Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Αμφίπολη: Γιατί γκρεμίστηκε αιφνιδιαστικά το βόρειο τείχος του μνημείου

EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού και ΑΘλητισμού/



Δυο νέα σημαντικά στοιχεία παρουσίασε για την ανασκαφή της Αμφίπολης ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής στο παγκόσμιο αρχαιολογικό συνέδριο στη Ρωσία.

Η πρώτη αποκάλυψη που έκανε αφορά το γκρέμισμα των τειχών της Αμφίπολης για την κατασκευή του πώρινου περιβόλου ενώ η δεύτερη αποκάλυψη αφορά το μαρμάρινο γλυπτό που ταυτοποιήθηκε και δείχνει τον αφηρωισμένο νεκρό.

Σε ομιλία του στο ΕΡΜΙΤΑΖ της Αγίας Πετρούπολης ο Μιχάλης Λεφαντζής υποστήριξε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες γκρέμισαν αιφνιαδιστικά το Βόρειο τείχος της Αμφίπολης για να κατασκευάσουν τον περίβολο στο τύμβο Καστά όπως και τη βάση του λέοντα.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε, οι πωρόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του περιβόλου είναι ίδιοι με αυτούς των τειχών της Αμφίπολης .

Aφαιρέθηκαν κατά μήκος 183, 270 και 45 μέτρα αντίστοιχα από σημείο που βρίσκεται κοντά στο Βυζαντινό πύργο πλησίον στο χώρο όπου διοργανώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αμφίπολης.

Βάσει κλίμακας πρόκειται για την ίδια ποσότητα πώρινων πωρόλιθων που αφαιρέθηκαν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του περιβόλου.

Η σημαντική διαπίστωση όμως που προκύπτει, έχει να κάνει με τη χρονολόγηση των τειχών και κατ επέκταση με την χρονολόγηση της κατασκευής του περιβόλου

Η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη πρώην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, χρονολόγησε με νομίσματα τις επισκευές που έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες στα σημεία του Βόρειου τείχους απ όπου αποψιλώθηκαν οι πωρόλιθοι.

Η χρονολόγηση αυτή είναι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα. Αυτό το στοιχείο από μόνο του διαψεύδει μετά από χρόνια πρώτα την ίδια την αρχαιολόγο και στη συνέχεια την Τζένη Βελένη και την Αγγελική Κοταρίδη για τα όσα υποστήριξαν το Μάρτιο του 2016 στο ΑΕΜΘ περί ρωμαϊκής δημιουργικότητας του ταφικού συγκροτήματος στον Καστά.

Ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης κατάφερε επίσης να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει μια σειρά από μαρμάρινα μέλη που συνδέονται με άλλα δώδεκα της ζωφόρου του Λέοντα, με σημαντικότερο αυτό του αφηρωισμένου νεκρού.

Το γλυπτό δείχνει έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό με επιβλητική στολή να κρατάει ανάποδα ένα σπαθί και πίσω του να ακολουθούν οι στρατιώτες. Η τυπολογία των γλυπτών είναι παρόμοια ενώ οι γόμφοι είναι στο ίδιο σημείο ώστε το ένα μαρμάρινο μέλος να κουμπώνει με τα προηγούμενο αλλά και το επόμενο .

Τα μαρμάρινα ανάγλυφα έχουν ίδια χαρακτηριστικά ύψους και πλάτους και σε συνδυασμό περιγράφουν ολόκληρη την ιστορία του νεκρού. Βασικό όμως στοιχείο προς μελέτη και διερεύνηση είναι η τυπολογία του σπαθιού στο γλυπτό που προσομοιάζει με αυτό που απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρος άλλα γλυπτά

Ο Μιχάλης Λεφαντζής ξεκίνησε την ομιλία του στο ΕΡΜΙΤΑΖ παρουσιάζοντας τον έργο του στην Ακρόπολη και μέσα από μια διαδρομή οκτώ χρόνων εξήγησε την πορεία του έως την Αμφίπολη.
Έκανε εκτενή αναφορά στον πρωτεργάτη των ανασκαφών Δημήτρη Λαζαρίδη και στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.



Πηγή: thousandnews.gr/Γιώργος Ροδάκογλου, cnn,gr


Συνταρακτικές αποκαλύψεις Ολάντ: Ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα για το προσχέδιο και όχι για τις προτάσεις Γιούνκερ! Με πρόδωσε δύο φορές!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI



Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την κυκλοφορία του βιβλίου "Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο" στα γαλλικά βιβλιοπωλεία, ο σάλος, όμως, συνεχίζεται από τους διαλόγους "φωτιά" που έχουν δημοσιευθεί με... πρωταγωνιστές τους Φρανσουά Ολάντ και Αλέξη Τσίπρα. 

Διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα, Grexit και... ο Έλληνας Πρωθυπουργός που πρόδωσε δύο φορές τον Ολάντ, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη σελίδα 510 του βιβλίου που έγραψαν οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Le Monde" υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που -όπως υποστηρίζει- βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει!

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, "ο Ολαντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Ελληνα πρωθυπουργό".

"Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος", λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.

"Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: "Δεν συμφωνώ μ’ αυτό", τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…".

Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, τον οποίο ήλπιζε να πείσει ώστε να κάνει πίσω.

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του.

"Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…", είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν. "Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη", λέει…

Μέρκελ σε Ολάντ: Γιατί πιστεύεις ακόμα τον Τσίπρα;

Οι συγγραφείς του βιβλίου επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα. Η Άγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit.

"Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλει για τον Τσίπρα", σημειώνεται.


Υπέρ του Grexit η Λαγκάρντ! "Τα σκυλιά οι Γερμανοί"

Ο Ολάντ και η Μέρκελ είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Οι καλές προθέσεις της Γαλλίας χτυπούν πάνω στην αδιαλλαξία της Γερμανίας.

"Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου", λέει η καγκελάριος για να εισπράξει την εξής απάντηση εκ μέρους του Ολαντ: "Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη".

"Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;" ρωτάει η Μέρκελ.

"Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α", της απαντάει ο Γάλλος πρόεδρος.


Σε ανοιχτή ακρόαση ο Τσίπρας

Σε μια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα και ενώ στο γραφείο του βρισκόταν ο Φαμπρίς Λομ, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Γάλλος πρόεδρος έβαλε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ανοικτή ακρόαση! Το περιστατικό αποκαλύπτει στην "Καθημερινή" και τον Αλέξη Παπαχελά ο ίδιος ο Φαμπρίς Λόμ. "Μια μέρα το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015 είχαμε ραντεβού στο γραφείο του. Κάποια στιγμή μπήκε μια μεταφράστρια και η γραμματέας έκανε σήμα στον πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο. Εβαλε ανοικτή ακρόαση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλεξης Τσίπρας. Ακούσαμε όλη τη συνομιλία", λέει ο Φ. Λομ και εξηγεί πως η συνομιλία αφορούσε το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο το επόμενο 48ωρο.



ΠΗΓΕΣ: mignatiou, Real.gr, newsit.gr


Άγρια Καταδίωξη Ι.Χ με επιβαίνοντες Τούρκους Αξιωματικούς στο Κέντρο της Ξάνθης



Λίγο πριν τις 23.00′ χθες το βράδυ στην Ξάνθη με BMW που μετέφερε εννέα(9) επιβάτες, τρείς από αυτούς ήταν ….Τούρκοι Αξιωματικοί.

Σε μια υπόθεση που εξελίσσετε με μοναδικά στοιχεία για τα αστυνομικά χρονικά της ευρύτερης περιοχής. Τρείς (3) Τούρκοι αξιωματικοί με διπλωματικά διαβατήρια στον θάλαμο επιβαινόντων Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ένας εξ αυτών ο οδηγός που διαφεύγει της σύλληψης, με βουλγάρικες πινακίδες και δύο Ιρανοί στο …πορτ μπαγκαζ ! ! !

Άγρια καταδίωξη από δικυκλιστή της ομάδας «Ζ» χθες βράδυ μέσα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συνελήφθησαν οι οκτώ (8) από τους εννέα (9) συλληφθέντες της μπορντό BMWμε Βουλγάρικες πινακίδες.

Ήταν λίγο πριν από τις 11 το βράδυ όταν δικυκλιστής της ομάδας «Ζ» που βρίσκονταν στον κόμβο των οδών Λευκίππου,  Λεωφόρου Στρατού και  Δημοκρίτου βλέπει σταματημένοι στον ερυθρό σηματοδότη την μπορντό BMW με βουλγαρικές πινακίδες και με κατεύθυνση το κέντρο της Ξάνθης.



Μόλις ο οδηγός του Ι.Χ.Ε βλέπει τον «Ζ»  με την μηχανή αλλάζει κατεύθυνση και «παίρνοντας» την Λ. Στρατού με ιλιγγιώδη ταχύτητα διανύει όλη την περιμετρική οδό  «μπαίνει» ανάποδα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη και σε μήκος περισσότερων των 1200 μέτρων την διανύει με περισσότερα από 100χλμ την ώρα.  Χωρίς ευτυχώς να συναντήσει κανένα τροχοφόρο ….

Στην συμβολή της Παν. Τσαλδάρη με την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης ο αστυνομικός της ομάδας «Ζ» ακινητοποιεί την BMW, ενώ έχει καλέσει για συνδρομή και άλλα αστυνομικά οχήματα με προσωπικό.

Αμέσως οι επιβάτες του Ι.Χ.Ε. προσπαθούν να βγουν από το όχημα και να χαθούν στο πλήθος που υπάρχει στο κεντρικότερο σημείο της Ξάνθης με το οδηγό να τρέχει και να εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος ακολουθώντας την διαδρομή Κεντρική Πλατεία  και Μιχ. Βόγδου.

Αμέσως έφτασαν δικυκλιστές και οχήματα από την Δ/νση αστυνομίας Ξάνθης που μέτρησαν τους εναπομείναντες επιβάτες της BMW 316  και ήταν ….οκτώ, με τρείς από αυτούς  να είναι ….Τούρκοι Αξιωματικοί, των οποίων η ταυτότητα αναγνωρίστηκε από τα διπλωματικά διαβατήρια που κατείχαν και από τις φωτογραφίες που είχαν στις αποσκευές τους.

Πηγές της αστυνομίας μιλάν για πιθανή διακίνηση ναρκωτικών ενώ ερευνούν και τον τρόπο που εισήρθαν στην Ελλάδα, αλλά και άλλες πτυχές της εδώ παρουσίας τους, ενώ 2 από τους επιβαίνοντες είναι Ιρανοί υπήκοοι και …. βρέθηκαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.


Πηγή : Thrakitoday.com


Νέα Δημοκρατία: O Τσίπρας συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε κατήφορο




Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για εμμονή να παραμείνει στην εξουσία γνωρίζοντας ότι η παραμονή του κάνει τεράστια ζημιά στην χώρα και στους πολίτες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η μόνη ιδεολογία που διαθέτει είναι η εμμονή του στην παραμονή στην εξουσία.

Μακριά από την κοινωνία, μακριά από τα τεράστια προβλήματα που προξενεί καθημερινά με την πολιτική του συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε έναν κατήφορο.

Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».


Deutsche Welle: Σοκαρισμένοι από την εικόνα της Ελλάδας οι Γερμανοί βουλευτές




Άνεργοι, άστεγοι και μετανάστες προκάλεσαν έκπληξη στην αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής - «Η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση», δήλωσε η Κέρστιν Γκρίζε

Σοκαρισμένοι από την εικόνα που αντίκρισαν στην Ελλάδα δήλωσαν Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους άνεργους, τους άστεγους και τους μετανάστες. Η αντιπροσωπεία των Γερμανών βουλευτών έμεινε έκπληκτη, καθώς η άποψη που είχαν σχηματίσει για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν εντελώς διαφορετική.

Η πρόσφατη επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών διήρκεσε 4 ημέρες (10/10 με 13/10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

Οι Γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες. «Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.

Αλλά τι προτείνει η ίδια για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της έλλειψης αναπτυξιακής πνοής; «Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», τονίζει. «Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε βέβαια τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα,  θα είναι ένα καλό βήμα».

Η γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία. 

Ιδέες για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση που απέκτησαν οι 6 γερμανοί βουλευτές από την επίσκεψη υπάρχουν. Γίνονται σκέψεις για ένα γερμανοελληνικό workshop όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.




Πηγή: dw.com, protothema.gr


Ένας υποψήφιος πλανητάρχης μόνος εναντίον όλων




Από τον Κώστα Ράπτη
capital.gr

Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες, θα συμβεί κάτι δίχως προηγούμενο στα χρονικά: το ιστορικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα συμμετέχει στην αναμέτρηση. Τυπικά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που όμως πέρασε το πλείστον αυτής της εβδομάδας ανταλλάσσοντας δηλώσεις αμοιβαίας αποκήρυξης με τα πιο προβεβλημένα ονόματα του ίδιου του κόμματός του.

Άλλωστε, ακόμη και αν έλειπαν οι βαριές κουβέντες, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι, σε ένα τοπίο όπου το πολιτικό χρήμα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας, οι δαπάνες της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε τηλεοπτικά μηνύματα υπέρ του Τραμπ είναι, όπως προκύπτει από ανάλυση του Politico, μηδενικές – σε αντίθεση με τις δεκάδες των εκατομμυρίων που διοχετεύθηκαν από την ίδια πηγή κατά τις εκλογές του 2008 και 2012.

Αρκεί κανείς να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απομόνωσης του Ντόναλντ Τραμπ για να απορήσει με την πολιτική αντοχή που αυτός επέδειξε μέχρι στιγμής. Τον Νεοϋρκέζο μεγιστάνα δεν υποστηρίζουν παρά τρεις εφημερίδες ταμπλόιντ και κανένα από τα μεγάλα mainstream μέσα ενημέρωσης, ενώ άλλα (π.χ. το Foreign Policy) βρέθηκαν να παραβιάζουν την πολιτική ουδετερότητας που τηρούν εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να υποστηρίξουν την αντίπαλό του. Παράλληλα, οι δηλώσεις απαξίωσής του έχουν ξεπεράσει κάθε άγραφο κανόνα, είτε αυτός αφορά εν ενεργεία πρόεδρο (ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι με αυτά που λέει ο Τραμπ δεν θα προσλαμβανόταν ούτε σε ψιλικατζίδικο) είτε διασημότητα του Χόλιγουντ (ο Ρόμπερτ ντε Νίρο εξέφρασε επιθυμία να του σπάσει τα μούτρα) είτε και διεθνή αξιωματούχο (ο Ύπατος Αρμοσατής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ-Χουσεΐν χαρακτήρισε "βαθιά ανησυχητικά” τα σχόλια του Αμερικανού υποψήφιου και "ανησυχητικό” το ενδεχόμενο εκλογής του.

Από διαρροή σε διαρροή

Πρόκειται για την κλιμάκωση μιας σειράς παραδόξων της φετινής αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο, η οποία εξασφάλισε στον νεοϋορκέζο μεγιστάνα μια ανάδυση απρόβλεπτη και απρόσβλητη από κατηγορίες που θα είχαν καταστρέψει άλλες πολιτικές καριέρες – μόνο και μόνο για να ακολουθηθεί την εβδομάδα αυτή από μια εικόνα ταχείας συρρίκνωσης.

Καθώς η προεκλογική περίοδος ξετυλίχθηκε χωρίς πολιτικές ιδέες αλλά με αλλεπάλληλες διαρροές εις βάρος των δύο (ούτως ή άλλως αντιδημοφιλών) μονομάχων, η δημοσιοποίηση το περασμένο Σάββατο μιας υποκλαπείσας συνομιλίας του 2005 στην οποία ο Τραμπ με γλώσσα σεξιστική κομπάζει στον τηλεαστέρα Μπίλυ Μπους για τις σχέσεις του με τις γυναίκες δεν ήταν απαραίτητο να αποδειχθεί καταλυτική. Άλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ απάντησε διοργανώνοντας την επομένη, λίγες ώρες πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ του με την Χίλαρι Κλίντον, συνέντευξη τύπου με ορισμένες από τις γυναίκες οι οποίες υπήρξαν θύματα της σεξουαλικής πολυπραγμοσύνης του Τζορτζ Μπους, αλλά και των εκβιασμών της τότε Πρώτης Κυρίας. Το δε ντιμπέιτ καθαυτό υπήρξε μία περίσταση στην οποία ο έχων το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών βελτίωσε τις επιδόσεις του σε σχέση με την προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση με την υποψήφια των Δημοκρατικών.

"Χωρίς αλυσίδες πια”

Ήταν όμως από μία άποψη αδιάφορο – εφόσον ο Τραμπ είχε βρεθεί να πολεμά με το ίδιο το στρατόπεδό του. Το ένα τρίτοτων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών, γερουσιαστών και βουλευτών, προεξάρχοντος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ζητούσε την αποχώρησή του από την κούρσα, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ διαμήνυε προς το κοινό του ότι πλέον "έχει απαλλαγεί από τις αλυσίδες του” και θα πορευτεί χωρίς συμβιβασμούς προς το κομματικό κατεστημένο.

Η καθοριστική γυναικεία ψήφος

Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν. Οι πιθανότητές του να εισέλθει στον Λευκό Οίκο είναι ακριβώς όσες και οι πιθανότητες να χάσει κανείς στη ρώσικη ρουλέτα: 17%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του εκλογολόγου-βεντέτα Νέιτ Σίλβερ. Ο ίδιος, συνθέτοντας τα αποτελέσματα των διεξαγόμενων ερευνών, εκτιμά ότι το προβάδισμα της Κλίντον διαμορφώνεται πλέον στο 6,5%, έναντι 4,6% στις 5 Οκτωβρίου. Σε σειρά κρίσιμων πολιτειών (Οχάιο, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Άιοβα) ο Τραμπ δείχνει να χάνει τη μάχη – και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο υποψηφίου που να μπόρεσε να γυρίσει το παιχνίδι, ενώ έχουν αρχίσει να κατατίθενται οι επιστολικές ψήφοι.

Το πλήγμα του Σαββατοκύριακου, ήταν, ως φαίνεται, σχεδιασμένο για να στερήσει από τον Τραμπ την υποστήριξη μιας κρίσιμης κοινωνικής κατηγορίας: όχι των γυναικών γενικά (που ουδέποτε του έδωσαν την πλειοψηφία), αλλά των συντηρητικών περί τα ήθη "ευαγγελικών” γυναικών. Πράγματι, η γυναικεία ψήφος σφραγίζει το αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τον μέσο όρο των ερευνών του Οκτωβρίου, ενώ ο Τραμπ διαθέτει προβάδισμα της τάξης του 5% στην ανδρική ψήφο, χάνει τις γυναίκες με διαφορά 15 μονάδων.

"Κουτσός” ο δικομματισμός

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αναμφίβολα δείκτης πολλαπλών παθογενειών στην αμερικανική δημόσια ζωή. Αρκεί κανείς και μόνο να αναλογισθεί τη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ένας από τους δύο πυλώνες του αμερικανικού δικομματισμού, καθώς η σύγκρουση του μηχανισμού των Ρεπουμπλικανών με τον Τραμπ, θέτει εν αμφιβόλω και την προσπάθεια του κόμματος να διατηρήσει την πλειοψηφία στις εκλογές για το Κογκρέσο που διενεργούνται μαζί με τις προεδρικές. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, μετά βίας αποδέχθηκε τον Τραμπ ως προεδρικό υποψήφιο του κόμματος και τώρα πρωτοστατεί σε καταγγελίες εναντίον του, αποτυπώνει ακριβώς το άγχος να κερδηθεί το ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο, την ώρα που το (όλο και μικρότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό) στενό εκλογικό ακροατήριο ευνοεί την φυσιογνωμική σκλήρυνση.

Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί έλεγχοι μοιάζει να μη λειτουργούν

Όμως ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για την "υγεία” του αμερικανικού πολιτικού συστήματος υποβάλλει η προσπάθεια"ενθρόνισης”, ει δυνατόν και πριν μιλήσει η κάλπη, της Χίλαρι Κλίντον ως επόμενης προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο δικός της δρόμος προς τις εκλογές είναι στρωμένος από κάθε είδους επιβαρυντικές διαρροές – με μία χαρακτηριστική ασυμμετρία. Τα καταγγελλόμενα για τον Τραμπ αφορούν τον "χαρακτήρα” του, ενώ τα σχετικά με την Χίλαρι αφορούν τις πολιτικές της, τη διγλωσσία της ανάλογα με το ακροατήριο, τις μεθοδεύσεις για παραμερισμό του εσωκομματικού της αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς κ.ο.κ. Όμως για την άλλοτε Υπουργό Εξωτερικών κανένας παραδοσιακός μηχανισμός ελέγχου και εξισορρόπησης (πολιτικός, δικαστικός ή μιντιακό) δεν μοιάζει να λειτουργεί.

Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης

Με άλλα λόγια, σε μια εικόνα που προσομοιάζει σε μονοκομματικό κράτος, η Χίλαρι Κλίντον καταφέρνει να συσπειρώσει κάθε πτέρυγα του αμερικανικού κατεστημένου (συμπεριλαμβανομένων και αρκετών Ρεπουμπλικανών), ενώ ο Τραμπ αποτελεί τον παίκτη που δεν φρόντισε ή δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνίες με κανένα τμήμα της ελίτ και εκφράζει μόνο τους "χαμένους της παγκοσμιοποίησης”, με ένα θολό κήρυγμα περί ελέγχου των συνόρων, επανόδου σε μορφές προστατευτισμού, χαλιναγώγησης της Ουτόλ Στριτ, αποκατάστασης των υποδομών και αποκλιμάκωσης των νεοψυχροπολεμικών εντάσεων.

Ο "ρωσικός δάκτυλος”

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρεκτροπές του Τραμπ συνέπεσαν με την διαρροή μέσω Wikileaks χιλιάδων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διευθυντή του γραφείου της Κλίντον Τζον Ποντέστα. Όμως η διαρροή αυτή όχι μόνο υποσκελίσθηκε επικοινωνιακά από το νέο σίριαλ Τραμπ αλλά και, όπως κάθε προηγούμενη που αφορούσε την εκλεκτή των Δημοκρατικών, αποδόθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στον ρωσικό δάκτυλο ο οποίος υποτίθεται ότι εργάζεται άοκνα για την επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

"Θα διορίσω ειδικό ανακριτή”

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στα υποκλαπέντα email σε συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης στη Φλόριντα, ισχυριζόμενος πως τα έγγραφα δείχνουν πως η "Κλίντον είναι το σκεύος ενός διεφθαρμένου παγκόσμιου κατεστημένου που εισβάλλει στη χώρα μας και περικυκλώνει την κυριαρχία του έθνους μας”. Καταγγέλλοντας μάλιστα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωνε το επιτελείο της Κλίντον για την πορεί τον ερευνών σχετικά με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί της υπουργίας της, έκανε λόγο για "συνωμοσία και διαφθορά υψίστου βαθμού” και προανήγγειλε το διορισμό ειδικού ανακριτή από την αυριανή κυβέρνησή του, δίνοντας συνέχεια στην απειλή που είχε εκτοξεύσει στη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού ντιμπέιτ ότι θα στείλει την Κλίντον στη φυλακή.

Η λογική του εσωτερικού εχθρού

Ο ίδιος ο Ποντέστα υποστήριξε ότι ο σύμβουλος του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, είχε προκαταβολική ενημέρωση από τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ επιβεβαίωσε πως το FBI διερευνά την υπόθεση στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας για τις υποκλοπές σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος από ομάδες που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Ποντέστα ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι οι ρωσικές ενέργειες μπορεί να καθοδηγούνται από τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ, για τις οποίες είπε πως συνάδουν περισσότερο με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας παρά με αυτή των ΗΠΑ.

Κοινώς, η προεδρία Χίλαρι μοιάζει να έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα σε καθαρά νεοψυχροπολεμική βάση, έχοντας ανακαλύψει όχι μόνο τον εξωτερικό εχθρό που προσφέρεται για την ερμηνεία όλων των δεινών αλλά και τον "εσωτερικό εχθρό” που τον συντρέχει. Και όλα αυτά, σε μία συγκυρία εξαιρετικά λεπτή, καθώς η υπό αποχώρηση κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί να κρατήσει εντός ελεγχόμενου πλαισίου τις πρωτοφανείς εντάσεις που έχουν ξεδιπλωθεί στη συριακή κρίση και απειλούν να φέρουν σε απευθείας αντιπαράθεση στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας.


Το κόλπο του εκβιασμού έστησαν Τσίπρας - Παππάς στην Ν.Δ. καταθέτωντας τροπολογία και αδιαφορώντας για το Σύνταγμα





Κώστας Βουκελάτος


Ποιος δεν κατάλαβε ότι η καθεστωτική κίνηση Παππά με την τροπολογία που έφερε νύχτα έγινε για να εκβιάσει και να πιέσει την Νέα Δημοκρατία η οποία έχει στριμώξει άγρια την κυβέρνηση.

Ο Παππάς αγνοώντας και πάλι το Σύνταγμα της χώρας προσπαθεί να πιέσει την Νέα Δημοκρατία να συννενέσει στην σύσταση του ΕΣΡ που διέλυσε η ίδια η κυβέρνηση για να μπορεί να ελέγξει την ενημέρωση αλλά δεν τα φαίνεται να τα καταφέρνει.

Η επίδειξη δήθεν δύναμης την Παρασκευή βράδυ γύρισε μπούμερανγκ στους καθεστωτικούς εκβιαστές και έκανε την εικόνα της κυβέρνησης ακόμα χειρότερη στους πολίτες που έχουν αηδιάσει για τις φασιστικές μεθόδους που τόλμησαν για ακόμα μία φορά να χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν τον σκοπό τους. 

Ο στόχος της κίνησης Παππά δεν ήταν άλλος από το να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να χρεωθεί εκείνη την ευθύνη, λόγω της άρνησής της να συμπράξει στη στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κάτι τέτοιο απαιτεί πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, αριθμός που είναι αδύνατον να συμπληρωθεί χωρίς το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Η ΝΔ έχει όμως  ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει για το ΕΣΡ, εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά και προειδοποιεί το Μαξίμου να ξεχάσει κάθε σκέψη για «μαύρο» σε κανάλια. 

Γελάει ο κόσμος με την δήθεν παρέμβαση Βούτση ώστε να αποτραβηχτεί για λίγες μέρες η καθεστωτική φασιστική τροπολογία, όπως γελάει και με τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Παππάς μετά την δήθεν παρέμβαση του Προέδρου της βουλής.

Ο Ν. Παππάς γνωστό της πάσης πλέον χαμηλής νοημοσύνης και καθεστωτικής πονηρής νοοτροπίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τα ΜΜΕ νομίζοντας ότι έτσι θα εδραιωθεί το καθεστώς θα επιβιώσει και δεν θα πέσει η κυβέρνηση όσο άσχημα και να οδηγεί την χώρα, κάποιος του έχει πει φαίνεται επίσης χαμηλής νοημοσύνης ότι η χώρα μπορεί να γίνει Βόρεια Κορέα εύκολα αλλά εδώ είναι Ελλάδα δυστυχώς για τον ίδιο και ευτυχώς για εμάς.

Η ουσία είναι μία η κυβέρνηση έχει χρεωθεί το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, χρεώθηκε το σκάνδαλο Καλογρίτσα και τις ποινικές ευθύνες που έχει ο Νίκος Παππάς, είναι με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθεί για να πετύχει τον σκοπό της να ρίξει το όποιο αποτέλεσμα του μαύρου που επιθυμεί ο Τσίπρας στην Νέα Δημοκρατία.

Σας πήραμε χαμπάρι όμως, σας μάθαμε, σας ξέρουμε και σας έχουμε σιχαθεί.


Ιωάννινα: Σεισμός 5,2 βαθμών



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου τα Γιάννενα. O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο. 

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε, στις 02:06, σχεδόν δύο ώρες μετά την πρώτη δόνηση εντείνοντας φόβο στους κατοίκους. Η έντονη μετασεισμική ακολουθία δεν σταμάτησε εκεί: Στις 3:09 έγινε σεισμός 4,4 βαθμών και στις 3:41 ακολούθησε ένας ακόμη δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών και, λίγα λεπτά αργότερα, στις 4:47 μία ακόμη δόνηση των 4,4 βαθμών. 

Της αρχικής ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν και δύο μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών και στις 23:33 μεγέθους 3,2. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και οι δονήσεις άνω των 4 βαθμών που ακολούθησαν στη συνέχεια ήλθαν να εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων. 

Η εντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και ολά δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Ηπείρου, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν από τα σπίτια τους, θα περάσουν μία ανήσυχη νύχτα 

Ρωγμές σε σπίτια στο Καλπάκι

Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Στην Κέρκυρα, όπου επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση, δεν αναφέρονται ζημιές. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά». Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικράτησε απόλυτη ηρεμία.





Newsroom ΔΟΛ