Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Διέλυσε και το ΚΕΕΛΠΝΟ ο Πολάκης! Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον του κέντρου



Την ανησυχία τους για το μέλλον του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τα όσα έχουν συμβεί επί υπουργίας Πολάκη καθώς και την  έντονη δυσαρέσκειά τους για ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σε σχέση με το μέλλον του Κέντρου, αλλά μένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επιστολή τους προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν :

«Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής του νομικού και θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το αυτονόητο:  Ενημέρωση και Συμμετοχή των Εργαζομένων σε αυτήν την τόσο σημαντική  διαδικασία που επηρεάζει το εργασιακό μας μέλλον.

Με επίσημη αλληλογραφία, τόσο στις 2 Ιουνίου 2016 (αριθμ. Πρωτ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 10009) όσο και στις 7 Ιουνίου 2016 (αριθμ. Πρωτ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 10216), αιτηθήκαμε την  επίσημη εκπροσώπηση των Εργαζομένων στην διαδικασία, ενημέρωση για την σύνθεση της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της , την κατοχύρωση της διαφανούς λειτουργίας της με την υποχρέωση τήρησης επίσημων πρακτικών και τον ορισμό πρακτικογράφου. Θεωρούμε δε, ότι αποτελεί  Δημοκρατική Επιταγή και Υποχρέωση, από μέρους της Διοίκησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η διαβούλευση με τους Εργαζομένους, όχι μόνο για εργασιακά ζητήματα αλλά και για τον επιστημονικό χαρακτήρα του Οργανισμού.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση αλλά τα συγκεκριμένα αιτήματά μας, με ευθύνη του ίδιου του Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν έχουν  τεθεί στην ημερήσια διάταξη των μέχρι τώρα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

Για τους λόγους αυτούς:

Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ζητάμε δημόσια, από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. να θέσουν τα συγκεκριμένα αιτήματά μας  άμεσα προς συζήτηση και  να ανταποκριθούν θετικά στον δίκαιο και εύλογο χαρακτήρα που αυτά έχουν, ώστε να  μπορέσουμε, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις, να διεξάγουμε έναν γόνιμο διάλογο  για το μέλλον του Οργανισμού μας.

Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ζητάμε από τα μέλη της Επιτροπής- που έχουν αναλάβει  αυτό το τόσο σημαντικό έργο και παραμένουν κρυπτόμενα από  εμάς - να λειτουργήσουν με όρους διαφάνειας και ειλικρίνειας και να πάρουν την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν με το Σωματείο  Εργαζομένων του Οργανισμού. Πράξη που θα   έπρεπε  από την αρχή να ήταν αυτονόητη προτεραιότητά τους  και η  αποφυγή της οποίας αποτελεί  μία από τις κύριες πηγές ανησυχίας και ανασφάλειας των  Εργαζομένων, σχετικά με τις εξελίξεις για το εργασιακό  μας μέλλον».


Εντολή Ευτέρπης Κουτζαμάνη για κατεπείγουσα έρευνα αναφορικά με τις δηλώσεις Πολάκη



Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα η κ. Κουτζαμάνη στην παραγγελία της πρός τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα αναφέρει :

Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών - για να το πω κομψά - έχει δεσμεύσεις ή - για να το πω λιγότερο κομψά - είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και ο Τσίπρας έχουν τελειώσει και δεν το ξέρουν



Κώστας Βουκελάτος

Ο Ελληνικός λαός σας έμαθε πλέον κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα των τελευταίων 50 χρόνων Αλέξη Τσίπρα.

Δεν πρόκειται να σας σώσει ούτε το μουσείο της Ακρόπολης ακόμα και ένα βάλετε τον Τσίπρα να κάνει το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς μέσα στον Παρθενώνα για να κάνει δηλώσεις.

Είναι δυνατόν η πλήρης αποτυχία κυβέρνησης που εδώ και ενάμιση χρόνο χρεώνει και άλλο την χώρα και τους πολίτες της που υποτίθεται θα τους προστάτευε κιόλας, να μιλάει για ανάπτυξη μέσα από το μουσείο της Ακρόπολης , γιατί εάν μίλαγε οπουδήποτε αλλού γραμμένο θα τον είχαν τον κύριο Τσίπρα και αυτή είναι η αλήθεια.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι ίδιοι που το χρησιμοποιούν τώρα για καθαρά κομματικούς σκοπούς το μουσείο, είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Νομικού Προσώπου του Μουσείου της Ακρόπολης το 2008. Επίσης διαφωνούσαν για την θέση του Μουσείου της Ακρόπολης στα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αθηναίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τσακωθεί με κάθε είδους ανάπτυξη και δεν πρόκειται να ξαναμιλήσουν αυτή είναι η αλήθεια.

Ο Ελληνικός λαός δεν είναι αφελής, πιάστηκε κορόιδο δύο φορές και εξαπατήθηκε αισχρά και άτιμα αλλά πλέον σας δείχνει ότι δεν σας θέλει ποικιλοτρόπως και καθημερινά.

Με άθλιο ύφος των στελεχών τους και επίπεδο παρακμιακό αμολώντας 10 συγκεκριμένους γραφικούς στα κανάλια δεν πρόκειται να βγάλετε τίποτα αντίθετα επιδεινώνεται την άσχημη κατάσταση στην έχετε φέρει την χώρα και τους πολίτες της.

Όσο παραμένετε άδικα και καταχρηστικά στην εξουσία κάνετε κακό.

Τρελάθηκαν όταν είδαν ότι το εγχείρημα των Παραιτηθείτε είχε επιτυχία και δεν ήταν τρεις και ο κούκος όπως ήλπιζαν και έτσι βγήκαν και πάλι τη  επόμενη ημέρα να ρίξουν καθεστωτική χολή στους χιλιάδες που διαδήλωσαν με επιχειρήματα και με την φωνή του Τσίπρα να ακούγεται από τα μεγάφωνα να κοροϊδεύει τον κόσμο με εκατοντάδες ψέματα για να τους εξαπατήσει και να τον ψηφίσουν.

Είναι σαφές ότι η απογοήτευση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα από την έκβαση του σχεδίου «παραιτηθείτε» δεν μπορεί να κρυφτεί και επειδή όπως πληροφορούμε ακολουθούν και άλλες πολλές διαδηλώσεις έφτασε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Απάντηση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων - Θεσμική εκτροπή η δήλωση Πολάκη



Απάντηση στις κατηγορίες Πολάκη έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία ζητάει την παρέμβαση του πρόεδρου της δημοκρατίας

Αφορμή έδωσε η δήλωση Πολάκη και οι ευθείες κατηγορίες για δικαστές λέγοντας «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210


Αθήνα, 17/06/2016

Αριθ. Πρωτ. :193/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών.



ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαράλαμπος Σεβαστίδης

Πρόεδρος Πρωτοδικών


Πολάκης κατά δικαστών: Εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων



Μόλις η βουλή ήρε την βουλευτική του ασυλία για να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη γιατί κατηγορείται για πολεοδομική παράβαση κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν δήμαρχος Σφακίων, άρχισαν οι επιθέσεις και κατά των δικαστών.

Αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο δικαστικό σώμα. Σε  εκδήλωση στο Περιστέρι αργά το βράδυ της Πέμπτης τόνισε ότι "το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων".

Δεν πρέπει κάποιος από την εισαγγελία να τον καλέσει να καταθέσει τα στοιχεία που έχει για να εκτοξεύει τόσο σοβαρές κατηγορίες γιατί με αυτά που ακούει ο πολίτης χάνει εντελώς την εμπιστοσύνη του στο δικαστικό σύστημα της χώρας;


Εισαγγελείς και δικαστές κατά κυβέρνησης



Με προσφυγές και χρήση όλων των νόμιμων μέσων, προκειμένου να υπερασπιστούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, προειδοποιούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, οι οποίοι στρέφονται για άλλη μία φορά κατά της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι έξι δικαστικές ενώσεις και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του ΝΣΚ δήλωσαν την έντονη αντίδρασή τους στα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και είναι καταφανώς άδικα για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του ΝΣΚ. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς άσκησαν σκληρή κριτική στους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Παρασκευόπουλο, καταλογίζοντάς τους παραπλάνηση και εμπαιγμό. Παράλληλα διαβεβαίωσαν ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί όρθια, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της έννοιες όπως μισθός, σύνταξη, δικαστής και εισαγγελέας.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών τους που θίγονται. Ειδικότερα οι δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για την περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας, θιγομένων για πολλοστή φορά, για τη δραματική μείωση των συντάξεων, για τη μεταφορά τους στον ΕΦΚΑ, για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, καθώς και για την εκτίναξη της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Τονίζουν ότι πλήρωναν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων επισήμαναν για άλλη μία φορά τη συνεχή άρνηση της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αφορούν στις συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών αλλά και με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων.

Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστ. Σεβαστίδης σημείωσε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι εργαζόμενοι που συντηρούνται από τον μισθό τους. «Οι δικαστές είναι κομμάτι του ελληνικού λαού και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στη φήμη των τελευταίων ημερών για επικείμενη περικοπή, κατά το ήμισυ, των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί. Τέλος, ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών, αρεοπαγίτης επί τιμή και πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις, αυτές αθετήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση.




Πηγή




Νέο κρούσμα «κλοπής» δημόσιου χρήματος με πρωταγωνιστές 1 φαρμακοποιό και 4 γιατρούς




Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και οδηγήθηκε ήδη στον Εισαγγελέα 53χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου που εκτελούσε συνταγές φαρμάκων τις οποίες συνταγογραφούσαν γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Όπως ενημερώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, "στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις γιατροί, ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων".

Κατά την έρευνα της Αστυνομάις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας με συνολική αξία των φαρμάκων και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις 46.000 ευρώ!

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση:

Συνελήφθη χθες, 15 Ιουνίου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας 53χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, για νοθεία τροφίμων, για απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, από την οποία το συνολικό όφελος και η ζημία υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσαρις γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εν αγνοία των ασφαλισμένων, χρησιμοποιούσαν τον Α.Μ.Κ.Α. τους και συνταγογραφούσαν φάρμακα.

Στη συνέχεια παρέδιδαν τις συνταγές στον 53χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τις εκτελούσε στο φαρμακείο του, σε περιοχή της Αττικής και αποζημιωνόταν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χθες, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνες στο φαρμακείο του συλληφθέντα και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-τρεις χιλιάδες εξακόσια ενενήντα πέντε (3.695) κουτιά φαρμάκων, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας (μεταξύ αυτών και φάρμακα που εμπίπτουν στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών),
-σαράντα οκτώ (48) συσκευασίες φαρμάκων, τα οποία έφεραν ταινία γνησιότητας, αλλά η διάθεση τους επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των νοσοκομείων,
-χίλιες διακόσιες (1.200) ιατρικές συνταγές,
-οκτώ (8) ατομικά βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων και
δώδεκα (12) βιβλιάρια συνταγογραφήσεων διαφόρων ασφαλισμένων.

Η συνολική αξία των παραπάνω φαρμάκων, βάσει της τρέχουσας λιανικής τιμής πώλησης και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις 46.000 ευρώ. Οι έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π), τον Ε.Ο.Φ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνεχίζονται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και να καθορισθεί η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, ενώ διερευνάται η περαιτέρω διάθεση των φαρμάκων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.


Πηγή : iatropedia.gr


Βάσεις – Πανελλήνιες 2016: Ασανσέρ τα μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ποιοι μπαίνουν εύκολα, ποιοι θα χρειαστούν 19.000!



Πραγματική σπαζοκεφαλιά γίνεται η πρόβλεψη για το πως θα κινηθούν οι βάσεις καθώς ακόμη και ανά πεδίο θα υπάρξουν διαφορές καθώς οι επιδόσεις των μαθητών σε συγκεκριμένα μαθήματα επηρεάζουν διαφορετικές σχολές.

Με μια πρώτη ματιά τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις. Οι ιατρικές θεωρείται βέβαιο ότι θα πιάσουν (στην Αθήνα για παράδειγμα) τα 19.000 μόρια. Οι Νομικές την ίδια ώρα αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αντίθετα οι Παιδαγωγικές σχολές θα κινηθούν σημαντικά προς τα κάτω.

Μεγάλη θα είναι η μείωση και στις οικονομικές σχολές αλλά και στις σχολές της πληροφορικής, όπου και εδώ τα μαθηματικά και τα ποσοστά άνω του 70% κάτω από τη βάση θα φέρουν σημαντική πτώση της βάσης εισαγωγής.

Στη φυσική οι αριστούχοι πολλαπλασιάστηκαν, όμως σε μαθηματικά και αρχαία οι υποψήφιοι σε ποσοστό 50% έγραψαν κάτω από τη βάση. 

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν τις πολυτεχνικές σχολές (λόγω φυσικής) προς τα επάνω, ακόμη και 1.000 μονάδες υπολογίζεται ότι θα είναι οι άνοδος των βάσεων.

Σε ό,τι αφορά στις σχολές ψυχολογίας και κοινωνιολογίας της Αθήνας αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων, ενώ ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης πολλά περισσότερα (ακόμη και 1.000) θα είναι τα μόρια που θα απαιτηθούν φέτος για την εισαγωγή σε σχολές όπως η οδοντιατρική, η κτηνιατρική ή τα ΤΕΙ των παραϊατρικών επαγγελμάτων.



Πηγή : newsit.gr


Aποχή των δικηγόρων: Τι θα ισχύσει απο τις 18 Ιουνίου



O Προέδρος του  ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή έδωσε συνέντευξη στο Βήμα Fm και απάντησε σε δημοσιεύματα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη δικαιοσύνη από την αποχή των Δικηγόρων καθώς και την περαιτέρω στάση του Δικηγορικού σώματος.

                   
«Είναι απόλυτος μύθος ότι ανεβλήθησαν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις εξ αιτίας της αποχής των δικηγόρων», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα Fm. “Όλα όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και είναι υποκριτικό  να αποδίδεται στους Δικηγόρους  ο αργός ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

«Η χώρα μας έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 περιπτώσεις καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης,  σε όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά, διοικητικά. Υπάρχει υπόθεση, για την οποία καταδικασθήκαμε λόγω καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης επί 27 ολόκληρα χρόνια», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

«Το να λέμε ότι ανετράπη ο εύρυθμος ρυθμός απονομής Δικαιοσύνης,  λόγω της αποχής των δικηγόρων αγγίζει τα όρια της αστειότητας», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Είπαν ότι ανεβλήθησαν πολλές υποθέσεις, έγραψαν για 300.000 και 700.000 αναβληθείσες υποθέσεις, για  δήθεν αρμαγεδδώνα, για απώλεια εσόδων του δημοσίου. Για να έρθουμε στη πραγματικότητα: Καθ´ όσον αφορά τα διοικητικά δικαστήρια, οι υποθέσεις δεν ματαιώνονται, αλλά αναβάλλονται σε τακτές δικασίμους, στην δε Αθήνα προσδιορίζονται για τον Φεβρουάριο του 2017. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποχής. Οι αναβληθείσες υποθέσεις ανέρχονται μόλις  σε 14.000, από τις οποίες οι οικονομικού αντικειμένου φορολογικές υποθέσεις είναι μόνον οι 1.700 εξ´ αυτών. Από τις 1.700 αυτές υποθέσεις περίπου το 30% αφορούν χρέη προς το Δημόσιο. Όμως, δεν είναι δεδομένο ότι, συνεπεία της αναβολής, έχουμε απώλεια εσόδων του Δημοσίου, αφού βεβαίως δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την έκβαση της δίκης".

Ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε ακόμη ότι:

«Είναι υποκριτικό να χρεώνεται στους δικηγόρους ο αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα είναι 4η κατά σειρά στις χώρες μεταξύ 47 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παραβιάζει τον εύλογο χρόνο της δίκαιης δίκης.

Εάν τα χρεώσουμε στην αναβλητικότητα των δικηγόρων και τη στρεψοδικία των διαδίκων χάνουμε την ουσία του προβλήματος. Στο κράτος δικαίου, υπάρχει ο νομοθέτης, οι δικηγόροι, η διοίκηση, οι υπάλληλοι και οι δικαστές. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες.

Σε μια εποχή που στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Εναρμόνισης για την εσωτερική αγορά λειτουργεί από ετών με επιτυχία διαδικασία εξ αποστάσεως επίλυσης διαφορών σε θέματα ανακοπών κατά εμπορικών σημάτων και υποδειγμάτων, στο Πρωτοδικείο Αθήνας, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, παρατηρείται έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, απουσία internet και τηλεφωνικών γραμμών απ’ όλα τα κτήρια καθώς και φωνοληπτική τήρηση των πρακτικών».

Και έφερε το ακόλουθο παράδειγμα: «Σε μια ποινική δίκη όπου ο κατηγορούμενος απειλείται με ισόβια, απολογείται επί ώρες και η γραμματεύς που γράφει με το χέρι, έχει αποτυπώσει μερικές γραμμές.  Αυτές είναι οι ανθρώπινες δυνατότητες».

Ο κ. Αλεξανδρής, με δεδομένα όλα αυτά,  υπογράμμισε: «Χωρίς να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν μπορεί σε μία αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών να διεξάγεται και η δίκη Τζοχατζόπουλου, η δίκη της Siemens, η δίκη του Βατοπαιδίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής  και αρκετές άλλες ακόμη. Χρειαζόμαστε αίθουσες, επαρκή αριθμό δικαστών πλήρους απασχόλησης και ανάλογα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη, τα οποία δεν δίδονται».

Οσον αφορά την στάση του δικηγορικού σώματος μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου ο πρόεδρος του ΔΣΑ, είπε: «Ο νόμος είναι πλέον δεδομένος, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το πλήγμα που δέχεται το δικηγορικό σώμα είναι υπέρμετρα επαχθές, είναι δημευτικό για τα εισοδήματα του.  Και πρέπει να δούμε ποια μέθοδο θα ακολουθήσουμε για να αποκρούσουμε την επίθεση που δέχεται το δικηγορικό σώμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντίδρασης. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της προσβολής των μέτρων εφαρμογής του νόμου σε όλα τα δικαστήρια, τόσο τα ελληνικής όσο και της ευρωπαικής έννομης τάξης, προκειμένου να διαγνωσθεί η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου. Από τις 18 του Μηνός Ιουνίου, μεταφερόμαστε σε άλλη λογική αντίδρασης και δεν εμμένουμε στο παλαιό σχήμα της αυστηρής αποχής. Εχουμε πολλά να κάνουμε στο πλαίσιο των συλλογικών οργάνων για να τα εξειδικεύσουμε όλα αυτά".

Σε ερώτηση για το αν οι δικηγόροι μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό, απάντησε: «Δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο το φαινόμενο. Πολλοί συνάδελφοι μη έχοντας άλλη διέξοδο ενδεχομένως να επιλέξουν αυτή την οδό. Δεν θεωρώ όμως ότι αποτελεί την κύρια επιλογή του μέσου έλληνα δικηγόρου να φύγει στο εξωτερικό. Το πρόβλημά του είναι να δραστηριοποιείται νομίμως και με αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα».

Και ο κ. Αλεξανδρής κατέληξε:

«Το πρόβλημα των δικηγόρων είναι πρόβλημα επιβίωσης. Οι δικηγόροι έχουν πληγεί από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Όταν αφαιρείται το 72% του νομίμου εισοδήματος των δικηγόρων με το νέο ασφαλιστικό νόμο είναι εντελώς προσχηματικό να λέμε ότι πλήττονται από την αγωνιστική κινητοποίηση του Δικηγορικού σώματος, διάρκειας μερικών μηνών, και όχι από την μέλλουσα και ισόβια εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

 Μπορεί ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις 14.000 ευρώ; Μπορεί να ασκήσει δικηγορία χωρίς να συμβαίνει τίποτα;».


Νέα μέτρα στο εργασιακό προαναγγέλλει το ΔΝΤ




Θα οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε ο Τζέρι Ράις

Την ποσοτικοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η ΕΕ για το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας και νέα μέτρα στην αγορά εργασίας ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως ανέφερε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ο ίδιος προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην αγορά εργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για την επίπτωση που θα αυτά θα έχουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα ήθελε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να λάβει μία οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του, δεν είναι διατεθειμένο να εξαιρέσει την Ελλάδα από τους κανόνες χρηματοδότησης που εφαρμόζει. Όπως διαβεβαίωσε και στην περίπτωση της Ελλάδος, το ΔΝΤ θα ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ το επιβεβαίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο πρόσθετα μέτρα απαιτούνται, τα οποία, όμως, θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική (ότι αυτό μπορεί να σημαίνει). Όπως είπε, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να διασφαλίζουν τα όποια οφέλη έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

Για το ενδεχόμενο Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μία μακρά περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, έντονων διακυμάνσεων στις αγορές και επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.



Πηγή : newsbeast.gr


ΝΔ: «Είναι ειρωνικό ο κ. Τσίπρας να μιλάει για δίκαιη ανάπτυξη»



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σήμερα στο δήμο Αχαρνών, προκειμένου να ακούσει από κοντά τους πολίτες, αλλά και τοπικούς φορείς.  

Στο ξεκίνημα της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών και ενημερώθηκε για θέματα ασφάλειας της περιοχής. Στη συνέχεια, μετέβη στο Δήμο Αχαρνών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Κασσαβό και ακολούθως συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και με τοπικούς φορείς.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος – και ιδιαίτερα για την εγκληματικότητα – ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Αναφερόμενος στην υψηλή ανεργία που μαστίζει την περιοχή, τόνισε ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει πολλούς μακροχρόνια ανέργους και σημείωσε πως «η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας δεν έρχονται με προκαταβολές φόρων και υψηλή φορολογία». «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλάει για τη “δίκαιη ανάπτυξη”, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση, εγώ είμαι εδώ, στο Μενίδι, για να μιλήσω για δουλειές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη. Επανέλαβε «πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να συνάψει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα τελικά έκανε, εμείς δεν υποσχόμαστε ό,τι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Εμείς θα διανύσουμε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο». Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αξιοποίησής τους, καθώς όπως είπε «οι Αχαρναί είναι ένας Δήμος με νεολαία, για την οποία θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις». Κλείνοντας την περιοδεία του, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κέντρο και εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκέφθηκα σήμερα τον Δήμο Αχαρνών. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με το Δήμαρχο και με πολίτες τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας Αττικής. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εγκληματικότητα και φυσικά την υψηλή ανεργία. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, σήμερα, ο πρωθυπουργός να μιλάει για “δίκαιη ανάπτυξη”, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία και η κοινωνία μαστίζονται με τόσο μεγάλη ένταση. Η υπερφορολόγηση οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής σε καμία προοπτική ανάπτυξης με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Η υψηλή εγκληματικότητα δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες. Με αποτέλεσμα, δυστυχώς, οι πολίτες εδώ στο Δήμο Αχαρνών να αισθάνονται κάθε μέρα τη ζωή τους να υποβαθμίζεται»




Πηγή : insider.gr


Κριστίν Λαγκάρντ γελώντας: Ποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος;



Ενώ είναι θέμα ωρών και τυπικής διαδικασίας να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, οι απαντήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ τόνισαν πόσο αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση της «Κ» στην κ. Λαγκάρντ για το τι πιστεύει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους –καθώς δεν ήταν παρούσα–, η κ. Λαγκάρντ απάντησε γελώντας: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου».

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «προσδοκούμε την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες» και το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του όταν έρθει η ώρα. Πρώτα, όπως ανέφερε, θα «επανεκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει μακροοικονομικών στοιχείων, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αφού εκτιμηθούν οι μηχανισμοί επέμβασης στο χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι βιώσιμη και θα επιστρέψει στη σταθερότητα και τη χρηματοδότηση από τις αγορές», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενη στον επικεφαλής του Εurοgroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι «είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω μια συμφωνία που δεν έχουμε υπογράψει. Αραγε την έχουμε υπογράψει;» αναρωτήθηκε κοιτάζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να λάβει μία κάπως ενοχλημένη απάντηση από τον επικεφαλής του Eurogroup ότι «oι άνθρωποί σας ήταν σίγουρα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

H κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα» και τόνισε πως ενώ υπήρχαν «σαφώς ορισμένες προτάσεις ενσωματωμένες στην εν λόγω συμφωνία, πιστεύουμε ότι για να μπούμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ενός προγράμματος με επέμβαση στο χρέος, το οποίο θα πρέπει να προκύψει βάσει μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να της θυμίσει και να διευκρινίσει ότι στο προηγούμενο Εurogroup πολλά από τα αιτήματα του Ταμείου συμπεριλήφθηκαν και ανέφερε τρία. Πρώτον, ότι το Εurogroup δέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Δεύτερον, κάναμε τη γενναία εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και άλλα που θα αποφασιστούν στο μέλλον.

Οσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «κατανοώ ότι για πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες ακόμη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης». Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που δεν βλέπει ακόμα τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα θα τους νιώσει. Συγχρόνως, τόνισε ότι ήταν πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται με τον κ. Τσακαλώτο και αυτό δεν είναι η προσωπική του άποψη αλλά όλων των μελών του Eurogroup.


Έντυπη Καθημερινή


Το 70% των δανείων που ρυθμίστηκαν μπήκαν και πάλι στο «κόκκινο»



Επτά στα δέκα δάνεια που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ρυθμιστεί, προκειμένου να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, έχουν εκτροχιαστεί και χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα, αποτυπώνοντας την αποτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια.

Οπως προκύπτει από την Εκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, το 70% των δανείων που ρυθμίστηκε παλαιότερα έχει επανέλθει στο «κόκκινο», στοιχείο που σύμφωνα με αναλυτές αποτυπώνει την αποτυχία των τραπεζών να βρουν βιώσιμες λύσεις και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα) ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου του 2016 στο 45,2% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις φτάνουν το 54,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% στα στεγαστικά και στο 43,8% στα επιχειρηματικά. 

Σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπερβαίνει το 50%! Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι τράπεζες. «Η ριζική αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την αναμενόμενη αύξηση της ρευστότητας, κατόπιν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα ενισχύσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». 

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος μέχρι τώρα, ήταν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας αλλά και του χαοτικού νομικού συστήματος που δεν άφηνε πολλά περιθώρια κινήσεων. Σημειώνουν ότι πλέον, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου αλλά και τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την πιο ενεργή αντιμετώπιση του ζητήματος. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα, με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων αποτελούν πρωτοβουλίες - τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες. 

Παράλληλα, όμως, τονίζει η ΤτΕ απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η επίτευξη των στόχων της ταχείας μείωσης του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίοι θα συμφωνηθούν από κοινού με την ΤτΕ και την ΕΚΤ το αμέσως προσεχές διάστημα. Έντυπη



Πηγή : dikaiologitika.gr


Συμπληρωματικό Μνημόνιο και με «κόφτη» και με νέα μέτρα!



Όλες οι νέες υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση και οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει - Μέτρα 5,4 δισ. ευρώ + «κόφτης», για να έρθει η δόση - Δεν απαλείφθηκε το «πάγωμα» των μισθών σε γιατρούς και ένστολους - Οι δανειστές έστειλαν και επικαιροποιημένη λίστα ιδιωτικοποιήσεων

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental MoU) για την Ελλάδα, που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου, ενέκρινε ομόφωνα σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το κείμενο αυτό των 41 σελίδων, αποτελεί τη νέα Συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές (σ.σ.: το ΔΝΤ θα ετοιμάσει άλλο κείμενο απαιτουμένων) και, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης και άλλα δύο κείμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις (νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων και λίστα εκκρεμοτήτων προς εκτέλεση), απαρτίζουν το «πακέτο» των μέτρων που ελήφθησαν ή θα ληφθούν, προικειμένου να έρθουν τα 7,5 + 2,8 δισ. ευρώ των δόσεων για τη χώρα μας.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται και όλα τα πρόσφατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που ψήφισε η Βουλή.

Περιλαμβάνεται όμως και ο «κόφτης» δαπανών (έως 3,6 δισ. ετησίως) που, όπως τονίζεται, δεν υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και δεν αποκλείει και άλλα προληπτικά μέτρα (καθώς ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται τον Μάιο κάθε έτους, αν έχουν πέσει έξω όλα τα άλλα μέτρα που θα έχουν ως τότε ληφθεί).

Επιπλέον, και αν ακόμα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», οι περικοπές που θα κάνει, θα πρέπει να είναι μόνιμες και όχι «ad hoc». Αν κοπούν «έκτακτες» δαπάνες κάποιας χρονιάς, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες περικοπές, που θα είναι μόνιμες.

Με άλλα λόγια, μέτρα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, και προληπτικά και εκ των υστέρων, ακόμα και αν ενεργοποιείται κάθε Μάιο ο «κόφτης».

Στο κείμενο τονίζονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όλα τα υπουργεία -όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών- και συμφωνείται πως η συνεπής μακροχρόνια εφαρμογή των πολιτικών απαιτεί πολιτική δέσμευση.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δεν θα πρέπει απλώς και μόνο να συνεννοείται, αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Στα μέτρα του νέου Μνημονίου, προβλέπονται και δεν έχει απαλειφθεί το πάγωμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροι κλπ) ως το 2018.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνεται και επικαιροποιημένη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες:

α. Επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
β. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
γ. Στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
δ. Δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εισηγήθηκαν θετικά προς τον ESM προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. 

Όπως επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, «σήμερα εγκρίθηκε το επικυρωμένο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος, ούτως ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υπάρξει και η τελική έγκριση». Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση, όπως γράφει το newmoney.gr, θα πρέπει και τυπικά αύριο το διοικητικό συμβούλιο του ESM να «σφραγίσει» την πρόταση, ενώ, βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν, η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα φθάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς και τη Δευτέρα.






ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ για τις ιδέες της στη Μ. Βρετανία




Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Βρετανίδας βουλευτή των  Εργατικών Jo Cox έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από έναν 52χρονο άνδρα.

Η 41χρονη βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, αλλά εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Jo Cox μετά την εκλογή της τον Μάιο του 2015 είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά και μάχιμα στελέχη του Εργατικούς κόμματος. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η κοινωνική της δράση, η ακεραιότητα της και ο ευθύς της λόγος είχαν συμβάλει στο να θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες πολιτικούς.

Η 41χρονη γυναίκα ήταν υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ  και είχε ασκήσει πίεση μέσω μίας συνέντευξής της τον περασμένο μήνα προκειμένου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών υπέρ του «Bremain».

Την Τετάρτη η Jo Cox μαζί με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά είχαν δώσει το παρόν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Τάμεση, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άτυχη βουλευτής σε ανάρτηση της στον λογαριασμό της στο Twitter είχε ανεβάσει μία φωτογραφία της από την εκδήλωση στον Τάμεση με το σχόλιο «ο σύζυγος μου και τα παιδιά μου λαμβάνουμε μέρος στη "μάχη" για την παραμονή της Βρετανίας».


Ο σύζυγος της Jo Cox λίγο μετά την επίθεση ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μία φωτογραφία της βουλευτή των Εργατικών.




Πηγή : enikos.gr