Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Aμφισβητεί πλήρως την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας - Κύπρου



Σύμφωνα με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία δημοσιεύτηκε και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Σεπτεμβρίου (Α/71/421) η Τουρκία επιμένει σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, δηλώνει ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της. 

Σε μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή βάσει της επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη, γράφει η ιστοσελίδα Mignatiou.com. 

Σύμφωνα με την Μignatiou.com ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη (και νέος πρεσβευτής στην Ελλάδα) Χαλιτ Τσεβικ, με την επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, απαντά ουσιαστικά στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (της 6ης Σεπτεμβρίου) για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντος της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ότι οι συντεταμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση «βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα». 

Και η επιστολή προειδοποεί για συνέχιση τέτοιου είδους πειρατικών ενεργειών επισημαίνοντας: «Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς την συγκατάθεση η άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό “παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα ..». 

Η Αγκυρα όμως, αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com με την συγκεκριμένη επιστολή παραπέμπει σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στις διακοινώσεις αυτές όμως έκτος εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αίγυπτου (και στην οποία περιγράφεται η τουρκική διεκδίκηση στην περιοχή αυτή, περιμαζώνεται και η διακοίνωση της 12ης Μάρτιου 2013 η οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και στην περιοχή της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα τα οποία έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ. 

Καθώς η τουρκική αυτή επιστολή στον ΟΗΕ έγινε λίγες ημέρες μετα τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την Τριμερή συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζι, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συνολική παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και η αναφορά ότι «δεν υπάρχει μια μόνο Αρχή, η οποία νομίμως να εκπροσωπεί τόσο τους τουρκοκυπρίους όσο και τους ελληνοκυπρίους, αλλά και την Κύπρο ως ένα σύνολο», αμφισβητώντας φυσικά και πάλι εμπράκτως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Πηγή: mignatiou.com, onalert.gr


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: Δελτίο Τύπου



ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: Δελτίο Τύπου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το όριο αποχώρησης από την υπηρεσία των Δικαστικών Λειτουργών

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

Αθήνα, 12-10-2016
Αρ. Πρωτ.:  382


Δελτίο Τύπου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το όριο αποχώρησης από την υπηρεσία των Δικαστικών Λειτουργών
       
     Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε την σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις. Τέλος καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου.


Από το Γραφείο Τύπου


«Επικίνδυνη» η εκλογή Τραμπ, δηλώνει κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ



«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί, στη βάση του τι έχει ήδη πει και εκτός κι αν αυτό αλλάξει, νομίζω ότι θα ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας επικίνδυνο από διεθνή σκοπιά», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μία σπάνια παρέμβαση στην αμερικανική πολιτική, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν «επικίνδυνη από διεθνή σκοπιά», ειδικά υπό το πρίσμα των δηλώσεών του για βασανιστήρια, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε μία σπάνια παρέμβαση στην αμερικανική πολιτική σκηνή, 27 μέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ύπατος Αρμοστής Ζεΐντ Ραάντ αλ-Χουσεΐν χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα σχόλια του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για βασανιστήρια και «ευάλωτους ανθρώπους».

Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι ύποπτοι τρομοκράτες θα έπρεπε να υφίστανται κάποιες μορφές εικονικού πνιγμού (waterboarding) επειδή τους αξίζει, ακόμα κι αν ο βασανισμός δεν θα αποφέρει χρήσιμες πληροφορίες.

Ο κ. αλ-Χουσεΐν επισήμανε ακόμα ότι δεν προτίθεται να αποκλιμακώσει την κριτική του όσον αφορά «λαϊκιστές και δημαγωγούς», στον απόηχο της δήλωσης του ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ ότι δεν θα πρέπει να επικρίνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.



Πηγή: skai.gr


Στις ΗΠΑ ο Κ. Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει τις προτάσεις εξόδου από την κρίση


του Δημήτρη Γκάτσιου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας με το ταξίδι αυτό το νέο κύκλο παρεμβάσεων και συναντήσεων σε διεθνές επίπεδο, που έχει ως στόχο την ανάλυση των θέσεων της οδού Πειραιώς για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτος σταθμός της παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, θα είναι η Βοστόνη. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν αύριο και μεθαύριο το Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και η Σχολή Fletcher του πανεπιστημίου Tufts, με θέμα "η στροφή της Ελλάδας, Λυδία λίθος για την Ευρώπη".

Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές που ξεχωρίζουν (πέραν της παρουσίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας) είναι αυτές του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη και του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενώ από τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το "παρών" θα δώσουν ο Κώστας Καραμανλής και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά την παραμονή του, δε, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με επενδυτές τόσο στη Βοστόνη, όσο και στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να θέσει επί τάπητος τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάβαση της χώρας στη Μετά-Μνημόνιο εποχή, αναλύοντας θέσεις, προτάσεις και οπτικές της οδού Πειραιώς για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μονοπάτια της παρατεταμένης ύφεσης.

Στο εσωτερικό οικοσύστημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο μεταξύ, η ικανοποίηση από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στη συζήτηση για τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι διάχυτη.

"Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα ζητήματα διαφάνειας για να ξεφύγει από την δεινή πολιτική θέση όπου τον έχει οδηγήσει η αποτυχία της πολιτικής του και τα ψέματα στα οποία τη στήριξε. Μόνο που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Νόμιζε ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία με τις χιλιοειπωμένες λασπολογικές αναφορές του και τελικά βρέθηκε να απολογείται ο ίδιος: Για τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών που αρνείται να φέρει στη Βουλή. Για την απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης με μια αδιαφανή και επιζήμια διαδικασία. Για την σκανδαλώδη υπόθεση Καλογρίτσα. Για τους χειρισμούς της Attica Bank των "κουμπάρων υπουργών". Για τον ανώνυμο μέτοχο της "Αυγής" που και χθες αρνήθηκε να κατονομάσει. Για τον πανταχού παρόντα κ. Μαντζουράνη. Για τις προνομιακές σχέσεις του με τον κ. Κουρή. Για το φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ και διωκόμενο από την Δικαιοσύνη καναλάρχη κ. Καραγιώργη. Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μεγάλος νικητής του τετ α τετ της Ολομέλειας. Κι αυτό, διότι παρά την προσπάθειες του κ. Τσίπρα να αποφύγει τη σχετική συζήτηση, του υπενθύμισε τα ψέματα και την αποτυχία του στην οικονομία. Απάντησε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, χωρίς να διστάσει να κάνει και αυτοκριτική όπου χρειάστηκε. Κατέθεσε δώδεκα συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα διαφάνειας αποδεικνύοντας ότι είναι πολιτικός που κοιτάζει στην επόμενη μέρα", τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για "έναν πρωθυπουργό που έχει εξαντλήσει το ρεπερτόριό του", έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

"Για τους πολίτες το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία τα έχει κάνει θάλασσα παντού, πήγε να πιαστεί από το περιβόητο ζήτημα της διαπλοκής και εκεί φάνηκε επίσης ότι είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να απολογηθεί χωρίς μάλιστα να έχει απαντήσεις. Είδαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ολοφάνερα έχει εξαντλήσει το ρεπερτόριό του, μας είπε τα ίδια και τα ίδια και αν κάποιος μου ζητάει να κάνω πρόβλεψη για το μέλλον είναι ότι για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο κ. Τσίπρας δεν θα ξαναμιλήσει διότι έχει από εδώ και πέρα μόνο να απολογείται. Για την Κυπριακή εταιρεία της ΑΥΓΗΣ, για τον κ. Καλογρίτσα, για την τράπεζα Αττικής, για τον κ. Καραγιώργη για μια σειρά από ζητήματα όπου μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να έχει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο", επεσήμανε (Παραπολιτικά fm) ο κ. Χατζηδάκης.



Πηγή : capital.gr


Ο Βαρουφάκης επιβεβαιώνει τον Στουρνάρα: Ναι, πήγαινα στην ΕΚΤ ως υπουργός ενός πτωχευμένου κράτους

Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος


Απάντηση στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για όσα δήλωσε χθες (12/10) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. «Τους είπα μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας όταν έμαθε τα όσα είπε ο Βαρουφάκης. Όπως μάλιστα αποκάλυψε του απάντησαν «δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψιν είναι υπουργός οικονομικών». Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο κ. Βαρουφακης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή.

Ολόκληρη η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών στη εφημερίδα Real έχει ως εξής:

«Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί. Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Προσωρινό «Stop» στους πλειστηριασμούς βάζουν οι συμβολαιογράφοι



Ακτιβιστές και συμβολαιογράφοι ανέλαβαν την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας – Η κυβέρνηση απαντά με non papers και διαρροές κι όχι με άμεση αλλαγή της κατάστασης 

Μια ακόμα κρίσιμη Τετάρτη ξημέρωσε σε ό,τι αφορά εκατοντάδες οφειλέτες οι οποίοι με αγωνία περιμένουν να δουν τι πρόκειται να γίνει με τους εκπλειστηριασμούς των περιουσιών τους λόγω χρεών. 

Έχοντας οι περισσότεροι εξ αυτών εναποθέσει τις λιγοστές ελπίδες τους στους ακτιβιστές που εδώ και ημέρες αγωνίζονται ώστε να μη χαθεί κανένα σπίτι και με την κυβέρνηση «μουδιασμένη», όλα δείχνουν πως δεν θα προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι λόγω της θέλησης του υπουργείου Δικαιοσύνης (το οποίο πληροφορούμαστε πως πιέζει προς την κατεύθυνση να εκκινήσει η διαδικασία) αλλά εξαιτίας της απεργίας των συμβολαιογράφων, οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι εκ του νόμου για να συντελεστούν πράξεις πλειστηριασμών.

Ήδη οι συμβολαιογράφοι απαιτούν εγγυήσεις για τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας ειδικότερα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρουν κύκλοι των συμβολαιογράφων πάντως, οι πιέσεις για να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι μεγάλες κι απορρέουν από τα όσα έχει ήδη δεχθεί η κυβέρνηση ως προς αυτό το θέμα.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από το υπουργείο Δικαιοσύνης ψάχνεται τρόπος παράκαμψης των συμβολαιογράφων για πιο fast track διαδικασίες. 

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση η οποία κατόπιν εορτής και υπό την πίεση ακτιβιστών και ΜΜΕ επιδιώκει να βρει λύση. Σκέψεις έχουν υπάρξει ώστε να δοθεί λύση μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα που θα συζητηθεί εντός ημερών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιτρέπουν μικρά περιθώρια κινήσεων. Λύση όμως όχι για το σύνολο των κατοικιών αλλά μονάχα για όσες έχουν μικρά χρέη (εκατοντάδων ευρώ) προς το Δημόσιο. Επίσης την κυβέρνηση προβληματίζει το γεγονός πως το αφήγημα περί κατασχέσεων πλουσίων κατοικιών «μπάζει» από παντού καθώς ελάχιστες είναι οι ακριβές κατοικίες που βγαίνουν στο σφυρί συγκριτικά με τις λαϊκές κατοικίες.

Επικοινωνία αντί ουσίας

Σε επίπεδο εντυπώσεων η κυβέρνηση και δείχνοντας πως μόνο επικοινωνιακά κι όχι ουσιαστικά θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα, με ένα «τέχνασμα», την μετατροπή δηλαδή της φράσης «εργατική κατοικία» (που ουσιαστικά σήμαινε την απλή, λαϊκή κατοικία σε εργατικές περιοχές), επιδιώκει σήμερα να «αποδομήσει» τις αποκαλύψεις πως οδηγούνται σε πλειστηριασμό κατοικίες στην φτωχή περιοχή του Ευόσμου. Παραθέτει δηλαδή έγγραφο του Αρείου Πάγου βάσει του οποίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις σε κατοικίες του ΟΕΕΚ.

Παρά όμως την προσπάθεια αυτή στις 19 Οκτωβρίου κατοικίες σε λαϊκές κι εργατικές περιοχές είναι βέβαιο πως θα έχουν πρόβλημα.

Όπως δηλώνει στο protothema.gr η γνωστή νομικός Άννα Κορσάνου «η α΄κατοικία δυστυχώς θίγεται παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται» ενώ προτρέπει τους πολίτες να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν σε νομικούς συμβούλους ώστε να μη χαθεί μια μάχη η οποία μπορεί να κερδηθεί. Η ίδια αναφέρεται σε δεκάδες περιπτώσεις όπου προχωρούν κατασχέσεις παρά τις εντάξεις οφειλετών στο νόμο Κατσέλη, πράγμα παράνομο.

Προβληματισμός και στους Δήμους

Την ίδια στιγμή όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης επιδιώκει να υπάρξει εκ μέρους όλων των Δημάρχων της χώρας πρωτοβουλία και κοινή στάση ώστε να μην προωθούνται πλειστηριασμοί για «αστεία ποσά» όπως δηλώνουν συνεργάτες του. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προκύπτει μετά το κύμα κατασχέσεων ακόμα και α’ κατοικίας λόγω σειράς χρεών από τον Δήμο Αθηναίων αλλά και άλλους Δήμους. Ο κ. Πατούλης θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους. Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ μόλις χθες τοποθετήθηκε για το προσφυγικό θέμα και την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους όντως δοκιμαζόμενους μαθητές από τη Συρία κι άλλες εμπόλεμες χώρες που φιλοξενούνται σε σχολεία των Αθηνών, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το γεγονός πως ο Δήμος του εξελίσσεται σε πρωταθλητή των κατασχέσεων.



Δημήτρης Μαρκόπουλος
Πηγή : protothema.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα


Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Να ξεκινήσουμε και να σας ρωτήσω με αφορμή τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδος ( επεισόδια ΜΑΤ και συνταξιούχων, διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων). Πιστεύετε ότι έχει αρχίσει και σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση;

Νομίζω ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Τσίπρα έχει αρχίσει και το ξέρει και ο ίδιος. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις να μειώνονται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Κατρούγκαλου.  Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και έχει χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. Στη συνείδηση των πολιτών ο κ. Τσίπρας έχει καταρρεύσει γεγονός που κατά την άποψή μου δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Οι περικοπές στις συντάξεις και τα νέα φορολογικά  μέτρα του τρίτου μνημονίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι θα μπορέσει  η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον κάβο; η θα επαληθευτούν τα σενάρια που λένε ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει τις πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017  με αφορμή και το θέμα του χρέους που οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν το συζητούν.

Έχω ξαναπεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Όμως επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στο να έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου ή να παραμείνει παίκτης στην ελληνική πολιτική ζωή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όσο περνά ο καιρός, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ συνεχώς μεγαλώνει. Αν γινόταν τώρα εκλογές η ΝΔ θα έκανε, αυτό που λέμε Περίπατο; Θα ήταν δηλαδή μια άνετη εκλογική νίκη;

Η ΝΔ επιδιώκει την μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία για να μπορέσει την επόμενη μέρα να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η εκλογική νίκη, απαιτείται συστάτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων, για αλλάξει σελίδα η χώρα.  Είμαστε ένα χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές που η Νέα Δημοκρατία έχασε από το ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες διαφορά και οι σημερινές δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι η ΝΔ είναι καθαρά πρώτο κόμμα με διαφορά που κυμαίνεται από 7 έως 12 μονάδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει μια αλλαγή στο εκλογικό σώμα της τάξεως των 15 μονάδων. Είναι τεράστιο το ποσοστό για όποιον παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις διαχρονικά. Ο στόχος μας τώρα είναι η συμμετοχή των πολιτών οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα  του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο κύριος Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει. Αντίπαλος μας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και την πολιτική. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε.

Στο μέτωπο της Εξωτερικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ευθεία αμφισβήτηση από την πλευρά του Ερντογάν της συνθήκης της Λωζάννης και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Γιατί κάνει  τώρα  ο Ερντογαν  αυτή την κίνηση ; Η Αθήνα  και το ΥΠΕΞ αντέδρασε με τον σωστό τρόπο;

Ανησυχώ πολύ για το κλίμα που διαμορφώνεται. Ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε σε αυτό το επίπεδο αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πάνω στην οποία βασίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάνω δε στην  αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επανήλθε και η θεωρία των γκρίζων ζωνών και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση. Στη δίωρη συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας πριν λίγες ημέρες με τον κ. Ερντογάν, έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος το θέμα της Συνθήκες της Λωζάνης; έθεσε το ζήτημα των γκρίζων ζωνών; Τι συζήτησαν για το προσφυγικό; O κ. Τσίπρας θεώρησε ότι δεν οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και γι’ αυτό ζητούμε την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα κόμματα για το τι ελέχθη.

Όλα τα σενάρια  λένε ότι ο κ. Τσίπρας μελετά αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα βοηθούσε -πιστεύετε- το έργο της κυβέρνησης  ενόψει και της  επόμενης αξιολόγησης ένας ανασχηματισμός σε ορισμένα βασικά υπουργεία;

Ακούστε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό τις ψηφίζουν αλλά δεν τις υλοποιούν. Το μόνο που κάνουν με ευκολία είναι να αυξάνουν τη φορολογία και να κόβουν συντάξεις. Δεν ξέρω σε τι θα ωφελούσε το να αλλάξουν κάποια πρόσωπα με άλλα που διακατέχονται από τις ίδιες ιδεοληψίες.

Να έρθουμε στα θέματα της οικονομίας  και να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πως  οι στόχοι που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο για το 2017 μπορούν να επιτευχθούν και από την ύφεση να περάσουμε στην  ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι τα έσοδα του εννεαμήνου υπερέβησαν το στόχο. Αισθάνεται υπερήφανη για την άγρια φορολογία που έχει επιβάλει στους Έλληνες. Όμως ξέρετε έτσι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη. Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να στενάζουν, η αγορά θα νεκρώνει και η χώρα θα συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση. 

Τα μέτρα που έρχονται για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, κατά  κοινή ομολογία  θα είναι ακόμη πιο σκληρά.  Εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθούμε και σε ένα τέταρτο μνημόνιο; 

Το απεύχομαι , διότι κάτι τέτοιο θα διαλύσει οριστικά την κοινωνία και ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι θα μας το δώσουν. ‘Η τώρα πετυχαίνουμε ή καταρρέουμε γι’ αυτό και πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  τώρα.

Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των αδειών.  Οδηγούμαστε πιστεύετε σε φιάσκο; Όσοι έβαλαν τα χρήματα τους για να πάρουν μια άδεια- πιστεύετε- θα τα χάσουν; Η τελικά θα βρεθεί μια λύση και θα προχωρήσει το σχέδιο για τις 4 άδειες;

Αυτή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραβίασε το Σύνταγμα προχωρώντας σε ένα διαγωνισμό παρωδία για επικοινωνιακούς λόγους, με κύριο στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης και τη θεσμοθέτηση της διαπλοκής. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες δημοσιογραφικής έρευνας για να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση βάζοντας ένα δικό της άνθρωπο στα ΜΜΕ. Σήμερα βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο του κλεισίματος επιχειρήσεων και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων. Η ΝΔ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι θα καταργήσει το αντισυνταγματικό νόμο του κ. Παππά, θα συστήσει το ΕΣΡ και θα δώσει όσες τηλεοπτικές άδειες επιτρέπει η τεχνολογία.


Νέα Δημοκρατία για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών





Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. 

Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη. 

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».


Συγκλονιστική ανακάλυψη: Ο Πήλινος Στρατός στην Κίνα φτιάχτηκε από Αρχαίους Έλληνες



Μια νέα έρευνα που ισχυρίζεται ότι ο «στρατός από τερακότα», γνωστός και ως «πήλινος στρατός», κατασκευάστηκε με την έμπνευση και τη συνδρομή Αρχαίων Ελλήνων, φέρνει τα πάνω-κάτω στον κόσμο της αρχαιολογίας, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί σύντομα.

Όμως οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. 

Σύμφωνα με αρχαιολόγους, έλληνες τεχνίτες ενδέχεται να μύησαν τους Κινέζους στα μυστικά της γλυπτικής και να εκπαίδευσαν τους ντόπιους τουλάχιστον από τον τρίτο αιώνα π.Χ., ανατρέποντας τη θεωρία ότι πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε στην Κίνα ήταν ο Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα μ.Χ.


«Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης, πολύ πριν το επίσημο άνοιγμα του «Δρόμου του Μεταξιού», δήλωσε ο γνωστός αρχαιολόγος Li Xiuzhen του Μουσείου του Αυτοκράτορα Qin Shi Huang.

Μια ξεχωριστή μελέτη παρουσιάζει τα ευρήματα μιτοχονδριακού DNA από την Ευρώπη σε διάφορες τοποθεσίες στη δυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι Δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν εκεί, πριν και κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πήλινος Στρατός, αποτελούμενος από 8.000 αγάλματα, ανακαλύφθηκε το 1974 από αγρότες, θαμμένος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του Πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang.



Ωστόσο, δεν υπήρχε ανάλογη γλυπτική παράδοση αγαλμάτων σε ανθρώπινο μέγεθος στην Κίνα, πριν τη δημιουργία του τάφου. Όλα τα αγάλματα προγενεστέρων αιώνων που εντοπίστηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κίνα, ήταν απλά ειδώλια ύψους περίπου 20 εκατοστών.

Για να εξηγήσει πώς μια τέτοια τεράστια αλλαγή στην ικανότητα και το στυλ θα μπορούσε να έχει συμβεί, ο Δρ Xiuzhen προτάσσει το επιχείρημα ότι η επιρροή πρέπει να προήλθε από χώρες εκτός Κίνας.

«Πλέον θεωρούμε δεδομένο ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα γλυπτά που βρέθηκαν στο χώρο των ανασκαφών έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά και την αρχαία ελληνική τέχνη», δήλωσε σχετικά.



Παράλληλα, ο καθηγητής Lukas Nickel του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δηλώνει σχετικά ότι τα αγάλματα των ακροβατών τσίρκου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου αυτοκράτορα ενισχύουν αυτή τη θεωρία.

Επίσης, διατείνει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία κατά τη διάρκεια του αιώνα μετά την έλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ.

«Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης βρισκόταν στο χώρο του εργοταξίου επιβλέποντας την εξέλιξη του εγχειρήματος και δίνοντας οδηγίες στο ντόπιους γλύπτες», επισήμανε.

Νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το συγκρότημα του τάφου του Πρώτου Αυτοκράτορα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά πιστευόταν και 200 φορές μεγαλύτερο από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.

Επίσης, περιλαμβάνει τα ακρωτηριασμένα κατάλοιπα γυναικών, οι οποίες πιθανόν ήταν υψηλόβαθμες παλλακίδες του αυτοκράτορα, καθώς και το κρανίο άνδρα στο οποίο είχε σφηνωθεί βέλος.

Το κρανίο πιστεύεται ότι ανήκει στον γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, ο οποίος θεωρείται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης για την εξουσία μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα.




Πηγή : newsbomb.gr


Πυρ ομαδόν δικαστικών ενώσεων κατά Θάνου



Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν με κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι δικαστικές ενώσεις μετά τις αποκαλύψεις από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης έθεσε θέμα στον πρωθυπουργό, να παραταθεί με νόμο, παρά τη ρητή και απαγορευτική συνταγματική διάταξη, το όριο ηλίκιας των ανώτατων δικαστικών και μετά το 67ο έτος.

Ολες οι δικαστικές ενώσεις αφού αναφέρονται στις ρητές διατάξεις του συντάγματος που κατά τη γνώμη τους δεν «αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας», κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων» αν επιχειρηθεί με νόμο να παρακαμφθεί το σύνταγμα και να μείνει η ηγεσία της δικαιοςύνης για άλλα τρία χρόνια.

Σφοδρή είναι η επίθεση και δριμύτατη η κριτική που ασκεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέδωσε, πέραν της κοινής, και δική της ανακοίνωση, τονίζοντας ότι:

«Τρόμο προκαλεί, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο» ενώ με την ανακοίνωση της η Ενωση, σχολιάζει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το περιεχόμενο των συζητήσεων που η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για παράταση, ουσιαστικά, της θητείας της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες του θέματος που ετέθη προς συζήτηση από τους ανώτατους δικαστικούς κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ετσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της».

Η Ενωση επικρίνει με σφοδρότητα εκείνους που έθεσαν το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καλούν μέσω της Ενωσης τους ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση για το θέμα που προέκυψε και έχει δημιουργήσει νέο κύκλο έντονων πολιτικών αντιδράσεων, καθώς όπως επισημαίνουν «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο με αποτέλεσμα να παραμείνουν, αν τελικώς προχωρούσε με νόμο η ρύθμισή του, στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσοι και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του ΑΠ μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεςίας της δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το Σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


Αποσύρει όλα τα Galaxy Note 7: Κλείστε τα, ανακοίνωσε η Samsung





Μετά τα συνεχόμενα νέα κρούσματα ανάφλεξης ακόμα και των συσκευών που αντικαταστάθηκαν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου

Την απόφασή της να αποσύρει τα Galaxy Note 7 από τα ράφια των καταστημάτων όλου του κόσμου ανακοίνωσε η Samsung μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ανάφλεξης ακόμα και των smartphone που δόθηκαν προς αντικατάσταση όσων αρχικών μοντέλων παρουσίασαν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μάλιστα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας κάλεσε όσους έχουν Galaxy Note 7 είτε την αρχική συσκευή είτε συσκευή-«αντικαταστάτη» την οποία πήραν μετά την πρώτο κύκλο ανάκλησης smartphones να την απενεργοποιήσουν και να αναζητήσουν επιστροφή χρημάτων ή ανταλλαγή για άλλα κινητά τηλέφωνα.

Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας εντοπίστηκε μια νέα βλάβη στο Galaxy Note 7 χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι αφορά αυτή τη βλάβη.


Βίντεο από Business Insider για τα προβλήματα στα Galaxy

Χαρακτηριστική η ιστορία του 39χρονου Σον Μίντερ το Galaxy Note του οποίου εξερράγη στις 9 Οκτωβρίου ενώ εκείνος κοιμόταν. «Είδα μια μικρή κόκκινη λάμψη και μετά το τηλέφωνο άρχισε να λειώνει» περιέγραψε. Παρόμοια η εμπειρία του Μάικλ Κλέρινγκ από το Κεντάκι ο οποίος περιέγραψε ότι ξύπνησε στις 4 τα ξημερώματα πριν από λίγες ημέρες και βρήκε το δωμάτιό του γεμάτο καπνό και το Galaxy Note 7  να καίγεται.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ερευνούν πέντε υποθέσεις ανάφλεξης ή υπερθέρμανσης Galaxy Note 7 μετά την επίσημη ανακοίνωση απόσυρσης της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αρχικά η Samsung είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από μπαταρίες ενός συγκεκριμένου προμηθευτή διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ότι κατά τα άλλα η συσκευή ήταν ασφαλής και προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει λυθεί με την τοποθέτηση μπαταριών από άλλο προμηθευτή.

Αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για κρίση στην εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού στην κατηγορία των smartphones με την Apple και άλλους τεχνολογικούς «γίγαντες».



Πηγή : protothema.gr


Έρευνα : Τι δουλειές έκαναν οι βουλευτές πριν μπουν στη Βουλή



Οι δικηγόροι εξακολουθούν να είναι, όπως και πριν τη Μεταπολίτευση, το… πλειοψηφούν κόμμα της Βουλής με ποσοστό 15,7 % επί των 300.

Ακολουθούν οι γιατροί (12,6%), οι επιστήμονες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι- 12,6% ), οι πανεπιστημιακοί (9,6%), οι οικονομολόγοι (8,8%), οι υπάλληλοι (8,4%), τα διευθυντικά στελέχη (6,5%), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (5%), ενώ μικρή είναι η συμμετοχή των εργατών-αγροτών (1,9%), των τεχνικών επαγγελμάτων (1,1%) και των αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων (1,1%).

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στην έκδοση του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών «Η πολιτική αντιπροσώπευση στην σύγχρονη Ελλάδα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση, σε επιμέλεια της ερευνήτριας Μανίνας Κακεπάκη. Στις 230 σελίδες του τόμου καταγράφονται, αξιολογούνται και σχολιάζονται τα χαρακτηριστικά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1996 έως τη σημερινή Βουλή.

Μελετώντας τους πολλούς πίνακες μένει κανείς στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει υπεροχή πτυχιούχων ΑΕΙ μεταξύ των κοινοβουλευτικών μας , με ένα μικρό προβάδισμα στους άνδρες. Τα πανεπιστημιακά πτυχία εσωτερικού και εξωτερικού είναι 51,3%, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι 19,8 %, ενώ το άθροισμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αγγίζει το 32%. Συνολικά το 83% των εθνοπατέρων και εθνομητέρων κατέχει τίτλους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μόνο ένα 7% δεν διαθέτει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Πρόκειται για ένα πολιτικό προσωπικό που έχει να επιδείξει υψηλές βαθμίδες εκπαίδευσης και μάλιστα υπερβαίνει σε τίτλους το κοινοβουλευτικό προσωπικό άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, των οποίων τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά κυμαίνονται γύρω στο 65-80% των ακαδημαϊκών τίτλων.

Από ποια «πόρτα» όμως εισέρχονται οι υποψήφιοι; Ποια είναι η προϋπηρεσία τους; Και ποια η προηγούμενη δράση τους; Η θητεία στο κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά (52,5% στους 1.058 βουλευτές που εξετάστηκαν). Έπεται η εκλογή στην αυτοδιοίκηση (39%) και τρίτη κατά σειρά η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (27%). Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση , η υπηρεσία σε ευρωπαϊκές θέσεις (3,2%).

Η μελέτη, η οποία επεκτείνεται σε οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις, εστιάζει στις βασικές κοινωνικο-δημογραφικές μεταβλητές, δηλαδή το επίπεδο εκπαίδευσης, το επάγγελμα και το φύλο, διερευνά τις διαφοροποιήσεις στα δύο φύλα όσον αφορά την κατάκτηση υπουργικών θώκων, ( όπου υστερούν οι γυναίκες ),αναλύει την γεωγραφική διάσταση της αντιπροσώπευσης, αξιολογεί το θεσμό των βουλευτών επικρατείας και εξετάζει το μεγάλο μέγεθος των εκλογικών περιφερειών.

Οι συγγραφείς των ξεχωριστών ενοτήτων είναι οι: Γιάννης Καραγιάννης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φανή Μ. Κουντούρη διδάκτορας της Σορβόνης, Κωστής Πιερίδης υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σταύρος Σκρίνης διδάκτορας στο Πάντειο.

Ο τόμος αποτελεί την ακτινογραφία όσων προσωποποιούν τον πανταχόθεν βαλλόμενο κοινοβουλευτικό θεσμό. Για τον οποίον… μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί έτερος πλέον ανταγωνιστικός. Παρά τις επεισοδιακές διακοπές, τους θορύβους και τις εκρήξεις στις συνεδριάσεις των υψηλά μορφωμένων κοινοβουλευτικών μας…



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελεύθερος Τύπος


Ισόβια στον πατέρα της μικρής Άννυ και τον φίλο του, ποινή φυλάκισης έξι ετών με αναστολή στην μητέρα



Ομόφωνα ενόχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση  και περιύβριση νεκρού χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό  στους κατηγορουμένους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον πατέρα της τετράχρονης Άννυ Στάνισλαβ Μπαρκατζίεφ, γνωστό ως "Σάββα" και τον φίλο του Ναζίφ Αχμέντοφ ή "Νικολάι". Τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή φυλάκισης 3μιση ετών στο "Σάββα" και 3 ετών στον "Νικολάι", ποινή φυλάκισης έξι ετών με αναστολή υπέβαλλε στην μητέρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι δύο άνδρες τέλεσαν την ανθρωποκτονία από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου ατόμου και στη συνέχεια μαζί προχώρησαν στον τεμαχισμό του άτυχου κοριτσιού. Επιπλέον, το δικαστήριο τους κήρυξε ομόφωνα ενόχους για το αδίκημα της  οπλοχρησίας, ενώ κήρυξε ένοχο τον "Σάββα" ως ηθικό αυτουργό στην ψευδορκία του ηλικιωμένου κατηγορουμένου που είχε δηλώσει ότι φιλοξενούσε το ζευγάρι. 

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν ο Πρόεδρος και δύο ένορκοι) έκρινε ένοχη τη μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και της επέβαλε την ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ ομόφωνα την απάλλαξε από την κατηγορία της ψευδορκίας.

Η έφεση επί της απόφασης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα αποφάσισε πριν από λίγη ώρα το δικαστήριο για την μητέρα της Άννυ με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Τέλος, έκρινε ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα για το αδίκημα της ψευδορκίας και του επέβαλε την ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.





Μπαράκ Ομπάμα: Εως το 2030 θα έχουμε πάει στον Αρη



Επανδρωμένη αποστολή στον Αρη στα επόμενα 14 χρόνια οραματίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος την δημιουργία «νέων οικοσυστημάτων», με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, για την συντήρηση και την μεταφορά αστροναυτών σε αποστολές μακράς διάρκειας στο Διάστημα.

«Εχουμε θέσει ένα σαφή στόχο ζωτικής σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αμερικής στο Διάστημα: την αποστολή ανθρώπων στον Αρη έως τη δεκαετία του 2030 και την επιστροφή τους με ασφάλεια στη Γη, με απώτερη φιλοδοξία να παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» γράφει ο Ομπάμα σε άρθρο του στο CNN. 

O αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι η αποστολή στον Αρη θα απαιτήσει την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων. «Eίμαστε ήδη σε καλό δρόμο. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν στείλει για πρώτη φορά αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» προσθέτει.

«Το επόμενο βήμα είναι πέρα από τα όρια της γήινης τροχιάς. Είμαι χαρούμενος να ανακοινώσω ότι συνεργαζόμαστε με τους εμπορικούς εταίρους μας για την κατασκευή νέων οικοσυστημάτων που μπορούν να συντηρήσουν και να μεταφέρουν αστροναύτες σε αποστολές μακράς διάρκειας στο βαθύ Διάστημα. Αυτές οι αποστολές θα μας διδάξουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μακριά από την Γη - κάτι που θα χρειαστεί για το μακρύ ταξίδι στον Αρη» συμπληρώνει ο Ομπάμα.

Η NASA για το όραμα του αμερικανού προέδρου

Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν με ανάρτησή του στον ιστότοπο της αμερικανικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας σχολίασε το όραμα του αμερικανού προέδρου για τον Αρη και παρέθεσε δύο από τις πρωτοβουλίες της NASA που το υποστηρίζουν, με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Η πρώτη πρωτοβουλία αναφέρεται στο πρόγραμμα «NextSTEP» το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για αποστολές μακράς διάρκειας στο Διάστημα, ζητώντας από ιδιωτικές εταιρείες να σχεδιάσουν διαστημικές κατοικίες ελεγχόμενου περιβάλλοντος. 

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την προαγωγή της καινοτομίας γύρω από τη μοναδική, μέχρι στιγμής, βάση όπου ζουν άνθρωποι -έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα- εκτός της επιφάνειας της Γης: Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASA έχει προσκαλέσει τον ιδιωτικό τομέα να χρησιμοποιήσει το τροχιακό εργαστήριο, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει τον ISS έως το 2024.

H συζήτηση γίνεται λίγες ημέρες πριν (13 Οκτωβρίου) από μεγάλο συνέδριο στο Πίτσμπεγκ, στο οποίο ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει κορυφαίους επιστήμονες, μηχανικούς και σπουδαστές για να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας γύρω από το Διάστημα, προκειμένου να διερευνηθούν «τα νέα σύνορα».



Πηγή : tanea.gr


Ανακοινώθηκαν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου




Αυτά είναι τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου. Η υπουργική απόφαση για τον διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα βιογραφικά των πέντε μελών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τον διορισμό του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., η οποία υπεγράφη την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την απόφαση  (Τεύχος ΥΟΔΔ αρ. φύλλου 536/10.10.2016), τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι:

α)  Γεώργιος Σταμπουλής του Γεωργίου
β)  Γεώργιος- Σπύρος Ταβλάς του Διονυσίου
γ)  Όλγα Χαρίτου του Παναγιώτη
δ)  Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape του Emile
ε)  David Vegara Figueras του Jose Maria Vegara Carrio

Από τα πέντε μέλη τα δύο είναι ξένοι, εκπρόσωποι των θεσμών. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι το όργανο που θα επιλέξει τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου είναι πενταετής.


Τα βιογραφικά των μελών

Γιώργος Σταμπουλής

Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι κάτοχος Μάστερ Επιστημών (M.Sc.) στη Διοίκηση Τεχνολογίας και Διδακτορικού Φιλοσοφίας (D.Phil.) στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική από την Ερευνητική Μονάδα Επιστημονικής Πολιτικής (SPRU) του Πανεπιστημίου του Sussex  (ως υπότροφος του Ερευνητικού Συμβουλίου Επιστήμης και Μηχανικών– SER,  του Ηνωμένου Βασιλείου).

Πριν την ένταξή του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίδαξε για αρκετά έτη προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και σε άλλα ΑΕΙ και σε μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΤΕΙ.

Διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα Οικονομική της Τεχνολογίας καθώς και Οργάνωση Επιχειρησιακών Λειτουργιών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος. Επίσης διδάσκει το Μεταπτυχιακό Μάθημα Innovation and Regional Development σε Πρόγραμμα ΜΔΕ του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Συνέβαλε στη διαμόρφωση της νέας Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει τα σχετικά μαθήματα  Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα, και Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Σχεδίων.
Είναι μέλος του ΤΕΕ, της Εταιρίας Συστημικής Δυναμικής (System Dynamics Society) και του Ελληνικού τμήματός της καθώς και του European Association of Evolutionary Political Economy.
Έχει εργασθεί σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων καθώς για το σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών σχετικά με την ανάπτυξη, την πολιτική για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα κ.λπ.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν – μεταξύ άλλων - στην οικονομικά της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, την οικονομικής της διοίκησης επιχειρήσεων, τη στρατηγική των επιχειρήσεων, τους συνεταιρισμούς εργαζομένων, τη διαχείριση, στρατηγική και πολιτική για την τεχνολογία, τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την οικονομική της ενέργειας και της μετάβασης σε βιώσιμα κοινωνικο-τεχνολογικά συστήματα, τις κριτικές θεωρίες της διοίκησης, τον κριτικό ρεαλισμό και τη συστημική.

Πέρα από την διδακτική εμπειρία που καταγράφεται στο βιογραφικό του, εργάστηκε στο παρελθόν ως εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και ως ερευνητής στο Οικονομικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι μέλος από το 2016 του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ Α.Ε., μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ανάπτυξης και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γεώργιος- Σπύρος Ταβλάς

Ο Γεώργιος Σ. Ταβλάς, γεννήθηκε στις Η.Π.Α όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες και ακαδημαϊκές σπουδές του (BS, MA, PhD).

Διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην διαχείριση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε  χρηματοπιστωτικά και οικονομικά θέματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών διαχείρισης μέσα σε πολυμερείς οργανισμούς καθώς και σε οντότητες  χάραξης χρηματοπιστωτικών πολιτικών εντός του Ευρωσυστήματος, στην Ελλάδα, στο ΔΝΤ, στον ΟΟΣΑ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.  Κατά το διάστημα αυτό, έχει συσσωρεύσει πλούτο τεχνογνωσίας στο σχηματισμό και τη λειτουργία σύνθετων, πολυμερών οργανισμών.

Πριν ενταχθεί στο επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γεώργιος Σ. Ταβλάς διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Γενικών Πόρων και πολιτικής Ειδικών Tραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρμόδιας για τις οικονομικές συναλλαγές του ΔΝΤ με τις χώρες-μέλη. Έχει επίσης συνεργαστεί, με την ιδιότητα του συμβούλου, με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ​.

Το 2001 ξεκίνησε την συνεργασία του με την ΤτΕ.  Από τότε έως σήμερα οι τομείς αρμοδιότητάς του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

2002-2008 την εκπροσώπηση της ΤτΕ ως συνεργάτης του Διοικητή της ΤτΕ στο  Δ.Σ. της ΕΚΤ.
2008 έως σήμερα, την εκπροσώπηση της ΤτΕ υπό την ιδιότητα του Αναπληρωτή του Διοικητή στο Δ.Σ.  της ΕΚΤ και αντίστοιχα της ΤτΕ στην Επιτροπή Χρηματο-οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΕΚΤ.

Από το 2009-2011 διετέλεσε Συντονιστής- Διευθυντής της ΤτΕ, με την εποπτεία των ακόλουθων Διευθύνσεων: Οικονομικής Ανάλυσης & Μελετών, Στατιστικής και Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων  της ΤτΕ

Από τον Ιούνιο του 2013 έως σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και μέλος του  Γενικού  Συμβουλίου της ΤτΕ.

Όλγα Χαρίτου

Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) σε Computing Mathematics & Statistics ((Full Marks and Scholarship award), από το University College Cardiff / University of Wales / U.K.

Διευθυντικό στέλεχος C-Level, με 37 χρόνια εμπειρίας στην Πληροφορική και τον Χρηματοοικονομικό Τομέα. Στέλεχος ιδιαίτερα προσηλωμένο στην επίτευξη των εταιρικών στόχων, με αποδεδειγμένη επιτυχία στην υλοποίηση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων στη διαχείριση επενδύσεων, καθώς και την εταιρική και λιανική τραπεζική. Διαθέτει βαθιά κατανόηση των εργασιών του τραπεζικού τομέα, των υπηρεσιών και των προϊόντων του. Έχει στο ενεργητικό της είκοσι και πλέον χρόνια εμπειρίας  στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της πληροφορικής επιστήμης σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Εξαιρετική διαχείριση σχέσεων εσωτερικών και εξωτερικών πελατών.

Διαθέτει ειδίκευση και εμπειρία σε: Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση/ Διαχείριση Κερδών και Ζημιών (P&L) του Οργανισμού/Διαχείριση Μεγάλων Έργων/ Μεθοδολογία Βέλτιστων Λύσεων/ Ανάπτυξη Διαδικασιών και Εταιρικών Πολιτικών / Σχεδιασμό - Διαχείριση Πόρων και Έλεγχο Κόστους/ Διαχείριση Προμηθευτών/ Διαχείριση Εταιρικών Σχέσεων

Από το 2010  έως σήμερα  είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίζεται την Εταιρία ΟΜΙΚΡΟΝ Συμβουλευτική. Πρόκειται για εταιρία  παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, σε θέματα Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επιχειρησιακών Λύσεων και Διαδικασιών καθώς και Διαχείρισης σχετικών Έργων, σε ελληνικές και ξένες εταιρίες, οι οποίες παρέχουν τα ανωτέρω σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και Οργανισμούς, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ταμεία Εναλλακτικών Επενδύσεων, Ταμεία Διαχείρισης Δημόσιου Πλούτου (Sovereign), Asset Managers, Private and Wealth Managers, Investment Managers, Risk Managers, Compliance Officers, Family & Multi-family Offices, Prime Brokers, κλπ. Οι εταιρίες αυτές δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική˙ ενδεικτικοί πελάτες τους: APS Bank (Μάλτα), Commercial Bank of Africa (Κένυα), Nabo Capital (Κένυα), Norwegian Public Service Pension Fund (Νορβηγία), Ευρωπαϊκή Πίστη (Ελλάδα), ΕΔΕΚΤ (Ελλάδα), MMG (Ελβετία), Oyens Investment Bank (Ολλανδία), Allianz Popular (Ισπανία), κ.ά.

Από το 1981 έως το 2009 διετέλεσε τραπεζικό στέλεχος καριέρας με 29 χρόνια εργασίας στην Alpha Bank Group στον τομέα Πληροφορικής και Οργάνωσης από τις θέσεις της Αναλύτριας, Προϊσταμένης, Υποδιευθύντριας και τα τελευταία 8 χρόνια Διευθύντριας Διοίκησης.
Συμμετείχε ή διηύθυνε όλα τα μεγάλα έργα Πληροφορικής της Τραπέζης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενδεικτικά: Μετάπτωση Ευρώ, Διαχείριση Έργων Treasury, Διαχείριση Κεφαλαίων, Ναυτιλιακά Δάνεια, Λιανική, Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική, Διαχείριση Κινδύνων (Αγορών, Ρευστότητας, Λειτουργίας, κλπ), Ξέπλυμα χρήματος (AML), Πελατοκεντρικό, Management Information Systems (MIS), Κόστος Κεφαλαίων, Εσωτερικό Κόστος, Προϋπολογισμός, Private and Wealth Management, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Απομειώσεις, Τιτλοποιήσεις και πολλά άλλα.

Ζακ Λε Παπ

O Ζακ Λε Παπ είναι γενικός επιθεωρητής στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, στο γραφείο των διατμηματικών επιθεωρήσεων. Από το 2013 έως το 2016, ο κ. Λε Παπ ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France – KLM με ευθύνη του το χαρτοφυλάκιο της εταιρικής στρατηγικής, τις νομικές υποθέσεις και τον στόλο της κοινοπραξίας. Το χρονικό διάστημα που υπήρξε μέλος του ΔΣ της Air France – KLM, διατελούσε και το ρόλο του γραμματέα του συμβουλίου. Από το 2007 μέχρι το 2011 υπήρξε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του γραφείου της Christine Lagarde στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ των ετών 2003-2007 κατείχε θέσεις συμβούλου στα γαλλικά υπουργεία δικαιοσύνης και μεταφορών αναφερόμενος στον κ. Dominique Perben, και στο υπουργείο οικονομικών αναφερόμενος  στον κ. Thierry Breton.

Από το 2000 έως το 2002, διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου των Πολυμερών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών στο Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι.  Προηγουμένως κατείχε τη θέση του αναπληρωτή  Γενικού  Εισηγητή στο γαλλικό Συμβούλιο Ανταγωνισμού, ενώ κατόπιν  κατείχε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Επιτροπή Εποπτείας Ασφαλίσεων  Ο Ζακ Λε Παπ, είναι 50 ετών και πτυχιούχος του τμήματος φυσικών επιστημών από  την  Ecole Normale Supérieure (1990) Είναι επίσης μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αναλογιστών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Παρισιού – Paris School of Economics.

Ντέιβιντ Βεγκάρα

Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1966. Είναι Λέκτορας στο ESADE Business School από τις αρχές του 2015 και μέλος του ΔΣ  της Banco Sabadell. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Τραπεζικών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι τις αρχές του 2015, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δυτικού Ημισφαιρίου και Επικεφαλής της Αποστολής της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2010-2012).

Προηγουμένως (2004-2009) διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας &  Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ (2005-2009). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Υγείας στην καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση (2004) και Αναπληρωτής Διευθυντής, Διευθυντής και Πρόεδρος του InterMoney, Inc. (1996-2003). Έχει διδάξει στα  πανεπιστήμια Pompeu Fabra και Complutense de Madrid.



Χρήστος Δεμέτης
Πηγή : news247.gr


«Φυτώριο» για τους τζιχαντιστές οι ευρωπαϊκές φυλακές



Οι ευρωπαϊκές φυλακές έχουν γίνει «φυτώριο» για τα τζιχαντιστικά δίκτυα που τις χρησιμοποιούν για να στρατολογούν νέα μέλη «έτοιμα για δράση», αναφέρει μια έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) με έδρα το Λονδίνο. 

Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά γκέτο όπου μπορούν να βρουν υποψήφια μέλη που έχουν ήδη εγκληματικό παρελθόν. 

Οι φυλακές προσφέρουν κυρίως μια δεξαμενή «νέων ανθρώπων, οργισμένων, οι οποίοι είναι έτοιμοι για δράση», αναφέρεται στην έκθεση. 

«Παρατηρούμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται ολοένα και πιο γρήγορα στις φυλακές. Η φυλάκιση για βίαια εγκλήματα διευκολύνει το πέρασμα στον βίαιο εξτρεμισμό», σημειώνει ο Πίτερ Νόιμαν, διευθυντής του ICSR και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η εξοικείωση κάποιων κρατούμενων με τα όπλα και τα μυστικά δίκτυα χρηματοδότησης ενισχύει την τάση αυτή, προσθέτει. 

Οι ερευνητές του ICSR βασίστηκαν στα προφίλ 79 ευρωπαίων τζιχαντιστών - από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία - που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη. 

«Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μέση και την ανώτερη τάξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οσάμα μπιν Λάντεν που ήταν γιος εκατομμυριούχου και τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου που ήταν φοιτητές. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με το Ισλαμικό Κράτος. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», τόνισε ο Νόιμαν. 

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μεταξύ των τζιχαντιστών που εξετάστηκαν, τα δύο τρίτα δεν είχαν απλώς εγκληματικό παρελθόν, αλλά βίαιο. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των τζιχαντιστών είναι γνωστοί στην Αστυνομία προτού διαπράξουν ακραίες ενέργειες εξαιτίας του ποινικού τους μητρώου. 

Σε 5.000 εκτιμάται ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος, για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ. 

Μεταξύ των τζιχαντιστών που εξέτασε το ICSR, το 57% βρέθηκε για ένα διάστημα στη φυλακή πριν από τη ριζοσπαστικοποίησή του και τουλάχιστον το 27% όσων φυλακίστηκαν ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν εξέτιε την ποινή του. 

Κάποιοι θεωρούν τον τζιχαντισμό ως «λύτρωση», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τον Άλι Αλμανάσφι, έναν Λονδρέζο συριακής καταγωγής, ο οποίος δήλωσε: «Θέλω μία φορά να κάνω κάτι καλό, κάτι αγνό». 

«Το Ισλαμικό Κράτος εκπροσωπεί τη βιαιότητα, την ισχύ, τη δύναμη που αναζητούν οι νέοι αυτοί, που συχνά είναι πρώην μέλη συμμοριών», επισημαίνει ο Νόιμαν. «Χονδρικά το Ισλαμικό Κράτος τους λέει ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν όλα όσα έκαναν, όμως πλέον θα πάνε στον παράδεισο». 





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Sputnik


ΕΣΥ: Χειρουργικές επεμβάσεις στα... τυφλά, λόγω έλλειψης εξοπλισμού





Ασθενής με εσωτερική αιμορραγία χειρουργήθηκε στο Σισμανόγλειο με τους αξονικούς τομογράφους εκτός λειτουργίας: Οι χειρουργοί δεν μπορούσαν να ξέρουν ποιο αγγείο αιμορραγούσε

Χειρουργικές επεμβάσεις στα τυφλά αναγκάζονται να διενεργούν οι Έλληνες γιατροί στο ΕΣΥ, εξαιτίας ελλείψεων στον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται στο…κόκκινο, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που κατέγραψε τις (δυσ)λειτουργίες τους με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τη ζωή των ασθενών.

Το περιστατικό που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι χαρακτηριστικό: στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου οι αξονικοί τομογράφοι είναι εκτός λειτουργίας, τον περασμένο μήνα χειρουργήθηκε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία) από τους αγγειοχειρουργού,ς χωρίς να είναι δυνατή η διενέργεια αξονικής τομογραφίας ώστε να γνωρίζουν ποιο αγγείο αιμορραγεί…

«Ο ασθενής ήταν τυχερός, διότι αντιμετωπίστηκε και από άριστους γιατρούς. Άλλοι όμως ασθενείς σε επείγοντα περιστατικά δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης στη διάγνωση και της ταλαιπωρίας κατά την διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτικό κέντρο για διάγνωση» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ιατρικά μηχανήματα είναι ασυντήρητα παλαιάς τεχνολογίας, που δεν επισκευάζονται, δεν αντικαθίστανται και μένουν επ’ αόριστον  εκτός λειτουργίας.
Την ίδια στιγμή, η εθελοντική προσφορά ιατρικού εξοπλισμού από ιδρύματα έχει μεγάλο ρεύμα. Δεκάδες φορείς και ιδρύματα προσφέρουν εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση την πρόσληψη προσωπικού για τη χρήση του εξοπλισμού. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Ιδρύματος Νιάρχου που θέλει να δωρίσει επτά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε ογκολογικά νοσοκομεία.

26 νοσοκομεία του ΕΣΥ με εξοπλισμό στο…κόκκινο

Η καταγραφή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ όπως την έκανε η ΠΟΕΔΗΝ σε 26 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, είναι απογοητευτική για τη δημόσια υγεία.

Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας
Είναι χαλασμένος ο Αξονικός Τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξέταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας
Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας, παρότι το νοσοκομείο καλύπτει και τον πληθυσμό της Έδεσσας. Οι ασθενείς μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας
Δεν υπάρχει καθόλου Αξονικός Τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονταν στη Βέροια,  και, πλέον, μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς
Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μερικώς (λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες) λόγω έλλειψης προσωπικού (Ιατρικού – Νοσηλευτικού – Τεχνολόγων). Οι ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης
Ένα μηχάνημα πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ο μαστογράφος είναι χαλασμένος πολλούς μήνες.

Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας
Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για διασωληνώσεις ασθενών (ενώ υπάρχει ο αναγκαίος γιατρός, ο αναισθησιολόγος). Οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές – εφόσον…προλάβουν.

Θεαγένειο
Δεν λειτουργεί το PET SCAN διότι δεν υπάρχουν  ραδιοφάρμακα εδώ και τρεις μήνες. Εκτός λειτουργίας είναι και το ένα εκ των τριών ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (κοβάλτιο).

ΑΧΕΠΑ
Ο στεφανιογράφος συχνά είναι εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας, παρόλο που χρειάζεται να καλύπτει πολλούς ασθενείς. Ομοίως, ο αγγειογράφος -μία ημέρα λειτουργεί, δέκα ημέρες είναι εκτός λειτουργίας.

ΑΤΤΙΚΟΝ
Ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχείς είναι οι ελλείψεις σε αναπνευστήρες και χειρουργικά υλικά.

ΘΡΙΑΣΙΟ
Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, ενώ ακατάλληλα κρίνονται τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα μόνιτορ χειρουργείου.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Με βλάβη δηλώνονται 5 χειρουργικά τραπέζια και οι προβολείς των χειρουργείων, όπως και έξι διαθερμίες. 

Αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ
Δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και είναι… υπό εγκατάσταση ο νέος αξονικός τομογράφος τους τελευταίους μήνες. Ο μαστογράφος είναι συχνά εκτός λειτουργίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργεί με αναπνευστήρες που χρονολογούνται από τη λειτουργία του νοσοκομείου (1989). Πολλά τεχνικά προβλήματα εκδηλώνονται περίπου στους μισούς. Από τη Μονάδα Εμφραγμάτων λείπουν μόνιτορ, οι αναπνευστήρες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα και το τμήμα λειτουργεί χωρίς εφεδρικούς. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι παλαιάς τεχνολογίας και πολλές φορές καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Τα φορητά ακτινοσκοπικά μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας με πολλά προβλήματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Χατζηκώστα»
Τρία ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν πάνω από 28 χρόνια όπως και το τραυματιολογικό μηχάνημα. Χρειάζεται ένας μεγάλος υπέρηχος, σήμερα λειτουργούν δύο παλιοί με χρόνια λειτουργίας από 12 έως 15 χρόνια. Αντικατάσταση χρειάζεται και το πεπτικό μηχάνημα που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια. Ανανέωση χρειάζονται τα μόνιτορ της ΜΕΘ όπως και οι προβολής οροφής των χειρουργείων. Στην Καρδιολογική κλινική το τεστ κόπωσης λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια. Τα Επείγοντα λειτουργούν χωρίς μηχάνημα αερίων, καρδιογράφο, απινιδωτή, κλπ και η αίθουσα τοκετών χωρίς καρδιοτοκογράφο.

Νοσοκομείο Πρέβεζας
Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας και κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση με νέας γενιάς  τομογράφο 16 τομών. Από τα δύο φορητά ακτινολογικά, λειτουργεί μόνο το ένα. Απαραίτητο το Ακτινοσκοπικό C-Arm μηχάνημα για το χειρουργείο. Στη χειρουργική κλινική δεν υπάρχει πλήρης λαπαροσκοπική κολώνα και στο νευρολογικό ηλεκτροεγκεφαλογράφος-μυογράφος.

Νοσοκομείο Λευκάδας
Ο αξονικός τομογράφος είναι 20ετίας, κακοσυντηρημένος λόγω μη χρηματοδότησης,  Υπάρχουν δύο ακτινολογικά μηχανήματα (2), παμπάλαια, με πολλά προβλήματα. Τελευταία αντικατέστησαν το ένα με μεταχειρισμένο ακτινολογικό από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο υπέρηχος, χαλασμένος τον περισσότερο καιρό λόγω παλαιότητας, χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

Νοσοκομείο Κέρκυρας
Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας και κακοσυντηρημένος- πρόσφατα δε επισκευάστηκε με μεταχειρισμένη λυχνία από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Λειτουργεί ο ένας εκ των δυο κλιβάνων αποστείρωσης

Νοσοκομείο Καστοριάς
Είναι συνεχή τα προβλήματα σε όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λόγω μη συντήρησης και έλλειψης χρηματοδότησης.

Νοσοκομείο Φιλιάτων
Ο εξοπλισμός χειρουργείου χρονολογείται πάνω από 30 χρόνια. Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιάς τεχνολογίας. Ο μαστογράφος δε λειτουργεί λόγω προβλήματος (λυχνία) εδώ κι έναν μήνα. Ακτινολογικά μηχανήματα  με πολλά προβλήματα, λόγω παλαιότητας.

Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
Σημαντικό πρόβλημα η κτιριακή συντήρηση παλαιάς και νέας πτέρυγας. Η αγορά ή συντήρηση μηχανημάτων πραγματοποιείται από δωρεές ιδιωτών ή εταιρειών λόγω μείωσης προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας
Το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί με σοβαρά διαγνωστικά προβλήματα για τους ασθενείς.

Γενικό Νοσοκομείο Σητείας
Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας και δεν επισκευάζεται λόγω κόστους. Επίσης, δεν λειτουργεί το μηχάνημα οστικής πύκνωσης.

Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο»
Οι περισσότερες κλίνες στα νοσηλευτικά τμήματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και δεν αντικαθίστανται λόγω κόστους.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Η Καρδιολογική κλινική δεν διαθέτει τεστ κοπώσεως και καρδιογράφους. Είναι εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός τομογράφος.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Ο ψηφιακός μαστογράφος από το Μάρτιο του 2016 που εγκαταστάθηκε υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργεί τρεις φορές το μήνα για 30 περιστατικά το μήνα.

Νοσοκομείο Σαντορίνης
Τα λαμπρά εγκαίνια του περασμένου Ιουλίου δεν οδήγησαν και σε…λαμπρή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, με ενδεικτική την περίπτωση του αξονικού τομογράφου που είναι σε…αχρησία.


Πηγή : protothema.gr