Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οι 60 λέξεις που «καίνε» το πόρισμα Λιάκου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση



Πολιτική ταφόπλακα βάζει ουσιαστικά η ΟΛΜΕ στο πόρισμα της 36μελούς Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία υπό τον Αντώνη Λιάκο για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χθες, η ηγεσία της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της χώρας σε μία ομόφωνη, και άρα σπάνια, απόφαση απέρριψε τις προτάσεις του. Μάλιστα, επιδεικνύοντας το ξεκάθαρο της θέσης του, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν χρειάστηκε παρά 60 λέξεις για να στείλει μήνυμα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Από την άλλη, οι βασικές ρωγμές στο οικοδόμημα εθνικού διαλόγου που κατασκεύασαν οι Φίλης - Λιάκος έχουν προκληθεί από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, στην ΟΛΜΕ πλειοψηφούσα παράταξη είναι οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ –με βαρύ πολιτικό και συνδικαλιστικό αποτύπωμα, καθώς η μέση εκπαίδευση έχει 67.000 καθηγητές– ήταν ξεκάθαρο χθες: «Το Δ.Σ. απορρίπτει το πόρισμα της επιτροπής Λιάκου στο σύνολό του. Καλούμε το υπουργείο να μην υιοθετήσει τις απαράδεκτες προτάσεις του. Δηλώνουμε ότι η τυχόν υιοθέτηση του πορίσματος θα προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις πάγιες θέσεις του κλάδου για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές». Μεταξύ των προτάσεων του πορίσματος είναι η καθιέρωση 4χρονου Γυμνασίου και 2ετούς Λυκείου, η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, το εθνικό απολυτήριο κ.ά. «Στο πόρισμα διακρίνουμε προτάσεις που προέρχονται από έναν εκπαιδευτικό χώρο που δεν εμπλέκεται με τη ζώσα πραγματικότητα της μέσης εκπαίδευσης, δεν αφουγκράζεται τους γονείς, το πόσο τους απασχολεί το θέμα του φροντιστηρίου», ανέφερε χθες στην «Κ» η πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη, ενώ από νωρίς (μετά τον Ιούνιο όταν παρεδόθη το πόρισμα) εκπαιδευτικοί μιλούσαν για ανεφάρμοστες θέσεις όπως το 4ετές Γυμνάσιο (σε ποιες αίθουσες θα κάνει η νέα τάξη) και ακριβό (λόγω πολλών ειδικοτήτων) διετές Λύκειο στα πρότυπα του International Baccalaureate (I.B.).

Οι ΣΥΝΕΚ μάλιστα, που από τις 2/6/16 είχαν επισημάνει την οξεία αντίθεση στο πόρισμα, τώρα επανήλθαν: «Τις τελευταίες ημέρες παραδόθηκε στον υπουργό υπόμνημα της επιτροπής Λιάκου (πότε και πόσες φορές συνεδρίασε η επιτροπή μετά τις 27/5/16;) που εξειδικεύει το προηγούμενο πόρισμα. Οι βασικές κατευθύνσεις του πορίσματος Λιάκου όχι μόνο δεν αποτελούν βάση διαλόγου, αλλά είναι σε επικίνδυνη – αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Κατηγορούν για νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση μία επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει στις 25/11/2015 για τα μέλη της επιτροπής ότι «οι περισσότεροι δεν είναι μόνο προοδευτικοί επιστήμονες, είναι και προοδευτικοί πολίτες με αγώνες. Εχω μπροστά μου φωτογραφία από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το ’68 όπου ο κ. Λιάκος δίνει όρθιος μάχη με ψυχή». Και τι περίεργη διάκριση ανάμεσα στο πόρισμα του Μαΐου και την εξειδίκευσή του τον Σεπτέμβριο; Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μέλος της επιτροπής και άτυπος σύμβουλος του κ. Φίλη, Θέμης Κοτσιφάκης ανέφερε ότι «οι τελευταίες προτάσεις απηχούν τις απόψεις του συντάκτη τους κ. Α. Λιάκου. Η επιτροπή παρέδωσε στο ΥΠΠΕΘ τον Μάιο του 2016 και κανείς δεν νομιμοποιείται να παρουσιάζει τις απόψεις του ως προτάσεις της επιτροπής».

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν στην «Κ» ότι «το πόρισμα Λιάκου “καίγεται” και από την υπέρμετρη δημοσιότητα που έλαβαν ορισμένες θέσεις του, παρότι υπάρχουν άλλες σοβαρές και εφαρμόσιμες». Από την άλλη, η δημοσιότητα επιδιώκεται πολλές φορές ώστε να αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη από έναν σχεδιασμό υψηλού πολιτικού ρίσκου. Και ο πανεπιστημιακός μικρόκοσμος, με την πατίνα της ελίτ, προσφέρεται για νομιμοποίηση επικοινωνιακών πομφόλυγων.




Έντυπη Καθημερινή


Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έξω από τη Βουλή: «Βάζουν τους ιδιώτες από το παράθυρο»



Φωτογραφίες από ασθενοφόρα σε άθλια κατάσταση 


Έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία για τις μεταφορές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που όπως υπογραμμίζουν ιδιωτικοποιεί τις μεταφορές στην Δημόσια Υγεία.

Μετά απο έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ αποφασίστηκε εσπευσμένα κινητοποίηση στην Βουλή των Ελλήνων με τα ασθενοφόρα, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.



«Βάζουν τους ιδιώτες από το παράθυρο. Σήμερα νοικιάζουν ασθενοφόρα και αεροπλάνα, αύριο θα νοικιάζουν εργαζόμενους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία.

Για τροπολογία «έκτρωμα» κάνουν λόγο εργαζόμενοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο μόνο στόχος τους είναι οι ασθενείς να μπορούν να μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ δωρεάν, δίχως να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Ο Πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι εκεί όπου δεν υπάρχει κάλυψη ΕΚΑΒ να τα δίνει σε ιδιώτες. «Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ πρωτοβάθμιο που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στον κόσμο. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να αποσύρουν την τροπολογία έκτρωμα. Απαξιώνουν έναν οργανισμό, μη προχωρώντας σε προσλήψεις, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό δεν θα τους περάσει». 

Το 1.000.000 χλμ φτάνουν πολλά ασθενοφόρα του ΕΣΥ


Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ και νομιμοποιείται η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στις εναέριες και επίγειες μεταφορές με αποτελέσματα να ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των διακομιδων.


Συγκεκριμένα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας τροπολογία: «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».

Στην τροπολογία αυτή περιέχεται η παράγραφος, στην οποία αναφέρεται: «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».



«Αιφνιδιαστικά χθες υπουργείο και κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που ιδιωτικοποιεί το ΕΚΑΒ. Θέλουν εκεί που δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και ελικόπτερα να φέρουν ιδιωτικές εταιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες. Αυτο δεν θα το επιτρέψουμε, ζητάμε συνάντηση από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος.

Για την διευκόλυνση των οδηγών η Τροχαία Αθηνών έχει δώσει στην κυκλοφορία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας άλλο ένα ρεύμα για την άνοδο από την Αμαλίας.

Είχε προηγηθεί η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν 6ωρη στάση εργασίας για σήμερα, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.





Πηγή : protothema.gr




Ο Φίλης δεν πιέζει το ΣτΕ αλλά θα είναι: Ήττα για την κυβέρνηση αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός



Συνεχίζουν να πιέζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δηλώσεις τους και σε όλες τις εμφανίσεις τους σε εκπομπές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές.

Συνέχεια στις δηλώσεις Παππά για το τι θα συμβεί αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο υπουργός Παιδείας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «με όλο τον σεβασμό», θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας, του κιτρινισμού και της φαυλότητας.

Αναγνώρισε ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα είναι «ήττα» και επισήμανε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο για να λάβει απόφαση αφού είπε ότι θα είναι ήττα για την κυβέρνηση στέλνωντας το μήνυμα!!!

Αρνήθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για να υπάρξει απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά δηλαδή μας λέει όλους τρελούς, κουφούς και τυφλούς..

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο σε αυτή την περίπτωση, απάντησε: «θα το ξανασκεφτούμε». 

Για την τροπολογία σχετικά με τα κανάλια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται», ενώ αποσύνδεσε το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ με την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνταγματική επιταγή.

Με λίγα λόγια συνεχίζουν την πίεση στους δικαστές γιατί ο πανικός τους έχει κυριεύσει!!


Για να μην χρεώνουν στην κυβέρνηση τους πλειστηριασμούς παρέδωσε μόνος του το ακίνητο σου στην ΔΟΥ




Μιλάμε για κόλπο Grosso της κυβέρνησης και του Αλεξιάδη ώστε να μην κυνηγάνε του οφειλέτες οι ίδιοι για πλειστηριασμούς, να πηγαίνουν οι ίδιοι και να δίνουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους για να εξοφλήσουν και έτσι να μην κατηγορούν δικαιολογημένα την κυβέρνηση οι άμοιροι οφειλέτες.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις

Και... «πληρωμές σε είδος» θα δέχεται σύντομα η Εφορία. Ικανοποιώντας ένα παλαιό αίτημα ιδιοκτητών ακινήτων που, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να απαλλαγούν από φόρους κληρονομιάς για σπίτια που μένουν στα αζήτητα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιτρέψει την εκχώρηση του ακινήτου έναντι της οφειλής που βαρύνει τον ιδιοκτήτη της.

Η σχετική διάταξη ήδη ισχύει από το 2014, αφορά ακίνητα εντός σχεδίου αλλά για την εφαρμογή της χρειάζεται σχετική εγκύκλιος. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ κ.Δημήτρη Καμμένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρει ότι «το Υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς».

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα ήταν αν θα δεχτεί η Εφορία να διαγράψει χρέος όσο η αντικειμενική αξία, αλλά και το τι θα τα κάνει, αφού το Κράτος λεφτά θέλει και όχι ακίνητα που ούτε καν ξέρει πόσα έχει...

Λύση στο πρόβλημα πάντως φαίνεται πως βρήκε το υπουργείο, αφού ο κύριος Αλεξιάδης δεν έκρυψε πως υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, αλλά υποστήριξε ότι και αυτά  θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Επιπλεόν  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης» αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται». 

Όπως ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μην χάνεται αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. Όπως ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από το Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου. «Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει το φόρο», ανέφερε ο βουλευτής.  


ΕΛΣΤΑΤ: Μεγαλύτερο έλλειμμα, υψηλότερο χρέος για το 2015



Μεγαλύτερο έλλειμμα για το 2015 αλλά και υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2015 εντοπίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 

διαμορφώθηκε στο 177,4% του ΑΕΠ ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 176,9%.

Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα του 2015 ως ποσοστό του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -7,5% έναντι -7,2% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.

Οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 και 2015 καθώς και οι αναθεωρήσεις του χρέους για την τριετία 2013-2015 οφείλονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές αλλά και στην ταξινόμηση ειδικών συναλλαγών καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προκύπτει αν εκπληρώνονται ή όχι οι στόχοι του μνημονίου.

Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά, περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Μόνο η δαπάνη του 2015 για την ενίσχυση των τραπεζών, ανέρχεται στα 7,171 δισ. ευρώ όταν το πρωτογενές έλλειμμα με βάση τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώνεται στα 6,912 δισ. ευρώ.



Πηγή : naftemporiki.gr 


Κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι: Νέα γενιά των 100 ευρώ το μήνα!



Δεν έχει τέλος ο κατήφορος - Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν στη φτωχοποίηση

Με δεδομένο ότι η ατομική εξαθλίωση του καθενός έχει μουδιάσει τις αντιδράσεις η όποια επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας θεωρείται δεδομένη. Ενημερωθήκαμε, διαβάσαμε και ζήσαμε μειώσεις, περικοπές και ανεργία. 

Η υποαπασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν καθεστώς και δεν μας σοκάρει πλέον ο μισθός των 500 ευρώ γιατί... τουλάχιστον δουλεύουμε. Δεν μας σόκαρε ούτε η εισήγηση για υποκατώτατο μισθό. Αρκεστήκαμε σε σχόλια του τύπου «πού πάμε;», «όλο και χειρότερα»... 

Δυστυχώς όμως όπως δείχνουν τα δεδομένα έχει και χειρότερα, και πρόκειται για τη νέα γενιά των 100 ευρώ που κάνει την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας την ίδια ώρα που οι δανειστές απαιτούν και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα!

Πλέον, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, όλο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του ποδαριού αποδεχόμενοι μισθούς πείνας.

Τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι σήμερα κάνουν θραύση οι φτωχοί εργαζόμενοι. Η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, σήμερα στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Πρέπει να τονιστεί ότι στην επικείμενη - την ερχόμενη Κυριακή - διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα θα τεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (καθολικής ισχύος ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.).
 Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται ενώ οι δανειστές αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς κανένα επίδομα.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) και τονίζουν πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από τη σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη. Τονίζεται ότι με βάση το Μνημόνιο οι τριετίες παραμένουν παγωμένες έως το 2022, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.


Πηγή : newsbomb.gr


Πρόωρες εκλογές -Σε μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου συγκρούστηκαν δύο απόψεις



Ο χρόνος των εκλογών εξακολουθεί να προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Προ μερικών εβδομάδων υπήρξε μάλιστα έντονη συζήτηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο ακριβώς γι' αυτό το ζήτημα. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, συγκρούστηκαν οι δύο αντικρουόμενες απόψεις.

Παππάς: Εκλογές τώρα

Η μια, την οποία υποστήριζε με θέρμη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και η «ομάδα» του, υποστήριζε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, το κοινωνικό κλίμα – όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις – είναι εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση. «Από εδώ και πέρα εμείς θα χάνουμε και ο Μητσοτάκης θα κερδίζει πόντους» ήταν ένα από τα επιχειρήματα. Παράλληλα ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση εκλογών δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και είναι πιθανόν να στηθούν εκ νέου κάλπες, με απλή αναλογική αυτή τη φορά. Ενα σκηνικό που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η πρόταση ήταν «εκλογές τώρα».

Χουλιαράκης: Στο τέλος, μπορούμε να δείξουμε έργο

Στον αντίποδα ήταν οι θιασώτες της άποψης την οποία ανέπτυξε με τεχνοκρατικά επιχειρήματα ο Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με αυτή, η πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα θα έχει τροχιά ανάταξης και αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα και υπομονή είναι πιθανόν να μπορέσει να παρουσιάσει κάποια απτά δείγματα βελτίωσης και ο κόσμος να τα αναγνωρίσει. Τελικώς ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε με την άποψη Χουλιαράκη και έκλεισε – προσώρας τουλάχιστον – το θέμα «εκλογές».

Κομβικό σημείο το χρέος

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το ζήτημα να ξανανοίξει πολύ σύντομα. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του χρέους, όπου διεμήνυσε ότι θα πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα η αξιολόγηση αλλά και η ελάφρυνση του χρέους όπως και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θεωρήθηκε από πολλούς ως μήνυμα τόσο προς τα έξω όσο και προς το εσωτερικό.

Αν, με άλλα λόγια, οι δανειστές απαιτήσουν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να αναληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, αλλά παραπεμφθούν για την επομένη των γερμανικών εκλογών, όπως επιμένουν Μέρκελ-Σόιμπλε, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα έρθει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Και τούτο γιατί το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» ιδίως εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί μη βιώσιμο. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για επίδειξη έργου στο τέλος της τετραετίας, είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν «φρούδες».

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη ερμήνευσαν την διπλή αναφορά του Πρωθυπουργού ότι τέτοια λύση «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ως έμμεση προαναγγελία για κάλπες: Είτε εθνικών εκλογών, είτε δημοψηφίσματος.



Πηγή: iefimerida.gr 


Συντάξεις: 16 ευρώ η επικουρική! Τα ποσά που θα πάρετε στις 2 Νοεμβρίου




Το διπλό ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις σκορπάει για τουλάχιστον 260.000 συνταξιούχους πραγματικά... εγκεφαλικά στα ΑΤΜ αφού η σύνταξη μετατρέπεται σε φιλοδώρημα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με επικουρική της τάξης των 135, 57 που πήρε λόγο των μειώσεων επικουρική της τάξης των 66,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο στις 2 Νοεμβρίου και καθώς θα κρατηθούν 50 ευρώ από τα αναδρομικά θα βρεθεί να πάρει ποσό 16,80 ευρώ. Ένα ποσό που θα βλέπει στο λογαριασμό του για τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η παρακράτηση.

Οι συντάξεις του Νοεμβρίου:
Σύνταξη ΟκτωβρίουΣύνταξη Νοεμβρίου
216166
295155
298159
221171
9545
181131
12575
295245
345295



























Πηγή : newsit.gr


ΟΑΕΔ: Κατά 14.348 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι και κατά 87.682 οι μακροχρόνια άνεργοι σε ένα χρόνο



Κατά 14.348 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό, έχουν ανέλθει τον Σεπτέμβριο του 2016 στις 944.741, ανεξάρτητα εάν αναζητούν εργασία (871.981) ή όχι (72.760).

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν φτάσει στις 930.393, όπως προκύπτει από το άθροισμα όσων ανέργων αναζητούσαν τότε εργασία (806.429) συν όσους είχαν πάψει να αναζητούν (123.964). Το χειρότερο όμως είναι ότι διαπιστώνεται, από τα ίδια στοιχεία, πως μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν κατά 87.682 οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Σεπτέμβριο του 2016 περισσότεροι από τους μισούς (506.956 άτομα) βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Ένα χρόνο νωρίτερα όμως, οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν 419.274, δηλαδή αισθητά λιγότεροι. Άρα επιβεβαιώνεται ότι είναι ολοένα και πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας για τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, με συνέπεια να αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ προκύπτει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 136.123 άτομα αυξημένοι κατά 22.040 από τους 114.083 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Σε σχέση πάντως με τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 28.845 άτομα, ενώ αυξήθηκαν κατά 19.081 οι επιδοτούμενοι άνεργοι. Σε επίπεδο φύλου, οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν πάνω από το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων (594.275) του Οργανισμού. Ανά ηλικιακή κατηγορία, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι άνεργοι (37% ή 378.935) είναι ηλικίας 30 – 44 ετών. Επίσης, από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων πάνω από τους μισούς (52% ή 70.879) προέρχονται από την ίδια ηλικιακή κατηγορία. Σε μορφωτικό επίπεδο, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνεργοι (40% ή 436.708 άτομα) είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι 179.425 άνεργοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.




Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Πηγή : dikaiologitika.gr


Κ. Μητσοτάκης: Μην διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία Παππά



Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φράσεις δραματικές για να περιγράψει τη διαμορφωθείσα σε όλα τα μέτωπα κατάσταση στη χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε από το βήμα της Βουλής του πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση, επισημαίνοντας σε τόνους ιδιαίτερα υψηλούς και συνάμα εμφατικούς πως η ανάγκη για πολιτική αλλαγή στη χώρα καθίσταται πλέον αδήριτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε κατ' αρχήν παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών κατά του περιλάλητου νόμου Παππά, κινήθηκε σε τέμπο δριμύτατου "κατηγορώ” κατά του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "εξουσία που χωρίς καμία αναστολή” στέκεται απέναντι σε όσους της αντιστέκονται ως ηθικό αντίβαρο, τονίζοντας πως η στάση της οδού Πειραιώς στο ζήτημα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ήταν, είναι και θα παραμείνει ξεκάθαρη. Βάλαμε μία και μόνη προϋπόθεση. Την αποκατάσταση συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση του νόμου Παππά και την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων που η ίδια η κυβέρνηση υφάρπαξε από το ΕΣΡ. Θα αναμένουμε την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου και εφόσον κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, τότε η κυβέρνηση θα έχει μία και μόνη επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή και να καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των αδειών”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η γαλάζια παράταξη θα προστατεύσει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η όλη δομή της παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κινήθηκε σε ένα πλαίσιο ασφυκτικού πρεσαρίσματος έναντι της κυβερνητικής οπτικής. Ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για κρίση Δημοκρατίας και πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα πριν την κρίσιμη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μίλησε για μία κυβέρνηση που "ακολουθεί ακραίες μεθόδους, οι οποίες υπονομεύουν την ποιότητα Δημοκρατίας”, συμπληρώνοντας πως τις τελευταίες ώρες "ζήσαμε μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ως το τελευταίο ανάχωμα στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ εστιάζοντας στα των χθεσινοβραδινών εξελίξεων, χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως μία εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει με τον τρόπο της τη θέση της οδού Πειραιώς, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή. "Δεν έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία πριν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει την ουσία του νόμου Παππά. Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Η άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης και των πολιτών έχει σταματήσει τα σχέδια του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για το κλείσιμο των καναλιών εντός πέντε ημερών. Και δε φαντάζομαι να διανοηθείτε να επαναφέρεται την πραξικοπηματική τροπολογία του υπουργού Επικρατείας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου πως το "μαύρο στην ενημέρωση και στην πολυφωνία δε θα περάσει”, διεμήνυσε πως η γαλάζια παράταξη διαχρονικά υποστηρίζει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, μακριά από παρεμβάσεις. "Θέλουμε ισχυρές ανεξάρτητες αρχές, με αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Όχι μαριονέτες. Δεν αρνούμαστε εμείς τα πάντα, όπως κάνατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή υπερασπιζόμαστε τις Ανεξάρτητες Αρχές απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ των αρμοδιοτήτων του. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για συναίνεση. Συνενόχους ψάχνει”, σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. "Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Δεν αντέχει άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική. Δεν μπορεί καν να διεκδικήσει αυτά που η χώρα χρειάζεται για να βγει από την κρίση…Κάθε μέρα που περνά, καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ. Για να κάνουμε μία νέα αρχή. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν. Για να ατενίσουμε το μέλλον και πάλι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Πριν από 2 χρόνια, κυριάρχησε η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς, όμως έγιναν. Και σήμερα, ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση, που ο ίδιος προκάλεσε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα. Μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών. Αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου. Και για τη Νέα Δημοκρατία, σας προειδοποιούμε κύριοι της κυβέρνησης, αυτή η τελευταία προϋπόθεση είναι μη διαπραγματεύσιμη”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 


Πηγή : capital.gr


Ανομία καταστροφές και φωτιές από αντιεξουσιαστές και πάλι στην Αθήνα



Η ομάδα των αντεξουσιαστών κλείστηκε στο Πολυτεχνείο και πετούσε αντικείμενα στα ΜΑΤ, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών - Φωτιές σε κάδους απορριμμάτων έβαλαν οι κουκουλοφόροι - Συλλήψεις «on camera»

Επεισόδια με ρίψη μολότοφ από ομάδα αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών δυνάμεων που κινούνται στην περιοχή, σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Πολυτεχνείο.



Πιο αναλυτικά, ομάδα περίπου 100 ατόμων κλείστηκε στο Πολυτεχνείο και εκτόξευσε μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που περικύκλωσαν το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου, στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη, κουκουλοφόροι τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων, στους οποίους έβαλαν φωτιά, ενώ τις περισσότερες βόμβες μολότοφ τις εκτόξευσαν από τον προαύλιο χώρο προς τις δυνάμεις των αστυνομικών, που βρίσκονταν στην οδό Πατησίων.



Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Μάλιστα, προχώρησαν και σε τουλάχιστον δύο συλλήψεις.

Η Πατησίων καθ' όλη τη διάρκεια των επεισοδίων και μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα παρέμενε κλειστή και στα δύο ρεύματα.


Πηγή : protothema.gr


Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά με τις ψήφους της Χ.Α. και τώρα ζητάει και τα ρέστα



Η Γεροβασίλη χωρίς να ντρέπεται χτύπησε και πάλι κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «θεσμική απρέπεια»

Ποια η Γεροβασίλη και η κυβέρνηση της που έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, που εκλιπαρούσαν την Χ.Α. να ψηφίσουν την απλή αναλογική πρίν απο λίγες ημέρες.

«Να απολογηθεί για την αντιθεσμική της συμπεριφορά» ζητά από τη ΝΔ με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και γελάει ο κόσμος μαζί της κατηγορώντας την ότι «όχι» κατά της συγκρότησης του ΕΣΡ ψήφισε και η Χρυσή Αυγή!!!

Η κυβέρνηση δηλαδή, η οποία με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής μπλοκάρισε κορυφαία πολιτειακή διαδικασία,  την εκλογή  Προέδρου της Δημοκρατίας και ουσιαστικά έριξε μαζί της  την κυβέρνηση Σαμαρά, κάνει την ενοχλημένη τώρα γιατί η ΝΔ είχε την ίδια στάση μαζί της στη Διάσκεψη  των Προέδρων της Βουλής και εκτοξεύει κατηγορίες αγνοώντας το παρελθόν της με την Χ.Α.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εκλιπαρούσε πριν από λίγες ημέρες την Χρυσή Αυγή για  να ψηφίσει μαζί της την απλή αναλογική, αλλά και την οποία κατηγόρησε ευθέως ο Θ. Πάγκαλος χθες ότι έχει έρθει σε παρασκηνιακή συνδιαλλαγή μαζί της για το ζήτημα της δίκης της.

 Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπρόσωπου η οποία δεν σκέφτηκε πριν μιλήσει όπως πάντα:


«Η Νέα Δημοκρατία τορπίλισε σήμερα την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση αυτή, η οποία δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 258 εκ. ευρώ.


Στην προσπάθειά της αυτή, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αθροίσει τις αρνητικές της ψήφους, στην διάσκεψη των Προέδρων, με αυτές της Χρυσής Αυγής.


Οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν».

Ακριβώς αυτό οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν, οργίζονται και γελάνε με τα χάλια της κυβέρνησης.


Γραφείο Προϋπολογισμού: «Εντονα υφεσιακό χαρακτήρα έχει ο προϋπολογισμός του 2017»



Έντονη κριτική ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) στην κυβέρνηση σχετικά με τις προβλέψεις της για την οικονομία και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Οι οικονομολόγοι του Γραφείου υποστηρίζουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, αν και προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το επόμενο έτος, έχει «βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα», ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν ότι προωθεί «φοροκεντρική λιτότητα», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα δεν μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη. Το ΓΠΒ υποστηρίζει ότι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών μπορούν να χαρακτηριστούν «αρκετά αισιόδοξες».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Μάλιστα, το Γραφείο υποστηρίζει πως το ίδιο το προσχέδιο «αποδομεί εν μέρει» επιχειρήματά του. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη θα στηριχθεί κυρίως στη «συνεπή εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών». Ωστόσο, το ΓΠΒ επισημαίνει ότι το εν λόγω επιχείρημα αποδομείται από την πρόβλεψη για πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και την καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και την προώθηση των «δομικών αλλαγών». Πέραν αυτών, το ΓΠΒ επισημαίνει πως τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί για πολλά χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα του 2017 που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτά ανέρχονται στα 2,59 δισ. ευρώ και μόλις το 3% αφορά εξοικονομήσεις δαπανών, ενώ το 96,6% αφορά αύξηση εσόδων, με το ΓΠΒ να αναφέρει ότι «οι αναλογίες αυτές κάνουν εμφανή τον φοροκεντρικό χαρακτήρα του προσχεδίου». Κάτι το οποίο δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της, όπως επισημαίνεται. «Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανακατανομή δαπανών υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Πέραν αυτών, το ΓΠΒ επαναλαμβάνει τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, παρά τις πρόσφατες αλλαγές. Επίσης, ασκεί κριτική και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.



Έντυπη Καθημερινή