη ο ΟΑΕΕ «εξερράγη» υπό το βάρος των υποχρεώσεων του.

Τα νεώτερα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου ο ΟΑΕΕ «απορρόφησε» 835 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξάντλησε την αρχική πίστωση των 834 εκατ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Το Σεπτέμβριο «απορροφήθηκαν», μάλιστα, 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ρυθμός του πρώτου οκταμήνου ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να βγάλει ομαλά τη χρονιά, ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 270- 300 εκατ. ευρώ.

Γιατί «κλάταρε» ο ΟΑΕΕ

Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης στον ΟΑΕΕ και όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, αν δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 85% από 52% που είναι σήμερα, το Ταμείο θα υποστεί πανωλεθρία μέσα στο 2017 λόγω της μείωσης των εισφορών στο 80% των ασφαλισμένων του.

Στα «κόκκινα» και το ΙΚΑ

Στα «κόκκινα» έχει μπει προ πολλού και το ΙΚΑ. Το Σεπτέμβριο η «απορρόφηση» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 205 εκατ. ευρώ του 8μήνου και ήδη έχουν «απορροφηθεί» 1,860 δις ευρώ στο 9μηνο. Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,217 δις ευρώ, το ΙΚΑ ή θα πρέπει να περιορίσει τις μηνιαίες του δαπάνες στα 120 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί η κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ να μην είναι ακαριαία όπως του ΟΑΕΕ, ωστόσο η διατήρηση της ανεργίας σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την επικράτηση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των μισθών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των πόρων του.

Οι επιφυλάξεις των δανειστών για το νόμο Κατρούγκαλου

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών για τον Προϋπολογισμό του 2017 αλλά και να κρατήσει κλειστό το φάκελο του Ασφαλιστικού, παρ’ ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που εξακολουθεί να έχει έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Το βασικό σημείο της κριτικής είναι ότι το νέο σύστημα παροχών διευρύνει το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων κι επειδή οι σχετικές δαπάνες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν φέτος στα 30 δις ευρώ, είναι σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι δανειστές στο αίτημα/απαίτηση για «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων συντάξεων.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή: iefimerida.gr