Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η απόλυτη πολιτική παρακμή μετά τις αποκαλύψεις Παπακωνσταντίνου για ΣΥΡΙΖΑ



Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο, ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του είχαν ζητήσει να δώσει στοιχεία για να χρησιμοποιήσουν κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η εφημερίδα τα ΝΕΑ είναι αποκαλυπτική στο απόσπασμα που δημοσιεύει αν και δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των Συριζαίων ο Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο.

Διαβάστε το απόσπασμα για το επίμαχο σημείο που αναδεικνύει την πολιτική σαπίλα που έχει πέσει στην χώρα μας, όπως το δημοσιεύει η εφημερίδα 

«Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. 

Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως - παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι - δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. 

Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή».




Απίστευτο: Τώρα κάνουν υπερπτήσεις ακόμη και οι Σκοπιανοί!



Το ΓΕΕΘΑ παραδέχθηκε ότι δύο ελικόπτερα της ΠΓΔΜ μπήκαν χώρις άδεια στην περιοχή της Αριδαίας και ανενόχλητα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο! - Γκάφα: Αρχικά ανακοίνωσαν ότι οι υπερπτήσεις έγιναν στους Εύζωνες...

Με επίσημη ανακοίνωση, το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται δύο υπερπτήσεις από στρατιωτικά ελικόπτερα των Σκοπίων τα οποία πέταξαν άνωθεν ελληνικού εδάφους στην περιοχή της Αριδαίας. 

Δεν έχει προηγούμενο και είναι ίσως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγκάζεται να παραδεχθεί τις επιθετικές πτήσεις ελικοπτέρων του στρατού των Σκοπίων πάνω από ελληνική επικράτεια.

Διότι είναι διαφορετικό να βλέπεις σε τηλεοπτικά πλάνα ελικόπτερα της FYROM να πετούν εντός της ελληνικής επικράτειας (συνέβη πρόσφατα στην Ειδομένη) ή να διαπιστώνεις με τα μάτια σου ότι Σκοπιανοί κομάντος εισέβαλαν εντός της ελληνικής επικράτειας (γεγονός αδιαμφισβήτητο που προέκυψε επίσης από τα πλάνα στην τηλεόραση και τις φωτογραφίες ντοκουμέντα αν και οι αρχές επισήμως το αρνήθηκαν) και άλλο να επιβεβαιώνει το ΓΕΕΘΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ακόμη και οι Σκοπιανοί δεν δίνουν δεκάρα για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

Το ακόμη χειρότερο και ίσως ενδεικτικό της προχειρότητας ή και της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τις επιθετικές πτήσεις των σκοπιανών ελικοπτέρων είναι το γεγονός ότι αρχικώς (λίγο πριν τις 15:00) ανακοίνωσαν πως οι υπερπτήσεις έγιναν στους Εύζωνες και περίπου μιάμιση ώρα αργότερα με διορθωτική ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ είπαν ότι οι υπερπτήσεις έγιναν στην Αριδαία...

Διαβάστε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τις υπερπτήσεις των Σκοπιανών: 

Υπερπτήσεις Ελικοπτέρων ΠΓΔΜ

    Δύο ελικόπτερα της ΠΓΔΜ, εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν τις ακόλουθες υπερπτήσεις:
•    την 09:33, άνωθεν περιοχής Ευζώνων στα 7.000 πόδια, με έξοδο από το FIR Αθηνών την 09:34 
•    την 09:49, άνωθεν περιοχής Ευζώνων στα 8.300 πόδια, με έξοδο από το FIR Αθηνών την 09:50 
    Τα ανωτέρω Ε/Π αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.


Διαβάστε εδώ την διορθωτική ανακοίνωση 


Πηγή : protothema.gr


H Ελισάβετ έγινε 90! Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν έχει έρθει ως βασίλισσα στην Ελλάδα;




Ως βασίλισσα η Ελισάβετ έχει επισκεφθεί πάνω από 100 χώρες όχι όμως την γενέτειρα του συζύγου της. Η ιδιαίτερη σχέση της με τον ελλαδικό χώρο.

Γενέθλια σήμερα για την πλέον διάσημη βασίλισσα του πλανήτη, την Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας η οποία έφθασε αισίως τα 90 καθώς γεννήθηκε την 21η Απριλίου 1926. Αν μιλήσουν τα γονίδια ( η βασιλομήτωρ "έφυγε" σε ηλικία 101) και η σημερινή της φυσική κατάσταση μάλλον έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Από τον Ιούνιο του 1953 οπότε και εστέφθη βασίλισσα έχει ταξιδεύσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με την Mirror η Ελισάβετ έχει επισκεφθεί 120 κράτη επί συνόλου 196.

Έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική Κίνα το 1986, την Γιουγκοσλαβία του Τίτο το 1972, μετά την πτώση του Ανατολικού μπλοκ 10 κράτη που ανήκαν σε αυτό μεταξύ των οποίων και την Ρωσία, και ακολουθεί μία τεράστια λίστα χωρών που ξεκινάει από την Ζιμπάμπουε και φθάνει στην Ισλανδία. Από τον χάρτη της λείπουν χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής. Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ δύο σημαντικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Εκείνο όμως που παραξενεύει ιδιαίτερα είναι ότι ως βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, αν και ο σύζυγος της Φίλιππος έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας. Στις βρετανικές εφημερίδες αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες (σ.σ. τις οποίες θα παραθέσουμε στην συνέχεια) αποκρύπτεται όμως μία βασική που δεν είναι άλλη από την στάση της στο Κυπριακό ζήτημα.



Δύο χρόνια μετά την στέψη της, στις 14 Νοεμβρίου 1955 η νεαρή Ελισάβετ θα απαντήσει αρνητικά στο αίτημα απονομής χάρης στον 22χρόνο αγωνιστή του ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή οδηγώντας τον στην αγχόνη χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την δράση του. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις την εποχή με τον γνωστό Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφo, Albert Camus να υποστηρίζει ανοικτά το αίτημα του Καραολή. Για να κάνουμε την μεγάλη ιστορία μικρή η Βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί "κόκκινο πανί" όχι μόνο για τους Κύπριους που επιθυμούσαν την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα αλλά σχεδόν για το σύνολο των Κυπρίων.

Ποιες είναι τώρα οι υπόλοιπες θεωρίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την εκδίωξη του πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του συζύγου της Ελισάβετ Φίλιππου, από την Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Με αφορμή τα δικά του 90α γενέθλια πριν από πέντε χρόνια όταν είχε ρωτηθεί τι καταγωγής είναι, ο Φίλιππος είχε δώσει μισή απάντηση "well, i'm Greek, but...". Μετά το "but" δεν υπήρχε συνέχεια για να μάθουμε πως ακριβώς σκέφτεται για την χώρα μας σχεδόν 100 χρόνια μετά την εκδίωξη του πατέρα του.

Ο ίδιος φυσικά ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή τους γάμους του Κωνσταντινου και της Άννας Μαρίας όχι όμως συνοδευόμενος από την Ελισάβετ η οποία ήταν έγκυος. Η αντιμετώπιση που είχε το ελληνικό κράτος στον Κωνσταντίνο μετά το δημοψήφισμα του 1975 φέρεται να είναι ένας ακόμη πιθανός λόγος που η Ελισάβετ κρατάει αποστάσεις από την χώρα μας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο βασιλικές οικογένειες έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους. Αρχικά ο Κωνσταντίνος βρήκε στέγη στο Λονδίνο ενώ υπάρχει και "κουμπαριά" καθώς ο Κωνσταντίνος είναι ο νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και η Ελισάβετ νονά της κόρης του Κωνσταντίνου Θεοδώρας.

Πέρα από τις εικασίες μπορεί όμως να υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να σχετίζεται με την πρώτη υπόθεση, δηλαδή την στάση της Ελισάβετ στο Κυπριακό: Ότι κανείς Έλληνας ηγέτης δεν την έχει καλέσει να επισκεφθεί την χώρα μας.

Πάντως γεύση από Ελλάδα η Ελισάβετ έχει πάρει πριν από 66 χρόνια όταν ως διάδοχος του θρόνου είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου του 1950.



Κωστής Χριστοδούλου
Πηγή : news247.gr


Economist: 60% η πιθανότητα ενός Grexit μέχρι το 2020



Το Intelligence Unit του Economist (EIU), το οποίο παρακολουθεί τις αγορές και παρέχει συμβουλές σε επιχειρηματίες, επανέφερε τον κίνδυνο του Grexit στο τραπέζι.

Το EIU δημοσίευσε έκθεση με το όνομα «Η Ευρώπη στα όριά της» (Europe Stretched to the Limits), η οποία εξετάζει το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορούσε να φτάσει στα όριά της στα μέσα του καλοκαιριού, με δυσάρεστες συνέπειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ΕΕ είναι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), η αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας και η προσφυγική κρίση. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στα μέσα του καλοκαιριού, γεγονός που ίσως έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί θα ψηφίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, με τα σύνορα να είναι παραμένουν κλειστά, η προσφυγική κρίση θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

«Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό στα μέσα του 2016, όταν η Βρετανία αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Χθες, Τετάρτη, το EIU δημοσίευσε οικονομική πρόβλεψη, στην οποία ανέφερε ότι το Grexit συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή, ενώ σημείωνε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η πιθανότητα μάλιστα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη αγγίζει το 60%, σύμφωνα με το EIU.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις Κατρούγκαλου - Ολόκληρο το σκεπτικό




Αντισυνταγματικές κρίνει διατάξεις του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Αν και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, δημιουργούν μείζον θέμα στην πιό κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αρνητική εισήγηση προέρχεται από τον γενικό επίτροπο και έγινε δεκτή σχεδόν από το σύνολο των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


H Ολομέλεια του ΕΣ υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο «εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Βέβαια, η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση. Η άποψη της Ολομέλειας, ουσιαστικά, είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες, όταν είχε προβάλει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις τελευταίες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και έτσι να πάει στην Ολομέλεια προς συζήτηση - ψήφιση μετά το Πάσχα.

Το σχετικό πρακτικό του ΕΣ:

 «Συνεπώς, η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Περαιτέρω, η ρύθμιση αυτή θέτει ζήτημα αντίθεσης στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που απορρέει από το κράτος δικαίου, δοθέντος ότι η υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ή επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που εκτιμάται κατά την επιλογή του επαγγέλματος.

Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Ειδικότερα, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Μιχαήλ Ζυμής διατύπωσε επί των ως άνω διατάξεων του νομοσχεδίου την γνώμη:

«Δεν συνάγεται ότι έχουν συνταχθεί και ληφθεί υπόψη αναλογιστικές μελέτες, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι το πλέγμα των διατάξεων αυτών και οι απονεμόμενες εφεξής παροχές, σε συνδυασμό με τα επιβαλλόμενα στους ασφαλισμένους βάρη θα λειτουργήσει μελλοντικά επ’ ωφελεία των συνταξιούχων και θα επιφέρει, έστω και μακροπρόθεσμα, μία δίκαιη εξισορρόπηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος (βιωσιμότητα συνταξιοδοτικού συστήματος) με τον νυν επιχειρούμενο περιορισμό των δικαιωμάτων και των νομίμων προσδοκιών τους, ούτε και αιτιολογείται η αδυναμία θεσμοθέτησης ηπιότερων εναλλακτικών μέτρων για την κατηγορία των συνταξιούχων που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος σχεδίου νόμου  και να εξετασθεί η συνολική επιβάρυνσή της από τα διαδοχικώς θεσπιζόμενα σε βάρος της μέτρα (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος).

Ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας επικαλούμενος τη νομολογία του  Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, διαπιστώνει και άλλη αντισυνταγματικότητα που είναι η υπαγωγή  του  συνόλου των ασφαλισμένων, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε έναν μοναδικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικότερα, αναφέρει:

«Ενόψει του διατυπούμενου κανόνα περί υπαγωγής του συνόλου των ασφαλισμένων, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε έναν μοναδικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να σημειωθεί η προγενέστερη θέση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκφράστηκε με τα πρακτικά της  4ης Ειδικής Συνεδρίασης της 29ης Ιουνίου 2010, σύμφωνα με την οποία η ένταξη των τακτικών δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στον  κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν συνάδει με τις συνταγματικές διατάξεις  των άρθρων 103, 73 παρ. 2, 98 παρ. 1 περ. δ και στ, 80 παρ. 1 και 88 παρ. 2  και μεταβάλλει την αποκλειστική δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Θολός  και άγνωστος είναι ο τρόπος λειτουργίας    του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σημειώνει ο κ. Ζυμής. Ειδικότερα, αναφέρει: 

«Σχετικά με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος κατά τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1.α «συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου», πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία διάταξη του υπόψη σχεδίου δεν προσδιορίζονται άλλα ουσιώδη στοιχεία αυτού, όπως, ενδεικτικά, η νομική μορφή, ο τρόπος λειτουργίας, τα όργανα και το προσωπικό, οι αρμοδιότητες, ο βαθμός λειτουργικής και οικονομικής εξάρτησης από το Δημόσιο, ο χρόνος σύστασης και η διαχείριση εισπραττομένων εισφορών».

Εξαιρέσεις βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, κλπ.

Παράλληλα, στις γενικές παρατηρήσεις του ο κ.  Ζυμής  επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σημειώνουν ότι υπάρχουν εξαιρέσεις από το γενικό κανόνα που αφορούν ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, βουλευτές  και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, συνταξιούχοι Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ, ανασφάλιστοι Αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης.  Οι εξαιρέσεις αυτές υπάρχουν παρά το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο  «επιδιώκεται ως γενικός κανόνας η  λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης»

Ως προς τις εξαιρέσεις υπογραμμίζει:

 «Εισάγεται εξαίρεση,    για τους  παθόντες από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν, όσους δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, βουλευτές  και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, όσους λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις καθώς και όσους δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας η οποία προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης. Παρατηρείται ότι οι εν λόγω εξαιρέσεις εισάγονται παρά το γεγονός ότι με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται ως γενικός κανόνας η  λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς διακρίσεις  (άρθρο 1 παρ. 3), για το σκοπό δε αυτό γίνεται προσπάθεια ενοποίησης πλήθους διαφορετικών περιπτώσεων (είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση περί συντάξεων του ΙΚΑ, υπολογιζομένων με 930 διαφορετικούς τρόπους)».

Γενικές παρατηρήσεις 

Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με τον κ. Ζυμή  και η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του νομοσχεδίου που παρέχει εξουσιοδότηση στους συναρμόδιου υπουργούς με απόφασή τους να καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων, κ.λπ.,  καθώς κατά τις επιταγές τους Συντάγματος αυτό μπορεί να γίνει μόνο νόμο.

Συγκεκριμένα ως προς αυτό αναφέρει:«Εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ρυθμίσουν με κοινή απόφασή τους κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προεκτεθεισών διατάξεων. Επισημαίνεται ότι η νομιμότητα της εν λόγω εξουσιοδοτικής διάταξης έχει ως όριο τις διατάξεις των άρθρων 73 παρ. 2 και 80 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι προϋποθέσεις για την απονομή ή την αύξηση των συντάξεων πρέπει να καθορίζεται με νόμο και όχι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης ύστερα από νομοθετική εξουσιοδότηση (πρβλ. ΕΣ Ολομ. Πρακτικά της 5ης Ειδικής Συνεδρίασης της 30ης Ιουνίου 2010)».

Πρόβλημα αντισυνταγματιότητας  ως τις εξαιρέσεις ασφαλισμένων από την κατώτερη σύνταξη των 384 ευρώ διαπιστώνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σχετικά με την εξαίρεση ασφαλισμένων από τις διατάξεις περί κατώτατης σύνταξης, η εν λόγω διάταξη (παρ. 6) ενδέχεται να εγείρει ζήτημα παραβίασης του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος».

Το νομοσχέδιο ως προς τις εξαιρέσεις προβλέπει: 

«Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ’ αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης».

Αντισυνταγματική και  αντίθετη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι και η διάταξη που αναφέρεται στις περικοπές των συντάξεων των απασχολουμένων συνταξιούχων. Αναλυτικότερα, αναφέρει ο κ. Ζυμής : «Στο πεδίο εφαρμογής της γενικής αυτής ρύθμισης εμπίπτουν οι περιπτώσεις ανάληψης από τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, του Δημοσίου καθώς και φορέων, κλάδων ή λογαριασμών εντασσομένων στον ΕΦΚΑ, εργασίας ή δραστηριότητας ή απόκτησης ιδιότητας υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, προβλέπεται δε ως έννομη συνέπεια η περικοπή της ακαθάριστης κύριας και επικουρικής σύνταξής τους σε ποσοστό 60% για όσο διάστημα διατηρούν την εργασία, ιδιότητα ή δραστηριότητα αυτή, για το οποίο διάστημα και καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές. Η ως άνω περικοπή σε ποσοστό 60% προβλέπεται επί του συνολικού ποσού των συντάξεων και χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση αναλόγως της ηλικίας των συνταξιούχων, της τυχόν ύπαρξης τέκνων ανήλικων ή φοιτητών ή του ύψους των εισπραττόμενων αποδοχών από την αναληφθείσα εργασία. Επισημαίνεται ότι με τα πρακτικά της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 29.6.2010   είχε διατυπωθεί η παρατήρηση ότι η τυχόν ολοσχερής περικοπή της σύνταξης εκείνων των συνταξιούχων του Δημοσίου που απασχολούνται (εργάζονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα) είναι αντίθετη προς το άρθρο 5 του Συντάγματος και προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ».

Ως προς τους συνταξιούχους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναφέρει ο κ. Ζυμή : «Η ρύθμιση αυτή αφορά ειδικώς στις περιπτώσεις ανάληψης από τους συνταξιούχους εργασίας ή δραστηριότητας σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για τις οποίες περιπτώσεις προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης, δηλαδή δυσμενέστερη έννομη συνέπεια σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης παρ. 1. Επισημαίνεται ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πέραν εκείνων της Κεντρικής Διοίκησης, προσδιορίζονται βάσει του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ».

Ακόμη, επισημαίνει   ότι για τον περιορισμό της σύνταξης του επιζώντος συζύγου τίθενται τυχαία και αυθαίρετα κριτήρια και θα ήταν δόκιμο όπως η υπό θεσμοθέτηση διάταξη αυτή επαναδιατυπωθεί: 1) με σταθερά κριτήρια, όπως διάρκεια γάμου και ηλικία επιζώντος συζύγου και 2) με σύγχρονο επαναπροσδιορισμό των ποσοστών μείωσης, προς αποφυγήν συνταγματικών και ερμηνευτικών ζητημάτων.   

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του  ΕΣ  έκρινε, μεταξύ των άλλων επι των άρθρων του νομοσχεδίου:

Επί του άρθρου 2

Η παράγραφος 5 ενέχει αοριστία και αντίφαση, καθόσον αν και καταργείται η κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το κράτος φέρεται να διατηρεί πλήρη εγγυητική υποχρέωση για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης διακοπή της δυνατότητας της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θέτει ζήτημα συμβατότητας προς το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος (πρβλ. Ολομ. ΣτΕ 2286/2015).

Επί του άρθρου 4

Α) Όσον αφορά στην παράγραφο 1α

α) Αναφέρεται απλώς ότι συστήνεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) χωρίς να περιλαμβάνεται, στο τμήμα που έχει εισαχθεί για γνωμοδότηση, ρητή διάταξη περί της σύστασής του και της νομικής μορφής του. Κατά το μέρος αυτό το υπό έλεγχο σχέδιο νόμου ενέχει αοριστία.

β) Σε κάθε περίπτωση υπαγωγή των τακτικών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του εν λόγω ΕΦΚΑ συνάδει με τα άρθρα 73 παρ. 2, 80 παρ. 1 και 98 παρ. 1 περ. δ και στ του Συντάγματος, εφόσον δεν μεταβάλλει την αποκλειστική δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των διαφορών των σχετικών με την απονομή συντάξεων.

Β) Όσον αφορά στην παράγραφο 2γ

Η διάταξη της παραγράφου 2γ πρέπει να αναδιατυπωθεί καθόσον μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ακόμα και αν αυτή λάβει χώρα στις 1.1.2017, θα έχουν συνταξιοδοτηθεί υπάλληλοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου για τους οποίους δεν προβλέπεται ανώτατο όριο.

Γ) Όσον αφορά στην παράγραφο 3

Κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα των Αντιπροέδρων Φλωρεντίας Καλδή, Ιωάννη Σαρμά, Χρυσούλας Καραμαδούκη, Μαρίας Βλαχάκη, Άννας Λιγωμένου, Γεωργίας Μαραγκού και Αγγελικής Μαυρουδή και των Συμβούλων Γεωργίου Βοΐλη, Βασιλικής Ανδρεοπούλου, Μαρίας Αθανασοπούλου, Ασημίνας Σαντοριναίου, Κωνσταντίνας Ζώη, Δέσποινας Καββαδία - Κωνσταντάρα, Αγγελικής Μυλωνά, Χριστίνας Ρασσιά, Θεολογίας Γναρδέλλη, Βιργινίας Σκεύη, Κωνσταντίνου Εφεντάκη, Βασιλικής Σοφιανού, Αγγελικής Πανουτσακοπούλου, Δέσποινας Τζούμα, Κωνσταντίνου Παραθύρα, Ασημίνας Σακελλαρίου, Αργυρώς Μαυρομμάτη, Ευαγγελίας Σεραφή και Ειρήνη Κατσικέρη, δεν αιτιολογείται επαρκώς η εξαίρεση των προσώπων που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο από την υπαγωγή τους στο νέο ΕΦΚΑ, ενόψει μάλιστα και των όσων αορίστως καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, σύμφωνα με την οποία η «εκ των πραγμάτων υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει επί του παρόντος μείζονα διαχειριστικά προβλήματα», ενώ «η υπαγωγή στον προαναφερόμενο φορέα και των προσώπων αυτών θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση και αφού εξασφαλισθεί η ομαλή ένταξή τους στο φορέα αυτό».

Κατά τη γνώμη όμως της εισηγήτριας με την οποία συντάχθηκαν και η Πρόεδρος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, οι Σύμβουλοι Ευαγγελία - Ελισάβετ Κουλουμπίνη, Σταμάτιος Πουλής, Δημήτριος Τσακανίκας, Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου και Κωνσταντίνος Κρέπης, η εξαίρεση των αναφερόμενων στο άρθρο 4 παρ. 3 προσώπων από την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθόσον η απονομή σ’ αυτούς σύνταξης δεν συναρτάται κατά κανένα τρόπο με παροχή υπηρεσίας ή χρόνο ασφάλισης, με συνέπεια να μην είναι εφικτός ο κανονισμός σ’ αυτούς σύνταξης βάσει των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου.

Περαιτέρω κατά τη γνώμη της εισηγήτριας με την οποία συντάχθηκαν και οι Σύμβουλοι Ευαγγελία - Ελισάβετ Κουλουμπίνη, Δημήτριος Τσακανίκας, Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου και Κωνσταντίνος Κρέπης, με τη μη πρόβλεψη ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης για τους συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών τίθεται ζήτημα παράβασης της αρχής της ισότητας για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι πλέον υπάγονται στον ΕΦΚΑ και η σύνταξή τους υπόκειται σε ανώτατο όριο, το οποίο αποτελεί ενιαία και γενική ρύθμιση για όλους. Αντίθετα για τους υπαγόμενους στην παρ. 3 η σύνταξή τους εξακολουθεί να καταβάλλεται χωρίς περιορισμό ανωτάτου ορίου.

Δ) Όσον αφορά στην παράγραφο 4

Η ρύθμιση κρίνεται συμβατή με τα άρθρα 73 παρ. 2 και 80 του Συντάγματος, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι στην κατ’ εξουσιοδότηση κοινή υπουργική απόφαση δεν θα περιέχονται ρυθμίσεις σχετικά με απονομή ή αύξηση συντάξεων, καθόσον τα ανωτέρω ζητήματα καθορίζονται υποχρεωτικά με νόμο και όχι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης ύστερα από νομοθετική εξουσιοδότηση.

Επί του άρθρου 6

Α) Όσον αφορά στην παράγραφο 1

α) Η διάταξη της παρ. 1 πρέπει να αναδιατυπωθεί ώστε να καταστεί σαφές αν το όριο του άρθρου 13 θα εφαρμοστεί κατά τον κανονισμό ή την καταβολή της σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός ή η καταβολή μειωμένης σύνταξης στα πρόσωπα που θα συνταξιοδοτηθούν υπό το καθεστώς του π.δ. 169/2007 για το πριν από την ισχύ του νόμου χρονικό διάστημα θέτει ζήτημα προσβολής της προστατευόμενης, από το άρθρο 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περιουσίας καθόσον αυτοί είχαν γεγενημένη αξίωση για την καταβολή της σύνταξής τους σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά το χρόνο επαγωγής του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους, δηλαδή κατά το χρόνο συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή απομάκρυνσής τους από την υπηρεσία.

β) Ζήτημα προσβολής της περιουσίας τίθεται και στην παράγραφο 1β για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λαμβανομένου υπόψη ότι το όριο ηλικίας δεν συνιστά προϋπόθεση για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (ΕΣ ΙΙ Τμ. 5314/2015). Με την υπαγωγή τους στο καθεστώς του παρόντος νομοσχεδίου τα πρόσωπα αυτά στερούνται της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 14 και της εκεί προβλεπόμενης προσωπικής διαφοράς.

Κατά τη γνώμη όμως των Αντιπροέδρων Φλωρεντίας Καλδή, Ιωάννη Σαρμά, Χρυσούλας Καραμαδούκη και Μαρίας Βλαχάκη  και των Συμβούλων Μαρίας Αθανασοπούλου, Βιργινίας Σκεύη και Δημητρίου Τσακανίκα, η σχετική ρύθμιση ενέχει αοριστία και χρήζει διευκρινίσεων, καθόσον δεν προκύπτει με σαφήνεια ποιά πρόσωπα καταλαμβάνονται από τη διάταξη αυτή, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι γίνεται αναφορά στις «προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους», και όχι στη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου νομίμου ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

γ) Από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1γ πρέπει να διαγραφεί η φράση «έχουν αποχωρήσει» δεδομένου ότι η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε όσους αποχωρούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση εάν η διάταξη περιλαμβάνει όσους ήδη αποχώρησαν από την υπηρεσία μέσα στο 2016 πριν από την ισχύ του νόμου, τίθεται, ζήτημα προσβολής της περιουσίας τους, καθόσον γι’ αυτούς πρέπει να ισχύσουν οι ρυθμίσεις των άρθρων 13 και 14 του σχεδίου νόμου και όχι οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου αυτού οι οποίες αποσκοπούν στην ομαλή μετάβαση όσων συνταξιοδοτούνται μέσα στο έτος 2016 στο νέο καθεστώς.

δ) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1δ είναι εσφαλμένο καθόσον δεν υφίσταται παρ. 2 α στο παρόν σχέδιο νόμου.

ε) Η παράγραφος 1 ε δεν έχει συνταξιοδοτικό περιεχόμενο.

Β) Στην παράγραφο 2 πρέπει να διευκρινιστούν οι έννοιες «ίδια αιτία» και «διαφορετική αιτία».

α) Κατά τη γνώμη του Συμβούλου Γεωργίου Βοΐλη, η διαφοροποίηση με τις διατάξεις του άρθρου αυτού των συνταξιούχων ως προς το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το τυχαίο γεγονός του χρόνου εξόδου τους από την υπηρεσία και η εξ αυτού και μόνον διαφοροποίησή τους και η δημιουργία δύο κατηγοριών συνταξιούχων (πριν και μετά το νόμο) ήτοι παλαιών και νέων συνταξιούχων, που με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τον ίδιο βαθμό και μισθό ενεργείας να λαμβάνουν διαφορετικές συντάξεις, η διαφορά των οποίων μπορεί να φθάνει και στο 35%, αντίκειται στις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας που επιβάλλουν την ίση μεταχείριση των ομοίων και την αναλογική συνεισφορά στα δημοσιονομικά βάρη, αρχές που παραβιάζονται σαφώς με τις επίμαχες ρυθμίσεις που στηρίζουν την ως άνω διαφοροποίηση στο τυχαίο γεγονός του χρόνου εξόδου των υπαλλήλων και εν συνεχεία συνταξιούχων από την υπηρεσία.

β) Κατά τη γνώμη του Συμβούλου Σταματίου Πουλή, οι διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 και 3, πέραν του ότι δεν προστατεύουν όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλώς συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο, αντιστρατεύονται στους σκοπούς και επιδιώξεις του ασφαλιστικού συστήματος. Τούτο διότι δια της διαφορετικής μεταχειρίσεως είτε όσων αποχωρούν πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, είτε εντός του 2016 ή μεταγενεστέρως, δημιουργούν ισχυρά κίνητρα αποχώρησης των υπαλλήλων, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκειμένου να προλάβουν να υπαχθούν στις ευνοϊκότερες διατάξεις του ήδη ισχύοντος συστήματος.

Επί του άρθρου 7

Α) Στην παράγραφο 2, το δεύτερο εδάφιο χρήζει της εξής αναδιατυπώσεως: «Η μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών».

Β) Όσον αφορά στην παράγραφο 4.

α) Η αναφορά στην παρ. 4 εδ. 2 στο άρθρο 3 παρ. 1α, είναι εσφαλμένη ενόψει του ότι το άρθρο 3 αναφέρεται στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας.

β) Η πρόβλεψη στην ίδια παράγραφο 4 καταβολής του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης μόνο για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κρίνεται αδικαιολόγητη, ενόψει και του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον και η αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω συνιστά ήδη μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και είναι ανάλογη ολικής ανικανότητας.

Επί του άρθρου 8

Στην παράγραφο 4
α) Η φράση «προσαρτάται στο τέλος της παραγράφου αυτής» πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «προσαρτάται στην παράγραφο αυτή».

β) Η επιλογή των προβλεπόμενων ποσοστών αναπλήρωσης δεν τεκμηριώνεται με βάση ειδικές αναλογιστικές μελέτες, καθόσον πρέπει να προκύπτει η ύπαρξη μιας δίκαιης αναλογίας μεταξύ μισθού ενεργείας και ύψους της σύνταξης.

Κατά τη γνώμη όμως της εισηγήτριας, ενόψει της πλήρους αποσύνδεσης αποδοχών ενεργείας και σύνταξης και προσδιορισμού του ύψους της σύνταξης μόνο σε συνάρτηση εισφορών και χρόνου ασφάλισης, η μη ύπαρξη πλέον απόλυτα δίκαιης αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και σύνταξης δεν δημιουργεί αντίθεση σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Δ) Στην παρ. 6 η αναφορά στην περ. α της παρ. 2 του άρθρου 6 είναι εσφαλμένη, δεδομένου ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση. Σημειώνεται επίσης ότι με την υπαγωγή των προσώπων αυτών, τα οποία είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης βάσει του π.δ. 169/2007, στις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου τίθεται ζήτημα προσβολής της περιουσίας τους και λόγω μη εφαρμογής σ’ αυτά των διατάξεων του άρθρου 55 παρ. 5 του π.δ. 169/2007.

Επί του άρθρου 10

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού, με τις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής του επιδόματος τέκνων και οικογενειακής παροχής  σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου καθώς και σε όσους από τα πρόσωπα της παρ. 1α του άρθρου 4 αποχωρούν από την υπηρεσία τους και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου, κρίνονται δικαιολογημένες, καθόσον θεσπίζονται προς εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ2 του ν. 4093/2012 και στο άρθρο 40 του ν. 4141/2013. Επισημαίνεται, όμως, ότι στην παρ. 2 δεν ορίζεται το νομοθετικό καθεστώς που θα διέπει τον τρόπο καταβολής της οικογενειακής παροχής (συζύγου και τέκνων) σε όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τη θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου αυτού, και επιβάλλεται, για την αποφυγή ερμηνευτικών προβλημάτων, να οριστεί.

Επί του άρθρου 11

Η διάταξη της παρ. 1, ενόψει των αναφερομένων στην αιτιολογική έκθεση, κρίνεται δικαιολογημένη επισημαίνοντας ότι πρέπει να απαλειφθεί η διάταξη του τελευταίου εδαφίου, ενώ η διάταξη της παρ. 2 δεν έχει συνταξιοδοτικό περιεχόμενο και  εκφεύγει της κατά το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επί του άρθρου 12

Οι διατάξεις του άρθρου 12, πλην της παρ. 6 η οποία δεν έχει συνταξιοδοτικό περιεχόμενο, κρίνονται δικαιολογημένες με εξαίρεση τα κάτωθι αναφερόμενα :

1) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1, όπως έχει διατυπωθεί, περιορίζει το εύρος των ρυθμίσεων του ανωτέρω άρθρου μόνο στους δικαιούχους που αντλούν δικαίωμα σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου του Δημοσίου και έρχεται σε αντίθεση με όσα διαλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση αναφορικά με το σκοπό της διάταξης να εισαχθούν ενιαίοι κανόνες ως προς το θέμα αυτό για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα προέλευσης.

2) Η διάταξη της παρ. 1Α χρήζει επαναδιατύπωσης, με τη θέσπιση συναφών και πρόσφορων κριτηρίων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον επιζώντα σύζυγο λόγω θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου συζύγου του, δεδομένου ότι υπό τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μόνο το ηλικιακό κριτήριο δεν φαίνεται να συνάδει με το αντικείμενο της εξεταζόμενης ρύθμισης.    

3)  Η διάταξη της παρ. 1Β χρήζει συμπλήρωσης αφενός με την προσθήκη σε αυτήν του κριτηρίου της αγαμίας για τα τέκνα του θανόντος συνταξιούχου ή ασφαλισμένου που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, αφετέρου με τον καθορισμό του ελάχιστου ποσοστού ανικανότητας, άνω των οποίου θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης.

4) Επιβάλλεται η αντικατάσταση στην παρ. 2 περ. α΄ της φράσης «εργατικό ατύχημα» και «ατύχημα εκτός εργασίας», καθώς δεν προσιδιάζουν με τις διατάξεις που διέπουν το υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και όσων εξομοιώνονται με αυτούς.

5) Στην παρ. 3 προτείνεται η αντικατάσταση της λέξης «καταργείται» με τη φράση «παύει να υφίσταται»

6) Οι διατάξεις της παρ. 4Α περ. α΄ περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ομοίου περιεχομένου με εκείνες του άρθρου 2 παρ. 5 στοιχ. γ΄ του ν. 4002/2011  και κατά το μέρος που με αυτές τίθενται περιορισμοί (μειώσεις) στο ποσό της σύνταξης που χορηγείται λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο, συνδεόμενοι με τη διαφορά ηλικίας των συζύγων, ενδέχεται να εγείρουν ζήτημα αντίθεσής τους με τα άρθρα 21 παρ. 1 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας και 4 παρ. 1 του Συντάγματος περί ισότητας (βλ. και Πρακτικά Ολ. Ελ. Συν. 1ης Ειδ. Συν./14.7.2011).

7) Περαιτέρω, τα προβλεπόμενα στις παρ. 4Α περ. α΄ και γ΄ και 5 περ. β΄ ποσοστά σύνταξης, που δικαιούται ο επιζών σύζυγος ή τα τέκνα του θανόντος συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (50% και 25% αντίστοιχα ή 25% και 50% για ορφανό τέκνο και από τους δύο γονείς αναλόγως αν δικαιούται σύνταξης από τον ένα ή και τους δύο γονείς), επιφέρουν υπέρμετρη μείωση στη σύνταξη των προσώπων αυτών σε σχέση με το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων στο π.δ. 169/2007. Τούτο δε, ενόψει και της προβλεπόμενης στην παρ. 4Γ εδ. β΄ του νομοσχεδίου απαγόρευσης προσαύξησης των ποσοστών αυτών, όταν δεν υφίσταται άλλο συνδικαιούχο  πρόσωπο που συμμετέχει στη μεταβιβασθείσα σύνταξη ή όταν παύει να υφίσταται το δικαίωμα ορισμένων εκ των συνδικαιούχων της ανωτέρω σύνταξης, ενδέχεται να εγείρει σοβαρό ζήτημα παραβίασης της κατοχυρωμένης στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος προστασίας της οικογένειας και του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανθρώπου.

7) Η διάταξη της παρ. 4Γ εδ. α΄ χρήζει συνολικής αναδιατύπωσης ενόψει των διαλαμβανομένων στην προηγούμενη υπ’ αριθμ. 6 παρατήρηση.  

Επί του άρθρου 13

1) Οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού φέρονται, κατά την αιτιολογική έκθεση, να αποσκοπούν στην οικονομική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και την άμβλυνση κοινωνικών αντιθέσεων και ανισοτήτων εντός του συστήματος αυτού ούτως ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω επιβάρυνση των δικαιούχων χαμηλών συντάξεων και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ελλείψει, όμως, ειδικής αναλογιστικής μελέτης, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και η προσφορότητα του περιορισμού που εισάγεται με τις εν λόγω ρυθμίσεις. Πολύ περισσότερο που πρόκειται κατ’ ουσίαν για οριζόντια περικοπή συντάξεων άνω ορισμένου ποσού χωρίς την συνεκτίμηση άλλων κριτηρίων όπως λ.χ. η διάρκεια του εργασιακού βίου.

2) Ανεξαρτήτως δε της ανωτέρω θέσης, η έννοια της «ατομικής» μηνιαίας σύνταξης, που αναφέρεται στη διάταξη του εδ. α΄ της παρ. 1,  δεν προσδιορίζεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου ούτε στην αιτιολογική έκθεση. Ως εκ τούτου προτείνεται, για την αποφυγή παρερμηνειών, η διαγραφή στη διάταξη του εδ. α΄ της παρ. 1, της λέξης «ατομικής», διατηρουμένης κατά τα λοιπά ως έχει της ως άνω διάταξης. Ομοίως, στην παρ. 2, επιβάλλεται να διευκρινιστεί αφενός αν η  έννοια «του καθαρού ποσού των συντάξεων», που λαμβάνουν τα ανωτέρω πρόσωπα, ταυτίζεται με το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης,  το οποίο, σύμφωνα με το β΄ εδάφιο της παρ. 1, λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του προβλεπόμενου στην διάταξη αυτή ανωτάτου ορίου, αφετέρου αν το θεσπιζόμενο στην ως άνω παρ. 2 ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την 31.12.2018.  

Επί των άρθρων 17, 18 και 19

Οι ρυθμίσεις των ως άνω άρθρων, ενόψει της διατύπωσής τους κατά τρόπο που προσιδιάζει σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, δεν δύνανται να αποτελέσουν αντικείμενο γνωμοδότησης.

Ειδικώς ως προς τη διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 11 του άρθρου 19, η οποία προβλέπει ότι η επίλυση αμφισβητήσεων που αφορούν συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και στρατιωτικών εξακολουθεί να υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνεται ότι, ενόψει της συνταγματικής κατοχύρωσης της σχετικής αρμοδιότητας του ως άνω Δικαστηρίου (άρθρο 98 παρ. 1 περ. στ΄ Συντ.), η θέσπισή της είναι περιττή. Σε κάθε περίπτωση, δοθέντος ότι συνιστά αυτοτελή ρύθμιση, θα έπρεπε να ενταχθεί σε ιδιαίτερο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου.

Επί του άρθρου 20

Η ρύθμιση της παραγράφου 1 του ως άνω άρθρου, σύμφωνα με την οποία στους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι απασχολούνται εκτός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, ενδέχεται να εγείρει ζήτημα συμβατότητας με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1 του Συντάγματος και 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.  

Κατά την ειδικότερη παρατήρηση του Συμβούλου Σταματίου Πουλή, οι κυρώσεις που θεσπίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού, με τις οποίες προβλέπεται ο καταλογισμός του συνταξιούχου απλώς με το ποσό «που έπρεπε να του παρακρατηθεί» δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στο να δηλώνεται από τον συνταξιούχο η τυχόν ανάληψη δεύτερης εργασίας.  

Επισημαίνεται ότι στην παρ. 7 η φράση «του προηγούμενου εδαφίου» πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «της προηγούμενης παραγράφου».

Επί του άρθρου 21

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου αυτού η φράση «των προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 6» χρήζει αναδιατύπωσης ως εξής: «των προσώπων της παρ. 1α του άρθρου 4».

Οι διατάξεις των δεύτερου και τρίτου εδαφίων του άρθρου αυτού, πέραν του ότι παρέχουν όλως γενική και αόριστη νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα συμβατότητας αυτών με το άρθρο 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος, στερούνται αντικειμένου, καθόσον, ενόψει του περιεχομένου της παρεχόμενης με αυτές εξουσιοδότησης, δεν δύνανται να τύχουν εφαρμογής σε ασφαλισμένους του Δημοσίου.




Κέρδος online   


Απίστευτο! Η Νορβηγία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του μακελάρη 77 ανθρώπων Μπρέιβικ λέει δικαστήριο



Η Νορβηγία παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εκθέτοντάς τον σε απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έκτιση της ποινής κάθειρξης που του έχει επιβληθεί, αποφάνθηκε σήμερα νορβηγικό δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις που πραγματοποίησε το 2011 και οι οποίες ήταν οι χειρότερες πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέφυγε τον Μάρτιο στο δικαστήριο εναντίον των νορβηγικών αρχών κατηγορώντας τις ότι παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων επειδή τον κρατούν απομονωμένο από τους άλλους φυλακισμένους.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το νορβηγικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 αυτής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

"Η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση – και στη μεταχείριση τρομοκρατών και δολοφόνων", αναφέρει στην απόφασή της η δικαστής Έλεν Αντενάες Σέκουλιτς.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι το νορβηγικό κράτος δεν παραβίασε το δικαίωμα του Μπρέιβικ να έχει ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Τον Μάρτιο, η υπόθεση είχε προκαλέσει κατάπληξη και μερικά γέλια μεταξύ των Νορβηγών που είχαν εκπλαγεί από τα παράπονα του Μπρέιβικ ότι ο καφές που του σερβίρουν είναι κρύος και τα γεύματά του ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων, πράγματα που χαρακτήρισε "χειρότερα από το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού".

Πριν από την ετυμηγορία, οι συνήγοροι και των δύο πλευρών είχαν δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση, αν η απόφαση δεν είναι υπέρ τους.


Πηγή : imerisia.gr


Μετά το κράξιμο δεν εξαιρούνται τελικά οι συντάξεις των βουλευτών από το ασφαλιστικό με εντολή Τσίπρα



Αυτό που τόλμησε να κάνει ο Κατρούγκαλος τελικά δεν πέρασε και πολύ σωστά γιατί δεν ήταν απλά πρόκληση για τον ελληνικό λαό που υποφέρει αλλά δείχνει και για το πώς διαπραγματεύεται γενικότερα με τους δανειστές ο εν λόγω υπουργός.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από το νέο, ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση και ο απαράδεκτος Κατρούγκαλος πήραν πίσω τη σχετική εξαίρεση.   

Με εντολή Τσίπρα όπως ακούγεται  δεν εξαιρούνται τελικά οι συντάξεις των βουλευτών.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να μην υπάρξει εξαίρεση από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης της συγκεκριμένης κατηγορίας και αυτός το έκανε.

Δηλαδή ο Κατρούγκαλος ήθελε εντολή για να ενεργήσει πρός το δίκαιο και ηθικό αλλιώς θα έκανε αυτό που ήθελε.

Αυτός ο υπουργός διαπραγματεύεται για τους χαμηλοσυνταξιούχους, χαληλοαμοιβόμενους και ΑΜΕΑ το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, δίκαιο και ηθικό όπως δείχνουν τα πράγματα. 


Πρόεδρος ΔΣΑ: «Πικραμένος μόδιστρος ο Κατρούγκαλος»



Ο κύριος Αλεξανδρής μίλησε με σκληρό ύφος για τον υπουργό Εργασίας και απάντησε στη δήλωσή του ότι οι δικηγόροι είναι εκφραστές της γραβάτας

Σε μια σύντομη παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλη Αλεξανδρή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, μπήκε στο στόχαστρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. 

Ο κύριος Αλεξανδρής μίλησε με σκληρό ύφος για τον υπουργό Εργασίας και απάντησε στη δήλωσή του ότι οι δικηγόροι είναι εκφραστές της γραβάτας. 


«Οι γραβάτες και τα μαντηλάκια νομίζω ότι δεν αντέχουν σε σοβαρό σχόλιο. Απηχούν τις απόψεις ενός πικραμένου μόδιστρου», σχολίασε ο ίδιος. 

Ο κ. Αλεξανδρής, παρεμβαίνοντας στο mega, σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, αναφέροντας:

«Οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν από την άσκηση της δικηγορίας. Χάνει την ουσία, χάνει τα χαρακτηριστικά του οικονομικού προβλήματος ο υπουργός και ασχολείται με την γραβάτα και με το μαντηλάκι. Αυτό αντιλαμβάνεται ως απονομή της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Αλεξανδρής για τον υπουργό Εργασίας.


Πηγή : protothema.gr


Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που εκτέλεσαν με 14 σφαίρες στον Αλιμο



Ενέδρα θανάτου στον Άλιμο. Στις 00:55 στην οδό Κεφαλληνίας 14 ακούστηκαν πυροβολισμοί. Πληρώματα περιπολικών της Άμεσης Δράσης που έφθασαν εκεί εντόπισαν σοβαρά τραυματισμένο τον 42χρονο Μιχάλη Γιατράκη, ιδιοκτήτη μπαρ και αθλητή του body building μέσα σε ένα τζιπ μάρκας Τσερόκι. Ο Γιατράκης είχε απασχολήσεια από το 2004 τις αρχές για υπόθεση ναρκωτικών, είχε φυλακιστεί και αποφυλακιστεί το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας BMW προσέγγισαν εκείνο του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μπαρ και άνοιξαν πυρ εναντίον του με πολεμικό καλάσνικοφ. Λίγο αργότερα το θύμα κατέληξε στα σοβαρά τραύματά του, ενώ στο σημείο της επίθεσης ήταν η σύζυγος του, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. 



Μερικά λεπτά μετά τους πυροβολισμούς, η πυροσβεστική έλαβε σήμα για φωτιά σε αυτοκίνητο πίσω από τα κρατητήρια του Ελληνικού. Τα χαρακτηριστικά του οχήματος παράπεμπαν σε αυτό της διαφυγής των δραστών. Το όχημα με πλαστές πινακίδες είχε κλαπεί και η κλοπή είχε δηλωθεί σε Α.Τ της Νέας Σμύρνης. 



Οι αστυνομικοί στο πορτμπαγκάζ εντοπίζουν ένα πολεμικό όπλο και γεμιστήρες. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα στην Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για βαλλιστική εξέταση και εξερεύνηση για γενετικό υλικό και αποτυπώματα. Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ανέλαβαν τις έρευνες, και επιχειρούν να εντοπίσουν τα κίνητρα των δραστών λαμβάνοντας καταθέσεις από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του θύματος, ενώ αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους.



Πηγή : thetoc.gr



Eurostat: Στο 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015




Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ πέρυσι δημιουργεί ένα θετικό «μομέντουμ» για την ελληνική κυβέρνηση

Σημαντικά καλύτερα απ' ότι προβλεπόταν κινήθηκε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, το οποίο σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat και αφαιρώντας τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ, ήτοι 1,1 δισ ευρώ. 

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ πέρυσι δημιουργεί ένα θετικό «μομέντουμ» για την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Το ΔΝΤ επιμένει ακόμα και σήμερα ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ! Η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι τελικά η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «ανάχωμα» στις πιέσεις για τη λήψη κυρίως των «προληπτικών» μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Το γεγονός μάλιστα ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι στην ανακοίνωση της Eurostat λειτουργεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat το δημόσιο έλλειμμα διευρύνθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ (12,757 δισ ευρώ) το 2015 από το 3,6% (6,476 δισ ευρώ) το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης ήταν ελλειμματικό κατά 6,054 δισ ευρώ (-3,4% του ΑΕΠ) από πλεονασματικό κατά 705 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) το 2014. Ωστόσο, στα στοιχεία του 2015 συμπεριλαμβάνεται και επίπτωση 7,158 δισ ευρώ από την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ένα ποσό όμως που πάγια εξαιρείται απ' τους στόχους του μνημονίου. Αφαιρώντας το προκύπτει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ ευρώ (περίπου 0,7% του ΑΕΠ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν στο 55,3% του ΑΕΠ, από το 50,7% το 2014. Τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν στο 48,1% πέρυσι από το 47% το 2014.

Το χρέος υποχώρησε για πρώτη φορά απ' την αρχή της κρίσης. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στο 176,9% του ΑΕΠ δηλαδή στα 311,5 δισ. ευρώ από το 180% επί του ΑΕΠ (319,7 δισ. ευρώ) το 2014.


Πηγή : newmoney.gr


ΙΣΑ: Κίνδυνος εξάπλωσης λοιμωδών ασθενειών στο Ελληνικό



Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, μετά τον θάνατο 17χρονης κοπέλας στην προσφυγική δομή του Ελληνικού. 

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «ο θάνατος της 17χρονης στον καταυλισμό του Ελληνικού ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας υγείας που ανακύπτουν λόγω της ανεπαρκέστατης διαχείρισης των υγειονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας». 

Σύμφωνα με τους γιατρούς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και ειδικά των ευπαθή ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες) από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας και την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες.

Προειδοποιούν δε ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι δεν έχουν δρομολογηθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών, με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει το κίνδυνο έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός, κ.α.


Επιχείρηση «τάξη στο σπίτι» από τον Κυριάκο για τη ΝΔ




«Για να μπορούμε να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» λένε από το γαλάζιο στρατόπεδο - Ποιες καινοτομίες προωθούνται - Χαιρετισμούς από Φίλη, Θεοδωράκη και Σκανδαλίδη

«Πρώτα βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, για να μπορούμε ύστερα να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα», είναι το βασικό μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η Νέα Δημοκρατία με το 10ο τακτικό Συνέδριο της που συγκαλείται το επόμενο τριήμερο (22 με 24 Απριλίου).

Παρουσιάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των τριήμερων εργασιών, στις οποίες θα συμμετάσχουν 4.812 αιρετοί και ex officio σύνεδροι, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση στο νέο Καταστατικό του κόμματος που θα εγκριθεί, υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται πράξη η δέσμευση του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Εκτός από τις οργανωτικές αλλαγές που θα υιοθετηθούν, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν, την Κυριακή και πριν από την εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής, οι κατευθυντήριες γραμμές του Κυβερνητικού Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ετοιμαστεί από Επιτροπή που λειτουργεί υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. 

Το σχέδιο του νέου καταστατικού, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, «αποτελεί προϊόν της βούλησης 15.432 πολιτών» που τους δύο προηγούμενους μήνες εξέφρασαν την άποψή τους απαντώντας σε 20 ερωτήσεις. «Γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανήκει στα μέλη της», σημείωσε χαρακτηριστικά και δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη της ΝΔ, σε ποσοστό:

*67,4% πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη
*61,6% πιστεύουν ότι η θητεία του Προέδρου πρέπει να διαρκεί 5 χρόνια
*36,6% πιστεύουν ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια
*45,3% πιστεύουν ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000
*67,7% πιστεύουν ότι ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να είναι μικρότερος
*94,3% πιστεύουν ότι οι οργανώσεις βάσης πρέπει να συντάσσουν ψηφίσματα, ώστε αυτά να ψηφίζονται στην Πολιτική Επιτροπή
*96,9% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα
*50,2% πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σχετικά με την συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας
*49,5% πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες σε εκλογές για ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών
*88,5% πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων
*98,75 πιστεύουν ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης
*67,5% πιστεύουν ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να διεξάγεται κάθε έναν χρόνο.

Αλλαγές στην εκλογή προέδρου

Το σχέδιο του Καταστατικού, πάντως, περιλαμβάνει δύο σημαντικές καταστατικές αλλαγές για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, που προκαλούν ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Με την πρώτη από τις αλλαγές, ορίζεται ότι εφεξής το αξίωμα μπορούν να διεκδικούν μόνον εν ενεργεία βουλευτές, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το μεγάλο ζήτημα και τις έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν προκληθεί το περασμένο φθινόπωρο με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Με την δεύτερη αλλαγή προβλέπεται ότι οι κατάλογοι των μελών της Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου, κλείνουν 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Είναι μια ρύθμιση που επίσης δίχασε προεκλογικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο τότε μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε να αλλάξει η διαδικασία, ούτως ώστε «να μη μπορεί να ψηφίσει ο κάθε περαστικός με τα τρία ευρώ», όπως έλεγε για να σχολιάσει την ισχύουσα ρύθμιση με την οποία μπορούσε κάθε πολίτης να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα και να ασκήσει εκλογικό δικαίωμα, υπογράφοντας δήλωση συμμετοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του γαλάζιου» Συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος δικαιολόγησε τη ρύθμιση να είναι υποψήφιοι αρχηγοί μόνον βουλευτές με το επιχείρημα ότι «οι πολιτικές μάχες γίνονται στη Βουλή».

Για την πρόταση, εξάλλου, που περιορίζει την συμμετοχή στην ψηφοφορία μόνον σε όσους εγγραφούν εγκαίρως μέλη του κόμματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατόν διότι πλέον η Νέα Δημοκρατία θα έχει ενιαίο εθνικό μητρώο μελών το οποίο θα ανανεώνεται διαρκώς.

Αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η 15νθήμερη προθεσμία εγγραφής στο μητρώο πριν από τη διενέργεια της εκλογής, σημείωσε ότι η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών την ημέρα της ψηφοφορίας «δημιουργεί τεχνικά προβλήματα», όπως εκείνα που οδήγησαν στην αναβολή της ψηφοφορίας τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ «έχει και υψηλό κόστος», καθώς σε μια τέτοια περίπτωση που δεν υπάρχει σταθερός εκλογικός κατάλογος χρειάζεται συνδρομή ιδιωτικής εταιρίας για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο μιας on line εκλογικής διαδικασίας.

Το νέο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο ανοίγει τις πύλες την Παρασκευή για τα 4.812 μέλη του που, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πιστοποιήθηκαν με τους μισούς εξ αυτών να είναι αιρετοί και τους υπολοίπους ex officio.

Δίνοντας στοιχεία για τη διαστρωμάτωση των συνέδρων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι το 67% των αιρετών συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνεδριακή διαδικασία, δείγμα της ανανέωσης του σώματος. Πρόσθεσε επίσης ότι το 49% των συνέδρων είναι στην ηλιακή κατηγορία των 25-45 ετών, ενώ το 50% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απέρριψε τις αιτιάσεις ορισμένων μελών της Πολιτικής Επιτροπής καθώς και του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Φίλιππου Ταυρή σχετικά με τις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων. Τους εμφάνισε να αντιτάσσονται με την ερμηνεία της Γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος για αύξηση των αιρετών συνέδρων κατά 800. «Απορώ πως θα δικαιολογήσουν την αντίθετη άποψη που έχουν», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης επιμένοντας ότι με την ερμηνεία που υιοθετήθηκε «για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της ΝΔ οι αιρετοί θα είναι περισσότεροι από τους ex officio συνέδρους».  

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν, την Παρασκευή, και θα κλείσουν, την Κυριακή, με ομιλίες του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το πρωί του Σαββάτου θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από τα άλλα κόμματα που έχουν οριστεί να είναι: ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος. 

Σε εκκρεμότητα είναι ο ορισμός εκπροσώπου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 



Πηγή : protothema.gr


«Πάγωσε» Χίλτον και Μαξίμου ο ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε έξτρα πακέτο και μετά χρέος




Παράγοντες της κυβέρνησης αντιδρούν στις δηλώσεις του και βλέπουν ύποπτο τάιμινγκ μετά το «άνοιγμα» Γιούνκερ

Κύματα εκνευρισμού απελευθέρωσε στην Αθήνα η δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης την Τετάρτη ο οποίος περιέγραψε τη σειρά των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως εξής:

1. Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα μέτρα, και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» ως 3,5 δισ. ευρώ (!) και 

2. Μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή η οποία έγινε πριν «στεγνώσει» το μελάνι από τις θετικές αναφορές του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, θεωρήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «απάντηση» κάποιων στο θετικό κλίμα που δημιούργησε νωρίτερα το «άνοιγμα» Γιούνκερ.

Μάλιστα στο καλό κλίμα είχαν συμβάλει και τα νέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία για τη διευθέτηση του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα με τη δήλωση του εν λόγω παράγοντα, ο οποίος είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις διακοπές του σκι, δεν είναι η καθυστερημένη δρομολόγηση του θέματος του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι o αξιωματούχος (φαίνεται να) επιμένει στη σκληρή γραμμή της προκαταβολικής νομοθέτησης του έξτρα πακέτου των 2,7 ως 3,5 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

Οπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης η απαίτηση για τη νομοθέτηση μιας αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» είναι κίνηση υπονομευτική μεταξύ άλλων και για την προοπτική ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Δηλώσεις «φαρμάκι»
    
Ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις στην Αθήνα θα μπορούσε να στηθεί ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα χωρίς όμως να το θεωρεί ο ίδιος πιθανό!

Το καλύτερο σενάριο που «βλέπει» ενόψει της Παρασκευής είναι να έρθουν κοντά όλες πλευρές σε κάποια βασικά σημεία της αξιολόγησης. Ωστόσο, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα λέγοντας ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών! 

Για το χρέος, τέλος, είπε ότι υπάρχουν «τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Θεσμούς, τα κράτη μέλη και τους υπόλοιπους αναφορικά με τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη».

Βέβαια ο ίδιος σχολίασε από την άλλη πλευρά ότι είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση με βάση ένα περιορισμένο σετ μεταρρυθμίσεων και αγνοώντας το ΔΝΤ και το θέμα του χρέους, οπτική που αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για την Ελλάδα.


Παπαστάθης Αργύρης
Πηγή : tovima.gr



Bild: Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη βοήθεια της Άγκελα Μέρκελ


"Στενεύουν τα πράγματα" σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία, επικαλούμενη το περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού, λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας παρακάλεσε ρητά τη Μέρκελ να αμβλύνουν οι δανειστές τις πιέσεις προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Bild, σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο «διευκολύνσεις» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Bild σημειώνει χαρακτηριστικά: «Νέα έκκληση βοήθειας από την Αθήνα: στη διαμάχη για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για άλλη μια φορά! Όπως κάθε φορά, όταν στενεύουν τα πράγματα».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού, «ο Τσίπρας παρακάλεσε ρητά τη Μέρκελ να αμβλύνουν οι δανειστές τις πιέσεις προς την Ελλάδα. (...) Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης επικοινωνίας, ο Τσίπρας εξήγησε ότι ήδη δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα και στη Βουλή για μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον για επιπρόσθετες». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «αποκόμισε την αίσθηση ότι η Μέρκελ φάνηκε να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και να δείχνει κατανόηση για τη θέση του». Η Bild εξηγεί ότι το τηλεφώνημα αυτό και τα όσα μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ σχετίζονται «με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας» και κυρίως του ΔΝΤ.

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

«Εναλλακτικά το ΔΝΤ ζητά από τους υπόλοιπους πιστωτές ένα σαφέστατο κούρεμα ύψους 200 δισ. ευρώ! Οι Ευρωπαίοι ωστόσο και κυρίως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχθούν. Συνεπώς απομένουν μόνον τα προληπτικά μέτρα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης. Χωρίς το ΔΝΤ όμως η συνολική διάσωση της Ελλάδας θα ήταν άκυρη, διότι στη σχετική συγκατάθεσή της στο τρίτο πακέτο βοήθειας το φθινόπωρο του 2015, η γερμανική Βουλή είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, τότε η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να αποφασίσει εκ νέου, ή το πακέτο βοήθειας θα ακυρωνόταν. Η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε εν ριπή οφθαλμού. Αυτό θα οδηγούσε άμεσα στο Grexit, την έξοδο από το ευρώ».

Όπως τονίζει η γερμανική λαϊκή εφημερίδα, «τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου μπορεί να αποκλειστεί. Και τότε θα απέμεναν -και μέχρι να κληθεί η Ελλάδα να καταβάλει τις επόμενες δόσεις των δανείων- μόνον οι συναντήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου».


Πηγή : euro2day.gr